Marej "izdao" Jokića – Mekolum odveo Portland u finale Zapada!

Košarkaši Portland Trejlblejzersa pobedili su Denver Nagetsa 100:96 u Koloradu i sa 4-3 u seriji plasirali se u finale Zapada.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Nedelja, 12.05.2019.

21:00

Marej
Foto: Tanjug/AP Photo/John Leyba

Nagetsi opet nisu iskoristili sjajan start meča, ispustili su čak 17 poena prednosti (39:22) iz prvog poluvremena i užasnim šutom omogućili gostima da "brejkom" stignu do preokreta u seriji.

Nikola Jokić je opet ostao bez podrške, nosio je Nagetse sa dabl-dablom od 29 (11/25 iz igre, 2/6 trojke) poena i 13 skokova te 4 blokade, ali i samo 2 asistencije.

Međutim, "izdali" su ga glavni saradnici, pre svih Džamal Marej koji je tokom celog meča besmislenim akcijama "trošio" lopte, da bi tek u završnici uglavnom sa penala skupio nešto poena i pogodio za neizvesnu završnicu.

Na kraju je meč završio sa 17 poena uz užasnih 4/18 iz igre (9/9 slobodna) uz 6 skokova i 5 asistencija. Ništa bolji nije bio ni Pol Milsap sa 10 (3/13) i 7 skokova, a uz to je rano ušao u probleme sa faulovima, kao ni Geri Heris sa 15 poena (7/11) i 6 uhvaćenih lopti.

Koliko je loše odigrala spoljna linija Denvera govori podatak da je Jokić šutirao trojke 2/6, a ostatak ekipe 0/14!
Foto: Tanjug/AP Photo/John Leyba
Zajedničko ovoj trojici je da su u prvoj četvrtini postigli zajedno 20 poena, a u ostatku meča tek 22.

S druge strane, iako je Demijen Lilard opet bio daleko od svog MVP nivoa sa tek 13 poena (3/17) uz 10 skokova i 8 asistencija, nezaustavljiv je bio Si Džej Mekolum sa 37 poena (17/29), od čega 14 u trećoj četvrtini u kojoj je Portland preuzeo kontrolu nad mečom.

Portland će igrati finale Zapada sa aktuelnim šampionom Golden Stejt Voriorsima, a serija počinje u sredu ujutru u Ouklendu od 3 časa.

Nagetsi su sjajno otvorili meč, Jokić sa dve trojke i 8 poena u prva četiri minuta uspostavlja kontrolu na parketu, a potom ga u istom ritmu prate Heris (7), Milsap (6) te Marej (7) za vođstvo Denvera 29:17 posle prvog kvartala, u kojem Demijen Lilard nije postigao nijedan poen.

I sa rezervistima na startu drugog kvartala Denver je kontrolisao meč, Plamli i Barton povećavaju prednost Nagetsa na velikih +17 (39:22), ali onda ulaze u kontraritam. Greška za greškom, što sjajno kažnjava raspoloženi Mekolum (15p), a potom konačno poentira i Lilard posle šest promašaja te gosti serijom 9:0 smanjuju zaostatak na jednocifren broj (39:31).

Nalet Portlanda odbija Jokić sa pet poena, te uz podršku Milsapa i Mareja održava Denvera na solidnom odstojanju – 48:39.

Denver se vraća na +11 na startu drugog poluvremena poenima Jokića, ali igrači Nagetsa nastavljaju da se muče na oba dela terena, pa Portland na krilima nezaustavljivog Mekoluma korak po korak smanjuje zaostatan ka 9, pa na 7, pa pet pa na tri razlike (58:55).

Marej i Heris u završnici treće četvtine odbijaju nalet gostiju (68:61), ali Mekalum uz podršku Kantera donosi Blejzersima prvo vođstvo na meču (71:70). Ipak, Denver vraća plus pred odlučujućih 12 minuta – 72:71.
Foto: Tanjug/AP Photo/John Leyba
Portland koristi momentum i preuzima kontrolu na rezultatom na statu poslednjeg perioda. Lilard pogađa prvu trojku na meču za +5 (81:76), Jokić vraća Denver u egal, ali Mekolum je nastavio da razbija odbranu Nagetsa.

Nakon nekoliko loših ofanzivnih minuta oba tima, Blejzersi koriste penal seriju da održe razliku, dok u međuvremenu svaku rupu u odbrani Denvera kažnjavaju Mekalum i Lilard koji konačno pogađa trojke (92:85).

U samoj završnici se konačno malo razigrao i Marej i sa dva koša pomogao Jokiću da vrati Denver u egal (96:95), ali Tarner ne promašuje u penal završnici i odvodi Portland u finale konferencije.

Tok sedmog meča serije Denver – Portland (3-4) mogli ste pratiti u LIVE BLOGU B92:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

744 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: