Najbolje u NBA: Jokić ispred Jednoroga, iza Janisa

Od dvadeset najboljih igrača u NBA po indeksu efikasnosti igrača (PER), petorica su iz Evrope, a jedan od njih je Nikola Jokić.

Izvor: MLJ

Nedelja, 26.11.2017.

19:47

Najbolje u NBA: Jokić ispred Jednoroga, iza Janisa
Getty images

On se nalazi u društvu Enesa Kantera, Kristapsa Porzingisa, Klinta Kapele i Janisa Adetokumba.

PER Indeksom se tokom utakmice prate sve korisne stvari koje košarkaš radi za ekipu (pogoci, skokovi, ukradene lopte, asistencije i blokade), ali i one negativne (promašaji, izgubljene lopte, faulovi) i sve sublimira u jedan broj.

Prosek lige je obično oko 15, a Nikola Jokić do kraja novembra ima PER indeks 25.2 i na trećem je mestu od evropskih igrača do 25 godina u NBA. Ispred Jokića su Švajcarac Klint Kapela iz Hjuston Roketsa sa indeksom 26 i nadrealni Janis Adetokumbo iz Milvoki Baksa sa indeksom 30.35.

Iza srpskog centra su letonski "Jednorog" Kristaps Porzingis na četvrtom mestu (PER 25) i Turčin Enes Kanter (PER 24.2). U ukupnom poretku, Srbin je 11. igrač u NBA, a iza njega je i na listi svih NBA igrača još jednom Porzingis koji je 12. Letonac je najbolji u NBA ligi sa 2.3 blokade po utakmici ali je ove sezone i prava mašina za koševe (27.3) a jedina manjkavost je što sa svoja 222 centimetra visine ne hvata više lopti (7.2) pod košem.

Jokić ove sezone ima 16.3 poena, 11.2 skoka i 4.5 asistencija, a dobar je i na svojoj strani parketa jer ima skoro jednu i po ukradenu loptu u proseku. Nagetsima za to vreme ide sasvim solidno jer su trenutno šesti u istočnoj konferenciji sa skorom 11-8.

Klint Kapela koji se od evropskih igrača nalazi na drugom mestu je ukupno osmi i ispred Kevina Durenta i Kajrija Irvinga. On ima 12.9 poena i 11.5 skokova po utakmici uz 1.8 blokada i više od dve trećine pogođenih šuteva iz igre. Treba napomenuti da Kapela uglavnom gađa iz neposredne blizine obruča.

Najbolji Evropljanin je ubedljivo Janis Adetokumbo. "Grik Frik" sa 29.5 poena, 10.5 skokova, 4.4 asistencije, 1.8 blokada i 1.5 ukradenih lopti iz večeri u veče. Neverovatno grčko krilo je čitavoj NBA ligi jedino iza Lebrona Džejmsa koji je na prvom mestu sa PER indeksom 30.58.

Međutim, neverovatne individualne brojke ne pomažu mnogo Milvoki Baksima od kojih se ove sezone očekivao još sigurniji pohod ka plej-ofu nego što je to bio slučaj pre sedam meseci. Baksi trenutno imaju skor 9-9 i deseti su na istoku NBA lige.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: