Lebron i Kavsi za istoriju, Irving "pokidao"

Klivlend Kavalirsi savladali su Golden Stejt Voriorse u četvrtoj utakmici finala NBA lige na svom terenu sa 137:116.

Izvor: MLJ

Subota, 10.06.2017.

02:59

Lebron i Kavsi za istoriju, Irving
Getty images

Oboreno je nekoliko individualnih i timskih rekorda, a Kavalirsi su opstali u seriji i smanjili zaostatak na 3–1.

Najzaslužniji za pobedu bio je Kajri Irving koji je ubacio 40 poena i od početka utakmice pravio "dar mar" odbrani Voriorsa. Lebron Džejms je upisao novi tripl dabl i ispisao još jednu stranicu košarkaške istorije.

Isto je učinila i čitava ekipa Klivlenda koja je oborila rekord po broju poena ubačenih za jedno poluvreme plejof utakmice. Konjanici su u prvom poluvremenu "zatrpali" koš Voriorsa sa 86 poena i oborili prethodni rekord Dalasa koji je iznosio 83 poena iz 2003. godine.

Timovi su sa 154 koša oborili i rekord po broju ukupno ubačenih poena u prvom poluvremenu jedne plejof utakmice (150) koji su od 1983. godine držali San Antonio i Denver.

Posle pobede u neizvesnoj završnici treće utakmice kada su Voriorsi prelomili meč zahvaljujući pogocima Kevina Durenta, ali i lošim napadima Kavsa, tim iz Ohaja je bio u još težoj situaciji nego prošle godine.

U prošloj utakmici su bili nadomak pobede do koje ih je delilo 45 sekundi. Nisu uspeli jer u poslednja tri minuta posle trojke Džej Ar Smita nisu postigli ni koš, a GSW je za to vreme napravio seriju 11:0. Kavalirsi su prokockali šest poena prednosti i ostali bez prilike za popravni.

Prvi od eventualna četiri popravna ispita su položili. U prve dve utakmice gotovo sam je igrao Lebron Džejms, u trećoj se priključio Kajri Irving, a sada i Kevin Lav pa rezultat nije izostao.

Od početka utakmice su Kavsi nametnuli jak tempo, uz čvrstu odbranu i veliki broj trojki. Prva četvrtina je protekla i u zapanjujućem broju slobodnih bacanja (22) koja su izveli.

Ono što su Voriorsi radili u trećoj utakmici sada je polazilo za rukom njihovim protivnicima. Postigli su igrači Klivlenda ukupno 24 trojke iz 45 pokušaja i trojke su napravile razliku.

"Ratnici" su dali 11 iz 39 pokušaja izvan linije 7.25, a u ostalim statističkim kategorijama ekipe su bile gotovo egal.

Još jednu neverovatnu partiju je prikazao Kajri Irving koji je posle poluvremena treće utakmice počeo da igra na potpuno novom nivou. Ni u četvrtoj utakmici ga niko nije mogao zaustaviti pa je uz 40 poena (15/27 iz igre) imao 7 skokova i 4 asistencije. Irving je bio opasnost sa svih strana. Pogađao je za tri, prodirao, vraćao lopte i širio reket.

U tome mu je pomagao i Kevin Lav koji se konačno priključio igri sa 23 poena i 6/8 za tri.

Tripl dabl za Lebrona Džejmsa u ovom finalu nije ništa novo. "Kralj" je imao 31 poen, 10 skokova i 11 asistencija i upisao se u istoriju po broju tripl dablova u finalu NBA lige prestigavši Medžika Džonsona. Medžik je imao osam tripl dabl učinaka u finalima, a Džejmsu je ovo bio deveti.

Voriorsi nisu uspeli da dođu do 16. uzastopne pobede u plejofu čime bi postavili rekord u istoriji NBA. Mada Kavalirsi nisu uspeli da ograniče učinak Kevina Durenta, jesu to uspeli sa Karijem i Tompsonom. "Spleš bradersi" su pogodili ukupno 27 poena uz šut 8/24, pa Durent sa 35 poena (9/22 iz igre) ovog puta nije uspeo da napravi prevagu. Kari je imao još i pet skokova i 10 asistencija, a Tompson tri skoka i dve asistencije.

Najbolju podršku Kej Diju pružio je Drejmond Grin sa 16 poena i 14 skokova uz tri asistencije, a Voriorsi idu u zaliv sa nadom da će u petoj utakmici šampionsku titulu vratiti tamo gde su je odneli pre dve godine. Tok meča:

Dobar start Kavalirsa, dve trojke, pa potom poeni Kajrija Irvinga i dva plus jedan Lebrona Džejmsa za rano vođstvo Klivlenda 11:5 na startu meča. Brza igra uz mnogo šuteva za tri poena koje Voriorsi ne pogađaju kao što su radili u trećoj utakmici serije kada su oborili rekord prve četvrtine sa 9 dalekometnih pogodaka.

Džej Ar Smit pogađa drugu trojku od starta meča i posle svega tri i po minuta igre Kavsi imaju devet poena prednosti, a Džej Ar Smit šest poena.

Dobra asistencija Lebrona Džejmsa, Pačulija polovičan sa linije penala pa potom trojka Kevina Lava. Njegovo prisustvo u napadu Kavsa širi odbranu Golden Stejta pa Kavalirsi dolaze i do prve dvocifrene prednosti od početka meča koju smanjuje trojkom Klej Tompson na 19:9.

Kevin Lav posle pogođenih slobodnih bacanja pogađa trojku, a Kavalirsi na početku za manje od pola četvrtine "Ratnicima" ubacuju 24 poena i vode sa 15 razlike.

Klivlend u četvrtoj utakmici počinje kao Golden Stejt prethodni meč, pet trojki iz osam pokušaja.

Dobro ubacivanje za Drejmonda Grina iz auta, loša komunikacija Kavsa u odbrani, Tristan Tompson igra solidno, ali u odbrani ne pokriva Grina koji lako polaže i poentira za -14 svoje ekipe 29:15 na pet minuta do kraja prve četvrtine.

Golden Stejt ima opet problema sa izgubljenim loptama, a dodatni problem je što do sedmog minuta meča Durent nije upisao prve poene (trojka), a Stef Kari ih još uvek nema. Posle dobrog prodora i faula nad Kajrijem Irvingom Ujka Dru pogađa bacanja, a Klivlend čuva dvocifrenu prednost 30:18.

Kavalirsi igraju bolju odbranu, Durent je bolje pokriven i pri šutu za tri poena, ali u kontrama pravi velike probleme Džefersonu. Prvo prodor po levoj strani, kontakt dovoljan da se odvoji od odbrambenog igrača i pogodak sa poludistance, a onda i šut za tri poena u tranziciji pri kome je fauliran pa gađa dva slobodna bacanja.

Džej Ar Smita menja Iman Šampert, a Tajron Lu pokušava da pojača odbranu. Voriorsi smanjuju na šest poena pre trojke Irvinga koji pogađa za 34:25.

Odličan dribling kojim je uz aut liniju Andre Igudala prošao pored Lebrona Džejmsa omogućava mu atraktivno zakucavanja i novo smanjenje prednosti Kavsa na 34:27.

Kavalirsi slobodnim bacanjima vraćaju dvocifrenu prednost posle vešto iznuđenog faula Imana Šamperta 37:27. Stef Kari i dalje bez koša, a plejmejkeru Voriorsa od počeka utakmice ne ide šut.

Ekipa Kavalirsa šutira od početka utakmice veliki broj slobodnih bacanja, a poslednja dva realizuje Džeferson za 41:27. Od 20 slobodnih bacanja Kavsi su promašili sedam.

Kevin Lav kažnjava lošu odbranu i ubacuje novu trojku, a Ričard Džeferson zakucavanjem vodi Konjanike do najveće razlike u seriji do sada +17. Ono što je još neverovatnije je da je Klivlend ubacio 46 poena, a do kraja prve četvrtine ima još minut da se igra!

Stef Kari sa linije za slobodna bacanja ubacuje prve poene, a Lebron na drugoj strani ide na prodor dobija faul i pogađa jedno slobodno bacanje kojim postavlja rezultat prve četvrtine 49:33.
Getty images
Voriorsi otvaraju drugu četvrtinu sa dva poena, Tompson promašuje jednu trojku, a Kajri Irving vezuje pet poena, jedan posle karakterističnog prodora i lopte visoko o tablu, a potom daje i troju koristeći blok Tristana Tompsona.

Kavsi su povećali prednost na 17 poena i vode posle prva dva minuta druge četvrtine sa 54:37. Na parketu za GSW je ušao i novajlija Klark, a izuzev dobrog napada koji je upravo Klark realizovao flouterom, Voriorsi imaju problema s organizacijom i gube lopte.

Imali su Kavalirsi i sreće jer se posle greške Irvinga lopta vratila na polovinu Kavsa što sudije nisu svirale.

Klej Tompson pogađa trojku, a onda Durent iz tranzicije kreće na ulaz pored Kajla Korvera i iznuđuje faul uz fenomenalan pogodak, pa Voriorsi brzo ubacuju pet poena, a Kavalirsi i sada kao i tokom čitave serije imaju problema sa odbranom tranzicije.

Irving koristi dobru igru, "Ratnici" primorani da ga udvoje, što mu ostavlja prostora da pronađe saigrače, u jednom napadu on to i čini, šalje loptu Lebronu Džejmsu a ovaj pogađa trojku.

Na drugoj strani poentira Dejvid Vest i promašuje dodatno bacanje, a Džej Ar Smit u sledećem napadu pogađa neverovatnu trojku sa više od 9 metara posle Lebronove asistencije 60:45.

Džejms brutalno zakucava, pogađa fluter, asistira, Kajri Irving pogađa sve što pošalje ka košu Voriorsa, pa prvi koš iz igre Stefa Karija, trojka u 18. minutu utakmice ne pomaže, a GSW po prvi put gubi sa 20 razlike 69:49.

Do poluvremena je ostalo još nešto više od pet minuta. Klivlend igra mnogo odlučnije i agresivnije, a sva tri ključna igrača igraju odlično. Kajri Irving ima 21 poen, Džejms 15, a Lav 14.

Irving nastavlja da razbija u napadu. Ukoliko ne gađa trojku, prolazi na polaganje, ako ne ide na polaganje, ne smeta mu ni flouter preko Kevina Durenta. Durent je u prve tri utakmice u više navrata preuzimao Irvinga u rotacijama na liniji trojke i tada je plej Kavsa imao velikih problema, često je vraćao loptu van.

Sada Irvinga, kao i u dobrom delu treće utakmice ne može da zaustavi niko iz tima Voriorsa.

Za Voriorse je u igru ušao Šon Livingston koji je u poslednjih nekoliko minuta jedna svetla tačka u napadu Voriorsa. Dobra ubacivanja omogućavaju mu nekoliko lakih poena.

Lebron Džejms i Kevin Durent razmenjuju po koš, pre nego "Kralj" drugi put u dva napada Kavalirsa odlazi na liniju penala. Svojih 19 poenta dao je uz 6/10 iz igre do sada. Kavsi čuvaju 18 razlike 77:59.

Durent pogađa dva penala za Voriorse, pre nego Igudala promašuje oba bacanja. To kažnjava Irving koji prolazi pored Livingstona iz bloka, skače pored Igudale daje koš i dobija faul krila "Ratnika".

Livingston na asistenciju Durenta dolazi do novih lakih poena pod košem, ali Kevin Lav daje 17. poen i novu trojku. Njegov imenjak iz Voriorsa uzvraća u poslednjem napadu "klač" trojkom i vraća Voriorse na 18 poena zaostatka.

Klivlend Kavalirsi su oborili poenterski rekord u prvom poluvremenu plejofa. Na poluvremenu četvrte utakmice vode sa neverovatnih 86:68!
Getty images
Brza četiri poena Golden Stejta na početku drugog poluvremena, "Ratnici" smanjuju zaostatak na 14 poena, a Stiv Ker koji se tokom finalne serije vratio na klupu Voriorsa traži tajm aut.

Tajm aut Tajrona Lua urodio je plodom, a Kavalirsi posle promašaja Irvinga za dva uz malo sreće dolaze do lopte, Irvinga šutira i pogađa trojku, da bi još jednu pogodio Kevin Lav posle asistencije Tristana Tompsona.

Neverovatno zakucavanje Lebrona Džejmsa koji je sam sebi bacio alejup od table kao na ol star utakmici!

Voriorsi promašuju, ne igraju dobro u napadu pa Kavsi igraju njihovu igru u ofanzivi i trče brzu tranziciju. Posle poena Voriorsa, Irving dribla Stefa Karija, šutira stepbek trojku i promašuje, ali Kevin Lav nastavlja da zatrpava trojkama koš Voriorsa i vraća 19 poena prednosti svojoj ekipi 99:80 na sedam i po minuta do kraja treće četvrtine.

Lebron Džejms i Kevin Durent posle rasprave dobijaju po tehničku grešku, a Drejmond Grin i Durent sa dva vezana koša smanjuju na 99:85.

Drejmond Grin ne može da suzbije svoju narav! Irving dodaje loptu Lavu na niskom postu, Grin ga faulira i prigovara sudijama zbog čega dobija tehničku grešku. Kajri Irving je pogodio slobodno bacanje, a nastala je nedoumica da li Grin treba da bude isključen ili ne jer je u prvom poluvremenu Voriorsima svirana tehnička greška posle faula Grina nad Šampertom. Ispostavilo se da je tada tehnička svirana Stivu Keru, a ne Grinu, pa je krilni centar Ratnika ostao u igri.

Voriorsi žestoko moraju da se potrude za svaki poen. Kavalirsi igraju čvrstu odbranu pa Durent posle oklevanja sudija dobija dva slobodna bacanja. Krilo Voriorsa pogađa oba, potom poentira Stef Kari i tim Stiva Kera se opet primakao na 13 poena rivalu 104:91.

Prve poene u finalnoj seriji postiže Deron Vilijams atletskim polaganjem. Njemu se priključio i Kajl Korver trojkom posle dobrog kruženja lopte u napadu Kavalirsa. Na drugoj strani su Pačulija i Kari pogodili po jedno bacanje pa Voriorsi na minut do kraja treće deonice gube sa 109:93.

Lebron Džejms i Zaza Pačulija u borbi za loptu izbacuju je u aut. Sudije greškom dodeljuju loptu Klivlendu jer nisu dobro videle ko je njome poslednji igrao, a Kavsi preko Derona Vilijamsa postižu trojku u narednom napadu. Lebron Džejms i Stef Kari potom daju po jednu za svaku stranu, a ekipe su poenterski u ovoj četvrtini "usporile" (29:28 za Klivlend) u odnosu na prvo poluvreme, 115:96 na kraju treće deonice.
Getty images
Patrik Mekko i Klej Tompson pogađaju po trojku na početku poslednje deonice a Voriorsi za minut dolaze do brze serije od 6:0, pa Tajron Lu mora da traži tajm aut pri vođstvu 115:102.

Voriorsi od početka četvrtine prave seriju 8:0 i prilaze na samo 11 poena zaostatka, ali onda Kajri Irving opet uključuje turbo na visokim obrtajima i sa brzih pet poena vraća +16 i opipljivu prednost Kavsima 120:104.

Džej Ar Smit iz levog ugla tokom čitave utakmice pokušava za tri poena i promašuje. Pre polednjeg pokušaja dobija faul, a posle promašaja Džejmsa za tri poena lopzu u napadu hvata Irving, dodaje je do Tristana Tompsona koga žestoko faulira Drejmond Grin.

Kavsi sakupljaju ofanzivne skokove, Voriorsi loše grade, pa posle "odbojke" Tristana Tompsona Kavsi imaju 19 razlike, 126:107 na pet minuta do kraja.

Džej Ar Smit se sudara sa Lebronom Džejmsom i dobija lakat od saigrača kada su obojica pokušali da preseku loptu u kontri koju je istrčao Klej Tompson. Loptu su presekli, ali i obojica ostali na parketu, a Kajri Irving je potom bio prinuđen da snažno faulira Kevina Durenta pod košem.

Kavalirsi igraju jaku odbranu i čuvaju prednost, dok Voriorsi ne pogađaju sa distance i kada im se otvori prilika. Bolji skok ekipe iz Klivlenda i energija u kontrama nagoveštavaju da će se između ponedeljka i utorka gotovo izvesno pratiti i peta utakmica finalne serije.

Posle slobodnih bacanja Kevina Durenta isti igrač odigrava fantastičnu odbranu posle dobrog ukrštenog koraka Irvinga. Durent "lepi" loptu za tablu, a Lebron Džejms promašuje pa posle prodora Durenta Ratnici smanjuju na 126:111.

Irving prodire do sredine, šalje loptu do Lebrona Džejmsa, ovaj produžava do Džej Ar Smita koji je bio direktno naspram koša sam na trojci što Džej Ar koristi. Kari potom u ranoj fazi napada sa velike udaljenosti promašuje trojku, Voriorsima se žuri pa pokušava u istom napadu i Klej Tompson ali ne pogađaju.

Kavsi hvataju loptu, a Irving driblingom ostavlja sebi dovoljno prostora da ispali trojku i ubaci svoj 40. poen na meču i definitivno rešava pitanje pobednika na dva minuta i 17 sekundi do kraja meča za 132:111.

Voriorsi u ovoj utakmici nisu imali šanse jer je poslednja trojka Kavalirsa bila 24. na utakmici. U tom segmentu "Ratnicima" nije išlo pa se serija posle poraza 137:116 vraća u Oukland gde će između ponedeljka i utorka na programu biti peta utakmica finala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

197 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: