30.000 – Dirk Novicki ispisao istoriju!

Dirk Novicki, živa legenda Dalas Meveriksa i svetske košarke, postao je prethodne noći tek šesti igrač u istoriji NBA lige sa najmanje 30.000 postignutih poena.

Izvor:

Sreda, 08.03.2017.

08:13

30.000 – Dirk Novicki ispisao istoriju!
Trenutak za istoriju (Tanjug/Vernon Bryant/The Dallas Morning News via AP)

Da sve bude savršeno, fantastični Nemac predvodio je Teksašane do pobede nad Los Anđeles Lejkersima (122:111) sa 25 poena (6/9 za dva, 3/4 za tri) i 11 skokova.

Tridesetosmogodišnji momak iz Vircburga ušao je u društvo rekordera najjače lige sveta Karima Abdula-Džabara (38.387), Karla Melouna (36.928), Kobija Brajanta (33.643), Majkla Džordana (32.292) i Vilta Čemberlena (31.419).

'Dirkenštajnu', koji igra svoju 19 sezonu u Meveriksima, pred duel sa 'Jezerdžijama' nedostajalo je 20 poena da prebaci magičnu cifru, što je uspeo već početkom druge deonice, pa sada na svom kontu ima 30.005 poena.

Igrao je onako kako nas je sve i navikao, od samog starta, 'American Airlines' centar burno i emotivno je pozdravljao svaki njegov pogodak, da bi prava erupcija oduševljenja došla posle karakterističnog pogotka iz kornera, preko Lerija Nensa Juniora. Na parketu se, u zagrljaju sa Dirkom, pored saigrača, naravno, našao i vlasnik Mavsa Mark Kjuban, ali je posebno emotivna bila rekacija Holgera Gešvindnera – trenera, menota, prijatelja i najzaslužnijeg čoveka za jednu od najboljih i najuboitijih tehnika šuta u istoriji igre.

"Sve ovo je pomalo neralno – 30.000 poena je nešto neverovatno, zaista mnogo poena. Bila je ovo neverovatna vožnja, a nadam se da će biti još nekoliko pogodaka pre nego što lagano odjašem u zalazak sunca. Takođe, logično je da svako veliko dostignuće utiče na vas i sve one koji su vam na tom putu pomagali, bili uz vas sve vreme... Počev od Holgera, svih ostalih trenera, preko predsednika kluba Majka Kjubana, pa sve do saigrača, navijača... Posebno navijača, koji su sa mnom prošli sve...", rekao je Dirk.

Čestitkama su se na velikom ekranu ubrzo pridružili i Dirkov saborac Stiv Neš, Lebron Džejms takođe je imao posebnu poruku za Nemca, komesara Lige Adam Silver rekao je da je Nemac ušao u najelitniji klub, dok trener Dalasa Rik Karlajl nije imao dilemu.

"Za mene, ovo je bilo 13 minuta i dve sekunde mikrokosmosa jedne od najvećih karijera u istoriji naše igre. Ludačka pripremljenost, potpuna predanost, neverovatni takmičarski duh, mogućnost eksplozije u sekundi...", istakao je Karlajl. Navijači su u arenu stigli u majicama sa natpisom '30k' i siluetom čuvenog fejd-avej šuta njihovog junaka, a on je sa 18 poena u uvodnih 12 minuta najavio ono što ih čeka.

"Kako sam se približavao rekordu, osećao sam vibracije publike. Na startu druge deonice, sa 18 poena na svom kontu, trener je pozvao akciju za mene. Izašao sam na teren i video da su svi spremni i mogu vam reći da sam se unervozio, pa sam zbog toga izbacio 'er-bol'", otkrio je Novicki i već u sledećem napadu ušao u istoriju.

Dirk je posle titule i MVP priznanja u velikom Finalu 2011. godine po još jednom parametru zlatnim slovima upisao svoje ime u istoriju NBA, postavši tek treći igrač koji je postigao 30.000 poena u dresu samo jednog tima – uz Melouna (Juta Džez) i Brajanta (Los Anđeles Lejksers) – pa je odlučio da sme da popije jedno pivo i na kratko u drugi plan stavi rigoroznu dijetu.

"Upravo sam popio jedan Bad lajt posle dugo, dugo vremena", zaključio je Dirk uz osmeh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: