"Jokić uz Karima i Vilta, a rezerva Nurkiću"

Američki košarkaški analitičar Majkl Džejkoks oštro je kritikovao Denver Nagetse zbog načina na koji trener Majkl Meloun "tretira" Nikolu Jokića.

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2016.

15:10

Foto: Getty images

Iako je još prošle sezone kao ruki pokazao da bi trebalo da bude nosilac igre, što očekuje većina stručnjaka, Jokić je u ovoj rezervista sa prosekom od oko 25 minuta po meču.

U toj situaciji on prosečno beleži 11 poena, oko 7 skokova i 3 asistencije, ali kada se nalazi na parketu Nagetsi deluju znatno ozbiljnije i pre svega kvalitetnije.

Kao glavni uzrok toga Džejkoks ističe forsiranje Jusufa Nurkića od strane Melouna jer bi bosanskohercegovački reprezentativac u slučaju statusa rezerve mogao da "pravi probleme" u svlačionici, dok je Jokić suviše "fin" da bi to odbio.

"Nikola Jokić je superstar, a Nagetsi da tretiraju prljavo. Branio sam Majkla Malouna i ovu organizaciju dugo. Prelazio sam preko nekih stvari, pružao sam im izgovore. Ali, gotovo je s tim. Ovo je sramota.

Jedna stvar je izgubiti, a druga gubiti dok vam je najbolji igrač, vaš nadolazeći superstar, ignorisan na klupi, igrajući 23 minuta u korist Jusufa Nurkića, koji je drugi najgori startni centar u NBA ligi prema indeksu korisnosti.

To je otprilike apsurdno kao kada bi Timbervulvsi počinjali sa Adrijenom Pejnom pre nego Karlom-Entonijem Taunsom, jer Pejn hoće da bude starter, a Tauns je previše fin da bi rekao "ne".

Upravo to se dešava u Denveru. Niko, nijedna statistika, nijedna mera, ništa ne govori o tome da je Nurkić bolji igrač ili veći potencijal od Jokića, ali on počinje jer Nagetsi znaju da će on napraviti haos u toj kancerogenoj svlačionici ukoliko bude poslat na klupu. Baš loše.


Ako Maloun, odrastao čovek i prvi trener NBA tima, ne može da kaže 21-godišnjem klincu da zalepi svoje dupe za klupu jer je uzrok najgore startne petorke u NBA ligi, šta onda može da uradi? Opet, ne mogu ovo da ponovim dovoljno puta, Jokić nije samo još jedan talenat. On možda ne izgleda tako – "šašav" je možda najbolji pridev koji opisuje njegovu pojavu i ponašanje – ali Jokić je legitimno sjajan.

Ove sezone, on beleži prosečno 11 poena, 7,3 skoka i 2,9 asistencije po utakmici, ali to ni približno ne govori istinu o njemu. Ako želite da razumete kakav uticaj Jokić ima na ekipu, morate da imate imate dve stvari na umu: (1) Prvih mesec dana proveo je igrajući van svoje pozicije, na mestu krilnog centra odmah pored Nurkića, što nikako nije funkcionisalo, (2) on i dalje igra manje od 24 minuta po utakmici.

To jeste prosti primer, ali Jokić je u poslednja četiri nastupa, tokom kojih je igrao 25,4 minuta po utamici (bolje, ali nedovoljno) beležio prosečno 18 poena, 9,8 skokova i 3,5 asistencija.

Da bismo bolje razumeli Jokićev uticaj na igru po minutu provedenom na parketu, najbolje je da izmerimo njegov prosek na minutaži od 36 minuta, a to je više nego impresivno. Postoji samo jedan igrač u NBA ligi koji statistički može da se meri sa njegovih 16,5 poena, 11 skokova, 4,4 asistencije na 36 minuta. Kandidat za MVP igrača Rasel Vestbruk.

To nije nikakvo iznenađenje u Vestbrukovom slučaju, momku koji beleži prosečno tripl-dabl ove sezone, ali za Jokića – igrača na drugoj godini kojeg se većina prosečnih navijača ne bi setila u nabrajanju – to je suludo. Zapravo, samo četiri centra u istoriji NBA lige su donosili takve brojke: Vilt Čemberlejn (dva puta), Karim-Abdul Džabar (dva puta), Bil Volton (dva puta) i Nil Vok.

Molim vas, zapamtite to. Nagetsi imaju 21-godišnjaka koji deli mesto na listi petorice najboljih sa ljudima kao što su Karim i Vilt, a on je rezerve zbog Jusufa Nurkića.

Ne postoji nijedno razumno objašnjenje zbog čega Jokić igra samo 24 minuta po utakmici ulazeći s klupe. Nijedno. Zero, zilch, nada. On je istinski superstar u nastajanju, on je uveliko jedan od najboljih univerzalaca u NBA ligi i velika je sramota za tu organizaciju što ga tretira tako jadno.

Denver Nagetsi su trenutno na 9-15, dok nade za plasman u plej-of polako izmiču, ali ako smo nešto naučili tokom niza od 24 utakmice je to da je Jokić, uz Džamala Mareja, budućnost ovog tima.

Tako da, Maloune, možete li molim vas da prestanete tako da ga tretirate?", napisao je Džejkoks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: