NBA: Dva Srbina, 101 stranac

U večeri između utorka i srede počinje nova sezona u NBA ligi, u kojoj će prvi put igrati preko 100 inostranih igrača.

Izvor: NL

Utorak, 28.10.2014.

19:40

Default images

Najviše inostranih igrača dolazi iz Kanade, čija kolonija u NBA ligi broji 13 igrača, među kojima je najzvučnije ime ovogodišnji prvi pik Endrju Vigins.

Srbiju će predstavljati dvojac iz Golden Stejta, Nemanja Nedović i Ognjen Kuzmić, a sve bivše jugoslovenske republike imaju predstavnike u nekom od timova najjače lige na svetu.

Najviše igrača sa ovih prostora imaće Slovenija, koju pored braće Dragić koji će braniti boje Finiksa predstavlja i bek Memfisa Beno Udrih. Stariji Dragić će pored Erika Bledsoa biti najvažniji igrač Sansa u ovoj sezoni, njegov brat je Ruki I boriće se za mesto u timu, dok će Beno Udrih verovatno imati epizodnu ulogu.

Hrvati i Bosanci će imati po dva predstavnika, dok je Pero Antić jedini Makedonac u NBA.

Čini se da će najveću ulogu od svih imati košarkaši iz Crne Gore. Posle odlaska Kevina Lava Nikola Peković je prva opcija u reketu Minesote, a u zavisnosti od toga kako se pokaže Endrju Vigins možda čak i prva napadačka opcija tima. Nikola Vučević će zadržati mesto startera u Orlandu i i ove sezone pretenduje da bude jedan od ključnih igrača u timu i čovek oko koga će se, uz Oladipa i Pejtona graditi franšiza. Ako računamo i Nikolu Mirotića u košarkaše iz Crne Gore onda su Crnogorci izjednačeni po broju predstavnika u NBA sa Slovenijom.

Mirza Teletović je prvu sezonu u Bruklinu presedeo na klupi, u drugoj se izborio za mesto u timu i ove sezone će se truditi da zadrži minutažu, dok će se Jusuf Nurkić boriti za mesto u timu Denvera, a trener Braja Šou je istakao da će korpulentog Bosanca koristiti i na poziciji krilnog centra.

Hrvati imaju dva rukija ove sezone, ali se od Bojana Bogdanovića očekuje ozbiljna uloga u timu Bruklina dok će Damjan Rudež posle teške povrede Pola Džordža imati više prostora u timu Indijane.
Beta/AP Photo/Sue Ogrocki
Posle Kanade najviše predstavnika u NBA ima Francuska. Deset Francuza igra u NBA klubovima, a najpoznatiji su svakako plejmejker San Antonija Toni Parker i centar Čikago Bulsa Žoakim Noa. Tu su još i Jan Mainmi ( Indijana), Damjan Inglis (Milvoki), Roni Turjaf (Minesota), Aleksis Ažinka (Nju Orleans), Evan Furnije (Orlando), Nikolas Batum (Portland), Boris Dijao (San Antonio), Rudi Gober (Juta), Kevin Serafan (Vašington).

Predstavnike u ovoj sezoni u NBA ligi imaće i države poput Senegala (Đorgi Dijeng, Minesota), Venecuele (Grejvis Vaskez, Toronto), Haitija (Semjuel Dalember, Njujork Niks), Jamajke (Džerom Džordan, Bruklin; Roj Hibert, Indijana), DR Konga (Bizmark Bijombo, Šarlot).

Tim sa najvećim brojem stranaca u svom sastavu već tradicionalno su San Antonio Sparsi koji u rosteru imaju osam inostranih igrača. Ta brojka bi mogla da bude i devet, ako bismo računali i Tima Dankana koji je sa Devičanskih ostrva.
Beta/AP Photo/Charles Rex Arbogas
Inostrani igrači su ključni u nekoliko NBA klubova, pa će tako Dalas i dalje igrati po meri Dirka Novickog, San Antonio će pokušati da dođe do još jedne titule predvođen inostranom velikom trojkom u sastavu Parker, Đinobili, Dankan. U Čikagu sve oči su uprte u Derika Rouza, ali će jako bitne karike u timu biti i Francuz Žoakim Noa, Španac Pau Gasol i Crnogorac sa španskim papirima Nikola Mirotić.

U Memfisu će ključnu ulogu imati Mark Gasol, a od njegovog zemljaka Rikija Rubija se očekuje da diriguje igrom Minesote. Momak iz Konga koji takođe nastupa za reprezentaciju Španije Serž Ibaka i ove sezone će biti jedan od boljih odbranbenih igrača u ligi i najveća podrška Vestbruku i Djurentu u Oklahomi.

Sezona u NBA ligi počinje u noći između utorka i srede, kada se igraju tri meča. U terminu od 2 časa posle ponoći igraju Nju Orleans i Orlando, kao i San Antonio i Dalas, dok se u 4.30 sastaju Hjuston i Lejkersi.

Na našem sajtu možete da pronađete i najavu nove sezone NBA lige.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: