NBA: I dalje će biti "tankovanja"

NBA liga nije promenila način žrebanja prvog pika za draft jer pokrenute reforme nisu dobile dovoljno glasova na zasedanju vodećeg tela lige u sredu.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Četvrtak, 23.10.2014.

13:29

Default images

Reforme su dobile više glasova 17-13, ali je za promenu pravila bilo potrebno da 23 člana Borda (vlasnici timova) glasa "za".

Ideja reforme draft lutrije je da se obeshabri takozvano "tankovanje" sezone, kada ekipa juri što lošiji skor kako bi imala veće šanse da dobije visokog pika na Draftu. Tako su prošle sezone Filadelfija 76ersi imali niz od 26 poraza.

Prema novom planu lutrije četiri tima sa najlošijim skorom u sezoni imalo je identične šanse (oko 11 odsto) da dobije prvog pika, dok je peti tim imao 10% šansi. Po trenutnom sistemu, najgori tim ima 25% šansi da dobije najvišeg pika, a drugi najgori tim 19.9%.

"Mislim da su, u suštini, vlasnici zabrinuti zbog neželjnih posledica. Svi znamo da moramo pronaći pravu ravnotežu između stvaranja odgovarajućih podsticaja timova da pobeđuju, s jedne strane, a s druge da im bude omogućen plan da renoviraju tim i dobiju najvišeg mogućeg pika", rekao je komesar lige Adam Silver.

Otkako je uspostavljen sistem lutrije za izbor pikova 1985. godine, samo četiri tima sa najgorim učinkom u sezoni su dobijala pravo na izbor prvog pika.
foto: Beta/AP
Poslednji put to se dogodilo pre čak deset godina (Orlando Medžik). S druge strane, Klivlend Kavalirsi su tri od poslednje četiri godine prvi birali igrače (Kajri Irving, Entoni Benet, Endru Vigins).

Ideja o promeni lutrije krenula je zbog pomenutih igara Siksersa prošle sezone, ali i sličnih "strategija" iz prethodnih godina. Generalni direktor Filadelfije Sem Hinki je uz blagoslov vlasnika 'očerupao' tim kako bi imao što lošije rezultate, a kako bi dobio što boljeg pika na draftu i stvorio ekipu koja će prema njegovom planu da se u budućnosti bori za titulu.

U međuvremenu su kao visoki pikovi u Filadelfiju stigli plejmejker Majkl Karter-Vilijams, krilni centar Nerlens Noel, centar Džoel Embid, a ove godine izabran je i Hrvat Dario Šarić.

Drska strategija Siksersa nije izašla na odobravanje kod drugih članova lige koji smatraju da to uništava intergitet igre. Novi plan bi omogućavao šansu najgorem timu da 'padne' na tek sedmog pika na draftu, što bi obesharbrilo ekipe da jure loš učinak i gube utakmice bez borbe, te bi povećo šansu ekipama sa najboljim učinkom da dobiju bolju poziciju na izboru.

"Ne slažem se nužno sa načinom na koji se sada radi. Najzabrinutiji sam zbog generalne percepcije i pritiska pod kojim su timovi čak i od navijača da odigraju loše, jer neki ljudi to vide kao najlakši način da se brzo napreduje", dodao je komesar NBA lige Silver.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: