U susret draftu: B92 mini-specijal

Svakom mladom košarkašu na planeti san je da mu komesar NBA pročita ime na draftu.

Izvor: B92

Petak, 11.04.2014.

18:48

Default images

Svakog juna Medison skver garden je mesto ka kojem se usmeri pažnja celog košarkaškog sveta.

U jednoj večeri neki snovi se sruše, neki tinejdžeri se upoznaju sa značenjem reči “pritisak”, Amerikanci prvi put čuju kineska, katalonska, grčka ili slovenska imena koja će im lomiti jezik sledećih meseci.

Dobro mesto na draftu ne garantuje uspeh u NBA karijeri, pitajte Hašima Tabita (2009. bio drugi; Džejms Harden treći, Stef Kari sedmi, Džru Holidej devetnaesti) ili Adama „Brku“ Morisona (treći u 2006; Ražon Rondo je bio 21, a Pol Milsap tek na 47. mestu)

Ili prve pikove Majkla Olovokandija, Kvamija Brauna i nesrećnog Entonija Beneta.

Entuzijasti se sećaju i Frederika Vajsa, kojeg su izabrali Niksi sa 15. mesta, a onda je sledećeg leta Er Kanada odradio cukaharu sa premetom strance preko njega u Sidneju. Ili Šona Bredlija, drugog pika iz 1993, koji je meč karijere odigrao protiv tandema MJ-Duško Dugouško u „Spejs Džemu“.

Opet, sve opcije su otvorene i ako ne prođete dobro te večeri. Nik Van Exel je bio na poziciji 37, Rašard Luis 32, Majkl Red 43, Gilbert Arinas 30, Karlos Buzer 35, Džef Hornasek 46. Igrači koji su stizali iz Evrope su posebno potcenjivani, Dražen je bio 60, Manu na poziciji 57, Divcu je 26. mesto omogićilo ulazak u ligi na najveća vrata, ona holivudska.

Ben Volis i Bred Miler nisu ni draftovani.
Beta/AP Marty Lederhandler
Neki draftovi ostaće zauvek u sećanju.

Svi znaju da je 1984. Portland birao Sema Bouvija pre nego Majkla Džordana, a taj draft dao je četiri igrača za Hall of fame (Hakim, MJ, Barkli, Stokton sa 16. mesta), još tri člana All Star timova (Alvin Robertson, Otis Torp, Kevin Vilis), plus Sema Perkinsa, Džeroma Kersija, Rika Karlajla (sa pozicije 70).

Dvanaest godina kasnije u ligu su sa pozicija 13 i 14 stigli Kobe i Peđa, na draftu koji je svakako u top 3 svih vremena. Posle epskog tankovanja Siksersi su dobili Alena Ajversona, a do All Star utakmica stigli su još Šarif Abdur-Rahim, Stefon Marberi, Rej Alen, Entuan Voker (svi od trećeg do šestog), Stiv Neš, Džermejn O’Nil i Zidrunas Ilgauskas (svi ispod Peđe). U takvoj konkurenciji Markus Kembi i Derek Fišer sei ne primećuju (iako je Kembi bio drugi pik).

Epske 2003. sećamo se svi dobro, gledali ste ga uživo na TV B92, D-Mil je izabran ispred Mela, ostatak top 5 već godinama nosi igru šampiona, Kejman je bio šesti, a Dejvid Vest osamnaesti. Nije samo Dumars pogrešio tog juna – Ndudi Ebi je završio na draftu iznad Džoša Hauarda, Moa Vilijamsa i dalekometne baterije u sastavu Džejson Kapono, Džejms Džouns, Kajl „127 u nizu“ Korver.

Poznavaoci kažu da bi ovog juna draft mogao da bude izuzetno jak. O Endruu Viginsu čitate već godinama, a vrlo je moguće da ispred njega bude Žoel Embid, Mileta Lisica kamerunske košarke (košarkom se bavi tek tri godine). Ne samo njih dvojica, draft je ove godine pun talentovanih momaka čija imena bi trebalo da pamtimo i za nekoliko decenija, uključujući i balkansku invaziju, koju predvodi Dario Šarić.
Beta/AP
Tome u čast B92 pripremio je mini-specijal „U susret draftu“, koji će vas podsetiti na neke zabavne priče iz prošlosti NBA drafta i pripremiti vas za debi Adama Silvera u ulozi voditelja.

Novi komesar NBA diplomirao je na Djuku one godine kada je Džordan napustio rivalsku Severnu Karolinu i postao član Bulsa. Te godine Dejvid Stern je postao komesar i zajedno sa serijom novih heroja zauvek promenio NBA.

Ne propustite da od početka budete deo nove istorije najkvalitetnije košarkaške lige. Prvi deo vodi nas u jun 2003.

Uživajte!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: