Kraj najboljeg ugovora u istoriji?

Čelnici NBA otpočeli su pregovore sa braćom Silna, u pokušaju da okončaju trajanje jednog od najboljih ugovora u istoriji sporta.

Izvor: B92

Utorak, 12.11.2013.

17:16

Default images

Braća Ozi i Danijel Silna, nekadašnji vlasnici ABA ligaša iz Sent Luisa, zaradili su skoro 300 miliona dolara u poslednjih 37 godina.

Kada su se 1976. Denver, San Antonio, indijana i Njujork Netsi preseili iz tadašnje ABA u NBA ligu, braća su dobila odštetu, jer njihov Spirit nije primljen. Po ugovoru njima pripada sedmina ukupnih televizijskih prihoda od sva 4 tima.

Ozi i Danijel su 1974. godine kupili ABA klub Karolina Kugars, očekujući spajanje dve najkvalitetnije lige, koje bi najbolje američke košarkaše smestio u isto takmičenje. Odmah su ga prebacili u Sent Luis, jer je u tom trenutku to bio najveći američki grad koji nema NBA ligaša, očekujući da će tako dobiti mesto u ujedinjenoj ligi.

To se, međutim, nije desilo, iako su u sastavu imali budućeg člana Kuće slavnih Mozisa Melouna i dva buduća All Star igrača, pa su braća odmah dobila 2.2 miliona dolara odštete, popriličnu sumu za to doba. Rasformisana su još dva kluba, Virdžinija Skvajers nisu ni obeštećeni, jer im je već u izgledu bilo gašenje zbog finansijskih problema, dok su gazde Kentaki Kolonelsa u tom trenutku verovale da su prošle bolje, zaradivši čistih 3.3 miliona.

Malo ko je tada obratio pažnju na potencijal dela ugovora vezanog za prava na "vizuelne medije", ali su paralelna ekspanzija NBA i televizije tokom osamdesetih i medijska eksplozija dobitak učinile ogromnim, a dva biznismena i njihov advokat Donald Šupak (po ugovoru svakom od braće pripada po 45,a Šupku 10 posto odštete) stekli desetine miliona dolara. Ironija je da su oni ugovor sa sedminom pripremali u doba kada se očekivalo da će i Sent Luis i Kentaki igrati u NBA, a odšteta je bila planirana za Virdžiniju.

"U danima kada smo sklopili dogovor prenosi nisu postojali, utakmice NBA plej ofa su puštane u snimku sat vremena pre ponoći. Niko nije očekivao ono što je usledilo. Nadali smo se, ali nismo očekivali", rekao je iskreno Danijel Silna.

Prvi TV novac bivšim ABA ligašima (i braći Silna) stigao je 1979, bilo je to samo 200.000 dolara. Još pre 1990. godišnja dobit je bila milionska, tokom devedesetih je narasla na najmanje 4.4 miliona po sezoni (to je suma bez bonusa, koje donosi plasman u plej of), a tek tada je krenuo skok na 12.53 miliona po sezoni (1999-2002), pa 15.6 miliona (2003-2006).

Trenutna godišnja dobit je 14.57 miliona (sve pomenuto su osnovne sume, bez bonusa), a Njujork Tajms je izračunao da su do prošle godine prebacili 255 miliona. U međuvremenu je odigrana sezona u kojoj su sva 4 kluba ušla u plej of, Indijana je igrala finale konferencije, a San Antonio veliko finale. To je ukupnu sumu dovelo do oko 19 miliona za jednu sezonu.

Približno toliku sumu zaradili su sake od prethodnih 5 godina. Čisto da imate ideju o kolikom se novcu radi, Niksi su 2010. od TV prava zaradili 31 milion, a Netsi (jedan od četiri ABA ligaša) 26.25 miliona. Braći Silna pripada samo 27 posto manja suma iako nemaju klub!

Ovo nije prvi pokušaj dogovora, 1982. dve strane su bile vrlo blizu prekida starog ugovora, kada je NBA nudio braći isplatu 5, pa zatim i 6 miliona u narednih 8 godina, a oni tražili 8 miliona u narednih 5. Krajem prošlog veka liga je ponudila značajno veću sumu, koja je takođe odbijena.

S obzirom da sadašnji ugovor traje zauvek (tj. dokle god postoji NBA), teško je proceniti adekvatnu odštetu, ali je sasvim jasno da otezanje sa sporazumom ide na štetu lige.

Dodatni udarac liga je doživela prošle jeseni na njujorškom sudu, koji je braći dao pravo na prihode od međunarodnih i kablovskih TV prava, kao i od interneta. Umanjenje prihoda lige za tako značajnu sumu umanjuje dividende vlasnicima klubova, a 4 kluba po 14.3 posto svoje godišnje zarade prepuštaju nekom ko i nema klub u ligi.

Kancelarija lige je zato odlučila da ove sezone konačno zatvori priču i prekine odlivanje novca. Dva brata, deca jeverjskih imigranata koji su iz Letonije u SAD stigli tridesetih, i tako su obezbedila sledeće generacije i mogu da se prepuste mirnoj penziji (Ozi ima 80, Danijel 69 godina). Kada je tadašnji vlasnik Pistonsa odbio njihovu ponudu 1973. verovatno nisu bili zadovoljni, ali se ispostavilo da je milion uložen godinu kasnije u člana ABA lige najbolje uloženi novac u istoriji sporta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: