Alen Ajverson penzioner

Jedan od najatraktivnijih košarkaša u istoriji ove igre, Alen Ajverson saopštio je da je završio igračku karijeru.

Izvor: AK

Petak, 23.08.2013.

09:41

Default images

"Kralj" krosover driblinga, 11. puta učesnik Ol-star vikenda, jednom finalista NBA lige odlučio je da se u 38. godini povuče sa parketa.

Ajverson je poslednji put košarku profesionalno igrao 2011. godine za Bešiktaš, a NBA ligu je napustio pre tri godine.

Od marta se nadao da će možda moći da se vrati u NBA, a početkom godine je odbio da igra u razvojnoj ligi.

Igrač koji se smatra jednim od najboljih 'pound-for-pound' strelcem u istoriji NBA prosečno je beležio 26,7 poena uz 6,2 asistencije tokom 14 godina u elitnoj košarkaškoj ligi, igrajući za Filadelfija 76-erse, Denver Nagetse i Memfis Grizlise.



"Možda je i najbolji sportista koga sam ikad video. Mislim da se neće pojaviti neko sličan kao on", rekao je svojevremeno Leri Braun, koji je trenirao Sikserse od 1997. do 2003. godine.

Ajverson je izabran sa Džordžtauna kao prvi pik na draftu 1996. godine, odmah je proglašen za rukija sezone, a 2001. je postao i najkorisniji (MVP) igrač lige.



Tri puta je bio u najboljem timu lige, a četiri puta najbolji strelac NBA.

Sikserse je predvodio do finala 2001. (nije imao rešenja za Šekila O'Nila), a smatra se jednim od najboljih igrača u istiriji ovog kluba. Lider je Siksersa po broju utakmica sa najmanje 40 poena (76), po broju trojki (885), a drugi je najbolji strelac iza Hala Grira (19,931 poen).

Često je tokom karijere imao problema sa zakonom, a poslednjih godina je navodno ušao i u finansijske probleme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: