Titula Majamiju, kralj Džejms MVP

Majami Hit osvojio je treću titulu u istoriji, pošto je u majstorici finalne serije pobedio San Antonio Sparse 95:88.

Izvor: B92

Petak, 21.06.2013.

02:33

Default images

Najbolji igrač planete Lebron Džejms briljirao je sa 37 poena, 12 skokova, 4 asistencije i zaradio naziv najboljeg igrača finalne serije.

Tokom cele utakmice nijedan tim nije stekao više od 7 poena prednosti, a San Antonio je imao priključak do pola minuta pred kraj. Utakmica je, kao i serija, donela kvalitet kakav nismo gledali već godinama, verovatno još od briljantnih serija Lejkers - Kings.

Amerikan Erlajnz Arena u Majamiju, ostaje dom šampiona. Lebron je od početka druge četvrtine držao pod kontrolom celu utakmicu, igrao netipično, sa serijom trojki i šuteva sa distance, i čak popravio prosek poena u sedmim utakmicama koji je i do sada bio najveći u istoriji lige.

Završio je seriju sa 25,3 poena, 11 skokova i 7 asistencija. Izjednačio se sa Džordanom po tome što je vezao dve titule, dve MVP nagrade za sezonu i dve MVP nagrade za finala lige.

Veliku podršku dao je roviti Dvejn Vejd, kojeg ni nepotpuno zalečeno koleno nije sprečilo da postigne 23 poena uz 10 skokova. Vejd je u sekundi kad je meč završen otrčao da čestita najvećoj zvezdi protivnika Timu Dankanu u istinskom fer plej gestu.

"On je heroj, veliki borac, jedan od najvećih igrača u istoriji", objasnio je odmah zatim Vejd.

Šejn Batije je ubacio 6 trojki za 18 poena, a Mario Čalmers dodao 14 poena, a briljantnu epizodnu ulogu imao je ponovo Kris Andersen.

Oni su pokrili potpuni izostanak velikih i važnih igrača kakvi su Kris Boš, Majk Miler i junak meča broj šest Rej Alen, koji su zbirno ostali na nula poena, uz 0/14 iz igre!
Beta/AP
Na drugoj strani Tim Dankan je imao 24 poena, 12 skokova i 4 ukradene lopte. Međutim, u poslednjoj četvrtini promašio je četiri šuta iz blizine, dva od njih odbojkom, kakve obično pogađa, i to očigledno sebi nije oprostio. Legendarni košarkaš je, kao i trener Popović, prvi put u karijeri izgubiio finalnu seriju, posle 4 osvojene titule.

Toni Parker je odlično otvorio meč, sa 10 poena u prvoj četvrtini, posle toga nije ubacio ni poen. Manu Đinobili je dao 18 poena, uz 5 asistencija i 3 skoka, ali jeponovo imao 3 bitne izgubljene lopte u ključnim trenucima.

Da je San Antonio osvojio titulu, doprinos Kavaija Lenarda bio bi nemerljiv. Lenard je uhvatio 16 lopti i dao 19 poena, među kojima i neočekivanu trojku kojom je vratio Sparse u igru u samom finišu.

Podrška je izostala sa druge strane - Geri Nil je pomagao u odbrani, ali je ostao na 5 poena, koliko je dao i Deni Grin, uz neverovatnih 1/12 iz igre.

Sparsi su titulu verovatno ispustili u finišu šestogmeča, kada je Rej Alen ubacio trojku za izjednačenje 5 sekundi pre sirene, a zatim odigrao odlično u odbrani na Đinobiliju i sačuvao minimalnu prednost u produžetku.
Beta/AP

Kakav je bio poslednji meč serije najbolje svedoči podatak da je ubačeno bacanje Dvejna Vejda 15 sekundi pred kraj prvi put razliku u korist pobedničke ekipe dovelo do 7 poena, taman koliko su na samom početku imali gosti iz Teksasa (11:4).

Iako je skorbio ujednačen, videli smo dve različite utakmice: U prvoj četvrtini Sparsi su dobro napadali pik'n'rolom, uz veliki doprinos Tonija Parkera, a čvrstom odbranu sveli su četvrtinu na samo 34 poena. U tim trenucima igru Hita vodio je Vejd, koji je situacije rešavao prodorima i šutevima posle driblinga.

Od početka druge četvrtine Majamijeva igra se promenila ka šutu sa distance, počev od Batijeova dva brza ubačaja, preko Lebronove serije. Tako se nastavilo do kraja, Majami je šutnuo 32 trojke i ubacio 12 (promašili 6 poslednjih pokušaja, kada se i Lebron povukao ka šutu za 2 sa 6 metara).

Gosti su mnogo više spuštali loptu ka košu, pa su mnogo češće i faulirani, odnos u šutiranim bacanjima na poluvremenu (15 SAS, 3 Majami) najbolje govori o tome. Zahvaljujući velikom broju preciznih šuteva sa penala (samo jedan promašaj do poluvremena) gosti su potpuno držali priključak, iako su imali manje skokova i slabiji procenat šuta, a trojke ih uopšte nisu služile.

Šta god da su dva trenera pokušavala, neraspoložene igrače kakvi su Grin, Boš, Miler, Alen, Nil, nisu uspeli da ih uključe do samog kraja. Parker se sveo na razigravanje, pto je radio vrlo dobro, a Đinobili naizmenično blistao i pravio početničke greške.

Dankan je do samog finiša igrao odlično, a onda je serijom promašenih zicera (za svoje standarde) pomogao rivalu. Jedini igrač koji je svih 48 minuta igrao u visokom ritmu za Sparse bio je Kavai Lenard.

Na drugoj strani Vejd se pojavljivao i nestajao, ali su zato Čalmers i Batije odigrali hrabro i odlično, ne libeći se da preuzmu odgovornost. Zahvaljujući njima sve nije zavisilo od dominantnog Lebrona.

Beta/AP
Najbliži preuzimanju kontrole Sparsi su bili u finišu treće četvrtine - preokrenuli su od minus 6 do plus 3, a igra domaćina potpuno se pretvarala u Lebronovu simultanku. Međutim, upravo tad su Čalmers i Batije vezali po trojku, da pi pogodak Čalmersa sa 10 metara o tablu, na isteku trećeg perioda, vratio psihološku prednost Hitu.

Iako je dugo izgledalo da će se neizvesnost produžiti do samog kraja, gosti su počeli da prave nesvojstvene greške pet minuta pred kraj,najpre je Manu bacio dve čiste lopte u aut, onda su počeli Dankanovi promašaji. Majamiju je dugo trebalo da to iskoristi, ali je prelomio pogodak Džejmsa sa 6 i po metara na pola minuta pred kraj. Ako je česta brzopletost Hita omogućavala Sparsima da drže korak sa rivalom uprkos sopstvenim greškama, protiv vremena se nije moglo. Na kraju je Popovićevu ekipu pobedio sat - toliko puta su se na meču vratili iz minusa od 5 ili 6 poena, ali u poslednjem minutu to nisu mogli.

Čitava serija morala je da oduševi svakog ko voli i prati košarku, a dramatični poslednji meč zaista je bio šlag na i inače sjajnoj torti. Fantastičan odnos igrača i trenera dve ekipe na kraju meča samo je dopunio utisak o tome da smo u prethodne dve nedelje gledali najbolju propagandu košarke.

Iako je većina ljudi u našim krajevima navijala za Sparse (što se vidi i kroz anketu i kroz komentare), verovatno su na kraju i jedni i drugi, a posebno neutralci, mogli da slože oko toga da su u duelu dve izvanredne i izjednačene ekipe presudile nijanse, i da nema razloga da se iko loše oseća. Najbolje je to formulisao Kouč Pop:

"Nije zabavno gubiti, uopšte nije. Ali, izgubili smo od boljeg tima, i to je sasvim u redu".

Četvrta četvrtina 23:17 Hit (95:88 Hit)

Beta/AP
Ponovo na klupi i Parker i Dankan, a Batije odmah daje i petu trojku.

Na drugoj strani izvanredni Lenard, drži Sparse na jednom posedu razlike.

Kris Andersen nema bitnu statistiku, ali ima odlične mini-role: iznudio je dva uzastopna treća faula, Dankanu i Đinobiliju, pa izborio sjajan skok u napadu i onda poptuno zbunio Parkera.

Lebron sa penala stiže do 30 poena, ali mu je drugo poništeno, jer je Birdman prerano utrčao. Njegov prosek u sedmim utakmicama je 33,8 poena, veći i od Džordanovog.

Tajm aut na 8:34 do kraja, 77:75 za Hit, posle briljantnog poteza Parkera, koji je iz teške pozicije navukao tri igrača i odigrao pâsza lagane poene Dankana.

Majami šutira trojke 11/27, San Antonio 4/13, penali 8/10 i 17/19, procenat šuta iz igre 42-39. 35-35 u skokovima.

Briga u hali, Majami ima kontru na plus 4, faul nad Lebronom, ali svi gledaju u Vejda, koji je pao. Kontru je pokrenuo užasan pas Grina, odmah pošto je promašio otvorenu trojku. Grin šutira iz igre 1/11, od toga 0 od 6 za dva. Pregled snimka da bi se videlo da li je pred Lebronom bio otvoren put ka košu traje dva minuta, ništa od toga, a Vejd se odmorio, namestio i ubacio dvadeseti poen za plus 6, ponovo najveće vođstvo na meču.

Manu u tri uzastopnanapada ima dva pasa u aut (odmah posle tajm auta na kojem je Popović tražio od tima da igra pametno) između kojih pogađa briljantno. Džekil i Hajd. Na drugoj strani Lebron prebacuje 30, novi tajm aut na 5:37 do kraja, 83:77 za Hit.

Konačno je došlo Bošovo vreme, odlična odbrana na Dankanu. Dankan zatim promašuje čistu priliku za 2+1, ali bar pogađa oba bacanja.

Lebron daje preko Dankana, a Manu trojkom do plafona hale vraća na minus tri, da bi odmah ukradenu loptu za tri promašio Grin. Kontra Lebrona, navlači dvojicu, pâs Batijeu za novu trojku. Plus 6.

Dankan iz neverovatnog okreta koš plus bacanje, peta lična Bošu, opet je jedan posed. Neverovatna utakmica. Tajm aut na 3:06 do kraja, 88:85 i posed domaćina.

Batijeov pâs po podu za Vejda, Boš brani dobro Dankana, Lebron promašuje za plus 7, a Lenard ume i trojku da pogodi, 90:88.

Čalmersu prvo bacanje bukvalno izlazi, zatim maši i drugo, Sparsi kreću u napad na plus 2. Lenard pokušava novu trojku, ali promašuje.

Sledi serija napada u kojima viđamo promašaje, skokove u napadu i nove promašaje Vejda, Batijea, Dankana. Tajm aut, Hit ima loptu još 14 sekundi, do kraja je 39, rezultat je i dalje 90:88.

Dankan je maločas promašio duplu odbojku, i vrlo je ljut na sebe.

Lebron za dva, 35 poena, +4 na 27,9 do kraja, tajm aut SAS.

Parker ostaje na klupi, Manu se zaleće i poklanja loptu Lebronu. Brz faul (23,5 do kraja). LBJ 2 od 2 (8/8 za 1, 37 poena). 94:88 za Majami.

Manuova daleka trojka, ništaodtoga, hvata Vejd, faul nad njim. Meč je u rukama Hita.

Treća četvrtina 27:26 Sparsi (72:71 Hit)

Beta/AP
Lenard odlično otvara drugo poluvreme, ubacuje dva koša, koristeći nemoć najslabijeg na terenu Majka Milera, ali opet promašuje plus jedan. On je sa penala 1/3, od ostalih na terenu prvi promašaj ima Čalmers (dotle su ubačena sva bacanja, ukupno 16).

Lebron nastavlja da deli pasove kao Medžik i postiže trojke. Na tajm autu posle 4 minuta Majami i dalje na plus 2 (54:52).

Da vam je neko rekao da će prvi do dabl dabla Kavai Lenard, da li biste verovali? 11 poena, 11 skokova, 29. minut.

Zato je između Denija Grina i Majka Milera mrtvatrka za najslabijeg pojedinca. Ne samo zbog užasnog šuta, svaka lopta njima je problem.

Na kraju je Dankan morao da se prospe po parketu da bi Grin imao dovoljno prostora za šut i prvu trojku dana, drugu u dve utakmice. Uprkos tom košu, Grin ide na klupu i nije srećan. Sparsi na plus jedan.

Lebron odgovara četvrtom trojkom na meču, odmah zatim i petom, rekord karijere u finalnim mečevima, i ukupno 24 poena.

Na drugoj strani ritam drže Dankan i Lenard, koji nastavlja da pogađa.

U igri je sada i Boris Dijao, koji u dva napada donosi pet poena sa iste pozicije, najpre trojkom, pa asistencijom za Dankana. Do kraja treće je 2:40, Sparsi vode 65:64, posle serije 8-2.

U finišu četvrtine Sparsi su prvi put u drugom poluvremenu stigli do +3, Batije vratio na na nulu, da bi Manu lepimprodorom dao svom timu plus 2 na 5,2 sekunde do kraja.

Onda je preko celog terena krenuo Čalmersi sa deset metara od table poslao loptu u koš, Majami vodi minimalno na kraju trećeg perioda.

U prethodnim minutima izgledalo je da Sparsi preuzimaju kontrolu,ne samo zato što su ušli u vođstvo, već i zato što se igra Majamija potpuno svela na Lebrona, ali su trojke Batijea i Čalmersa došle u pravom trenutku.

Boš, Miler i Alen nemaju još ni poen. Čalmers i Batije po 12, Vejd 18, Lebron 28.

Dankan 17+9, Manu 13, Lenard 14+11, Parker 11.

Druga četvrtina 28:28 (46:44 Hit)

Beta/AP
Očigledno je da Vejda povreda ne usporava, i dalje je najbolji u domaćem timu, uz ubitačnu dalekometnu artiljeriju Batijea. Lebron je još uvek daleko od svog potencijala (1/5 iz igre), a Boš se još nije upisao u strelce, možda čeka vrmekad se meč lomi?

Na drugoj strani Manu, Grin i Nil igraju vrlo slabo, zbirni šut im je 1 od 10, često deluju trapavo na terenu, i ne pružaju dovoljni podrške Dankanu, Parkeru i Lenardu.

Na pola druge rezultat je 27:27.

Onda je Grin procenio da može da ostavi Lebronu otvorenu trojku, ovaj se nadovezao na prethodni neverovatni koš za 2+1, i eto ga očas posla na 10, a Majami ima do sad najvećih plus 6.

Utakmica je počela da liči na neke iz zlatnog doba NBA, mnogo više nego na modernu poluautomatsku košarku. Smenjuju se greške i neverovatni potezi, igrači koji igraju za 20+ miliona po sezoni se bacaju po parketu, trojke ulaze o tablu, heroja prošlog meča nigde nema, ali glavne zvezde tima drže stvar pod kontrolom. Na tajm autu Majami ima plus tri, tri minuta pred poluvreme.

Lebron nastavlja da zatrpava koš trojkama, sudije ponovo izluđuju domaću publiku, kao i pre dva dana kriterijumom, dosuđivanja faulova.

Dankan vlada u reketu, sada su on i LBJ 13-13, a na semaforu je 40:40.

San Antonio sa bacanja stiže u vođstvo (6/6 za 70 sekundi), ali Vejd i Lebron igraju odlično (14+15), na poluvremenu Majami i dalje naplus dva.

San Antonio i dalje na 35 posto, kao i tokom prve četvrtine, Majami podigao prosek sa 30 na 43, domaćin ima više skokova, ali je prednost minimalna, uglavnom zbog odličnih bacanja gostiju.

Dve najbolje statističke linije:
Dankan 13 poena (4/7, 5/5), 5 skokova, 2 asistencije, 4 ukradene lopte (ceo Majami 3)
Vejd 14 poena (7/12) 6 skokova, 1 blokada, 1 asistencija.

Trojke 5/14 domaći, 2/7 gosti. Bacanja 3/3 domaći (sve Lebron), 14/15 gosti (jedini promašaj Lenard, cela petorka šutirala bacanja).

Prva četvrtina 18:16 Hit

Beta/AP
Pre tačno dve decenije Džon Pekson je trojkom doneo Bulsima treću titulu u nizu, pošto je Majkl Džordan saigraču prepustio priliku da odluči. Kasnije je to uradio i sa Stivom Kerom. Velikan je velikan i zato što zna da delegira kada je potrebno. Kako bi danas reagovala publika da LBJ ima priliku za šut, ali doda ključnu loptu nekom od saigrača?

Posle po dva promašena napada Toni Parker je dao prvi koš na meču. Nervi očigledno igraju bitnu ulogu.

Uvodni minuti bez dileme pripadaju Sparsima, koji su za pet minuta stigli do 11:4, Manu i Dankan su dobro ušli u meč.

Na drugoj strani su igrači Hita nesigurni i lako propuštaju prilike, a Vejd definitvno ne izgleda stoprocentno spreman.

Hit je uhvatio priključak, ali igra se na malo poena, 2:12 do kraja četvrtine je 15:10 za goste. Šut je slab na obe strane, ispod 35 posto, a SAS dominira u skoku 14-8, razliku pravi Kavai Lenard, upravo sa 6 skokova. Tačno pola skokova za domaćine ima roviti Vejd.

Odličan finiš za Majami zahvaljujući ubitačnim trojkama Šejna Batijea, na prvu pauzu domaćin ide sa 18:16. Loš znak za goste, osim slabe igre u napadu u poslednjih nekoliko minuta, je promašeno bacanje za Lenarda. To nagoveštava da nije zaboravio promašaj sa penala u finišu prethodnog meča.

Čvrst početak utakmice, sve je otvoreno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

174 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: