Titula za Majami i Lebrona!

Košarkaši Majami Hita osvojili su drugi put u istoriji franšize titulu NBA šampiona, pobedivši u finalnoj seriji Oklahoma Siti Tander 4:1.

Izvor: B92

Petak, 22.06.2012.

05:54

Default images

U petom meču finalne serije Majami je pred svojom publikom slavio rezultatom 121:106.

Briljantnu partiju pružio je Lebron Džejms, koji je zabeležio tripl dabl - 26 poena, 13 asistencija i 11 skokova, a čak četiri igrača Hita postigla su preko 20 poena. Džejms je tako u devetoj sezoni stigao do prvog šampionskog prstena u karijeri i sada zaista ulazi u krug velikana košarke.

U poslednjem meču pred svojom publikom košarkaši Hita bili su svesni da moraju da daju sve od sebe, jer bi se eventualne utakmice 6 i 7 igrale u Oklahoma Sitiju, gde je Tander izgubio smo jedan meč u ovogodišnjem plej ofu. Ispostavilo se da je upravo ta utakmica broj 2 presudila.


Od samog starta Hit je bio bolji, stekao je prednost već u prvom periodu, a od starta druge četvrtine je, osim kratke pauze neposredno posle poluvremena, razlika bila dvocifena.

Realnih dilema nije bilo već na 7-8 minuta pre kraja, a pogled na klupu Tandera u jednom tajm autu govorio je sve - Rasel Vestbruk je bio vidno isfrustriran, a Kevin Durent je plakao.

U finišu je Erik Spolstra seriju izmena započeo vadeći heroja poslednjeg meča - Majk Miler je uprkos povredi i uz četiri lične pre poluvremena uspeo da ubaci 23 poena, šutirajući trojke 7 od 8.

On je ubacio tačno polovinu svih Majamijevih trojki, sa 14 oni su izjednačili rekord finala plej ofa. Dobrim delom je ta kanonada proistekla iz skupljanja odbrane na Lebrona, koji je kao i u prethodnoj utakmici asistirao kao vrhunski plejmejker.

Nije on bio jedini heroj - Šejn Batije i Mario Čalmers pokazali su deo sjajne igre iz prethodnih utakmica, a Kris Boš je bio sjajan, sa 24 poena i 7 skokova.

Dvejn Vejd je bio manje primetan, ali je i pravio manje dramatičnih grešaka nego ranije tokom serije, pa je do kraja ubacio 20 poena, uz 8 skokova, 3 asistencije, 3 blokade i 2 ukradene lopte.
Ipak, veče i ceo plej of pripali su "Kralju Džejmsu", koji je u finalu plej ofa ubacivao skoro 28,6 poena, uz 49% šuta iz igre, 10,2 skokova i 7,4 asistencija po meču.

"Bilo je krajnje vreme", prokomentarisao je kratko na kraju meča Lebron Džejms, dok je teško breme sumnje padalo sa njegovih ramena.

"Ovo je za mene ispunjenje sna. Morao sam da donesem tešku odluku i napustim Klivlend, jer sam znao da ovaj tim ima budućnost. Danas mi se sve vratilo".

U poraženom timu Kevin Durent je ubacio 32 poena, a Džejms Harden i Rasel Vestbruk po 19, uz gotovo identičnu statistiku. Problem je, međutim, u tome što je Harden dobar deo svog učinka ostvario kada je meč odavno bio gotov, a osim Dereka Fišera ostatak tima gotovo da nije učestvovao u meču.
"Boli, zaista boli. Ali imam sreće da sam u ovom timu, gde smo svi kao braća. Siguran sam da ćemo se sledeće sezone vratiti jači", rekao je Durent, a zatim dodao, "Lebron i ja imamo zajednički zadatak ovog leta - da donesemo olimpijsko zlato".

Ofanzivne nedostatke Tandera najbolje opisuje podatak da je zbir poena dva startera (Sefološa i Perkins) i prve rezerve na visokim pozicijama (Kolison) bio 4 poena, dok je Rojal Ajvi ubacio šest za samo tri minuta na terenu.

U odbrani Tander je zatvorio reket u priličnoj meri, ali je to dovelo do dovoljno dobrih pozicija za protivničke dalekometne strelce, koji odavno nisu bili ovako raspoloženi.

Tako se završila sezona koja je od starta bila neobična, jer je kasnila sa početkom zbog lokauta. Dve ekipe od kojih se očekivalo da dođu do finala ispunile su očekivanja plasmanom u finale, a Hit je demantovao mnoge koji su sumnjali u projekat skupa zvezda iz 2003.
Za Majami ovo je potvrda dobrog rada u prethodnom periodu, kada je okupljen tim baziran oko tri superzvezde, ali istovremeno začinjen brojnim igračima zadatka, koji su u ovom finalu potvrdili vrhunski kvalitet. Miler je tako osvojio prvi prsten u 12. sezoni, Batije u jedanaestoj, a Džuan Hauard je do titule stigao posle 18 sezona u ligi. Pet Rajli je tako pokazao da i posle tri decenije spada među ključne ljude u NBA.

Za Oklahomu ova sezona je ogroman iskorak, imajući u vidu da tim de fakto postoji samo četiri godine. Sledeća sezona biće dvostruki uspit, jer treba potvrditi ovogodišnje dobre rezultate, možda napraviti i nedostajući korak, a istovremeno zadržati bitne igrače, kojima ugovor ističe (Ibaka, Harden).

Hit je kroz plej of pokazao neverovatnu zrelost, vraćajući se iz minusa u tri serije (1-2 sa Indijanom, 2-3 sa Bostonom, 0-1 sa OKC Tanderom). Povrh svega, oni su vezali 4 pobede u finalu, što su učinili i kada su osvojili prethodnu titulu (2006).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: