Petnaesta titula za Lejkerse!

Košarkaši L.A. Lejkersa osvojili su 15. titulu prvaka NBA lige pošto su u gostima savladali Orlando Mežik sa 99:86 slavivši sa 4:1 u finalnoj seriji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.06.2009.

09:10

Default images

Treneru Lejkersa Filu Džeksonu ovo je rekordna 10. titula, čime je prestigao legendarnog Reda Ojerbaha. Najbolji igrač Lejkersa Kobe Brajant došao je do svoje četvrte titule, prve bez nekadašnjeg saigrača Šakila O'Nila. Brajant je meč završio sa 30 poena, dok je Pau Gasol ubacio 14, uz 15 skokova. Rašard Luis postigao je 18 poena za Orlando, a Dvajt Hauard samo 11.

Brajant je u finalnoj seriji prosečno postizao 32,4 poena po meču što mu je donelo titulu MVP-ja. Najbolji košarkaš Lejkersa je posle meča izjavio da ga je nervirala priča „može li da osvoji titulu bez Šeka?“.

To je bilo kao kinesko mučenje vodom. Stalno bih to slušao i to je bio pravi izazov, što sam morao prosto da prihvatim pošto nije postojao način da se raspravljam o tome“, rekao je Brajant.



I O’Nil je preko sajta Tviter čestitao svom bivšem saigraču, kao i treneru Džeksonu.

Čestitam Kobi, zaslužio si je. Igrao si sjajno. Uživaj, čoveče, uživaj. I znam šta sada kažeš – „Šek, kakvog je ukusa moja zadnjica“... Čestitam i tebi File Džeksone, kada general ne paniči, ne paniče ni vojnici. Sada si najveći“, napisao je O’Nil.

Džekson, koji je tokom devedestih osvojio šest titula sa Majlom Džordanom u Čikagu, stigao je do svog četvrtog trofeja sa Lejkersima, čime je prestigao legendardnog trenera Boston Seltiksa Reda Ojerbaha.

Trener Lejkersa popravio je odnose sa svojom prvom zvezdom Kobijem Brajantom, koga je svojevremeno nazvao „sebičnim igračem“.

Naučio je kako da postane vođa na takav način da ljudi žele da ga prate. To što je naučio je veoma važno za njega, pošto je znao da će morati da pruži nešto zauzvrat, tako da je on postao neko ko daje, a ne samo vođa koji zahteva nešto od drugih. To je bilo sjajno sa njegove strane i bilo je uživanje gledati“, rekao je Džekson.



Brajant je u poslednjih sedam godina dva puta bio blizu titule, prvi put 2004. kada su O’Nil i on poraženi od Detroita, kao i prethodne sezone kada su Seltiksi slavili posle šest mečeva, uključujući i težak poraz od 39 poena u poslednjoj utakmici finala.

"Jako je teško osvojiti titulu. Počeli smo od nule i ponovo smo došli do finala. Stvarno se osećam kao u snu", rekao je Brajant.

Pored Brajanta, koji je postigao 30 poena, istakao se i Pau Gasol sa 14 poena i 15 skokova.

U ekipi Orlanda potpuno je podbacio Dvajt Hauard koji je meč završio sa 11 poena i 10 skokova. Rašard Luis je ubacio 18, ali uz slab šut iz igre – šest ubačenih iz 19 pokušaja (3-12 za tri).



Orlando – L.A. Lejkers 86:99 (28:26, 18:30, 15:20, 25:23)
(Brajant 30p 6s 5as, Odom 17p 10s, Ariza 15p, Gasol 14p 15s – Luis 18p 10s, Hauard 11p 10s, Alston 12p, Li 12p)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: