Lejkersi smanjili u finalu NBA

Izvor: B92

Sreda, 11.06.2008.

08:55

Default images

Košarkaši Los Anđeles Lejkersa pobedili su Boston rezultatom 87:81 u trećem meču finalne serije NBA. Lejkersi su tako smanjili vođstvo Seltiksa u seriji na 2-1 i obezbedili da u svojoj dvorani odigraju još dva meča, u četvrtak i nedelju. Pobednike je predvodio najbolji igrač sezone Kobi Brajant sa 36 poena i 7 skokova, a Vlada Radmanović dao je 3 poena. U poraženom timu Rej Alen je postigao 25 poena, a podbacili su Kevin Garnet i Pol Pirs.

Najbolji igrač sezone potvrdio je da je potpuno sazreo u najtežem meču koji je igrao u ovom šampionatu. Sa 0-2 u seriji i svešću da bi novi poraz značio kraj sna o tituli, Brajant je bio prinuđen da se Bostonu suprotstavi sâm, pokazujući najbolju igru u trenucima kada se meč lomio.

Heroj utakmice ipak je bio Saša Vujačić – slovenački reprezentativac ubacio je 20 poena (4/5 za 2, 3/5 za 3, 3/4 sa bacanja), pokazujući izuzetnu hrabrost – na svaki promašaj odgovarao je novim šutevima i pokrenuo preokret svog tima u poslednjoj četvrtini. Ako znate da je ostatak tima (osim Saše i Kobija) iz igre šutirao 11 od 39, jasno vam je koliko je njihova uloga bitna, ali i koliko je protivnik loše igrao.

Lejkersi su vodili tokom celog prvog poluvremena, najviše sa 11 razlike, a Boston je u trećem periodu preokrenuo i stigao do plus 6. Poslednji preokret dogodio se na sredini poslednje četvrtine kada su se serijom 7-0 Lejkersi vratili u vođstvo koje više nisu ispuštali.
AP
Meč je na momente bio kvalitetan, ali je u većem delu bio daleko ispod nivoa najveće košarkaške predstave na planeti. Glavni krivci su velike zvezde dvaju timova – Garnet i Pirs među Seliksima, a Odom i Gasol u timu Lejkersa.

Pirs je u svom rodnom gradu imao neuobičajeno teško veče – dao je 6 poena uz bizarnih 2 od 14 iz igre (jedan koš na drugi obruč i jedan iz kontakta uz faul, sve otvorene šuteve je promašio), uz 5 skokova i 3 izgubljene lopte. Kevin Garnet je bio tek nešto bolji – počeo je sa 1 od 10 (jedini koš dao zakucavanjem, uz dva promašaja u istoj situaciji), na kraju stigao do 6/21, 13 poena, 12 skokova i 5 asistencija.

U takvim okolnostima sva odgovornost pala je na Reja Alena, koji je vukao tim u napadu (25 poena, 4/6 za 2, 5/7 za tri, s tim što je do 5 minuta pred kraj ima 5 od 5). Njegovi poeni su držali prednost Seltiksa u tih desetak minuta, a njegova dva uzastopna promašaja nagovestili da od pobede njegovog tima neće biti ništa. Na drugoj strani terena Alen nije mogao ništa protiv Brajanta, koji je lako uspevao da ga izbaci pri gotovo svakom šutu, posebno u prelomnim trenucima.

Lamar Odom je u finalnoj seriji daleko ispod svojih standarda, a u ovom meču šutirao je 2 od 9, uz čak 5 izgubljenih lopti (9 skokova i 4 asistencije). Nepromišljenim ulazima u nekoliko navrata vraćao je Boston u meč, a pod svojim košem takođe je imao problema. Pau Gasol se probudio u ključnom trenutku, sa dva ofanzivna skoka i koševima, ali mu je opšti učinak bio veoma loš – 3/9 za 2, 3/8 sa penala.
Reuters
Slobodna bacanja su za Lejkerse ovog puta bila veliki problem. Od 34 oni su ubacili samo 21 (Brajant promašio 7 od 18), ali su u ključnim trenucima namestili ruku, pa su Kobi i Fišer kažnjavali svaki faul u poslednja tri minuta. Do poluvremena odnos bacanja podsetio je na skandalozno suđenje iz utakmice broj 2 (Lejkersi 20, Seltiksi 2), ali su u drugom poluvremenu gosti išli češće na liniju penala (19 naspram 14), a u nekoliko navrata sudije su propisno iznervirale domaći tim.

Vlada Radmanović imao je veoma malu minutažu (13 minuta, 1/2 za 3, 0/2 za 2. 1 skok) jer je brzo ušao u problem sa faulovima – 3 za devet minuta, posle čega se vratio još jednom i opet zaradio brz faul.

Na drugoj strani Ražon Rondo se povredio pred samo poluvreme, pa je veliku minutažu dobio Edi Haus, koji je dobro gađao za 3 (2 od 3), ali od 5 dvojki nije ubacio nijednu.

Meč broj 4 igra se u četvrtak, a realno je očekivati da će biti mnogo kvalitetniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: