Peđa opet "bombarduje"

Izvor: B92, AP

Subota, 15.03.2008.

12:06

Default images

Košarkaš Nju Orlins Hornetsa Peđa Stojaković igra prvu punu sezonu posle teške operacije leđa. 10-godišnji veteran odlično se snašao u novoj sredini i novoj ulozi. Njegovo najjače oružje šut za tri poena oduševljava publiku u Lujzijani, a sve to navelo je Breta Martela iz AP-a da uradi priču o srpskom reprezentativcu koju vam donosimo u celosti:

Podsećanje da Peđa Stojaković više nije sportista kakav je nekad bio dolazi svako jutro, kada krilni srpski košarkaš ustaje iz kreveta.

"Mogu samo da vam kažem da bih bio dobar meteorolog", kaže Stojaković o bolovima u operisanim leđima koji dolaze i odlaze sa svakom promenom vremenskih uslova.

Ipak to nije zaustavilo 30-godišnjeg košarkaša da i ove sezone sipa trojke iz svih pozicija, pa se ponovo nalazi u samom ligaškom vrhu najboljih trojkaša.

Od prva 63 meča Hornetsa ove sezone, on je propustio samo pet, a pre duela protiv Los Anđeles Lejkersa on je zabeležio 171 trojku. On u proseku daje tri trojke po utakmici, po čemu je lider u ligi. Hornetsi su u međuvremenu prebacili 39 pobeda koliko su imali prošle sezone, a do kraja ove ima više od mesec dana i nalaze se u borbi za prve pozicije u Zapadnoj konferenciji.
"Ne mogu da zamislim da igram bez njega. Svaki put kada nam treba važan šut, on je tu. On daje neke najbitnije koševe, ove sezone pamtim jedno pet – šest situacija", kaže Ol-star plejmejker Nju Orlinsa Kris Pol.

Stojaković se priključio Hornetsima 2006. godine kada je potpisao petosezonski ugovor vredan 64 miliona dolara. On je u prvoj sezoni odigrao sam 13 mečeva, pre nego što je operisao leđa i propustio ostatak sezone. Bez njegove pomoći, Hornetsi su propustili plej-of.

Stojaković kaže da je operacija prošta tako dobro, da se trudio da se vrati na teren što pre, što je uzrokovalo mnogo bolova. On je počeo maksimalno da radi prošlog leta, kada se pojavio novi problem i pitanje da li će moći da izdrži sezonu od 82 duela i plej-of.

"Nadao sam se da neće biti bolova, a celo leto sam trpeo i bio na lekovima", kaže Stojaković.

Ono što se dešava od novembra je sezona puna velikih šuteva, pa publika u Nju Orlins Areni uživa u svakom pogotku Stojakovića za tri poena, nešto čemu su mogli da se raduju navijači Sakramenta ranijih s ezona.

Stojaković je zabeležio klupski rekord sa 10 trojki u pobedi nad Lejkersima početkom sezone. U narednoj utakmici pogodio je trojku tri sekunde pre kraja protiv Dalasa, pa su Hornetsi slavili u produžetku prvu pobedu protiv Mevsa posle osmogodišnjih poraza.

Prethodnog meseca pogodio je trojku za pobedu 15 sekundi pre kraja duela protiv Milvokija, potom koš za trijumf posle dva produžetka meča protiv Finiksa koji je izazvao Pola da ga obori na sred terena od radosti.

22-godišnji Pol je bio još u srednjoj školi kada je Stojaković, sada u svojoj 10. NBA sezone, bio zvezda Kingsa.

"Bio sam njegov veliki navijač, a sada sam još veći. Ja imam veliko pouzdanje u njegov šut. Svaki put kada krene u skok-šut, ja loptu vidim u košu", kaže Pol.

Stojaković, dvostruki pobednik takmičenja u brzom šutiranju trojki, bio je pozvan da opet učestvuje prošli mesec. Ovoga puta nije slavio, ali je nastavio da pogađa trojke, kada to Hornetsima treba, pošto je Nju Džersiju ubacio sedam.

"Morate da shvatite da Peđa može da da 30 poena svako veče. Ipak on igra za Krisa, igra za mene, igra za tim, shvatio je da je njegova uloga promenjena, ali je i dalje veoma opasan kada to treba. Zato je veliki igrač, jer je u centru pažnje kada je to najpotrebnije za tim", kaže Ol-star krilo Hornetsa Dejvid Vest.
Stojaković kaže da oporavak teče dobro i da lekove protiv bolova uzima samo kada Hornetsi igraju dve utakmice u dva dana.

"Posle dva vezana meča osećam se staro, kao da sam ugruvan", tvrdi Stojaković.

Peđa je veoma zadovoljan kakao igra, kako Hornetsi guraju, zadovoljan je i životom u Nju Orlinsu koji Srbina podseća na Evropu više nego bilo koji drugi grad u Sjedinjenim Državama. Slobodno vreme koristi u pomaganju ljudima stradalim od "Katrine", pa je tako prošle nedelje organizovao humanitarno kuglanje. Kada ima nekog da pripazi na decu, izvede suprugu u neki džez klub ili poznati francuski kvart.

"Sjajno je kada imate takvu podršku. Meni je veoma drago što ovaj grad priznaje ono što smo mi učinili ove sezone. Mislim da ćemo imati mnogo razloga za sreću i radost", zaključio je na kraju Peđa Stojaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: