Peđa ipak Pejser, Artest u Kingsima

Izvor: Igor Vujièin

Četvrtak, 26.01.2006.

00:54

Default images

Posle više meseci iščekivanja i drame u utorak, kada je najpre objavljen a zatim otkazan, trejd Pejsersa i Kingsa konačno je obavljen: od 25. januara 2006. Peđa Stojaković član je Indijane, a za Sakramento će igrati Ron Artest.

Jedan od najboljih šutera lige odlazi u zamenu za jednog od najboljih odbrambenih igrača, posle polusezone koju bi oba igrača najradije zaboravila.

Artest je za Indijanu odigrao samo 16 mečeva, a u decembru je došao u veliki sukob sa upravom, pošto je insistirao na trejdu. Liga ga je kaznila sa 10 hiljada dolara, a za Pejserse više nikad nije zaigrao.

Prvi defanzivac u ligi za sezonu 2003/04 privlačio je pažnju čestim incidentima, a vrhunac se desio novembra 2004, kada se u Detroitu potukao sa navijačima domaćeg tima. Kazna za to bila je suspenzija do kraja sezone, a njegovo se ponašanje nije mnogo popravilo ni po povratku na teren. Njegov sezonski prosek je 19,4 poena i 4,9 skokova.

Stojaković je posle odlaska Vebera iz kluba pre 11 meseci trebalo da ostane prva zvezda kluba, ali je novi stil igre i niz njegovih povreda znatno uticao na to da dobija znatno manje lopti nego u doba kada su u reketu bili Veber i Divac. Njegov prosek od 16,5 poena i 5,3 skoka po meču znatno su slabiji od učinka iz pretprošle sezone (24,2 po meču, 48 posto šuta), i onog tokom karijere (18,4+5,0).

Našem 28-godišnjem asu ovo je prva selidba od kada je pre sedam i po godina došao u NBA. Stojaković je tri puta bio član All Star postave Zapada - 2002, 2003. i 2004. godine.
Na taj način stavljena je tačka na najslavniju generaciju u istoriji Rojals – Kings franšize, generaciju koja je igrala najlepšu košarku na svetu prvih godina ovog veka. Džef Pitri konačno je shvatio da se dva različita koncepta igre ne mogu držati na terenu zajedno, a nama sa pogledom unazad potvrdio da je dolazak Majka Bibija u zamenu za Džejsona Vilijamsa zaista bio početak kraja najomiljenije NBA ekipe u Srbiji.

Kingsi su u konstantnom padu od leta 2004, kada je iz ekipe otišao Vlade Divac, ulogu vođe preuzeo Bibi, a tokom prošle sezone i ostali članovi petorke (Dag Kristi i Kris Veber) poslati su u druge klubove.

Igrači koji su ih zamenili ilustrovali su potpunu promenu igre. Dolazak Artesta samo će zaokružiti tim, koji se svakako neće plašiti da izazove tuču ili dozvoliti da bude izguran tokom utakmice. Kingsi su nekada igrali maštovitu i nesebičnu košarku, sa daleko najviše asistencija u ligi, i oslanjali se na kvalitet i superiornu tehniku.

Ekipa kojom danas raspolaže Rik Adelman može se pohvaliti mnogo boljim fizičkim karakteristikama, ali rezultati najbolje govore o tome koji je pristup bio bolji. Ove sezone Kingsi imaju minimalne izglede za plej of, što i nije čudno sa četiri potrošača lopti, od kojih je najveći čovek, kome je u opisu radnog mesta dodavanje i organizacija igre.

Očigledni dobitnik u celoj situaciji je Stojaković. Dolaskom u Indijanu on će konačno upoznati drugačiju trenersku filozofiju od Adelmanove, a u organizaciji će imati Lerija Birda, čoveka sa kojim je često upoređivan. Od verovatno najboljeg šutera u istoriji lige naš as će moći da nauči mnogo, a svakako će mu odgovarati činjenica da opet igra u ubedljivo najjačoj diviziji šampionata.

Ne treba zaboraviti još jedan detalj – Stojakoviću na leto ističe ugovor. Njegova želja dugo je bio Čikago, koji je najbliže susedstvo njegovom novom klubu. Ukoliko uz pomoć Džermejna O’Nila i drugova popravi prosek imaće značajno bolji izbor kada dođe vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: