Zbogom trojci sa 6,25 metara

Izvor: ÈŽ

Subota, 26.04.2008.

12:53

Default images

Na zasedanju izvršnog odbora FIBA održanom u petak donete su odluke o promenama košarkaških pravila. Najvažnija su da se linija za tri poena pomera na 6,75 metara i da "reket" više neće biti trapezoidnog, već pravougaonog oblika. Pravilo "trojke" se primenjuje od 1984. godine, dok je "reket" trapezoidnog oblika u upotrebi od 1950. godine. Te odluke donešene su u saradnji sa Košarkaškim savezom Kine, a primenjivaće se posle Olimpijskih igara u Pekingu.

Što se ostalih inovacija tiče zanimljivo je da u slučaju pada klizanje sa loptom više neće biti suđeno kao koraci. Kao nesportski faul biće suđeno ukoliko odbrambeni igrač sa leđa ili postrance sprečava kontru, a da između napadača i koša nema više igrača odbrane.

Tehnička greška sudiće se igraču koji se lakta, a da pritom nije ostvario kontakt sa protivničkim igračem. Igrači više neće ispod dresa smeti da nose ništa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: