Šakota za B92:"Iskušenja tek stižu"

Izvor: Igor Vujièin

Četvrtak, 20.07.2006.

16:51

Default images

Košarkaška reprezentacija SCG uveliko se priprema za predstojeće Svetsko prvenstvo u Japanu. Iako je podmlađeni tim ispraćen sa skepsom na prve kontrolne utakmice u italijanski Bormio, posle pobeda nad Italijom i Turskom, raspoloženje i očekivanja u javnosti naglo su porasla.

Ekipa sa samo jednim NBA igračem i velikim brojem mladih košarkaša bez velikog međunarodnog iskustva, već je donela nešto novo što nismo viđali prethodnih godina – ogromnu borbenost i dobru atmosferu u ekipi. Selektor Dragan Šakota iako veoma zadovoljan napretkom i radom svih igrača, u razgovoru za B92 pokušava da „spusti loptu na zemlju“.

Ono što ste priželjkivali kao prvi cilj, po svemu sudeći već je ostvareno. Odavde, iz  Srbije, gledajući mečeve u Bormiju, stiče se utisak da ste stvorili dobru atmosferu. Jednostavno je primetno da momci „ginu“ za dres za koji igraju.
"U ovom trenutku tako to izgleda,međutim ne postoji nikakva konstanta. Ne znači da će, ako smo stvorili atmosferu, to tako da bude i dalje. Treba da prođemo kroz mnogo iskušenja i tek onda možemo da pričamo o tome. Dakle, kada se budu gubile utakmice, kada bude teških perioda, tada će biti izuzetno važno da nas ta dobra atmosfera održi i pomogne u prevazilaženju problema". Koliko ste kao selektor zadovoljni onim što ste videli u Bormiju u dva meča? Laka pobeda protiv Italije i tesna penal završnica protiv Turske koja je dobro došla zbog sticanja iskustva:

O igri se ne može pričati na osnovu dve utakmice gde su protivnici bili u sastavima koji nisu najjači. Primera radi, Italija nije bila kompletna, dok Turska, takođe nije igrala u najjačem sastavu. Možda je to i njihov konačan tim, ali bez obzira na tu činjenicu, mi smo odigrali te pripremne utakmice. One uvek pokažu neke slabosti i taj proces uigravanja traje. Dve utakmice nisu dovoljne, možemo da pričamo posle deset mečeva da li je to dovoljno ili ne. U svakom slučaju prosec je počeo, a tu će svakako biti problema“.
Prvo veliko iskušenje za ovaj tim u izgradnji sledi u petak na startu turnira u Bormiju. Plavi će taj meč po svemu sudeći igrati kompletni jer velikih problema sa povredama nema:

Već sledeći meč je sa Grčkom koja je zvanični prvak Evrope i sa Argentinom i SAD glavni kandidat za zlatnu medalju u Japanu. Tu će svakako izaći na videlo mnoge druge stvari koje treba da rešavamo, menjamo ili poboljšavamo. Što se tiče povreda, nije trenirao jedan dan Miroslav Raičević i nadamo se da će već možda u četvrtak on biti OK.

Da li ste iznenađeni reakcijom javnosti u Srbiji koja je oduševljena onim što je videla prvenstveno protiv italije i da li se pribojavate  euforije koja je već nastala ovde?
Zašto bi bilo euforije? Mi smo igrali protiv ekipa koje su sigurno daleko od svoje forme. Italija će već u drugoj utakmici na turniru u subotu pokazati drugo lice, kao što je i pokazala u sredu protiv Turske kada su igrali i Markonato, Bazile i Luka Gari, koji nisu igrali protiv nas. Oni su taj meč lako dobili. Ponavljam, mi nemamo nikakvog razloga za euforiju. Praktično, ništa se nije dogodilo da bi se zaista stvorilo takvo mišljenje. Ipak, pozitivno je da narod čeka rezultate reprezentacije uvek sa velikim interesovanjem i da na to reaguje. Drago mi je da čujem da postoji poverenje i podrška, ali samo da ne preteramo da dođemo u situaciju da se od nas očekuje da uradimo nešto što nismo u mogućnosti“, rekao je za B92 Dragan Šakota.

Plavi igraju sa Grčkom u petak, u subotu je zakazan duel sa ekipom Kanade, a u nedelju, poslednjeg dana turnira, ekipa SCG će ponovo „na crtu“ Italijanima.

Povratak iz Bormija zakazan je za 24. jul.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: