Ponedeljak, 06.04.2015.

11:00

Novak Đoković i teorija velikih brojeva

Izvor: Saša Ozmo

Novak Ðokoviæ i teorija velikih brojeva IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

dr

pre 9 godina

Napisao sam da se stvarno cudim kako Nole,i uopste odakle iz sebe izvlaci "motivaciju" da igra protiv raznih Klizana,Vanolisa,sada Maurera...
On,pametno,kao u IW i Miami-ju,"pomete" ove "sabane" u prvom setu,a onda u drugom,kao da pocinje neke svoje eksperimente sa cudnim udarcima iz nemogucih pozicija,sporo se krece,gresi,kao da trenira,da vidi "dokle moze da ide"!Protivnik se "osokoli",neki iskoriste tu njegovu "eksperimentalizaciju",ali onda Nole u trecem setu pritisne ono "dugme" u sebi,"resetuje" se i -krompiric!
Isto tako i ovde...
Cuva covek snagu za Congu(Cilic ce tesko proci),i ja bih voleo,Viktora.
Neverovatno,Viktor sa Iznerom ima skor 3-1!Ali,dugo je bio odsutan,daj Boze da ga pobedi..Ako pobedi,onda jos veci problem-Nadal!
E,ali zato je tu Ferer,ni Simon ni Paire ne mogu da ga pobede,pa onda neka se dva Spanca kolju do zore ko ce sa Noletom u polufinale!
Moja prognoza,Ferer..
Federer lagano jezdi,e jedino ako Wawrinka ponovo ne "poludi",a inace brani trofej i mora da grize kao lud,pa ga izbaci..Berdiha ne uzimam u opciju,nema sanse..
Znaci,jedan Svajcarac bi trebao da drzi posluzavnik,pehar zna se..
A i nije "mala cast" stajati pored NO1!
Pa tako Rim,Madrid, i nadam se konacno RG!
Ako Rafa ne pobedi na nekom od ovih turnira,evo zapampite,nece ni igrati na RG!

Rale

pre 9 godina

Sad je barem jasno koliko je Đoković imao sreće.
Murray se spremao za vjenčanje i nije bio mentalno u tenisu već su ga morile druge brige.
Zar se nije isto tako pričalo kada se i Đoković ženio? Te nije u tenisu jer se ženi, pa nije u tenisu jer je dobio dete itd.

Dott

pre 9 godina

(Brejk u petom, 7. april 2015 16:34)
Gde si to procitao? Ko je rekao da je taj doktor odgovoran za Novakov uspeh? Hajde ne lupaj gluposti vec ako umes da citas, pokusaj i da razumes to sto si procitao. Na kraju kad se radi o necijem uspehu, onda se ne trazi odgovornost za to vec zasluge, sem ako kao u tvom slucaju ti uspesi nekoga ne gode.
Za Novakov uspeh najzasluzniji je on sam, zatim roditelji, pa ostali redom. Kad je neko vec najbolji ili medju najboljima u necemu, ako mu ti jos mozes pomoci da bude jos bolji, to nije bog zna kolika pomoc, ali i tu naizgled malu pomoc nekome ko je na tako visokom nivou jedne materije, onda je i to malo jako mnogo znaci, jer dovoljno je za nijansu biti bolji od svih pa biti neprikosloven.

game, set and...

pre 9 godina

@Dott

dragi Dott, mesate babe i zabe, a lako se shvata Vasa prava namera...

nisu bile hiper, vec hipobaricne komore i to na US openu '10, ako se ne varam... ko nam moze garantovati da takve ili slicne sprave Novakovi konkurenti ne koriste na redovnoj bazi... na Youtube-u mozete naci kako biciklisti prave hiperbaricne komore u kucnoj radinosti, svi smo videli "gadget" za odrzavanje misica nogu u periodu Nadalove povrede itd.itd... a dr. Cetojevic je, kao sto i Dylan kaze, kod Novak promenio zivotnu filozofiju, ali i pomogao mu da otkrije i prevazidje problem celijaklije...

a imena doktora Kotoroa i Sanceza vam sigurno nisu poznata, zar ne, oni su poodavno na platnom spisku, potpisuju sta god treba, samo sto ne putuju, njihova medicina funkcionise samo na rodnoj grudi...

Dott

pre 9 godina

Dodao bih nesto na Temu "Cetojevic" uz duzno postovanje i odobravanje reci @Dilan Dog-a upucene @Oxidant-u na njegovo pitanje:
Mozda ste vec primetili da malo ko, a mozda i niko od vrhunskih sportista u svom timu nema doktora, iako zahvaljujuci njihovim velikim zaradama bi to sebi mogli priustiti. Namerno kazem "vrhinski", jer da bi to bili danas morate imati da kazem "nehuman" nacin zivota, iza koga ni jedan doktor na ovom svetu prosto ne moze da stoji, jer ga njegova etika u tome sprecava. To bi bilo najkrace objasnjenje na ovu temu.
Fizicki izazovi sa kakvim se Novak vise puta u godini susrece, ne moze ni jedan doktor na svetu odobriti i preuzeti odgovornost, jer poznato vam je da je Novak ne jednom nakon veoma napornog polufinalnog meca morao za manje od 48 sati odigrati jos jedan i jos naporniji mec, a da bi za njega bio spreman morao se podvrgnuti i neprirodnim nacinima brzog oporavka, kao sto su hiperbaricne komore i ko zna jos cime. Sigurno da je Dr Cetojevic Novaku mnogo pomogao, jer je vrhunski poznavalac ljudskog uma i tela, on je covek koji vlada svim najvecim medicinskim savremenim i alternativnim znanjima.

Dylan Dog

pre 9 godina

@(oxydant, 6. april 2015 23:52)

Stvarni razlog razlaza je zasigurno privatna stvar dr Četojevića i Novaka i o tome ni u medijima nije bilo puno reči.
Logična spekulacija bi bila sledeća: Novaku usluge dr Četojevića nisu više bile potrebne, a ni sam doktor zbog sopstvenih obaveza nije bio u mogućnosti da ga dalje prati na turnirima kao član tima. Novak je naučio šta treba da radi i potpuno se posvetio novom načinu života i novim dnevnim rutinama (što je i opisao u svojoj knjizi) i to je ono što je najvažnije.
Sada, rezultatski padovi nakon 2011. vrlo verovatno jesu posledica prekida saradnje, ali i posledica daljih turbulentnih dešavanja u privatnom i profesionalnom životu, na koje niko nije imun. Novak je morao da se prilagodi, kako bi samostalno mogao da rešava svoje životne situacije. Bilo mu je, što je i on sam više puta naglašavao, potrebno vreme da se navikne na novonastalu situaciju. 2011. je bila iznenađujuća za sve pa i za njega samog. Moguće je da bi sve moglo da bude brže i lakše da je Četojević ostao duže u timu ali bi nakon njegovog svakako neminovnog odlaska Novak morao ponovo da prolazi isti put koji je u međuvremenu prošao. Bolje pre no kasnije.
Zašto ne iznosi detalje saradnje zna sam Novak. Čak i doktor ne iznosi previše detalja jer Novaku nije potrebno da se po medijima ispredaju priče o tome. Jedino je sigurno da se iz svake Novakove rečenice može zaključiti da primenjuje ono što je naučio.
Važno je biti okružen pozitivnom energijom.

Uzdravlje!

boban nikolic

pre 9 godina

Tenis je igra koja se sastoji od pravila kao I svaka druga igra.Iz godine u godinu dobija sve vecu popularnost, interesovanje se dramaticno siri I postaje planetarni fenomen.Najvece TV kuce se ukljucuju u popularizaciju ove igre I na taj nacin polako ali sigurno uvlace u igru najvece kompanije sportske opreme.Grudva se zakotrljava niz padinu I postaje sve veca.Na nju se lepe I sve druge multinacionalne kompanije jer prepoznaju svoj interes.Sve vise novca se pojavljuje oko tenisa.Budjeti najvecih kompanija se svake godine uvecavaju i prosto utrkuju u tome ko ce biti generalni sponsor nekog turnira.U utakmicu se ukljucuju I pojedinci tako sto kupuju turnire.Ulazu ogromne novce u izgradnju ili rekonstrukciju terena I ostalih sadrzaja ne iz ljubavi prema tenisu vec iz razloga profita koji im on donosi.Ne retko , gradovi ili drzave ,kupuju teniske turnire jer shvataju da ce im se ta ulaganja vrlo brzo vratiti.Nagrade na turnirima su iz godine u godinu sve vece tako da sadasnji teniseri ranga 50-100 zaradjuju vise nego recimo Borg ili Lejver.Sto je vise novaca u igri to I ona druga pravila dolaze do izrazaja.Pobednicki govori posle svakog finala su u potpunosti isti.Uvek se zahvaljuju sponzorima,organizatorima,vlasnicima turnira govore kako je taj turnir najbolji,kako ga jako vole,kako cekaju da se ponovo vrate I igraju na njemu.To su ta druga pravila.Po njima se mora da igra.Po njima se meri koperativnost I poslusnost.
...nastavak sledi

game, set and...

pre 9 godina

@(i, 7. april 2015 00:39)

ja sam naglasio da je to moje misljenje, ne mora biti tacno...

kao prvo, postoje mnogi igraci koji su pripremljeni na istom ili vecem nivou fizicki od obojice, ali jednostavno nisu tehnicki na njihovom nivou da bi ta pripremljenost dosla do izrazaja...

sto se Federera tice, nisu u pitanju samo godine, vec i odigrani mecevi, godine napornih treninga, jednostavno, on za svoje godine jeste vrhunski pripremljen, ali prosto ne moze biti na nivou mladjih igraca... cinjenica je i da ce on svu snagu usmeriti bas na GS-ove, ali se ja bojim da je to bez neke vajde... mozda na Vimbiu, gde se oseca kao kod kuce, gde mu uslovi odgovaraju, ali ostali GS-ovi, tesko...

pozdrav...

boban nikolic

pre 9 godina

...nastavak
U teniskim pravilima se za gresku opominju ili kaznjavaju oduzimanjem prvog servisa a za nekoperativnost I neposlusnost su sankcije mnogo drasticnije.Sve pobede ili porazi koji nam nisu jasni mogu da se podvedu pod :druga teniska pravila.U teorije zavera mnogo I ne verujem ali kada je profit u pitanju sve je moguce.
Ja,kao I vecina vas istinskih zaljubljenika ,pratim tenis jos od vremena Njukomba,Esa,Konorsa,Borga…pa do danas.Uzivam u ovoj igri.Uvek sam imao svoje ljubimce one za koje sam navijao,radovao se ili tugovao.Tako je I danas.Upravo zato sto ova druga neteniska pravila iskljucujem ja se radujem ili tugujem ,ponosan sam ili ljut kada moj ljubimac igra.Tako je bilo oduvek a tako je I danas.Moji ljubimci su se menjali ali strast prema ovoj igri me ne napusta.

Brejk u petom

pre 9 godina

Predo bas si romantican, doso Novak u Majami, pa oce da uziva. Nisu oni krenuli tamo da uzivaju, nego da rade sa jasnim ciljem. Svako u tom timu ima svoju ulogu i svi su ovisnici o radu- workoholici sa Noletom na celu. Da nije tako bio bi Verdasco.
To sto ga je Dolgo imao u konopcima, nije nista cudno, svi oni igraju dobro, sad sto imamo megalomanska ocekivanja i mislimo da svako mora pred Novaka da baci reket i utekne, je jedna posebna patologija. Noletu sve cestitke, napravio je nekoliko antologijskih poena.

borkes

pre 9 godina

Ja bih, iz svega viđenog u poslednjih mesec i po dana, rekao da je Novak, naravno 100% promišljeno, u velikom padu forma jer je sve prethodne turnire (Dub, IW, MY) izneo na "krilima" fizičke prpireme za AO. Računica je bila da se baterije prazne i pune kroz mečeve i zato je jako bitno bilo ne preskočiti ni jedan "trening" odnosno meč. Naravno nije to neka specijalna Novakova taktika. Ne verujem da se ni jedan igrač (top 10 kalibra) posebno sprema za masterse već svi formu tempiraju za GS a posle "šta im bog da". I upravo zato Novak mnogo lakše osvaja IW i MY nego CAN i CIN jer su ta dva mastersa pripremni period pred USO.
Što se tiče sezone šljake recept će biti isti kao i prošle godine. Bez ikakvog "zapinjanja" da se osvoje ti turniri (ne isključujem ponovno propuštanje Madrida) i onda na RG punom parom. Samo nam ostaje da se nadamo da će krajnji domet biti stepenik više nego prošle godine.
Neko od komentatora je proteklih dana Nadalove katastrofalne rezultate objasnio činjenicom da on trenira na šljaci iako su se turniri odigravali na betonu spremajući se da osvoji RG po 10 put i tako postavi rekord koji apsolutno niko nikad neće oboriti. Što više razmišljam o ovom čini mi se sve smislenije i voleo bih kad bi g-din Ozmo dao svoje viđenje ove "teorije zavere".
Idemo dalje.

ja

pre 9 godina

@ivan78bg
H2H uopste nije bitan kada se gleda ko je imao uspesniju karijeru. GS titule, vreme na prvom mestu i ukupan broj titula su glavni parametri.
Da se gleda H2H onda Novak nikako ne bi mogao da bude prvi teniser sveta posto ima negativan skor sa Nadalom, Federerom, Karlovicem... po tome bi oni trebali da budu ispred njega na listi.

i

pre 9 godina

@game, set, and....
Koliko se secam, na Vimbldonu je Federer bez problema igrao 5 setova sa najboljim teniserom sveta i izgubio "za dlaku". Cak je imao snage da u 4 setu napravi veliki preokret i izbori odlucujuci set. E sad mi ti navedi nekog drugog tenisera koji moze da odigra tako neizvestan i ravnopravan mec u 5 setova protiv Novaka? Niko osim Federera.
Ono protiv Sepija nije imalo veze sa fizickom spremom vec sa tim sto je igrao kao baba neka :) Nesto kao Novak protiv Nisikorija na US Openu.
IV bas i nije pokazatelj snage ili izdrzljivosti jer za razliku od Novaka, Federer u 3 setu nije pokazivao nikakve znake umora. Izgubio je jer je Novak odigrao bolje. Fizicka sprema nije imala nikakve veze s tim.
Ne mora on da pobedjuje 3-0, daleko od toga, na GS moze bez problema da igra duge meceve, sto je i pokazao na Vimbldonu i US Openu. 5 setova protiv Monfisa malo ko moze da izdrzi, narocito posle 0-2 u setovima.
Cak je posle Novaka, Federer fizicki i kondicioni najspremniji teniser. Sigurno se bolje drzi od nabildovanog Mareja koji obavezno posle 2 neizvesna seta ne uspeva vise ni gem da osvoji.
To se Federeru ne desava.

oxydant

pre 9 godina

Jedno pitanje Dylan Dogu: Nakon saradnje dr Četojevića sa Novakom 2011.
došlo je do razlaza.Zašto? Inače,godinama posle prestanka saradnje,neko
uporno piše postove (nakon svakog Novakovog neuspeha)kako je neuspeh Nova-
kov posledica prekida saradnje sa dr Četojevićem! Međutim,Novak nikada više nije pominjao dr Četojevića ,za razliku od na pr.Jelene GENČIĆ,za njenog života a i nakon njene smrti.O čemu se tu radi ?

fedex

pre 9 godina

(ivan78bg, 6. april 2015 20:36)

moze,zasto ne bi mogao,pa svaki igrac ima nekoga ko mu ne lezi,pogledaj malo pa ces za svakog igraca naci bar petoricu koji imaju pozitivan omjer,tako je to po meni totalno ne bitno za gledanje najboljeg u historiji..
a GS su najveci turniri i logicno je da su oni u prvom planu,po tome igraci i ostaju upamceni,ko zna koliko je samras osvojio mastersa i ostalog,al svi znaju da ima 14 GS,ostalo sve dolazi u drugi plan..

Neko iz mase

pre 9 godina

Mozda bi za Novaka bilo pametno preskociti jedan od naredna dva velika turnira. Recimo Monte Karlo. U svakom slucaju, uz njega kroz svaki novi mec!

Dylan Dog

pre 9 godina

Sasvim fin tekst g. Ozma i vrlo dobro zapažanje o prevazilaženju potencijalno fatalnih momenata.

Međutim, sva današnja priča o Novakovom uspehu i mentalnoj čvrstini je posledična stvar i predstavlja puko grebanje po površini suštine onoga što je momak učinio sa sobom.
Uticaj Dr Četojevića je definitivno i iz korena promenio Novakovu karijeru, a Novak je bio savršen materijal jer je bio spreman da se menja. Osim rešavanja alergijskog problema sa glutenom, približio mu je fundamentalne aspekte ispravne životne filozofije kroz primenu kvantne medicine. Takav pristup ne jača samo telo već i duh. Veoma je važno kontrolisati svoje misli i svoj um, i to ne samo u tenisu već u životu uopšte - jer su misli generator svega. Ko uspe da nauči kako da artikuliše svoje misli u ispravnu nameru - na dobrom je putu da postane sam svoj gospodar.

Novak je očigledno dobrano uspeo u tome, što njegovi rezultati od druge polovine 2010. godine na ovamo praktično potvrđuju.
Suštinski značaj Novaka Đokovića je u tome što je on eklatantan i svetao primer čoveka koji je uspeo u životu i kao osoba i kao sportista tako što je uspeo da promeni sebe. A to svako može. Naravno, samo ako iskreno donese odluku o tome i počne strpljivo i uporno da radi na sebi, korak po korak, u kontinuitetu, do kraja života.
Život je u osnovi lep, a univerzum u kome živimo - pravedan. Sve ostalo je stvar aspekta. Ako nam se nešto ne sviđa - mi smo jedini odgovorni i sve je do nas i na nama!

Uzdravlje!

dominus

pre 9 godina

Mislim,kao sto jednom napisah,da bi bilo fenomenalno da osvoji Monte Karlo i veze prva cetiri velika turnira.U Madridu se moze pojaviti,tek onako,a u Rimu da odigra slicno kao na prva dva mastersa.Dakle,bez nekog preteranog forsiranja,da ne trosi snagu pre drugog Gren slema.Opet,s druge strane,on i njegov tim najbolje znaju.

Zanimljiv je podatak da je npr. Majami Novaku najuspesniji turnir masters serije,a da Nadal tu ima 0 trofeja i 4 poraza u finalu...Monte Karlo Nadalu najuspesniji,a Federer tu ima 0 trofeja i 4 poraza u finalu,dok je Sinsinati Federeru najuspesniji,a Novak taj turnir nije osvajao a ima 4 poraza u finalu.
Mislim da ce biti veoma interesantan deo sezone na sljaci.

game, set and...

pre 9 godina

kao i obicno, odlican tekst...

@ironija i moje generalno misljenje na temu...

Nadal je nepoznanica, vec u MC ce sve biti jasnije, a Federer, e pa po mom misljenju on jedini ima znanje i psihu da se u ovom trenutku nosi sa Novakom, ali...

cinjenica je da Federer od pocetka saradnje sa Edbergom igra jos svrsishodniji tenis nego ranije, ali zasto??? cinjenica da vise nije mlad ce do izrazaja dolaziti jos vise na GS-ovima, gdje protiv njega svi iz top 30-40 imaju sanse ako otkinu jedan od prva dva seta... po mom misljenju, sa igracima iz top 10, Federer na GS-ovima MORA da dobija 3:0, jer jednostavno fizicki njima vise nije ravan, pa igra u cetvrtom, a pogotovu petom setu bi verovatno bila igra macek i misa... to je bilo vidjivo i prosle godine na Vimbiju, ove na AO sa Sepijem, ali i u IW, gdje ga u 3 setu nije bilo nigdje...

pozdrav...

RGNS

pre 9 godina

Pitanje za Sasu.
Dali zna podatak koliko je jedan igrac imao najvise poena na listi?
Posto Novak teoretski moze do Wimbledona da ode na preko 15000 poena. Hvala. Pozdrav.

ivan78bg

pre 9 godina

@fedex
Gs su jedan od najvecih kriterijuma ali ne i jedini.Recimo H2H je takodje ajko bitan.Mislim ne moze neko da bude najvecih svih vremena a da je redovno gubio od nekog.

Dimitrije

pre 9 godina

(Predo, 6. april 2015 11:50)
Jos samo jedna dopuna na tvoj komentar.I moras da izadjes na vreo teren i po suncu i vlazi trcis dva sata.Pa 90% ljudi ne bi izaslo ni na plazu.
Imati lep tenis u tim uslovima je van pameti.Nisu mi jasni organizatori zasto od polufinala organizovali da mecevi pocinju u predvecerje.

danix

pre 9 godina

Kao i uvijek odlicna analiza g-dina Ozme.
Novak ima sve,i tehniku i super fizicke i mentalne sklopove i samo je pitanje kako,godinama i na svim tim silnim turnirima,drzati motivaciju na visokom nivou,sto nije nimalo lako i pored velike ljubavi prema tenisu.
A,mladi i manje poznati teniseri,protiv Novaka i svih iz prvih 10 na ATP,imaju ogromnu motivaciju,pa kad ih jos podje,toliko se napale da,jednostavno,treba zapeti iz petnih zila da im se srusi igra.
Tako je i Nole,2007,god,kao klinac,u Montrealu,nanizao tri prva igraca sa ATP,Rodika,Rafu i Fedexa,a,bas u Majamiju,te 2007 god,opet sve pobijedio i uzeo svoj drugi masters.I od tada,zahvaljujuci svojoj celicnoj volji i ogromnoj motivaciji,Nole opstaje na vrhu.A,to nije lako i to ne moze svak,to mogu samo rodjeni sampioni koji se rijetko radjaju.
Medjutim,treba znati,shvatiti i prihvatiti da covjek nije masina i da cesto dolazi do pada forme i motivacije,sto je uzrok za neplanirane poraze od znatno slabijih igraca.
Srecno Nole.

gradinar

pre 9 godina

Mene zanima analiza Novakove taktike. Kako vreme prolazi, on u taktičkom smislu, igra sve bolje i bolje, što je dobro, jer je sve stariji i treba da bude mudriji.
U tom smislu me zanima kakav je plan pripremio za predstojeće turnire (naravno, Roland Garos je glavni cilj). Gde uložiti snagu? Predstoje turniri:
- Monte Karlo (12.april)
- Barselona - ATP500 (20.april)
- Madrid (3.maj)
- Rim (10.maj)
- Roland Garos (24.maj)
Pored RG, verujem da mu je Monte Karlo važan zbog "ulaska" u sezonu šljake, kao i zbog Federera koji se naoštrio da taj turnir (koji mu nedostaje) osvoji (a Novaku je bitno da popravi međusobni skor). Šta preskočiti? Barselonu verovatno (nije bitna). Na njegovom mestu bih preskočio Rim, da se odmorim za RG, ali Nole voli Rim i brani titulu. Madrid je ranije (ali Novak tu nema lepe uspomene)...

ironija

pre 9 godina

Saša Ozmo i ostali domaći " stručnjaci" za tenis ,100% ste u pravu -Federer,više markentiški podržan ,nego što je dobar igrač, toliko je slab igrač na šljaci da se Novak ne treba ni osvrstati na njega.To što je on odigrao 6 finala ,od toga 5 sa Nadalom na RG, koji je u to vrijeme bio neprikosnoven na pvoj vrsti poddloge,nije vrijedno ni pominjati ,niti što je 2011 .godne na RG u polufinalu pobjedio sa 3:1 Novaka koji je igrao najbolji svoj tenis."Slažem" se sa vama da su mu totalno slabe šanse i da je objektivan,što nažalost nije, ne bi trebao ni da pomišlja da igra na predstojećim turnirima na šljaci.Ako bi se slučajno desilo da on na nekim od turnira osvoji titule,pa čak iznenadi na RG ,to će vjerovatno biti zbog toga što se Novaku iz nekih razloga nije baš nešto igralo.

ironija

pre 9 godina

Saša Ozmo i ostali domaći " stručnjaci" za tenis ,100% ste u pravu -Federer,više markentiški podržan ,nego što je dobar igrač, toliko je slab igrač na šljaci da se Novak ne treba ni osvrstati na njega.To što je on odigrao 6 finala ,od toga 5 sa Nadalom na RG, koji je u to vrijeme bio neprikosnoven na pvoj vrsti poddloge,nije vrijedno ni pominjati ,niti što je 2011 .godne na RG u polufinalu pobjedio sa 3:1 Novaka koji je igrao najbolji svoj tenis."Slažem" se sa vama da su mu totalno slabe šanse i da je objektivan,što nažalost nije, ne bi trebao ni da pomišlja da igra na predstojećim turnirima na šljaci.Ako bi se slučajno desilo da on na nekim od turnira osvoji titule,pa čak iznenadi na RG ,to će vjerovatno biti zbog toga što se Novaku iz nekih razloga nije baš nešto igralo.

Milan

pre 9 godina

Novak je pobedio, ali u obe pobede zadnje je bio nešto nezainteresiran,bezvoljan i svoje navijače je dovodio do očaja.Ne znam što se tako ponašao,mogu nagađati,ali igrao je dosta dosadan tenis i za dlaku se provukao,zahvaljujući greškama protivnika.Njegov sam strastan navijač i volim ga kao svoga sina,ali sam realan i svi ste videli šta se dešavalo.Izgledao je umorno,iscrpljeno,jedva stajao na nogama,spor,preterano grešio,retko prvu servu iskoristi,loptica mu na par santimetara od njega i on samo gleda,stajao je uvek 1-3m iza crte i sam sebi komplicirao igru.Pitao sam se koja je to taktika? Čak je njegova supruga Jelena napustila tribinu,jer nije mogla da ga gleda kako se muči.Znam da je bila vrućina i velika vlaga,ali Novak je navikao na te uslove.Imam utisak da je premoren i dosta psihički opterećen,ali ne razumem zašto taj servis jednom ne usavrši i zašto više ne trči.Možda je bio bolestan,imao virozu neku,stomačne probleme,neka povreda itd,ali se čudno ponašao i u suštini je jako slabo igrao,tako da ga je neko sa lestvice na 100 mestu mogao pobediti,ali su slabi bili i Ukrajinac i Škot. Možda je bolje ponekada meč predati nego se mučiti i kidati živce svojim navijačima,i aoko je veliki novac u pitanju.Novak je samo čovek i postigao je briljantne rezultate, ali ja želim da uživam kada ga gledam i molim komentatore da budu objektivniji,bez pristrasnosti kada je Novak u pitanju.Najviše zabrinjava ta promenljivost i oscilacije,a to govori o psihičkoj i fizičkoj spremnosti.

Petar

pre 9 godina

Mnogo je zablude o tenisu kada se gleda iz fotelje, ili čak i sa tribina.
Mnogo ljudi filozofiraju o Đokovićevoj igri i taktici. Teniseri nemaju saigrače, nemaju pravo na zamenu kad im nije dan. Dole, na betonu, na plus 30, uz veliku vlažnost, uz dovike sa tribina, sve je na vama, sami ste.
Novak je iskusan, i ja mislim da on ne kalkuliše toliko koliko mnogi misle.
To, kad nam se čini da on čuva snagu za naredne mečeve je u stvari period kada mu i ne ide najbolje, u toku meča. Ali ti periodi nailaze i prolaze. To su ti mali padovi i usponi u igri. Kad se izboriš sa psihom, kad sam sebe motivišeš, ili prosto nađeš inspiraciju ponovo.
ALi sve se dešava brzo, svaki poen je atomski. Ne može Novak da u par sekundi vadi digitron da računa koliko mu treba energije da bi pobedio određenog protivnika.
Isto tako kada igra sa Nadalom Federerom ili Marijem, sa jakim teniserima, i on pojača, nesvesno, jer oni jedni druge guraju do limita, i tada igraju najbolji tenis.
Ne igra Novak sa 60-tim teniserom sveta kao protiv Federera ne zato jer kalkuliše, ne sme on toliko da rizikuje, svi su oni profesionalci, već takav meč sa takvim teniserima iz njega ne crpi mnogo motiva, i ritam nije brz toliko i jak, i samim tim i Nole igra nesvesno u tom ritmu.
Mnogo je drugačije kad ste dole na terenu, verujte mi, jedino o čemu se razmišlja jeste kako da osvojite poen!
Bio protivnik stoti ili drugi reket sveta.
ALi ne možete svaki dan da pružite istu energiju i snagu.

marko

pre 9 godina

Ko igra tenis zna da kada igra protiv boljeg postoji dodatni pritisak u vidu nedovoljnog samopouzdanja i tu prednost naravno Nole ima protiv svakog.Ali,srecom,on zna da ta prednost dolazi do izrazaja tek kada na terenu pokaze protivniku da je jaci.Inace njegova aura ne bi dugo trajala.Iako zna da je br.1 i da je bolji od Mareja on je u mec usao sa krajnje realisticnim planom,zasnovaniom na ideji da ce mec biti dug,iscrpljujuci i da ce biti potrebna maksimalno takticko strpljenje.I zato je insistirao na dugim razmenama,sa plasiranim loptama koje su dosta odskakale,prisiljavajuci tako Mareja da ih napada i time odstupi od svog osnovnog stila igre koji je zasnovan na kontranapadu i koriscenju snage protivnikovih udaraca .Trosio je tako i sebe ali jos vise protivnika koji je vremenom postajao svestan da treba da ucini nesto sto nije u stanju.Znaci,Nole zna da svoj primat mora svaki put ponovo da dokazuje i da to ne ukljucuje ni najmanje potcenjivanje protivnika.Krvavo,radnicki,pametno i strpljivo do cilja,tako on radi stvari.Bilo bi divno kada bi se vise gledao taj segment njegovog uspeha i kada bi on sluzio za primer ne samo u sportu.

fedex

pre 9 godina

zaboravio sam dodati,da je pitanje kako bi se ovi dns igraci sansli sa drvenim reketima u vrijeme lavera,ili npr. u vrijeme borga,lendla,mekinroa i ostalih,svako od njih je imao dostojnu konkurenciju i nikad se ne moze znati kako bi oni igrali dns(u znatno boljim uslovima,od reketa do suplemenata) i kako bi ovi dns igrali u njihovoj eri(sa znatno tezim uslovima),zato je jedino relevantno najboljeg svih vremena posmatrati kroz trofeje i to one najvaznije,a to su GS,mislim da se sa ovim svi slazu..

robin hud

pre 9 godina

Da biste bili iole dobar teniser morate imati dobre udarce.
Da biste bili solidan teniser morate imati dobre(brze) noge i dobre udarce.
Da biste bili br1. makar jednu nedelju morate biti najpametniji, sa brzim nogama i vrlo preciznim udarcima.
Posle toga dolaze Rafa, Roger i Novak.
Znači prvo glava, onda noge i na kraju ruke.
Pozdrav.

mtv

pre 9 godina

Vrlo kratko. Nole zna "ono" a to je kako se POBEDJUJE.To se niti kupuje niti uči, da je tako svi bili šampioni.A sada nastavite sa analizama i teorijama.

Dominacija

pre 9 godina

@fedex
Slažem se s tobom, ali bih hteo još nešto da naglasim. Mislim da posebno treba istaći Novakovu dominaciju poslednje četiri godine (2011. – 2014.). U tom periodu Novak je tri godine završio kao prvi na ATP listi, a 2013. iako je bio drugi, s razlogom je proglašen za najboljeg tenisera godine. Porer toga, 2011. je proglašen za najboljeg sportistu planete, a i ove godine je ponovo nominovan. Samo toliko.

Svete

pre 9 godina

(X=iks, 6. april 2015 14:02)

Polako druze, svakako da govorim istinu !
Kao prvo Nadal je u karijeri odigrao 71 turnir na sljaci a 135 na ostalim podlogama, a sada uporedi taj odnos sa onim koliko se godisnje igra turnira na sljaci a koliko na svim ostalim podlogama, to je prvi i najosnovniji pokazatelj !

Dalje, za 11 godina od pocetka 2005 godine Nadal je na sljaci propustio 2 puta Hamburg zbog premora a ne povrede, dan pre pocetka Hamburga je igrao finale Rima obe godine po 5 sati i u oba cini mi se spasavao mec lopte a i mecevi pre toga su bili predugi....
Za to vreme nije igrao na 5 GS, 4 zavrsna mastersa i 13 mastersa, dakle 22 turnira !!!
U top 10 je usao nakon osvajanja MC, RIma i par turnira u Juznoj Americi i nakon toga je kao 5 nosilac zaigrao prvi put na RG! Uostalom zbog takvih stvari Federer ima toliko jeziv skor protiv njega, recimo prvi put su zaigrali na tvrdoj podlozi GS tek na AO 2009 godine, 4 godine nakon sto je usao u top5, a npr Djokovic i Federer su na takvim turnirima do tada vec odigrali 4 meca... I Federer i Djokovic su mnogo cesce i redovnije dolazili do njega na sljaci, nego sto je on dolazio do njih na ostalim podlogama !

Pa od proslogodisnjeg RG Nadal ima skor 22-10 i jednu 250 titulu, evo od sledece nedelje cemo moci da uporedimo da li ce se taj skor sloziti sa onim sto ce uraditi u predstojecoj sezoni sljake !

mikicons

pre 9 godina

Samo hocu da istaknem jedan detalj, koji je cini mi se direktna posledica angazovanja Bekera, a to je BH slajs. Prvi put mi je bas upao u oci u finalu Wimbldona prosle godine, a sada se vidi da je definitivno konstantan. Prosto se oseca da je Novak sada komotan kada ga odigrava i zaista ga koristi u raznim situacijama. Od ostajanja u poenu, preko menjanja ritma, pa do nadmudrivanja slajsom na slajs ( setimo se samo finala WB prosle godine i uzdaha publike kada bi razmenili po 6-7 slajsova, a svaki sledeci sve blizi sajli. Ranije bo Novak bezao iz takvih razmena, jer se nije osecao komotno u njima, napadao po svaku cenu i cinio greske i slao prekratke slajsove, koje bi protivnici lako koristili. Sada toga nema i cini mi se da bi Novak mogao do sutra da slajsuje sa zavidom preciznoscu loptica, a vrlo cesto ga koristi i kao prilazni udarac za izlazak na mrezu (poput Federera). Ako smo i imali sumnje, odavno je jasno da je ovo bila dobra odluka - svaka cast Borise.

KiSSeli

pre 9 godina

koliko su nenormalni uslovi videli smo u trecem Mary je jedva stajao i igrao po inerciji Nole je tu pokazao vecu izdrzljivost
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (mr, 6. april 2015 13:30)
Samo sto je Mary znao i ranije i u svim mogucim uslovima da stane i izgleda polu mrtav i kad umrtvi i izbaci protivnika iz ritma odjednom ozivi i pobedi.E sad vec svi znaju za jadac i zato je Djole igrao maximalno koncentrisano treci set i oduvao ga sa terena.

X=iks

pre 9 godina

Nadal ce verovatno zaigrati mnogo bolje uostalom on se za sljaku priprema od zavrsetka proslogodisnjeg RG i celu svoju karijeru, svu energiju, formu usmerava u ta 3 meseca, za 11 godina je zbog kojekakvih povreda propustio preko 20 velikih turnira GS, 1000 i WTF a od toga 0 ( nula ) na sljaci !! (Svete, 6. april 2015 12:01)

Tek delimicno tacan podatak (prvi deo totalno netacan)! Od svojih 13 ATP godina (ova je 14-ta, ali, tek je pocela), u prve tri "zbog kojekakvih povreda" propustio je skoro kompletne sezone na sljaci! Usao je u prvih 10, a da sljaku jedva da je i video (u te prve tri sezone ucestvovao je samo na dva Mastersa na sljaci, na oba je stigao do treceg kola). Roland Garros je osvojio kad se prvi put na njemu pojavio (a vec je bio N°5).

Musaka

pre 9 godina

Kad već pomenu teoriju velikih brojeva, ja bih rekao da je sada došlo vrijeme za naplatu onih nesrećnih poraza u prethodnim godinama. Mislim da je ovaj turnir i nekolika "izgubljena" meča na njemu koja je Nole izvukao primjer za to. Tipovao bih na Noleta da ove godine ruši još neke rekorde, da li broj Mastersa ili broj GS-ova u jednoj sezoni.

1

pre 9 godina

@realan
Slazem se, sve je to "sta ako".
Mogucnosti su mnogobrojne, smisao mog komentara je u tome da ne treba preterivati, sto je generalno obicaj kod nas, jer nije tacno da ne postoji niko ko ga ne moze ugroziti.
Seti se Nisikorija i US Opena, ili Cilica.
Ja pisem o onome za sta znamo da su Novakovi rivali sposobni, a on, da bi osvojio RG ili masterse na sljaci mora da ulazi u svaki turnir sa pretpostavkom da su i RF i Nadal u najboljoj mogucoj formi.

fedex

pre 9 godina

Ja mislim da se ovdje mijesa kada se kaze najjaca era tenisa i najjaci tenis sada.Kada kazem sada,mislim SADA,ove godine i ponekad 1-2 sezone unazad.I mislim i stojim iza toga da zadnje 2 sezone i ove,novak nema dostojne konkurencije osim u vidu Rogera(koji je po nekima "deda"),nadal stalno van stroja,kao i marej,ostalo su sve talasike..ali da je ovo najbolja era tenisa,to jeste svakako i to se svi slazu,osim naravno budala :)

Иван

pre 9 godina

Да, Ђоковић би по теорији великих бројева морао од некога да изгуби, али од кога? Чини ми се да тренутно више шанси за то имају тенисери попут Долгополова, него ови из врха. Кад кажем "врха", подразумевам: Федерера, Надала, Марија, Вавринку, Нишикорија, евентуално Дел Потра и Ферера.

За Делпа је јасно: пред њим је дуг до повратка међу најбоље.
Давид је, чини се, кад је о Новаку реч, завршена прича.
Кеи је потенцијално најнезгоднији, али као што рече Озмо, таман кад човек помисли да је стабилнији од осталих "нових", он посрне.
Вавринка по мени пре припада "великој четворци" него Мари, али Стен је у кризи, плус је и у годинама, па је питање је хоће ли моћи, осим у повременим бљесковима, да угрози најбоље.
Енди је у два финала био ривал Нолету, али је до та два филнала добио практично само Бердиха од јачих, играча који је ретко кад био опасан по оне из самог врха. Не сећам се када је Енди победио последњи пут Ђоковића, Федерера, Надала, Вавринку или Нишикорија.
Рафа је човек у којег ће бити упрте све очу у Монтекарлу. Он тек није давно победио никог озбиљног. Његови обожаватељи се надају да ће му бити довољно само да једног из топ 10 добије, па да се врати на прави колосек, али за сада су то пре њихове жеље него реалност.
Роџер је тренутно једини против кога Новак не може да забушава а да победи, но стекао сам утисак да ту све зависи од мотивације Ђоковића.

Мислим да је Нолету сада најбитније да се не успава на ловорикама.

svako dobro

pre 9 godina

@VanilaKrokodil .. nažalost po lepotu tenisa, ispostavilo se da je to što predlažeš češći put u poraz. Naime, izgleda je bolje igrati 'sa rezervom', pa u važnim poenima, gemovima, momentima, dodati forsaž, biti siguran u potencijal i dobiti, nego igradi sve vreme na maksimumu, pa kad se dogodi kiks – više nema de .. pada samopouzdanje, moral

Novak i onako većim delom igra bez potrebe za 100% – zašto bi se trošio? Forsaž u svakom slučaju skraćuje resurse.

Obaška - davati savete čoveku koji ovako dominira ..
Možda pre pokušati razumeti, poći od toga tim to zna bolje i radi dobro, ne?
On je igrao to što pričaš 2006-08. 2009 se upitao šta ne valja, i hvala bogu naučio od najboljih.
Danas pobeđuje onaj ko ima rezervu kad je drugi više nemaju

pobedi se u zube (ne) gleda

pre 9 godina

Ozmo dobar kao i uvek. Moja malenkost je ovde htela da doda: čudi me da Novak nije u Majamiju igrao ofanzivnije, zašto ne i servis/volej (kao na meč lopti)? Nekako je bilo sasvim prihvatljivo da on tamo ne osvoji pehar-niko se ne bi potresao. Po meni je mogao da krene na sve ili ništa i da proba da igra u maniru jednog Bekera- mnogo agresivnije, mnogo češće na mreži.. Termin za finale je bio prilično idiotski, sunce je moglo da osvoji bronzanu medalju kao treći najopasniji učesnik turnira. Baš zato, da bi njegovo telo trajalo duže i izdržalo velike napore, nadam se da radi na tome da bude što agresivniji na terenu, da više rizikuje. Npr., prvo finale Wimbldona protiv Rafe, mislim da je imao više od 30 izlazaka na mrežu i to sa odličnim procentom uspešnosti- i to protiv igrača koji je poznat po vrhunskim passing-shotovima (kao i Endi). Može Novak to- ima arsenal udaraca za vrhunsku napadačku igru.

Mirko

pre 9 godina

Perfektan članak i izuzetan zaključak, svaka čast Saša. Izvrsno kao i uvek..

Svima nam je ostao utisak da Novak i pored padova u igri,kakvi god da su razlozi, i dalje pobeđuje. To je najveći znak pitanja, i najfantastičnije od svega.
Kako se to dešava, i kako on to radi, ostaće sigurno enigma za većinu nas.
Svi imamo neke teorije,pretpostavke,ili se samo prosto nerviramo kad vidimo da od sjaja ode u očaj. Na kraju on pobedi najčešće, mada se dešavalo i da izgubi. Dešavalo se ranije i da igra najbolje pa da opet izgubi.
Nakon svega, (slično kao Saša na kraju svog članka) sklon sam da pomislim da ovde u Novakovom slučaju, prestaje sva logika. I počinje ono što se zove veličina čoveka, veličina i suština šampiona. Najboljeg na svetu.
Neko i to mora da bude. A mi smo srećni da je jedan od nas...
I zato, zbog njega se sad svi mi osećamo kao pobednici. Bez logike, bez objašnjenja, prosto tako je.

Adam

pre 9 godina

Hvala Sasa na lepom tekstu.
Za mene, kao teniskog laika, je jedna stvar neshvatljiva. Nole dominira zadnjih par godina (njegova statistika je fantasticna i daleko upecatljivija nego puki broj turnira koje je osvojio, ili mesto na ATP listi na kome se nalazi). Sa druge strane Nole ima toliko "rupa" u igri da je nepojmljivo kako on to sve postize. Voleo bih ako bi ste jednom mogli da napisete clanak samo o tim Noletovim "manama". Repertoar "rupa" Nole cak i prosiruje po mom misljenju. Protivnici ga izrazito lako prolaze na mrezi, u zadnje vreme ne igra ostre uglove (a setite se epskog meca protiv Rafe u Madridu, i sta je Nole tada pogadjao), forhend je sveo na ubojitost forhenda jedne Jelene Jankovic, ritam u razmenama je monoton (i kada udje u te razmene tenis mu je interesantan kao i solfedjo), svaki njegov udarac ja predvidiv dva gema unapred (nije mi jasno kako ne moze da malo maskira te udarce). Uz standardnu trapavost na mresi i prilikom smeca i legendarno odsustvo pregleda terena (nepogresivo pogadjanje Mareja u reket gde god da se Mari nalazi: na terenu, van terena, na tribinama ili plazama Majamija), redovan pad koncentracije tokom meca, ja se stvarno pitam kako Nole dobija sve te turnire, odnosno sta bi bilo kada bi popravio navedene segmente. Jedini prihvatljiv odgovor je:igra onoliko koliko mu je dovoljno da pobedi. Ima se (TALENAT NA TONE), moze se (da brljavi tu i tamo i da nas povremeno nervira).
Pozdrav svima. :))))

X=iks

pre 9 godina

Kirgiosa nigde nema i sve vise postaje jasno da se prevelika prasina digla oko njega.
(Goran, 6. april 2015 11:57)

Polako, gde si navro!? Za njegov uzrast, ima ga sasvim dovoljno. Ni Djokovica, u njegovom uzrastu (mereno mesecima), nije bilo vise. E, sad... da bi sledio Djokovica, trebalo bi da do kraja sezone dohvati neko GS finale... Polako - bice ga, bice. Strpi se malo i nemaj brige!

Adam

pre 9 godina

Hvala Sasa na lepom tekstu.
Za mene, kao teniskog laika, je jedna stvar neshvatljiva. Nole dominira zadnjih par godina (njegova statistika je fantasticna i daleko upecatljivija nego puki broj turnira koje je osvojio, ili mesto na ATP listi na kome se nalazi). Sa druge strane Nole ima toliko "rupa" u igri da je nepojmljivo kako on to sve postize. Voleo bih ako bi ste jednom mogli da napisete clanak samo o tim Noletovim "manama". Repertoar "rupa" Nole cak i prosiruje po mom misljenju. Protivnici ga izrazito lako prolaze na mrezi, u zadnje vreme ne igra ostre uglove (a setite se epskog meca protiv Rafe u Madridu, i sta je Nole tada pogadjao), forhend je sveo na ubojitost forhenda jedne Jelene Jankovic, ritam u razmenama je monoton (i kada udje u te razmene tenis mu je interesantan kao i solfedjo), svaki njegov udarac ja predvidiv dva gema unapred (nije mi jasno kako ne moze da malo maskira te udarce). Uz standardnu trapavost na mresi i prilikom smeca i legendarno odsustvo pregleda terena (nepogresivo pogadjanje Mareja u reket gde god da se Mari nalazi: na terenu, van terena, na tribinama ili plazama Majamija), redovan pad koncentracije tokom meca, ja se stvarno pitam kako Nole dobija sve te turnire, odnosno sta bi bilo kada bi popravio navedene segmente. Jedini prihvatljiv odgovor je:igra onoliko koliko mu je dovoljno da pobedi. Ima se (TALENAT NA TONE), moze se (da brljavi tu i tamo i da nas povremeno nervira).
Pozdrav svima. :))))

Dule Mangulica

pre 9 godina

Novace hvala ti za sve.Meni je lepse u ovim teskim vremenima i bolje zivim kad Novak pobedi..jednostavno ne mogu da verujem da ga neko od nas Srba ne gotivi!!!Razumem ostale,ali mi...pa sta covek treba da uradi da bi u Srbiji bio omiljen!!!?U Srbiji se ipak uspeh tesko prasta:-(...bivsi sam sportista,ne pisem komentare,ali redovno citam vase i moram da kazem da mi tesko pada kad ih citam!Sampione nas samo nastavi da krcis svoj put ka zvezdama!!!VOLI TE TVOJA SRBIJA!!!

iv84

pre 9 godina

Na stranu trofeji,pobede sve i rekordi.. ali ovaj covek ima i imace, to je sada vec potpuno jasno, najvise tih legendarnih momenata, legendarnih meceva, legendarnih povrataka u mec. Malo malo pa naidje mec koji ima celu svoji pricu, o kojem bi bukvalno najuzbudljivija knjiga mogla biti napisana. Neverovatan covek. Širokogrudi pozitivac i plemenita ljudina. Pojam šampion zamišljen je po njemu.

Ratko

pre 9 godina

Novak je ljudi potpuno poludeo ima da igra na svim turnirima na sljaci sada, sve mirise na 2011 godinu. Ali nista ne moze da se prognozira dok ne vidimo Nadala sada na delu. On je duplo bolji na sljaci nego na betonu i sada ce sve sile usmeriti ka osvajanju RG 10 put i postati prvi igrac sa dvocifrenim brojem jednog GS turnira. Eto Novaku prilike da ga speci to da ucini kao sto je ovaj njega sprecavao da kompletira GS karijere. Morace Novak da dobro zapne kako bi dosao do te titule a posle je samo nebo granica. Imace Novak jos prilika da osvoji RG u narednim godinama i uspece barem jednom u to sam siguran. Svi bi mi voleli da Novak veze sva 4 najveca turnira ali to je jako tesko, gotovo nemoguce i moralo bi dosta stvari da se poklopi kako bi to uspeo. Kazu da je to jedno od najvecih sportskih dostignuca, rekord star 50 godina. Ja sam licno zadovoljan sa 2 GS titule a sve preko toga bi bila teniska poezija. Ako bude 3 ili 4 titule onda ce i Federerov rekord biti dostupan da se juri u narednim godinama. Idemo turnir po turnir i uzivajmo.

El orgullo de Manacor

pre 9 godina

I realno je ocekivati da uzme cak i Rolan Garos.Ne samo jer je on u top formi,nego je Nadal na svojih 40%..i pitanje je da li ce uspjeti za samo mjesec dana da digne formu do potrebnog nivoa i da se osvjezi mentalno za nastupajuce borbe.Mislim da ovogodisnji RG moze da promjeni istoriju tenisa..Jer ako ga uzme Novak,mozda ce uraditi nezamislivo - Golden Slem.A ako uzme Rafa..Novak ce iduce godine imati 29 godina,ostali sa ATP tura ce ipak napredovati sigurno a onda vise RG nije sigurica.Jednostavno znam mnogi ce reci pa 29 godina nije nista,Novak je fizicki sjajan itd..Ali problem je u drugima.Drugi imaju cijelu godinu da dovedu svoju igru do potrebnog nivoa,a Novak ce osjecati jos veci pritisak i jos ce biti svjestan da vise nema 25.Ja sam veliki navijac Nadala i nisam iz Srbije i eto ko bi reko to apsolutno ne znaci da mrzim Novaka,cak naprotiv.Ako Rafa ne uzme,ne bi mi bilo zao da Novak to uzme.Ali opet se prerano zalecete..Ova dominacija,koliko god bila sjajna se dogadja u vremenu kad Rafa nije u ful formi,a Rodzer (koji igra bolje nego prethodne 3 sezone) je ipak u 34. godini.Marej,operacija ledja..Istina je da ovo nije najjaca konkurencija u tenisu.Najjaca je bila 2007-2013 kad su svi bili priblizno svom vrhuncu.Moje misljenje.Apsolutno je pravo svih da se sa istim ne sloze.Ali istinito,ne iz subjektivnosti jer Novak sada dominira.Pitanje - ko osvaja RG? Plusevi Novak,minusevi Rafa. Glavom,ne srcem.Pozdrav!

Neutralni

pre 9 godina

(hladne glave) Kada je fin i kulturan onda si ponosan i osecas se ponosnim zato sto si gradjanin ove zemlje, a kada se ponasao isto kao i gradjani ove zemlje kada je vikao onda ti je zasmetalo.. dvolicnost.

VanilaKrokodil

pre 9 godina

Clanak nudi kontradikcija kao objasnjenja neobicnih Novakovih izdanja u Majamiju. Ne moze neko istovremeno da bude i nemotivisan i nervozan kada mu ne ide, niti istovremeno da pokazuje i nervozu i mentalnu snagu. Novaka nesto muci, a sa druge strane je bolji teniser od svojih protivnika i uspevao je u svim mecevima da se fokusira dovoljno dugo da izbori pobede.

Damir

pre 9 godina

Federer je manje opasan za Nadala na šljaci,ali ne i za Novaka. Treba se sjetit samo 2011. godine, i RG-a,a u tom trenutku je Nole bio u najboljoj formi u životu. Pa kako je odigrao Roger to polufinale...Međutim,on je malo stegnut sa Nadalom,i ne odgovara mu njegovo forsiranje backhanda sa visokim odskokom,pa je to nešto drugo. Tako da se ne slažem sa tom konstatacijom da nema protivnika. Takođe,ne bih ni Nadala otpisivao,osobito na RG,on će najvjerovatnije dići igru na mnogo viši nivo,a na tri dobivena seta svi znamo koliko je puta izgubio u Parizu. Murray nije bezopasan isto.dok igra ofanzivno,kao na početku meča. Međutim,on se "uljulja" dok ima dobar rezultat i krene na sigurnost,i tu gubi. Najveće igrače se može pobijedit samo napadačkom,konstantno napadačkom igrom,a ne na mahove.

hladne glave

pre 9 godina

Kao i svi normalni gradjani nase zemlje, Novak me cini ponosnim sto sam njegov zemljak.
Medjutim juce, onaj nekontrolisani bes, i otimanje peskira od decaka koji mu ga prinosi, ne sluzi ni njemu ni nama na cast.
Ocekivao sam da ce se pri zavrsnoj reci izviniti, ali nije to ucinio. Bilo bi dobro da mu neko sapne da se vise tako neponasa.
Pozdrav Sashi, eto mozda je bas on taj koji moze da skrene paznju na to.

Tanja

pre 9 godina

Hvala Saši na još jednom odličnom tekstu. Moje mišljenje je da je Novak sazreo i ne srlja kao ranije, da "počisti" protivnika. Sada dozira svoju igru i na taj način čuva snagu, ali i svoje telo, što će pomoći da igra vrhunski tenis još tri, četiri godine. Nisam mislila da ću ovo ikada napisati, ali verujem da je upravo za ovo zaslužan Beker! Svi smo smatrali da nema šta da nauči Novaka, posebno što saradnja nije išla kako je trebalo. Tj. mi smo odmah očekivali sjajne rezultate, ali je očigledno trebalo da prođe neko vreme, da se prilagode jedan drugom. Elem, sa Vajdinim nemerljivim uticajem i sa Bekerovim doziranim pristupom, eto nama ovakvog Noleta. Prvi servis popravljen, a kada ne ide, kako je i Saša primetio, tu je drugi koji je sada ubojit, na pametan način. Izlasci na mrežu nisu sjajni, ali su mnogo, mnogo bolji i najvažnije Novak više nema strah od te igre. Naravno da je teško naći inspiraciju i igrati stalno sa istim protivnicima, koji "nadu u pobedu ostave još u svlačionici". Uprkos svemu tome, Novak sada zna da pobeđuje sa 50% snage i da pametnom igrom rešava mečeve. Verujem da će osvojiti Monte karlo, dok Rim i Madrid verovatno dolaze samo kao priprema za RG. Moguća su i ranija ispadanja, jer treba i pameti i snage za RG. Osim što Nole želi taj trofej, želi ga i Nadal i Federer. Ne otpisujem ta dva velika tenisera, nikad! Zbog njih je i Novak bolji i stalno radi na sebi tj. na poboljšanju svoje igre. Ipak, verujem u Noleta i da će ova godina biti bolja od 2011.

Svete

pre 9 godina

Djokovicu je ovo 5 osvojeni veliki turnir zaredom, i to bas od njegovog porodjaja !! 5 turnira zaredom je uspeo da osvoji samo Nadal cini mi se, da je to tako lagano osvojio bi i Federer u godinama njegove dominacije, ALI NIJE !!! I naravno da pored toga mora da dodje pre svega do psihickog zamora. Ovo juce je bila cista psiholoska borba prvo sa samim sobom pa onda sa Murejom, a vrucina i visoka vlaga samo su otezavali stvari i ubrzavali nervozu ! I zbog ovakvih pobeda on ima toliku prednost na listi i danas je zapoceo 141.nedelju na celu !

Svakako da je bio ekstremno motivisan da osvoji ovaj turnir, da nije tako ne bi onoliko vikao na Bekera, svadjao se sa sudijom, lomio rekete i slicno, kada se tako ponasa u 98% slucajeva se zavrsi dobro po njega, za razliku npr od Mareja kod koga je to potpuno obrnuto !!

Sto se tice sezone sljake, Marej se zeni ne igra u MC, od Federera ne znam sta da ocekujem on je na sljaci i to plavoj osvojio 1 turnir u poslednjih 6 godina, Nadal ce verovatno zaigrati mnogo bolje uostalom on se za sljaku priprema od zavrsetka proslogodisnjeg RG i celu svoju karijeru, svu energiju, formu usmerava u ta 3 meseca, za 11 godina je zbog kojekakvih povreda propustio preko 20 velikih turnira GS, 1000 i WTF a od toga 0 ( nula ) na sljaci !!
Tako da ce verovatno biti borba Novaka i Nadala, i ne bi me zacudio neki kiks na jednom od ova 3 mastersa, i onda ide trava Novak vs Roger i Andi, i onda beton Novak vs ko god se pojavi, i tako u krug !!

moram da kazem il cu da puknem

pre 9 godina

imam osecaj da sam namesta rezultat i kladi se na sebe nekad na 15nekad na 30 gemova.kada se iznervira i odmori uzima sve jer imam osecaj da su trojica preko puta ne bi imali nikakve sanse. jednom recju udje im u ritam i pokida ih iznutra toliko hirurski precizno da ne mogu vise da se sastave. marej je imao daleko vise atraktuvnih poena koje je izgradio ali noleta to ni u jednom momentu nije poremetilo nego naprotiv izlazio je sve jaci i jaci dogod ga nije skroz zadavio kao macku.

veljko

pre 9 godina

za razliku od 2011, vec je izgubio dva meca, ne opterecuje ga neki niz pobeda, pa moze da igra opustenije.


motiv mislim da ima, i mislim da sasa ozmo gresi u toj konstataciji.


manjak motiva se ne manifestuje ovakvom nervozom. covek je stalno u zizi javnosti, teren, novinari, dogadjaji, uz to jaki treninzi, stalno u 5. brzini i to ga umara, posebno kad se pritisne i fizicki, na 35c.


mislim da mu odmor u svom stanu, gde ostaje i nakon turnira i cinjenica da niko nije vezao MIA i MC, daju motiv i za sledeci podvig. sto se igre tice, nivo iz majamija je dovoljan, posto ce ostali pretendenti biti losiji na sljaci (mari i ne igra, zbog vencanja), sem nadala, koji se ipak jos trazi...

realan

pre 9 godina

@1 - ceo tvoj komentar je STA AKO.... a sta ako ni Federer ni Nadal ne nadju potrebnu formu ove godine, sto je isto tako moguce ??? onda ce Novak da ih dobija bez problema, ako uopste dodju do meceva sa njim.... jedan predlog od mene za Ozma i ostatak ekipe - s obzirom da postoji mogucnost, teorijska, da Novak ove godine osvoji sva 4 GS i sve Masters turnire....kako da to nazovemo? Platinum Slam ???
:) :) :)

VanilaKrokodil

pre 9 godina

on bi mogao da izađe na sledeći turnir da ubaci u šestu brzinu da i da sve od prvog do posledenjeg kola "prebije kao motkom" - ali mislim da on to ne želi. On ovako čuva snagu
(Glas razuma, 6. april 2015 11:16)

Ne cuva snagu, nego je bespotrebno gubi nadoknadjujuci brejkove i igrajuci dodatne setove.
Da krene iz sve snage svaki mec bi zavrsio u manje od sat vremena i tako sacuvao snagu i sa vise samopouzdanja bi ulazio u finala.

mali miloš

pre 9 godina

Uz još jedan izuzetan komentar autora,teško je bilo što dodati ili oduzeti.Zapravo,Đoković je toliko velik da je teško naći reči koje bi bile adekvatne toj velićini.Kad pišem,da je Đoković velik,mislim na njegovu ukupno veliku ulogu,ne samo u sportu.Da li je to uzrok navijanja publike za njegove protivnike,neću sa punom pouzdanošću tvrditi.Nije li nemoć njegovih sportskih rivala na sportskom polju razlogom "navijanja za slabije",teško je tvrditi.U svakom slučaju,imamo velikana kome se moramo diviti i samo još poželeti,da ga služi zdravlje i potrebna mentalna čvrstina.Sve dok je tako,sportski protivnici mu se neće uspeti približavati.Bar je trenutno tako.

hope

pre 9 godina

To je to uglavnom, samo se ne bi slozio da Rafa uvek ulazi u formu postepeno, jer je posle one povrede kolena cinimi se i pauze od par meseci cim se vratio na tur poceo sve zivo da osvaja i vratio se na prvo mesto. Iz tog razloga mislim da je ta povreda bila "povreda". Sto se tice Novaka jednostavno sam mnogo srecan sto zivim u njegovom dobu i sto sam poptpuno svestan kakvog sportistu i coveka imamo!

Komentator

pre 9 godina

Mislim da Novak takodje razmislja na "duge staze". Problem fantasticne 2011-te je bio ogroman broj bodova koje je morao da brani tokom 2012. On bi trebao da se fokusira na GS i na to da bude broj 1 narednih nekoliko godina. To znaci da neke turnire "mora" da gubi.

dr

pre 9 godina

Niko nije savrsen,pa ni Nole...Covek od krvi i mesa kao i svi mi,nekada lose razpolozen,nekada nervozan,razdrazljiv,sve mu smeta itd...
Ona njegova "praznjenja" u vidu psovanja,lomljenja reketa itd su ventil,inace covek puca.Doduse,ne znam sta mu bi juce,on sigurno nije imao nameru da se "istresa" na dete koje skuplja loptice niti je to ikada radio.
Zato se onako svadjao i sa sudijom.On je vikao u pravcu svog boxa,pa prepao klinca,to je i sudiji rekao.
Niko nece da kaze kako je,mislim na AO,seo sa onim decakom,pili pice,zezali se-on obozava decu,a takav postupak je meni apsolutno nezamisliv za Rodzera ili Nadala....
A sad o "motivaciji"-iskreno,da je bilo ko od nas bio na njegovom mestu,na koji na cin bi uopste mogao da se "motivise" protiv Klizana,Drcisa i Dolgopolova?Pa njih trojica zajedno su osvojili 6 titula,Nole sam,do tada 50!
Zato on sa takvima igra taman toliko da pobedi,stedeci i snagu i mentalnu stabilnost za teske meceve koji ga ocekuju.Pa videli ste kako je igrao vec sa Fererom-nema opustanja,maximalna koncentracija...Pa sa Iznerom isto...
To protivnici osecaju,i treba malo pazljivije gledati u njih tokom meca sa Noletom-bez obzira kako igrali,koliko imali uspeha,NIKADA nisu sigurni da ce pobediti,ni kada ce Nole sam sebi reci DOSTA,pritisnuti ono njegovo "dugme" za resetovanje i oduvati ih sa terena!Pa juce,jednog Mareja prosto "zgromiti" sa 6-0 u trecem setu!
To imaju samo vrhunski sportisti,to niko ne moze da Vas nauci...
Zato i jeste tu gde je...

Svete

pre 9 godina

Odlicna analiza. Dobro ste primetili da "mlade zvezde" tavore. Kirgiosa nigde nema i sve vise postaje jasno da se prevelika prasina digla oko njega. Nisikori, Dimitrov i Raonic ne pokazuju napredak u odnosu na proslu sezonu. Sve vise postaje jasno da veliku cetvorku nece zbaciti niko od njih nego neki igrac koji se jos nije pojavio. Verovatno ce se to desiti tek za 3-4 godine a do tada sledi nastavak Novakove dominacije. Verovatno ce u nekom momentu Marej da se domogne prvog mesta jer ga vidim kao igraca koji ce kad-tad biti prvi ali ce ostati u dubokoj Novakovoj senci.
(Goran, 6. april 2015 11:57)


GRESIS !! 100 % sam ubedjen da Kyrgios u karijeri ima vecu sansu da bude broj 1 od Mareja !! To je gadna cinjenica, ali je nazalost tacna, Marej je bolji igrac i od FerreroJC, Rodika, Hewita, Safina, Raftera, Kuertena, Riosa, Mustera, Kafelnikova, Moye i jos mnogih na papiru uspesnijih, ali ce ipak ovi nabrojani ostati upamceni kao bivsi svetski brojevi 1., a sanse Marej bude prvi do kraja karijere su nazalost minimalne!

Sto se tice velike cetvorke tu su brojevi neumoljivi....

http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Four_%28tennis%29

Ss

pre 9 godina

Bravo Novak sve cestitke iz bih tvoj vjerni fan i pomni pratilac tvoji meceva,sta reći srbija treba da bude ponosna na tebe,neki komentari pokazuju da srbi i nisu neke patriote i da zavide tvojim milonima i jedva cekaju tvoj kiks kako bi te popljuvali ali zaboravljaju da si ti razlog sto se na istu gleda drugim ocima,obozavam tenis i volio bih da u budućnosti Bih ima makar 20% uspjesnog tenisera kao sto si ti jer mi itekako znamo cijeniti uspjeh i sve ono sto jedan sportista takvog kalibra daje za svoju drzavu.

athens

pre 9 godina

Kakav epski završetak teksta!
Bravo Saša! Sve si bolji

...samo ne baksuziraj u vezi konkurencije :) Federer je odustao od Majamija da bi se što bolje pripremio za šljaku, a Nadal svoje samopouzdanje gradi na šljaci gde je maltene nepobediv. Mari je sve bolji. Dodam li tome da mislim da je Novak nekada sam sebi najveći protivnik i da sigurno najviše sumnja u sebe sa početkom Roland Garosa....

Pokondirena tikvica

pre 9 godina

Mislim da smo se toliko navikli na Novakove pobede da smo vec prestali da se preterano radujemo.Ono sto je jos vaznije,na njegove pobede su se navikli i njegovi protivnici i mislim da svi ostali osim Rafe i Federera jos na zrebu gledaju samo jesu li u njegovom delu kostura ili ne.A kada vide da idu na Novaka mislim da im se otme ono:"O neeee".

Kad mogu svi, hocu i ja da kazem...

pre 9 godina

Voleo bi da za gospodina Sasu bude novinarski izazov da pronadje podatak i podeli sa nama. Kada se poslednji put desilo da na nekom velikom turniru jedan igrac protiv cetvorice razlicitih protivnika dobije barem jedan set u mecu sa 6:0?
Novaku sve cestitke, zelim mu samo dobro zdravlje, za sve ostalo ce se on vec sam pobrinuti.

dominacija

pre 9 godina

Sjajan tekst,pogotovo poslednji pasus. Mada on je na ovom turniru podelio cak 4 krompira,iako je bio manje motivisan. Sezona kao 2011. za sada. Bitno da je dobio na samopouzdanju kao i tada tako da sada svi zeljno iscekujemo taj Rolan Garos. Jedino Nadal mu je pretnja mada stvarno ne vidim kako ce on bez samopouzdanja i nedovoljno jakih i dugih meceva dobiti Novaka. I zato bih voleo da se ukrsti s'njim jos u cetvrt ili polufinalu kako bi mu vratio za sve poraze na RG i da napravi jos vecu razliku u poenima. Steta za US open i ispustene prilike protiv Nisikorija i Cilica jer vec nakon RG bio bi vlasnik sva 4 GS sto je prosto neverovatno.

IQ

pre 9 godina

Covek je 145 nedelja prvi na ATP listi,sustigao je velikog Nadala.Zao mi je sto navijaci ponekad nemaju strapljenja i cim slabije igra ne docekaju ni kraj seta vec krenu zaključci negativni.I on je od krvi i mesa ko god je imao veze sa sportom znaju da ti se jednostavno desi los dan,los ritam.Ja sam srecna sto zivim u eri ovog velikana.Trudim se da pogledam svaki mec bez obzira na vremensku razliku.
Novak radi na sebi,na mentalnoj snazi,fizicki ce on uvek biti potkovan,ali se osetio umor od Indijan Velsa i ovaj turnir je izvukao na memtalnu snagu.
Svaka cast i Hvala ti za sve!

Gajetano

pre 9 godina

Pa dobro Sasa, ako Novak i u ovako promenljivoj formi delje sve redom i osvaja najvrednije trofeje, sta ce tek biti kad udje u pravu formu? Ili je mozda Novak konstantno u dobroj formi, samo mu ponekad dosadi da stalno igra i pobedjuje iste protivnike i osvaja iste turnire? Na ovom turniru su ga inspirisali samo Ferrer i Isner, protiv ostalih je uglavnom otaljavao posao i usput svakom poklonio po jaje.

Da, Novak je dobar i kad je naizgled los, kad deluje ranjivo, kada mu malo sta polazi za rukom, kao sto je uostalom bilo i juce u prva dva seta. Ipak, po meni se dva meca sa ovog turnira posebno izdvajaju: 1) osmina finala tj. kako je zaustavio zahuktalog Dolga i prelomio vec prakticno izgubljen mec, 2) polufinale i nacin na koji je neutralisao goropadne servise Iznera je za teniske udzbenike.

Novak je sebe postavio u takvu pol poziciju pred nastupajuce Masterse da moze mirno, bez tenzije i moranja, da ih iskoristiti za tempiranje forme za najvazniji turnir sezone - Rolan Garos. Kako stvari stoje bilo bi cudo da ga ove godine konacno ne osvoji. Da li ce tako i biti pita se samo jos jedan covek - uspavana zver Rafael Nadal. I mozda onaj odozgore. A ako i to Novak osvoji, onda je do kraja sezone sve moguce, pa cak i ono:)

Pozdrav,

Goran

pre 9 godina

Odlicna analiza. Dobro ste primetili da "mlade zvezde" tavore. Kirgiosa nigde nema i sve vise postaje jasno da se prevelika prasina digla oko njega. Nisikori, Dimitrov i Raonic ne pokazuju napredak u odnosu na proslu sezonu. Sve vise postaje jasno da veliku cetvorku nece zbaciti niko od njih nego neki igrac koji se jos nije pojavio. Verovatno ce se to desiti tek za 3-4 godine a do tada sledi nastavak Novakove dominacije. Verovatno ce u nekom momentu Marej da se domogne prvog mesta jer ga vidim kao igraca koji ce kad-tad biti prvi ali ce ostati u dubokoj Novakovoj senci.

Glas razuma

pre 9 godina

Uz pozdrav autoru i svim ljubiteljima tenisa želim da skrenem pažnju na moj utisak za koji smatram da je suština priče: Novak se prilagođava svojim protivnicima preko mreže i dozira igru i snagu svodeći se na njihov nivo. Naime, kada je preko puta Kližan - on igra onoliko kolio je dovoljno da dobije Kližana. Kada je preko puta Dolgopolov - on se svede na nivo Dolgopolova. Kada je Mari,Rafa,Rodžer - on se svede na njihov nivo i pobedi. U ovakvom pristupu vidim dva fenomena: nija kao Rafa koji izađe i igra 1000% protiv svih isto i na isti način - da "zgromi" protivnika. Novak ima dozu "humanosti" za protivnika da ga nikada ne ponizi i ovakvim "prilagođavanjima" tokom meča traži "neki izazaov" da bi odigrao maksimalno. Ja sam siguran da Novak da hoće, kao 2011.godine, on bi mogao da izađe na sledeći turnir da ubaci u šestu brzinu da i da sve od prvog do posledenjeg kola "prebije kao motkom" - ali mislim da on to ne želi. On ovako čuva snagu, nalazi dodatnu motivaciju im zbog toga traje i trajaće dugo, dugo godina na mestu broj 1.
Takođe bih zaključio ono što je svima jasno i što se vidi iz aviona - kada Nole igra na maksimumu niko ne može da mu parira. On sam odlučuje o svojoj sudbini da li gubi ili dobija - nikako prtoivnik sa druge strane. To je taj extra kvalitet koji trenutno osim njega nema niko.
Eto da i ja budem analitičar malo sa Sašom Ozmom ;-).
Pozdrav svima

Dzontra

pre 9 godina

Nova kletva - Dabogda Novaku uzeo set u mecu...

Posle toga sledi rasciscavanje racuna na nemilosrdan nacin, ljustenje krompira, 6-0 kao sudbina :)

Predo

pre 9 godina

Toliko je toga već rečeno, pa sam samo kopirao dio svog komentara od pre nekoliko dana, koji se uklapa u temu i daje jedan od mogućih odgovora:

Novak je prošao pomalo turbulentan period od početka turnira, ali je u opasnosti bio jedino u meču sa Dolgom. Zašto je imao malu krizu? To opet možemo objasniti ljudskom prirodom. Zamislite da ste Novak. Uzeli ste 50. turnir i još jedno milionče, malo proslavili sa ekipom i došli u prelepi Majami sa suprugom i sinom. Zar ne biste pomislili na trenutak "Daj da usporim malo i uživam, nije tenis sve na svetu". Na svu sreću, Novak jednostavno nije naučio da gubi i dobio je sve mečeve do četvrtfinala na "Killer instinct". Onda mu dolazi protivnik protiv koga on voli da igra i da se nadigrava, a to je Ferer, a zatim i neko, protiv koga ne voli da igra, ali mu pretstavlja izazov da se sa njim nedmeće i to u serviranju - Izner, pa ga je i nadservirao. I usput, već kad ste već došli do kraja, zašto ne uzeti još jedan trofej i tako barem ne razmišljati o listi do jula.

(Predo, 5. april 2015 13:14)

Rascia

pre 9 godina

Voleo bih da imam vremoplov da otmem Peta Samprasa da igra finala Wimbldona i Mastersa na brzim podlogama protiv Noleta, boze kakvi bi to mecevi bili ...

BgHQ

pre 9 godina

Novak obara stare i postavlja nove rekorde.Hita ka teniskoj besmrtnosti.Po meni najvaznije je to da kada ne igra najbolje pobedjuje.Slozio bih se sa gdinom Sasom da aura No.1 cini svoje.Nole je verovatno psihicki a i fizicki najspremniji teniser na ATP Turu.Jedini slucaj gde ovo predhodno bas ne vazi u celosti je po mom skromnom misljenju kad igra protiv RF.Tada se Novaku obicno stegne ruka i imam utisak da cesto(ne uvek) nije u stanju da odigra najbolje a pak s druge strane Federer bas tad protiv Noleta podize nivo na svoj maksimum.Da li je to tako sto Novak Federera dozivljava kao jos uvek teniskog kralja ili je nesto drugo u pitanju,ne znam i voleo bih da mi neko odgovori ali utisak mi je da ga Nole previse respektuje.Ostali osim Rafe na RG ne bi trebalo da prave previse problema.Vise problema moze da mu napravi eventualni nedostatak motivacije nego li protivnici.

Dott

pre 9 godina

Novak kako je ranije gubio meceve, tako ih danas dobija a njegovi protivnici dozivljavaju upravo onu agoniju kroz koju je on prolazio u mecevima sa Nadalom a ponajvise u mecevima sa Rodzerom. Koliko smo samo puta imali utisak da je Novak tokom celog meca bio bolji a na kraju je ipak mec izgubio. Veliki Rodzer je ipak veliki pomislio bih tad, ali Nole je toliko puta u razmenama sa njim pokazivao superiornost i nesaglediv potencijal da ga nadvisi i bude i bolji teniser od njega a ne samo ravnopravan.
Onda je Nole usao u fazu "ako protiv nekoga mogu uzeti jedan set, mogu i dva", cinilo se da je to dobra logika i da pali, jer je Nole zaista poceo da dobija i Nadala i Rodzera kad kad. Bice da je sada Marej u toj fazi, ali u medjuvremenu Nole je jos odskocio, on ne razmislja kako da dobije set, vec kako da dobije mec, nista ne prepusta slucaju.
Novak je ove godine osvoji sve vredno do sad na turu, tako da svi ostali turniri kad se skup,e ne vrede kao ova tri koja je on inkasirao. Po tome Novak je vise nego dominantan, a opet takav utisak se ne stice gledajuci meceve pojedinacno, pa ni ovaj sa marejem od juce.
Tu je i kljuc Novakovih uspeha i kontnuiteta, ne rasipa se, pruza taman tolikokolikoje potrebno, ne moze to svako i on sam se vise puta okliznuo prilikom doziranja, jer svakako da postoji opasnost od lose procene.
Ali zato je Novak jedan, jer da nije sve tako tesko i kompleksno bilo bi ih na stotine.

Milan

pre 9 godina

Sve na mestu osim tvrdnje da Federer nije velika pretnja na sljaci. Upravo je Federer prekinuo Novakovu istorijski seriju 2011-te i to na RG-u. Rafa je daleko bolji igrac na sljaci, ali Novaka hendikepira preveliki respekt ka Federeru.

1

pre 9 godina

Ne znam samo cemu preterivanje? Konkurenciju ima itekako.
Federer je na svakoj podlozi u stanju da pobedi Djokovica. Ako na RG dodje u punoj formi, dakle do zavrsnice, moze ga pobediti. Kada to na sljaci Federer nije predstavljao pretnju za Djokovica!? Ili "manju pretnju"!? Tako ste pisali i 2011.
Onda Nadal. Na sljaci ako dodje u formu niko mu nije ravan. Ni Novak ni bilo ko drugi. U ukupno 6 meceva na RG protiv Nadala, Novak je osvojio 4 seta!
Zatim Nisikori. Covek koji je onako unistavao Nadala u Rimu, dok se nije povredio, sigurno moze pobediti bilo koga na sljaci. I to je onako igrao protiv Nadala koji je kasnije bez vecih problema lagano osvojio RG.
Znaci, sve OK, svi znamo da je Novak najbolji, ali ta preterivanja i price kako ne moze niko da mu se suprotstavi nemaju smisla i mnogo puta su vec vidjeni.
Da zaista niko ne moze da mu se suprotstavi ne bi mu od 2011 do danas maksimum bio 1 GS po sezoni.

Glas razuma

pre 9 godina

Uz pozdrav autoru i svim ljubiteljima tenisa želim da skrenem pažnju na moj utisak za koji smatram da je suština priče: Novak se prilagođava svojim protivnicima preko mreže i dozira igru i snagu svodeći se na njihov nivo. Naime, kada je preko puta Kližan - on igra onoliko kolio je dovoljno da dobije Kližana. Kada je preko puta Dolgopolov - on se svede na nivo Dolgopolova. Kada je Mari,Rafa,Rodžer - on se svede na njihov nivo i pobedi. U ovakvom pristupu vidim dva fenomena: nija kao Rafa koji izađe i igra 1000% protiv svih isto i na isti način - da "zgromi" protivnika. Novak ima dozu "humanosti" za protivnika da ga nikada ne ponizi i ovakvim "prilagođavanjima" tokom meča traži "neki izazaov" da bi odigrao maksimalno. Ja sam siguran da Novak da hoće, kao 2011.godine, on bi mogao da izađe na sledeći turnir da ubaci u šestu brzinu da i da sve od prvog do posledenjeg kola "prebije kao motkom" - ali mislim da on to ne želi. On ovako čuva snagu, nalazi dodatnu motivaciju im zbog toga traje i trajaće dugo, dugo godina na mestu broj 1.
Takođe bih zaključio ono što je svima jasno i što se vidi iz aviona - kada Nole igra na maksimumu niko ne može da mu parira. On sam odlučuje o svojoj sudbini da li gubi ili dobija - nikako prtoivnik sa druge strane. To je taj extra kvalitet koji trenutno osim njega nema niko.
Eto da i ja budem analitičar malo sa Sašom Ozmom ;-).
Pozdrav svima

Gajetano

pre 9 godina

Pa dobro Sasa, ako Novak i u ovako promenljivoj formi delje sve redom i osvaja najvrednije trofeje, sta ce tek biti kad udje u pravu formu? Ili je mozda Novak konstantno u dobroj formi, samo mu ponekad dosadi da stalno igra i pobedjuje iste protivnike i osvaja iste turnire? Na ovom turniru su ga inspirisali samo Ferrer i Isner, protiv ostalih je uglavnom otaljavao posao i usput svakom poklonio po jaje.

Da, Novak je dobar i kad je naizgled los, kad deluje ranjivo, kada mu malo sta polazi za rukom, kao sto je uostalom bilo i juce u prva dva seta. Ipak, po meni se dva meca sa ovog turnira posebno izdvajaju: 1) osmina finala tj. kako je zaustavio zahuktalog Dolga i prelomio vec prakticno izgubljen mec, 2) polufinale i nacin na koji je neutralisao goropadne servise Iznera je za teniske udzbenike.

Novak je sebe postavio u takvu pol poziciju pred nastupajuce Masterse da moze mirno, bez tenzije i moranja, da ih iskoristiti za tempiranje forme za najvazniji turnir sezone - Rolan Garos. Kako stvari stoje bilo bi cudo da ga ove godine konacno ne osvoji. Da li ce tako i biti pita se samo jos jedan covek - uspavana zver Rafael Nadal. I mozda onaj odozgore. A ako i to Novak osvoji, onda je do kraja sezone sve moguce, pa cak i ono:)

Pozdrav,

BgHQ

pre 9 godina

Novak obara stare i postavlja nove rekorde.Hita ka teniskoj besmrtnosti.Po meni najvaznije je to da kada ne igra najbolje pobedjuje.Slozio bih se sa gdinom Sasom da aura No.1 cini svoje.Nole je verovatno psihicki a i fizicki najspremniji teniser na ATP Turu.Jedini slucaj gde ovo predhodno bas ne vazi u celosti je po mom skromnom misljenju kad igra protiv RF.Tada se Novaku obicno stegne ruka i imam utisak da cesto(ne uvek) nije u stanju da odigra najbolje a pak s druge strane Federer bas tad protiv Noleta podize nivo na svoj maksimum.Da li je to tako sto Novak Federera dozivljava kao jos uvek teniskog kralja ili je nesto drugo u pitanju,ne znam i voleo bih da mi neko odgovori ali utisak mi je da ga Nole previse respektuje.Ostali osim Rafe na RG ne bi trebalo da prave previse problema.Vise problema moze da mu napravi eventualni nedostatak motivacije nego li protivnici.

IQ

pre 9 godina

Covek je 145 nedelja prvi na ATP listi,sustigao je velikog Nadala.Zao mi je sto navijaci ponekad nemaju strapljenja i cim slabije igra ne docekaju ni kraj seta vec krenu zaključci negativni.I on je od krvi i mesa ko god je imao veze sa sportom znaju da ti se jednostavno desi los dan,los ritam.Ja sam srecna sto zivim u eri ovog velikana.Trudim se da pogledam svaki mec bez obzira na vremensku razliku.
Novak radi na sebi,na mentalnoj snazi,fizicki ce on uvek biti potkovan,ali se osetio umor od Indijan Velsa i ovaj turnir je izvukao na memtalnu snagu.
Svaka cast i Hvala ti za sve!

dominacija

pre 9 godina

Sjajan tekst,pogotovo poslednji pasus. Mada on je na ovom turniru podelio cak 4 krompira,iako je bio manje motivisan. Sezona kao 2011. za sada. Bitno da je dobio na samopouzdanju kao i tada tako da sada svi zeljno iscekujemo taj Rolan Garos. Jedino Nadal mu je pretnja mada stvarno ne vidim kako ce on bez samopouzdanja i nedovoljno jakih i dugih meceva dobiti Novaka. I zato bih voleo da se ukrsti s'njim jos u cetvrt ili polufinalu kako bi mu vratio za sve poraze na RG i da napravi jos vecu razliku u poenima. Steta za US open i ispustene prilike protiv Nisikorija i Cilica jer vec nakon RG bio bi vlasnik sva 4 GS sto je prosto neverovatno.

Pokondirena tikvica

pre 9 godina

Mislim da smo se toliko navikli na Novakove pobede da smo vec prestali da se preterano radujemo.Ono sto je jos vaznije,na njegove pobede su se navikli i njegovi protivnici i mislim da svi ostali osim Rafe i Federera jos na zrebu gledaju samo jesu li u njegovom delu kostura ili ne.A kada vide da idu na Novaka mislim da im se otme ono:"O neeee".

Dott

pre 9 godina

Novak kako je ranije gubio meceve, tako ih danas dobija a njegovi protivnici dozivljavaju upravo onu agoniju kroz koju je on prolazio u mecevima sa Nadalom a ponajvise u mecevima sa Rodzerom. Koliko smo samo puta imali utisak da je Novak tokom celog meca bio bolji a na kraju je ipak mec izgubio. Veliki Rodzer je ipak veliki pomislio bih tad, ali Nole je toliko puta u razmenama sa njim pokazivao superiornost i nesaglediv potencijal da ga nadvisi i bude i bolji teniser od njega a ne samo ravnopravan.
Onda je Nole usao u fazu "ako protiv nekoga mogu uzeti jedan set, mogu i dva", cinilo se da je to dobra logika i da pali, jer je Nole zaista poceo da dobija i Nadala i Rodzera kad kad. Bice da je sada Marej u toj fazi, ali u medjuvremenu Nole je jos odskocio, on ne razmislja kako da dobije set, vec kako da dobije mec, nista ne prepusta slucaju.
Novak je ove godine osvoji sve vredno do sad na turu, tako da svi ostali turniri kad se skup,e ne vrede kao ova tri koja je on inkasirao. Po tome Novak je vise nego dominantan, a opet takav utisak se ne stice gledajuci meceve pojedinacno, pa ni ovaj sa marejem od juce.
Tu je i kljuc Novakovih uspeha i kontnuiteta, ne rasipa se, pruza taman tolikokolikoje potrebno, ne moze to svako i on sam se vise puta okliznuo prilikom doziranja, jer svakako da postoji opasnost od lose procene.
Ali zato je Novak jedan, jer da nije sve tako tesko i kompleksno bilo bi ih na stotine.

Milan

pre 9 godina

Sve na mestu osim tvrdnje da Federer nije velika pretnja na sljaci. Upravo je Federer prekinuo Novakovu istorijski seriju 2011-te i to na RG-u. Rafa je daleko bolji igrac na sljaci, ali Novaka hendikepira preveliki respekt ka Federeru.

Predo

pre 9 godina

Toliko je toga već rečeno, pa sam samo kopirao dio svog komentara od pre nekoliko dana, koji se uklapa u temu i daje jedan od mogućih odgovora:

Novak je prošao pomalo turbulentan period od početka turnira, ali je u opasnosti bio jedino u meču sa Dolgom. Zašto je imao malu krizu? To opet možemo objasniti ljudskom prirodom. Zamislite da ste Novak. Uzeli ste 50. turnir i još jedno milionče, malo proslavili sa ekipom i došli u prelepi Majami sa suprugom i sinom. Zar ne biste pomislili na trenutak "Daj da usporim malo i uživam, nije tenis sve na svetu". Na svu sreću, Novak jednostavno nije naučio da gubi i dobio je sve mečeve do četvrtfinala na "Killer instinct". Onda mu dolazi protivnik protiv koga on voli da igra i da se nadigrava, a to je Ferer, a zatim i neko, protiv koga ne voli da igra, ali mu pretstavlja izazov da se sa njim nedmeće i to u serviranju - Izner, pa ga je i nadservirao. I usput, već kad ste već došli do kraja, zašto ne uzeti još jedan trofej i tako barem ne razmišljati o listi do jula.

(Predo, 5. april 2015 13:14)

iv84

pre 9 godina

Na stranu trofeji,pobede sve i rekordi.. ali ovaj covek ima i imace, to je sada vec potpuno jasno, najvise tih legendarnih momenata, legendarnih meceva, legendarnih povrataka u mec. Malo malo pa naidje mec koji ima celu svoji pricu, o kojem bi bukvalno najuzbudljivija knjiga mogla biti napisana. Neverovatan covek. Širokogrudi pozitivac i plemenita ljudina. Pojam šampion zamišljen je po njemu.

Rascia

pre 9 godina

Voleo bih da imam vremoplov da otmem Peta Samprasa da igra finala Wimbldona i Mastersa na brzim podlogama protiv Noleta, boze kakvi bi to mecevi bili ...

Svete

pre 9 godina

Djokovicu je ovo 5 osvojeni veliki turnir zaredom, i to bas od njegovog porodjaja !! 5 turnira zaredom je uspeo da osvoji samo Nadal cini mi se, da je to tako lagano osvojio bi i Federer u godinama njegove dominacije, ALI NIJE !!! I naravno da pored toga mora da dodje pre svega do psihickog zamora. Ovo juce je bila cista psiholoska borba prvo sa samim sobom pa onda sa Murejom, a vrucina i visoka vlaga samo su otezavali stvari i ubrzavali nervozu ! I zbog ovakvih pobeda on ima toliku prednost na listi i danas je zapoceo 141.nedelju na celu !

Svakako da je bio ekstremno motivisan da osvoji ovaj turnir, da nije tako ne bi onoliko vikao na Bekera, svadjao se sa sudijom, lomio rekete i slicno, kada se tako ponasa u 98% slucajeva se zavrsi dobro po njega, za razliku npr od Mareja kod koga je to potpuno obrnuto !!

Sto se tice sezone sljake, Marej se zeni ne igra u MC, od Federera ne znam sta da ocekujem on je na sljaci i to plavoj osvojio 1 turnir u poslednjih 6 godina, Nadal ce verovatno zaigrati mnogo bolje uostalom on se za sljaku priprema od zavrsetka proslogodisnjeg RG i celu svoju karijeru, svu energiju, formu usmerava u ta 3 meseca, za 11 godina je zbog kojekakvih povreda propustio preko 20 velikih turnira GS, 1000 i WTF a od toga 0 ( nula ) na sljaci !!
Tako da ce verovatno biti borba Novaka i Nadala, i ne bi me zacudio neki kiks na jednom od ova 3 mastersa, i onda ide trava Novak vs Roger i Andi, i onda beton Novak vs ko god se pojavi, i tako u krug !!

Dzontra

pre 9 godina

Nova kletva - Dabogda Novaku uzeo set u mecu...

Posle toga sledi rasciscavanje racuna na nemilosrdan nacin, ljustenje krompira, 6-0 kao sudbina :)

Kad mogu svi, hocu i ja da kazem...

pre 9 godina

Voleo bi da za gospodina Sasu bude novinarski izazov da pronadje podatak i podeli sa nama. Kada se poslednji put desilo da na nekom velikom turniru jedan igrac protiv cetvorice razlicitih protivnika dobije barem jedan set u mecu sa 6:0?
Novaku sve cestitke, zelim mu samo dobro zdravlje, za sve ostalo ce se on vec sam pobrinuti.

El orgullo de Manacor

pre 9 godina

I realno je ocekivati da uzme cak i Rolan Garos.Ne samo jer je on u top formi,nego je Nadal na svojih 40%..i pitanje je da li ce uspjeti za samo mjesec dana da digne formu do potrebnog nivoa i da se osvjezi mentalno za nastupajuce borbe.Mislim da ovogodisnji RG moze da promjeni istoriju tenisa..Jer ako ga uzme Novak,mozda ce uraditi nezamislivo - Golden Slem.A ako uzme Rafa..Novak ce iduce godine imati 29 godina,ostali sa ATP tura ce ipak napredovati sigurno a onda vise RG nije sigurica.Jednostavno znam mnogi ce reci pa 29 godina nije nista,Novak je fizicki sjajan itd..Ali problem je u drugima.Drugi imaju cijelu godinu da dovedu svoju igru do potrebnog nivoa,a Novak ce osjecati jos veci pritisak i jos ce biti svjestan da vise nema 25.Ja sam veliki navijac Nadala i nisam iz Srbije i eto ko bi reko to apsolutno ne znaci da mrzim Novaka,cak naprotiv.Ako Rafa ne uzme,ne bi mi bilo zao da Novak to uzme.Ali opet se prerano zalecete..Ova dominacija,koliko god bila sjajna se dogadja u vremenu kad Rafa nije u ful formi,a Rodzer (koji igra bolje nego prethodne 3 sezone) je ipak u 34. godini.Marej,operacija ledja..Istina je da ovo nije najjaca konkurencija u tenisu.Najjaca je bila 2007-2013 kad su svi bili priblizno svom vrhuncu.Moje misljenje.Apsolutno je pravo svih da se sa istim ne sloze.Ali istinito,ne iz subjektivnosti jer Novak sada dominira.Pitanje - ko osvaja RG? Plusevi Novak,minusevi Rafa. Glavom,ne srcem.Pozdrav!

mikicons

pre 9 godina

Samo hocu da istaknem jedan detalj, koji je cini mi se direktna posledica angazovanja Bekera, a to je BH slajs. Prvi put mi je bas upao u oci u finalu Wimbldona prosle godine, a sada se vidi da je definitivno konstantan. Prosto se oseca da je Novak sada komotan kada ga odigrava i zaista ga koristi u raznim situacijama. Od ostajanja u poenu, preko menjanja ritma, pa do nadmudrivanja slajsom na slajs ( setimo se samo finala WB prosle godine i uzdaha publike kada bi razmenili po 6-7 slajsova, a svaki sledeci sve blizi sajli. Ranije bo Novak bezao iz takvih razmena, jer se nije osecao komotno u njima, napadao po svaku cenu i cinio greske i slao prekratke slajsove, koje bi protivnici lako koristili. Sada toga nema i cini mi se da bi Novak mogao do sutra da slajsuje sa zavidom preciznoscu loptica, a vrlo cesto ga koristi i kao prilazni udarac za izlazak na mrezu (poput Federera). Ako smo i imali sumnje, odavno je jasno da je ovo bila dobra odluka - svaka cast Borise.

Adam

pre 9 godina

Hvala Sasa na lepom tekstu.
Za mene, kao teniskog laika, je jedna stvar neshvatljiva. Nole dominira zadnjih par godina (njegova statistika je fantasticna i daleko upecatljivija nego puki broj turnira koje je osvojio, ili mesto na ATP listi na kome se nalazi). Sa druge strane Nole ima toliko "rupa" u igri da je nepojmljivo kako on to sve postize. Voleo bih ako bi ste jednom mogli da napisete clanak samo o tim Noletovim "manama". Repertoar "rupa" Nole cak i prosiruje po mom misljenju. Protivnici ga izrazito lako prolaze na mrezi, u zadnje vreme ne igra ostre uglove (a setite se epskog meca protiv Rafe u Madridu, i sta je Nole tada pogadjao), forhend je sveo na ubojitost forhenda jedne Jelene Jankovic, ritam u razmenama je monoton (i kada udje u te razmene tenis mu je interesantan kao i solfedjo), svaki njegov udarac ja predvidiv dva gema unapred (nije mi jasno kako ne moze da malo maskira te udarce). Uz standardnu trapavost na mresi i prilikom smeca i legendarno odsustvo pregleda terena (nepogresivo pogadjanje Mareja u reket gde god da se Mari nalazi: na terenu, van terena, na tribinama ili plazama Majamija), redovan pad koncentracije tokom meca, ja se stvarno pitam kako Nole dobija sve te turnire, odnosno sta bi bilo kada bi popravio navedene segmente. Jedini prihvatljiv odgovor je:igra onoliko koliko mu je dovoljno da pobedi. Ima se (TALENAT NA TONE), moze se (da brljavi tu i tamo i da nas povremeno nervira).
Pozdrav svima. :))))

dr

pre 9 godina

Niko nije savrsen,pa ni Nole...Covek od krvi i mesa kao i svi mi,nekada lose razpolozen,nekada nervozan,razdrazljiv,sve mu smeta itd...
Ona njegova "praznjenja" u vidu psovanja,lomljenja reketa itd su ventil,inace covek puca.Doduse,ne znam sta mu bi juce,on sigurno nije imao nameru da se "istresa" na dete koje skuplja loptice niti je to ikada radio.
Zato se onako svadjao i sa sudijom.On je vikao u pravcu svog boxa,pa prepao klinca,to je i sudiji rekao.
Niko nece da kaze kako je,mislim na AO,seo sa onim decakom,pili pice,zezali se-on obozava decu,a takav postupak je meni apsolutno nezamisliv za Rodzera ili Nadala....
A sad o "motivaciji"-iskreno,da je bilo ko od nas bio na njegovom mestu,na koji na cin bi uopste mogao da se "motivise" protiv Klizana,Drcisa i Dolgopolova?Pa njih trojica zajedno su osvojili 6 titula,Nole sam,do tada 50!
Zato on sa takvima igra taman toliko da pobedi,stedeci i snagu i mentalnu stabilnost za teske meceve koji ga ocekuju.Pa videli ste kako je igrao vec sa Fererom-nema opustanja,maximalna koncentracija...Pa sa Iznerom isto...
To protivnici osecaju,i treba malo pazljivije gledati u njih tokom meca sa Noletom-bez obzira kako igrali,koliko imali uspeha,NIKADA nisu sigurni da ce pobediti,ni kada ce Nole sam sebi reci DOSTA,pritisnuti ono njegovo "dugme" za resetovanje i oduvati ih sa terena!Pa juce,jednog Mareja prosto "zgromiti" sa 6-0 u trecem setu!
To imaju samo vrhunski sportisti,to niko ne moze da Vas nauci...
Zato i jeste tu gde je...

Mirko

pre 9 godina

Perfektan članak i izuzetan zaključak, svaka čast Saša. Izvrsno kao i uvek..

Svima nam je ostao utisak da Novak i pored padova u igri,kakvi god da su razlozi, i dalje pobeđuje. To je najveći znak pitanja, i najfantastičnije od svega.
Kako se to dešava, i kako on to radi, ostaće sigurno enigma za većinu nas.
Svi imamo neke teorije,pretpostavke,ili se samo prosto nerviramo kad vidimo da od sjaja ode u očaj. Na kraju on pobedi najčešće, mada se dešavalo i da izgubi. Dešavalo se ranije i da igra najbolje pa da opet izgubi.
Nakon svega, (slično kao Saša na kraju svog članka) sklon sam da pomislim da ovde u Novakovom slučaju, prestaje sva logika. I počinje ono što se zove veličina čoveka, veličina i suština šampiona. Najboljeg na svetu.
Neko i to mora da bude. A mi smo srećni da je jedan od nas...
I zato, zbog njega se sad svi mi osećamo kao pobednici. Bez logike, bez objašnjenja, prosto tako je.

Tanja

pre 9 godina

Hvala Saši na još jednom odličnom tekstu. Moje mišljenje je da je Novak sazreo i ne srlja kao ranije, da "počisti" protivnika. Sada dozira svoju igru i na taj način čuva snagu, ali i svoje telo, što će pomoći da igra vrhunski tenis još tri, četiri godine. Nisam mislila da ću ovo ikada napisati, ali verujem da je upravo za ovo zaslužan Beker! Svi smo smatrali da nema šta da nauči Novaka, posebno što saradnja nije išla kako je trebalo. Tj. mi smo odmah očekivali sjajne rezultate, ali je očigledno trebalo da prođe neko vreme, da se prilagode jedan drugom. Elem, sa Vajdinim nemerljivim uticajem i sa Bekerovim doziranim pristupom, eto nama ovakvog Noleta. Prvi servis popravljen, a kada ne ide, kako je i Saša primetio, tu je drugi koji je sada ubojit, na pametan način. Izlasci na mrežu nisu sjajni, ali su mnogo, mnogo bolji i najvažnije Novak više nema strah od te igre. Naravno da je teško naći inspiraciju i igrati stalno sa istim protivnicima, koji "nadu u pobedu ostave još u svlačionici". Uprkos svemu tome, Novak sada zna da pobeđuje sa 50% snage i da pametnom igrom rešava mečeve. Verujem da će osvojiti Monte karlo, dok Rim i Madrid verovatno dolaze samo kao priprema za RG. Moguća su i ranija ispadanja, jer treba i pameti i snage za RG. Osim što Nole želi taj trofej, želi ga i Nadal i Federer. Ne otpisujem ta dva velika tenisera, nikad! Zbog njih je i Novak bolji i stalno radi na sebi tj. na poboljšanju svoje igre. Ipak, verujem u Noleta i da će ova godina biti bolja od 2011.

Musaka

pre 9 godina

Kad već pomenu teoriju velikih brojeva, ja bih rekao da je sada došlo vrijeme za naplatu onih nesrećnih poraza u prethodnim godinama. Mislim da je ovaj turnir i nekolika "izgubljena" meča na njemu koja je Nole izvukao primjer za to. Tipovao bih na Noleta da ove godine ruši još neke rekorde, da li broj Mastersa ili broj GS-ova u jednoj sezoni.

Иван

pre 9 godina

Да, Ђоковић би по теорији великих бројева морао од некога да изгуби, али од кога? Чини ми се да тренутно више шанси за то имају тенисери попут Долгополова, него ови из врха. Кад кажем "врха", подразумевам: Федерера, Надала, Марија, Вавринку, Нишикорија, евентуално Дел Потра и Ферера.

За Делпа је јасно: пред њим је дуг до повратка међу најбоље.
Давид је, чини се, кад је о Новаку реч, завршена прича.
Кеи је потенцијално најнезгоднији, али као што рече Озмо, таман кад човек помисли да је стабилнији од осталих "нових", он посрне.
Вавринка по мени пре припада "великој четворци" него Мари, али Стен је у кризи, плус је и у годинама, па је питање је хоће ли моћи, осим у повременим бљесковима, да угрози најбоље.
Енди је у два финала био ривал Нолету, али је до та два филнала добио практично само Бердиха од јачих, играча који је ретко кад био опасан по оне из самог врха. Не сећам се када је Енди победио последњи пут Ђоковића, Федерера, Надала, Вавринку или Нишикорија.
Рафа је човек у којег ће бити упрте све очу у Монтекарлу. Он тек није давно победио никог озбиљног. Његови обожаватељи се надају да ће му бити довољно само да једног из топ 10 добије, па да се врати на прави колосек, али за сада су то пре њихове жеље него реалност.
Роџер је тренутно једини против кога Новак не може да забушава а да победи, но стекао сам утисак да ту све зависи од мотивације Ђоковића.

Мислим да је Нолету сада најбитније да се не успава на ловорикама.

moram da kazem il cu da puknem

pre 9 godina

imam osecaj da sam namesta rezultat i kladi se na sebe nekad na 15nekad na 30 gemova.kada se iznervira i odmori uzima sve jer imam osecaj da su trojica preko puta ne bi imali nikakve sanse. jednom recju udje im u ritam i pokida ih iznutra toliko hirurski precizno da ne mogu vise da se sastave. marej je imao daleko vise atraktuvnih poena koje je izgradio ali noleta to ni u jednom momentu nije poremetilo nego naprotiv izlazio je sve jaci i jaci dogod ga nije skroz zadavio kao macku.

Ratko

pre 9 godina

Novak je ljudi potpuno poludeo ima da igra na svim turnirima na sljaci sada, sve mirise na 2011 godinu. Ali nista ne moze da se prognozira dok ne vidimo Nadala sada na delu. On je duplo bolji na sljaci nego na betonu i sada ce sve sile usmeriti ka osvajanju RG 10 put i postati prvi igrac sa dvocifrenim brojem jednog GS turnira. Eto Novaku prilike da ga speci to da ucini kao sto je ovaj njega sprecavao da kompletira GS karijere. Morace Novak da dobro zapne kako bi dosao do te titule a posle je samo nebo granica. Imace Novak jos prilika da osvoji RG u narednim godinama i uspece barem jednom u to sam siguran. Svi bi mi voleli da Novak veze sva 4 najveca turnira ali to je jako tesko, gotovo nemoguce i moralo bi dosta stvari da se poklopi kako bi to uspeo. Kazu da je to jedno od najvecih sportskih dostignuca, rekord star 50 godina. Ja sam licno zadovoljan sa 2 GS titule a sve preko toga bi bila teniska poezija. Ako bude 3 ili 4 titule onda ce i Federerov rekord biti dostupan da se juri u narednim godinama. Idemo turnir po turnir i uzivajmo.

Dule Mangulica

pre 9 godina

Novace hvala ti za sve.Meni je lepse u ovim teskim vremenima i bolje zivim kad Novak pobedi..jednostavno ne mogu da verujem da ga neko od nas Srba ne gotivi!!!Razumem ostale,ali mi...pa sta covek treba da uradi da bi u Srbiji bio omiljen!!!?U Srbiji se ipak uspeh tesko prasta:-(...bivsi sam sportista,ne pisem komentare,ali redovno citam vase i moram da kazem da mi tesko pada kad ih citam!Sampione nas samo nastavi da krcis svoj put ka zvezdama!!!VOLI TE TVOJA SRBIJA!!!

KiSSeli

pre 9 godina

koliko su nenormalni uslovi videli smo u trecem Mary je jedva stajao i igrao po inerciji Nole je tu pokazao vecu izdrzljivost
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (mr, 6. april 2015 13:30)
Samo sto je Mary znao i ranije i u svim mogucim uslovima da stane i izgleda polu mrtav i kad umrtvi i izbaci protivnika iz ritma odjednom ozivi i pobedi.E sad vec svi znaju za jadac i zato je Djole igrao maximalno koncentrisano treci set i oduvao ga sa terena.

1

pre 9 godina

Ne znam samo cemu preterivanje? Konkurenciju ima itekako.
Federer je na svakoj podlozi u stanju da pobedi Djokovica. Ako na RG dodje u punoj formi, dakle do zavrsnice, moze ga pobediti. Kada to na sljaci Federer nije predstavljao pretnju za Djokovica!? Ili "manju pretnju"!? Tako ste pisali i 2011.
Onda Nadal. Na sljaci ako dodje u formu niko mu nije ravan. Ni Novak ni bilo ko drugi. U ukupno 6 meceva na RG protiv Nadala, Novak je osvojio 4 seta!
Zatim Nisikori. Covek koji je onako unistavao Nadala u Rimu, dok se nije povredio, sigurno moze pobediti bilo koga na sljaci. I to je onako igrao protiv Nadala koji je kasnije bez vecih problema lagano osvojio RG.
Znaci, sve OK, svi znamo da je Novak najbolji, ali ta preterivanja i price kako ne moze niko da mu se suprotstavi nemaju smisla i mnogo puta su vec vidjeni.
Da zaista niko ne moze da mu se suprotstavi ne bi mu od 2011 do danas maksimum bio 1 GS po sezoni.

svako dobro

pre 9 godina

@VanilaKrokodil .. nažalost po lepotu tenisa, ispostavilo se da je to što predlažeš češći put u poraz. Naime, izgleda je bolje igrati 'sa rezervom', pa u važnim poenima, gemovima, momentima, dodati forsaž, biti siguran u potencijal i dobiti, nego igradi sve vreme na maksimumu, pa kad se dogodi kiks – više nema de .. pada samopouzdanje, moral

Novak i onako većim delom igra bez potrebe za 100% – zašto bi se trošio? Forsaž u svakom slučaju skraćuje resurse.

Obaška - davati savete čoveku koji ovako dominira ..
Možda pre pokušati razumeti, poći od toga tim to zna bolje i radi dobro, ne?
On je igrao to što pričaš 2006-08. 2009 se upitao šta ne valja, i hvala bogu naučio od najboljih.
Danas pobeđuje onaj ko ima rezervu kad je drugi više nemaju

Goran

pre 9 godina

Odlicna analiza. Dobro ste primetili da "mlade zvezde" tavore. Kirgiosa nigde nema i sve vise postaje jasno da se prevelika prasina digla oko njega. Nisikori, Dimitrov i Raonic ne pokazuju napredak u odnosu na proslu sezonu. Sve vise postaje jasno da veliku cetvorku nece zbaciti niko od njih nego neki igrac koji se jos nije pojavio. Verovatno ce se to desiti tek za 3-4 godine a do tada sledi nastavak Novakove dominacije. Verovatno ce u nekom momentu Marej da se domogne prvog mesta jer ga vidim kao igraca koji ce kad-tad biti prvi ali ce ostati u dubokoj Novakovoj senci.

Dylan Dog

pre 9 godina

Sasvim fin tekst g. Ozma i vrlo dobro zapažanje o prevazilaženju potencijalno fatalnih momenata.

Međutim, sva današnja priča o Novakovom uspehu i mentalnoj čvrstini je posledična stvar i predstavlja puko grebanje po površini suštine onoga što je momak učinio sa sobom.
Uticaj Dr Četojevića je definitivno i iz korena promenio Novakovu karijeru, a Novak je bio savršen materijal jer je bio spreman da se menja. Osim rešavanja alergijskog problema sa glutenom, približio mu je fundamentalne aspekte ispravne životne filozofije kroz primenu kvantne medicine. Takav pristup ne jača samo telo već i duh. Veoma je važno kontrolisati svoje misli i svoj um, i to ne samo u tenisu već u životu uopšte - jer su misli generator svega. Ko uspe da nauči kako da artikuliše svoje misli u ispravnu nameru - na dobrom je putu da postane sam svoj gospodar.

Novak je očigledno dobrano uspeo u tome, što njegovi rezultati od druge polovine 2010. godine na ovamo praktično potvrđuju.
Suštinski značaj Novaka Đokovića je u tome što je on eklatantan i svetao primer čoveka koji je uspeo u životu i kao osoba i kao sportista tako što je uspeo da promeni sebe. A to svako može. Naravno, samo ako iskreno donese odluku o tome i počne strpljivo i uporno da radi na sebi, korak po korak, u kontinuitetu, do kraja života.
Život je u osnovi lep, a univerzum u kome živimo - pravedan. Sve ostalo je stvar aspekta. Ako nam se nešto ne sviđa - mi smo jedini odgovorni i sve je do nas i na nama!

Uzdravlje!

marko

pre 9 godina

Ko igra tenis zna da kada igra protiv boljeg postoji dodatni pritisak u vidu nedovoljnog samopouzdanja i tu prednost naravno Nole ima protiv svakog.Ali,srecom,on zna da ta prednost dolazi do izrazaja tek kada na terenu pokaze protivniku da je jaci.Inace njegova aura ne bi dugo trajala.Iako zna da je br.1 i da je bolji od Mareja on je u mec usao sa krajnje realisticnim planom,zasnovaniom na ideji da ce mec biti dug,iscrpljujuci i da ce biti potrebna maksimalno takticko strpljenje.I zato je insistirao na dugim razmenama,sa plasiranim loptama koje su dosta odskakale,prisiljavajuci tako Mareja da ih napada i time odstupi od svog osnovnog stila igre koji je zasnovan na kontranapadu i koriscenju snage protivnikovih udaraca .Trosio je tako i sebe ali jos vise protivnika koji je vremenom postajao svestan da treba da ucini nesto sto nije u stanju.Znaci,Nole zna da svoj primat mora svaki put ponovo da dokazuje i da to ne ukljucuje ni najmanje potcenjivanje protivnika.Krvavo,radnicki,pametno i strpljivo do cilja,tako on radi stvari.Bilo bi divno kada bi se vise gledao taj segment njegovog uspeha i kada bi on sluzio za primer ne samo u sportu.

mali miloš

pre 9 godina

Uz još jedan izuzetan komentar autora,teško je bilo što dodati ili oduzeti.Zapravo,Đoković je toliko velik da je teško naći reči koje bi bile adekvatne toj velićini.Kad pišem,da je Đoković velik,mislim na njegovu ukupno veliku ulogu,ne samo u sportu.Da li je to uzrok navijanja publike za njegove protivnike,neću sa punom pouzdanošću tvrditi.Nije li nemoć njegovih sportskih rivala na sportskom polju razlogom "navijanja za slabije",teško je tvrditi.U svakom slučaju,imamo velikana kome se moramo diviti i samo još poželeti,da ga služi zdravlje i potrebna mentalna čvrstina.Sve dok je tako,sportski protivnici mu se neće uspeti približavati.Bar je trenutno tako.

hope

pre 9 godina

To je to uglavnom, samo se ne bi slozio da Rafa uvek ulazi u formu postepeno, jer je posle one povrede kolena cinimi se i pauze od par meseci cim se vratio na tur poceo sve zivo da osvaja i vratio se na prvo mesto. Iz tog razloga mislim da je ta povreda bila "povreda". Sto se tice Novaka jednostavno sam mnogo srecan sto zivim u njegovom dobu i sto sam poptpuno svestan kakvog sportistu i coveka imamo!

veljko

pre 9 godina

za razliku od 2011, vec je izgubio dva meca, ne opterecuje ga neki niz pobeda, pa moze da igra opustenije.


motiv mislim da ima, i mislim da sasa ozmo gresi u toj konstataciji.


manjak motiva se ne manifestuje ovakvom nervozom. covek je stalno u zizi javnosti, teren, novinari, dogadjaji, uz to jaki treninzi, stalno u 5. brzini i to ga umara, posebno kad se pritisne i fizicki, na 35c.


mislim da mu odmor u svom stanu, gde ostaje i nakon turnira i cinjenica da niko nije vezao MIA i MC, daju motiv i za sledeci podvig. sto se igre tice, nivo iz majamija je dovoljan, posto ce ostali pretendenti biti losiji na sljaci (mari i ne igra, zbog vencanja), sem nadala, koji se ipak jos trazi...

Svete

pre 9 godina

(X=iks, 6. april 2015 14:02)

Polako druze, svakako da govorim istinu !
Kao prvo Nadal je u karijeri odigrao 71 turnir na sljaci a 135 na ostalim podlogama, a sada uporedi taj odnos sa onim koliko se godisnje igra turnira na sljaci a koliko na svim ostalim podlogama, to je prvi i najosnovniji pokazatelj !

Dalje, za 11 godina od pocetka 2005 godine Nadal je na sljaci propustio 2 puta Hamburg zbog premora a ne povrede, dan pre pocetka Hamburga je igrao finale Rima obe godine po 5 sati i u oba cini mi se spasavao mec lopte a i mecevi pre toga su bili predugi....
Za to vreme nije igrao na 5 GS, 4 zavrsna mastersa i 13 mastersa, dakle 22 turnira !!!
U top 10 je usao nakon osvajanja MC, RIma i par turnira u Juznoj Americi i nakon toga je kao 5 nosilac zaigrao prvi put na RG! Uostalom zbog takvih stvari Federer ima toliko jeziv skor protiv njega, recimo prvi put su zaigrali na tvrdoj podlozi GS tek na AO 2009 godine, 4 godine nakon sto je usao u top5, a npr Djokovic i Federer su na takvim turnirima do tada vec odigrali 4 meca... I Federer i Djokovic su mnogo cesce i redovnije dolazili do njega na sljaci, nego sto je on dolazio do njih na ostalim podlogama !

Pa od proslogodisnjeg RG Nadal ima skor 22-10 i jednu 250 titulu, evo od sledece nedelje cemo moci da uporedimo da li ce se taj skor sloziti sa onim sto ce uraditi u predstojecoj sezoni sljake !

Ss

pre 9 godina

Bravo Novak sve cestitke iz bih tvoj vjerni fan i pomni pratilac tvoji meceva,sta reći srbija treba da bude ponosna na tebe,neki komentari pokazuju da srbi i nisu neke patriote i da zavide tvojim milonima i jedva cekaju tvoj kiks kako bi te popljuvali ali zaboravljaju da si ti razlog sto se na istu gleda drugim ocima,obozavam tenis i volio bih da u budućnosti Bih ima makar 20% uspjesnog tenisera kao sto si ti jer mi itekako znamo cijeniti uspjeh i sve ono sto jedan sportista takvog kalibra daje za svoju drzavu.

robin hud

pre 9 godina

Da biste bili iole dobar teniser morate imati dobre udarce.
Da biste bili solidan teniser morate imati dobre(brze) noge i dobre udarce.
Da biste bili br1. makar jednu nedelju morate biti najpametniji, sa brzim nogama i vrlo preciznim udarcima.
Posle toga dolaze Rafa, Roger i Novak.
Znači prvo glava, onda noge i na kraju ruke.
Pozdrav.

mtv

pre 9 godina

Vrlo kratko. Nole zna "ono" a to je kako se POBEDJUJE.To se niti kupuje niti uči, da je tako svi bili šampioni.A sada nastavite sa analizama i teorijama.

Adam

pre 9 godina

Hvala Sasa na lepom tekstu.
Za mene, kao teniskog laika, je jedna stvar neshvatljiva. Nole dominira zadnjih par godina (njegova statistika je fantasticna i daleko upecatljivija nego puki broj turnira koje je osvojio, ili mesto na ATP listi na kome se nalazi). Sa druge strane Nole ima toliko "rupa" u igri da je nepojmljivo kako on to sve postize. Voleo bih ako bi ste jednom mogli da napisete clanak samo o tim Noletovim "manama". Repertoar "rupa" Nole cak i prosiruje po mom misljenju. Protivnici ga izrazito lako prolaze na mrezi, u zadnje vreme ne igra ostre uglove (a setite se epskog meca protiv Rafe u Madridu, i sta je Nole tada pogadjao), forhend je sveo na ubojitost forhenda jedne Jelene Jankovic, ritam u razmenama je monoton (i kada udje u te razmene tenis mu je interesantan kao i solfedjo), svaki njegov udarac ja predvidiv dva gema unapred (nije mi jasno kako ne moze da malo maskira te udarce). Uz standardnu trapavost na mresi i prilikom smeca i legendarno odsustvo pregleda terena (nepogresivo pogadjanje Mareja u reket gde god da se Mari nalazi: na terenu, van terena, na tribinama ili plazama Majamija), redovan pad koncentracije tokom meca, ja se stvarno pitam kako Nole dobija sve te turnire, odnosno sta bi bilo kada bi popravio navedene segmente. Jedini prihvatljiv odgovor je:igra onoliko koliko mu je dovoljno da pobedi. Ima se (TALENAT NA TONE), moze se (da brljavi tu i tamo i da nas povremeno nervira).
Pozdrav svima. :))))

fedex

pre 9 godina

Ja mislim da se ovdje mijesa kada se kaze najjaca era tenisa i najjaci tenis sada.Kada kazem sada,mislim SADA,ove godine i ponekad 1-2 sezone unazad.I mislim i stojim iza toga da zadnje 2 sezone i ove,novak nema dostojne konkurencije osim u vidu Rogera(koji je po nekima "deda"),nadal stalno van stroja,kao i marej,ostalo su sve talasike..ali da je ovo najbolja era tenisa,to jeste svakako i to se svi slazu,osim naravno budala :)

athens

pre 9 godina

Kakav epski završetak teksta!
Bravo Saša! Sve si bolji

...samo ne baksuziraj u vezi konkurencije :) Federer je odustao od Majamija da bi se što bolje pripremio za šljaku, a Nadal svoje samopouzdanje gradi na šljaci gde je maltene nepobediv. Mari je sve bolji. Dodam li tome da mislim da je Novak nekada sam sebi najveći protivnik i da sigurno najviše sumnja u sebe sa početkom Roland Garosa....

Damir

pre 9 godina

Federer je manje opasan za Nadala na šljaci,ali ne i za Novaka. Treba se sjetit samo 2011. godine, i RG-a,a u tom trenutku je Nole bio u najboljoj formi u životu. Pa kako je odigrao Roger to polufinale...Međutim,on je malo stegnut sa Nadalom,i ne odgovara mu njegovo forsiranje backhanda sa visokim odskokom,pa je to nešto drugo. Tako da se ne slažem sa tom konstatacijom da nema protivnika. Takođe,ne bih ni Nadala otpisivao,osobito na RG,on će najvjerovatnije dići igru na mnogo viši nivo,a na tri dobivena seta svi znamo koliko je puta izgubio u Parizu. Murray nije bezopasan isto.dok igra ofanzivno,kao na početku meča. Međutim,on se "uljulja" dok ima dobar rezultat i krene na sigurnost,i tu gubi. Najveće igrače se može pobijedit samo napadačkom,konstantno napadačkom igrom,a ne na mahove.

Svete

pre 9 godina

Odlicna analiza. Dobro ste primetili da "mlade zvezde" tavore. Kirgiosa nigde nema i sve vise postaje jasno da se prevelika prasina digla oko njega. Nisikori, Dimitrov i Raonic ne pokazuju napredak u odnosu na proslu sezonu. Sve vise postaje jasno da veliku cetvorku nece zbaciti niko od njih nego neki igrac koji se jos nije pojavio. Verovatno ce se to desiti tek za 3-4 godine a do tada sledi nastavak Novakove dominacije. Verovatno ce u nekom momentu Marej da se domogne prvog mesta jer ga vidim kao igraca koji ce kad-tad biti prvi ali ce ostati u dubokoj Novakovoj senci.
(Goran, 6. april 2015 11:57)


GRESIS !! 100 % sam ubedjen da Kyrgios u karijeri ima vecu sansu da bude broj 1 od Mareja !! To je gadna cinjenica, ali je nazalost tacna, Marej je bolji igrac i od FerreroJC, Rodika, Hewita, Safina, Raftera, Kuertena, Riosa, Mustera, Kafelnikova, Moye i jos mnogih na papiru uspesnijih, ali ce ipak ovi nabrojani ostati upamceni kao bivsi svetski brojevi 1., a sanse Marej bude prvi do kraja karijere su nazalost minimalne!

Sto se tice velike cetvorke tu su brojevi neumoljivi....

http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Four_%28tennis%29

realan

pre 9 godina

@1 - ceo tvoj komentar je STA AKO.... a sta ako ni Federer ni Nadal ne nadju potrebnu formu ove godine, sto je isto tako moguce ??? onda ce Novak da ih dobija bez problema, ako uopste dodju do meceva sa njim.... jedan predlog od mene za Ozma i ostatak ekipe - s obzirom da postoji mogucnost, teorijska, da Novak ove godine osvoji sva 4 GS i sve Masters turnire....kako da to nazovemo? Platinum Slam ???
:) :) :)

pobedi se u zube (ne) gleda

pre 9 godina

Ozmo dobar kao i uvek. Moja malenkost je ovde htela da doda: čudi me da Novak nije u Majamiju igrao ofanzivnije, zašto ne i servis/volej (kao na meč lopti)? Nekako je bilo sasvim prihvatljivo da on tamo ne osvoji pehar-niko se ne bi potresao. Po meni je mogao da krene na sve ili ništa i da proba da igra u maniru jednog Bekera- mnogo agresivnije, mnogo češće na mreži.. Termin za finale je bio prilično idiotski, sunce je moglo da osvoji bronzanu medalju kao treći najopasniji učesnik turnira. Baš zato, da bi njegovo telo trajalo duže i izdržalo velike napore, nadam se da radi na tome da bude što agresivniji na terenu, da više rizikuje. Npr., prvo finale Wimbldona protiv Rafe, mislim da je imao više od 30 izlazaka na mrežu i to sa odličnim procentom uspešnosti- i to protiv igrača koji je poznat po vrhunskim passing-shotovima (kao i Endi). Može Novak to- ima arsenal udaraca za vrhunsku napadačku igru.

Dominacija

pre 9 godina

@fedex
Slažem se s tobom, ali bih hteo još nešto da naglasim. Mislim da posebno treba istaći Novakovu dominaciju poslednje četiri godine (2011. – 2014.). U tom periodu Novak je tri godine završio kao prvi na ATP listi, a 2013. iako je bio drugi, s razlogom je proglašen za najboljeg tenisera godine. Porer toga, 2011. je proglašen za najboljeg sportistu planete, a i ove godine je ponovo nominovan. Samo toliko.

1

pre 9 godina

@realan
Slazem se, sve je to "sta ako".
Mogucnosti su mnogobrojne, smisao mog komentara je u tome da ne treba preterivati, sto je generalno obicaj kod nas, jer nije tacno da ne postoji niko ko ga ne moze ugroziti.
Seti se Nisikorija i US Opena, ili Cilica.
Ja pisem o onome za sta znamo da su Novakovi rivali sposobni, a on, da bi osvojio RG ili masterse na sljaci mora da ulazi u svaki turnir sa pretpostavkom da su i RF i Nadal u najboljoj mogucoj formi.

Petar

pre 9 godina

Mnogo je zablude o tenisu kada se gleda iz fotelje, ili čak i sa tribina.
Mnogo ljudi filozofiraju o Đokovićevoj igri i taktici. Teniseri nemaju saigrače, nemaju pravo na zamenu kad im nije dan. Dole, na betonu, na plus 30, uz veliku vlažnost, uz dovike sa tribina, sve je na vama, sami ste.
Novak je iskusan, i ja mislim da on ne kalkuliše toliko koliko mnogi misle.
To, kad nam se čini da on čuva snagu za naredne mečeve je u stvari period kada mu i ne ide najbolje, u toku meča. Ali ti periodi nailaze i prolaze. To su ti mali padovi i usponi u igri. Kad se izboriš sa psihom, kad sam sebe motivišeš, ili prosto nađeš inspiraciju ponovo.
ALi sve se dešava brzo, svaki poen je atomski. Ne može Novak da u par sekundi vadi digitron da računa koliko mu treba energije da bi pobedio određenog protivnika.
Isto tako kada igra sa Nadalom Federerom ili Marijem, sa jakim teniserima, i on pojača, nesvesno, jer oni jedni druge guraju do limita, i tada igraju najbolji tenis.
Ne igra Novak sa 60-tim teniserom sveta kao protiv Federera ne zato jer kalkuliše, ne sme on toliko da rizikuje, svi su oni profesionalci, već takav meč sa takvim teniserima iz njega ne crpi mnogo motiva, i ritam nije brz toliko i jak, i samim tim i Nole igra nesvesno u tom ritmu.
Mnogo je drugačije kad ste dole na terenu, verujte mi, jedino o čemu se razmišlja jeste kako da osvojite poen!
Bio protivnik stoti ili drugi reket sveta.
ALi ne možete svaki dan da pružite istu energiju i snagu.

VanilaKrokodil

pre 9 godina

on bi mogao da izađe na sledeći turnir da ubaci u šestu brzinu da i da sve od prvog do posledenjeg kola "prebije kao motkom" - ali mislim da on to ne želi. On ovako čuva snagu
(Glas razuma, 6. april 2015 11:16)

Ne cuva snagu, nego je bespotrebno gubi nadoknadjujuci brejkove i igrajuci dodatne setove.
Da krene iz sve snage svaki mec bi zavrsio u manje od sat vremena i tako sacuvao snagu i sa vise samopouzdanja bi ulazio u finala.

Komentator

pre 9 godina

Mislim da Novak takodje razmislja na "duge staze". Problem fantasticne 2011-te je bio ogroman broj bodova koje je morao da brani tokom 2012. On bi trebao da se fokusira na GS i na to da bude broj 1 narednih nekoliko godina. To znaci da neke turnire "mora" da gubi.

Dimitrije

pre 9 godina

(Predo, 6. april 2015 11:50)
Jos samo jedna dopuna na tvoj komentar.I moras da izadjes na vreo teren i po suncu i vlazi trcis dva sata.Pa 90% ljudi ne bi izaslo ni na plazu.
Imati lep tenis u tim uslovima je van pameti.Nisu mi jasni organizatori zasto od polufinala organizovali da mecevi pocinju u predvecerje.

Neutralni

pre 9 godina

(hladne glave) Kada je fin i kulturan onda si ponosan i osecas se ponosnim zato sto si gradjanin ove zemlje, a kada se ponasao isto kao i gradjani ove zemlje kada je vikao onda ti je zasmetalo.. dvolicnost.

gradinar

pre 9 godina

Mene zanima analiza Novakove taktike. Kako vreme prolazi, on u taktičkom smislu, igra sve bolje i bolje, što je dobro, jer je sve stariji i treba da bude mudriji.
U tom smislu me zanima kakav je plan pripremio za predstojeće turnire (naravno, Roland Garos je glavni cilj). Gde uložiti snagu? Predstoje turniri:
- Monte Karlo (12.april)
- Barselona - ATP500 (20.april)
- Madrid (3.maj)
- Rim (10.maj)
- Roland Garos (24.maj)
Pored RG, verujem da mu je Monte Karlo važan zbog "ulaska" u sezonu šljake, kao i zbog Federera koji se naoštrio da taj turnir (koji mu nedostaje) osvoji (a Novaku je bitno da popravi međusobni skor). Šta preskočiti? Barselonu verovatno (nije bitna). Na njegovom mestu bih preskočio Rim, da se odmorim za RG, ali Nole voli Rim i brani titulu. Madrid je ranije (ali Novak tu nema lepe uspomene)...

VanilaKrokodil

pre 9 godina

Clanak nudi kontradikcija kao objasnjenja neobicnih Novakovih izdanja u Majamiju. Ne moze neko istovremeno da bude i nemotivisan i nervozan kada mu ne ide, niti istovremeno da pokazuje i nervozu i mentalnu snagu. Novaka nesto muci, a sa druge strane je bolji teniser od svojih protivnika i uspevao je u svim mecevima da se fokusira dovoljno dugo da izbori pobede.

danix

pre 9 godina

Kao i uvijek odlicna analiza g-dina Ozme.
Novak ima sve,i tehniku i super fizicke i mentalne sklopove i samo je pitanje kako,godinama i na svim tim silnim turnirima,drzati motivaciju na visokom nivou,sto nije nimalo lako i pored velike ljubavi prema tenisu.
A,mladi i manje poznati teniseri,protiv Novaka i svih iz prvih 10 na ATP,imaju ogromnu motivaciju,pa kad ih jos podje,toliko se napale da,jednostavno,treba zapeti iz petnih zila da im se srusi igra.
Tako je i Nole,2007,god,kao klinac,u Montrealu,nanizao tri prva igraca sa ATP,Rodika,Rafu i Fedexa,a,bas u Majamiju,te 2007 god,opet sve pobijedio i uzeo svoj drugi masters.I od tada,zahvaljujuci svojoj celicnoj volji i ogromnoj motivaciji,Nole opstaje na vrhu.A,to nije lako i to ne moze svak,to mogu samo rodjeni sampioni koji se rijetko radjaju.
Medjutim,treba znati,shvatiti i prihvatiti da covjek nije masina i da cesto dolazi do pada forme i motivacije,sto je uzrok za neplanirane poraze od znatno slabijih igraca.
Srecno Nole.

game, set and...

pre 9 godina

kao i obicno, odlican tekst...

@ironija i moje generalno misljenje na temu...

Nadal je nepoznanica, vec u MC ce sve biti jasnije, a Federer, e pa po mom misljenju on jedini ima znanje i psihu da se u ovom trenutku nosi sa Novakom, ali...

cinjenica je da Federer od pocetka saradnje sa Edbergom igra jos svrsishodniji tenis nego ranije, ali zasto??? cinjenica da vise nije mlad ce do izrazaja dolaziti jos vise na GS-ovima, gdje protiv njega svi iz top 30-40 imaju sanse ako otkinu jedan od prva dva seta... po mom misljenju, sa igracima iz top 10, Federer na GS-ovima MORA da dobija 3:0, jer jednostavno fizicki njima vise nije ravan, pa igra u cetvrtom, a pogotovu petom setu bi verovatno bila igra macek i misa... to je bilo vidjivo i prosle godine na Vimbiju, ove na AO sa Sepijem, ali i u IW, gdje ga u 3 setu nije bilo nigdje...

pozdrav...

hladne glave

pre 9 godina

Kao i svi normalni gradjani nase zemlje, Novak me cini ponosnim sto sam njegov zemljak.
Medjutim juce, onaj nekontrolisani bes, i otimanje peskira od decaka koji mu ga prinosi, ne sluzi ni njemu ni nama na cast.
Ocekivao sam da ce se pri zavrsnoj reci izviniti, ali nije to ucinio. Bilo bi dobro da mu neko sapne da se vise tako neponasa.
Pozdrav Sashi, eto mozda je bas on taj koji moze da skrene paznju na to.

RGNS

pre 9 godina

Pitanje za Sasu.
Dali zna podatak koliko je jedan igrac imao najvise poena na listi?
Posto Novak teoretski moze do Wimbledona da ode na preko 15000 poena. Hvala. Pozdrav.

ivan78bg

pre 9 godina

@fedex
Gs su jedan od najvecih kriterijuma ali ne i jedini.Recimo H2H je takodje ajko bitan.Mislim ne moze neko da bude najvecih svih vremena a da je redovno gubio od nekog.

dominus

pre 9 godina

Mislim,kao sto jednom napisah,da bi bilo fenomenalno da osvoji Monte Karlo i veze prva cetiri velika turnira.U Madridu se moze pojaviti,tek onako,a u Rimu da odigra slicno kao na prva dva mastersa.Dakle,bez nekog preteranog forsiranja,da ne trosi snagu pre drugog Gren slema.Opet,s druge strane,on i njegov tim najbolje znaju.

Zanimljiv je podatak da je npr. Majami Novaku najuspesniji turnir masters serije,a da Nadal tu ima 0 trofeja i 4 poraza u finalu...Monte Karlo Nadalu najuspesniji,a Federer tu ima 0 trofeja i 4 poraza u finalu,dok je Sinsinati Federeru najuspesniji,a Novak taj turnir nije osvajao a ima 4 poraza u finalu.
Mislim da ce biti veoma interesantan deo sezone na sljaci.

Dylan Dog

pre 9 godina

@(oxydant, 6. april 2015 23:52)

Stvarni razlog razlaza je zasigurno privatna stvar dr Četojevića i Novaka i o tome ni u medijima nije bilo puno reči.
Logična spekulacija bi bila sledeća: Novaku usluge dr Četojevića nisu više bile potrebne, a ni sam doktor zbog sopstvenih obaveza nije bio u mogućnosti da ga dalje prati na turnirima kao član tima. Novak je naučio šta treba da radi i potpuno se posvetio novom načinu života i novim dnevnim rutinama (što je i opisao u svojoj knjizi) i to je ono što je najvažnije.
Sada, rezultatski padovi nakon 2011. vrlo verovatno jesu posledica prekida saradnje, ali i posledica daljih turbulentnih dešavanja u privatnom i profesionalnom životu, na koje niko nije imun. Novak je morao da se prilagodi, kako bi samostalno mogao da rešava svoje životne situacije. Bilo mu je, što je i on sam više puta naglašavao, potrebno vreme da se navikne na novonastalu situaciju. 2011. je bila iznenađujuća za sve pa i za njega samog. Moguće je da bi sve moglo da bude brže i lakše da je Četojević ostao duže u timu ali bi nakon njegovog svakako neminovnog odlaska Novak morao ponovo da prolazi isti put koji je u međuvremenu prošao. Bolje pre no kasnije.
Zašto ne iznosi detalje saradnje zna sam Novak. Čak i doktor ne iznosi previše detalja jer Novaku nije potrebno da se po medijima ispredaju priče o tome. Jedino je sigurno da se iz svake Novakove rečenice može zaključiti da primenjuje ono što je naučio.
Važno je biti okružen pozitivnom energijom.

Uzdravlje!

X=iks

pre 9 godina

Kirgiosa nigde nema i sve vise postaje jasno da se prevelika prasina digla oko njega.
(Goran, 6. april 2015 11:57)

Polako, gde si navro!? Za njegov uzrast, ima ga sasvim dovoljno. Ni Djokovica, u njegovom uzrastu (mereno mesecima), nije bilo vise. E, sad... da bi sledio Djokovica, trebalo bi da do kraja sezone dohvati neko GS finale... Polako - bice ga, bice. Strpi se malo i nemaj brige!

X=iks

pre 9 godina

Nadal ce verovatno zaigrati mnogo bolje uostalom on se za sljaku priprema od zavrsetka proslogodisnjeg RG i celu svoju karijeru, svu energiju, formu usmerava u ta 3 meseca, za 11 godina je zbog kojekakvih povreda propustio preko 20 velikih turnira GS, 1000 i WTF a od toga 0 ( nula ) na sljaci !! (Svete, 6. april 2015 12:01)

Tek delimicno tacan podatak (prvi deo totalno netacan)! Od svojih 13 ATP godina (ova je 14-ta, ali, tek je pocela), u prve tri "zbog kojekakvih povreda" propustio je skoro kompletne sezone na sljaci! Usao je u prvih 10, a da sljaku jedva da je i video (u te prve tri sezone ucestvovao je samo na dva Mastersa na sljaci, na oba je stigao do treceg kola). Roland Garros je osvojio kad se prvi put na njemu pojavio (a vec je bio N°5).

Brejk u petom

pre 9 godina

Predo bas si romantican, doso Novak u Majami, pa oce da uziva. Nisu oni krenuli tamo da uzivaju, nego da rade sa jasnim ciljem. Svako u tom timu ima svoju ulogu i svi su ovisnici o radu- workoholici sa Noletom na celu. Da nije tako bio bi Verdasco.
To sto ga je Dolgo imao u konopcima, nije nista cudno, svi oni igraju dobro, sad sto imamo megalomanska ocekivanja i mislimo da svako mora pred Novaka da baci reket i utekne, je jedna posebna patologija. Noletu sve cestitke, napravio je nekoliko antologijskih poena.

i

pre 9 godina

@game, set, and....
Koliko se secam, na Vimbldonu je Federer bez problema igrao 5 setova sa najboljim teniserom sveta i izgubio "za dlaku". Cak je imao snage da u 4 setu napravi veliki preokret i izbori odlucujuci set. E sad mi ti navedi nekog drugog tenisera koji moze da odigra tako neizvestan i ravnopravan mec u 5 setova protiv Novaka? Niko osim Federera.
Ono protiv Sepija nije imalo veze sa fizickom spremom vec sa tim sto je igrao kao baba neka :) Nesto kao Novak protiv Nisikorija na US Openu.
IV bas i nije pokazatelj snage ili izdrzljivosti jer za razliku od Novaka, Federer u 3 setu nije pokazivao nikakve znake umora. Izgubio je jer je Novak odigrao bolje. Fizicka sprema nije imala nikakve veze s tim.
Ne mora on da pobedjuje 3-0, daleko od toga, na GS moze bez problema da igra duge meceve, sto je i pokazao na Vimbldonu i US Openu. 5 setova protiv Monfisa malo ko moze da izdrzi, narocito posle 0-2 u setovima.
Cak je posle Novaka, Federer fizicki i kondicioni najspremniji teniser. Sigurno se bolje drzi od nabildovanog Mareja koji obavezno posle 2 neizvesna seta ne uspeva vise ni gem da osvoji.
To se Federeru ne desava.

oxydant

pre 9 godina

Jedno pitanje Dylan Dogu: Nakon saradnje dr Četojevića sa Novakom 2011.
došlo je do razlaza.Zašto? Inače,godinama posle prestanka saradnje,neko
uporno piše postove (nakon svakog Novakovog neuspeha)kako je neuspeh Nova-
kov posledica prekida saradnje sa dr Četojevićem! Međutim,Novak nikada više nije pominjao dr Četojevića ,za razliku od na pr.Jelene GENČIĆ,za njenog života a i nakon njene smrti.O čemu se tu radi ?

boban nikolic

pre 9 godina

...nastavak
U teniskim pravilima se za gresku opominju ili kaznjavaju oduzimanjem prvog servisa a za nekoperativnost I neposlusnost su sankcije mnogo drasticnije.Sve pobede ili porazi koji nam nisu jasni mogu da se podvedu pod :druga teniska pravila.U teorije zavera mnogo I ne verujem ali kada je profit u pitanju sve je moguce.
Ja,kao I vecina vas istinskih zaljubljenika ,pratim tenis jos od vremena Njukomba,Esa,Konorsa,Borga…pa do danas.Uzivam u ovoj igri.Uvek sam imao svoje ljubimce one za koje sam navijao,radovao se ili tugovao.Tako je I danas.Upravo zato sto ova druga neteniska pravila iskljucujem ja se radujem ili tugujem ,ponosan sam ili ljut kada moj ljubimac igra.Tako je bilo oduvek a tako je I danas.Moji ljubimci su se menjali ali strast prema ovoj igri me ne napusta.

Dott

pre 9 godina

(Brejk u petom, 7. april 2015 16:34)
Gde si to procitao? Ko je rekao da je taj doktor odgovoran za Novakov uspeh? Hajde ne lupaj gluposti vec ako umes da citas, pokusaj i da razumes to sto si procitao. Na kraju kad se radi o necijem uspehu, onda se ne trazi odgovornost za to vec zasluge, sem ako kao u tvom slucaju ti uspesi nekoga ne gode.
Za Novakov uspeh najzasluzniji je on sam, zatim roditelji, pa ostali redom. Kad je neko vec najbolji ili medju najboljima u necemu, ako mu ti jos mozes pomoci da bude jos bolji, to nije bog zna kolika pomoc, ali i tu naizgled malu pomoc nekome ko je na tako visokom nivou jedne materije, onda je i to malo jako mnogo znaci, jer dovoljno je za nijansu biti bolji od svih pa biti neprikosloven.

fedex

pre 9 godina

zaboravio sam dodati,da je pitanje kako bi se ovi dns igraci sansli sa drvenim reketima u vrijeme lavera,ili npr. u vrijeme borga,lendla,mekinroa i ostalih,svako od njih je imao dostojnu konkurenciju i nikad se ne moze znati kako bi oni igrali dns(u znatno boljim uslovima,od reketa do suplemenata) i kako bi ovi dns igrali u njihovoj eri(sa znatno tezim uslovima),zato je jedino relevantno najboljeg svih vremena posmatrati kroz trofeje i to one najvaznije,a to su GS,mislim da se sa ovim svi slazu..

borkes

pre 9 godina

Ja bih, iz svega viđenog u poslednjih mesec i po dana, rekao da je Novak, naravno 100% promišljeno, u velikom padu forma jer je sve prethodne turnire (Dub, IW, MY) izneo na "krilima" fizičke prpireme za AO. Računica je bila da se baterije prazne i pune kroz mečeve i zato je jako bitno bilo ne preskočiti ni jedan "trening" odnosno meč. Naravno nije to neka specijalna Novakova taktika. Ne verujem da se ni jedan igrač (top 10 kalibra) posebno sprema za masterse već svi formu tempiraju za GS a posle "šta im bog da". I upravo zato Novak mnogo lakše osvaja IW i MY nego CAN i CIN jer su ta dva mastersa pripremni period pred USO.
Što se tiče sezone šljake recept će biti isti kao i prošle godine. Bez ikakvog "zapinjanja" da se osvoje ti turniri (ne isključujem ponovno propuštanje Madrida) i onda na RG punom parom. Samo nam ostaje da se nadamo da će krajnji domet biti stepenik više nego prošle godine.
Neko od komentatora je proteklih dana Nadalove katastrofalne rezultate objasnio činjenicom da on trenira na šljaci iako su se turniri odigravali na betonu spremajući se da osvoji RG po 10 put i tako postavi rekord koji apsolutno niko nikad neće oboriti. Što više razmišljam o ovom čini mi se sve smislenije i voleo bih kad bi g-din Ozmo dao svoje viđenje ove "teorije zavere".
Idemo dalje.

game, set and...

pre 9 godina

@Dott

dragi Dott, mesate babe i zabe, a lako se shvata Vasa prava namera...

nisu bile hiper, vec hipobaricne komore i to na US openu '10, ako se ne varam... ko nam moze garantovati da takve ili slicne sprave Novakovi konkurenti ne koriste na redovnoj bazi... na Youtube-u mozete naci kako biciklisti prave hiperbaricne komore u kucnoj radinosti, svi smo videli "gadget" za odrzavanje misica nogu u periodu Nadalove povrede itd.itd... a dr. Cetojevic je, kao sto i Dylan kaze, kod Novak promenio zivotnu filozofiju, ali i pomogao mu da otkrije i prevazidje problem celijaklije...

a imena doktora Kotoroa i Sanceza vam sigurno nisu poznata, zar ne, oni su poodavno na platnom spisku, potpisuju sta god treba, samo sto ne putuju, njihova medicina funkcionise samo na rodnoj grudi...

Neko iz mase

pre 9 godina

Mozda bi za Novaka bilo pametno preskociti jedan od naredna dva velika turnira. Recimo Monte Karlo. U svakom slucaju, uz njega kroz svaki novi mec!

game, set and...

pre 9 godina

@(i, 7. april 2015 00:39)

ja sam naglasio da je to moje misljenje, ne mora biti tacno...

kao prvo, postoje mnogi igraci koji su pripremljeni na istom ili vecem nivou fizicki od obojice, ali jednostavno nisu tehnicki na njihovom nivou da bi ta pripremljenost dosla do izrazaja...

sto se Federera tice, nisu u pitanju samo godine, vec i odigrani mecevi, godine napornih treninga, jednostavno, on za svoje godine jeste vrhunski pripremljen, ali prosto ne moze biti na nivou mladjih igraca... cinjenica je i da ce on svu snagu usmeriti bas na GS-ove, ali se ja bojim da je to bez neke vajde... mozda na Vimbiu, gde se oseca kao kod kuce, gde mu uslovi odgovaraju, ali ostali GS-ovi, tesko...

pozdrav...

boban nikolic

pre 9 godina

Tenis je igra koja se sastoji od pravila kao I svaka druga igra.Iz godine u godinu dobija sve vecu popularnost, interesovanje se dramaticno siri I postaje planetarni fenomen.Najvece TV kuce se ukljucuju u popularizaciju ove igre I na taj nacin polako ali sigurno uvlace u igru najvece kompanije sportske opreme.Grudva se zakotrljava niz padinu I postaje sve veca.Na nju se lepe I sve druge multinacionalne kompanije jer prepoznaju svoj interes.Sve vise novca se pojavljuje oko tenisa.Budjeti najvecih kompanija se svake godine uvecavaju i prosto utrkuju u tome ko ce biti generalni sponsor nekog turnira.U utakmicu se ukljucuju I pojedinci tako sto kupuju turnire.Ulazu ogromne novce u izgradnju ili rekonstrukciju terena I ostalih sadrzaja ne iz ljubavi prema tenisu vec iz razloga profita koji im on donosi.Ne retko , gradovi ili drzave ,kupuju teniske turnire jer shvataju da ce im se ta ulaganja vrlo brzo vratiti.Nagrade na turnirima su iz godine u godinu sve vece tako da sadasnji teniseri ranga 50-100 zaradjuju vise nego recimo Borg ili Lejver.Sto je vise novaca u igri to I ona druga pravila dolaze do izrazaja.Pobednicki govori posle svakog finala su u potpunosti isti.Uvek se zahvaljuju sponzorima,organizatorima,vlasnicima turnira govore kako je taj turnir najbolji,kako ga jako vole,kako cekaju da se ponovo vrate I igraju na njemu.To su ta druga pravila.Po njima se mora da igra.Po njima se meri koperativnost I poslusnost.
...nastavak sledi

Dott

pre 9 godina

Dodao bih nesto na Temu "Cetojevic" uz duzno postovanje i odobravanje reci @Dilan Dog-a upucene @Oxidant-u na njegovo pitanje:
Mozda ste vec primetili da malo ko, a mozda i niko od vrhunskih sportista u svom timu nema doktora, iako zahvaljujuci njihovim velikim zaradama bi to sebi mogli priustiti. Namerno kazem "vrhinski", jer da bi to bili danas morate imati da kazem "nehuman" nacin zivota, iza koga ni jedan doktor na ovom svetu prosto ne moze da stoji, jer ga njegova etika u tome sprecava. To bi bilo najkrace objasnjenje na ovu temu.
Fizicki izazovi sa kakvim se Novak vise puta u godini susrece, ne moze ni jedan doktor na svetu odobriti i preuzeti odgovornost, jer poznato vam je da je Novak ne jednom nakon veoma napornog polufinalnog meca morao za manje od 48 sati odigrati jos jedan i jos naporniji mec, a da bi za njega bio spreman morao se podvrgnuti i neprirodnim nacinima brzog oporavka, kao sto su hiperbaricne komore i ko zna jos cime. Sigurno da je Dr Cetojevic Novaku mnogo pomogao, jer je vrhunski poznavalac ljudskog uma i tela, on je covek koji vlada svim najvecim medicinskim savremenim i alternativnim znanjima.

Milan

pre 9 godina

Novak je pobedio, ali u obe pobede zadnje je bio nešto nezainteresiran,bezvoljan i svoje navijače je dovodio do očaja.Ne znam što se tako ponašao,mogu nagađati,ali igrao je dosta dosadan tenis i za dlaku se provukao,zahvaljujući greškama protivnika.Njegov sam strastan navijač i volim ga kao svoga sina,ali sam realan i svi ste videli šta se dešavalo.Izgledao je umorno,iscrpljeno,jedva stajao na nogama,spor,preterano grešio,retko prvu servu iskoristi,loptica mu na par santimetara od njega i on samo gleda,stajao je uvek 1-3m iza crte i sam sebi komplicirao igru.Pitao sam se koja je to taktika? Čak je njegova supruga Jelena napustila tribinu,jer nije mogla da ga gleda kako se muči.Znam da je bila vrućina i velika vlaga,ali Novak je navikao na te uslove.Imam utisak da je premoren i dosta psihički opterećen,ali ne razumem zašto taj servis jednom ne usavrši i zašto više ne trči.Možda je bio bolestan,imao virozu neku,stomačne probleme,neka povreda itd,ali se čudno ponašao i u suštini je jako slabo igrao,tako da ga je neko sa lestvice na 100 mestu mogao pobediti,ali su slabi bili i Ukrajinac i Škot. Možda je bolje ponekada meč predati nego se mučiti i kidati živce svojim navijačima,i aoko je veliki novac u pitanju.Novak je samo čovek i postigao je briljantne rezultate, ali ja želim da uživam kada ga gledam i molim komentatore da budu objektivniji,bez pristrasnosti kada je Novak u pitanju.Najviše zabrinjava ta promenljivost i oscilacije,a to govori o psihičkoj i fizičkoj spremnosti.

ironija

pre 9 godina

Saša Ozmo i ostali domaći " stručnjaci" za tenis ,100% ste u pravu -Federer,više markentiški podržan ,nego što je dobar igrač, toliko je slab igrač na šljaci da se Novak ne treba ni osvrstati na njega.To što je on odigrao 6 finala ,od toga 5 sa Nadalom na RG, koji je u to vrijeme bio neprikosnoven na pvoj vrsti poddloge,nije vrijedno ni pominjati ,niti što je 2011 .godne na RG u polufinalu pobjedio sa 3:1 Novaka koji je igrao najbolji svoj tenis."Slažem" se sa vama da su mu totalno slabe šanse i da je objektivan,što nažalost nije, ne bi trebao ni da pomišlja da igra na predstojećim turnirima na šljaci.Ako bi se slučajno desilo da on na nekim od turnira osvoji titule,pa čak iznenadi na RG ,to će vjerovatno biti zbog toga što se Novaku iz nekih razloga nije baš nešto igralo.

ironija

pre 9 godina

Saša Ozmo i ostali domaći " stručnjaci" za tenis ,100% ste u pravu -Federer,više markentiški podržan ,nego što je dobar igrač, toliko je slab igrač na šljaci da se Novak ne treba ni osvrstati na njega.To što je on odigrao 6 finala ,od toga 5 sa Nadalom na RG, koji je u to vrijeme bio neprikosnoven na pvoj vrsti poddloge,nije vrijedno ni pominjati ,niti što je 2011 .godne na RG u polufinalu pobjedio sa 3:1 Novaka koji je igrao najbolji svoj tenis."Slažem" se sa vama da su mu totalno slabe šanse i da je objektivan,što nažalost nije, ne bi trebao ni da pomišlja da igra na predstojećim turnirima na šljaci.Ako bi se slučajno desilo da on na nekim od turnira osvoji titule,pa čak iznenadi na RG ,to će vjerovatno biti zbog toga što se Novaku iz nekih razloga nije baš nešto igralo.

fedex

pre 9 godina

(ivan78bg, 6. april 2015 20:36)

moze,zasto ne bi mogao,pa svaki igrac ima nekoga ko mu ne lezi,pogledaj malo pa ces za svakog igraca naci bar petoricu koji imaju pozitivan omjer,tako je to po meni totalno ne bitno za gledanje najboljeg u historiji..
a GS su najveci turniri i logicno je da su oni u prvom planu,po tome igraci i ostaju upamceni,ko zna koliko je samras osvojio mastersa i ostalog,al svi znaju da ima 14 GS,ostalo sve dolazi u drugi plan..

Rale

pre 9 godina

Sad je barem jasno koliko je Đoković imao sreće.
Murray se spremao za vjenčanje i nije bio mentalno u tenisu već su ga morile druge brige.
Zar se nije isto tako pričalo kada se i Đoković ženio? Te nije u tenisu jer se ženi, pa nije u tenisu jer je dobio dete itd.

ja

pre 9 godina

@ivan78bg
H2H uopste nije bitan kada se gleda ko je imao uspesniju karijeru. GS titule, vreme na prvom mestu i ukupan broj titula su glavni parametri.
Da se gleda H2H onda Novak nikako ne bi mogao da bude prvi teniser sveta posto ima negativan skor sa Nadalom, Federerom, Karlovicem... po tome bi oni trebali da budu ispred njega na listi.

dr

pre 9 godina

Napisao sam da se stvarno cudim kako Nole,i uopste odakle iz sebe izvlaci "motivaciju" da igra protiv raznih Klizana,Vanolisa,sada Maurera...
On,pametno,kao u IW i Miami-ju,"pomete" ove "sabane" u prvom setu,a onda u drugom,kao da pocinje neke svoje eksperimente sa cudnim udarcima iz nemogucih pozicija,sporo se krece,gresi,kao da trenira,da vidi "dokle moze da ide"!Protivnik se "osokoli",neki iskoriste tu njegovu "eksperimentalizaciju",ali onda Nole u trecem setu pritisne ono "dugme" u sebi,"resetuje" se i -krompiric!
Isto tako i ovde...
Cuva covek snagu za Congu(Cilic ce tesko proci),i ja bih voleo,Viktora.
Neverovatno,Viktor sa Iznerom ima skor 3-1!Ali,dugo je bio odsutan,daj Boze da ga pobedi..Ako pobedi,onda jos veci problem-Nadal!
E,ali zato je tu Ferer,ni Simon ni Paire ne mogu da ga pobede,pa onda neka se dva Spanca kolju do zore ko ce sa Noletom u polufinale!
Moja prognoza,Ferer..
Federer lagano jezdi,e jedino ako Wawrinka ponovo ne "poludi",a inace brani trofej i mora da grize kao lud,pa ga izbaci..Berdiha ne uzimam u opciju,nema sanse..
Znaci,jedan Svajcarac bi trebao da drzi posluzavnik,pehar zna se..
A i nije "mala cast" stajati pored NO1!
Pa tako Rim,Madrid, i nadam se konacno RG!
Ako Rafa ne pobedi na nekom od ovih turnira,evo zapampite,nece ni igrati na RG!

hladne glave

pre 9 godina

Kao i svi normalni gradjani nase zemlje, Novak me cini ponosnim sto sam njegov zemljak.
Medjutim juce, onaj nekontrolisani bes, i otimanje peskira od decaka koji mu ga prinosi, ne sluzi ni njemu ni nama na cast.
Ocekivao sam da ce se pri zavrsnoj reci izviniti, ali nije to ucinio. Bilo bi dobro da mu neko sapne da se vise tako neponasa.
Pozdrav Sashi, eto mozda je bas on taj koji moze da skrene paznju na to.

1

pre 9 godina

Ne znam samo cemu preterivanje? Konkurenciju ima itekako.
Federer je na svakoj podlozi u stanju da pobedi Djokovica. Ako na RG dodje u punoj formi, dakle do zavrsnice, moze ga pobediti. Kada to na sljaci Federer nije predstavljao pretnju za Djokovica!? Ili "manju pretnju"!? Tako ste pisali i 2011.
Onda Nadal. Na sljaci ako dodje u formu niko mu nije ravan. Ni Novak ni bilo ko drugi. U ukupno 6 meceva na RG protiv Nadala, Novak je osvojio 4 seta!
Zatim Nisikori. Covek koji je onako unistavao Nadala u Rimu, dok se nije povredio, sigurno moze pobediti bilo koga na sljaci. I to je onako igrao protiv Nadala koji je kasnije bez vecih problema lagano osvojio RG.
Znaci, sve OK, svi znamo da je Novak najbolji, ali ta preterivanja i price kako ne moze niko da mu se suprotstavi nemaju smisla i mnogo puta su vec vidjeni.
Da zaista niko ne moze da mu se suprotstavi ne bi mu od 2011 do danas maksimum bio 1 GS po sezoni.

X=iks

pre 9 godina

Kirgiosa nigde nema i sve vise postaje jasno da se prevelika prasina digla oko njega.
(Goran, 6. april 2015 11:57)

Polako, gde si navro!? Za njegov uzrast, ima ga sasvim dovoljno. Ni Djokovica, u njegovom uzrastu (mereno mesecima), nije bilo vise. E, sad... da bi sledio Djokovica, trebalo bi da do kraja sezone dohvati neko GS finale... Polako - bice ga, bice. Strpi se malo i nemaj brige!

fedex

pre 9 godina

zaboravio sam dodati,da je pitanje kako bi se ovi dns igraci sansli sa drvenim reketima u vrijeme lavera,ili npr. u vrijeme borga,lendla,mekinroa i ostalih,svako od njih je imao dostojnu konkurenciju i nikad se ne moze znati kako bi oni igrali dns(u znatno boljim uslovima,od reketa do suplemenata) i kako bi ovi dns igrali u njihovoj eri(sa znatno tezim uslovima),zato je jedino relevantno najboljeg svih vremena posmatrati kroz trofeje i to one najvaznije,a to su GS,mislim da se sa ovim svi slazu..

ironija

pre 9 godina

Saša Ozmo i ostali domaći " stručnjaci" za tenis ,100% ste u pravu -Federer,više markentiški podržan ,nego što je dobar igrač, toliko je slab igrač na šljaci da se Novak ne treba ni osvrstati na njega.To što je on odigrao 6 finala ,od toga 5 sa Nadalom na RG, koji je u to vrijeme bio neprikosnoven na pvoj vrsti poddloge,nije vrijedno ni pominjati ,niti što je 2011 .godne na RG u polufinalu pobjedio sa 3:1 Novaka koji je igrao najbolji svoj tenis."Slažem" se sa vama da su mu totalno slabe šanse i da je objektivan,što nažalost nije, ne bi trebao ni da pomišlja da igra na predstojećim turnirima na šljaci.Ako bi se slučajno desilo da on na nekim od turnira osvoji titule,pa čak iznenadi na RG ,to će vjerovatno biti zbog toga što se Novaku iz nekih razloga nije baš nešto igralo.

ironija

pre 9 godina

Saša Ozmo i ostali domaći " stručnjaci" za tenis ,100% ste u pravu -Federer,više markentiški podržan ,nego što je dobar igrač, toliko je slab igrač na šljaci da se Novak ne treba ni osvrstati na njega.To što je on odigrao 6 finala ,od toga 5 sa Nadalom na RG, koji je u to vrijeme bio neprikosnoven na pvoj vrsti poddloge,nije vrijedno ni pominjati ,niti što je 2011 .godne na RG u polufinalu pobjedio sa 3:1 Novaka koji je igrao najbolji svoj tenis."Slažem" se sa vama da su mu totalno slabe šanse i da je objektivan,što nažalost nije, ne bi trebao ni da pomišlja da igra na predstojećim turnirima na šljaci.Ako bi se slučajno desilo da on na nekim od turnira osvoji titule,pa čak iznenadi na RG ,to će vjerovatno biti zbog toga što se Novaku iz nekih razloga nije baš nešto igralo.

Milan

pre 9 godina

Novak je pobedio, ali u obe pobede zadnje je bio nešto nezainteresiran,bezvoljan i svoje navijače je dovodio do očaja.Ne znam što se tako ponašao,mogu nagađati,ali igrao je dosta dosadan tenis i za dlaku se provukao,zahvaljujući greškama protivnika.Njegov sam strastan navijač i volim ga kao svoga sina,ali sam realan i svi ste videli šta se dešavalo.Izgledao je umorno,iscrpljeno,jedva stajao na nogama,spor,preterano grešio,retko prvu servu iskoristi,loptica mu na par santimetara od njega i on samo gleda,stajao je uvek 1-3m iza crte i sam sebi komplicirao igru.Pitao sam se koja je to taktika? Čak je njegova supruga Jelena napustila tribinu,jer nije mogla da ga gleda kako se muči.Znam da je bila vrućina i velika vlaga,ali Novak je navikao na te uslove.Imam utisak da je premoren i dosta psihički opterećen,ali ne razumem zašto taj servis jednom ne usavrši i zašto više ne trči.Možda je bio bolestan,imao virozu neku,stomačne probleme,neka povreda itd,ali se čudno ponašao i u suštini je jako slabo igrao,tako da ga je neko sa lestvice na 100 mestu mogao pobediti,ali su slabi bili i Ukrajinac i Škot. Možda je bolje ponekada meč predati nego se mučiti i kidati živce svojim navijačima,i aoko je veliki novac u pitanju.Novak je samo čovek i postigao je briljantne rezultate, ali ja želim da uživam kada ga gledam i molim komentatore da budu objektivniji,bez pristrasnosti kada je Novak u pitanju.Najviše zabrinjava ta promenljivost i oscilacije,a to govori o psihičkoj i fizičkoj spremnosti.

Adam

pre 9 godina

Hvala Sasa na lepom tekstu.
Za mene, kao teniskog laika, je jedna stvar neshvatljiva. Nole dominira zadnjih par godina (njegova statistika je fantasticna i daleko upecatljivija nego puki broj turnira koje je osvojio, ili mesto na ATP listi na kome se nalazi). Sa druge strane Nole ima toliko "rupa" u igri da je nepojmljivo kako on to sve postize. Voleo bih ako bi ste jednom mogli da napisete clanak samo o tim Noletovim "manama". Repertoar "rupa" Nole cak i prosiruje po mom misljenju. Protivnici ga izrazito lako prolaze na mrezi, u zadnje vreme ne igra ostre uglove (a setite se epskog meca protiv Rafe u Madridu, i sta je Nole tada pogadjao), forhend je sveo na ubojitost forhenda jedne Jelene Jankovic, ritam u razmenama je monoton (i kada udje u te razmene tenis mu je interesantan kao i solfedjo), svaki njegov udarac ja predvidiv dva gema unapred (nije mi jasno kako ne moze da malo maskira te udarce). Uz standardnu trapavost na mresi i prilikom smeca i legendarno odsustvo pregleda terena (nepogresivo pogadjanje Mareja u reket gde god da se Mari nalazi: na terenu, van terena, na tribinama ili plazama Majamija), redovan pad koncentracije tokom meca, ja se stvarno pitam kako Nole dobija sve te turnire, odnosno sta bi bilo kada bi popravio navedene segmente. Jedini prihvatljiv odgovor je:igra onoliko koliko mu je dovoljno da pobedi. Ima se (TALENAT NA TONE), moze se (da brljavi tu i tamo i da nas povremeno nervira).
Pozdrav svima. :))))

Adam

pre 9 godina

Hvala Sasa na lepom tekstu.
Za mene, kao teniskog laika, je jedna stvar neshvatljiva. Nole dominira zadnjih par godina (njegova statistika je fantasticna i daleko upecatljivija nego puki broj turnira koje je osvojio, ili mesto na ATP listi na kome se nalazi). Sa druge strane Nole ima toliko "rupa" u igri da je nepojmljivo kako on to sve postize. Voleo bih ako bi ste jednom mogli da napisete clanak samo o tim Noletovim "manama". Repertoar "rupa" Nole cak i prosiruje po mom misljenju. Protivnici ga izrazito lako prolaze na mrezi, u zadnje vreme ne igra ostre uglove (a setite se epskog meca protiv Rafe u Madridu, i sta je Nole tada pogadjao), forhend je sveo na ubojitost forhenda jedne Jelene Jankovic, ritam u razmenama je monoton (i kada udje u te razmene tenis mu je interesantan kao i solfedjo), svaki njegov udarac ja predvidiv dva gema unapred (nije mi jasno kako ne moze da malo maskira te udarce). Uz standardnu trapavost na mresi i prilikom smeca i legendarno odsustvo pregleda terena (nepogresivo pogadjanje Mareja u reket gde god da se Mari nalazi: na terenu, van terena, na tribinama ili plazama Majamija), redovan pad koncentracije tokom meca, ja se stvarno pitam kako Nole dobija sve te turnire, odnosno sta bi bilo kada bi popravio navedene segmente. Jedini prihvatljiv odgovor je:igra onoliko koliko mu je dovoljno da pobedi. Ima se (TALENAT NA TONE), moze se (da brljavi tu i tamo i da nas povremeno nervira).
Pozdrav svima. :))))

Komentator

pre 9 godina

Mislim da Novak takodje razmislja na "duge staze". Problem fantasticne 2011-te je bio ogroman broj bodova koje je morao da brani tokom 2012. On bi trebao da se fokusira na GS i na to da bude broj 1 narednih nekoliko godina. To znaci da neke turnire "mora" da gubi.

El orgullo de Manacor

pre 9 godina

I realno je ocekivati da uzme cak i Rolan Garos.Ne samo jer je on u top formi,nego je Nadal na svojih 40%..i pitanje je da li ce uspjeti za samo mjesec dana da digne formu do potrebnog nivoa i da se osvjezi mentalno za nastupajuce borbe.Mislim da ovogodisnji RG moze da promjeni istoriju tenisa..Jer ako ga uzme Novak,mozda ce uraditi nezamislivo - Golden Slem.A ako uzme Rafa..Novak ce iduce godine imati 29 godina,ostali sa ATP tura ce ipak napredovati sigurno a onda vise RG nije sigurica.Jednostavno znam mnogi ce reci pa 29 godina nije nista,Novak je fizicki sjajan itd..Ali problem je u drugima.Drugi imaju cijelu godinu da dovedu svoju igru do potrebnog nivoa,a Novak ce osjecati jos veci pritisak i jos ce biti svjestan da vise nema 25.Ja sam veliki navijac Nadala i nisam iz Srbije i eto ko bi reko to apsolutno ne znaci da mrzim Novaka,cak naprotiv.Ako Rafa ne uzme,ne bi mi bilo zao da Novak to uzme.Ali opet se prerano zalecete..Ova dominacija,koliko god bila sjajna se dogadja u vremenu kad Rafa nije u ful formi,a Rodzer (koji igra bolje nego prethodne 3 sezone) je ipak u 34. godini.Marej,operacija ledja..Istina je da ovo nije najjaca konkurencija u tenisu.Najjaca je bila 2007-2013 kad su svi bili priblizno svom vrhuncu.Moje misljenje.Apsolutno je pravo svih da se sa istim ne sloze.Ali istinito,ne iz subjektivnosti jer Novak sada dominira.Pitanje - ko osvaja RG? Plusevi Novak,minusevi Rafa. Glavom,ne srcem.Pozdrav!

Milan

pre 9 godina

Sve na mestu osim tvrdnje da Federer nije velika pretnja na sljaci. Upravo je Federer prekinuo Novakovu istorijski seriju 2011-te i to na RG-u. Rafa je daleko bolji igrac na sljaci, ali Novaka hendikepira preveliki respekt ka Federeru.

X=iks

pre 9 godina

Nadal ce verovatno zaigrati mnogo bolje uostalom on se za sljaku priprema od zavrsetka proslogodisnjeg RG i celu svoju karijeru, svu energiju, formu usmerava u ta 3 meseca, za 11 godina je zbog kojekakvih povreda propustio preko 20 velikih turnira GS, 1000 i WTF a od toga 0 ( nula ) na sljaci !! (Svete, 6. april 2015 12:01)

Tek delimicno tacan podatak (prvi deo totalno netacan)! Od svojih 13 ATP godina (ova je 14-ta, ali, tek je pocela), u prve tri "zbog kojekakvih povreda" propustio je skoro kompletne sezone na sljaci! Usao je u prvih 10, a da sljaku jedva da je i video (u te prve tri sezone ucestvovao je samo na dva Mastersa na sljaci, na oba je stigao do treceg kola). Roland Garros je osvojio kad se prvi put na njemu pojavio (a vec je bio N°5).

VanilaKrokodil

pre 9 godina

on bi mogao da izađe na sledeći turnir da ubaci u šestu brzinu da i da sve od prvog do posledenjeg kola "prebije kao motkom" - ali mislim da on to ne želi. On ovako čuva snagu
(Glas razuma, 6. april 2015 11:16)

Ne cuva snagu, nego je bespotrebno gubi nadoknadjujuci brejkove i igrajuci dodatne setove.
Da krene iz sve snage svaki mec bi zavrsio u manje od sat vremena i tako sacuvao snagu i sa vise samopouzdanja bi ulazio u finala.

Glas razuma

pre 9 godina

Uz pozdrav autoru i svim ljubiteljima tenisa želim da skrenem pažnju na moj utisak za koji smatram da je suština priče: Novak se prilagođava svojim protivnicima preko mreže i dozira igru i snagu svodeći se na njihov nivo. Naime, kada je preko puta Kližan - on igra onoliko kolio je dovoljno da dobije Kližana. Kada je preko puta Dolgopolov - on se svede na nivo Dolgopolova. Kada je Mari,Rafa,Rodžer - on se svede na njihov nivo i pobedi. U ovakvom pristupu vidim dva fenomena: nija kao Rafa koji izađe i igra 1000% protiv svih isto i na isti način - da "zgromi" protivnika. Novak ima dozu "humanosti" za protivnika da ga nikada ne ponizi i ovakvim "prilagođavanjima" tokom meča traži "neki izazaov" da bi odigrao maksimalno. Ja sam siguran da Novak da hoće, kao 2011.godine, on bi mogao da izađe na sledeći turnir da ubaci u šestu brzinu da i da sve od prvog do posledenjeg kola "prebije kao motkom" - ali mislim da on to ne želi. On ovako čuva snagu, nalazi dodatnu motivaciju im zbog toga traje i trajaće dugo, dugo godina na mestu broj 1.
Takođe bih zaključio ono što je svima jasno i što se vidi iz aviona - kada Nole igra na maksimumu niko ne može da mu parira. On sam odlučuje o svojoj sudbini da li gubi ili dobija - nikako prtoivnik sa druge strane. To je taj extra kvalitet koji trenutno osim njega nema niko.
Eto da i ja budem analitičar malo sa Sašom Ozmom ;-).
Pozdrav svima

ja

pre 9 godina

@ivan78bg
H2H uopste nije bitan kada se gleda ko je imao uspesniju karijeru. GS titule, vreme na prvom mestu i ukupan broj titula su glavni parametri.
Da se gleda H2H onda Novak nikako ne bi mogao da bude prvi teniser sveta posto ima negativan skor sa Nadalom, Federerom, Karlovicem... po tome bi oni trebali da budu ispred njega na listi.

Ss

pre 9 godina

Bravo Novak sve cestitke iz bih tvoj vjerni fan i pomni pratilac tvoji meceva,sta reći srbija treba da bude ponosna na tebe,neki komentari pokazuju da srbi i nisu neke patriote i da zavide tvojim milonima i jedva cekaju tvoj kiks kako bi te popljuvali ali zaboravljaju da si ti razlog sto se na istu gleda drugim ocima,obozavam tenis i volio bih da u budućnosti Bih ima makar 20% uspjesnog tenisera kao sto si ti jer mi itekako znamo cijeniti uspjeh i sve ono sto jedan sportista takvog kalibra daje za svoju drzavu.

Rale

pre 9 godina

Sad je barem jasno koliko je Đoković imao sreće.
Murray se spremao za vjenčanje i nije bio mentalno u tenisu već su ga morile druge brige.
Zar se nije isto tako pričalo kada se i Đoković ženio? Te nije u tenisu jer se ženi, pa nije u tenisu jer je dobio dete itd.

Neutralni

pre 9 godina

(hladne glave) Kada je fin i kulturan onda si ponosan i osecas se ponosnim zato sto si gradjanin ove zemlje, a kada se ponasao isto kao i gradjani ove zemlje kada je vikao onda ti je zasmetalo.. dvolicnost.

pobedi se u zube (ne) gleda

pre 9 godina

Ozmo dobar kao i uvek. Moja malenkost je ovde htela da doda: čudi me da Novak nije u Majamiju igrao ofanzivnije, zašto ne i servis/volej (kao na meč lopti)? Nekako je bilo sasvim prihvatljivo da on tamo ne osvoji pehar-niko se ne bi potresao. Po meni je mogao da krene na sve ili ništa i da proba da igra u maniru jednog Bekera- mnogo agresivnije, mnogo češće na mreži.. Termin za finale je bio prilično idiotski, sunce je moglo da osvoji bronzanu medalju kao treći najopasniji učesnik turnira. Baš zato, da bi njegovo telo trajalo duže i izdržalo velike napore, nadam se da radi na tome da bude što agresivniji na terenu, da više rizikuje. Npr., prvo finale Wimbldona protiv Rafe, mislim da je imao više od 30 izlazaka na mrežu i to sa odličnim procentom uspešnosti- i to protiv igrača koji je poznat po vrhunskim passing-shotovima (kao i Endi). Može Novak to- ima arsenal udaraca za vrhunsku napadačku igru.

fedex

pre 9 godina

Ja mislim da se ovdje mijesa kada se kaze najjaca era tenisa i najjaci tenis sada.Kada kazem sada,mislim SADA,ove godine i ponekad 1-2 sezone unazad.I mislim i stojim iza toga da zadnje 2 sezone i ove,novak nema dostojne konkurencije osim u vidu Rogera(koji je po nekima "deda"),nadal stalno van stroja,kao i marej,ostalo su sve talasike..ali da je ovo najbolja era tenisa,to jeste svakako i to se svi slazu,osim naravno budala :)

Damir

pre 9 godina

Federer je manje opasan za Nadala na šljaci,ali ne i za Novaka. Treba se sjetit samo 2011. godine, i RG-a,a u tom trenutku je Nole bio u najboljoj formi u životu. Pa kako je odigrao Roger to polufinale...Međutim,on je malo stegnut sa Nadalom,i ne odgovara mu njegovo forsiranje backhanda sa visokim odskokom,pa je to nešto drugo. Tako da se ne slažem sa tom konstatacijom da nema protivnika. Takođe,ne bih ni Nadala otpisivao,osobito na RG,on će najvjerovatnije dići igru na mnogo viši nivo,a na tri dobivena seta svi znamo koliko je puta izgubio u Parizu. Murray nije bezopasan isto.dok igra ofanzivno,kao na početku meča. Međutim,on se "uljulja" dok ima dobar rezultat i krene na sigurnost,i tu gubi. Najveće igrače se može pobijedit samo napadačkom,konstantno napadačkom igrom,a ne na mahove.

mali miloš

pre 9 godina

Uz još jedan izuzetan komentar autora,teško je bilo što dodati ili oduzeti.Zapravo,Đoković je toliko velik da je teško naći reči koje bi bile adekvatne toj velićini.Kad pišem,da je Đoković velik,mislim na njegovu ukupno veliku ulogu,ne samo u sportu.Da li je to uzrok navijanja publike za njegove protivnike,neću sa punom pouzdanošću tvrditi.Nije li nemoć njegovih sportskih rivala na sportskom polju razlogom "navijanja za slabije",teško je tvrditi.U svakom slučaju,imamo velikana kome se moramo diviti i samo još poželeti,da ga služi zdravlje i potrebna mentalna čvrstina.Sve dok je tako,sportski protivnici mu se neće uspeti približavati.Bar je trenutno tako.

realan

pre 9 godina

@1 - ceo tvoj komentar je STA AKO.... a sta ako ni Federer ni Nadal ne nadju potrebnu formu ove godine, sto je isto tako moguce ??? onda ce Novak da ih dobija bez problema, ako uopste dodju do meceva sa njim.... jedan predlog od mene za Ozma i ostatak ekipe - s obzirom da postoji mogucnost, teorijska, da Novak ove godine osvoji sva 4 GS i sve Masters turnire....kako da to nazovemo? Platinum Slam ???
:) :) :)

Gajetano

pre 9 godina

Pa dobro Sasa, ako Novak i u ovako promenljivoj formi delje sve redom i osvaja najvrednije trofeje, sta ce tek biti kad udje u pravu formu? Ili je mozda Novak konstantno u dobroj formi, samo mu ponekad dosadi da stalno igra i pobedjuje iste protivnike i osvaja iste turnire? Na ovom turniru su ga inspirisali samo Ferrer i Isner, protiv ostalih je uglavnom otaljavao posao i usput svakom poklonio po jaje.

Da, Novak je dobar i kad je naizgled los, kad deluje ranjivo, kada mu malo sta polazi za rukom, kao sto je uostalom bilo i juce u prva dva seta. Ipak, po meni se dva meca sa ovog turnira posebno izdvajaju: 1) osmina finala tj. kako je zaustavio zahuktalog Dolga i prelomio vec prakticno izgubljen mec, 2) polufinale i nacin na koji je neutralisao goropadne servise Iznera je za teniske udzbenike.

Novak je sebe postavio u takvu pol poziciju pred nastupajuce Masterse da moze mirno, bez tenzije i moranja, da ih iskoristiti za tempiranje forme za najvazniji turnir sezone - Rolan Garos. Kako stvari stoje bilo bi cudo da ga ove godine konacno ne osvoji. Da li ce tako i biti pita se samo jos jedan covek - uspavana zver Rafael Nadal. I mozda onaj odozgore. A ako i to Novak osvoji, onda je do kraja sezone sve moguce, pa cak i ono:)

Pozdrav,

IQ

pre 9 godina

Covek je 145 nedelja prvi na ATP listi,sustigao je velikog Nadala.Zao mi je sto navijaci ponekad nemaju strapljenja i cim slabije igra ne docekaju ni kraj seta vec krenu zaključci negativni.I on je od krvi i mesa ko god je imao veze sa sportom znaju da ti se jednostavno desi los dan,los ritam.Ja sam srecna sto zivim u eri ovog velikana.Trudim se da pogledam svaki mec bez obzira na vremensku razliku.
Novak radi na sebi,na mentalnoj snazi,fizicki ce on uvek biti potkovan,ali se osetio umor od Indijan Velsa i ovaj turnir je izvukao na memtalnu snagu.
Svaka cast i Hvala ti za sve!

VanilaKrokodil

pre 9 godina

Clanak nudi kontradikcija kao objasnjenja neobicnih Novakovih izdanja u Majamiju. Ne moze neko istovremeno da bude i nemotivisan i nervozan kada mu ne ide, niti istovremeno da pokazuje i nervozu i mentalnu snagu. Novaka nesto muci, a sa druge strane je bolji teniser od svojih protivnika i uspevao je u svim mecevima da se fokusira dovoljno dugo da izbori pobede.

dr

pre 9 godina

Niko nije savrsen,pa ni Nole...Covek od krvi i mesa kao i svi mi,nekada lose razpolozen,nekada nervozan,razdrazljiv,sve mu smeta itd...
Ona njegova "praznjenja" u vidu psovanja,lomljenja reketa itd su ventil,inace covek puca.Doduse,ne znam sta mu bi juce,on sigurno nije imao nameru da se "istresa" na dete koje skuplja loptice niti je to ikada radio.
Zato se onako svadjao i sa sudijom.On je vikao u pravcu svog boxa,pa prepao klinca,to je i sudiji rekao.
Niko nece da kaze kako je,mislim na AO,seo sa onim decakom,pili pice,zezali se-on obozava decu,a takav postupak je meni apsolutno nezamisliv za Rodzera ili Nadala....
A sad o "motivaciji"-iskreno,da je bilo ko od nas bio na njegovom mestu,na koji na cin bi uopste mogao da se "motivise" protiv Klizana,Drcisa i Dolgopolova?Pa njih trojica zajedno su osvojili 6 titula,Nole sam,do tada 50!
Zato on sa takvima igra taman toliko da pobedi,stedeci i snagu i mentalnu stabilnost za teske meceve koji ga ocekuju.Pa videli ste kako je igrao vec sa Fererom-nema opustanja,maximalna koncentracija...Pa sa Iznerom isto...
To protivnici osecaju,i treba malo pazljivije gledati u njih tokom meca sa Noletom-bez obzira kako igrali,koliko imali uspeha,NIKADA nisu sigurni da ce pobediti,ni kada ce Nole sam sebi reci DOSTA,pritisnuti ono njegovo "dugme" za resetovanje i oduvati ih sa terena!Pa juce,jednog Mareja prosto "zgromiti" sa 6-0 u trecem setu!
To imaju samo vrhunski sportisti,to niko ne moze da Vas nauci...
Zato i jeste tu gde je...

iv84

pre 9 godina

Na stranu trofeji,pobede sve i rekordi.. ali ovaj covek ima i imace, to je sada vec potpuno jasno, najvise tih legendarnih momenata, legendarnih meceva, legendarnih povrataka u mec. Malo malo pa naidje mec koji ima celu svoji pricu, o kojem bi bukvalno najuzbudljivija knjiga mogla biti napisana. Neverovatan covek. Širokogrudi pozitivac i plemenita ljudina. Pojam šampion zamišljen je po njemu.

Mirko

pre 9 godina

Perfektan članak i izuzetan zaključak, svaka čast Saša. Izvrsno kao i uvek..

Svima nam je ostao utisak da Novak i pored padova u igri,kakvi god da su razlozi, i dalje pobeđuje. To je najveći znak pitanja, i najfantastičnije od svega.
Kako se to dešava, i kako on to radi, ostaće sigurno enigma za većinu nas.
Svi imamo neke teorije,pretpostavke,ili se samo prosto nerviramo kad vidimo da od sjaja ode u očaj. Na kraju on pobedi najčešće, mada se dešavalo i da izgubi. Dešavalo se ranije i da igra najbolje pa da opet izgubi.
Nakon svega, (slično kao Saša na kraju svog članka) sklon sam da pomislim da ovde u Novakovom slučaju, prestaje sva logika. I počinje ono što se zove veličina čoveka, veličina i suština šampiona. Najboljeg na svetu.
Neko i to mora da bude. A mi smo srećni da je jedan od nas...
I zato, zbog njega se sad svi mi osećamo kao pobednici. Bez logike, bez objašnjenja, prosto tako je.

Dule Mangulica

pre 9 godina

Novace hvala ti za sve.Meni je lepse u ovim teskim vremenima i bolje zivim kad Novak pobedi..jednostavno ne mogu da verujem da ga neko od nas Srba ne gotivi!!!Razumem ostale,ali mi...pa sta covek treba da uradi da bi u Srbiji bio omiljen!!!?U Srbiji se ipak uspeh tesko prasta:-(...bivsi sam sportista,ne pisem komentare,ali redovno citam vase i moram da kazem da mi tesko pada kad ih citam!Sampione nas samo nastavi da krcis svoj put ka zvezdama!!!VOLI TE TVOJA SRBIJA!!!

Dott

pre 9 godina

Dodao bih nesto na Temu "Cetojevic" uz duzno postovanje i odobravanje reci @Dilan Dog-a upucene @Oxidant-u na njegovo pitanje:
Mozda ste vec primetili da malo ko, a mozda i niko od vrhunskih sportista u svom timu nema doktora, iako zahvaljujuci njihovim velikim zaradama bi to sebi mogli priustiti. Namerno kazem "vrhinski", jer da bi to bili danas morate imati da kazem "nehuman" nacin zivota, iza koga ni jedan doktor na ovom svetu prosto ne moze da stoji, jer ga njegova etika u tome sprecava. To bi bilo najkrace objasnjenje na ovu temu.
Fizicki izazovi sa kakvim se Novak vise puta u godini susrece, ne moze ni jedan doktor na svetu odobriti i preuzeti odgovornost, jer poznato vam je da je Novak ne jednom nakon veoma napornog polufinalnog meca morao za manje od 48 sati odigrati jos jedan i jos naporniji mec, a da bi za njega bio spreman morao se podvrgnuti i neprirodnim nacinima brzog oporavka, kao sto su hiperbaricne komore i ko zna jos cime. Sigurno da je Dr Cetojevic Novaku mnogo pomogao, jer je vrhunski poznavalac ljudskog uma i tela, on je covek koji vlada svim najvecim medicinskim savremenim i alternativnim znanjima.

Goran

pre 9 godina

Odlicna analiza. Dobro ste primetili da "mlade zvezde" tavore. Kirgiosa nigde nema i sve vise postaje jasno da se prevelika prasina digla oko njega. Nisikori, Dimitrov i Raonic ne pokazuju napredak u odnosu na proslu sezonu. Sve vise postaje jasno da veliku cetvorku nece zbaciti niko od njih nego neki igrac koji se jos nije pojavio. Verovatno ce se to desiti tek za 3-4 godine a do tada sledi nastavak Novakove dominacije. Verovatno ce u nekom momentu Marej da se domogne prvog mesta jer ga vidim kao igraca koji ce kad-tad biti prvi ali ce ostati u dubokoj Novakovoj senci.

moram da kazem il cu da puknem

pre 9 godina

imam osecaj da sam namesta rezultat i kladi se na sebe nekad na 15nekad na 30 gemova.kada se iznervira i odmori uzima sve jer imam osecaj da su trojica preko puta ne bi imali nikakve sanse. jednom recju udje im u ritam i pokida ih iznutra toliko hirurski precizno da ne mogu vise da se sastave. marej je imao daleko vise atraktuvnih poena koje je izgradio ali noleta to ni u jednom momentu nije poremetilo nego naprotiv izlazio je sve jaci i jaci dogod ga nije skroz zadavio kao macku.

athens

pre 9 godina

Kakav epski završetak teksta!
Bravo Saša! Sve si bolji

...samo ne baksuziraj u vezi konkurencije :) Federer je odustao od Majamija da bi se što bolje pripremio za šljaku, a Nadal svoje samopouzdanje gradi na šljaci gde je maltene nepobediv. Mari je sve bolji. Dodam li tome da mislim da je Novak nekada sam sebi najveći protivnik i da sigurno najviše sumnja u sebe sa početkom Roland Garosa....

svako dobro

pre 9 godina

@VanilaKrokodil .. nažalost po lepotu tenisa, ispostavilo se da je to što predlažeš češći put u poraz. Naime, izgleda je bolje igrati 'sa rezervom', pa u važnim poenima, gemovima, momentima, dodati forsaž, biti siguran u potencijal i dobiti, nego igradi sve vreme na maksimumu, pa kad se dogodi kiks – više nema de .. pada samopouzdanje, moral

Novak i onako većim delom igra bez potrebe za 100% – zašto bi se trošio? Forsaž u svakom slučaju skraćuje resurse.

Obaška - davati savete čoveku koji ovako dominira ..
Možda pre pokušati razumeti, poći od toga tim to zna bolje i radi dobro, ne?
On je igrao to što pričaš 2006-08. 2009 se upitao šta ne valja, i hvala bogu naučio od najboljih.
Danas pobeđuje onaj ko ima rezervu kad je drugi više nemaju

Svete

pre 9 godina

(X=iks, 6. april 2015 14:02)

Polako druze, svakako da govorim istinu !
Kao prvo Nadal je u karijeri odigrao 71 turnir na sljaci a 135 na ostalim podlogama, a sada uporedi taj odnos sa onim koliko se godisnje igra turnira na sljaci a koliko na svim ostalim podlogama, to je prvi i najosnovniji pokazatelj !

Dalje, za 11 godina od pocetka 2005 godine Nadal je na sljaci propustio 2 puta Hamburg zbog premora a ne povrede, dan pre pocetka Hamburga je igrao finale Rima obe godine po 5 sati i u oba cini mi se spasavao mec lopte a i mecevi pre toga su bili predugi....
Za to vreme nije igrao na 5 GS, 4 zavrsna mastersa i 13 mastersa, dakle 22 turnira !!!
U top 10 je usao nakon osvajanja MC, RIma i par turnira u Juznoj Americi i nakon toga je kao 5 nosilac zaigrao prvi put na RG! Uostalom zbog takvih stvari Federer ima toliko jeziv skor protiv njega, recimo prvi put su zaigrali na tvrdoj podlozi GS tek na AO 2009 godine, 4 godine nakon sto je usao u top5, a npr Djokovic i Federer su na takvim turnirima do tada vec odigrali 4 meca... I Federer i Djokovic su mnogo cesce i redovnije dolazili do njega na sljaci, nego sto je on dolazio do njih na ostalim podlogama !

Pa od proslogodisnjeg RG Nadal ima skor 22-10 i jednu 250 titulu, evo od sledece nedelje cemo moci da uporedimo da li ce se taj skor sloziti sa onim sto ce uraditi u predstojecoj sezoni sljake !

robin hud

pre 9 godina

Da biste bili iole dobar teniser morate imati dobre udarce.
Da biste bili solidan teniser morate imati dobre(brze) noge i dobre udarce.
Da biste bili br1. makar jednu nedelju morate biti najpametniji, sa brzim nogama i vrlo preciznim udarcima.
Posle toga dolaze Rafa, Roger i Novak.
Znači prvo glava, onda noge i na kraju ruke.
Pozdrav.

Dylan Dog

pre 9 godina

Sasvim fin tekst g. Ozma i vrlo dobro zapažanje o prevazilaženju potencijalno fatalnih momenata.

Međutim, sva današnja priča o Novakovom uspehu i mentalnoj čvrstini je posledična stvar i predstavlja puko grebanje po površini suštine onoga što je momak učinio sa sobom.
Uticaj Dr Četojevića je definitivno i iz korena promenio Novakovu karijeru, a Novak je bio savršen materijal jer je bio spreman da se menja. Osim rešavanja alergijskog problema sa glutenom, približio mu je fundamentalne aspekte ispravne životne filozofije kroz primenu kvantne medicine. Takav pristup ne jača samo telo već i duh. Veoma je važno kontrolisati svoje misli i svoj um, i to ne samo u tenisu već u životu uopšte - jer su misli generator svega. Ko uspe da nauči kako da artikuliše svoje misli u ispravnu nameru - na dobrom je putu da postane sam svoj gospodar.

Novak je očigledno dobrano uspeo u tome, što njegovi rezultati od druge polovine 2010. godine na ovamo praktično potvrđuju.
Suštinski značaj Novaka Đokovića je u tome što je on eklatantan i svetao primer čoveka koji je uspeo u životu i kao osoba i kao sportista tako što je uspeo da promeni sebe. A to svako može. Naravno, samo ako iskreno donese odluku o tome i počne strpljivo i uporno da radi na sebi, korak po korak, u kontinuitetu, do kraja života.
Život je u osnovi lep, a univerzum u kome živimo - pravedan. Sve ostalo je stvar aspekta. Ako nam se nešto ne sviđa - mi smo jedini odgovorni i sve je do nas i na nama!

Uzdravlje!

Pokondirena tikvica

pre 9 godina

Mislim da smo se toliko navikli na Novakove pobede da smo vec prestali da se preterano radujemo.Ono sto je jos vaznije,na njegove pobede su se navikli i njegovi protivnici i mislim da svi ostali osim Rafe i Federera jos na zrebu gledaju samo jesu li u njegovom delu kostura ili ne.A kada vide da idu na Novaka mislim da im se otme ono:"O neeee".

Predo

pre 9 godina

Toliko je toga već rečeno, pa sam samo kopirao dio svog komentara od pre nekoliko dana, koji se uklapa u temu i daje jedan od mogućih odgovora:

Novak je prošao pomalo turbulentan period od početka turnira, ali je u opasnosti bio jedino u meču sa Dolgom. Zašto je imao malu krizu? To opet možemo objasniti ljudskom prirodom. Zamislite da ste Novak. Uzeli ste 50. turnir i još jedno milionče, malo proslavili sa ekipom i došli u prelepi Majami sa suprugom i sinom. Zar ne biste pomislili na trenutak "Daj da usporim malo i uživam, nije tenis sve na svetu". Na svu sreću, Novak jednostavno nije naučio da gubi i dobio je sve mečeve do četvrtfinala na "Killer instinct". Onda mu dolazi protivnik protiv koga on voli da igra i da se nadigrava, a to je Ferer, a zatim i neko, protiv koga ne voli da igra, ali mu pretstavlja izazov da se sa njim nedmeće i to u serviranju - Izner, pa ga je i nadservirao. I usput, već kad ste već došli do kraja, zašto ne uzeti još jedan trofej i tako barem ne razmišljati o listi do jula.

(Predo, 5. april 2015 13:14)

Svete

pre 9 godina

Djokovicu je ovo 5 osvojeni veliki turnir zaredom, i to bas od njegovog porodjaja !! 5 turnira zaredom je uspeo da osvoji samo Nadal cini mi se, da je to tako lagano osvojio bi i Federer u godinama njegove dominacije, ALI NIJE !!! I naravno da pored toga mora da dodje pre svega do psihickog zamora. Ovo juce je bila cista psiholoska borba prvo sa samim sobom pa onda sa Murejom, a vrucina i visoka vlaga samo su otezavali stvari i ubrzavali nervozu ! I zbog ovakvih pobeda on ima toliku prednost na listi i danas je zapoceo 141.nedelju na celu !

Svakako da je bio ekstremno motivisan da osvoji ovaj turnir, da nije tako ne bi onoliko vikao na Bekera, svadjao se sa sudijom, lomio rekete i slicno, kada se tako ponasa u 98% slucajeva se zavrsi dobro po njega, za razliku npr od Mareja kod koga je to potpuno obrnuto !!

Sto se tice sezone sljake, Marej se zeni ne igra u MC, od Federera ne znam sta da ocekujem on je na sljaci i to plavoj osvojio 1 turnir u poslednjih 6 godina, Nadal ce verovatno zaigrati mnogo bolje uostalom on se za sljaku priprema od zavrsetka proslogodisnjeg RG i celu svoju karijeru, svu energiju, formu usmerava u ta 3 meseca, za 11 godina je zbog kojekakvih povreda propustio preko 20 velikih turnira GS, 1000 i WTF a od toga 0 ( nula ) na sljaci !!
Tako da ce verovatno biti borba Novaka i Nadala, i ne bi me zacudio neki kiks na jednom od ova 3 mastersa, i onda ide trava Novak vs Roger i Andi, i onda beton Novak vs ko god se pojavi, i tako u krug !!

Ratko

pre 9 godina

Novak je ljudi potpuno poludeo ima da igra na svim turnirima na sljaci sada, sve mirise na 2011 godinu. Ali nista ne moze da se prognozira dok ne vidimo Nadala sada na delu. On je duplo bolji na sljaci nego na betonu i sada ce sve sile usmeriti ka osvajanju RG 10 put i postati prvi igrac sa dvocifrenim brojem jednog GS turnira. Eto Novaku prilike da ga speci to da ucini kao sto je ovaj njega sprecavao da kompletira GS karijere. Morace Novak da dobro zapne kako bi dosao do te titule a posle je samo nebo granica. Imace Novak jos prilika da osvoji RG u narednim godinama i uspece barem jednom u to sam siguran. Svi bi mi voleli da Novak veze sva 4 najveca turnira ali to je jako tesko, gotovo nemoguce i moralo bi dosta stvari da se poklopi kako bi to uspeo. Kazu da je to jedno od najvecih sportskih dostignuca, rekord star 50 godina. Ja sam licno zadovoljan sa 2 GS titule a sve preko toga bi bila teniska poezija. Ako bude 3 ili 4 titule onda ce i Federerov rekord biti dostupan da se juri u narednim godinama. Idemo turnir po turnir i uzivajmo.

hope

pre 9 godina

To je to uglavnom, samo se ne bi slozio da Rafa uvek ulazi u formu postepeno, jer je posle one povrede kolena cinimi se i pauze od par meseci cim se vratio na tur poceo sve zivo da osvaja i vratio se na prvo mesto. Iz tog razloga mislim da je ta povreda bila "povreda". Sto se tice Novaka jednostavno sam mnogo srecan sto zivim u njegovom dobu i sto sam poptpuno svestan kakvog sportistu i coveka imamo!

Tanja

pre 9 godina

Hvala Saši na još jednom odličnom tekstu. Moje mišljenje je da je Novak sazreo i ne srlja kao ranije, da "počisti" protivnika. Sada dozira svoju igru i na taj način čuva snagu, ali i svoje telo, što će pomoći da igra vrhunski tenis još tri, četiri godine. Nisam mislila da ću ovo ikada napisati, ali verujem da je upravo za ovo zaslužan Beker! Svi smo smatrali da nema šta da nauči Novaka, posebno što saradnja nije išla kako je trebalo. Tj. mi smo odmah očekivali sjajne rezultate, ali je očigledno trebalo da prođe neko vreme, da se prilagode jedan drugom. Elem, sa Vajdinim nemerljivim uticajem i sa Bekerovim doziranim pristupom, eto nama ovakvog Noleta. Prvi servis popravljen, a kada ne ide, kako je i Saša primetio, tu je drugi koji je sada ubojit, na pametan način. Izlasci na mrežu nisu sjajni, ali su mnogo, mnogo bolji i najvažnije Novak više nema strah od te igre. Naravno da je teško naći inspiraciju i igrati stalno sa istim protivnicima, koji "nadu u pobedu ostave još u svlačionici". Uprkos svemu tome, Novak sada zna da pobeđuje sa 50% snage i da pametnom igrom rešava mečeve. Verujem da će osvojiti Monte karlo, dok Rim i Madrid verovatno dolaze samo kao priprema za RG. Moguća su i ranija ispadanja, jer treba i pameti i snage za RG. Osim što Nole želi taj trofej, želi ga i Nadal i Federer. Ne otpisujem ta dva velika tenisera, nikad! Zbog njih je i Novak bolji i stalno radi na sebi tj. na poboljšanju svoje igre. Ipak, verujem u Noleta i da će ova godina biti bolja od 2011.

Musaka

pre 9 godina

Kad već pomenu teoriju velikih brojeva, ja bih rekao da je sada došlo vrijeme za naplatu onih nesrećnih poraza u prethodnim godinama. Mislim da je ovaj turnir i nekolika "izgubljena" meča na njemu koja je Nole izvukao primjer za to. Tipovao bih na Noleta da ove godine ruši još neke rekorde, da li broj Mastersa ili broj GS-ova u jednoj sezoni.

Иван

pre 9 godina

Да, Ђоковић би по теорији великих бројева морао од некога да изгуби, али од кога? Чини ми се да тренутно више шанси за то имају тенисери попут Долгополова, него ови из врха. Кад кажем "врха", подразумевам: Федерера, Надала, Марија, Вавринку, Нишикорија, евентуално Дел Потра и Ферера.

За Делпа је јасно: пред њим је дуг до повратка међу најбоље.
Давид је, чини се, кад је о Новаку реч, завршена прича.
Кеи је потенцијално најнезгоднији, али као што рече Озмо, таман кад човек помисли да је стабилнији од осталих "нових", он посрне.
Вавринка по мени пре припада "великој четворци" него Мари, али Стен је у кризи, плус је и у годинама, па је питање је хоће ли моћи, осим у повременим бљесковима, да угрози најбоље.
Енди је у два финала био ривал Нолету, али је до та два филнала добио практично само Бердиха од јачих, играча који је ретко кад био опасан по оне из самог врха. Не сећам се када је Енди победио последњи пут Ђоковића, Федерера, Надала, Вавринку или Нишикорија.
Рафа је човек у којег ће бити упрте све очу у Монтекарлу. Он тек није давно победио никог озбиљног. Његови обожаватељи се надају да ће му бити довољно само да једног из топ 10 добије, па да се врати на прави колосек, али за сада су то пре њихове жеље него реалност.
Роџер је тренутно једини против кога Новак не може да забушава а да победи, но стекао сам утисак да ту све зависи од мотивације Ђоковића.

Мислим да је Нолету сада најбитније да се не успава на ловорикама.

RGNS

pre 9 godina

Pitanje za Sasu.
Dali zna podatak koliko je jedan igrac imao najvise poena na listi?
Posto Novak teoretski moze do Wimbledona da ode na preko 15000 poena. Hvala. Pozdrav.

dominacija

pre 9 godina

Sjajan tekst,pogotovo poslednji pasus. Mada on je na ovom turniru podelio cak 4 krompira,iako je bio manje motivisan. Sezona kao 2011. za sada. Bitno da je dobio na samopouzdanju kao i tada tako da sada svi zeljno iscekujemo taj Rolan Garos. Jedino Nadal mu je pretnja mada stvarno ne vidim kako ce on bez samopouzdanja i nedovoljno jakih i dugih meceva dobiti Novaka. I zato bih voleo da se ukrsti s'njim jos u cetvrt ili polufinalu kako bi mu vratio za sve poraze na RG i da napravi jos vecu razliku u poenima. Steta za US open i ispustene prilike protiv Nisikorija i Cilica jer vec nakon RG bio bi vlasnik sva 4 GS sto je prosto neverovatno.

Rascia

pre 9 godina

Voleo bih da imam vremoplov da otmem Peta Samprasa da igra finala Wimbldona i Mastersa na brzim podlogama protiv Noleta, boze kakvi bi to mecevi bili ...

Dzontra

pre 9 godina

Nova kletva - Dabogda Novaku uzeo set u mecu...

Posle toga sledi rasciscavanje racuna na nemilosrdan nacin, ljustenje krompira, 6-0 kao sudbina :)

veljko

pre 9 godina

za razliku od 2011, vec je izgubio dva meca, ne opterecuje ga neki niz pobeda, pa moze da igra opustenije.


motiv mislim da ima, i mislim da sasa ozmo gresi u toj konstataciji.


manjak motiva se ne manifestuje ovakvom nervozom. covek je stalno u zizi javnosti, teren, novinari, dogadjaji, uz to jaki treninzi, stalno u 5. brzini i to ga umara, posebno kad se pritisne i fizicki, na 35c.


mislim da mu odmor u svom stanu, gde ostaje i nakon turnira i cinjenica da niko nije vezao MIA i MC, daju motiv i za sledeci podvig. sto se igre tice, nivo iz majamija je dovoljan, posto ce ostali pretendenti biti losiji na sljaci (mari i ne igra, zbog vencanja), sem nadala, koji se ipak jos trazi...

Svete

pre 9 godina

Odlicna analiza. Dobro ste primetili da "mlade zvezde" tavore. Kirgiosa nigde nema i sve vise postaje jasno da se prevelika prasina digla oko njega. Nisikori, Dimitrov i Raonic ne pokazuju napredak u odnosu na proslu sezonu. Sve vise postaje jasno da veliku cetvorku nece zbaciti niko od njih nego neki igrac koji se jos nije pojavio. Verovatno ce se to desiti tek za 3-4 godine a do tada sledi nastavak Novakove dominacije. Verovatno ce u nekom momentu Marej da se domogne prvog mesta jer ga vidim kao igraca koji ce kad-tad biti prvi ali ce ostati u dubokoj Novakovoj senci.
(Goran, 6. april 2015 11:57)


GRESIS !! 100 % sam ubedjen da Kyrgios u karijeri ima vecu sansu da bude broj 1 od Mareja !! To je gadna cinjenica, ali je nazalost tacna, Marej je bolji igrac i od FerreroJC, Rodika, Hewita, Safina, Raftera, Kuertena, Riosa, Mustera, Kafelnikova, Moye i jos mnogih na papiru uspesnijih, ali ce ipak ovi nabrojani ostati upamceni kao bivsi svetski brojevi 1., a sanse Marej bude prvi do kraja karijere su nazalost minimalne!

Sto se tice velike cetvorke tu su brojevi neumoljivi....

http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Four_%28tennis%29

1

pre 9 godina

@realan
Slazem se, sve je to "sta ako".
Mogucnosti su mnogobrojne, smisao mog komentara je u tome da ne treba preterivati, sto je generalno obicaj kod nas, jer nije tacno da ne postoji niko ko ga ne moze ugroziti.
Seti se Nisikorija i US Opena, ili Cilica.
Ja pisem o onome za sta znamo da su Novakovi rivali sposobni, a on, da bi osvojio RG ili masterse na sljaci mora da ulazi u svaki turnir sa pretpostavkom da su i RF i Nadal u najboljoj mogucoj formi.

KiSSeli

pre 9 godina

koliko su nenormalni uslovi videli smo u trecem Mary je jedva stajao i igrao po inerciji Nole je tu pokazao vecu izdrzljivost
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (mr, 6. april 2015 13:30)
Samo sto je Mary znao i ranije i u svim mogucim uslovima da stane i izgleda polu mrtav i kad umrtvi i izbaci protivnika iz ritma odjednom ozivi i pobedi.E sad vec svi znaju za jadac i zato je Djole igrao maximalno koncentrisano treci set i oduvao ga sa terena.

marko

pre 9 godina

Ko igra tenis zna da kada igra protiv boljeg postoji dodatni pritisak u vidu nedovoljnog samopouzdanja i tu prednost naravno Nole ima protiv svakog.Ali,srecom,on zna da ta prednost dolazi do izrazaja tek kada na terenu pokaze protivniku da je jaci.Inace njegova aura ne bi dugo trajala.Iako zna da je br.1 i da je bolji od Mareja on je u mec usao sa krajnje realisticnim planom,zasnovaniom na ideji da ce mec biti dug,iscrpljujuci i da ce biti potrebna maksimalno takticko strpljenje.I zato je insistirao na dugim razmenama,sa plasiranim loptama koje su dosta odskakale,prisiljavajuci tako Mareja da ih napada i time odstupi od svog osnovnog stila igre koji je zasnovan na kontranapadu i koriscenju snage protivnikovih udaraca .Trosio je tako i sebe ali jos vise protivnika koji je vremenom postajao svestan da treba da ucini nesto sto nije u stanju.Znaci,Nole zna da svoj primat mora svaki put ponovo da dokazuje i da to ne ukljucuje ni najmanje potcenjivanje protivnika.Krvavo,radnicki,pametno i strpljivo do cilja,tako on radi stvari.Bilo bi divno kada bi se vise gledao taj segment njegovog uspeha i kada bi on sluzio za primer ne samo u sportu.

fedex

pre 9 godina

(ivan78bg, 6. april 2015 20:36)

moze,zasto ne bi mogao,pa svaki igrac ima nekoga ko mu ne lezi,pogledaj malo pa ces za svakog igraca naci bar petoricu koji imaju pozitivan omjer,tako je to po meni totalno ne bitno za gledanje najboljeg u historiji..
a GS su najveci turniri i logicno je da su oni u prvom planu,po tome igraci i ostaju upamceni,ko zna koliko je samras osvojio mastersa i ostalog,al svi znaju da ima 14 GS,ostalo sve dolazi u drugi plan..

BgHQ

pre 9 godina

Novak obara stare i postavlja nove rekorde.Hita ka teniskoj besmrtnosti.Po meni najvaznije je to da kada ne igra najbolje pobedjuje.Slozio bih se sa gdinom Sasom da aura No.1 cini svoje.Nole je verovatno psihicki a i fizicki najspremniji teniser na ATP Turu.Jedini slucaj gde ovo predhodno bas ne vazi u celosti je po mom skromnom misljenju kad igra protiv RF.Tada se Novaku obicno stegne ruka i imam utisak da cesto(ne uvek) nije u stanju da odigra najbolje a pak s druge strane Federer bas tad protiv Noleta podize nivo na svoj maksimum.Da li je to tako sto Novak Federera dozivljava kao jos uvek teniskog kralja ili je nesto drugo u pitanju,ne znam i voleo bih da mi neko odgovori ali utisak mi je da ga Nole previse respektuje.Ostali osim Rafe na RG ne bi trebalo da prave previse problema.Vise problema moze da mu napravi eventualni nedostatak motivacije nego li protivnici.

Dott

pre 9 godina

Novak kako je ranije gubio meceve, tako ih danas dobija a njegovi protivnici dozivljavaju upravo onu agoniju kroz koju je on prolazio u mecevima sa Nadalom a ponajvise u mecevima sa Rodzerom. Koliko smo samo puta imali utisak da je Novak tokom celog meca bio bolji a na kraju je ipak mec izgubio. Veliki Rodzer je ipak veliki pomislio bih tad, ali Nole je toliko puta u razmenama sa njim pokazivao superiornost i nesaglediv potencijal da ga nadvisi i bude i bolji teniser od njega a ne samo ravnopravan.
Onda je Nole usao u fazu "ako protiv nekoga mogu uzeti jedan set, mogu i dva", cinilo se da je to dobra logika i da pali, jer je Nole zaista poceo da dobija i Nadala i Rodzera kad kad. Bice da je sada Marej u toj fazi, ali u medjuvremenu Nole je jos odskocio, on ne razmislja kako da dobije set, vec kako da dobije mec, nista ne prepusta slucaju.
Novak je ove godine osvoji sve vredno do sad na turu, tako da svi ostali turniri kad se skup,e ne vrede kao ova tri koja je on inkasirao. Po tome Novak je vise nego dominantan, a opet takav utisak se ne stice gledajuci meceve pojedinacno, pa ni ovaj sa marejem od juce.
Tu je i kljuc Novakovih uspeha i kontnuiteta, ne rasipa se, pruza taman tolikokolikoje potrebno, ne moze to svako i on sam se vise puta okliznuo prilikom doziranja, jer svakako da postoji opasnost od lose procene.
Ali zato je Novak jedan, jer da nije sve tako tesko i kompleksno bilo bi ih na stotine.

mtv

pre 9 godina

Vrlo kratko. Nole zna "ono" a to je kako se POBEDJUJE.To se niti kupuje niti uči, da je tako svi bili šampioni.A sada nastavite sa analizama i teorijama.

mikicons

pre 9 godina

Samo hocu da istaknem jedan detalj, koji je cini mi se direktna posledica angazovanja Bekera, a to je BH slajs. Prvi put mi je bas upao u oci u finalu Wimbldona prosle godine, a sada se vidi da je definitivno konstantan. Prosto se oseca da je Novak sada komotan kada ga odigrava i zaista ga koristi u raznim situacijama. Od ostajanja u poenu, preko menjanja ritma, pa do nadmudrivanja slajsom na slajs ( setimo se samo finala WB prosle godine i uzdaha publike kada bi razmenili po 6-7 slajsova, a svaki sledeci sve blizi sajli. Ranije bo Novak bezao iz takvih razmena, jer se nije osecao komotno u njima, napadao po svaku cenu i cinio greske i slao prekratke slajsove, koje bi protivnici lako koristili. Sada toga nema i cini mi se da bi Novak mogao do sutra da slajsuje sa zavidom preciznoscu loptica, a vrlo cesto ga koristi i kao prilazni udarac za izlazak na mrezu (poput Federera). Ako smo i imali sumnje, odavno je jasno da je ovo bila dobra odluka - svaka cast Borise.

Dominacija

pre 9 godina

@fedex
Slažem se s tobom, ali bih hteo još nešto da naglasim. Mislim da posebno treba istaći Novakovu dominaciju poslednje četiri godine (2011. – 2014.). U tom periodu Novak je tri godine završio kao prvi na ATP listi, a 2013. iako je bio drugi, s razlogom je proglašen za najboljeg tenisera godine. Porer toga, 2011. je proglašen za najboljeg sportistu planete, a i ove godine je ponovo nominovan. Samo toliko.

danix

pre 9 godina

Kao i uvijek odlicna analiza g-dina Ozme.
Novak ima sve,i tehniku i super fizicke i mentalne sklopove i samo je pitanje kako,godinama i na svim tim silnim turnirima,drzati motivaciju na visokom nivou,sto nije nimalo lako i pored velike ljubavi prema tenisu.
A,mladi i manje poznati teniseri,protiv Novaka i svih iz prvih 10 na ATP,imaju ogromnu motivaciju,pa kad ih jos podje,toliko se napale da,jednostavno,treba zapeti iz petnih zila da im se srusi igra.
Tako je i Nole,2007,god,kao klinac,u Montrealu,nanizao tri prva igraca sa ATP,Rodika,Rafu i Fedexa,a,bas u Majamiju,te 2007 god,opet sve pobijedio i uzeo svoj drugi masters.I od tada,zahvaljujuci svojoj celicnoj volji i ogromnoj motivaciji,Nole opstaje na vrhu.A,to nije lako i to ne moze svak,to mogu samo rodjeni sampioni koji se rijetko radjaju.
Medjutim,treba znati,shvatiti i prihvatiti da covjek nije masina i da cesto dolazi do pada forme i motivacije,sto je uzrok za neplanirane poraze od znatno slabijih igraca.
Srecno Nole.

ivan78bg

pre 9 godina

@fedex
Gs su jedan od najvecih kriterijuma ali ne i jedini.Recimo H2H je takodje ajko bitan.Mislim ne moze neko da bude najvecih svih vremena a da je redovno gubio od nekog.

Kad mogu svi, hocu i ja da kazem...

pre 9 godina

Voleo bi da za gospodina Sasu bude novinarski izazov da pronadje podatak i podeli sa nama. Kada se poslednji put desilo da na nekom velikom turniru jedan igrac protiv cetvorice razlicitih protivnika dobije barem jedan set u mecu sa 6:0?
Novaku sve cestitke, zelim mu samo dobro zdravlje, za sve ostalo ce se on vec sam pobrinuti.

Petar

pre 9 godina

Mnogo je zablude o tenisu kada se gleda iz fotelje, ili čak i sa tribina.
Mnogo ljudi filozofiraju o Đokovićevoj igri i taktici. Teniseri nemaju saigrače, nemaju pravo na zamenu kad im nije dan. Dole, na betonu, na plus 30, uz veliku vlažnost, uz dovike sa tribina, sve je na vama, sami ste.
Novak je iskusan, i ja mislim da on ne kalkuliše toliko koliko mnogi misle.
To, kad nam se čini da on čuva snagu za naredne mečeve je u stvari period kada mu i ne ide najbolje, u toku meča. Ali ti periodi nailaze i prolaze. To su ti mali padovi i usponi u igri. Kad se izboriš sa psihom, kad sam sebe motivišeš, ili prosto nađeš inspiraciju ponovo.
ALi sve se dešava brzo, svaki poen je atomski. Ne može Novak da u par sekundi vadi digitron da računa koliko mu treba energije da bi pobedio određenog protivnika.
Isto tako kada igra sa Nadalom Federerom ili Marijem, sa jakim teniserima, i on pojača, nesvesno, jer oni jedni druge guraju do limita, i tada igraju najbolji tenis.
Ne igra Novak sa 60-tim teniserom sveta kao protiv Federera ne zato jer kalkuliše, ne sme on toliko da rizikuje, svi su oni profesionalci, već takav meč sa takvim teniserima iz njega ne crpi mnogo motiva, i ritam nije brz toliko i jak, i samim tim i Nole igra nesvesno u tom ritmu.
Mnogo je drugačije kad ste dole na terenu, verujte mi, jedino o čemu se razmišlja jeste kako da osvojite poen!
Bio protivnik stoti ili drugi reket sveta.
ALi ne možete svaki dan da pružite istu energiju i snagu.

gradinar

pre 9 godina

Mene zanima analiza Novakove taktike. Kako vreme prolazi, on u taktičkom smislu, igra sve bolje i bolje, što je dobro, jer je sve stariji i treba da bude mudriji.
U tom smislu me zanima kakav je plan pripremio za predstojeće turnire (naravno, Roland Garos je glavni cilj). Gde uložiti snagu? Predstoje turniri:
- Monte Karlo (12.april)
- Barselona - ATP500 (20.april)
- Madrid (3.maj)
- Rim (10.maj)
- Roland Garos (24.maj)
Pored RG, verujem da mu je Monte Karlo važan zbog "ulaska" u sezonu šljake, kao i zbog Federera koji se naoštrio da taj turnir (koji mu nedostaje) osvoji (a Novaku je bitno da popravi međusobni skor). Šta preskočiti? Barselonu verovatno (nije bitna). Na njegovom mestu bih preskočio Rim, da se odmorim za RG, ali Nole voli Rim i brani titulu. Madrid je ranije (ali Novak tu nema lepe uspomene)...

Dimitrije

pre 9 godina

(Predo, 6. april 2015 11:50)
Jos samo jedna dopuna na tvoj komentar.I moras da izadjes na vreo teren i po suncu i vlazi trcis dva sata.Pa 90% ljudi ne bi izaslo ni na plazu.
Imati lep tenis u tim uslovima je van pameti.Nisu mi jasni organizatori zasto od polufinala organizovali da mecevi pocinju u predvecerje.

game, set and...

pre 9 godina

kao i obicno, odlican tekst...

@ironija i moje generalno misljenje na temu...

Nadal je nepoznanica, vec u MC ce sve biti jasnije, a Federer, e pa po mom misljenju on jedini ima znanje i psihu da se u ovom trenutku nosi sa Novakom, ali...

cinjenica je da Federer od pocetka saradnje sa Edbergom igra jos svrsishodniji tenis nego ranije, ali zasto??? cinjenica da vise nije mlad ce do izrazaja dolaziti jos vise na GS-ovima, gdje protiv njega svi iz top 30-40 imaju sanse ako otkinu jedan od prva dva seta... po mom misljenju, sa igracima iz top 10, Federer na GS-ovima MORA da dobija 3:0, jer jednostavno fizicki njima vise nije ravan, pa igra u cetvrtom, a pogotovu petom setu bi verovatno bila igra macek i misa... to je bilo vidjivo i prosle godine na Vimbiju, ove na AO sa Sepijem, ali i u IW, gdje ga u 3 setu nije bilo nigdje...

pozdrav...

Neko iz mase

pre 9 godina

Mozda bi za Novaka bilo pametno preskociti jedan od naredna dva velika turnira. Recimo Monte Karlo. U svakom slucaju, uz njega kroz svaki novi mec!

borkes

pre 9 godina

Ja bih, iz svega viđenog u poslednjih mesec i po dana, rekao da je Novak, naravno 100% promišljeno, u velikom padu forma jer je sve prethodne turnire (Dub, IW, MY) izneo na "krilima" fizičke prpireme za AO. Računica je bila da se baterije prazne i pune kroz mečeve i zato je jako bitno bilo ne preskočiti ni jedan "trening" odnosno meč. Naravno nije to neka specijalna Novakova taktika. Ne verujem da se ni jedan igrač (top 10 kalibra) posebno sprema za masterse već svi formu tempiraju za GS a posle "šta im bog da". I upravo zato Novak mnogo lakše osvaja IW i MY nego CAN i CIN jer su ta dva mastersa pripremni period pred USO.
Što se tiče sezone šljake recept će biti isti kao i prošle godine. Bez ikakvog "zapinjanja" da se osvoje ti turniri (ne isključujem ponovno propuštanje Madrida) i onda na RG punom parom. Samo nam ostaje da se nadamo da će krajnji domet biti stepenik više nego prošle godine.
Neko od komentatora je proteklih dana Nadalove katastrofalne rezultate objasnio činjenicom da on trenira na šljaci iako su se turniri odigravali na betonu spremajući se da osvoji RG po 10 put i tako postavi rekord koji apsolutno niko nikad neće oboriti. Što više razmišljam o ovom čini mi se sve smislenije i voleo bih kad bi g-din Ozmo dao svoje viđenje ove "teorije zavere".
Idemo dalje.

boban nikolic

pre 9 godina

Tenis je igra koja se sastoji od pravila kao I svaka druga igra.Iz godine u godinu dobija sve vecu popularnost, interesovanje se dramaticno siri I postaje planetarni fenomen.Najvece TV kuce se ukljucuju u popularizaciju ove igre I na taj nacin polako ali sigurno uvlace u igru najvece kompanije sportske opreme.Grudva se zakotrljava niz padinu I postaje sve veca.Na nju se lepe I sve druge multinacionalne kompanije jer prepoznaju svoj interes.Sve vise novca se pojavljuje oko tenisa.Budjeti najvecih kompanija se svake godine uvecavaju i prosto utrkuju u tome ko ce biti generalni sponsor nekog turnira.U utakmicu se ukljucuju I pojedinci tako sto kupuju turnire.Ulazu ogromne novce u izgradnju ili rekonstrukciju terena I ostalih sadrzaja ne iz ljubavi prema tenisu vec iz razloga profita koji im on donosi.Ne retko , gradovi ili drzave ,kupuju teniske turnire jer shvataju da ce im se ta ulaganja vrlo brzo vratiti.Nagrade na turnirima su iz godine u godinu sve vece tako da sadasnji teniseri ranga 50-100 zaradjuju vise nego recimo Borg ili Lejver.Sto je vise novaca u igri to I ona druga pravila dolaze do izrazaja.Pobednicki govori posle svakog finala su u potpunosti isti.Uvek se zahvaljuju sponzorima,organizatorima,vlasnicima turnira govore kako je taj turnir najbolji,kako ga jako vole,kako cekaju da se ponovo vrate I igraju na njemu.To su ta druga pravila.Po njima se mora da igra.Po njima se meri koperativnost I poslusnost.
...nastavak sledi

Dott

pre 9 godina

(Brejk u petom, 7. april 2015 16:34)
Gde si to procitao? Ko je rekao da je taj doktor odgovoran za Novakov uspeh? Hajde ne lupaj gluposti vec ako umes da citas, pokusaj i da razumes to sto si procitao. Na kraju kad se radi o necijem uspehu, onda se ne trazi odgovornost za to vec zasluge, sem ako kao u tvom slucaju ti uspesi nekoga ne gode.
Za Novakov uspeh najzasluzniji je on sam, zatim roditelji, pa ostali redom. Kad je neko vec najbolji ili medju najboljima u necemu, ako mu ti jos mozes pomoci da bude jos bolji, to nije bog zna kolika pomoc, ali i tu naizgled malu pomoc nekome ko je na tako visokom nivou jedne materije, onda je i to malo jako mnogo znaci, jer dovoljno je za nijansu biti bolji od svih pa biti neprikosloven.

dr

pre 9 godina

Napisao sam da se stvarno cudim kako Nole,i uopste odakle iz sebe izvlaci "motivaciju" da igra protiv raznih Klizana,Vanolisa,sada Maurera...
On,pametno,kao u IW i Miami-ju,"pomete" ove "sabane" u prvom setu,a onda u drugom,kao da pocinje neke svoje eksperimente sa cudnim udarcima iz nemogucih pozicija,sporo se krece,gresi,kao da trenira,da vidi "dokle moze da ide"!Protivnik se "osokoli",neki iskoriste tu njegovu "eksperimentalizaciju",ali onda Nole u trecem setu pritisne ono "dugme" u sebi,"resetuje" se i -krompiric!
Isto tako i ovde...
Cuva covek snagu za Congu(Cilic ce tesko proci),i ja bih voleo,Viktora.
Neverovatno,Viktor sa Iznerom ima skor 3-1!Ali,dugo je bio odsutan,daj Boze da ga pobedi..Ako pobedi,onda jos veci problem-Nadal!
E,ali zato je tu Ferer,ni Simon ni Paire ne mogu da ga pobede,pa onda neka se dva Spanca kolju do zore ko ce sa Noletom u polufinale!
Moja prognoza,Ferer..
Federer lagano jezdi,e jedino ako Wawrinka ponovo ne "poludi",a inace brani trofej i mora da grize kao lud,pa ga izbaci..Berdiha ne uzimam u opciju,nema sanse..
Znaci,jedan Svajcarac bi trebao da drzi posluzavnik,pehar zna se..
A i nije "mala cast" stajati pored NO1!
Pa tako Rim,Madrid, i nadam se konacno RG!
Ako Rafa ne pobedi na nekom od ovih turnira,evo zapampite,nece ni igrati na RG!

dominus

pre 9 godina

Mislim,kao sto jednom napisah,da bi bilo fenomenalno da osvoji Monte Karlo i veze prva cetiri velika turnira.U Madridu se moze pojaviti,tek onako,a u Rimu da odigra slicno kao na prva dva mastersa.Dakle,bez nekog preteranog forsiranja,da ne trosi snagu pre drugog Gren slema.Opet,s druge strane,on i njegov tim najbolje znaju.

Zanimljiv je podatak da je npr. Majami Novaku najuspesniji turnir masters serije,a da Nadal tu ima 0 trofeja i 4 poraza u finalu...Monte Karlo Nadalu najuspesniji,a Federer tu ima 0 trofeja i 4 poraza u finalu,dok je Sinsinati Federeru najuspesniji,a Novak taj turnir nije osvajao a ima 4 poraza u finalu.
Mislim da ce biti veoma interesantan deo sezone na sljaci.

oxydant

pre 9 godina

Jedno pitanje Dylan Dogu: Nakon saradnje dr Četojevića sa Novakom 2011.
došlo je do razlaza.Zašto? Inače,godinama posle prestanka saradnje,neko
uporno piše postove (nakon svakog Novakovog neuspeha)kako je neuspeh Nova-
kov posledica prekida saradnje sa dr Četojevićem! Međutim,Novak nikada više nije pominjao dr Četojevića ,za razliku od na pr.Jelene GENČIĆ,za njenog života a i nakon njene smrti.O čemu se tu radi ?

i

pre 9 godina

@game, set, and....
Koliko se secam, na Vimbldonu je Federer bez problema igrao 5 setova sa najboljim teniserom sveta i izgubio "za dlaku". Cak je imao snage da u 4 setu napravi veliki preokret i izbori odlucujuci set. E sad mi ti navedi nekog drugog tenisera koji moze da odigra tako neizvestan i ravnopravan mec u 5 setova protiv Novaka? Niko osim Federera.
Ono protiv Sepija nije imalo veze sa fizickom spremom vec sa tim sto je igrao kao baba neka :) Nesto kao Novak protiv Nisikorija na US Openu.
IV bas i nije pokazatelj snage ili izdrzljivosti jer za razliku od Novaka, Federer u 3 setu nije pokazivao nikakve znake umora. Izgubio je jer je Novak odigrao bolje. Fizicka sprema nije imala nikakve veze s tim.
Ne mora on da pobedjuje 3-0, daleko od toga, na GS moze bez problema da igra duge meceve, sto je i pokazao na Vimbldonu i US Openu. 5 setova protiv Monfisa malo ko moze da izdrzi, narocito posle 0-2 u setovima.
Cak je posle Novaka, Federer fizicki i kondicioni najspremniji teniser. Sigurno se bolje drzi od nabildovanog Mareja koji obavezno posle 2 neizvesna seta ne uspeva vise ni gem da osvoji.
To se Federeru ne desava.

Brejk u petom

pre 9 godina

Predo bas si romantican, doso Novak u Majami, pa oce da uziva. Nisu oni krenuli tamo da uzivaju, nego da rade sa jasnim ciljem. Svako u tom timu ima svoju ulogu i svi su ovisnici o radu- workoholici sa Noletom na celu. Da nije tako bio bi Verdasco.
To sto ga je Dolgo imao u konopcima, nije nista cudno, svi oni igraju dobro, sad sto imamo megalomanska ocekivanja i mislimo da svako mora pred Novaka da baci reket i utekne, je jedna posebna patologija. Noletu sve cestitke, napravio je nekoliko antologijskih poena.

boban nikolic

pre 9 godina

...nastavak
U teniskim pravilima se za gresku opominju ili kaznjavaju oduzimanjem prvog servisa a za nekoperativnost I neposlusnost su sankcije mnogo drasticnije.Sve pobede ili porazi koji nam nisu jasni mogu da se podvedu pod :druga teniska pravila.U teorije zavera mnogo I ne verujem ali kada je profit u pitanju sve je moguce.
Ja,kao I vecina vas istinskih zaljubljenika ,pratim tenis jos od vremena Njukomba,Esa,Konorsa,Borga…pa do danas.Uzivam u ovoj igri.Uvek sam imao svoje ljubimce one za koje sam navijao,radovao se ili tugovao.Tako je I danas.Upravo zato sto ova druga neteniska pravila iskljucujem ja se radujem ili tugujem ,ponosan sam ili ljut kada moj ljubimac igra.Tako je bilo oduvek a tako je I danas.Moji ljubimci su se menjali ali strast prema ovoj igri me ne napusta.

game, set and...

pre 9 godina

@(i, 7. april 2015 00:39)

ja sam naglasio da je to moje misljenje, ne mora biti tacno...

kao prvo, postoje mnogi igraci koji su pripremljeni na istom ili vecem nivou fizicki od obojice, ali jednostavno nisu tehnicki na njihovom nivou da bi ta pripremljenost dosla do izrazaja...

sto se Federera tice, nisu u pitanju samo godine, vec i odigrani mecevi, godine napornih treninga, jednostavno, on za svoje godine jeste vrhunski pripremljen, ali prosto ne moze biti na nivou mladjih igraca... cinjenica je i da ce on svu snagu usmeriti bas na GS-ove, ali se ja bojim da je to bez neke vajde... mozda na Vimbiu, gde se oseca kao kod kuce, gde mu uslovi odgovaraju, ali ostali GS-ovi, tesko...

pozdrav...

Dylan Dog

pre 9 godina

@(oxydant, 6. april 2015 23:52)

Stvarni razlog razlaza je zasigurno privatna stvar dr Četojevića i Novaka i o tome ni u medijima nije bilo puno reči.
Logična spekulacija bi bila sledeća: Novaku usluge dr Četojevića nisu više bile potrebne, a ni sam doktor zbog sopstvenih obaveza nije bio u mogućnosti da ga dalje prati na turnirima kao član tima. Novak je naučio šta treba da radi i potpuno se posvetio novom načinu života i novim dnevnim rutinama (što je i opisao u svojoj knjizi) i to je ono što je najvažnije.
Sada, rezultatski padovi nakon 2011. vrlo verovatno jesu posledica prekida saradnje, ali i posledica daljih turbulentnih dešavanja u privatnom i profesionalnom životu, na koje niko nije imun. Novak je morao da se prilagodi, kako bi samostalno mogao da rešava svoje životne situacije. Bilo mu je, što je i on sam više puta naglašavao, potrebno vreme da se navikne na novonastalu situaciju. 2011. je bila iznenađujuća za sve pa i za njega samog. Moguće je da bi sve moglo da bude brže i lakše da je Četojević ostao duže u timu ali bi nakon njegovog svakako neminovnog odlaska Novak morao ponovo da prolazi isti put koji je u međuvremenu prošao. Bolje pre no kasnije.
Zašto ne iznosi detalje saradnje zna sam Novak. Čak i doktor ne iznosi previše detalja jer Novaku nije potrebno da se po medijima ispredaju priče o tome. Jedino je sigurno da se iz svake Novakove rečenice može zaključiti da primenjuje ono što je naučio.
Važno je biti okružen pozitivnom energijom.

Uzdravlje!

game, set and...

pre 9 godina

@Dott

dragi Dott, mesate babe i zabe, a lako se shvata Vasa prava namera...

nisu bile hiper, vec hipobaricne komore i to na US openu '10, ako se ne varam... ko nam moze garantovati da takve ili slicne sprave Novakovi konkurenti ne koriste na redovnoj bazi... na Youtube-u mozete naci kako biciklisti prave hiperbaricne komore u kucnoj radinosti, svi smo videli "gadget" za odrzavanje misica nogu u periodu Nadalove povrede itd.itd... a dr. Cetojevic je, kao sto i Dylan kaze, kod Novak promenio zivotnu filozofiju, ali i pomogao mu da otkrije i prevazidje problem celijaklije...

a imena doktora Kotoroa i Sanceza vam sigurno nisu poznata, zar ne, oni su poodavno na platnom spisku, potpisuju sta god treba, samo sto ne putuju, njihova medicina funkcionise samo na rodnoj grudi...