Četvrtak, 26.03.2015.

14:15

Đorđević: Neće biti stranaca!

Selektor srpskih košarkaša Aleksandar Đorđević oštro je demantovao informacije o angažovanju stranaca u našoj reprezentaciji.

Izvor: JT

Ðorðeviæ: Neæe biti stranaca! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

111 Komentari

Sortiraj po:

66% starostavni Srbin po sukurđelu.

pre 9 godina

Tužno je na kome nivou komentatori diskutuju na ovom sajtu.
Većina preporučuje Saletu da okupi etnički čistu reprezentaciju, i traže Srbe po belom svetu koji imaju neke promile srpske krvi u sebi što je za njih preduslov da mogu igrati u reprezentaciji Republike Srbije. Pa se tako i Dariu Šariću i Draženu Petroviću ili Mariu Hezonji traže srpski koreni i proglašavaju za srpske igrače. Oni ne prihvataju da je po Ustavu Srbija država svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Po njima su samo etnički Srbi građani prvog reda i samo oni mogu imati pravo da igraju za reprezentaciju države Srbije. A šta je sa ostalima državljanima Srbije koji nisu Srbi po nacionalnosti?

Svaki državljanin Republike Srbije ima sva građanska prava pa i pravo da igra u reprezentaciji svoje države, bez obzira na poreklo, nacionalnu ili etničku pripadnost, maternji jezik i boju kože.

Naravno da Sale može pozivati koga god hoće, to je njegov izbor koji mu omogućuje funkcija selektora, ali ne treba taj svoj izbor da obrazlaže nacionalnim kriterijumima, već stručnim.

Ovako se samo bruka.
Kao Siniša sa Ljajićem.

ivan78bg

pre 9 godina

Pa nismo mi Hrvati MAkedonci Bosanci ili Crnogorci pobogu.Normalno da u reprezentaciji ne bude stranaca.Pa to je reprezentacija nije klub.

Баскеташ

pre 9 godina

Што се мене тиче то је врло једноставно. Човјек који може да разумије мој коментар и жели да игра за Србију је добродошао. Остали се не би уклапали ни на тренингу, ни на тајмауту.

Tortuga

pre 9 godina

A zašto ne probati s Kaminskim. Nemamo šta da izgubimo ako ga pitamo oće li igrati za nas. Dobrih igrača nikad dosta. Ko da je bitno šta je stranac, pisat će mu Srbija na dresu.

Divos

pre 9 godina

@ srbEUin, 26. mart 2015 17:08 i još neki

Чему трпати Пена у ову причу, и ако неко не прати спорт, нити мари за спорт, није разумно ни да шаље коментар на ову тему, који и нема везе са спортом.
Стефан Пено је Србин, по свим порталима, клинцу је дрес Србије светиња од 14е године, тј већ 4 године, чак задње 2 године преко љета игра за 2 узраста (прошле године У-17 СП, и У-18 турнир АШ и ЕП), и није му тешко 4 месеца одрицања када је светиња у питању, што би се рекло, клинац је посвећен до сржи српству, Србин грунтовно 1/1, морате бити опасно малициозни па Стефана трпати у ову причу.

Огњен Кузмић је Србин из Српске, У млађим узрастима није показивао никакав потенцијал, али је марљивим радом то надокнадио и постигао одређени ниво. У сезони 2012е су ови из БиХ вршили агресиван и безобразан притисак на момка, али након што му је дат сигнал да би могао имати шансе за најдражи дрес то је готова прича.

Френк Камински је Американац, нигде га није било у његовом год. (Митровићевом и Миљеновићевом) када су млађи узрасти Србије у питању. Овде се преко овог момка (који баш и није показао да је загрејан, уосталом ето му Гуровић, па нека се у Б селекцији докаже, а и докаже да му је стало до дреса Србије) покушава "изокола" протурити причу о пожељности Амера у дресу Србије.

Сале је прозрео то, и птавилно се одредио. За Србију не треба да играју они који ће калкулисати, гледати колико би могли имати користи, и напрасно се сетити, већ они којима је дрес Србије светиња.

stambolt

pre 9 godina

@ Nikola

Komentar sa kojim se ti slazes je prepun sovinizma i rasizma. Po logici tvojoj i tog drugog komentara, Djordjevic sada mora da pozove Nelsona jer jel te ima drzavljanstvo? Pa imaju ga i Savanovic i Bobi pa nisu dobili poziv. Imam ga i ja, jel mora sada i mene da pozove? Nelson ne zna verovatno vise od 5 reci srpskog, da mu organizujemo prevodioca za tajmaute? Dobio je drzavljanstvo iz zna se kojih razloga, kao gradjanin Srbije ima sva ostala prava isto kao i ja, ali to pravo ne znaci da je neko duzan da ga pozove u reprezentaciju.

ProfesorKiksMaler

pre 9 godina

Stranci imaju svoju zemlju, svoje klubove i svoju reprezentaciju. Zašto ne igraju tamo?
Zašto zauzimaju mesto našoj deci u našoj zemlji? Bravo za košarkašku legendu Đorđevića! Naši momci su naša reprezentacija!

Nikola

pre 9 godina

Чекајте, људи: па зар није и Стојаковићу, Тарлаћу, Јарићу, Гуровићу, Вукчевићу један родитељ пореклом био странац тј. Грк?

Ne, njihovi roditelji nisu bili Grci, nego su oni uzeli grcko drzavljanstvo kada su otisli tamo da igraju iz 2 razloga, ogranicen broj stranaca koji je mogao da igra u prvenstvu i to jer su Grci zeleli da navedeni igraci igraju za Grcku.

Dag Kristi

pre 9 godina

@PFC
Au,brate,nije tebi lako.Ja kao Zvezdas bih vise voleo da vidim Gagija Milosavljevica,nego Kobija Brajanta u reprezentaciji.

al sam pametan

pre 9 godina

ko god je srbin, ili je rođen u srbiji i srbiju doživljava kao svoju zemlju (albanci,mađari,muslimani...), treba da igra/nastupa za srbiju. isto važi i za one koji vuku srpsko poreklo (jedan od roditelja je srbin ili mu je neko od predaka srbin/iz srbije). protiv sam uvoženja stranih igrača, kao što su to uradili hrvati i makedonci..

NIJE IM LAKO

pre 9 godina

A sta ce onda da rade Blazic, Cirbers, Jenkins i M-Will? Zasto ih Radonjic onoliko gura, ako vec ne mogu da igraju za Srbiju? A sta ako Covic kaze da su Srbi? Ipak, su oni po navijacima FMP-a sigurna cetvorica na spisku od dvanaest igraca.
(Korlic, 26. mart 2015 14:58)

Tvoji mora da su se obradovali!!!

Trollston

pre 9 godina

Zasto neki komentatori plasiraju ideju da se ovo tice Kaminskog? Mislim da je Sale ovde mislio na slucaj tipa McCaleb u Makedoniji, Rochestie u CG ili oni momci koji su igrali za Hrvatsku i Bosnu, a da pre toga nisu imali nikakve veze sa drzavama za koje su potom nastupali. Tu se u sustini radi o kupovini igraca koji nikako ne mogu da igraju za svoju maticnu drzavu (uglavnom USA, zbog neverovatne konkurencije), pa onda za dobre pare igraju za osrednje evropske reprezentacije. Pominje se i Peno, taj decko je Srbin koji je igrao za sve moguce selekcije nase drzave, a to sto je dete iz mesovitog braka nema nikakve veze. Sto se tice Kaminskog, on ima pravo nastupa za nasu selekciju, a koliko cujem, ima i zelju da igra za Srbiju, koja je zemlja njegovih predaka. Dakle, njegov slucaj nema nista zajednicko sa npr McCalebom.

nik sloter

pre 9 godina

KOSTA 1703@ Ako mi dokazes u kakvoj vezi je moj nick sa mojom inteligencijom,javno cu ti se izviniti ? I dalje mislim da si napisao glup komentar,vidi se da mozes bolje od toga!

Branko S.

pre 9 godina

Ne treba biti iskljuciv!Ovde je rec o Srbima koji imaju neko nase poreklo(otac ili majka).Pravilo FIBA je ograniceno na pasos,volju igraca a ne na poreklo nekog igraca!Ali,ako Sale misli da su "stranci" ne bih se slozio sa tim.Zivimo u globalizaciji sveta u svemu (ekonomija,mediji,protok vesti itd.).Bilo bi jedino merodavno sta misli igrac i da li je voljan da igra za Srbiju,ako su mu roditelji ili bar jedan Srbin!Zasto bi bili eliminisani!?Milos Raonic izuzev sto ima drzavljanstvo Kanade igra DK za tu zemlju!Ako se pomenuti kosarkasi osecaju kao nasi drzavljani,zele da igraju za Srbiju,nebi ih trebalo odbiti i ostaviti uskracene za nacionalna takmicenja nase reprezentacije!Da se razumemo,novo nastalim drzavljanjima zeljni igranja takodje treba omoguciti igranje,pravila to dozvoljavaju i tu su da se koriste!Jedino mi patimo od nekakve "ciste" reprezentacije,a ovamo se busamo da smo gostoljubiv narod!Kroz istoriju smo uvek bili protiv onih koji su zastupali misljenje o nekakvoj cistoj naciji.Nemacka i Francuska itekako koriste pravila FIBA pa i FIFA i nesmeta im sto za nju igraju (Poljaci,i ostali "stranci" da ih tako nazovemo)!Spanska fudbalska reprezentacija ima u redovima Brazilca!Sta ce tek moja deca ili unuci pomisliti koji nose moje prezime,koje nije srpsko, a rodili su se u ovde,osecaju se Srbima i vole Srbiju!?Zato "Saletu nacionale" poruka ne robuj predrasudama,odaberi najbolje i one sto zele da igraju i brane boje Srbije,bez obzira da li je "stranac" ili ne!

Nikola

pre 9 godina

@ srbEUin apsolutno se slazem sa tobom od mene si dobio plus, mada treba samo povesti racuna, kako ne bi upadali u zamku, da se drzavljanstva dele samo da bi neki igraci dobili priliku da igraju za reprezentaciju i koriste to kao licnu promociju a da pri tom nemaju nikakve veze sa ovom zemljom osim sto su igrali tu neko vreme. Ne ulazim u to na osnovu cega je Demarkus Nelson dobio drzavljanstvo, ne poznajem zakon u tom smislu da bih to mogao da komentarisem, ali ga i narod i selektor moraju posmatrati kao drzavljanina ove zemlje jer on to i jeste. Ukoliko nasim gradjanima necemo davati jednaka prava gubi se svaki smisao drzave, druga stvar je diskusija o tome na koji nacin se dobijaju drzavljanstva. Ako vec zelimo da se ogradimo od stranih igraca onda to moramo uraditi na nacin da se promene kriterijumi davanja drzavljanstva, a ne ignorisati igrace sa nasim drzavljanstvom.

Kale_Pravi

pre 9 godina

Taj momak sa 22 godine je fantastican.Njegova tehnika, brzina, mekan sut, osecaj za prostor su za svaki respekt....Ako covek ima zrno naseg porekla, zasluzuje dres. Uostalom, recite mi koje to extra klase, osim tri igraca ima nasa reprezentacija...Treba razmisliti, nemamo mi vise 12 sjajnih bekova ili centara, pa da olako pustamo niz vodu, igrace...Imamo izbor, samo pamet da ne zakaze...

KOSTA1703

pre 9 godina

@niksloter
Nik dovoljno govori o tvojoj inteligenciji.

Sto se Kuzmica tice, ima linkove na kojima se jasno vidi da je njegova najveca zelja da zaigra za reprezentaciju BIH, ali posto nije bio doovljno dobar, ond aje i iz nje vracen.
Pa se onda naprasnos etio da je Srbin?
Razmislite o poslednjih nasih 20 godina, u sportu, politici, ekonomiji , zivotu.
I to u svetlu cinjenice da u svetu NE POSTOJI NIJEDNA drzava u kojoj u nekom sportu z anjene boje ne nastupaju naturalizovani stranci.

Sta taj podatak strancima govori o nama?
I mislite da oni grese koji nas zovu sovinistima i fasistima?

Samo sa onima kojima je Srbija na srcu

pre 9 godina

Radije poslednji sa nasima nego prvi sa strancima, pa makar to bili Lebron i KD.

PS. Westbrooka i Hardena ne bih zvao pa makar se prezivali Zapadnomoravic i Tvrdic.

cukce

pre 9 godina

(KOSTA1703, 26. mart 2015 16:27)

Treba da ima srpsko poreklo ili da je rodjen na teritoriji Srbije bez obzira koje je nacionalne pripadnosti! A moze i ako nije rodjen u Srbiji i nema srpske korene ali ima srpsko drzavljanstvo i da od mladjih kategorija nastupa za klubove u Srbiji!

Kuzmic je Srbin rodjen u Doboju (Republika Srpska/BIH) a za BIH je hteo igrati jer mu je tu lakse da zaigra za reprezentaciju nego za Srbiju slabija je konkurencija kao sto je Gordic uradio!

Bircevic ima crnogorskog porekla ali je rodjen u Lazarevcu!

Dalje imamo puno Srba iz CG, Republike Srpske, Hrvatske i dijspore koji igraju za nase selekcije u raznim sportovima, te imamo dosta reprezentativaca drugih nacija koji su rodjeni u Srbiju i nastupaju za Srbiju!

Ne vidim sta ti nije jasno i sta je sporno! Licno gotivim Dzenkinsa, on ili bilo koji stranac ako dokaze da ima srpske korene sto nije tesko a igrama zasluzuje dobice mesto u reprezentaciji! A ne neko ko do skoro nije mogo da nadje Srbiju ni na karti da igra za reprezentaciju!

Partizan sampion,izraziti favorit

pre 9 godina

Stefan Peno je u skorasnjem intervju izjavio da mu je otac Srbin a majka iz neke africke zemlje cini mi se iz Gvajane.Nemam pojma otkud vam to da mu je majka Srpkinja a otac Afrikanac ili da mu je majka Indijka.

srbEUin

pre 9 godina

Naravno da stranci ne mogu igrati za reprezentaciju neke države, već moraju imati državljanstvo te zemlje. Ako je neki građanin DRŽAVLJANIN Srbije, ima sva prava kao i svi ostali državljani Srbije, pa i pravo da igra za našu reprezentaciju, bez obzira gde je rođen, koje je nacionalnosti i odakle su mu roditelji poreklom.
Da li Velja (Dubai), Čavić (Kalifornija), ili Neven Subotić i mnogi drugi, mogu da budu članovi naše reprezentacije, samo zato što su PO NACIONALNOSTI Srbi?
Po Saletu onaj Kuzmić ili kako beše ime, može da igra iako nikada nije bio u Srbiji, (i nije bio državljanin Srbije do poziva), a na pr. Nelson, srpski državljanin ne može.
A najsmešniji su oni koji prihvataju samo one nesrbe sa prostora ex-Yu.
Time se uskraćuju prava onih državljana Srbije koji nisu Srbi po nacionalnosti. Ovo je čista manifestacija šovinizma, nacionalizma i rasizma, jer REPREZENTACIJA NIJE JEDNONACIONALNA SELEKCIJA, već selekcija najboljih igrača sa istim državljanstvom.
Onaj Peno, Kuzmić ili Kaminsky koji nisu državljani Srbije, imaju mnogo manje prava da igraju za Srbiju iako imaju 25-50% srpske krvi u venama od nekog Nemca ili Turčina sa srpskim državljanstvom.

Kako li vi zamišljate EU i multinacionalno i multikulturalno društvo?
Pogledajte ko igra za fudbalske reprezentacije Švajcarske, Nemačke, Francuske, Engleske, Holandije, Belgije, Švedske, Austrije, Italije...

PRESTANITE DA PROTEŽIRATE NACIONAL-ŠOVINIZAM, RASIZAM I KSENOFOBIJU!

Иван

pre 9 godina

Чекајте, људи: па зар није и Стојаковићу, Тарлаћу, Јарићу, Гуровићу, Вукчевићу један родитељ пореклом био странац тј. Грк?

Шалу на страну, ми јесмо били занемарили подмладак, нама носиоци у репрезентацији јесу били у једном периоду момци који су кошарку добрим делом учили напољу, и између њих и Каминског нема разлике административно, а добрим делом ни што се тиче недомаће кошаркашке школе. Да ли је сада у савезу ситуација другачија, и ако јесте колико - не знам. Али ако је Ђорђевић овде мислио на кошаркаша Висконсина - мада ја сматрам на основу помињања менаџера да није - онда је мало контрадикторан: с једне стране је "за" да се наши млади играчи, попут Пена, развијају у иностранству, сам савез се у последње време бори за разне Србе из региона и белог света који овде никад нису играли, а са друге стране, селектор је тобож "против" Каминског (под још једном претпоставком, да овај заиста жели да игра за нас). Ту би онда проблем био само непознавање нашег језика код дотичног. Не желим да верујем да је ствар у недостатку српских крвних зрнаца: Пено као Србин у другом колену може, Камински као Србин у трећем не може у репрезентацију.

У принципу - добра изјава Ђорђевића. Оставио је наду и домаћим играчима да могу до А тима, запушио уста радозналцима и добио на времену да обави администрацију око давања држављанства таквима као што је Камински. Поготово што се недавно дигла бука због оне Маринине Американке.

dex

pre 9 godina

Pricate bez veze, a ne znate o kome je rec. Nije rec o Vilijamsu, ili ne znam kome, vec o Kaminskom. Decko je Srbin koliko i Peno. Aktivan je u nasim gastarbajterskim udruzenjima iaki ruku na srce ne zna srpski. Veliki gubitak bi bio ne pozvati ga!

Duka

pre 9 godina

Ako pricamo o Kaminskom,on nije stranac. Nemoze biti stranac onaj kome je majka srpkinja. Ko god ima srpsko poreklo nije stranac,ako neko misli da je Srbin samo onaj kome su mama i tata srbi i ko je rodjen u Srbiji onda mi to lici na ksenofobiju i rasizam. Asmir Kolasinac je rodjen u Srbiji ali nije Srbin,i sta sad treba,da mu zabranimo da se takmici za Srbiju.

Zvezda zauvijek

pre 9 godina

Trebaju ostali da uzimaju srpske igrače, koji su višak u reprezentaciji, da igraju za njih, A ne mi svjetska velesila da koristimo neke strance.

bas ovako je

pre 9 godina

"Stranac" je igrac koji dodje u nasu zemlju da igra,malo je izvisio za reprezentaciju zemlje iz koje dolazi,pa mu nasa drzava izda pasos ... Sta ce nasoj kosarci takvi... A oni sa srpskim poreklom,kvalitetni ljudi i igraci,a selektor ih zeli,dobrodosli ste !

DedaMiloje

pre 9 godina

Po meni svi stranci koji su igrali za Partizan bi mogli igrati za reprezentaciju ! To su legende kluba i nasa porodica ... treba ih ispostovati ... draze mi je da vidim njih nego nekog Jovica ili Kalinica ...
(PFC, 26. mart 2015 15:53)

Posle je Vujošević super lik. Ovo ni jedan navijač Crvene Zvezde ne bi izjavio za igrača Partizana osim ako nije odbijao dres. Evo ja bih više voleo da vidim Mačvana nego Lazmea u reprezentaciji. Koji je tvoj mozak dečko?

Ratko

pre 9 godina

Ako se misli na Kaminskog i ako taj momak izrazi javno zelju da igra za nasu zemlju, posto je Srbin po majcinoj strani momentalno prihvatiti zato sto cemo se kasnije gorko kajati. Krkica smo vise puta pitali i nije hteo, ne znam sa Risario Zivkovicem sta se desva i izgleda da ce ga Holandjani oteti. Inace Kaminski je sjajan igrac visok 213 cm a mi kuburimo sa centrima. Ej igrac koji je odrastao i razvijao se u SAD najacoj kosarkaskoj sili na Svetu.Svako normalan bi se iznervirao ako jedan od najboljih NCAA igraca kaze volim i hocu da igram za Srbiju a nas mendzerski savez kaze ne trebaju nam stranci! To je van svake pameti. Druga je stvar ako on ne zeli da igra, bas bih voleo da dobijemo sto je pre moguce odgovor na ovo pitanje. Zamolio bih redakciju ako moze nekako da dodje do ovog momka i napravi jedan interviju, cisto da narod javno zna o cemu se radi.

nadam se da mislis na vilijamsa i nelsona

pre 9 godina

E tako ti je to Prosinecki,Belodedic,Stojakovic i Bodiroga stranci ,a Edvardo,Kleo i Kadu domaci.Ako mu je Macvan i ovi ostali koji su bojkotovali nacionalni tim blizi nego Kaminski imamo ozbiljne probleme u savezu.

VarjagBG

pre 9 godina

Sale je starovremnski lik, i to ne u negativnom smislu. Kada je on stasavao , reprezentacija je znacila i njemu, i sima nama, mnogo vise od onoga to to sada znaci bilo kome. Treba ljudi da znaju, da je tada, prilika da se igra za repku, bila cast, pre svega. Ima ljudi koji su karijere prokockali zbog povrede u repki. Treba znati, da smo se tada sprdali sa klubovima koji imaju strance. Jednostavno, to se nije smatralo odrazom klubskog i nacionalnog uspeha.

Sale se dokazao u svim mogucim reprezentativnim selekcijama, i kada je bilo lako, i kada je bilo tesko. Bio je vodja, vizionar, covek odluke. Na stranu sto navijam za Partizan, nema uporedive velicine u kosarci. U poredjenju sa njim su svi su samo pratece uloge, bez uvrede.

On hoce uspeh srpske reprezentacije sa gradjanima Srbije, pod srpskom zastavom, u dresu koji ima srpski grb( po meni steta sto nije plav, ali ok-i Nemci imaju bele, Italijani plave...). Bitnije je da postoji srpska kosarka, nego da igraju naturalizovani igraci. To ljudi treba da shvate.

Koliko je to bitno, pokayuje cinjenica Kalinica i Jovica, koji su prosle godine bili prosecni igraci.

Srdjan

pre 9 godina

U kosarci nam nisu potrebni stranci. Imamo toliko dobrih da ih mozemo davati drugim reprezentacijama :). Dok u fudbalu nam ne bi pomoglo ni da Nemcima prisijemo Srbija. Ni tada se ne bi kvalifikovali. Jedno je jasno. Srbija je kosarkaska nacija i nisu nam potrebni stranci.

KOSTA1703

pre 9 godina

Moze li mi neko reci koji su to kriterijumi po kojima je neko stranac, a neko "domaci"?
Po cemu je Dzenkins(ovo smao kao primer) manji Srbin od Kuzmica recimo?
Reci cete Kuzmic se oseca Srbinom?
Pa sto je onda jurio na pripreme reprezentacije BIH svojevremeno, o cemu se moze naci mnogo linkova po net-u?
Ako je u pitanju srpsko poreklo, to onda znaci da nijedan musliman iz Raske nije podoban?
Ili zasto je onda pogodan Bircevic, koji je crnogorskog porekla?
Ovako, dao je izjavu , koja ne znaci nista, dok jasno ne kaze sta je to za njega stranac.

Ko ovde moze da garantuje da Dzenkins nema neki srpski koren iz davnina?

Sportista

pre 9 godina

Nikada nismo ima li stranca "niti kao SFRJ niti kao Jugoslavija , niti kao SCG a ponajmanje sad kao SRBIJA" Imamo mi dovoljno igrača koji bi mogli da konkurišu za reprezentaciju jer ipak smo mi zemlja košarke iako nismo više tako jaki kao pre ali smo na pravom putu da se vratimo tamo gde smo bili i uvek u košarci.

banka

pre 9 godina

Nema sanse, prosto i zbog kvaliteta. Ko je trenirao kosarku dug period i to dok je bio mali, pa posle jos imao iskustva da igra u inostranstvu zna o cemu pricam. Drugo je to kad neki Mekejleb dodje u Partizan pa provede celu sezonu tamo, navikne na taktiku i na dirgentsku palicu. Tako jake individualne igrace kad bi pustio u neuigran tim kakav je jedna reprezentacija to bi bio kolaps. Ovi nasi znaju zajednicku taktiku jako dobro, osecaju je u krvi i zato nam reprezentacija i dalje igra dobro bez obzira na vrtoglav porast konkurenciju u svetu u poslednjih 15 godina.

MJ11

pre 9 godina

Nemam ništa protiv da neko ko nije Srbin igra za reprezentaciju Srbije u bilo kom sportu ako je rodjen ili odrastao u Srbiji ili da je iz inostranstva a da mu je neko od predaka(otac,majka,baba,deda) iz Srbije ali sam protiv uvoznih igrača koji nemaju nikakve veze sa Srbijom nego su tu da bi se prodali ili zato što nemaju mesta u reprezentaciji svoje zemlje!

mick

pre 9 godina

ako Lebron(bilo ko) dodje u Srbiju i njegovo dete ovde odraste onda je ok da igra. a da uvozimo igrace kao komsije koji nisu nogom krocili pre toga u zemlju je krajnje degutantno...

nyk

pre 9 godina

Slazem se sa Saletom u potpunosti! Zasto bi stranci zauzimali mesto nasoj deci, a imamo talenata na pretek sada! S druge strane, nadam se da ne misli na Kaminskog, koji u neku ruku jeste stranac ali korene vuce odavde, deda mu je Srbin! Kaminski je jasno izrazio zelju i ljubav prema Srbiji, igrao je za razne selekcije srbije u Americi, koje organizuju nasi ljudi koji zive tamo! Takodje, gledao sam ga malo, decko je opasan talenat, ima preko 210 i preko 110kg a krece se kao bek! Americki mediji su ga proglasili ubedljivo najboljim mladim igracem u Americi! Stvarno bi bilo lepo ako mu dopustimo da igra, ako zelja postoji, za duze staze, za par godina ce stasati u NBA zvezdu, uz perspektivne igrace kakvi su Bogdan, Peno, Mali iz partizana, msm da je Marinkovic, Mitar, Danguba, Jokic, Nedovic, Kuzmic (govorim na duze staze) mozemo ponovo da budemo rame uz rame sa Amerima...
Pozdrav ljubiteljima kosarke.

aca_bg

pre 9 godina

Licno mislim da bi nam koristio jedan Amer na kecu kao rezerva Teodosicu. Prvo, Teo je sklon povredama i padovima forme, a drugo sve rezervne opcije su solidni igraci ali nisu za velike utakmice. Williams ili Nelson bi savrseno odovarali tim pre sto su obojica igrali sa Bobijem i poznaju ga dobro. Ne zaboravite da je ovo EP kvalifikacija za olimpijadu i da ce svi da grizu do koske. Nisam siguran da je pametno zavisiti od Markovica ili Miljenovica kada su ulozi tako veliki.

baca

pre 9 godina

Nema potrebe za strancima u reprezentaciji. Ovi što se naturalizuju na brzinu upravo zbog igranja za reprezentaciju nam nisu potrebni. Druga je stvar ako neki stranac odraste u Srbiji, ima naše državljanstvo preko roditelja, godinama živi ovde i sportski se razvije do nivoa reprezentacije.

Novosadjanin.

pre 9 godina

Tako je, propustite Kaminskog kome je majka Srpkinja. Ne razumem zbog cega...Decko zeli da igra za nas, ekstra je talenat, predvidjaju mu mesto medju prvih 20 na ovom draftu... Nije stranac! Nama je ipak drazi Macvan koji se 2013 nije javljao selektoru na mobilni...

chubby checker

pre 9 godina

pozvati i PLATITI stranca koji nikada nije ni prosetao Srbijom (zvuci apsurdno ali u nekim zemljama je to postao trend) bi bila ogromna greska. ali je isto tako greska menadzmenta KSS-a (ako tako nesto uopste postoji) to sto Pekovic igra za CG, to sto Mirotic igra za Spaniju (ili CG, videcemo, ali sigurno ne za Srbiju), to sto Pavlovic od raspada SCG ne igra ni za koga, i tako dalje.. konkretno mislim da je u ovom slucajo rec o Kaminskom. ako je tako onda prvo bi trebalo videti da li decko uopste zeli da igra za Srbiju i drugo da li barem razume srpski jer nekako ne mogu zamisliti Djordjevica ili bilo koga drugog na klupi reprezentacije Srbije da objasnjava tokom tajm-auta na engleskom. inace Kaminski nije ni manje ni vise Srbin nego Milorad Cavic koji je takodje rodjen i skolovao se u Kaliforniji pa mu nista nije falilo da bude nacionalni heroj Srbije godinama.

Mich

pre 9 godina

Kako ovde ima glupih komentara, pa jedno su klubovi a drugo je kult reprezentacije, BRAVO ZA DJORDJEVICA koji bre stranci u reprezentaciji mi
smo jedna od retkih reprezentacija koja nema stranca i tako treba i da ostane

shazam

pre 9 godina

Kosarka je za nas specifican sport. Jedan je od retkih u kojima smo imali velike uspehe (uz vaterpolo, donekle odbojku), ali jedini od nabrojanih koji je i u svetu izuzetno popularan (2. ili 3. od grupnih sportova). Prema tome, mi ovde ne pokusavamo da probijemo led ili privucemo paznju, pa da nam trebaju "brzinska resenja" tipa e ajde da uzmemo nekog Americkog beka sutera ili pak centra, posto smo tu mozda trenutno deficitarni. Ne, nas pristup sa kosarkom nije isti kao sto je mozda u srpskoj kriketaskoj ili hokejaskoj ili ragbi reprezentaciji. U kosarci znamo da iako nam je liga u svojevrsnoj dubiozi (kao i sve ostalo u drzavi), kosarka je i dalje popularna medju klincima, i dalje postoje nasi vrsni kosarkaski radnici kako u zemlji tako i u inostranstvu, i mi smo uprkos tome sto nismo na nivou od pre 15 ili 25 godina, i dalje rasadnik talenata, a ne neko ko mora da placa najamnike da bi uopste imao ligu. U tom smislu, reprezentacija je vazna kao simbolicni predstavnik onoga ka cemu ti klinci treba da streme, i cemu da se nadaju. Poruka ne treba i ne sme da bude - ako nam fali neko na tvojoj poziciji, dovescemo stranca. Poruka mora da bude - radi, uci, i dobices sansu. Zbog toga nasi igraci treba da budu oni koji su odrasli u Srbiji, ili eventualno koji imaju roditelja iz Srbije i znaju srpski iako su rodjeni u inostranstvu (komunikacija tj. koriscenje istog jezika je od ogromne vaznosti u kosarci). Boja koze naravno nije bitna - neko je pomenuo primer Stefana Penoa.

milos kg

pre 9 godina

Tom klincu ameru je majka srpkinja,to je nas covek i treba ga odmah ukljuciti u mlade selekcije.Svakodnevno imamo pozitivne primere da nase boje sa ponosom brane druge nacionalnosti,ljudi raznih nacionalnih manjina koji su nasi gradjani,a ovaj ili neko drugi ko i malo ima veze po krvnom srodstvu sa ovom drzavom ima sva prava ovde,a oni koji vode sport ove zemlje imaju obavezu da sagledaju kvalitet,i ako odgovara,pozovu pod nasu zastavu.

PFC

pre 9 godina

Po meni svi stranci koji su igrali za Partizan bi mogli igrati za reprezentaciju ! To su legende kluba i nasa porodica ... treba ih ispostovati ... draze mi je da vidim njih nego nekog Jovica ili Kalinica ...

Partizan sampion,izraziti favorit

pre 9 godina

Radi se o Kaminskom koji ima srpsko poreklo sa majcine strane,tako da ne iskljucujem mogucnost da ga Sale pozove posto se radi o veoma talentovanom mladom igracu koji ce verovatno biti u prvih 10 na ovogodisnjem draftu.Stefan Peno je iz mesanog braka Srbina i Afrikanke i normalno je da nije stranac u nasoj reprezentaciji tako da ne vidim prepreke ni za Kaminskog osim sto cini mi se ne zna srpski.

Marko

pre 9 godina

U pravu je selektor od toliko talentovanih igrača treba još da uvozimo strance, na svakoj poziciji imamo po 2-3 dobra igrača, tako da ne vidim šta će nam prosečni stranci.

Bulat

pre 9 godina

@Nenad: Kako to mislis ne trebaju nam crnci u repki? Prvo odakle si izvukao rec repka? Drugo koji problem imas sa crncima pati je tesko da zamislis da crnac moze da bude Srbin po nacionalnoj pripadnosti kao dete iz mesovitog braka? Jel Stefan Peno melez? Jeste. Jel mu je majka crnkinja iz Gvajanr, a otac Srbin iz Beograda? Jeste. Po toj logici nije dobrodosao,a jer u njemu tece "crncaka krv" koja po tvojoj uvrnutoj logici be moze da bude i srpska? Aj majstore ne tupi toliko.

Sumnjivac

pre 9 godina

Nisam pristalica teorija zavere, ali stvarno sticem utisak da neko forsira pricu o strancima u kosarci jer se tacno secam da je Djordjevic nedvosmisleno rekao da stranci NECE igrati u nasoj reprezentaciji.

Korlic

pre 9 godina

A sta ce onda da rade Blazic, Cirbers, Jenkins i M-Will? Zasto ih Radonjic onoliko gura, ako vec ne mogu da igraju za Srbiju? A sta ako Covic kaze da su Srbi? Ipak, su oni po navijacima FMP-a sigurna cetvorica na spisku od dvanaest igraca.

Nenad

pre 9 godina

potpuno ne shvatljiva odluka sale djordjevica.ako decko kao frank kaminsky se oseca srbinom i zeli da igra za nasu reprezentaciju zasto mu onda stavljati kamenje na put svog razvoja!?!nas savez a verujem i selektor znaju da je odbijo poljsku ,znaju da je buduci NBA igrac i znaju kakav talenat ima ..komicna odluka djordjevica!!uredu to da nam ne trebaju crnci u repki ali ovaj decko ima srpske krvi u sebi,nemojte da za dva tri godine bude "e steta sto ga nismo pustili da igra za nas.."

Top lista nadrealista

pre 9 godina

Mozda ali samo mozda bi shvatio da nam zaigra kvalitetan stranac u nekom sportu koji nam se vrlo slabo kotira,na 1 loptu se ne mogu ni takvog setiti, ali u kosarci? Pa to bi bilo van pameti!

Alek

pre 9 godina

Koji smo duduci postali. Amerikanka igra za kosarkasice, na evroviziji ce se pevati na engleskom jer je to eto izgleda odraz naseg neidentiteta, potpisuju se neustavni ugovori i partnerstva sa nekim vojnim alijansama, ali fala bogu da imamo Saleta da makar nasu musku košarkašku reprezentaciju stiti. Slava svim Djokovicima i vaterpolistima, ali ljubav koju osecam prema ovom timu, tome nema ravnog. Imamo strasnu tradiciju i talente i osvojicemo medalje u Lilu. Neka se makar kroz taj tim gaje prave vrednosti, za nas normalne kojih ima u velikoj vecini, samo se nista ne pitamo. Sportski pozdrav i napred naši :)

Pasus

pre 9 godina

Nikada stranci ne trebaju biti u reprezentaciji.Strance koriste novopečene balkanske selekcije(Hrvatska,Bosna,Makedonija i CG) koje nemaju nikakvu tradiciju i rezultate pa nemaju samim tim ni ponos koji naši imaju, da predstavljaju velikane koji su pre njih nastupali u državnom dresu.Sramota bi bila da posle naše ovakve košarkaške istorije,igrača i trenera ubacujemo strance.

Cezarus

pre 9 godina

Identitet repretentacije je nešto što nema cenu! Sale je apsolutno u pravu... a mi hvala Bogu imamo dosta kvalitetnih igrača, tako da o tome ne treba ni razmišljati

Beleg

pre 9 godina

Ako je neko miljenik nacije, onda je to košarkaška reprezentacija Srbije. Nemojte da to upropastite dovođenjem kojekakvih Amerikanaca, pa makar ne dobili nijednu utakmicu na EP.

Fiki

pre 9 godina

Pominje se neka informacija u medijima da ce pokusati da ubedi Frank Kaminsky da ugra za nas...inace barkley ga hvali mnogo i kaze da je mozda novi Dirk Nowitzki!!

...

pre 9 godina

A kome je trebao to da uputi poziv? Kao da bi se sad nakog srebrne medalje tako nešto uopste i razmatralo? Uvek smo mogli i uvek ćemo moći našim snagama, a i ako ne budemo nije kraj sveta, bolje nego angažovati plaćenike kao neki.

Pera Principal

pre 9 godina

Hm, ovaj covek ili se lose izrazio ili zaista ne zna o cemu govori. Slazem se da ne treba po svaku cenu nuditi drzavljanstva nekim polu-raspalim igracima iskljucivo sa ciljem da ih privolimo da igraju za Srbiju, ali potpuno je pogresan pa u neku ruku i diskriminatorski stav da a priori treba iskljuciti sve ljude koji nisu poreklom Srbi ili rodjeni u Srbiji iz mogucnosti da jednog dana zaigraju za sprsku reprezentaciju.

bravo sale

pre 9 godina

Ni jedan Srbin ne zeli stranca u nacionalnom timu(pod strancima ne podrazumevam ljude sa prostora bivse Jugoslavije), jer smo ponosna nacija. Rusi, Nemci, i ostali neka se zapitaju.

stefan

pre 9 godina

Nisam za pozivanje stranaca, ali ako neki stranac koji igra ovde (a nije deo menadzerske igre) izrazi zelju da uzme drzavljanstvo, a pri tom je odlican igrac, zasto to ne uciniti ? To nije angazovanje nego pozivanje svog igraca.

Beleg

pre 9 godina

Ako je neko miljenik nacije, onda je to košarkaška reprezentacija Srbije. Nemojte da to upropastite dovođenjem kojekakvih Amerikanaca, pa makar ne dobili nijednu utakmicu na EP.

Bulat

pre 9 godina

@Nenad: Kako to mislis ne trebaju nam crnci u repki? Prvo odakle si izvukao rec repka? Drugo koji problem imas sa crncima pati je tesko da zamislis da crnac moze da bude Srbin po nacionalnoj pripadnosti kao dete iz mesovitog braka? Jel Stefan Peno melez? Jeste. Jel mu je majka crnkinja iz Gvajanr, a otac Srbin iz Beograda? Jeste. Po toj logici nije dobrodosao,a jer u njemu tece "crncaka krv" koja po tvojoj uvrnutoj logici be moze da bude i srpska? Aj majstore ne tupi toliko.

Partizan sampion,izraziti favorit

pre 9 godina

Radi se o Kaminskom koji ima srpsko poreklo sa majcine strane,tako da ne iskljucujem mogucnost da ga Sale pozove posto se radi o veoma talentovanom mladom igracu koji ce verovatno biti u prvih 10 na ovogodisnjem draftu.Stefan Peno je iz mesanog braka Srbina i Afrikanke i normalno je da nije stranac u nasoj reprezentaciji tako da ne vidim prepreke ni za Kaminskog osim sto cini mi se ne zna srpski.

MJ11

pre 9 godina

Nemam ništa protiv da neko ko nije Srbin igra za reprezentaciju Srbije u bilo kom sportu ako je rodjen ili odrastao u Srbiji ili da je iz inostranstva a da mu je neko od predaka(otac,majka,baba,deda) iz Srbije ali sam protiv uvoznih igrača koji nemaju nikakve veze sa Srbijom nego su tu da bi se prodali ili zato što nemaju mesta u reprezentaciji svoje zemlje!

Pasus

pre 9 godina

Nikada stranci ne trebaju biti u reprezentaciji.Strance koriste novopečene balkanske selekcije(Hrvatska,Bosna,Makedonija i CG) koje nemaju nikakvu tradiciju i rezultate pa nemaju samim tim ni ponos koji naši imaju, da predstavljaju velikane koji su pre njih nastupali u državnom dresu.Sramota bi bila da posle naše ovakve košarkaške istorije,igrača i trenera ubacujemo strance.

nyk

pre 9 godina

Slazem se sa Saletom u potpunosti! Zasto bi stranci zauzimali mesto nasoj deci, a imamo talenata na pretek sada! S druge strane, nadam se da ne misli na Kaminskog, koji u neku ruku jeste stranac ali korene vuce odavde, deda mu je Srbin! Kaminski je jasno izrazio zelju i ljubav prema Srbiji, igrao je za razne selekcije srbije u Americi, koje organizuju nasi ljudi koji zive tamo! Takodje, gledao sam ga malo, decko je opasan talenat, ima preko 210 i preko 110kg a krece se kao bek! Americki mediji su ga proglasili ubedljivo najboljim mladim igracem u Americi! Stvarno bi bilo lepo ako mu dopustimo da igra, ako zelja postoji, za duze staze, za par godina ce stasati u NBA zvezdu, uz perspektivne igrace kakvi su Bogdan, Peno, Mali iz partizana, msm da je Marinkovic, Mitar, Danguba, Jokic, Nedovic, Kuzmic (govorim na duze staze) mozemo ponovo da budemo rame uz rame sa Amerima...
Pozdrav ljubiteljima kosarke.

Ratko

pre 9 godina

Ako se misli na Kaminskog i ako taj momak izrazi javno zelju da igra za nasu zemlju, posto je Srbin po majcinoj strani momentalno prihvatiti zato sto cemo se kasnije gorko kajati. Krkica smo vise puta pitali i nije hteo, ne znam sa Risario Zivkovicem sta se desva i izgleda da ce ga Holandjani oteti. Inace Kaminski je sjajan igrac visok 213 cm a mi kuburimo sa centrima. Ej igrac koji je odrastao i razvijao se u SAD najacoj kosarkaskoj sili na Svetu.Svako normalan bi se iznervirao ako jedan od najboljih NCAA igraca kaze volim i hocu da igram za Srbiju a nas mendzerski savez kaze ne trebaju nam stranci! To je van svake pameti. Druga je stvar ako on ne zeli da igra, bas bih voleo da dobijemo sto je pre moguce odgovor na ovo pitanje. Zamolio bih redakciju ako moze nekako da dodje do ovog momka i napravi jedan interviju, cisto da narod javno zna o cemu se radi.

...

pre 9 godina

A kome je trebao to da uputi poziv? Kao da bi se sad nakog srebrne medalje tako nešto uopste i razmatralo? Uvek smo mogli i uvek ćemo moći našim snagama, a i ako ne budemo nije kraj sveta, bolje nego angažovati plaćenike kao neki.

Nenad

pre 9 godina

potpuno ne shvatljiva odluka sale djordjevica.ako decko kao frank kaminsky se oseca srbinom i zeli da igra za nasu reprezentaciju zasto mu onda stavljati kamenje na put svog razvoja!?!nas savez a verujem i selektor znaju da je odbijo poljsku ,znaju da je buduci NBA igrac i znaju kakav talenat ima ..komicna odluka djordjevica!!uredu to da nam ne trebaju crnci u repki ali ovaj decko ima srpske krvi u sebi,nemojte da za dva tri godine bude "e steta sto ga nismo pustili da igra za nas.."

chubby checker

pre 9 godina

pozvati i PLATITI stranca koji nikada nije ni prosetao Srbijom (zvuci apsurdno ali u nekim zemljama je to postao trend) bi bila ogromna greska. ali je isto tako greska menadzmenta KSS-a (ako tako nesto uopste postoji) to sto Pekovic igra za CG, to sto Mirotic igra za Spaniju (ili CG, videcemo, ali sigurno ne za Srbiju), to sto Pavlovic od raspada SCG ne igra ni za koga, i tako dalje.. konkretno mislim da je u ovom slucajo rec o Kaminskom. ako je tako onda prvo bi trebalo videti da li decko uopste zeli da igra za Srbiju i drugo da li barem razume srpski jer nekako ne mogu zamisliti Djordjevica ili bilo koga drugog na klupi reprezentacije Srbije da objasnjava tokom tajm-auta na engleskom. inace Kaminski nije ni manje ni vise Srbin nego Milorad Cavic koji je takodje rodjen i skolovao se u Kaliforniji pa mu nista nije falilo da bude nacionalni heroj Srbije godinama.

mick

pre 9 godina

ako Lebron(bilo ko) dodje u Srbiju i njegovo dete ovde odraste onda je ok da igra. a da uvozimo igrace kao komsije koji nisu nogom krocili pre toga u zemlju je krajnje degutantno...

Fiki

pre 9 godina

Pominje se neka informacija u medijima da ce pokusati da ubedi Frank Kaminsky da ugra za nas...inace barkley ga hvali mnogo i kaze da je mozda novi Dirk Nowitzki!!

Alek

pre 9 godina

Koji smo duduci postali. Amerikanka igra za kosarkasice, na evroviziji ce se pevati na engleskom jer je to eto izgleda odraz naseg neidentiteta, potpisuju se neustavni ugovori i partnerstva sa nekim vojnim alijansama, ali fala bogu da imamo Saleta da makar nasu musku košarkašku reprezentaciju stiti. Slava svim Djokovicima i vaterpolistima, ali ljubav koju osecam prema ovom timu, tome nema ravnog. Imamo strasnu tradiciju i talente i osvojicemo medalje u Lilu. Neka se makar kroz taj tim gaje prave vrednosti, za nas normalne kojih ima u velikoj vecini, samo se nista ne pitamo. Sportski pozdrav i napred naši :)

DedaMiloje

pre 9 godina

Po meni svi stranci koji su igrali za Partizan bi mogli igrati za reprezentaciju ! To su legende kluba i nasa porodica ... treba ih ispostovati ... draze mi je da vidim njih nego nekog Jovica ili Kalinica ...
(PFC, 26. mart 2015 15:53)

Posle je Vujošević super lik. Ovo ni jedan navijač Crvene Zvezde ne bi izjavio za igrača Partizana osim ako nije odbijao dres. Evo ja bih više voleo da vidim Mačvana nego Lazmea u reprezentaciji. Koji je tvoj mozak dečko?

Sumnjivac

pre 9 godina

Nisam pristalica teorija zavere, ali stvarno sticem utisak da neko forsira pricu o strancima u kosarci jer se tacno secam da je Djordjevic nedvosmisleno rekao da stranci NECE igrati u nasoj reprezentaciji.

milos kg

pre 9 godina

Tom klincu ameru je majka srpkinja,to je nas covek i treba ga odmah ukljuciti u mlade selekcije.Svakodnevno imamo pozitivne primere da nase boje sa ponosom brane druge nacionalnosti,ljudi raznih nacionalnih manjina koji su nasi gradjani,a ovaj ili neko drugi ko i malo ima veze po krvnom srodstvu sa ovom drzavom ima sva prava ovde,a oni koji vode sport ove zemlje imaju obavezu da sagledaju kvalitet,i ako odgovara,pozovu pod nasu zastavu.

Novosadjanin.

pre 9 godina

Tako je, propustite Kaminskog kome je majka Srpkinja. Ne razumem zbog cega...Decko zeli da igra za nas, ekstra je talenat, predvidjaju mu mesto medju prvih 20 na ovom draftu... Nije stranac! Nama je ipak drazi Macvan koji se 2013 nije javljao selektoru na mobilni...

Cezarus

pre 9 godina

Identitet repretentacije je nešto što nema cenu! Sale je apsolutno u pravu... a mi hvala Bogu imamo dosta kvalitetnih igrača, tako da o tome ne treba ni razmišljati

Mich

pre 9 godina

Kako ovde ima glupih komentara, pa jedno su klubovi a drugo je kult reprezentacije, BRAVO ZA DJORDJEVICA koji bre stranci u reprezentaciji mi
smo jedna od retkih reprezentacija koja nema stranca i tako treba i da ostane

bravo sale

pre 9 godina

Ni jedan Srbin ne zeli stranca u nacionalnom timu(pod strancima ne podrazumevam ljude sa prostora bivse Jugoslavije), jer smo ponosna nacija. Rusi, Nemci, i ostali neka se zapitaju.

Srdjan

pre 9 godina

U kosarci nam nisu potrebni stranci. Imamo toliko dobrih da ih mozemo davati drugim reprezentacijama :). Dok u fudbalu nam ne bi pomoglo ni da Nemcima prisijemo Srbija. Ni tada se ne bi kvalifikovali. Jedno je jasno. Srbija je kosarkaska nacija i nisu nam potrebni stranci.

Duka

pre 9 godina

Ako pricamo o Kaminskom,on nije stranac. Nemoze biti stranac onaj kome je majka srpkinja. Ko god ima srpsko poreklo nije stranac,ako neko misli da je Srbin samo onaj kome su mama i tata srbi i ko je rodjen u Srbiji onda mi to lici na ksenofobiju i rasizam. Asmir Kolasinac je rodjen u Srbiji ali nije Srbin,i sta sad treba,da mu zabranimo da se takmici za Srbiju.

Samo sa onima kojima je Srbija na srcu

pre 9 godina

Radije poslednji sa nasima nego prvi sa strancima, pa makar to bili Lebron i KD.

PS. Westbrooka i Hardena ne bih zvao pa makar se prezivali Zapadnomoravic i Tvrdic.

Marko

pre 9 godina

U pravu je selektor od toliko talentovanih igrača treba još da uvozimo strance, na svakoj poziciji imamo po 2-3 dobra igrača, tako da ne vidim šta će nam prosečni stranci.

VarjagBG

pre 9 godina

Sale je starovremnski lik, i to ne u negativnom smislu. Kada je on stasavao , reprezentacija je znacila i njemu, i sima nama, mnogo vise od onoga to to sada znaci bilo kome. Treba ljudi da znaju, da je tada, prilika da se igra za repku, bila cast, pre svega. Ima ljudi koji su karijere prokockali zbog povrede u repki. Treba znati, da smo se tada sprdali sa klubovima koji imaju strance. Jednostavno, to se nije smatralo odrazom klubskog i nacionalnog uspeha.

Sale se dokazao u svim mogucim reprezentativnim selekcijama, i kada je bilo lako, i kada je bilo tesko. Bio je vodja, vizionar, covek odluke. Na stranu sto navijam za Partizan, nema uporedive velicine u kosarci. U poredjenju sa njim su svi su samo pratece uloge, bez uvrede.

On hoce uspeh srpske reprezentacije sa gradjanima Srbije, pod srpskom zastavom, u dresu koji ima srpski grb( po meni steta sto nije plav, ali ok-i Nemci imaju bele, Italijani plave...). Bitnije je da postoji srpska kosarka, nego da igraju naturalizovani igraci. To ljudi treba da shvate.

Koliko je to bitno, pokayuje cinjenica Kalinica i Jovica, koji su prosle godine bili prosecni igraci.

Dag Kristi

pre 9 godina

@PFC
Au,brate,nije tebi lako.Ja kao Zvezdas bih vise voleo da vidim Gagija Milosavljevica,nego Kobija Brajanta u reprezentaciji.

dex

pre 9 godina

Pricate bez veze, a ne znate o kome je rec. Nije rec o Vilijamsu, ili ne znam kome, vec o Kaminskom. Decko je Srbin koliko i Peno. Aktivan je u nasim gastarbajterskim udruzenjima iaki ruku na srce ne zna srpski. Veliki gubitak bi bio ne pozvati ga!

ProfesorKiksMaler

pre 9 godina

Stranci imaju svoju zemlju, svoje klubove i svoju reprezentaciju. Zašto ne igraju tamo?
Zašto zauzimaju mesto našoj deci u našoj zemlji? Bravo za košarkašku legendu Đorđevića! Naši momci su naša reprezentacija!

Trollston

pre 9 godina

Zasto neki komentatori plasiraju ideju da se ovo tice Kaminskog? Mislim da je Sale ovde mislio na slucaj tipa McCaleb u Makedoniji, Rochestie u CG ili oni momci koji su igrali za Hrvatsku i Bosnu, a da pre toga nisu imali nikakve veze sa drzavama za koje su potom nastupali. Tu se u sustini radi o kupovini igraca koji nikako ne mogu da igraju za svoju maticnu drzavu (uglavnom USA, zbog neverovatne konkurencije), pa onda za dobre pare igraju za osrednje evropske reprezentacije. Pominje se i Peno, taj decko je Srbin koji je igrao za sve moguce selekcije nase drzave, a to sto je dete iz mesovitog braka nema nikakve veze. Sto se tice Kaminskog, on ima pravo nastupa za nasu selekciju, a koliko cujem, ima i zelju da igra za Srbiju, koja je zemlja njegovih predaka. Dakle, njegov slucaj nema nista zajednicko sa npr McCalebom.

Pera Principal

pre 9 godina

Hm, ovaj covek ili se lose izrazio ili zaista ne zna o cemu govori. Slazem se da ne treba po svaku cenu nuditi drzavljanstva nekim polu-raspalim igracima iskljucivo sa ciljem da ih privolimo da igraju za Srbiju, ali potpuno je pogresan pa u neku ruku i diskriminatorski stav da a priori treba iskljuciti sve ljude koji nisu poreklom Srbi ili rodjeni u Srbiji iz mogucnosti da jednog dana zaigraju za sprsku reprezentaciju.

bas ovako je

pre 9 godina

"Stranac" je igrac koji dodje u nasu zemlju da igra,malo je izvisio za reprezentaciju zemlje iz koje dolazi,pa mu nasa drzava izda pasos ... Sta ce nasoj kosarci takvi... A oni sa srpskim poreklom,kvalitetni ljudi i igraci,a selektor ih zeli,dobrodosli ste !

shazam

pre 9 godina

Kosarka je za nas specifican sport. Jedan je od retkih u kojima smo imali velike uspehe (uz vaterpolo, donekle odbojku), ali jedini od nabrojanih koji je i u svetu izuzetno popularan (2. ili 3. od grupnih sportova). Prema tome, mi ovde ne pokusavamo da probijemo led ili privucemo paznju, pa da nam trebaju "brzinska resenja" tipa e ajde da uzmemo nekog Americkog beka sutera ili pak centra, posto smo tu mozda trenutno deficitarni. Ne, nas pristup sa kosarkom nije isti kao sto je mozda u srpskoj kriketaskoj ili hokejaskoj ili ragbi reprezentaciji. U kosarci znamo da iako nam je liga u svojevrsnoj dubiozi (kao i sve ostalo u drzavi), kosarka je i dalje popularna medju klincima, i dalje postoje nasi vrsni kosarkaski radnici kako u zemlji tako i u inostranstvu, i mi smo uprkos tome sto nismo na nivou od pre 15 ili 25 godina, i dalje rasadnik talenata, a ne neko ko mora da placa najamnike da bi uopste imao ligu. U tom smislu, reprezentacija je vazna kao simbolicni predstavnik onoga ka cemu ti klinci treba da streme, i cemu da se nadaju. Poruka ne treba i ne sme da bude - ako nam fali neko na tvojoj poziciji, dovescemo stranca. Poruka mora da bude - radi, uci, i dobices sansu. Zbog toga nasi igraci treba da budu oni koji su odrasli u Srbiji, ili eventualno koji imaju roditelja iz Srbije i znaju srpski iako su rodjeni u inostranstvu (komunikacija tj. koriscenje istog jezika je od ogromne vaznosti u kosarci). Boja koze naravno nije bitna - neko je pomenuo primer Stefana Penoa.

banka

pre 9 godina

Nema sanse, prosto i zbog kvaliteta. Ko je trenirao kosarku dug period i to dok je bio mali, pa posle jos imao iskustva da igra u inostranstvu zna o cemu pricam. Drugo je to kad neki Mekejleb dodje u Partizan pa provede celu sezonu tamo, navikne na taktiku i na dirgentsku palicu. Tako jake individualne igrace kad bi pustio u neuigran tim kakav je jedna reprezentacija to bi bio kolaps. Ovi nasi znaju zajednicku taktiku jako dobro, osecaju je u krvi i zato nam reprezentacija i dalje igra dobro bez obzira na vrtoglav porast konkurenciju u svetu u poslednjih 15 godina.

Top lista nadrealista

pre 9 godina

Mozda ali samo mozda bi shvatio da nam zaigra kvalitetan stranac u nekom sportu koji nam se vrlo slabo kotira,na 1 loptu se ne mogu ni takvog setiti, ali u kosarci? Pa to bi bilo van pameti!

Branko S.

pre 9 godina

Ne treba biti iskljuciv!Ovde je rec o Srbima koji imaju neko nase poreklo(otac ili majka).Pravilo FIBA je ograniceno na pasos,volju igraca a ne na poreklo nekog igraca!Ali,ako Sale misli da su "stranci" ne bih se slozio sa tim.Zivimo u globalizaciji sveta u svemu (ekonomija,mediji,protok vesti itd.).Bilo bi jedino merodavno sta misli igrac i da li je voljan da igra za Srbiju,ako su mu roditelji ili bar jedan Srbin!Zasto bi bili eliminisani!?Milos Raonic izuzev sto ima drzavljanstvo Kanade igra DK za tu zemlju!Ako se pomenuti kosarkasi osecaju kao nasi drzavljani,zele da igraju za Srbiju,nebi ih trebalo odbiti i ostaviti uskracene za nacionalna takmicenja nase reprezentacije!Da se razumemo,novo nastalim drzavljanjima zeljni igranja takodje treba omoguciti igranje,pravila to dozvoljavaju i tu su da se koriste!Jedino mi patimo od nekakve "ciste" reprezentacije,a ovamo se busamo da smo gostoljubiv narod!Kroz istoriju smo uvek bili protiv onih koji su zastupali misljenje o nekakvoj cistoj naciji.Nemacka i Francuska itekako koriste pravila FIBA pa i FIFA i nesmeta im sto za nju igraju (Poljaci,i ostali "stranci" da ih tako nazovemo)!Spanska fudbalska reprezentacija ima u redovima Brazilca!Sta ce tek moja deca ili unuci pomisliti koji nose moje prezime,koje nije srpsko, a rodili su se u ovde,osecaju se Srbima i vole Srbiju!?Zato "Saletu nacionale" poruka ne robuj predrasudama,odaberi najbolje i one sto zele da igraju i brane boje Srbije,bez obzira da li je "stranac" ili ne!

ivan78bg

pre 9 godina

Pa nismo mi Hrvati MAkedonci Bosanci ili Crnogorci pobogu.Normalno da u reprezentaciji ne bude stranaca.Pa to je reprezentacija nije klub.

al sam pametan

pre 9 godina

ko god je srbin, ili je rođen u srbiji i srbiju doživljava kao svoju zemlju (albanci,mađari,muslimani...), treba da igra/nastupa za srbiju. isto važi i za one koji vuku srpsko poreklo (jedan od roditelja je srbin ili mu je neko od predaka srbin/iz srbije). protiv sam uvoženja stranih igrača, kao što su to uradili hrvati i makedonci..

stefan

pre 9 godina

Nisam za pozivanje stranaca, ali ako neki stranac koji igra ovde (a nije deo menadzerske igre) izrazi zelju da uzme drzavljanstvo, a pri tom je odlican igrac, zasto to ne uciniti ? To nije angazovanje nego pozivanje svog igraca.

Kale_Pravi

pre 9 godina

Taj momak sa 22 godine je fantastican.Njegova tehnika, brzina, mekan sut, osecaj za prostor su za svaki respekt....Ako covek ima zrno naseg porekla, zasluzuje dres. Uostalom, recite mi koje to extra klase, osim tri igraca ima nasa reprezentacija...Treba razmisliti, nemamo mi vise 12 sjajnih bekova ili centara, pa da olako pustamo niz vodu, igrace...Imamo izbor, samo pamet da ne zakaze...

baca

pre 9 godina

Nema potrebe za strancima u reprezentaciji. Ovi što se naturalizuju na brzinu upravo zbog igranja za reprezentaciju nam nisu potrebni. Druga je stvar ako neki stranac odraste u Srbiji, ima naše državljanstvo preko roditelja, godinama živi ovde i sportski se razvije do nivoa reprezentacije.

KOSTA1703

pre 9 godina

Moze li mi neko reci koji su to kriterijumi po kojima je neko stranac, a neko "domaci"?
Po cemu je Dzenkins(ovo smao kao primer) manji Srbin od Kuzmica recimo?
Reci cete Kuzmic se oseca Srbinom?
Pa sto je onda jurio na pripreme reprezentacije BIH svojevremeno, o cemu se moze naci mnogo linkova po net-u?
Ako je u pitanju srpsko poreklo, to onda znaci da nijedan musliman iz Raske nije podoban?
Ili zasto je onda pogodan Bircevic, koji je crnogorskog porekla?
Ovako, dao je izjavu , koja ne znaci nista, dok jasno ne kaze sta je to za njega stranac.

Ko ovde moze da garantuje da Dzenkins nema neki srpski koren iz davnina?

stambolt

pre 9 godina

@ Nikola

Komentar sa kojim se ti slazes je prepun sovinizma i rasizma. Po logici tvojoj i tog drugog komentara, Djordjevic sada mora da pozove Nelsona jer jel te ima drzavljanstvo? Pa imaju ga i Savanovic i Bobi pa nisu dobili poziv. Imam ga i ja, jel mora sada i mene da pozove? Nelson ne zna verovatno vise od 5 reci srpskog, da mu organizujemo prevodioca za tajmaute? Dobio je drzavljanstvo iz zna se kojih razloga, kao gradjanin Srbije ima sva ostala prava isto kao i ja, ali to pravo ne znaci da je neko duzan da ga pozove u reprezentaciju.

Korlic

pre 9 godina

A sta ce onda da rade Blazic, Cirbers, Jenkins i M-Will? Zasto ih Radonjic onoliko gura, ako vec ne mogu da igraju za Srbiju? A sta ako Covic kaze da su Srbi? Ipak, su oni po navijacima FMP-a sigurna cetvorica na spisku od dvanaest igraca.

Иван

pre 9 godina

Чекајте, људи: па зар није и Стојаковићу, Тарлаћу, Јарићу, Гуровићу, Вукчевићу један родитељ пореклом био странац тј. Грк?

Шалу на страну, ми јесмо били занемарили подмладак, нама носиоци у репрезентацији јесу били у једном периоду момци који су кошарку добрим делом учили напољу, и између њих и Каминског нема разлике административно, а добрим делом ни што се тиче недомаће кошаркашке школе. Да ли је сада у савезу ситуација другачија, и ако јесте колико - не знам. Али ако је Ђорђевић овде мислио на кошаркаша Висконсина - мада ја сматрам на основу помињања менаџера да није - онда је мало контрадикторан: с једне стране је "за" да се наши млади играчи, попут Пена, развијају у иностранству, сам савез се у последње време бори за разне Србе из региона и белог света који овде никад нису играли, а са друге стране, селектор је тобож "против" Каминског (под још једном претпоставком, да овај заиста жели да игра за нас). Ту би онда проблем био само непознавање нашег језика код дотичног. Не желим да верујем да је ствар у недостатку српских крвних зрнаца: Пено као Србин у другом колену може, Камински као Србин у трећем не може у репрезентацију.

У принципу - добра изјава Ђорђевића. Оставио је наду и домаћим играчима да могу до А тима, запушио уста радозналцима и добио на времену да обави администрацију око давања држављанства таквима као што је Камински. Поготово што се недавно дигла бука због оне Маринине Американке.

Nikola

pre 9 godina

Чекајте, људи: па зар није и Стојаковићу, Тарлаћу, Јарићу, Гуровићу, Вукчевићу један родитељ пореклом био странац тј. Грк?

Ne, njihovi roditelji nisu bili Grci, nego su oni uzeli grcko drzavljanstvo kada su otisli tamo da igraju iz 2 razloga, ogranicen broj stranaca koji je mogao da igra u prvenstvu i to jer su Grci zeleli da navedeni igraci igraju za Grcku.

Divos

pre 9 godina

@ srbEUin, 26. mart 2015 17:08 i još neki

Чему трпати Пена у ову причу, и ако неко не прати спорт, нити мари за спорт, није разумно ни да шаље коментар на ову тему, који и нема везе са спортом.
Стефан Пено је Србин, по свим порталима, клинцу је дрес Србије светиња од 14е године, тј већ 4 године, чак задње 2 године преко љета игра за 2 узраста (прошле године У-17 СП, и У-18 турнир АШ и ЕП), и није му тешко 4 месеца одрицања када је светиња у питању, што би се рекло, клинац је посвећен до сржи српству, Србин грунтовно 1/1, морате бити опасно малициозни па Стефана трпати у ову причу.

Огњен Кузмић је Србин из Српске, У млађим узрастима није показивао никакав потенцијал, али је марљивим радом то надокнадио и постигао одређени ниво. У сезони 2012е су ови из БиХ вршили агресиван и безобразан притисак на момка, али након што му је дат сигнал да би могао имати шансе за најдражи дрес то је готова прича.

Френк Камински је Американац, нигде га није било у његовом год. (Митровићевом и Миљеновићевом) када су млађи узрасти Србије у питању. Овде се преко овог момка (који баш и није показао да је загрејан, уосталом ето му Гуровић, па нека се у Б селекцији докаже, а и докаже да му је стало до дреса Србије) покушава "изокола" протурити причу о пожељности Амера у дресу Србије.

Сале је прозрео то, и птавилно се одредио. За Србију не треба да играју они који ће калкулисати, гледати колико би могли имати користи, и напрасно се сетити, већ они којима је дрес Србије светиња.

cukce

pre 9 godina

(KOSTA1703, 26. mart 2015 16:27)

Treba da ima srpsko poreklo ili da je rodjen na teritoriji Srbije bez obzira koje je nacionalne pripadnosti! A moze i ako nije rodjen u Srbiji i nema srpske korene ali ima srpsko drzavljanstvo i da od mladjih kategorija nastupa za klubove u Srbiji!

Kuzmic je Srbin rodjen u Doboju (Republika Srpska/BIH) a za BIH je hteo igrati jer mu je tu lakse da zaigra za reprezentaciju nego za Srbiju slabija je konkurencija kao sto je Gordic uradio!

Bircevic ima crnogorskog porekla ali je rodjen u Lazarevcu!

Dalje imamo puno Srba iz CG, Republike Srpske, Hrvatske i dijspore koji igraju za nase selekcije u raznim sportovima, te imamo dosta reprezentativaca drugih nacija koji su rodjeni u Srbiju i nastupaju za Srbiju!

Ne vidim sta ti nije jasno i sta je sporno! Licno gotivim Dzenkinsa, on ili bilo koji stranac ako dokaze da ima srpske korene sto nije tesko a igrama zasluzuje dobice mesto u reprezentaciji! A ne neko ko do skoro nije mogo da nadje Srbiju ni na karti da igra za reprezentaciju!

Баскеташ

pre 9 godina

Што се мене тиче то је врло једноставно. Човјек који може да разумије мој коментар и жели да игра за Србију је добродошао. Остали се не би уклапали ни на тренингу, ни на тајмауту.

srbEUin

pre 9 godina

Naravno da stranci ne mogu igrati za reprezentaciju neke države, već moraju imati državljanstvo te zemlje. Ako je neki građanin DRŽAVLJANIN Srbije, ima sva prava kao i svi ostali državljani Srbije, pa i pravo da igra za našu reprezentaciju, bez obzira gde je rođen, koje je nacionalnosti i odakle su mu roditelji poreklom.
Da li Velja (Dubai), Čavić (Kalifornija), ili Neven Subotić i mnogi drugi, mogu da budu članovi naše reprezentacije, samo zato što su PO NACIONALNOSTI Srbi?
Po Saletu onaj Kuzmić ili kako beše ime, može da igra iako nikada nije bio u Srbiji, (i nije bio državljanin Srbije do poziva), a na pr. Nelson, srpski državljanin ne može.
A najsmešniji su oni koji prihvataju samo one nesrbe sa prostora ex-Yu.
Time se uskraćuju prava onih državljana Srbije koji nisu Srbi po nacionalnosti. Ovo je čista manifestacija šovinizma, nacionalizma i rasizma, jer REPREZENTACIJA NIJE JEDNONACIONALNA SELEKCIJA, već selekcija najboljih igrača sa istim državljanstvom.
Onaj Peno, Kuzmić ili Kaminsky koji nisu državljani Srbije, imaju mnogo manje prava da igraju za Srbiju iako imaju 25-50% srpske krvi u venama od nekog Nemca ili Turčina sa srpskim državljanstvom.

Kako li vi zamišljate EU i multinacionalno i multikulturalno društvo?
Pogledajte ko igra za fudbalske reprezentacije Švajcarske, Nemačke, Francuske, Engleske, Holandije, Belgije, Švedske, Austrije, Italije...

PRESTANITE DA PROTEŽIRATE NACIONAL-ŠOVINIZAM, RASIZAM I KSENOFOBIJU!

PFC

pre 9 godina

Po meni svi stranci koji su igrali za Partizan bi mogli igrati za reprezentaciju ! To su legende kluba i nasa porodica ... treba ih ispostovati ... draze mi je da vidim njih nego nekog Jovica ili Kalinica ...

Sportista

pre 9 godina

Nikada nismo ima li stranca "niti kao SFRJ niti kao Jugoslavija , niti kao SCG a ponajmanje sad kao SRBIJA" Imamo mi dovoljno igrača koji bi mogli da konkurišu za reprezentaciju jer ipak smo mi zemlja košarke iako nismo više tako jaki kao pre ali smo na pravom putu da se vratimo tamo gde smo bili i uvek u košarci.

Partizan sampion,izraziti favorit

pre 9 godina

Stefan Peno je u skorasnjem intervju izjavio da mu je otac Srbin a majka iz neke africke zemlje cini mi se iz Gvajane.Nemam pojma otkud vam to da mu je majka Srpkinja a otac Afrikanac ili da mu je majka Indijka.

nik sloter

pre 9 godina

KOSTA 1703@ Ako mi dokazes u kakvoj vezi je moj nick sa mojom inteligencijom,javno cu ti se izviniti ? I dalje mislim da si napisao glup komentar,vidi se da mozes bolje od toga!

nadam se da mislis na vilijamsa i nelsona

pre 9 godina

E tako ti je to Prosinecki,Belodedic,Stojakovic i Bodiroga stranci ,a Edvardo,Kleo i Kadu domaci.Ako mu je Macvan i ovi ostali koji su bojkotovali nacionalni tim blizi nego Kaminski imamo ozbiljne probleme u savezu.

Nikola

pre 9 godina

@ srbEUin apsolutno se slazem sa tobom od mene si dobio plus, mada treba samo povesti racuna, kako ne bi upadali u zamku, da se drzavljanstva dele samo da bi neki igraci dobili priliku da igraju za reprezentaciju i koriste to kao licnu promociju a da pri tom nemaju nikakve veze sa ovom zemljom osim sto su igrali tu neko vreme. Ne ulazim u to na osnovu cega je Demarkus Nelson dobio drzavljanstvo, ne poznajem zakon u tom smislu da bih to mogao da komentarisem, ali ga i narod i selektor moraju posmatrati kao drzavljanina ove zemlje jer on to i jeste. Ukoliko nasim gradjanima necemo davati jednaka prava gubi se svaki smisao drzave, druga stvar je diskusija o tome na koji nacin se dobijaju drzavljanstva. Ako vec zelimo da se ogradimo od stranih igraca onda to moramo uraditi na nacin da se promene kriterijumi davanja drzavljanstva, a ne ignorisati igrace sa nasim drzavljanstvom.

NIJE IM LAKO

pre 9 godina

A sta ce onda da rade Blazic, Cirbers, Jenkins i M-Will? Zasto ih Radonjic onoliko gura, ako vec ne mogu da igraju za Srbiju? A sta ako Covic kaze da su Srbi? Ipak, su oni po navijacima FMP-a sigurna cetvorica na spisku od dvanaest igraca.
(Korlic, 26. mart 2015 14:58)

Tvoji mora da su se obradovali!!!

Zvezda zauvijek

pre 9 godina

Trebaju ostali da uzimaju srpske igrače, koji su višak u reprezentaciji, da igraju za njih, A ne mi svjetska velesila da koristimo neke strance.

Tortuga

pre 9 godina

A zašto ne probati s Kaminskim. Nemamo šta da izgubimo ako ga pitamo oće li igrati za nas. Dobrih igrača nikad dosta. Ko da je bitno šta je stranac, pisat će mu Srbija na dresu.

aca_bg

pre 9 godina

Licno mislim da bi nam koristio jedan Amer na kecu kao rezerva Teodosicu. Prvo, Teo je sklon povredama i padovima forme, a drugo sve rezervne opcije su solidni igraci ali nisu za velike utakmice. Williams ili Nelson bi savrseno odovarali tim pre sto su obojica igrali sa Bobijem i poznaju ga dobro. Ne zaboravite da je ovo EP kvalifikacija za olimpijadu i da ce svi da grizu do koske. Nisam siguran da je pametno zavisiti od Markovica ili Miljenovica kada su ulozi tako veliki.

KOSTA1703

pre 9 godina

@niksloter
Nik dovoljno govori o tvojoj inteligenciji.

Sto se Kuzmica tice, ima linkove na kojima se jasno vidi da je njegova najveca zelja da zaigra za reprezentaciju BIH, ali posto nije bio doovljno dobar, ond aje i iz nje vracen.
Pa se onda naprasnos etio da je Srbin?
Razmislite o poslednjih nasih 20 godina, u sportu, politici, ekonomiji , zivotu.
I to u svetlu cinjenice da u svetu NE POSTOJI NIJEDNA drzava u kojoj u nekom sportu z anjene boje ne nastupaju naturalizovani stranci.

Sta taj podatak strancima govori o nama?
I mislite da oni grese koji nas zovu sovinistima i fasistima?

66% starostavni Srbin po sukurđelu.

pre 9 godina

Tužno je na kome nivou komentatori diskutuju na ovom sajtu.
Većina preporučuje Saletu da okupi etnički čistu reprezentaciju, i traže Srbe po belom svetu koji imaju neke promile srpske krvi u sebi što je za njih preduslov da mogu igrati u reprezentaciji Republike Srbije. Pa se tako i Dariu Šariću i Draženu Petroviću ili Mariu Hezonji traže srpski koreni i proglašavaju za srpske igrače. Oni ne prihvataju da je po Ustavu Srbija država svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Po njima su samo etnički Srbi građani prvog reda i samo oni mogu imati pravo da igraju za reprezentaciju države Srbije. A šta je sa ostalima državljanima Srbije koji nisu Srbi po nacionalnosti?

Svaki državljanin Republike Srbije ima sva građanska prava pa i pravo da igra u reprezentaciji svoje države, bez obzira na poreklo, nacionalnu ili etničku pripadnost, maternji jezik i boju kože.

Naravno da Sale može pozivati koga god hoće, to je njegov izbor koji mu omogućuje funkcija selektora, ali ne treba taj svoj izbor da obrazlaže nacionalnim kriterijumima, već stručnim.

Ovako se samo bruka.
Kao Siniša sa Ljajićem.

Korlic

pre 9 godina

A sta ce onda da rade Blazic, Cirbers, Jenkins i M-Will? Zasto ih Radonjic onoliko gura, ako vec ne mogu da igraju za Srbiju? A sta ako Covic kaze da su Srbi? Ipak, su oni po navijacima FMP-a sigurna cetvorica na spisku od dvanaest igraca.

Pera Principal

pre 9 godina

Hm, ovaj covek ili se lose izrazio ili zaista ne zna o cemu govori. Slazem se da ne treba po svaku cenu nuditi drzavljanstva nekim polu-raspalim igracima iskljucivo sa ciljem da ih privolimo da igraju za Srbiju, ali potpuno je pogresan pa u neku ruku i diskriminatorski stav da a priori treba iskljuciti sve ljude koji nisu poreklom Srbi ili rodjeni u Srbiji iz mogucnosti da jednog dana zaigraju za sprsku reprezentaciju.

PFC

pre 9 godina

Po meni svi stranci koji su igrali za Partizan bi mogli igrati za reprezentaciju ! To su legende kluba i nasa porodica ... treba ih ispostovati ... draze mi je da vidim njih nego nekog Jovica ili Kalinica ...

stefan

pre 9 godina

Nisam za pozivanje stranaca, ali ako neki stranac koji igra ovde (a nije deo menadzerske igre) izrazi zelju da uzme drzavljanstvo, a pri tom je odlican igrac, zasto to ne uciniti ? To nije angazovanje nego pozivanje svog igraca.

KOSTA1703

pre 9 godina

Moze li mi neko reci koji su to kriterijumi po kojima je neko stranac, a neko "domaci"?
Po cemu je Dzenkins(ovo smao kao primer) manji Srbin od Kuzmica recimo?
Reci cete Kuzmic se oseca Srbinom?
Pa sto je onda jurio na pripreme reprezentacije BIH svojevremeno, o cemu se moze naci mnogo linkova po net-u?
Ako je u pitanju srpsko poreklo, to onda znaci da nijedan musliman iz Raske nije podoban?
Ili zasto je onda pogodan Bircevic, koji je crnogorskog porekla?
Ovako, dao je izjavu , koja ne znaci nista, dok jasno ne kaze sta je to za njega stranac.

Ko ovde moze da garantuje da Dzenkins nema neki srpski koren iz davnina?

aca_bg

pre 9 godina

Licno mislim da bi nam koristio jedan Amer na kecu kao rezerva Teodosicu. Prvo, Teo je sklon povredama i padovima forme, a drugo sve rezervne opcije su solidni igraci ali nisu za velike utakmice. Williams ili Nelson bi savrseno odovarali tim pre sto su obojica igrali sa Bobijem i poznaju ga dobro. Ne zaboravite da je ovo EP kvalifikacija za olimpijadu i da ce svi da grizu do koske. Nisam siguran da je pametno zavisiti od Markovica ili Miljenovica kada su ulozi tako veliki.

Nenad

pre 9 godina

potpuno ne shvatljiva odluka sale djordjevica.ako decko kao frank kaminsky se oseca srbinom i zeli da igra za nasu reprezentaciju zasto mu onda stavljati kamenje na put svog razvoja!?!nas savez a verujem i selektor znaju da je odbijo poljsku ,znaju da je buduci NBA igrac i znaju kakav talenat ima ..komicna odluka djordjevica!!uredu to da nam ne trebaju crnci u repki ali ovaj decko ima srpske krvi u sebi,nemojte da za dva tri godine bude "e steta sto ga nismo pustili da igra za nas.."

Bulat

pre 9 godina

@Nenad: Kako to mislis ne trebaju nam crnci u repki? Prvo odakle si izvukao rec repka? Drugo koji problem imas sa crncima pati je tesko da zamislis da crnac moze da bude Srbin po nacionalnoj pripadnosti kao dete iz mesovitog braka? Jel Stefan Peno melez? Jeste. Jel mu je majka crnkinja iz Gvajanr, a otac Srbin iz Beograda? Jeste. Po toj logici nije dobrodosao,a jer u njemu tece "crncaka krv" koja po tvojoj uvrnutoj logici be moze da bude i srpska? Aj majstore ne tupi toliko.

srbEUin

pre 9 godina

Naravno da stranci ne mogu igrati za reprezentaciju neke države, već moraju imati državljanstvo te zemlje. Ako je neki građanin DRŽAVLJANIN Srbije, ima sva prava kao i svi ostali državljani Srbije, pa i pravo da igra za našu reprezentaciju, bez obzira gde je rođen, koje je nacionalnosti i odakle su mu roditelji poreklom.
Da li Velja (Dubai), Čavić (Kalifornija), ili Neven Subotić i mnogi drugi, mogu da budu članovi naše reprezentacije, samo zato što su PO NACIONALNOSTI Srbi?
Po Saletu onaj Kuzmić ili kako beše ime, može da igra iako nikada nije bio u Srbiji, (i nije bio državljanin Srbije do poziva), a na pr. Nelson, srpski državljanin ne može.
A najsmešniji su oni koji prihvataju samo one nesrbe sa prostora ex-Yu.
Time se uskraćuju prava onih državljana Srbije koji nisu Srbi po nacionalnosti. Ovo je čista manifestacija šovinizma, nacionalizma i rasizma, jer REPREZENTACIJA NIJE JEDNONACIONALNA SELEKCIJA, već selekcija najboljih igrača sa istim državljanstvom.
Onaj Peno, Kuzmić ili Kaminsky koji nisu državljani Srbije, imaju mnogo manje prava da igraju za Srbiju iako imaju 25-50% srpske krvi u venama od nekog Nemca ili Turčina sa srpskim državljanstvom.

Kako li vi zamišljate EU i multinacionalno i multikulturalno društvo?
Pogledajte ko igra za fudbalske reprezentacije Švajcarske, Nemačke, Francuske, Engleske, Holandije, Belgije, Švedske, Austrije, Italije...

PRESTANITE DA PROTEŽIRATE NACIONAL-ŠOVINIZAM, RASIZAM I KSENOFOBIJU!

KOSTA1703

pre 9 godina

@niksloter
Nik dovoljno govori o tvojoj inteligenciji.

Sto se Kuzmica tice, ima linkove na kojima se jasno vidi da je njegova najveca zelja da zaigra za reprezentaciju BIH, ali posto nije bio doovljno dobar, ond aje i iz nje vracen.
Pa se onda naprasnos etio da je Srbin?
Razmislite o poslednjih nasih 20 godina, u sportu, politici, ekonomiji , zivotu.
I to u svetlu cinjenice da u svetu NE POSTOJI NIJEDNA drzava u kojoj u nekom sportu z anjene boje ne nastupaju naturalizovani stranci.

Sta taj podatak strancima govori o nama?
I mislite da oni grese koji nas zovu sovinistima i fasistima?

Tortuga

pre 9 godina

A zašto ne probati s Kaminskim. Nemamo šta da izgubimo ako ga pitamo oće li igrati za nas. Dobrih igrača nikad dosta. Ko da je bitno šta je stranac, pisat će mu Srbija na dresu.

Partizan sampion,izraziti favorit

pre 9 godina

Radi se o Kaminskom koji ima srpsko poreklo sa majcine strane,tako da ne iskljucujem mogucnost da ga Sale pozove posto se radi o veoma talentovanom mladom igracu koji ce verovatno biti u prvih 10 na ovogodisnjem draftu.Stefan Peno je iz mesanog braka Srbina i Afrikanke i normalno je da nije stranac u nasoj reprezentaciji tako da ne vidim prepreke ni za Kaminskog osim sto cini mi se ne zna srpski.

Branko S.

pre 9 godina

Ne treba biti iskljuciv!Ovde je rec o Srbima koji imaju neko nase poreklo(otac ili majka).Pravilo FIBA je ograniceno na pasos,volju igraca a ne na poreklo nekog igraca!Ali,ako Sale misli da su "stranci" ne bih se slozio sa tim.Zivimo u globalizaciji sveta u svemu (ekonomija,mediji,protok vesti itd.).Bilo bi jedino merodavno sta misli igrac i da li je voljan da igra za Srbiju,ako su mu roditelji ili bar jedan Srbin!Zasto bi bili eliminisani!?Milos Raonic izuzev sto ima drzavljanstvo Kanade igra DK za tu zemlju!Ako se pomenuti kosarkasi osecaju kao nasi drzavljani,zele da igraju za Srbiju,nebi ih trebalo odbiti i ostaviti uskracene za nacionalna takmicenja nase reprezentacije!Da se razumemo,novo nastalim drzavljanjima zeljni igranja takodje treba omoguciti igranje,pravila to dozvoljavaju i tu su da se koriste!Jedino mi patimo od nekakve "ciste" reprezentacije,a ovamo se busamo da smo gostoljubiv narod!Kroz istoriju smo uvek bili protiv onih koji su zastupali misljenje o nekakvoj cistoj naciji.Nemacka i Francuska itekako koriste pravila FIBA pa i FIFA i nesmeta im sto za nju igraju (Poljaci,i ostali "stranci" da ih tako nazovemo)!Spanska fudbalska reprezentacija ima u redovima Brazilca!Sta ce tek moja deca ili unuci pomisliti koji nose moje prezime,koje nije srpsko, a rodili su se u ovde,osecaju se Srbima i vole Srbiju!?Zato "Saletu nacionale" poruka ne robuj predrasudama,odaberi najbolje i one sto zele da igraju i brane boje Srbije,bez obzira da li je "stranac" ili ne!

Fiki

pre 9 godina

Pominje se neka informacija u medijima da ce pokusati da ubedi Frank Kaminsky da ugra za nas...inace barkley ga hvali mnogo i kaze da je mozda novi Dirk Nowitzki!!

Alek

pre 9 godina

Koji smo duduci postali. Amerikanka igra za kosarkasice, na evroviziji ce se pevati na engleskom jer je to eto izgleda odraz naseg neidentiteta, potpisuju se neustavni ugovori i partnerstva sa nekim vojnim alijansama, ali fala bogu da imamo Saleta da makar nasu musku košarkašku reprezentaciju stiti. Slava svim Djokovicima i vaterpolistima, ali ljubav koju osecam prema ovom timu, tome nema ravnog. Imamo strasnu tradiciju i talente i osvojicemo medalje u Lilu. Neka se makar kroz taj tim gaje prave vrednosti, za nas normalne kojih ima u velikoj vecini, samo se nista ne pitamo. Sportski pozdrav i napred naši :)

bravo sale

pre 9 godina

Ni jedan Srbin ne zeli stranca u nacionalnom timu(pod strancima ne podrazumevam ljude sa prostora bivse Jugoslavije), jer smo ponosna nacija. Rusi, Nemci, i ostali neka se zapitaju.

Beleg

pre 9 godina

Ako je neko miljenik nacije, onda je to košarkaška reprezentacija Srbije. Nemojte da to upropastite dovođenjem kojekakvih Amerikanaca, pa makar ne dobili nijednu utakmicu na EP.

Pasus

pre 9 godina

Nikada stranci ne trebaju biti u reprezentaciji.Strance koriste novopečene balkanske selekcije(Hrvatska,Bosna,Makedonija i CG) koje nemaju nikakvu tradiciju i rezultate pa nemaju samim tim ni ponos koji naši imaju, da predstavljaju velikane koji su pre njih nastupali u državnom dresu.Sramota bi bila da posle naše ovakve košarkaške istorije,igrača i trenera ubacujemo strance.

Kale_Pravi

pre 9 godina

Taj momak sa 22 godine je fantastican.Njegova tehnika, brzina, mekan sut, osecaj za prostor su za svaki respekt....Ako covek ima zrno naseg porekla, zasluzuje dres. Uostalom, recite mi koje to extra klase, osim tri igraca ima nasa reprezentacija...Treba razmisliti, nemamo mi vise 12 sjajnih bekova ili centara, pa da olako pustamo niz vodu, igrace...Imamo izbor, samo pamet da ne zakaze...

Novosadjanin.

pre 9 godina

Tako je, propustite Kaminskog kome je majka Srpkinja. Ne razumem zbog cega...Decko zeli da igra za nas, ekstra je talenat, predvidjaju mu mesto medju prvih 20 na ovom draftu... Nije stranac! Nama je ipak drazi Macvan koji se 2013 nije javljao selektoru na mobilni...

nadam se da mislis na vilijamsa i nelsona

pre 9 godina

E tako ti je to Prosinecki,Belodedic,Stojakovic i Bodiroga stranci ,a Edvardo,Kleo i Kadu domaci.Ako mu je Macvan i ovi ostali koji su bojkotovali nacionalni tim blizi nego Kaminski imamo ozbiljne probleme u savezu.

Nikola

pre 9 godina

@ srbEUin apsolutno se slazem sa tobom od mene si dobio plus, mada treba samo povesti racuna, kako ne bi upadali u zamku, da se drzavljanstva dele samo da bi neki igraci dobili priliku da igraju za reprezentaciju i koriste to kao licnu promociju a da pri tom nemaju nikakve veze sa ovom zemljom osim sto su igrali tu neko vreme. Ne ulazim u to na osnovu cega je Demarkus Nelson dobio drzavljanstvo, ne poznajem zakon u tom smislu da bih to mogao da komentarisem, ali ga i narod i selektor moraju posmatrati kao drzavljanina ove zemlje jer on to i jeste. Ukoliko nasim gradjanima necemo davati jednaka prava gubi se svaki smisao drzave, druga stvar je diskusija o tome na koji nacin se dobijaju drzavljanstva. Ako vec zelimo da se ogradimo od stranih igraca onda to moramo uraditi na nacin da se promene kriterijumi davanja drzavljanstva, a ne ignorisati igrace sa nasim drzavljanstvom.

66% starostavni Srbin po sukurđelu.

pre 9 godina

Tužno je na kome nivou komentatori diskutuju na ovom sajtu.
Većina preporučuje Saletu da okupi etnički čistu reprezentaciju, i traže Srbe po belom svetu koji imaju neke promile srpske krvi u sebi što je za njih preduslov da mogu igrati u reprezentaciji Republike Srbije. Pa se tako i Dariu Šariću i Draženu Petroviću ili Mariu Hezonji traže srpski koreni i proglašavaju za srpske igrače. Oni ne prihvataju da je po Ustavu Srbija država svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Po njima su samo etnički Srbi građani prvog reda i samo oni mogu imati pravo da igraju za reprezentaciju države Srbije. A šta je sa ostalima državljanima Srbije koji nisu Srbi po nacionalnosti?

Svaki državljanin Republike Srbije ima sva građanska prava pa i pravo da igra u reprezentaciji svoje države, bez obzira na poreklo, nacionalnu ili etničku pripadnost, maternji jezik i boju kože.

Naravno da Sale može pozivati koga god hoće, to je njegov izbor koji mu omogućuje funkcija selektora, ali ne treba taj svoj izbor da obrazlaže nacionalnim kriterijumima, već stručnim.

Ovako se samo bruka.
Kao Siniša sa Ljajićem.

Duka

pre 9 godina

Ako pricamo o Kaminskom,on nije stranac. Nemoze biti stranac onaj kome je majka srpkinja. Ko god ima srpsko poreklo nije stranac,ako neko misli da je Srbin samo onaj kome su mama i tata srbi i ko je rodjen u Srbiji onda mi to lici na ksenofobiju i rasizam. Asmir Kolasinac je rodjen u Srbiji ali nije Srbin,i sta sad treba,da mu zabranimo da se takmici za Srbiju.

nyk

pre 9 godina

Slazem se sa Saletom u potpunosti! Zasto bi stranci zauzimali mesto nasoj deci, a imamo talenata na pretek sada! S druge strane, nadam se da ne misli na Kaminskog, koji u neku ruku jeste stranac ali korene vuce odavde, deda mu je Srbin! Kaminski je jasno izrazio zelju i ljubav prema Srbiji, igrao je za razne selekcije srbije u Americi, koje organizuju nasi ljudi koji zive tamo! Takodje, gledao sam ga malo, decko je opasan talenat, ima preko 210 i preko 110kg a krece se kao bek! Americki mediji su ga proglasili ubedljivo najboljim mladim igracem u Americi! Stvarno bi bilo lepo ako mu dopustimo da igra, ako zelja postoji, za duze staze, za par godina ce stasati u NBA zvezdu, uz perspektivne igrace kakvi su Bogdan, Peno, Mali iz partizana, msm da je Marinkovic, Mitar, Danguba, Jokic, Nedovic, Kuzmic (govorim na duze staze) mozemo ponovo da budemo rame uz rame sa Amerima...
Pozdrav ljubiteljima kosarke.

Mich

pre 9 godina

Kako ovde ima glupih komentara, pa jedno su klubovi a drugo je kult reprezentacije, BRAVO ZA DJORDJEVICA koji bre stranci u reprezentaciji mi
smo jedna od retkih reprezentacija koja nema stranca i tako treba i da ostane

milos kg

pre 9 godina

Tom klincu ameru je majka srpkinja,to je nas covek i treba ga odmah ukljuciti u mlade selekcije.Svakodnevno imamo pozitivne primere da nase boje sa ponosom brane druge nacionalnosti,ljudi raznih nacionalnih manjina koji su nasi gradjani,a ovaj ili neko drugi ko i malo ima veze po krvnom srodstvu sa ovom drzavom ima sva prava ovde,a oni koji vode sport ove zemlje imaju obavezu da sagledaju kvalitet,i ako odgovara,pozovu pod nasu zastavu.

VarjagBG

pre 9 godina

Sale je starovremnski lik, i to ne u negativnom smislu. Kada je on stasavao , reprezentacija je znacila i njemu, i sima nama, mnogo vise od onoga to to sada znaci bilo kome. Treba ljudi da znaju, da je tada, prilika da se igra za repku, bila cast, pre svega. Ima ljudi koji su karijere prokockali zbog povrede u repki. Treba znati, da smo se tada sprdali sa klubovima koji imaju strance. Jednostavno, to se nije smatralo odrazom klubskog i nacionalnog uspeha.

Sale se dokazao u svim mogucim reprezentativnim selekcijama, i kada je bilo lako, i kada je bilo tesko. Bio je vodja, vizionar, covek odluke. Na stranu sto navijam za Partizan, nema uporedive velicine u kosarci. U poredjenju sa njim su svi su samo pratece uloge, bez uvrede.

On hoce uspeh srpske reprezentacije sa gradjanima Srbije, pod srpskom zastavom, u dresu koji ima srpski grb( po meni steta sto nije plav, ali ok-i Nemci imaju bele, Italijani plave...). Bitnije je da postoji srpska kosarka, nego da igraju naturalizovani igraci. To ljudi treba da shvate.

Koliko je to bitno, pokayuje cinjenica Kalinica i Jovica, koji su prosle godine bili prosecni igraci.

Ratko

pre 9 godina

Ako se misli na Kaminskog i ako taj momak izrazi javno zelju da igra za nasu zemlju, posto je Srbin po majcinoj strani momentalno prihvatiti zato sto cemo se kasnije gorko kajati. Krkica smo vise puta pitali i nije hteo, ne znam sa Risario Zivkovicem sta se desva i izgleda da ce ga Holandjani oteti. Inace Kaminski je sjajan igrac visok 213 cm a mi kuburimo sa centrima. Ej igrac koji je odrastao i razvijao se u SAD najacoj kosarkaskoj sili na Svetu.Svako normalan bi se iznervirao ako jedan od najboljih NCAA igraca kaze volim i hocu da igram za Srbiju a nas mendzerski savez kaze ne trebaju nam stranci! To je van svake pameti. Druga je stvar ako on ne zeli da igra, bas bih voleo da dobijemo sto je pre moguce odgovor na ovo pitanje. Zamolio bih redakciju ako moze nekako da dodje do ovog momka i napravi jedan interviju, cisto da narod javno zna o cemu se radi.

Partizan sampion,izraziti favorit

pre 9 godina

Stefan Peno je u skorasnjem intervju izjavio da mu je otac Srbin a majka iz neke africke zemlje cini mi se iz Gvajane.Nemam pojma otkud vam to da mu je majka Srpkinja a otac Afrikanac ili da mu je majka Indijka.

DedaMiloje

pre 9 godina

Po meni svi stranci koji su igrali za Partizan bi mogli igrati za reprezentaciju ! To su legende kluba i nasa porodica ... treba ih ispostovati ... draze mi je da vidim njih nego nekog Jovica ili Kalinica ...
(PFC, 26. mart 2015 15:53)

Posle je Vujošević super lik. Ovo ni jedan navijač Crvene Zvezde ne bi izjavio za igrača Partizana osim ako nije odbijao dres. Evo ja bih više voleo da vidim Mačvana nego Lazmea u reprezentaciji. Koji je tvoj mozak dečko?

Srdjan

pre 9 godina

U kosarci nam nisu potrebni stranci. Imamo toliko dobrih da ih mozemo davati drugim reprezentacijama :). Dok u fudbalu nam ne bi pomoglo ni da Nemcima prisijemo Srbija. Ni tada se ne bi kvalifikovali. Jedno je jasno. Srbija je kosarkaska nacija i nisu nam potrebni stranci.

Samo sa onima kojima je Srbija na srcu

pre 9 godina

Radije poslednji sa nasima nego prvi sa strancima, pa makar to bili Lebron i KD.

PS. Westbrooka i Hardena ne bih zvao pa makar se prezivali Zapadnomoravic i Tvrdic.

Sumnjivac

pre 9 godina

Nisam pristalica teorija zavere, ali stvarno sticem utisak da neko forsira pricu o strancima u kosarci jer se tacno secam da je Djordjevic nedvosmisleno rekao da stranci NECE igrati u nasoj reprezentaciji.

baca

pre 9 godina

Nema potrebe za strancima u reprezentaciji. Ovi što se naturalizuju na brzinu upravo zbog igranja za reprezentaciju nam nisu potrebni. Druga je stvar ako neki stranac odraste u Srbiji, ima naše državljanstvo preko roditelja, godinama živi ovde i sportski se razvije do nivoa reprezentacije.

Divos

pre 9 godina

@ srbEUin, 26. mart 2015 17:08 i još neki

Чему трпати Пена у ову причу, и ако неко не прати спорт, нити мари за спорт, није разумно ни да шаље коментар на ову тему, који и нема везе са спортом.
Стефан Пено је Србин, по свим порталима, клинцу је дрес Србије светиња од 14е године, тј већ 4 године, чак задње 2 године преко љета игра за 2 узраста (прошле године У-17 СП, и У-18 турнир АШ и ЕП), и није му тешко 4 месеца одрицања када је светиња у питању, што би се рекло, клинац је посвећен до сржи српству, Србин грунтовно 1/1, морате бити опасно малициозни па Стефана трпати у ову причу.

Огњен Кузмић је Србин из Српске, У млађим узрастима није показивао никакав потенцијал, али је марљивим радом то надокнадио и постигао одређени ниво. У сезони 2012е су ови из БиХ вршили агресиван и безобразан притисак на момка, али након што му је дат сигнал да би могао имати шансе за најдражи дрес то је готова прича.

Френк Камински је Американац, нигде га није било у његовом год. (Митровићевом и Миљеновићевом) када су млађи узрасти Србије у питању. Овде се преко овог момка (који баш и није показао да је загрејан, уосталом ето му Гуровић, па нека се у Б селекцији докаже, а и докаже да му је стало до дреса Србије) покушава "изокола" протурити причу о пожељности Амера у дресу Србије.

Сале је прозрео то, и птавилно се одредио. За Србију не треба да играју они који ће калкулисати, гледати колико би могли имати користи, и напрасно се сетити, већ они којима је дрес Србије светиња.

Top lista nadrealista

pre 9 godina

Mozda ali samo mozda bi shvatio da nam zaigra kvalitetan stranac u nekom sportu koji nam se vrlo slabo kotira,na 1 loptu se ne mogu ni takvog setiti, ali u kosarci? Pa to bi bilo van pameti!

banka

pre 9 godina

Nema sanse, prosto i zbog kvaliteta. Ko je trenirao kosarku dug period i to dok je bio mali, pa posle jos imao iskustva da igra u inostranstvu zna o cemu pricam. Drugo je to kad neki Mekejleb dodje u Partizan pa provede celu sezonu tamo, navikne na taktiku i na dirgentsku palicu. Tako jake individualne igrace kad bi pustio u neuigran tim kakav je jedna reprezentacija to bi bio kolaps. Ovi nasi znaju zajednicku taktiku jako dobro, osecaju je u krvi i zato nam reprezentacija i dalje igra dobro bez obzira na vrtoglav porast konkurenciju u svetu u poslednjih 15 godina.

MJ11

pre 9 godina

Nemam ništa protiv da neko ko nije Srbin igra za reprezentaciju Srbije u bilo kom sportu ako je rodjen ili odrastao u Srbiji ili da je iz inostranstva a da mu je neko od predaka(otac,majka,baba,deda) iz Srbije ali sam protiv uvoznih igrača koji nemaju nikakve veze sa Srbijom nego su tu da bi se prodali ili zato što nemaju mesta u reprezentaciji svoje zemlje!

mick

pre 9 godina

ako Lebron(bilo ko) dodje u Srbiju i njegovo dete ovde odraste onda je ok da igra. a da uvozimo igrace kao komsije koji nisu nogom krocili pre toga u zemlju je krajnje degutantno...

...

pre 9 godina

A kome je trebao to da uputi poziv? Kao da bi se sad nakog srebrne medalje tako nešto uopste i razmatralo? Uvek smo mogli i uvek ćemo moći našim snagama, a i ako ne budemo nije kraj sveta, bolje nego angažovati plaćenike kao neki.

Marko

pre 9 godina

U pravu je selektor od toliko talentovanih igrača treba još da uvozimo strance, na svakoj poziciji imamo po 2-3 dobra igrača, tako da ne vidim šta će nam prosečni stranci.

cukce

pre 9 godina

(KOSTA1703, 26. mart 2015 16:27)

Treba da ima srpsko poreklo ili da je rodjen na teritoriji Srbije bez obzira koje je nacionalne pripadnosti! A moze i ako nije rodjen u Srbiji i nema srpske korene ali ima srpsko drzavljanstvo i da od mladjih kategorija nastupa za klubove u Srbiji!

Kuzmic je Srbin rodjen u Doboju (Republika Srpska/BIH) a za BIH je hteo igrati jer mu je tu lakse da zaigra za reprezentaciju nego za Srbiju slabija je konkurencija kao sto je Gordic uradio!

Bircevic ima crnogorskog porekla ali je rodjen u Lazarevcu!

Dalje imamo puno Srba iz CG, Republike Srpske, Hrvatske i dijspore koji igraju za nase selekcije u raznim sportovima, te imamo dosta reprezentativaca drugih nacija koji su rodjeni u Srbiju i nastupaju za Srbiju!

Ne vidim sta ti nije jasno i sta je sporno! Licno gotivim Dzenkinsa, on ili bilo koji stranac ako dokaze da ima srpske korene sto nije tesko a igrama zasluzuje dobice mesto u reprezentaciji! A ne neko ko do skoro nije mogo da nadje Srbiju ni na karti da igra za reprezentaciju!

dex

pre 9 godina

Pricate bez veze, a ne znate o kome je rec. Nije rec o Vilijamsu, ili ne znam kome, vec o Kaminskom. Decko je Srbin koliko i Peno. Aktivan je u nasim gastarbajterskim udruzenjima iaki ruku na srce ne zna srpski. Veliki gubitak bi bio ne pozvati ga!

NIJE IM LAKO

pre 9 godina

A sta ce onda da rade Blazic, Cirbers, Jenkins i M-Will? Zasto ih Radonjic onoliko gura, ako vec ne mogu da igraju za Srbiju? A sta ako Covic kaze da su Srbi? Ipak, su oni po navijacima FMP-a sigurna cetvorica na spisku od dvanaest igraca.
(Korlic, 26. mart 2015 14:58)

Tvoji mora da su se obradovali!!!

Cezarus

pre 9 godina

Identitet repretentacije je nešto što nema cenu! Sale je apsolutno u pravu... a mi hvala Bogu imamo dosta kvalitetnih igrača, tako da o tome ne treba ni razmišljati

shazam

pre 9 godina

Kosarka je za nas specifican sport. Jedan je od retkih u kojima smo imali velike uspehe (uz vaterpolo, donekle odbojku), ali jedini od nabrojanih koji je i u svetu izuzetno popularan (2. ili 3. od grupnih sportova). Prema tome, mi ovde ne pokusavamo da probijemo led ili privucemo paznju, pa da nam trebaju "brzinska resenja" tipa e ajde da uzmemo nekog Americkog beka sutera ili pak centra, posto smo tu mozda trenutno deficitarni. Ne, nas pristup sa kosarkom nije isti kao sto je mozda u srpskoj kriketaskoj ili hokejaskoj ili ragbi reprezentaciji. U kosarci znamo da iako nam je liga u svojevrsnoj dubiozi (kao i sve ostalo u drzavi), kosarka je i dalje popularna medju klincima, i dalje postoje nasi vrsni kosarkaski radnici kako u zemlji tako i u inostranstvu, i mi smo uprkos tome sto nismo na nivou od pre 15 ili 25 godina, i dalje rasadnik talenata, a ne neko ko mora da placa najamnike da bi uopste imao ligu. U tom smislu, reprezentacija je vazna kao simbolicni predstavnik onoga ka cemu ti klinci treba da streme, i cemu da se nadaju. Poruka ne treba i ne sme da bude - ako nam fali neko na tvojoj poziciji, dovescemo stranca. Poruka mora da bude - radi, uci, i dobices sansu. Zbog toga nasi igraci treba da budu oni koji su odrasli u Srbiji, ili eventualno koji imaju roditelja iz Srbije i znaju srpski iako su rodjeni u inostranstvu (komunikacija tj. koriscenje istog jezika je od ogromne vaznosti u kosarci). Boja koze naravno nije bitna - neko je pomenuo primer Stefana Penoa.

bas ovako je

pre 9 godina

"Stranac" je igrac koji dodje u nasu zemlju da igra,malo je izvisio za reprezentaciju zemlje iz koje dolazi,pa mu nasa drzava izda pasos ... Sta ce nasoj kosarci takvi... A oni sa srpskim poreklom,kvalitetni ljudi i igraci,a selektor ih zeli,dobrodosli ste !

Иван

pre 9 godina

Чекајте, људи: па зар није и Стојаковићу, Тарлаћу, Јарићу, Гуровићу, Вукчевићу један родитељ пореклом био странац тј. Грк?

Шалу на страну, ми јесмо били занемарили подмладак, нама носиоци у репрезентацији јесу били у једном периоду момци који су кошарку добрим делом учили напољу, и између њих и Каминског нема разлике административно, а добрим делом ни што се тиче недомаће кошаркашке школе. Да ли је сада у савезу ситуација другачија, и ако јесте колико - не знам. Али ако је Ђорђевић овде мислио на кошаркаша Висконсина - мада ја сматрам на основу помињања менаџера да није - онда је мало контрадикторан: с једне стране је "за" да се наши млади играчи, попут Пена, развијају у иностранству, сам савез се у последње време бори за разне Србе из региона и белог света који овде никад нису играли, а са друге стране, селектор је тобож "против" Каминског (под још једном претпоставком, да овај заиста жели да игра за нас). Ту би онда проблем био само непознавање нашег језика код дотичног. Не желим да верујем да је ствар у недостатку српских крвних зрнаца: Пено као Србин у другом колену може, Камински као Србин у трећем не може у репрезентацију.

У принципу - добра изјава Ђорђевића. Оставио је наду и домаћим играчима да могу до А тима, запушио уста радозналцима и добио на времену да обави администрацију око давања држављанства таквима као што је Камински. Поготово што се недавно дигла бука због оне Маринине Американке.

Баскеташ

pre 9 godina

Што се мене тиче то је врло једноставно. Човјек који може да разумије мој коментар и жели да игра за Србију је добродошао. Остали се не би уклапали ни на тренингу, ни на тајмауту.

Nikola

pre 9 godina

Чекајте, људи: па зар није и Стојаковићу, Тарлаћу, Јарићу, Гуровићу, Вукчевићу један родитељ пореклом био странац тј. Грк?

Ne, njihovi roditelji nisu bili Grci, nego su oni uzeli grcko drzavljanstvo kada su otisli tamo da igraju iz 2 razloga, ogranicen broj stranaca koji je mogao da igra u prvenstvu i to jer su Grci zeleli da navedeni igraci igraju za Grcku.

Dag Kristi

pre 9 godina

@PFC
Au,brate,nije tebi lako.Ja kao Zvezdas bih vise voleo da vidim Gagija Milosavljevica,nego Kobija Brajanta u reprezentaciji.

ProfesorKiksMaler

pre 9 godina

Stranci imaju svoju zemlju, svoje klubove i svoju reprezentaciju. Zašto ne igraju tamo?
Zašto zauzimaju mesto našoj deci u našoj zemlji? Bravo za košarkašku legendu Đorđevića! Naši momci su naša reprezentacija!

chubby checker

pre 9 godina

pozvati i PLATITI stranca koji nikada nije ni prosetao Srbijom (zvuci apsurdno ali u nekim zemljama je to postao trend) bi bila ogromna greska. ali je isto tako greska menadzmenta KSS-a (ako tako nesto uopste postoji) to sto Pekovic igra za CG, to sto Mirotic igra za Spaniju (ili CG, videcemo, ali sigurno ne za Srbiju), to sto Pavlovic od raspada SCG ne igra ni za koga, i tako dalje.. konkretno mislim da je u ovom slucajo rec o Kaminskom. ako je tako onda prvo bi trebalo videti da li decko uopste zeli da igra za Srbiju i drugo da li barem razume srpski jer nekako ne mogu zamisliti Djordjevica ili bilo koga drugog na klupi reprezentacije Srbije da objasnjava tokom tajm-auta na engleskom. inace Kaminski nije ni manje ni vise Srbin nego Milorad Cavic koji je takodje rodjen i skolovao se u Kaliforniji pa mu nista nije falilo da bude nacionalni heroj Srbije godinama.

Sportista

pre 9 godina

Nikada nismo ima li stranca "niti kao SFRJ niti kao Jugoslavija , niti kao SCG a ponajmanje sad kao SRBIJA" Imamo mi dovoljno igrača koji bi mogli da konkurišu za reprezentaciju jer ipak smo mi zemlja košarke iako nismo više tako jaki kao pre ali smo na pravom putu da se vratimo tamo gde smo bili i uvek u košarci.

Zvezda zauvijek

pre 9 godina

Trebaju ostali da uzimaju srpske igrače, koji su višak u reprezentaciji, da igraju za njih, A ne mi svjetska velesila da koristimo neke strance.

nik sloter

pre 9 godina

KOSTA 1703@ Ako mi dokazes u kakvoj vezi je moj nick sa mojom inteligencijom,javno cu ti se izviniti ? I dalje mislim da si napisao glup komentar,vidi se da mozes bolje od toga!

al sam pametan

pre 9 godina

ko god je srbin, ili je rođen u srbiji i srbiju doživljava kao svoju zemlju (albanci,mađari,muslimani...), treba da igra/nastupa za srbiju. isto važi i za one koji vuku srpsko poreklo (jedan od roditelja je srbin ili mu je neko od predaka srbin/iz srbije). protiv sam uvoženja stranih igrača, kao što su to uradili hrvati i makedonci..

ivan78bg

pre 9 godina

Pa nismo mi Hrvati MAkedonci Bosanci ili Crnogorci pobogu.Normalno da u reprezentaciji ne bude stranaca.Pa to je reprezentacija nije klub.

Trollston

pre 9 godina

Zasto neki komentatori plasiraju ideju da se ovo tice Kaminskog? Mislim da je Sale ovde mislio na slucaj tipa McCaleb u Makedoniji, Rochestie u CG ili oni momci koji su igrali za Hrvatsku i Bosnu, a da pre toga nisu imali nikakve veze sa drzavama za koje su potom nastupali. Tu se u sustini radi o kupovini igraca koji nikako ne mogu da igraju za svoju maticnu drzavu (uglavnom USA, zbog neverovatne konkurencije), pa onda za dobre pare igraju za osrednje evropske reprezentacije. Pominje se i Peno, taj decko je Srbin koji je igrao za sve moguce selekcije nase drzave, a to sto je dete iz mesovitog braka nema nikakve veze. Sto se tice Kaminskog, on ima pravo nastupa za nasu selekciju, a koliko cujem, ima i zelju da igra za Srbiju, koja je zemlja njegovih predaka. Dakle, njegov slucaj nema nista zajednicko sa npr McCalebom.

stambolt

pre 9 godina

@ Nikola

Komentar sa kojim se ti slazes je prepun sovinizma i rasizma. Po logici tvojoj i tog drugog komentara, Djordjevic sada mora da pozove Nelsona jer jel te ima drzavljanstvo? Pa imaju ga i Savanovic i Bobi pa nisu dobili poziv. Imam ga i ja, jel mora sada i mene da pozove? Nelson ne zna verovatno vise od 5 reci srpskog, da mu organizujemo prevodioca za tajmaute? Dobio je drzavljanstvo iz zna se kojih razloga, kao gradjanin Srbije ima sva ostala prava isto kao i ja, ali to pravo ne znaci da je neko duzan da ga pozove u reprezentaciju.