Petak, 29.11.2013.

12:44

ATP: Poslednji osvrt na burnu 2013.

Izvor: B92

ATP: Poslednji osvrt na burnu 2013. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Nenad

pre 10 godina

Definitivno najjaci utisak i ujedno najveca,duboka tuga i razocaranje je poraz Noleta na Roland Garrosu.Taj mec,ono pecanje na mrezi...bilo je tu i nakon tog pecanja prilika,i to dobrih,da Novak to dobije.Ubedjen sam da,uz duzno postovanje Ferreru,Nole bi finale dobio kao sto ga je dobio Nadal-sa ubedljivih 3:0.To mi je i sada,kada se osvrnem,najteze palo.Nepristrasno gledano,definitvno je obelezio Nadalov "cunami comeback" i dominacija do pocetka jesenjeg dela sezone.Neverovatno,nisam to ocekivao.Nakon one titule u Monte Carlu,koju je uzeo skoro na jednoj nozi,ocekivao sam mnogo vise od Noleta u prolecnoj sezoni sljake.Uprskao je stvar i u Madridu,koji je pre dve godine rutinski osvojio,i odmah potom u Rimu-neobjasnjiv poraz od Berdycha.Posle Garrosa,drugi najjaci utisak je definitvno neobjasnjiv,cudan poraz na Wimbledonu od Murraya.Imao sam utisak da je Nole,da je vrlo malo dodao gas,on mogao izaci kao pobednik sa 3:0 u setovima.Igrao je nekako ravnodusno,saosecajno sa britnskim zeljama o svom nacionalnom sampionu posle Perryja.US Open i onaj prokockani treci set.Ko zna sta bi bilo do kraja meca...Jesenji deo odlican.Sve u svemu,moj konacan rezime sezone je da su Nadal i Murray Djokovicu pokupili onaj prvi,najbolji i nasladji skorup i kajmak.Grand Slam titule.Priliku da Nole posle Lavera,ostvari Calendar Year Grand Slam.

Konstantin odnosno Dragan

pre 10 godina

Zavist je čudo@ Pa gospodine Zavist Je Čudo, otvaranje ozbiljne polemike sa Vama nije moguće, jer ništa ne razumete. Važno je da ste dobili "dozu besplatnog smeha" (Gospode Bože!). Ko se ovde bruka a ko je smešan - pametnom je jasno.

Zavist je cudo

pre 10 godina

(Konstantin) ili (Dragana) ili kako se vec sve zoves...


Zaboravih! Sem svog "ex catedra" misljenja, jel si mi ponudio misljenje NEKOG RELEVANTNOG U TENISU (da su to najmanje vazni turniri), kao sto sam te ljubazno zamolio? NISI!
Pitam se zasto?
Pametnom dosta.

Konstantin

pre 10 godina

Zavist je čudo@ - Ti stvarno mnogo ne znaš i još se diviš svom neznanju. Šangaj i Pariz jesu manje bitni mastersi, a ko hoćeš argument evo ti: osvajali su ih uglavnom prosečni teniseri, a velikima je služio za spasavanje sezone, koliko-toliko. Od AO pa do kraja Uso, šta si uradio, uradio si. Ostaje samo završni masters, koji bi po meni trebalo da se igra bar sa sdve nedelje pauze, zbog iscrpljenosti, a ne odmah posle Pariza. A ako se neko bruka, ti se brukaš i uopšte ne vidim šta ti je tolko smešno? Pa i svi slemovi su jednaki ali su RG a naročito W najprestižniji. Pitaj Đokovića šta bi sve dao da osvoji RG

Zavist je cudo

pre 10 godina

(Konstantin, 30. novembar 2013 23:03)

Ha ha ha!!! Dobih ocekivanu dozu besplatnog smeha! Samo se ti pitaj sta mi je smesno! Ha ha ha! Tebi nije dosta brukanja. Ali dobro, meni vise smeha, ok, super!
Poredjenje sa GS turnirima je zamena teza. Sedi, jedan!
Argument da su ih osvajali uglavnom prosecni teniseri, NIJE argument u prilog tezi da su najmanje vazni turniri. Oni su argument za nesto drugo (nisam toliko dokon da moram bas sve da ti objasnjavam). Onda po tvojim "argumentima" Wimbldon u godinama kad su ga osvajali Krajicek i Ivanisevic, je bio manje vazan turnir, ili evropsko fudbalsko prvenstvo kad su ga osvojili Grci, je tad bilo manje vazno, mogu ovako do sutra, ali rekoh, nisam toloko dokon.
Samo se ti brukaj i dalje, ne odustaj! Nikad dosta smeha, zdravo je! Pozdrav!

Jova

pre 10 godina

@zaverenik

Ima toga još, samo je manje očito. Bez toga izgleda ne ide ali nama, pravim ljubiteljima tenisa, na kraju uvijek ostane igra. Zato je meni drago da znam da Novak ima kvaliten i da je sposoban odigrati bolje od svih. 2011 znamo kakva je bila, prošle i ove godine, na ZT je nanizao 2 x po 5 najbolje plasiranih i pokazao, kako već rekoše ( ne naši, nego oni koji se u tenis razumiju ) " ko kosi a ko vodu nosi". Mala utjeha, znam. I mada mi je jasno sve ipak se naivno nadam da će u narednoj godini stvari doći na svoje. Morale bi. Mada ko zna, možda se moćnici odluče pa "povampire" Marija, otkriju da Federer ipak nije srušio sve rekorde, ni Nadal dugo nije osvojio AO a možda ( zašto da ne ) Novaku puste - omoguće ga osvoji sva 4 GS. Ipak je sve otvoreno.

Svakako će biti zanimljivo.

Pozdrav

Zavist je cudo

pre 10 godina

(Dragan, 30. novembar 2013 10:16)

Pazi ovog instant peudo-strucnjaka. Ti bas ne vidis kad se brukas. Daj mi misljenje bilo kog relevantnog u tenisu, da su Pariz i Sangaj najmanje vazni masters turniri. Uzalud ces traziti, NEMA IH! Onda te molim da mi ti to obrazlozis, da se slatko ismejem. Jedva cekam. Evo ja kazem da su Rim (svi se cuvaju za RG), M. Karlo (mnogi ga ne igraju jer se tretira kao ATP500), i Sinsinati (svi se cuvaju za USO), najmanje vazni, i sta ces sad. Jaka argumentacija, ali ja ipak ne mislim tako.
Neznanje i subjektivnost, a istovremeno bezobrazna samouverenost bez pokrica, pojedinaca ovde je NEVEROVATNA! Svasta moze covek ovde da procita, ali dobro, barem ljudi poput mene provedu neko vreme smejuci se, dakle nije da smo bez benefita. Pozdrav.

MilanM

pre 10 godina

ATP 2013
Nole kreće iz Australije, Nadal iz Amerike. Nole osvaja GS, ATP 500. Nadal uglavnom ATP 250 i poneki 500.
Master u Monte Karlu. Novak lagodno razbija Nadala. Toni ili neko iz Nadalove ekipe, uviđa da nije dovoljno Nadal ojačao da bi "tukao" Noleta.
Kreću neke druge igre. Master u Madridu, kada su Madriđani naprosto postali Bugari. I zviždali na svaki Noletov udisaj vazduha. Noletu "pucaju" živci (verovatno se još svašta dešava iza kulisa).
GS Rolan Garos. Novak rešen da sve razbija. Polufinale protiv Nadala. Kao izjednačena igra, ali Nole se pita kako će se sve završiti. I ključni momenat: NOLE SE SPREMA ZA SERVIS, TAMAN DA IZBACI LOPTICU, ČUJE SE SUDIJINO time. Sledi besan pogled Noleta ka sudiji (kada je sudija opomenuo svetskog br. 1?), servis viner, Nadal vraća balon, a Nole, besan, želi da "probije šljaku sve do Kine". Pecanje u mreži. I kraj.
Šta želim reći, nikom u svetu neodgovara da Nole bude br. 1. Ove godine, on je imao 3 puta manji sponzorski ugovor od RF (koji odlazi). Ali kada RF stavi Rolex ili bilo šta 100 Švajcaraca uradi isto. Mi i da se svi napnemo i jednog dana svi (7 miliona) kupimo Nike majicu, to je za Nike ništa.
Ja sam rešio, sledeće godine kupujem samo UNIQLO.

Dragan

pre 10 godina

Ovu godinu obležio je Nadal. Baš kao što je obeležio 2008. sa dva slema i olimpijskim zlatom, zatim 2010. sa tri slema baš kao i Nole 2011. Kraj priče što se tiče 2013. Najajči utisci znači *povratak kralja" i pobeda nad Noletom u polufinalu (finale pre finala) RG i njegova fantastična serija letos na betonu: Ridžers kup, Sinsinati i šlag na torti osvajanje USO što je bilo prelomna tačkaza njega i Noleta. Nole se posle USO probudio, ali kasno. Nadal jeste pao, Nole je osvoji dva najmanje važna mastersa, Šangaj i Pariz, i ATP tour što mu je posle AO najveći uspeh ove godine. Nole uopšte nije imao tako lošu godinu, čak bolju od prošle, ali... Narednu godinu i naredne dve-tri obeležiće Nadal i Nole. Račune jedino može u onim najvećim mečevima da im pomrsi Marej (Noletu je nezgodan a Nadal ga redovno dere), stvarno ne vidim trećeg. Nadal će pokušati da uzme AO u đe u istorije, a Nole RG i uđe u istoriju-Hoće li Nole odnosno Nadal predati svoja carstva (AO i RG) videćemo. Biće to mnogo zanimljiva sezona. A ko će od njih biti bolji 2014. odlučiće W ili USO.

Иван

pre 10 godina

Поред набројаних догађаја (тријумфални повратак Надала, велики пад Федерера, Мари први Британац који је освојио Вимблдон после много година, "допинг" афере), моји најјачи утисци су:

1. Ђоковић је већ трећу годину најбољи тенисер света, у смислу најкомплетнији, са највишим врхунцем, са игром против које технички ниједан играч не може да игра, а то не успева да капитализује како треба. Ја га чак због тога не кривим, јер пратим Новака од 2005. године, и имајући у виду начин на који је стигао до врха, мислим да његов карактер није ни могао да буде другачији, очекујем од следеће године много нове велике Нолетово победе, али ипак, не могу да се отмем утиску, онако са дистанце: човек са најбољом игром већ три године, а опет, само пет слемова за све то време.

2. Протекла тениска година је више тога прикрила, него што је открила. Наоко, то је битка између два неприкосновена играча, али сам крај сезоне је оставио много упитника: да ли је Дел Потро заиста пронашао у Шангају оно што му је недостајало да побеђује редовније Надала? Колико ће Фереру вредети Париз? Какав ће се вратити Шкот? Све у свему, у Мелбурну би могло бити занимљиво већ од жребања: Делпо, освежени Роџер, упорни Давид, незгодни Вавринка, сви могу да откину неког од фаворита: Нолета (њега истина најтеже), Рафу и поготово Ендија у четвртфиналу.

urbanBGD

pre 10 godina

"Novak je u velikom delu sezone igrao po principu toplo-hladno, osim u Melburnu gubio je najvažnije mečeve..."
Kakva neistina. U najmanju ruku vrlo diskutabilna tvrdnja. Voleo bih da Saša pričita ponovo ovaj pasus i izmeni ga. Nema potrebe biti toliko kritičan prema Novaku. Imao je svega dva mlaka meča u prvoj polovini godine (npr protiv Dimitrova), za razliku od Nadala nije ispao u prvoj rundi.

bane sine

pre 10 godina

boze, kad procitam da je nalbandijan u karijeri osvojio 11 turnira i setim se novakove 2011. ili rafine ove godine, shvatim koje su to velicine...

zaverenik

pre 10 godina

Meni je samo Vimbldon ostao kao tamna mrlja u ovoj sezoni. Može da priča ko šta hoće ali ispadanje Federera, Nadala od anonimusa i onako odigrano finale Novaka je previše za takav turnir...

Jova

pre 10 godina

Vidjesmo pregršt prelijepih poena na koje u žaru praćenja rezultata i navijanja za svoje ljubimce možda nismo mogli obratiti pažnju a koji su nam lijepo pokazali zašto je tenis posebna igra i zašto se voli.
Vidjesmo i pravu čaroliju teniskihh umjetnika i gladiatora ali ja, osim kod Novaka, ne vidjeh nijedan osmijeh na licu aktera. Niti jedan. Proslavnjanje i radost zbog osvojenog poena da, spontan osmijeh ne. Novak se iskreno ne može radovati tuđem lijepom poenu ali mu barem može aplaudirati. I to je na mene ostavilo najveći utisak. Taj dječački osmjeh koji mu ozari lice je ustvari dokaz koliko Novak voli ovu igru i kako, uprkos teškom radu i odricanju, ustvari uživa u njoj. Sve dok je tako nema zime za njega, a bogami ni za nas.

Pozdrav svima

milwood

pre 10 godina

Moj utisak je povratak Rafe na 1. mesto . Ko zna koji put je dokazao da kada ga svi otpisuju on se vraća sve jači i jači .Novak me podseća na glumca koji je jedne godine osvojio Oskara u ulozi koju su svi ocenili kao jednu od najboljih u istoriji .Međutim kasnije uloge su svakako odlične , ali su uvek nekako ispod utiska koji se očekivao posle čarobne uloge .

Zoki

pre 10 godina

Analiza bez greske,samo primecujem da mladih snaga koji bi u dogledno vreme mogli da naprave problem vodecima nema ni na vidiku.Tako nesto do sada je bilo nepojmljivo.Kako sada stvari stoje Novak i Nadal vladace jos dugo,dugo

Srdjan

pre 10 godina

Ne znam zasto svi sada stavljate Delpa umesto Feda u "veliku cetvorku" kada je taj isti Delpo, koga volim i postujem, izgubio od Feda i u Parizu i u Londonu... Nadam se da ce Nole u 2014. nastaviti pobednicki niz kojim je zavrsio ovu godinu.

Serdar

pre 10 godina

Novak Djokovic-Rafael Nadal finale Australije 2012 i Novak Djokovic-Rafael Nadal polufinale Roland Garosa 2013 godine su bili mecevi, gde bez ikakve patetike i preterivanja slobodno mogu ovde da napisem, da sam bio na ivici infarkta i to bukvalno.

P.S Inace posle Rol Gar. nisam 3 dana palio ni TV ni internet jel znam da je svuda bila vest da je Novak porazen.

Nataša

pre 10 godina

Odlična analiza Saša, kao i uvek. Dodala bih samo da je godina koja je na izmaku potvrdila da tenisom trenutno i u narednih nekoliko godina vladaju dva čoveka Novak I Nadal, i da je konačno postalo jasno da čuvenog rivalstva Nadala i Federera nema već nekoliko godina i da ga sigurna sam više neće ni biti. Našim teniserima želim puno zdravlja i sportske sreće u narednoj 2014. godini.

llopez

pre 10 godina

Covece gledam ovo, ovaj tenis iz godine u godinu sve vise napreduje, Novak, Endi i Rafa su podigli granice ... Tu je opasan jos DelPo i naravno Wawrinka, tek onda ostali ...

Campari

pre 10 godina

Po meni, jedna od slabijih, možda i najslabija godina od negde 2003.-će i početka uspona Federera. Manje vrhunskih mečeva nego u poslednjih nekoliko sezona. Posle par godina u kojima smo mogli da uživamo u verovatno najboljem tenisu ikada, mislim da je očigledno da prisustvujemo padu kvaliteta tenisa(simbolično posle godine u kojoj su 4 GS osvojila 4 različita člana "velike četvorke"), jednostavno postaje sve očiglednije koliko tenisu bolno fale neki novi klinci vrhunskog kvaliteta.
Na Djokovicu je da pokuša da ovo maksimalno iskoristi i da osvoji što veći broj GS, to je ono što se najviše vrednuje u tenisu. Prvi put ću reći i ja da ako on igra sa svojih 100% na 3 dobijena seta mogu da ga dobiju samo Nadal na RG, Federer na WB(ako povrati samopouzdanje i staru formu), dok na ostala 2 GS na tvrdoj podlozi najviše po 2 seta mogu da mu uzmu Nadal, Marej, Federer i Del Potro. Nadal ima psihološki problem sa njim i kad je tesan meč gubi(sem na RG gde se oseća kao na domaćem terenu), za njega ovo kažem pre svega zbog toga.

cfc

pre 10 godina

bravo Saša, svaka ti je na mestu, imam samo jednu zamerku, nisi spomenuo Dejvis Cup, koji je isto jedan od važnijih i zanimljivih turnira u godini :)

Serdar

pre 10 godina

Novak Djokovic-Rafael Nadal finale Australije 2012 i Novak Djokovic-Rafael Nadal polufinale Roland Garosa 2013 godine su bili mecevi, gde bez ikakve patetike i preterivanja slobodno mogu ovde da napisem, da sam bio na ivici infarkta i to bukvalno.

P.S Inace posle Rol Gar. nisam 3 dana palio ni TV ni internet jel znam da je svuda bila vest da je Novak porazen.

Nataša

pre 10 godina

Odlična analiza Saša, kao i uvek. Dodala bih samo da je godina koja je na izmaku potvrdila da tenisom trenutno i u narednih nekoliko godina vladaju dva čoveka Novak I Nadal, i da je konačno postalo jasno da čuvenog rivalstva Nadala i Federera nema već nekoliko godina i da ga sigurna sam više neće ni biti. Našim teniserima želim puno zdravlja i sportske sreće u narednoj 2014. godini.

cfc

pre 10 godina

bravo Saša, svaka ti je na mestu, imam samo jednu zamerku, nisi spomenuo Dejvis Cup, koji je isto jedan od važnijih i zanimljivih turnira u godini :)

Jova

pre 10 godina

Vidjesmo pregršt prelijepih poena na koje u žaru praćenja rezultata i navijanja za svoje ljubimce možda nismo mogli obratiti pažnju a koji su nam lijepo pokazali zašto je tenis posebna igra i zašto se voli.
Vidjesmo i pravu čaroliju teniskihh umjetnika i gladiatora ali ja, osim kod Novaka, ne vidjeh nijedan osmijeh na licu aktera. Niti jedan. Proslavnjanje i radost zbog osvojenog poena da, spontan osmijeh ne. Novak se iskreno ne može radovati tuđem lijepom poenu ali mu barem može aplaudirati. I to je na mene ostavilo najveći utisak. Taj dječački osmjeh koji mu ozari lice je ustvari dokaz koliko Novak voli ovu igru i kako, uprkos teškom radu i odricanju, ustvari uživa u njoj. Sve dok je tako nema zime za njega, a bogami ni za nas.

Pozdrav svima

zaverenik

pre 10 godina

Meni je samo Vimbldon ostao kao tamna mrlja u ovoj sezoni. Može da priča ko šta hoće ali ispadanje Federera, Nadala od anonimusa i onako odigrano finale Novaka je previše za takav turnir...

llopez

pre 10 godina

Covece gledam ovo, ovaj tenis iz godine u godinu sve vise napreduje, Novak, Endi i Rafa su podigli granice ... Tu je opasan jos DelPo i naravno Wawrinka, tek onda ostali ...

bane sine

pre 10 godina

boze, kad procitam da je nalbandijan u karijeri osvojio 11 turnira i setim se novakove 2011. ili rafine ove godine, shvatim koje su to velicine...

Zoki

pre 10 godina

Analiza bez greske,samo primecujem da mladih snaga koji bi u dogledno vreme mogli da naprave problem vodecima nema ni na vidiku.Tako nesto do sada je bilo nepojmljivo.Kako sada stvari stoje Novak i Nadal vladace jos dugo,dugo

Campari

pre 10 godina

Po meni, jedna od slabijih, možda i najslabija godina od negde 2003.-će i početka uspona Federera. Manje vrhunskih mečeva nego u poslednjih nekoliko sezona. Posle par godina u kojima smo mogli da uživamo u verovatno najboljem tenisu ikada, mislim da je očigledno da prisustvujemo padu kvaliteta tenisa(simbolično posle godine u kojoj su 4 GS osvojila 4 različita člana "velike četvorke"), jednostavno postaje sve očiglednije koliko tenisu bolno fale neki novi klinci vrhunskog kvaliteta.
Na Djokovicu je da pokuša da ovo maksimalno iskoristi i da osvoji što veći broj GS, to je ono što se najviše vrednuje u tenisu. Prvi put ću reći i ja da ako on igra sa svojih 100% na 3 dobijena seta mogu da ga dobiju samo Nadal na RG, Federer na WB(ako povrati samopouzdanje i staru formu), dok na ostala 2 GS na tvrdoj podlozi najviše po 2 seta mogu da mu uzmu Nadal, Marej, Federer i Del Potro. Nadal ima psihološki problem sa njim i kad je tesan meč gubi(sem na RG gde se oseća kao na domaćem terenu), za njega ovo kažem pre svega zbog toga.

milwood

pre 10 godina

Moj utisak je povratak Rafe na 1. mesto . Ko zna koji put je dokazao da kada ga svi otpisuju on se vraća sve jači i jači .Novak me podseća na glumca koji je jedne godine osvojio Oskara u ulozi koju su svi ocenili kao jednu od najboljih u istoriji .Međutim kasnije uloge su svakako odlične , ali su uvek nekako ispod utiska koji se očekivao posle čarobne uloge .

MilanM

pre 10 godina

ATP 2013
Nole kreće iz Australije, Nadal iz Amerike. Nole osvaja GS, ATP 500. Nadal uglavnom ATP 250 i poneki 500.
Master u Monte Karlu. Novak lagodno razbija Nadala. Toni ili neko iz Nadalove ekipe, uviđa da nije dovoljno Nadal ojačao da bi "tukao" Noleta.
Kreću neke druge igre. Master u Madridu, kada su Madriđani naprosto postali Bugari. I zviždali na svaki Noletov udisaj vazduha. Noletu "pucaju" živci (verovatno se još svašta dešava iza kulisa).
GS Rolan Garos. Novak rešen da sve razbija. Polufinale protiv Nadala. Kao izjednačena igra, ali Nole se pita kako će se sve završiti. I ključni momenat: NOLE SE SPREMA ZA SERVIS, TAMAN DA IZBACI LOPTICU, ČUJE SE SUDIJINO time. Sledi besan pogled Noleta ka sudiji (kada je sudija opomenuo svetskog br. 1?), servis viner, Nadal vraća balon, a Nole, besan, želi da "probije šljaku sve do Kine". Pecanje u mreži. I kraj.
Šta želim reći, nikom u svetu neodgovara da Nole bude br. 1. Ove godine, on je imao 3 puta manji sponzorski ugovor od RF (koji odlazi). Ali kada RF stavi Rolex ili bilo šta 100 Švajcaraca uradi isto. Mi i da se svi napnemo i jednog dana svi (7 miliona) kupimo Nike majicu, to je za Nike ništa.
Ja sam rešio, sledeće godine kupujem samo UNIQLO.

Srdjan

pre 10 godina

Ne znam zasto svi sada stavljate Delpa umesto Feda u "veliku cetvorku" kada je taj isti Delpo, koga volim i postujem, izgubio od Feda i u Parizu i u Londonu... Nadam se da ce Nole u 2014. nastaviti pobednicki niz kojim je zavrsio ovu godinu.

Иван

pre 10 godina

Поред набројаних догађаја (тријумфални повратак Надала, велики пад Федерера, Мари први Британац који је освојио Вимблдон после много година, "допинг" афере), моји најјачи утисци су:

1. Ђоковић је већ трећу годину најбољи тенисер света, у смислу најкомплетнији, са највишим врхунцем, са игром против које технички ниједан играч не може да игра, а то не успева да капитализује како треба. Ја га чак због тога не кривим, јер пратим Новака од 2005. године, и имајући у виду начин на који је стигао до врха, мислим да његов карактер није ни могао да буде другачији, очекујем од следеће године много нове велике Нолетово победе, али ипак, не могу да се отмем утиску, онако са дистанце: човек са најбољом игром већ три године, а опет, само пет слемова за све то време.

2. Протекла тениска година је више тога прикрила, него што је открила. Наоко, то је битка између два неприкосновена играча, али сам крај сезоне је оставио много упитника: да ли је Дел Потро заиста пронашао у Шангају оно што му је недостајало да побеђује редовније Надала? Колико ће Фереру вредети Париз? Какав ће се вратити Шкот? Све у свему, у Мелбурну би могло бити занимљиво већ од жребања: Делпо, освежени Роџер, упорни Давид, незгодни Вавринка, сви могу да откину неког од фаворита: Нолета (њега истина најтеже), Рафу и поготово Ендија у четвртфиналу.

urbanBGD

pre 10 godina

"Novak je u velikom delu sezone igrao po principu toplo-hladno, osim u Melburnu gubio je najvažnije mečeve..."
Kakva neistina. U najmanju ruku vrlo diskutabilna tvrdnja. Voleo bih da Saša pričita ponovo ovaj pasus i izmeni ga. Nema potrebe biti toliko kritičan prema Novaku. Imao je svega dva mlaka meča u prvoj polovini godine (npr protiv Dimitrova), za razliku od Nadala nije ispao u prvoj rundi.

Jova

pre 10 godina

@zaverenik

Ima toga još, samo je manje očito. Bez toga izgleda ne ide ali nama, pravim ljubiteljima tenisa, na kraju uvijek ostane igra. Zato je meni drago da znam da Novak ima kvaliten i da je sposoban odigrati bolje od svih. 2011 znamo kakva je bila, prošle i ove godine, na ZT je nanizao 2 x po 5 najbolje plasiranih i pokazao, kako već rekoše ( ne naši, nego oni koji se u tenis razumiju ) " ko kosi a ko vodu nosi". Mala utjeha, znam. I mada mi je jasno sve ipak se naivno nadam da će u narednoj godini stvari doći na svoje. Morale bi. Mada ko zna, možda se moćnici odluče pa "povampire" Marija, otkriju da Federer ipak nije srušio sve rekorde, ni Nadal dugo nije osvojio AO a možda ( zašto da ne ) Novaku puste - omoguće ga osvoji sva 4 GS. Ipak je sve otvoreno.

Svakako će biti zanimljivo.

Pozdrav

Dragan

pre 10 godina

Ovu godinu obležio je Nadal. Baš kao što je obeležio 2008. sa dva slema i olimpijskim zlatom, zatim 2010. sa tri slema baš kao i Nole 2011. Kraj priče što se tiče 2013. Najajči utisci znači *povratak kralja" i pobeda nad Noletom u polufinalu (finale pre finala) RG i njegova fantastična serija letos na betonu: Ridžers kup, Sinsinati i šlag na torti osvajanje USO što je bilo prelomna tačkaza njega i Noleta. Nole se posle USO probudio, ali kasno. Nadal jeste pao, Nole je osvoji dva najmanje važna mastersa, Šangaj i Pariz, i ATP tour što mu je posle AO najveći uspeh ove godine. Nole uopšte nije imao tako lošu godinu, čak bolju od prošle, ali... Narednu godinu i naredne dve-tri obeležiće Nadal i Nole. Račune jedino može u onim najvećim mečevima da im pomrsi Marej (Noletu je nezgodan a Nadal ga redovno dere), stvarno ne vidim trećeg. Nadal će pokušati da uzme AO u đe u istorije, a Nole RG i uđe u istoriju-Hoće li Nole odnosno Nadal predati svoja carstva (AO i RG) videćemo. Biće to mnogo zanimljiva sezona. A ko će od njih biti bolji 2014. odlučiće W ili USO.

Zavist je cudo

pre 10 godina

(Dragan, 30. novembar 2013 10:16)

Pazi ovog instant peudo-strucnjaka. Ti bas ne vidis kad se brukas. Daj mi misljenje bilo kog relevantnog u tenisu, da su Pariz i Sangaj najmanje vazni masters turniri. Uzalud ces traziti, NEMA IH! Onda te molim da mi ti to obrazlozis, da se slatko ismejem. Jedva cekam. Evo ja kazem da su Rim (svi se cuvaju za RG), M. Karlo (mnogi ga ne igraju jer se tretira kao ATP500), i Sinsinati (svi se cuvaju za USO), najmanje vazni, i sta ces sad. Jaka argumentacija, ali ja ipak ne mislim tako.
Neznanje i subjektivnost, a istovremeno bezobrazna samouverenost bez pokrica, pojedinaca ovde je NEVEROVATNA! Svasta moze covek ovde da procita, ali dobro, barem ljudi poput mene provedu neko vreme smejuci se, dakle nije da smo bez benefita. Pozdrav.

Zavist je cudo

pre 10 godina

(Konstantin, 30. novembar 2013 23:03)

Ha ha ha!!! Dobih ocekivanu dozu besplatnog smeha! Samo se ti pitaj sta mi je smesno! Ha ha ha! Tebi nije dosta brukanja. Ali dobro, meni vise smeha, ok, super!
Poredjenje sa GS turnirima je zamena teza. Sedi, jedan!
Argument da su ih osvajali uglavnom prosecni teniseri, NIJE argument u prilog tezi da su najmanje vazni turniri. Oni su argument za nesto drugo (nisam toliko dokon da moram bas sve da ti objasnjavam). Onda po tvojim "argumentima" Wimbldon u godinama kad su ga osvajali Krajicek i Ivanisevic, je bio manje vazan turnir, ili evropsko fudbalsko prvenstvo kad su ga osvojili Grci, je tad bilo manje vazno, mogu ovako do sutra, ali rekoh, nisam toloko dokon.
Samo se ti brukaj i dalje, ne odustaj! Nikad dosta smeha, zdravo je! Pozdrav!

Zavist je cudo

pre 10 godina

(Konstantin) ili (Dragana) ili kako se vec sve zoves...


Zaboravih! Sem svog "ex catedra" misljenja, jel si mi ponudio misljenje NEKOG RELEVANTNOG U TENISU (da su to najmanje vazni turniri), kao sto sam te ljubazno zamolio? NISI!
Pitam se zasto?
Pametnom dosta.

Nenad

pre 10 godina

Definitivno najjaci utisak i ujedno najveca,duboka tuga i razocaranje je poraz Noleta na Roland Garrosu.Taj mec,ono pecanje na mrezi...bilo je tu i nakon tog pecanja prilika,i to dobrih,da Novak to dobije.Ubedjen sam da,uz duzno postovanje Ferreru,Nole bi finale dobio kao sto ga je dobio Nadal-sa ubedljivih 3:0.To mi je i sada,kada se osvrnem,najteze palo.Nepristrasno gledano,definitvno je obelezio Nadalov "cunami comeback" i dominacija do pocetka jesenjeg dela sezone.Neverovatno,nisam to ocekivao.Nakon one titule u Monte Carlu,koju je uzeo skoro na jednoj nozi,ocekivao sam mnogo vise od Noleta u prolecnoj sezoni sljake.Uprskao je stvar i u Madridu,koji je pre dve godine rutinski osvojio,i odmah potom u Rimu-neobjasnjiv poraz od Berdycha.Posle Garrosa,drugi najjaci utisak je definitvno neobjasnjiv,cudan poraz na Wimbledonu od Murraya.Imao sam utisak da je Nole,da je vrlo malo dodao gas,on mogao izaci kao pobednik sa 3:0 u setovima.Igrao je nekako ravnodusno,saosecajno sa britnskim zeljama o svom nacionalnom sampionu posle Perryja.US Open i onaj prokockani treci set.Ko zna sta bi bilo do kraja meca...Jesenji deo odlican.Sve u svemu,moj konacan rezime sezone je da su Nadal i Murray Djokovicu pokupili onaj prvi,najbolji i nasladji skorup i kajmak.Grand Slam titule.Priliku da Nole posle Lavera,ostvari Calendar Year Grand Slam.

Konstantin

pre 10 godina

Zavist je čudo@ - Ti stvarno mnogo ne znaš i još se diviš svom neznanju. Šangaj i Pariz jesu manje bitni mastersi, a ko hoćeš argument evo ti: osvajali su ih uglavnom prosečni teniseri, a velikima je služio za spasavanje sezone, koliko-toliko. Od AO pa do kraja Uso, šta si uradio, uradio si. Ostaje samo završni masters, koji bi po meni trebalo da se igra bar sa sdve nedelje pauze, zbog iscrpljenosti, a ne odmah posle Pariza. A ako se neko bruka, ti se brukaš i uopšte ne vidim šta ti je tolko smešno? Pa i svi slemovi su jednaki ali su RG a naročito W najprestižniji. Pitaj Đokovića šta bi sve dao da osvoji RG

Konstantin odnosno Dragan

pre 10 godina

Zavist je čudo@ Pa gospodine Zavist Je Čudo, otvaranje ozbiljne polemike sa Vama nije moguće, jer ništa ne razumete. Važno je da ste dobili "dozu besplatnog smeha" (Gospode Bože!). Ko se ovde bruka a ko je smešan - pametnom je jasno.

Campari

pre 10 godina

Po meni, jedna od slabijih, možda i najslabija godina od negde 2003.-će i početka uspona Federera. Manje vrhunskih mečeva nego u poslednjih nekoliko sezona. Posle par godina u kojima smo mogli da uživamo u verovatno najboljem tenisu ikada, mislim da je očigledno da prisustvujemo padu kvaliteta tenisa(simbolično posle godine u kojoj su 4 GS osvojila 4 različita člana "velike četvorke"), jednostavno postaje sve očiglednije koliko tenisu bolno fale neki novi klinci vrhunskog kvaliteta.
Na Djokovicu je da pokuša da ovo maksimalno iskoristi i da osvoji što veći broj GS, to je ono što se najviše vrednuje u tenisu. Prvi put ću reći i ja da ako on igra sa svojih 100% na 3 dobijena seta mogu da ga dobiju samo Nadal na RG, Federer na WB(ako povrati samopouzdanje i staru formu), dok na ostala 2 GS na tvrdoj podlozi najviše po 2 seta mogu da mu uzmu Nadal, Marej, Federer i Del Potro. Nadal ima psihološki problem sa njim i kad je tesan meč gubi(sem na RG gde se oseća kao na domaćem terenu), za njega ovo kažem pre svega zbog toga.

milwood

pre 10 godina

Moj utisak je povratak Rafe na 1. mesto . Ko zna koji put je dokazao da kada ga svi otpisuju on se vraća sve jači i jači .Novak me podseća na glumca koji je jedne godine osvojio Oskara u ulozi koju su svi ocenili kao jednu od najboljih u istoriji .Međutim kasnije uloge su svakako odlične , ali su uvek nekako ispod utiska koji se očekivao posle čarobne uloge .

MilanM

pre 10 godina

ATP 2013
Nole kreće iz Australije, Nadal iz Amerike. Nole osvaja GS, ATP 500. Nadal uglavnom ATP 250 i poneki 500.
Master u Monte Karlu. Novak lagodno razbija Nadala. Toni ili neko iz Nadalove ekipe, uviđa da nije dovoljno Nadal ojačao da bi "tukao" Noleta.
Kreću neke druge igre. Master u Madridu, kada su Madriđani naprosto postali Bugari. I zviždali na svaki Noletov udisaj vazduha. Noletu "pucaju" živci (verovatno se još svašta dešava iza kulisa).
GS Rolan Garos. Novak rešen da sve razbija. Polufinale protiv Nadala. Kao izjednačena igra, ali Nole se pita kako će se sve završiti. I ključni momenat: NOLE SE SPREMA ZA SERVIS, TAMAN DA IZBACI LOPTICU, ČUJE SE SUDIJINO time. Sledi besan pogled Noleta ka sudiji (kada je sudija opomenuo svetskog br. 1?), servis viner, Nadal vraća balon, a Nole, besan, želi da "probije šljaku sve do Kine". Pecanje u mreži. I kraj.
Šta želim reći, nikom u svetu neodgovara da Nole bude br. 1. Ove godine, on je imao 3 puta manji sponzorski ugovor od RF (koji odlazi). Ali kada RF stavi Rolex ili bilo šta 100 Švajcaraca uradi isto. Mi i da se svi napnemo i jednog dana svi (7 miliona) kupimo Nike majicu, to je za Nike ništa.
Ja sam rešio, sledeće godine kupujem samo UNIQLO.

Konstantin

pre 10 godina

Zavist je čudo@ - Ti stvarno mnogo ne znaš i još se diviš svom neznanju. Šangaj i Pariz jesu manje bitni mastersi, a ko hoćeš argument evo ti: osvajali su ih uglavnom prosečni teniseri, a velikima je služio za spasavanje sezone, koliko-toliko. Od AO pa do kraja Uso, šta si uradio, uradio si. Ostaje samo završni masters, koji bi po meni trebalo da se igra bar sa sdve nedelje pauze, zbog iscrpljenosti, a ne odmah posle Pariza. A ako se neko bruka, ti se brukaš i uopšte ne vidim šta ti je tolko smešno? Pa i svi slemovi su jednaki ali su RG a naročito W najprestižniji. Pitaj Đokovića šta bi sve dao da osvoji RG

Konstantin odnosno Dragan

pre 10 godina

Zavist je čudo@ Pa gospodine Zavist Je Čudo, otvaranje ozbiljne polemike sa Vama nije moguće, jer ništa ne razumete. Važno je da ste dobili "dozu besplatnog smeha" (Gospode Bože!). Ko se ovde bruka a ko je smešan - pametnom je jasno.

Serdar

pre 10 godina

Novak Djokovic-Rafael Nadal finale Australije 2012 i Novak Djokovic-Rafael Nadal polufinale Roland Garosa 2013 godine su bili mecevi, gde bez ikakve patetike i preterivanja slobodno mogu ovde da napisem, da sam bio na ivici infarkta i to bukvalno.

P.S Inace posle Rol Gar. nisam 3 dana palio ni TV ni internet jel znam da je svuda bila vest da je Novak porazen.

Srdjan

pre 10 godina

Ne znam zasto svi sada stavljate Delpa umesto Feda u "veliku cetvorku" kada je taj isti Delpo, koga volim i postujem, izgubio od Feda i u Parizu i u Londonu... Nadam se da ce Nole u 2014. nastaviti pobednicki niz kojim je zavrsio ovu godinu.

urbanBGD

pre 10 godina

"Novak je u velikom delu sezone igrao po principu toplo-hladno, osim u Melburnu gubio je najvažnije mečeve..."
Kakva neistina. U najmanju ruku vrlo diskutabilna tvrdnja. Voleo bih da Saša pričita ponovo ovaj pasus i izmeni ga. Nema potrebe biti toliko kritičan prema Novaku. Imao je svega dva mlaka meča u prvoj polovini godine (npr protiv Dimitrova), za razliku od Nadala nije ispao u prvoj rundi.

cfc

pre 10 godina

bravo Saša, svaka ti je na mestu, imam samo jednu zamerku, nisi spomenuo Dejvis Cup, koji je isto jedan od važnijih i zanimljivih turnira u godini :)

llopez

pre 10 godina

Covece gledam ovo, ovaj tenis iz godine u godinu sve vise napreduje, Novak, Endi i Rafa su podigli granice ... Tu je opasan jos DelPo i naravno Wawrinka, tek onda ostali ...

Nataša

pre 10 godina

Odlična analiza Saša, kao i uvek. Dodala bih samo da je godina koja je na izmaku potvrdila da tenisom trenutno i u narednih nekoliko godina vladaju dva čoveka Novak I Nadal, i da je konačno postalo jasno da čuvenog rivalstva Nadala i Federera nema već nekoliko godina i da ga sigurna sam više neće ni biti. Našim teniserima želim puno zdravlja i sportske sreće u narednoj 2014. godini.

Jova

pre 10 godina

Vidjesmo pregršt prelijepih poena na koje u žaru praćenja rezultata i navijanja za svoje ljubimce možda nismo mogli obratiti pažnju a koji su nam lijepo pokazali zašto je tenis posebna igra i zašto se voli.
Vidjesmo i pravu čaroliju teniskihh umjetnika i gladiatora ali ja, osim kod Novaka, ne vidjeh nijedan osmijeh na licu aktera. Niti jedan. Proslavnjanje i radost zbog osvojenog poena da, spontan osmijeh ne. Novak se iskreno ne može radovati tuđem lijepom poenu ali mu barem može aplaudirati. I to je na mene ostavilo najveći utisak. Taj dječački osmjeh koji mu ozari lice je ustvari dokaz koliko Novak voli ovu igru i kako, uprkos teškom radu i odricanju, ustvari uživa u njoj. Sve dok je tako nema zime za njega, a bogami ni za nas.

Pozdrav svima

Jova

pre 10 godina

@zaverenik

Ima toga još, samo je manje očito. Bez toga izgleda ne ide ali nama, pravim ljubiteljima tenisa, na kraju uvijek ostane igra. Zato je meni drago da znam da Novak ima kvaliten i da je sposoban odigrati bolje od svih. 2011 znamo kakva je bila, prošle i ove godine, na ZT je nanizao 2 x po 5 najbolje plasiranih i pokazao, kako već rekoše ( ne naši, nego oni koji se u tenis razumiju ) " ko kosi a ko vodu nosi". Mala utjeha, znam. I mada mi je jasno sve ipak se naivno nadam da će u narednoj godini stvari doći na svoje. Morale bi. Mada ko zna, možda se moćnici odluče pa "povampire" Marija, otkriju da Federer ipak nije srušio sve rekorde, ni Nadal dugo nije osvojio AO a možda ( zašto da ne ) Novaku puste - omoguće ga osvoji sva 4 GS. Ipak je sve otvoreno.

Svakako će biti zanimljivo.

Pozdrav

Иван

pre 10 godina

Поред набројаних догађаја (тријумфални повратак Надала, велики пад Федерера, Мари први Британац који је освојио Вимблдон после много година, "допинг" афере), моји најјачи утисци су:

1. Ђоковић је већ трећу годину најбољи тенисер света, у смислу најкомплетнији, са највишим врхунцем, са игром против које технички ниједан играч не може да игра, а то не успева да капитализује како треба. Ја га чак због тога не кривим, јер пратим Новака од 2005. године, и имајући у виду начин на који је стигао до врха, мислим да његов карактер није ни могао да буде другачији, очекујем од следеће године много нове велике Нолетово победе, али ипак, не могу да се отмем утиску, онако са дистанце: човек са најбољом игром већ три године, а опет, само пет слемова за све то време.

2. Протекла тениска година је више тога прикрила, него што је открила. Наоко, то је битка између два неприкосновена играча, али сам крај сезоне је оставио много упитника: да ли је Дел Потро заиста пронашао у Шангају оно што му је недостајало да побеђује редовније Надала? Колико ће Фереру вредети Париз? Какав ће се вратити Шкот? Све у свему, у Мелбурну би могло бити занимљиво већ од жребања: Делпо, освежени Роџер, упорни Давид, незгодни Вавринка, сви могу да откину неког од фаворита: Нолета (њега истина најтеже), Рафу и поготово Ендија у четвртфиналу.

Dragan

pre 10 godina

Ovu godinu obležio je Nadal. Baš kao što je obeležio 2008. sa dva slema i olimpijskim zlatom, zatim 2010. sa tri slema baš kao i Nole 2011. Kraj priče što se tiče 2013. Najajči utisci znači *povratak kralja" i pobeda nad Noletom u polufinalu (finale pre finala) RG i njegova fantastična serija letos na betonu: Ridžers kup, Sinsinati i šlag na torti osvajanje USO što je bilo prelomna tačkaza njega i Noleta. Nole se posle USO probudio, ali kasno. Nadal jeste pao, Nole je osvoji dva najmanje važna mastersa, Šangaj i Pariz, i ATP tour što mu je posle AO najveći uspeh ove godine. Nole uopšte nije imao tako lošu godinu, čak bolju od prošle, ali... Narednu godinu i naredne dve-tri obeležiće Nadal i Nole. Račune jedino može u onim najvećim mečevima da im pomrsi Marej (Noletu je nezgodan a Nadal ga redovno dere), stvarno ne vidim trećeg. Nadal će pokušati da uzme AO u đe u istorije, a Nole RG i uđe u istoriju-Hoće li Nole odnosno Nadal predati svoja carstva (AO i RG) videćemo. Biće to mnogo zanimljiva sezona. A ko će od njih biti bolji 2014. odlučiće W ili USO.

Zavist je cudo

pre 10 godina

(Konstantin, 30. novembar 2013 23:03)

Ha ha ha!!! Dobih ocekivanu dozu besplatnog smeha! Samo se ti pitaj sta mi je smesno! Ha ha ha! Tebi nije dosta brukanja. Ali dobro, meni vise smeha, ok, super!
Poredjenje sa GS turnirima je zamena teza. Sedi, jedan!
Argument da su ih osvajali uglavnom prosecni teniseri, NIJE argument u prilog tezi da su najmanje vazni turniri. Oni su argument za nesto drugo (nisam toliko dokon da moram bas sve da ti objasnjavam). Onda po tvojim "argumentima" Wimbldon u godinama kad su ga osvajali Krajicek i Ivanisevic, je bio manje vazan turnir, ili evropsko fudbalsko prvenstvo kad su ga osvojili Grci, je tad bilo manje vazno, mogu ovako do sutra, ali rekoh, nisam toloko dokon.
Samo se ti brukaj i dalje, ne odustaj! Nikad dosta smeha, zdravo je! Pozdrav!

Zoki

pre 10 godina

Analiza bez greske,samo primecujem da mladih snaga koji bi u dogledno vreme mogli da naprave problem vodecima nema ni na vidiku.Tako nesto do sada je bilo nepojmljivo.Kako sada stvari stoje Novak i Nadal vladace jos dugo,dugo

bane sine

pre 10 godina

boze, kad procitam da je nalbandijan u karijeri osvojio 11 turnira i setim se novakove 2011. ili rafine ove godine, shvatim koje su to velicine...

Zavist je cudo

pre 10 godina

(Konstantin) ili (Dragana) ili kako se vec sve zoves...


Zaboravih! Sem svog "ex catedra" misljenja, jel si mi ponudio misljenje NEKOG RELEVANTNOG U TENISU (da su to najmanje vazni turniri), kao sto sam te ljubazno zamolio? NISI!
Pitam se zasto?
Pametnom dosta.

Zavist je cudo

pre 10 godina

(Dragan, 30. novembar 2013 10:16)

Pazi ovog instant peudo-strucnjaka. Ti bas ne vidis kad se brukas. Daj mi misljenje bilo kog relevantnog u tenisu, da su Pariz i Sangaj najmanje vazni masters turniri. Uzalud ces traziti, NEMA IH! Onda te molim da mi ti to obrazlozis, da se slatko ismejem. Jedva cekam. Evo ja kazem da su Rim (svi se cuvaju za RG), M. Karlo (mnogi ga ne igraju jer se tretira kao ATP500), i Sinsinati (svi se cuvaju za USO), najmanje vazni, i sta ces sad. Jaka argumentacija, ali ja ipak ne mislim tako.
Neznanje i subjektivnost, a istovremeno bezobrazna samouverenost bez pokrica, pojedinaca ovde je NEVEROVATNA! Svasta moze covek ovde da procita, ali dobro, barem ljudi poput mene provedu neko vreme smejuci se, dakle nije da smo bez benefita. Pozdrav.

zaverenik

pre 10 godina

Meni je samo Vimbldon ostao kao tamna mrlja u ovoj sezoni. Može da priča ko šta hoće ali ispadanje Federera, Nadala od anonimusa i onako odigrano finale Novaka je previše za takav turnir...

Nenad

pre 10 godina

Definitivno najjaci utisak i ujedno najveca,duboka tuga i razocaranje je poraz Noleta na Roland Garrosu.Taj mec,ono pecanje na mrezi...bilo je tu i nakon tog pecanja prilika,i to dobrih,da Novak to dobije.Ubedjen sam da,uz duzno postovanje Ferreru,Nole bi finale dobio kao sto ga je dobio Nadal-sa ubedljivih 3:0.To mi je i sada,kada se osvrnem,najteze palo.Nepristrasno gledano,definitvno je obelezio Nadalov "cunami comeback" i dominacija do pocetka jesenjeg dela sezone.Neverovatno,nisam to ocekivao.Nakon one titule u Monte Carlu,koju je uzeo skoro na jednoj nozi,ocekivao sam mnogo vise od Noleta u prolecnoj sezoni sljake.Uprskao je stvar i u Madridu,koji je pre dve godine rutinski osvojio,i odmah potom u Rimu-neobjasnjiv poraz od Berdycha.Posle Garrosa,drugi najjaci utisak je definitvno neobjasnjiv,cudan poraz na Wimbledonu od Murraya.Imao sam utisak da je Nole,da je vrlo malo dodao gas,on mogao izaci kao pobednik sa 3:0 u setovima.Igrao je nekako ravnodusno,saosecajno sa britnskim zeljama o svom nacionalnom sampionu posle Perryja.US Open i onaj prokockani treci set.Ko zna sta bi bilo do kraja meca...Jesenji deo odlican.Sve u svemu,moj konacan rezime sezone je da su Nadal i Murray Djokovicu pokupili onaj prvi,najbolji i nasladji skorup i kajmak.Grand Slam titule.Priliku da Nole posle Lavera,ostvari Calendar Year Grand Slam.