Ponedeljak, 16.05.2011.

08:57

ATP: Nadal prvi, još malo...

Rafael Nadal ostao je prvi teniser sveta i posle poraza od Novaka Đokovića u Rimu, ali sada je razlika između njih dvojice samo 405 poena.

Izvor: ÈŽ

ATP: Nadal prvi, još malo... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

Srboljub

pre 12 godina

Gledamo u momka koji je trenutno bez dileme najbolji teniser sveta”, rekao je osvajač sedam Gren slem titula Džon Mekinro.

bullying

pre 12 godina

1 win against Nadal WAS called a RARITY,2 consecutive wins against Nadal WAS called LUCK,3 consecutive wins against Nadal IS called DOMINANCE and 4 wins against Nadal IS called BULLYING...

Nadal has officially become DJOKOVICS PIGEANT...

GORAN

pre 12 godina

Kada se govori o tim rekordima i ciframa, mislim da će mu za Mekenroov rekord faliti jedna pobeda, a to je onaj neodigrani meč protiv Tipsarevića. Ko će kome a ko ne svoj svome, što bi rekli naši stari.Ali nema veze, Nole je već sada LEGENDA.!

Darko

pre 12 godina

Ne znam da li je neko primetio,kako federer u zadnje vreme menja stil igre malo po malo,izlazi na mrezu cesce. Mislim da je to priprema za nesto veliko,konkretno, da ce pokusati ovogodisnji wimbldon da osvoji i to u serve&volley stilu. A Noletu je mreza Ahilova peta,i taj stil igre mu nikako ne odgovara. Sta vi mislite o tome?

Paks

pre 12 godina

Otkud se sada Borg pojavi sa tim novim nizom od 49 pobeda? Do kraja ce da nadju niz iz prvog svetskog rata od 80 pobeda. Ma ajde bre pa to iz nedelje u nedelju raste po 3 pobede. Prvo Mckinro 38 pa 42. Pa G. Vilas 46 pa sad ovaj Svedjanin Borg sa 49 pobeda. Niko ne zna tacko koliko mu treba svi nagadjaju. Sad ispade da treba da osvoji R. Garos i da stigne do finala sledeceg turnira da bi postao prvi na toj vecnoj listi najduzeg niza bez poraza. Pa nije on masina. Sta je bio taj Borg tarzan!

Jovan Genevajn

pre 12 godina

Stvarno sam odusevljen Noletom.Ne znam odakle mu toliko snage da sve to izdrzi. Ja nisam imao snage ni da gledam do kraja. Ni polufinale ni finale.

Milance

pre 12 godina

Djokovic ima 41 pobedu u
2011,ali racunaju se 37...Ato se
tice samo uzastopnih
pobeda,ukljucujuci i prethodnu
godinu,on ukupno ima 43
uzastopne pobede bez poraza
( racunajuci sva takmicenja,kao i
Davis Cup)... Svaka cast Nole...ti si
novi KRALj tenisa,i u narednih
mesec dana postajes svetski broj
1... :)
(Boris...xD, 16. maj 2011 18:28)
Pa ajde sad nas sve zbuni. Koliko Novaku treba pobeda da stigne G. Vilasa koji ima uzastopni niz od 46 pobeda? Prvo sam mislio da ima 39 pobeda uzastopno a sad kazes da zvanicno ima 43. Pa to ce da obori pre finala a to je veoma bitno. Kako niko nema jasan broj meceva? Ovo je 21 vek i sve je dostupno.

Dimitrije

pre 12 godina

Sada svu snagu da usmeri na osvajanje R. Garosa i da stigne magicni rekord G. Vilasa sa 46 pobeda u nizu. Izbija na prvo mesto ATP liste i izbija na prvo mesto vecne liste najduzeg niza pobeda svih vremena. To se nama cini da je tako lako i blizu a u praksi je izuzetno tesko i daleko. Ma gotovo nemoguce! Novak nikako sada ne treba da cita sta se pise po netu i stampi, niti da gleda tv, jer bi sebi nabio pritisak. Pa mene sad to pocelo da muci i opterecuje a ne njega. R. Garos je za mene veliko finale svega ovoga. Ljudi jel ste vi svesni kakav je to poduhvat kad bi Novak zacrtao rekord od 47 ili 48 pobeda? Slobodno mogu da kazem da to nikada niko u danasnjem i buducem modernom tenisu vise nece oboriti. Neka ove godine da svoj maksimu i neka pokupi koliko god moze trofeja, ovaka prilika se pruza jednom u zivotu. Posle toga ga vise niko, niko nikada, nece moci osporiti ili mu nesto prebaciti. Od sledece sezone neka krene laganice i neka dopunjuje trofej po trofej i meni nije vazno koliko ce dana biti prvi na listi. Neka do kraja karijere objedini sve grend slemove i sa tim bi takodje usao u mali krug tenisera koji su to uspeli. Ja mu sada zelim svu srecu ovoga sveta i zdravlje do nebe. Novace sa srecom i samo hrabro! Ne boj se nikoga!

Jamezdin Kurtović

pre 12 godina

Nešto razmiljam.. Mi Srbi stalno iz krajnosti u krajnost. Bojim se da ne bude samo Nole je Bog, kralj, car, prvak u skoku u dalj.. a kad bude gubio da ne opleve po njemu.. ccc. Takvi smo.
Btw, Novak, igrao kao mašina, samo neka nastavi.

Dylan Dog

pre 12 godina

Novakov cilj nije i ne treba da bude to famozno 1. mesto na ATP listi. To je posledica, a već je i prevaziđeno. I ovi rekordi sa nizovima pobeda - takođe.

U ovom trenutku Novakov primarni cilj jeste RG.
Njegovim osvajanjem sve pomenuto stavlja pod pojas kao gratis dodatnu opremu. A Novak zaista ima sve što mu je potrebno: i tehniku i taktiku i snagu i izdržljivost i sportsku inteligenciju i mentalnu čvrstinu i samopouzdanje (važnost aspekata ide obrnutim redosledom).

Da se razumemo, Novak nije na svom igračkom maksimumu i još ima MESTA ZA NAPREDAK Prvo, prvi servis može i mora još puno da popravi. Iako su njegovi glavni konkurentni odlični na riternu, Nole mora da dobija više lakih poena posle servisa, a ne samo početnu inicijativu. Ne mora baš svaki poen da se OSVAJA i da se nadigra protivnik. Može to i malo lakše. Setimo se samo Majamija 2007. kada se nije znalo da li mu je bolji 1. ili 2. servis. Ovo je posebno važno za predstojeći Vimbldon. Ili as ili servis viner ili bar 1-2 poen, bilo sa osnovne linije ili iz s/v.
Tu dolazimo do drugog aspekta u kome Nole može da napreduje: igra na mreži. Volej moraju da budu još čvršći, još penetrantniji. Možda malo više "bekerovski" nego "edbergovski".
Verovatno bi bilo teško (to neki misle, a ja verujem u suprotno) da Nole razvije dobar osećaj za izlazak na mrežu (jer nema tzv. "prirodni osećaj za izlazak na mrežu"), ali kako je momak natprosečno inteligentan u svakom smislu, sa usvajanjem pouzdanih oružja na meži - počeće sa više sigurnosti i samopouzdanja da ih primenjuje, a onda ćemo videti koliko će često biti na mreži. Tehnički gledano, mislim da sasvim lako može da uvežba da odigrava efikasno voleje u živom meču - bar kao solidni dubl igrači. U ovom trenutku još nije na tom nivou.

Dakle, sa još boljim servisom i još boljom volej igrom - Novak bi izrastao u jednog potpuno kompletnog tenisera u tehničkom smislu. Sa time bi broj primenljivih rešenja u meču povećao bar za još 30%, ako ne i više. A kako sada igra i šta sada radi, i to, opet podvlačim - BEZ lakih poena iz servisa - samo mu je nebo granica!

Ali, idemo korak po korak. Sada je važan RG i prvi meč. Sve ostalo je nebitno. Zdravlje i sportska sreća neka budu stalni pratioci!

Pozdrav!

P.S. @Ispector Bloch, moje pohvale za analizu sa dobrom poentom. Takođe mi je drago da je prijatelj @Djoksa konačno odlučio da se vrati uprkos neprestanom i dugotrajnom dezavuisanju nicka od strane trola.

Boki

pre 12 godina

Svaka cast Novaku to sto je napravio u ovih nepunih 5 meseci ulazi u istoriju ne samo tenisa vec sporta uopste.Takva eksplozija,takvo dizanje sopstvenog nivoa je jos nezabelezeno u novijoj istoriji svetskog sporta.Mozemo da napravimo jedno uporedjenje mislim da je prikladno pojedinacni sport je u pitanju.Na primer,imamo Milorada Cavica,svetsku velicinu,u svojoj disciplini zvanicno je ubedljivo 2.na svetu,slicno kao i Nole do pre neki mesec.Zamislite za koji mesec Cavica koji pobedjuje Felpsa sa 5 sekundi prednosti i to nekoliko puta za redom!Iako mu to od sveg srca zelimo apsolutno nemoguce!Ponavljam ovo sto je Nole uradio za samo nekoliko meseci granici se sa neverovatnim.Ako je tajna samo u izbacivanju hleba i testa iz ishrane,nemamo razloga za brigu.Srecno u Parizu,do pobede!

Boris...xD

pre 12 godina

Evo jos jednom za sve:
Nole ima 37 uzastopnih pobeda u 2011 godini...( tu se ne racunaju 3 pobede iz Hopman kupa,kao i predan mec Janka Tipsarevica na Serbia Open-u )Djokovic ima 41 pobedu u 2011,ali racunaju se 37...Ato se tice samo uzastopnih pobeda,ukljucujuci i prethodnu godinu,on ukupno ima 43 uzastopne pobede bez poraza( racunajuci sva takmicenja,kao i Davis Cup)... Svaka cast Nole...ti si novi KRALj tenisa,i u narednih mesec dana postajes svetski broj 1... :)

Moljac

pre 12 godina

`Ladno Nole ima više osvojenih poena tokom 2011, nego Marij (četvrti na listi) ukupno! I opet nije prvi. Ali, neka, neka, stižu tri GS u 3.5 meseca, tu će sve konačno da se preokrene. Sada samo da osvoji sva tri GS i završni masters, pa je oborio sve moguće rekorde (McEnroe, Villas, Rod Lever). Ostalo može i da preskoči, nek se odmori čovek. Mada, šteta da propusti da uzme Sinsinati i Kanadu...

Vvv

pre 12 godina

@polako, @Milance

Gresite. Kao sto sam naveo u prethodnoj vesti http://www.b92.net/sport/komentari.php?nav_id=512329#k5255456 , najduzi niz pobeda je Borgov (49), a ne Vilasov (46). ATP brlja sa podacima i nizovima.
Sto se tice mastersa 1000, max broj titula u sezoni je 4 (Federer 05/06, Nadal 05), sto Djokovic vec sada ima. Fali jos jedan da obori rekord.

@Brainstorming

Lose mozgas. Bio Novak 1. ili 2. nosilac na Wimbledonu ima istu verovatnocu da izvuce 3. (Federera) ili 4. nosioca (Mareja). Zreb je polu-dirigovan, naucite to vec jednom! Da je "dirigovan" (bez ovo "polu") znacilo bi da se po default/u sastaju 1vs4 i 2vs3. nosilac (a to bi dalje impliciralo da bi pobednik prvog duela igrao sa pobednikom duela 6. i 7. nosioca, a pobednik drugog duela sa pobednikom duela 5. i 8. nosioca, itd itd). Ali, posto je polu!-dirigovan, to znaci da se prostom lutrijom odredjuje na kojoj ce strani kostura biti 3. ili 4. nosilac (a dalje 5/6/7/8. nosilac). Znaci, da jos malo pojednostavim, Djokovic, u slucaju da bude prvi nosilac, ima iste sanse da se u polufinalu sastane sa Federerom kao i sa Marijem odnosno ima iste sanse da se u cetvrtfinalu sastane sa Soderlingom (5. nosilac) kao i sa Melcerom (8. nosilac). Sve zavisi od ciste srece.

Sportski pozdrav!

Stari znalac

pre 12 godina

@Inspektor Bloch,

Svaka ti dala :))) Ja osedeh govoreci kako je Federer nesumnjivo veliki igrac, ali i kako je rodjen pod srecnom zvezdom te je igrao svoje najbolje partije u vreme kada je teniska konkurencija bila na jako niskom nivou. Kad je on bio u punoj snazi, Nadal i Djokovic su bili tinejdzeri, a od ostale konkurencije je vredan pomena Roddick, donekle Hewitt i niko vise... Obojica vrlo limitirani igraci, sto fizicki, sto tehnicki... Samo da jos dodam da se kasnih 80ih i ranih 90ih nije moglo predvideti ko ce stici do cetvrtfinala na GS, a da ne pricam da nikome nije padalo na pamet da predvidja pobednika. Cak i u vreme Samprasa je konkurencija bila zesca, a ovaj je drao svoje direktne suparnike redovno. Federer ima negativan skor sa Nadalom, a ako igra jos koju sezonu imace minus i sa Noletom. To govori mnogo jace od 16 GS i zato Federer ne (i niti ce) kotira(ti) visoko na vecnoj listi. Sa druge strane, Nole je isprasio (ali bukvalno) Federera tri puta za redom, Nadala cetiri puta i sve u finalima, dobio je sve igrace iz Top10 u toku svoje serije.

I za kraj, ja sam misljenja da bi za tenis sveukupno bilo jako dobro ako bi Murray proradio na nekom od vecih turnira i ako bi se vratio Del Potro. Tada bismo stvarno imali sta da gledamo - Nadal, Delpo, Andy i neverovatni Nole bi bili najbolja reklama za ovaj sjajni sport!

Nenad PVO

pre 12 godina

Ovo sto je napravio Novak Djokovic ove godine nijedan komentator na ovom sajtu nije ni priblizno, ni u najnavijackijim komentarima, mogao da predvidi. Razmere ovog uspeha jos niko ni u svetskim teniskim krugovima ne noze da opise. U teniskom svetu ovo je kao zemljtres od 10 stepeni Rihtera.
Novak je i pre ove godine igrao vrhunski, osvojio Gren Slem, 10-tak mastersa, konstantno bio u polufinalima i finalima najvecih turnira. Treci na svetu je bio tri godine uzastopno. Ppobedjivao je i Federera i Nadala vise puta ali je mnogo puta od njih i izgubio. Psiholoski je bio jedan od najjacih igraca na Turu, proslu godinu je odigrao prakticno bez servisa i ipak i dalje bio treci. On je bio savrsen i najbolji srpski sportista svih vremena i pre 2011 godine.

A sta sad reci?

Mnogi su skloni bili da proglase Federera najboljim igracem tenisa svih vremena i to je blizu istini. Mnogi su vec proglasili Nadala najboljim igracem na sljaci svih vremena. Rivalstvo njih dvojice je u svetskim medijima prepoznato kao najvece sportsko riavalstvo ikad. Ceo svet je uzivao u njihovim mecevima u finalima i proglasavao je te meceve epskim i najvecim u svetu sporta.
Novak je bio tu iza njih u senci, najbolji posle najboljih, ikada. I to je vec bilo veliko i za sva vremena.
Prvi znaci preokreta koje sam ja uocio u Novakovoj igri desio se u Splitu u mecu protiv Cilica. Tad je demonstrirao taj novi forhend u svim varijantama i Cilicu nije dao ni gram nade u jednom tako psiholoski vaznom mecu. Protiv Federera u polufinalu US-opena je u taj zid neprobojnosti ugradio jos jednu vaznu ciglu. Osvajanje Davis Cup-a je na polju samopouzdanja takodje imalo svoju veliku ulogu.
A onda se desio Australian Open koji osvojio apsolutno dominantno i pri tom prikazao nivo tenisa koji niko nije pre njega. Igrao je TOTALNI TENIS kako ga je najispravnije definisao Sasa Ozmo.
Ali niko ni tada nije mogao da pretpostavi i da prdvidi ovakav rasplet turnira koji su sledili.
Vise od tih osvojenih turnira i broja pobeda u nizu po mom misljenju vrede CETIRI uzastopne pobede nad Nadalom i TRI nad Federerom. Ne samo pobede nego i nacin na koji su ostvarene. Nadal je vise sansi imao na betonu koji mu manje odgovara, negu u svom kraljevstu na sljaci . Juce u finalu Rima Novak je dozirao nivo svoje igre. Tacno se osetilo da moze svaki gem da osvoji, osetilo se da ne zeli da trosi energiju dok ne dodje pravi trenutak za to. To su naravno bili poslednji brejkovi u setovima. Najvaznije je da je to osetio i Nadal. Federer je takodje toga svestan.
Jednostavno svi smo poverovali da je Novak dosao u drustvo ove dvojice najvecih i da ce njih trojca ubuduce odlucivati o titulama.
Ali Novaku to nije bilo dovoljno. Novak je razbucao ceo teniski sistem i odlucio je da sam vlada tenisom.
Novak je svaki segment igre vazan za tenis popravio. Fizicku spremu narocito. Retern je u periodu loseg servisa doveo do savrsenstva. Neutralisao je Federerov najaci udarac bez problema u sva tri meca. Nadal je u 80% slucajeva gubio dominaciju u poenu vec posle riterna.Sada koristi dozirani, kontrolisano snazni, forhend sa minimumom rizika koji bez problema dovodi protivnike u bezizlazne situacije. Skracenim forhend dijagonalama juce je razbio Nadala. Na mecu u Madridu razbio ga je bekend dijagonalama. Drop shotove koristi u pravim trenucima. Servis mu donosi puno lakih poena a juce cak nije ni forsirao ovaj udarac, jer je sasvim lako dominirao i sa duboko plasiranim servisima pogotovo u bekend Nadala.
Ovo su sve tehnicki aspekti igre koje je Novak istovremeno podigao na visi nivo tako da svi zajedno od Noleta prave neosvojivu trvrdjavu.
I na kraju kao najvazniji element koji Novaka odvaja od svih ostalih igraca na Tur-u je njegova vanseriska inteligencija. On razmislja u svakom poenu ima strategiju u svakom poenu, menja nacine napada ne pobedju nikad na isti nacin. Koliko god Nadalov ili Federerov stab analizirao Novaka I pokusavao da pronadje delotvoran nacin igre, Novak je uvek spreman da primeni nesto novo u svojoj igri da drugim nacinima dodje do pobede. E, tu je Novak neprikosnoven i to je razlog zbog kog sam ubedjen da ce Novak vladati SAM svetskim tenisom dok god bude zeleo.
Nole ima sansu da sva cetiri Gren Slema osvoji ove godine.
On ima sve sto je potrebno za to.
Uz malo srece mislim da nam najveci uspesi naseg Novaka tek slede…

Novace oprosti im, to su samo novinari.

pre 12 godina

Skromnost i strpljenje su lepe osobine koje za novinare u Srbiji ne vaze i cak predstavljaju mane. Kad ih primaju u redakciju prvo provere jesu li svi zvezdasi a odmah zatim test skromnosti i lepog vaspitanja. Ako neki vaspitan i promakne, dobro je, treba neko da se salje za burek. Najgori su kandidati za urednika i Nagradu "Milojko Pantic".

Sladjan

pre 12 godina

Intervju sa Novakom Dјokovićem i Rafaelom Nadalom posle meča u Rimu:
Novinar: Šta imate da izjavite posle osvajanja Rima?
Novak Djoković: VENI, VIDI, VICI
Novinar: Rafael šta Vi imate da izjavite posle četvrtog poraza od strane Novaka Djokovića?
Rafael Nadal: Paaa, nisam dobro poređao moje flašice pre meča, rastojanje je bilo nešto veće, a kada sam stavljao torbu preko peškira nisam primetio da se jedna ivica peškira malo savila!

banjac

pre 12 godina

nesto razmisljam kakav bi to naslov biO,NOLE pobedio Nadala na RG u finalu,i Federera na W,mada mi se cini kao sto neko rece ako je prvi ide na treceg po kosturu,ali zamislite vi to,kakva bi to tek dominacija bila da im skine skalpove na"njihovim"terenima.samo pozitivno,dokle god da stigne nas je i svaka mu cast za sve sto je do sad uradio.DOMINIRAJ!!!!

Аца

pre 12 godina

Што се тиче Надала,ја мислим да га је Ноле апсолвиро,магистриро,докториро,или како већ да назовемо његову надмоћ.Једноставно у будућности веома мали број мечева ће губити од њега(волео бих ниједан).

Појављују се коментари који Вимблдон издвајају од осталих ГС-ова,да вреди више би носио бодова,а знамо да су сви вредновани са 2000 поена.

Поздрав до наредног турнира и надамо се титуле.

Зоран

pre 12 godina

Ма ја сам чуо да је спорт, па и тенис, контролисан од светсјке владе.Она одређује ко ће и када да буде први. ;) Уостаклом, та светска влада све контролише на овој планети, осим Ђоковића. ;)

Milance

pre 12 godina

Novak ima 39 vezanih pobeda u nizu a 37 vezanih pobeda od starta sezone. Bolje je da gledamo ukupne pobede u nizu jer to je ono sto se pamti i to je ono sto se pise a ne pobede od starta sezone. G. Vilas ima najduzi niz u istoriji tenisa a to je 46 pobeda. Ako bi osvojio R. Garos verovatno bi izbio na prvo mesto. Tu je i Lendl sa 44 pobede, Mekinro 42 pobede, Borg 43. Federer je recimo imao 41 pobedu u nizu i Nole ce ga verovatno sad prestici. G. Slemovi su najvredni. Ja bih bio prezadovoljan kad bi Nole uzeo sva cetiri G. Slema i tada ce zaista postati besmrtan, posto je tako nesto uradilo samo nekoliko tenisera. Sampras nikada nije objedinio sve slemove. Manje je verovatno da ce Nole moci da se trka sa brojem osvojenih GS, posto ima prejaku konkurenciju. Ne znam koliki je rekord osvojenih mastersa u sezoni ali bi i to Novak mogao da obori ove godine. On sada ima 4 mastersa. Agasi drzi rekord od 7.

DHM

pre 12 godina

Znaci, na osnovu vecine komentara covek moze da zakljuci sledece:
- Odlicno je sto Djokovic ima niz od 37 pobeda, ALI to nista ne znaci jer nije jos osvojio Roland Garros
- Pobedio je Nadala 4 puta uzastopno, ALI, nije ga pobedio na Roland Garrosu
- sve je to super, ALI nije osovjio Wimbledon

ja mislim da cak i ako Djokovic poosvaja sve turnire u narednih 3 godina, pisacete:
- da ali jos uvek ima 1 GS manje od Federera,
- Da, ali Nadal je osvoji RG 5 puta
- da, ali Nadal je ima 9 GS sa 24 godine

i sve drugo sto vam padne napamet...

Ne mora se biti najveci u svemu, dovoljno je biti ovoliko dobar koliko Djokovic jeste trenutno...

MИИ

pre 12 godina

Све честитке Нолету на величанственом тријумфу! Надам се да ће врло брзо заузети и формално 1.место, које му припада. Наравно Ноле је свакако број 1! Иначе ово је Нолетова 37. победа у низу ове године, а 39. рачунајући и две из претходне године. Напред Ноле, нема разлога да овај низ не потраје дуго, дуго, хвала ти на свему!!!

Marinero

pre 12 godina

Iskrene čestitke Đokoviću! Ovo je stvarno za diviti se. Nole je zasluženo sada stekao epitet najboljeg tenisača svih vremena sa prostora bivše Juge. Svaka čast, mladiću! PS - zbog svoje vještine i osobnosti Đoković ima velik broj simpatizera i ovdje u Hrvatskoj. Nismo mi nikakvi srbomrsci po default-u.

Brainstorming

pre 12 godina

Noletov glavni cilj jeste 1. mesto na ATP koje će neminovno zauzeti vrlo skoro, čak i skorije nego što sam prognozirao pre par meseci (uspeće verovatno da pobedi i moje optimističke prognoze da će postati novi vladar ATP trona posle Vimbldona). Zaista, posle prethodnih pet sezona na šljaci i skoro svih titula na istoj koje je Rafa uspeo da pokupi i da brani iz godine u godine, vrlo je malo ljudi verovalo ali se potajno nadalo da Nole može da se uspešno nosi sa njih na šljaci. I, eto, kao posledica ovog kolosalnog niza i nedodirljivosti približilo se i to dugo očekivano 1. mesto koje će najverovatnije zauzeti nakon RG. Da li je to baš pravi momenat za krunisanje? Po igri koju je do sada prikazao, stavu, samouverenosti, psihičkoj stabilnosti i svim ostalim elementima može se reći da jeste. Konačno je sve leglo na svoje mesto, kockice su se poklopile i Nole je definitivno spreman da preuzme tron a cela nacija nestrpljivo očekuje taj trenutak. Mene, kao velikog teniskog zaluđenika i još većeg Noletovog fana, malo zabrinjava taj trenutak od koga se nalazimo samo par nedelja. Pitaće se mnogi šta me koji đavo sad zabrinjava kad sve ide samo kako se poželeti može? Evo, kakve su moje kalkulacije i ono što me brine. Ako ne bude nekog mega iznenađenja koja se gotovo uvek dešavaju, Nole i Rafa bi trebalo da ukrste rekete i u finalu RG. Ako do toga dođe a nadam se da hoće, Nole će 6. juna biti novi broj 1. To ga čini najverovatnije, 1. nosiocem na Vimbldonu (mada ne mora da znači 100% jer organizator zadržava ekskluzivno pravo da prema ostvarenim rezultatima na dotičnom turniru, drugačije od ATP liste postavi 1. nosioca) koji kreće 20. juna. Nole bi se u tom slučaju našao u istom delu kostura sa Federerom koga bi bilo poželjno izbeći do finala jer će njemu Vimbldon definitivno biti prekretnica za dalji nastavak karijere i sve će učiniti da ga osvoji. Koliko god ga neki otpisivali i mislili da je završio, mislim da greše i da će sve karte baciti da Vimbldon i još jednu titulu koja bi mu koliko-toliko dala podsticaja da nastavi borbu i dalji pad na listi. Dakle, treba izbeći Federera do eventualnog finala po svaku cenu. Ovo pričam iz prostog razloga što pouzdano znam da je Novakova najveća želja titula na Vimbldonu i da može, dao bi obe AO titule i eventualni RG samo da osvoji W.
No, Bože moj, odoh možda, predaleko. Ako sve bude štimalo kao i do sad, ovo će ostati samo jedan bespotreban strah jer mu u trenutnom zamahu ni dva Federera ne mogu ništa. Ostaje nam samo da mu poželimo dobro zdravlje i sreću i da uživamo u blistavim trenucima kojima se piše teniska istorija i kojima počinje jedna nova era. Za sve ostalo i ostale, pobrinuće se No1e. Legendo, idemo dalje!

Nemanja

pre 12 godina

Jos samo malo Novace srpski sine! Svi smo uz tebe i nema tog coveka kome srce nije puno kad te vidi na pobednickom postolju. Nije sto si nas, al' da si najbolji to zasigurno jesti.

Puno srece i zdravlja pa nek vidi svet "ko kosi,a ko vodu nodi"! :)

Filip Visnjic

pre 12 godina

"ATP: Nadal prvi, još malo..."
Nas narod kaze " Prvo skoci pa reci hop.", strpite se nije jos prvi, mada mu ja, kao i vi, od sveg srca to zelim, nemojte ovim naslovima i izjavama da izmaleriste decka.
O guslama nemam komentara, buduci da znamo koji su "junaci" u poslednjih 20 godina opevani na ovaj nacin, ne treba mu. Noletu je primerenije da mu neki bend posveti pesmu, kao DLM Vladi Divcu, na primer.

Goran Nikolić

pre 12 godina

Ако се питате у чему је тајна Новаковог успеха, одговор је лаган. У његовој фризури. На крају сезоне га ошишате и онда он онда читаву наредну сезону шиша све ривале редом.

Inspector Bloch

pre 12 godina

Hajde da probam; ovo u principu nije moja specijalnost, nego @WTATP, @ja..no @ Paks uputi pitanje pa da nadopunim odredenim podacima
( naravno iz mog ugla);

- kao prvo, poznato je da je Mak, do sada rekorder, rekorda, pocetka sezone 39( 1984)! da se razumemo, prikaceno mu je + 3 iz predhodne godine..tako da je izraslo u..42- e, poslednjih par dana sve vise ljudi izrazava svoje nezadovoljstvo..i kaze ili-ili..ili meku brisati tih +3 ili Novaku DODATI +3 sa HK! Sacekajmo, ali bilo kako god bilo- rekord je Novaku na dohvat ruke, cak i ako ostane sve nepromenjeno;

-kao dva, pogledamo najuspesnije SEZONE,CELE RF, RN..i trajucu..ND
a) RF- 2006, sa 12 titula: 3 GS + 5 Mastersa..( ostalo je ne bitno)
GS- AO-pobeda nad Bgdadisom (onda 54!, najveca opasnost bio
Davidenko-5-ti)US-open/ Rodik (10); Wim.Rafa (2)
Mastersi:IW- Blejk(14);Miam.-Ljubo(6);Toronto-Gaske (51!);Madrid-
Gonzales(10); Poslednji mst opet Blejk;
REZULTATI- Do 15.maja..pred RG: 1GS i dva Mastersa;

- b)RN, najuspesnija sezona 2010- 7 titula ( 2008 je bila 8, ali
boranija)dakle 3GS i 2 Mastersa + MK (dalje opet nebitno)
US-open- Dokovic (3);RG- Soderling(9) ;WIm.-Berdich (10)
mastersi:Rim-Federer(1);Madrid- Ferer(17); MK- verdasko (12)
DO 15.maja 2010: 1 GS i 2 1/2 Mastersa

Ovo sam ispisao da bi smo shavili POD KOJOM KONKURENCIOM, I KOGA SU pobedivali ova dva momka u svojim NAJBOLJIM sezonama; put do tih finala, je onda naravno samo preko..95/82/54/32..itd!; a sad da predemo na Noleta, naravno do SADA:

2011 trajuca..:7 titula /necemo racunati Dubaj, i BG/
1GS- Mari(4); posle ciscenja RF(TADA 2!);
4 Mastersa- 4 finala sa No1! 4- POBEDE!
RIM- put:..Wawrinka(14) Soderling(5) Mari(4) Nadal(1)- koliko ja
znam NAJTEZI ZREB IKADA,na bilo kom Mastersu resp. GS!!
( Iskrenosti radi: Nadal u Hamburgu(2008) ima slican, ali ne iste
tezine)FEDERER- nikada! Znaci do 15.maja 2011, !GS i 4 Mastersa;

Ovo su, statistike,ALI..naravno bez duse, prava stvar se tek na terenu vidi, ali ZABOLI, kada zapadni ljudi, ljudi od statisike, ZABORAVE..vrednost..statistike; tautologija..no tako je; dakle @Paks, zakljuci sam- OVO sto NOVAK sada radi, opet poredeje je samo sa 'najboljima sada ', RF i RN- NIKADA nisu uradili!Toliko!

Pisacu ovde, pisacu na drugim sajtovima dok..mi ruke ne otpadnu..jer kako da razumem KAKO- da se najnovija anketa na Tennis.com, A) hoce li Novak biti zapamcen po tome sto je pobedio Ndala dva puta na SLJACI ili B) sta mu vredi niz ako ne osvoji RG? - mogu samo da penim,da kazem:'na zapadu nista novo'ili...da sve prepustim Novaku?! Biram poslednje, ALI, ne odustajem od podrske njemu cak..iko je to kroz forume!

Pozdrav,

mister

pre 12 godina

Nemam reci za Novaka vise... Toliko sam ga nahvalio poslednjih nekoliko meseci da mi je vise neprijatno da pricam o njemu! :)
Mislim da je velika stvar to sto cemo imati 3 nosioca na RG! Ne velika, ogromna! Srbija ima tri igraca u top 32, ej Srbija! Svaka cast momci!

Oks

pre 12 godina

Evo jednog linka gde možete da pogledate razne teniske rekorde, pa naravno i onaj koji se tiče Noleta, tj. najduže serije pobeda koju je neki teniser ikada imao. Koliko sam ja upućen sa svojih 37 pobeda Nole se trenutno nalazi na 6 mestu (nema ga u tabeli jer mu sva sreća niz još uvek nije prekinut) - govorim o seriji pobeda uopšte a ne samo od početka godine!
[link]
(Nebojša, 16. maj 2011 12:07)


Nole je na 39 uzastopnih pobeda, ako se ne gleda početak sezone, 37 je od početka sezone.

Martin Neorcic

pre 12 godina

Bravo Nole....jos samo malo i 1 smo na ATP listi!!!
Ko bi se kladio da ces posle Roland Garosa biti prvi na svetu.
SVAKA CAST!!!!!

milelemmy

pre 12 godina

Imao sam cast da upoznam Djola u prolazu iz manastira Hilandara, nase najvece pravoslavne svetinje. Svaka cast za talenat, upornost i znanje na kraju ali i dobri Gospod je u pomoci svojoj duhovnoj deci ako su mu odana i verujuca. Porodica Djokovic i Nole su takvi i sve cestitke za ovaj i sve uspehe koji tek dolaze.

king kong

pre 12 godina

Vimbldon je osvojio i Ričard Krajiček, pa ...
Ovo je mnogo teže, u mnogo jačoj konkurenciji i uz strašno lož žreb, jer je igrao non-stop protiv prvih 6 igrača sveta (ne računajući njega samog), tačnije 13 puta ih je pobedio, tako da ni jednom nije imao "auto-put", kao u Rimu 2008-me godine, kada je do finala igrao protiv "nenosilaca", a u finalu protiv Vavrinke.
Ako neko i ponovi ovako nešto po broju pobeda, verovatno to neće biti u mečevima protiv najboljih i to toliko puta, nego će se nekim čudom žreb "otvarati", a poneko od naboljih biti povređen ili neće igrati.
Prema tome, ovo je teško ponovljivo, da ne kažemo "nikad ne reci nikad".
I na kraju, samo da se osvrnem na nešto što nisu primetili ni vrsni komentatori tipa Dilan Doga.
Na meču u Madridu protiv Nadala, Nadal je toliko usiljeno i stidljivo stezao pesnicu i vikao "vamos", da se to videlo iz aviona, a sve zbog toga što ni sam ne veruje da može da pobedi.
Nije to ono iskreno "vamos", posle dobrog pasing-šota, kada time ubije i demorališe protivnika da ikda više krene na mrežu.
To je sve bilo nekako bledunjavo (izuzevo onog brejka na 5:3), kao dani sam ne veruje u sebe.
Dakle, i pre početka meča, pobednik je bio poznat, a to mora da je strašan osećaj, pogotovo za Rafu, koji je godinama pobeđivao strahom.
Ko malo zna o istoriji Japana, verovatno je uočio izvesnu sličnost sa slavnim dvobojem Mijamoto Musašija i Sasaki Kođira, kada ga je Musaši pobedio ne mačem, nego prutom, ali ga je u stvari pobedio i pre dvoboja - meča.
Prema tome, što bi neko pametno rekao "psiha je čudo" i stvarno jeste, a dokaz tome je i polufinalni meč protiv Mareja u Rimu.
Ajd, u zdravlje, što bi rekao moj kolega - citirani Gručo Marks, ovaj Dilan Dog.

Pfff

pre 12 godina

Ako Novak udje u finale RG-a (za sta je sansa 99%), oborice rekord Mekinroa i postace igrac sa najvise uzastopnih pobeda na pocetku sezone (tj. kalendarske godine): Mekinro ima 42, a Novak ce imati 43.

Ako dobije finale RG-a, izjednacice rekord Viljasa - najvise uzastopno dobijenih meceva (ukupno, ne gledajuci samo od pocetka sezone): 46 uzastopnih pobeda. Medjutim, posto se moze ocekivati da ce dobiti prvi mec na prvom sledecem turniru, to ce prakticno znaciti da je i taj rekord oboren :)

I da, ostaje jos i ukupan odnos pobeda i poraza u toku jedne sezone. Rekord tu drzi opet Mekinro sa skorom 82-3. Videcemo, mislim da Nole moze da zavrsi godinu bez poraza :)

Pire-Krompir

pre 12 godina

Novak Djokovic je 2009,2010 godine ukupno osvojio 7 trofeja a jos nije proslo ni pola godine a on je to vec ostvario.....

Komentarisao sam pocetkom godine da ako Nole zeli da bude prvi na svetu na kraju godine treba da osvoji 1 grenslem,da igra jedno finale GS i dva polufinala...Da osvoji 2 Mastersa,3 finala mastersa(racunao sam da ce gubiti na sljaci od Nadala) i da igra 3 polufinala i moze neki kiks...
Da osvoji Dubai,Beograd i da ponovo bude prvak Sveta....
To je tad izgledalo neverovatno i dobio sam puno negativnih komentara...

A sada Nole ima vec 1GS,4Mastersa,Dubai,Beograd!!!!

Zivot se zasniva na ispunjavanju ciljeva....

Cilj Noletu kako je rekao prvo mesto,a ja verujem da ce pored svih rekorda oboriti i taj da ce biti prvi teniser na svetu koji je godinu zavrsio sa 15000 bodova!!

polako

pre 12 godina

Daleko je Novak od Nadala i Federera. Prvi put je vezao preko 15 pobeda i odmah provokacije sa majicama i vasarskim slavljima. Nadal i Federer su lagano vezivali po 25-30 pobeda i nisu se ponasali kao Djokovici, realno u pravu su sto mu prebacuju za njegovu gordost. Mislio sam da su ljubomorni ali kada se pogleda statistika razlika izmedju Noleta i Nadala i Federera je ocigledna, a pre svega u ponosanju.

OPEN ERA MATCH WINNING STREAKS

Player Matches
1. Guillermo Vilas 46 (1977)
2. Ivan Lendl 44 (1981-82)
3. John McEnroe 42 (1984)

WINNING STREAKS SINCE 1990

Player Matches
1. Roger Federer 41 (06-07)
2. Roger Federer 35 (2005)
4. Rafael Nadal 32 (2008)
6. Rafael Nadal 26 (2006)
6. Roger Federer 26 (04-05)
9. Roger Federer 25 (2005)
11. Rafael Nadal 24 (2005)
14. Roger Federer 23 (2004)

b

pre 12 godina

Sve je receno o nasem ponosu i velikom Noletu. On ce da postane #1 posle RG. Pitanje galsi da li ce moci da se izbori i ostane #1 barem neko vreme. Federer je malo "ogladnio" jer nije skoro dobio ni jedan turnir a Mirka i deca trose li trose. Sto se tice Nadala dobar covek i veliki igrac. Ali znate li sta je interesantno. Tonijeva (Nadalovog strica) kasa je zatajila. Da li znate zasto?
Branko (Teniser) iz Amerike

buksi

pre 12 godina

Primetio sam da ovde neko spekulise sa kog meca je ova fotografija...pitam se samo kakve veze ima da li je sa polufinalnog ili finalnog,kada se vest uopste i ne odnosi na bilo koji mec,vec na ATP listu. Ljudska glupost stvarno nema granica...

Banshee

pre 12 godina

Ali.......Mardy Fish......gospode....šta ovaj čovek traži tu.......tj....na koju foru je on deseti...kao i Melzer osmi....c,c,c.....

Nebojša

pre 12 godina

Evo jednog linka gde možete da pogledate razne teniske rekorde, pa naravno i onaj koji se tiče Noleta, tj. najduže serije pobeda koju je neki teniser ikada imao. Koliko sam ja upućen sa svojih 37 pobeda Nole se trenutno nalazi na 6 mestu (nema ga u tabeli jer mu sva sreća niz još uvek nije prekinut) - govorim o seriji pobeda uopšte a ne samo od početka godine!
http://www.tennis-x.com/stats/tennisrecords.php

Stevan

pre 12 godina

Osvojio je 4 Masters turnira ove godine,a ne 6.Osvojio je 1 Grand Slam,Dubai koji vredi 500 poena i Serbian Open koji vredi 250 poena.

Влада

pre 12 godina

svaka čast i novaku i rafi, al za mene je kralj šljake bio i ostao Alija Sirotanović
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (lix specimen, 16. maj 2011 09:59)

Крадеш форе са Вукајлије.

DekiZR

pre 12 godina

@Paks
Nije osvojio 6 Mastersa jer toliko ove godine nije ni bilo! Osvojio je 1 gs, 4 mastersa (Monte Karlo propustio zbog povrede), Dubai ATP500 i Serbia Open ATP250 sve zbirno 7 turnira! Moze da obori rekord po vezanim pobedama od starta sezone 42, broj ukupnih vezanih pobeda 46, broj osvojenih mastersa u jednoj sezoni sto je vec izjednacio 4, broj osvojenih turnira zaredom 8 i po svemu sudeci osvojen novac od nagrada u jednoj sezoni! Toliko od mene :)

Drug Pishta iz komiteta

pre 12 godina

Moram do RG da kupim veći tv-sinoć sam na ovom portablu uspeo da vidim samo Djokovića kako nabada linije,i Nadala kako pretrčava s jednog na drugi kraj ekrana:(

Zare

pre 12 godina

Pomalo mi je žao Nadala. Dečko je godinama bio u senci Federera i kad su svi mislili da je došlo vreme kada će vladati godinama, on će i dalje morati da bude u senci, možda i do kraja karijere.

zoran

pre 12 godina

"(Nostradamus, 16. maj 2011 10:15)"
Poštujem svakog ko je verujući , ali siguran sam da je Sv. Sava jako malo ili ništa mogao da doprinese Đokovićevom uspehu. Momak je pre svega talentovan i to je možda 50% a ostalo je samo uporan KONJSKI rad i vrlo, vrlo malo sreće ili "okretanja" veri i Bogu..

Djoksa

pre 12 godina

Zrno po zrno, pogaca. Kamen po kamen, palaca. Tako zbori nas mudri narod. A tako to radi i Novak Djokovic, trofej po trofej i eto ga na korak od cilja koji je proklamovao kad je bio manji od reketa koji drzi. U intervjuu posle meca sa Marijem je to i rekao, "Za ovakve meceve se godinama i godinama trenira..". Moje iskreno divljenje nije upuceno toliko njegovim sportskim uspesima koliko njegovoj nepokolebljivoj volji i istrajnosti da uspe u necemu sto je zacrtao jos kao dete. Najvaznije od svega, nije se on ove godine probio u teniski vrh vec je godinama tu. Iza, do ove godine, dva najveca tenisera u istoriji tog sporta. Godinama i godinama je dobijao po usima od Federera zbog medicinskih tajm autova a od Nadala trpeo najteze poraze u karijeri. Ali to ga je naucilo strpljenju, da bi postao najbolji na svetu moras prvo da emotivno sazris a onda i igracki. Posle svih ovih trofeja ove godine primetna je mirnoca sa kojom ih prima. Kao da kaze sebi, ovo je sve sasvim normalno spram gigantskog truda koji sam ulozio. Drago mi je sto su mu na putu ka vec izvesnom prvom mestu na listi stajali Federer i Nadal, jer ce za razliku od mnogih koji su na to mesto dosli isuvise brzo i isuvise mladi i ugasili se kao kakva kometa, Nole zasijati kao najsjajnija zvezda u teniskoj galaksiji. Vladace dugo jer ce znati da ceni trud koji morao da ulozi da bi zaseo na teniski tron.
PS: Poseban pozdrav Smilici, Dylan Dog-u, Dermendzievu, simi, Inspektori Blochu i svim ostalim pozitivcima sa ovog sajta kojih nazalost ne mogu sve da se setim. Hvala vam na vasem nepokolebljivom optimizmu koji sirite na ovom forumu. Hvala vam i na podrsci koju ste mi slali kada mi je bila najpotrebnija. Pozdrav i za osobu ciji je nick Nole is the best bio godinama trn u oku na BBC-jevom teniskom forumu.
A NAJVECI POZDRAV NOVAKU DJOKOVICU, koji nas je sve ucinio ponosnim zato sto smo Srbi!

Tanasije

pre 12 godina

Verovatno najveće promene tek slede (dva grand slema), ali evo šta se na listi desilo od kraja 2010:
- Federer najveći gubitnik (izgubio 755 bodova)
- Izgubili još Nadal (380) i Soderling (145)
- Bodove povećali Mari (325), Berdih (260), Ferer (325), Melcer (65)...
- I na kraju Novak: poveća bodovni saldo za neverovatnih 5425 bodova!

WTATP Lista

pre 12 godina

Kao sto smo navikli, nova lista izlazi svakog ponedeljka za svaku novu nedelju, ali ove liste poput danasnje koje vaze za nedelju u kojoj se obavlja zreb za jedan od cetri gren slemova su posebne i zapravo najvaznije rejting liste tokom jedne sezone, i stvarno je sjajno sto je Janko postigao najbolji plasman karijere 32-go mesto bas danas, taman koliko mu je trebalo da se nadje medju 32 nosilaca i time izbegne sve druge nositelje u prva dva kola. Odlicno je i sto je Viktor Troicki, koji je nedavno postao drugi teniser iz Srbije ikada koji je dostigao ATP TOP15, uspeo i ove nedelje da se odrzi u TOP16 pa ce prilikom zreba uzivati privilegije koje vaze za 9-16 grupu nosilaca (tek u osmini finala moze da naidje na bolje plasiranog od sebe). I na kraju naravno Noletov slucaj: sa stanovista zreba drugoplasirani ima potpuno isti status kao i prvoplasirani, a posto je razlika ove nedelje toliko smanjena, u eventualnom finalu Pariza protiv Nadala (koje sa mnogo razloga svi predvidjaju) kao dodatni vetar u ledja nasem teniseru osim dve vezane pobede na sljaci protiv "kralja sljake" bice i cinjenica da bi Novak i samim plasmanom u finale Rolan Garosa vec obezbedio No.1 poziciju na ATP.

Nostradamus

pre 12 godina

Nole od kada je dobio orden Svetog Save on igra sve bolje i bolje. Mislim da bi i nas Sava bio veoma ponosan na naseg Noleta. Nole u jednoj od najtezih i najlepsih sportskih disciplina stvara mit o nepobedivosti. Voleo bih da guslar smisli neku pesmu pa da deca to uce u skolama. Nakon RG ja idem da ga cekam ispred skupstine. Ocekujem milion ljudi. Nole ti si nas ponos i najveci ambasador ove male zemlje. Hvala ti.

Dalmos

pre 12 godina

Novaku je za ostvarenje životnog sna dovoljno i finale Roland Garrosa !!! Računica je jasna. Novak 6.Juna 2011 gubi 360 bodova (četvrtfinale RG-a) a Nadal 2000 (titula na RG-u) . Za pobedu u polufinalu se dobija 1200 bodova (što Novaku donosi novih 840), a Nadal u najboljem slučaju može ostati na istom. Ali po svemu viđenom u jučerašnjem finalu, ova računica je potpuno izlišna, jer Novak jednostavno vlada na terenu!

Paks

pre 12 godina

Ajde neko od ovdasnjih priucenih komentatora koji se razumeju u tenis, ako ga ne mrzi, da nam napise koje je to Nole do sada rekorde oborio? Koje bi nove ciljeve i rekorde mogao da ostvari? U ovoj godini ima 1 grend slem, 6 mastersa, 39 vezanih pobeda, 37 pobeda od pocetka godine. Po cemu bi mogao nas Nole da postane jedinstven? Volim da citam takve komentare i da mastam. Kao da ih ja osvajam a ne on. he he he. Hvala unapred. :)

Master X

pre 12 godina

Kakav će to biti haos kad Nole postane no1! Jedva čekam! Svi znamo da ga trenutno smatraju najboljim, ali ipak jedva čekam taj dan, kad će biti "upisan"!(slučajna rima):D
Ajmo Nole, jos malooooooooo!

Tanasije

pre 12 godina

Verovatno najveće promene tek slede (dva grand slema), ali evo šta se na listi desilo od kraja 2010:
- Federer najveći gubitnik (izgubio 755 bodova)
- Izgubili još Nadal (380) i Soderling (145)
- Bodove povećali Mari (325), Berdih (260), Ferer (325), Melcer (65)...
- I na kraju Novak: poveća bodovni saldo za neverovatnih 5425 bodova!

Djoksa

pre 12 godina

Zrno po zrno, pogaca. Kamen po kamen, palaca. Tako zbori nas mudri narod. A tako to radi i Novak Djokovic, trofej po trofej i eto ga na korak od cilja koji je proklamovao kad je bio manji od reketa koji drzi. U intervjuu posle meca sa Marijem je to i rekao, "Za ovakve meceve se godinama i godinama trenira..". Moje iskreno divljenje nije upuceno toliko njegovim sportskim uspesima koliko njegovoj nepokolebljivoj volji i istrajnosti da uspe u necemu sto je zacrtao jos kao dete. Najvaznije od svega, nije se on ove godine probio u teniski vrh vec je godinama tu. Iza, do ove godine, dva najveca tenisera u istoriji tog sporta. Godinama i godinama je dobijao po usima od Federera zbog medicinskih tajm autova a od Nadala trpeo najteze poraze u karijeri. Ali to ga je naucilo strpljenju, da bi postao najbolji na svetu moras prvo da emotivno sazris a onda i igracki. Posle svih ovih trofeja ove godine primetna je mirnoca sa kojom ih prima. Kao da kaze sebi, ovo je sve sasvim normalno spram gigantskog truda koji sam ulozio. Drago mi je sto su mu na putu ka vec izvesnom prvom mestu na listi stajali Federer i Nadal, jer ce za razliku od mnogih koji su na to mesto dosli isuvise brzo i isuvise mladi i ugasili se kao kakva kometa, Nole zasijati kao najsjajnija zvezda u teniskoj galaksiji. Vladace dugo jer ce znati da ceni trud koji morao da ulozi da bi zaseo na teniski tron.
PS: Poseban pozdrav Smilici, Dylan Dog-u, Dermendzievu, simi, Inspektori Blochu i svim ostalim pozitivcima sa ovog sajta kojih nazalost ne mogu sve da se setim. Hvala vam na vasem nepokolebljivom optimizmu koji sirite na ovom forumu. Hvala vam i na podrsci koju ste mi slali kada mi je bila najpotrebnija. Pozdrav i za osobu ciji je nick Nole is the best bio godinama trn u oku na BBC-jevom teniskom forumu.
A NAJVECI POZDRAV NOVAKU DJOKOVICU, koji nas je sve ucinio ponosnim zato sto smo Srbi!

Nostradamus

pre 12 godina

Nole od kada je dobio orden Svetog Save on igra sve bolje i bolje. Mislim da bi i nas Sava bio veoma ponosan na naseg Noleta. Nole u jednoj od najtezih i najlepsih sportskih disciplina stvara mit o nepobedivosti. Voleo bih da guslar smisli neku pesmu pa da deca to uce u skolama. Nakon RG ja idem da ga cekam ispred skupstine. Ocekujem milion ljudi. Nole ti si nas ponos i najveci ambasador ove male zemlje. Hvala ti.

DHM

pre 12 godina

Znaci, na osnovu vecine komentara covek moze da zakljuci sledece:
- Odlicno je sto Djokovic ima niz od 37 pobeda, ALI to nista ne znaci jer nije jos osvojio Roland Garros
- Pobedio je Nadala 4 puta uzastopno, ALI, nije ga pobedio na Roland Garrosu
- sve je to super, ALI nije osovjio Wimbledon

ja mislim da cak i ako Djokovic poosvaja sve turnire u narednih 3 godina, pisacete:
- da ali jos uvek ima 1 GS manje od Federera,
- Da, ali Nadal je osvoji RG 5 puta
- da, ali Nadal je ima 9 GS sa 24 godine

i sve drugo sto vam padne napamet...

Ne mora se biti najveci u svemu, dovoljno je biti ovoliko dobar koliko Djokovic jeste trenutno...

Dalmos

pre 12 godina

Novaku je za ostvarenje životnog sna dovoljno i finale Roland Garrosa !!! Računica je jasna. Novak 6.Juna 2011 gubi 360 bodova (četvrtfinale RG-a) a Nadal 2000 (titula na RG-u) . Za pobedu u polufinalu se dobija 1200 bodova (što Novaku donosi novih 840), a Nadal u najboljem slučaju može ostati na istom. Ali po svemu viđenom u jučerašnjem finalu, ova računica je potpuno izlišna, jer Novak jednostavno vlada na terenu!

WTATP Lista

pre 12 godina

Kao sto smo navikli, nova lista izlazi svakog ponedeljka za svaku novu nedelju, ali ove liste poput danasnje koje vaze za nedelju u kojoj se obavlja zreb za jedan od cetri gren slemova su posebne i zapravo najvaznije rejting liste tokom jedne sezone, i stvarno je sjajno sto je Janko postigao najbolji plasman karijere 32-go mesto bas danas, taman koliko mu je trebalo da se nadje medju 32 nosilaca i time izbegne sve druge nositelje u prva dva kola. Odlicno je i sto je Viktor Troicki, koji je nedavno postao drugi teniser iz Srbije ikada koji je dostigao ATP TOP15, uspeo i ove nedelje da se odrzi u TOP16 pa ce prilikom zreba uzivati privilegije koje vaze za 9-16 grupu nosilaca (tek u osmini finala moze da naidje na bolje plasiranog od sebe). I na kraju naravno Noletov slucaj: sa stanovista zreba drugoplasirani ima potpuno isti status kao i prvoplasirani, a posto je razlika ove nedelje toliko smanjena, u eventualnom finalu Pariza protiv Nadala (koje sa mnogo razloga svi predvidjaju) kao dodatni vetar u ledja nasem teniseru osim dve vezane pobede na sljaci protiv "kralja sljake" bice i cinjenica da bi Novak i samim plasmanom u finale Rolan Garosa vec obezbedio No.1 poziciju na ATP.

Master X

pre 12 godina

Kakav će to biti haos kad Nole postane no1! Jedva čekam! Svi znamo da ga trenutno smatraju najboljim, ali ipak jedva čekam taj dan, kad će biti "upisan"!(slučajna rima):D
Ajmo Nole, jos malooooooooo!

zoran

pre 12 godina

"(Nostradamus, 16. maj 2011 10:15)"
Poštujem svakog ko je verujući , ali siguran sam da je Sv. Sava jako malo ili ništa mogao da doprinese Đokovićevom uspehu. Momak je pre svega talentovan i to je možda 50% a ostalo je samo uporan KONJSKI rad i vrlo, vrlo malo sreće ili "okretanja" veri i Bogu..

Drug Pishta iz komiteta

pre 12 godina

Moram do RG da kupim veći tv-sinoć sam na ovom portablu uspeo da vidim samo Djokovića kako nabada linije,i Nadala kako pretrčava s jednog na drugi kraj ekrana:(

Zare

pre 12 godina

Pomalo mi je žao Nadala. Dečko je godinama bio u senci Federera i kad su svi mislili da je došlo vreme kada će vladati godinama, on će i dalje morati da bude u senci, možda i do kraja karijere.

Marinero

pre 12 godina

Iskrene čestitke Đokoviću! Ovo je stvarno za diviti se. Nole je zasluženo sada stekao epitet najboljeg tenisača svih vremena sa prostora bivše Juge. Svaka čast, mladiću! PS - zbog svoje vještine i osobnosti Đoković ima velik broj simpatizera i ovdje u Hrvatskoj. Nismo mi nikakvi srbomrsci po default-u.

Paks

pre 12 godina

Ajde neko od ovdasnjih priucenih komentatora koji se razumeju u tenis, ako ga ne mrzi, da nam napise koje je to Nole do sada rekorde oborio? Koje bi nove ciljeve i rekorde mogao da ostvari? U ovoj godini ima 1 grend slem, 6 mastersa, 39 vezanih pobeda, 37 pobeda od pocetka godine. Po cemu bi mogao nas Nole da postane jedinstven? Volim da citam takve komentare i da mastam. Kao da ih ja osvajam a ne on. he he he. Hvala unapred. :)

Filip Visnjic

pre 12 godina

"ATP: Nadal prvi, još malo..."
Nas narod kaze " Prvo skoci pa reci hop.", strpite se nije jos prvi, mada mu ja, kao i vi, od sveg srca to zelim, nemojte ovim naslovima i izjavama da izmaleriste decka.
O guslama nemam komentara, buduci da znamo koji su "junaci" u poslednjih 20 godina opevani na ovaj nacin, ne treba mu. Noletu je primerenije da mu neki bend posveti pesmu, kao DLM Vladi Divcu, na primer.

Goran Nikolić

pre 12 godina

Ако се питате у чему је тајна Новаковог успеха, одговор је лаган. У његовој фризури. На крају сезоне га ошишате и онда он онда читаву наредну сезону шиша све ривале редом.

Inspector Bloch

pre 12 godina

Hajde da probam; ovo u principu nije moja specijalnost, nego @WTATP, @ja..no @ Paks uputi pitanje pa da nadopunim odredenim podacima
( naravno iz mog ugla);

- kao prvo, poznato je da je Mak, do sada rekorder, rekorda, pocetka sezone 39( 1984)! da se razumemo, prikaceno mu je + 3 iz predhodne godine..tako da je izraslo u..42- e, poslednjih par dana sve vise ljudi izrazava svoje nezadovoljstvo..i kaze ili-ili..ili meku brisati tih +3 ili Novaku DODATI +3 sa HK! Sacekajmo, ali bilo kako god bilo- rekord je Novaku na dohvat ruke, cak i ako ostane sve nepromenjeno;

-kao dva, pogledamo najuspesnije SEZONE,CELE RF, RN..i trajucu..ND
a) RF- 2006, sa 12 titula: 3 GS + 5 Mastersa..( ostalo je ne bitno)
GS- AO-pobeda nad Bgdadisom (onda 54!, najveca opasnost bio
Davidenko-5-ti)US-open/ Rodik (10); Wim.Rafa (2)
Mastersi:IW- Blejk(14);Miam.-Ljubo(6);Toronto-Gaske (51!);Madrid-
Gonzales(10); Poslednji mst opet Blejk;
REZULTATI- Do 15.maja..pred RG: 1GS i dva Mastersa;

- b)RN, najuspesnija sezona 2010- 7 titula ( 2008 je bila 8, ali
boranija)dakle 3GS i 2 Mastersa + MK (dalje opet nebitno)
US-open- Dokovic (3);RG- Soderling(9) ;WIm.-Berdich (10)
mastersi:Rim-Federer(1);Madrid- Ferer(17); MK- verdasko (12)
DO 15.maja 2010: 1 GS i 2 1/2 Mastersa

Ovo sam ispisao da bi smo shavili POD KOJOM KONKURENCIOM, I KOGA SU pobedivali ova dva momka u svojim NAJBOLJIM sezonama; put do tih finala, je onda naravno samo preko..95/82/54/32..itd!; a sad da predemo na Noleta, naravno do SADA:

2011 trajuca..:7 titula /necemo racunati Dubaj, i BG/
1GS- Mari(4); posle ciscenja RF(TADA 2!);
4 Mastersa- 4 finala sa No1! 4- POBEDE!
RIM- put:..Wawrinka(14) Soderling(5) Mari(4) Nadal(1)- koliko ja
znam NAJTEZI ZREB IKADA,na bilo kom Mastersu resp. GS!!
( Iskrenosti radi: Nadal u Hamburgu(2008) ima slican, ali ne iste
tezine)FEDERER- nikada! Znaci do 15.maja 2011, !GS i 4 Mastersa;

Ovo su, statistike,ALI..naravno bez duse, prava stvar se tek na terenu vidi, ali ZABOLI, kada zapadni ljudi, ljudi od statisike, ZABORAVE..vrednost..statistike; tautologija..no tako je; dakle @Paks, zakljuci sam- OVO sto NOVAK sada radi, opet poredeje je samo sa 'najboljima sada ', RF i RN- NIKADA nisu uradili!Toliko!

Pisacu ovde, pisacu na drugim sajtovima dok..mi ruke ne otpadnu..jer kako da razumem KAKO- da se najnovija anketa na Tennis.com, A) hoce li Novak biti zapamcen po tome sto je pobedio Ndala dva puta na SLJACI ili B) sta mu vredi niz ako ne osvoji RG? - mogu samo da penim,da kazem:'na zapadu nista novo'ili...da sve prepustim Novaku?! Biram poslednje, ALI, ne odustajem od podrske njemu cak..iko je to kroz forume!

Pozdrav,

Nebojša

pre 12 godina

Evo jednog linka gde možete da pogledate razne teniske rekorde, pa naravno i onaj koji se tiče Noleta, tj. najduže serije pobeda koju je neki teniser ikada imao. Koliko sam ja upućen sa svojih 37 pobeda Nole se trenutno nalazi na 6 mestu (nema ga u tabeli jer mu sva sreća niz još uvek nije prekinut) - govorim o seriji pobeda uopšte a ne samo od početka godine!
http://www.tennis-x.com/stats/tennisrecords.php

Аца

pre 12 godina

Што се тиче Надала,ја мислим да га је Ноле апсолвиро,магистриро,докториро,или како већ да назовемо његову надмоћ.Једноставно у будућности веома мали број мечева ће губити од њега(волео бих ниједан).

Појављују се коментари који Вимблдон издвајају од осталих ГС-ова,да вреди више би носио бодова,а знамо да су сви вредновани са 2000 поена.

Поздрав до наредног турнира и надамо се титуле.

Brainstorming

pre 12 godina

Noletov glavni cilj jeste 1. mesto na ATP koje će neminovno zauzeti vrlo skoro, čak i skorije nego što sam prognozirao pre par meseci (uspeće verovatno da pobedi i moje optimističke prognoze da će postati novi vladar ATP trona posle Vimbldona). Zaista, posle prethodnih pet sezona na šljaci i skoro svih titula na istoj koje je Rafa uspeo da pokupi i da brani iz godine u godine, vrlo je malo ljudi verovalo ali se potajno nadalo da Nole može da se uspešno nosi sa njih na šljaci. I, eto, kao posledica ovog kolosalnog niza i nedodirljivosti približilo se i to dugo očekivano 1. mesto koje će najverovatnije zauzeti nakon RG. Da li je to baš pravi momenat za krunisanje? Po igri koju je do sada prikazao, stavu, samouverenosti, psihičkoj stabilnosti i svim ostalim elementima može se reći da jeste. Konačno je sve leglo na svoje mesto, kockice su se poklopile i Nole je definitivno spreman da preuzme tron a cela nacija nestrpljivo očekuje taj trenutak. Mene, kao velikog teniskog zaluđenika i još većeg Noletovog fana, malo zabrinjava taj trenutak od koga se nalazimo samo par nedelja. Pitaće se mnogi šta me koji đavo sad zabrinjava kad sve ide samo kako se poželeti može? Evo, kakve su moje kalkulacije i ono što me brine. Ako ne bude nekog mega iznenađenja koja se gotovo uvek dešavaju, Nole i Rafa bi trebalo da ukrste rekete i u finalu RG. Ako do toga dođe a nadam se da hoće, Nole će 6. juna biti novi broj 1. To ga čini najverovatnije, 1. nosiocem na Vimbldonu (mada ne mora da znači 100% jer organizator zadržava ekskluzivno pravo da prema ostvarenim rezultatima na dotičnom turniru, drugačije od ATP liste postavi 1. nosioca) koji kreće 20. juna. Nole bi se u tom slučaju našao u istom delu kostura sa Federerom koga bi bilo poželjno izbeći do finala jer će njemu Vimbldon definitivno biti prekretnica za dalji nastavak karijere i sve će učiniti da ga osvoji. Koliko god ga neki otpisivali i mislili da je završio, mislim da greše i da će sve karte baciti da Vimbldon i još jednu titulu koja bi mu koliko-toliko dala podsticaja da nastavi borbu i dalji pad na listi. Dakle, treba izbeći Federera do eventualnog finala po svaku cenu. Ovo pričam iz prostog razloga što pouzdano znam da je Novakova najveća želja titula na Vimbldonu i da može, dao bi obe AO titule i eventualni RG samo da osvoji W.
No, Bože moj, odoh možda, predaleko. Ako sve bude štimalo kao i do sad, ovo će ostati samo jedan bespotreban strah jer mu u trenutnom zamahu ni dva Federera ne mogu ništa. Ostaje nam samo da mu poželimo dobro zdravlje i sreću i da uživamo u blistavim trenucima kojima se piše teniska istorija i kojima počinje jedna nova era. Za sve ostalo i ostale, pobrinuće se No1e. Legendo, idemo dalje!

Nenad PVO

pre 12 godina

Ovo sto je napravio Novak Djokovic ove godine nijedan komentator na ovom sajtu nije ni priblizno, ni u najnavijackijim komentarima, mogao da predvidi. Razmere ovog uspeha jos niko ni u svetskim teniskim krugovima ne noze da opise. U teniskom svetu ovo je kao zemljtres od 10 stepeni Rihtera.
Novak je i pre ove godine igrao vrhunski, osvojio Gren Slem, 10-tak mastersa, konstantno bio u polufinalima i finalima najvecih turnira. Treci na svetu je bio tri godine uzastopno. Ppobedjivao je i Federera i Nadala vise puta ali je mnogo puta od njih i izgubio. Psiholoski je bio jedan od najjacih igraca na Turu, proslu godinu je odigrao prakticno bez servisa i ipak i dalje bio treci. On je bio savrsen i najbolji srpski sportista svih vremena i pre 2011 godine.

A sta sad reci?

Mnogi su skloni bili da proglase Federera najboljim igracem tenisa svih vremena i to je blizu istini. Mnogi su vec proglasili Nadala najboljim igracem na sljaci svih vremena. Rivalstvo njih dvojice je u svetskim medijima prepoznato kao najvece sportsko riavalstvo ikad. Ceo svet je uzivao u njihovim mecevima u finalima i proglasavao je te meceve epskim i najvecim u svetu sporta.
Novak je bio tu iza njih u senci, najbolji posle najboljih, ikada. I to je vec bilo veliko i za sva vremena.
Prvi znaci preokreta koje sam ja uocio u Novakovoj igri desio se u Splitu u mecu protiv Cilica. Tad je demonstrirao taj novi forhend u svim varijantama i Cilicu nije dao ni gram nade u jednom tako psiholoski vaznom mecu. Protiv Federera u polufinalu US-opena je u taj zid neprobojnosti ugradio jos jednu vaznu ciglu. Osvajanje Davis Cup-a je na polju samopouzdanja takodje imalo svoju veliku ulogu.
A onda se desio Australian Open koji osvojio apsolutno dominantno i pri tom prikazao nivo tenisa koji niko nije pre njega. Igrao je TOTALNI TENIS kako ga je najispravnije definisao Sasa Ozmo.
Ali niko ni tada nije mogao da pretpostavi i da prdvidi ovakav rasplet turnira koji su sledili.
Vise od tih osvojenih turnira i broja pobeda u nizu po mom misljenju vrede CETIRI uzastopne pobede nad Nadalom i TRI nad Federerom. Ne samo pobede nego i nacin na koji su ostvarene. Nadal je vise sansi imao na betonu koji mu manje odgovara, negu u svom kraljevstu na sljaci . Juce u finalu Rima Novak je dozirao nivo svoje igre. Tacno se osetilo da moze svaki gem da osvoji, osetilo se da ne zeli da trosi energiju dok ne dodje pravi trenutak za to. To su naravno bili poslednji brejkovi u setovima. Najvaznije je da je to osetio i Nadal. Federer je takodje toga svestan.
Jednostavno svi smo poverovali da je Novak dosao u drustvo ove dvojice najvecih i da ce njih trojca ubuduce odlucivati o titulama.
Ali Novaku to nije bilo dovoljno. Novak je razbucao ceo teniski sistem i odlucio je da sam vlada tenisom.
Novak je svaki segment igre vazan za tenis popravio. Fizicku spremu narocito. Retern je u periodu loseg servisa doveo do savrsenstva. Neutralisao je Federerov najaci udarac bez problema u sva tri meca. Nadal je u 80% slucajeva gubio dominaciju u poenu vec posle riterna.Sada koristi dozirani, kontrolisano snazni, forhend sa minimumom rizika koji bez problema dovodi protivnike u bezizlazne situacije. Skracenim forhend dijagonalama juce je razbio Nadala. Na mecu u Madridu razbio ga je bekend dijagonalama. Drop shotove koristi u pravim trenucima. Servis mu donosi puno lakih poena a juce cak nije ni forsirao ovaj udarac, jer je sasvim lako dominirao i sa duboko plasiranim servisima pogotovo u bekend Nadala.
Ovo su sve tehnicki aspekti igre koje je Novak istovremeno podigao na visi nivo tako da svi zajedno od Noleta prave neosvojivu trvrdjavu.
I na kraju kao najvazniji element koji Novaka odvaja od svih ostalih igraca na Tur-u je njegova vanseriska inteligencija. On razmislja u svakom poenu ima strategiju u svakom poenu, menja nacine napada ne pobedju nikad na isti nacin. Koliko god Nadalov ili Federerov stab analizirao Novaka I pokusavao da pronadje delotvoran nacin igre, Novak je uvek spreman da primeni nesto novo u svojoj igri da drugim nacinima dodje do pobede. E, tu je Novak neprikosnoven i to je razlog zbog kog sam ubedjen da ce Novak vladati SAM svetskim tenisom dok god bude zeleo.
Nole ima sansu da sva cetiri Gren Slema osvoji ove godine.
On ima sve sto je potrebno za to.
Uz malo srece mislim da nam najveci uspesi naseg Novaka tek slede…

Pire-Krompir

pre 12 godina

Novak Djokovic je 2009,2010 godine ukupno osvojio 7 trofeja a jos nije proslo ni pola godine a on je to vec ostvario.....

Komentarisao sam pocetkom godine da ako Nole zeli da bude prvi na svetu na kraju godine treba da osvoji 1 grenslem,da igra jedno finale GS i dva polufinala...Da osvoji 2 Mastersa,3 finala mastersa(racunao sam da ce gubiti na sljaci od Nadala) i da igra 3 polufinala i moze neki kiks...
Da osvoji Dubai,Beograd i da ponovo bude prvak Sveta....
To je tad izgledalo neverovatno i dobio sam puno negativnih komentara...

A sada Nole ima vec 1GS,4Mastersa,Dubai,Beograd!!!!

Zivot se zasniva na ispunjavanju ciljeva....

Cilj Noletu kako je rekao prvo mesto,a ja verujem da ce pored svih rekorda oboriti i taj da ce biti prvi teniser na svetu koji je godinu zavrsio sa 15000 bodova!!

Зоран

pre 12 godina

Ма ја сам чуо да је спорт, па и тенис, контролисан од светсјке владе.Она одређује ко ће и када да буде први. ;) Уостаклом, та светска влада све контролише на овој планети, осим Ђоковића. ;)

king kong

pre 12 godina

Vimbldon je osvojio i Ričard Krajiček, pa ...
Ovo je mnogo teže, u mnogo jačoj konkurenciji i uz strašno lož žreb, jer je igrao non-stop protiv prvih 6 igrača sveta (ne računajući njega samog), tačnije 13 puta ih je pobedio, tako da ni jednom nije imao "auto-put", kao u Rimu 2008-me godine, kada je do finala igrao protiv "nenosilaca", a u finalu protiv Vavrinke.
Ako neko i ponovi ovako nešto po broju pobeda, verovatno to neće biti u mečevima protiv najboljih i to toliko puta, nego će se nekim čudom žreb "otvarati", a poneko od naboljih biti povređen ili neće igrati.
Prema tome, ovo je teško ponovljivo, da ne kažemo "nikad ne reci nikad".
I na kraju, samo da se osvrnem na nešto što nisu primetili ni vrsni komentatori tipa Dilan Doga.
Na meču u Madridu protiv Nadala, Nadal je toliko usiljeno i stidljivo stezao pesnicu i vikao "vamos", da se to videlo iz aviona, a sve zbog toga što ni sam ne veruje da može da pobedi.
Nije to ono iskreno "vamos", posle dobrog pasing-šota, kada time ubije i demorališe protivnika da ikda više krene na mrežu.
To je sve bilo nekako bledunjavo (izuzevo onog brejka na 5:3), kao dani sam ne veruje u sebe.
Dakle, i pre početka meča, pobednik je bio poznat, a to mora da je strašan osećaj, pogotovo za Rafu, koji je godinama pobeđivao strahom.
Ko malo zna o istoriji Japana, verovatno je uočio izvesnu sličnost sa slavnim dvobojem Mijamoto Musašija i Sasaki Kođira, kada ga je Musaši pobedio ne mačem, nego prutom, ali ga je u stvari pobedio i pre dvoboja - meča.
Prema tome, što bi neko pametno rekao "psiha je čudo" i stvarno jeste, a dokaz tome je i polufinalni meč protiv Mareja u Rimu.
Ajd, u zdravlje, što bi rekao moj kolega - citirani Gručo Marks, ovaj Dilan Dog.

mister

pre 12 godina

Nemam reci za Novaka vise... Toliko sam ga nahvalio poslednjih nekoliko meseci da mi je vise neprijatno da pricam o njemu! :)
Mislim da je velika stvar to sto cemo imati 3 nosioca na RG! Ne velika, ogromna! Srbija ima tri igraca u top 32, ej Srbija! Svaka cast momci!

Stari znalac

pre 12 godina

@Inspektor Bloch,

Svaka ti dala :))) Ja osedeh govoreci kako je Federer nesumnjivo veliki igrac, ali i kako je rodjen pod srecnom zvezdom te je igrao svoje najbolje partije u vreme kada je teniska konkurencija bila na jako niskom nivou. Kad je on bio u punoj snazi, Nadal i Djokovic su bili tinejdzeri, a od ostale konkurencije je vredan pomena Roddick, donekle Hewitt i niko vise... Obojica vrlo limitirani igraci, sto fizicki, sto tehnicki... Samo da jos dodam da se kasnih 80ih i ranih 90ih nije moglo predvideti ko ce stici do cetvrtfinala na GS, a da ne pricam da nikome nije padalo na pamet da predvidja pobednika. Cak i u vreme Samprasa je konkurencija bila zesca, a ovaj je drao svoje direktne suparnike redovno. Federer ima negativan skor sa Nadalom, a ako igra jos koju sezonu imace minus i sa Noletom. To govori mnogo jace od 16 GS i zato Federer ne (i niti ce) kotira(ti) visoko na vecnoj listi. Sa druge strane, Nole je isprasio (ali bukvalno) Federera tri puta za redom, Nadala cetiri puta i sve u finalima, dobio je sve igrace iz Top10 u toku svoje serije.

I za kraj, ja sam misljenja da bi za tenis sveukupno bilo jako dobro ako bi Murray proradio na nekom od vecih turnira i ako bi se vratio Del Potro. Tada bismo stvarno imali sta da gledamo - Nadal, Delpo, Andy i neverovatni Nole bi bili najbolja reklama za ovaj sjajni sport!

Novace oprosti im, to su samo novinari.

pre 12 godina

Skromnost i strpljenje su lepe osobine koje za novinare u Srbiji ne vaze i cak predstavljaju mane. Kad ih primaju u redakciju prvo provere jesu li svi zvezdasi a odmah zatim test skromnosti i lepog vaspitanja. Ako neki vaspitan i promakne, dobro je, treba neko da se salje za burek. Najgori su kandidati za urednika i Nagradu "Milojko Pantic".

Milance

pre 12 godina

Novak ima 39 vezanih pobeda u nizu a 37 vezanih pobeda od starta sezone. Bolje je da gledamo ukupne pobede u nizu jer to je ono sto se pamti i to je ono sto se pise a ne pobede od starta sezone. G. Vilas ima najduzi niz u istoriji tenisa a to je 46 pobeda. Ako bi osvojio R. Garos verovatno bi izbio na prvo mesto. Tu je i Lendl sa 44 pobede, Mekinro 42 pobede, Borg 43. Federer je recimo imao 41 pobedu u nizu i Nole ce ga verovatno sad prestici. G. Slemovi su najvredni. Ja bih bio prezadovoljan kad bi Nole uzeo sva cetiri G. Slema i tada ce zaista postati besmrtan, posto je tako nesto uradilo samo nekoliko tenisera. Sampras nikada nije objedinio sve slemove. Manje je verovatno da ce Nole moci da se trka sa brojem osvojenih GS, posto ima prejaku konkurenciju. Ne znam koliki je rekord osvojenih mastersa u sezoni ali bi i to Novak mogao da obori ove godine. On sada ima 4 mastersa. Agasi drzi rekord od 7.

milelemmy

pre 12 godina

Imao sam cast da upoznam Djola u prolazu iz manastira Hilandara, nase najvece pravoslavne svetinje. Svaka cast za talenat, upornost i znanje na kraju ali i dobri Gospod je u pomoci svojoj duhovnoj deci ako su mu odana i verujuca. Porodica Djokovic i Nole su takvi i sve cestitke za ovaj i sve uspehe koji tek dolaze.

Dylan Dog

pre 12 godina

Novakov cilj nije i ne treba da bude to famozno 1. mesto na ATP listi. To je posledica, a već je i prevaziđeno. I ovi rekordi sa nizovima pobeda - takođe.

U ovom trenutku Novakov primarni cilj jeste RG.
Njegovim osvajanjem sve pomenuto stavlja pod pojas kao gratis dodatnu opremu. A Novak zaista ima sve što mu je potrebno: i tehniku i taktiku i snagu i izdržljivost i sportsku inteligenciju i mentalnu čvrstinu i samopouzdanje (važnost aspekata ide obrnutim redosledom).

Da se razumemo, Novak nije na svom igračkom maksimumu i još ima MESTA ZA NAPREDAK Prvo, prvi servis može i mora još puno da popravi. Iako su njegovi glavni konkurentni odlični na riternu, Nole mora da dobija više lakih poena posle servisa, a ne samo početnu inicijativu. Ne mora baš svaki poen da se OSVAJA i da se nadigra protivnik. Može to i malo lakše. Setimo se samo Majamija 2007. kada se nije znalo da li mu je bolji 1. ili 2. servis. Ovo je posebno važno za predstojeći Vimbldon. Ili as ili servis viner ili bar 1-2 poen, bilo sa osnovne linije ili iz s/v.
Tu dolazimo do drugog aspekta u kome Nole može da napreduje: igra na mreži. Volej moraju da budu još čvršći, još penetrantniji. Možda malo više "bekerovski" nego "edbergovski".
Verovatno bi bilo teško (to neki misle, a ja verujem u suprotno) da Nole razvije dobar osećaj za izlazak na mrežu (jer nema tzv. "prirodni osećaj za izlazak na mrežu"), ali kako je momak natprosečno inteligentan u svakom smislu, sa usvajanjem pouzdanih oružja na meži - počeće sa više sigurnosti i samopouzdanja da ih primenjuje, a onda ćemo videti koliko će često biti na mreži. Tehnički gledano, mislim da sasvim lako može da uvežba da odigrava efikasno voleje u živom meču - bar kao solidni dubl igrači. U ovom trenutku još nije na tom nivou.

Dakle, sa još boljim servisom i još boljom volej igrom - Novak bi izrastao u jednog potpuno kompletnog tenisera u tehničkom smislu. Sa time bi broj primenljivih rešenja u meču povećao bar za još 30%, ako ne i više. A kako sada igra i šta sada radi, i to, opet podvlačim - BEZ lakih poena iz servisa - samo mu je nebo granica!

Ali, idemo korak po korak. Sada je važan RG i prvi meč. Sve ostalo je nebitno. Zdravlje i sportska sreća neka budu stalni pratioci!

Pozdrav!

P.S. @Ispector Bloch, moje pohvale za analizu sa dobrom poentom. Takođe mi je drago da je prijatelj @Djoksa konačno odlučio da se vrati uprkos neprestanom i dugotrajnom dezavuisanju nicka od strane trola.

Pfff

pre 12 godina

Ako Novak udje u finale RG-a (za sta je sansa 99%), oborice rekord Mekinroa i postace igrac sa najvise uzastopnih pobeda na pocetku sezone (tj. kalendarske godine): Mekinro ima 42, a Novak ce imati 43.

Ako dobije finale RG-a, izjednacice rekord Viljasa - najvise uzastopno dobijenih meceva (ukupno, ne gledajuci samo od pocetka sezone): 46 uzastopnih pobeda. Medjutim, posto se moze ocekivati da ce dobiti prvi mec na prvom sledecem turniru, to ce prakticno znaciti da je i taj rekord oboren :)

I da, ostaje jos i ukupan odnos pobeda i poraza u toku jedne sezone. Rekord tu drzi opet Mekinro sa skorom 82-3. Videcemo, mislim da Nole moze da zavrsi godinu bez poraza :)

Sladjan

pre 12 godina

Intervju sa Novakom Dјokovićem i Rafaelom Nadalom posle meča u Rimu:
Novinar: Šta imate da izjavite posle osvajanja Rima?
Novak Djoković: VENI, VIDI, VICI
Novinar: Rafael šta Vi imate da izjavite posle četvrtog poraza od strane Novaka Djokovića?
Rafael Nadal: Paaa, nisam dobro poređao moje flašice pre meča, rastojanje je bilo nešto veće, a kada sam stavljao torbu preko peškira nisam primetio da se jedna ivica peškira malo savila!

Влада

pre 12 godina

svaka čast i novaku i rafi, al za mene je kralj šljake bio i ostao Alija Sirotanović
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (lix specimen, 16. maj 2011 09:59)

Крадеш форе са Вукајлије.

Dimitrije

pre 12 godina

Sada svu snagu da usmeri na osvajanje R. Garosa i da stigne magicni rekord G. Vilasa sa 46 pobeda u nizu. Izbija na prvo mesto ATP liste i izbija na prvo mesto vecne liste najduzeg niza pobeda svih vremena. To se nama cini da je tako lako i blizu a u praksi je izuzetno tesko i daleko. Ma gotovo nemoguce! Novak nikako sada ne treba da cita sta se pise po netu i stampi, niti da gleda tv, jer bi sebi nabio pritisak. Pa mene sad to pocelo da muci i opterecuje a ne njega. R. Garos je za mene veliko finale svega ovoga. Ljudi jel ste vi svesni kakav je to poduhvat kad bi Novak zacrtao rekord od 47 ili 48 pobeda? Slobodno mogu da kazem da to nikada niko u danasnjem i buducem modernom tenisu vise nece oboriti. Neka ove godine da svoj maksimu i neka pokupi koliko god moze trofeja, ovaka prilika se pruza jednom u zivotu. Posle toga ga vise niko, niko nikada, nece moci osporiti ili mu nesto prebaciti. Od sledece sezone neka krene laganice i neka dopunjuje trofej po trofej i meni nije vazno koliko ce dana biti prvi na listi. Neka do kraja karijere objedini sve grend slemove i sa tim bi takodje usao u mali krug tenisera koji su to uspeli. Ja mu sada zelim svu srecu ovoga sveta i zdravlje do nebe. Novace sa srecom i samo hrabro! Ne boj se nikoga!

DekiZR

pre 12 godina

@Paks
Nije osvojio 6 Mastersa jer toliko ove godine nije ni bilo! Osvojio je 1 gs, 4 mastersa (Monte Karlo propustio zbog povrede), Dubai ATP500 i Serbia Open ATP250 sve zbirno 7 turnira! Moze da obori rekord po vezanim pobedama od starta sezone 42, broj ukupnih vezanih pobeda 46, broj osvojenih mastersa u jednoj sezoni sto je vec izjednacio 4, broj osvojenih turnira zaredom 8 i po svemu sudeci osvojen novac od nagrada u jednoj sezoni! Toliko od mene :)

Banshee

pre 12 godina

Ali.......Mardy Fish......gospode....šta ovaj čovek traži tu.......tj....na koju foru je on deseti...kao i Melzer osmi....c,c,c.....

banjac

pre 12 godina

nesto razmisljam kakav bi to naslov biO,NOLE pobedio Nadala na RG u finalu,i Federera na W,mada mi se cini kao sto neko rece ako je prvi ide na treceg po kosturu,ali zamislite vi to,kakva bi to tek dominacija bila da im skine skalpove na"njihovim"terenima.samo pozitivno,dokle god da stigne nas je i svaka mu cast za sve sto je do sad uradio.DOMINIRAJ!!!!

Paks

pre 12 godina

Otkud se sada Borg pojavi sa tim novim nizom od 49 pobeda? Do kraja ce da nadju niz iz prvog svetskog rata od 80 pobeda. Ma ajde bre pa to iz nedelje u nedelju raste po 3 pobede. Prvo Mckinro 38 pa 42. Pa G. Vilas 46 pa sad ovaj Svedjanin Borg sa 49 pobeda. Niko ne zna tacko koliko mu treba svi nagadjaju. Sad ispade da treba da osvoji R. Garos i da stigne do finala sledeceg turnira da bi postao prvi na toj vecnoj listi najduzeg niza bez poraza. Pa nije on masina. Sta je bio taj Borg tarzan!

buksi

pre 12 godina

Primetio sam da ovde neko spekulise sa kog meca je ova fotografija...pitam se samo kakve veze ima da li je sa polufinalnog ili finalnog,kada se vest uopste i ne odnosi na bilo koji mec,vec na ATP listu. Ljudska glupost stvarno nema granica...

Martin Neorcic

pre 12 godina

Bravo Nole....jos samo malo i 1 smo na ATP listi!!!
Ko bi se kladio da ces posle Roland Garosa biti prvi na svetu.
SVAKA CAST!!!!!

MИИ

pre 12 godina

Све честитке Нолету на величанственом тријумфу! Надам се да ће врло брзо заузети и формално 1.место, које му припада. Наравно Ноле је свакако број 1! Иначе ово је Нолетова 37. победа у низу ове године, а 39. рачунајући и две из претходне године. Напред Ноле, нема разлога да овај низ не потраје дуго, дуго, хвала ти на свему!!!

Moljac

pre 12 godina

`Ladno Nole ima više osvojenih poena tokom 2011, nego Marij (četvrti na listi) ukupno! I opet nije prvi. Ali, neka, neka, stižu tri GS u 3.5 meseca, tu će sve konačno da se preokrene. Sada samo da osvoji sva tri GS i završni masters, pa je oborio sve moguće rekorde (McEnroe, Villas, Rod Lever). Ostalo može i da preskoči, nek se odmori čovek. Mada, šteta da propusti da uzme Sinsinati i Kanadu...

polako

pre 12 godina

Daleko je Novak od Nadala i Federera. Prvi put je vezao preko 15 pobeda i odmah provokacije sa majicama i vasarskim slavljima. Nadal i Federer su lagano vezivali po 25-30 pobeda i nisu se ponasali kao Djokovici, realno u pravu su sto mu prebacuju za njegovu gordost. Mislio sam da su ljubomorni ali kada se pogleda statistika razlika izmedju Noleta i Nadala i Federera je ocigledna, a pre svega u ponosanju.

OPEN ERA MATCH WINNING STREAKS

Player Matches
1. Guillermo Vilas 46 (1977)
2. Ivan Lendl 44 (1981-82)
3. John McEnroe 42 (1984)

WINNING STREAKS SINCE 1990

Player Matches
1. Roger Federer 41 (06-07)
2. Roger Federer 35 (2005)
4. Rafael Nadal 32 (2008)
6. Rafael Nadal 26 (2006)
6. Roger Federer 26 (04-05)
9. Roger Federer 25 (2005)
11. Rafael Nadal 24 (2005)
14. Roger Federer 23 (2004)

Nemanja

pre 12 godina

Jos samo malo Novace srpski sine! Svi smo uz tebe i nema tog coveka kome srce nije puno kad te vidi na pobednickom postolju. Nije sto si nas, al' da si najbolji to zasigurno jesti.

Puno srece i zdravlja pa nek vidi svet "ko kosi,a ko vodu nodi"! :)

Boris...xD

pre 12 godina

Evo jos jednom za sve:
Nole ima 37 uzastopnih pobeda u 2011 godini...( tu se ne racunaju 3 pobede iz Hopman kupa,kao i predan mec Janka Tipsarevica na Serbia Open-u )Djokovic ima 41 pobedu u 2011,ali racunaju se 37...Ato se tice samo uzastopnih pobeda,ukljucujuci i prethodnu godinu,on ukupno ima 43 uzastopne pobede bez poraza( racunajuci sva takmicenja,kao i Davis Cup)... Svaka cast Nole...ti si novi KRALj tenisa,i u narednih mesec dana postajes svetski broj 1... :)

Vvv

pre 12 godina

@polako, @Milance

Gresite. Kao sto sam naveo u prethodnoj vesti http://www.b92.net/sport/komentari.php?nav_id=512329#k5255456 , najduzi niz pobeda je Borgov (49), a ne Vilasov (46). ATP brlja sa podacima i nizovima.
Sto se tice mastersa 1000, max broj titula u sezoni je 4 (Federer 05/06, Nadal 05), sto Djokovic vec sada ima. Fali jos jedan da obori rekord.

@Brainstorming

Lose mozgas. Bio Novak 1. ili 2. nosilac na Wimbledonu ima istu verovatnocu da izvuce 3. (Federera) ili 4. nosioca (Mareja). Zreb je polu-dirigovan, naucite to vec jednom! Da je "dirigovan" (bez ovo "polu") znacilo bi da se po default/u sastaju 1vs4 i 2vs3. nosilac (a to bi dalje impliciralo da bi pobednik prvog duela igrao sa pobednikom duela 6. i 7. nosioca, a pobednik drugog duela sa pobednikom duela 5. i 8. nosioca, itd itd). Ali, posto je polu!-dirigovan, to znaci da se prostom lutrijom odredjuje na kojoj ce strani kostura biti 3. ili 4. nosilac (a dalje 5/6/7/8. nosilac). Znaci, da jos malo pojednostavim, Djokovic, u slucaju da bude prvi nosilac, ima iste sanse da se u polufinalu sastane sa Federerom kao i sa Marijem odnosno ima iste sanse da se u cetvrtfinalu sastane sa Soderlingom (5. nosilac) kao i sa Melcerom (8. nosilac). Sve zavisi od ciste srece.

Sportski pozdrav!

Oks

pre 12 godina

Evo jednog linka gde možete da pogledate razne teniske rekorde, pa naravno i onaj koji se tiče Noleta, tj. najduže serije pobeda koju je neki teniser ikada imao. Koliko sam ja upućen sa svojih 37 pobeda Nole se trenutno nalazi na 6 mestu (nema ga u tabeli jer mu sva sreća niz još uvek nije prekinut) - govorim o seriji pobeda uopšte a ne samo od početka godine!
[link]
(Nebojša, 16. maj 2011 12:07)


Nole je na 39 uzastopnih pobeda, ako se ne gleda početak sezone, 37 je od početka sezone.

Jovan Genevajn

pre 12 godina

Stvarno sam odusevljen Noletom.Ne znam odakle mu toliko snage da sve to izdrzi. Ja nisam imao snage ni da gledam do kraja. Ni polufinale ni finale.

Stevan

pre 12 godina

Osvojio je 4 Masters turnira ove godine,a ne 6.Osvojio je 1 Grand Slam,Dubai koji vredi 500 poena i Serbian Open koji vredi 250 poena.

Jamezdin Kurtović

pre 12 godina

Nešto razmiljam.. Mi Srbi stalno iz krajnosti u krajnost. Bojim se da ne bude samo Nole je Bog, kralj, car, prvak u skoku u dalj.. a kad bude gubio da ne opleve po njemu.. ccc. Takvi smo.
Btw, Novak, igrao kao mašina, samo neka nastavi.

b

pre 12 godina

Sve je receno o nasem ponosu i velikom Noletu. On ce da postane #1 posle RG. Pitanje galsi da li ce moci da se izbori i ostane #1 barem neko vreme. Federer je malo "ogladnio" jer nije skoro dobio ni jedan turnir a Mirka i deca trose li trose. Sto se tice Nadala dobar covek i veliki igrac. Ali znate li sta je interesantno. Tonijeva (Nadalovog strica) kasa je zatajila. Da li znate zasto?
Branko (Teniser) iz Amerike

Boki

pre 12 godina

Svaka cast Novaku to sto je napravio u ovih nepunih 5 meseci ulazi u istoriju ne samo tenisa vec sporta uopste.Takva eksplozija,takvo dizanje sopstvenog nivoa je jos nezabelezeno u novijoj istoriji svetskog sporta.Mozemo da napravimo jedno uporedjenje mislim da je prikladno pojedinacni sport je u pitanju.Na primer,imamo Milorada Cavica,svetsku velicinu,u svojoj disciplini zvanicno je ubedljivo 2.na svetu,slicno kao i Nole do pre neki mesec.Zamislite za koji mesec Cavica koji pobedjuje Felpsa sa 5 sekundi prednosti i to nekoliko puta za redom!Iako mu to od sveg srca zelimo apsolutno nemoguce!Ponavljam ovo sto je Nole uradio za samo nekoliko meseci granici se sa neverovatnim.Ako je tajna samo u izbacivanju hleba i testa iz ishrane,nemamo razloga za brigu.Srecno u Parizu,do pobede!

bullying

pre 12 godina

1 win against Nadal WAS called a RARITY,2 consecutive wins against Nadal WAS called LUCK,3 consecutive wins against Nadal IS called DOMINANCE and 4 wins against Nadal IS called BULLYING...

Nadal has officially become DJOKOVICS PIGEANT...

GORAN

pre 12 godina

Kada se govori o tim rekordima i ciframa, mislim da će mu za Mekenroov rekord faliti jedna pobeda, a to je onaj neodigrani meč protiv Tipsarevića. Ko će kome a ko ne svoj svome, što bi rekli naši stari.Ali nema veze, Nole je već sada LEGENDA.!

Darko

pre 12 godina

Ne znam da li je neko primetio,kako federer u zadnje vreme menja stil igre malo po malo,izlazi na mrezu cesce. Mislim da je to priprema za nesto veliko,konkretno, da ce pokusati ovogodisnji wimbldon da osvoji i to u serve&volley stilu. A Noletu je mreza Ahilova peta,i taj stil igre mu nikako ne odgovara. Sta vi mislite o tome?

Milance

pre 12 godina

Djokovic ima 41 pobedu u
2011,ali racunaju se 37...Ato se
tice samo uzastopnih
pobeda,ukljucujuci i prethodnu
godinu,on ukupno ima 43
uzastopne pobede bez poraza
( racunajuci sva takmicenja,kao i
Davis Cup)... Svaka cast Nole...ti si
novi KRALj tenisa,i u narednih
mesec dana postajes svetski broj
1... :)
(Boris...xD, 16. maj 2011 18:28)
Pa ajde sad nas sve zbuni. Koliko Novaku treba pobeda da stigne G. Vilasa koji ima uzastopni niz od 46 pobeda? Prvo sam mislio da ima 39 pobeda uzastopno a sad kazes da zvanicno ima 43. Pa to ce da obori pre finala a to je veoma bitno. Kako niko nema jasan broj meceva? Ovo je 21 vek i sve je dostupno.

Srboljub

pre 12 godina

Gledamo u momka koji je trenutno bez dileme najbolji teniser sveta”, rekao je osvajač sedam Gren slem titula Džon Mekinro.

polako

pre 12 godina

Daleko je Novak od Nadala i Federera. Prvi put je vezao preko 15 pobeda i odmah provokacije sa majicama i vasarskim slavljima. Nadal i Federer su lagano vezivali po 25-30 pobeda i nisu se ponasali kao Djokovici, realno u pravu su sto mu prebacuju za njegovu gordost. Mislio sam da su ljubomorni ali kada se pogleda statistika razlika izmedju Noleta i Nadala i Federera je ocigledna, a pre svega u ponosanju.

OPEN ERA MATCH WINNING STREAKS

Player Matches
1. Guillermo Vilas 46 (1977)
2. Ivan Lendl 44 (1981-82)
3. John McEnroe 42 (1984)

WINNING STREAKS SINCE 1990

Player Matches
1. Roger Federer 41 (06-07)
2. Roger Federer 35 (2005)
4. Rafael Nadal 32 (2008)
6. Rafael Nadal 26 (2006)
6. Roger Federer 26 (04-05)
9. Roger Federer 25 (2005)
11. Rafael Nadal 24 (2005)
14. Roger Federer 23 (2004)

Nostradamus

pre 12 godina

Nole od kada je dobio orden Svetog Save on igra sve bolje i bolje. Mislim da bi i nas Sava bio veoma ponosan na naseg Noleta. Nole u jednoj od najtezih i najlepsih sportskih disciplina stvara mit o nepobedivosti. Voleo bih da guslar smisli neku pesmu pa da deca to uce u skolama. Nakon RG ja idem da ga cekam ispred skupstine. Ocekujem milion ljudi. Nole ti si nas ponos i najveci ambasador ove male zemlje. Hvala ti.

Zare

pre 12 godina

Pomalo mi je žao Nadala. Dečko je godinama bio u senci Federera i kad su svi mislili da je došlo vreme kada će vladati godinama, on će i dalje morati da bude u senci, možda i do kraja karijere.

Paks

pre 12 godina

Ajde neko od ovdasnjih priucenih komentatora koji se razumeju u tenis, ako ga ne mrzi, da nam napise koje je to Nole do sada rekorde oborio? Koje bi nove ciljeve i rekorde mogao da ostvari? U ovoj godini ima 1 grend slem, 6 mastersa, 39 vezanih pobeda, 37 pobeda od pocetka godine. Po cemu bi mogao nas Nole da postane jedinstven? Volim da citam takve komentare i da mastam. Kao da ih ja osvajam a ne on. he he he. Hvala unapred. :)

zoran

pre 12 godina

"(Nostradamus, 16. maj 2011 10:15)"
Poštujem svakog ko je verujući , ali siguran sam da je Sv. Sava jako malo ili ništa mogao da doprinese Đokovićevom uspehu. Momak je pre svega talentovan i to je možda 50% a ostalo je samo uporan KONJSKI rad i vrlo, vrlo malo sreće ili "okretanja" veri i Bogu..

Djoksa

pre 12 godina

Zrno po zrno, pogaca. Kamen po kamen, palaca. Tako zbori nas mudri narod. A tako to radi i Novak Djokovic, trofej po trofej i eto ga na korak od cilja koji je proklamovao kad je bio manji od reketa koji drzi. U intervjuu posle meca sa Marijem je to i rekao, "Za ovakve meceve se godinama i godinama trenira..". Moje iskreno divljenje nije upuceno toliko njegovim sportskim uspesima koliko njegovoj nepokolebljivoj volji i istrajnosti da uspe u necemu sto je zacrtao jos kao dete. Najvaznije od svega, nije se on ove godine probio u teniski vrh vec je godinama tu. Iza, do ove godine, dva najveca tenisera u istoriji tog sporta. Godinama i godinama je dobijao po usima od Federera zbog medicinskih tajm autova a od Nadala trpeo najteze poraze u karijeri. Ali to ga je naucilo strpljenju, da bi postao najbolji na svetu moras prvo da emotivno sazris a onda i igracki. Posle svih ovih trofeja ove godine primetna je mirnoca sa kojom ih prima. Kao da kaze sebi, ovo je sve sasvim normalno spram gigantskog truda koji sam ulozio. Drago mi je sto su mu na putu ka vec izvesnom prvom mestu na listi stajali Federer i Nadal, jer ce za razliku od mnogih koji su na to mesto dosli isuvise brzo i isuvise mladi i ugasili se kao kakva kometa, Nole zasijati kao najsjajnija zvezda u teniskoj galaksiji. Vladace dugo jer ce znati da ceni trud koji morao da ulozi da bi zaseo na teniski tron.
PS: Poseban pozdrav Smilici, Dylan Dog-u, Dermendzievu, simi, Inspektori Blochu i svim ostalim pozitivcima sa ovog sajta kojih nazalost ne mogu sve da se setim. Hvala vam na vasem nepokolebljivom optimizmu koji sirite na ovom forumu. Hvala vam i na podrsci koju ste mi slali kada mi je bila najpotrebnija. Pozdrav i za osobu ciji je nick Nole is the best bio godinama trn u oku na BBC-jevom teniskom forumu.
A NAJVECI POZDRAV NOVAKU DJOKOVICU, koji nas je sve ucinio ponosnim zato sto smo Srbi!

Sladjan

pre 12 godina

Intervju sa Novakom Dјokovićem i Rafaelom Nadalom posle meča u Rimu:
Novinar: Šta imate da izjavite posle osvajanja Rima?
Novak Djoković: VENI, VIDI, VICI
Novinar: Rafael šta Vi imate da izjavite posle četvrtog poraza od strane Novaka Djokovića?
Rafael Nadal: Paaa, nisam dobro poređao moje flašice pre meča, rastojanje je bilo nešto veće, a kada sam stavljao torbu preko peškira nisam primetio da se jedna ivica peškira malo savila!

Novace oprosti im, to su samo novinari.

pre 12 godina

Skromnost i strpljenje su lepe osobine koje za novinare u Srbiji ne vaze i cak predstavljaju mane. Kad ih primaju u redakciju prvo provere jesu li svi zvezdasi a odmah zatim test skromnosti i lepog vaspitanja. Ako neki vaspitan i promakne, dobro je, treba neko da se salje za burek. Najgori su kandidati za urednika i Nagradu "Milojko Pantic".

Darko

pre 12 godina

Ne znam da li je neko primetio,kako federer u zadnje vreme menja stil igre malo po malo,izlazi na mrezu cesce. Mislim da je to priprema za nesto veliko,konkretno, da ce pokusati ovogodisnji wimbldon da osvoji i to u serve&volley stilu. A Noletu je mreza Ahilova peta,i taj stil igre mu nikako ne odgovara. Sta vi mislite o tome?

Brainstorming

pre 12 godina

Noletov glavni cilj jeste 1. mesto na ATP koje će neminovno zauzeti vrlo skoro, čak i skorije nego što sam prognozirao pre par meseci (uspeće verovatno da pobedi i moje optimističke prognoze da će postati novi vladar ATP trona posle Vimbldona). Zaista, posle prethodnih pet sezona na šljaci i skoro svih titula na istoj koje je Rafa uspeo da pokupi i da brani iz godine u godine, vrlo je malo ljudi verovalo ali se potajno nadalo da Nole može da se uspešno nosi sa njih na šljaci. I, eto, kao posledica ovog kolosalnog niza i nedodirljivosti približilo se i to dugo očekivano 1. mesto koje će najverovatnije zauzeti nakon RG. Da li je to baš pravi momenat za krunisanje? Po igri koju je do sada prikazao, stavu, samouverenosti, psihičkoj stabilnosti i svim ostalim elementima može se reći da jeste. Konačno je sve leglo na svoje mesto, kockice su se poklopile i Nole je definitivno spreman da preuzme tron a cela nacija nestrpljivo očekuje taj trenutak. Mene, kao velikog teniskog zaluđenika i još većeg Noletovog fana, malo zabrinjava taj trenutak od koga se nalazimo samo par nedelja. Pitaće se mnogi šta me koji đavo sad zabrinjava kad sve ide samo kako se poželeti može? Evo, kakve su moje kalkulacije i ono što me brine. Ako ne bude nekog mega iznenađenja koja se gotovo uvek dešavaju, Nole i Rafa bi trebalo da ukrste rekete i u finalu RG. Ako do toga dođe a nadam se da hoće, Nole će 6. juna biti novi broj 1. To ga čini najverovatnije, 1. nosiocem na Vimbldonu (mada ne mora da znači 100% jer organizator zadržava ekskluzivno pravo da prema ostvarenim rezultatima na dotičnom turniru, drugačije od ATP liste postavi 1. nosioca) koji kreće 20. juna. Nole bi se u tom slučaju našao u istom delu kostura sa Federerom koga bi bilo poželjno izbeći do finala jer će njemu Vimbldon definitivno biti prekretnica za dalji nastavak karijere i sve će učiniti da ga osvoji. Koliko god ga neki otpisivali i mislili da je završio, mislim da greše i da će sve karte baciti da Vimbldon i još jednu titulu koja bi mu koliko-toliko dala podsticaja da nastavi borbu i dalji pad na listi. Dakle, treba izbeći Federera do eventualnog finala po svaku cenu. Ovo pričam iz prostog razloga što pouzdano znam da je Novakova najveća želja titula na Vimbldonu i da može, dao bi obe AO titule i eventualni RG samo da osvoji W.
No, Bože moj, odoh možda, predaleko. Ako sve bude štimalo kao i do sad, ovo će ostati samo jedan bespotreban strah jer mu u trenutnom zamahu ni dva Federera ne mogu ništa. Ostaje nam samo da mu poželimo dobro zdravlje i sreću i da uživamo u blistavim trenucima kojima se piše teniska istorija i kojima počinje jedna nova era. Za sve ostalo i ostale, pobrinuće se No1e. Legendo, idemo dalje!

Filip Visnjic

pre 12 godina

"ATP: Nadal prvi, još malo..."
Nas narod kaze " Prvo skoci pa reci hop.", strpite se nije jos prvi, mada mu ja, kao i vi, od sveg srca to zelim, nemojte ovim naslovima i izjavama da izmaleriste decka.
O guslama nemam komentara, buduci da znamo koji su "junaci" u poslednjih 20 godina opevani na ovaj nacin, ne treba mu. Noletu je primerenije da mu neki bend posveti pesmu, kao DLM Vladi Divcu, na primer.

Master X

pre 12 godina

Kakav će to biti haos kad Nole postane no1! Jedva čekam! Svi znamo da ga trenutno smatraju najboljim, ali ipak jedva čekam taj dan, kad će biti "upisan"!(slučajna rima):D
Ajmo Nole, jos malooooooooo!

Nebojša

pre 12 godina

Evo jednog linka gde možete da pogledate razne teniske rekorde, pa naravno i onaj koji se tiče Noleta, tj. najduže serije pobeda koju je neki teniser ikada imao. Koliko sam ja upućen sa svojih 37 pobeda Nole se trenutno nalazi na 6 mestu (nema ga u tabeli jer mu sva sreća niz još uvek nije prekinut) - govorim o seriji pobeda uopšte a ne samo od početka godine!
http://www.tennis-x.com/stats/tennisrecords.php

b

pre 12 godina

Sve je receno o nasem ponosu i velikom Noletu. On ce da postane #1 posle RG. Pitanje galsi da li ce moci da se izbori i ostane #1 barem neko vreme. Federer je malo "ogladnio" jer nije skoro dobio ni jedan turnir a Mirka i deca trose li trose. Sto se tice Nadala dobar covek i veliki igrac. Ali znate li sta je interesantno. Tonijeva (Nadalovog strica) kasa je zatajila. Da li znate zasto?
Branko (Teniser) iz Amerike

milelemmy

pre 12 godina

Imao sam cast da upoznam Djola u prolazu iz manastira Hilandara, nase najvece pravoslavne svetinje. Svaka cast za talenat, upornost i znanje na kraju ali i dobri Gospod je u pomoci svojoj duhovnoj deci ako su mu odana i verujuca. Porodica Djokovic i Nole su takvi i sve cestitke za ovaj i sve uspehe koji tek dolaze.

Nemanja

pre 12 godina

Jos samo malo Novace srpski sine! Svi smo uz tebe i nema tog coveka kome srce nije puno kad te vidi na pobednickom postolju. Nije sto si nas, al' da si najbolji to zasigurno jesti.

Puno srece i zdravlja pa nek vidi svet "ko kosi,a ko vodu nodi"! :)

Marinero

pre 12 godina

Iskrene čestitke Đokoviću! Ovo je stvarno za diviti se. Nole je zasluženo sada stekao epitet najboljeg tenisača svih vremena sa prostora bivše Juge. Svaka čast, mladiću! PS - zbog svoje vještine i osobnosti Đoković ima velik broj simpatizera i ovdje u Hrvatskoj. Nismo mi nikakvi srbomrsci po default-u.

Inspector Bloch

pre 12 godina

Hajde da probam; ovo u principu nije moja specijalnost, nego @WTATP, @ja..no @ Paks uputi pitanje pa da nadopunim odredenim podacima
( naravno iz mog ugla);

- kao prvo, poznato je da je Mak, do sada rekorder, rekorda, pocetka sezone 39( 1984)! da se razumemo, prikaceno mu je + 3 iz predhodne godine..tako da je izraslo u..42- e, poslednjih par dana sve vise ljudi izrazava svoje nezadovoljstvo..i kaze ili-ili..ili meku brisati tih +3 ili Novaku DODATI +3 sa HK! Sacekajmo, ali bilo kako god bilo- rekord je Novaku na dohvat ruke, cak i ako ostane sve nepromenjeno;

-kao dva, pogledamo najuspesnije SEZONE,CELE RF, RN..i trajucu..ND
a) RF- 2006, sa 12 titula: 3 GS + 5 Mastersa..( ostalo je ne bitno)
GS- AO-pobeda nad Bgdadisom (onda 54!, najveca opasnost bio
Davidenko-5-ti)US-open/ Rodik (10); Wim.Rafa (2)
Mastersi:IW- Blejk(14);Miam.-Ljubo(6);Toronto-Gaske (51!);Madrid-
Gonzales(10); Poslednji mst opet Blejk;
REZULTATI- Do 15.maja..pred RG: 1GS i dva Mastersa;

- b)RN, najuspesnija sezona 2010- 7 titula ( 2008 je bila 8, ali
boranija)dakle 3GS i 2 Mastersa + MK (dalje opet nebitno)
US-open- Dokovic (3);RG- Soderling(9) ;WIm.-Berdich (10)
mastersi:Rim-Federer(1);Madrid- Ferer(17); MK- verdasko (12)
DO 15.maja 2010: 1 GS i 2 1/2 Mastersa

Ovo sam ispisao da bi smo shavili POD KOJOM KONKURENCIOM, I KOGA SU pobedivali ova dva momka u svojim NAJBOLJIM sezonama; put do tih finala, je onda naravno samo preko..95/82/54/32..itd!; a sad da predemo na Noleta, naravno do SADA:

2011 trajuca..:7 titula /necemo racunati Dubaj, i BG/
1GS- Mari(4); posle ciscenja RF(TADA 2!);
4 Mastersa- 4 finala sa No1! 4- POBEDE!
RIM- put:..Wawrinka(14) Soderling(5) Mari(4) Nadal(1)- koliko ja
znam NAJTEZI ZREB IKADA,na bilo kom Mastersu resp. GS!!
( Iskrenosti radi: Nadal u Hamburgu(2008) ima slican, ali ne iste
tezine)FEDERER- nikada! Znaci do 15.maja 2011, !GS i 4 Mastersa;

Ovo su, statistike,ALI..naravno bez duse, prava stvar se tek na terenu vidi, ali ZABOLI, kada zapadni ljudi, ljudi od statisike, ZABORAVE..vrednost..statistike; tautologija..no tako je; dakle @Paks, zakljuci sam- OVO sto NOVAK sada radi, opet poredeje je samo sa 'najboljima sada ', RF i RN- NIKADA nisu uradili!Toliko!

Pisacu ovde, pisacu na drugim sajtovima dok..mi ruke ne otpadnu..jer kako da razumem KAKO- da se najnovija anketa na Tennis.com, A) hoce li Novak biti zapamcen po tome sto je pobedio Ndala dva puta na SLJACI ili B) sta mu vredi niz ako ne osvoji RG? - mogu samo da penim,da kazem:'na zapadu nista novo'ili...da sve prepustim Novaku?! Biram poslednje, ALI, ne odustajem od podrske njemu cak..iko je to kroz forume!

Pozdrav,

Stari znalac

pre 12 godina

@Inspektor Bloch,

Svaka ti dala :))) Ja osedeh govoreci kako je Federer nesumnjivo veliki igrac, ali i kako je rodjen pod srecnom zvezdom te je igrao svoje najbolje partije u vreme kada je teniska konkurencija bila na jako niskom nivou. Kad je on bio u punoj snazi, Nadal i Djokovic su bili tinejdzeri, a od ostale konkurencije je vredan pomena Roddick, donekle Hewitt i niko vise... Obojica vrlo limitirani igraci, sto fizicki, sto tehnicki... Samo da jos dodam da se kasnih 80ih i ranih 90ih nije moglo predvideti ko ce stici do cetvrtfinala na GS, a da ne pricam da nikome nije padalo na pamet da predvidja pobednika. Cak i u vreme Samprasa je konkurencija bila zesca, a ovaj je drao svoje direktne suparnike redovno. Federer ima negativan skor sa Nadalom, a ako igra jos koju sezonu imace minus i sa Noletom. To govori mnogo jace od 16 GS i zato Federer ne (i niti ce) kotira(ti) visoko na vecnoj listi. Sa druge strane, Nole je isprasio (ali bukvalno) Federera tri puta za redom, Nadala cetiri puta i sve u finalima, dobio je sve igrace iz Top10 u toku svoje serije.

I za kraj, ja sam misljenja da bi za tenis sveukupno bilo jako dobro ako bi Murray proradio na nekom od vecih turnira i ako bi se vratio Del Potro. Tada bismo stvarno imali sta da gledamo - Nadal, Delpo, Andy i neverovatni Nole bi bili najbolja reklama za ovaj sjajni sport!

Moljac

pre 12 godina

`Ladno Nole ima više osvojenih poena tokom 2011, nego Marij (četvrti na listi) ukupno! I opet nije prvi. Ali, neka, neka, stižu tri GS u 3.5 meseca, tu će sve konačno da se preokrene. Sada samo da osvoji sva tri GS i završni masters, pa je oborio sve moguće rekorde (McEnroe, Villas, Rod Lever). Ostalo može i da preskoči, nek se odmori čovek. Mada, šteta da propusti da uzme Sinsinati i Kanadu...

Dalmos

pre 12 godina

Novaku je za ostvarenje životnog sna dovoljno i finale Roland Garrosa !!! Računica je jasna. Novak 6.Juna 2011 gubi 360 bodova (četvrtfinale RG-a) a Nadal 2000 (titula na RG-u) . Za pobedu u polufinalu se dobija 1200 bodova (što Novaku donosi novih 840), a Nadal u najboljem slučaju može ostati na istom. Ali po svemu viđenom u jučerašnjem finalu, ova računica je potpuno izlišna, jer Novak jednostavno vlada na terenu!

Milance

pre 12 godina

Novak ima 39 vezanih pobeda u nizu a 37 vezanih pobeda od starta sezone. Bolje je da gledamo ukupne pobede u nizu jer to je ono sto se pamti i to je ono sto se pise a ne pobede od starta sezone. G. Vilas ima najduzi niz u istoriji tenisa a to je 46 pobeda. Ako bi osvojio R. Garos verovatno bi izbio na prvo mesto. Tu je i Lendl sa 44 pobede, Mekinro 42 pobede, Borg 43. Federer je recimo imao 41 pobedu u nizu i Nole ce ga verovatno sad prestici. G. Slemovi su najvredni. Ja bih bio prezadovoljan kad bi Nole uzeo sva cetiri G. Slema i tada ce zaista postati besmrtan, posto je tako nesto uradilo samo nekoliko tenisera. Sampras nikada nije objedinio sve slemove. Manje je verovatno da ce Nole moci da se trka sa brojem osvojenih GS, posto ima prejaku konkurenciju. Ne znam koliki je rekord osvojenih mastersa u sezoni ali bi i to Novak mogao da obori ove godine. On sada ima 4 mastersa. Agasi drzi rekord od 7.

Tanasije

pre 12 godina

Verovatno najveće promene tek slede (dva grand slema), ali evo šta se na listi desilo od kraja 2010:
- Federer najveći gubitnik (izgubio 755 bodova)
- Izgubili još Nadal (380) i Soderling (145)
- Bodove povećali Mari (325), Berdih (260), Ferer (325), Melcer (65)...
- I na kraju Novak: poveća bodovni saldo za neverovatnih 5425 bodova!

Влада

pre 12 godina

svaka čast i novaku i rafi, al za mene je kralj šljake bio i ostao Alija Sirotanović
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (lix specimen, 16. maj 2011 09:59)

Крадеш форе са Вукајлије.

Pfff

pre 12 godina

Ako Novak udje u finale RG-a (za sta je sansa 99%), oborice rekord Mekinroa i postace igrac sa najvise uzastopnih pobeda na pocetku sezone (tj. kalendarske godine): Mekinro ima 42, a Novak ce imati 43.

Ako dobije finale RG-a, izjednacice rekord Viljasa - najvise uzastopno dobijenih meceva (ukupno, ne gledajuci samo od pocetka sezone): 46 uzastopnih pobeda. Medjutim, posto se moze ocekivati da ce dobiti prvi mec na prvom sledecem turniru, to ce prakticno znaciti da je i taj rekord oboren :)

I da, ostaje jos i ukupan odnos pobeda i poraza u toku jedne sezone. Rekord tu drzi opet Mekinro sa skorom 82-3. Videcemo, mislim da Nole moze da zavrsi godinu bez poraza :)

Аца

pre 12 godina

Што се тиче Надала,ја мислим да га је Ноле апсолвиро,магистриро,докториро,или како већ да назовемо његову надмоћ.Једноставно у будућности веома мали број мечева ће губити од њега(волео бих ниједан).

Појављују се коментари који Вимблдон издвајају од осталих ГС-ова,да вреди више би носио бодова,а знамо да су сви вредновани са 2000 поена.

Поздрав до наредног турнира и надамо се титуле.

Dylan Dog

pre 12 godina

Novakov cilj nije i ne treba da bude to famozno 1. mesto na ATP listi. To je posledica, a već je i prevaziđeno. I ovi rekordi sa nizovima pobeda - takođe.

U ovom trenutku Novakov primarni cilj jeste RG.
Njegovim osvajanjem sve pomenuto stavlja pod pojas kao gratis dodatnu opremu. A Novak zaista ima sve što mu je potrebno: i tehniku i taktiku i snagu i izdržljivost i sportsku inteligenciju i mentalnu čvrstinu i samopouzdanje (važnost aspekata ide obrnutim redosledom).

Da se razumemo, Novak nije na svom igračkom maksimumu i još ima MESTA ZA NAPREDAK Prvo, prvi servis može i mora još puno da popravi. Iako su njegovi glavni konkurentni odlični na riternu, Nole mora da dobija više lakih poena posle servisa, a ne samo početnu inicijativu. Ne mora baš svaki poen da se OSVAJA i da se nadigra protivnik. Može to i malo lakše. Setimo se samo Majamija 2007. kada se nije znalo da li mu je bolji 1. ili 2. servis. Ovo je posebno važno za predstojeći Vimbldon. Ili as ili servis viner ili bar 1-2 poen, bilo sa osnovne linije ili iz s/v.
Tu dolazimo do drugog aspekta u kome Nole može da napreduje: igra na mreži. Volej moraju da budu još čvršći, još penetrantniji. Možda malo više "bekerovski" nego "edbergovski".
Verovatno bi bilo teško (to neki misle, a ja verujem u suprotno) da Nole razvije dobar osećaj za izlazak na mrežu (jer nema tzv. "prirodni osećaj za izlazak na mrežu"), ali kako je momak natprosečno inteligentan u svakom smislu, sa usvajanjem pouzdanih oružja na meži - počeće sa više sigurnosti i samopouzdanja da ih primenjuje, a onda ćemo videti koliko će često biti na mreži. Tehnički gledano, mislim da sasvim lako može da uvežba da odigrava efikasno voleje u živom meču - bar kao solidni dubl igrači. U ovom trenutku još nije na tom nivou.

Dakle, sa još boljim servisom i još boljom volej igrom - Novak bi izrastao u jednog potpuno kompletnog tenisera u tehničkom smislu. Sa time bi broj primenljivih rešenja u meču povećao bar za još 30%, ako ne i više. A kako sada igra i šta sada radi, i to, opet podvlačim - BEZ lakih poena iz servisa - samo mu je nebo granica!

Ali, idemo korak po korak. Sada je važan RG i prvi meč. Sve ostalo je nebitno. Zdravlje i sportska sreća neka budu stalni pratioci!

Pozdrav!

P.S. @Ispector Bloch, moje pohvale za analizu sa dobrom poentom. Takođe mi je drago da je prijatelj @Djoksa konačno odlučio da se vrati uprkos neprestanom i dugotrajnom dezavuisanju nicka od strane trola.

Drug Pishta iz komiteta

pre 12 godina

Moram do RG da kupim veći tv-sinoć sam na ovom portablu uspeo da vidim samo Djokovića kako nabada linije,i Nadala kako pretrčava s jednog na drugi kraj ekrana:(

Stevan

pre 12 godina

Osvojio je 4 Masters turnira ove godine,a ne 6.Osvojio je 1 Grand Slam,Dubai koji vredi 500 poena i Serbian Open koji vredi 250 poena.

Martin Neorcic

pre 12 godina

Bravo Nole....jos samo malo i 1 smo na ATP listi!!!
Ko bi se kladio da ces posle Roland Garosa biti prvi na svetu.
SVAKA CAST!!!!!

DHM

pre 12 godina

Znaci, na osnovu vecine komentara covek moze da zakljuci sledece:
- Odlicno je sto Djokovic ima niz od 37 pobeda, ALI to nista ne znaci jer nije jos osvojio Roland Garros
- Pobedio je Nadala 4 puta uzastopno, ALI, nije ga pobedio na Roland Garrosu
- sve je to super, ALI nije osovjio Wimbledon

ja mislim da cak i ako Djokovic poosvaja sve turnire u narednih 3 godina, pisacete:
- da ali jos uvek ima 1 GS manje od Federera,
- Da, ali Nadal je osvoji RG 5 puta
- da, ali Nadal je ima 9 GS sa 24 godine

i sve drugo sto vam padne napamet...

Ne mora se biti najveci u svemu, dovoljno je biti ovoliko dobar koliko Djokovic jeste trenutno...

Зоран

pre 12 godina

Ма ја сам чуо да је спорт, па и тенис, контролисан од светсјке владе.Она одређује ко ће и када да буде први. ;) Уостаклом, та светска влада све контролише на овој планети, осим Ђоковића. ;)

banjac

pre 12 godina

nesto razmisljam kakav bi to naslov biO,NOLE pobedio Nadala na RG u finalu,i Federera na W,mada mi se cini kao sto neko rece ako je prvi ide na treceg po kosturu,ali zamislite vi to,kakva bi to tek dominacija bila da im skine skalpove na"njihovim"terenima.samo pozitivno,dokle god da stigne nas je i svaka mu cast za sve sto je do sad uradio.DOMINIRAJ!!!!

GORAN

pre 12 godina

Kada se govori o tim rekordima i ciframa, mislim da će mu za Mekenroov rekord faliti jedna pobeda, a to je onaj neodigrani meč protiv Tipsarevića. Ko će kome a ko ne svoj svome, što bi rekli naši stari.Ali nema veze, Nole je već sada LEGENDA.!

Nenad PVO

pre 12 godina

Ovo sto je napravio Novak Djokovic ove godine nijedan komentator na ovom sajtu nije ni priblizno, ni u najnavijackijim komentarima, mogao da predvidi. Razmere ovog uspeha jos niko ni u svetskim teniskim krugovima ne noze da opise. U teniskom svetu ovo je kao zemljtres od 10 stepeni Rihtera.
Novak je i pre ove godine igrao vrhunski, osvojio Gren Slem, 10-tak mastersa, konstantno bio u polufinalima i finalima najvecih turnira. Treci na svetu je bio tri godine uzastopno. Ppobedjivao je i Federera i Nadala vise puta ali je mnogo puta od njih i izgubio. Psiholoski je bio jedan od najjacih igraca na Turu, proslu godinu je odigrao prakticno bez servisa i ipak i dalje bio treci. On je bio savrsen i najbolji srpski sportista svih vremena i pre 2011 godine.

A sta sad reci?

Mnogi su skloni bili da proglase Federera najboljim igracem tenisa svih vremena i to je blizu istini. Mnogi su vec proglasili Nadala najboljim igracem na sljaci svih vremena. Rivalstvo njih dvojice je u svetskim medijima prepoznato kao najvece sportsko riavalstvo ikad. Ceo svet je uzivao u njihovim mecevima u finalima i proglasavao je te meceve epskim i najvecim u svetu sporta.
Novak je bio tu iza njih u senci, najbolji posle najboljih, ikada. I to je vec bilo veliko i za sva vremena.
Prvi znaci preokreta koje sam ja uocio u Novakovoj igri desio se u Splitu u mecu protiv Cilica. Tad je demonstrirao taj novi forhend u svim varijantama i Cilicu nije dao ni gram nade u jednom tako psiholoski vaznom mecu. Protiv Federera u polufinalu US-opena je u taj zid neprobojnosti ugradio jos jednu vaznu ciglu. Osvajanje Davis Cup-a je na polju samopouzdanja takodje imalo svoju veliku ulogu.
A onda se desio Australian Open koji osvojio apsolutno dominantno i pri tom prikazao nivo tenisa koji niko nije pre njega. Igrao je TOTALNI TENIS kako ga je najispravnije definisao Sasa Ozmo.
Ali niko ni tada nije mogao da pretpostavi i da prdvidi ovakav rasplet turnira koji su sledili.
Vise od tih osvojenih turnira i broja pobeda u nizu po mom misljenju vrede CETIRI uzastopne pobede nad Nadalom i TRI nad Federerom. Ne samo pobede nego i nacin na koji su ostvarene. Nadal je vise sansi imao na betonu koji mu manje odgovara, negu u svom kraljevstu na sljaci . Juce u finalu Rima Novak je dozirao nivo svoje igre. Tacno se osetilo da moze svaki gem da osvoji, osetilo se da ne zeli da trosi energiju dok ne dodje pravi trenutak za to. To su naravno bili poslednji brejkovi u setovima. Najvaznije je da je to osetio i Nadal. Federer je takodje toga svestan.
Jednostavno svi smo poverovali da je Novak dosao u drustvo ove dvojice najvecih i da ce njih trojca ubuduce odlucivati o titulama.
Ali Novaku to nije bilo dovoljno. Novak je razbucao ceo teniski sistem i odlucio je da sam vlada tenisom.
Novak je svaki segment igre vazan za tenis popravio. Fizicku spremu narocito. Retern je u periodu loseg servisa doveo do savrsenstva. Neutralisao je Federerov najaci udarac bez problema u sva tri meca. Nadal je u 80% slucajeva gubio dominaciju u poenu vec posle riterna.Sada koristi dozirani, kontrolisano snazni, forhend sa minimumom rizika koji bez problema dovodi protivnike u bezizlazne situacije. Skracenim forhend dijagonalama juce je razbio Nadala. Na mecu u Madridu razbio ga je bekend dijagonalama. Drop shotove koristi u pravim trenucima. Servis mu donosi puno lakih poena a juce cak nije ni forsirao ovaj udarac, jer je sasvim lako dominirao i sa duboko plasiranim servisima pogotovo u bekend Nadala.
Ovo su sve tehnicki aspekti igre koje je Novak istovremeno podigao na visi nivo tako da svi zajedno od Noleta prave neosvojivu trvrdjavu.
I na kraju kao najvazniji element koji Novaka odvaja od svih ostalih igraca na Tur-u je njegova vanseriska inteligencija. On razmislja u svakom poenu ima strategiju u svakom poenu, menja nacine napada ne pobedju nikad na isti nacin. Koliko god Nadalov ili Federerov stab analizirao Novaka I pokusavao da pronadje delotvoran nacin igre, Novak je uvek spreman da primeni nesto novo u svojoj igri da drugim nacinima dodje do pobede. E, tu je Novak neprikosnoven i to je razlog zbog kog sam ubedjen da ce Novak vladati SAM svetskim tenisom dok god bude zeleo.
Nole ima sansu da sva cetiri Gren Slema osvoji ove godine.
On ima sve sto je potrebno za to.
Uz malo srece mislim da nam najveci uspesi naseg Novaka tek slede…

Dimitrije

pre 12 godina

Sada svu snagu da usmeri na osvajanje R. Garosa i da stigne magicni rekord G. Vilasa sa 46 pobeda u nizu. Izbija na prvo mesto ATP liste i izbija na prvo mesto vecne liste najduzeg niza pobeda svih vremena. To se nama cini da je tako lako i blizu a u praksi je izuzetno tesko i daleko. Ma gotovo nemoguce! Novak nikako sada ne treba da cita sta se pise po netu i stampi, niti da gleda tv, jer bi sebi nabio pritisak. Pa mene sad to pocelo da muci i opterecuje a ne njega. R. Garos je za mene veliko finale svega ovoga. Ljudi jel ste vi svesni kakav je to poduhvat kad bi Novak zacrtao rekord od 47 ili 48 pobeda? Slobodno mogu da kazem da to nikada niko u danasnjem i buducem modernom tenisu vise nece oboriti. Neka ove godine da svoj maksimu i neka pokupi koliko god moze trofeja, ovaka prilika se pruza jednom u zivotu. Posle toga ga vise niko, niko nikada, nece moci osporiti ili mu nesto prebaciti. Od sledece sezone neka krene laganice i neka dopunjuje trofej po trofej i meni nije vazno koliko ce dana biti prvi na listi. Neka do kraja karijere objedini sve grend slemove i sa tim bi takodje usao u mali krug tenisera koji su to uspeli. Ja mu sada zelim svu srecu ovoga sveta i zdravlje do nebe. Novace sa srecom i samo hrabro! Ne boj se nikoga!

DekiZR

pre 12 godina

@Paks
Nije osvojio 6 Mastersa jer toliko ove godine nije ni bilo! Osvojio je 1 gs, 4 mastersa (Monte Karlo propustio zbog povrede), Dubai ATP500 i Serbia Open ATP250 sve zbirno 7 turnira! Moze da obori rekord po vezanim pobedama od starta sezone 42, broj ukupnih vezanih pobeda 46, broj osvojenih mastersa u jednoj sezoni sto je vec izjednacio 4, broj osvojenih turnira zaredom 8 i po svemu sudeci osvojen novac od nagrada u jednoj sezoni! Toliko od mene :)

Goran Nikolić

pre 12 godina

Ако се питате у чему је тајна Новаковог успеха, одговор је лаган. У његовој фризури. На крају сезоне га ошишате и онда он онда читаву наредну сезону шиша све ривале редом.

Boris...xD

pre 12 godina

Evo jos jednom za sve:
Nole ima 37 uzastopnih pobeda u 2011 godini...( tu se ne racunaju 3 pobede iz Hopman kupa,kao i predan mec Janka Tipsarevica na Serbia Open-u )Djokovic ima 41 pobedu u 2011,ali racunaju se 37...Ato se tice samo uzastopnih pobeda,ukljucujuci i prethodnu godinu,on ukupno ima 43 uzastopne pobede bez poraza( racunajuci sva takmicenja,kao i Davis Cup)... Svaka cast Nole...ti si novi KRALj tenisa,i u narednih mesec dana postajes svetski broj 1... :)

WTATP Lista

pre 12 godina

Kao sto smo navikli, nova lista izlazi svakog ponedeljka za svaku novu nedelju, ali ove liste poput danasnje koje vaze za nedelju u kojoj se obavlja zreb za jedan od cetri gren slemova su posebne i zapravo najvaznije rejting liste tokom jedne sezone, i stvarno je sjajno sto je Janko postigao najbolji plasman karijere 32-go mesto bas danas, taman koliko mu je trebalo da se nadje medju 32 nosilaca i time izbegne sve druge nositelje u prva dva kola. Odlicno je i sto je Viktor Troicki, koji je nedavno postao drugi teniser iz Srbije ikada koji je dostigao ATP TOP15, uspeo i ove nedelje da se odrzi u TOP16 pa ce prilikom zreba uzivati privilegije koje vaze za 9-16 grupu nosilaca (tek u osmini finala moze da naidje na bolje plasiranog od sebe). I na kraju naravno Noletov slucaj: sa stanovista zreba drugoplasirani ima potpuno isti status kao i prvoplasirani, a posto je razlika ove nedelje toliko smanjena, u eventualnom finalu Pariza protiv Nadala (koje sa mnogo razloga svi predvidjaju) kao dodatni vetar u ledja nasem teniseru osim dve vezane pobede na sljaci protiv "kralja sljake" bice i cinjenica da bi Novak i samim plasmanom u finale Rolan Garosa vec obezbedio No.1 poziciju na ATP.

Banshee

pre 12 godina

Ali.......Mardy Fish......gospode....šta ovaj čovek traži tu.......tj....na koju foru je on deseti...kao i Melzer osmi....c,c,c.....

Jamezdin Kurtović

pre 12 godina

Nešto razmiljam.. Mi Srbi stalno iz krajnosti u krajnost. Bojim se da ne bude samo Nole je Bog, kralj, car, prvak u skoku u dalj.. a kad bude gubio da ne opleve po njemu.. ccc. Takvi smo.
Btw, Novak, igrao kao mašina, samo neka nastavi.

Paks

pre 12 godina

Otkud se sada Borg pojavi sa tim novim nizom od 49 pobeda? Do kraja ce da nadju niz iz prvog svetskog rata od 80 pobeda. Ma ajde bre pa to iz nedelje u nedelju raste po 3 pobede. Prvo Mckinro 38 pa 42. Pa G. Vilas 46 pa sad ovaj Svedjanin Borg sa 49 pobeda. Niko ne zna tacko koliko mu treba svi nagadjaju. Sad ispade da treba da osvoji R. Garos i da stigne do finala sledeceg turnira da bi postao prvi na toj vecnoj listi najduzeg niza bez poraza. Pa nije on masina. Sta je bio taj Borg tarzan!

bullying

pre 12 godina

1 win against Nadal WAS called a RARITY,2 consecutive wins against Nadal WAS called LUCK,3 consecutive wins against Nadal IS called DOMINANCE and 4 wins against Nadal IS called BULLYING...

Nadal has officially become DJOKOVICS PIGEANT...

buksi

pre 12 godina

Primetio sam da ovde neko spekulise sa kog meca je ova fotografija...pitam se samo kakve veze ima da li je sa polufinalnog ili finalnog,kada se vest uopste i ne odnosi na bilo koji mec,vec na ATP listu. Ljudska glupost stvarno nema granica...

Pire-Krompir

pre 12 godina

Novak Djokovic je 2009,2010 godine ukupno osvojio 7 trofeja a jos nije proslo ni pola godine a on je to vec ostvario.....

Komentarisao sam pocetkom godine da ako Nole zeli da bude prvi na svetu na kraju godine treba da osvoji 1 grenslem,da igra jedno finale GS i dva polufinala...Da osvoji 2 Mastersa,3 finala mastersa(racunao sam da ce gubiti na sljaci od Nadala) i da igra 3 polufinala i moze neki kiks...
Da osvoji Dubai,Beograd i da ponovo bude prvak Sveta....
To je tad izgledalo neverovatno i dobio sam puno negativnih komentara...

A sada Nole ima vec 1GS,4Mastersa,Dubai,Beograd!!!!

Zivot se zasniva na ispunjavanju ciljeva....

Cilj Noletu kako je rekao prvo mesto,a ja verujem da ce pored svih rekorda oboriti i taj da ce biti prvi teniser na svetu koji je godinu zavrsio sa 15000 bodova!!

MИИ

pre 12 godina

Све честитке Нолету на величанственом тријумфу! Надам се да ће врло брзо заузети и формално 1.место, које му припада. Наравно Ноле је свакако број 1! Иначе ово је Нолетова 37. победа у низу ове године, а 39. рачунајући и две из претходне године. Напред Ноле, нема разлога да овај низ не потраје дуго, дуго, хвала ти на свему!!!

Vvv

pre 12 godina

@polako, @Milance

Gresite. Kao sto sam naveo u prethodnoj vesti http://www.b92.net/sport/komentari.php?nav_id=512329#k5255456 , najduzi niz pobeda je Borgov (49), a ne Vilasov (46). ATP brlja sa podacima i nizovima.
Sto se tice mastersa 1000, max broj titula u sezoni je 4 (Federer 05/06, Nadal 05), sto Djokovic vec sada ima. Fali jos jedan da obori rekord.

@Brainstorming

Lose mozgas. Bio Novak 1. ili 2. nosilac na Wimbledonu ima istu verovatnocu da izvuce 3. (Federera) ili 4. nosioca (Mareja). Zreb je polu-dirigovan, naucite to vec jednom! Da je "dirigovan" (bez ovo "polu") znacilo bi da se po default/u sastaju 1vs4 i 2vs3. nosilac (a to bi dalje impliciralo da bi pobednik prvog duela igrao sa pobednikom duela 6. i 7. nosioca, a pobednik drugog duela sa pobednikom duela 5. i 8. nosioca, itd itd). Ali, posto je polu!-dirigovan, to znaci da se prostom lutrijom odredjuje na kojoj ce strani kostura biti 3. ili 4. nosilac (a dalje 5/6/7/8. nosilac). Znaci, da jos malo pojednostavim, Djokovic, u slucaju da bude prvi nosilac, ima iste sanse da se u polufinalu sastane sa Federerom kao i sa Marijem odnosno ima iste sanse da se u cetvrtfinalu sastane sa Soderlingom (5. nosilac) kao i sa Melcerom (8. nosilac). Sve zavisi od ciste srece.

Sportski pozdrav!

Milance

pre 12 godina

Djokovic ima 41 pobedu u
2011,ali racunaju se 37...Ato se
tice samo uzastopnih
pobeda,ukljucujuci i prethodnu
godinu,on ukupno ima 43
uzastopne pobede bez poraza
( racunajuci sva takmicenja,kao i
Davis Cup)... Svaka cast Nole...ti si
novi KRALj tenisa,i u narednih
mesec dana postajes svetski broj
1... :)
(Boris...xD, 16. maj 2011 18:28)
Pa ajde sad nas sve zbuni. Koliko Novaku treba pobeda da stigne G. Vilasa koji ima uzastopni niz od 46 pobeda? Prvo sam mislio da ima 39 pobeda uzastopno a sad kazes da zvanicno ima 43. Pa to ce da obori pre finala a to je veoma bitno. Kako niko nema jasan broj meceva? Ovo je 21 vek i sve je dostupno.

Srboljub

pre 12 godina

Gledamo u momka koji je trenutno bez dileme najbolji teniser sveta”, rekao je osvajač sedam Gren slem titula Džon Mekinro.

king kong

pre 12 godina

Vimbldon je osvojio i Ričard Krajiček, pa ...
Ovo je mnogo teže, u mnogo jačoj konkurenciji i uz strašno lož žreb, jer je igrao non-stop protiv prvih 6 igrača sveta (ne računajući njega samog), tačnije 13 puta ih je pobedio, tako da ni jednom nije imao "auto-put", kao u Rimu 2008-me godine, kada je do finala igrao protiv "nenosilaca", a u finalu protiv Vavrinke.
Ako neko i ponovi ovako nešto po broju pobeda, verovatno to neće biti u mečevima protiv najboljih i to toliko puta, nego će se nekim čudom žreb "otvarati", a poneko od naboljih biti povređen ili neće igrati.
Prema tome, ovo je teško ponovljivo, da ne kažemo "nikad ne reci nikad".
I na kraju, samo da se osvrnem na nešto što nisu primetili ni vrsni komentatori tipa Dilan Doga.
Na meču u Madridu protiv Nadala, Nadal je toliko usiljeno i stidljivo stezao pesnicu i vikao "vamos", da se to videlo iz aviona, a sve zbog toga što ni sam ne veruje da može da pobedi.
Nije to ono iskreno "vamos", posle dobrog pasing-šota, kada time ubije i demorališe protivnika da ikda više krene na mrežu.
To je sve bilo nekako bledunjavo (izuzevo onog brejka na 5:3), kao dani sam ne veruje u sebe.
Dakle, i pre početka meča, pobednik je bio poznat, a to mora da je strašan osećaj, pogotovo za Rafu, koji je godinama pobeđivao strahom.
Ko malo zna o istoriji Japana, verovatno je uočio izvesnu sličnost sa slavnim dvobojem Mijamoto Musašija i Sasaki Kođira, kada ga je Musaši pobedio ne mačem, nego prutom, ali ga je u stvari pobedio i pre dvoboja - meča.
Prema tome, što bi neko pametno rekao "psiha je čudo" i stvarno jeste, a dokaz tome je i polufinalni meč protiv Mareja u Rimu.
Ajd, u zdravlje, što bi rekao moj kolega - citirani Gručo Marks, ovaj Dilan Dog.

Oks

pre 12 godina

Evo jednog linka gde možete da pogledate razne teniske rekorde, pa naravno i onaj koji se tiče Noleta, tj. najduže serije pobeda koju je neki teniser ikada imao. Koliko sam ja upućen sa svojih 37 pobeda Nole se trenutno nalazi na 6 mestu (nema ga u tabeli jer mu sva sreća niz još uvek nije prekinut) - govorim o seriji pobeda uopšte a ne samo od početka godine!
[link]
(Nebojša, 16. maj 2011 12:07)


Nole je na 39 uzastopnih pobeda, ako se ne gleda početak sezone, 37 je od početka sezone.

mister

pre 12 godina

Nemam reci za Novaka vise... Toliko sam ga nahvalio poslednjih nekoliko meseci da mi je vise neprijatno da pricam o njemu! :)
Mislim da je velika stvar to sto cemo imati 3 nosioca na RG! Ne velika, ogromna! Srbija ima tri igraca u top 32, ej Srbija! Svaka cast momci!

Boki

pre 12 godina

Svaka cast Novaku to sto je napravio u ovih nepunih 5 meseci ulazi u istoriju ne samo tenisa vec sporta uopste.Takva eksplozija,takvo dizanje sopstvenog nivoa je jos nezabelezeno u novijoj istoriji svetskog sporta.Mozemo da napravimo jedno uporedjenje mislim da je prikladno pojedinacni sport je u pitanju.Na primer,imamo Milorada Cavica,svetsku velicinu,u svojoj disciplini zvanicno je ubedljivo 2.na svetu,slicno kao i Nole do pre neki mesec.Zamislite za koji mesec Cavica koji pobedjuje Felpsa sa 5 sekundi prednosti i to nekoliko puta za redom!Iako mu to od sveg srca zelimo apsolutno nemoguce!Ponavljam ovo sto je Nole uradio za samo nekoliko meseci granici se sa neverovatnim.Ako je tajna samo u izbacivanju hleba i testa iz ishrane,nemamo razloga za brigu.Srecno u Parizu,do pobede!

Jovan Genevajn

pre 12 godina

Stvarno sam odusevljen Noletom.Ne znam odakle mu toliko snage da sve to izdrzi. Ja nisam imao snage ni da gledam do kraja. Ni polufinale ni finale.