Nedelja, 13.03.2011.

10:52

Ne tumbaj, fudbal!

Izvor: Vladimir Stankoviæ

Ne tumbaj, fudbal! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Dejan

pre 12 godina

Što više novih pravila to manje prostora za nameštanja. Zato se 'board' opire, ostaće bez love. Na čelu sa Mišelom i Sepom kao (trenutnim) izvršiocima. Od trenutka kada je klađenje ušlo na velika vrata u fudbal, situacija sa poboljšanjem igre kroz nova pravila je definitivno još gora. Jednostavna kalkulacija: 10 miliona igrača na sreću širom sveta stavi po 1 EUR na keca npr. Arsenal (domaćin, koji juri titulu) protiv Birmingema i - nerešeno! To je 10 miliona EUR za tal. Samo na jednom od desetine mečeva koji se igraju u tom trenutku.
A gde su još dobici istog klana od klađenja na X na pomenuti par? Tu ima mesta za sve aktere; i za Arsenal, i za Birmingem, sudije, Mišeala, Sepa itd. Mislite o tome.

dule nbg

pre 13 godina

Taj isti Persi je zasluzio crveni jos u 1.poluvremenu kad je namerno laktom udario, mislim, Alvesa... Tako da, lozaci na englesku ligu, palite.

A sto se tice pravila, ukinuo bih ofsajd do sesnaesterca. Da objasnim, videli ste mnogo puta, obe ekipe izadju sa zadnjom linijom na 30-35 metara od gola. 20 igraca se znaci juri po prostoru od realno 35-40 metara duznih terena. Nema igla gde da padne a kamoli lopta da prodje. Sve te utakmice su jalove i tuzne za gledanje. Ukidanjem ofsajda ma ostatak terena sem sesnaesterca, prostor za kretanje igraca se povecava na 65-70 metara, vise prostora = atraktivniji fudbal....

Kimi

pre 13 godina

Manite se vise arsenala i to da li je sutnuo ili nije nikako!! Taj isti kilavi arsenal je pobedio barcu i ako se ne varam barcelona nije sutnula u drugom p. Na gol na emiratima sa istim brojem igraca!! Manite se vise te barse. Igraju dobro ali je fifa i ufea na njihovoj strani!

Sale Ars

pre 13 godina

Ne znam sto diskutujete o ovome uopste? Pa oni nece i ne zele da ova igra bude pravednija. Citam izjavu onog lika, kaze daje draz. Koliko li sam puta cuo takav odgovor ali kao po pravilu onda ide i poznat odgovor za koga navija. Pa, voleo bi da mi i ti odgovoris za koga navijas (postoji mogucnost od samo par klubova, mogucnost greske je gotovo nepostojeca)? I naravno da navijacima istih daje draz, posto na deset odluka u korist tih timova dodje eventualno jedna protiv u najboljem slucaju, a inace je odnos daleko veci.

kao primer kako je lepa to draz, mozemo uzeti pravilo, iskljuciti igraca Arsenala kad god igra protiv Barse ili bolje receno kad god je cupavo. Nisu sutnuli pa sta, Barsa je bila bolja pa sta ali poenta je da je presudno bilo sto je dobijen SMESAN crveni karton, a ne nesto drugo (broj suteva, posed lopte i sto sta drugo). Koliko je puta Arsenal samo bio nadmocan, a zasluzeno gubio utakmice ali njima se ne pomaze na takav nacin kao pojedinim klubovima. Inace ako nesto nije jasno, postavite link iz finala gde se vidi da li su bili ofsajdi, a jos bolje odgledajte meceve dok je u Barsi igrao rivaldo, i sta su za Barsu bili penali, a sta za Arsenal nisu.

Tehnologiju svakako treba uvesti ali od toga ne da nema nista, nego su sanse 00000000001%. Ne zato sto je spora, ne zato sto bi zadrzavala igru jer je to nemoguce, posto se auti izvode po dvdeset sekundi, izlazi sa terena cetrdeset, a sudija radi "postenih" i onih drugih odluka opkoljava od minuta do pet. Znaci svaki argument o zadrzavanju pada u vodu ali onda ne bi bilo malverzacija, a to organizacijama za pranje novca nikako ne bi odgovaralo. Svaki sport, pa samim tim i fudbal, treba da vodi slogan NEK POBEDI BOLJI, a ne ZASTICENIJI. Tako da izgovor za lopove nikako nesme da bude draz. Pozdrav svim pravim ljubiteljima postenog sporta kojih je izgleda velika vecina ali na nasu zalost kao i u svemu drugom o sudbinama odlucuje bolesna manjina.

relja indjija

pre 13 godina

mislim da bi pravila trebalo promeniti tj uvesti elektroniku u fudbal.pa velik razlog je to sto bi i bilo pravecnije jer ne bi bilo ono kao e da je sudija ponistio gol ko zna sta bi bilo i nemislim da bi se usporila utakmica jer dok se igraci raduju video sudija pogleda snimak i odmah alarmira glavnog a to je najvise 5 sec. a taj snimak naravno mogu da gledaju i clanovi ekipa sa klupe i da se uvere u isti. nema tu sta da se zaustavlja igra ili usporava jer i sami smo milion puta videli da kad je sporna situacija vise se vremena potrosi na gledanje napadanja glavnog ili pomocnog sudije dali je ili nije bilo itd a tu se sigurno potrosi pa i do minut igre.mislim da bi se dosta vas slozilo samnom.
jos jedno pravilo koje bi trebalo promeniti je i to da golmani mogu i da se pomeraju unapred korak dva jer su i ovako u podredjenom polozaju u odnosu na izvodjaca penala jer ako sutne precizno penal pored stative nemoze da je stigne sto znaci da mora da krene ranije kako bi odbranio a posto mu sadasnjim pravilima zabranjeno takoreci kretanje i da se baci na loptu onda bi trebalo jednostavno i da ih sklone sa gola da nebrane jer ako im nedas sansu da odbrane penal gde je tu onda draz fudbala.
sprej je jedna pozitivna stvar koju bi mislim trebalo uvesti jer je sudiji lakse a i publici da vidi dali je doslo do pomeranja zivog zida ili ne.
a i ove nove sudije vise stoje kao reklama na stadionu nego sto ucestvuju u utakmici jer i do sada i nisam video da intervenisu kod glavnog sudije o spornim situacijama i to samo dali je bio gol ili nije. a mogu i vise da ucestvuju i da pomognu fudbalu da im se da veca moc odluke jer su u dosta navrata bili svedoci napravljenih prekrsaja u sesnaestercu,da je lopta bila u gol autu da je igrac udario drugog igraca a oni jednostavno niti su o tome izvestavali glavnog sudiju(a tako imi pravila nalazu da samo tu sluze za gledanje dali je bio gol ili ne) niti su pitani od glavnog sudije dali su videli sta se dogodilo da samim tim pomognu u resavanju situacij i naravno pracednijeg sudjenja.jedino dobro jeto ako ste sudija pa eto sad ima vas 5 pa cete za nemo posmatranje utakmice dobiti dnevnicu a da niste takoreci ni mrdnuli du....m.
i mozda pravilo koje bi ja uveo a verujem da bi dosta bilo i zanimljivije a koje je takoreci i neprimetno sto se tice uticaja na promenu igre je to da se gol preko pola vrednuje kao dva gola.jer ako ga neko da sa pola sigurno i vredi toliko golovi sa pola se retko dogadjaju i samim tim bi bilo pravedno nagraditi ih duplo a i neverujem da bi to uticalo na danasnji fudbal u smislu da ce sad biti optimista koji ce 20 - 30 puta sutirati na gol sa pola da bi postigli"dvojku" a ni da ce posebno biti trenirani igraci koji imaju jak sut pa da sutiraju na fudbal ne to je jednostavno u sklopu danasnjeg fudbala ako udje neka golmanova frljoka ili ga neki majstor stavi sa pola ako je video da golman kampuje na 16m zasto i da nebudu nagradjeni duplo a i zanimljivost bi bila jos veca jer sta ako se desi u 90 i pri rezultatu 1-0 kako bi to jos vise ulepsalo i ovako najlepsu stvar na svetu(neko bi rekao posle sexa ali ja te dve stvari ne bih mesao)

zeljko

pre 13 godina

Posto se fudbal, kao, igra zbog navijaca, a po komentarima "preporucujem/ne preporucujem" se vidi da je bar 95% navijaca za uvodjenje tehnologije tu bi trebalo zavrsiti svaku dalju raspravu. Neko je pomenuo da se prica pokrenula zbog Arsenala i da ekipa koja nije sutala prema golu ne treba da pobjedi-nevezano za bilo koju konkretnu utakmicu, treba da pobjedi onaj ko je dao vise golova na posten nacin a ne onaj ko se vise puta dodao na terenu ili bilo koji drugi statisticki podatak. Volio bih razumjeti ljude koji misle da sudijske greske daju car fudbalu :-)
Simptomaticno je da su navijaci italijanskih klubova, Barselone i Mancestera protiv tehnologije pa razmislite o tome.
Posto sam elektronicar po profesiji dacu par svojih argumenata:
Tehnologija bi, u najgorem slucaju kada treba odgledati snimak, oduzimala 5-6 sekundi dok svaka bezobraznost kod izmjene kada igrac hodajuci a ne trceci izlazi sa terena oduzima bar 10. Upotrebljavala bi se samo kada sudija nije siguran u svoju odluku (npr. ofsajd od nekoliko cm.) i takve situacije su rijetke (dogadjaju se u jednoj od nekoliko utakmica). Snimke bi gledao neko van terena tako da se utakmica nebi ni prekidala niti bi mi gledaoci u ogromnoj vecini slucajeva znali da se snimak uopste pregledava (ako je priznat gol a lopta nije presla crtu, snimak bi bio pregledan prije nego sto se lopta postavi na centar).
Ocigledno da stvar nije u tehnologiji jer zasto onda sudija nema pravo promjeniti odluku kada na monitoru koji se vec nalazi na tribinama skoro svih stadiona vidi da je pogrijesio. Kakva je logika da neko nema pravo ni kritikovati nekoga ko mu je nanio ociglednu nepravdu.
Sto se tice broja Britanaca u Bordu, diskutabilno je, ali oni ipak jos uvijek cuvaju srz igre i fer-plej. A i nebi bilo u redu da imamo uticaja npr. mi sa prostora bivse SFRJ cije glasove moze da kupi firma koja prodaje kokice na poluvremenu ( u starij Grckoj, kolijevci demokratije, pravo glasa su imali samo egzistencijalno nezavisni ljudi).

sn

pre 13 godina

@mister
I ja se u potpunosti slažem s time, gol je gol, bio u gostima, kući ili na Marsu. Uzmimo slučaj da gostujuća ekipa u produžecima revanša postigne gol. Tada domaći moraju da postignu DVA. Nije pošteno, jer ispada da se domaći teren vrednuje više od jednog gola za pola sata igre u produžecima, što realno nije slučaj. Da nema tog pravila, domaćin u revanšu bi imao samo prednost što bi se EVENTUALNI produžeci i penali igrali na njegovom terenu, a ta prednost se dobija izvlačenjem (faktor sreće) ili boljim plasmanom u nekoj ranijoj fazi takmičenja. Bilo bi manje kalkulacija tipa: dobili smo 1:0 kući, vodimo 1:0 u gostima, ajmo sad bunker, pa ako i primimo dva do kraja, valjda nećemo tri! Na kraju unište utakmicu, prime dva i prođu dalje, a oba tima u dvomeču dala isti broj golova. Ovo pravilo nije dobro ni zbog čestog slučaja u prvoj utakmici: zbog ovog pravila domaćini u prvoj utakmici moraju da igraju opreznije iako su bolji od protivnika, jer nije isto dobiti sa 2:0 ili 4:2, a rezultat je lošiji fudbal sa manje golova u prvim utakmicama. Ovo pravilo je još besmislenije u rukometu, gdje ekipe daju po 20 - 30 golova na utakmici, pa pobjednika između dvije ekipe koje su dale isti broj golova odlučuje sporiji tempo u jednoj utakmici, za košarku da i ne govorim. Pravilo je, valjda, uvedeno da bi gostujuće ekipe igrale otvorenije, ali praksa je to demantovala, ako daju gol, tek onda neće biti ništa od toga. Možda ovo pravilo opstaje i zbog TV kuća, jer bez njega bi bilo više produžetaka, a samim tim i češćeg narušavanja programskih šema, pa je onda rezon nećemo ništa mijenjati, ne odgovara ovima što nam daju pare, ko zna...
Ovo sa sprejom već postoji u brazilskom prvenstvu, i meni je malo smiješno kad sudija crta linije po terenu, a i nekako se degradira autoritet sudije. Ako sudija već ima autoritet koji mu pripada prema pravilima, dovoljno je da pokaže rukom gdje treba da stoji živi zid i gotovo, nema priče. Ko ne poštuje, zna se. Prijedlog o vraćanju u igru zamijenjenog igrača je odličan, samo nisam nešto optimista da će se to desiti u skorije vrijeme imajući u vidu da su četiri člana te komisije sa ostrva, a zna se kakvo je njihovo shvatanje fudbala, samo snaga i trčanje. Kad neko kaže "balvan", ja odmah pomislim na Škote :) (ovo naravno samo u fudbalskom smislu). Fudbal bi trebalo da je više igra, a manje atletika.

Boža

pre 13 godina

Sprej je potpuna glupost. Jedino bi trebalo uvesti tehnologiju da li je lopta u vratim ili ne. Sve ostalo su besmisleni pokušaji da se unesu novine iz raznih elitnih ili lokalno popularnih sportova. Sudije greše, u ogromnom broju slučajeva nenamerno, i to fudbalu daje draž. Na kraju svi budu "na nuli". Najbolji primer je kada su se svi komili na Platinija i Anrijevu ruku u baražu protiv Irske, olako zaboravljajući da su ti isti Francuzi drastično oštećeni u beogradu protv nas. I na krjau su obe, ukupno loše reprezentacije neslavno završile učešće na SP.

perrke

pre 13 godina

Lepo je Maradona rekao da je FIFA mafijaska organzacija! Sa tim se 100% slazem i mogao bih da zavrsim ovaj komentar samo time. Ipak, postavicu jedno pitanje. Sta su to Britanci dali fudbalu pa da imaju toliku nadleznost po pitanju promene pravila? Osim toga sto su uoblicili prva pravila i jedne problematicne titule svetskog prvaka, nista vise! Mislim da je fudbal mnogo davno prerastao okvire jedne nacije i postao planetarni fenomen, pa bi prema tome trebao da ima i takav tretman. Licno sam za uvodjenje svih mogucih pomagala koja bi igru ucinila regularnijom.

mister

pre 13 godina

Meni i dalje najviše smeta pravilo gola u gostima. Nije pravedno da kada ekipe postignu isti broj golova, jedna ipak da "gol više".

arkadij

pre 13 godina

@Znaci da ofsajd nije uveden.Inzagi bi dogurao do 10000 golova.
(mare, 13. mart 2011 12:18)

duhovita opaska, ali potpuno pogresna.. Da nije uveden ofsajd tesko da bi postigao 90% onoga sto je dao.. Pola golova je iz zbrke i sumnjivih situacija.. Da ima uvek igraca ispred sebe, ne bi prosao sile Bozije nema..

previse je prostora za malverzacije u fudbalu

pre 13 godina

@ Idemooo
-Upravo u tome i jeste čar fudbal, što je neizvestan i nikad ne znaš šta će se dogoditi, kako će u određenoj situaciji reagovati sudija, igrači, treneri, navijači, dok sa druge strane u onim američkim glupim programiranim sportovima nema neizvesnosti.

1. igraci i treneri su ti koji treba da nas iznenade a kako ce sudija reagovati u svakoj situaciji treba da bude jasno definisano i da ne bude podlozno "inspiraciji".
2. stenli kup plejof je najneizvesnije takmicenje koje mozes da zamislis.
npr prosle sezone je montreal koji je usao u plejof kao osmoplasirana ekipa istoka izbacio velike favorite pitsburg (tada aktuelnog sampiona) i vasington, i taman kad su svi mislili da ce da pokidaju i filadelfiju - ispali su. i nema ovakvih nedoumica kao u fudbalu (nije trebalo da mu da drugi zuti, bio je ofsajd, nije bio ofsajd, lopta jeste/nije presla gol-liniju), nego dalje ide ekipa koja dodje do 4 pobede. sve je kristalno jasno, ne moze se lazirati. i svi izgaraju do poslednje sekunde, do poslednje trunke snage (pre par godina je najbolji igrac pitsburga, sidni krozbi, igrao mesec i po dana u plejofu sa POLOMLJENIM STOPALOM i otisao na "bolovanje" tek kad su ispali)
da ne pominjemo vrhunske tekovine severnoamerickog sporta poput seleri kepa... zamisli koliko bi se smanjio jaz izmedju "velikih" i "malih" kad bi se to uvelo i u evropi i koliko bi tada bilo zanimljivije gledati utakmice.

-nema ništa lepše kad ceo stadion proključa zbog neke sudijske nepravde, ali po pravilu, kada se to desi utakmica do samog kraja bude mnogo zanimljivija i žustrija.

verujem da ima dosta ljudi koji dele moje misljenje da je lepse kad sudije sude kako treba i nikog ne ostete, tako da IGRACI I TRENERI odluce ko je bolji, a ne sudije.
naravno, ima nas raznih...

Grof

pre 13 godina

1992 – Zabrana golmanima da hvataju loptu koju im vraćaju saigrači nogom

PRVA zamerka je sto terminoloski izraz gomlan kod nas sudija se ne koristi vec se koristi izraz na srpskom jeziku a to je: VRATAR.
Penal(ENG)---kazneni udarac, Korner(ENG) --- udarac iz ugla.
Gol(ENG)--- Pogodak. Jedinu stvar koju smo preuzeli od Engleza je ofsajd i Aut. (dok Hrvati za ofsajd imaju izraz zaledje)

Vratari ne smeju da hvataju loptu ako im saigraci istu namerno vracaju STOPALOM. Nogom nije pravilan izraz posto lopta se moze golmanu vratiti kolenom , potkolenicom i natkolenicom koji su isto delovi noge.Ako igrac nenamerno vrati loptu vrataru on je sme uhvatiti u ruke. Igrac moze i rukom da vrati loptu vrataru(IZ AUTA) koju on ako je igrac namerno vratio ne sme da hvata tj dodiruje rukama.

nkica

pre 13 godina

postaje zamorno,to s' arsenalom ... mislim,sve ovo je pokrenuto zbog toga i sva ova ispitivanja i ostale gluposti.
ekipa,koja ne uputi nijedan sut u toku cele utakmice,zasluzuje da izgubi...a ta izvlacenja kao sudija,je kriv - pa nije on ,majku mu, zabranio arsenalu da suta na gol(ili jeste) !?

fela

pre 13 godina

Ajmo, teorija zavere, svi nas mrze pa i uefa i fifa!
Obožavam vas..
Fudbal je najinteresantnija igra jer se do kraja ne zna ko će pobediti, ne baš uvek, ali u ogromnom broju slučajeva. Što bi rekao moj ortak, film, triler! Sve je moguće, zato ga i gleda veliki broj ljudi...
Treba uvesti tehnologiju u fudbal, biće mnogo poštenije!

nesport

pre 13 godina

Fudbal je jedini sport u kome jedna ekipa moze odigrati celu utakmicu za igracem ili vise igraca manje. To je i dokaz da se vise ne radi o sportu i da je namestanje meceva moguce, sto se uostalom i dokazalo u mnogim mecevima. Neevolucija fudbala je i oblik jedne vrste diktature jer su fifa i ufa postali mocnici danasnjice. Dokaz imamo i samim tim sto jedan Platini moze da postavi svoje ultimatume cak i predsednicima republika!

Emanuelson

pre 13 godina

Fudbal je najpopularniji sport na planeti , ubedljivo ! I nikom ne pada da mijenja nesto sto je dobro i sto super funkcionise , sto se mene licno tice svidja mi se jedino sprej za zivi zid , i magneti koji javljaju sudiji u roku od pola sekunde da li je lopta presla liniju , sve ostale radikalne promjene mogu unakazit fudbal , to bi onda bila neka druga igra ...

rules of the game

pre 13 godina

Nije ovo baš kompletan spisak promena pravila.
Prvo je sredinom osamdesetih uvedeno da sme da se vraća golmanu u ruke, ali samo izvan šesnaesterca (dotle su smeli da se dodaju i u petercu), Jugoslavija se izblamirala protiv Engleza 1987. na tu temu. Tek posle nekoliko godina vracanje u ruke je kompletno ukinuto.
Golmani su u to doba smeli da prave 6 koraka, pa je uvedeno da mogu da hodaju koliko hoce, ali da je granica 6 sekundi. Ni prvo ni drugo pravilo uglavnom niko nije postovao.
Uz zlatni gol neko vreme je postojao i srebrni, da se igra do kraja onog produzetka u kojem padne gol.
Golman nije smeo da se krece na liniji tokom zaletanja za penal, a sada je dozvoljeno da ide levo-desno, samo da ne iskoracuje. Naravno, i ovde im se gleda kroz prste.
Cinjenica je da od SP u Meksiku postoje dve izmene. Medjutim, na pocetku ih uopste nije bilo. Man Utd je izgubio finale kupa 1958. od Boltona jer su im protivnici povredili golmana u petom minutu, pa je branio igrac, a bilo ih je 10 na terenu. Tek posle toga uvedena je jedna izmena.
Faze sa izmenama bile su razne. Pre direktne izmene trojice mogli ste da menjate dvojicu iz polja i golmana, a pre toga bilo koju dvojicu.
Do pocetka 90-ih na klupi je sedelo 5 igraca, u ranijim fazama i jedan, dva ili tri. Englezi su terali inat do pola 90-ih i drzali samo trojicu na klupi, u ranim verzijama CM to je pravilo dosta problema.
Ni zuti i crveni kartoni nisu tu oduvek, a Englezi su imali ludacku akciju sa bodovanjem svakog prekrsaja, pa ako dodjes do nekog broja (ako me secanje sluzi to je 41) dobijes iskljucenje.
Sistem bodovanja promenjen je prilicno nedavno, od 70-ih u Engleskoj, ostatak sveta je prihvatio to tek pre 20 godina. Dotle su bila dva boda za pobedu. Dva boda se i dalje racunaju u statisticke svrhe (npr. kod odredjivanja UEFA koeficijenata).
Premijer liga (1992/93) je uvela licenciranje brojeva za celu sezonu, to je preuzela i UCL. Pre toga se to radilo samo tokom svetskih i evropskih prvenstava.
Ima toga jos...

Petar

pre 13 godina

Odlicno ste napisali - najpopularniji jer je najjednostavniji i razumljiv i (ispod)prosecnom gledaocu (naravno treba dodati - i zahteva najmanje za igru, krpenjaca, dva kamena, dva deteta i eto utakmice).

@Mare
Pa nisu bas oni izmislili, vec (kao i stosta drugo) Kinezi. Englezi su formulisali pravila i uspostavili prvi sistem igre.

Idemooo...

pre 13 godina

-Fudbal za vjeki vjekova teba da ostane kakav jeste, ili bar dok je ne odapnem, a posle mi nešto i nije važno osim ako može i odozgo da se gleda. Fudbal je toliko popularan i velika većina ljudi ga prati baš zbog toga kakav jeste, bez tehnologija, sa sudijskim greškama, onakav kakav smo ko klinci igrali u parkiću.

@previse je prostora za malverzacije u fudbalu
1.pobogu, mogu da prate koliko je koji igrac pretrcao, a ne mogu da ubace senzor u loptu ili da uvedu celendz ili video sudiju?
jel to samo meni nelogicno?

-Pa nije samo tebi, ima nažalost još takvih. Uostalom, ako vam se ne sviđa ovakav fudbal izmišljajte za sebe neki novi sport i menjajte pravila do mile volje. A što se tiče ovog koliko je ko pretrčao, to je dopustivo jer je to samo jedan dopunski statistički podatak a što je najvažnije ne utiče na samu igru, dok bi čelendži i ostale budalaštine prekidale utakmicu.

2.ali ovako moze da juzna koreja bezobrazno prodje do polufinala svetskog prvenstva debelo potpomognuta sudijama, moze hauard veb da ne da crveni karton de jongu za onaj pokusaj ubistva xavi alonsa a da srni da zuti zato sto je udaren laktom u lice, da se englezima ne prizna cist gol protiv nemaca na svetskom prvenstvu...

-Upravo u tome i jeste čar fudbal, što je neizvestan i nikad ne znaš šta će se dogoditi, kako će u određenoj situaciji reagovati sudija, igrači, treneri, navijači, dok sa druge strane u onim američkim glupim programiranim sportovima nema neizvesnosti.
A što je najvažnije, jeste da sam u tim trenucima iznervirann ali nema ništa lepše kad ceo stadion proključa zbog neke sudijske nepravde, ali po pravilu, kada se to desi utakmica do samog kraja bude mnogo zanimljivija i žustrija. Navešću kao primer utakmicu Partizan-Fenerbahče.

3.a da stvar bude jos gora, niko ne sme da komentarise sudjenje inace ce biti kaznjen.

-Ne smeš ni u ostalim sportovima, i tamo ćeš biti kažnjen. Primera ima mali milion, ali recimo Vujošević, Pešić, Butulija, Serena Vilijams...

previse je prostora za malverzacije u fudbalu

pre 13 godina

samo FIFA ima tu odbojnost prema promenama.
u ostalim sportovima se menjaju pravila kad se ukaze potreba i niko ne dize prasinu oko toga.

npr. IIHF svake olimpijske godine izbacuje zvanicni, doradjeni, komplet pravila za hokej na ledu, a svake godine se izdaju nove smernice za tumacenje pravila.
u hokeju su trojica (u NHL-u cetvorica) sudija. kad su celnici odlucili da nije dovoljno, posto je pak mali, brzo se krece (i do 160-170km/h), uveli su i video sudije.
ili kad su primetili da se igraci cesto povredjuju u odredjenim situacijama (npr postavljanje kolena protivniku), date su instrukcije sudijama da obrate posebnu paznju na takve prekrsaje.
sport evoluira zajedno sa dostupnom tehnologijom, bili to senzori u lopti, novi materijali od kojih se pravi oprema za igrace ili video sudije.

pobogu, mogu da prate koliko je koji igrac pretrcao, a ne mogu da ubace senzor u loptu ili da uvedu celendz ili video sudiju?
jel to samo meni nelogicno?

ali ovako moze da juzna koreja bezobrazno prodje do polufinala svetskog prvenstva debelo potpomognuta sudijama, moze hauard veb da ne da crveni karton de jongu za onaj pokusaj ubistva xavi alonsa a da srni da zuti zato sto je udaren laktom u lice, da se englezima ne prizna cist gol protiv nemaca na svetskom prvenstvu...
a da stvar bude jos gora, niko ne sme da komentarise sudjenje inace ce biti kaznjen.

vampirbg

pre 13 godina

Znaci da jedna drzava (V. Britanija) ima 50% glasova kad se odlucuje o fudbalskim pravilima... Sto je jos gore tu su i Vels, S.Irska i Skotska koje su odavno izgubile rejting koji su imale... A i Englezi su na istom putu...

mail

pre 13 godina

Jos bi vracali golmanu loptu ( i on hvatao), imali bi samo 2 zamene, da nije bilo Amera i '94. Zato podhitno dati opet njima prvenstvo, pa ce nam vec objasniti sta treba (mislim, znam da ih mi Srbi ne volimo, ali ipak se zna ko je majstor zabave).

previse je prostora za malverzacije u fudbalu

pre 13 godina

samo FIFA ima tu odbojnost prema promenama.
u ostalim sportovima se menjaju pravila kad se ukaze potreba i niko ne dize prasinu oko toga.

npr. IIHF svake olimpijske godine izbacuje zvanicni, doradjeni, komplet pravila za hokej na ledu, a svake godine se izdaju nove smernice za tumacenje pravila.
u hokeju su trojica (u NHL-u cetvorica) sudija. kad su celnici odlucili da nije dovoljno, posto je pak mali, brzo se krece (i do 160-170km/h), uveli su i video sudije.
ili kad su primetili da se igraci cesto povredjuju u odredjenim situacijama (npr postavljanje kolena protivniku), date su instrukcije sudijama da obrate posebnu paznju na takve prekrsaje.
sport evoluira zajedno sa dostupnom tehnologijom, bili to senzori u lopti, novi materijali od kojih se pravi oprema za igrace ili video sudije.

pobogu, mogu da prate koliko je koji igrac pretrcao, a ne mogu da ubace senzor u loptu ili da uvedu celendz ili video sudiju?
jel to samo meni nelogicno?

ali ovako moze da juzna koreja bezobrazno prodje do polufinala svetskog prvenstva debelo potpomognuta sudijama, moze hauard veb da ne da crveni karton de jongu za onaj pokusaj ubistva xavi alonsa a da srni da zuti zato sto je udaren laktom u lice, da se englezima ne prizna cist gol protiv nemaca na svetskom prvenstvu...
a da stvar bude jos gora, niko ne sme da komentarise sudjenje inace ce biti kaznjen.

rules of the game

pre 13 godina

Nije ovo baš kompletan spisak promena pravila.
Prvo je sredinom osamdesetih uvedeno da sme da se vraća golmanu u ruke, ali samo izvan šesnaesterca (dotle su smeli da se dodaju i u petercu), Jugoslavija se izblamirala protiv Engleza 1987. na tu temu. Tek posle nekoliko godina vracanje u ruke je kompletno ukinuto.
Golmani su u to doba smeli da prave 6 koraka, pa je uvedeno da mogu da hodaju koliko hoce, ali da je granica 6 sekundi. Ni prvo ni drugo pravilo uglavnom niko nije postovao.
Uz zlatni gol neko vreme je postojao i srebrni, da se igra do kraja onog produzetka u kojem padne gol.
Golman nije smeo da se krece na liniji tokom zaletanja za penal, a sada je dozvoljeno da ide levo-desno, samo da ne iskoracuje. Naravno, i ovde im se gleda kroz prste.
Cinjenica je da od SP u Meksiku postoje dve izmene. Medjutim, na pocetku ih uopste nije bilo. Man Utd je izgubio finale kupa 1958. od Boltona jer su im protivnici povredili golmana u petom minutu, pa je branio igrac, a bilo ih je 10 na terenu. Tek posle toga uvedena je jedna izmena.
Faze sa izmenama bile su razne. Pre direktne izmene trojice mogli ste da menjate dvojicu iz polja i golmana, a pre toga bilo koju dvojicu.
Do pocetka 90-ih na klupi je sedelo 5 igraca, u ranijim fazama i jedan, dva ili tri. Englezi su terali inat do pola 90-ih i drzali samo trojicu na klupi, u ranim verzijama CM to je pravilo dosta problema.
Ni zuti i crveni kartoni nisu tu oduvek, a Englezi su imali ludacku akciju sa bodovanjem svakog prekrsaja, pa ako dodjes do nekog broja (ako me secanje sluzi to je 41) dobijes iskljucenje.
Sistem bodovanja promenjen je prilicno nedavno, od 70-ih u Engleskoj, ostatak sveta je prihvatio to tek pre 20 godina. Dotle su bila dva boda za pobedu. Dva boda se i dalje racunaju u statisticke svrhe (npr. kod odredjivanja UEFA koeficijenata).
Premijer liga (1992/93) je uvela licenciranje brojeva za celu sezonu, to je preuzela i UCL. Pre toga se to radilo samo tokom svetskih i evropskih prvenstava.
Ima toga jos...

vampirbg

pre 13 godina

Znaci da jedna drzava (V. Britanija) ima 50% glasova kad se odlucuje o fudbalskim pravilima... Sto je jos gore tu su i Vels, S.Irska i Skotska koje su odavno izgubile rejting koji su imale... A i Englezi su na istom putu...

nesport

pre 13 godina

Fudbal je jedini sport u kome jedna ekipa moze odigrati celu utakmicu za igracem ili vise igraca manje. To je i dokaz da se vise ne radi o sportu i da je namestanje meceva moguce, sto se uostalom i dokazalo u mnogim mecevima. Neevolucija fudbala je i oblik jedne vrste diktature jer su fifa i ufa postali mocnici danasnjice. Dokaz imamo i samim tim sto jedan Platini moze da postavi svoje ultimatume cak i predsednicima republika!

mister

pre 13 godina

Meni i dalje najviše smeta pravilo gola u gostima. Nije pravedno da kada ekipe postignu isti broj golova, jedna ipak da "gol više".

Petar

pre 13 godina

Odlicno ste napisali - najpopularniji jer je najjednostavniji i razumljiv i (ispod)prosecnom gledaocu (naravno treba dodati - i zahteva najmanje za igru, krpenjaca, dva kamena, dva deteta i eto utakmice).

@Mare
Pa nisu bas oni izmislili, vec (kao i stosta drugo) Kinezi. Englezi su formulisali pravila i uspostavili prvi sistem igre.

mail

pre 13 godina

Jos bi vracali golmanu loptu ( i on hvatao), imali bi samo 2 zamene, da nije bilo Amera i '94. Zato podhitno dati opet njima prvenstvo, pa ce nam vec objasniti sta treba (mislim, znam da ih mi Srbi ne volimo, ali ipak se zna ko je majstor zabave).

fela

pre 13 godina

Ajmo, teorija zavere, svi nas mrze pa i uefa i fifa!
Obožavam vas..
Fudbal je najinteresantnija igra jer se do kraja ne zna ko će pobediti, ne baš uvek, ali u ogromnom broju slučajeva. Što bi rekao moj ortak, film, triler! Sve je moguće, zato ga i gleda veliki broj ljudi...
Treba uvesti tehnologiju u fudbal, biće mnogo poštenije!

perrke

pre 13 godina

Lepo je Maradona rekao da je FIFA mafijaska organzacija! Sa tim se 100% slazem i mogao bih da zavrsim ovaj komentar samo time. Ipak, postavicu jedno pitanje. Sta su to Britanci dali fudbalu pa da imaju toliku nadleznost po pitanju promene pravila? Osim toga sto su uoblicili prva pravila i jedne problematicne titule svetskog prvaka, nista vise! Mislim da je fudbal mnogo davno prerastao okvire jedne nacije i postao planetarni fenomen, pa bi prema tome trebao da ima i takav tretman. Licno sam za uvodjenje svih mogucih pomagala koja bi igru ucinila regularnijom.

arkadij

pre 13 godina

@Znaci da ofsajd nije uveden.Inzagi bi dogurao do 10000 golova.
(mare, 13. mart 2011 12:18)

duhovita opaska, ali potpuno pogresna.. Da nije uveden ofsajd tesko da bi postigao 90% onoga sto je dao.. Pola golova je iz zbrke i sumnjivih situacija.. Da ima uvek igraca ispred sebe, ne bi prosao sile Bozije nema..

Emanuelson

pre 13 godina

Fudbal je najpopularniji sport na planeti , ubedljivo ! I nikom ne pada da mijenja nesto sto je dobro i sto super funkcionise , sto se mene licno tice svidja mi se jedino sprej za zivi zid , i magneti koji javljaju sudiji u roku od pola sekunde da li je lopta presla liniju , sve ostale radikalne promjene mogu unakazit fudbal , to bi onda bila neka druga igra ...

nkica

pre 13 godina

postaje zamorno,to s' arsenalom ... mislim,sve ovo je pokrenuto zbog toga i sva ova ispitivanja i ostale gluposti.
ekipa,koja ne uputi nijedan sut u toku cele utakmice,zasluzuje da izgubi...a ta izvlacenja kao sudija,je kriv - pa nije on ,majku mu, zabranio arsenalu da suta na gol(ili jeste) !?

previse je prostora za malverzacije u fudbalu

pre 13 godina

@ Idemooo
-Upravo u tome i jeste čar fudbal, što je neizvestan i nikad ne znaš šta će se dogoditi, kako će u određenoj situaciji reagovati sudija, igrači, treneri, navijači, dok sa druge strane u onim američkim glupim programiranim sportovima nema neizvesnosti.

1. igraci i treneri su ti koji treba da nas iznenade a kako ce sudija reagovati u svakoj situaciji treba da bude jasno definisano i da ne bude podlozno "inspiraciji".
2. stenli kup plejof je najneizvesnije takmicenje koje mozes da zamislis.
npr prosle sezone je montreal koji je usao u plejof kao osmoplasirana ekipa istoka izbacio velike favorite pitsburg (tada aktuelnog sampiona) i vasington, i taman kad su svi mislili da ce da pokidaju i filadelfiju - ispali su. i nema ovakvih nedoumica kao u fudbalu (nije trebalo da mu da drugi zuti, bio je ofsajd, nije bio ofsajd, lopta jeste/nije presla gol-liniju), nego dalje ide ekipa koja dodje do 4 pobede. sve je kristalno jasno, ne moze se lazirati. i svi izgaraju do poslednje sekunde, do poslednje trunke snage (pre par godina je najbolji igrac pitsburga, sidni krozbi, igrao mesec i po dana u plejofu sa POLOMLJENIM STOPALOM i otisao na "bolovanje" tek kad su ispali)
da ne pominjemo vrhunske tekovine severnoamerickog sporta poput seleri kepa... zamisli koliko bi se smanjio jaz izmedju "velikih" i "malih" kad bi se to uvelo i u evropi i koliko bi tada bilo zanimljivije gledati utakmice.

-nema ništa lepše kad ceo stadion proključa zbog neke sudijske nepravde, ali po pravilu, kada se to desi utakmica do samog kraja bude mnogo zanimljivija i žustrija.

verujem da ima dosta ljudi koji dele moje misljenje da je lepse kad sudije sude kako treba i nikog ne ostete, tako da IGRACI I TRENERI odluce ko je bolji, a ne sudije.
naravno, ima nas raznih...

sn

pre 13 godina

@mister
I ja se u potpunosti slažem s time, gol je gol, bio u gostima, kući ili na Marsu. Uzmimo slučaj da gostujuća ekipa u produžecima revanša postigne gol. Tada domaći moraju da postignu DVA. Nije pošteno, jer ispada da se domaći teren vrednuje više od jednog gola za pola sata igre u produžecima, što realno nije slučaj. Da nema tog pravila, domaćin u revanšu bi imao samo prednost što bi se EVENTUALNI produžeci i penali igrali na njegovom terenu, a ta prednost se dobija izvlačenjem (faktor sreće) ili boljim plasmanom u nekoj ranijoj fazi takmičenja. Bilo bi manje kalkulacija tipa: dobili smo 1:0 kući, vodimo 1:0 u gostima, ajmo sad bunker, pa ako i primimo dva do kraja, valjda nećemo tri! Na kraju unište utakmicu, prime dva i prođu dalje, a oba tima u dvomeču dala isti broj golova. Ovo pravilo nije dobro ni zbog čestog slučaja u prvoj utakmici: zbog ovog pravila domaćini u prvoj utakmici moraju da igraju opreznije iako su bolji od protivnika, jer nije isto dobiti sa 2:0 ili 4:2, a rezultat je lošiji fudbal sa manje golova u prvim utakmicama. Ovo pravilo je još besmislenije u rukometu, gdje ekipe daju po 20 - 30 golova na utakmici, pa pobjednika između dvije ekipe koje su dale isti broj golova odlučuje sporiji tempo u jednoj utakmici, za košarku da i ne govorim. Pravilo je, valjda, uvedeno da bi gostujuće ekipe igrale otvorenije, ali praksa je to demantovala, ako daju gol, tek onda neće biti ništa od toga. Možda ovo pravilo opstaje i zbog TV kuća, jer bez njega bi bilo više produžetaka, a samim tim i češćeg narušavanja programskih šema, pa je onda rezon nećemo ništa mijenjati, ne odgovara ovima što nam daju pare, ko zna...
Ovo sa sprejom već postoji u brazilskom prvenstvu, i meni je malo smiješno kad sudija crta linije po terenu, a i nekako se degradira autoritet sudije. Ako sudija već ima autoritet koji mu pripada prema pravilima, dovoljno je da pokaže rukom gdje treba da stoji živi zid i gotovo, nema priče. Ko ne poštuje, zna se. Prijedlog o vraćanju u igru zamijenjenog igrača je odličan, samo nisam nešto optimista da će se to desiti u skorije vrijeme imajući u vidu da su četiri člana te komisije sa ostrva, a zna se kakvo je njihovo shvatanje fudbala, samo snaga i trčanje. Kad neko kaže "balvan", ja odmah pomislim na Škote :) (ovo naravno samo u fudbalskom smislu). Fudbal bi trebalo da je više igra, a manje atletika.

Grof

pre 13 godina

1992 – Zabrana golmanima da hvataju loptu koju im vraćaju saigrači nogom

PRVA zamerka je sto terminoloski izraz gomlan kod nas sudija se ne koristi vec se koristi izraz na srpskom jeziku a to je: VRATAR.
Penal(ENG)---kazneni udarac, Korner(ENG) --- udarac iz ugla.
Gol(ENG)--- Pogodak. Jedinu stvar koju smo preuzeli od Engleza je ofsajd i Aut. (dok Hrvati za ofsajd imaju izraz zaledje)

Vratari ne smeju da hvataju loptu ako im saigraci istu namerno vracaju STOPALOM. Nogom nije pravilan izraz posto lopta se moze golmanu vratiti kolenom , potkolenicom i natkolenicom koji su isto delovi noge.Ako igrac nenamerno vrati loptu vrataru on je sme uhvatiti u ruke. Igrac moze i rukom da vrati loptu vrataru(IZ AUTA) koju on ako je igrac namerno vratio ne sme da hvata tj dodiruje rukama.

Sale Ars

pre 13 godina

Ne znam sto diskutujete o ovome uopste? Pa oni nece i ne zele da ova igra bude pravednija. Citam izjavu onog lika, kaze daje draz. Koliko li sam puta cuo takav odgovor ali kao po pravilu onda ide i poznat odgovor za koga navija. Pa, voleo bi da mi i ti odgovoris za koga navijas (postoji mogucnost od samo par klubova, mogucnost greske je gotovo nepostojeca)? I naravno da navijacima istih daje draz, posto na deset odluka u korist tih timova dodje eventualno jedna protiv u najboljem slucaju, a inace je odnos daleko veci.

kao primer kako je lepa to draz, mozemo uzeti pravilo, iskljuciti igraca Arsenala kad god igra protiv Barse ili bolje receno kad god je cupavo. Nisu sutnuli pa sta, Barsa je bila bolja pa sta ali poenta je da je presudno bilo sto je dobijen SMESAN crveni karton, a ne nesto drugo (broj suteva, posed lopte i sto sta drugo). Koliko je puta Arsenal samo bio nadmocan, a zasluzeno gubio utakmice ali njima se ne pomaze na takav nacin kao pojedinim klubovima. Inace ako nesto nije jasno, postavite link iz finala gde se vidi da li su bili ofsajdi, a jos bolje odgledajte meceve dok je u Barsi igrao rivaldo, i sta su za Barsu bili penali, a sta za Arsenal nisu.

Tehnologiju svakako treba uvesti ali od toga ne da nema nista, nego su sanse 00000000001%. Ne zato sto je spora, ne zato sto bi zadrzavala igru jer je to nemoguce, posto se auti izvode po dvdeset sekundi, izlazi sa terena cetrdeset, a sudija radi "postenih" i onih drugih odluka opkoljava od minuta do pet. Znaci svaki argument o zadrzavanju pada u vodu ali onda ne bi bilo malverzacija, a to organizacijama za pranje novca nikako ne bi odgovaralo. Svaki sport, pa samim tim i fudbal, treba da vodi slogan NEK POBEDI BOLJI, a ne ZASTICENIJI. Tako da izgovor za lopove nikako nesme da bude draz. Pozdrav svim pravim ljubiteljima postenog sporta kojih je izgleda velika vecina ali na nasu zalost kao i u svemu drugom o sudbinama odlucuje bolesna manjina.

Boža

pre 13 godina

Sprej je potpuna glupost. Jedino bi trebalo uvesti tehnologiju da li je lopta u vratim ili ne. Sve ostalo su besmisleni pokušaji da se unesu novine iz raznih elitnih ili lokalno popularnih sportova. Sudije greše, u ogromnom broju slučajeva nenamerno, i to fudbalu daje draž. Na kraju svi budu "na nuli". Najbolji primer je kada su se svi komili na Platinija i Anrijevu ruku u baražu protiv Irske, olako zaboravljajući da su ti isti Francuzi drastično oštećeni u beogradu protv nas. I na krjau su obe, ukupno loše reprezentacije neslavno završile učešće na SP.

zeljko

pre 13 godina

Posto se fudbal, kao, igra zbog navijaca, a po komentarima "preporucujem/ne preporucujem" se vidi da je bar 95% navijaca za uvodjenje tehnologije tu bi trebalo zavrsiti svaku dalju raspravu. Neko je pomenuo da se prica pokrenula zbog Arsenala i da ekipa koja nije sutala prema golu ne treba da pobjedi-nevezano za bilo koju konkretnu utakmicu, treba da pobjedi onaj ko je dao vise golova na posten nacin a ne onaj ko se vise puta dodao na terenu ili bilo koji drugi statisticki podatak. Volio bih razumjeti ljude koji misle da sudijske greske daju car fudbalu :-)
Simptomaticno je da su navijaci italijanskih klubova, Barselone i Mancestera protiv tehnologije pa razmislite o tome.
Posto sam elektronicar po profesiji dacu par svojih argumenata:
Tehnologija bi, u najgorem slucaju kada treba odgledati snimak, oduzimala 5-6 sekundi dok svaka bezobraznost kod izmjene kada igrac hodajuci a ne trceci izlazi sa terena oduzima bar 10. Upotrebljavala bi se samo kada sudija nije siguran u svoju odluku (npr. ofsajd od nekoliko cm.) i takve situacije su rijetke (dogadjaju se u jednoj od nekoliko utakmica). Snimke bi gledao neko van terena tako da se utakmica nebi ni prekidala niti bi mi gledaoci u ogromnoj vecini slucajeva znali da se snimak uopste pregledava (ako je priznat gol a lopta nije presla crtu, snimak bi bio pregledan prije nego sto se lopta postavi na centar).
Ocigledno da stvar nije u tehnologiji jer zasto onda sudija nema pravo promjeniti odluku kada na monitoru koji se vec nalazi na tribinama skoro svih stadiona vidi da je pogrijesio. Kakva je logika da neko nema pravo ni kritikovati nekoga ko mu je nanio ociglednu nepravdu.
Sto se tice broja Britanaca u Bordu, diskutabilno je, ali oni ipak jos uvijek cuvaju srz igre i fer-plej. A i nebi bilo u redu da imamo uticaja npr. mi sa prostora bivse SFRJ cije glasove moze da kupi firma koja prodaje kokice na poluvremenu ( u starij Grckoj, kolijevci demokratije, pravo glasa su imali samo egzistencijalno nezavisni ljudi).

Idemooo...

pre 13 godina

-Fudbal za vjeki vjekova teba da ostane kakav jeste, ili bar dok je ne odapnem, a posle mi nešto i nije važno osim ako može i odozgo da se gleda. Fudbal je toliko popularan i velika većina ljudi ga prati baš zbog toga kakav jeste, bez tehnologija, sa sudijskim greškama, onakav kakav smo ko klinci igrali u parkiću.

@previse je prostora za malverzacije u fudbalu
1.pobogu, mogu da prate koliko je koji igrac pretrcao, a ne mogu da ubace senzor u loptu ili da uvedu celendz ili video sudiju?
jel to samo meni nelogicno?

-Pa nije samo tebi, ima nažalost još takvih. Uostalom, ako vam se ne sviđa ovakav fudbal izmišljajte za sebe neki novi sport i menjajte pravila do mile volje. A što se tiče ovog koliko je ko pretrčao, to je dopustivo jer je to samo jedan dopunski statistički podatak a što je najvažnije ne utiče na samu igru, dok bi čelendži i ostale budalaštine prekidale utakmicu.

2.ali ovako moze da juzna koreja bezobrazno prodje do polufinala svetskog prvenstva debelo potpomognuta sudijama, moze hauard veb da ne da crveni karton de jongu za onaj pokusaj ubistva xavi alonsa a da srni da zuti zato sto je udaren laktom u lice, da se englezima ne prizna cist gol protiv nemaca na svetskom prvenstvu...

-Upravo u tome i jeste čar fudbal, što je neizvestan i nikad ne znaš šta će se dogoditi, kako će u određenoj situaciji reagovati sudija, igrači, treneri, navijači, dok sa druge strane u onim američkim glupim programiranim sportovima nema neizvesnosti.
A što je najvažnije, jeste da sam u tim trenucima iznervirann ali nema ništa lepše kad ceo stadion proključa zbog neke sudijske nepravde, ali po pravilu, kada se to desi utakmica do samog kraja bude mnogo zanimljivija i žustrija. Navešću kao primer utakmicu Partizan-Fenerbahče.

3.a da stvar bude jos gora, niko ne sme da komentarise sudjenje inace ce biti kaznjen.

-Ne smeš ni u ostalim sportovima, i tamo ćeš biti kažnjen. Primera ima mali milion, ali recimo Vujošević, Pešić, Butulija, Serena Vilijams...

Kimi

pre 13 godina

Manite se vise arsenala i to da li je sutnuo ili nije nikako!! Taj isti kilavi arsenal je pobedio barcu i ako se ne varam barcelona nije sutnula u drugom p. Na gol na emiratima sa istim brojem igraca!! Manite se vise te barse. Igraju dobro ali je fifa i ufea na njihovoj strani!

dule nbg

pre 13 godina

Taj isti Persi je zasluzio crveni jos u 1.poluvremenu kad je namerno laktom udario, mislim, Alvesa... Tako da, lozaci na englesku ligu, palite.

A sto se tice pravila, ukinuo bih ofsajd do sesnaesterca. Da objasnim, videli ste mnogo puta, obe ekipe izadju sa zadnjom linijom na 30-35 metara od gola. 20 igraca se znaci juri po prostoru od realno 35-40 metara duznih terena. Nema igla gde da padne a kamoli lopta da prodje. Sve te utakmice su jalove i tuzne za gledanje. Ukidanjem ofsajda ma ostatak terena sem sesnaesterca, prostor za kretanje igraca se povecava na 65-70 metara, vise prostora = atraktivniji fudbal....

relja indjija

pre 13 godina

mislim da bi pravila trebalo promeniti tj uvesti elektroniku u fudbal.pa velik razlog je to sto bi i bilo pravecnije jer ne bi bilo ono kao e da je sudija ponistio gol ko zna sta bi bilo i nemislim da bi se usporila utakmica jer dok se igraci raduju video sudija pogleda snimak i odmah alarmira glavnog a to je najvise 5 sec. a taj snimak naravno mogu da gledaju i clanovi ekipa sa klupe i da se uvere u isti. nema tu sta da se zaustavlja igra ili usporava jer i sami smo milion puta videli da kad je sporna situacija vise se vremena potrosi na gledanje napadanja glavnog ili pomocnog sudije dali je ili nije bilo itd a tu se sigurno potrosi pa i do minut igre.mislim da bi se dosta vas slozilo samnom.
jos jedno pravilo koje bi trebalo promeniti je i to da golmani mogu i da se pomeraju unapred korak dva jer su i ovako u podredjenom polozaju u odnosu na izvodjaca penala jer ako sutne precizno penal pored stative nemoze da je stigne sto znaci da mora da krene ranije kako bi odbranio a posto mu sadasnjim pravilima zabranjeno takoreci kretanje i da se baci na loptu onda bi trebalo jednostavno i da ih sklone sa gola da nebrane jer ako im nedas sansu da odbrane penal gde je tu onda draz fudbala.
sprej je jedna pozitivna stvar koju bi mislim trebalo uvesti jer je sudiji lakse a i publici da vidi dali je doslo do pomeranja zivog zida ili ne.
a i ove nove sudije vise stoje kao reklama na stadionu nego sto ucestvuju u utakmici jer i do sada i nisam video da intervenisu kod glavnog sudije o spornim situacijama i to samo dali je bio gol ili nije. a mogu i vise da ucestvuju i da pomognu fudbalu da im se da veca moc odluke jer su u dosta navrata bili svedoci napravljenih prekrsaja u sesnaestercu,da je lopta bila u gol autu da je igrac udario drugog igraca a oni jednostavno niti su o tome izvestavali glavnog sudiju(a tako imi pravila nalazu da samo tu sluze za gledanje dali je bio gol ili ne) niti su pitani od glavnog sudije dali su videli sta se dogodilo da samim tim pomognu u resavanju situacij i naravno pracednijeg sudjenja.jedino dobro jeto ako ste sudija pa eto sad ima vas 5 pa cete za nemo posmatranje utakmice dobiti dnevnicu a da niste takoreci ni mrdnuli du....m.
i mozda pravilo koje bi ja uveo a verujem da bi dosta bilo i zanimljivije a koje je takoreci i neprimetno sto se tice uticaja na promenu igre je to da se gol preko pola vrednuje kao dva gola.jer ako ga neko da sa pola sigurno i vredi toliko golovi sa pola se retko dogadjaju i samim tim bi bilo pravedno nagraditi ih duplo a i neverujem da bi to uticalo na danasnji fudbal u smislu da ce sad biti optimista koji ce 20 - 30 puta sutirati na gol sa pola da bi postigli"dvojku" a ni da ce posebno biti trenirani igraci koji imaju jak sut pa da sutiraju na fudbal ne to je jednostavno u sklopu danasnjeg fudbala ako udje neka golmanova frljoka ili ga neki majstor stavi sa pola ako je video da golman kampuje na 16m zasto i da nebudu nagradjeni duplo a i zanimljivost bi bila jos veca jer sta ako se desi u 90 i pri rezultatu 1-0 kako bi to jos vise ulepsalo i ovako najlepsu stvar na svetu(neko bi rekao posle sexa ali ja te dve stvari ne bih mesao)

Dejan

pre 12 godina

Što više novih pravila to manje prostora za nameštanja. Zato se 'board' opire, ostaće bez love. Na čelu sa Mišelom i Sepom kao (trenutnim) izvršiocima. Od trenutka kada je klađenje ušlo na velika vrata u fudbal, situacija sa poboljšanjem igre kroz nova pravila je definitivno još gora. Jednostavna kalkulacija: 10 miliona igrača na sreću širom sveta stavi po 1 EUR na keca npr. Arsenal (domaćin, koji juri titulu) protiv Birmingema i - nerešeno! To je 10 miliona EUR za tal. Samo na jednom od desetine mečeva koji se igraju u tom trenutku.
A gde su još dobici istog klana od klađenja na X na pomenuti par? Tu ima mesta za sve aktere; i za Arsenal, i za Birmingem, sudije, Mišeala, Sepa itd. Mislite o tome.

Idemooo...

pre 13 godina

-Fudbal za vjeki vjekova teba da ostane kakav jeste, ili bar dok je ne odapnem, a posle mi nešto i nije važno osim ako može i odozgo da se gleda. Fudbal je toliko popularan i velika većina ljudi ga prati baš zbog toga kakav jeste, bez tehnologija, sa sudijskim greškama, onakav kakav smo ko klinci igrali u parkiću.

@previse je prostora za malverzacije u fudbalu
1.pobogu, mogu da prate koliko je koji igrac pretrcao, a ne mogu da ubace senzor u loptu ili da uvedu celendz ili video sudiju?
jel to samo meni nelogicno?

-Pa nije samo tebi, ima nažalost još takvih. Uostalom, ako vam se ne sviđa ovakav fudbal izmišljajte za sebe neki novi sport i menjajte pravila do mile volje. A što se tiče ovog koliko je ko pretrčao, to je dopustivo jer je to samo jedan dopunski statistički podatak a što je najvažnije ne utiče na samu igru, dok bi čelendži i ostale budalaštine prekidale utakmicu.

2.ali ovako moze da juzna koreja bezobrazno prodje do polufinala svetskog prvenstva debelo potpomognuta sudijama, moze hauard veb da ne da crveni karton de jongu za onaj pokusaj ubistva xavi alonsa a da srni da zuti zato sto je udaren laktom u lice, da se englezima ne prizna cist gol protiv nemaca na svetskom prvenstvu...

-Upravo u tome i jeste čar fudbal, što je neizvestan i nikad ne znaš šta će se dogoditi, kako će u određenoj situaciji reagovati sudija, igrači, treneri, navijači, dok sa druge strane u onim američkim glupim programiranim sportovima nema neizvesnosti.
A što je najvažnije, jeste da sam u tim trenucima iznervirann ali nema ništa lepše kad ceo stadion proključa zbog neke sudijske nepravde, ali po pravilu, kada se to desi utakmica do samog kraja bude mnogo zanimljivija i žustrija. Navešću kao primer utakmicu Partizan-Fenerbahče.

3.a da stvar bude jos gora, niko ne sme da komentarise sudjenje inace ce biti kaznjen.

-Ne smeš ni u ostalim sportovima, i tamo ćeš biti kažnjen. Primera ima mali milion, ali recimo Vujošević, Pešić, Butulija, Serena Vilijams...

Grof

pre 13 godina

1992 – Zabrana golmanima da hvataju loptu koju im vraćaju saigrači nogom

PRVA zamerka je sto terminoloski izraz gomlan kod nas sudija se ne koristi vec se koristi izraz na srpskom jeziku a to je: VRATAR.
Penal(ENG)---kazneni udarac, Korner(ENG) --- udarac iz ugla.
Gol(ENG)--- Pogodak. Jedinu stvar koju smo preuzeli od Engleza je ofsajd i Aut. (dok Hrvati za ofsajd imaju izraz zaledje)

Vratari ne smeju da hvataju loptu ako im saigraci istu namerno vracaju STOPALOM. Nogom nije pravilan izraz posto lopta se moze golmanu vratiti kolenom , potkolenicom i natkolenicom koji su isto delovi noge.Ako igrac nenamerno vrati loptu vrataru on je sme uhvatiti u ruke. Igrac moze i rukom da vrati loptu vrataru(IZ AUTA) koju on ako je igrac namerno vratio ne sme da hvata tj dodiruje rukama.

mail

pre 13 godina

Jos bi vracali golmanu loptu ( i on hvatao), imali bi samo 2 zamene, da nije bilo Amera i '94. Zato podhitno dati opet njima prvenstvo, pa ce nam vec objasniti sta treba (mislim, znam da ih mi Srbi ne volimo, ali ipak se zna ko je majstor zabave).

fela

pre 13 godina

Ajmo, teorija zavere, svi nas mrze pa i uefa i fifa!
Obožavam vas..
Fudbal je najinteresantnija igra jer se do kraja ne zna ko će pobediti, ne baš uvek, ali u ogromnom broju slučajeva. Što bi rekao moj ortak, film, triler! Sve je moguće, zato ga i gleda veliki broj ljudi...
Treba uvesti tehnologiju u fudbal, biće mnogo poštenije!

Emanuelson

pre 13 godina

Fudbal je najpopularniji sport na planeti , ubedljivo ! I nikom ne pada da mijenja nesto sto je dobro i sto super funkcionise , sto se mene licno tice svidja mi se jedino sprej za zivi zid , i magneti koji javljaju sudiji u roku od pola sekunde da li je lopta presla liniju , sve ostale radikalne promjene mogu unakazit fudbal , to bi onda bila neka druga igra ...

nkica

pre 13 godina

postaje zamorno,to s' arsenalom ... mislim,sve ovo je pokrenuto zbog toga i sva ova ispitivanja i ostale gluposti.
ekipa,koja ne uputi nijedan sut u toku cele utakmice,zasluzuje da izgubi...a ta izvlacenja kao sudija,je kriv - pa nije on ,majku mu, zabranio arsenalu da suta na gol(ili jeste) !?

nesport

pre 13 godina

Fudbal je jedini sport u kome jedna ekipa moze odigrati celu utakmicu za igracem ili vise igraca manje. To je i dokaz da se vise ne radi o sportu i da je namestanje meceva moguce, sto se uostalom i dokazalo u mnogim mecevima. Neevolucija fudbala je i oblik jedne vrste diktature jer su fifa i ufa postali mocnici danasnjice. Dokaz imamo i samim tim sto jedan Platini moze da postavi svoje ultimatume cak i predsednicima republika!

Boža

pre 13 godina

Sprej je potpuna glupost. Jedino bi trebalo uvesti tehnologiju da li je lopta u vratim ili ne. Sve ostalo su besmisleni pokušaji da se unesu novine iz raznih elitnih ili lokalno popularnih sportova. Sudije greše, u ogromnom broju slučajeva nenamerno, i to fudbalu daje draž. Na kraju svi budu "na nuli". Najbolji primer je kada su se svi komili na Platinija i Anrijevu ruku u baražu protiv Irske, olako zaboravljajući da su ti isti Francuzi drastično oštećeni u beogradu protv nas. I na krjau su obe, ukupno loše reprezentacije neslavno završile učešće na SP.

previse je prostora za malverzacije u fudbalu

pre 13 godina

samo FIFA ima tu odbojnost prema promenama.
u ostalim sportovima se menjaju pravila kad se ukaze potreba i niko ne dize prasinu oko toga.

npr. IIHF svake olimpijske godine izbacuje zvanicni, doradjeni, komplet pravila za hokej na ledu, a svake godine se izdaju nove smernice za tumacenje pravila.
u hokeju su trojica (u NHL-u cetvorica) sudija. kad su celnici odlucili da nije dovoljno, posto je pak mali, brzo se krece (i do 160-170km/h), uveli su i video sudije.
ili kad su primetili da se igraci cesto povredjuju u odredjenim situacijama (npr postavljanje kolena protivniku), date su instrukcije sudijama da obrate posebnu paznju na takve prekrsaje.
sport evoluira zajedno sa dostupnom tehnologijom, bili to senzori u lopti, novi materijali od kojih se pravi oprema za igrace ili video sudije.

pobogu, mogu da prate koliko je koji igrac pretrcao, a ne mogu da ubace senzor u loptu ili da uvedu celendz ili video sudiju?
jel to samo meni nelogicno?

ali ovako moze da juzna koreja bezobrazno prodje do polufinala svetskog prvenstva debelo potpomognuta sudijama, moze hauard veb da ne da crveni karton de jongu za onaj pokusaj ubistva xavi alonsa a da srni da zuti zato sto je udaren laktom u lice, da se englezima ne prizna cist gol protiv nemaca na svetskom prvenstvu...
a da stvar bude jos gora, niko ne sme da komentarise sudjenje inace ce biti kaznjen.

vampirbg

pre 13 godina

Znaci da jedna drzava (V. Britanija) ima 50% glasova kad se odlucuje o fudbalskim pravilima... Sto je jos gore tu su i Vels, S.Irska i Skotska koje su odavno izgubile rejting koji su imale... A i Englezi su na istom putu...

perrke

pre 13 godina

Lepo je Maradona rekao da je FIFA mafijaska organzacija! Sa tim se 100% slazem i mogao bih da zavrsim ovaj komentar samo time. Ipak, postavicu jedno pitanje. Sta su to Britanci dali fudbalu pa da imaju toliku nadleznost po pitanju promene pravila? Osim toga sto su uoblicili prva pravila i jedne problematicne titule svetskog prvaka, nista vise! Mislim da je fudbal mnogo davno prerastao okvire jedne nacije i postao planetarni fenomen, pa bi prema tome trebao da ima i takav tretman. Licno sam za uvodjenje svih mogucih pomagala koja bi igru ucinila regularnijom.

relja indjija

pre 13 godina

mislim da bi pravila trebalo promeniti tj uvesti elektroniku u fudbal.pa velik razlog je to sto bi i bilo pravecnije jer ne bi bilo ono kao e da je sudija ponistio gol ko zna sta bi bilo i nemislim da bi se usporila utakmica jer dok se igraci raduju video sudija pogleda snimak i odmah alarmira glavnog a to je najvise 5 sec. a taj snimak naravno mogu da gledaju i clanovi ekipa sa klupe i da se uvere u isti. nema tu sta da se zaustavlja igra ili usporava jer i sami smo milion puta videli da kad je sporna situacija vise se vremena potrosi na gledanje napadanja glavnog ili pomocnog sudije dali je ili nije bilo itd a tu se sigurno potrosi pa i do minut igre.mislim da bi se dosta vas slozilo samnom.
jos jedno pravilo koje bi trebalo promeniti je i to da golmani mogu i da se pomeraju unapred korak dva jer su i ovako u podredjenom polozaju u odnosu na izvodjaca penala jer ako sutne precizno penal pored stative nemoze da je stigne sto znaci da mora da krene ranije kako bi odbranio a posto mu sadasnjim pravilima zabranjeno takoreci kretanje i da se baci na loptu onda bi trebalo jednostavno i da ih sklone sa gola da nebrane jer ako im nedas sansu da odbrane penal gde je tu onda draz fudbala.
sprej je jedna pozitivna stvar koju bi mislim trebalo uvesti jer je sudiji lakse a i publici da vidi dali je doslo do pomeranja zivog zida ili ne.
a i ove nove sudije vise stoje kao reklama na stadionu nego sto ucestvuju u utakmici jer i do sada i nisam video da intervenisu kod glavnog sudije o spornim situacijama i to samo dali je bio gol ili nije. a mogu i vise da ucestvuju i da pomognu fudbalu da im se da veca moc odluke jer su u dosta navrata bili svedoci napravljenih prekrsaja u sesnaestercu,da je lopta bila u gol autu da je igrac udario drugog igraca a oni jednostavno niti su o tome izvestavali glavnog sudiju(a tako imi pravila nalazu da samo tu sluze za gledanje dali je bio gol ili ne) niti su pitani od glavnog sudije dali su videli sta se dogodilo da samim tim pomognu u resavanju situacij i naravno pracednijeg sudjenja.jedino dobro jeto ako ste sudija pa eto sad ima vas 5 pa cete za nemo posmatranje utakmice dobiti dnevnicu a da niste takoreci ni mrdnuli du....m.
i mozda pravilo koje bi ja uveo a verujem da bi dosta bilo i zanimljivije a koje je takoreci i neprimetno sto se tice uticaja na promenu igre je to da se gol preko pola vrednuje kao dva gola.jer ako ga neko da sa pola sigurno i vredi toliko golovi sa pola se retko dogadjaju i samim tim bi bilo pravedno nagraditi ih duplo a i neverujem da bi to uticalo na danasnji fudbal u smislu da ce sad biti optimista koji ce 20 - 30 puta sutirati na gol sa pola da bi postigli"dvojku" a ni da ce posebno biti trenirani igraci koji imaju jak sut pa da sutiraju na fudbal ne to je jednostavno u sklopu danasnjeg fudbala ako udje neka golmanova frljoka ili ga neki majstor stavi sa pola ako je video da golman kampuje na 16m zasto i da nebudu nagradjeni duplo a i zanimljivost bi bila jos veca jer sta ako se desi u 90 i pri rezultatu 1-0 kako bi to jos vise ulepsalo i ovako najlepsu stvar na svetu(neko bi rekao posle sexa ali ja te dve stvari ne bih mesao)

zeljko

pre 13 godina

Posto se fudbal, kao, igra zbog navijaca, a po komentarima "preporucujem/ne preporucujem" se vidi da je bar 95% navijaca za uvodjenje tehnologije tu bi trebalo zavrsiti svaku dalju raspravu. Neko je pomenuo da se prica pokrenula zbog Arsenala i da ekipa koja nije sutala prema golu ne treba da pobjedi-nevezano za bilo koju konkretnu utakmicu, treba da pobjedi onaj ko je dao vise golova na posten nacin a ne onaj ko se vise puta dodao na terenu ili bilo koji drugi statisticki podatak. Volio bih razumjeti ljude koji misle da sudijske greske daju car fudbalu :-)
Simptomaticno je da su navijaci italijanskih klubova, Barselone i Mancestera protiv tehnologije pa razmislite o tome.
Posto sam elektronicar po profesiji dacu par svojih argumenata:
Tehnologija bi, u najgorem slucaju kada treba odgledati snimak, oduzimala 5-6 sekundi dok svaka bezobraznost kod izmjene kada igrac hodajuci a ne trceci izlazi sa terena oduzima bar 10. Upotrebljavala bi se samo kada sudija nije siguran u svoju odluku (npr. ofsajd od nekoliko cm.) i takve situacije su rijetke (dogadjaju se u jednoj od nekoliko utakmica). Snimke bi gledao neko van terena tako da se utakmica nebi ni prekidala niti bi mi gledaoci u ogromnoj vecini slucajeva znali da se snimak uopste pregledava (ako je priznat gol a lopta nije presla crtu, snimak bi bio pregledan prije nego sto se lopta postavi na centar).
Ocigledno da stvar nije u tehnologiji jer zasto onda sudija nema pravo promjeniti odluku kada na monitoru koji se vec nalazi na tribinama skoro svih stadiona vidi da je pogrijesio. Kakva je logika da neko nema pravo ni kritikovati nekoga ko mu je nanio ociglednu nepravdu.
Sto se tice broja Britanaca u Bordu, diskutabilno je, ali oni ipak jos uvijek cuvaju srz igre i fer-plej. A i nebi bilo u redu da imamo uticaja npr. mi sa prostora bivse SFRJ cije glasove moze da kupi firma koja prodaje kokice na poluvremenu ( u starij Grckoj, kolijevci demokratije, pravo glasa su imali samo egzistencijalno nezavisni ljudi).

Kimi

pre 13 godina

Manite se vise arsenala i to da li je sutnuo ili nije nikako!! Taj isti kilavi arsenal je pobedio barcu i ako se ne varam barcelona nije sutnula u drugom p. Na gol na emiratima sa istim brojem igraca!! Manite se vise te barse. Igraju dobro ali je fifa i ufea na njihovoj strani!

previse je prostora za malverzacije u fudbalu

pre 13 godina

@ Idemooo
-Upravo u tome i jeste čar fudbal, što je neizvestan i nikad ne znaš šta će se dogoditi, kako će u određenoj situaciji reagovati sudija, igrači, treneri, navijači, dok sa druge strane u onim američkim glupim programiranim sportovima nema neizvesnosti.

1. igraci i treneri su ti koji treba da nas iznenade a kako ce sudija reagovati u svakoj situaciji treba da bude jasno definisano i da ne bude podlozno "inspiraciji".
2. stenli kup plejof je najneizvesnije takmicenje koje mozes da zamislis.
npr prosle sezone je montreal koji je usao u plejof kao osmoplasirana ekipa istoka izbacio velike favorite pitsburg (tada aktuelnog sampiona) i vasington, i taman kad su svi mislili da ce da pokidaju i filadelfiju - ispali su. i nema ovakvih nedoumica kao u fudbalu (nije trebalo da mu da drugi zuti, bio je ofsajd, nije bio ofsajd, lopta jeste/nije presla gol-liniju), nego dalje ide ekipa koja dodje do 4 pobede. sve je kristalno jasno, ne moze se lazirati. i svi izgaraju do poslednje sekunde, do poslednje trunke snage (pre par godina je najbolji igrac pitsburga, sidni krozbi, igrao mesec i po dana u plejofu sa POLOMLJENIM STOPALOM i otisao na "bolovanje" tek kad su ispali)
da ne pominjemo vrhunske tekovine severnoamerickog sporta poput seleri kepa... zamisli koliko bi se smanjio jaz izmedju "velikih" i "malih" kad bi se to uvelo i u evropi i koliko bi tada bilo zanimljivije gledati utakmice.

-nema ništa lepše kad ceo stadion proključa zbog neke sudijske nepravde, ali po pravilu, kada se to desi utakmica do samog kraja bude mnogo zanimljivija i žustrija.

verujem da ima dosta ljudi koji dele moje misljenje da je lepse kad sudije sude kako treba i nikog ne ostete, tako da IGRACI I TRENERI odluce ko je bolji, a ne sudije.
naravno, ima nas raznih...

arkadij

pre 13 godina

@Znaci da ofsajd nije uveden.Inzagi bi dogurao do 10000 golova.
(mare, 13. mart 2011 12:18)

duhovita opaska, ali potpuno pogresna.. Da nije uveden ofsajd tesko da bi postigao 90% onoga sto je dao.. Pola golova je iz zbrke i sumnjivih situacija.. Da ima uvek igraca ispred sebe, ne bi prosao sile Bozije nema..

sn

pre 13 godina

@mister
I ja se u potpunosti slažem s time, gol je gol, bio u gostima, kući ili na Marsu. Uzmimo slučaj da gostujuća ekipa u produžecima revanša postigne gol. Tada domaći moraju da postignu DVA. Nije pošteno, jer ispada da se domaći teren vrednuje više od jednog gola za pola sata igre u produžecima, što realno nije slučaj. Da nema tog pravila, domaćin u revanšu bi imao samo prednost što bi se EVENTUALNI produžeci i penali igrali na njegovom terenu, a ta prednost se dobija izvlačenjem (faktor sreće) ili boljim plasmanom u nekoj ranijoj fazi takmičenja. Bilo bi manje kalkulacija tipa: dobili smo 1:0 kući, vodimo 1:0 u gostima, ajmo sad bunker, pa ako i primimo dva do kraja, valjda nećemo tri! Na kraju unište utakmicu, prime dva i prođu dalje, a oba tima u dvomeču dala isti broj golova. Ovo pravilo nije dobro ni zbog čestog slučaja u prvoj utakmici: zbog ovog pravila domaćini u prvoj utakmici moraju da igraju opreznije iako su bolji od protivnika, jer nije isto dobiti sa 2:0 ili 4:2, a rezultat je lošiji fudbal sa manje golova u prvim utakmicama. Ovo pravilo je još besmislenije u rukometu, gdje ekipe daju po 20 - 30 golova na utakmici, pa pobjednika između dvije ekipe koje su dale isti broj golova odlučuje sporiji tempo u jednoj utakmici, za košarku da i ne govorim. Pravilo je, valjda, uvedeno da bi gostujuće ekipe igrale otvorenije, ali praksa je to demantovala, ako daju gol, tek onda neće biti ništa od toga. Možda ovo pravilo opstaje i zbog TV kuća, jer bez njega bi bilo više produžetaka, a samim tim i češćeg narušavanja programskih šema, pa je onda rezon nećemo ništa mijenjati, ne odgovara ovima što nam daju pare, ko zna...
Ovo sa sprejom već postoji u brazilskom prvenstvu, i meni je malo smiješno kad sudija crta linije po terenu, a i nekako se degradira autoritet sudije. Ako sudija već ima autoritet koji mu pripada prema pravilima, dovoljno je da pokaže rukom gdje treba da stoji živi zid i gotovo, nema priče. Ko ne poštuje, zna se. Prijedlog o vraćanju u igru zamijenjenog igrača je odličan, samo nisam nešto optimista da će se to desiti u skorije vrijeme imajući u vidu da su četiri člana te komisije sa ostrva, a zna se kakvo je njihovo shvatanje fudbala, samo snaga i trčanje. Kad neko kaže "balvan", ja odmah pomislim na Škote :) (ovo naravno samo u fudbalskom smislu). Fudbal bi trebalo da je više igra, a manje atletika.

Petar

pre 13 godina

Odlicno ste napisali - najpopularniji jer je najjednostavniji i razumljiv i (ispod)prosecnom gledaocu (naravno treba dodati - i zahteva najmanje za igru, krpenjaca, dva kamena, dva deteta i eto utakmice).

@Mare
Pa nisu bas oni izmislili, vec (kao i stosta drugo) Kinezi. Englezi su formulisali pravila i uspostavili prvi sistem igre.

mister

pre 13 godina

Meni i dalje najviše smeta pravilo gola u gostima. Nije pravedno da kada ekipe postignu isti broj golova, jedna ipak da "gol više".

Sale Ars

pre 13 godina

Ne znam sto diskutujete o ovome uopste? Pa oni nece i ne zele da ova igra bude pravednija. Citam izjavu onog lika, kaze daje draz. Koliko li sam puta cuo takav odgovor ali kao po pravilu onda ide i poznat odgovor za koga navija. Pa, voleo bi da mi i ti odgovoris za koga navijas (postoji mogucnost od samo par klubova, mogucnost greske je gotovo nepostojeca)? I naravno da navijacima istih daje draz, posto na deset odluka u korist tih timova dodje eventualno jedna protiv u najboljem slucaju, a inace je odnos daleko veci.

kao primer kako je lepa to draz, mozemo uzeti pravilo, iskljuciti igraca Arsenala kad god igra protiv Barse ili bolje receno kad god je cupavo. Nisu sutnuli pa sta, Barsa je bila bolja pa sta ali poenta je da je presudno bilo sto je dobijen SMESAN crveni karton, a ne nesto drugo (broj suteva, posed lopte i sto sta drugo). Koliko je puta Arsenal samo bio nadmocan, a zasluzeno gubio utakmice ali njima se ne pomaze na takav nacin kao pojedinim klubovima. Inace ako nesto nije jasno, postavite link iz finala gde se vidi da li su bili ofsajdi, a jos bolje odgledajte meceve dok je u Barsi igrao rivaldo, i sta su za Barsu bili penali, a sta za Arsenal nisu.

Tehnologiju svakako treba uvesti ali od toga ne da nema nista, nego su sanse 00000000001%. Ne zato sto je spora, ne zato sto bi zadrzavala igru jer je to nemoguce, posto se auti izvode po dvdeset sekundi, izlazi sa terena cetrdeset, a sudija radi "postenih" i onih drugih odluka opkoljava od minuta do pet. Znaci svaki argument o zadrzavanju pada u vodu ali onda ne bi bilo malverzacija, a to organizacijama za pranje novca nikako ne bi odgovaralo. Svaki sport, pa samim tim i fudbal, treba da vodi slogan NEK POBEDI BOLJI, a ne ZASTICENIJI. Tako da izgovor za lopove nikako nesme da bude draz. Pozdrav svim pravim ljubiteljima postenog sporta kojih je izgleda velika vecina ali na nasu zalost kao i u svemu drugom o sudbinama odlucuje bolesna manjina.

rules of the game

pre 13 godina

Nije ovo baš kompletan spisak promena pravila.
Prvo je sredinom osamdesetih uvedeno da sme da se vraća golmanu u ruke, ali samo izvan šesnaesterca (dotle su smeli da se dodaju i u petercu), Jugoslavija se izblamirala protiv Engleza 1987. na tu temu. Tek posle nekoliko godina vracanje u ruke je kompletno ukinuto.
Golmani su u to doba smeli da prave 6 koraka, pa je uvedeno da mogu da hodaju koliko hoce, ali da je granica 6 sekundi. Ni prvo ni drugo pravilo uglavnom niko nije postovao.
Uz zlatni gol neko vreme je postojao i srebrni, da se igra do kraja onog produzetka u kojem padne gol.
Golman nije smeo da se krece na liniji tokom zaletanja za penal, a sada je dozvoljeno da ide levo-desno, samo da ne iskoracuje. Naravno, i ovde im se gleda kroz prste.
Cinjenica je da od SP u Meksiku postoje dve izmene. Medjutim, na pocetku ih uopste nije bilo. Man Utd je izgubio finale kupa 1958. od Boltona jer su im protivnici povredili golmana u petom minutu, pa je branio igrac, a bilo ih je 10 na terenu. Tek posle toga uvedena je jedna izmena.
Faze sa izmenama bile su razne. Pre direktne izmene trojice mogli ste da menjate dvojicu iz polja i golmana, a pre toga bilo koju dvojicu.
Do pocetka 90-ih na klupi je sedelo 5 igraca, u ranijim fazama i jedan, dva ili tri. Englezi su terali inat do pola 90-ih i drzali samo trojicu na klupi, u ranim verzijama CM to je pravilo dosta problema.
Ni zuti i crveni kartoni nisu tu oduvek, a Englezi su imali ludacku akciju sa bodovanjem svakog prekrsaja, pa ako dodjes do nekog broja (ako me secanje sluzi to je 41) dobijes iskljucenje.
Sistem bodovanja promenjen je prilicno nedavno, od 70-ih u Engleskoj, ostatak sveta je prihvatio to tek pre 20 godina. Dotle su bila dva boda za pobedu. Dva boda se i dalje racunaju u statisticke svrhe (npr. kod odredjivanja UEFA koeficijenata).
Premijer liga (1992/93) je uvela licenciranje brojeva za celu sezonu, to je preuzela i UCL. Pre toga se to radilo samo tokom svetskih i evropskih prvenstava.
Ima toga jos...

dule nbg

pre 13 godina

Taj isti Persi je zasluzio crveni jos u 1.poluvremenu kad je namerno laktom udario, mislim, Alvesa... Tako da, lozaci na englesku ligu, palite.

A sto se tice pravila, ukinuo bih ofsajd do sesnaesterca. Da objasnim, videli ste mnogo puta, obe ekipe izadju sa zadnjom linijom na 30-35 metara od gola. 20 igraca se znaci juri po prostoru od realno 35-40 metara duznih terena. Nema igla gde da padne a kamoli lopta da prodje. Sve te utakmice su jalove i tuzne za gledanje. Ukidanjem ofsajda ma ostatak terena sem sesnaesterca, prostor za kretanje igraca se povecava na 65-70 metara, vise prostora = atraktivniji fudbal....

Dejan

pre 12 godina

Što više novih pravila to manje prostora za nameštanja. Zato se 'board' opire, ostaće bez love. Na čelu sa Mišelom i Sepom kao (trenutnim) izvršiocima. Od trenutka kada je klađenje ušlo na velika vrata u fudbal, situacija sa poboljšanjem igre kroz nova pravila je definitivno još gora. Jednostavna kalkulacija: 10 miliona igrača na sreću širom sveta stavi po 1 EUR na keca npr. Arsenal (domaćin, koji juri titulu) protiv Birmingema i - nerešeno! To je 10 miliona EUR za tal. Samo na jednom od desetine mečeva koji se igraju u tom trenutku.
A gde su još dobici istog klana od klađenja na X na pomenuti par? Tu ima mesta za sve aktere; i za Arsenal, i za Birmingem, sudije, Mišeala, Sepa itd. Mislite o tome.