Sreda, 02.02.2011.

10:47

U odbranu Karoline Voznijaki

Izvor: B92

U odbranu Karoline Voznijaki IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

96 Komentari

Sortiraj po:

Schmilo

pre 13 godina

VOŽNJACKI !!! To što Englezi sve čitaju kako oni misle da treba ne mora da znači da mi moramo da budemo takve dileje. Baš me zanima kako bi njima zvučalo da mi umesto Džon velimo Jovan i tome sl. Mislim, Tomas Rosiki i Džejkub Džanda i sve tome slično što se može čuti na Eurosportu stvarno zvuči retardirano.

ja

pre 13 godina

@Cika Sima
Uopste se ne slazem sa vasim komentarom. Termin "defanzivna" igra postoji i ima itekakvog smisla.
Dankinja ne igra defanzivan vec bih to nazvao "ultra-defanzivan" tenis.

Navescu ti samo dva primera iz dva njena meca.
Mecevi protiv cehinje Petre Kvitove prosle godine. Jedan mec su odigrale na Vimbldon, a drugi u Pekingu prosle godine.
U prvom mecu je Kvitova napravila 25 vinera i oko desetak neiznudjenih grsaka i razbila Karolinu sa 6:2 6:0,
U drugom mecu je napravila slican broj vinera, ali i slican broj neiznudjenih greski i taj mec izgubila sa 6:3 6:2.
Istovremeno dankinja je u oba meca imala jednocifren broj vinera.

Kod Karoline Voznjecki jednostavno nema napada. Ona vinere moze da naprvi jedino ako dobije neku loptu bukvalno na mrezi ili ako slucajno odservira neki as. Njena igra se svodi na to da pokusava samo da vraca dovoljno duboke i niske lopte i da ceka da njena protivnica napravi neku gresku. Te greske njene protivnice ne prave zato sto su primorane na greske, vec zato sto pokusavaju da naprave vinere protiv nje.
Od svih greski koje je cehinja pravila u ta 2 meca , 90% su bile ciste situacije, cesto i ziceri.
U prvom mecu Kvitova je pravila malo greski i pocistila Karolinu sa terena. U drugom je preterala sa greskama i zato izgubila.

Karolinina igra je takva da iskljucivo od greski njenih protivnica zavisi kako ce se taj mec zavrsiti.
Ako doceka dovoljan broj greski, uspe i da pobedi . Ako protivnica napravi samo desetak greski manje nego sto je njoj potrebno, onda umesto pobede dozivi katastrofalan poraz.
To je i glavni razlog sto Karolina ne uspeva da pobedi ni jednu ozbiljniju teniserku. Jednostavno teniserke iz vrha nikada sebi nece dozvoliti da naprave toliki broj greski da bi ih Karolina savladala.

Takav tenis jednostavno nema nikakvu perspektivu.

Setimo se fudbala i one titule na evropskom prvenstvu koju je osvojila Grcka.
Svi znamo kakav fudbal oni igraju: ruzan i defanzivan.
Gde su grci bili u fudbalu pre te titule? Gde su bili posle te titule?
Nigde.
Jednostavno su zaboravljeni jer takve stvari ni ne zasluzuju da budu zapamcene.

Ista sudbina ce zadesiti i ovu mladu teniserku.
To je jednostavno neizbezno.

Popov

pre 13 godina

Mala je povodljiva, bilo ju je sramota da se Danci i ostali zapadnjaci zlopate oko izgovora, pa je (fonetski neopravdano) dala blagoslov za pogresno izgovaranje svog imena... Ostaje nam samo da se nerviramo (ako nemamo pametnijeg posla) ... Sto se tice njene igre, nije tacno da se svodi samo na vracanje loptice u teren, tu teoriju sám sam platio crvenom novcanicom bacajuci je na Bartoli (uzela par gemova) iako je ista demonstrirala napadacki (na momente hazarderski) tenis, a mec ipak zavrsila sa manje vinera od Dankinje... Toliko o tome... P.S. Proslo je dovoljno vremena da bi smo i definitivno mogli da se slozimo da je stari B92 sajt bio bolji! P.P.S. Vratite ga ako ste posteni da priznate gresku! Sve najbolje...

Dragoljub Markovski

pre 13 godina

Još dok je bilo omalovažavanja prvog mjesta J. Janković na WTA listi, želio sam podsjetiti: veliki majstor u Formuli 1 - Keke Rozberg - postao je jedne godine šampion sveta a da nije pobijedio niti u jednoj utrci! Ili uzmimo onoliko najistaknutijih NBA asova, koji se nisu domogli šampionskog prstena. Treba li još?

Nije bilo nikakvog osporavanja.

sentinell

pre 13 godina

Ei J.J na ovakav naćin :-)
Pozdrav i za Bartoli baš mi je nešto žao :-) isto ko što će mi i Zvončice danas biti :-)
Vamos Caro i sretno danas u finalu :-)

Bogdan

pre 13 godina

Auh! Kakav ekspertski komentar. Skoro da tu ima i neceg vise od profesionalizma u novinarstvu...napisano je zaista sa puno simpatija. Jedino se ne secam da sam video ovakav komentar od istog (ili bilo kojeg drugog) autora pre neke 2,5 godine, kada je Jelan Jankovic stizala i stigla do 1. pozicije na WTA turu na slican nacin, i kada su je prozivali, ne samo novinari, nego cak i neke koleginice. Ali Jelena nije imala mocni Adidas iza sebe, a ovde kuci je velikoj vecini predstavnika 7. sile bilo krivo sto lepotica Ana nije ponovo u toj situaciji da dosegne vrh...

sentinell

pre 13 godina

Gazi kraljica gazi :-) a jeste naporno kako se izgovara :-) ja je zovem KRALJICA pa nemam problema sa izgovorom....kraljica i dalje gazi,pozdravlja sve one koji kažu da igra dosadno,evo i Pennetta vam svim skupa šalje pozdrav Wozniacki - Pennetta 2:0 (62,60) :-) Vamos Caro :-)

Pera

pre 13 godina

Da se pridruzim protestima.
Nije Vonijaki nego VoznjaCki. Naucite vise kako je pravilno. Objasnjenje sa pocetka clanka ne pije vodu. Ovako vrlo ruzno zvuci i deluje neprofesionalno sa vase strane.

sonja jovanović

pre 13 godina

Bilo bi dobro kada bi komentatori već jednom naučili da je Karolina poreklom Poljkinja i da je njeno prezime VoznjaCKi - dakle, C i K ne tvore K nego se oba glasa izgovaraju pojedinačno.

sentinell

pre 13 godina

Nema ništa ljepše kad se neko osporava a onda taj isti koji je osporavan odgovori na najbolji mogući naćin,uzme turnir smaže sve bez izgubljenog seta,neke čak i pomete sa terena :-)
Bravo kraljice na još jednom uspjehu,samo ti i dalje meti,ma kako te zvali Woznicki ili Wozniaki,apsolutno svijedno :-) mene što se tiće....Vamos Caro :-)

Viktor Troiki

pre 13 godina

Znači dragi novinar se priklonio onima u Danskoj koji nisu umeli da kažu Voznijacki. Jednog mog prijatelja Ognjena koji živi u Americi svi zovu Onion jer ne mogu da izgovore gnj i sta onda, treba da mi počnemo da ga zovemo tako? On se inače odaziva i na to. Glupo da gluplje ne može biti.

Mili Split

pre 13 godina

Ja sam iz Splita i zvaccu je Vlaknjacki. Nije ona rekla celom svetu da je tako zovu nego Dancima.
Njena igra?
Pa ssto je ne pobede kad i nije neka? K'o da su Ccang, Vilander i da ne nabrajam, bili agresivi? E, to je bilo smor gledati, a postali legende..

sentinell

pre 13 godina

Kako sam juće i pretpostavio Peer out,danas J.J i ako ima fantastičan skor protiv kraljice Wozniacki danas će spakovati koferčiće :-)

Dylan Dog

pre 13 godina

@(druze, 15. februar 2011 05:30)

Jednostavno niste u pravu. Ili se ja bar uopšte ne slažem sa Vama. GS turnir je jedan od 4 turnira u 1 godini, a 1. mesto je svih 365 dana.

Mnogo je u teniskoj istoriji onih koji imaju GS turnir ali nikada nisu ni bili blizu 1. mesta, a vrlo malo ovih drugih. Na kraju, i JJ, Safina i Voznijacki još uvek nisu završile karijeru, pa bi trebalo da ostanemo strpljivi i damo im šansu. Evo, čak i jedna Klajsters, iako je bila prva 2003., jedva je u eri Sestara, Enan, Šarapove i ostalih Ruskinja došla do GS-a (tek 2005.), a sada ih ima nekoliko, a nikada još nije završila godinu kao br. 1. Jedna Kuznjecova ima 2 GS-a i još nekoliko finala, a nikada nije bila broj 1.

Još nešto, nemojte misliti da ćete ostaviti snažan utisak davanjem kratkih odgovora na relativno složena pitanja.

Pozdrav,

Hehe

pre 13 godina

Sto bi reko Vin Dizel u "Fast & Furious", "Ask any racer, any REAL racer. It doesn't matter if you win by an inch or a mile; winning's winning."

Sly-ah

pre 13 godina

"Наиме, носилац неког имена има искључиво право да одреди како ће га и писати и изговарати и веома је мали број случајева када закон прописује другачије решење."

Правопис српског језика, Матица српска, Нови Сад, 2010.
Одељак о транскрипцији.

stefan141

pre 13 godina

Sto se tice njene igre meni se iskreno ne dopada jer jednostavno ne volim takav tenis volim tenis Ane,Marije,Serene.Ali to nije razlog da ja kazem da ne zasluzuje prvo mesto jednostavno ona igra tako ta igra pruza rezultate mada kada stigne do ozbiljinih protivnica lako gubi.A sto se tice uporedjivanja Jelene i Karoline to je cista glupost jeste da Jelena nije bas sada u nekoj formi i nije osvojila gs ali budimo realni kada je Jelena u formi moze da pobedi svakog i 2 klase je iznad Karoline evo dokaza Serenu pobedjivala 4 puta Venus 6 puta isto vazi i za Kim a karolina protiv svih ovih teniserki ima jedanu veliku nulu tako da sam ovaj podatak i podatak da je Jelena pobedjivala 4 puta svedoci da je Jelena svetlosnim godinama daleko od Karoline bar sto se tice pobeda nad top 10 teniserkama,naravno to u ovom trenutku bije slucaj posto je u ocajnoj formi videcemo u Dubaiju nadam se da ce obe nase devojke zabeleziti dobre rezultate.Srecno

dragana

pre 13 godina

Što se tiče Karoline mislim da je posle Safine najlošija igračica br.1 koja se pojavila.A to što pobeđuje je samo pokazatelj da se u ovom trenutku nije pojavila teniserka (na žalost, ali ubrzo će)koja igra raznovrstan tenis pa samim tim i bolji tenis od nje.Tačno da je mlada ali teško da će stil igre da promeni.Daleko je njena igra od igre Štefi Graf koja joj je uzor, čak ni slična njenoj ...nažalost

Goran Bimbasic

pre 13 godina

Nije Vozniaki, nego Voznijacki, devojka je Poljakinja, tata joj se zove Pjotr Voznijacki, a njegov deda bi se prevrnuo u grobu da cuje vas i vama slicne kako falsifikujete podatke o njihovoj porodici!

Dusan

pre 13 godina

Ja razumem insistiranje na muskom gren slemu (igra se bolji od 5 setova) ali na zenskoj strani je i dalje tri seta- turnir kao i svaki drugi. Sta vise na Austalia openu je bilo Australijanki koje upste nisu ni rangirane nego su dosle na specijalni poziv organizatora turnira!!

Snukeroni

pre 13 godina

Ostavite devojku na miru, ima jos vremena za nju da napreduje :)

Sto se imena tice i to je nebitno, ako ona zeli da izgovara tako i to je okay

A sto se eksperata i transkripcija tice, sve ce dobiti smisao kada mediji i voditelji pocnu da oslovljavaju bivsu sada vec sampionku sa ZISTIN ENAN, a ne ZASTIN... kosa mi se dize LOL :)))

Da igra dosadan tenis, igra po meni
Da je sistem bodovalja nespretan, jeste ali idealno ne postoji plasim se ;)

Red Devil

pre 13 godina

Zamerati nekome na stilu igre koja donosi rezultate je ne samo besmisleno nego je i vrhunac licemerja.
Igra svakog pojedinca zavisi od njegovih/njenih psihofizickih mogunosti, znaci igras kako najbolje znas i umes i kako protivniku najmanje odgovora.
Igras za bodove i pare, a publika moze da navija za koga hoce. JJ takodje igra tako i kada je bila na vrhuncu tom igrom je takodje dosla do vrha WTA lestvice, takodje bez osvojenog grend slema. Nesto se ne secam da je tada bilo ko ovde trazio dlaku u jajetu i pisao da igra dekadentno i neatraktivno. I slazem se sa autorom, da bi se osvojo GS potrebno je vise rizikovati, kao sto to radi Novak.

mister no

pre 13 godina

Autor teksta izmislja toplu vodu.Novinari (a i svi drugi)bi trebali da izgovaraju imena sportista(a i svih drugih)onako kako se izgovaraju u izvornom obliku,dakle Voznjacki,Mari,fudbaler je Dzon Karew(a ne engleski Kerju).A sto se tice ofanzivnog i defanzivnog tenisa to ne postoji.Karolina igra(kao i svi)da dobije poen,nema tu ofanzive i defanzive.To sto je prva na VTA listi samo po sebi kaze da joj je tu i mesto a o ukusima ne treba raspravljati al drzim do toga da je Karolina jedna od lepsih teniserki.

Surovo ali istinito

pre 13 godina

Profesionalni tenis se igra zbog publike alias konzumenata (ako se uzmu marketinski aspekti i publika u sirem smislu).
Dakle igrac mora imati ili atraktivnu igru ili atraktivnu licnost (kako bi od dosadne igre napravio cirkus u medijima).
Onaj ko nema ni jedno ni drugo osudjen je na brzi medijski zaborav i to je ono zbog cega je mediji napadaju: ukratko ona ne privlaci i ne prodaje, samim tim beskorisno zauzima skupi medijski prostor time sto je No1.

sentinell

pre 13 godina

Wozniacki, Caroline - Dementieva, Elena 2:0,61 61,Wozniacki, Caroline - Zvonareva, Vera 2:0 ,75 60,Wozniacki, Caroline - Pavlyuchenkova, Anastasia 2:0 61,62,Wozniacki, Caroline - Gullickson, Chelsey 2:0,61,61,Wozniacki,Caroline - Chang, Kai-Chen 2:0,60,60,Wozniacki, Caroline - Cibulkova, Dominika,2:0 64 61,Wozniacki, Caroline - Zvonareva, Vera 2:0 63,62,Wozniacki, Caroline - Kuznetsova, Svetlana,2:0 62 63....U sto je dosadna,ubije boga u igračicama :-)
Samo naprijed Caro...

Moljac

pre 13 godina

To što ona pristaje da joj iskrive ime, što se stidi svog porekla, to joj kod mene smanjuje rejting. I, kako neko reče, i Divca su prvo zvali Divak, pa Divač, na kraju su naučili da je Divac. I zato on i jeste div, što ih je svojim talentom naučio da ga poštuju, pa su morali da nauče i kako se zove. Šlihtare nikad nisu veliki ljudi. Ja ću je ipak i dalje zvati Voznijacki. Makar ću time pokazati malo više poštovanja prema Poljskoj od nje same.

St.George

pre 13 godina

O tenisu koji igra CW ocenu sam dao kada je preuzela vodeće mesto na WTA listi.

Osvrnuću se na deo članka koji se odnosi na prezime danske teniserke.

Svedoci smo da je ekspanzija elektronskih medija na području Srbije kao kolateralnu
štetu proizvela i kvarenje jezika. To kvarenje jezika se nabolje vidu u bukvalnom prevodu
različitih pojmova i izraza (lično mi je najupečatljiviji bukvalni prevod jednog od komentatora
košarkaških utakmica na kanalima Arenasport "Uzima šut", koju su brzo prihvatili i drugi) i
transkripciji imena stranog porekla na srpski jezik koja se sprovodi isključivo prema engleskom
izgovoru (engleskoj transkripciji), ne uzimajući u obzir izvorni jezik iz kog ta imena potiču.

Dakle, za pravilnu transkripciju njenog prezimena (ne samo njenog, vec i mnogih drugih)
na srpski jezik, nije merodavno kako ga ona (njen tata) izgovara, kako je ona "primorana" da ga
izgovara u Danskoj, kako ga izgovaraju u Danskoj, na Eurosportu, i gde sve još, već isključivo
jezička pravila koja se odnose na transkripciju ličnih imena iz poljskog u srpski jezik.

Odmah da napišem da ja to neznam. Ali, srećom, postoji Fililoški fakultet, na njemu je i grupa
za poljski jezik, pa bi bilo lepo da se autor clanka obrati njima za savet, ili pomoć, i da jednom
za svagda rešimo ovaj problem.
Ovim mi nije namera da omalovažim pisca članka, naprotiv. Namera mi je da autor(i) najčitanijih
stranica posvećenih tenisu ulože taj mali dodatni napor, da se stranice posvećene tenisu (sportu uopšte)
kvalitetom jezika izjednače sa standardom koji je dostignut u stručnom aspektu.

Vlada

pre 13 godina

Ozmo, čudi me od tebe da si pao u tako jeftinu zamku. To što stranci za nju kažu da je Voznijaki, ne znači da je to njeno prezime. Njeno prezime se čita Voznijacki. Uostalom, znači li da bi, ako se rukovodimo načinom na koji stranici izgovaraju imena inostranog proekla, Troickog trebalo da zovemo Troiki, kako ga većina zove!? Što ne volim Ozmo to jeftino pomodarstvo koje potiče iz vaše redakcije.
(Aleksandar, 5. februar 2011 10:22)


..."ona sama prezime izgovara „Voznijaki“. Smatram da je besmisleno da bilo ko devojku uči kako joj se pravilno izgovara prezime, bez obzira šta kažu lingvisti i genealozi."

Troicki ne zove sam sebe Troiki, pa paralela baš i nije na mestu. Čovek je lepo napisao da je zove, kako i Karolina sama izgovara svoje prezime. Možda i nije pravilno, ali hajde da ne budemo "veći katolici od Pape".

Sly-ah

pre 13 godina

Александре, нулто правило код преношења страних имена у српски је да се одређено име изговара онако како га изговара његов носилац (ако до тог можемо да дођемо, наравно). Аутор чланка је дао уверљиве аргументе за облик Вознијаки, а један од тих аргумената је да то презиме тако изговара његов носилац, сама Каолина Вознијаки. Такође, на Интернету, на неколико форума су вођене дискусије око изговора овог презимена, и сви се слажу да је оно Вознијаки (уз навођење сличних разлога које је овде навео аутор чланка). И ја сам дуго мислио да је она Вознијацки (односно Возњацки), али сад видим да нисам био у праву. Није јасно зашто говориш о "помодарству" из редакције Б92, када се они, изгледа једини труде да страна имена пренесу колико-толико коректно (рецимо, једино на Б92 можете пронаћи исправно транскрибовано презиме тенисера A. Murraya, која је, наравно, Мари, а не Мареј, како га је крстила већина редакција и спортских новинара. Да ли је и то помодарство из редакције Б92?

Sale Sale

pre 13 godina

Super clanak. Samo da ispravim ovog sto prica za danci i sto se pravi pametan; Z se izgovara u njezinom prezimenu. Zivim u Dk i gresis.

Stil joj dosadan, Ali mala je borac i svaka cast..

Teniski fan

pre 13 godina

Mislim da je manje bitno kako se njeno prezime izgovara,uostalom to je njen problem i izbor,ako ona zeli da je tako zovu,o cemu mi onda ovde diskutujemo?Njen stil igre mozda nije atraktivan za gledanje,ali moramo da priznamo da svo to trcanje i teranje protivnice da odigra udarac vise je rezultat napornih treninga,i u tenisu na kraju je bitan rezultat,niko se nece secati za 25,30 godina kako je ona igrala,nego sta je osvojila.Jos uvek nema Grand Slam,mada je jos uvek jako mlada,tako da ima vremena.Iskreno preferiram napadacki tenis,kada igraci/ce preuzmu inicijativu i stvar u svoje ruke.Da li je bolje biti na mestu broj 1 na WTA listi ili imati Grand Slam trofej u rukama,to je vec stvar izbora.Hajde da sacekamo pa da vidimo sta ce se desiti u ovoj sezoni,da li ce se Ana i JJ vratiti,Serena oporaviti od povrede,Enan se penzionisala,da li Ruskinje mogu nesto vise da urade,i na kraju da li ce Dankinja nesto promeniti u svojoj igri.

Aleksandar

pre 13 godina

Ozmo, čudi me od tebe da si pao u tako jeftinu zamku. To što stranci za nju kažu da je Voznijaki, ne znači da je to njeno prezime. Njeno prezime se čita Voznijacki. Uostalom, znači li da bi, ako se rukovodimo načinom na koji stranici izgovaraju imena inostranog proekla, Troickog trebalo da zovemo Troiki, kako ga većina zove!? Što ne volim Ozmo to jeftino pomodarstvo koje potiče iz vaše redakcije.

Dylan Dog

pre 13 godina

@Cika Sima

Mislim da ste vrlo blizu suštine.
Dakle, ne postoje defanizivni i ofanzivni stilovi teniske igre!
Postoje trenuci kada se u jednom poenu branite i kada napadate. Tada ste, da upotrebimo strane termine, u defanzivi i u ofanzivi, respektivno. Ovde se umesto termina PASIVAN i AGRESIVAN (proaktivan) tenis, nekorektno koriste termini defanzivni i ofanzivni tenis, čime se pokazuje osnovno nerazumevanje.

Pasivan tenis karakteriše vraćanje loptice u teren protivniku, bez želje da se preuzme inicijativa u poenu, iako postoje uslovi da se to učini.
Agresivan tenis je tenis u kome igrač koristi svaku povoljnu priliku da preuzme inicijativu u poenu.
Igrač koji ima više samopouzdanja pre pokušava da preuzme inicijativu i trudi se da on odlučuje o ishodu poena. Igrač koji dobro pokriva teren i uspešno može da odoli napadima, može da odluči da samo drži loptu u igri i da svesno prepusti inicijativu protivniku, očekujući grešku u vidu kraće lopte i sl., kada on preuzima inicijativu i pokušava da dođe do poena. To je stvar taktike, ali se može razviti i u stil igre.

Problem je što neki posetioci ovog portala smatraju da je udaranje po loptici iz sve snage i pokušavanje pravljenja vinera ili držanje visokog tempa - jedini agresivan (tj. po njima ofanzivni) tenis. E, pa NIJE.
Agresivan tenis podrazumeva pokušaj bržeg preuzimanja inicijative u poenu i njeno držanje do osvajanja poena. Inicijativa u poenu se može steći primenom raznih taktičko-tehničkih varijanti i šema. Mogu se vršiti varijacije po pravcu, po dubini, po vrsti rotacije, po količini rotacije i po tempu.
JJ, Voznijacki itd. ne udaraju jako po loptici, ali se ne može reći ni da igraju pasivno. Istovremeno ne igraju ni tako agresivno, kao npr. sestre Vilijams, Šarapova itd. Stvar je rezultata tzv. SWOT analize protivnika - kako će se taktički pristupiti meču, ali to je već priča za sebe i ovde nema prostora da se o tome diskutuje.

Kao što ranije rekoh, potrebno je usvojiti ispravnu terminologiju, da bi se znalo šta se hoće reći. U nedostatku literature i internet može puno da pomogne onima koji žele da se teniski opismene. Kada se steknu neka osnovna znanja iz taktike, puno se lakše razume dešavanje na terenu u toku meča, a samim tim je i uživanje u tenisu veće.

Uzdravlje!

zelena trava

pre 13 godina

Ne znam na sta misle ovi ljudi koji pisu da devojka ne igra da osvoji poen. Njeno prebacivanje je dovedeno do ciste perfekcije i ona upravo time ide na osvajanje poena. Njene loptice u 99% slucajeva ulaze u polje, sto njene protivnice nisu postigle i tacka. Ona ima strpljenja i kondicije da je tako ubacuje dok neko drugi to nema i kad-tad pogresi. Ne moze biti dosadnije, ali je efikasno. Jeste prelepo kad Ana osvoji poen forhendom ili Kim iz nekog udarca u trku ili nadmudrivanja ili Francesca sa onim svojim akrobacijama, ali kad vam to ne ide od ruke, poen odlazi protivnici. One koje imaju iskustva i strpljenje razbijaju Caroline. I na kraju moram da dodam da ona ima fantasticnu zelju za pobedom, vrlo je koncentrisana i smirena (sto i morate biti za tu vrstu tenisa) i uradice sve sto mora da osvoji taj GS, a vremena ima napretek.
E sad, sto se tice onih ocajnih haljinica, zanima me kako Stela McCartney moze da se potpise ispod njih.

vlada

pre 13 godina

Ja samo znam da kada bi nase Ana i Jelena igrale potpuno isti tjs neverovatno glup tenis koji igra Karolina,vi bi ste ih pljuvali svom snagom,a ovde hvalite ovu koja nema pojma. Odgledajte jos neki Karolinin mec,pa ce se i vama smuciti tenis,preci cete na bocanje ili nesto jos dosadnije

Cika Sima

pre 13 godina

Moracu ponovo da se ukljucim u diskusiju. Previse puta sam procitao ovde "defanzivan tenis". Slicno kao kada za neku kosarkasku ekipu procitam da igra "previse defanzivno" ili "odbrambeno". Moje misljenje je da su oba termina podjednako besmislena. To vodi poreklo iz fudbala - gde je moguce sabiti 10 igraca u kazneni prostor i samo izbacivati loptu.

U tenisu (slicno kao sto u kosarci napadi idu naizmenicno) - igrac mora vratiti lopticu koja stigne na njegovu/njenu polovinu. Ako to ne uradi, nece biti ni poena sasvim sigurno. Mozda ona ne igra dovoljno kvalitetno i rizicno (samim tim ni atraktivno) i ne osvaja dovoljno direktnih poena, ali kritikovati nekog zato sto mnogo trci i uspeva da vrati ono sto vecina teniserki objektivno ne bi mogla je pomalo apsurdno.

"Pa mogu ja da zivim u kini, ali me to nece ciniti kineskinjom niti moje ime kneskim"

Nece. Ti bi se verovatno u Kini potpisivala kao "Danijela" ili "Данијела" ocekujuci da Kinezi to razumeju. Tipicno srpski.

Dusan Popovic

pre 13 godina

Prvo da pohvalim Sasu sto je svojim tekstovima opet vratio paznju na teniske strane. Dosta zanimljivih i dobrih tekstova tokom AO.

Sto se tice Karoline (da joj ne spominjem prezime i time upadnem u zamku) ona nikoga ne ostavlja ravnodusnim Ili je volis ili je ne volis. Ja spadam u drugu grupu. Kao sto napisa neko nije problem sto igra defanzivan tenis, vec sto se ne trudi da osvoji poen. Nadao sam se da ce shvatiti da mora da poveca agresivnost da bi uradila nesto znacajnije, ali ocito da se ona odlicno oseca u taktici "ko moze duze da izdrzi". U mecu protiv Skjavone je bila igracki ponizena. Zena koja je provela sigurno 7-8 sati vise na ternu do tog meca, pri tome imala i maraton sa Kuznjecovom u prethodnom kolu, igrala sa povrdom, ju je razbila u prvoj polovini meca. Jedino sto sam prometio kod Karoline je bilo u stilu " Izdrzi jos malo sada ce da se srusi pa cu da je dobijem". Na kraju se to i desilo. U polufinalu sa Li, dok je Kineskinja uglavnom promasivala sve je bilo u redu. Cim su pocele loptice da ulaze kod Karoline je nastao raspad, treci set 15-0 u vinerima. Kako je mislila da dobije mec?

Jedini njen adut, ako ovako nastavi, da ce kad tad uzeti GS su krstenice najaboljih teniserki. Kada odu Kim i Serena, put ce biti otvoren, jedino da se do tada ne pojavi neka nova mlada nada. Mada takvih nema na vidiku.

danijela

pre 13 godina

miss voznacki igra najgori moguci tenis, pa nalazila se ona na sto i jednom prvom mestu. osim toga, njen karakter se pokazao toliko puta na terenu - krajnje je nesimpaticna u svakom pogledu. cim gubi, neobjasnjivi med. tajm aut ili neko drugo foliranje i izmisljanje povreda. cemu ona pauza sa na li na kraju prvog seta? itd itd...a prezime? pa mogu ja da zivim u kini, ali me to nece ciniti kineskinjom niti moje ime kneskim...

max

pre 13 godina

Karolinu ne treba porediti sa Safinom ili JJ.Jelena i Dinara nemaju GS,ali kada su bile br.1 one su pobedjivale teniske Legende:Jelena je nemilosrdno gubila od Enan,ali je jedna od retkih koja sa Serenom i Venus ima dobar skor,a ne zaboravimo da se Zastin prvi put penzionisala posle poraza od Safine u Berlinu,a da je te 2008. "cistila" sva zvucna imena WTA tura.Karolini,sem sto fali GS,nedostaje i velika pobeda.JJ jeste velika defanzivka,ali je na kraju 2008."pucala"od samopouzdanja i igrala vrlo ofanzivno.S druge strane i Klajsters i morezmo su bile br.,a da nisu osvojile GS.Medjutim njih nikada nije odlikovala izrazito defanzivna igra,vec su umele i posteno da napadnu sto im je kasnije donelo GS trofeje.Kod Voznjacki mi se ne svidja sto ne vidim da nesto znacajno menja u igri,a dovoljno je dugo u svetskom vrhu.Slazem se,mlada je,ali koliko godina su imale Safina ili JJ kao br.1!?Ni one nisu bile "babe",nego devojke u ranim dvadesetim.Moja pretpostavka je da je ovaj AO bio mozda poslednja sansa za Voznjaki:odlican zreb,rana eliminacija Zastin i Kuznjecove,koje su bile u njenoj polovini,iscrpljenost Skjavone...Vratice se Serena,zaigrace bolje mnoge istinske sampionke koje poseduju veci talenat od doticne dame!

Djoksa

pre 13 godina

@PI-tanje
Ne znam sta hoces da kazes? Mozda mi je na samom pocetku bilo bitno koliko imam preporucenih komentara ali sada vise ne. Narocito zato sto sam pre par dana dobio preko 5700 preporuka na moj komentar (moj komentar nije "pobedio", pobednik je imao preko 9000 preporuka). Ovde sam iskljucivo zato da bih podelio strast koju osecam prema ovom sportu i da razmenim svoja razmisljanja sa onima koji vise od mene znaju o ovom sportu. A takvih hvala bogu ovde ima. Ako ce ti biti lakse, udaraj mi slobodno minuse. Pozdrav,

Jovan

pre 13 godina

A ljudi jeste vise naporni s tim kako se pise i izgovara njeno prezime. Pratite li vi tenis ili to kako ko izgovara,daj bre,naporni ste!!!!

Kazu lepa dankinja,ma kakvi,bre face su joj da se prepadnes u momentima kad udara lopticu!!!!

Ana Ivanovic je lepa cak i tada

A tenis dankinje,pa moze ona da se brani koliko hoce,ali da igra ocajan i smoran tenis to je cinjenica!!!!!

tennisguy

pre 13 godina

Ja ne volim stil igre koji Karolina prikazuje na terenu,malo mi je to dosadno,ali neki komentari koje sam procitao ovde su stvarno glupi.
Ne znam kako neko moze da kaze da Karoliona ne zasluzuje da je prva na listi!
Da ne zasluzuje ne bi ni bila !!!!!!
Devojka IGRA cele godine,PUTUJE po celom svetu, TRENIRA ko konj (sto se u njenoj igri ocigledno i vidi) i normalno je da je prva na svetu!!!! Pa ni Kim nije imala gren selm bas dugoooooooooo ,pa evo sad ima 4 , a sobzirom da Karolina ima samo 20 g, sigurno ce uzeti bar jedan !

Tako da dosta vise s komentarima o njnom prvom mestu ili da je tu Serena ili da Kim igra stalno ,ili da Venus,Henin ili Sarapova vise rade Karolina ne bi bila ni medju 10 ! Epa dragi moji PRVI na svetu ne osvaja po jedan gs u sezoni i leskari celu god, vez igra 11 mesecu konstantno, trenira svaki dan, putuje non stop i zato je Karolina PRVA !!!!
btw i Morezmo je dobar primer za konstantnos , dugo nije imala gs ,pa je opet uzela 2 !

PI-tanje?

pre 13 godina

@Djoksa ''- lepo izvinjenje, lepo objasnjenje o trolu...ALI kako to da su svi na svoj komentar podobijali - nebulozne- minuse OSIM TEBE?

Darko

pre 13 godina

Posto meni nije problem da izgovorim,ja cu je zvati Voznijacki jer tako i treba.
A sto se tice njenog stila,moje je licno misljenje je da treba napadati i slomiti protivnika da bi pobedio. Po meni ona nije sportista u dusi,jer nema dovoljno hrabrosti da napadne,nego joj je lakse samo da prebacuje lopticu. Kao sto ne volim bunker u fudbalu tako ne volim ni u jednom drugom sportu. Kad tad ce shvatiti da njene pobede ne vrede nista ako su dobijene na nesportski nacin - nemojte mi samo reci da je najbitniji rezultat,po meni je najbitnije doci do rezultata ljudski sportski,a to znaci napadati pa ko prevagne. Nacin je bitan! Ako to shvati mozda promeni nacin igre,ako ne, sigurno ce postati sinonim za dekadenciju u tenisu.

vn

pre 13 godina

Mislim da ženski tenis ne zaslužuje pažnju kakvu dobija, a svakako ne novac koji dobija.

Možda je najbolja teniserka sveta jedna od sestara ili jedna od Belgijanki, ali me to apsolutno ne zanima, jer nisu u stanju da sastave 10 turnira godišnje.

Sistem je napravljen tako da i ne moraju - zarađuju sulude novce na gren slemovima, a ostatak godine provode naizmenično se odmarajući i tempirajući formu za te turnire. Ima li sporta (osim donekle NBA) u kojem vrhunski takmičari sebi mogu da priušte da su van terena u dve trećine sezone?

Mislim da je pristup koji imaju Karo i Jelena mnogo pošteniji, za moje novce one su krvavo zaradile svoja prva mesta i kada su prve po WTA listi, prve su i za mene.

Zamislite da u muškom tenisu Rafa, Fed ili Nole odigraju 7-8 turnira godišnje. Da li bi ih iko cenio koliko ih sada ceni (sa svim njihovim manama, a ima ih koliko hoćete)?

I nekoliko reči o lingvistici: otac najboljeg igrača FC Barcelona zove svog sina Šavi. On mu je dao ime. Može cela Kastilja i mogu svi komentatori sveta njega da zovu Ćavi, za mene je merodavno to kako ga zove otac.
Ako su Karolina i njena porodica odabrali ime, to je to. Drugi grad po veličini u Danskoj je pre neki dan zvanično promenio ime (tehnički ga je vratio na standard od pre 1938. godine), sad se više ne zove Århus, nego Aarhus. Objašnjenje je dvostruko: Žele da ljudi širom sveta nemaju problema sa grafemom koja postoji samo u tri nordijska jezika, a još važnije - žele da uvek budu prvi na popisu gradova, bilo gde na svetu. To je njihova volja i treba je poštovati.

Btw, nijedan Danac ne izgovara Z u njenom imenu, jer taj glas ne postoji u nordijskim jezicima. Čak i u retkim (uvek stranim) rečima u kojima se upotrebljava slovo Z (npr. zoologi), izgovara se kao S. Dovoljno često posećuju nas severnjačke diplomate, slušajte kako izgovaraju engleske reči sa Z i Ž.

Za kraj samo jedan komentar za mlađanog autora: keep up the good work.

kenny brook

pre 13 godina

Kritikovati neciji stil igre je glupost. Tenis je sport u kojem je potrebna raznovrsnost, kako bi mecevi i protivnici bili razliciti, a samim tim i nepredvidljiviji i uzbudljiviji. Pa do nedavno su svi "eksperti" jaukovali kako treneri stvaraju iskljucivo jednodimenzionalne udaracice koje, kad im ne ide udarac i kad prave puno neiznudjenih gresaka, nemaju plan B u igri. To se cesto spocitavalo i Ani, narocito na pocetku karijere. Ako "strucnjaci" nisu zadovoljni Karolinom, neka je njihove ljubimice pobedjuju i svrgnu ako mogu i resen problem. Sve drugo je besmisleno, kao i uporno guranje Mareja ispred Noleta od strane nekih poput mucenog Vilandera koji i dalje ne prestaje sa tim.

Cika Sima

pre 13 godina

Komentar "Dylan Dog, 2. februar 2011 21:39" je fantastican. I ne mogu da verujem da ima 9 negativnih preporuka (u trenutku dok ovo pisem). Sve sto bih napisao na temu igre Karoline Voznija(c)ki je tu - samo lepse sroceno.

Sto se tice gomile komentara a ticu se pisanja imena - stvarno mi nije jasno zasto to mnogi predstavljaju kao temu od presudne vaznosti. Mogao bih da nazovem egoisticnim tripom da nekome smeta izgovor njegovog imena (meni nikad, neka stranci izgovaraju kako im je najlakse) ali da sama Karolina kaze da izgovara "Voznijaki", da je u Poljskoj zovu na oba nacina, i da to njoj ne smeta, ali smeta velikom Srbinu zavaljenom u sopstvenoj fotelji - zaista ne znam u koju bih psiholosku kategoriju to svrstao.

"Ima li kraja našoj nepismenosti." Izgleda da nema. Ako je "Mari" onda je i "Gren slem" jer to "d" ne cujes potpuno na engleskom izgovoru. A i "Murray" se ne izgovara ni "Mari" ni "Marej" nego je nesto izmedju. A ako ti je bas toliko stalo do precistog novogovora mogao bi da pokrenes i sledecu inicijativu - da pisemo "Mančst(r)" (ni to "r" se ne cuje skroz) a ne "Mančester" kako nepismeni i neznalice pisu.

Goran

pre 13 godina

@Alal Cufte: Sta znaci biti Danac, a sta biti Poljak? DA li to odredjuje broj danskih i poljskih krvnih zrnaca, ili covek ipak ima nekog izbora? Ako su joj roditelji Poljaci, da li to znaci da je obelezena kao Poljakinja (bez ikakve lose namere prema Poljacima) i da sad MORA da svima prica kako je Poljakinja, bez obzira na to sto se sama oseca kao Dankinja i potpuno prihvata obicaje drzave u kojoj zivi? Halo, nacionalisti, pustite ljude da zive i setite se osnovne stvari - prvo ste ljudi ili neljudi, pametni ili glupi, lepi ili ruzni, dobri ili zli, vesti ili trapavi, dobri ili losi teniseri ... pa tek negde na 200-tom mestu Srbin ili Hrvat, Danac ili Poljak ...

Dermendziev

pre 13 godina

@Dylan Dog, 2. februar 2011 21:39)

Bravo za uvodne pojmove,pozdravljam!

Pravila,zakoni donose se, da bi se uredili odnosi u nekom procesu,grani,delatnosti,drzavi,svetu..., upravo zbog toga,da se nebi ekspeimenisalo i stvari razvodnjavale,tj da se ne bi stvarle zablude,"stvarao haos",odnosno da se ne bi islo u nedogled(sta je vaznije GS ili prvo mesto,dali j kokoska starija od jajeta ili obrnuto...).

Nauka,tehnologija,sport...uvek idu napred,pa u pojedinim momentima pojavluju se cak i bolja resenja,ali on se ne primenjuju sve dok se ne verifikuju,ne urede zakonom(najblaze receno cak i Preporukama,odnosno Rekomendacijama).

GS,pobednik Premijer M,pobednik Premijer.5...,po definiciji su titule,a №1 je po definiciji Pocasna titula,produkt sveukupnog trenutnog i minulog rada za zadnjih 52-e nedelje,tj rezultat rada koji se meri "rejtingovanim"(obratite paznju ne svih ostvarenih bodova-mnogi kazu neko ima tu i tu poziciju sto je odigrao najvise turnira,sto je apsolutno ne tacno) bodovima,a ovaj pobedama.tj ucinkom igraca.
Reiting daje niz pogodnosti prilikom zrebanja(primera radi:ne moze svako da ucestvuje na turnirima Premijer M,a i ko ucestvuje,dobijace jace ili slabije protivnike u zavisnosi od rejtinga!).

ITF je, cini mi Serenu proglasio teniserkom godine za 2010,a ne Karolina koja je zavrsla prva na rejting listi.Setimo se samo Anastasije Miskin koja je osvojila GS,a nije bila prva u reitingu,koja nije proglasena teniserkom godine za tu godinu ,ili nedavni primer Jelene Jankovic,bez osvojenog GS,bila prva u reitingu, proglasena od ITF teniserkom godine.
primedba:U Sereninom slucaju,kod odlucivanja,opet je uzet u obzir sveukupni njen rad, reiting na osnovu minulog rada.
Ukratko,najprostije receno, reiting,odreddjuje Rang("nivo")u datom momentu.

Lepota,simpatije,stil igre su sasvim nesto drugo i oni se ne poentiraju.a svaki uspeh ili neuspeh u sportu meri rezultatom.

Sto se tice izgovora(i sam sam cesto opravdano kritikovan,na svu moju zalost od mnogih stvari skoro da se ne mogu otarasiti)moj stav je sledeci: mislim da osobu treba izovarati onako kako je izgovaraju u toj drzavi,ciji je osoba drzavljanin):Zvanarjova(a ne Zvonarjeva),Dementjeva(a ne Dementieva),Pavljucenka(a ne Pavljucenko),Kirilenka(a ne Kirilenko),Davidenka(a ne Dovidenko-poreklom Ukrainac,da je drzavjanin Ukrajine-Dovidenko)...

Pozdrav svima i hvala Sasi, posebno sto je odabrao mozda pravu temu u pravom trenutku,gde se cesto sporimo ne samo mi ucesnici foruma,vec i novinari,reporter,eksperti....

I za sam kraj: mislim da je jedna pojava nedopustiva,a ponekad prisutna.Na svu zalost pojedini novinari i reporteri,ljudi koji javno nastupaju,javne licnosti kojima je pruzena prilika javnog nastupa, ponekad grubo vredjaju sporiste,pisanjtm ili komentarisanjem tokom prenosa.

Velika hvala na strpljenju!

Alal Cufte

pre 13 godina

Ona je Dankinja bas koliko sam i ja Danac (a imam danski pasos). Roditelji su joj POLJACI, pa ni pomocu navlakuse u ludilu, ne moze biti Dankinja. Uz to, tata s njom komunicira na poljskom, a ne verujuem da mama radi drugacije. Ona JESTE danska drzavljanka, ali ponavljam, Dankinja je kao sto je Kipketer Danac. Osim toga, ono lepo poljsko "WozniaCKI" se ovde u Danskoj izgovara kao Vozniaki...potpuno suludo! Shvatam da neko nakon pet generacija menja ili "izgled" ili izgovor prezimena ne bi li se prilagodio okolini, odnosno da ne upada previse u oci, ali ovo je smesno. Zamislite da neki Johnsonov sinak postane Dzonsonovic, samo zato sto se rodio u Srbiji. Suludo! I na kraju, ovde u Danskoj, medju mojim danskim prijateljima vazi da kad Wozniacki izgubi, postaje Poljakinja, a cim pobedjuje Dankinja :). U ovim krajevima (Skandinavija) nikad ne mozete postati ONI, i to je tuzno za sve one koji se stide samih sebe.

E Djoksa, Djoksa...

pre 13 godina

(Djoksa, 2. februar 2011 11:41)

ADIDAS teniska haljina ANE IVANOVIC sa AUSTRALIAN OPEN-a 2011 je NAJPRODAVANIJI zenski teniski odevni predmet nakon AUSTRALIAN OPEN-a 2011.
http://blogs.tennis.com/the_pro_shop/2011/02/oz-open-gear-interest-grows.html

TOLIKO JE CAROLINE WOZNIACKI "ZASENILA" ANU IVANOVIC.

Dylan Dog

pre 13 godina

Mislim da je besmisleno braniti se od nečega što ne pogađa cilj.
Pre svake diskusije trebalo bi proveriti i utemeljiti terminologiju, kako bi se izbegle bespotrebne rasprave oko značenja i težine pojedinih reči.

Prvo, šta to znači - BOLJI teniser?
Da li je to teniser koji u komparaciji sa drugim teniserom ima bolji međusobni skor?
Da li je to teniser koji ima više titula?
Da li je to teniser koji ima više titula sa turnira iz Masters serije?
Da li je to teniser koji ima više titula sa GS turnira?
Da li je to teniser koji je na 1 mestu liste profesionalaca?
Da li je to teniser koji ima najviše pobeda?
Da li je to teniser koji ima najbolji odnos pobeda i poraza u top 10 konkurenciji?
Da li je to teniser koji igra lepši tenis?
Da li je to teniser koji ima najelegantniju tehniku?

Nedvosmislen odgovor na sva gornja pitanja je NE.
Ili bolje, odgovor je: može i da bude, ali ne mora da znači!
Termin "bolji" je komparativ koji podrazumeva postojanje jednog ili više kriterijuma koji se uzimaju kao merodavni kada se daje procena. U suprotnom, ako se koristi bez pominjanja kriterijuma, stvara se konfuzija i po pravilu dolazi do rasprave.
Dakle, neko je bolji kada se procenjuje po tom i tom kriterijumu. Naravno, neka od navedenih pitanja su diskutabilna, jer podrazumevaju subjektivne odgovore (lepota i elegancija su stvar ukusa).

Karolina Voznijacki vrlo verovatno nije najbolja teniserka po mnogim od gornjih kriterijuma, ali je sigurno bila NAJUSPEŠNIJA teniserka na WTA turu u proteklih 365 dana. Zato je i prva na WTA listi. Svako ko to omalovažava - ne zaslužuje nikakav komentar.
Svako ko misli da je GS turnir vredniji od tog 1. mesta - relativizuje stvari. Skjavone ima GS, ali u apsolutnom smislu nije bolja tenisrka od JJ. Za JJ ne znam, ali mislim da bi Safina (koju su najviše nipodaštavali) vrlo verovatno trampila to nesrećno prvo mesto za 1 GS. Sirot Marej još uvek nema šta ni da trampi. Možda bi Nole dao 1 AO za prvo mesto? Lendl bi, kako sam kaže, menjao prvo mesto za 1 Vimbldon. Do skoro bi i Fed sve dao za 1 RG. Ono što nemamo - to nam najviše i nedostaje. Međutim, neko drugi to isto ima, ali više ceni ono što imamo mi. Sasvim normalna i prirodna stvar. Sve je relativno.

Inače, u prirodi novinara je da uporno postavljaju ista neugodna pitanja - ali Karolina jednostavno ne mora da odgovara na njih. Uvek se može reći: "No comment!" Kratko i jasno.

Jedno je sigurno. Ono što smo postigli sopstvenim, poštenim radom - niko nam ne može oduzeti. To nam prirodno pripada i neotuđivo je. S toga ga i ne moramo braniti. Uvek će postojati oni koji će naš uspeh omalovažavati, ali to više govori o njima samima nego o nama.

Uzdravlje!

Miki

pre 13 godina

Svi znamo da ona ne bi bila prva da se Serena nije povrijedila. I nije toliki problem što nije pobijedila najbolje igračice , koliko način na koji je pobijedila one koje je pobijedila. Uglavnom sa tri puta manje direktnih poena od rivalke. Ali sa druge strane , ona je osvojila 6 titula u 2010g plus finale IW a igrala je i finale US Opena 2009. To govori da ipak ima neki kvalitet. S obzirom da ima samo 20g , ima dovoljno vremena da promijeni stil i da osvaja najveće turnire. Ne vjerujem da će se strmoglaviti na listi i potonuti u prosjek. Može dugo ostati na prvom mjestu i bez GS osvajajući manje turnire uz GS polufinala , četrvtfinala i možda neko finale.

KKRalj

pre 13 godina

@Shone
Autor je baš i rekao: „Dankinja je u sadašnjem načinu bodovanja skupila najviše bodova i prva je na WTA listi. To je objektivna činjenica (pleonazam nije slučajan), a lični stavovi je li Voznijaki najbolja ili ne sasvim su druga priča”. To znači da se ne poistovećuje najbolja i najbolje rangirana ili ja nisam dobro shvatio?
Drugo, ni Safina ni Jelena nisu bila tako mlade kada su bile prve, pa je donekle bilo opravdano postavljati pitanje hoće li više uzeti gren slem ili neće. Voznijacki ima samo 20 godina i vreme radi za nju da pobedjuje i najbolje, to je suština.
Ja mislim da ona moze i da ce uskoro i osvojiti tu titulu.

analiza

pre 13 godina

@Aca Srbin
Sto se tice Djokovica potpuno si u pravu. Njegov najveci problem je sto igra u eri jednog od najboljih igraca svih vremena (Federer) i najboljeg igraca svih vremena na sljaci (Nadal).
Medjutim nije samo to problem, vec decko jednostavno nema ni malo srece.

Na ATP sajtu od ove godine je uvedena nova statisticka kategorija koja predstavlja indeks uspesnosti svakog tenisera (odnos pobeda i piraza) kao i liste napravljene na osnovu tog indeksa.
Na listi svih dosadasnjih tenisera Djokovic se nalazi na 12. mestu sa indexom od 0.759 sto znaci da je pobedio 75,9% odigranih meceva.
Samo primera radi Agasi je na toj listi na 11. mestu sa indeksom 0,760.
Po uspesnosti na betonskim podlogama Djokovic je na vecitoj listi 9., a na primer Nadal na toj istoj listi 14.
Iako se skoro 2 trecine turnira igra na betonskim podlogama Nadal je i pored toga dva puta dolazio na prvo mesto, a Djokovic jos ni jednom.
Sve ovo samo potvrdjuje tu tvoju tvrdnju da za tako nesto ipak moraju da vam se sklope kockice.
Nadalu su se itekako sklapale te kockcie, jer covek samo zahvaljujuci sljaci uspeva da bude prvi ili drugi vec 5 godina.
Sa druge strane Djokovicu ne samo da se ne sklapaju te kockice, vec se stice utisak da mu i ono malo kockica koje slozi uvek neko ili nesto razrusi.
Dokle ce biti tako - videcemo.

Djoksa

pre 13 godina

Karolina je tu gde jeste ne zbog kvaliteta svoje igre ili zbog nekakvog problematicnog nacina bodovanja. "Problem" je u igracicama koje uzimaju GS titule a ne zele da igraju "obicne" turnire. Serena Vilijams je jedinstvena pojava istoriji zenskog tenisa. Njenim muskim udarcima ne bi odolela ni Stefi Graf u najboljim godinama, niti bilo koja druga teniserka u istoriji ove igre. Tim vise sto se ona neverovatno brzo krece i pokriva teren za devojku njene velicine i snage. S druge strane, K.Klajsters vise prijaju majcinske obaveze nego da zapinje na svakom turniru sem G.Slem-ova. Uostalom, zar nije rekla da nije sigurna da li ce uopste i zavrsiti ovu sezonu. I to bi bilo to sto se tice glavnih pretendenata na titulu na svakom G.Slemu. Jedostavno, Serena je svima nabila kompleks manje vrednosti. Venus je pred penzijom, Enen se penzionisala, Kuznjecova je nekonzistentna, Ana trazi sebe vec godinama, Sarapovoj zvone odavno svadbena zvona u glavi a ko zna da li uopste uopste trenira zbog sportskih imperativa ili zbog odradjivanja ugovora prema sponzorima, Skjavone, rekao bih peva labudovu pesmu. I to bi bilo to. Svi su na stand by-u, cekaju da stara garda ode a nova se pojavi. Serena radi to sto radi, i radice dok joj ne dosadi. Sto se tice liste, ista je vazila i pre 20god, samim tim je smesno optuzivati za ovakvo stanje stvari. Na kraju, zeleo bih da se izvinim svim Aninim navjacima. Vec vise meseci me prati trol. Okupirao mi je nick i objavljuje razne gluposti pod njim sve u cilju da me degradira. Razlog je sigurno zato sto sam ovde eksponiran uglavnom kao Jelenin navijac. Prepoznacete ga lako, SVI komentari mu se zavrsavaju tako sto blati Anu ili Bojanu. Jeste navijam za Jelenu, ali cenim i Anu. Zasto ako neko navija za jednog tenisera mora odmah biti protiv drugog? Ja na prvom mestu navijam za dobar tenis i lepe poene. Pozdrav,

Troiki :(

pre 13 godina

Obzirom da vidim dosta komentara u ovom smeru, da probam još jednom:

Nije problem što Karolina nema Grend slem titulu, takav je sistem obračuna rang liste, i tu se nema šta prigovoriti.
Problem je što naši novinari (posebno me brine kada su u pitanju novinari B92) bez ikakvog kriterijuma preuzimaju engleski izgovor pojedinih imena i prezimena, čak i tamo gde je to očigledna karikatura. Oni (englezi) kombinaciju CK čitaju kao K i to je njihovo pravo, ali devojka se preziva Voznijacki (čuo sam jednoga koji je čak prekrstio u Vožnjacki)!! Hoćemo li možda usvojiti i TROIKI (!!!!) obzirom da engleski komentatori tako izgovaraju Viktorovo prezime? Ima li kraja našoj nepismenosti. Dobro je da ste konačno barem shvatili da nije Gren (??) već Grend slem. 10 puta sam pisao o tome, a većina takvih komentara ne bude ni objavljena, kao što sam više od godinu dana pokušavao da "ispravim" Endijevo prezime u Mari (umesto pogrešnog Marej). Na B92 su se uglavnom pomirili sa tim, mada ima nepokolebljivih i istrajnih koji ne odustaju ni za živu glavu.

Molim vas da moj trud ne završi u korpi, možda nekome bude od pomoći. Ne pišem ovo zato što mi se tako hoće ili sviđa, već zato što stručna literatura tako nalaže. Pozdrav.

ja

pre 13 godina

Nije problem sto ona nije osvojila ni jedan gren slem. Problem je sto nije i ne moze da pobedi ni jednu ozbiljniju protivnicu.
Jeste ona prva po vazecem sistemu bodovanja i bodovima koje je osvojila, ali pogledajmo kako je uopste dosla do tih pobeda i bodova.
Nabrojacu samo titule koje je osvojila prosle godine:
1. Ponte Verde - turnir pete kategorije. Polufinale protiv 33., a finale protiv 52. teniserke na listi.
2. Kopenhagen - takodje turnir pete kategorije. Polufinale protiv 74., a finale protiv 51. na listi.
3. Nju Haven - takodje turnir iz najnizeg ranga. Polufinale potiv 13., a finale protiv 19. na listi.
4. Montreal - turnir trece kategorije. Na putu do finala pobedila je 7., 16. i 11. na listi.
5. Tokio - turnir trece kategorije. Na putu do titule pobedila 9., 10. i 11. na listi.
6. Peking - turnir druge kategorije. U polufinalu 18., a u finalu 4. teniserka na listi.
Zanimljivo je da je Karolina osvajala titule samo na turnirima na kojima nisu ucestvovale : Serena, Venus, Enan, Klajsters...
U stvari od njih 4 samo je Klajsters igrala na jednom od tih 6 turnira (Montreal).

Sem toga nije problem sto Karolina nema ni jednu GS titulu, ali pogledajte njen ucinak na GS turnirima prosle godine.
Jedno polufinale, jedno cetvrtfinale i 2 puta osmina finala.
Jesu li to rezultati za nekog ko treba da bude broj jedan?
Pa na 2 vezana turnira (Tokio i Peking) ona je osvojila isti broj bodova kao i na sva 4 gren slema.
A i ta 2 turnira je osvojila samo zato sto ni jedna od ozbiljnijih teniserki nije bila tamo.

Jelena Jankovic je bar te godine kada je bila prva odigrala 2 GS polufinala i jedno finale.
Dinara Safina te godine kada je bila prva igrala 2 GS finala i jedno polufinale.

Stvarno ne znam po cemu to teniserka koja na GS turniru jedva stigne i medju 8 najboljih zasluzuje da bude prva?
Na proslogodisnjim GS turnirima uspela je da pobedi svega 2 teniserke rangirane oko 15. mesta (Penetu i Sarapovu) i jednu teniserku iz prvih 30 (Peer).

Na kraju vezano za njenu defanzivu. Ima puno defanzivnih tenisera i teniserki i normalno je da takvi teniseri uvek prave manje vinera od protivnika.
Pa Nadal u 80% svojih meceva ima manje vinera od protivnika.
Medjutim nije ovde problem sto Karolina ima manje vinera, vec u tome sto ih uopste ne pravi.
Pa ona je prosle godine dobijala meceve u kojima je u celom mecu imala samo 3 vinera.
Evo u poslednje mecu sa Li Na u celom prvom setu je imala 2 vinera, a ipak dobila taj set.
U trecem setu nula vinera.
U drugom setu je pokusala da bude malo agresivnija. Uspela da napravi 8 vinera, a taj set najubedljivije izgubila.

Naravno da je najgori broj 1 u zenskom tenisu i zna se gde ce ona vrlo brzo biti.
Do kraja godine ce ispasti iz 10 najboljih.
Verovatno nece doziveti sudbinu Dinare Safine koja je evo ispala iz prvih 100.
Karolina ce se verovatno sa svojom "igrom" odrzavati negde izmedju 15-20 mesta, ali sumnjam da ce ikada vise u karijeri uci medju 10 najboljih.
Uvek ce biti turnira poput Kopenhagena, Nju Havena i slicnih na kojima ce Karolina skupljati bodove pobedjujuci teniserke koje nisu ni u prvih 50. Medjutim na ozbiljnijim turnirima ona jednostavno nema sta da trazi.
Splet raznih srecnih okolonosti ju je doveo na to prvo mesto, ali takve stvari se desavaju jednom u karijeri.
Ne moraju ni Serena ni Venus ni Klajsters da igraju. Ima i sada dovoljno dobrih teniserki koje su bolje od Karoline.
Pa nasa Bojana bi je pocistila sa terena i verujte mi da ce tako i biti u njihovom prvom susretu.
Pri tome ne mislim da je Bojana vrhunska teniserka, ali u odnosu na Karolinu jeste.

Sotonov

pre 13 godina

Btw, ne kaže se ni Kim Klajsters, nego Kim Klejst'rs, odnosno Klejsters. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/Nl-be_kim_clijsters.ogg

Ilija

pre 13 godina

Rekao bih da je mozda glavna snaga Karoline u pozicioniranju, i dobrom predvidjanju na koju ce stranu protivnik uputiti udarac, naravno uz trcanje, ne-rizikovanje, i mentalnu stabilnost.
Npr u mecu protiv Li Na ona je u bar 70% slucajeva unapred pocela da se krece na pravu stranu (vrlo lukavo) kada je Li Na bila blizu mreze i trebala da poentira na neku ili visoku ili sporo vracenu lopticu i gde Karolina ne bi mogla vratiti udarac da je ostala u sredini. Slicno predvidjanje udaraca ima Andi Mari, ali je Novak majstorski skoro uvek slao lopticu na manje-logicnu stranu.
To se radi tako sto napadac krajickom oka prati kretanje branioca, i cim vidi da je krenuo u jednu stranu, salje loptu u suprotnu.
Inace kod muskaraca ima dosta vise toga varanja telom gde ce se uputiti udarac, pa time i manje sanse za dobre defanzivce da stignu te lopte iako dobro pogode stranu.
Izgleda da je to i urodjeno da muskarci imaju bolji taj periferni pogled - razvilo se u praistoriji kad su muskarci bili lovci.

Siguran sam da bi varka telom bila izuzetno efikasna protiv Karoline - nakon nekolika izleta na pogresnu stranu prestala bi da predvidja i stajala u mestu dok ne vidi kud je loptica upucena.

Aca Srbin

pre 13 godina

Mnogo lep tekst! Trebalo je ovako nesto napisati kada je Jelena bila u slicnoj situaciji.


Poredjenja radi, Novak Djokovic je posle Gilerma Vilasa, verovatno najuspesniji teniser koji nije bio na prvom mestu. Kada bi zanemarili rangiranje, mozda ima podjednaku ili cak i uspesniju karijeru od Roddicka, Moye, Ferrera, koji su bili ,,broj 1''. Jednostavno, potrebno je da se sklopi mnogo kockica. Npr. Kuznetsova i Mary Pierce imaju velike uspehe, ali im se nisu sklopile kockice da u nekom trenutku budu najbolje. Slicna je prica sa pomenutim Vilasom i Djokovicem, s tim sto Novak ima jos dosta vremena. ;)


Tako nesto se desava u svim sportovima. Par puta se culo npr. kako je Nadja Higl osvojila zlatnu medalju na SP-u slucajno. Jeste u toj trci rekorderka Soni otplivala jedno od svojih svojih slabijih vremena, ali se tada sve poklopilo i Nadja je zasluzeno bila najbolja. Sigurno se moze naci veliki broj ovakvih primera. Niko ne moze da ospori sampione koji imaju crno na belo da su bili najbolji na svetu. Ako neko misli da je to neazsluzeno i da moze svako, neka proba da bude makar medju 10 najboljih u svetu u necemu.

Dermendziev

pre 13 godina

Ispravak: u predghodnom mom objavlenom komentaru stoji:
"...od d o d r e o d b r a n e, do d o b r o g n a p a d a.",
a treba:

"...od dobre odrane,do dobrog napada.."

Samo mali dodatk o Karolilininim "slabim ne renomiranim protivnicama": rejting je taj koji odredjuje protivnika i po pravilu polovine,cetvrtine,osmine......mreze su relativno dobro ujednacene.

xzx

pre 13 godina

Nisam neko ko preferira Karolinin tenis,naprotiv,ali,umesto da napadaju nju,treba nesto da porade na izmeni sistema bodovanja!
Isto vazi i za atp,prvenstveno za N.Djokovica,koji je u prvoj polovini prosle godine ispadao u 2.3.kolo a cetvrtfinala su mu bila najveci domet,nista osvojio nije,o odbrani poena da ne govorim,i bas je u tom periodu bitisao na 2.poziciji!Pre nego sto pocnete da napadate,pogledajte njegove rezultate iz tog perioda i videcete o cemu pricam.
Znaci sa bodovanjem nesto skroz nije u redu i trebalo bi hitno da se menja!
Tako bi svako prema svojoj zasluzi i uspehu zauzeo mesto koje mu pripada,a ne da se oslanja na tudje kikseve!
Karolina svakako nije najbolja teniserka na svetu,samo sticajem okolnosti ima najvise bodova.Uostalom tako ce na to 1.mesto i gore pomenuti da dodje,ali niko od vas se tada nece buniti..

sima

pre 13 godina

Sasa,tvoj dansnji prilog je nekako pola-pola.ili ti i-i.. pocev od izbora teme do 'odrade sadrzaja; danas se moram sloziti potpuno sa @ Sasa i Shone..@ Dorcolac je napisao jedan 'neoptereceni'informelni prilog..i zaista ne vidim razloga ..ironiji; ali dobro, to nije tema; TEMA je ..'nesrecna Voznijaki'koja se po meni odlicno snalazi u svemu tome- sa dozom urodene poljsko-katolicke arogancije- svaka cast!Devojka, zagrejana sa svih strana..OD pocetka njene karijere za razliku recimo ..od SVIH nasih devojaka; Pogledajte samo ko su joj sponzori! Tim ima..neko rece ..najaci na svetu( otom potom, da je tako..)Ana je bila isto Adidasovo dete, i u nju su ulagali ( sigurno MEDIJSKI) ona se isto kao i KV s tim nosila neko vreme..ALI ANA je u to isto vreme imala DALEKO bolje rezultate od nje; Karolina se vec sada sve cesce zali, da joj obaveze, pre svega mediske, oduzimaju lavovski deo vremena; tu su 'muski nekako spaseniji';
Sto se tice njene igre ne bil ponavljo ono sto su Sasa i Shone napisali, samo bih dodao, da je ona samo u 1 i 2 rundi odigrala bez problema- mec sa Cibulkovom je ..trebala glatko da izgubi..da je Slovakinja koliko toliko sledila taktiku, ali ona je
toliko..srljala- usput isto je skor vinera za Cibulkovu bio komican..+- 40;
usput ja licno daleko vise ove sezone ocekujem od Cibulkove(+5) i obe Cekinje Kvitova se popela za +10, safarova +6- uopste ta 'ceska skola'je interesantna tema po sebi i sve su tu negde istih godina kao Vozniaki;

Zensko tenis je takav, kakav je, sve se jako brzo desava, velikih velicina( ajd i ja jedan pleonazam) nema i..to upravo moze i da bude interesantno!

Jedan 'debeli'pozdrav,
sto bi rekli Holandali, koji isto kao i vecina zapadnjaka nase glasove ni u ludilu ne mogu da izgovore- jedva su savladali -ic ali jandi Zeljko
ili Ljijana, su zelko i lilana a Vera je Fera..i tako dalje...imamo mi jednu staru: 'zivi me kako hoces samo me nemoj razbiti'..iskreno to radi kod nas..dok ne otkacis jer oni svi od reda od nas ocekivaju : da bar njihova imena ( ako nista vise) dobro izgovaramo.. prekidam!
A, Karolina,

Maja

pre 13 godina

@Djoksa
Znači po tebi je Anini navijači mrze,jer je zasenila u svakom pogledu?
A Jelenini navijači je ne mrze? Jelenu nije zasenila, a Anu jeste? Zanimljivo.

Teofilovic

pre 13 godina

Svaka cast bilo kome ko je posteno uspeo da bude prvi u svetu u bilo kojem sportu, znaci da ima i talenta i upornosti i ogroman rad iza sebe.
Opaska u vezi imena. Svi mi koji zivimo u inostranstvu svakodnevno se susrecemo sa cinjenicom da ljudi zaista i pored najbolje volje ne mogu pravilno da izgovore nase ime, cak ni bliski nam sloveni. Razlika je u tome sto svi zaista pokusaju da ponove nase prezime i pokazu da im je zao sto ne mogu da izgovore. Jedino nadobudni anglo-saksonci nemaju nameru ni da pokusaju da izgovore pravilno, cak to uzmu kao dokaz njihove superiornosti i tako se ponasaju cim prepoznaju imigranta. Smatram da bi ime trabalo da se izgovaras onako kako ti se osoba predstavi. Verovatno devojci nije pravo sto su je prekrstili ali je digla ruke od toga pa lepo kaze da je zovu kako god zele. Pozdrav

Sanja

pre 13 godina

Dorćolac, znajući tvoje druge komentare malo sam razočarana ovim. Stanislas, se zaista piše Stanislas a ako Karolina želi da bude Vozniaki ne vidim razlog da neko bude protiv.

Što se tiče ljubomore na slovensku rasu. Isti pritisak su imale i Morezmo i Klajsters, ali njih dve su uspele na kraju da pobede psihološku barijeru i imaju te titule. Na Jeleni, Dinari i Karolini je da pokažu da slovenska rasa može da pobedi psihološku barijeru. Nema potrebe za kompleksima.

juper sunak

pre 13 godina

@(Dorćolac, 2. februar 2011 12:15)

Postovani, interesuje me na kom ste to drugom sajtu kolumnista, kao i to da li i javno u svojim kolumnama stojite iza pojedinih stavova izrecenih ovde pod nadimkom.

P.S. Mislim da bi svaki kolumnista morao znati da se rec "izšlifuje" (ne ulazeci u to da li je zargonska) zapravo pise "išlifuje", kao i razloge zasto je to tako.

Dermendziev

pre 13 godina

U savremenom tenisu granice,godine kada osvajate prvi GS svakako se pomeraju(nisu to vise 14-est,17-est ili 19-est ...i tesko da ce se povratiti,pa cak ako se i povrate,bice vrlo retko)iz prostog razloga:za neverne tome-konkurencija je iz dana u dana veca,ma koliko to zvucalo paradoksalno.Sada retko koja teniserka ili teniser,pre stupanja na pravu scenu,ne prodje koju skolu,akademiju,specijalizaciju....!A da ne govorim o uslovima treniranja.

Po nepisnom pravilu(a ona skoro i da dominiraju u sportu),sampionska igra,bilo timska ili pojedinacna ,uvek se gradila,a mislim da ce tako biti i u buducnosti od d o d r e o d b r a n e, do d o b r o g n a p a d a.

Ako tome dodamo da je Karolina vrlo intiligentna ,hitra i pomalo lukava devojka(u igri-"navlacenje protivnice balonima,"uspavlljivanjem","zavaravanjem" i drugim "lukavstvima", a na konferencijama za stampu i slicnim - razoruzavanjem pojedinih novinara na samom startu,pre no sto oni njoj postave ono "cuveno i dosadno" pitanje :"danas sam opet pobedila,dali imte pitanja?"...).

Devojka bez kompleksa,sa jednim od najboljih strucnim stabom,radna i marljiva(cesto sam navodio,poredio, primer uspeha gde talenat nije presudan-sa"talentovanijom",ali u isto vreme "lenjom i razmazenom" Sabinom Lisicki),"dvojka sa celicnim nervima"-Karolina,nadam se da ce uspeti ,nadavno uz nadogradnju svoj igre,da tokom svoje karijere osvoji GS,o kome svaki teniser(ka)masta.Bodove joj poklonio niko nije,reitingovana je po istim pravilima,kao i ostali TOP10.Po vazecoj sistemi,sve dok onaj koji ima najvise bodova,taj je zasluzeno prvi.
Srecno Karolina!

PS:za nostalgicare("novopecene reformatore sistema bodivanja"),kojima ne odgovara postojeci sistem bodovanja,zbog njihovih ljubimica:sve je unapred uracunato:zar je 2000 bodova malo za titulu GS u odnosu na "peti GS"(IW ili Majami)-1000 bodova,gde je isti boj ucestnika,gde se isto igra u tri seta,gde je vreme odrzavanja neuporedivo manje-duplo manje,pa samim tim je i napornije.Istini za volju nosioci su u prvom kolu slobodna,pa i odatle 1000,a ne 2000bodova!Za kriticare "dosadnog tenisa" i pristalice "romanticnog tenisa" ponavljam cuvenu frazu velikog Valerija Lobanovskog,tedasnjeg trenera Dimama iz Kijeva,kada je Dinamo sve redom "rubio"(po tri i vise golova razlike-Blohin,Burjak i drustvo).Na kritiku igre njegovog tima,kriticarima se obratio pitanjem:"Molim vas lepo,recite mi blize,sta je to romantican fudbal?"

Freakz

pre 13 godina

Mozda se vecini ne svidja to sto je ona No1, jer nije osvojila GS i igra defanzivno, al da li je nekome palo na pamet da nije to njena krivica? Zar nisu krivi oni koji su napravili takav nacin bodovanja? Plus ovo znaci da je ona najkonstantija igracica, kao sto je i JJ nekada bila.

Sto se prezimena tice imajuci u vidu da je ona Dankinja i da Danci njeno prezime izgovaraju Voznijaki, onda je ona Voznijaki i tacka. Ako njoj i njenim roditeljima to odgovara nema sta mi da se bunimo....

Nanuk

pre 13 godina

@Dorćolac
Nije autor teksta rekao da treba da je zovu ovako ili onako, vec je sustina da je ona sama pomenula kako je sada zovu Voznijaki i ona smatra da je to u redu. I ja bih se u takvoj situaciji potrudio da mi pravilno izgovaraju prezime (sto je mozda i ona uradila, ali nije uspela), ali to ovde nije tema. Ali ovo sto se tice Vavrinke je smesna primedba, pa covek se zove Stanislas. To da li je on menjao ime ili ne i, ako jeste, koji su mu bili porivi za to, nije ni tvoja ni moja stvar. A onda naidjem na deo komentara "Ljubomora na slovensku rasu." i shvatim da bi se dalja diskusija sa tobom verovatno svela na masone, Jevreje i teorije zavere. Stoga, samo kratka preporuka: ako pises komentare na sportskoj strani, drzi se sporta, nebulozne (izvinjavam se na izrazu, drugi nisam nasao) teorije ostavi za neko drugo mesto.

Ilija

pre 13 godina

U vezi izgovora:
Bilo bi vrlo smesno ako bi ime onog 'naseg' Raonica iz Kanade izgovaraju kao RaoniK.

Ili da mi izgovaramo ime bivseg vozaca F1, Jacques Villeneuve, citajuci ga po pravilima naseg izgovora.

Dakle pravilo bi logicno trebalo biti da se izgovara kao u originalnom jeziku.

Cesto u engleskim tekstovima napisu da se prezime direktora Renoa Ghosn-a izgovara kao engleska rec 'gone'.

Lud

pre 13 godina

U pravu si, odmah pozovi Karolinu da joj objasnis kako ne zna da izgovara SOPSTVENO PREZIME. A kao dokaz navedi da mi Srbi imamo jednog igraca koji se preziva Troicki. Jer kakve veze ima, danska, poljska, srpska, eskimska prezimena, sve je to isto i isto se izgovara. A i ona je bezobrazna, misli da zna kako se preziva bolje od tenisko-lingvistickih strucnjaka iz Srbije. A pritom ni GS nije osvojila...

Shone

pre 13 godina

Moze da prica ko sta hoce, i svako ima pravo na svoj izbor i razlicite afinitete ali neke stvari u ovom tekstu jednostavno ne stoje. Prvo, autor u vise navrata gotovo poistovecuje termine kao sto su najbolji i najbolje plasirani a to svakako nije isto. To sto je neko skupio najvise bodova zahvaljujuci sistemu bodovanja jeste kako autor kaze objektivna cinjenica ali isto je objektivna cinjenica i da to ne znaci da je taj automatski i najbolji. Najbolji je onaj ko pobedi, i ko u krajnjoj liniji osvoji titulu a koga je to Voznjacki pobedila i koju je bitnu titulu osvojila. Apsolutno nista od toga nismo videli. Mozda ce ona nesto i osvojiti jer svakako da vreme radi za nju, ali dok se to ne dogodi reci da je Voznjacki najbolja je blago receno smesno.

Isto tako, koja je poenta "odbrane" Voznjacki od napada ljudi koji jednostavno nece da im se kaze jedno a oni vide da je istina drugacija. Ako su kako i sam autor kaze i druge teniserke slicnih karakteristika pre nje morale da prodju isti tretman pa se niko nije bunio zasto se sada posebno brani Voznjacki. Ako su Safina i Jankovic pre imale ovakav tretman, pre njih mozda jos neka igracica, to onda samo pokazuje da niko nema nista posebno protiv Voznjacki vec da javnost i novinari sirom sveta znaju da saberu 2 i 2, i da ne dozvoljavaju da im se rog prodaje kao sveca. Nemoze biti najbolji neko ko nemoze da pobedi ni Serenu, ni Klajsters, ni Enan, a na jedvite jade pobedi Sarapovu i Ivanovic (a obe su totalno van neke maksimalne forme kakve pamtimo od ranije).

Da bi neko bio najbolji, nije dovoljno da skupi najveci broj poena u jednom, aj da ne zvuci grubo ali moram reci specificnom sistemu bodovanja vec je potrebno da ispuni i neke druge uslove. Da bi neko bio najbolji mora skupiti dosta bodova (ne i najvise) ali mora osvojiti i bar jedan GS, nekoliko "manjih" a vidjenijih turnira, i sto je najbitnije mora da pobedi nekoga od najboljih. Dobar primer za to je recimo Ana Ivanovic iz perioda 2007/2008. Ona je u tom periodu uspela da odigra nekoliko GS finala (jos bitnije jedno je i pobedila), imala jos nekoliko polufinala, osvojila ne mali broj "manjih" turnira, i naravno imala pobede protiv velikih igracica i bivsih GS sampionki (Kuznjecova, Sarapova, Venus Vilijams). I pored svega toga, Anin uspeh je bio da samo na kratko bude najbolja na svetu. To je znaci neki minimum koji neko ko se smatra za najboljeg mora da ispuni. Sve ispod toga je sarena laza i prodaja magle. Moze autor da se ljuti ili ne ljuti ali ovo sto je Voznjacki dosada postigla je upravo to, jedna velika sarena laza i prodaja magle.

A sto se tice stila igre, to i nije neki problem. Tu se slazem sa autorom. Bilo je igraca koji su defanzivni pa su i pored toga bili najbolji jer ispunjavaju uslove za to. Defanzivna igra mozda nije atraktivna ali ako neko tako voli a postize rezultate, neka igra tako. To joj dakle jeste mana ali nije sustina cele price.

Na kraju, da ne bude zabune, svaka cast Voznjacki na svemu sto je postigla jer to ne da nije malo nego je za veliko postovanje. Ali, najbolja jednostavno nije (a nije cak ni blizu toga ma koliko bodova imala).

Sasa

pre 13 godina

Tipicna "naduvana" igracica, osrednjeg kvaliteta koja igra"dosadan "
tenis. Neprepoznatljiva po nekom "udarcu", previse defanzivna ali je i miljenica zapadnih medija kojima je "dosta" Srba, Hrvata, Rusa, Ceha, Kineza. Mediji su od nje napravili teniserku, oni ce je i srusiti(psihicki nece izdrzati) Njoj svaka cast za "postenu" borbu ali mislim da je ovo njen zenit, jer mislim da je i Jelena Jankovic "kompletnija" teniserka od nje a i skoro na istovetan nacin je dosla do broja 1 na WTA-listi. I u muskom tenisu je postojala velika dvojka , pa Novak Djokovic, pa svi ostali, ali od kako je Nole poceo da se rotira na prva tri mesta sa Rafom i Federerom, morace da ga upisu u veliku trojku. Uostalom , vreme ce pokazati da li ce Karolina da ostane na prvom mestu i da zapusi usta prvo meni kao njenom kriticaru i ostalima koji misle kao ja, ili ce pasti, jer treba da odbrani mnogo bodova, a nailaze devojke koje udaraju jace, brze i snaznije od nje.

Dorćolac

pre 13 godina

Iako pišem kao kolumnista na drugom sajtu, pojavom Saše Ozme ovde kao da je došlo do kvalitativne promene i novog duha. To me je i privuklo da se i ovde malo više ponovo aktiviram. To ne znači da se uvek slažemo u mišljenjima, valjda zato i postoji forum. Eto naprimer nikada ne bih dopustio da mi neko menja ime ili prezime. Ona je Vozniački i tako bi trebalo da bude. Znaju originali sa engleskog govornog područja vrlo dobro da prelome jezik kada se to zahteva. Dobar primer je Vlade Divac koji je uspeo da sve nauči da ga više ne zovu Divak. Ili recimo švajcarac StanislaS. Kakav Stanislas! Valjda je Stanislav! Ali pustimo to drugim ljudima, mi smo samo pusti teniseri. A ovo oko presije za stil, nema Gren Slem! Sve je to trla baba lan, namerno postavljanje takvih zajedljivih pitanja da prouzokuju nemir. Ljubomora na slovensku rasu. Svedoci smo naglim načinom promene bodovanja nakon Jeleninog prezimljavanja na čelu liste, kao sada Karolininog. Gledao sam njen meč sa Na Li i zaključio da je izgubila treći set zbog nedostatka kondicije u odnosu na Na Li. Razlog tome vidim u pojačanim kilogramima, što je lepo za oko ali ne i za duge i iscpljujuće mečeve. Veoma podseća na igru Martine Hingis u slabijem izdanju. Martina je mnogo bolje koristila širinu terena, a da ne govorimo o aprouču i volejima. Ali kako joj je otac bio vrstan fudbaler i kao takav otišao u Dansku, verujem da će da joj izšlifije i ishranu i dodatna teniska oružja, jer je to lakše sprovesti kod takve neprobojne igračice nego neke sa šupljinama.

ibiza

pre 13 godina

Karolina ima jaku zelju da pobedjuje,ima fokus,sto je cest problem teniserkama,konstantnost je takodje tu.Ima psihicki sve sto cini buduceg grenslem sampiona.Sto se same igre tice,vec ste naveli te njene nedostatke,i to jesu nedostaci.Po mom skromnom misljenju i Dinara i Ana i Jelena su bolje teniserke,ali su sve zajedno ukljucujuci i Karolinu,imale srecu,a gledajuci posledice mozda i nesrecu,da sestre Vilijams,Enan, ne igraju tokom cele godine.To je problem,jer morate da bobedjujete br 1 da bi sami to postali,ovako je osecaj supalj.Djokovicevi rezultati u 2008.su veci od Rodikovih kad je bio br 1,od Fererovih kad je bio br 1,od Mojinih kad je bio br 1...cak da je bio nov sistem bodovanja u 2008. zavrsio bi ispred Federera na br 2.Zato kad on dodje na br 1 to ce biti ono stvarno,dok sve ove devojke imaju taj osecaj u sebi da tu nesto fali.To je sto posto tako,s tim sto je Ani realno najlakse jer je osvojila GS i ne zaboravimo ima jos 2 GS finala.

Djoksa

pre 13 godina

Pa sta ako je defanzivna igracica. I Nadal je, pa ne vidim da ga neko napada zbog toga. Karolina to sto radi, radi najbolje na svetu i sasvim zasluzeno je na prvom mestu.Vidim da kod nas je uglavnom mrze, valjda zato sto je zasenila Anu u svakom pogledu.Ali, moramo biti realni i priznati da je Karolina trenutno najbolja igracica na svetu!

Bojana

pre 13 godina

Bas je njo potrebna odbrana.
devojka je prva na listi zavrsila godinu kao prva. samo jos 9 teniserki u istoriji tenisa je to uradilo.
Svaka cast, kad bi kao ona u svom poslu :)

zelena trava

pre 13 godina

Kako lepo rece jedan komentator, ona je tu, na terenu, a vase je da je pobedite kad igrate protiv nje. Ako ne uspete, onda cutite.
Jedina zamerka koju imam na prvo mesto Caroline jeste da nije pobedila niti jednu relevantnu igracicu na tom putu i skupila je bodove igrajuci protiv osrednjih (odnos pobeda i poraza sa igracicama iz prvih 20 dovoljno govori). Izuzetak je Sharapova prosle godine, koja je samu sebe pobedila. To joj bas ne daje kredibilitet, ali devojka ima veliki marketinski potencijal (mlada, plava, prva na svetu). Gledajuci njenu karijeru jos mi je vise zao Ane i Jelene koje umeju da igraju, ali nemaju ambiciju da napreduju.

zelena trava

pre 13 godina

Kako lepo rece jedan komentator, ona je tu, na terenu, a vase je da je pobedite kad igrate protiv nje. Ako ne uspete, onda cutite.
Jedina zamerka koju imam na prvo mesto Caroline jeste da nije pobedila niti jednu relevantnu igracicu na tom putu i skupila je bodove igrajuci protiv osrednjih (odnos pobeda i poraza sa igracicama iz prvih 20 dovoljno govori). Izuzetak je Sharapova prosle godine, koja je samu sebe pobedila. To joj bas ne daje kredibilitet, ali devojka ima veliki marketinski potencijal (mlada, plava, prva na svetu). Gledajuci njenu karijeru jos mi je vise zao Ane i Jelene koje umeju da igraju, ali nemaju ambiciju da napreduju.

ja

pre 13 godina

Nije problem sto ona nije osvojila ni jedan gren slem. Problem je sto nije i ne moze da pobedi ni jednu ozbiljniju protivnicu.
Jeste ona prva po vazecem sistemu bodovanja i bodovima koje je osvojila, ali pogledajmo kako je uopste dosla do tih pobeda i bodova.
Nabrojacu samo titule koje je osvojila prosle godine:
1. Ponte Verde - turnir pete kategorije. Polufinale protiv 33., a finale protiv 52. teniserke na listi.
2. Kopenhagen - takodje turnir pete kategorije. Polufinale protiv 74., a finale protiv 51. na listi.
3. Nju Haven - takodje turnir iz najnizeg ranga. Polufinale potiv 13., a finale protiv 19. na listi.
4. Montreal - turnir trece kategorije. Na putu do finala pobedila je 7., 16. i 11. na listi.
5. Tokio - turnir trece kategorije. Na putu do titule pobedila 9., 10. i 11. na listi.
6. Peking - turnir druge kategorije. U polufinalu 18., a u finalu 4. teniserka na listi.
Zanimljivo je da je Karolina osvajala titule samo na turnirima na kojima nisu ucestvovale : Serena, Venus, Enan, Klajsters...
U stvari od njih 4 samo je Klajsters igrala na jednom od tih 6 turnira (Montreal).

Sem toga nije problem sto Karolina nema ni jednu GS titulu, ali pogledajte njen ucinak na GS turnirima prosle godine.
Jedno polufinale, jedno cetvrtfinale i 2 puta osmina finala.
Jesu li to rezultati za nekog ko treba da bude broj jedan?
Pa na 2 vezana turnira (Tokio i Peking) ona je osvojila isti broj bodova kao i na sva 4 gren slema.
A i ta 2 turnira je osvojila samo zato sto ni jedna od ozbiljnijih teniserki nije bila tamo.

Jelena Jankovic je bar te godine kada je bila prva odigrala 2 GS polufinala i jedno finale.
Dinara Safina te godine kada je bila prva igrala 2 GS finala i jedno polufinale.

Stvarno ne znam po cemu to teniserka koja na GS turniru jedva stigne i medju 8 najboljih zasluzuje da bude prva?
Na proslogodisnjim GS turnirima uspela je da pobedi svega 2 teniserke rangirane oko 15. mesta (Penetu i Sarapovu) i jednu teniserku iz prvih 30 (Peer).

Na kraju vezano za njenu defanzivu. Ima puno defanzivnih tenisera i teniserki i normalno je da takvi teniseri uvek prave manje vinera od protivnika.
Pa Nadal u 80% svojih meceva ima manje vinera od protivnika.
Medjutim nije ovde problem sto Karolina ima manje vinera, vec u tome sto ih uopste ne pravi.
Pa ona je prosle godine dobijala meceve u kojima je u celom mecu imala samo 3 vinera.
Evo u poslednje mecu sa Li Na u celom prvom setu je imala 2 vinera, a ipak dobila taj set.
U trecem setu nula vinera.
U drugom setu je pokusala da bude malo agresivnija. Uspela da napravi 8 vinera, a taj set najubedljivije izgubila.

Naravno da je najgori broj 1 u zenskom tenisu i zna se gde ce ona vrlo brzo biti.
Do kraja godine ce ispasti iz 10 najboljih.
Verovatno nece doziveti sudbinu Dinare Safine koja je evo ispala iz prvih 100.
Karolina ce se verovatno sa svojom "igrom" odrzavati negde izmedju 15-20 mesta, ali sumnjam da ce ikada vise u karijeri uci medju 10 najboljih.
Uvek ce biti turnira poput Kopenhagena, Nju Havena i slicnih na kojima ce Karolina skupljati bodove pobedjujuci teniserke koje nisu ni u prvih 50. Medjutim na ozbiljnijim turnirima ona jednostavno nema sta da trazi.
Splet raznih srecnih okolonosti ju je doveo na to prvo mesto, ali takve stvari se desavaju jednom u karijeri.
Ne moraju ni Serena ni Venus ni Klajsters da igraju. Ima i sada dovoljno dobrih teniserki koje su bolje od Karoline.
Pa nasa Bojana bi je pocistila sa terena i verujte mi da ce tako i biti u njihovom prvom susretu.
Pri tome ne mislim da je Bojana vrhunska teniserka, ali u odnosu na Karolinu jeste.

Aca Srbin

pre 13 godina

Mnogo lep tekst! Trebalo je ovako nesto napisati kada je Jelena bila u slicnoj situaciji.


Poredjenja radi, Novak Djokovic je posle Gilerma Vilasa, verovatno najuspesniji teniser koji nije bio na prvom mestu. Kada bi zanemarili rangiranje, mozda ima podjednaku ili cak i uspesniju karijeru od Roddicka, Moye, Ferrera, koji su bili ,,broj 1''. Jednostavno, potrebno je da se sklopi mnogo kockica. Npr. Kuznetsova i Mary Pierce imaju velike uspehe, ali im se nisu sklopile kockice da u nekom trenutku budu najbolje. Slicna je prica sa pomenutim Vilasom i Djokovicem, s tim sto Novak ima jos dosta vremena. ;)


Tako nesto se desava u svim sportovima. Par puta se culo npr. kako je Nadja Higl osvojila zlatnu medalju na SP-u slucajno. Jeste u toj trci rekorderka Soni otplivala jedno od svojih svojih slabijih vremena, ali se tada sve poklopilo i Nadja je zasluzeno bila najbolja. Sigurno se moze naci veliki broj ovakvih primera. Niko ne moze da ospori sampione koji imaju crno na belo da su bili najbolji na svetu. Ako neko misli da je to neazsluzeno i da moze svako, neka proba da bude makar medju 10 najboljih u svetu u necemu.

ibiza

pre 13 godina

Karolina ima jaku zelju da pobedjuje,ima fokus,sto je cest problem teniserkama,konstantnost je takodje tu.Ima psihicki sve sto cini buduceg grenslem sampiona.Sto se same igre tice,vec ste naveli te njene nedostatke,i to jesu nedostaci.Po mom skromnom misljenju i Dinara i Ana i Jelena su bolje teniserke,ali su sve zajedno ukljucujuci i Karolinu,imale srecu,a gledajuci posledice mozda i nesrecu,da sestre Vilijams,Enan, ne igraju tokom cele godine.To je problem,jer morate da bobedjujete br 1 da bi sami to postali,ovako je osecaj supalj.Djokovicevi rezultati u 2008.su veci od Rodikovih kad je bio br 1,od Fererovih kad je bio br 1,od Mojinih kad je bio br 1...cak da je bio nov sistem bodovanja u 2008. zavrsio bi ispred Federera na br 2.Zato kad on dodje na br 1 to ce biti ono stvarno,dok sve ove devojke imaju taj osecaj u sebi da tu nesto fali.To je sto posto tako,s tim sto je Ani realno najlakse jer je osvojila GS i ne zaboravimo ima jos 2 GS finala.

Nanuk

pre 13 godina

@Dorćolac
Nije autor teksta rekao da treba da je zovu ovako ili onako, vec je sustina da je ona sama pomenula kako je sada zovu Voznijaki i ona smatra da je to u redu. I ja bih se u takvoj situaciji potrudio da mi pravilno izgovaraju prezime (sto je mozda i ona uradila, ali nije uspela), ali to ovde nije tema. Ali ovo sto se tice Vavrinke je smesna primedba, pa covek se zove Stanislas. To da li je on menjao ime ili ne i, ako jeste, koji su mu bili porivi za to, nije ni tvoja ni moja stvar. A onda naidjem na deo komentara "Ljubomora na slovensku rasu." i shvatim da bi se dalja diskusija sa tobom verovatno svela na masone, Jevreje i teorije zavere. Stoga, samo kratka preporuka: ako pises komentare na sportskoj strani, drzi se sporta, nebulozne (izvinjavam se na izrazu, drugi nisam nasao) teorije ostavi za neko drugo mesto.

Lud

pre 13 godina

U pravu si, odmah pozovi Karolinu da joj objasnis kako ne zna da izgovara SOPSTVENO PREZIME. A kao dokaz navedi da mi Srbi imamo jednog igraca koji se preziva Troicki. Jer kakve veze ima, danska, poljska, srpska, eskimska prezimena, sve je to isto i isto se izgovara. A i ona je bezobrazna, misli da zna kako se preziva bolje od tenisko-lingvistickih strucnjaka iz Srbije. A pritom ni GS nije osvojila...

Djoksa

pre 13 godina

Karolina je tu gde jeste ne zbog kvaliteta svoje igre ili zbog nekakvog problematicnog nacina bodovanja. "Problem" je u igracicama koje uzimaju GS titule a ne zele da igraju "obicne" turnire. Serena Vilijams je jedinstvena pojava istoriji zenskog tenisa. Njenim muskim udarcima ne bi odolela ni Stefi Graf u najboljim godinama, niti bilo koja druga teniserka u istoriji ove igre. Tim vise sto se ona neverovatno brzo krece i pokriva teren za devojku njene velicine i snage. S druge strane, K.Klajsters vise prijaju majcinske obaveze nego da zapinje na svakom turniru sem G.Slem-ova. Uostalom, zar nije rekla da nije sigurna da li ce uopste i zavrsiti ovu sezonu. I to bi bilo to sto se tice glavnih pretendenata na titulu na svakom G.Slemu. Jedostavno, Serena je svima nabila kompleks manje vrednosti. Venus je pred penzijom, Enen se penzionisala, Kuznjecova je nekonzistentna, Ana trazi sebe vec godinama, Sarapovoj zvone odavno svadbena zvona u glavi a ko zna da li uopste uopste trenira zbog sportskih imperativa ili zbog odradjivanja ugovora prema sponzorima, Skjavone, rekao bih peva labudovu pesmu. I to bi bilo to. Svi su na stand by-u, cekaju da stara garda ode a nova se pojavi. Serena radi to sto radi, i radice dok joj ne dosadi. Sto se tice liste, ista je vazila i pre 20god, samim tim je smesno optuzivati za ovakvo stanje stvari. Na kraju, zeleo bih da se izvinim svim Aninim navjacima. Vec vise meseci me prati trol. Okupirao mi je nick i objavljuje razne gluposti pod njim sve u cilju da me degradira. Razlog je sigurno zato sto sam ovde eksponiran uglavnom kao Jelenin navijac. Prepoznacete ga lako, SVI komentari mu se zavrsavaju tako sto blati Anu ili Bojanu. Jeste navijam za Jelenu, ali cenim i Anu. Zasto ako neko navija za jednog tenisera mora odmah biti protiv drugog? Ja na prvom mestu navijam za dobar tenis i lepe poene. Pozdrav,

Alal Cufte

pre 13 godina

Ona je Dankinja bas koliko sam i ja Danac (a imam danski pasos). Roditelji su joj POLJACI, pa ni pomocu navlakuse u ludilu, ne moze biti Dankinja. Uz to, tata s njom komunicira na poljskom, a ne verujuem da mama radi drugacije. Ona JESTE danska drzavljanka, ali ponavljam, Dankinja je kao sto je Kipketer Danac. Osim toga, ono lepo poljsko "WozniaCKI" se ovde u Danskoj izgovara kao Vozniaki...potpuno suludo! Shvatam da neko nakon pet generacija menja ili "izgled" ili izgovor prezimena ne bi li se prilagodio okolini, odnosno da ne upada previse u oci, ali ovo je smesno. Zamislite da neki Johnsonov sinak postane Dzonsonovic, samo zato sto se rodio u Srbiji. Suludo! I na kraju, ovde u Danskoj, medju mojim danskim prijateljima vazi da kad Wozniacki izgubi, postaje Poljakinja, a cim pobedjuje Dankinja :). U ovim krajevima (Skandinavija) nikad ne mozete postati ONI, i to je tuzno za sve one koji se stide samih sebe.

Dylan Dog

pre 13 godina

Mislim da je besmisleno braniti se od nečega što ne pogađa cilj.
Pre svake diskusije trebalo bi proveriti i utemeljiti terminologiju, kako bi se izbegle bespotrebne rasprave oko značenja i težine pojedinih reči.

Prvo, šta to znači - BOLJI teniser?
Da li je to teniser koji u komparaciji sa drugim teniserom ima bolji međusobni skor?
Da li je to teniser koji ima više titula?
Da li je to teniser koji ima više titula sa turnira iz Masters serije?
Da li je to teniser koji ima više titula sa GS turnira?
Da li je to teniser koji je na 1 mestu liste profesionalaca?
Da li je to teniser koji ima najviše pobeda?
Da li je to teniser koji ima najbolji odnos pobeda i poraza u top 10 konkurenciji?
Da li je to teniser koji igra lepši tenis?
Da li je to teniser koji ima najelegantniju tehniku?

Nedvosmislen odgovor na sva gornja pitanja je NE.
Ili bolje, odgovor je: može i da bude, ali ne mora da znači!
Termin "bolji" je komparativ koji podrazumeva postojanje jednog ili više kriterijuma koji se uzimaju kao merodavni kada se daje procena. U suprotnom, ako se koristi bez pominjanja kriterijuma, stvara se konfuzija i po pravilu dolazi do rasprave.
Dakle, neko je bolji kada se procenjuje po tom i tom kriterijumu. Naravno, neka od navedenih pitanja su diskutabilna, jer podrazumevaju subjektivne odgovore (lepota i elegancija su stvar ukusa).

Karolina Voznijacki vrlo verovatno nije najbolja teniserka po mnogim od gornjih kriterijuma, ali je sigurno bila NAJUSPEŠNIJA teniserka na WTA turu u proteklih 365 dana. Zato je i prva na WTA listi. Svako ko to omalovažava - ne zaslužuje nikakav komentar.
Svako ko misli da je GS turnir vredniji od tog 1. mesta - relativizuje stvari. Skjavone ima GS, ali u apsolutnom smislu nije bolja tenisrka od JJ. Za JJ ne znam, ali mislim da bi Safina (koju su najviše nipodaštavali) vrlo verovatno trampila to nesrećno prvo mesto za 1 GS. Sirot Marej još uvek nema šta ni da trampi. Možda bi Nole dao 1 AO za prvo mesto? Lendl bi, kako sam kaže, menjao prvo mesto za 1 Vimbldon. Do skoro bi i Fed sve dao za 1 RG. Ono što nemamo - to nam najviše i nedostaje. Međutim, neko drugi to isto ima, ali više ceni ono što imamo mi. Sasvim normalna i prirodna stvar. Sve je relativno.

Inače, u prirodi novinara je da uporno postavljaju ista neugodna pitanja - ali Karolina jednostavno ne mora da odgovara na njih. Uvek se može reći: "No comment!" Kratko i jasno.

Jedno je sigurno. Ono što smo postigli sopstvenim, poštenim radom - niko nam ne može oduzeti. To nam prirodno pripada i neotuđivo je. S toga ga i ne moramo braniti. Uvek će postojati oni koji će naš uspeh omalovažavati, ali to više govori o njima samima nego o nama.

Uzdravlje!

Sasa

pre 13 godina

Tipicna "naduvana" igracica, osrednjeg kvaliteta koja igra"dosadan "
tenis. Neprepoznatljiva po nekom "udarcu", previse defanzivna ali je i miljenica zapadnih medija kojima je "dosta" Srba, Hrvata, Rusa, Ceha, Kineza. Mediji su od nje napravili teniserku, oni ce je i srusiti(psihicki nece izdrzati) Njoj svaka cast za "postenu" borbu ali mislim da je ovo njen zenit, jer mislim da je i Jelena Jankovic "kompletnija" teniserka od nje a i skoro na istovetan nacin je dosla do broja 1 na WTA-listi. I u muskom tenisu je postojala velika dvojka , pa Novak Djokovic, pa svi ostali, ali od kako je Nole poceo da se rotira na prva tri mesta sa Rafom i Federerom, morace da ga upisu u veliku trojku. Uostalom , vreme ce pokazati da li ce Karolina da ostane na prvom mestu i da zapusi usta prvo meni kao njenom kriticaru i ostalima koji misle kao ja, ili ce pasti, jer treba da odbrani mnogo bodova, a nailaze devojke koje udaraju jace, brze i snaznije od nje.

Shone

pre 13 godina

Moze da prica ko sta hoce, i svako ima pravo na svoj izbor i razlicite afinitete ali neke stvari u ovom tekstu jednostavno ne stoje. Prvo, autor u vise navrata gotovo poistovecuje termine kao sto su najbolji i najbolje plasirani a to svakako nije isto. To sto je neko skupio najvise bodova zahvaljujuci sistemu bodovanja jeste kako autor kaze objektivna cinjenica ali isto je objektivna cinjenica i da to ne znaci da je taj automatski i najbolji. Najbolji je onaj ko pobedi, i ko u krajnjoj liniji osvoji titulu a koga je to Voznjacki pobedila i koju je bitnu titulu osvojila. Apsolutno nista od toga nismo videli. Mozda ce ona nesto i osvojiti jer svakako da vreme radi za nju, ali dok se to ne dogodi reci da je Voznjacki najbolja je blago receno smesno.

Isto tako, koja je poenta "odbrane" Voznjacki od napada ljudi koji jednostavno nece da im se kaze jedno a oni vide da je istina drugacija. Ako su kako i sam autor kaze i druge teniserke slicnih karakteristika pre nje morale da prodju isti tretman pa se niko nije bunio zasto se sada posebno brani Voznjacki. Ako su Safina i Jankovic pre imale ovakav tretman, pre njih mozda jos neka igracica, to onda samo pokazuje da niko nema nista posebno protiv Voznjacki vec da javnost i novinari sirom sveta znaju da saberu 2 i 2, i da ne dozvoljavaju da im se rog prodaje kao sveca. Nemoze biti najbolji neko ko nemoze da pobedi ni Serenu, ni Klajsters, ni Enan, a na jedvite jade pobedi Sarapovu i Ivanovic (a obe su totalno van neke maksimalne forme kakve pamtimo od ranije).

Da bi neko bio najbolji, nije dovoljno da skupi najveci broj poena u jednom, aj da ne zvuci grubo ali moram reci specificnom sistemu bodovanja vec je potrebno da ispuni i neke druge uslove. Da bi neko bio najbolji mora skupiti dosta bodova (ne i najvise) ali mora osvojiti i bar jedan GS, nekoliko "manjih" a vidjenijih turnira, i sto je najbitnije mora da pobedi nekoga od najboljih. Dobar primer za to je recimo Ana Ivanovic iz perioda 2007/2008. Ona je u tom periodu uspela da odigra nekoliko GS finala (jos bitnije jedno je i pobedila), imala jos nekoliko polufinala, osvojila ne mali broj "manjih" turnira, i naravno imala pobede protiv velikih igracica i bivsih GS sampionki (Kuznjecova, Sarapova, Venus Vilijams). I pored svega toga, Anin uspeh je bio da samo na kratko bude najbolja na svetu. To je znaci neki minimum koji neko ko se smatra za najboljeg mora da ispuni. Sve ispod toga je sarena laza i prodaja magle. Moze autor da se ljuti ili ne ljuti ali ovo sto je Voznjacki dosada postigla je upravo to, jedna velika sarena laza i prodaja magle.

A sto se tice stila igre, to i nije neki problem. Tu se slazem sa autorom. Bilo je igraca koji su defanzivni pa su i pored toga bili najbolji jer ispunjavaju uslove za to. Defanzivna igra mozda nije atraktivna ali ako neko tako voli a postize rezultate, neka igra tako. To joj dakle jeste mana ali nije sustina cele price.

Na kraju, da ne bude zabune, svaka cast Voznjacki na svemu sto je postigla jer to ne da nije malo nego je za veliko postovanje. Ali, najbolja jednostavno nije (a nije cak ni blizu toga ma koliko bodova imala).

Bojana

pre 13 godina

Bas je njo potrebna odbrana.
devojka je prva na listi zavrsila godinu kao prva. samo jos 9 teniserki u istoriji tenisa je to uradilo.
Svaka cast, kad bi kao ona u svom poslu :)

Ilija

pre 13 godina

Rekao bih da je mozda glavna snaga Karoline u pozicioniranju, i dobrom predvidjanju na koju ce stranu protivnik uputiti udarac, naravno uz trcanje, ne-rizikovanje, i mentalnu stabilnost.
Npr u mecu protiv Li Na ona je u bar 70% slucajeva unapred pocela da se krece na pravu stranu (vrlo lukavo) kada je Li Na bila blizu mreze i trebala da poentira na neku ili visoku ili sporo vracenu lopticu i gde Karolina ne bi mogla vratiti udarac da je ostala u sredini. Slicno predvidjanje udaraca ima Andi Mari, ali je Novak majstorski skoro uvek slao lopticu na manje-logicnu stranu.
To se radi tako sto napadac krajickom oka prati kretanje branioca, i cim vidi da je krenuo u jednu stranu, salje loptu u suprotnu.
Inace kod muskaraca ima dosta vise toga varanja telom gde ce se uputiti udarac, pa time i manje sanse za dobre defanzivce da stignu te lopte iako dobro pogode stranu.
Izgleda da je to i urodjeno da muskarci imaju bolji taj periferni pogled - razvilo se u praistoriji kad su muskarci bili lovci.

Siguran sam da bi varka telom bila izuzetno efikasna protiv Karoline - nakon nekolika izleta na pogresnu stranu prestala bi da predvidja i stajala u mestu dok ne vidi kud je loptica upucena.

analiza

pre 13 godina

@Aca Srbin
Sto se tice Djokovica potpuno si u pravu. Njegov najveci problem je sto igra u eri jednog od najboljih igraca svih vremena (Federer) i najboljeg igraca svih vremena na sljaci (Nadal).
Medjutim nije samo to problem, vec decko jednostavno nema ni malo srece.

Na ATP sajtu od ove godine je uvedena nova statisticka kategorija koja predstavlja indeks uspesnosti svakog tenisera (odnos pobeda i piraza) kao i liste napravljene na osnovu tog indeksa.
Na listi svih dosadasnjih tenisera Djokovic se nalazi na 12. mestu sa indexom od 0.759 sto znaci da je pobedio 75,9% odigranih meceva.
Samo primera radi Agasi je na toj listi na 11. mestu sa indeksom 0,760.
Po uspesnosti na betonskim podlogama Djokovic je na vecitoj listi 9., a na primer Nadal na toj istoj listi 14.
Iako se skoro 2 trecine turnira igra na betonskim podlogama Nadal je i pored toga dva puta dolazio na prvo mesto, a Djokovic jos ni jednom.
Sve ovo samo potvrdjuje tu tvoju tvrdnju da za tako nesto ipak moraju da vam se sklope kockice.
Nadalu su se itekako sklapale te kockcie, jer covek samo zahvaljujuci sljaci uspeva da bude prvi ili drugi vec 5 godina.
Sa druge strane Djokovicu ne samo da se ne sklapaju te kockice, vec se stice utisak da mu i ono malo kockica koje slozi uvek neko ili nesto razrusi.
Dokle ce biti tako - videcemo.

Maja

pre 13 godina

@Djoksa
Znači po tebi je Anini navijači mrze,jer je zasenila u svakom pogledu?
A Jelenini navijači je ne mrze? Jelenu nije zasenila, a Anu jeste? Zanimljivo.

vn

pre 13 godina

Mislim da ženski tenis ne zaslužuje pažnju kakvu dobija, a svakako ne novac koji dobija.

Možda je najbolja teniserka sveta jedna od sestara ili jedna od Belgijanki, ali me to apsolutno ne zanima, jer nisu u stanju da sastave 10 turnira godišnje.

Sistem je napravljen tako da i ne moraju - zarađuju sulude novce na gren slemovima, a ostatak godine provode naizmenično se odmarajući i tempirajući formu za te turnire. Ima li sporta (osim donekle NBA) u kojem vrhunski takmičari sebi mogu da priušte da su van terena u dve trećine sezone?

Mislim da je pristup koji imaju Karo i Jelena mnogo pošteniji, za moje novce one su krvavo zaradile svoja prva mesta i kada su prve po WTA listi, prve su i za mene.

Zamislite da u muškom tenisu Rafa, Fed ili Nole odigraju 7-8 turnira godišnje. Da li bi ih iko cenio koliko ih sada ceni (sa svim njihovim manama, a ima ih koliko hoćete)?

I nekoliko reči o lingvistici: otac najboljeg igrača FC Barcelona zove svog sina Šavi. On mu je dao ime. Može cela Kastilja i mogu svi komentatori sveta njega da zovu Ćavi, za mene je merodavno to kako ga zove otac.
Ako su Karolina i njena porodica odabrali ime, to je to. Drugi grad po veličini u Danskoj je pre neki dan zvanično promenio ime (tehnički ga je vratio na standard od pre 1938. godine), sad se više ne zove Århus, nego Aarhus. Objašnjenje je dvostruko: Žele da ljudi širom sveta nemaju problema sa grafemom koja postoji samo u tri nordijska jezika, a još važnije - žele da uvek budu prvi na popisu gradova, bilo gde na svetu. To je njihova volja i treba je poštovati.

Btw, nijedan Danac ne izgovara Z u njenom imenu, jer taj glas ne postoji u nordijskim jezicima. Čak i u retkim (uvek stranim) rečima u kojima se upotrebljava slovo Z (npr. zoologi), izgovara se kao S. Dovoljno često posećuju nas severnjačke diplomate, slušajte kako izgovaraju engleske reči sa Z i Ž.

Za kraj samo jedan komentar za mlađanog autora: keep up the good work.

Teofilovic

pre 13 godina

Svaka cast bilo kome ko je posteno uspeo da bude prvi u svetu u bilo kojem sportu, znaci da ima i talenta i upornosti i ogroman rad iza sebe.
Opaska u vezi imena. Svi mi koji zivimo u inostranstvu svakodnevno se susrecemo sa cinjenicom da ljudi zaista i pored najbolje volje ne mogu pravilno da izgovore nase ime, cak ni bliski nam sloveni. Razlika je u tome sto svi zaista pokusaju da ponove nase prezime i pokazu da im je zao sto ne mogu da izgovore. Jedino nadobudni anglo-saksonci nemaju nameru ni da pokusaju da izgovore pravilno, cak to uzmu kao dokaz njihove superiornosti i tako se ponasaju cim prepoznaju imigranta. Smatram da bi ime trabalo da se izgovaras onako kako ti se osoba predstavi. Verovatno devojci nije pravo sto su je prekrstili ali je digla ruke od toga pa lepo kaze da je zovu kako god zele. Pozdrav

Freakz

pre 13 godina

Mozda se vecini ne svidja to sto je ona No1, jer nije osvojila GS i igra defanzivno, al da li je nekome palo na pamet da nije to njena krivica? Zar nisu krivi oni koji su napravili takav nacin bodovanja? Plus ovo znaci da je ona najkonstantija igracica, kao sto je i JJ nekada bila.

Sto se prezimena tice imajuci u vidu da je ona Dankinja i da Danci njeno prezime izgovaraju Voznijaki, onda je ona Voznijaki i tacka. Ako njoj i njenim roditeljima to odgovara nema sta mi da se bunimo....

Moljac

pre 13 godina

To što ona pristaje da joj iskrive ime, što se stidi svog porekla, to joj kod mene smanjuje rejting. I, kako neko reče, i Divca su prvo zvali Divak, pa Divač, na kraju su naučili da je Divac. I zato on i jeste div, što ih je svojim talentom naučio da ga poštuju, pa su morali da nauče i kako se zove. Šlihtare nikad nisu veliki ljudi. Ja ću je ipak i dalje zvati Voznijacki. Makar ću time pokazati malo više poštovanja prema Poljskoj od nje same.

Djoksa

pre 13 godina

Pa sta ako je defanzivna igracica. I Nadal je, pa ne vidim da ga neko napada zbog toga. Karolina to sto radi, radi najbolje na svetu i sasvim zasluzeno je na prvom mestu.Vidim da kod nas je uglavnom mrze, valjda zato sto je zasenila Anu u svakom pogledu.Ali, moramo biti realni i priznati da je Karolina trenutno najbolja igracica na svetu!

Jovan

pre 13 godina

A ljudi jeste vise naporni s tim kako se pise i izgovara njeno prezime. Pratite li vi tenis ili to kako ko izgovara,daj bre,naporni ste!!!!

Kazu lepa dankinja,ma kakvi,bre face su joj da se prepadnes u momentima kad udara lopticu!!!!

Ana Ivanovic je lepa cak i tada

A tenis dankinje,pa moze ona da se brani koliko hoce,ali da igra ocajan i smoran tenis to je cinjenica!!!!!

vlada

pre 13 godina

Ja samo znam da kada bi nase Ana i Jelena igrale potpuno isti tjs neverovatno glup tenis koji igra Karolina,vi bi ste ih pljuvali svom snagom,a ovde hvalite ovu koja nema pojma. Odgledajte jos neki Karolinin mec,pa ce se i vama smuciti tenis,preci cete na bocanje ili nesto jos dosadnije

Ilija

pre 13 godina

U vezi izgovora:
Bilo bi vrlo smesno ako bi ime onog 'naseg' Raonica iz Kanade izgovaraju kao RaoniK.

Ili da mi izgovaramo ime bivseg vozaca F1, Jacques Villeneuve, citajuci ga po pravilima naseg izgovora.

Dakle pravilo bi logicno trebalo biti da se izgovara kao u originalnom jeziku.

Cesto u engleskim tekstovima napisu da se prezime direktora Renoa Ghosn-a izgovara kao engleska rec 'gone'.

Dermendziev

pre 13 godina

U savremenom tenisu granice,godine kada osvajate prvi GS svakako se pomeraju(nisu to vise 14-est,17-est ili 19-est ...i tesko da ce se povratiti,pa cak ako se i povrate,bice vrlo retko)iz prostog razloga:za neverne tome-konkurencija je iz dana u dana veca,ma koliko to zvucalo paradoksalno.Sada retko koja teniserka ili teniser,pre stupanja na pravu scenu,ne prodje koju skolu,akademiju,specijalizaciju....!A da ne govorim o uslovima treniranja.

Po nepisnom pravilu(a ona skoro i da dominiraju u sportu),sampionska igra,bilo timska ili pojedinacna ,uvek se gradila,a mislim da ce tako biti i u buducnosti od d o d r e o d b r a n e, do d o b r o g n a p a d a.

Ako tome dodamo da je Karolina vrlo intiligentna ,hitra i pomalo lukava devojka(u igri-"navlacenje protivnice balonima,"uspavlljivanjem","zavaravanjem" i drugim "lukavstvima", a na konferencijama za stampu i slicnim - razoruzavanjem pojedinih novinara na samom startu,pre no sto oni njoj postave ono "cuveno i dosadno" pitanje :"danas sam opet pobedila,dali imte pitanja?"...).

Devojka bez kompleksa,sa jednim od najboljih strucnim stabom,radna i marljiva(cesto sam navodio,poredio, primer uspeha gde talenat nije presudan-sa"talentovanijom",ali u isto vreme "lenjom i razmazenom" Sabinom Lisicki),"dvojka sa celicnim nervima"-Karolina,nadam se da ce uspeti ,nadavno uz nadogradnju svoj igre,da tokom svoje karijere osvoji GS,o kome svaki teniser(ka)masta.Bodove joj poklonio niko nije,reitingovana je po istim pravilima,kao i ostali TOP10.Po vazecoj sistemi,sve dok onaj koji ima najvise bodova,taj je zasluzeno prvi.
Srecno Karolina!

PS:za nostalgicare("novopecene reformatore sistema bodivanja"),kojima ne odgovara postojeci sistem bodovanja,zbog njihovih ljubimica:sve je unapred uracunato:zar je 2000 bodova malo za titulu GS u odnosu na "peti GS"(IW ili Majami)-1000 bodova,gde je isti boj ucestnika,gde se isto igra u tri seta,gde je vreme odrzavanja neuporedivo manje-duplo manje,pa samim tim je i napornije.Istini za volju nosioci su u prvom kolu slobodna,pa i odatle 1000,a ne 2000bodova!Za kriticare "dosadnog tenisa" i pristalice "romanticnog tenisa" ponavljam cuvenu frazu velikog Valerija Lobanovskog,tedasnjeg trenera Dimama iz Kijeva,kada je Dinamo sve redom "rubio"(po tri i vise golova razlike-Blohin,Burjak i drustvo).Na kritiku igre njegovog tima,kriticarima se obratio pitanjem:"Molim vas lepo,recite mi blize,sta je to romantican fudbal?"

Troiki :(

pre 13 godina

Obzirom da vidim dosta komentara u ovom smeru, da probam još jednom:

Nije problem što Karolina nema Grend slem titulu, takav je sistem obračuna rang liste, i tu se nema šta prigovoriti.
Problem je što naši novinari (posebno me brine kada su u pitanju novinari B92) bez ikakvog kriterijuma preuzimaju engleski izgovor pojedinih imena i prezimena, čak i tamo gde je to očigledna karikatura. Oni (englezi) kombinaciju CK čitaju kao K i to je njihovo pravo, ali devojka se preziva Voznijacki (čuo sam jednoga koji je čak prekrstio u Vožnjacki)!! Hoćemo li možda usvojiti i TROIKI (!!!!) obzirom da engleski komentatori tako izgovaraju Viktorovo prezime? Ima li kraja našoj nepismenosti. Dobro je da ste konačno barem shvatili da nije Gren (??) već Grend slem. 10 puta sam pisao o tome, a većina takvih komentara ne bude ni objavljena, kao što sam više od godinu dana pokušavao da "ispravim" Endijevo prezime u Mari (umesto pogrešnog Marej). Na B92 su se uglavnom pomirili sa tim, mada ima nepokolebljivih i istrajnih koji ne odustaju ni za živu glavu.

Molim vas da moj trud ne završi u korpi, možda nekome bude od pomoći. Ne pišem ovo zato što mi se tako hoće ili sviđa, već zato što stručna literatura tako nalaže. Pozdrav.

max

pre 13 godina

Karolinu ne treba porediti sa Safinom ili JJ.Jelena i Dinara nemaju GS,ali kada su bile br.1 one su pobedjivale teniske Legende:Jelena je nemilosrdno gubila od Enan,ali je jedna od retkih koja sa Serenom i Venus ima dobar skor,a ne zaboravimo da se Zastin prvi put penzionisala posle poraza od Safine u Berlinu,a da je te 2008. "cistila" sva zvucna imena WTA tura.Karolini,sem sto fali GS,nedostaje i velika pobeda.JJ jeste velika defanzivka,ali je na kraju 2008."pucala"od samopouzdanja i igrala vrlo ofanzivno.S druge strane i Klajsters i morezmo su bile br.,a da nisu osvojile GS.Medjutim njih nikada nije odlikovala izrazito defanzivna igra,vec su umele i posteno da napadnu sto im je kasnije donelo GS trofeje.Kod Voznjacki mi se ne svidja sto ne vidim da nesto znacajno menja u igri,a dovoljno je dugo u svetskom vrhu.Slazem se,mlada je,ali koliko godina su imale Safina ili JJ kao br.1!?Ni one nisu bile "babe",nego devojke u ranim dvadesetim.Moja pretpostavka je da je ovaj AO bio mozda poslednja sansa za Voznjaki:odlican zreb,rana eliminacija Zastin i Kuznjecove,koje su bile u njenoj polovini,iscrpljenost Skjavone...Vratice se Serena,zaigrace bolje mnoge istinske sampionke koje poseduju veci talenat od doticne dame!

St.George

pre 13 godina

O tenisu koji igra CW ocenu sam dao kada je preuzela vodeće mesto na WTA listi.

Osvrnuću se na deo članka koji se odnosi na prezime danske teniserke.

Svedoci smo da je ekspanzija elektronskih medija na području Srbije kao kolateralnu
štetu proizvela i kvarenje jezika. To kvarenje jezika se nabolje vidu u bukvalnom prevodu
različitih pojmova i izraza (lično mi je najupečatljiviji bukvalni prevod jednog od komentatora
košarkaških utakmica na kanalima Arenasport "Uzima šut", koju su brzo prihvatili i drugi) i
transkripciji imena stranog porekla na srpski jezik koja se sprovodi isključivo prema engleskom
izgovoru (engleskoj transkripciji), ne uzimajući u obzir izvorni jezik iz kog ta imena potiču.

Dakle, za pravilnu transkripciju njenog prezimena (ne samo njenog, vec i mnogih drugih)
na srpski jezik, nije merodavno kako ga ona (njen tata) izgovara, kako je ona "primorana" da ga
izgovara u Danskoj, kako ga izgovaraju u Danskoj, na Eurosportu, i gde sve još, već isključivo
jezička pravila koja se odnose na transkripciju ličnih imena iz poljskog u srpski jezik.

Odmah da napišem da ja to neznam. Ali, srećom, postoji Fililoški fakultet, na njemu je i grupa
za poljski jezik, pa bi bilo lepo da se autor clanka obrati njima za savet, ili pomoć, i da jednom
za svagda rešimo ovaj problem.
Ovim mi nije namera da omalovažim pisca članka, naprotiv. Namera mi je da autor(i) najčitanijih
stranica posvećenih tenisu ulože taj mali dodatni napor, da se stranice posvećene tenisu (sportu uopšte)
kvalitetom jezika izjednače sa standardom koji je dostignut u stručnom aspektu.

E Djoksa, Djoksa...

pre 13 godina

(Djoksa, 2. februar 2011 11:41)

ADIDAS teniska haljina ANE IVANOVIC sa AUSTRALIAN OPEN-a 2011 je NAJPRODAVANIJI zenski teniski odevni predmet nakon AUSTRALIAN OPEN-a 2011.
http://blogs.tennis.com/the_pro_shop/2011/02/oz-open-gear-interest-grows.html

TOLIKO JE CAROLINE WOZNIACKI "ZASENILA" ANU IVANOVIC.

Dusan Popovic

pre 13 godina

Prvo da pohvalim Sasu sto je svojim tekstovima opet vratio paznju na teniske strane. Dosta zanimljivih i dobrih tekstova tokom AO.

Sto se tice Karoline (da joj ne spominjem prezime i time upadnem u zamku) ona nikoga ne ostavlja ravnodusnim Ili je volis ili je ne volis. Ja spadam u drugu grupu. Kao sto napisa neko nije problem sto igra defanzivan tenis, vec sto se ne trudi da osvoji poen. Nadao sam se da ce shvatiti da mora da poveca agresivnost da bi uradila nesto znacajnije, ali ocito da se ona odlicno oseca u taktici "ko moze duze da izdrzi". U mecu protiv Skjavone je bila igracki ponizena. Zena koja je provela sigurno 7-8 sati vise na ternu do tog meca, pri tome imala i maraton sa Kuznjecovom u prethodnom kolu, igrala sa povrdom, ju je razbila u prvoj polovini meca. Jedino sto sam prometio kod Karoline je bilo u stilu " Izdrzi jos malo sada ce da se srusi pa cu da je dobijem". Na kraju se to i desilo. U polufinalu sa Li, dok je Kineskinja uglavnom promasivala sve je bilo u redu. Cim su pocele loptice da ulaze kod Karoline je nastao raspad, treci set 15-0 u vinerima. Kako je mislila da dobije mec?

Jedini njen adut, ako ovako nastavi, da ce kad tad uzeti GS su krstenice najaboljih teniserki. Kada odu Kim i Serena, put ce biti otvoren, jedino da se do tada ne pojavi neka nova mlada nada. Mada takvih nema na vidiku.

danijela

pre 13 godina

miss voznacki igra najgori moguci tenis, pa nalazila se ona na sto i jednom prvom mestu. osim toga, njen karakter se pokazao toliko puta na terenu - krajnje je nesimpaticna u svakom pogledu. cim gubi, neobjasnjivi med. tajm aut ili neko drugo foliranje i izmisljanje povreda. cemu ona pauza sa na li na kraju prvog seta? itd itd...a prezime? pa mogu ja da zivim u kini, ali me to nece ciniti kineskinjom niti moje ime kneskim...

Viktor Troiki

pre 13 godina

Znači dragi novinar se priklonio onima u Danskoj koji nisu umeli da kažu Voznijacki. Jednog mog prijatelja Ognjena koji živi u Americi svi zovu Onion jer ne mogu da izgovore gnj i sta onda, treba da mi počnemo da ga zovemo tako? On se inače odaziva i na to. Glupo da gluplje ne može biti.

juper sunak

pre 13 godina

@(Dorćolac, 2. februar 2011 12:15)

Postovani, interesuje me na kom ste to drugom sajtu kolumnista, kao i to da li i javno u svojim kolumnama stojite iza pojedinih stavova izrecenih ovde pod nadimkom.

P.S. Mislim da bi svaki kolumnista morao znati da se rec "izšlifuje" (ne ulazeci u to da li je zargonska) zapravo pise "išlifuje", kao i razloge zasto je to tako.

Vlada

pre 13 godina

Ozmo, čudi me od tebe da si pao u tako jeftinu zamku. To što stranci za nju kažu da je Voznijaki, ne znači da je to njeno prezime. Njeno prezime se čita Voznijacki. Uostalom, znači li da bi, ako se rukovodimo načinom na koji stranici izgovaraju imena inostranog proekla, Troickog trebalo da zovemo Troiki, kako ga većina zove!? Što ne volim Ozmo to jeftino pomodarstvo koje potiče iz vaše redakcije.
(Aleksandar, 5. februar 2011 10:22)


..."ona sama prezime izgovara „Voznijaki“. Smatram da je besmisleno da bilo ko devojku uči kako joj se pravilno izgovara prezime, bez obzira šta kažu lingvisti i genealozi."

Troicki ne zove sam sebe Troiki, pa paralela baš i nije na mestu. Čovek je lepo napisao da je zove, kako i Karolina sama izgovara svoje prezime. Možda i nije pravilno, ali hajde da ne budemo "veći katolici od Pape".

Sanja

pre 13 godina

Dorćolac, znajući tvoje druge komentare malo sam razočarana ovim. Stanislas, se zaista piše Stanislas a ako Karolina želi da bude Vozniaki ne vidim razlog da neko bude protiv.

Što se tiče ljubomore na slovensku rasu. Isti pritisak su imale i Morezmo i Klajsters, ali njih dve su uspele na kraju da pobede psihološku barijeru i imaju te titule. Na Jeleni, Dinari i Karolini je da pokažu da slovenska rasa može da pobedi psihološku barijeru. Nema potrebe za kompleksima.

Sly-ah

pre 13 godina

"Наиме, носилац неког имена има искључиво право да одреди како ће га и писати и изговарати и веома је мали број случајева када закон прописује другачије решење."

Правопис српског језика, Матица српска, Нови Сад, 2010.
Одељак о транскрипцији.

Goran

pre 13 godina

@Alal Cufte: Sta znaci biti Danac, a sta biti Poljak? DA li to odredjuje broj danskih i poljskih krvnih zrnaca, ili covek ipak ima nekog izbora? Ako su joj roditelji Poljaci, da li to znaci da je obelezena kao Poljakinja (bez ikakve lose namere prema Poljacima) i da sad MORA da svima prica kako je Poljakinja, bez obzira na to sto se sama oseca kao Dankinja i potpuno prihvata obicaje drzave u kojoj zivi? Halo, nacionalisti, pustite ljude da zive i setite se osnovne stvari - prvo ste ljudi ili neljudi, pametni ili glupi, lepi ili ruzni, dobri ili zli, vesti ili trapavi, dobri ili losi teniseri ... pa tek negde na 200-tom mestu Srbin ili Hrvat, Danac ili Poljak ...

kenny brook

pre 13 godina

Kritikovati neciji stil igre je glupost. Tenis je sport u kojem je potrebna raznovrsnost, kako bi mecevi i protivnici bili razliciti, a samim tim i nepredvidljiviji i uzbudljiviji. Pa do nedavno su svi "eksperti" jaukovali kako treneri stvaraju iskljucivo jednodimenzionalne udaracice koje, kad im ne ide udarac i kad prave puno neiznudjenih gresaka, nemaju plan B u igri. To se cesto spocitavalo i Ani, narocito na pocetku karijere. Ako "strucnjaci" nisu zadovoljni Karolinom, neka je njihove ljubimice pobedjuju i svrgnu ako mogu i resen problem. Sve drugo je besmisleno, kao i uporno guranje Mareja ispred Noleta od strane nekih poput mucenog Vilandera koji i dalje ne prestaje sa tim.

Cika Sima

pre 13 godina

Komentar "Dylan Dog, 2. februar 2011 21:39" je fantastican. I ne mogu da verujem da ima 9 negativnih preporuka (u trenutku dok ovo pisem). Sve sto bih napisao na temu igre Karoline Voznija(c)ki je tu - samo lepse sroceno.

Sto se tice gomile komentara a ticu se pisanja imena - stvarno mi nije jasno zasto to mnogi predstavljaju kao temu od presudne vaznosti. Mogao bih da nazovem egoisticnim tripom da nekome smeta izgovor njegovog imena (meni nikad, neka stranci izgovaraju kako im je najlakse) ali da sama Karolina kaze da izgovara "Voznijaki", da je u Poljskoj zovu na oba nacina, i da to njoj ne smeta, ali smeta velikom Srbinu zavaljenom u sopstvenoj fotelji - zaista ne znam u koju bih psiholosku kategoriju to svrstao.

"Ima li kraja našoj nepismenosti." Izgleda da nema. Ako je "Mari" onda je i "Gren slem" jer to "d" ne cujes potpuno na engleskom izgovoru. A i "Murray" se ne izgovara ni "Mari" ni "Marej" nego je nesto izmedju. A ako ti je bas toliko stalo do precistog novogovora mogao bi da pokrenes i sledecu inicijativu - da pisemo "Mančst(r)" (ni to "r" se ne cuje skroz) a ne "Mančester" kako nepismeni i neznalice pisu.

xzx

pre 13 godina

Nisam neko ko preferira Karolinin tenis,naprotiv,ali,umesto da napadaju nju,treba nesto da porade na izmeni sistema bodovanja!
Isto vazi i za atp,prvenstveno za N.Djokovica,koji je u prvoj polovini prosle godine ispadao u 2.3.kolo a cetvrtfinala su mu bila najveci domet,nista osvojio nije,o odbrani poena da ne govorim,i bas je u tom periodu bitisao na 2.poziciji!Pre nego sto pocnete da napadate,pogledajte njegove rezultate iz tog perioda i videcete o cemu pricam.
Znaci sa bodovanjem nesto skroz nije u redu i trebalo bi hitno da se menja!
Tako bi svako prema svojoj zasluzi i uspehu zauzeo mesto koje mu pripada,a ne da se oslanja na tudje kikseve!
Karolina svakako nije najbolja teniserka na svetu,samo sticajem okolnosti ima najvise bodova.Uostalom tako ce na to 1.mesto i gore pomenuti da dodje,ali niko od vas se tada nece buniti..

Aleksandar

pre 13 godina

Ozmo, čudi me od tebe da si pao u tako jeftinu zamku. To što stranci za nju kažu da je Voznijaki, ne znači da je to njeno prezime. Njeno prezime se čita Voznijacki. Uostalom, znači li da bi, ako se rukovodimo načinom na koji stranici izgovaraju imena inostranog proekla, Troickog trebalo da zovemo Troiki, kako ga većina zove!? Što ne volim Ozmo to jeftino pomodarstvo koje potiče iz vaše redakcije.

Dylan Dog

pre 13 godina

@Cika Sima

Mislim da ste vrlo blizu suštine.
Dakle, ne postoje defanizivni i ofanzivni stilovi teniske igre!
Postoje trenuci kada se u jednom poenu branite i kada napadate. Tada ste, da upotrebimo strane termine, u defanzivi i u ofanzivi, respektivno. Ovde se umesto termina PASIVAN i AGRESIVAN (proaktivan) tenis, nekorektno koriste termini defanzivni i ofanzivni tenis, čime se pokazuje osnovno nerazumevanje.

Pasivan tenis karakteriše vraćanje loptice u teren protivniku, bez želje da se preuzme inicijativa u poenu, iako postoje uslovi da se to učini.
Agresivan tenis je tenis u kome igrač koristi svaku povoljnu priliku da preuzme inicijativu u poenu.
Igrač koji ima više samopouzdanja pre pokušava da preuzme inicijativu i trudi se da on odlučuje o ishodu poena. Igrač koji dobro pokriva teren i uspešno može da odoli napadima, može da odluči da samo drži loptu u igri i da svesno prepusti inicijativu protivniku, očekujući grešku u vidu kraće lopte i sl., kada on preuzima inicijativu i pokušava da dođe do poena. To je stvar taktike, ali se može razviti i u stil igre.

Problem je što neki posetioci ovog portala smatraju da je udaranje po loptici iz sve snage i pokušavanje pravljenja vinera ili držanje visokog tempa - jedini agresivan (tj. po njima ofanzivni) tenis. E, pa NIJE.
Agresivan tenis podrazumeva pokušaj bržeg preuzimanja inicijative u poenu i njeno držanje do osvajanja poena. Inicijativa u poenu se može steći primenom raznih taktičko-tehničkih varijanti i šema. Mogu se vršiti varijacije po pravcu, po dubini, po vrsti rotacije, po količini rotacije i po tempu.
JJ, Voznijacki itd. ne udaraju jako po loptici, ali se ne može reći ni da igraju pasivno. Istovremeno ne igraju ni tako agresivno, kao npr. sestre Vilijams, Šarapova itd. Stvar je rezultata tzv. SWOT analize protivnika - kako će se taktički pristupiti meču, ali to je već priča za sebe i ovde nema prostora da se o tome diskutuje.

Kao što ranije rekoh, potrebno je usvojiti ispravnu terminologiju, da bi se znalo šta se hoće reći. U nedostatku literature i internet može puno da pomogne onima koji žele da se teniski opismene. Kada se steknu neka osnovna znanja iz taktike, puno se lakše razume dešavanje na terenu u toku meča, a samim tim je i uživanje u tenisu veće.

Uzdravlje!

dragana

pre 13 godina

Što se tiče Karoline mislim da je posle Safine najlošija igračica br.1 koja se pojavila.A to što pobeđuje je samo pokazatelj da se u ovom trenutku nije pojavila teniserka (na žalost, ali ubrzo će)koja igra raznovrstan tenis pa samim tim i bolji tenis od nje.Tačno da je mlada ali teško da će stil igre da promeni.Daleko je njena igra od igre Štefi Graf koja joj je uzor, čak ni slična njenoj ...nažalost

Sale Sale

pre 13 godina

Super clanak. Samo da ispravim ovog sto prica za danci i sto se pravi pametan; Z se izgovara u njezinom prezimenu. Zivim u Dk i gresis.

Stil joj dosadan, Ali mala je borac i svaka cast..

sima

pre 13 godina

Sasa,tvoj dansnji prilog je nekako pola-pola.ili ti i-i.. pocev od izbora teme do 'odrade sadrzaja; danas se moram sloziti potpuno sa @ Sasa i Shone..@ Dorcolac je napisao jedan 'neoptereceni'informelni prilog..i zaista ne vidim razloga ..ironiji; ali dobro, to nije tema; TEMA je ..'nesrecna Voznijaki'koja se po meni odlicno snalazi u svemu tome- sa dozom urodene poljsko-katolicke arogancije- svaka cast!Devojka, zagrejana sa svih strana..OD pocetka njene karijere za razliku recimo ..od SVIH nasih devojaka; Pogledajte samo ko su joj sponzori! Tim ima..neko rece ..najaci na svetu( otom potom, da je tako..)Ana je bila isto Adidasovo dete, i u nju su ulagali ( sigurno MEDIJSKI) ona se isto kao i KV s tim nosila neko vreme..ALI ANA je u to isto vreme imala DALEKO bolje rezultate od nje; Karolina se vec sada sve cesce zali, da joj obaveze, pre svega mediske, oduzimaju lavovski deo vremena; tu su 'muski nekako spaseniji';
Sto se tice njene igre ne bil ponavljo ono sto su Sasa i Shone napisali, samo bih dodao, da je ona samo u 1 i 2 rundi odigrala bez problema- mec sa Cibulkovom je ..trebala glatko da izgubi..da je Slovakinja koliko toliko sledila taktiku, ali ona je
toliko..srljala- usput isto je skor vinera za Cibulkovu bio komican..+- 40;
usput ja licno daleko vise ove sezone ocekujem od Cibulkove(+5) i obe Cekinje Kvitova se popela za +10, safarova +6- uopste ta 'ceska skola'je interesantna tema po sebi i sve su tu negde istih godina kao Vozniaki;

Zensko tenis je takav, kakav je, sve se jako brzo desava, velikih velicina( ajd i ja jedan pleonazam) nema i..to upravo moze i da bude interesantno!

Jedan 'debeli'pozdrav,
sto bi rekli Holandali, koji isto kao i vecina zapadnjaka nase glasove ni u ludilu ne mogu da izgovore- jedva su savladali -ic ali jandi Zeljko
ili Ljijana, su zelko i lilana a Vera je Fera..i tako dalje...imamo mi jednu staru: 'zivi me kako hoces samo me nemoj razbiti'..iskreno to radi kod nas..dok ne otkacis jer oni svi od reda od nas ocekivaju : da bar njihova imena ( ako nista vise) dobro izgovaramo.. prekidam!
A, Karolina,

Darko

pre 13 godina

Posto meni nije problem da izgovorim,ja cu je zvati Voznijacki jer tako i treba.
A sto se tice njenog stila,moje je licno misljenje je da treba napadati i slomiti protivnika da bi pobedio. Po meni ona nije sportista u dusi,jer nema dovoljno hrabrosti da napadne,nego joj je lakse samo da prebacuje lopticu. Kao sto ne volim bunker u fudbalu tako ne volim ni u jednom drugom sportu. Kad tad ce shvatiti da njene pobede ne vrede nista ako su dobijene na nesportski nacin - nemojte mi samo reci da je najbitniji rezultat,po meni je najbitnije doci do rezultata ljudski sportski,a to znaci napadati pa ko prevagne. Nacin je bitan! Ako to shvati mozda promeni nacin igre,ako ne, sigurno ce postati sinonim za dekadenciju u tenisu.

Sly-ah

pre 13 godina

Александре, нулто правило код преношења страних имена у српски је да се одређено име изговара онако како га изговара његов носилац (ако до тог можемо да дођемо, наравно). Аутор чланка је дао уверљиве аргументе за облик Вознијаки, а један од тих аргумената је да то презиме тако изговара његов носилац, сама Каолина Вознијаки. Такође, на Интернету, на неколико форума су вођене дискусије око изговора овог презимена, и сви се слажу да је оно Вознијаки (уз навођење сличних разлога које је овде навео аутор чланка). И ја сам дуго мислио да је она Вознијацки (односно Возњацки), али сад видим да нисам био у праву. Није јасно зашто говориш о "помодарству" из редакције Б92, када се они, изгледа једини труде да страна имена пренесу колико-толико коректно (рецимо, једино на Б92 можете пронаћи исправно транскрибовано презиме тенисера A. Murraya, која је, наравно, Мари, а не Мареј, како га је крстила већина редакција и спортских новинара. Да ли је и то помодарство из редакције Б92?

KKRalj

pre 13 godina

@Shone
Autor je baš i rekao: „Dankinja je u sadašnjem načinu bodovanja skupila najviše bodova i prva je na WTA listi. To je objektivna činjenica (pleonazam nije slučajan), a lični stavovi je li Voznijaki najbolja ili ne sasvim su druga priča”. To znači da se ne poistovećuje najbolja i najbolje rangirana ili ja nisam dobro shvatio?
Drugo, ni Safina ni Jelena nisu bila tako mlade kada su bile prve, pa je donekle bilo opravdano postavljati pitanje hoće li više uzeti gren slem ili neće. Voznijacki ima samo 20 godina i vreme radi za nju da pobedjuje i najbolje, to je suština.
Ja mislim da ona moze i da ce uskoro i osvojiti tu titulu.

Mili Split

pre 13 godina

Ja sam iz Splita i zvaccu je Vlaknjacki. Nije ona rekla celom svetu da je tako zovu nego Dancima.
Njena igra?
Pa ssto je ne pobede kad i nije neka? K'o da su Ccang, Vilander i da ne nabrajam, bili agresivi? E, to je bilo smor gledati, a postali legende..

Dorćolac

pre 13 godina

Iako pišem kao kolumnista na drugom sajtu, pojavom Saše Ozme ovde kao da je došlo do kvalitativne promene i novog duha. To me je i privuklo da se i ovde malo više ponovo aktiviram. To ne znači da se uvek slažemo u mišljenjima, valjda zato i postoji forum. Eto naprimer nikada ne bih dopustio da mi neko menja ime ili prezime. Ona je Vozniački i tako bi trebalo da bude. Znaju originali sa engleskog govornog područja vrlo dobro da prelome jezik kada se to zahteva. Dobar primer je Vlade Divac koji je uspeo da sve nauči da ga više ne zovu Divak. Ili recimo švajcarac StanislaS. Kakav Stanislas! Valjda je Stanislav! Ali pustimo to drugim ljudima, mi smo samo pusti teniseri. A ovo oko presije za stil, nema Gren Slem! Sve je to trla baba lan, namerno postavljanje takvih zajedljivih pitanja da prouzokuju nemir. Ljubomora na slovensku rasu. Svedoci smo naglim načinom promene bodovanja nakon Jeleninog prezimljavanja na čelu liste, kao sada Karolininog. Gledao sam njen meč sa Na Li i zaključio da je izgubila treći set zbog nedostatka kondicije u odnosu na Na Li. Razlog tome vidim u pojačanim kilogramima, što je lepo za oko ali ne i za duge i iscpljujuće mečeve. Veoma podseća na igru Martine Hingis u slabijem izdanju. Martina je mnogo bolje koristila širinu terena, a da ne govorimo o aprouču i volejima. Ali kako joj je otac bio vrstan fudbaler i kao takav otišao u Dansku, verujem da će da joj izšlifije i ishranu i dodatna teniska oružja, jer je to lakše sprovesti kod takve neprobojne igračice nego neke sa šupljinama.

Dermendziev

pre 13 godina

@Dylan Dog, 2. februar 2011 21:39)

Bravo za uvodne pojmove,pozdravljam!

Pravila,zakoni donose se, da bi se uredili odnosi u nekom procesu,grani,delatnosti,drzavi,svetu..., upravo zbog toga,da se nebi ekspeimenisalo i stvari razvodnjavale,tj da se ne bi stvarle zablude,"stvarao haos",odnosno da se ne bi islo u nedogled(sta je vaznije GS ili prvo mesto,dali j kokoska starija od jajeta ili obrnuto...).

Nauka,tehnologija,sport...uvek idu napred,pa u pojedinim momentima pojavluju se cak i bolja resenja,ali on se ne primenjuju sve dok se ne verifikuju,ne urede zakonom(najblaze receno cak i Preporukama,odnosno Rekomendacijama).

GS,pobednik Premijer M,pobednik Premijer.5...,po definiciji su titule,a №1 je po definiciji Pocasna titula,produkt sveukupnog trenutnog i minulog rada za zadnjih 52-e nedelje,tj rezultat rada koji se meri "rejtingovanim"(obratite paznju ne svih ostvarenih bodova-mnogi kazu neko ima tu i tu poziciju sto je odigrao najvise turnira,sto je apsolutno ne tacno) bodovima,a ovaj pobedama.tj ucinkom igraca.
Reiting daje niz pogodnosti prilikom zrebanja(primera radi:ne moze svako da ucestvuje na turnirima Premijer M,a i ko ucestvuje,dobijace jace ili slabije protivnike u zavisnosi od rejtinga!).

ITF je, cini mi Serenu proglasio teniserkom godine za 2010,a ne Karolina koja je zavrsla prva na rejting listi.Setimo se samo Anastasije Miskin koja je osvojila GS,a nije bila prva u reitingu,koja nije proglasena teniserkom godine za tu godinu ,ili nedavni primer Jelene Jankovic,bez osvojenog GS,bila prva u reitingu, proglasena od ITF teniserkom godine.
primedba:U Sereninom slucaju,kod odlucivanja,opet je uzet u obzir sveukupni njen rad, reiting na osnovu minulog rada.
Ukratko,najprostije receno, reiting,odreddjuje Rang("nivo")u datom momentu.

Lepota,simpatije,stil igre su sasvim nesto drugo i oni se ne poentiraju.a svaki uspeh ili neuspeh u sportu meri rezultatom.

Sto se tice izgovora(i sam sam cesto opravdano kritikovan,na svu moju zalost od mnogih stvari skoro da se ne mogu otarasiti)moj stav je sledeci: mislim da osobu treba izovarati onako kako je izgovaraju u toj drzavi,ciji je osoba drzavljanin):Zvanarjova(a ne Zvonarjeva),Dementjeva(a ne Dementieva),Pavljucenka(a ne Pavljucenko),Kirilenka(a ne Kirilenko),Davidenka(a ne Dovidenko-poreklom Ukrainac,da je drzavjanin Ukrajine-Dovidenko)...

Pozdrav svima i hvala Sasi, posebno sto je odabrao mozda pravu temu u pravom trenutku,gde se cesto sporimo ne samo mi ucesnici foruma,vec i novinari,reporter,eksperti....

I za sam kraj: mislim da je jedna pojava nedopustiva,a ponekad prisutna.Na svu zalost pojedini novinari i reporteri,ljudi koji javno nastupaju,javne licnosti kojima je pruzena prilika javnog nastupa, ponekad grubo vredjaju sporiste,pisanjtm ili komentarisanjem tokom prenosa.

Velika hvala na strpljenju!

Red Devil

pre 13 godina

Zamerati nekome na stilu igre koja donosi rezultate je ne samo besmisleno nego je i vrhunac licemerja.
Igra svakog pojedinca zavisi od njegovih/njenih psihofizickih mogunosti, znaci igras kako najbolje znas i umes i kako protivniku najmanje odgovora.
Igras za bodove i pare, a publika moze da navija za koga hoce. JJ takodje igra tako i kada je bila na vrhuncu tom igrom je takodje dosla do vrha WTA lestvice, takodje bez osvojenog grend slema. Nesto se ne secam da je tada bilo ko ovde trazio dlaku u jajetu i pisao da igra dekadentno i neatraktivno. I slazem se sa autorom, da bi se osvojo GS potrebno je vise rizikovati, kao sto to radi Novak.

Dylan Dog

pre 13 godina

@(druze, 15. februar 2011 05:30)

Jednostavno niste u pravu. Ili se ja bar uopšte ne slažem sa Vama. GS turnir je jedan od 4 turnira u 1 godini, a 1. mesto je svih 365 dana.

Mnogo je u teniskoj istoriji onih koji imaju GS turnir ali nikada nisu ni bili blizu 1. mesta, a vrlo malo ovih drugih. Na kraju, i JJ, Safina i Voznijacki još uvek nisu završile karijeru, pa bi trebalo da ostanemo strpljivi i damo im šansu. Evo, čak i jedna Klajsters, iako je bila prva 2003., jedva je u eri Sestara, Enan, Šarapove i ostalih Ruskinja došla do GS-a (tek 2005.), a sada ih ima nekoliko, a nikada još nije završila godinu kao br. 1. Jedna Kuznjecova ima 2 GS-a i još nekoliko finala, a nikada nije bila broj 1.

Još nešto, nemojte misliti da ćete ostaviti snažan utisak davanjem kratkih odgovora na relativno složena pitanja.

Pozdrav,

Teniski fan

pre 13 godina

Mislim da je manje bitno kako se njeno prezime izgovara,uostalom to je njen problem i izbor,ako ona zeli da je tako zovu,o cemu mi onda ovde diskutujemo?Njen stil igre mozda nije atraktivan za gledanje,ali moramo da priznamo da svo to trcanje i teranje protivnice da odigra udarac vise je rezultat napornih treninga,i u tenisu na kraju je bitan rezultat,niko se nece secati za 25,30 godina kako je ona igrala,nego sta je osvojila.Jos uvek nema Grand Slam,mada je jos uvek jako mlada,tako da ima vremena.Iskreno preferiram napadacki tenis,kada igraci/ce preuzmu inicijativu i stvar u svoje ruke.Da li je bolje biti na mestu broj 1 na WTA listi ili imati Grand Slam trofej u rukama,to je vec stvar izbora.Hajde da sacekamo pa da vidimo sta ce se desiti u ovoj sezoni,da li ce se Ana i JJ vratiti,Serena oporaviti od povrede,Enan se penzionisala,da li Ruskinje mogu nesto vise da urade,i na kraju da li ce Dankinja nesto promeniti u svojoj igri.

Bogdan

pre 13 godina

Auh! Kakav ekspertski komentar. Skoro da tu ima i neceg vise od profesionalizma u novinarstvu...napisano je zaista sa puno simpatija. Jedino se ne secam da sam video ovakav komentar od istog (ili bilo kojeg drugog) autora pre neke 2,5 godine, kada je Jelan Jankovic stizala i stigla do 1. pozicije na WTA turu na slican nacin, i kada su je prozivali, ne samo novinari, nego cak i neke koleginice. Ali Jelena nije imala mocni Adidas iza sebe, a ovde kuci je velikoj vecini predstavnika 7. sile bilo krivo sto lepotica Ana nije ponovo u toj situaciji da dosegne vrh...

Sotonov

pre 13 godina

Btw, ne kaže se ni Kim Klajsters, nego Kim Klejst'rs, odnosno Klejsters. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/Nl-be_kim_clijsters.ogg

Surovo ali istinito

pre 13 godina

Profesionalni tenis se igra zbog publike alias konzumenata (ako se uzmu marketinski aspekti i publika u sirem smislu).
Dakle igrac mora imati ili atraktivnu igru ili atraktivnu licnost (kako bi od dosadne igre napravio cirkus u medijima).
Onaj ko nema ni jedno ni drugo osudjen je na brzi medijski zaborav i to je ono zbog cega je mediji napadaju: ukratko ona ne privlaci i ne prodaje, samim tim beskorisno zauzima skupi medijski prostor time sto je No1.

Goran Bimbasic

pre 13 godina

Nije Vozniaki, nego Voznijacki, devojka je Poljakinja, tata joj se zove Pjotr Voznijacki, a njegov deda bi se prevrnuo u grobu da cuje vas i vama slicne kako falsifikujete podatke o njihovoj porodici!

sentinell

pre 13 godina

Wozniacki, Caroline - Dementieva, Elena 2:0,61 61,Wozniacki, Caroline - Zvonareva, Vera 2:0 ,75 60,Wozniacki, Caroline - Pavlyuchenkova, Anastasia 2:0 61,62,Wozniacki, Caroline - Gullickson, Chelsey 2:0,61,61,Wozniacki,Caroline - Chang, Kai-Chen 2:0,60,60,Wozniacki, Caroline - Cibulkova, Dominika,2:0 64 61,Wozniacki, Caroline - Zvonareva, Vera 2:0 63,62,Wozniacki, Caroline - Kuznetsova, Svetlana,2:0 62 63....U sto je dosadna,ubije boga u igračicama :-)
Samo naprijed Caro...

Cika Sima

pre 13 godina

Moracu ponovo da se ukljucim u diskusiju. Previse puta sam procitao ovde "defanzivan tenis". Slicno kao kada za neku kosarkasku ekipu procitam da igra "previse defanzivno" ili "odbrambeno". Moje misljenje je da su oba termina podjednako besmislena. To vodi poreklo iz fudbala - gde je moguce sabiti 10 igraca u kazneni prostor i samo izbacivati loptu.

U tenisu (slicno kao sto u kosarci napadi idu naizmenicno) - igrac mora vratiti lopticu koja stigne na njegovu/njenu polovinu. Ako to ne uradi, nece biti ni poena sasvim sigurno. Mozda ona ne igra dovoljno kvalitetno i rizicno (samim tim ni atraktivno) i ne osvaja dovoljno direktnih poena, ali kritikovati nekog zato sto mnogo trci i uspeva da vrati ono sto vecina teniserki objektivno ne bi mogla je pomalo apsurdno.

"Pa mogu ja da zivim u kini, ali me to nece ciniti kineskinjom niti moje ime kneskim"

Nece. Ti bi se verovatno u Kini potpisivala kao "Danijela" ili "Данијела" ocekujuci da Kinezi to razumeju. Tipicno srpski.

PI-tanje?

pre 13 godina

@Djoksa ''- lepo izvinjenje, lepo objasnjenje o trolu...ALI kako to da su svi na svoj komentar podobijali - nebulozne- minuse OSIM TEBE?

stefan141

pre 13 godina

Sto se tice njene igre meni se iskreno ne dopada jer jednostavno ne volim takav tenis volim tenis Ane,Marije,Serene.Ali to nije razlog da ja kazem da ne zasluzuje prvo mesto jednostavno ona igra tako ta igra pruza rezultate mada kada stigne do ozbiljinih protivnica lako gubi.A sto se tice uporedjivanja Jelene i Karoline to je cista glupost jeste da Jelena nije bas sada u nekoj formi i nije osvojila gs ali budimo realni kada je Jelena u formi moze da pobedi svakog i 2 klase je iznad Karoline evo dokaza Serenu pobedjivala 4 puta Venus 6 puta isto vazi i za Kim a karolina protiv svih ovih teniserki ima jedanu veliku nulu tako da sam ovaj podatak i podatak da je Jelena pobedjivala 4 puta svedoci da je Jelena svetlosnim godinama daleko od Karoline bar sto se tice pobeda nad top 10 teniserkama,naravno to u ovom trenutku bije slucaj posto je u ocajnoj formi videcemo u Dubaiju nadam se da ce obe nase devojke zabeleziti dobre rezultate.Srecno

sonja jovanović

pre 13 godina

Bilo bi dobro kada bi komentatori već jednom naučili da je Karolina poreklom Poljkinja i da je njeno prezime VoznjaCKi - dakle, C i K ne tvore K nego se oba glasa izgovaraju pojedinačno.

tennisguy

pre 13 godina

Ja ne volim stil igre koji Karolina prikazuje na terenu,malo mi je to dosadno,ali neki komentari koje sam procitao ovde su stvarno glupi.
Ne znam kako neko moze da kaze da Karoliona ne zasluzuje da je prva na listi!
Da ne zasluzuje ne bi ni bila !!!!!!
Devojka IGRA cele godine,PUTUJE po celom svetu, TRENIRA ko konj (sto se u njenoj igri ocigledno i vidi) i normalno je da je prva na svetu!!!! Pa ni Kim nije imala gren selm bas dugoooooooooo ,pa evo sad ima 4 , a sobzirom da Karolina ima samo 20 g, sigurno ce uzeti bar jedan !

Tako da dosta vise s komentarima o njnom prvom mestu ili da je tu Serena ili da Kim igra stalno ,ili da Venus,Henin ili Sarapova vise rade Karolina ne bi bila ni medju 10 ! Epa dragi moji PRVI na svetu ne osvaja po jedan gs u sezoni i leskari celu god, vez igra 11 mesecu konstantno, trenira svaki dan, putuje non stop i zato je Karolina PRVA !!!!
btw i Morezmo je dobar primer za konstantnos , dugo nije imala gs ,pa je opet uzela 2 !

Djoksa

pre 13 godina

@PI-tanje
Ne znam sta hoces da kazes? Mozda mi je na samom pocetku bilo bitno koliko imam preporucenih komentara ali sada vise ne. Narocito zato sto sam pre par dana dobio preko 5700 preporuka na moj komentar (moj komentar nije "pobedio", pobednik je imao preko 9000 preporuka). Ovde sam iskljucivo zato da bih podelio strast koju osecam prema ovom sportu i da razmenim svoja razmisljanja sa onima koji vise od mene znaju o ovom sportu. A takvih hvala bogu ovde ima. Ako ce ti biti lakse, udaraj mi slobodno minuse. Pozdrav,

zelena trava

pre 13 godina

Ne znam na sta misle ovi ljudi koji pisu da devojka ne igra da osvoji poen. Njeno prebacivanje je dovedeno do ciste perfekcije i ona upravo time ide na osvajanje poena. Njene loptice u 99% slucajeva ulaze u polje, sto njene protivnice nisu postigle i tacka. Ona ima strpljenja i kondicije da je tako ubacuje dok neko drugi to nema i kad-tad pogresi. Ne moze biti dosadnije, ali je efikasno. Jeste prelepo kad Ana osvoji poen forhendom ili Kim iz nekog udarca u trku ili nadmudrivanja ili Francesca sa onim svojim akrobacijama, ali kad vam to ne ide od ruke, poen odlazi protivnici. One koje imaju iskustva i strpljenje razbijaju Caroline. I na kraju moram da dodam da ona ima fantasticnu zelju za pobedom, vrlo je koncentrisana i smirena (sto i morate biti za tu vrstu tenisa) i uradice sve sto mora da osvoji taj GS, a vremena ima napretek.
E sad, sto se tice onih ocajnih haljinica, zanima me kako Stela McCartney moze da se potpise ispod njih.

Snukeroni

pre 13 godina

Ostavite devojku na miru, ima jos vremena za nju da napreduje :)

Sto se imena tice i to je nebitno, ako ona zeli da izgovara tako i to je okay

A sto se eksperata i transkripcija tice, sve ce dobiti smisao kada mediji i voditelji pocnu da oslovljavaju bivsu sada vec sampionku sa ZISTIN ENAN, a ne ZASTIN... kosa mi se dize LOL :)))

Da igra dosadan tenis, igra po meni
Da je sistem bodovalja nespretan, jeste ali idealno ne postoji plasim se ;)

Dermendziev

pre 13 godina

Ispravak: u predghodnom mom objavlenom komentaru stoji:
"...od d o d r e o d b r a n e, do d o b r o g n a p a d a.",
a treba:

"...od dobre odrane,do dobrog napada.."

Samo mali dodatk o Karolilininim "slabim ne renomiranim protivnicama": rejting je taj koji odredjuje protivnika i po pravilu polovine,cetvrtine,osmine......mreze su relativno dobro ujednacene.

sentinell

pre 13 godina

Nema ništa ljepše kad se neko osporava a onda taj isti koji je osporavan odgovori na najbolji mogući naćin,uzme turnir smaže sve bez izgubljenog seta,neke čak i pomete sa terena :-)
Bravo kraljice na još jednom uspjehu,samo ti i dalje meti,ma kako te zvali Woznicki ili Wozniaki,apsolutno svijedno :-) mene što se tiće....Vamos Caro :-)

Pera

pre 13 godina

Da se pridruzim protestima.
Nije Vonijaki nego VoznjaCki. Naucite vise kako je pravilno. Objasnjenje sa pocetka clanka ne pije vodu. Ovako vrlo ruzno zvuci i deluje neprofesionalno sa vase strane.

Dusan

pre 13 godina

Ja razumem insistiranje na muskom gren slemu (igra se bolji od 5 setova) ali na zenskoj strani je i dalje tri seta- turnir kao i svaki drugi. Sta vise na Austalia openu je bilo Australijanki koje upste nisu ni rangirane nego su dosle na specijalni poziv organizatora turnira!!

Hehe

pre 13 godina

Sto bi reko Vin Dizel u "Fast & Furious", "Ask any racer, any REAL racer. It doesn't matter if you win by an inch or a mile; winning's winning."

Miki

pre 13 godina

Svi znamo da ona ne bi bila prva da se Serena nije povrijedila. I nije toliki problem što nije pobijedila najbolje igračice , koliko način na koji je pobijedila one koje je pobijedila. Uglavnom sa tri puta manje direktnih poena od rivalke. Ali sa druge strane , ona je osvojila 6 titula u 2010g plus finale IW a igrala je i finale US Opena 2009. To govori da ipak ima neki kvalitet. S obzirom da ima samo 20g , ima dovoljno vremena da promijeni stil i da osvaja najveće turnire. Ne vjerujem da će se strmoglaviti na listi i potonuti u prosjek. Može dugo ostati na prvom mjestu i bez GS osvajajući manje turnire uz GS polufinala , četrvtfinala i možda neko finale.

Schmilo

pre 13 godina

VOŽNJACKI !!! To što Englezi sve čitaju kako oni misle da treba ne mora da znači da mi moramo da budemo takve dileje. Baš me zanima kako bi njima zvučalo da mi umesto Džon velimo Jovan i tome sl. Mislim, Tomas Rosiki i Džejkub Džanda i sve tome slično što se može čuti na Eurosportu stvarno zvuči retardirano.

Dragoljub Markovski

pre 13 godina

Još dok je bilo omalovažavanja prvog mjesta J. Janković na WTA listi, želio sam podsjetiti: veliki majstor u Formuli 1 - Keke Rozberg - postao je jedne godine šampion sveta a da nije pobijedio niti u jednoj utrci! Ili uzmimo onoliko najistaknutijih NBA asova, koji se nisu domogli šampionskog prstena. Treba li još?

Nije bilo nikakvog osporavanja.

mister no

pre 13 godina

Autor teksta izmislja toplu vodu.Novinari (a i svi drugi)bi trebali da izgovaraju imena sportista(a i svih drugih)onako kako se izgovaraju u izvornom obliku,dakle Voznjacki,Mari,fudbaler je Dzon Karew(a ne engleski Kerju).A sto se tice ofanzivnog i defanzivnog tenisa to ne postoji.Karolina igra(kao i svi)da dobije poen,nema tu ofanzive i defanzive.To sto je prva na VTA listi samo po sebi kaze da joj je tu i mesto a o ukusima ne treba raspravljati al drzim do toga da je Karolina jedna od lepsih teniserki.

Popov

pre 13 godina

Mala je povodljiva, bilo ju je sramota da se Danci i ostali zapadnjaci zlopate oko izgovora, pa je (fonetski neopravdano) dala blagoslov za pogresno izgovaranje svog imena... Ostaje nam samo da se nerviramo (ako nemamo pametnijeg posla) ... Sto se tice njene igre, nije tacno da se svodi samo na vracanje loptice u teren, tu teoriju sám sam platio crvenom novcanicom bacajuci je na Bartoli (uzela par gemova) iako je ista demonstrirala napadacki (na momente hazarderski) tenis, a mec ipak zavrsila sa manje vinera od Dankinje... Toliko o tome... P.S. Proslo je dovoljno vremena da bi smo i definitivno mogli da se slozimo da je stari B92 sajt bio bolji! P.P.S. Vratite ga ako ste posteni da priznate gresku! Sve najbolje...

ja

pre 13 godina

@Cika Sima
Uopste se ne slazem sa vasim komentarom. Termin "defanzivna" igra postoji i ima itekakvog smisla.
Dankinja ne igra defanzivan vec bih to nazvao "ultra-defanzivan" tenis.

Navescu ti samo dva primera iz dva njena meca.
Mecevi protiv cehinje Petre Kvitove prosle godine. Jedan mec su odigrale na Vimbldon, a drugi u Pekingu prosle godine.
U prvom mecu je Kvitova napravila 25 vinera i oko desetak neiznudjenih grsaka i razbila Karolinu sa 6:2 6:0,
U drugom mecu je napravila slican broj vinera, ali i slican broj neiznudjenih greski i taj mec izgubila sa 6:3 6:2.
Istovremeno dankinja je u oba meca imala jednocifren broj vinera.

Kod Karoline Voznjecki jednostavno nema napada. Ona vinere moze da naprvi jedino ako dobije neku loptu bukvalno na mrezi ili ako slucajno odservira neki as. Njena igra se svodi na to da pokusava samo da vraca dovoljno duboke i niske lopte i da ceka da njena protivnica napravi neku gresku. Te greske njene protivnice ne prave zato sto su primorane na greske, vec zato sto pokusavaju da naprave vinere protiv nje.
Od svih greski koje je cehinja pravila u ta 2 meca , 90% su bile ciste situacije, cesto i ziceri.
U prvom mecu Kvitova je pravila malo greski i pocistila Karolinu sa terena. U drugom je preterala sa greskama i zato izgubila.

Karolinina igra je takva da iskljucivo od greski njenih protivnica zavisi kako ce se taj mec zavrsiti.
Ako doceka dovoljan broj greski, uspe i da pobedi . Ako protivnica napravi samo desetak greski manje nego sto je njoj potrebno, onda umesto pobede dozivi katastrofalan poraz.
To je i glavni razlog sto Karolina ne uspeva da pobedi ni jednu ozbiljniju teniserku. Jednostavno teniserke iz vrha nikada sebi nece dozvoliti da naprave toliki broj greski da bi ih Karolina savladala.

Takav tenis jednostavno nema nikakvu perspektivu.

Setimo se fudbala i one titule na evropskom prvenstvu koju je osvojila Grcka.
Svi znamo kakav fudbal oni igraju: ruzan i defanzivan.
Gde su grci bili u fudbalu pre te titule? Gde su bili posle te titule?
Nigde.
Jednostavno su zaboravljeni jer takve stvari ni ne zasluzuju da budu zapamcene.

Ista sudbina ce zadesiti i ovu mladu teniserku.
To je jednostavno neizbezno.

sentinell

pre 13 godina

Kako sam juće i pretpostavio Peer out,danas J.J i ako ima fantastičan skor protiv kraljice Wozniacki danas će spakovati koferčiće :-)

sentinell

pre 13 godina

Gazi kraljica gazi :-) a jeste naporno kako se izgovara :-) ja je zovem KRALJICA pa nemam problema sa izgovorom....kraljica i dalje gazi,pozdravlja sve one koji kažu da igra dosadno,evo i Pennetta vam svim skupa šalje pozdrav Wozniacki - Pennetta 2:0 (62,60) :-) Vamos Caro :-)

sentinell

pre 13 godina

Ei J.J na ovakav naćin :-)
Pozdrav i za Bartoli baš mi je nešto žao :-) isto ko što će mi i Zvončice danas biti :-)
Vamos Caro i sretno danas u finalu :-)

Djoksa

pre 13 godina

Pa sta ako je defanzivna igracica. I Nadal je, pa ne vidim da ga neko napada zbog toga. Karolina to sto radi, radi najbolje na svetu i sasvim zasluzeno je na prvom mestu.Vidim da kod nas je uglavnom mrze, valjda zato sto je zasenila Anu u svakom pogledu.Ali, moramo biti realni i priznati da je Karolina trenutno najbolja igracica na svetu!

Maja

pre 13 godina

@Djoksa
Znači po tebi je Anini navijači mrze,jer je zasenila u svakom pogledu?
A Jelenini navijači je ne mrze? Jelenu nije zasenila, a Anu jeste? Zanimljivo.

E Djoksa, Djoksa...

pre 13 godina

(Djoksa, 2. februar 2011 11:41)

ADIDAS teniska haljina ANE IVANOVIC sa AUSTRALIAN OPEN-a 2011 je NAJPRODAVANIJI zenski teniski odevni predmet nakon AUSTRALIAN OPEN-a 2011.
http://blogs.tennis.com/the_pro_shop/2011/02/oz-open-gear-interest-grows.html

TOLIKO JE CAROLINE WOZNIACKI "ZASENILA" ANU IVANOVIC.

Dorćolac

pre 13 godina

Iako pišem kao kolumnista na drugom sajtu, pojavom Saše Ozme ovde kao da je došlo do kvalitativne promene i novog duha. To me je i privuklo da se i ovde malo više ponovo aktiviram. To ne znači da se uvek slažemo u mišljenjima, valjda zato i postoji forum. Eto naprimer nikada ne bih dopustio da mi neko menja ime ili prezime. Ona je Vozniački i tako bi trebalo da bude. Znaju originali sa engleskog govornog područja vrlo dobro da prelome jezik kada se to zahteva. Dobar primer je Vlade Divac koji je uspeo da sve nauči da ga više ne zovu Divak. Ili recimo švajcarac StanislaS. Kakav Stanislas! Valjda je Stanislav! Ali pustimo to drugim ljudima, mi smo samo pusti teniseri. A ovo oko presije za stil, nema Gren Slem! Sve je to trla baba lan, namerno postavljanje takvih zajedljivih pitanja da prouzokuju nemir. Ljubomora na slovensku rasu. Svedoci smo naglim načinom promene bodovanja nakon Jeleninog prezimljavanja na čelu liste, kao sada Karolininog. Gledao sam njen meč sa Na Li i zaključio da je izgubila treći set zbog nedostatka kondicije u odnosu na Na Li. Razlog tome vidim u pojačanim kilogramima, što je lepo za oko ali ne i za duge i iscpljujuće mečeve. Veoma podseća na igru Martine Hingis u slabijem izdanju. Martina je mnogo bolje koristila širinu terena, a da ne govorimo o aprouču i volejima. Ali kako joj je otac bio vrstan fudbaler i kao takav otišao u Dansku, verujem da će da joj izšlifije i ishranu i dodatna teniska oružja, jer je to lakše sprovesti kod takve neprobojne igračice nego neke sa šupljinama.

xzx

pre 13 godina

Nisam neko ko preferira Karolinin tenis,naprotiv,ali,umesto da napadaju nju,treba nesto da porade na izmeni sistema bodovanja!
Isto vazi i za atp,prvenstveno za N.Djokovica,koji je u prvoj polovini prosle godine ispadao u 2.3.kolo a cetvrtfinala su mu bila najveci domet,nista osvojio nije,o odbrani poena da ne govorim,i bas je u tom periodu bitisao na 2.poziciji!Pre nego sto pocnete da napadate,pogledajte njegove rezultate iz tog perioda i videcete o cemu pricam.
Znaci sa bodovanjem nesto skroz nije u redu i trebalo bi hitno da se menja!
Tako bi svako prema svojoj zasluzi i uspehu zauzeo mesto koje mu pripada,a ne da se oslanja na tudje kikseve!
Karolina svakako nije najbolja teniserka na svetu,samo sticajem okolnosti ima najvise bodova.Uostalom tako ce na to 1.mesto i gore pomenuti da dodje,ali niko od vas se tada nece buniti..

Shone

pre 13 godina

Moze da prica ko sta hoce, i svako ima pravo na svoj izbor i razlicite afinitete ali neke stvari u ovom tekstu jednostavno ne stoje. Prvo, autor u vise navrata gotovo poistovecuje termine kao sto su najbolji i najbolje plasirani a to svakako nije isto. To sto je neko skupio najvise bodova zahvaljujuci sistemu bodovanja jeste kako autor kaze objektivna cinjenica ali isto je objektivna cinjenica i da to ne znaci da je taj automatski i najbolji. Najbolji je onaj ko pobedi, i ko u krajnjoj liniji osvoji titulu a koga je to Voznjacki pobedila i koju je bitnu titulu osvojila. Apsolutno nista od toga nismo videli. Mozda ce ona nesto i osvojiti jer svakako da vreme radi za nju, ali dok se to ne dogodi reci da je Voznjacki najbolja je blago receno smesno.

Isto tako, koja je poenta "odbrane" Voznjacki od napada ljudi koji jednostavno nece da im se kaze jedno a oni vide da je istina drugacija. Ako su kako i sam autor kaze i druge teniserke slicnih karakteristika pre nje morale da prodju isti tretman pa se niko nije bunio zasto se sada posebno brani Voznjacki. Ako su Safina i Jankovic pre imale ovakav tretman, pre njih mozda jos neka igracica, to onda samo pokazuje da niko nema nista posebno protiv Voznjacki vec da javnost i novinari sirom sveta znaju da saberu 2 i 2, i da ne dozvoljavaju da im se rog prodaje kao sveca. Nemoze biti najbolji neko ko nemoze da pobedi ni Serenu, ni Klajsters, ni Enan, a na jedvite jade pobedi Sarapovu i Ivanovic (a obe su totalno van neke maksimalne forme kakve pamtimo od ranije).

Da bi neko bio najbolji, nije dovoljno da skupi najveci broj poena u jednom, aj da ne zvuci grubo ali moram reci specificnom sistemu bodovanja vec je potrebno da ispuni i neke druge uslove. Da bi neko bio najbolji mora skupiti dosta bodova (ne i najvise) ali mora osvojiti i bar jedan GS, nekoliko "manjih" a vidjenijih turnira, i sto je najbitnije mora da pobedi nekoga od najboljih. Dobar primer za to je recimo Ana Ivanovic iz perioda 2007/2008. Ona je u tom periodu uspela da odigra nekoliko GS finala (jos bitnije jedno je i pobedila), imala jos nekoliko polufinala, osvojila ne mali broj "manjih" turnira, i naravno imala pobede protiv velikih igracica i bivsih GS sampionki (Kuznjecova, Sarapova, Venus Vilijams). I pored svega toga, Anin uspeh je bio da samo na kratko bude najbolja na svetu. To je znaci neki minimum koji neko ko se smatra za najboljeg mora da ispuni. Sve ispod toga je sarena laza i prodaja magle. Moze autor da se ljuti ili ne ljuti ali ovo sto je Voznjacki dosada postigla je upravo to, jedna velika sarena laza i prodaja magle.

A sto se tice stila igre, to i nije neki problem. Tu se slazem sa autorom. Bilo je igraca koji su defanzivni pa su i pored toga bili najbolji jer ispunjavaju uslove za to. Defanzivna igra mozda nije atraktivna ali ako neko tako voli a postize rezultate, neka igra tako. To joj dakle jeste mana ali nije sustina cele price.

Na kraju, da ne bude zabune, svaka cast Voznjacki na svemu sto je postigla jer to ne da nije malo nego je za veliko postovanje. Ali, najbolja jednostavno nije (a nije cak ni blizu toga ma koliko bodova imala).

ja

pre 13 godina

Nije problem sto ona nije osvojila ni jedan gren slem. Problem je sto nije i ne moze da pobedi ni jednu ozbiljniju protivnicu.
Jeste ona prva po vazecem sistemu bodovanja i bodovima koje je osvojila, ali pogledajmo kako je uopste dosla do tih pobeda i bodova.
Nabrojacu samo titule koje je osvojila prosle godine:
1. Ponte Verde - turnir pete kategorije. Polufinale protiv 33., a finale protiv 52. teniserke na listi.
2. Kopenhagen - takodje turnir pete kategorije. Polufinale protiv 74., a finale protiv 51. na listi.
3. Nju Haven - takodje turnir iz najnizeg ranga. Polufinale potiv 13., a finale protiv 19. na listi.
4. Montreal - turnir trece kategorije. Na putu do finala pobedila je 7., 16. i 11. na listi.
5. Tokio - turnir trece kategorije. Na putu do titule pobedila 9., 10. i 11. na listi.
6. Peking - turnir druge kategorije. U polufinalu 18., a u finalu 4. teniserka na listi.
Zanimljivo je da je Karolina osvajala titule samo na turnirima na kojima nisu ucestvovale : Serena, Venus, Enan, Klajsters...
U stvari od njih 4 samo je Klajsters igrala na jednom od tih 6 turnira (Montreal).

Sem toga nije problem sto Karolina nema ni jednu GS titulu, ali pogledajte njen ucinak na GS turnirima prosle godine.
Jedno polufinale, jedno cetvrtfinale i 2 puta osmina finala.
Jesu li to rezultati za nekog ko treba da bude broj jedan?
Pa na 2 vezana turnira (Tokio i Peking) ona je osvojila isti broj bodova kao i na sva 4 gren slema.
A i ta 2 turnira je osvojila samo zato sto ni jedna od ozbiljnijih teniserki nije bila tamo.

Jelena Jankovic je bar te godine kada je bila prva odigrala 2 GS polufinala i jedno finale.
Dinara Safina te godine kada je bila prva igrala 2 GS finala i jedno polufinale.

Stvarno ne znam po cemu to teniserka koja na GS turniru jedva stigne i medju 8 najboljih zasluzuje da bude prva?
Na proslogodisnjim GS turnirima uspela je da pobedi svega 2 teniserke rangirane oko 15. mesta (Penetu i Sarapovu) i jednu teniserku iz prvih 30 (Peer).

Na kraju vezano za njenu defanzivu. Ima puno defanzivnih tenisera i teniserki i normalno je da takvi teniseri uvek prave manje vinera od protivnika.
Pa Nadal u 80% svojih meceva ima manje vinera od protivnika.
Medjutim nije ovde problem sto Karolina ima manje vinera, vec u tome sto ih uopste ne pravi.
Pa ona je prosle godine dobijala meceve u kojima je u celom mecu imala samo 3 vinera.
Evo u poslednje mecu sa Li Na u celom prvom setu je imala 2 vinera, a ipak dobila taj set.
U trecem setu nula vinera.
U drugom setu je pokusala da bude malo agresivnija. Uspela da napravi 8 vinera, a taj set najubedljivije izgubila.

Naravno da je najgori broj 1 u zenskom tenisu i zna se gde ce ona vrlo brzo biti.
Do kraja godine ce ispasti iz 10 najboljih.
Verovatno nece doziveti sudbinu Dinare Safine koja je evo ispala iz prvih 100.
Karolina ce se verovatno sa svojom "igrom" odrzavati negde izmedju 15-20 mesta, ali sumnjam da ce ikada vise u karijeri uci medju 10 najboljih.
Uvek ce biti turnira poput Kopenhagena, Nju Havena i slicnih na kojima ce Karolina skupljati bodove pobedjujuci teniserke koje nisu ni u prvih 50. Medjutim na ozbiljnijim turnirima ona jednostavno nema sta da trazi.
Splet raznih srecnih okolonosti ju je doveo na to prvo mesto, ali takve stvari se desavaju jednom u karijeri.
Ne moraju ni Serena ni Venus ni Klajsters da igraju. Ima i sada dovoljno dobrih teniserki koje su bolje od Karoline.
Pa nasa Bojana bi je pocistila sa terena i verujte mi da ce tako i biti u njihovom prvom susretu.
Pri tome ne mislim da je Bojana vrhunska teniserka, ali u odnosu na Karolinu jeste.

Aleksandar

pre 13 godina

Ozmo, čudi me od tebe da si pao u tako jeftinu zamku. To što stranci za nju kažu da je Voznijaki, ne znači da je to njeno prezime. Njeno prezime se čita Voznijacki. Uostalom, znači li da bi, ako se rukovodimo načinom na koji stranici izgovaraju imena inostranog proekla, Troickog trebalo da zovemo Troiki, kako ga većina zove!? Što ne volim Ozmo to jeftino pomodarstvo koje potiče iz vaše redakcije.

Bojana

pre 13 godina

Bas je njo potrebna odbrana.
devojka je prva na listi zavrsila godinu kao prva. samo jos 9 teniserki u istoriji tenisa je to uradilo.
Svaka cast, kad bi kao ona u svom poslu :)

mister no

pre 13 godina

Autor teksta izmislja toplu vodu.Novinari (a i svi drugi)bi trebali da izgovaraju imena sportista(a i svih drugih)onako kako se izgovaraju u izvornom obliku,dakle Voznjacki,Mari,fudbaler je Dzon Karew(a ne engleski Kerju).A sto se tice ofanzivnog i defanzivnog tenisa to ne postoji.Karolina igra(kao i svi)da dobije poen,nema tu ofanzive i defanzive.To sto je prva na VTA listi samo po sebi kaze da joj je tu i mesto a o ukusima ne treba raspravljati al drzim do toga da je Karolina jedna od lepsih teniserki.

sentinell

pre 13 godina

Wozniacki, Caroline - Dementieva, Elena 2:0,61 61,Wozniacki, Caroline - Zvonareva, Vera 2:0 ,75 60,Wozniacki, Caroline - Pavlyuchenkova, Anastasia 2:0 61,62,Wozniacki, Caroline - Gullickson, Chelsey 2:0,61,61,Wozniacki,Caroline - Chang, Kai-Chen 2:0,60,60,Wozniacki, Caroline - Cibulkova, Dominika,2:0 64 61,Wozniacki, Caroline - Zvonareva, Vera 2:0 63,62,Wozniacki, Caroline - Kuznetsova, Svetlana,2:0 62 63....U sto je dosadna,ubije boga u igračicama :-)
Samo naprijed Caro...

juper sunak

pre 13 godina

@(Dorćolac, 2. februar 2011 12:15)

Postovani, interesuje me na kom ste to drugom sajtu kolumnista, kao i to da li i javno u svojim kolumnama stojite iza pojedinih stavova izrecenih ovde pod nadimkom.

P.S. Mislim da bi svaki kolumnista morao znati da se rec "izšlifuje" (ne ulazeci u to da li je zargonska) zapravo pise "išlifuje", kao i razloge zasto je to tako.

Dylan Dog

pre 13 godina

Mislim da je besmisleno braniti se od nečega što ne pogađa cilj.
Pre svake diskusije trebalo bi proveriti i utemeljiti terminologiju, kako bi se izbegle bespotrebne rasprave oko značenja i težine pojedinih reči.

Prvo, šta to znači - BOLJI teniser?
Da li je to teniser koji u komparaciji sa drugim teniserom ima bolji međusobni skor?
Da li je to teniser koji ima više titula?
Da li je to teniser koji ima više titula sa turnira iz Masters serije?
Da li je to teniser koji ima više titula sa GS turnira?
Da li je to teniser koji je na 1 mestu liste profesionalaca?
Da li je to teniser koji ima najviše pobeda?
Da li je to teniser koji ima najbolji odnos pobeda i poraza u top 10 konkurenciji?
Da li je to teniser koji igra lepši tenis?
Da li je to teniser koji ima najelegantniju tehniku?

Nedvosmislen odgovor na sva gornja pitanja je NE.
Ili bolje, odgovor je: može i da bude, ali ne mora da znači!
Termin "bolji" je komparativ koji podrazumeva postojanje jednog ili više kriterijuma koji se uzimaju kao merodavni kada se daje procena. U suprotnom, ako se koristi bez pominjanja kriterijuma, stvara se konfuzija i po pravilu dolazi do rasprave.
Dakle, neko je bolji kada se procenjuje po tom i tom kriterijumu. Naravno, neka od navedenih pitanja su diskutabilna, jer podrazumevaju subjektivne odgovore (lepota i elegancija su stvar ukusa).

Karolina Voznijacki vrlo verovatno nije najbolja teniserka po mnogim od gornjih kriterijuma, ali je sigurno bila NAJUSPEŠNIJA teniserka na WTA turu u proteklih 365 dana. Zato je i prva na WTA listi. Svako ko to omalovažava - ne zaslužuje nikakav komentar.
Svako ko misli da je GS turnir vredniji od tog 1. mesta - relativizuje stvari. Skjavone ima GS, ali u apsolutnom smislu nije bolja tenisrka od JJ. Za JJ ne znam, ali mislim da bi Safina (koju su najviše nipodaštavali) vrlo verovatno trampila to nesrećno prvo mesto za 1 GS. Sirot Marej još uvek nema šta ni da trampi. Možda bi Nole dao 1 AO za prvo mesto? Lendl bi, kako sam kaže, menjao prvo mesto za 1 Vimbldon. Do skoro bi i Fed sve dao za 1 RG. Ono što nemamo - to nam najviše i nedostaje. Međutim, neko drugi to isto ima, ali više ceni ono što imamo mi. Sasvim normalna i prirodna stvar. Sve je relativno.

Inače, u prirodi novinara je da uporno postavljaju ista neugodna pitanja - ali Karolina jednostavno ne mora da odgovara na njih. Uvek se može reći: "No comment!" Kratko i jasno.

Jedno je sigurno. Ono što smo postigli sopstvenim, poštenim radom - niko nam ne može oduzeti. To nam prirodno pripada i neotuđivo je. S toga ga i ne moramo braniti. Uvek će postojati oni koji će naš uspeh omalovažavati, ali to više govori o njima samima nego o nama.

Uzdravlje!

Alal Cufte

pre 13 godina

Ona je Dankinja bas koliko sam i ja Danac (a imam danski pasos). Roditelji su joj POLJACI, pa ni pomocu navlakuse u ludilu, ne moze biti Dankinja. Uz to, tata s njom komunicira na poljskom, a ne verujuem da mama radi drugacije. Ona JESTE danska drzavljanka, ali ponavljam, Dankinja je kao sto je Kipketer Danac. Osim toga, ono lepo poljsko "WozniaCKI" se ovde u Danskoj izgovara kao Vozniaki...potpuno suludo! Shvatam da neko nakon pet generacija menja ili "izgled" ili izgovor prezimena ne bi li se prilagodio okolini, odnosno da ne upada previse u oci, ali ovo je smesno. Zamislite da neki Johnsonov sinak postane Dzonsonovic, samo zato sto se rodio u Srbiji. Suludo! I na kraju, ovde u Danskoj, medju mojim danskim prijateljima vazi da kad Wozniacki izgubi, postaje Poljakinja, a cim pobedjuje Dankinja :). U ovim krajevima (Skandinavija) nikad ne mozete postati ONI, i to je tuzno za sve one koji se stide samih sebe.

Goran Bimbasic

pre 13 godina

Nije Vozniaki, nego Voznijacki, devojka je Poljakinja, tata joj se zove Pjotr Voznijacki, a njegov deda bi se prevrnuo u grobu da cuje vas i vama slicne kako falsifikujete podatke o njihovoj porodici!

Lud

pre 13 godina

U pravu si, odmah pozovi Karolinu da joj objasnis kako ne zna da izgovara SOPSTVENO PREZIME. A kao dokaz navedi da mi Srbi imamo jednog igraca koji se preziva Troicki. Jer kakve veze ima, danska, poljska, srpska, eskimska prezimena, sve je to isto i isto se izgovara. A i ona je bezobrazna, misli da zna kako se preziva bolje od tenisko-lingvistickih strucnjaka iz Srbije. A pritom ni GS nije osvojila...

zelena trava

pre 13 godina

Ne znam na sta misle ovi ljudi koji pisu da devojka ne igra da osvoji poen. Njeno prebacivanje je dovedeno do ciste perfekcije i ona upravo time ide na osvajanje poena. Njene loptice u 99% slucajeva ulaze u polje, sto njene protivnice nisu postigle i tacka. Ona ima strpljenja i kondicije da je tako ubacuje dok neko drugi to nema i kad-tad pogresi. Ne moze biti dosadnije, ali je efikasno. Jeste prelepo kad Ana osvoji poen forhendom ili Kim iz nekog udarca u trku ili nadmudrivanja ili Francesca sa onim svojim akrobacijama, ali kad vam to ne ide od ruke, poen odlazi protivnici. One koje imaju iskustva i strpljenje razbijaju Caroline. I na kraju moram da dodam da ona ima fantasticnu zelju za pobedom, vrlo je koncentrisana i smirena (sto i morate biti za tu vrstu tenisa) i uradice sve sto mora da osvoji taj GS, a vremena ima napretek.
E sad, sto se tice onih ocajnih haljinica, zanima me kako Stela McCartney moze da se potpise ispod njih.

zelena trava

pre 13 godina

Kako lepo rece jedan komentator, ona je tu, na terenu, a vase je da je pobedite kad igrate protiv nje. Ako ne uspete, onda cutite.
Jedina zamerka koju imam na prvo mesto Caroline jeste da nije pobedila niti jednu relevantnu igracicu na tom putu i skupila je bodove igrajuci protiv osrednjih (odnos pobeda i poraza sa igracicama iz prvih 20 dovoljno govori). Izuzetak je Sharapova prosle godine, koja je samu sebe pobedila. To joj bas ne daje kredibilitet, ali devojka ima veliki marketinski potencijal (mlada, plava, prva na svetu). Gledajuci njenu karijeru jos mi je vise zao Ane i Jelene koje umeju da igraju, ali nemaju ambiciju da napreduju.

Sasa

pre 13 godina

Tipicna "naduvana" igracica, osrednjeg kvaliteta koja igra"dosadan "
tenis. Neprepoznatljiva po nekom "udarcu", previse defanzivna ali je i miljenica zapadnih medija kojima je "dosta" Srba, Hrvata, Rusa, Ceha, Kineza. Mediji su od nje napravili teniserku, oni ce je i srusiti(psihicki nece izdrzati) Njoj svaka cast za "postenu" borbu ali mislim da je ovo njen zenit, jer mislim da je i Jelena Jankovic "kompletnija" teniserka od nje a i skoro na istovetan nacin je dosla do broja 1 na WTA-listi. I u muskom tenisu je postojala velika dvojka , pa Novak Djokovic, pa svi ostali, ali od kako je Nole poceo da se rotira na prva tri mesta sa Rafom i Federerom, morace da ga upisu u veliku trojku. Uostalom , vreme ce pokazati da li ce Karolina da ostane na prvom mestu i da zapusi usta prvo meni kao njenom kriticaru i ostalima koji misle kao ja, ili ce pasti, jer treba da odbrani mnogo bodova, a nailaze devojke koje udaraju jace, brze i snaznije od nje.

Troiki :(

pre 13 godina

Obzirom da vidim dosta komentara u ovom smeru, da probam još jednom:

Nije problem što Karolina nema Grend slem titulu, takav je sistem obračuna rang liste, i tu se nema šta prigovoriti.
Problem je što naši novinari (posebno me brine kada su u pitanju novinari B92) bez ikakvog kriterijuma preuzimaju engleski izgovor pojedinih imena i prezimena, čak i tamo gde je to očigledna karikatura. Oni (englezi) kombinaciju CK čitaju kao K i to je njihovo pravo, ali devojka se preziva Voznijacki (čuo sam jednoga koji je čak prekrstio u Vožnjacki)!! Hoćemo li možda usvojiti i TROIKI (!!!!) obzirom da engleski komentatori tako izgovaraju Viktorovo prezime? Ima li kraja našoj nepismenosti. Dobro je da ste konačno barem shvatili da nije Gren (??) već Grend slem. 10 puta sam pisao o tome, a većina takvih komentara ne bude ni objavljena, kao što sam više od godinu dana pokušavao da "ispravim" Endijevo prezime u Mari (umesto pogrešnog Marej). Na B92 su se uglavnom pomirili sa tim, mada ima nepokolebljivih i istrajnih koji ne odustaju ni za živu glavu.

Molim vas da moj trud ne završi u korpi, možda nekome bude od pomoći. Ne pišem ovo zato što mi se tako hoće ili sviđa, već zato što stručna literatura tako nalaže. Pozdrav.

Goran

pre 13 godina

@Alal Cufte: Sta znaci biti Danac, a sta biti Poljak? DA li to odredjuje broj danskih i poljskih krvnih zrnaca, ili covek ipak ima nekog izbora? Ako su joj roditelji Poljaci, da li to znaci da je obelezena kao Poljakinja (bez ikakve lose namere prema Poljacima) i da sad MORA da svima prica kako je Poljakinja, bez obzira na to sto se sama oseca kao Dankinja i potpuno prihvata obicaje drzave u kojoj zivi? Halo, nacionalisti, pustite ljude da zive i setite se osnovne stvari - prvo ste ljudi ili neljudi, pametni ili glupi, lepi ili ruzni, dobri ili zli, vesti ili trapavi, dobri ili losi teniseri ... pa tek negde na 200-tom mestu Srbin ili Hrvat, Danac ili Poljak ...

Dermendziev

pre 13 godina

U savremenom tenisu granice,godine kada osvajate prvi GS svakako se pomeraju(nisu to vise 14-est,17-est ili 19-est ...i tesko da ce se povratiti,pa cak ako se i povrate,bice vrlo retko)iz prostog razloga:za neverne tome-konkurencija je iz dana u dana veca,ma koliko to zvucalo paradoksalno.Sada retko koja teniserka ili teniser,pre stupanja na pravu scenu,ne prodje koju skolu,akademiju,specijalizaciju....!A da ne govorim o uslovima treniranja.

Po nepisnom pravilu(a ona skoro i da dominiraju u sportu),sampionska igra,bilo timska ili pojedinacna ,uvek se gradila,a mislim da ce tako biti i u buducnosti od d o d r e o d b r a n e, do d o b r o g n a p a d a.

Ako tome dodamo da je Karolina vrlo intiligentna ,hitra i pomalo lukava devojka(u igri-"navlacenje protivnice balonima,"uspavlljivanjem","zavaravanjem" i drugim "lukavstvima", a na konferencijama za stampu i slicnim - razoruzavanjem pojedinih novinara na samom startu,pre no sto oni njoj postave ono "cuveno i dosadno" pitanje :"danas sam opet pobedila,dali imte pitanja?"...).

Devojka bez kompleksa,sa jednim od najboljih strucnim stabom,radna i marljiva(cesto sam navodio,poredio, primer uspeha gde talenat nije presudan-sa"talentovanijom",ali u isto vreme "lenjom i razmazenom" Sabinom Lisicki),"dvojka sa celicnim nervima"-Karolina,nadam se da ce uspeti ,nadavno uz nadogradnju svoj igre,da tokom svoje karijere osvoji GS,o kome svaki teniser(ka)masta.Bodove joj poklonio niko nije,reitingovana je po istim pravilima,kao i ostali TOP10.Po vazecoj sistemi,sve dok onaj koji ima najvise bodova,taj je zasluzeno prvi.
Srecno Karolina!

PS:za nostalgicare("novopecene reformatore sistema bodivanja"),kojima ne odgovara postojeci sistem bodovanja,zbog njihovih ljubimica:sve je unapred uracunato:zar je 2000 bodova malo za titulu GS u odnosu na "peti GS"(IW ili Majami)-1000 bodova,gde je isti boj ucestnika,gde se isto igra u tri seta,gde je vreme odrzavanja neuporedivo manje-duplo manje,pa samim tim je i napornije.Istini za volju nosioci su u prvom kolu slobodna,pa i odatle 1000,a ne 2000bodova!Za kriticare "dosadnog tenisa" i pristalice "romanticnog tenisa" ponavljam cuvenu frazu velikog Valerija Lobanovskog,tedasnjeg trenera Dimama iz Kijeva,kada je Dinamo sve redom "rubio"(po tri i vise golova razlike-Blohin,Burjak i drustvo).Na kritiku igre njegovog tima,kriticarima se obratio pitanjem:"Molim vas lepo,recite mi blize,sta je to romantican fudbal?"

Ilija

pre 13 godina

U vezi izgovora:
Bilo bi vrlo smesno ako bi ime onog 'naseg' Raonica iz Kanade izgovaraju kao RaoniK.

Ili da mi izgovaramo ime bivseg vozaca F1, Jacques Villeneuve, citajuci ga po pravilima naseg izgovora.

Dakle pravilo bi logicno trebalo biti da se izgovara kao u originalnom jeziku.

Cesto u engleskim tekstovima napisu da se prezime direktora Renoa Ghosn-a izgovara kao engleska rec 'gone'.

Moljac

pre 13 godina

To što ona pristaje da joj iskrive ime, što se stidi svog porekla, to joj kod mene smanjuje rejting. I, kako neko reče, i Divca su prvo zvali Divak, pa Divač, na kraju su naučili da je Divac. I zato on i jeste div, što ih je svojim talentom naučio da ga poštuju, pa su morali da nauče i kako se zove. Šlihtare nikad nisu veliki ljudi. Ja ću je ipak i dalje zvati Voznijacki. Makar ću time pokazati malo više poštovanja prema Poljskoj od nje same.

Dylan Dog

pre 13 godina

@Cika Sima

Mislim da ste vrlo blizu suštine.
Dakle, ne postoje defanizivni i ofanzivni stilovi teniske igre!
Postoje trenuci kada se u jednom poenu branite i kada napadate. Tada ste, da upotrebimo strane termine, u defanzivi i u ofanzivi, respektivno. Ovde se umesto termina PASIVAN i AGRESIVAN (proaktivan) tenis, nekorektno koriste termini defanzivni i ofanzivni tenis, čime se pokazuje osnovno nerazumevanje.

Pasivan tenis karakteriše vraćanje loptice u teren protivniku, bez želje da se preuzme inicijativa u poenu, iako postoje uslovi da se to učini.
Agresivan tenis je tenis u kome igrač koristi svaku povoljnu priliku da preuzme inicijativu u poenu.
Igrač koji ima više samopouzdanja pre pokušava da preuzme inicijativu i trudi se da on odlučuje o ishodu poena. Igrač koji dobro pokriva teren i uspešno može da odoli napadima, može da odluči da samo drži loptu u igri i da svesno prepusti inicijativu protivniku, očekujući grešku u vidu kraće lopte i sl., kada on preuzima inicijativu i pokušava da dođe do poena. To je stvar taktike, ali se može razviti i u stil igre.

Problem je što neki posetioci ovog portala smatraju da je udaranje po loptici iz sve snage i pokušavanje pravljenja vinera ili držanje visokog tempa - jedini agresivan (tj. po njima ofanzivni) tenis. E, pa NIJE.
Agresivan tenis podrazumeva pokušaj bržeg preuzimanja inicijative u poenu i njeno držanje do osvajanja poena. Inicijativa u poenu se može steći primenom raznih taktičko-tehničkih varijanti i šema. Mogu se vršiti varijacije po pravcu, po dubini, po vrsti rotacije, po količini rotacije i po tempu.
JJ, Voznijacki itd. ne udaraju jako po loptici, ali se ne može reći ni da igraju pasivno. Istovremeno ne igraju ni tako agresivno, kao npr. sestre Vilijams, Šarapova itd. Stvar je rezultata tzv. SWOT analize protivnika - kako će se taktički pristupiti meču, ali to je već priča za sebe i ovde nema prostora da se o tome diskutuje.

Kao što ranije rekoh, potrebno je usvojiti ispravnu terminologiju, da bi se znalo šta se hoće reći. U nedostatku literature i internet može puno da pomogne onima koji žele da se teniski opismene. Kada se steknu neka osnovna znanja iz taktike, puno se lakše razume dešavanje na terenu u toku meča, a samim tim je i uživanje u tenisu veće.

Uzdravlje!

Cika Sima

pre 13 godina

Moracu ponovo da se ukljucim u diskusiju. Previse puta sam procitao ovde "defanzivan tenis". Slicno kao kada za neku kosarkasku ekipu procitam da igra "previse defanzivno" ili "odbrambeno". Moje misljenje je da su oba termina podjednako besmislena. To vodi poreklo iz fudbala - gde je moguce sabiti 10 igraca u kazneni prostor i samo izbacivati loptu.

U tenisu (slicno kao sto u kosarci napadi idu naizmenicno) - igrac mora vratiti lopticu koja stigne na njegovu/njenu polovinu. Ako to ne uradi, nece biti ni poena sasvim sigurno. Mozda ona ne igra dovoljno kvalitetno i rizicno (samim tim ni atraktivno) i ne osvaja dovoljno direktnih poena, ali kritikovati nekog zato sto mnogo trci i uspeva da vrati ono sto vecina teniserki objektivno ne bi mogla je pomalo apsurdno.

"Pa mogu ja da zivim u kini, ali me to nece ciniti kineskinjom niti moje ime kneskim"

Nece. Ti bi se verovatno u Kini potpisivala kao "Danijela" ili "Данијела" ocekujuci da Kinezi to razumeju. Tipicno srpski.

Snukeroni

pre 13 godina

Ostavite devojku na miru, ima jos vremena za nju da napreduje :)

Sto se imena tice i to je nebitno, ako ona zeli da izgovara tako i to je okay

A sto se eksperata i transkripcija tice, sve ce dobiti smisao kada mediji i voditelji pocnu da oslovljavaju bivsu sada vec sampionku sa ZISTIN ENAN, a ne ZASTIN... kosa mi se dize LOL :)))

Da igra dosadan tenis, igra po meni
Da je sistem bodovalja nespretan, jeste ali idealno ne postoji plasim se ;)

Bogdan

pre 13 godina

Auh! Kakav ekspertski komentar. Skoro da tu ima i neceg vise od profesionalizma u novinarstvu...napisano je zaista sa puno simpatija. Jedino se ne secam da sam video ovakav komentar od istog (ili bilo kojeg drugog) autora pre neke 2,5 godine, kada je Jelan Jankovic stizala i stigla do 1. pozicije na WTA turu na slican nacin, i kada su je prozivali, ne samo novinari, nego cak i neke koleginice. Ali Jelena nije imala mocni Adidas iza sebe, a ovde kuci je velikoj vecini predstavnika 7. sile bilo krivo sto lepotica Ana nije ponovo u toj situaciji da dosegne vrh...

Freakz

pre 13 godina

Mozda se vecini ne svidja to sto je ona No1, jer nije osvojila GS i igra defanzivno, al da li je nekome palo na pamet da nije to njena krivica? Zar nisu krivi oni koji su napravili takav nacin bodovanja? Plus ovo znaci da je ona najkonstantija igracica, kao sto je i JJ nekada bila.

Sto se prezimena tice imajuci u vidu da je ona Dankinja i da Danci njeno prezime izgovaraju Voznijaki, onda je ona Voznijaki i tacka. Ako njoj i njenim roditeljima to odgovara nema sta mi da se bunimo....

Miki

pre 13 godina

Svi znamo da ona ne bi bila prva da se Serena nije povrijedila. I nije toliki problem što nije pobijedila najbolje igračice , koliko način na koji je pobijedila one koje je pobijedila. Uglavnom sa tri puta manje direktnih poena od rivalke. Ali sa druge strane , ona je osvojila 6 titula u 2010g plus finale IW a igrala je i finale US Opena 2009. To govori da ipak ima neki kvalitet. S obzirom da ima samo 20g , ima dovoljno vremena da promijeni stil i da osvaja najveće turnire. Ne vjerujem da će se strmoglaviti na listi i potonuti u prosjek. Može dugo ostati na prvom mjestu i bez GS osvajajući manje turnire uz GS polufinala , četrvtfinala i možda neko finale.

Jovan

pre 13 godina

A ljudi jeste vise naporni s tim kako se pise i izgovara njeno prezime. Pratite li vi tenis ili to kako ko izgovara,daj bre,naporni ste!!!!

Kazu lepa dankinja,ma kakvi,bre face su joj da se prepadnes u momentima kad udara lopticu!!!!

Ana Ivanovic je lepa cak i tada

A tenis dankinje,pa moze ona da se brani koliko hoce,ali da igra ocajan i smoran tenis to je cinjenica!!!!!

sentinell

pre 13 godina

Ei J.J na ovakav naćin :-)
Pozdrav i za Bartoli baš mi je nešto žao :-) isto ko što će mi i Zvončice danas biti :-)
Vamos Caro i sretno danas u finalu :-)

KKRalj

pre 13 godina

@Shone
Autor je baš i rekao: „Dankinja je u sadašnjem načinu bodovanja skupila najviše bodova i prva je na WTA listi. To je objektivna činjenica (pleonazam nije slučajan), a lični stavovi je li Voznijaki najbolja ili ne sasvim su druga priča”. To znači da se ne poistovećuje najbolja i najbolje rangirana ili ja nisam dobro shvatio?
Drugo, ni Safina ni Jelena nisu bila tako mlade kada su bile prve, pa je donekle bilo opravdano postavljati pitanje hoće li više uzeti gren slem ili neće. Voznijacki ima samo 20 godina i vreme radi za nju da pobedjuje i najbolje, to je suština.
Ja mislim da ona moze i da ce uskoro i osvojiti tu titulu.

danijela

pre 13 godina

miss voznacki igra najgori moguci tenis, pa nalazila se ona na sto i jednom prvom mestu. osim toga, njen karakter se pokazao toliko puta na terenu - krajnje je nesimpaticna u svakom pogledu. cim gubi, neobjasnjivi med. tajm aut ili neko drugo foliranje i izmisljanje povreda. cemu ona pauza sa na li na kraju prvog seta? itd itd...a prezime? pa mogu ja da zivim u kini, ali me to nece ciniti kineskinjom niti moje ime kneskim...

Sly-ah

pre 13 godina

Александре, нулто правило код преношења страних имена у српски је да се одређено име изговара онако како га изговара његов носилац (ако до тог можемо да дођемо, наравно). Аутор чланка је дао уверљиве аргументе за облик Вознијаки, а један од тих аргумената је да то презиме тако изговара његов носилац, сама Каолина Вознијаки. Такође, на Интернету, на неколико форума су вођене дискусије око изговора овог презимена, и сви се слажу да је оно Вознијаки (уз навођење сличних разлога које је овде навео аутор чланка). И ја сам дуго мислио да је она Вознијацки (односно Возњацки), али сад видим да нисам био у праву. Није јасно зашто говориш о "помодарству" из редакције Б92, када се они, изгледа једини труде да страна имена пренесу колико-толико коректно (рецимо, једино на Б92 можете пронаћи исправно транскрибовано презиме тенисера A. Murraya, која је, наравно, Мари, а не Мареј, како га је крстила већина редакција и спортских новинара. Да ли је и то помодарство из редакције Б92?

sentinell

pre 13 godina

Gazi kraljica gazi :-) a jeste naporno kako se izgovara :-) ja je zovem KRALJICA pa nemam problema sa izgovorom....kraljica i dalje gazi,pozdravlja sve one koji kažu da igra dosadno,evo i Pennetta vam svim skupa šalje pozdrav Wozniacki - Pennetta 2:0 (62,60) :-) Vamos Caro :-)

sima

pre 13 godina

Sasa,tvoj dansnji prilog je nekako pola-pola.ili ti i-i.. pocev od izbora teme do 'odrade sadrzaja; danas se moram sloziti potpuno sa @ Sasa i Shone..@ Dorcolac je napisao jedan 'neoptereceni'informelni prilog..i zaista ne vidim razloga ..ironiji; ali dobro, to nije tema; TEMA je ..'nesrecna Voznijaki'koja se po meni odlicno snalazi u svemu tome- sa dozom urodene poljsko-katolicke arogancije- svaka cast!Devojka, zagrejana sa svih strana..OD pocetka njene karijere za razliku recimo ..od SVIH nasih devojaka; Pogledajte samo ko su joj sponzori! Tim ima..neko rece ..najaci na svetu( otom potom, da je tako..)Ana je bila isto Adidasovo dete, i u nju su ulagali ( sigurno MEDIJSKI) ona se isto kao i KV s tim nosila neko vreme..ALI ANA je u to isto vreme imala DALEKO bolje rezultate od nje; Karolina se vec sada sve cesce zali, da joj obaveze, pre svega mediske, oduzimaju lavovski deo vremena; tu su 'muski nekako spaseniji';
Sto se tice njene igre ne bil ponavljo ono sto su Sasa i Shone napisali, samo bih dodao, da je ona samo u 1 i 2 rundi odigrala bez problema- mec sa Cibulkovom je ..trebala glatko da izgubi..da je Slovakinja koliko toliko sledila taktiku, ali ona je
toliko..srljala- usput isto je skor vinera za Cibulkovu bio komican..+- 40;
usput ja licno daleko vise ove sezone ocekujem od Cibulkove(+5) i obe Cekinje Kvitova se popela za +10, safarova +6- uopste ta 'ceska skola'je interesantna tema po sebi i sve su tu negde istih godina kao Vozniaki;

Zensko tenis je takav, kakav je, sve se jako brzo desava, velikih velicina( ajd i ja jedan pleonazam) nema i..to upravo moze i da bude interesantno!

Jedan 'debeli'pozdrav,
sto bi rekli Holandali, koji isto kao i vecina zapadnjaka nase glasove ni u ludilu ne mogu da izgovore- jedva su savladali -ic ali jandi Zeljko
ili Ljijana, su zelko i lilana a Vera je Fera..i tako dalje...imamo mi jednu staru: 'zivi me kako hoces samo me nemoj razbiti'..iskreno to radi kod nas..dok ne otkacis jer oni svi od reda od nas ocekivaju : da bar njihova imena ( ako nista vise) dobro izgovaramo.. prekidam!
A, Karolina,

Darko

pre 13 godina

Posto meni nije problem da izgovorim,ja cu je zvati Voznijacki jer tako i treba.
A sto se tice njenog stila,moje je licno misljenje je da treba napadati i slomiti protivnika da bi pobedio. Po meni ona nije sportista u dusi,jer nema dovoljno hrabrosti da napadne,nego joj je lakse samo da prebacuje lopticu. Kao sto ne volim bunker u fudbalu tako ne volim ni u jednom drugom sportu. Kad tad ce shvatiti da njene pobede ne vrede nista ako su dobijene na nesportski nacin - nemojte mi samo reci da je najbitniji rezultat,po meni je najbitnije doci do rezultata ljudski sportski,a to znaci napadati pa ko prevagne. Nacin je bitan! Ako to shvati mozda promeni nacin igre,ako ne, sigurno ce postati sinonim za dekadenciju u tenisu.

Sanja

pre 13 godina

Dorćolac, znajući tvoje druge komentare malo sam razočarana ovim. Stanislas, se zaista piše Stanislas a ako Karolina želi da bude Vozniaki ne vidim razlog da neko bude protiv.

Što se tiče ljubomore na slovensku rasu. Isti pritisak su imale i Morezmo i Klajsters, ali njih dve su uspele na kraju da pobede psihološku barijeru i imaju te titule. Na Jeleni, Dinari i Karolini je da pokažu da slovenska rasa može da pobedi psihološku barijeru. Nema potrebe za kompleksima.

analiza

pre 13 godina

@Aca Srbin
Sto se tice Djokovica potpuno si u pravu. Njegov najveci problem je sto igra u eri jednog od najboljih igraca svih vremena (Federer) i najboljeg igraca svih vremena na sljaci (Nadal).
Medjutim nije samo to problem, vec decko jednostavno nema ni malo srece.

Na ATP sajtu od ove godine je uvedena nova statisticka kategorija koja predstavlja indeks uspesnosti svakog tenisera (odnos pobeda i piraza) kao i liste napravljene na osnovu tog indeksa.
Na listi svih dosadasnjih tenisera Djokovic se nalazi na 12. mestu sa indexom od 0.759 sto znaci da je pobedio 75,9% odigranih meceva.
Samo primera radi Agasi je na toj listi na 11. mestu sa indeksom 0,760.
Po uspesnosti na betonskim podlogama Djokovic je na vecitoj listi 9., a na primer Nadal na toj istoj listi 14.
Iako se skoro 2 trecine turnira igra na betonskim podlogama Nadal je i pored toga dva puta dolazio na prvo mesto, a Djokovic jos ni jednom.
Sve ovo samo potvrdjuje tu tvoju tvrdnju da za tako nesto ipak moraju da vam se sklope kockice.
Nadalu su se itekako sklapale te kockcie, jer covek samo zahvaljujuci sljaci uspeva da bude prvi ili drugi vec 5 godina.
Sa druge strane Djokovicu ne samo da se ne sklapaju te kockice, vec se stice utisak da mu i ono malo kockica koje slozi uvek neko ili nesto razrusi.
Dokle ce biti tako - videcemo.

sentinell

pre 13 godina

Nema ništa ljepše kad se neko osporava a onda taj isti koji je osporavan odgovori na najbolji mogući naćin,uzme turnir smaže sve bez izgubljenog seta,neke čak i pomete sa terena :-)
Bravo kraljice na još jednom uspjehu,samo ti i dalje meti,ma kako te zvali Woznicki ili Wozniaki,apsolutno svijedno :-) mene što se tiće....Vamos Caro :-)

tennisguy

pre 13 godina

Ja ne volim stil igre koji Karolina prikazuje na terenu,malo mi je to dosadno,ali neki komentari koje sam procitao ovde su stvarno glupi.
Ne znam kako neko moze da kaze da Karoliona ne zasluzuje da je prva na listi!
Da ne zasluzuje ne bi ni bila !!!!!!
Devojka IGRA cele godine,PUTUJE po celom svetu, TRENIRA ko konj (sto se u njenoj igri ocigledno i vidi) i normalno je da je prva na svetu!!!! Pa ni Kim nije imala gren selm bas dugoooooooooo ,pa evo sad ima 4 , a sobzirom da Karolina ima samo 20 g, sigurno ce uzeti bar jedan !

Tako da dosta vise s komentarima o njnom prvom mestu ili da je tu Serena ili da Kim igra stalno ,ili da Venus,Henin ili Sarapova vise rade Karolina ne bi bila ni medju 10 ! Epa dragi moji PRVI na svetu ne osvaja po jedan gs u sezoni i leskari celu god, vez igra 11 mesecu konstantno, trenira svaki dan, putuje non stop i zato je Karolina PRVA !!!!
btw i Morezmo je dobar primer za konstantnos , dugo nije imala gs ,pa je opet uzela 2 !

St.George

pre 13 godina

O tenisu koji igra CW ocenu sam dao kada je preuzela vodeće mesto na WTA listi.

Osvrnuću se na deo članka koji se odnosi na prezime danske teniserke.

Svedoci smo da je ekspanzija elektronskih medija na području Srbije kao kolateralnu
štetu proizvela i kvarenje jezika. To kvarenje jezika se nabolje vidu u bukvalnom prevodu
različitih pojmova i izraza (lično mi je najupečatljiviji bukvalni prevod jednog od komentatora
košarkaških utakmica na kanalima Arenasport "Uzima šut", koju su brzo prihvatili i drugi) i
transkripciji imena stranog porekla na srpski jezik koja se sprovodi isključivo prema engleskom
izgovoru (engleskoj transkripciji), ne uzimajući u obzir izvorni jezik iz kog ta imena potiču.

Dakle, za pravilnu transkripciju njenog prezimena (ne samo njenog, vec i mnogih drugih)
na srpski jezik, nije merodavno kako ga ona (njen tata) izgovara, kako je ona "primorana" da ga
izgovara u Danskoj, kako ga izgovaraju u Danskoj, na Eurosportu, i gde sve još, već isključivo
jezička pravila koja se odnose na transkripciju ličnih imena iz poljskog u srpski jezik.

Odmah da napišem da ja to neznam. Ali, srećom, postoji Fililoški fakultet, na njemu je i grupa
za poljski jezik, pa bi bilo lepo da se autor clanka obrati njima za savet, ili pomoć, i da jednom
za svagda rešimo ovaj problem.
Ovim mi nije namera da omalovažim pisca članka, naprotiv. Namera mi je da autor(i) najčitanijih
stranica posvećenih tenisu ulože taj mali dodatni napor, da se stranice posvećene tenisu (sportu uopšte)
kvalitetom jezika izjednače sa standardom koji je dostignut u stručnom aspektu.

Nanuk

pre 13 godina

@Dorćolac
Nije autor teksta rekao da treba da je zovu ovako ili onako, vec je sustina da je ona sama pomenula kako je sada zovu Voznijaki i ona smatra da je to u redu. I ja bih se u takvoj situaciji potrudio da mi pravilno izgovaraju prezime (sto je mozda i ona uradila, ali nije uspela), ali to ovde nije tema. Ali ovo sto se tice Vavrinke je smesna primedba, pa covek se zove Stanislas. To da li je on menjao ime ili ne i, ako jeste, koji su mu bili porivi za to, nije ni tvoja ni moja stvar. A onda naidjem na deo komentara "Ljubomora na slovensku rasu." i shvatim da bi se dalja diskusija sa tobom verovatno svela na masone, Jevreje i teorije zavere. Stoga, samo kratka preporuka: ako pises komentare na sportskoj strani, drzi se sporta, nebulozne (izvinjavam se na izrazu, drugi nisam nasao) teorije ostavi za neko drugo mesto.

Pera

pre 13 godina

Da se pridruzim protestima.
Nije Vonijaki nego VoznjaCki. Naucite vise kako je pravilno. Objasnjenje sa pocetka clanka ne pije vodu. Ovako vrlo ruzno zvuci i deluje neprofesionalno sa vase strane.

Cika Sima

pre 13 godina

Komentar "Dylan Dog, 2. februar 2011 21:39" je fantastican. I ne mogu da verujem da ima 9 negativnih preporuka (u trenutku dok ovo pisem). Sve sto bih napisao na temu igre Karoline Voznija(c)ki je tu - samo lepse sroceno.

Sto se tice gomile komentara a ticu se pisanja imena - stvarno mi nije jasno zasto to mnogi predstavljaju kao temu od presudne vaznosti. Mogao bih da nazovem egoisticnim tripom da nekome smeta izgovor njegovog imena (meni nikad, neka stranci izgovaraju kako im je najlakse) ali da sama Karolina kaze da izgovara "Voznijaki", da je u Poljskoj zovu na oba nacina, i da to njoj ne smeta, ali smeta velikom Srbinu zavaljenom u sopstvenoj fotelji - zaista ne znam u koju bih psiholosku kategoriju to svrstao.

"Ima li kraja našoj nepismenosti." Izgleda da nema. Ako je "Mari" onda je i "Gren slem" jer to "d" ne cujes potpuno na engleskom izgovoru. A i "Murray" se ne izgovara ni "Mari" ni "Marej" nego je nesto izmedju. A ako ti je bas toliko stalo do precistog novogovora mogao bi da pokrenes i sledecu inicijativu - da pisemo "Mančst(r)" (ni to "r" se ne cuje skroz) a ne "Mančester" kako nepismeni i neznalice pisu.

sonja jovanović

pre 13 godina

Bilo bi dobro kada bi komentatori već jednom naučili da je Karolina poreklom Poljkinja i da je njeno prezime VoznjaCKi - dakle, C i K ne tvore K nego se oba glasa izgovaraju pojedinačno.

PI-tanje?

pre 13 godina

@Djoksa ''- lepo izvinjenje, lepo objasnjenje o trolu...ALI kako to da su svi na svoj komentar podobijali - nebulozne- minuse OSIM TEBE?

Vlada

pre 13 godina

Ozmo, čudi me od tebe da si pao u tako jeftinu zamku. To što stranci za nju kažu da je Voznijaki, ne znači da je to njeno prezime. Njeno prezime se čita Voznijacki. Uostalom, znači li da bi, ako se rukovodimo načinom na koji stranici izgovaraju imena inostranog proekla, Troickog trebalo da zovemo Troiki, kako ga većina zove!? Što ne volim Ozmo to jeftino pomodarstvo koje potiče iz vaše redakcije.
(Aleksandar, 5. februar 2011 10:22)


..."ona sama prezime izgovara „Voznijaki“. Smatram da je besmisleno da bilo ko devojku uči kako joj se pravilno izgovara prezime, bez obzira šta kažu lingvisti i genealozi."

Troicki ne zove sam sebe Troiki, pa paralela baš i nije na mestu. Čovek je lepo napisao da je zove, kako i Karolina sama izgovara svoje prezime. Možda i nije pravilno, ali hajde da ne budemo "veći katolici od Pape".

ibiza

pre 13 godina

Karolina ima jaku zelju da pobedjuje,ima fokus,sto je cest problem teniserkama,konstantnost je takodje tu.Ima psihicki sve sto cini buduceg grenslem sampiona.Sto se same igre tice,vec ste naveli te njene nedostatke,i to jesu nedostaci.Po mom skromnom misljenju i Dinara i Ana i Jelena su bolje teniserke,ali su sve zajedno ukljucujuci i Karolinu,imale srecu,a gledajuci posledice mozda i nesrecu,da sestre Vilijams,Enan, ne igraju tokom cele godine.To je problem,jer morate da bobedjujete br 1 da bi sami to postali,ovako je osecaj supalj.Djokovicevi rezultati u 2008.su veci od Rodikovih kad je bio br 1,od Fererovih kad je bio br 1,od Mojinih kad je bio br 1...cak da je bio nov sistem bodovanja u 2008. zavrsio bi ispred Federera na br 2.Zato kad on dodje na br 1 to ce biti ono stvarno,dok sve ove devojke imaju taj osecaj u sebi da tu nesto fali.To je sto posto tako,s tim sto je Ani realno najlakse jer je osvojila GS i ne zaboravimo ima jos 2 GS finala.

stefan141

pre 13 godina

Sto se tice njene igre meni se iskreno ne dopada jer jednostavno ne volim takav tenis volim tenis Ane,Marije,Serene.Ali to nije razlog da ja kazem da ne zasluzuje prvo mesto jednostavno ona igra tako ta igra pruza rezultate mada kada stigne do ozbiljinih protivnica lako gubi.A sto se tice uporedjivanja Jelene i Karoline to je cista glupost jeste da Jelena nije bas sada u nekoj formi i nije osvojila gs ali budimo realni kada je Jelena u formi moze da pobedi svakog i 2 klase je iznad Karoline evo dokaza Serenu pobedjivala 4 puta Venus 6 puta isto vazi i za Kim a karolina protiv svih ovih teniserki ima jedanu veliku nulu tako da sam ovaj podatak i podatak da je Jelena pobedjivala 4 puta svedoci da je Jelena svetlosnim godinama daleko od Karoline bar sto se tice pobeda nad top 10 teniserkama,naravno to u ovom trenutku bije slucaj posto je u ocajnoj formi videcemo u Dubaiju nadam se da ce obe nase devojke zabeleziti dobre rezultate.Srecno

vlada

pre 13 godina

Ja samo znam da kada bi nase Ana i Jelena igrale potpuno isti tjs neverovatno glup tenis koji igra Karolina,vi bi ste ih pljuvali svom snagom,a ovde hvalite ovu koja nema pojma. Odgledajte jos neki Karolinin mec,pa ce se i vama smuciti tenis,preci cete na bocanje ili nesto jos dosadnije

Teofilovic

pre 13 godina

Svaka cast bilo kome ko je posteno uspeo da bude prvi u svetu u bilo kojem sportu, znaci da ima i talenta i upornosti i ogroman rad iza sebe.
Opaska u vezi imena. Svi mi koji zivimo u inostranstvu svakodnevno se susrecemo sa cinjenicom da ljudi zaista i pored najbolje volje ne mogu pravilno da izgovore nase ime, cak ni bliski nam sloveni. Razlika je u tome sto svi zaista pokusaju da ponove nase prezime i pokazu da im je zao sto ne mogu da izgovore. Jedino nadobudni anglo-saksonci nemaju nameru ni da pokusaju da izgovore pravilno, cak to uzmu kao dokaz njihove superiornosti i tako se ponasaju cim prepoznaju imigranta. Smatram da bi ime trabalo da se izgovaras onako kako ti se osoba predstavi. Verovatno devojci nije pravo sto su je prekrstili ali je digla ruke od toga pa lepo kaze da je zovu kako god zele. Pozdrav

Djoksa

pre 13 godina

@PI-tanje
Ne znam sta hoces da kazes? Mozda mi je na samom pocetku bilo bitno koliko imam preporucenih komentara ali sada vise ne. Narocito zato sto sam pre par dana dobio preko 5700 preporuka na moj komentar (moj komentar nije "pobedio", pobednik je imao preko 9000 preporuka). Ovde sam iskljucivo zato da bih podelio strast koju osecam prema ovom sportu i da razmenim svoja razmisljanja sa onima koji vise od mene znaju o ovom sportu. A takvih hvala bogu ovde ima. Ako ce ti biti lakse, udaraj mi slobodno minuse. Pozdrav,

vn

pre 13 godina

Mislim da ženski tenis ne zaslužuje pažnju kakvu dobija, a svakako ne novac koji dobija.

Možda je najbolja teniserka sveta jedna od sestara ili jedna od Belgijanki, ali me to apsolutno ne zanima, jer nisu u stanju da sastave 10 turnira godišnje.

Sistem je napravljen tako da i ne moraju - zarađuju sulude novce na gren slemovima, a ostatak godine provode naizmenično se odmarajući i tempirajući formu za te turnire. Ima li sporta (osim donekle NBA) u kojem vrhunski takmičari sebi mogu da priušte da su van terena u dve trećine sezone?

Mislim da je pristup koji imaju Karo i Jelena mnogo pošteniji, za moje novce one su krvavo zaradile svoja prva mesta i kada su prve po WTA listi, prve su i za mene.

Zamislite da u muškom tenisu Rafa, Fed ili Nole odigraju 7-8 turnira godišnje. Da li bi ih iko cenio koliko ih sada ceni (sa svim njihovim manama, a ima ih koliko hoćete)?

I nekoliko reči o lingvistici: otac najboljeg igrača FC Barcelona zove svog sina Šavi. On mu je dao ime. Može cela Kastilja i mogu svi komentatori sveta njega da zovu Ćavi, za mene je merodavno to kako ga zove otac.
Ako su Karolina i njena porodica odabrali ime, to je to. Drugi grad po veličini u Danskoj je pre neki dan zvanično promenio ime (tehnički ga je vratio na standard od pre 1938. godine), sad se više ne zove Århus, nego Aarhus. Objašnjenje je dvostruko: Žele da ljudi širom sveta nemaju problema sa grafemom koja postoji samo u tri nordijska jezika, a još važnije - žele da uvek budu prvi na popisu gradova, bilo gde na svetu. To je njihova volja i treba je poštovati.

Btw, nijedan Danac ne izgovara Z u njenom imenu, jer taj glas ne postoji u nordijskim jezicima. Čak i u retkim (uvek stranim) rečima u kojima se upotrebljava slovo Z (npr. zoologi), izgovara se kao S. Dovoljno često posećuju nas severnjačke diplomate, slušajte kako izgovaraju engleske reči sa Z i Ž.

Za kraj samo jedan komentar za mlađanog autora: keep up the good work.

max

pre 13 godina

Karolinu ne treba porediti sa Safinom ili JJ.Jelena i Dinara nemaju GS,ali kada su bile br.1 one su pobedjivale teniske Legende:Jelena je nemilosrdno gubila od Enan,ali je jedna od retkih koja sa Serenom i Venus ima dobar skor,a ne zaboravimo da se Zastin prvi put penzionisala posle poraza od Safine u Berlinu,a da je te 2008. "cistila" sva zvucna imena WTA tura.Karolini,sem sto fali GS,nedostaje i velika pobeda.JJ jeste velika defanzivka,ali je na kraju 2008."pucala"od samopouzdanja i igrala vrlo ofanzivno.S druge strane i Klajsters i morezmo su bile br.,a da nisu osvojile GS.Medjutim njih nikada nije odlikovala izrazito defanzivna igra,vec su umele i posteno da napadnu sto im je kasnije donelo GS trofeje.Kod Voznjacki mi se ne svidja sto ne vidim da nesto znacajno menja u igri,a dovoljno je dugo u svetskom vrhu.Slazem se,mlada je,ali koliko godina su imale Safina ili JJ kao br.1!?Ni one nisu bile "babe",nego devojke u ranim dvadesetim.Moja pretpostavka je da je ovaj AO bio mozda poslednja sansa za Voznjaki:odlican zreb,rana eliminacija Zastin i Kuznjecove,koje su bile u njenoj polovini,iscrpljenost Skjavone...Vratice se Serena,zaigrace bolje mnoge istinske sampionke koje poseduju veci talenat od doticne dame!

Dermendziev

pre 13 godina

Ispravak: u predghodnom mom objavlenom komentaru stoji:
"...od d o d r e o d b r a n e, do d o b r o g n a p a d a.",
a treba:

"...od dobre odrane,do dobrog napada.."

Samo mali dodatk o Karolilininim "slabim ne renomiranim protivnicama": rejting je taj koji odredjuje protivnika i po pravilu polovine,cetvrtine,osmine......mreze su relativno dobro ujednacene.

Surovo ali istinito

pre 13 godina

Profesionalni tenis se igra zbog publike alias konzumenata (ako se uzmu marketinski aspekti i publika u sirem smislu).
Dakle igrac mora imati ili atraktivnu igru ili atraktivnu licnost (kako bi od dosadne igre napravio cirkus u medijima).
Onaj ko nema ni jedno ni drugo osudjen je na brzi medijski zaborav i to je ono zbog cega je mediji napadaju: ukratko ona ne privlaci i ne prodaje, samim tim beskorisno zauzima skupi medijski prostor time sto je No1.

Dermendziev

pre 13 godina

@Dylan Dog, 2. februar 2011 21:39)

Bravo za uvodne pojmove,pozdravljam!

Pravila,zakoni donose se, da bi se uredili odnosi u nekom procesu,grani,delatnosti,drzavi,svetu..., upravo zbog toga,da se nebi ekspeimenisalo i stvari razvodnjavale,tj da se ne bi stvarle zablude,"stvarao haos",odnosno da se ne bi islo u nedogled(sta je vaznije GS ili prvo mesto,dali j kokoska starija od jajeta ili obrnuto...).

Nauka,tehnologija,sport...uvek idu napred,pa u pojedinim momentima pojavluju se cak i bolja resenja,ali on se ne primenjuju sve dok se ne verifikuju,ne urede zakonom(najblaze receno cak i Preporukama,odnosno Rekomendacijama).

GS,pobednik Premijer M,pobednik Premijer.5...,po definiciji su titule,a №1 je po definiciji Pocasna titula,produkt sveukupnog trenutnog i minulog rada za zadnjih 52-e nedelje,tj rezultat rada koji se meri "rejtingovanim"(obratite paznju ne svih ostvarenih bodova-mnogi kazu neko ima tu i tu poziciju sto je odigrao najvise turnira,sto je apsolutno ne tacno) bodovima,a ovaj pobedama.tj ucinkom igraca.
Reiting daje niz pogodnosti prilikom zrebanja(primera radi:ne moze svako da ucestvuje na turnirima Premijer M,a i ko ucestvuje,dobijace jace ili slabije protivnike u zavisnosi od rejtinga!).

ITF je, cini mi Serenu proglasio teniserkom godine za 2010,a ne Karolina koja je zavrsla prva na rejting listi.Setimo se samo Anastasije Miskin koja je osvojila GS,a nije bila prva u reitingu,koja nije proglasena teniserkom godine za tu godinu ,ili nedavni primer Jelene Jankovic,bez osvojenog GS,bila prva u reitingu, proglasena od ITF teniserkom godine.
primedba:U Sereninom slucaju,kod odlucivanja,opet je uzet u obzir sveukupni njen rad, reiting na osnovu minulog rada.
Ukratko,najprostije receno, reiting,odreddjuje Rang("nivo")u datom momentu.

Lepota,simpatije,stil igre su sasvim nesto drugo i oni se ne poentiraju.a svaki uspeh ili neuspeh u sportu meri rezultatom.

Sto se tice izgovora(i sam sam cesto opravdano kritikovan,na svu moju zalost od mnogih stvari skoro da se ne mogu otarasiti)moj stav je sledeci: mislim da osobu treba izovarati onako kako je izgovaraju u toj drzavi,ciji je osoba drzavljanin):Zvanarjova(a ne Zvonarjeva),Dementjeva(a ne Dementieva),Pavljucenka(a ne Pavljucenko),Kirilenka(a ne Kirilenko),Davidenka(a ne Dovidenko-poreklom Ukrainac,da je drzavjanin Ukrajine-Dovidenko)...

Pozdrav svima i hvala Sasi, posebno sto je odabrao mozda pravu temu u pravom trenutku,gde se cesto sporimo ne samo mi ucesnici foruma,vec i novinari,reporter,eksperti....

I za sam kraj: mislim da je jedna pojava nedopustiva,a ponekad prisutna.Na svu zalost pojedini novinari i reporteri,ljudi koji javno nastupaju,javne licnosti kojima je pruzena prilika javnog nastupa, ponekad grubo vredjaju sporiste,pisanjtm ili komentarisanjem tokom prenosa.

Velika hvala na strpljenju!

Red Devil

pre 13 godina

Zamerati nekome na stilu igre koja donosi rezultate je ne samo besmisleno nego je i vrhunac licemerja.
Igra svakog pojedinca zavisi od njegovih/njenih psihofizickih mogunosti, znaci igras kako najbolje znas i umes i kako protivniku najmanje odgovora.
Igras za bodove i pare, a publika moze da navija za koga hoce. JJ takodje igra tako i kada je bila na vrhuncu tom igrom je takodje dosla do vrha WTA lestvice, takodje bez osvojenog grend slema. Nesto se ne secam da je tada bilo ko ovde trazio dlaku u jajetu i pisao da igra dekadentno i neatraktivno. I slazem se sa autorom, da bi se osvojo GS potrebno je vise rizikovati, kao sto to radi Novak.

sentinell

pre 13 godina

Kako sam juće i pretpostavio Peer out,danas J.J i ako ima fantastičan skor protiv kraljice Wozniacki danas će spakovati koferčiće :-)

Viktor Troiki

pre 13 godina

Znači dragi novinar se priklonio onima u Danskoj koji nisu umeli da kažu Voznijacki. Jednog mog prijatelja Ognjena koji živi u Americi svi zovu Onion jer ne mogu da izgovore gnj i sta onda, treba da mi počnemo da ga zovemo tako? On se inače odaziva i na to. Glupo da gluplje ne može biti.

Aca Srbin

pre 13 godina

Mnogo lep tekst! Trebalo je ovako nesto napisati kada je Jelena bila u slicnoj situaciji.


Poredjenja radi, Novak Djokovic je posle Gilerma Vilasa, verovatno najuspesniji teniser koji nije bio na prvom mestu. Kada bi zanemarili rangiranje, mozda ima podjednaku ili cak i uspesniju karijeru od Roddicka, Moye, Ferrera, koji su bili ,,broj 1''. Jednostavno, potrebno je da se sklopi mnogo kockica. Npr. Kuznetsova i Mary Pierce imaju velike uspehe, ali im se nisu sklopile kockice da u nekom trenutku budu najbolje. Slicna je prica sa pomenutim Vilasom i Djokovicem, s tim sto Novak ima jos dosta vremena. ;)


Tako nesto se desava u svim sportovima. Par puta se culo npr. kako je Nadja Higl osvojila zlatnu medalju na SP-u slucajno. Jeste u toj trci rekorderka Soni otplivala jedno od svojih svojih slabijih vremena, ali se tada sve poklopilo i Nadja je zasluzeno bila najbolja. Sigurno se moze naci veliki broj ovakvih primera. Niko ne moze da ospori sampione koji imaju crno na belo da su bili najbolji na svetu. Ako neko misli da je to neazsluzeno i da moze svako, neka proba da bude makar medju 10 najboljih u svetu u necemu.

kenny brook

pre 13 godina

Kritikovati neciji stil igre je glupost. Tenis je sport u kojem je potrebna raznovrsnost, kako bi mecevi i protivnici bili razliciti, a samim tim i nepredvidljiviji i uzbudljiviji. Pa do nedavno su svi "eksperti" jaukovali kako treneri stvaraju iskljucivo jednodimenzionalne udaracice koje, kad im ne ide udarac i kad prave puno neiznudjenih gresaka, nemaju plan B u igri. To se cesto spocitavalo i Ani, narocito na pocetku karijere. Ako "strucnjaci" nisu zadovoljni Karolinom, neka je njihove ljubimice pobedjuju i svrgnu ako mogu i resen problem. Sve drugo je besmisleno, kao i uporno guranje Mareja ispred Noleta od strane nekih poput mucenog Vilandera koji i dalje ne prestaje sa tim.

Dusan Popovic

pre 13 godina

Prvo da pohvalim Sasu sto je svojim tekstovima opet vratio paznju na teniske strane. Dosta zanimljivih i dobrih tekstova tokom AO.

Sto se tice Karoline (da joj ne spominjem prezime i time upadnem u zamku) ona nikoga ne ostavlja ravnodusnim Ili je volis ili je ne volis. Ja spadam u drugu grupu. Kao sto napisa neko nije problem sto igra defanzivan tenis, vec sto se ne trudi da osvoji poen. Nadao sam se da ce shvatiti da mora da poveca agresivnost da bi uradila nesto znacajnije, ali ocito da se ona odlicno oseca u taktici "ko moze duze da izdrzi". U mecu protiv Skjavone je bila igracki ponizena. Zena koja je provela sigurno 7-8 sati vise na ternu do tog meca, pri tome imala i maraton sa Kuznjecovom u prethodnom kolu, igrala sa povrdom, ju je razbila u prvoj polovini meca. Jedino sto sam prometio kod Karoline je bilo u stilu " Izdrzi jos malo sada ce da se srusi pa cu da je dobijem". Na kraju se to i desilo. U polufinalu sa Li, dok je Kineskinja uglavnom promasivala sve je bilo u redu. Cim su pocele loptice da ulaze kod Karoline je nastao raspad, treci set 15-0 u vinerima. Kako je mislila da dobije mec?

Jedini njen adut, ako ovako nastavi, da ce kad tad uzeti GS su krstenice najaboljih teniserki. Kada odu Kim i Serena, put ce biti otvoren, jedino da se do tada ne pojavi neka nova mlada nada. Mada takvih nema na vidiku.

Dusan

pre 13 godina

Ja razumem insistiranje na muskom gren slemu (igra se bolji od 5 setova) ali na zenskoj strani je i dalje tri seta- turnir kao i svaki drugi. Sta vise na Austalia openu je bilo Australijanki koje upste nisu ni rangirane nego su dosle na specijalni poziv organizatora turnira!!

ja

pre 13 godina

@Cika Sima
Uopste se ne slazem sa vasim komentarom. Termin "defanzivna" igra postoji i ima itekakvog smisla.
Dankinja ne igra defanzivan vec bih to nazvao "ultra-defanzivan" tenis.

Navescu ti samo dva primera iz dva njena meca.
Mecevi protiv cehinje Petre Kvitove prosle godine. Jedan mec su odigrale na Vimbldon, a drugi u Pekingu prosle godine.
U prvom mecu je Kvitova napravila 25 vinera i oko desetak neiznudjenih grsaka i razbila Karolinu sa 6:2 6:0,
U drugom mecu je napravila slican broj vinera, ali i slican broj neiznudjenih greski i taj mec izgubila sa 6:3 6:2.
Istovremeno dankinja je u oba meca imala jednocifren broj vinera.

Kod Karoline Voznjecki jednostavno nema napada. Ona vinere moze da naprvi jedino ako dobije neku loptu bukvalno na mrezi ili ako slucajno odservira neki as. Njena igra se svodi na to da pokusava samo da vraca dovoljno duboke i niske lopte i da ceka da njena protivnica napravi neku gresku. Te greske njene protivnice ne prave zato sto su primorane na greske, vec zato sto pokusavaju da naprave vinere protiv nje.
Od svih greski koje je cehinja pravila u ta 2 meca , 90% su bile ciste situacije, cesto i ziceri.
U prvom mecu Kvitova je pravila malo greski i pocistila Karolinu sa terena. U drugom je preterala sa greskama i zato izgubila.

Karolinina igra je takva da iskljucivo od greski njenih protivnica zavisi kako ce se taj mec zavrsiti.
Ako doceka dovoljan broj greski, uspe i da pobedi . Ako protivnica napravi samo desetak greski manje nego sto je njoj potrebno, onda umesto pobede dozivi katastrofalan poraz.
To je i glavni razlog sto Karolina ne uspeva da pobedi ni jednu ozbiljniju teniserku. Jednostavno teniserke iz vrha nikada sebi nece dozvoliti da naprave toliki broj greski da bi ih Karolina savladala.

Takav tenis jednostavno nema nikakvu perspektivu.

Setimo se fudbala i one titule na evropskom prvenstvu koju je osvojila Grcka.
Svi znamo kakav fudbal oni igraju: ruzan i defanzivan.
Gde su grci bili u fudbalu pre te titule? Gde su bili posle te titule?
Nigde.
Jednostavno su zaboravljeni jer takve stvari ni ne zasluzuju da budu zapamcene.

Ista sudbina ce zadesiti i ovu mladu teniserku.
To je jednostavno neizbezno.

Ilija

pre 13 godina

Rekao bih da je mozda glavna snaga Karoline u pozicioniranju, i dobrom predvidjanju na koju ce stranu protivnik uputiti udarac, naravno uz trcanje, ne-rizikovanje, i mentalnu stabilnost.
Npr u mecu protiv Li Na ona je u bar 70% slucajeva unapred pocela da se krece na pravu stranu (vrlo lukavo) kada je Li Na bila blizu mreze i trebala da poentira na neku ili visoku ili sporo vracenu lopticu i gde Karolina ne bi mogla vratiti udarac da je ostala u sredini. Slicno predvidjanje udaraca ima Andi Mari, ali je Novak majstorski skoro uvek slao lopticu na manje-logicnu stranu.
To se radi tako sto napadac krajickom oka prati kretanje branioca, i cim vidi da je krenuo u jednu stranu, salje loptu u suprotnu.
Inace kod muskaraca ima dosta vise toga varanja telom gde ce se uputiti udarac, pa time i manje sanse za dobre defanzivce da stignu te lopte iako dobro pogode stranu.
Izgleda da je to i urodjeno da muskarci imaju bolji taj periferni pogled - razvilo se u praistoriji kad su muskarci bili lovci.

Siguran sam da bi varka telom bila izuzetno efikasna protiv Karoline - nakon nekolika izleta na pogresnu stranu prestala bi da predvidja i stajala u mestu dok ne vidi kud je loptica upucena.

Teniski fan

pre 13 godina

Mislim da je manje bitno kako se njeno prezime izgovara,uostalom to je njen problem i izbor,ako ona zeli da je tako zovu,o cemu mi onda ovde diskutujemo?Njen stil igre mozda nije atraktivan za gledanje,ali moramo da priznamo da svo to trcanje i teranje protivnice da odigra udarac vise je rezultat napornih treninga,i u tenisu na kraju je bitan rezultat,niko se nece secati za 25,30 godina kako je ona igrala,nego sta je osvojila.Jos uvek nema Grand Slam,mada je jos uvek jako mlada,tako da ima vremena.Iskreno preferiram napadacki tenis,kada igraci/ce preuzmu inicijativu i stvar u svoje ruke.Da li je bolje biti na mestu broj 1 na WTA listi ili imati Grand Slam trofej u rukama,to je vec stvar izbora.Hajde da sacekamo pa da vidimo sta ce se desiti u ovoj sezoni,da li ce se Ana i JJ vratiti,Serena oporaviti od povrede,Enan se penzionisala,da li Ruskinje mogu nesto vise da urade,i na kraju da li ce Dankinja nesto promeniti u svojoj igri.

Sly-ah

pre 13 godina

"Наиме, носилац неког имена има искључиво право да одреди како ће га и писати и изговарати и веома је мали број случајева када закон прописује другачије решење."

Правопис српског језика, Матица српска, Нови Сад, 2010.
Одељак о транскрипцији.

Sotonov

pre 13 godina

Btw, ne kaže se ni Kim Klajsters, nego Kim Klejst'rs, odnosno Klejsters. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/Nl-be_kim_clijsters.ogg

Mili Split

pre 13 godina

Ja sam iz Splita i zvaccu je Vlaknjacki. Nije ona rekla celom svetu da je tako zovu nego Dancima.
Njena igra?
Pa ssto je ne pobede kad i nije neka? K'o da su Ccang, Vilander i da ne nabrajam, bili agresivi? E, to je bilo smor gledati, a postali legende..

Djoksa

pre 13 godina

Karolina je tu gde jeste ne zbog kvaliteta svoje igre ili zbog nekakvog problematicnog nacina bodovanja. "Problem" je u igracicama koje uzimaju GS titule a ne zele da igraju "obicne" turnire. Serena Vilijams je jedinstvena pojava istoriji zenskog tenisa. Njenim muskim udarcima ne bi odolela ni Stefi Graf u najboljim godinama, niti bilo koja druga teniserka u istoriji ove igre. Tim vise sto se ona neverovatno brzo krece i pokriva teren za devojku njene velicine i snage. S druge strane, K.Klajsters vise prijaju majcinske obaveze nego da zapinje na svakom turniru sem G.Slem-ova. Uostalom, zar nije rekla da nije sigurna da li ce uopste i zavrsiti ovu sezonu. I to bi bilo to sto se tice glavnih pretendenata na titulu na svakom G.Slemu. Jedostavno, Serena je svima nabila kompleks manje vrednosti. Venus je pred penzijom, Enen se penzionisala, Kuznjecova je nekonzistentna, Ana trazi sebe vec godinama, Sarapovoj zvone odavno svadbena zvona u glavi a ko zna da li uopste uopste trenira zbog sportskih imperativa ili zbog odradjivanja ugovora prema sponzorima, Skjavone, rekao bih peva labudovu pesmu. I to bi bilo to. Svi su na stand by-u, cekaju da stara garda ode a nova se pojavi. Serena radi to sto radi, i radice dok joj ne dosadi. Sto se tice liste, ista je vazila i pre 20god, samim tim je smesno optuzivati za ovakvo stanje stvari. Na kraju, zeleo bih da se izvinim svim Aninim navjacima. Vec vise meseci me prati trol. Okupirao mi je nick i objavljuje razne gluposti pod njim sve u cilju da me degradira. Razlog je sigurno zato sto sam ovde eksponiran uglavnom kao Jelenin navijac. Prepoznacete ga lako, SVI komentari mu se zavrsavaju tako sto blati Anu ili Bojanu. Jeste navijam za Jelenu, ali cenim i Anu. Zasto ako neko navija za jednog tenisera mora odmah biti protiv drugog? Ja na prvom mestu navijam za dobar tenis i lepe poene. Pozdrav,

Sale Sale

pre 13 godina

Super clanak. Samo da ispravim ovog sto prica za danci i sto se pravi pametan; Z se izgovara u njezinom prezimenu. Zivim u Dk i gresis.

Stil joj dosadan, Ali mala je borac i svaka cast..

dragana

pre 13 godina

Što se tiče Karoline mislim da je posle Safine najlošija igračica br.1 koja se pojavila.A to što pobeđuje je samo pokazatelj da se u ovom trenutku nije pojavila teniserka (na žalost, ali ubrzo će)koja igra raznovrstan tenis pa samim tim i bolji tenis od nje.Tačno da je mlada ali teško da će stil igre da promeni.Daleko je njena igra od igre Štefi Graf koja joj je uzor, čak ni slična njenoj ...nažalost

Dylan Dog

pre 13 godina

@(druze, 15. februar 2011 05:30)

Jednostavno niste u pravu. Ili se ja bar uopšte ne slažem sa Vama. GS turnir je jedan od 4 turnira u 1 godini, a 1. mesto je svih 365 dana.

Mnogo je u teniskoj istoriji onih koji imaju GS turnir ali nikada nisu ni bili blizu 1. mesta, a vrlo malo ovih drugih. Na kraju, i JJ, Safina i Voznijacki još uvek nisu završile karijeru, pa bi trebalo da ostanemo strpljivi i damo im šansu. Evo, čak i jedna Klajsters, iako je bila prva 2003., jedva je u eri Sestara, Enan, Šarapove i ostalih Ruskinja došla do GS-a (tek 2005.), a sada ih ima nekoliko, a nikada još nije završila godinu kao br. 1. Jedna Kuznjecova ima 2 GS-a i još nekoliko finala, a nikada nije bila broj 1.

Još nešto, nemojte misliti da ćete ostaviti snažan utisak davanjem kratkih odgovora na relativno složena pitanja.

Pozdrav,

Schmilo

pre 13 godina

VOŽNJACKI !!! To što Englezi sve čitaju kako oni misle da treba ne mora da znači da mi moramo da budemo takve dileje. Baš me zanima kako bi njima zvučalo da mi umesto Džon velimo Jovan i tome sl. Mislim, Tomas Rosiki i Džejkub Džanda i sve tome slično što se može čuti na Eurosportu stvarno zvuči retardirano.

Hehe

pre 13 godina

Sto bi reko Vin Dizel u "Fast & Furious", "Ask any racer, any REAL racer. It doesn't matter if you win by an inch or a mile; winning's winning."

Dragoljub Markovski

pre 13 godina

Još dok je bilo omalovažavanja prvog mjesta J. Janković na WTA listi, želio sam podsjetiti: veliki majstor u Formuli 1 - Keke Rozberg - postao je jedne godine šampion sveta a da nije pobijedio niti u jednoj utrci! Ili uzmimo onoliko najistaknutijih NBA asova, koji se nisu domogli šampionskog prstena. Treba li još?

Nije bilo nikakvog osporavanja.

Popov

pre 13 godina

Mala je povodljiva, bilo ju je sramota da se Danci i ostali zapadnjaci zlopate oko izgovora, pa je (fonetski neopravdano) dala blagoslov za pogresno izgovaranje svog imena... Ostaje nam samo da se nerviramo (ako nemamo pametnijeg posla) ... Sto se tice njene igre, nije tacno da se svodi samo na vracanje loptice u teren, tu teoriju sám sam platio crvenom novcanicom bacajuci je na Bartoli (uzela par gemova) iako je ista demonstrirala napadacki (na momente hazarderski) tenis, a mec ipak zavrsila sa manje vinera od Dankinje... Toliko o tome... P.S. Proslo je dovoljno vremena da bi smo i definitivno mogli da se slozimo da je stari B92 sajt bio bolji! P.P.S. Vratite ga ako ste posteni da priznate gresku! Sve najbolje...