Najuspešnija godina za srpsku Ašiharu

Od svog osnivanja 2007. godine do danas Ašihara Kaikan savez Srbije razvio se u respektabilnu pojavu u svetu borilačkih veština kod nas. Počelo se skormno sa nekoliko desetina članova, a danas Ašihara sport ima oko 200 članova. U početku se na velike međunarodne turnire odlazilo da bi se sticala iskustva, a posle samo tri godine rada ostvareni su fantastični uspesi. U odlazećoj 2010. godine borci ašihare su na šest takmičenja osvojili 28 medalja, od toga jedanaest zlatnih, sedam srebrnih i deset bronzanih.

U te medalje spadaju i bronzana medalja sa svetskog prvenstva za seniore kao i po jedna srebrna i bronzana sa evropskog prvenstva za juniore. Kada se tome doda da je ove godine stvorena i full kontakt karate unija u kojoj je došlo do dobrovoljnog ujedinjenja tri saveza, slobodno se može tvrditi da je ovo najuspešnija godina za Ašihara kaikan savez Srbije od njegovog osnivanja.

Ašihara je borilačka veština nastala u japanu, a osmislio ju je kančo Hidejuki Ašihara. On je došao na ideju da spoji nekiliko tradicionalnih veština i napravi jednu posebnu ful kontaktnu. Uzeo je najbolje iz karatea, džuda, džiu džice i aikidoa i dobio veštinu koja se danas primenjuje u japanskoj policiji i vojsci kao zvanična veština.

Čačija Željko
Pošaljite komentar

Nema komentara na izabrani dokument.