Četvrtak, 22.07.2010.

22:16

JJ predala meč zbog povrede

Najbolja srpska teniserka Jelena Janković predala je meč drugog kola WTA turnira u Portorožu zbog povrede skočnog zgloba.

Izvor: LB

JJ predala meè zbog povrede IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

TTKRDIAA

pre 13 godina

Gledala sam mec preko neta i videla sam kad je doslo do povrede, ali jedna stvar mi je malo cudna, Jelena je pocela tesko da hoda tek nakon sto je izgubila gem, a u toku gema mi se cinilo da nema nikakve probleme i da se nije nista strasno desilo. Necu da je osudjujem jer na to nemam pravo, ali mi je to bilo malo cudno. Ipak zelim joj brz oporavak i da se ponovi 2008 kada su se ona i Ana smenjivale na prvom mestu. Ipak je to nesto sto cemo pamtiti.

milwood

pre 13 godina

Jesu podaci koje je Lazar postavio bajati , ali Janković je nakon te liste još 7 puta predavala kad je gubila i to 2007- Dubai , Strazbur , Bangkok, na mastersu protiv Bartoli , 2009 .- Tokio , 2010 Wimb i za sad Pororož . Dakle imajući u vidu mazanje očiju javnosti navodnim povredama pred svaki Fed kup nastup , ogavno imitiranje Ane , opanjkavanje Ane od strane mame Snežane , neatraktivni tenis i još nešto , i dalje često predavanje mečeva uticali su na to da je Janković kod mnogih ljubitelja tenisa izgubila nepovratno simpatije . Uzgred , verujem da ih kod nekih nikad nije ni imala .

EMENEM

pre 13 godina

Jelena jankovic je profesionalna teniserka. To joj je posao, baveci se tenisom zaradjuje i od toga ne samo da zivi nego se, bogami, i bogati. Do sada je igrajuci tenis zaradila oko 12 miliona dolara. Dakle, samo od teniskih meceva. Ono sto je zaradila od sponzora je nesto u sta nemam uvida.
Osvojene titule dovoljno govore o njenom kvalitetu!

Onima koji se bave statistikama predaje meceva ostaje satisfakcija da i dalje mogu da nastave da se bave time.
Koliko zaradjuju na tome uvida, nazalost, nemam.

nikol dž.femija

pre 13 godina

@ simulant @

" 25-letna Beograjčanka, ki je nesrečno staknila poškodbo levega gležnja v četrtkovem srečanju drugega kola proti kvalifikantki Anastaziji Jakimovi in se tako morala posloviti od nadaljnjega tekmovanja na šesti izvedbi turnirja Banka Koper Slovenia Open, bo v soboto, 24. julija 2010, obiskala portoroško turnirsko vas. V šotoru Sony Ericssona, vodilnega globalnega sponzorja WTA Toura, bo od približno 17. ure dalje na voljo teniškim navdušencem in ostalim obiskovalcem za kratek klepet.

Če želite pokramljati z drugo igralko sveta, pohitite v teniško vas in si ob tem zagotovite še njen podpis."

KAO ŠTO STE PRIČITALI, Jelena Janković će se 24.jula, u subotu , družiti s navijačima. ZNAČI JJ je još uvek u Portorožu.

-----------------

OVOG PUTA ima, zaista, kvalitetnih i dobronamerno napisanih komentara. Divno je što su ljudi reagovali ljudski, a to znači javili se oni koji su meč gledali i pošteno napisali ono što su videli.

Zadovoljstvo je bilo pročitati razmišljanja potpisanih kao Jova, Milan, Mr.Error, Dermendziev,statistika, ja, Dylan Dog ...

Pozdrav,

Modoš

pre 13 godina

Podaci kasne 40 meseci! Smešno. Inače, za poslednjih dve godine Jelena više mečeve ne predaje? Predaje i dalje, više od svih. Na dva poslednja turnira predala je oba meča. Večito se žali na povrede. O čemu vi pišete? Šta vi dokazujete? Da nije prvakinja u predajama? Jeste!!! Ubedljivo vodi na toj listi.

xy

pre 13 godina

@The End
Da si malo pazljivije pogledao sve sto pise na tom linku video bi da su to podaci objavljeni 20. marta 2007. godine, dakle pre tacno 3 godine i 4 meseca.
Takodje bi video da su to podaci samo za tenisere i teniserke koji su se u tom trenutku nalazili u prvih 20.

Ako bas zelis dacu ti trenutne podatke za sadasnje teniserke iz vrha i njihove predaje:

Serena 12 predaja od 101 poraza = 11,8%
Jelena 19 predaja od 202 poraza = 9,4%
Venus 5 predaja od 143 poraza = 3,5%
Voznjecki 7 predaja od 86 poraza = 8,1%
Dementieva 11 predaja od 264 poraza = 4,16%

Dakle Serena mnogo cesce predaje takve meceve od Jelene. Voznjecki je tu negde izjednacena sa Jelenom. Dementieva i Venus nesto redje predaju meceve.

Inace 99% meceva koji se predaju su mecevi koji se gube i stvarno su retke situacije kada teniserka preda mec u kome vodi. To su uglavnom situacije kada je povreda toliko velika da teniserka posle te povrede ne moze ni da hoda. Mnogo cesci su slucajevi da teniserke dozive povredu pred kraj meca i nekako zavrse mec pobedom, ali zato budu primorane da sledeci mec predaju bez borbe.
U svakom slucaju te stvari najvise zavise i od samih teniserki. Neke su sklonije povredama, cesce se povredjuju i automatski cesce i predaju meceve.
Takodje mnogo je veca verovatnoca da cesce povrede dozivljavaju teniserke koje igraju i vise meceva.
Jelena je za nepunih 10 godina odigrala preko 600 meceva i predala 19.
Serena na primer igra 5 godina duze, a odigrala je ukupno 25 meceva manje od Jelene i pored toga ima 11 meceva koje je predala i jos 8 meceva koje je predala bez borbe pre pocetka meca.

Dakle nije Jelena nista gora ni bolja od ostalih teniserki iz vrha kada su u pitanju te povrede.

Dylan Dog

pre 13 godina

@LazarL i ostali

Tu analizu je Tenis Magazin objavio 2007. godine, koja je shodno tome već dugo poznata ozbiljnijim ljubiteljima tenisa. Motivi za njenu izradu leže u bojazni teniskih organizacija da učestale predaje mečeve ne ugroze gledanost i popularnost tenisa kao sporta, a samim tim i prouzrokuju manju zainteresovanost sponzora. Naravno, zgusnut raspored i broj obaveznih turnira je jedna od direktnih posledica sve češćeg povređivanja tenisera.

Predstavljeni statistički podaci su tačni, ali su izvedeni zaključci nekorektni i tendenciozni. Mišljenja sam da bi daleko korektnije bilo navesti kakav je bio rezultat u meču u trenutku kada je došlo do povređivanja igrača koji je na kraju zbog te povrede predao meč.
Npr. Jelena je realno juče trebalo da dobije meč sa 6-1, 6-1 jer je u prvom setu Jakimova jedva sama osvojila nekoliko poena (tu računam njene vinere i Jelenine iznuđene greške). Da je Jelena neko ko olako predaje mečeve, trebalo je da preda u trenutku kada se povredila, a tada je bilo 6-1, 2-1 (mislim 30-30). A prema kriterijumima Gejvina Versija, koji je radio tu analizu za Tenis Magazin, i taj meč bi se našao u Jeleninom skoru jer je predala pri 6-1, 3-6, 0-1. Dakle bila je u zaostatku 1 gem.

Nije mi jasno šta je dotični Versi hteo svojom analizom da implicira. Igrači koji su u vrhu tih lista su ili izrazito skloni povredama ili igraju puno mečeva, pa su povrede normalna prateća pojava. I prirodno je da povređeni igrač igra sve dok smatra da uprkos povredi može da pobedi. Svaki dalji ostanak na terenu je krajnje nekorektan prema protivniku.
Opšte je poznato da je nesrećni Tomi Has (prvi na ATP dijagramu) izrazito sklon povredama (takva mu je genetika). Sa druge strane Jelena je već nekoliko godina za redom među igračicama sa najviše odigranih mečeva godišnje, a 2007. i 2008. je bila prva i po broju odigranih mečeva i po broju zabeleženih pobeda. Pa normalno je da telo ne može to da izdrži. Čak ni suprespremni Nadal nije izdržao, a on je tih godina bio Jelenin parnjak na ATP strani. Čisto sumnjam da je neko od navedenih tenisera i teniserki predavao mečeve zato što se uplašio poraza. Pre smatram da se većina njih se borila i sa protivnikom i sa povredom dok je to imalo bar malo zdravorazumskog smisla. A u vrhu ženske tabele su iza jelene redom: Serena Vilijams, Čakvetadze, Petrova, Šarapova, Enan, Safina, Morezmo. Šta sada treba da se kaže za pomenute teniserke?!

Ovaj poslednji talas komentara na B92 koji pokušava da Jelenu okarakteriše kao osobu koja predaje kada gubi je krajnje BESMISLEN! Jelena je opšte poznata kao izuzetan borac, koji se ne predaje do poslednjeg poena i koja često igra cele turnire pod lakšim povredama. Kada ona preda meč - to znači samo jedno - da je zaista ozbiljnije povređena.
Inače, koga zanima ozbiljna teniska statistika, a ne kvazinovinarske interpretacije, evo jednog od zanimljivih linkova: http://www.coretennis.net/

citam kako je napisano

pre 13 godina

@LazarL

Vidi, mozda imas neki sveziji podatak, ovaj je iz MARTA 2007. (dvehiljadesedme) godine. Kasnis samo 40 meseci!!!

statistika

pre 13 godina

@LazarL
Cinjenica je da je Jelena predala dosta meceva, ali ovaj link uopste nije relevantan za donosenje nekih zakljucaka.
Kao prvo to su podaci objavljeni u martu 2007. godine i napravljeni su samo za tenisere koji su se u tom trenutku nalazili u prvih 20.

U tom trenutku je Jelena imala 133 poraza od cega 15 meceva koje je predala
Zato je u tom trenutku imala taj procenat od 11.4% meceva u kojima je gubila i bila na prvom mestu te nepopularne liste.
U medjuvremenu za poslednje 3 godine je Jelena izgubila jos 70 meceva od kojih je 5 predala, sto je oko 7%.
Dakle trenutno ima 203 poraza od kojih 20 predaja i to u ovom trenutku cini 9,8%.

Sem toga nije Jelena u svakom od tih 20 meceva gubila.
Na primer 2006. je jedan mec predala u prvom setu pri rezultatu 6:6 u gemovima.
2007. je jedan mec predala nakon drugog seta pri rezultatu 1:1 u setovima.
Ta dva meca se ne mogu nazvati mecevima u kojima je Jelena gubila, vec mecevima u kojima je bilo nereseno.
Jedan mec je prekinula pri rezultatu 4:6 i 2:1 za nju u drugom setu.
Uostalom i ovaj poslednji mec je prekinut pri rezultatu 1:1 u setovima i 0:1 u trecem setu. Cak se ni taj mec ne moze nazvati mecom koji je Jelena gubila. Protivnica je napravila brejk na pocetku treceg seta pri rezultatu 1:1 u setovima. Taj jedan brejk nije nikakav zaostatak jer je Jelena do tog trenutka oduzela svojoj protivnici 5 puta servis.
Uostalom u trenutku predaje Jelena je imala osvojen 61 poen a njena protivnica 57. Dakle i taj mec moze slobodno da udje u kategoriju meceva predatih pri neresenom rezultatu.
Sve u svemu dolazimo do cifre od 17 predatih meceva u kojima je gubila, od ukupno 203 izgubljena meca.
Prevedeno u procente to je 8,3%. Siguran sam da bi sada kada bi objavili neku takvu listu, bar nekoliko teniserki bilo ispred Jelene.
Evo na primer Serena je za te iste 3 godine takodje predala 5 meceva, a imala ukupno 35 poraza, sto samo za taj period cini 14%.
Zato bi kada bi sada napravili takvu listu Serena bila ubedljivo prva po procentu predatih meceva koje je gubila.

Naravno da niko ne sme sada da objavi tu listu na kojoj bi Serena bila najgora. Zato i dalje tamo drze neke podatke od pre 3 godine.

Zelim da kazem da nije Jelena sve meceve predavala samo kada je gubila, ali sasvim je normalno da su vecinom mecevi koji se predaju upravo ti u kojima se gubi. Pa nelogicno bi bilo da teniseri predaju kada pobedjuju. Obicno nastupi neka povreda i problemi. Neki teniseri ako je bas ozbiljna povreda odmah predaju mec, ali vecinom pokusaju da igraju do trenutka u kome shvate da ne mogu da dodju do pobede.
Normalno je da tada predaju, jer bi bilo glupo da rizikuju pogorsanje povrede u mecu koji ne mogu da dobiju.
Uostalom ako ste vec svesni da ste bolji od protivnika, necete mu dozvoliti da zavrsi mec i regularno vas pobedi samo zbog vase povrede.
Namerno mu predate mec i time stavite do znanja da nije pobedio zato sto je bolji vec zato sto ste vi doziveli povredu.

Inace nisam uopste neki Jelenin fan, ali ne volim iznosenje dezinformacija.

ja

pre 13 godina

Nisam gledao mec i ne mogu da komentarisem ni povredu ni predaju.
Znam samo da se povreda skocnog zgloba ne sanira tako brzo i tako lako.
Ako je stvarno samo zbog povrede morala predati mec, onda verovatno nece moci igrati bar mesec dana.
Opet ako se za desetak dana pojavi na nekom turniru, bez ikakvih tragova o povredi, onda ce svi ovi sto je sada kritikuju i nazivaju folirantkinjom - na kraju biti u pravu.

Takodje mislim da neki pogresno posmatraju stvari kada kazu da je dobro sto je ovo manji turnir i sto na njemu Jelena ne brani bodove.
Potpuno pogresno, jer to uopste nije dobro.
Nije dobro iz razloga sto upravo ti manji turniri sluze za treniranje i podizanje forme, i nijedna vrhunska teniserka nece sebi dozvoliti da na nekom takvom turniru zaradi ozbiljniju povredu.
Ozbiljni teniseri na takvim turnirima ne rizikuju toliko da bi mogli doziveti povredu, ne trce bas za svakom lopticom i svakim poenom kao da je u pitanju mec lopta u finalu gren slema.

Gledao sam onaj prethodni mec izmedju Jelene i Bojane.
Bojana je propustila bar 20 lopti koje su isle par metara od nje i koje bi verovatno mogla stici, jer jednostavno nije zelela da rizikuje povredu zbog jednog poena.
Sa druge strane Jelena je i u tom mecu tracala za svakom lopticom kao da je odlucujuca.
Jednostavno to je njen nacin igre, a ucestale povrede su samo cena koju placa zbog tog defanzivnog tenisa.

The End

pre 13 godina

@LazarL
Iskreno vam zahvaljujem za link koji ste nam ponudili, a to bi trebalo da urade svi, iz koga se jasno vidi da je Jelena daleko ispred drugih po predaji mečeva. Ta tabela, koju sam ugledao, naterala me je da zaključim kako je reč o velikoj sportskoj blamaži. Ništa novo, ali sada imamo plavo na belo. Glasači, počnite da udarate po tastaturi. Uzalud, sve je dokazano.

razočarana u narod

pre 13 godina

Kakvi smo mi ljudi!!!! Svi smo jako jaki na rečima, naročito ako nekoga treba popljuvati! Ako ste tako pametni, i sposobni zašto neko od vas ne uzme reket, ili loptu, nije bitno koju, i predstavi Srbiju u najboljem svetlu!!! jedino što znate jeste da blatite neke druge i osporavate njihove uspehe. Ti uspesi možda nisu veliki alu su veći od vaših!!!!

Vicko

pre 13 godina

@Razočarana u narod
Ništa lakše, zamenićemo narod. Pišeš da osporavamo njen uspeh. Koliko znam, danas pišemo o njenom neuspehu, jer je ovo druga uzastopna predaja, i to kome - 129. na listi!? Mnogo je ljudi koji sumnjaju u te povrede, jer je to kod nje postala praksa kad gubi. Kad zamenimo narod, biće bolje. Nije narod razlog da tvoje srce pati.

Neo

pre 13 godina

@The end,@Sone..Moram reci da sam osetio postovanje dok sam citao tvoje/vase komentare.Jednostavno rekli ste,mrzim Jelenu zato sto je mrzim!I ova povreda je dobar povod da to izrazim.Bez uplitanja liste,GS-ova,2-og mesta..To su sve glupi izgovori,jel da?

Bez ccccc

pre 13 godina

@ccccc
Kažeš da je Jelena demonstrila silu sve do povrede. Protiv koga? Protiv 129. na listi? Kako možeš da pišeš ovako besmisleno? Znaš ko je demostrirao silovit tenis protiv Jelene? Vera Zvonarjeva, u Melburnu i na Vimbldonu. Da je Vera tako razbijala Jakimovu, to ne bi bilo vredno pomena, zbog razlike u klasi.

simulant

pre 13 godina

Haha!Još jedna predstava od strane vrhunske glumice zvane Jelena Janković.Pa koji to moraju biti naivčine da vjeruju da se stvarno povrijedila!Kako je dobro ovo samo odglumila.To samo mogu JJ i Serena Vilijams koja glumi i van terena.Ona je u Portorož došla čisto turistički radi mora,plaži i šopinga u Italiji.Tenis je bio samo usputan za JJ kod koje apsolutno nikad ne znamo šta će nam spremiti.A i u ostalom radi se o turniru najniže kategorije.Pa što prolivati znoj,trčati,mučiti se sa nekim diletantkinjama kad je zarada mala kao i bodovi.Ja mislim da je Jelena imala unaprijed napisan scenarij za ovaj meč.Nju Portorož kao turnir apsolutno ne zanima već isključivo kao odmaralište.Njene oči su uprte
Ka turnirima u SAD:posebno pikira na San Dijego,Montreal i US Open.Zato je odlučila da se što prije ispari iz Slovenije i da ima što više vremena za Ameriku.Slično je napravila na mini-turniru u Meksiku,ispala u prvom kolu od neke diletantkinje zatim odlično se spremila za Indijan Vels kojeg je i osvojila.Po meni ovdje nema ni P od povrede već čisto taktiziranje jer se dobiju tri dodatna dana za pripreme.Tko će ga znati možda su i kladionice upetljane u ovo.Tako je bilo s Voznjacki u Luksemburgu.Inače nije ni neka novost da velika imena ispadaju rano na tim seoskim turnirima jer nema puno love ni bodova a tako ni motivacije.Tu dođu čisto turistički.Inače mislim da je JJ nakon ove odigrane uloge već napustila Sloveniju i da se nalazi na putu za Los Anđeles!
Pozdrav svim istomišljenicima!

Dylan Dog

pre 13 godina

"...Nikad se ne može reći toliko mudrosti koliko se može prećutati gluposti." Ovom parafrazom Konfučijeve izreke bih okarakterisao hronološki prvih 10-15 komentara (izuzev @Nikol Dž. Femije i još nekoliko ljudi). Neshvatljivo je da neko može da iznosi svoje mišljenje o nečemu što bar nije video sopstvenim očima.

Nije mi namera da delim lekcije, ali je istovremeno neshvatljiv odijum kojima odišu komentari @Sone i @The End. Ne sporim da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali čemu tolika netrpeljivost prema nekome koga (vrlo verovatno) ne poznajete lično, niti Vam je išta učinio nažao ili povredio na bilo koji način? Zaista je besmisleno utrošiti toliko energije radi neafirmativnog pisanja o nekome i o nečemu što očigledno(!) niste gledali. Ako Vas već iritira suprotna navijačka strana, ovakvim svojim pisanjem ne pravite nikakvu razliku između sebe i njih. Sportista je tu najmanje kriv, a tu mislim i na Anu i na Jelenu i na Novaka, o kojima pojedini ljudi ovde pišu krajnje nekorektne komentare.

A što se povreda tiče, po ko zna koji put ističem da je degutantno i nevaspitano u negativnom smislu govoriti (a pogotovo pisati) o nečijem zdravstvenom stanju. Pitam se da li bi neko od kritičara trebalo da se i sam povredi, pa da na svojoj koži oseti kako izgleda kada splet nesrećnih okolnosti spreči čoveka da se bavi svojim poslom dok mu okolina spočitava da fingira povredu?!

Meč sam imao prilike da gledam i ono što se zaista tamo desilo je @Dermendzijev sasvim korektno opisao u svom komentaru. Pridružujem se mišljenju @Jove i @cccccc da je tekst vesti B92 o ovom meču je napisan na takav način da oni koji nisu gledali meč ne mogu da steknu uvid u ono što se stvarno desilo.
Na kraju, zanimljivo je primetiti kolika je razlika u kvalitetu između top 150 i vrhunskih teniserki. Jakimova je morala da igra najbolje što može da bi jedva dobila set protiv Jelene koja se potpuno ograničeno kretala i zbog očiglednih bolova gotovo bukvalno igrala na jednoj nozi.

Dermendziev

pre 13 godina

@ The End, 23. jul 2010 10:28

Uvazena gospodo,
Kada govorite o "Jeleninom foliranju" i "boljoj protivnici" ocito da niste gledali mec.
Kada govorite o reitingovanju morali bi ste znati da su obavezni 4GS,4 Premier M,5 Premier 5,a ostala 3 su najpovoljniji iz odigranih po zelji i mogucnosti.Odigran turnir je bolji od bilo kog treninga.Niko nikome ne brani da igra(nije vezao ni noge ni ruke)po vazecim pravilima,po zasluzi po reitingu.
Jelena ne pise pravila i po bilo kojim pisanim pravilima,onaj ko,u proseku, postize standardno dobre rezultaste bice uvek u vrhu.
Mislim da je tu kraj svim pricama o reitingu.
I na kraju cini mi se da mnogima nije jasno zbog cega se donose Pravila,Zakoni i slicni akti.Vrlo kratko:da nebih bilo nagadjanja,eksperimentisanja,t.j.s.t da se nebih stvarale d i v i z i j e...

Milan

pre 13 godina

Nije fer da pričate kako je Jelena isfolirala povredu. Gledao sam cijeli meč na netu. U prvom setu i par gemova drugog je zgazila protivnicu. U pokušaju da dohvati jednu loptu bekhend lobom je naglo izvrnula lijevo stopalo i više nije mogla dalje. Probala je da bandažira stopalo i uzme pain killere, ali ništa nije pomoglo. Predstoje joj ozbiljniji turniri i zato je bolje što je predala. Naprijed, JJ!!!

The End

pre 13 godina

Plačljivci i patetični dosadni zanesenjaci prestanite da verujete u nepostojeće povrede i pomirite sa tim da čim oseti da ne može dalje da igra, ona predaje. Njene povrede po pravilu traju jedan dan. Pisao sam prošle godine da će ubrzo platiti danak čestom igranju i preteranom trčanju (to je nju i dovelo na vrh liste, trčanje i upornost bez granice, a ne ne neka velika igra koju nikada nije imala. Drugo mesto na listi velika je ironija i opomena onim starcima iz WTA da se bodovi mogu osvajati samo na 12 velikih turnira (Melburn, RG, Vimbldon, Njujork, IW, Majami, Madrid, Peking i jedan po izboru). Oni boduju i Portorož i Kamčatku! Onaj što piše da počinje da liči na Anu neka objasni kakve veze imaju česte Jelenine predaje i folirancije sa nečijom slabom igrom? Jelena ubedljivo predaje najviše mećeva godišnje. Na zvaničnom sajtu WTA piše da večeras igra dubl! Дулле, или неко из Ј.Ј. штаба каже - важно је да није изгубила бодове. Naravno. Bodovi ostaju. To je najvažnije. Igra, ugled, veliki tofeji nisu u prvom planu. Pamte se samo bodovi. Kad ode iz tenisa, za dve godine, sa njom idete i vi. Onda će ovaj sajt postati normalan. "Nema veze Jeco, samo se ti odmori i čuvaj zdravlje, pile naše, US Open je tvoj." To je patetična Nikol, to ste svi vi pesnici ove omiljenje vam melodije. "Druga na planeti" je za šest meseci izgubila 13 mečeva. Da li vam to nešto govori?

Dermendziev

pre 13 godina

Nije retkost da ljudi pisu komentare,a da pri tome nisu gledali mec i sto je jos gore tvrde nesto nasumice,moram reci bez veze.
Jakimova nije neocekivano dobila drudi set.Pri rezulttu 6:1 i cini mi se 2:0 u gemovima(2 set) Jelena je tako nezgodno pala,da je ostatak meca provela samo formalno.Naravno morala je predati.Kamera je u vise navrata ponavljala taj momenat i bilo je jasno da Jelena ne moze dalje.Takodje je vise puta ponavljano kako Jelena hramlje.Posle onako nezgodnog pada,meni je bilo jasno da ne moze zavrsiti mec iako je njena majka dovikivala da stegne zube.
Kome pada na pamet da prica da je predala,zato sto je Jakimova bila bolja.Pa razlika u klasi je bar tri puta u Jeleninu korist,to se od samog pocetka videlo.
Drugo Jelena je dosla da osvoji ovaj turnir(280) i time bi ucvrstila drugu poziciju u oci US Opena i obezbedila sebi mesto u TOP 8,odnosno ucesce na Zavrsnom turniru.
Povreda moze biti jako,jako nezgodna i baciti je van stroja na duze vreme.
U svakom slucaju zelim joj brz oporavak i ucesce na Severnoamerickoj nturneji.
Sto se tice komentara svako ima pravo da komentarise na svoj nacin,a taman posla da se Jelena pravda svakome.
A s kim ce mo je ravnati ?
Postoje osnovni kriterijum-u sportu on se zove rezultat.
Svima puno zdravlja.

Nela

pre 13 godina

@Nenad_dk
"Druga na svetu izgubila je od 129 na listi." Zar ipak obe nisu na istoj listi? I Jelena nije druga na svetu, nego je druga na listi. Na svetu od nje bolje su sve one koje su osvojile više velikih trofeja (Serena, Venus, Žistin, Kim, Kuznjecova, Šarapova, Ana...), a još igraju. Ne može trenutna lista da poništi nešto što je stalno i što se ne može promeniti.

Jova

pre 13 godina

Za "neko to od gore vidi sve"!

Prvo,mislim da tekst o Jeleninom mecu nije prikladan sto se tice b92. Trebalo je da se napise da je Jelena zgazila protivnicu u prvom setu razornim i preciznim udarcima ne dozvolivsi joj ni jedan napda kao i u prva dva gema drugog seta kada je Jelena vodila 0:2 u drugom setu. Tako je bilo u toku treceg gema drugog seta ali je Jelena pri trcnaju unazad iskrivila nogu i izazvala povredu.

A za navedeni komenrtar,sta reci sem bruka. Prvo si trebao-la da pogledas mec pa onda da komentarises.

Svidja mi se Jelenina igra,bas je agresivna,ma ekstra tensi Jelena igra u ovim momentima,samo da se nadamo sad da povreda nije opasna.

cccccc

pre 13 godina

Sramota,kakve vesti,bolje pogledajte kako je vest o Jeleninoj povredi objavljena na sajtu Slovenia Open-a!!!!

ko je gledao mec moga je da vidi kakav perfektan i agresivan tenis Jelena igra na hard podlozi,a i takodje da vidi momenat kada je Jelena nezgodno stala,iskrivila nogu i zaradila nedaj Boze opasnu povredu.

Stidite se,Jelena je demonstrirala silu sve do tog momenat,dostojnu svetskog reketa br.2.

Mr. Error

pre 13 godina

Jedina uteha u svemu je to sto je ovo manji turnir i da nije izgubila nista. Gledao sam ceo mec. I pored toga sto je imala malo problema sa servisom, prvi set je igrala jako dobro. Mislim, ne moze se reci da je bila ona Jelena jer je igrala protiv 100 i neke. To je morala dobiti. A onda BAM, jos jedna povreda zaredom. Prvo na Wimbledonu, a sad i u Portorozu. Bas cudno. I pored toga sto je profesionalac i sto ima svog trenera za kondiciju, ona ima problema sa povredama. A to nije mala stvar. No, u to ne ulazim. Pretpostavljam da ce sad biti komentara na foru SAMO GUBIS, NECES OSVOJITI GS, NA OVAKOM MALOM TURNIRU ISPADAS bla bla bla. Ali ona nije jedina kojoj se to desilo. I Serena je prosle godine dobro se secam, igrala u Marbelji, gde je izgubila vec u prvom kolu od.... ma neke koja nije ni u prvih 60. Tako da nije jedina, a mi smo previse samokriticni, uopste. Ne odgovara nam ni idealno.

Sone

pre 13 godina

Sram te bilo, folerko jedna! Sto jednom k'o pravi sportista ne izgubis mec igrajuci do kraja?! Definitivno najmanje popularna teniserka na WTA turu. Hocu da mi objavite komentar da se vidi da ima i Srba koji ne vole Jelenu Jankovic! Imam pravo da izrazim gadjenje na konstantno nesportsko ponasanje "najbolje" srpske teniserke. Minusi me ne interesuju!

WildeTennis;)

pre 13 godina

Bolje da se nije nikako desila povreda, ali kada je vec doslo do toga, dobro je da je to na turniru na kome ne brani bodove i koji spada u manju kategoriju...
Nadam se da ce se brzo oporaviti i vratiti na teren :)))
Srecno

Cane

pre 13 godina

Znaci bole ledja,noge,kolena,butni misic,zglobovi,stomak,ruka,alergije,prehlade,sinusi,smrtni slucajevi u porodici,..........Mislim Jeco sampion si. Mnogi sportisti predaju meceve,ali iz razloga sto kubure sa jednom ili dve vrste povreda koje vuku dugo vremena.Dok se kod Jelene prilikom svake predaje,obavezno pojavi neka nova povreda.

neko to od gore vidi sve

pre 13 godina

E ova ga bas pretera. Sto je mnogo, mnogo je. I onda kad cujem da je stavljaju u isti kos sa Serenom, Zastin, Kim ili Venus, stvarno se slatko nasmejem. Pa ona ne moze ni da prodje kraj njih.Po svemu sudeci ide stopama Ane

nikol dz. femija

pre 13 godina

Šteta, naravno, ali ako je već tako, šta da se radi, od zdravog tela žive.

Nadajmo se da će se oporaviti i još bolje pripremiti do US Opena.

neko

pre 13 godina

gledao sam na netu mec, jelena je odlicno odigrala prvi set, u prugom je povredila nogu, nije se kretala, i malo je falilo da zaplace...

steta...

Neo

pre 13 godina

Steta!Pozeleo bih brz oporavak Jeci.Nazalost,sad se tek vidi da je Bojana u celoj prici ispala kolateralna steta.Gledajuci ko je sve u zrebu,mogla je daleko dogurati na ovom turniru i znacajno skociti na listi.Nije sve u znanju,ima nesto i u sreci.

neko

pre 13 godina

gledao sam na netu mec, jelena je odlicno odigrala prvi set, u prugom je povredila nogu, nije se kretala, i malo je falilo da zaplace...

steta...

nikol dz. femija

pre 13 godina

Šteta, naravno, ali ako je već tako, šta da se radi, od zdravog tela žive.

Nadajmo se da će se oporaviti i još bolje pripremiti do US Opena.

cccccc

pre 13 godina

Sramota,kakve vesti,bolje pogledajte kako je vest o Jeleninoj povredi objavljena na sajtu Slovenia Open-a!!!!

ko je gledao mec moga je da vidi kakav perfektan i agresivan tenis Jelena igra na hard podlozi,a i takodje da vidi momenat kada je Jelena nezgodno stala,iskrivila nogu i zaradila nedaj Boze opasnu povredu.

Stidite se,Jelena je demonstrirala silu sve do tog momenat,dostojnu svetskog reketa br.2.

Neo

pre 13 godina

Steta!Pozeleo bih brz oporavak Jeci.Nazalost,sad se tek vidi da je Bojana u celoj prici ispala kolateralna steta.Gledajuci ko je sve u zrebu,mogla je daleko dogurati na ovom turniru i znacajno skociti na listi.Nije sve u znanju,ima nesto i u sreci.

Jova

pre 13 godina

Za "neko to od gore vidi sve"!

Prvo,mislim da tekst o Jeleninom mecu nije prikladan sto se tice b92. Trebalo je da se napise da je Jelena zgazila protivnicu u prvom setu razornim i preciznim udarcima ne dozvolivsi joj ni jedan napda kao i u prva dva gema drugog seta kada je Jelena vodila 0:2 u drugom setu. Tako je bilo u toku treceg gema drugog seta ali je Jelena pri trcnaju unazad iskrivila nogu i izazvala povredu.

A za navedeni komenrtar,sta reci sem bruka. Prvo si trebao-la da pogledas mec pa onda da komentarises.

Svidja mi se Jelenina igra,bas je agresivna,ma ekstra tensi Jelena igra u ovim momentima,samo da se nadamo sad da povreda nije opasna.

Dermendziev

pre 13 godina

Nije retkost da ljudi pisu komentare,a da pri tome nisu gledali mec i sto je jos gore tvrde nesto nasumice,moram reci bez veze.
Jakimova nije neocekivano dobila drudi set.Pri rezulttu 6:1 i cini mi se 2:0 u gemovima(2 set) Jelena je tako nezgodno pala,da je ostatak meca provela samo formalno.Naravno morala je predati.Kamera je u vise navrata ponavljala taj momenat i bilo je jasno da Jelena ne moze dalje.Takodje je vise puta ponavljano kako Jelena hramlje.Posle onako nezgodnog pada,meni je bilo jasno da ne moze zavrsiti mec iako je njena majka dovikivala da stegne zube.
Kome pada na pamet da prica da je predala,zato sto je Jakimova bila bolja.Pa razlika u klasi je bar tri puta u Jeleninu korist,to se od samog pocetka videlo.
Drugo Jelena je dosla da osvoji ovaj turnir(280) i time bi ucvrstila drugu poziciju u oci US Opena i obezbedila sebi mesto u TOP 8,odnosno ucesce na Zavrsnom turniru.
Povreda moze biti jako,jako nezgodna i baciti je van stroja na duze vreme.
U svakom slucaju zelim joj brz oporavak i ucesce na Severnoamerickoj nturneji.
Sto se tice komentara svako ima pravo da komentarise na svoj nacin,a taman posla da se Jelena pravda svakome.
A s kim ce mo je ravnati ?
Postoje osnovni kriterijum-u sportu on se zove rezultat.
Svima puno zdravlja.

Milan

pre 13 godina

Nije fer da pričate kako je Jelena isfolirala povredu. Gledao sam cijeli meč na netu. U prvom setu i par gemova drugog je zgazila protivnicu. U pokušaju da dohvati jednu loptu bekhend lobom je naglo izvrnula lijevo stopalo i više nije mogla dalje. Probala je da bandažira stopalo i uzme pain killere, ali ništa nije pomoglo. Predstoje joj ozbiljniji turniri i zato je bolje što je predala. Naprijed, JJ!!!

Dylan Dog

pre 13 godina

"...Nikad se ne može reći toliko mudrosti koliko se može prećutati gluposti." Ovom parafrazom Konfučijeve izreke bih okarakterisao hronološki prvih 10-15 komentara (izuzev @Nikol Dž. Femije i još nekoliko ljudi). Neshvatljivo je da neko može da iznosi svoje mišljenje o nečemu što bar nije video sopstvenim očima.

Nije mi namera da delim lekcije, ali je istovremeno neshvatljiv odijum kojima odišu komentari @Sone i @The End. Ne sporim da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali čemu tolika netrpeljivost prema nekome koga (vrlo verovatno) ne poznajete lično, niti Vam je išta učinio nažao ili povredio na bilo koji način? Zaista je besmisleno utrošiti toliko energije radi neafirmativnog pisanja o nekome i o nečemu što očigledno(!) niste gledali. Ako Vas već iritira suprotna navijačka strana, ovakvim svojim pisanjem ne pravite nikakvu razliku između sebe i njih. Sportista je tu najmanje kriv, a tu mislim i na Anu i na Jelenu i na Novaka, o kojima pojedini ljudi ovde pišu krajnje nekorektne komentare.

A što se povreda tiče, po ko zna koji put ističem da je degutantno i nevaspitano u negativnom smislu govoriti (a pogotovo pisati) o nečijem zdravstvenom stanju. Pitam se da li bi neko od kritičara trebalo da se i sam povredi, pa da na svojoj koži oseti kako izgleda kada splet nesrećnih okolnosti spreči čoveka da se bavi svojim poslom dok mu okolina spočitava da fingira povredu?!

Meč sam imao prilike da gledam i ono što se zaista tamo desilo je @Dermendzijev sasvim korektno opisao u svom komentaru. Pridružujem se mišljenju @Jove i @cccccc da je tekst vesti B92 o ovom meču je napisan na takav način da oni koji nisu gledali meč ne mogu da steknu uvid u ono što se stvarno desilo.
Na kraju, zanimljivo je primetiti kolika je razlika u kvalitetu između top 150 i vrhunskih teniserki. Jakimova je morala da igra najbolje što može da bi jedva dobila set protiv Jelene koja se potpuno ograničeno kretala i zbog očiglednih bolova gotovo bukvalno igrala na jednoj nozi.

Sone

pre 13 godina

Sram te bilo, folerko jedna! Sto jednom k'o pravi sportista ne izgubis mec igrajuci do kraja?! Definitivno najmanje popularna teniserka na WTA turu. Hocu da mi objavite komentar da se vidi da ima i Srba koji ne vole Jelenu Jankovic! Imam pravo da izrazim gadjenje na konstantno nesportsko ponasanje "najbolje" srpske teniserke. Minusi me ne interesuju!

The End

pre 13 godina

Plačljivci i patetični dosadni zanesenjaci prestanite da verujete u nepostojeće povrede i pomirite sa tim da čim oseti da ne može dalje da igra, ona predaje. Njene povrede po pravilu traju jedan dan. Pisao sam prošle godine da će ubrzo platiti danak čestom igranju i preteranom trčanju (to je nju i dovelo na vrh liste, trčanje i upornost bez granice, a ne ne neka velika igra koju nikada nije imala. Drugo mesto na listi velika je ironija i opomena onim starcima iz WTA da se bodovi mogu osvajati samo na 12 velikih turnira (Melburn, RG, Vimbldon, Njujork, IW, Majami, Madrid, Peking i jedan po izboru). Oni boduju i Portorož i Kamčatku! Onaj što piše da počinje da liči na Anu neka objasni kakve veze imaju česte Jelenine predaje i folirancije sa nečijom slabom igrom? Jelena ubedljivo predaje najviše mećeva godišnje. Na zvaničnom sajtu WTA piše da večeras igra dubl! Дулле, или неко из Ј.Ј. штаба каже - важно је да није изгубила бодове. Naravno. Bodovi ostaju. To je najvažnije. Igra, ugled, veliki tofeji nisu u prvom planu. Pamte se samo bodovi. Kad ode iz tenisa, za dve godine, sa njom idete i vi. Onda će ovaj sajt postati normalan. "Nema veze Jeco, samo se ti odmori i čuvaj zdravlje, pile naše, US Open je tvoj." To je patetična Nikol, to ste svi vi pesnici ove omiljenje vam melodije. "Druga na planeti" je za šest meseci izgubila 13 mečeva. Da li vam to nešto govori?

WildeTennis;)

pre 13 godina

Bolje da se nije nikako desila povreda, ali kada je vec doslo do toga, dobro je da je to na turniru na kome ne brani bodove i koji spada u manju kategoriju...
Nadam se da ce se brzo oporaviti i vratiti na teren :)))
Srecno

Nela

pre 13 godina

@Nenad_dk
"Druga na svetu izgubila je od 129 na listi." Zar ipak obe nisu na istoj listi? I Jelena nije druga na svetu, nego je druga na listi. Na svetu od nje bolje su sve one koje su osvojile više velikih trofeja (Serena, Venus, Žistin, Kim, Kuznjecova, Šarapova, Ana...), a još igraju. Ne može trenutna lista da poništi nešto što je stalno i što se ne može promeniti.

Dermendziev

pre 13 godina

@ The End, 23. jul 2010 10:28

Uvazena gospodo,
Kada govorite o "Jeleninom foliranju" i "boljoj protivnici" ocito da niste gledali mec.
Kada govorite o reitingovanju morali bi ste znati da su obavezni 4GS,4 Premier M,5 Premier 5,a ostala 3 su najpovoljniji iz odigranih po zelji i mogucnosti.Odigran turnir je bolji od bilo kog treninga.Niko nikome ne brani da igra(nije vezao ni noge ni ruke)po vazecim pravilima,po zasluzi po reitingu.
Jelena ne pise pravila i po bilo kojim pisanim pravilima,onaj ko,u proseku, postize standardno dobre rezultaste bice uvek u vrhu.
Mislim da je tu kraj svim pricama o reitingu.
I na kraju cini mi se da mnogima nije jasno zbog cega se donose Pravila,Zakoni i slicni akti.Vrlo kratko:da nebih bilo nagadjanja,eksperimentisanja,t.j.s.t da se nebih stvarale d i v i z i j e...

EMENEM

pre 13 godina

Jelena jankovic je profesionalna teniserka. To joj je posao, baveci se tenisom zaradjuje i od toga ne samo da zivi nego se, bogami, i bogati. Do sada je igrajuci tenis zaradila oko 12 miliona dolara. Dakle, samo od teniskih meceva. Ono sto je zaradila od sponzora je nesto u sta nemam uvida.
Osvojene titule dovoljno govore o njenom kvalitetu!

Onima koji se bave statistikama predaje meceva ostaje satisfakcija da i dalje mogu da nastave da se bave time.
Koliko zaradjuju na tome uvida, nazalost, nemam.

Neo

pre 13 godina

@The end,@Sone..Moram reci da sam osetio postovanje dok sam citao tvoje/vase komentare.Jednostavno rekli ste,mrzim Jelenu zato sto je mrzim!I ova povreda je dobar povod da to izrazim.Bez uplitanja liste,GS-ova,2-og mesta..To su sve glupi izgovori,jel da?

Mr. Error

pre 13 godina

Jedina uteha u svemu je to sto je ovo manji turnir i da nije izgubila nista. Gledao sam ceo mec. I pored toga sto je imala malo problema sa servisom, prvi set je igrala jako dobro. Mislim, ne moze se reci da je bila ona Jelena jer je igrala protiv 100 i neke. To je morala dobiti. A onda BAM, jos jedna povreda zaredom. Prvo na Wimbledonu, a sad i u Portorozu. Bas cudno. I pored toga sto je profesionalac i sto ima svog trenera za kondiciju, ona ima problema sa povredama. A to nije mala stvar. No, u to ne ulazim. Pretpostavljam da ce sad biti komentara na foru SAMO GUBIS, NECES OSVOJITI GS, NA OVAKOM MALOM TURNIRU ISPADAS bla bla bla. Ali ona nije jedina kojoj se to desilo. I Serena je prosle godine dobro se secam, igrala u Marbelji, gde je izgubila vec u prvom kolu od.... ma neke koja nije ni u prvih 60. Tako da nije jedina, a mi smo previse samokriticni, uopste. Ne odgovara nam ni idealno.

razočarana u narod

pre 13 godina

Kakvi smo mi ljudi!!!! Svi smo jako jaki na rečima, naročito ako nekoga treba popljuvati! Ako ste tako pametni, i sposobni zašto neko od vas ne uzme reket, ili loptu, nije bitno koju, i predstavi Srbiju u najboljem svetlu!!! jedino što znate jeste da blatite neke druge i osporavate njihove uspehe. Ti uspesi možda nisu veliki alu su veći od vaših!!!!

Bez ccccc

pre 13 godina

@ccccc
Kažeš da je Jelena demonstrila silu sve do povrede. Protiv koga? Protiv 129. na listi? Kako možeš da pišeš ovako besmisleno? Znaš ko je demostrirao silovit tenis protiv Jelene? Vera Zvonarjeva, u Melburnu i na Vimbldonu. Da je Vera tako razbijala Jakimovu, to ne bi bilo vredno pomena, zbog razlike u klasi.

simulant

pre 13 godina

Haha!Još jedna predstava od strane vrhunske glumice zvane Jelena Janković.Pa koji to moraju biti naivčine da vjeruju da se stvarno povrijedila!Kako je dobro ovo samo odglumila.To samo mogu JJ i Serena Vilijams koja glumi i van terena.Ona je u Portorož došla čisto turistički radi mora,plaži i šopinga u Italiji.Tenis je bio samo usputan za JJ kod koje apsolutno nikad ne znamo šta će nam spremiti.A i u ostalom radi se o turniru najniže kategorije.Pa što prolivati znoj,trčati,mučiti se sa nekim diletantkinjama kad je zarada mala kao i bodovi.Ja mislim da je Jelena imala unaprijed napisan scenarij za ovaj meč.Nju Portorož kao turnir apsolutno ne zanima već isključivo kao odmaralište.Njene oči su uprte
Ka turnirima u SAD:posebno pikira na San Dijego,Montreal i US Open.Zato je odlučila da se što prije ispari iz Slovenije i da ima što više vremena za Ameriku.Slično je napravila na mini-turniru u Meksiku,ispala u prvom kolu od neke diletantkinje zatim odlično se spremila za Indijan Vels kojeg je i osvojila.Po meni ovdje nema ni P od povrede već čisto taktiziranje jer se dobiju tri dodatna dana za pripreme.Tko će ga znati možda su i kladionice upetljane u ovo.Tako je bilo s Voznjacki u Luksemburgu.Inače nije ni neka novost da velika imena ispadaju rano na tim seoskim turnirima jer nema puno love ni bodova a tako ni motivacije.Tu dođu čisto turistički.Inače mislim da je JJ nakon ove odigrane uloge već napustila Sloveniju i da se nalazi na putu za Los Anđeles!
Pozdrav svim istomišljenicima!

neko to od gore vidi sve

pre 13 godina

E ova ga bas pretera. Sto je mnogo, mnogo je. I onda kad cujem da je stavljaju u isti kos sa Serenom, Zastin, Kim ili Venus, stvarno se slatko nasmejem. Pa ona ne moze ni da prodje kraj njih.Po svemu sudeci ide stopama Ane

Cane

pre 13 godina

Znaci bole ledja,noge,kolena,butni misic,zglobovi,stomak,ruka,alergije,prehlade,sinusi,smrtni slucajevi u porodici,..........Mislim Jeco sampion si. Mnogi sportisti predaju meceve,ali iz razloga sto kubure sa jednom ili dve vrste povreda koje vuku dugo vremena.Dok se kod Jelene prilikom svake predaje,obavezno pojavi neka nova povreda.

milwood

pre 13 godina

Jesu podaci koje je Lazar postavio bajati , ali Janković je nakon te liste još 7 puta predavala kad je gubila i to 2007- Dubai , Strazbur , Bangkok, na mastersu protiv Bartoli , 2009 .- Tokio , 2010 Wimb i za sad Pororož . Dakle imajući u vidu mazanje očiju javnosti navodnim povredama pred svaki Fed kup nastup , ogavno imitiranje Ane , opanjkavanje Ane od strane mame Snežane , neatraktivni tenis i još nešto , i dalje često predavanje mečeva uticali su na to da je Janković kod mnogih ljubitelja tenisa izgubila nepovratno simpatije . Uzgred , verujem da ih kod nekih nikad nije ni imala .

ja

pre 13 godina

Nisam gledao mec i ne mogu da komentarisem ni povredu ni predaju.
Znam samo da se povreda skocnog zgloba ne sanira tako brzo i tako lako.
Ako je stvarno samo zbog povrede morala predati mec, onda verovatno nece moci igrati bar mesec dana.
Opet ako se za desetak dana pojavi na nekom turniru, bez ikakvih tragova o povredi, onda ce svi ovi sto je sada kritikuju i nazivaju folirantkinjom - na kraju biti u pravu.

Takodje mislim da neki pogresno posmatraju stvari kada kazu da je dobro sto je ovo manji turnir i sto na njemu Jelena ne brani bodove.
Potpuno pogresno, jer to uopste nije dobro.
Nije dobro iz razloga sto upravo ti manji turniri sluze za treniranje i podizanje forme, i nijedna vrhunska teniserka nece sebi dozvoliti da na nekom takvom turniru zaradi ozbiljniju povredu.
Ozbiljni teniseri na takvim turnirima ne rizikuju toliko da bi mogli doziveti povredu, ne trce bas za svakom lopticom i svakim poenom kao da je u pitanju mec lopta u finalu gren slema.

Gledao sam onaj prethodni mec izmedju Jelene i Bojane.
Bojana je propustila bar 20 lopti koje su isle par metara od nje i koje bi verovatno mogla stici, jer jednostavno nije zelela da rizikuje povredu zbog jednog poena.
Sa druge strane Jelena je i u tom mecu tracala za svakom lopticom kao da je odlucujuca.
Jednostavno to je njen nacin igre, a ucestale povrede su samo cena koju placa zbog tog defanzivnog tenisa.

nikol dž.femija

pre 13 godina

@ simulant @

" 25-letna Beograjčanka, ki je nesrečno staknila poškodbo levega gležnja v četrtkovem srečanju drugega kola proti kvalifikantki Anastaziji Jakimovi in se tako morala posloviti od nadaljnjega tekmovanja na šesti izvedbi turnirja Banka Koper Slovenia Open, bo v soboto, 24. julija 2010, obiskala portoroško turnirsko vas. V šotoru Sony Ericssona, vodilnega globalnega sponzorja WTA Toura, bo od približno 17. ure dalje na voljo teniškim navdušencem in ostalim obiskovalcem za kratek klepet.

Če želite pokramljati z drugo igralko sveta, pohitite v teniško vas in si ob tem zagotovite še njen podpis."

KAO ŠTO STE PRIČITALI, Jelena Janković će se 24.jula, u subotu , družiti s navijačima. ZNAČI JJ je još uvek u Portorožu.

-----------------

OVOG PUTA ima, zaista, kvalitetnih i dobronamerno napisanih komentara. Divno je što su ljudi reagovali ljudski, a to znači javili se oni koji su meč gledali i pošteno napisali ono što su videli.

Zadovoljstvo je bilo pročitati razmišljanja potpisanih kao Jova, Milan, Mr.Error, Dermendziev,statistika, ja, Dylan Dog ...

Pozdrav,

Dylan Dog

pre 13 godina

@LazarL i ostali

Tu analizu je Tenis Magazin objavio 2007. godine, koja je shodno tome već dugo poznata ozbiljnijim ljubiteljima tenisa. Motivi za njenu izradu leže u bojazni teniskih organizacija da učestale predaje mečeve ne ugroze gledanost i popularnost tenisa kao sporta, a samim tim i prouzrokuju manju zainteresovanost sponzora. Naravno, zgusnut raspored i broj obaveznih turnira je jedna od direktnih posledica sve češćeg povređivanja tenisera.

Predstavljeni statistički podaci su tačni, ali su izvedeni zaključci nekorektni i tendenciozni. Mišljenja sam da bi daleko korektnije bilo navesti kakav je bio rezultat u meču u trenutku kada je došlo do povređivanja igrača koji je na kraju zbog te povrede predao meč.
Npr. Jelena je realno juče trebalo da dobije meč sa 6-1, 6-1 jer je u prvom setu Jakimova jedva sama osvojila nekoliko poena (tu računam njene vinere i Jelenine iznuđene greške). Da je Jelena neko ko olako predaje mečeve, trebalo je da preda u trenutku kada se povredila, a tada je bilo 6-1, 2-1 (mislim 30-30). A prema kriterijumima Gejvina Versija, koji je radio tu analizu za Tenis Magazin, i taj meč bi se našao u Jeleninom skoru jer je predala pri 6-1, 3-6, 0-1. Dakle bila je u zaostatku 1 gem.

Nije mi jasno šta je dotični Versi hteo svojom analizom da implicira. Igrači koji su u vrhu tih lista su ili izrazito skloni povredama ili igraju puno mečeva, pa su povrede normalna prateća pojava. I prirodno je da povređeni igrač igra sve dok smatra da uprkos povredi može da pobedi. Svaki dalji ostanak na terenu je krajnje nekorektan prema protivniku.
Opšte je poznato da je nesrećni Tomi Has (prvi na ATP dijagramu) izrazito sklon povredama (takva mu je genetika). Sa druge strane Jelena je već nekoliko godina za redom među igračicama sa najviše odigranih mečeva godišnje, a 2007. i 2008. je bila prva i po broju odigranih mečeva i po broju zabeleženih pobeda. Pa normalno je da telo ne može to da izdrži. Čak ni suprespremni Nadal nije izdržao, a on je tih godina bio Jelenin parnjak na ATP strani. Čisto sumnjam da je neko od navedenih tenisera i teniserki predavao mečeve zato što se uplašio poraza. Pre smatram da se većina njih se borila i sa protivnikom i sa povredom dok je to imalo bar malo zdravorazumskog smisla. A u vrhu ženske tabele su iza jelene redom: Serena Vilijams, Čakvetadze, Petrova, Šarapova, Enan, Safina, Morezmo. Šta sada treba da se kaže za pomenute teniserke?!

Ovaj poslednji talas komentara na B92 koji pokušava da Jelenu okarakteriše kao osobu koja predaje kada gubi je krajnje BESMISLEN! Jelena je opšte poznata kao izuzetan borac, koji se ne predaje do poslednjeg poena i koja često igra cele turnire pod lakšim povredama. Kada ona preda meč - to znači samo jedno - da je zaista ozbiljnije povređena.
Inače, koga zanima ozbiljna teniska statistika, a ne kvazinovinarske interpretacije, evo jednog od zanimljivih linkova: http://www.coretennis.net/

Modoš

pre 13 godina

Podaci kasne 40 meseci! Smešno. Inače, za poslednjih dve godine Jelena više mečeve ne predaje? Predaje i dalje, više od svih. Na dva poslednja turnira predala je oba meča. Večito se žali na povrede. O čemu vi pišete? Šta vi dokazujete? Da nije prvakinja u predajama? Jeste!!! Ubedljivo vodi na toj listi.

Vicko

pre 13 godina

@Razočarana u narod
Ništa lakše, zamenićemo narod. Pišeš da osporavamo njen uspeh. Koliko znam, danas pišemo o njenom neuspehu, jer je ovo druga uzastopna predaja, i to kome - 129. na listi!? Mnogo je ljudi koji sumnjaju u te povrede, jer je to kod nje postala praksa kad gubi. Kad zamenimo narod, biće bolje. Nije narod razlog da tvoje srce pati.

statistika

pre 13 godina

@LazarL
Cinjenica je da je Jelena predala dosta meceva, ali ovaj link uopste nije relevantan za donosenje nekih zakljucaka.
Kao prvo to su podaci objavljeni u martu 2007. godine i napravljeni su samo za tenisere koji su se u tom trenutku nalazili u prvih 20.

U tom trenutku je Jelena imala 133 poraza od cega 15 meceva koje je predala
Zato je u tom trenutku imala taj procenat od 11.4% meceva u kojima je gubila i bila na prvom mestu te nepopularne liste.
U medjuvremenu za poslednje 3 godine je Jelena izgubila jos 70 meceva od kojih je 5 predala, sto je oko 7%.
Dakle trenutno ima 203 poraza od kojih 20 predaja i to u ovom trenutku cini 9,8%.

Sem toga nije Jelena u svakom od tih 20 meceva gubila.
Na primer 2006. je jedan mec predala u prvom setu pri rezultatu 6:6 u gemovima.
2007. je jedan mec predala nakon drugog seta pri rezultatu 1:1 u setovima.
Ta dva meca se ne mogu nazvati mecevima u kojima je Jelena gubila, vec mecevima u kojima je bilo nereseno.
Jedan mec je prekinula pri rezultatu 4:6 i 2:1 za nju u drugom setu.
Uostalom i ovaj poslednji mec je prekinut pri rezultatu 1:1 u setovima i 0:1 u trecem setu. Cak se ni taj mec ne moze nazvati mecom koji je Jelena gubila. Protivnica je napravila brejk na pocetku treceg seta pri rezultatu 1:1 u setovima. Taj jedan brejk nije nikakav zaostatak jer je Jelena do tog trenutka oduzela svojoj protivnici 5 puta servis.
Uostalom u trenutku predaje Jelena je imala osvojen 61 poen a njena protivnica 57. Dakle i taj mec moze slobodno da udje u kategoriju meceva predatih pri neresenom rezultatu.
Sve u svemu dolazimo do cifre od 17 predatih meceva u kojima je gubila, od ukupno 203 izgubljena meca.
Prevedeno u procente to je 8,3%. Siguran sam da bi sada kada bi objavili neku takvu listu, bar nekoliko teniserki bilo ispred Jelene.
Evo na primer Serena je za te iste 3 godine takodje predala 5 meceva, a imala ukupno 35 poraza, sto samo za taj period cini 14%.
Zato bi kada bi sada napravili takvu listu Serena bila ubedljivo prva po procentu predatih meceva koje je gubila.

Naravno da niko ne sme sada da objavi tu listu na kojoj bi Serena bila najgora. Zato i dalje tamo drze neke podatke od pre 3 godine.

Zelim da kazem da nije Jelena sve meceve predavala samo kada je gubila, ali sasvim je normalno da su vecinom mecevi koji se predaju upravo ti u kojima se gubi. Pa nelogicno bi bilo da teniseri predaju kada pobedjuju. Obicno nastupi neka povreda i problemi. Neki teniseri ako je bas ozbiljna povreda odmah predaju mec, ali vecinom pokusaju da igraju do trenutka u kome shvate da ne mogu da dodju do pobede.
Normalno je da tada predaju, jer bi bilo glupo da rizikuju pogorsanje povrede u mecu koji ne mogu da dobiju.
Uostalom ako ste vec svesni da ste bolji od protivnika, necete mu dozvoliti da zavrsi mec i regularno vas pobedi samo zbog vase povrede.
Namerno mu predate mec i time stavite do znanja da nije pobedio zato sto je bolji vec zato sto ste vi doziveli povredu.

Inace nisam uopste neki Jelenin fan, ali ne volim iznosenje dezinformacija.

xy

pre 13 godina

@The End
Da si malo pazljivije pogledao sve sto pise na tom linku video bi da su to podaci objavljeni 20. marta 2007. godine, dakle pre tacno 3 godine i 4 meseca.
Takodje bi video da su to podaci samo za tenisere i teniserke koji su se u tom trenutku nalazili u prvih 20.

Ako bas zelis dacu ti trenutne podatke za sadasnje teniserke iz vrha i njihove predaje:

Serena 12 predaja od 101 poraza = 11,8%
Jelena 19 predaja od 202 poraza = 9,4%
Venus 5 predaja od 143 poraza = 3,5%
Voznjecki 7 predaja od 86 poraza = 8,1%
Dementieva 11 predaja od 264 poraza = 4,16%

Dakle Serena mnogo cesce predaje takve meceve od Jelene. Voznjecki je tu negde izjednacena sa Jelenom. Dementieva i Venus nesto redje predaju meceve.

Inace 99% meceva koji se predaju su mecevi koji se gube i stvarno su retke situacije kada teniserka preda mec u kome vodi. To su uglavnom situacije kada je povreda toliko velika da teniserka posle te povrede ne moze ni da hoda. Mnogo cesci su slucajevi da teniserke dozive povredu pred kraj meca i nekako zavrse mec pobedom, ali zato budu primorane da sledeci mec predaju bez borbe.
U svakom slucaju te stvari najvise zavise i od samih teniserki. Neke su sklonije povredama, cesce se povredjuju i automatski cesce i predaju meceve.
Takodje mnogo je veca verovatnoca da cesce povrede dozivljavaju teniserke koje igraju i vise meceva.
Jelena je za nepunih 10 godina odigrala preko 600 meceva i predala 19.
Serena na primer igra 5 godina duze, a odigrala je ukupno 25 meceva manje od Jelene i pored toga ima 11 meceva koje je predala i jos 8 meceva koje je predala bez borbe pre pocetka meca.

Dakle nije Jelena nista gora ni bolja od ostalih teniserki iz vrha kada su u pitanju te povrede.

The End

pre 13 godina

@LazarL
Iskreno vam zahvaljujem za link koji ste nam ponudili, a to bi trebalo da urade svi, iz koga se jasno vidi da je Jelena daleko ispred drugih po predaji mečeva. Ta tabela, koju sam ugledao, naterala me je da zaključim kako je reč o velikoj sportskoj blamaži. Ništa novo, ali sada imamo plavo na belo. Glasači, počnite da udarate po tastaturi. Uzalud, sve je dokazano.

citam kako je napisano

pre 13 godina

@LazarL

Vidi, mozda imas neki sveziji podatak, ovaj je iz MARTA 2007. (dvehiljadesedme) godine. Kasnis samo 40 meseci!!!

TTKRDIAA

pre 13 godina

Gledala sam mec preko neta i videla sam kad je doslo do povrede, ali jedna stvar mi je malo cudna, Jelena je pocela tesko da hoda tek nakon sto je izgubila gem, a u toku gema mi se cinilo da nema nikakve probleme i da se nije nista strasno desilo. Necu da je osudjujem jer na to nemam pravo, ali mi je to bilo malo cudno. Ipak zelim joj brz oporavak i da se ponovi 2008 kada su se ona i Ana smenjivale na prvom mestu. Ipak je to nesto sto cemo pamtiti.

Sone

pre 13 godina

Sram te bilo, folerko jedna! Sto jednom k'o pravi sportista ne izgubis mec igrajuci do kraja?! Definitivno najmanje popularna teniserka na WTA turu. Hocu da mi objavite komentar da se vidi da ima i Srba koji ne vole Jelenu Jankovic! Imam pravo da izrazim gadjenje na konstantno nesportsko ponasanje "najbolje" srpske teniserke. Minusi me ne interesuju!

The End

pre 13 godina

Plačljivci i patetični dosadni zanesenjaci prestanite da verujete u nepostojeće povrede i pomirite sa tim da čim oseti da ne može dalje da igra, ona predaje. Njene povrede po pravilu traju jedan dan. Pisao sam prošle godine da će ubrzo platiti danak čestom igranju i preteranom trčanju (to je nju i dovelo na vrh liste, trčanje i upornost bez granice, a ne ne neka velika igra koju nikada nije imala. Drugo mesto na listi velika je ironija i opomena onim starcima iz WTA da se bodovi mogu osvajati samo na 12 velikih turnira (Melburn, RG, Vimbldon, Njujork, IW, Majami, Madrid, Peking i jedan po izboru). Oni boduju i Portorož i Kamčatku! Onaj što piše da počinje da liči na Anu neka objasni kakve veze imaju česte Jelenine predaje i folirancije sa nečijom slabom igrom? Jelena ubedljivo predaje najviše mećeva godišnje. Na zvaničnom sajtu WTA piše da večeras igra dubl! Дулле, или неко из Ј.Ј. штаба каже - важно је да није изгубила бодове. Naravno. Bodovi ostaju. To je najvažnije. Igra, ugled, veliki tofeji nisu u prvom planu. Pamte se samo bodovi. Kad ode iz tenisa, za dve godine, sa njom idete i vi. Onda će ovaj sajt postati normalan. "Nema veze Jeco, samo se ti odmori i čuvaj zdravlje, pile naše, US Open je tvoj." To je patetična Nikol, to ste svi vi pesnici ove omiljenje vam melodije. "Druga na planeti" je za šest meseci izgubila 13 mečeva. Da li vam to nešto govori?

simulant

pre 13 godina

Haha!Još jedna predstava od strane vrhunske glumice zvane Jelena Janković.Pa koji to moraju biti naivčine da vjeruju da se stvarno povrijedila!Kako je dobro ovo samo odglumila.To samo mogu JJ i Serena Vilijams koja glumi i van terena.Ona je u Portorož došla čisto turistički radi mora,plaži i šopinga u Italiji.Tenis je bio samo usputan za JJ kod koje apsolutno nikad ne znamo šta će nam spremiti.A i u ostalom radi se o turniru najniže kategorije.Pa što prolivati znoj,trčati,mučiti se sa nekim diletantkinjama kad je zarada mala kao i bodovi.Ja mislim da je Jelena imala unaprijed napisan scenarij za ovaj meč.Nju Portorož kao turnir apsolutno ne zanima već isključivo kao odmaralište.Njene oči su uprte
Ka turnirima u SAD:posebno pikira na San Dijego,Montreal i US Open.Zato je odlučila da se što prije ispari iz Slovenije i da ima što više vremena za Ameriku.Slično je napravila na mini-turniru u Meksiku,ispala u prvom kolu od neke diletantkinje zatim odlično se spremila za Indijan Vels kojeg je i osvojila.Po meni ovdje nema ni P od povrede već čisto taktiziranje jer se dobiju tri dodatna dana za pripreme.Tko će ga znati možda su i kladionice upetljane u ovo.Tako je bilo s Voznjacki u Luksemburgu.Inače nije ni neka novost da velika imena ispadaju rano na tim seoskim turnirima jer nema puno love ni bodova a tako ni motivacije.Tu dođu čisto turistički.Inače mislim da je JJ nakon ove odigrane uloge već napustila Sloveniju i da se nalazi na putu za Los Anđeles!
Pozdrav svim istomišljenicima!

neko to od gore vidi sve

pre 13 godina

E ova ga bas pretera. Sto je mnogo, mnogo je. I onda kad cujem da je stavljaju u isti kos sa Serenom, Zastin, Kim ili Venus, stvarno se slatko nasmejem. Pa ona ne moze ni da prodje kraj njih.Po svemu sudeci ide stopama Ane

Nela

pre 13 godina

@Nenad_dk
"Druga na svetu izgubila je od 129 na listi." Zar ipak obe nisu na istoj listi? I Jelena nije druga na svetu, nego je druga na listi. Na svetu od nje bolje su sve one koje su osvojile više velikih trofeja (Serena, Venus, Žistin, Kim, Kuznjecova, Šarapova, Ana...), a još igraju. Ne može trenutna lista da poništi nešto što je stalno i što se ne može promeniti.

Cane

pre 13 godina

Znaci bole ledja,noge,kolena,butni misic,zglobovi,stomak,ruka,alergije,prehlade,sinusi,smrtni slucajevi u porodici,..........Mislim Jeco sampion si. Mnogi sportisti predaju meceve,ali iz razloga sto kubure sa jednom ili dve vrste povreda koje vuku dugo vremena.Dok se kod Jelene prilikom svake predaje,obavezno pojavi neka nova povreda.

nikol dz. femija

pre 13 godina

Šteta, naravno, ali ako je već tako, šta da se radi, od zdravog tela žive.

Nadajmo se da će se oporaviti i još bolje pripremiti do US Opena.

The End

pre 13 godina

@LazarL
Iskreno vam zahvaljujem za link koji ste nam ponudili, a to bi trebalo da urade svi, iz koga se jasno vidi da je Jelena daleko ispred drugih po predaji mečeva. Ta tabela, koju sam ugledao, naterala me je da zaključim kako je reč o velikoj sportskoj blamaži. Ništa novo, ali sada imamo plavo na belo. Glasači, počnite da udarate po tastaturi. Uzalud, sve je dokazano.

Bez ccccc

pre 13 godina

@ccccc
Kažeš da je Jelena demonstrila silu sve do povrede. Protiv koga? Protiv 129. na listi? Kako možeš da pišeš ovako besmisleno? Znaš ko je demostrirao silovit tenis protiv Jelene? Vera Zvonarjeva, u Melburnu i na Vimbldonu. Da je Vera tako razbijala Jakimovu, to ne bi bilo vredno pomena, zbog razlike u klasi.

Modoš

pre 13 godina

Podaci kasne 40 meseci! Smešno. Inače, za poslednjih dve godine Jelena više mečeve ne predaje? Predaje i dalje, više od svih. Na dva poslednja turnira predala je oba meča. Večito se žali na povrede. O čemu vi pišete? Šta vi dokazujete? Da nije prvakinja u predajama? Jeste!!! Ubedljivo vodi na toj listi.

Vicko

pre 13 godina

@Razočarana u narod
Ništa lakše, zamenićemo narod. Pišeš da osporavamo njen uspeh. Koliko znam, danas pišemo o njenom neuspehu, jer je ovo druga uzastopna predaja, i to kome - 129. na listi!? Mnogo je ljudi koji sumnjaju u te povrede, jer je to kod nje postala praksa kad gubi. Kad zamenimo narod, biće bolje. Nije narod razlog da tvoje srce pati.

neko

pre 13 godina

gledao sam na netu mec, jelena je odlicno odigrala prvi set, u prugom je povredila nogu, nije se kretala, i malo je falilo da zaplace...

steta...

Neo

pre 13 godina

Steta!Pozeleo bih brz oporavak Jeci.Nazalost,sad se tek vidi da je Bojana u celoj prici ispala kolateralna steta.Gledajuci ko je sve u zrebu,mogla je daleko dogurati na ovom turniru i znacajno skociti na listi.Nije sve u znanju,ima nesto i u sreci.

Milan

pre 13 godina

Nije fer da pričate kako je Jelena isfolirala povredu. Gledao sam cijeli meč na netu. U prvom setu i par gemova drugog je zgazila protivnicu. U pokušaju da dohvati jednu loptu bekhend lobom je naglo izvrnula lijevo stopalo i više nije mogla dalje. Probala je da bandažira stopalo i uzme pain killere, ali ništa nije pomoglo. Predstoje joj ozbiljniji turniri i zato je bolje što je predala. Naprijed, JJ!!!

Jova

pre 13 godina

Za "neko to od gore vidi sve"!

Prvo,mislim da tekst o Jeleninom mecu nije prikladan sto se tice b92. Trebalo je da se napise da je Jelena zgazila protivnicu u prvom setu razornim i preciznim udarcima ne dozvolivsi joj ni jedan napda kao i u prva dva gema drugog seta kada je Jelena vodila 0:2 u drugom setu. Tako je bilo u toku treceg gema drugog seta ali je Jelena pri trcnaju unazad iskrivila nogu i izazvala povredu.

A za navedeni komenrtar,sta reci sem bruka. Prvo si trebao-la da pogledas mec pa onda da komentarises.

Svidja mi se Jelenina igra,bas je agresivna,ma ekstra tensi Jelena igra u ovim momentima,samo da se nadamo sad da povreda nije opasna.

cccccc

pre 13 godina

Sramota,kakve vesti,bolje pogledajte kako je vest o Jeleninoj povredi objavljena na sajtu Slovenia Open-a!!!!

ko je gledao mec moga je da vidi kakav perfektan i agresivan tenis Jelena igra na hard podlozi,a i takodje da vidi momenat kada je Jelena nezgodno stala,iskrivila nogu i zaradila nedaj Boze opasnu povredu.

Stidite se,Jelena je demonstrirala silu sve do tog momenat,dostojnu svetskog reketa br.2.

Mr. Error

pre 13 godina

Jedina uteha u svemu je to sto je ovo manji turnir i da nije izgubila nista. Gledao sam ceo mec. I pored toga sto je imala malo problema sa servisom, prvi set je igrala jako dobro. Mislim, ne moze se reci da je bila ona Jelena jer je igrala protiv 100 i neke. To je morala dobiti. A onda BAM, jos jedna povreda zaredom. Prvo na Wimbledonu, a sad i u Portorozu. Bas cudno. I pored toga sto je profesionalac i sto ima svog trenera za kondiciju, ona ima problema sa povredama. A to nije mala stvar. No, u to ne ulazim. Pretpostavljam da ce sad biti komentara na foru SAMO GUBIS, NECES OSVOJITI GS, NA OVAKOM MALOM TURNIRU ISPADAS bla bla bla. Ali ona nije jedina kojoj se to desilo. I Serena je prosle godine dobro se secam, igrala u Marbelji, gde je izgubila vec u prvom kolu od.... ma neke koja nije ni u prvih 60. Tako da nije jedina, a mi smo previse samokriticni, uopste. Ne odgovara nam ni idealno.

Dermendziev

pre 13 godina

Nije retkost da ljudi pisu komentare,a da pri tome nisu gledali mec i sto je jos gore tvrde nesto nasumice,moram reci bez veze.
Jakimova nije neocekivano dobila drudi set.Pri rezulttu 6:1 i cini mi se 2:0 u gemovima(2 set) Jelena je tako nezgodno pala,da je ostatak meca provela samo formalno.Naravno morala je predati.Kamera je u vise navrata ponavljala taj momenat i bilo je jasno da Jelena ne moze dalje.Takodje je vise puta ponavljano kako Jelena hramlje.Posle onako nezgodnog pada,meni je bilo jasno da ne moze zavrsiti mec iako je njena majka dovikivala da stegne zube.
Kome pada na pamet da prica da je predala,zato sto je Jakimova bila bolja.Pa razlika u klasi je bar tri puta u Jeleninu korist,to se od samog pocetka videlo.
Drugo Jelena je dosla da osvoji ovaj turnir(280) i time bi ucvrstila drugu poziciju u oci US Opena i obezbedila sebi mesto u TOP 8,odnosno ucesce na Zavrsnom turniru.
Povreda moze biti jako,jako nezgodna i baciti je van stroja na duze vreme.
U svakom slucaju zelim joj brz oporavak i ucesce na Severnoamerickoj nturneji.
Sto se tice komentara svako ima pravo da komentarise na svoj nacin,a taman posla da se Jelena pravda svakome.
A s kim ce mo je ravnati ?
Postoje osnovni kriterijum-u sportu on se zove rezultat.
Svima puno zdravlja.

EMENEM

pre 13 godina

Jelena jankovic je profesionalna teniserka. To joj je posao, baveci se tenisom zaradjuje i od toga ne samo da zivi nego se, bogami, i bogati. Do sada je igrajuci tenis zaradila oko 12 miliona dolara. Dakle, samo od teniskih meceva. Ono sto je zaradila od sponzora je nesto u sta nemam uvida.
Osvojene titule dovoljno govore o njenom kvalitetu!

Onima koji se bave statistikama predaje meceva ostaje satisfakcija da i dalje mogu da nastave da se bave time.
Koliko zaradjuju na tome uvida, nazalost, nemam.

Dylan Dog

pre 13 godina

"...Nikad se ne može reći toliko mudrosti koliko se može prećutati gluposti." Ovom parafrazom Konfučijeve izreke bih okarakterisao hronološki prvih 10-15 komentara (izuzev @Nikol Dž. Femije i još nekoliko ljudi). Neshvatljivo je da neko može da iznosi svoje mišljenje o nečemu što bar nije video sopstvenim očima.

Nije mi namera da delim lekcije, ali je istovremeno neshvatljiv odijum kojima odišu komentari @Sone i @The End. Ne sporim da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali čemu tolika netrpeljivost prema nekome koga (vrlo verovatno) ne poznajete lično, niti Vam je išta učinio nažao ili povredio na bilo koji način? Zaista je besmisleno utrošiti toliko energije radi neafirmativnog pisanja o nekome i o nečemu što očigledno(!) niste gledali. Ako Vas već iritira suprotna navijačka strana, ovakvim svojim pisanjem ne pravite nikakvu razliku između sebe i njih. Sportista je tu najmanje kriv, a tu mislim i na Anu i na Jelenu i na Novaka, o kojima pojedini ljudi ovde pišu krajnje nekorektne komentare.

A što se povreda tiče, po ko zna koji put ističem da je degutantno i nevaspitano u negativnom smislu govoriti (a pogotovo pisati) o nečijem zdravstvenom stanju. Pitam se da li bi neko od kritičara trebalo da se i sam povredi, pa da na svojoj koži oseti kako izgleda kada splet nesrećnih okolnosti spreči čoveka da se bavi svojim poslom dok mu okolina spočitava da fingira povredu?!

Meč sam imao prilike da gledam i ono što se zaista tamo desilo je @Dermendzijev sasvim korektno opisao u svom komentaru. Pridružujem se mišljenju @Jove i @cccccc da je tekst vesti B92 o ovom meču je napisan na takav način da oni koji nisu gledali meč ne mogu da steknu uvid u ono što se stvarno desilo.
Na kraju, zanimljivo je primetiti kolika je razlika u kvalitetu između top 150 i vrhunskih teniserki. Jakimova je morala da igra najbolje što može da bi jedva dobila set protiv Jelene koja se potpuno ograničeno kretala i zbog očiglednih bolova gotovo bukvalno igrala na jednoj nozi.

Dermendziev

pre 13 godina

@ The End, 23. jul 2010 10:28

Uvazena gospodo,
Kada govorite o "Jeleninom foliranju" i "boljoj protivnici" ocito da niste gledali mec.
Kada govorite o reitingovanju morali bi ste znati da su obavezni 4GS,4 Premier M,5 Premier 5,a ostala 3 su najpovoljniji iz odigranih po zelji i mogucnosti.Odigran turnir je bolji od bilo kog treninga.Niko nikome ne brani da igra(nije vezao ni noge ni ruke)po vazecim pravilima,po zasluzi po reitingu.
Jelena ne pise pravila i po bilo kojim pisanim pravilima,onaj ko,u proseku, postize standardno dobre rezultaste bice uvek u vrhu.
Mislim da je tu kraj svim pricama o reitingu.
I na kraju cini mi se da mnogima nije jasno zbog cega se donose Pravila,Zakoni i slicni akti.Vrlo kratko:da nebih bilo nagadjanja,eksperimentisanja,t.j.s.t da se nebih stvarale d i v i z i j e...

razočarana u narod

pre 13 godina

Kakvi smo mi ljudi!!!! Svi smo jako jaki na rečima, naročito ako nekoga treba popljuvati! Ako ste tako pametni, i sposobni zašto neko od vas ne uzme reket, ili loptu, nije bitno koju, i predstavi Srbiju u najboljem svetlu!!! jedino što znate jeste da blatite neke druge i osporavate njihove uspehe. Ti uspesi možda nisu veliki alu su veći od vaših!!!!

statistika

pre 13 godina

@LazarL
Cinjenica je da je Jelena predala dosta meceva, ali ovaj link uopste nije relevantan za donosenje nekih zakljucaka.
Kao prvo to su podaci objavljeni u martu 2007. godine i napravljeni su samo za tenisere koji su se u tom trenutku nalazili u prvih 20.

U tom trenutku je Jelena imala 133 poraza od cega 15 meceva koje je predala
Zato je u tom trenutku imala taj procenat od 11.4% meceva u kojima je gubila i bila na prvom mestu te nepopularne liste.
U medjuvremenu za poslednje 3 godine je Jelena izgubila jos 70 meceva od kojih je 5 predala, sto je oko 7%.
Dakle trenutno ima 203 poraza od kojih 20 predaja i to u ovom trenutku cini 9,8%.

Sem toga nije Jelena u svakom od tih 20 meceva gubila.
Na primer 2006. je jedan mec predala u prvom setu pri rezultatu 6:6 u gemovima.
2007. je jedan mec predala nakon drugog seta pri rezultatu 1:1 u setovima.
Ta dva meca se ne mogu nazvati mecevima u kojima je Jelena gubila, vec mecevima u kojima je bilo nereseno.
Jedan mec je prekinula pri rezultatu 4:6 i 2:1 za nju u drugom setu.
Uostalom i ovaj poslednji mec je prekinut pri rezultatu 1:1 u setovima i 0:1 u trecem setu. Cak se ni taj mec ne moze nazvati mecom koji je Jelena gubila. Protivnica je napravila brejk na pocetku treceg seta pri rezultatu 1:1 u setovima. Taj jedan brejk nije nikakav zaostatak jer je Jelena do tog trenutka oduzela svojoj protivnici 5 puta servis.
Uostalom u trenutku predaje Jelena je imala osvojen 61 poen a njena protivnica 57. Dakle i taj mec moze slobodno da udje u kategoriju meceva predatih pri neresenom rezultatu.
Sve u svemu dolazimo do cifre od 17 predatih meceva u kojima je gubila, od ukupno 203 izgubljena meca.
Prevedeno u procente to je 8,3%. Siguran sam da bi sada kada bi objavili neku takvu listu, bar nekoliko teniserki bilo ispred Jelene.
Evo na primer Serena je za te iste 3 godine takodje predala 5 meceva, a imala ukupno 35 poraza, sto samo za taj period cini 14%.
Zato bi kada bi sada napravili takvu listu Serena bila ubedljivo prva po procentu predatih meceva koje je gubila.

Naravno da niko ne sme sada da objavi tu listu na kojoj bi Serena bila najgora. Zato i dalje tamo drze neke podatke od pre 3 godine.

Zelim da kazem da nije Jelena sve meceve predavala samo kada je gubila, ali sasvim je normalno da su vecinom mecevi koji se predaju upravo ti u kojima se gubi. Pa nelogicno bi bilo da teniseri predaju kada pobedjuju. Obicno nastupi neka povreda i problemi. Neki teniseri ako je bas ozbiljna povreda odmah predaju mec, ali vecinom pokusaju da igraju do trenutka u kome shvate da ne mogu da dodju do pobede.
Normalno je da tada predaju, jer bi bilo glupo da rizikuju pogorsanje povrede u mecu koji ne mogu da dobiju.
Uostalom ako ste vec svesni da ste bolji od protivnika, necete mu dozvoliti da zavrsi mec i regularno vas pobedi samo zbog vase povrede.
Namerno mu predate mec i time stavite do znanja da nije pobedio zato sto je bolji vec zato sto ste vi doziveli povredu.

Inace nisam uopste neki Jelenin fan, ali ne volim iznosenje dezinformacija.

Dylan Dog

pre 13 godina

@LazarL i ostali

Tu analizu je Tenis Magazin objavio 2007. godine, koja je shodno tome već dugo poznata ozbiljnijim ljubiteljima tenisa. Motivi za njenu izradu leže u bojazni teniskih organizacija da učestale predaje mečeve ne ugroze gledanost i popularnost tenisa kao sporta, a samim tim i prouzrokuju manju zainteresovanost sponzora. Naravno, zgusnut raspored i broj obaveznih turnira je jedna od direktnih posledica sve češćeg povređivanja tenisera.

Predstavljeni statistički podaci su tačni, ali su izvedeni zaključci nekorektni i tendenciozni. Mišljenja sam da bi daleko korektnije bilo navesti kakav je bio rezultat u meču u trenutku kada je došlo do povređivanja igrača koji je na kraju zbog te povrede predao meč.
Npr. Jelena je realno juče trebalo da dobije meč sa 6-1, 6-1 jer je u prvom setu Jakimova jedva sama osvojila nekoliko poena (tu računam njene vinere i Jelenine iznuđene greške). Da je Jelena neko ko olako predaje mečeve, trebalo je da preda u trenutku kada se povredila, a tada je bilo 6-1, 2-1 (mislim 30-30). A prema kriterijumima Gejvina Versija, koji je radio tu analizu za Tenis Magazin, i taj meč bi se našao u Jeleninom skoru jer je predala pri 6-1, 3-6, 0-1. Dakle bila je u zaostatku 1 gem.

Nije mi jasno šta je dotični Versi hteo svojom analizom da implicira. Igrači koji su u vrhu tih lista su ili izrazito skloni povredama ili igraju puno mečeva, pa su povrede normalna prateća pojava. I prirodno je da povređeni igrač igra sve dok smatra da uprkos povredi može da pobedi. Svaki dalji ostanak na terenu je krajnje nekorektan prema protivniku.
Opšte je poznato da je nesrećni Tomi Has (prvi na ATP dijagramu) izrazito sklon povredama (takva mu je genetika). Sa druge strane Jelena je već nekoliko godina za redom među igračicama sa najviše odigranih mečeva godišnje, a 2007. i 2008. je bila prva i po broju odigranih mečeva i po broju zabeleženih pobeda. Pa normalno je da telo ne može to da izdrži. Čak ni suprespremni Nadal nije izdržao, a on je tih godina bio Jelenin parnjak na ATP strani. Čisto sumnjam da je neko od navedenih tenisera i teniserki predavao mečeve zato što se uplašio poraza. Pre smatram da se većina njih se borila i sa protivnikom i sa povredom dok je to imalo bar malo zdravorazumskog smisla. A u vrhu ženske tabele su iza jelene redom: Serena Vilijams, Čakvetadze, Petrova, Šarapova, Enan, Safina, Morezmo. Šta sada treba da se kaže za pomenute teniserke?!

Ovaj poslednji talas komentara na B92 koji pokušava da Jelenu okarakteriše kao osobu koja predaje kada gubi je krajnje BESMISLEN! Jelena je opšte poznata kao izuzetan borac, koji se ne predaje do poslednjeg poena i koja često igra cele turnire pod lakšim povredama. Kada ona preda meč - to znači samo jedno - da je zaista ozbiljnije povređena.
Inače, koga zanima ozbiljna teniska statistika, a ne kvazinovinarske interpretacije, evo jednog od zanimljivih linkova: http://www.coretennis.net/

nikol dž.femija

pre 13 godina

@ simulant @

" 25-letna Beograjčanka, ki je nesrečno staknila poškodbo levega gležnja v četrtkovem srečanju drugega kola proti kvalifikantki Anastaziji Jakimovi in se tako morala posloviti od nadaljnjega tekmovanja na šesti izvedbi turnirja Banka Koper Slovenia Open, bo v soboto, 24. julija 2010, obiskala portoroško turnirsko vas. V šotoru Sony Ericssona, vodilnega globalnega sponzorja WTA Toura, bo od približno 17. ure dalje na voljo teniškim navdušencem in ostalim obiskovalcem za kratek klepet.

Če želite pokramljati z drugo igralko sveta, pohitite v teniško vas in si ob tem zagotovite še njen podpis."

KAO ŠTO STE PRIČITALI, Jelena Janković će se 24.jula, u subotu , družiti s navijačima. ZNAČI JJ je još uvek u Portorožu.

-----------------

OVOG PUTA ima, zaista, kvalitetnih i dobronamerno napisanih komentara. Divno je što su ljudi reagovali ljudski, a to znači javili se oni koji su meč gledali i pošteno napisali ono što su videli.

Zadovoljstvo je bilo pročitati razmišljanja potpisanih kao Jova, Milan, Mr.Error, Dermendziev,statistika, ja, Dylan Dog ...

Pozdrav,

WildeTennis;)

pre 13 godina

Bolje da se nije nikako desila povreda, ali kada je vec doslo do toga, dobro je da je to na turniru na kome ne brani bodove i koji spada u manju kategoriju...
Nadam se da ce se brzo oporaviti i vratiti na teren :)))
Srecno

milwood

pre 13 godina

Jesu podaci koje je Lazar postavio bajati , ali Janković je nakon te liste još 7 puta predavala kad je gubila i to 2007- Dubai , Strazbur , Bangkok, na mastersu protiv Bartoli , 2009 .- Tokio , 2010 Wimb i za sad Pororož . Dakle imajući u vidu mazanje očiju javnosti navodnim povredama pred svaki Fed kup nastup , ogavno imitiranje Ane , opanjkavanje Ane od strane mame Snežane , neatraktivni tenis i još nešto , i dalje često predavanje mečeva uticali su na to da je Janković kod mnogih ljubitelja tenisa izgubila nepovratno simpatije . Uzgred , verujem da ih kod nekih nikad nije ni imala .

citam kako je napisano

pre 13 godina

@LazarL

Vidi, mozda imas neki sveziji podatak, ovaj je iz MARTA 2007. (dvehiljadesedme) godine. Kasnis samo 40 meseci!!!

xy

pre 13 godina

@The End
Da si malo pazljivije pogledao sve sto pise na tom linku video bi da su to podaci objavljeni 20. marta 2007. godine, dakle pre tacno 3 godine i 4 meseca.
Takodje bi video da su to podaci samo za tenisere i teniserke koji su se u tom trenutku nalazili u prvih 20.

Ako bas zelis dacu ti trenutne podatke za sadasnje teniserke iz vrha i njihove predaje:

Serena 12 predaja od 101 poraza = 11,8%
Jelena 19 predaja od 202 poraza = 9,4%
Venus 5 predaja od 143 poraza = 3,5%
Voznjecki 7 predaja od 86 poraza = 8,1%
Dementieva 11 predaja od 264 poraza = 4,16%

Dakle Serena mnogo cesce predaje takve meceve od Jelene. Voznjecki je tu negde izjednacena sa Jelenom. Dementieva i Venus nesto redje predaju meceve.

Inace 99% meceva koji se predaju su mecevi koji se gube i stvarno su retke situacije kada teniserka preda mec u kome vodi. To su uglavnom situacije kada je povreda toliko velika da teniserka posle te povrede ne moze ni da hoda. Mnogo cesci su slucajevi da teniserke dozive povredu pred kraj meca i nekako zavrse mec pobedom, ali zato budu primorane da sledeci mec predaju bez borbe.
U svakom slucaju te stvari najvise zavise i od samih teniserki. Neke su sklonije povredama, cesce se povredjuju i automatski cesce i predaju meceve.
Takodje mnogo je veca verovatnoca da cesce povrede dozivljavaju teniserke koje igraju i vise meceva.
Jelena je za nepunih 10 godina odigrala preko 600 meceva i predala 19.
Serena na primer igra 5 godina duze, a odigrala je ukupno 25 meceva manje od Jelene i pored toga ima 11 meceva koje je predala i jos 8 meceva koje je predala bez borbe pre pocetka meca.

Dakle nije Jelena nista gora ni bolja od ostalih teniserki iz vrha kada su u pitanju te povrede.

Neo

pre 13 godina

@The end,@Sone..Moram reci da sam osetio postovanje dok sam citao tvoje/vase komentare.Jednostavno rekli ste,mrzim Jelenu zato sto je mrzim!I ova povreda je dobar povod da to izrazim.Bez uplitanja liste,GS-ova,2-og mesta..To su sve glupi izgovori,jel da?

ja

pre 13 godina

Nisam gledao mec i ne mogu da komentarisem ni povredu ni predaju.
Znam samo da se povreda skocnog zgloba ne sanira tako brzo i tako lako.
Ako je stvarno samo zbog povrede morala predati mec, onda verovatno nece moci igrati bar mesec dana.
Opet ako se za desetak dana pojavi na nekom turniru, bez ikakvih tragova o povredi, onda ce svi ovi sto je sada kritikuju i nazivaju folirantkinjom - na kraju biti u pravu.

Takodje mislim da neki pogresno posmatraju stvari kada kazu da je dobro sto je ovo manji turnir i sto na njemu Jelena ne brani bodove.
Potpuno pogresno, jer to uopste nije dobro.
Nije dobro iz razloga sto upravo ti manji turniri sluze za treniranje i podizanje forme, i nijedna vrhunska teniserka nece sebi dozvoliti da na nekom takvom turniru zaradi ozbiljniju povredu.
Ozbiljni teniseri na takvim turnirima ne rizikuju toliko da bi mogli doziveti povredu, ne trce bas za svakom lopticom i svakim poenom kao da je u pitanju mec lopta u finalu gren slema.

Gledao sam onaj prethodni mec izmedju Jelene i Bojane.
Bojana je propustila bar 20 lopti koje su isle par metara od nje i koje bi verovatno mogla stici, jer jednostavno nije zelela da rizikuje povredu zbog jednog poena.
Sa druge strane Jelena je i u tom mecu tracala za svakom lopticom kao da je odlucujuca.
Jednostavno to je njen nacin igre, a ucestale povrede su samo cena koju placa zbog tog defanzivnog tenisa.

TTKRDIAA

pre 13 godina

Gledala sam mec preko neta i videla sam kad je doslo do povrede, ali jedna stvar mi je malo cudna, Jelena je pocela tesko da hoda tek nakon sto je izgubila gem, a u toku gema mi se cinilo da nema nikakve probleme i da se nije nista strasno desilo. Necu da je osudjujem jer na to nemam pravo, ali mi je to bilo malo cudno. Ipak zelim joj brz oporavak i da se ponovi 2008 kada su se ona i Ana smenjivale na prvom mestu. Ipak je to nesto sto cemo pamtiti.