Petak, 16.07.2010.

17:53

Rodrigesu 12. etapa „Tura“

Biciklista Kaćuše Hoakin Rodriges trijumfovao je na 12. etapi 97. izdanja trke „Tur d’Frans“, voženoj od Burž de Pažea do Mendea.

Izvor: JT

Rodrigesu 12. etapa „Tura“ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

14 Komentari

Sortiraj po:

bobcha

pre 13 godina

Pavle, to sto ti pricas to su suvise male brojke da bi nekome odgovarao uspon. Jucerasnji uspon je jako strm, i vrlo je bitno imati eksplozivnost (koju ima Contador, a Schleck ne). Mozda si primetio da Andy uglavnom vozi iz sedista (kao i Basso) dok Alberto 70% uspona vozi van sedista (kao nekada Lens). Obicno vozaci koji imaju eksplozivnost nemaju izdrzljivost na duzim usponima, ali kod Contadora to nije slucaj, on je i eksplozivan i izdrzljiv tj sto tezi uspon njemu vise odgovara za pravljenje razlika.
Licno mislim da za dvadeset godina (koliko ja pratim biciklizam) nisam video boljeg biciklistu, i pobediti Giro 2008 tj doci sa plaze 6 dana pre pocetka (Astana je bila uslovljena ucescem na Giru ali da Contador vozi) i osvojiti Giro. Ipak momak se dosta usavrsavao kad je u pitanju voznja na hronometar, i postao je kompletan vozac

testaverde

pre 13 godina

Slazem se,Pavle!!
Uspon na ovoj etapi ne predstavlja nikakvu indikaciju,nije napravio znacajnu razliku a moze biti fatalan za AX3 ako se vozac preforsira!
Licno mislim da je Sreck delovao jace kad su se pentrali po Magdaleni,koo i da AC nije tako jak kao prosle godine,ali opet,poznato je da je njegov peak u 3.nedelji tako da do Tourmaleta nista necemo znati..
Licno mislim da je Sreck jaci na brdu ove godine,ali ne dovoljno da napavi 2 minute,koliko mu je po meni min potrebno za ITT
Ipak ,licno...ja od toura ocekujem da moj BAsso bljesne u pirinejima i uzme jednu etapu u stilu..pikiram bas onu preko tourmaleta!!

Veliki pozdrav za D.. veliki ekspert se ponovo pokazao kao uvazeni poznavalac ovog sporta ... i samim tim kao kvalifikovan da polemise ,recimo,o tome ko je zasluzio da pobedi giro ove godine

testaverde

pre 13 godina

(Dorćolac, 16. jul 2010 19:02)
Stvrarno mi nije jasno sta si ti nekorektno video od strane Rodrigeza??!!
Coveku 5 sekundi nij enista naspram pobede na etapi..
Imao je snage da isprati AC koji juri sekunde,imali su dovoljno predosti da moze da taktizira jer je znao da Kontador mora da pravi vreme kad je vec napred i,sedeo na tocku i uzeo etapu!!Pobeda cista kao suza,i potpuno korektno odradjena!Ja bih rekao i brilijantno odradjena etapa!
Licno mislim da je Astana lose odradila zadnjih 5 km,kontador je dovukao HR do Vinokurova i da je AC seo ..Vini bi uzeo etapu skoro sigurno..Ovako, veliki vozac je malo gurnuo svoj ego ispred interesa grupe i pokvario dan ekipi misleci da moze da sve uzme sam..i vreme i etapu!
Opste je bilo poznato da na tom usponu ne moze da se uzme vise od 10tak sekundi.i cemu da vuces nekog uz brdo ako imas vozaca 30sec na 3km do kraja!
I sta...treba HR da ga menja u zadnjem kilometru...smesno

Д

pre 13 godina

Да ли неко зна зашто се трка не наставља од места где је завршена претходна етапа? Јуче је нпр. етапа завршена у месту Менде а данашња почиње из око 60 км удаљеног Родеза.

Pavle

pre 13 godina

Ovakav veoma strm finis odgovara vise 5kg laksem i 10cm nizem Kontadoru nego Sleku, tako da ja jos uvek ne bih sudio o tome sta ce biti u Pirinejima. Tamo su usponi mnogo duzi i nisu toliko strmi.

dani

pre 13 godina

Ipak je Contdor najaci,Slek ne moze da ga prati,a jos kada na to dodamo da je Contador neuporedivo bolji na hronometru EL PISTOLERO i ove godine na najvisem postolju na podiumu!!!

kilted yaksman

pre 13 godina

Poceo sam da pomalo pratim Tour pre godinu dana i kako su prolazile etape, polako sam kapirao pravila i sam Tour mi je postajao sve zanimljiviji. Ove godine ga pratim sa jos vecim zarom i mogu da kazem da je (ako se upoznaju pravila) ovaj sport jako zanimljiv. Sigurno cu ga i ubuduce jos vise pratiti. Ipak, voleo bih ako bi neko mogao da mi pomogne i objasni neka pravila koja jos uvek ne razumem...
1. Na koji nacin vozaci iz iste ekipe pomazu jedan drugome??? Npr. kakve bi koristi Contador imao da je Vinokourov dobio danasnju etapu??? I da li svi vozaci iz jednog tima dobijaju neke bodove ako njihov kolega dobije etapu??? Da li ti bodovi uticu nekako na generalni plasman???:)
2. Jos samo da pitam, kakve sve koristi ima npr. Rodirgez, koji je dobio danasnju etapu??? A kakve njegov tim, Katusha??? (buduci da ni on ni njegov tim nemaju vozace koji konkurisu za ukupnu pobedu na Touru)
Ako moze neko da mi odgovori, bio bih mu jako zahvalan, buduci da u nasoj zemlji nije lako naci pravila o Touru i uopste o biciklizmu...
(Lanejovanovic, 16. jul 2010 18:12)

I bre sinovac... Ajd ovako:
1) timske kolege pomazu jedan drugome tako shto daju smenu jedan drugome, a u smeni se gubi mnogo manje energije. Kad se vozish na nechijem tochku, troshish 30-40% manje energije nego kad si napred sam. Dalje, tu je i taktika. Kad imash kolege u grupi konkurencija se vishe cima na njihove napade i sl.
2) Samim tim shto je neko iz Katyushe pobedio danas, eto njih na vestima u celom svetu. Tu su i pare, sponzorski ugovori i sl.
Ima samo 4 majice na Touru i 20ak etapa, a 200 vozacha - svaki uspeh se ceni u ovom teshkom sportu.

Dorćolac

pre 13 godina

Pokušaću da odgovorim Lanetu Jovanoviću.
1. Na koji nacin vozaci iz iste ekipe pomazu jedan drugome???
Uzimajući u obzir da kada vozite iza nekog vozača koji vam probija vazduh trošite mnogo manje energije i to u zavisnosti od brzine, vozači iz jedne ekipe svoga favorita štede svih mogućih napora, tako da kada zatreba, tu je! Apsolutno je nemoguće pobediti ovakvu etapnu trku bez dobrog tima. Favorit tima je oslobođen lova na konkurente, to radi tim, a favorit sedi u "fijakeru". Kod ovakvih uspona preko 10% nagiba gde su i brzine manje, uticaj zavetrine polako prelazi u zanemarljivo.
Npr.kakve bi koristi Contador imao da je Vinokourov dobio danasnju etapu???
Danas je Kontador morao samo da obiđe Vinokurova, kao što je i uradio, da se što više odmakne od Šleka. Naravno, sponzori vole da im tim pobeđuje, više se piše o njima.
I da li vozaci iz jednog tima dobijaju neke bodove ako njihov kolega dobije etapu???
Ne!
Da li ti bodovi uticu nekako na generalni plasman???:)
Uticaj na generalni plasman je isključivo VREME. Ko najmanje vremena provede na trci, to je pobednik. Nekada se daju takozvane bonifikacije, što znači da se skidaju neke sekunde pobedniku etape pa čak i nekima iz vrha etape. Za to se propisuju propozicije trke.
2. Jos samo da pitam, kakve sve koristi ima npr. Rodirgez, koji je dobio danasnju etapu??? A kakve njegov tim, Katusha??? (buduci da ni on ni njegov tim nemaju vozace koji konkurisu za ukupnu pobedu na Touru)
Korist je slava, novac, napredovanje u generalnom plasmanu, i ko zna kakve posebne nagrade od sponzora koji stimulišu vozače. (Hehe, u moje vreme smo dobijali hranarinu)

Marko Pepic

pre 13 godina

Lanejovanovic:

Svaki tim se sastoji iz 9 vozaca. Svaki vozac u tom timu ima svoju funkciju i svoj zadatak. Svaki tim ima svog glavnog vozaca,npr. Astana-Kontador,Radiosek-Lens,BMC-Evans,svi ti vozaci na svom dresu imaju broj 1! 1,odnosno 21,11,31,41,51 idt,vozaci sa tim brojevima su glavni u svom timu. Vozaci iste ekipe pomazu jedni drugima na taj nacin sto se stite. To si moga danas da vidis jer je tim saxo-banka davao sve od sebe da beg ne ode daleko kako vinokurov ne bi ugrozio Andija. Sto se tice zadataku u timu,ne znam da li si video,ali juce ili prekljuce,Andy je u zutoj majici isao,sa vrha grupe nazad do kola po vodu za njegove vozace,jer je taj dan to bio njegov zadatak. Kontador licno ne bi imao nikakve koristi da je Vinokurov danas pobedio,ali da je Vinokurov pomogao Kontadoru da poveca svoju prednost u odnosu na Andija,Kontador bi mu poklonio pobedu,jer je njegov vozac. Vinokurov dobije pobedu,a Kontador sekunde! To je kontador danas pokusao sa Rodrigezom,ali ovaj nije hteo iako bi mu Kontador na kraju poklonio pobedu. Vozaci jednog tima ne dobijaju bodove,ako njihov vozac pobedi,samo taj vozac dobija bodove. Rodrigez ja danas pobedio,i sta je on dobio time? Dobio je 8000 evra,ali najbitnije,upisao se u istoriju kao vozac koji je osvojio jednu etapu na Turu,jer i to je ogroman uspeh,a to najbolje znaju ti momci! I to je velika reklama za tim i sponzora! POZ

dzoni

pre 13 godina

(Lanejovanovic, 16. jul 2010 18:12)@
da ti objasnim....gledaj na eurosportu svaku etapu i skontaces sve..imaju svoj email..pa im posaljes poruku i oni ti objasne..gledaj..kontador je bolji hronometras..i verovatno u njihovom timu je bilo da vinokurov osvoji etapu..ali sto da ne ovaj im je pobegao...i spustio na pola minute sto je nista,4 majce
tackasta-to su brdski ciljevi i razlicito su kategorisani i prema tome bodovani(prvi,drugi,treci,cetvrti i ekstra)
bela majca-za mlade vozace do 25 godina po generalnom plasmanu tj vremenu
zelena majca-za najboljeg sprintera,za pobedu na etapi dobijaju se 35 bodova plus tokom trke imaju raznorani sprinter ciljevi
zuta majca-najbitnija majca ista kao i bela majca znaci za vreme..ali za sve vozace
rodrigez je clan kacuse...i to je mnogo bitno za sponzora..da se cele vreme prica o njima i da se snimaju..

rensov nije diskvalifikovan zbog glave,mada na usporen snimku vidi se da je ovaj sto ga je on cepnuo glavom...njega je klepio dva puta laktom...ali pro po te price..diskvalikofan je zato sto je mahinalno promenuo liniju kretanja i zatvorio put fararu...odlicna trka za sada...odlicni komentatori na eurosportu

nele

pre 13 godina

@Lanejovanovic
clanovi ekipe pomazu npr. cavendish-u tako sto mu prave poziciju za sprint, tako sto mu prave zaledje, mnogo manje energije trosis kada neko ispred tebe razbija vazduh. tako oni idu jedan po jedan i optadaju redom, sve dok on ne izleti sam na 150m od cilja, tako on moze da dostigne i brzinu od 70kmh na ravnom. a sto se tice pretendenata na generalni plasman njih clanovi ekipe cuvaju od vetra tokom ravnih etapa, kada se oni neuporedivo manje trose od svojih radilica, medjutim kad dodjes na brdo, moze cela armija da ide ispred tebe nece ti pomoci. postoji i ekipni plasman, mada to niko ne pamti, iskreno. jedina korist od pobede na etapi je sto mozes pricati svojim unucima da si pobedio na turu, ali je isto tako ogromna reklama za tvog sponzora. obrati paznju kako zasniraju majicu pred ciljem kada se etapa zavrsava na brdu i kada je pobednik usamljen, samo da bi se videlo sta pise na grudima. tur je najlepsi sportski dogadjaj, jos samo da se rodi novi Pantani

Dorćolac

pre 13 godina

Po drugi put gledamo borbu jedan na jedan između Kontadora i Šleka, što i jeste šlag na torti ovogodišnjeg Tur-a. Danas me je na najbolji način Alberto demantovao u procenama. Izgleda kao da tako i tempira formu da tokom trke ulazi u svoj špic. Pošto sada stvarno odučuju samo sekunde, krivo mi je što Rodrigez nije hteo da menja Kontadora na kilometar do cilja, a hoće da sprinta. To se u biciklizmu naziva nekorektno. Sigurno bi bilo još 4-5 sekundi u džepu. Sa druge strane, žao mi je i Vinokurova, koji je junak ove etape.
Puno priče o jučerašnjem sprintu! Slušam komentare da je preoštro kažnjen borac sa glavom, pa čak i da su ti kontakti dozvoljeni. Ne, ti kontakti, niti bilo kakvi drugi, nisu dozvoljeni, a ako ti neko seče put pred ciljem, ne obezbeđuje se svoje pravo udarcima, već se to prepušta sudijama. Možemo li zamisliti koliko bi bilo teških padova i drugih incidenata kada bi se to prepuštalo stihiji.
A predeli Francuske- stvarno deluju očaravajuće!

Lanejovanovic

pre 13 godina

Poceo sam da pomalo pratim Tour pre godinu dana i kako su prolazile etape, polako sam kapirao pravila i sam Tour mi je postajao sve zanimljiviji. Ove godine ga pratim sa jos vecim zarom i mogu da kazem da je (ako se upoznaju pravila) ovaj sport jako zanimljiv. Sigurno cu ga i ubuduce jos vise pratiti. Ipak, voleo bih ako bi neko mogao da mi pomogne i objasni neka pravila koja jos uvek ne razumem...
1. Na koji nacin vozaci iz iste ekipe pomazu jedan drugome??? Npr. kakve bi koristi Contador imao da je Vinokourov dobio danasnju etapu??? I da li svi vozaci iz jednog tima dobijaju neke bodove ako njihov kolega dobije etapu??? Da li ti bodovi uticu nekako na generalni plasman???:)
2. Jos samo da pitam, kakve sve koristi ima npr. Rodirgez, koji je dobio danasnju etapu??? A kakve njegov tim, Katusha??? (buduci da ni on ni njegov tim nemaju vozace koji konkurisu za ukupnu pobedu na Touru)
Ako moze neko da mi odgovori, bio bih mu jako zahvalan, buduci da u nasoj zemlji nije lako naci pravila o Touru i uopste o biciklizmu...

nele

pre 13 godina

@Lanejovanovic
clanovi ekipe pomazu npr. cavendish-u tako sto mu prave poziciju za sprint, tako sto mu prave zaledje, mnogo manje energije trosis kada neko ispred tebe razbija vazduh. tako oni idu jedan po jedan i optadaju redom, sve dok on ne izleti sam na 150m od cilja, tako on moze da dostigne i brzinu od 70kmh na ravnom. a sto se tice pretendenata na generalni plasman njih clanovi ekipe cuvaju od vetra tokom ravnih etapa, kada se oni neuporedivo manje trose od svojih radilica, medjutim kad dodjes na brdo, moze cela armija da ide ispred tebe nece ti pomoci. postoji i ekipni plasman, mada to niko ne pamti, iskreno. jedina korist od pobede na etapi je sto mozes pricati svojim unucima da si pobedio na turu, ali je isto tako ogromna reklama za tvog sponzora. obrati paznju kako zasniraju majicu pred ciljem kada se etapa zavrsava na brdu i kada je pobednik usamljen, samo da bi se videlo sta pise na grudima. tur je najlepsi sportski dogadjaj, jos samo da se rodi novi Pantani

Marko Pepic

pre 13 godina

Lanejovanovic:

Svaki tim se sastoji iz 9 vozaca. Svaki vozac u tom timu ima svoju funkciju i svoj zadatak. Svaki tim ima svog glavnog vozaca,npr. Astana-Kontador,Radiosek-Lens,BMC-Evans,svi ti vozaci na svom dresu imaju broj 1! 1,odnosno 21,11,31,41,51 idt,vozaci sa tim brojevima su glavni u svom timu. Vozaci iste ekipe pomazu jedni drugima na taj nacin sto se stite. To si moga danas da vidis jer je tim saxo-banka davao sve od sebe da beg ne ode daleko kako vinokurov ne bi ugrozio Andija. Sto se tice zadataku u timu,ne znam da li si video,ali juce ili prekljuce,Andy je u zutoj majici isao,sa vrha grupe nazad do kola po vodu za njegove vozace,jer je taj dan to bio njegov zadatak. Kontador licno ne bi imao nikakve koristi da je Vinokurov danas pobedio,ali da je Vinokurov pomogao Kontadoru da poveca svoju prednost u odnosu na Andija,Kontador bi mu poklonio pobedu,jer je njegov vozac. Vinokurov dobije pobedu,a Kontador sekunde! To je kontador danas pokusao sa Rodrigezom,ali ovaj nije hteo iako bi mu Kontador na kraju poklonio pobedu. Vozaci jednog tima ne dobijaju bodove,ako njihov vozac pobedi,samo taj vozac dobija bodove. Rodrigez ja danas pobedio,i sta je on dobio time? Dobio je 8000 evra,ali najbitnije,upisao se u istoriju kao vozac koji je osvojio jednu etapu na Turu,jer i to je ogroman uspeh,a to najbolje znaju ti momci! I to je velika reklama za tim i sponzora! POZ

Lanejovanovic

pre 13 godina

Poceo sam da pomalo pratim Tour pre godinu dana i kako su prolazile etape, polako sam kapirao pravila i sam Tour mi je postajao sve zanimljiviji. Ove godine ga pratim sa jos vecim zarom i mogu da kazem da je (ako se upoznaju pravila) ovaj sport jako zanimljiv. Sigurno cu ga i ubuduce jos vise pratiti. Ipak, voleo bih ako bi neko mogao da mi pomogne i objasni neka pravila koja jos uvek ne razumem...
1. Na koji nacin vozaci iz iste ekipe pomazu jedan drugome??? Npr. kakve bi koristi Contador imao da je Vinokourov dobio danasnju etapu??? I da li svi vozaci iz jednog tima dobijaju neke bodove ako njihov kolega dobije etapu??? Da li ti bodovi uticu nekako na generalni plasman???:)
2. Jos samo da pitam, kakve sve koristi ima npr. Rodirgez, koji je dobio danasnju etapu??? A kakve njegov tim, Katusha??? (buduci da ni on ni njegov tim nemaju vozace koji konkurisu za ukupnu pobedu na Touru)
Ako moze neko da mi odgovori, bio bih mu jako zahvalan, buduci da u nasoj zemlji nije lako naci pravila o Touru i uopste o biciklizmu...

Pavle

pre 13 godina

Ovakav veoma strm finis odgovara vise 5kg laksem i 10cm nizem Kontadoru nego Sleku, tako da ja jos uvek ne bih sudio o tome sta ce biti u Pirinejima. Tamo su usponi mnogo duzi i nisu toliko strmi.

Dorćolac

pre 13 godina

Po drugi put gledamo borbu jedan na jedan između Kontadora i Šleka, što i jeste šlag na torti ovogodišnjeg Tur-a. Danas me je na najbolji način Alberto demantovao u procenama. Izgleda kao da tako i tempira formu da tokom trke ulazi u svoj špic. Pošto sada stvarno odučuju samo sekunde, krivo mi je što Rodrigez nije hteo da menja Kontadora na kilometar do cilja, a hoće da sprinta. To se u biciklizmu naziva nekorektno. Sigurno bi bilo još 4-5 sekundi u džepu. Sa druge strane, žao mi je i Vinokurova, koji je junak ove etape.
Puno priče o jučerašnjem sprintu! Slušam komentare da je preoštro kažnjen borac sa glavom, pa čak i da su ti kontakti dozvoljeni. Ne, ti kontakti, niti bilo kakvi drugi, nisu dozvoljeni, a ako ti neko seče put pred ciljem, ne obezbeđuje se svoje pravo udarcima, već se to prepušta sudijama. Možemo li zamisliti koliko bi bilo teških padova i drugih incidenata kada bi se to prepuštalo stihiji.
A predeli Francuske- stvarno deluju očaravajuće!

Dorćolac

pre 13 godina

Pokušaću da odgovorim Lanetu Jovanoviću.
1. Na koji nacin vozaci iz iste ekipe pomazu jedan drugome???
Uzimajući u obzir da kada vozite iza nekog vozača koji vam probija vazduh trošite mnogo manje energije i to u zavisnosti od brzine, vozači iz jedne ekipe svoga favorita štede svih mogućih napora, tako da kada zatreba, tu je! Apsolutno je nemoguće pobediti ovakvu etapnu trku bez dobrog tima. Favorit tima je oslobođen lova na konkurente, to radi tim, a favorit sedi u "fijakeru". Kod ovakvih uspona preko 10% nagiba gde su i brzine manje, uticaj zavetrine polako prelazi u zanemarljivo.
Npr.kakve bi koristi Contador imao da je Vinokourov dobio danasnju etapu???
Danas je Kontador morao samo da obiđe Vinokurova, kao što je i uradio, da se što više odmakne od Šleka. Naravno, sponzori vole da im tim pobeđuje, više se piše o njima.
I da li vozaci iz jednog tima dobijaju neke bodove ako njihov kolega dobije etapu???
Ne!
Da li ti bodovi uticu nekako na generalni plasman???:)
Uticaj na generalni plasman je isključivo VREME. Ko najmanje vremena provede na trci, to je pobednik. Nekada se daju takozvane bonifikacije, što znači da se skidaju neke sekunde pobedniku etape pa čak i nekima iz vrha etape. Za to se propisuju propozicije trke.
2. Jos samo da pitam, kakve sve koristi ima npr. Rodirgez, koji je dobio danasnju etapu??? A kakve njegov tim, Katusha??? (buduci da ni on ni njegov tim nemaju vozace koji konkurisu za ukupnu pobedu na Touru)
Korist je slava, novac, napredovanje u generalnom plasmanu, i ko zna kakve posebne nagrade od sponzora koji stimulišu vozače. (Hehe, u moje vreme smo dobijali hranarinu)

kilted yaksman

pre 13 godina

Poceo sam da pomalo pratim Tour pre godinu dana i kako su prolazile etape, polako sam kapirao pravila i sam Tour mi je postajao sve zanimljiviji. Ove godine ga pratim sa jos vecim zarom i mogu da kazem da je (ako se upoznaju pravila) ovaj sport jako zanimljiv. Sigurno cu ga i ubuduce jos vise pratiti. Ipak, voleo bih ako bi neko mogao da mi pomogne i objasni neka pravila koja jos uvek ne razumem...
1. Na koji nacin vozaci iz iste ekipe pomazu jedan drugome??? Npr. kakve bi koristi Contador imao da je Vinokourov dobio danasnju etapu??? I da li svi vozaci iz jednog tima dobijaju neke bodove ako njihov kolega dobije etapu??? Da li ti bodovi uticu nekako na generalni plasman???:)
2. Jos samo da pitam, kakve sve koristi ima npr. Rodirgez, koji je dobio danasnju etapu??? A kakve njegov tim, Katusha??? (buduci da ni on ni njegov tim nemaju vozace koji konkurisu za ukupnu pobedu na Touru)
Ako moze neko da mi odgovori, bio bih mu jako zahvalan, buduci da u nasoj zemlji nije lako naci pravila o Touru i uopste o biciklizmu...
(Lanejovanovic, 16. jul 2010 18:12)

I bre sinovac... Ajd ovako:
1) timske kolege pomazu jedan drugome tako shto daju smenu jedan drugome, a u smeni se gubi mnogo manje energije. Kad se vozish na nechijem tochku, troshish 30-40% manje energije nego kad si napred sam. Dalje, tu je i taktika. Kad imash kolege u grupi konkurencija se vishe cima na njihove napade i sl.
2) Samim tim shto je neko iz Katyushe pobedio danas, eto njih na vestima u celom svetu. Tu su i pare, sponzorski ugovori i sl.
Ima samo 4 majice na Touru i 20ak etapa, a 200 vozacha - svaki uspeh se ceni u ovom teshkom sportu.

testaverde

pre 13 godina

(Dorćolac, 16. jul 2010 19:02)
Stvrarno mi nije jasno sta si ti nekorektno video od strane Rodrigeza??!!
Coveku 5 sekundi nij enista naspram pobede na etapi..
Imao je snage da isprati AC koji juri sekunde,imali su dovoljno predosti da moze da taktizira jer je znao da Kontador mora da pravi vreme kad je vec napred i,sedeo na tocku i uzeo etapu!!Pobeda cista kao suza,i potpuno korektno odradjena!Ja bih rekao i brilijantno odradjena etapa!
Licno mislim da je Astana lose odradila zadnjih 5 km,kontador je dovukao HR do Vinokurova i da je AC seo ..Vini bi uzeo etapu skoro sigurno..Ovako, veliki vozac je malo gurnuo svoj ego ispred interesa grupe i pokvario dan ekipi misleci da moze da sve uzme sam..i vreme i etapu!
Opste je bilo poznato da na tom usponu ne moze da se uzme vise od 10tak sekundi.i cemu da vuces nekog uz brdo ako imas vozaca 30sec na 3km do kraja!
I sta...treba HR da ga menja u zadnjem kilometru...smesno

testaverde

pre 13 godina

Slazem se,Pavle!!
Uspon na ovoj etapi ne predstavlja nikakvu indikaciju,nije napravio znacajnu razliku a moze biti fatalan za AX3 ako se vozac preforsira!
Licno mislim da je Sreck delovao jace kad su se pentrali po Magdaleni,koo i da AC nije tako jak kao prosle godine,ali opet,poznato je da je njegov peak u 3.nedelji tako da do Tourmaleta nista necemo znati..
Licno mislim da je Sreck jaci na brdu ove godine,ali ne dovoljno da napavi 2 minute,koliko mu je po meni min potrebno za ITT
Ipak ,licno...ja od toura ocekujem da moj BAsso bljesne u pirinejima i uzme jednu etapu u stilu..pikiram bas onu preko tourmaleta!!

Veliki pozdrav za D.. veliki ekspert se ponovo pokazao kao uvazeni poznavalac ovog sporta ... i samim tim kao kvalifikovan da polemise ,recimo,o tome ko je zasluzio da pobedi giro ove godine

dzoni

pre 13 godina

(Lanejovanovic, 16. jul 2010 18:12)@
da ti objasnim....gledaj na eurosportu svaku etapu i skontaces sve..imaju svoj email..pa im posaljes poruku i oni ti objasne..gledaj..kontador je bolji hronometras..i verovatno u njihovom timu je bilo da vinokurov osvoji etapu..ali sto da ne ovaj im je pobegao...i spustio na pola minute sto je nista,4 majce
tackasta-to su brdski ciljevi i razlicito su kategorisani i prema tome bodovani(prvi,drugi,treci,cetvrti i ekstra)
bela majca-za mlade vozace do 25 godina po generalnom plasmanu tj vremenu
zelena majca-za najboljeg sprintera,za pobedu na etapi dobijaju se 35 bodova plus tokom trke imaju raznorani sprinter ciljevi
zuta majca-najbitnija majca ista kao i bela majca znaci za vreme..ali za sve vozace
rodrigez je clan kacuse...i to je mnogo bitno za sponzora..da se cele vreme prica o njima i da se snimaju..

rensov nije diskvalifikovan zbog glave,mada na usporen snimku vidi se da je ovaj sto ga je on cepnuo glavom...njega je klepio dva puta laktom...ali pro po te price..diskvalikofan je zato sto je mahinalno promenuo liniju kretanja i zatvorio put fararu...odlicna trka za sada...odlicni komentatori na eurosportu

dani

pre 13 godina

Ipak je Contdor najaci,Slek ne moze da ga prati,a jos kada na to dodamo da je Contador neuporedivo bolji na hronometru EL PISTOLERO i ove godine na najvisem postolju na podiumu!!!

bobcha

pre 13 godina

Pavle, to sto ti pricas to su suvise male brojke da bi nekome odgovarao uspon. Jucerasnji uspon je jako strm, i vrlo je bitno imati eksplozivnost (koju ima Contador, a Schleck ne). Mozda si primetio da Andy uglavnom vozi iz sedista (kao i Basso) dok Alberto 70% uspona vozi van sedista (kao nekada Lens). Obicno vozaci koji imaju eksplozivnost nemaju izdrzljivost na duzim usponima, ali kod Contadora to nije slucaj, on je i eksplozivan i izdrzljiv tj sto tezi uspon njemu vise odgovara za pravljenje razlika.
Licno mislim da za dvadeset godina (koliko ja pratim biciklizam) nisam video boljeg biciklistu, i pobediti Giro 2008 tj doci sa plaze 6 dana pre pocetka (Astana je bila uslovljena ucescem na Giru ali da Contador vozi) i osvojiti Giro. Ipak momak se dosta usavrsavao kad je u pitanju voznja na hronometar, i postao je kompletan vozac

Д

pre 13 godina

Да ли неко зна зашто се трка не наставља од места где је завршена претходна етапа? Јуче је нпр. етапа завршена у месту Менде а данашња почиње из око 60 км удаљеног Родеза.

Д

pre 13 godina

Да ли неко зна зашто се трка не наставља од места где је завршена претходна етапа? Јуче је нпр. етапа завршена у месту Менде а данашња почиње из око 60 км удаљеног Родеза.

Dorćolac

pre 13 godina

Po drugi put gledamo borbu jedan na jedan između Kontadora i Šleka, što i jeste šlag na torti ovogodišnjeg Tur-a. Danas me je na najbolji način Alberto demantovao u procenama. Izgleda kao da tako i tempira formu da tokom trke ulazi u svoj špic. Pošto sada stvarno odučuju samo sekunde, krivo mi je što Rodrigez nije hteo da menja Kontadora na kilometar do cilja, a hoće da sprinta. To se u biciklizmu naziva nekorektno. Sigurno bi bilo još 4-5 sekundi u džepu. Sa druge strane, žao mi je i Vinokurova, koji je junak ove etape.
Puno priče o jučerašnjem sprintu! Slušam komentare da je preoštro kažnjen borac sa glavom, pa čak i da su ti kontakti dozvoljeni. Ne, ti kontakti, niti bilo kakvi drugi, nisu dozvoljeni, a ako ti neko seče put pred ciljem, ne obezbeđuje se svoje pravo udarcima, već se to prepušta sudijama. Možemo li zamisliti koliko bi bilo teških padova i drugih incidenata kada bi se to prepuštalo stihiji.
A predeli Francuske- stvarno deluju očaravajuće!

dzoni

pre 13 godina

(Lanejovanovic, 16. jul 2010 18:12)@
da ti objasnim....gledaj na eurosportu svaku etapu i skontaces sve..imaju svoj email..pa im posaljes poruku i oni ti objasne..gledaj..kontador je bolji hronometras..i verovatno u njihovom timu je bilo da vinokurov osvoji etapu..ali sto da ne ovaj im je pobegao...i spustio na pola minute sto je nista,4 majce
tackasta-to su brdski ciljevi i razlicito su kategorisani i prema tome bodovani(prvi,drugi,treci,cetvrti i ekstra)
bela majca-za mlade vozace do 25 godina po generalnom plasmanu tj vremenu
zelena majca-za najboljeg sprintera,za pobedu na etapi dobijaju se 35 bodova plus tokom trke imaju raznorani sprinter ciljevi
zuta majca-najbitnija majca ista kao i bela majca znaci za vreme..ali za sve vozace
rodrigez je clan kacuse...i to je mnogo bitno za sponzora..da se cele vreme prica o njima i da se snimaju..

rensov nije diskvalifikovan zbog glave,mada na usporen snimku vidi se da je ovaj sto ga je on cepnuo glavom...njega je klepio dva puta laktom...ali pro po te price..diskvalikofan je zato sto je mahinalno promenuo liniju kretanja i zatvorio put fararu...odlicna trka za sada...odlicni komentatori na eurosportu

dani

pre 13 godina

Ipak je Contdor najaci,Slek ne moze da ga prati,a jos kada na to dodamo da je Contador neuporedivo bolji na hronometru EL PISTOLERO i ove godine na najvisem postolju na podiumu!!!

Marko Pepic

pre 13 godina

Lanejovanovic:

Svaki tim se sastoji iz 9 vozaca. Svaki vozac u tom timu ima svoju funkciju i svoj zadatak. Svaki tim ima svog glavnog vozaca,npr. Astana-Kontador,Radiosek-Lens,BMC-Evans,svi ti vozaci na svom dresu imaju broj 1! 1,odnosno 21,11,31,41,51 idt,vozaci sa tim brojevima su glavni u svom timu. Vozaci iste ekipe pomazu jedni drugima na taj nacin sto se stite. To si moga danas da vidis jer je tim saxo-banka davao sve od sebe da beg ne ode daleko kako vinokurov ne bi ugrozio Andija. Sto se tice zadataku u timu,ne znam da li si video,ali juce ili prekljuce,Andy je u zutoj majici isao,sa vrha grupe nazad do kola po vodu za njegove vozace,jer je taj dan to bio njegov zadatak. Kontador licno ne bi imao nikakve koristi da je Vinokurov danas pobedio,ali da je Vinokurov pomogao Kontadoru da poveca svoju prednost u odnosu na Andija,Kontador bi mu poklonio pobedu,jer je njegov vozac. Vinokurov dobije pobedu,a Kontador sekunde! To je kontador danas pokusao sa Rodrigezom,ali ovaj nije hteo iako bi mu Kontador na kraju poklonio pobedu. Vozaci jednog tima ne dobijaju bodove,ako njihov vozac pobedi,samo taj vozac dobija bodove. Rodrigez ja danas pobedio,i sta je on dobio time? Dobio je 8000 evra,ali najbitnije,upisao se u istoriju kao vozac koji je osvojio jednu etapu na Turu,jer i to je ogroman uspeh,a to najbolje znaju ti momci! I to je velika reklama za tim i sponzora! POZ

nele

pre 13 godina

@Lanejovanovic
clanovi ekipe pomazu npr. cavendish-u tako sto mu prave poziciju za sprint, tako sto mu prave zaledje, mnogo manje energije trosis kada neko ispred tebe razbija vazduh. tako oni idu jedan po jedan i optadaju redom, sve dok on ne izleti sam na 150m od cilja, tako on moze da dostigne i brzinu od 70kmh na ravnom. a sto se tice pretendenata na generalni plasman njih clanovi ekipe cuvaju od vetra tokom ravnih etapa, kada se oni neuporedivo manje trose od svojih radilica, medjutim kad dodjes na brdo, moze cela armija da ide ispred tebe nece ti pomoci. postoji i ekipni plasman, mada to niko ne pamti, iskreno. jedina korist od pobede na etapi je sto mozes pricati svojim unucima da si pobedio na turu, ali je isto tako ogromna reklama za tvog sponzora. obrati paznju kako zasniraju majicu pred ciljem kada se etapa zavrsava na brdu i kada je pobednik usamljen, samo da bi se videlo sta pise na grudima. tur je najlepsi sportski dogadjaj, jos samo da se rodi novi Pantani

Pavle

pre 13 godina

Ovakav veoma strm finis odgovara vise 5kg laksem i 10cm nizem Kontadoru nego Sleku, tako da ja jos uvek ne bih sudio o tome sta ce biti u Pirinejima. Tamo su usponi mnogo duzi i nisu toliko strmi.

testaverde

pre 13 godina

(Dorćolac, 16. jul 2010 19:02)
Stvrarno mi nije jasno sta si ti nekorektno video od strane Rodrigeza??!!
Coveku 5 sekundi nij enista naspram pobede na etapi..
Imao je snage da isprati AC koji juri sekunde,imali su dovoljno predosti da moze da taktizira jer je znao da Kontador mora da pravi vreme kad je vec napred i,sedeo na tocku i uzeo etapu!!Pobeda cista kao suza,i potpuno korektno odradjena!Ja bih rekao i brilijantno odradjena etapa!
Licno mislim da je Astana lose odradila zadnjih 5 km,kontador je dovukao HR do Vinokurova i da je AC seo ..Vini bi uzeo etapu skoro sigurno..Ovako, veliki vozac je malo gurnuo svoj ego ispred interesa grupe i pokvario dan ekipi misleci da moze da sve uzme sam..i vreme i etapu!
Opste je bilo poznato da na tom usponu ne moze da se uzme vise od 10tak sekundi.i cemu da vuces nekog uz brdo ako imas vozaca 30sec na 3km do kraja!
I sta...treba HR da ga menja u zadnjem kilometru...smesno

Lanejovanovic

pre 13 godina

Poceo sam da pomalo pratim Tour pre godinu dana i kako su prolazile etape, polako sam kapirao pravila i sam Tour mi je postajao sve zanimljiviji. Ove godine ga pratim sa jos vecim zarom i mogu da kazem da je (ako se upoznaju pravila) ovaj sport jako zanimljiv. Sigurno cu ga i ubuduce jos vise pratiti. Ipak, voleo bih ako bi neko mogao da mi pomogne i objasni neka pravila koja jos uvek ne razumem...
1. Na koji nacin vozaci iz iste ekipe pomazu jedan drugome??? Npr. kakve bi koristi Contador imao da je Vinokourov dobio danasnju etapu??? I da li svi vozaci iz jednog tima dobijaju neke bodove ako njihov kolega dobije etapu??? Da li ti bodovi uticu nekako na generalni plasman???:)
2. Jos samo da pitam, kakve sve koristi ima npr. Rodirgez, koji je dobio danasnju etapu??? A kakve njegov tim, Katusha??? (buduci da ni on ni njegov tim nemaju vozace koji konkurisu za ukupnu pobedu na Touru)
Ako moze neko da mi odgovori, bio bih mu jako zahvalan, buduci da u nasoj zemlji nije lako naci pravila o Touru i uopste o biciklizmu...

kilted yaksman

pre 13 godina

Poceo sam da pomalo pratim Tour pre godinu dana i kako su prolazile etape, polako sam kapirao pravila i sam Tour mi je postajao sve zanimljiviji. Ove godine ga pratim sa jos vecim zarom i mogu da kazem da je (ako se upoznaju pravila) ovaj sport jako zanimljiv. Sigurno cu ga i ubuduce jos vise pratiti. Ipak, voleo bih ako bi neko mogao da mi pomogne i objasni neka pravila koja jos uvek ne razumem...
1. Na koji nacin vozaci iz iste ekipe pomazu jedan drugome??? Npr. kakve bi koristi Contador imao da je Vinokourov dobio danasnju etapu??? I da li svi vozaci iz jednog tima dobijaju neke bodove ako njihov kolega dobije etapu??? Da li ti bodovi uticu nekako na generalni plasman???:)
2. Jos samo da pitam, kakve sve koristi ima npr. Rodirgez, koji je dobio danasnju etapu??? A kakve njegov tim, Katusha??? (buduci da ni on ni njegov tim nemaju vozace koji konkurisu za ukupnu pobedu na Touru)
Ako moze neko da mi odgovori, bio bih mu jako zahvalan, buduci da u nasoj zemlji nije lako naci pravila o Touru i uopste o biciklizmu...
(Lanejovanovic, 16. jul 2010 18:12)

I bre sinovac... Ajd ovako:
1) timske kolege pomazu jedan drugome tako shto daju smenu jedan drugome, a u smeni se gubi mnogo manje energije. Kad se vozish na nechijem tochku, troshish 30-40% manje energije nego kad si napred sam. Dalje, tu je i taktika. Kad imash kolege u grupi konkurencija se vishe cima na njihove napade i sl.
2) Samim tim shto je neko iz Katyushe pobedio danas, eto njih na vestima u celom svetu. Tu su i pare, sponzorski ugovori i sl.
Ima samo 4 majice na Touru i 20ak etapa, a 200 vozacha - svaki uspeh se ceni u ovom teshkom sportu.

Dorćolac

pre 13 godina

Pokušaću da odgovorim Lanetu Jovanoviću.
1. Na koji nacin vozaci iz iste ekipe pomazu jedan drugome???
Uzimajući u obzir da kada vozite iza nekog vozača koji vam probija vazduh trošite mnogo manje energije i to u zavisnosti od brzine, vozači iz jedne ekipe svoga favorita štede svih mogućih napora, tako da kada zatreba, tu je! Apsolutno je nemoguće pobediti ovakvu etapnu trku bez dobrog tima. Favorit tima je oslobođen lova na konkurente, to radi tim, a favorit sedi u "fijakeru". Kod ovakvih uspona preko 10% nagiba gde su i brzine manje, uticaj zavetrine polako prelazi u zanemarljivo.
Npr.kakve bi koristi Contador imao da je Vinokourov dobio danasnju etapu???
Danas je Kontador morao samo da obiđe Vinokurova, kao što je i uradio, da se što više odmakne od Šleka. Naravno, sponzori vole da im tim pobeđuje, više se piše o njima.
I da li vozaci iz jednog tima dobijaju neke bodove ako njihov kolega dobije etapu???
Ne!
Da li ti bodovi uticu nekako na generalni plasman???:)
Uticaj na generalni plasman je isključivo VREME. Ko najmanje vremena provede na trci, to je pobednik. Nekada se daju takozvane bonifikacije, što znači da se skidaju neke sekunde pobedniku etape pa čak i nekima iz vrha etape. Za to se propisuju propozicije trke.
2. Jos samo da pitam, kakve sve koristi ima npr. Rodirgez, koji je dobio danasnju etapu??? A kakve njegov tim, Katusha??? (buduci da ni on ni njegov tim nemaju vozace koji konkurisu za ukupnu pobedu na Touru)
Korist je slava, novac, napredovanje u generalnom plasmanu, i ko zna kakve posebne nagrade od sponzora koji stimulišu vozače. (Hehe, u moje vreme smo dobijali hranarinu)

testaverde

pre 13 godina

Slazem se,Pavle!!
Uspon na ovoj etapi ne predstavlja nikakvu indikaciju,nije napravio znacajnu razliku a moze biti fatalan za AX3 ako se vozac preforsira!
Licno mislim da je Sreck delovao jace kad su se pentrali po Magdaleni,koo i da AC nije tako jak kao prosle godine,ali opet,poznato je da je njegov peak u 3.nedelji tako da do Tourmaleta nista necemo znati..
Licno mislim da je Sreck jaci na brdu ove godine,ali ne dovoljno da napavi 2 minute,koliko mu je po meni min potrebno za ITT
Ipak ,licno...ja od toura ocekujem da moj BAsso bljesne u pirinejima i uzme jednu etapu u stilu..pikiram bas onu preko tourmaleta!!

Veliki pozdrav za D.. veliki ekspert se ponovo pokazao kao uvazeni poznavalac ovog sporta ... i samim tim kao kvalifikovan da polemise ,recimo,o tome ko je zasluzio da pobedi giro ove godine

bobcha

pre 13 godina

Pavle, to sto ti pricas to su suvise male brojke da bi nekome odgovarao uspon. Jucerasnji uspon je jako strm, i vrlo je bitno imati eksplozivnost (koju ima Contador, a Schleck ne). Mozda si primetio da Andy uglavnom vozi iz sedista (kao i Basso) dok Alberto 70% uspona vozi van sedista (kao nekada Lens). Obicno vozaci koji imaju eksplozivnost nemaju izdrzljivost na duzim usponima, ali kod Contadora to nije slucaj, on je i eksplozivan i izdrzljiv tj sto tezi uspon njemu vise odgovara za pravljenje razlika.
Licno mislim da za dvadeset godina (koliko ja pratim biciklizam) nisam video boljeg biciklistu, i pobediti Giro 2008 tj doci sa plaze 6 dana pre pocetka (Astana je bila uslovljena ucescem na Giru ali da Contador vozi) i osvojiti Giro. Ipak momak se dosta usavrsavao kad je u pitanju voznja na hronometar, i postao je kompletan vozac