Nedelja, 16.05.2010.

20:59

Nadal preko Rodžera do rekorda

Španac Rafael Nadal pobedio je Rodžera Federera sa 6:4, 7:6 (5) u finalu turnira iz Masters serije u Madridu i revanširao mu se za prošlogodišnji poraz.

Izvor: SO

Nadal preko Rodžera do rekorda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

Dylan Dog

pre 13 godina

@micke

Naravno da je moje mišljenje subjektivno - moje je. Objektivnost procenjuju drugi. Dozvoljavam da ljudi misle drugačije i spreman sam da promenim svoje mišljenje ako mi se ponude valjani argumenti.

Paušalna izjava "mišljenja svih teniskih eksperata su takva i takva" ne može biti validan argument u diskusiji. Ako se već poziva na mišljenje drugih, prvo se mora znati o kojim se to ekspertima radi, a zatim na koje segmente igre misle kada kažu da Nadal igra bolje i koji su im argumenti za takav stav. Takođe je važno na koji deo godine misle, jer Nadal zaista igra bolje nego u periodu od finala Mastersa u Madridu 2009. pa do posle AO ove godine.

Naravno, moram istaći da sam stanovišta da igra Nadala ove godine u odnosu na period pre finala Madrida 2009. - NIJE drastično lošija, već da je vidljivo (tek toliko da se pažljivim gledanjem meča može primetiti) lošija. Meč sa Federerom se može uzeti kao reprezentativni reper jer je Rodžer, uz dužno poštovanje ostalih ovogodišnjih konkurenata na šljaci, pravi etalon za procenu, a sam Rafael igra najbolje protiv najjačih protivnika.
Šta sam uočio? Nadal od pre neki dan je imao neuobičajeno više neiznuđenih grešaka (neobjašnjiva ispadanja iz balansa kada je na lopti) i davao protivniku neuobičajeno mnogo lakih poena. Češće nego ranije je protivniku davao priliku za napad bez razloga odigranim plitkim loptama (koje Rodžer uglavnom nije kažnjavao), manje je približavao loptu linijama kada je igrao taktički tempo, nije (kao ranije) nemilosrdno kažnjavao greške protivnika, već je nekarakteristično ostajao u poenu i nastavljao reli bez da napadne (kao da ne želi da preuzme odgovornost i rizikuje). Da se razumemo, ne tvrdim da je ovih detalja bilo na pretek, već da ih je bilo puno više nego što je to karakteristično za Nadala i da su baš zapadali za oko. Takođe imam utisak (ovo je sasvim subjektivno) da mu je opšte samopouzdanje u igri na znatno nižem nivou u odnosu na referentni period. Tenis nije kvantna mehanika ili specijalne funkcije i zaista nije problem da se, bez čekanja na mišljenje drugih, uoče neki karakteristični detalji u igri nekog tenisera pre i posle i napravi razlika ako se zna šta se gleda.
Ostrašćenim "navijačima" Nadala ovo može zvučati kao nekakvo filozofiranje i teranje maka na konac, ali ja i ne očekujem da oni razumeju o čemu pišem, niti je moj post namenjen njima već ozbiljnijim poznavaocima tenisa. Ovde neko reče da ih mi "smaramo" (šatrovački "novogovor"?!) svojom diskusijom. Pa ako im čitanje teksta dužeg od 2 reda predstavlja napor, neka jednostavno preskoče komentar. Pa to je bar lako. Na mišu postoji točkić za skrlovanje i jednim rolanjem se momentalno pređe dalje. A to baš i ne iziskuje neki napor, zar ne?

Rezultati jesu posledica igre kada se upoređuju dva različita tenisera međusobno, ali kada se upoređuje jedan teniser sa sobom samim u hipotetičkom smislu - uopšte ne moraju biti! Ja sam upoređivao prikazanu igru Nadala sa igrom Nadala od ranije. Loša konkurencija može da pogrešan utisak jer prašta lošiju igru i igrač može lakše da dođe do pobede i da deluje dominantnije na terenu.

Što se izjave Nadala tiče (nisam je pročitao, ali Vam verujem na reč), može da priča i on šta god hoće (svaki od tenisera ima neku svoju filozofiju). Stojim iza tvrdnje da je Nadal igrao u tom meču izuzetno dobro uzimajući u obzir njegove do sada viđene maksimalne mogućnosti, kao i činjenicu koliko mu je to svojom sjajnom igrom "a-la Nadal" sam Novak dozvoljavao (u pojedinim trenucima sam imao utisak da Nadal igra protiv sebe. Toliko je Novak "skinuo" Nadalov način igre). Ne može se uzeti za ozbiljno izjava igrača da je igrao loše kada je u tesnom meču kaznio maltene sve taktičko-tehničke greške protivnika i uzeo te poene, a nije napravio mnogo neiznuđenih grešaka!
Dalje, nisam ni tvrdio da je pomenuti meč Rafe i Noleta najbolji meč ikada odigran na šljaci, a u krajnjoj liniji procene tog tipa su subjektivne i zavise od ličnog ukusa posmatrača. Meč u Rimu 2006. nažalost nisam gledao (na Vašu preporuku sam pogledao detalje na Youtubeu). Međutim, interesantno je da su i Rodžer i Novak u tim mečevima imali po 5 poena više od Nadala u ukupnom zbiru, ali su na kraju izgubili mečeve. To samo govori u prilog činjenici koliko je kod Rafe dominantan taj mentalni aspekt igre u odnosu na protivnike.

Što se Rodžera tiče, slažem se. Međutim ne slažem se sa komentarom rezultata 7-6. Ne igra se isto kada je igrač rasterećen i kada je pod pritiskom. Nekada je dovoljan jedan poen da preokrene tok celog meča, a kamoli ceo set. Niko ne može sa sigurnošću tvrditi kakav bi rasplet meča bio da je na 1-1 Rodžera krenuo servis i da se ušlo u npr. taj-brejk u 3. setu.
Ipak, Nadala izuzetno cenim kao vanserijskog borca i mentalno jednog od najjačih tenisera i sportista uopšte. Imajući to u vidu, Rodžerove šanse bi svakako bile manje u nekoj egal završnici gde ishod duela odlučuje jedna lopta.

Na kraju, drago mi je da smo imali korektnu diskusiju uz obostrano uvažavanje.
Srdačan pozdrav!

micke

pre 13 godina

@Dylan Dog
Bez želje da zvucim prepotentno, zaista nema šta da Vam obrazlažem
jer svako ko se razume u tenis to može lako da vidi.
Nadal za sve teniske eksperte ove godine igra bolje.
Ako neko nešto tvrdi mora da ima i argumente.
Vaša vidjena, mišljena i analize su subjektivana i kao takva važe samo za Vas.
Tek skup pojedinacnih mišlenja, analiza
daje neko opšte mišljenje.
@dylan dog
Vi pišete o rezultatima, a ja o igri - to su dve potpuno razlicite stvari.

Da li to znaci da neko ko odlicno igra nema rezultate a i obrnutno
ko loše igra ima. Za ovo stvarno nemam komentara.
Rezultati su direktno posledica igre odnosno da se preciznije izrazim koliko je doticni igrac igrao
bolje ili lošije od drugih igraca. Tu nema vadjena da ostali igraci nisu
u formi. Može se desiti da se oni nikad ne vrate u formu.
Po Vama Nadal igra lošije i takoce stalno biti dok drugi
igraci samo trenutno van forme i cim se vrate u formu oni ce pobecivati Nadala. Šta ako bude obrnuto Nadal popravi igru ovi se ne vrate u formu?
@Dylan dog
izgubio je jer je Nadal odigrao na granici ljudskih mogucnosti.
Procitajte Nadalov intervju nakon meca. Nadal igrao ispod svojih Mogucnosti
Ili Vi mislite da ste bolji
"poznavalac" Nadalove igre od
samog Nadala.
Za najbolji mec na sljaci se smatra mec Nadal-Federer u Rimu 2006
u pet setova. Nadal je pobedio
u tie break-u petog seta.Pogledajte taj mec na Youtube pa ce te
videti zašto.


@dylan dog
Juce je Rodžer odigrao ispod svojih mogucnosti, pogotovo kljucne
lopte, a opet je bio blizu nekog preokreta.

Federer ako izuzmemo AO ovu godinu igra loše, gledao sam
ga portiv Montanes-a, igrao je ocajno. U ovom trenutku ovo je
najviše što on može
da pruzi. Postije mišlenja
da se on cuva za GS-e. To ce se videti na RG i Wimbldonu-u
Da bi neko imao šansu da dobije mec teba dobije prvo
set a ukoliko izgubi mec sa 2-0 pa makar to bilo i sa 7-6 7-6 onda
nije imao nikavu šansu za preokret, jedino je imao šansu da
eventualno dobije jedan set.

ceca

pre 13 godina

@rfftw
Da, u pravu si, nisam dobro napisala. Zaboravila sam dodati da izuzumam Feda. Moja greska.
Ja sam mislila reci da Rafa nije samo uspesan na sljaci i da ta 3 finala mnogo govore o tome.
P.S. Fed mi je toliko iznad ostalih, neuporediv i stoga sam ga izgubila iz vida.

Mašala

pre 13 godina

Kao med i mleko, sve teče po planu. Predugo je konkukrentkinja u prvih 8 na svetu, moralo se pribeći neophodnim merama da se ponizi svaka njena pobeda, nagrada ili izjava. Najstarija metoda pokazala se i kao najdelotvornija - prećutati afirmativnu vest, izvlačiti reči iz konteksta i prikazati je u što negativnijem svetlu. Kako se konkurentkinja više borila da ide prema vrhu, to sa većih uspehom uspevalo da se svaka njena reč izvrne ruglu, da se učini, što jedan juče reče, ništa robom. I omiljeni B92 se pokazao znalac kada su u pitanju ovakve stvari, ali glavni sponzorski bonus ipak zaslužuje novinar „Več. novosti“ iz dva razloga: prvi, što je pitanja Ani dostavio u pismenoj formi sa rokom odgovora od 24 h, a drugi: što su doslovno preneli sve ono što je stručni štab na čelu sa PR napisao u Anino ime.

igysa

pre 13 godina

E vala neka si ga otkinuo Rafa, vise nego zasluzeno jer ovo je tvoje carstvo !
Proslogodisnja pobeda Federera ne bi bila moguca da Rafa nije bio potpuno iscedjen sa rekordnim polufinalom od 4 sata i 15 minuta.
komentari Rodzera posle poraza, na konferenciji.. joj majoko, kao i obicno arogantan.

Сале 92

pre 13 godina

Гледајући јучерашњи меч схватио сам једну ствар, а то је да је јуче Новака требало посадити испред ТВ-а не да би гледао ударце ова два мајстора уме он њих да изведе, него једноставно да гледа њихову глад за успесима и поред мноштва оборених рекорда и много нула на банковним рачунима широм света. Сматрам да је Новак и за њихово време постигао огроман успех да кад оће да игра може да им се супротстави да их угрози али Новак није 100 % у тенису и то важи још од 2007 а не од ове сезоне. Мислим да новак једноставно треба да преломи у себи да ли жели да буде запамћен као играч који је узимао по који турнир за време неприкосновених што већ јесте велики успех сам по себи... или да од својих ривала покупи дозу озбиљности на терену и да буде упамћен као тенисер који је то ривалство учино већим и занимљвијим да имамо 3 тенисера који се боре за 1 место и грен слем титуле.Да онда редовно на свим већим турнирима гледамо финала из групе, Федерер, Надал Ђоковић.

dr.house

pre 13 godina

@dylan dog
Nadal za sve teniske eksperte ove godine igra mnogo bolje. Točno je da je Đoković prošle godine odigrao meč života protiv Nadala u Madridu,a isto tako je točno da je Nadal igrao daleko ispod svojih mogućnosti taj meč(pročitaj Nadalov intervju nakon meča, valjda on sam zna bolje od tebe).To šta ti misliš je tvoje pravo i tvoje mišljenje.Ponavljam,svi eksperti tvrde da je Nadal ove godine mnogu bolji-Monako je osvojio kao niko nikad u povijesti,svega nekoliko gemova izgubio na čitavom turniru,Rim nešto malo teže, ali još uvijek puno lakše nego prošle godine. Madrid da ne spominjem...To šta je konkurencije ove godine nešto slabija,to nije Nadalov problem. On igra mnogo bolje što će vjerovatno potvrditi i na Roland Garrosu,a ti možeš i dalje da filozofiraš izjavama tipa"nisam rekao da je umoran nego da su mu noge teške". A od čega su mu to onda noge teške?? Od odmora???

RAFA

pre 13 godina

Najglupli komentar ikad:"treba ukinuti sljaku"...sljaka je najrealnija podloga,skoro svaki poen se mora zaraditi kroz igru,ne moze doci neki karlovic,pogoditi 100 asova i pobjediti

sima

pre 13 godina

Ja neznam da li smo mi gledali isti turnir? Potpuno se slazem sa comentarom @ sase jokica i DD; ko Nadalovu igru procenjuje samo na osnovu jucerasnjeg meca, usput nista posebnog-mozda i moze da destilise i 'super tenis'zavisi od ukusa; no, sta cemo sa mecom protiv Almagra, gde Nadal gebi za redom tri svoja servisa? i set? Da se razumemo ja sam od pocetka 'fenomena Nadal' za njega navijao; jos se zivo secam prvog RG njegove igre, prisustva kralj HUANA Karlosa.itd. Ali neznam nekako me sada zamara, sav taj snagatorski tenis; jer juce je taj i takav tenis prikazan i u zenskoj konkurenciji;
Ja kod Nadala nevidim nikakvih promena, Novak menja, trazi vise i bolje, gresi ali ne stoji u mestu; to ga puno kosta ali je dobro;
neko ce reci Nadal nemora nista da menja- pogledaj rezultate-no to naravno nije tacno, u svakom slucaju, videcemo;
A, sto se Federera tice,i ja sam juce za njega navijao, ali je on juce stvarno, uz neverovatne greske, i uzasno malo srece imao; no to je sport!
Pa de RG,i naseg Novaka; meni je u Madridu STRASNO nedostajao! Pozdrav.

old cam

pre 13 godina

Dylan Dog i drugi....

smarate, nije vam ovo chat pa da se dopisujete. uzimate mi vreme dok citam vase rasprave... ajte na neki forom ili chat i tamo raspravljajte kome je veci mozag..

bane

pre 13 godina

Vidim da ovde mnogi preteruju u hvalospevima Nadalu i Federeru i koriste priliku da ih postave iznad Djokovica. Ovo finale nije bilo nista posebno po kvalitetu. Retko se vidja da igrac u finalu mastersa promasi lopticu i tako izgubi mec sto se desilo "najvecem". Djokovic je neuporedivo kvalitetniji igrac na sljaci od Federera i takvo finale bi mnogo teze palo Nadalu.Dokaz je proslogodisnje istorijsko polufinale u kome je Djokovic slomio Nadala od cega ovaj i dan danas trpi posledice i ne moze da se oporavi. Zato je proglasavanje Nadala unapred za pobednika RG pravljenje racuna bez krcmara. Dakle na predstojecem RG ne postoje dva nego tri ozbiljna kandidata za trofej. Ukoliko ovu pauzu koristi za ozbiljne pripreme Djokovic do titule moze doci mnogo lakse nego sto se misli jer ni Nadal ni Federer ne igraju ni blizu onom nivou od pre tri-cetiri godine kada su bili daleko iznad drugih. Zadnje dve godine su pokazale da se vrh svetskog tenisa ne sastoji od dva nego od tri igraca tako da su dueli Nadal-Federer koji su bili vrh u periodu 2005-2008 izbledeli i izgubili umnogome na kvalitetu. Posle 2008 dueli Nadal-Djokovic na sljaci i Federer-Djokovic na betonu su kvalitetniji i interesantniji.

Edberg

pre 13 godina

@realno

Nadal sada ima skor protiv Federera 14:7, a od toga 10:2 na šljaci, što znači da ga je dobio 4 puta na drugim podlogama, a Federer njega 5 put. Vamos Rafa!!!

Dylan Dog

pre 13 godina

@Micke

Bez želje da zvučim prepotentno, zaista nema šta da Vam obrazlažem jer svako ko se razume u tenis to može lako da vidi.
Vi pišete o rezultatima, a ja o igri - to su dve potpuno različite stvari. Igrač može da odigra maestralno i da izgubi meč jer protivnik može da odigra još bolje. Npr. Novak je prošle godine u polufinalu u Madridu odigrao možda najbolji meč u životu (Novakove reči), mnogo bolji od finala AO 2008., a izgubio je jer je Nadal odigrao na granici ljudskih mogućnosti (čak je i Moja izjavio da je to najbolji meč na šljaci koji je on ikada gledao - a njegova reč znači mnogo!). Ako vas interesuje igra - imate Youtube, pa pregledajte detalje sa tih mečeva, vidite kako se isti igrač kreće, kakve lopte šalje, kako varira igru, kako igra pod pritiskom, pa će vam biti jasno. Juče je Rodžer odigrao ispod svojih mogućnosti, pogotovo ključne lopte, a opet je bio blizu nekog preokreta. Ovogodišnja dominacija Nadala na šljaci ne znači puno kada se komentariše njegov nivo igre, jer su svi njegovi ozbiljni konkurenti van forme.

ceca

pre 13 godina

Tek u drugom setu su se obojica otvorili. I videli smo kako tenis moze biti lep. U prvom setu su obojica bili nekako stegnuti i puno gresili. Kao sto rece Fed otkad nisu igrali i zaboravili su kako igrati jedan protiv drugog. Uglavnom, to je jos uvek daleko najbolji tenis.
Jeste da Nadal ima najvise titula na sljaci, ali on je Spanac i logicno je da mu to bude najbolja podloga. Da je sljaka nedopustiva podloga, ukinuli bi je.
Otkada to titule na sljaci manje vrede? Otkako se pojavio Nadal? Ja bih volela da je zamene travom, pa eto, Rafa je i tu pokazao koliko vredi igravsi 3 finala Wimbledona uzastopno. Koji je to jos teniser iz trenutnih top 10 uspeo???

Srdjan

pre 13 godina

Ovo je bio duel dva najbolja tenisera danasnjice. Djokovicu, izvini, ali tako je. Danas je pobedio Nadal, jer je on bolji na sljaci, tako ce verovatno biti i na RG, ali na ostalim turnirima tesko da ce Nadal do trijumfa nad Federerom. Realno mislim da je Federer i dalje broj 1, Nadal drugi, a nas Nole treci.

brki

pre 13 godina

kad covjek glada nadala i federera onda shvati gdje je novak djokovic i ko je on ustvari. ova dvojica osim sto su 100 puta bolji teniseri isto tako su i bolji ljudi.

realno

pre 13 godina

@Miroslav
Nije Nadal nikada bio u finalu US Opena. Jedva je dva puta stizao do polufinala i onda tamo bio ponizavan. Isti slucaj i u Australiji. Samo jednom dosao do polufinala, u kome mu je Conga ocitao lekciju.
Ne bi ni video nikada finale Australije da prosle godine nije imao srecu da igra protiv zemljaka Verdaska koji jednostavno nije smeo da ga pobedi jer je tako nesto u Spaniji strogo zabranjeno.
Rafa jedino neke rezultate pravi na sljaci, ali i na toj podlozi igra sve slabije.
Ove manje turnire sa 32 ucesnika je mogao jos nekako i da osvoji, ali na RG nema nikakve sanse. Ipak je tamo u igri 128 tenisera i bice bar 20 njih koji mogu lagano da pobede spanca.
Samo od zreba zavisi dokle ce dogurati na RG. Do titule svakako nece.

eto ti sad :D

pre 13 godina

SVAKA CAST za RAFU...Cuo sam da ostali teniseri pisu peticiju da Rafa na RG igra reketom za stoni tenis...Kazu da bi bilo zanimljivije...

Srdjan

pre 13 godina

Sta reci a ne preuvelicavati.RAFA,cudo od tenisera a jos nije napunio ni 24god.39 titula+6 u dublu+Olimpijsko zlato.Najmanje 10 rekorda oborenih do sada.Vrhunski sportista,gospodin belog sporta jednom recju covek sa neke druge planete.Mozda se ta nova planeta i zove'Naduvenko'ali to je najverovatnije sto oduva protivnike sa terena.Mogu i da primetim hvala milome Bogu da je ok sa zdravljem mada se ama bas na svakom njegovom mecu potencira od strane komentatora na njegova kolena i zdravlje.Ne brinite vrhunski doktori prate njegovo zdravlje.A njegovi fanovi su uz njega ne pljuju po njega kao drugi po svoje.Cudno mi je da ga nema astrolog i beli mag @ja.Zeleo bih da mu porucim da samo nastavi sa prognozama,dosadno nam je bez njegovih bisera.Pozdrav Rafinim fanovima i svim ostalim fanovima drugih tenisera.Gledajte,ucite i divite se jedan je Rafa i Roger.18ti Mastera brate pa to je pravi trip.Samo napred Rafa blago majci koja te rodila.
@Rafaelice svaka cast svaka ti je na mestu.Mnogo dobrih komentara danas,ubuduce i nadam se jos dugo, dugo.
MAXA.

Dylan Dog

pre 13 godina

@dr.house
Vama nije prvi put da dajete komentar na ono što ste shvatili/razumeli da je napisano, a ne na ono što zaista jeste napisano. Zbog ostalih ljudi koji čitaju komentare želim da razjasnimo nedoumice.
Nadal zaista igra bolje u odnosu na drugu polovinu prošle i početak ove godine, ali još uvek lošije nego u periodu od pre godinu dana, tj. do finala Mastersa u Madridu 2009. To je toliko očigledno da nema smisla objašnjavati, a i rezultati govore.
Drugo, nisam napisao da je Federer umoran, već da su mu teške noge, a to u teniskom žargonu znači da se lošije kreće i da se ne namešta fino za udarac. I nisam napisao da kasni, već da ne odradi još jedan fini step oko lopte (to je pola koraka). I ne može se kasniti 2 koraka na udarac - tada ga je nemoguće izvesti. Rodžer se inače perfektno namešta, ali ovo danas je bilo toliko očigledno onome ko je pažljivo gledao i tehničke detalje, a ne samo lopticu.

@Neven KGB
U prethodnom postu sam zaboravio da napišem da ste dali jako dobro zapažanje. Nije lako igrati i nešto osvojiti u konkurenciji dvojice možda najdominantnijih tenisera u istoriji ovog sporta.

zoran

pre 13 godina

Daleko je Nadal od svoje forme. Danas je Federer sam sebe pobedio.
Mislim da je Rodja favorit na RG kada bude u 3 dobijena.

ZA neverovati je da odlucujuca lopta u produzetku drugog seta udari u neku dzombu i prakticno skrene putanju sa reketa...ono je zaista chudo.

Jasna

pre 13 godina

E kako sam se iznervirala danas. Ne mogu da verujem kako je promasio onu loptu. A sigurna sam da je mogao da spase i tu 2. mec loptu i da na kraju dodje do seta. To je tako najgore kad imas sansu, ali je ne iskoristis. Ajd da kazes da nije imao nikakave sanse, nego je imao...ali eto...nije iskoristio. Mogao je, mogao je 100%, ali, eto...nije. E je, bas sam vatreno navijala za Fed-a danas, ali eto ne vredi. Nadal je ipak neprikosnoven na sljaci i svaka mu cast. Mislim da Federer u sustini mora da smanji greske ( mnogo je gresio danas po meni ), ako zeli da pobedi Nadala na sljaci. Eto samo to po meni. No, videcemo sta ce biti na RG. Navijam za Federera, naravno.

Forward

pre 13 godina

Steta je sto Djokovic ima problema sa servisom inace bi finale Nadal-Djokovic pruzilo mnogo vise od ovog sto smo gledali.
Federerov jednorucni bekhend koji je zestoko forsirao jednostavno nije dovoljno brz na ovoj podlozi i Nadal to lako hvata. Djokovic igra dvorucni bekhend koji je mnogo jaci plus precizan i za Nadala predstavlja neuporedivo tezeg protivnika
na sljaci. Zato se nadam da Djokovic vredno trenira servis i da cemo na RG gledati mnogo lepse finale nego ovo veceras.

Djordjevic Marko, Nis

pre 13 godina

@Miroslav
Prvo,Federer je rodjen 8.8.1981.godine,a Nadal 3.6.1986,pa ti izracunaj koliko imaju godina..Drugo:Skor jeste 14-7,ali od tih 14 pobeda, 10 je na SLJACI,podloga na kojoj je Rafa najbolji svih vremena i tu nema spora..Na svim ostalim podlogama,Roger je daleko iznad Rafe,i mislim da Rafa NIKAD nece stici Rogera po broju GSova,bicu hrabar pa cu reci da ce vrlo tesko uzeti i 10,maximum jos 2-3 RG,a to poredjenje sa godinama ti je smesno,pa Beker je osvojio Wim sa 17 godina,recimo..Nadalova karijera ce trajati jos 2-3 godine,zbog dobro poznatih razloga,a nisam siguran koliko moze pruziti na ostalim podlogama,sem sljake, u tom periodu..U periodu 2006-08 je vazilo pravilo da je Nadal opasniji za Feda na Wimb,nego Fed za Nadala na sljaci..Mislim da je ove godine po prvi put obrnuta situacija..Realno,i pored ovog ISTORIJSKOG uspeha za koji mu skjidam kapu,Nadal ipak NIJE onaj Nadal iz 2008e,a Roger sada igra bolje nego u prvoj polovini 2008e..Mec je mogao otici na bilo koju stranu,i slazem se potpuno sa nekolicinom komentara ovde da je Roger sam sebe pobedio,one 3 neiznudjene greske u tb-u su ga skupo kostale..BTW,posle RG,Roger rusi jos jedan rekord,a to je ukupan broj nedelja na prvom mestu..Dakle,skroz iskreno,Nadal,iako ne gotivim njegov stil,jeste PRVI FAVORIT za osvajanje RGa,ali ne bih rekao da je Roger bez sansi..

Micke

pre 13 godina

@Dylan Dog
Ipak, igra vidljivo lošije nego prošle godine do finala Madrida.

Nadala ove godine na šljaci ima skor 15-0, izgubio je samo dva seta u tih petnaest
mečeva i ove godine je dominantniji je na šljaci nego prošle, a po tebi igra "vidljivo" slabije.
Tu nešto ne štima pa bi mogao da obrazložiš(argumentima) u čemu je to Nadalova igra "vidljivo" slabija ali ustvari dominatnija nego prošle godine. I nije Nadal igrao slabije od finala Madrida, on ceo taj turnir nije igrao na svom nivou
i da je igrao na svom nivou
Novak mu ne bi uzeo ni set,
a pobedio bi i Federera. Nadal
je najbolje igrao 2008. Tada je Federera pobedio tri puta,
na RG 3-0, Federer mu je uzeo samo 4 gema, Novaka dva puta(na RG 3-0). Na RG nije izgubio ni set. Ove godine igra "vidljivo" bolje nego prošle(argument: ove godine je izgubio samo dva seta uz skor 15 pobeda i nijedan poraz u mečevima). Osvojio je ove godine sva tri mastersa na šljaci, a to do sada nikome nije pošlo za rukom.

realno

pre 13 godina

ako cemo vec o cinjenicnom stanju onda treba reci da Fed nema 29 vec 28 godina a 29 puni 8.8.2010.....a nadal puni 24 sad za vreme RG....znaci nije 6 godina stariji vec manje od 5 godina.

RN+

pre 13 godina

Godinu dana smo cekali VELIKO FINALE..mislim da je bilo vredno cekanja!Bilo je uzivanje gledati dva VELIKA MAJSTORA,ostali mogu samo da gledaju i uce!Rafa,svaka cast..rekord je tvoj,18 mastersa!!!Da li i dalje nekima NESTO nije jasno?MAJSTOR JE MAJSTOR!BRAVO..

sasa jokic

pre 13 godina

Kao papagaj ponavljam, ali je tako. Ovogodisnji tenis je na mnogo nizem nivou u odnosu na proslogodisnji. Ovaj danasnji duel je bio interesantan-uzbudljiv kao da su igrali Almagro i Ferer. Pa zar nije tako? Setite se proslogodisnjih duela ove dvojice, ili meca Novak-Nadal u polufinalu Madrida.....Moraju pod hitno da smanje broj turnira, ili ce svi redom da odu u prevremenu penziju!

Miroslav

pre 13 godina

kad ovaj nagruvani bude imao 16 GS i kada 6 godina zaredom bude ulazio makar u polufinale GS onda se moze reci da je nagruvani bolji od Feda.
(bane, 16. maj 2010 22:48)

Taj nagruvani ima 23 godine a FedEx 29 !!!!

Nagruvani vs Fedex 14:7

Šest godina mlađi a dva Mastersa Više.

Jeste da FedEx ima 16 GS, a nagruvani samo 6, ali je i 6 godina mlađi!!!!

Pre povrede Osvojio je 3 GS (Garos, Wimbedon i Sidney i US Final)i jedno finale izgubio i NATERAO FEDEX-a DA PLAČE !!!

Da li je FedEx sa 23 godine imao samo POLA titula kao Nagruvani ??

I Taj Nagruvani SVAKAKO ZNA kako da igra protiv FedEx-a. Ostali to još treba da uče!!!

FedEx je svakako VELIKI Igrač, ali nisam siguran da li zna da podnosi poraze kao Veliki igrači?? Danas je bio nasmejan, ali da sačekamo RG i Wibledon.
Mada sada nema zašto da plače. Ima porodicu i ima rekordnih 16GS i možda mu sada nije toliko bitno ... ali Nagruvani može lako za 6-7 godina da ga stigne i prestigne !!!

Inače one skraćene lopte koje igra FedEx NIKO ne igra !!! Svi igraju po šablonu, a FedEx voli da se POIGRA sa protivnikom.

Svaka čast FeD, ali Nagruvani mi ipak draži

acmilan

pre 13 godina

Bravo Rafa!! Cetrnaesti put je pobedio Feda! ce-trna-esti put!! Svaka mu cast i na novom rekordu! Ulepsao mi je dan, po ko zna koji put. Muchas gracias Campeón!!

Rafaelica

pre 13 godina

@tigertim
Nadal se na travi već dokazao- uzeo je W. i Kvins 2008. Na W. pobedio Rodžera a u Kvinsu Novaka. Već im je uzeo 'skalpove'.

dr.house

pre 13 godina

@Dylan Dog
Nadal ove godine igra puno bolje nego prošle.To je i sam izjavio, a tako i rezultati govore.To šta on ove godine igra dosta agresivnije pa malo više griješi, to je neka druga svar. Uglavnom,poeni su mu kraći,ima više vinera,ali i neprisiljenih grešaka.Definitivno igra mnogo bolje nego prošle godine.Ti si vjerovatno prvi koji je izjavio da je Federer umoran i da kasni korak- dva.Federer igra gotovo bez utroška energije,taj se ne mori ni u meču od 5 setova,a kamoli u dva seta. Neki od velikog filozofiranja ne vide elementarne stvari.

Borka

pre 13 godina

Odličan Nadal, odličan i Fed, ali Nadal je trenutno u boljoj formi, mislim da se Fed sprema za Vimbldon. Ipak tesna pobeda, nekada je Rafa bio ubedljiviji na šljaci, koja je i ovoga puta odlučila pobednika. E sad, da li će Nadal osvojiti 17 "grend slemova"? Nažalost, ništa od toga, trebalo bi da osvoji još 11, a samo se jedan igra na šljaci. Čim prođe Pariz, za Nadala će sve ići teže do kraja sezone. Nije isključeno da ga Novak ipak vrati na treće mesto. Nadal nema ni Federerovu konstituciju, on mnogo trči, bori se, troši, ne igra on tenis tako lako.

Bo

pre 13 godina

Federer i Nadal su najbolji i jedini pravi rivali, svi ostali su daleko od njih. Mislim da ce biti pravi tek na RG. Mozda nam se ne svidja istina, ali nas Novak je samo opasan protivnik, ali ne i pobednik. Ipak, nadam se da gresim vezano za Novaka i predstojeci RG.

steva

pre 13 godina

Posle meca Nadal-Federer uvek se nadje nekolicina ******** (bolje da stavim zvezdice da bi mi objavili komentar) koji komentarisu Djokovica.
Cccccc...

Bojan K

pre 13 godina

Sta reci za ovo finale osim da je Federer sam sebe pobijedio...
Uskoro pocinje RG i nadam se da ce nas Nole biti u formi i postici zapazen rezultat. Sve osim polufinala ili finala ce biti fijasko.

tigertim

pre 13 godina

Ovaj tenis na šljaci treba zabraniti. Tenis na šljaci je isto kao fudbal po blatu, a zna se ko se valja u blatu. Nema veze Rodžer što si izgubio večeras, čim krenu turniri na travi tvoja elegancija i tenisko znanje će u potpunosti doći do izražaja, a smarači poput Nadala, Đokovića i slični neće ti biti ni do kolena. GO ROGER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dylan Dog

pre 13 godina

Čestitke Nadalu za osvojeni turnir i novi rekord!

Ipak, igra vidljivo lošije nego prošle godine do finala Madrida, a Rodžeru su noge danas bile jako teške. Često mu je nedostajalo po pola koraka da se finije namesti na loptu, pa otuda oni silni promašaji.

Kuriozitet je poslednji poen. Nisam siguran da li je loptica loše odskočila ili je Federer potpuno izgubio fokus.

Minjina

pre 13 godina

Veličanstven meč dva šampiona i velikana savremenog tenisa.
Prikazali su igru vrednu divljenja. A tako srčana i bespoštedna borba, naravno, podrazumeva i greške kojih je obostrano bilo.
Federer za nijansu manje skoncentrisan i motivisan.
Rafa, u svojoj zemlji, na svom terenu, maksimalno gladan pobede i povratka titule, dao je i više nego što se može.
Nije lako pobediti Federera, niti će ikada biti.

Čestitke obojici, a Rafi posebno za 18. masters(rekord!) i povratak na #2.

bane

pre 13 godina

kad ovaj nagruvani bude imao 16 GS i kada 6 godina zaredom bude ulazio makar u polufinale GS onda se moze reci da je nagruvani bolji od Feda.

Mrksoni

pre 13 godina

E neka ga je.Iako ne volim gaconju ni malo,ali ovog drugog placljivka jos manje.Kako je ruzno gledati kako tange boy vadi tange iz one stvari.Fujjjj.Jedan je nas slabasni Nole..

Ena

pre 13 godina

Rafa je stvarno borac i jedna oformljena ličnost.Posle onako loše godine i problema sa povredom, prebrodio je sve osvojio je već tri turnira. Želim mu uspehe i u budućnosti. A za sve one koji sad počnu da raspredaju onako emotivno o njemu i Rodžeru, i danas se videlo da njih dvojica gaje jedan veoma fer plej odnos.

Srale

pre 13 godina

Premda ovo nije ni 75% starog Nadala on je bez sumnje u ovom trenutku br. 1 svjetskog tenisa. Za Federera bi bilo najbolje (premda je još mlad i sigurno 4-5 sezona može biti među prva 4) da osvoji još sljedeći Wimbeldon ili još neki veliki turnir i da se oprosti od vrhunskog tenisa kao najbolji tj. br.1. Sve ostalo bilo bi za njega i gubitak vremena, snage a i mečeva (turnira). Zar nije sramota da jedan Federer već danas legenda svjetskog tenisa gubi na turnirima od Montanesa, Gulbisa, F. Lopeza, Warwinke, ... (uz svo uvažavanje nabrojenih tenisača).

Vendi

pre 13 godina

Bravo, bravo Rafa. Bravo care najveći na svetu. Dokazao si zlim ljudima da si najbolji. Od sutra broj dva a ovog leta ponovo obraduj svoje fanove sa bar još dva grend slema. @Rafaelice, je si li kao i ja ponosna na 18. masters.

messi

pre 13 godina

Šetaj ga, zakucavaj uglove, lobuj ga, smečuj, iznenadi ga asevima... sve to čini brzinom dinamita jer ti jesi živa vatra. Budi dinamit!
(Rafaelica, 15. maj 2010 23:17)
Gde Rafaelica stade,Rafa produzi! VAMOS KRALJU!!

Jovana

pre 13 godina

Federer je sam sebe pobijedio... Posebno u tie-break-u. Steta, morao je biti koncentrisaniji.
Ali, bice bolje na RG.
isto finale, samo zamijenjene uloge!

mali

pre 13 godina

Zanimljiv mec ali ocekivao sam i vise od njih dvojice, nadam se da se cuvaju za RG.
Poslednji poen je pokazao svu koncetraciju fedexa na ovom mecu. Ipak mislim da ce finale na RG (posto stvarno mislim da nece imati ko da ih izbaci pogotovu na tri seta) biti poseban mec i da nece biti tako lakih 3-0 i mislim da ce ici u 4 ilii cak 5 setova.

milwood

pre 13 godina

Svaka čast! Rafa je bolji od Federera , nikakve teorije tipa '' kad je Rafa bedio Federera u tom momentu je bio bolji od njega , inače Federer je generalno bolji'' ne stoje.

Rafaelica

pre 13 godina

Care moj! Raduj se, bilo je tesno, ali bolji si! Bolji si od najboljeg, samo da te zdravlje posluži. Ako i ne osvojiš više GS-ova od njega, npr. ako osvojiš samo deset, zauvek će ostati da si u međusobnim mečevima bio duplo bolji.
Divno je živeti u vašoj(tvojoj i Rodžerovoj epohi). Sjajni ste. Divno je gledati vas i dobro je imati dostojnog protivnika. Pobeda je tim veća.

Neven KGB

pre 13 godina

Nadal je sa samo 24 godine uspeo da osvoji 18 mastersa i obori Agasijev rekord koji je zadnji osvojio sa 32 godine. Federer sa 16 GS-va i svim ostalim rekordima koje drzi je bez konkurencije . I imamo Novaka Djokovica koji je u njihovoj eri osvojio cak 6 mastersa i jedan GS,skoro cetri meseca drugi teniser,preko tri godine konstantno treci, i nadju se neki "poznavaoci" da omalovazavaju Noleta, i da okaci reket o klin danas, osvojio je troduplo vise mastersa nego Ivanisevic za celu svoju karijeru.Nadalu kapa dole,jer tesko da ce iko ikada oboriti njegov rekord,a jos sigurno narednih 4-5 godina osvojice ih jos.Dobro je i mnogo vecu tezinu imaju Novakovi mastersi zato sto ih je osvajao u najzlatnijoj i najkvalitetnijoj eri tenisa,i to niko ne moze da ospori.

Neven KGB

pre 13 godina

Nadal je sa samo 24 godine uspeo da osvoji 18 mastersa i obori Agasijev rekord koji je zadnji osvojio sa 32 godine. Federer sa 16 GS-va i svim ostalim rekordima koje drzi je bez konkurencije . I imamo Novaka Djokovica koji je u njihovoj eri osvojio cak 6 mastersa i jedan GS,skoro cetri meseca drugi teniser,preko tri godine konstantno treci, i nadju se neki "poznavaoci" da omalovazavaju Noleta, i da okaci reket o klin danas, osvojio je troduplo vise mastersa nego Ivanisevic za celu svoju karijeru.Nadalu kapa dole,jer tesko da ce iko ikada oboriti njegov rekord,a jos sigurno narednih 4-5 godina osvojice ih jos.Dobro je i mnogo vecu tezinu imaju Novakovi mastersi zato sto ih je osvajao u najzlatnijoj i najkvalitetnijoj eri tenisa,i to niko ne moze da ospori.

Miroslav

pre 13 godina

kad ovaj nagruvani bude imao 16 GS i kada 6 godina zaredom bude ulazio makar u polufinale GS onda se moze reci da je nagruvani bolji od Feda.
(bane, 16. maj 2010 22:48)

Taj nagruvani ima 23 godine a FedEx 29 !!!!

Nagruvani vs Fedex 14:7

Šest godina mlađi a dva Mastersa Više.

Jeste da FedEx ima 16 GS, a nagruvani samo 6, ali je i 6 godina mlađi!!!!

Pre povrede Osvojio je 3 GS (Garos, Wimbedon i Sidney i US Final)i jedno finale izgubio i NATERAO FEDEX-a DA PLAČE !!!

Da li je FedEx sa 23 godine imao samo POLA titula kao Nagruvani ??

I Taj Nagruvani SVAKAKO ZNA kako da igra protiv FedEx-a. Ostali to još treba da uče!!!

FedEx je svakako VELIKI Igrač, ali nisam siguran da li zna da podnosi poraze kao Veliki igrači?? Danas je bio nasmejan, ali da sačekamo RG i Wibledon.
Mada sada nema zašto da plače. Ima porodicu i ima rekordnih 16GS i možda mu sada nije toliko bitno ... ali Nagruvani može lako za 6-7 godina da ga stigne i prestigne !!!

Inače one skraćene lopte koje igra FedEx NIKO ne igra !!! Svi igraju po šablonu, a FedEx voli da se POIGRA sa protivnikom.

Svaka čast FeD, ali Nagruvani mi ipak draži

messi

pre 13 godina

Šetaj ga, zakucavaj uglove, lobuj ga, smečuj, iznenadi ga asevima... sve to čini brzinom dinamita jer ti jesi živa vatra. Budi dinamit!
(Rafaelica, 15. maj 2010 23:17)
Gde Rafaelica stade,Rafa produzi! VAMOS KRALJU!!

Ena

pre 13 godina

Rafa je stvarno borac i jedna oformljena ličnost.Posle onako loše godine i problema sa povredom, prebrodio je sve osvojio je već tri turnira. Želim mu uspehe i u budućnosti. A za sve one koji sad počnu da raspredaju onako emotivno o njemu i Rodžeru, i danas se videlo da njih dvojica gaje jedan veoma fer plej odnos.

Rafaelica

pre 13 godina

Care moj! Raduj se, bilo je tesno, ali bolji si! Bolji si od najboljeg, samo da te zdravlje posluži. Ako i ne osvojiš više GS-ova od njega, npr. ako osvojiš samo deset, zauvek će ostati da si u međusobnim mečevima bio duplo bolji.
Divno je živeti u vašoj(tvojoj i Rodžerovoj epohi). Sjajni ste. Divno je gledati vas i dobro je imati dostojnog protivnika. Pobeda je tim veća.

Bo

pre 13 godina

Federer i Nadal su najbolji i jedini pravi rivali, svi ostali su daleko od njih. Mislim da ce biti pravi tek na RG. Mozda nam se ne svidja istina, ali nas Novak je samo opasan protivnik, ali ne i pobednik. Ipak, nadam se da gresim vezano za Novaka i predstojeci RG.

Minjina

pre 13 godina

Veličanstven meč dva šampiona i velikana savremenog tenisa.
Prikazali su igru vrednu divljenja. A tako srčana i bespoštedna borba, naravno, podrazumeva i greške kojih je obostrano bilo.
Federer za nijansu manje skoncentrisan i motivisan.
Rafa, u svojoj zemlji, na svom terenu, maksimalno gladan pobede i povratka titule, dao je i više nego što se može.
Nije lako pobediti Federera, niti će ikada biti.

Čestitke obojici, a Rafi posebno za 18. masters(rekord!) i povratak na #2.

Vendi

pre 13 godina

Bravo, bravo Rafa. Bravo care najveći na svetu. Dokazao si zlim ljudima da si najbolji. Od sutra broj dva a ovog leta ponovo obraduj svoje fanove sa bar još dva grend slema. @Rafaelice, je si li kao i ja ponosna na 18. masters.

acmilan

pre 13 godina

Bravo Rafa!! Cetrnaesti put je pobedio Feda! ce-trna-esti put!! Svaka mu cast i na novom rekordu! Ulepsao mi je dan, po ko zna koji put. Muchas gracias Campeón!!

dr.house

pre 13 godina

@Dylan Dog
Nadal ove godine igra puno bolje nego prošle.To je i sam izjavio, a tako i rezultati govore.To šta on ove godine igra dosta agresivnije pa malo više griješi, to je neka druga svar. Uglavnom,poeni su mu kraći,ima više vinera,ali i neprisiljenih grešaka.Definitivno igra mnogo bolje nego prošle godine.Ti si vjerovatno prvi koji je izjavio da je Federer umoran i da kasni korak- dva.Federer igra gotovo bez utroška energije,taj se ne mori ni u meču od 5 setova,a kamoli u dva seta. Neki od velikog filozofiranja ne vide elementarne stvari.

mali

pre 13 godina

Zanimljiv mec ali ocekivao sam i vise od njih dvojice, nadam se da se cuvaju za RG.
Poslednji poen je pokazao svu koncetraciju fedexa na ovom mecu. Ipak mislim da ce finale na RG (posto stvarno mislim da nece imati ko da ih izbaci pogotovu na tri seta) biti poseban mec i da nece biti tako lakih 3-0 i mislim da ce ici u 4 ilii cak 5 setova.

steva

pre 13 godina

Posle meca Nadal-Federer uvek se nadje nekolicina ******** (bolje da stavim zvezdice da bi mi objavili komentar) koji komentarisu Djokovica.
Cccccc...

Rafaelica

pre 13 godina

@tigertim
Nadal se na travi već dokazao- uzeo je W. i Kvins 2008. Na W. pobedio Rodžera a u Kvinsu Novaka. Već im je uzeo 'skalpove'.

Srale

pre 13 godina

Premda ovo nije ni 75% starog Nadala on je bez sumnje u ovom trenutku br. 1 svjetskog tenisa. Za Federera bi bilo najbolje (premda je još mlad i sigurno 4-5 sezona može biti među prva 4) da osvoji još sljedeći Wimbeldon ili još neki veliki turnir i da se oprosti od vrhunskog tenisa kao najbolji tj. br.1. Sve ostalo bilo bi za njega i gubitak vremena, snage a i mečeva (turnira). Zar nije sramota da jedan Federer već danas legenda svjetskog tenisa gubi na turnirima od Montanesa, Gulbisa, F. Lopeza, Warwinke, ... (uz svo uvažavanje nabrojenih tenisača).

milwood

pre 13 godina

Svaka čast! Rafa je bolji od Federera , nikakve teorije tipa '' kad je Rafa bedio Federera u tom momentu je bio bolji od njega , inače Federer je generalno bolji'' ne stoje.

Jovana

pre 13 godina

Federer je sam sebe pobijedio... Posebno u tie-break-u. Steta, morao je biti koncentrisaniji.
Ali, bice bolje na RG.
isto finale, samo zamijenjene uloge!

bane

pre 13 godina

kad ovaj nagruvani bude imao 16 GS i kada 6 godina zaredom bude ulazio makar u polufinale GS onda se moze reci da je nagruvani bolji od Feda.

RAFA

pre 13 godina

Najglupli komentar ikad:"treba ukinuti sljaku"...sljaka je najrealnija podloga,skoro svaki poen se mora zaraditi kroz igru,ne moze doci neki karlovic,pogoditi 100 asova i pobjediti

tigertim

pre 13 godina

Ovaj tenis na šljaci treba zabraniti. Tenis na šljaci je isto kao fudbal po blatu, a zna se ko se valja u blatu. Nema veze Rodžer što si izgubio večeras, čim krenu turniri na travi tvoja elegancija i tenisko znanje će u potpunosti doći do izražaja, a smarači poput Nadala, Đokovića i slični neće ti biti ni do kolena. GO ROGER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

eto ti sad :D

pre 13 godina

SVAKA CAST za RAFU...Cuo sam da ostali teniseri pisu peticiju da Rafa na RG igra reketom za stoni tenis...Kazu da bi bilo zanimljivije...

Borka

pre 13 godina

Odličan Nadal, odličan i Fed, ali Nadal je trenutno u boljoj formi, mislim da se Fed sprema za Vimbldon. Ipak tesna pobeda, nekada je Rafa bio ubedljiviji na šljaci, koja je i ovoga puta odlučila pobednika. E sad, da li će Nadal osvojiti 17 "grend slemova"? Nažalost, ništa od toga, trebalo bi da osvoji još 11, a samo se jedan igra na šljaci. Čim prođe Pariz, za Nadala će sve ići teže do kraja sezone. Nije isključeno da ga Novak ipak vrati na treće mesto. Nadal nema ni Federerovu konstituciju, on mnogo trči, bori se, troši, ne igra on tenis tako lako.

Srdjan

pre 13 godina

Ovo je bio duel dva najbolja tenisera danasnjice. Djokovicu, izvini, ali tako je. Danas je pobedio Nadal, jer je on bolji na sljaci, tako ce verovatno biti i na RG, ali na ostalim turnirima tesko da ce Nadal do trijumfa nad Federerom. Realno mislim da je Federer i dalje broj 1, Nadal drugi, a nas Nole treci.

igysa

pre 13 godina

E vala neka si ga otkinuo Rafa, vise nego zasluzeno jer ovo je tvoje carstvo !
Proslogodisnja pobeda Federera ne bi bila moguca da Rafa nije bio potpuno iscedjen sa rekordnim polufinalom od 4 sata i 15 minuta.
komentari Rodzera posle poraza, na konferenciji.. joj majoko, kao i obicno arogantan.

Dylan Dog

pre 13 godina

@Micke

Bez želje da zvučim prepotentno, zaista nema šta da Vam obrazlažem jer svako ko se razume u tenis to može lako da vidi.
Vi pišete o rezultatima, a ja o igri - to su dve potpuno različite stvari. Igrač može da odigra maestralno i da izgubi meč jer protivnik može da odigra još bolje. Npr. Novak je prošle godine u polufinalu u Madridu odigrao možda najbolji meč u životu (Novakove reči), mnogo bolji od finala AO 2008., a izgubio je jer je Nadal odigrao na granici ljudskih mogućnosti (čak je i Moja izjavio da je to najbolji meč na šljaci koji je on ikada gledao - a njegova reč znači mnogo!). Ako vas interesuje igra - imate Youtube, pa pregledajte detalje sa tih mečeva, vidite kako se isti igrač kreće, kakve lopte šalje, kako varira igru, kako igra pod pritiskom, pa će vam biti jasno. Juče je Rodžer odigrao ispod svojih mogućnosti, pogotovo ključne lopte, a opet je bio blizu nekog preokreta. Ovogodišnja dominacija Nadala na šljaci ne znači puno kada se komentariše njegov nivo igre, jer su svi njegovi ozbiljni konkurenti van forme.

dr.house

pre 13 godina

@dylan dog
Nadal za sve teniske eksperte ove godine igra mnogo bolje. Točno je da je Đoković prošle godine odigrao meč života protiv Nadala u Madridu,a isto tako je točno da je Nadal igrao daleko ispod svojih mogućnosti taj meč(pročitaj Nadalov intervju nakon meča, valjda on sam zna bolje od tebe).To šta ti misliš je tvoje pravo i tvoje mišljenje.Ponavljam,svi eksperti tvrde da je Nadal ove godine mnogu bolji-Monako je osvojio kao niko nikad u povijesti,svega nekoliko gemova izgubio na čitavom turniru,Rim nešto malo teže, ali još uvijek puno lakše nego prošle godine. Madrid da ne spominjem...To šta je konkurencije ove godine nešto slabija,to nije Nadalov problem. On igra mnogo bolje što će vjerovatno potvrditi i na Roland Garrosu,a ti možeš i dalje da filozofiraš izjavama tipa"nisam rekao da je umoran nego da su mu noge teške". A od čega su mu to onda noge teške?? Od odmora???

Mrksoni

pre 13 godina

E neka ga je.Iako ne volim gaconju ni malo,ali ovog drugog placljivka jos manje.Kako je ruzno gledati kako tange boy vadi tange iz one stvari.Fujjjj.Jedan je nas slabasni Nole..

Jasna

pre 13 godina

E kako sam se iznervirala danas. Ne mogu da verujem kako je promasio onu loptu. A sigurna sam da je mogao da spase i tu 2. mec loptu i da na kraju dodje do seta. To je tako najgore kad imas sansu, ali je ne iskoristis. Ajd da kazes da nije imao nikakave sanse, nego je imao...ali eto...nije iskoristio. Mogao je, mogao je 100%, ali, eto...nije. E je, bas sam vatreno navijala za Fed-a danas, ali eto ne vredi. Nadal je ipak neprikosnoven na sljaci i svaka mu cast. Mislim da Federer u sustini mora da smanji greske ( mnogo je gresio danas po meni ), ako zeli da pobedi Nadala na sljaci. Eto samo to po meni. No, videcemo sta ce biti na RG. Navijam za Federera, naravno.

brki

pre 13 godina

kad covjek glada nadala i federera onda shvati gdje je novak djokovic i ko je on ustvari. ova dvojica osim sto su 100 puta bolji teniseri isto tako su i bolji ljudi.

Dylan Dog

pre 13 godina

Čestitke Nadalu za osvojeni turnir i novi rekord!

Ipak, igra vidljivo lošije nego prošle godine do finala Madrida, a Rodžeru su noge danas bile jako teške. Često mu je nedostajalo po pola koraka da se finije namesti na loptu, pa otuda oni silni promašaji.

Kuriozitet je poslednji poen. Nisam siguran da li je loptica loše odskočila ili je Federer potpuno izgubio fokus.

RN+

pre 13 godina

Godinu dana smo cekali VELIKO FINALE..mislim da je bilo vredno cekanja!Bilo je uzivanje gledati dva VELIKA MAJSTORA,ostali mogu samo da gledaju i uce!Rafa,svaka cast..rekord je tvoj,18 mastersa!!!Da li i dalje nekima NESTO nije jasno?MAJSTOR JE MAJSTOR!BRAVO..

Djordjevic Marko, Nis

pre 13 godina

@Miroslav
Prvo,Federer je rodjen 8.8.1981.godine,a Nadal 3.6.1986,pa ti izracunaj koliko imaju godina..Drugo:Skor jeste 14-7,ali od tih 14 pobeda, 10 je na SLJACI,podloga na kojoj je Rafa najbolji svih vremena i tu nema spora..Na svim ostalim podlogama,Roger je daleko iznad Rafe,i mislim da Rafa NIKAD nece stici Rogera po broju GSova,bicu hrabar pa cu reci da ce vrlo tesko uzeti i 10,maximum jos 2-3 RG,a to poredjenje sa godinama ti je smesno,pa Beker je osvojio Wim sa 17 godina,recimo..Nadalova karijera ce trajati jos 2-3 godine,zbog dobro poznatih razloga,a nisam siguran koliko moze pruziti na ostalim podlogama,sem sljake, u tom periodu..U periodu 2006-08 je vazilo pravilo da je Nadal opasniji za Feda na Wimb,nego Fed za Nadala na sljaci..Mislim da je ove godine po prvi put obrnuta situacija..Realno,i pored ovog ISTORIJSKOG uspeha za koji mu skjidam kapu,Nadal ipak NIJE onaj Nadal iz 2008e,a Roger sada igra bolje nego u prvoj polovini 2008e..Mec je mogao otici na bilo koju stranu,i slazem se potpuno sa nekolicinom komentara ovde da je Roger sam sebe pobedio,one 3 neiznudjene greske u tb-u su ga skupo kostale..BTW,posle RG,Roger rusi jos jedan rekord,a to je ukupan broj nedelja na prvom mestu..Dakle,skroz iskreno,Nadal,iako ne gotivim njegov stil,jeste PRVI FAVORIT za osvajanje RGa,ali ne bih rekao da je Roger bez sansi..

Сале 92

pre 13 godina

Гледајући јучерашњи меч схватио сам једну ствар, а то је да је јуче Новака требало посадити испред ТВ-а не да би гледао ударце ова два мајстора уме он њих да изведе, него једноставно да гледа њихову глад за успесима и поред мноштва оборених рекорда и много нула на банковним рачунима широм света. Сматрам да је Новак и за њихово време постигао огроман успех да кад оће да игра може да им се супротстави да их угрози али Новак није 100 % у тенису и то важи још од 2007 а не од ове сезоне. Мислим да новак једноставно треба да преломи у себи да ли жели да буде запамћен као играч који је узимао по који турнир за време неприкосновених што већ јесте велики успех сам по себи... или да од својих ривала покупи дозу озбиљности на терену и да буде упамћен као тенисер који је то ривалство учино већим и занимљвијим да имамо 3 тенисера који се боре за 1 место и грен слем титуле.Да онда редовно на свим већим турнирима гледамо финала из групе, Федерер, Надал Ђоковић.

Dylan Dog

pre 13 godina

@dr.house
Vama nije prvi put da dajete komentar na ono što ste shvatili/razumeli da je napisano, a ne na ono što zaista jeste napisano. Zbog ostalih ljudi koji čitaju komentare želim da razjasnimo nedoumice.
Nadal zaista igra bolje u odnosu na drugu polovinu prošle i početak ove godine, ali još uvek lošije nego u periodu od pre godinu dana, tj. do finala Mastersa u Madridu 2009. To je toliko očigledno da nema smisla objašnjavati, a i rezultati govore.
Drugo, nisam napisao da je Federer umoran, već da su mu teške noge, a to u teniskom žargonu znači da se lošije kreće i da se ne namešta fino za udarac. I nisam napisao da kasni, već da ne odradi još jedan fini step oko lopte (to je pola koraka). I ne može se kasniti 2 koraka na udarac - tada ga je nemoguće izvesti. Rodžer se inače perfektno namešta, ali ovo danas je bilo toliko očigledno onome ko je pažljivo gledao i tehničke detalje, a ne samo lopticu.

@Neven KGB
U prethodnom postu sam zaboravio da napišem da ste dali jako dobro zapažanje. Nije lako igrati i nešto osvojiti u konkurenciji dvojice možda najdominantnijih tenisera u istoriji ovog sporta.

Bojan K

pre 13 godina

Sta reci za ovo finale osim da je Federer sam sebe pobijedio...
Uskoro pocinje RG i nadam se da ce nas Nole biti u formi i postici zapazen rezultat. Sve osim polufinala ili finala ce biti fijasko.

Srdjan

pre 13 godina

Sta reci a ne preuvelicavati.RAFA,cudo od tenisera a jos nije napunio ni 24god.39 titula+6 u dublu+Olimpijsko zlato.Najmanje 10 rekorda oborenih do sada.Vrhunski sportista,gospodin belog sporta jednom recju covek sa neke druge planete.Mozda se ta nova planeta i zove'Naduvenko'ali to je najverovatnije sto oduva protivnike sa terena.Mogu i da primetim hvala milome Bogu da je ok sa zdravljem mada se ama bas na svakom njegovom mecu potencira od strane komentatora na njegova kolena i zdravlje.Ne brinite vrhunski doktori prate njegovo zdravlje.A njegovi fanovi su uz njega ne pljuju po njega kao drugi po svoje.Cudno mi je da ga nema astrolog i beli mag @ja.Zeleo bih da mu porucim da samo nastavi sa prognozama,dosadno nam je bez njegovih bisera.Pozdrav Rafinim fanovima i svim ostalim fanovima drugih tenisera.Gledajte,ucite i divite se jedan je Rafa i Roger.18ti Mastera brate pa to je pravi trip.Samo napred Rafa blago majci koja te rodila.
@Rafaelice svaka cast svaka ti je na mestu.Mnogo dobrih komentara danas,ubuduce i nadam se jos dugo, dugo.
MAXA.

Micke

pre 13 godina

@Dylan Dog
Ipak, igra vidljivo lošije nego prošle godine do finala Madrida.

Nadala ove godine na šljaci ima skor 15-0, izgubio je samo dva seta u tih petnaest
mečeva i ove godine je dominantniji je na šljaci nego prošle, a po tebi igra "vidljivo" slabije.
Tu nešto ne štima pa bi mogao da obrazložiš(argumentima) u čemu je to Nadalova igra "vidljivo" slabija ali ustvari dominatnija nego prošle godine. I nije Nadal igrao slabije od finala Madrida, on ceo taj turnir nije igrao na svom nivou
i da je igrao na svom nivou
Novak mu ne bi uzeo ni set,
a pobedio bi i Federera. Nadal
je najbolje igrao 2008. Tada je Federera pobedio tri puta,
na RG 3-0, Federer mu je uzeo samo 4 gema, Novaka dva puta(na RG 3-0). Na RG nije izgubio ni set. Ove godine igra "vidljivo" bolje nego prošle(argument: ove godine je izgubio samo dva seta uz skor 15 pobeda i nijedan poraz u mečevima). Osvojio je ove godine sva tri mastersa na šljaci, a to do sada nikome nije pošlo za rukom.

ceca

pre 13 godina

Tek u drugom setu su se obojica otvorili. I videli smo kako tenis moze biti lep. U prvom setu su obojica bili nekako stegnuti i puno gresili. Kao sto rece Fed otkad nisu igrali i zaboravili su kako igrati jedan protiv drugog. Uglavnom, to je jos uvek daleko najbolji tenis.
Jeste da Nadal ima najvise titula na sljaci, ali on je Spanac i logicno je da mu to bude najbolja podloga. Da je sljaka nedopustiva podloga, ukinuli bi je.
Otkada to titule na sljaci manje vrede? Otkako se pojavio Nadal? Ja bih volela da je zamene travom, pa eto, Rafa je i tu pokazao koliko vredi igravsi 3 finala Wimbledona uzastopno. Koji je to jos teniser iz trenutnih top 10 uspeo???

sima

pre 13 godina

Ja neznam da li smo mi gledali isti turnir? Potpuno se slazem sa comentarom @ sase jokica i DD; ko Nadalovu igru procenjuje samo na osnovu jucerasnjeg meca, usput nista posebnog-mozda i moze da destilise i 'super tenis'zavisi od ukusa; no, sta cemo sa mecom protiv Almagra, gde Nadal gebi za redom tri svoja servisa? i set? Da se razumemo ja sam od pocetka 'fenomena Nadal' za njega navijao; jos se zivo secam prvog RG njegove igre, prisustva kralj HUANA Karlosa.itd. Ali neznam nekako me sada zamara, sav taj snagatorski tenis; jer juce je taj i takav tenis prikazan i u zenskoj konkurenciji;
Ja kod Nadala nevidim nikakvih promena, Novak menja, trazi vise i bolje, gresi ali ne stoji u mestu; to ga puno kosta ali je dobro;
neko ce reci Nadal nemora nista da menja- pogledaj rezultate-no to naravno nije tacno, u svakom slucaju, videcemo;
A, sto se Federera tice,i ja sam juce za njega navijao, ali je on juce stvarno, uz neverovatne greske, i uzasno malo srece imao; no to je sport!
Pa de RG,i naseg Novaka; meni je u Madridu STRASNO nedostajao! Pozdrav.

Edberg

pre 13 godina

@realno

Nadal sada ima skor protiv Federera 14:7, a od toga 10:2 na šljaci, što znači da ga je dobio 4 puta na drugim podlogama, a Federer njega 5 put. Vamos Rafa!!!

old cam

pre 13 godina

Dylan Dog i drugi....

smarate, nije vam ovo chat pa da se dopisujete. uzimate mi vreme dok citam vase rasprave... ajte na neki forom ili chat i tamo raspravljajte kome je veci mozag..

sasa jokic

pre 13 godina

Kao papagaj ponavljam, ali je tako. Ovogodisnji tenis je na mnogo nizem nivou u odnosu na proslogodisnji. Ovaj danasnji duel je bio interesantan-uzbudljiv kao da su igrali Almagro i Ferer. Pa zar nije tako? Setite se proslogodisnjih duela ove dvojice, ili meca Novak-Nadal u polufinalu Madrida.....Moraju pod hitno da smanje broj turnira, ili ce svi redom da odu u prevremenu penziju!

Forward

pre 13 godina

Steta je sto Djokovic ima problema sa servisom inace bi finale Nadal-Djokovic pruzilo mnogo vise od ovog sto smo gledali.
Federerov jednorucni bekhend koji je zestoko forsirao jednostavno nije dovoljno brz na ovoj podlozi i Nadal to lako hvata. Djokovic igra dvorucni bekhend koji je mnogo jaci plus precizan i za Nadala predstavlja neuporedivo tezeg protivnika
na sljaci. Zato se nadam da Djokovic vredno trenira servis i da cemo na RG gledati mnogo lepse finale nego ovo veceras.

bane

pre 13 godina

Vidim da ovde mnogi preteruju u hvalospevima Nadalu i Federeru i koriste priliku da ih postave iznad Djokovica. Ovo finale nije bilo nista posebno po kvalitetu. Retko se vidja da igrac u finalu mastersa promasi lopticu i tako izgubi mec sto se desilo "najvecem". Djokovic je neuporedivo kvalitetniji igrac na sljaci od Federera i takvo finale bi mnogo teze palo Nadalu.Dokaz je proslogodisnje istorijsko polufinale u kome je Djokovic slomio Nadala od cega ovaj i dan danas trpi posledice i ne moze da se oporavi. Zato je proglasavanje Nadala unapred za pobednika RG pravljenje racuna bez krcmara. Dakle na predstojecem RG ne postoje dva nego tri ozbiljna kandidata za trofej. Ukoliko ovu pauzu koristi za ozbiljne pripreme Djokovic do titule moze doci mnogo lakse nego sto se misli jer ni Nadal ni Federer ne igraju ni blizu onom nivou od pre tri-cetiri godine kada su bili daleko iznad drugih. Zadnje dve godine su pokazale da se vrh svetskog tenisa ne sastoji od dva nego od tri igraca tako da su dueli Nadal-Federer koji su bili vrh u periodu 2005-2008 izbledeli i izgubili umnogome na kvalitetu. Posle 2008 dueli Nadal-Djokovic na sljaci i Federer-Djokovic na betonu su kvalitetniji i interesantniji.

realno

pre 13 godina

@Miroslav
Nije Nadal nikada bio u finalu US Opena. Jedva je dva puta stizao do polufinala i onda tamo bio ponizavan. Isti slucaj i u Australiji. Samo jednom dosao do polufinala, u kome mu je Conga ocitao lekciju.
Ne bi ni video nikada finale Australije da prosle godine nije imao srecu da igra protiv zemljaka Verdaska koji jednostavno nije smeo da ga pobedi jer je tako nesto u Spaniji strogo zabranjeno.
Rafa jedino neke rezultate pravi na sljaci, ali i na toj podlozi igra sve slabije.
Ove manje turnire sa 32 ucesnika je mogao jos nekako i da osvoji, ali na RG nema nikakve sanse. Ipak je tamo u igri 128 tenisera i bice bar 20 njih koji mogu lagano da pobede spanca.
Samo od zreba zavisi dokle ce dogurati na RG. Do titule svakako nece.

micke

pre 13 godina

@Dylan Dog
Bez želje da zvucim prepotentno, zaista nema šta da Vam obrazlažem
jer svako ko se razume u tenis to može lako da vidi.
Nadal za sve teniske eksperte ove godine igra bolje.
Ako neko nešto tvrdi mora da ima i argumente.
Vaša vidjena, mišljena i analize su subjektivana i kao takva važe samo za Vas.
Tek skup pojedinacnih mišlenja, analiza
daje neko opšte mišljenje.
@dylan dog
Vi pišete o rezultatima, a ja o igri - to su dve potpuno razlicite stvari.

Da li to znaci da neko ko odlicno igra nema rezultate a i obrnutno
ko loše igra ima. Za ovo stvarno nemam komentara.
Rezultati su direktno posledica igre odnosno da se preciznije izrazim koliko je doticni igrac igrao
bolje ili lošije od drugih igraca. Tu nema vadjena da ostali igraci nisu
u formi. Može se desiti da se oni nikad ne vrate u formu.
Po Vama Nadal igra lošije i takoce stalno biti dok drugi
igraci samo trenutno van forme i cim se vrate u formu oni ce pobecivati Nadala. Šta ako bude obrnuto Nadal popravi igru ovi se ne vrate u formu?
@Dylan dog
izgubio je jer je Nadal odigrao na granici ljudskih mogucnosti.
Procitajte Nadalov intervju nakon meca. Nadal igrao ispod svojih Mogucnosti
Ili Vi mislite da ste bolji
"poznavalac" Nadalove igre od
samog Nadala.
Za najbolji mec na sljaci se smatra mec Nadal-Federer u Rimu 2006
u pet setova. Nadal je pobedio
u tie break-u petog seta.Pogledajte taj mec na Youtube pa ce te
videti zašto.


@dylan dog
Juce je Rodžer odigrao ispod svojih mogucnosti, pogotovo kljucne
lopte, a opet je bio blizu nekog preokreta.

Federer ako izuzmemo AO ovu godinu igra loše, gledao sam
ga portiv Montanes-a, igrao je ocajno. U ovom trenutku ovo je
najviše što on može
da pruzi. Postije mišlenja
da se on cuva za GS-e. To ce se videti na RG i Wimbldonu-u
Da bi neko imao šansu da dobije mec teba dobije prvo
set a ukoliko izgubi mec sa 2-0 pa makar to bilo i sa 7-6 7-6 onda
nije imao nikavu šansu za preokret, jedino je imao šansu da
eventualno dobije jedan set.

realno

pre 13 godina

ako cemo vec o cinjenicnom stanju onda treba reci da Fed nema 29 vec 28 godina a 29 puni 8.8.2010.....a nadal puni 24 sad za vreme RG....znaci nije 6 godina stariji vec manje od 5 godina.

zoran

pre 13 godina

Daleko je Nadal od svoje forme. Danas je Federer sam sebe pobedio.
Mislim da je Rodja favorit na RG kada bude u 3 dobijena.

ZA neverovati je da odlucujuca lopta u produzetku drugog seta udari u neku dzombu i prakticno skrene putanju sa reketa...ono je zaista chudo.

Mašala

pre 13 godina

Kao med i mleko, sve teče po planu. Predugo je konkukrentkinja u prvih 8 na svetu, moralo se pribeći neophodnim merama da se ponizi svaka njena pobeda, nagrada ili izjava. Najstarija metoda pokazala se i kao najdelotvornija - prećutati afirmativnu vest, izvlačiti reči iz konteksta i prikazati je u što negativnijem svetlu. Kako se konkurentkinja više borila da ide prema vrhu, to sa većih uspehom uspevalo da se svaka njena reč izvrne ruglu, da se učini, što jedan juče reče, ništa robom. I omiljeni B92 se pokazao znalac kada su u pitanju ovakve stvari, ali glavni sponzorski bonus ipak zaslužuje novinar „Več. novosti“ iz dva razloga: prvi, što je pitanja Ani dostavio u pismenoj formi sa rokom odgovora od 24 h, a drugi: što su doslovno preneli sve ono što je stručni štab na čelu sa PR napisao u Anino ime.

ceca

pre 13 godina

@rfftw
Da, u pravu si, nisam dobro napisala. Zaboravila sam dodati da izuzumam Feda. Moja greska.
Ja sam mislila reci da Rafa nije samo uspesan na sljaci i da ta 3 finala mnogo govore o tome.
P.S. Fed mi je toliko iznad ostalih, neuporediv i stoga sam ga izgubila iz vida.

Dylan Dog

pre 13 godina

@micke

Naravno da je moje mišljenje subjektivno - moje je. Objektivnost procenjuju drugi. Dozvoljavam da ljudi misle drugačije i spreman sam da promenim svoje mišljenje ako mi se ponude valjani argumenti.

Paušalna izjava "mišljenja svih teniskih eksperata su takva i takva" ne može biti validan argument u diskusiji. Ako se već poziva na mišljenje drugih, prvo se mora znati o kojim se to ekspertima radi, a zatim na koje segmente igre misle kada kažu da Nadal igra bolje i koji su im argumenti za takav stav. Takođe je važno na koji deo godine misle, jer Nadal zaista igra bolje nego u periodu od finala Mastersa u Madridu 2009. pa do posle AO ove godine.

Naravno, moram istaći da sam stanovišta da igra Nadala ove godine u odnosu na period pre finala Madrida 2009. - NIJE drastično lošija, već da je vidljivo (tek toliko da se pažljivim gledanjem meča može primetiti) lošija. Meč sa Federerom se može uzeti kao reprezentativni reper jer je Rodžer, uz dužno poštovanje ostalih ovogodišnjih konkurenata na šljaci, pravi etalon za procenu, a sam Rafael igra najbolje protiv najjačih protivnika.
Šta sam uočio? Nadal od pre neki dan je imao neuobičajeno više neiznuđenih grešaka (neobjašnjiva ispadanja iz balansa kada je na lopti) i davao protivniku neuobičajeno mnogo lakih poena. Češće nego ranije je protivniku davao priliku za napad bez razloga odigranim plitkim loptama (koje Rodžer uglavnom nije kažnjavao), manje je približavao loptu linijama kada je igrao taktički tempo, nije (kao ranije) nemilosrdno kažnjavao greške protivnika, već je nekarakteristično ostajao u poenu i nastavljao reli bez da napadne (kao da ne želi da preuzme odgovornost i rizikuje). Da se razumemo, ne tvrdim da je ovih detalja bilo na pretek, već da ih je bilo puno više nego što je to karakteristično za Nadala i da su baš zapadali za oko. Takođe imam utisak (ovo je sasvim subjektivno) da mu je opšte samopouzdanje u igri na znatno nižem nivou u odnosu na referentni period. Tenis nije kvantna mehanika ili specijalne funkcije i zaista nije problem da se, bez čekanja na mišljenje drugih, uoče neki karakteristični detalji u igri nekog tenisera pre i posle i napravi razlika ako se zna šta se gleda.
Ostrašćenim "navijačima" Nadala ovo može zvučati kao nekakvo filozofiranje i teranje maka na konac, ali ja i ne očekujem da oni razumeju o čemu pišem, niti je moj post namenjen njima već ozbiljnijim poznavaocima tenisa. Ovde neko reče da ih mi "smaramo" (šatrovački "novogovor"?!) svojom diskusijom. Pa ako im čitanje teksta dužeg od 2 reda predstavlja napor, neka jednostavno preskoče komentar. Pa to je bar lako. Na mišu postoji točkić za skrlovanje i jednim rolanjem se momentalno pređe dalje. A to baš i ne iziskuje neki napor, zar ne?

Rezultati jesu posledica igre kada se upoređuju dva različita tenisera međusobno, ali kada se upoređuje jedan teniser sa sobom samim u hipotetičkom smislu - uopšte ne moraju biti! Ja sam upoređivao prikazanu igru Nadala sa igrom Nadala od ranije. Loša konkurencija može da pogrešan utisak jer prašta lošiju igru i igrač može lakše da dođe do pobede i da deluje dominantnije na terenu.

Što se izjave Nadala tiče (nisam je pročitao, ali Vam verujem na reč), može da priča i on šta god hoće (svaki od tenisera ima neku svoju filozofiju). Stojim iza tvrdnje da je Nadal igrao u tom meču izuzetno dobro uzimajući u obzir njegove do sada viđene maksimalne mogućnosti, kao i činjenicu koliko mu je to svojom sjajnom igrom "a-la Nadal" sam Novak dozvoljavao (u pojedinim trenucima sam imao utisak da Nadal igra protiv sebe. Toliko je Novak "skinuo" Nadalov način igre). Ne može se uzeti za ozbiljno izjava igrača da je igrao loše kada je u tesnom meču kaznio maltene sve taktičko-tehničke greške protivnika i uzeo te poene, a nije napravio mnogo neiznuđenih grešaka!
Dalje, nisam ni tvrdio da je pomenuti meč Rafe i Noleta najbolji meč ikada odigran na šljaci, a u krajnjoj liniji procene tog tipa su subjektivne i zavise od ličnog ukusa posmatrača. Meč u Rimu 2006. nažalost nisam gledao (na Vašu preporuku sam pogledao detalje na Youtubeu). Međutim, interesantno je da su i Rodžer i Novak u tim mečevima imali po 5 poena više od Nadala u ukupnom zbiru, ali su na kraju izgubili mečeve. To samo govori u prilog činjenici koliko je kod Rafe dominantan taj mentalni aspekt igre u odnosu na protivnike.

Što se Rodžera tiče, slažem se. Međutim ne slažem se sa komentarom rezultata 7-6. Ne igra se isto kada je igrač rasterećen i kada je pod pritiskom. Nekada je dovoljan jedan poen da preokrene tok celog meča, a kamoli ceo set. Niko ne može sa sigurnošću tvrditi kakav bi rasplet meča bio da je na 1-1 Rodžera krenuo servis i da se ušlo u npr. taj-brejk u 3. setu.
Ipak, Nadala izuzetno cenim kao vanserijskog borca i mentalno jednog od najjačih tenisera i sportista uopšte. Imajući to u vidu, Rodžerove šanse bi svakako bile manje u nekoj egal završnici gde ishod duela odlučuje jedna lopta.

Na kraju, drago mi je da smo imali korektnu diskusiju uz obostrano uvažavanje.
Srdačan pozdrav!

tigertim

pre 13 godina

Ovaj tenis na šljaci treba zabraniti. Tenis na šljaci je isto kao fudbal po blatu, a zna se ko se valja u blatu. Nema veze Rodžer što si izgubio večeras, čim krenu turniri na travi tvoja elegancija i tenisko znanje će u potpunosti doći do izražaja, a smarači poput Nadala, Đokovića i slični neće ti biti ni do kolena. GO ROGER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bane

pre 13 godina

kad ovaj nagruvani bude imao 16 GS i kada 6 godina zaredom bude ulazio makar u polufinale GS onda se moze reci da je nagruvani bolji od Feda.

Mrksoni

pre 13 godina

E neka ga je.Iako ne volim gaconju ni malo,ali ovog drugog placljivka jos manje.Kako je ruzno gledati kako tange boy vadi tange iz one stvari.Fujjjj.Jedan je nas slabasni Nole..

Srale

pre 13 godina

Premda ovo nije ni 75% starog Nadala on je bez sumnje u ovom trenutku br. 1 svjetskog tenisa. Za Federera bi bilo najbolje (premda je još mlad i sigurno 4-5 sezona može biti među prva 4) da osvoji još sljedeći Wimbeldon ili još neki veliki turnir i da se oprosti od vrhunskog tenisa kao najbolji tj. br.1. Sve ostalo bilo bi za njega i gubitak vremena, snage a i mečeva (turnira). Zar nije sramota da jedan Federer već danas legenda svjetskog tenisa gubi na turnirima od Montanesa, Gulbisa, F. Lopeza, Warwinke, ... (uz svo uvažavanje nabrojenih tenisača).

Jovana

pre 13 godina

Federer je sam sebe pobijedio... Posebno u tie-break-u. Steta, morao je biti koncentrisaniji.
Ali, bice bolje na RG.
isto finale, samo zamijenjene uloge!

realno

pre 13 godina

@Miroslav
Nije Nadal nikada bio u finalu US Opena. Jedva je dva puta stizao do polufinala i onda tamo bio ponizavan. Isti slucaj i u Australiji. Samo jednom dosao do polufinala, u kome mu je Conga ocitao lekciju.
Ne bi ni video nikada finale Australije da prosle godine nije imao srecu da igra protiv zemljaka Verdaska koji jednostavno nije smeo da ga pobedi jer je tako nesto u Spaniji strogo zabranjeno.
Rafa jedino neke rezultate pravi na sljaci, ali i na toj podlozi igra sve slabije.
Ove manje turnire sa 32 ucesnika je mogao jos nekako i da osvoji, ali na RG nema nikakve sanse. Ipak je tamo u igri 128 tenisera i bice bar 20 njih koji mogu lagano da pobede spanca.
Samo od zreba zavisi dokle ce dogurati na RG. Do titule svakako nece.

messi

pre 13 godina

Šetaj ga, zakucavaj uglove, lobuj ga, smečuj, iznenadi ga asevima... sve to čini brzinom dinamita jer ti jesi živa vatra. Budi dinamit!
(Rafaelica, 15. maj 2010 23:17)
Gde Rafaelica stade,Rafa produzi! VAMOS KRALJU!!

milwood

pre 13 godina

Svaka čast! Rafa je bolji od Federera , nikakve teorije tipa '' kad je Rafa bedio Federera u tom momentu je bio bolji od njega , inače Federer je generalno bolji'' ne stoje.

Vendi

pre 13 godina

Bravo, bravo Rafa. Bravo care najveći na svetu. Dokazao si zlim ljudima da si najbolji. Od sutra broj dva a ovog leta ponovo obraduj svoje fanove sa bar još dva grend slema. @Rafaelice, je si li kao i ja ponosna na 18. masters.

Miroslav

pre 13 godina

kad ovaj nagruvani bude imao 16 GS i kada 6 godina zaredom bude ulazio makar u polufinale GS onda se moze reci da je nagruvani bolji od Feda.
(bane, 16. maj 2010 22:48)

Taj nagruvani ima 23 godine a FedEx 29 !!!!

Nagruvani vs Fedex 14:7

Šest godina mlađi a dva Mastersa Više.

Jeste da FedEx ima 16 GS, a nagruvani samo 6, ali je i 6 godina mlađi!!!!

Pre povrede Osvojio je 3 GS (Garos, Wimbedon i Sidney i US Final)i jedno finale izgubio i NATERAO FEDEX-a DA PLAČE !!!

Da li je FedEx sa 23 godine imao samo POLA titula kao Nagruvani ??

I Taj Nagruvani SVAKAKO ZNA kako da igra protiv FedEx-a. Ostali to još treba da uče!!!

FedEx je svakako VELIKI Igrač, ali nisam siguran da li zna da podnosi poraze kao Veliki igrači?? Danas je bio nasmejan, ali da sačekamo RG i Wibledon.
Mada sada nema zašto da plače. Ima porodicu i ima rekordnih 16GS i možda mu sada nije toliko bitno ... ali Nagruvani može lako za 6-7 godina da ga stigne i prestigne !!!

Inače one skraćene lopte koje igra FedEx NIKO ne igra !!! Svi igraju po šablonu, a FedEx voli da se POIGRA sa protivnikom.

Svaka čast FeD, ali Nagruvani mi ipak draži

Borka

pre 13 godina

Odličan Nadal, odličan i Fed, ali Nadal je trenutno u boljoj formi, mislim da se Fed sprema za Vimbldon. Ipak tesna pobeda, nekada je Rafa bio ubedljiviji na šljaci, koja je i ovoga puta odlučila pobednika. E sad, da li će Nadal osvojiti 17 "grend slemova"? Nažalost, ništa od toga, trebalo bi da osvoji još 11, a samo se jedan igra na šljaci. Čim prođe Pariz, za Nadala će sve ići teže do kraja sezone. Nije isključeno da ga Novak ipak vrati na treće mesto. Nadal nema ni Federerovu konstituciju, on mnogo trči, bori se, troši, ne igra on tenis tako lako.

brki

pre 13 godina

kad covjek glada nadala i federera onda shvati gdje je novak djokovic i ko je on ustvari. ova dvojica osim sto su 100 puta bolji teniseri isto tako su i bolji ljudi.

Rafaelica

pre 13 godina

Care moj! Raduj se, bilo je tesno, ali bolji si! Bolji si od najboljeg, samo da te zdravlje posluži. Ako i ne osvojiš više GS-ova od njega, npr. ako osvojiš samo deset, zauvek će ostati da si u međusobnim mečevima bio duplo bolji.
Divno je živeti u vašoj(tvojoj i Rodžerovoj epohi). Sjajni ste. Divno je gledati vas i dobro je imati dostojnog protivnika. Pobeda je tim veća.

Bojan K

pre 13 godina

Sta reci za ovo finale osim da je Federer sam sebe pobijedio...
Uskoro pocinje RG i nadam se da ce nas Nole biti u formi i postici zapazen rezultat. Sve osim polufinala ili finala ce biti fijasko.

mali

pre 13 godina

Zanimljiv mec ali ocekivao sam i vise od njih dvojice, nadam se da se cuvaju za RG.
Poslednji poen je pokazao svu koncetraciju fedexa na ovom mecu. Ipak mislim da ce finale na RG (posto stvarno mislim da nece imati ko da ih izbaci pogotovu na tri seta) biti poseban mec i da nece biti tako lakih 3-0 i mislim da ce ici u 4 ilii cak 5 setova.

Neven KGB

pre 13 godina

Nadal je sa samo 24 godine uspeo da osvoji 18 mastersa i obori Agasijev rekord koji je zadnji osvojio sa 32 godine. Federer sa 16 GS-va i svim ostalim rekordima koje drzi je bez konkurencije . I imamo Novaka Djokovica koji je u njihovoj eri osvojio cak 6 mastersa i jedan GS,skoro cetri meseca drugi teniser,preko tri godine konstantno treci, i nadju se neki "poznavaoci" da omalovazavaju Noleta, i da okaci reket o klin danas, osvojio je troduplo vise mastersa nego Ivanisevic za celu svoju karijeru.Nadalu kapa dole,jer tesko da ce iko ikada oboriti njegov rekord,a jos sigurno narednih 4-5 godina osvojice ih jos.Dobro je i mnogo vecu tezinu imaju Novakovi mastersi zato sto ih je osvajao u najzlatnijoj i najkvalitetnijoj eri tenisa,i to niko ne moze da ospori.

bane

pre 13 godina

Vidim da ovde mnogi preteruju u hvalospevima Nadalu i Federeru i koriste priliku da ih postave iznad Djokovica. Ovo finale nije bilo nista posebno po kvalitetu. Retko se vidja da igrac u finalu mastersa promasi lopticu i tako izgubi mec sto se desilo "najvecem". Djokovic je neuporedivo kvalitetniji igrac na sljaci od Federera i takvo finale bi mnogo teze palo Nadalu.Dokaz je proslogodisnje istorijsko polufinale u kome je Djokovic slomio Nadala od cega ovaj i dan danas trpi posledice i ne moze da se oporavi. Zato je proglasavanje Nadala unapred za pobednika RG pravljenje racuna bez krcmara. Dakle na predstojecem RG ne postoje dva nego tri ozbiljna kandidata za trofej. Ukoliko ovu pauzu koristi za ozbiljne pripreme Djokovic do titule moze doci mnogo lakse nego sto se misli jer ni Nadal ni Federer ne igraju ni blizu onom nivou od pre tri-cetiri godine kada su bili daleko iznad drugih. Zadnje dve godine su pokazale da se vrh svetskog tenisa ne sastoji od dva nego od tri igraca tako da su dueli Nadal-Federer koji su bili vrh u periodu 2005-2008 izbledeli i izgubili umnogome na kvalitetu. Posle 2008 dueli Nadal-Djokovic na sljaci i Federer-Djokovic na betonu su kvalitetniji i interesantniji.

Dylan Dog

pre 13 godina

Čestitke Nadalu za osvojeni turnir i novi rekord!

Ipak, igra vidljivo lošije nego prošle godine do finala Madrida, a Rodžeru su noge danas bile jako teške. Često mu je nedostajalo po pola koraka da se finije namesti na loptu, pa otuda oni silni promašaji.

Kuriozitet je poslednji poen. Nisam siguran da li je loptica loše odskočila ili je Federer potpuno izgubio fokus.

sima

pre 13 godina

Ja neznam da li smo mi gledali isti turnir? Potpuno se slazem sa comentarom @ sase jokica i DD; ko Nadalovu igru procenjuje samo na osnovu jucerasnjeg meca, usput nista posebnog-mozda i moze da destilise i 'super tenis'zavisi od ukusa; no, sta cemo sa mecom protiv Almagra, gde Nadal gebi za redom tri svoja servisa? i set? Da se razumemo ja sam od pocetka 'fenomena Nadal' za njega navijao; jos se zivo secam prvog RG njegove igre, prisustva kralj HUANA Karlosa.itd. Ali neznam nekako me sada zamara, sav taj snagatorski tenis; jer juce je taj i takav tenis prikazan i u zenskoj konkurenciji;
Ja kod Nadala nevidim nikakvih promena, Novak menja, trazi vise i bolje, gresi ali ne stoji u mestu; to ga puno kosta ali je dobro;
neko ce reci Nadal nemora nista da menja- pogledaj rezultate-no to naravno nije tacno, u svakom slucaju, videcemo;
A, sto se Federera tice,i ja sam juce za njega navijao, ali je on juce stvarno, uz neverovatne greske, i uzasno malo srece imao; no to je sport!
Pa de RG,i naseg Novaka; meni je u Madridu STRASNO nedostajao! Pozdrav.

steva

pre 13 godina

Posle meca Nadal-Federer uvek se nadje nekolicina ******** (bolje da stavim zvezdice da bi mi objavili komentar) koji komentarisu Djokovica.
Cccccc...

Forward

pre 13 godina

Steta je sto Djokovic ima problema sa servisom inace bi finale Nadal-Djokovic pruzilo mnogo vise od ovog sto smo gledali.
Federerov jednorucni bekhend koji je zestoko forsirao jednostavno nije dovoljno brz na ovoj podlozi i Nadal to lako hvata. Djokovic igra dvorucni bekhend koji je mnogo jaci plus precizan i za Nadala predstavlja neuporedivo tezeg protivnika
na sljaci. Zato se nadam da Djokovic vredno trenira servis i da cemo na RG gledati mnogo lepse finale nego ovo veceras.

Djordjevic Marko, Nis

pre 13 godina

@Miroslav
Prvo,Federer je rodjen 8.8.1981.godine,a Nadal 3.6.1986,pa ti izracunaj koliko imaju godina..Drugo:Skor jeste 14-7,ali od tih 14 pobeda, 10 je na SLJACI,podloga na kojoj je Rafa najbolji svih vremena i tu nema spora..Na svim ostalim podlogama,Roger je daleko iznad Rafe,i mislim da Rafa NIKAD nece stici Rogera po broju GSova,bicu hrabar pa cu reci da ce vrlo tesko uzeti i 10,maximum jos 2-3 RG,a to poredjenje sa godinama ti je smesno,pa Beker je osvojio Wim sa 17 godina,recimo..Nadalova karijera ce trajati jos 2-3 godine,zbog dobro poznatih razloga,a nisam siguran koliko moze pruziti na ostalim podlogama,sem sljake, u tom periodu..U periodu 2006-08 je vazilo pravilo da je Nadal opasniji za Feda na Wimb,nego Fed za Nadala na sljaci..Mislim da je ove godine po prvi put obrnuta situacija..Realno,i pored ovog ISTORIJSKOG uspeha za koji mu skjidam kapu,Nadal ipak NIJE onaj Nadal iz 2008e,a Roger sada igra bolje nego u prvoj polovini 2008e..Mec je mogao otici na bilo koju stranu,i slazem se potpuno sa nekolicinom komentara ovde da je Roger sam sebe pobedio,one 3 neiznudjene greske u tb-u su ga skupo kostale..BTW,posle RG,Roger rusi jos jedan rekord,a to je ukupan broj nedelja na prvom mestu..Dakle,skroz iskreno,Nadal,iako ne gotivim njegov stil,jeste PRVI FAVORIT za osvajanje RGa,ali ne bih rekao da je Roger bez sansi..

Dylan Dog

pre 13 godina

@Micke

Bez želje da zvučim prepotentno, zaista nema šta da Vam obrazlažem jer svako ko se razume u tenis to može lako da vidi.
Vi pišete o rezultatima, a ja o igri - to su dve potpuno različite stvari. Igrač može da odigra maestralno i da izgubi meč jer protivnik može da odigra još bolje. Npr. Novak je prošle godine u polufinalu u Madridu odigrao možda najbolji meč u životu (Novakove reči), mnogo bolji od finala AO 2008., a izgubio je jer je Nadal odigrao na granici ljudskih mogućnosti (čak je i Moja izjavio da je to najbolji meč na šljaci koji je on ikada gledao - a njegova reč znači mnogo!). Ako vas interesuje igra - imate Youtube, pa pregledajte detalje sa tih mečeva, vidite kako se isti igrač kreće, kakve lopte šalje, kako varira igru, kako igra pod pritiskom, pa će vam biti jasno. Juče je Rodžer odigrao ispod svojih mogućnosti, pogotovo ključne lopte, a opet je bio blizu nekog preokreta. Ovogodišnja dominacija Nadala na šljaci ne znači puno kada se komentariše njegov nivo igre, jer su svi njegovi ozbiljni konkurenti van forme.

igysa

pre 13 godina

E vala neka si ga otkinuo Rafa, vise nego zasluzeno jer ovo je tvoje carstvo !
Proslogodisnja pobeda Federera ne bi bila moguca da Rafa nije bio potpuno iscedjen sa rekordnim polufinalom od 4 sata i 15 minuta.
komentari Rodzera posle poraza, na konferenciji.. joj majoko, kao i obicno arogantan.

Bo

pre 13 godina

Federer i Nadal su najbolji i jedini pravi rivali, svi ostali su daleko od njih. Mislim da ce biti pravi tek na RG. Mozda nam se ne svidja istina, ali nas Novak je samo opasan protivnik, ali ne i pobednik. Ipak, nadam se da gresim vezano za Novaka i predstojeci RG.

Jasna

pre 13 godina

E kako sam se iznervirala danas. Ne mogu da verujem kako je promasio onu loptu. A sigurna sam da je mogao da spase i tu 2. mec loptu i da na kraju dodje do seta. To je tako najgore kad imas sansu, ali je ne iskoristis. Ajd da kazes da nije imao nikakave sanse, nego je imao...ali eto...nije iskoristio. Mogao je, mogao je 100%, ali, eto...nije. E je, bas sam vatreno navijala za Fed-a danas, ali eto ne vredi. Nadal je ipak neprikosnoven na sljaci i svaka mu cast. Mislim da Federer u sustini mora da smanji greske ( mnogo je gresio danas po meni ), ako zeli da pobedi Nadala na sljaci. Eto samo to po meni. No, videcemo sta ce biti na RG. Navijam za Federera, naravno.

zoran

pre 13 godina

Daleko je Nadal od svoje forme. Danas je Federer sam sebe pobedio.
Mislim da je Rodja favorit na RG kada bude u 3 dobijena.

ZA neverovati je da odlucujuca lopta u produzetku drugog seta udari u neku dzombu i prakticno skrene putanju sa reketa...ono je zaista chudo.

Dylan Dog

pre 13 godina

@dr.house
Vama nije prvi put da dajete komentar na ono što ste shvatili/razumeli da je napisano, a ne na ono što zaista jeste napisano. Zbog ostalih ljudi koji čitaju komentare želim da razjasnimo nedoumice.
Nadal zaista igra bolje u odnosu na drugu polovinu prošle i početak ove godine, ali još uvek lošije nego u periodu od pre godinu dana, tj. do finala Mastersa u Madridu 2009. To je toliko očigledno da nema smisla objašnjavati, a i rezultati govore.
Drugo, nisam napisao da je Federer umoran, već da su mu teške noge, a to u teniskom žargonu znači da se lošije kreće i da se ne namešta fino za udarac. I nisam napisao da kasni, već da ne odradi još jedan fini step oko lopte (to je pola koraka). I ne može se kasniti 2 koraka na udarac - tada ga je nemoguće izvesti. Rodžer se inače perfektno namešta, ali ovo danas je bilo toliko očigledno onome ko je pažljivo gledao i tehničke detalje, a ne samo lopticu.

@Neven KGB
U prethodnom postu sam zaboravio da napišem da ste dali jako dobro zapažanje. Nije lako igrati i nešto osvojiti u konkurenciji dvojice možda najdominantnijih tenisera u istoriji ovog sporta.

old cam

pre 13 godina

Dylan Dog i drugi....

smarate, nije vam ovo chat pa da se dopisujete. uzimate mi vreme dok citam vase rasprave... ajte na neki forom ili chat i tamo raspravljajte kome je veci mozag..

dr.house

pre 13 godina

@Dylan Dog
Nadal ove godine igra puno bolje nego prošle.To je i sam izjavio, a tako i rezultati govore.To šta on ove godine igra dosta agresivnije pa malo više griješi, to je neka druga svar. Uglavnom,poeni su mu kraći,ima više vinera,ali i neprisiljenih grešaka.Definitivno igra mnogo bolje nego prošle godine.Ti si vjerovatno prvi koji je izjavio da je Federer umoran i da kasni korak- dva.Federer igra gotovo bez utroška energije,taj se ne mori ni u meču od 5 setova,a kamoli u dva seta. Neki od velikog filozofiranja ne vide elementarne stvari.

Rafaelica

pre 13 godina

@tigertim
Nadal se na travi već dokazao- uzeo je W. i Kvins 2008. Na W. pobedio Rodžera a u Kvinsu Novaka. Već im je uzeo 'skalpove'.

realno

pre 13 godina

ako cemo vec o cinjenicnom stanju onda treba reci da Fed nema 29 vec 28 godina a 29 puni 8.8.2010.....a nadal puni 24 sad za vreme RG....znaci nije 6 godina stariji vec manje od 5 godina.

Srdjan

pre 13 godina

Sta reci a ne preuvelicavati.RAFA,cudo od tenisera a jos nije napunio ni 24god.39 titula+6 u dublu+Olimpijsko zlato.Najmanje 10 rekorda oborenih do sada.Vrhunski sportista,gospodin belog sporta jednom recju covek sa neke druge planete.Mozda se ta nova planeta i zove'Naduvenko'ali to je najverovatnije sto oduva protivnike sa terena.Mogu i da primetim hvala milome Bogu da je ok sa zdravljem mada se ama bas na svakom njegovom mecu potencira od strane komentatora na njegova kolena i zdravlje.Ne brinite vrhunski doktori prate njegovo zdravlje.A njegovi fanovi su uz njega ne pljuju po njega kao drugi po svoje.Cudno mi je da ga nema astrolog i beli mag @ja.Zeleo bih da mu porucim da samo nastavi sa prognozama,dosadno nam je bez njegovih bisera.Pozdrav Rafinim fanovima i svim ostalim fanovima drugih tenisera.Gledajte,ucite i divite se jedan je Rafa i Roger.18ti Mastera brate pa to je pravi trip.Samo napred Rafa blago majci koja te rodila.
@Rafaelice svaka cast svaka ti je na mestu.Mnogo dobrih komentara danas,ubuduce i nadam se jos dugo, dugo.
MAXA.

Micke

pre 13 godina

@Dylan Dog
Ipak, igra vidljivo lošije nego prošle godine do finala Madrida.

Nadala ove godine na šljaci ima skor 15-0, izgubio je samo dva seta u tih petnaest
mečeva i ove godine je dominantniji je na šljaci nego prošle, a po tebi igra "vidljivo" slabije.
Tu nešto ne štima pa bi mogao da obrazložiš(argumentima) u čemu je to Nadalova igra "vidljivo" slabija ali ustvari dominatnija nego prošle godine. I nije Nadal igrao slabije od finala Madrida, on ceo taj turnir nije igrao na svom nivou
i da je igrao na svom nivou
Novak mu ne bi uzeo ni set,
a pobedio bi i Federera. Nadal
je najbolje igrao 2008. Tada je Federera pobedio tri puta,
na RG 3-0, Federer mu je uzeo samo 4 gema, Novaka dva puta(na RG 3-0). Na RG nije izgubio ni set. Ove godine igra "vidljivo" bolje nego prošle(argument: ove godine je izgubio samo dva seta uz skor 15 pobeda i nijedan poraz u mečevima). Osvojio je ove godine sva tri mastersa na šljaci, a to do sada nikome nije pošlo za rukom.

Minjina

pre 13 godina

Veličanstven meč dva šampiona i velikana savremenog tenisa.
Prikazali su igru vrednu divljenja. A tako srčana i bespoštedna borba, naravno, podrazumeva i greške kojih je obostrano bilo.
Federer za nijansu manje skoncentrisan i motivisan.
Rafa, u svojoj zemlji, na svom terenu, maksimalno gladan pobede i povratka titule, dao je i više nego što se može.
Nije lako pobediti Federera, niti će ikada biti.

Čestitke obojici, a Rafi posebno za 18. masters(rekord!) i povratak na #2.

eto ti sad :D

pre 13 godina

SVAKA CAST za RAFU...Cuo sam da ostali teniseri pisu peticiju da Rafa na RG igra reketom za stoni tenis...Kazu da bi bilo zanimljivije...

Srdjan

pre 13 godina

Ovo je bio duel dva najbolja tenisera danasnjice. Djokovicu, izvini, ali tako je. Danas je pobedio Nadal, jer je on bolji na sljaci, tako ce verovatno biti i na RG, ali na ostalim turnirima tesko da ce Nadal do trijumfa nad Federerom. Realno mislim da je Federer i dalje broj 1, Nadal drugi, a nas Nole treci.

dr.house

pre 13 godina

@dylan dog
Nadal za sve teniske eksperte ove godine igra mnogo bolje. Točno je da je Đoković prošle godine odigrao meč života protiv Nadala u Madridu,a isto tako je točno da je Nadal igrao daleko ispod svojih mogućnosti taj meč(pročitaj Nadalov intervju nakon meča, valjda on sam zna bolje od tebe).To šta ti misliš je tvoje pravo i tvoje mišljenje.Ponavljam,svi eksperti tvrde da je Nadal ove godine mnogu bolji-Monako je osvojio kao niko nikad u povijesti,svega nekoliko gemova izgubio na čitavom turniru,Rim nešto malo teže, ali još uvijek puno lakše nego prošle godine. Madrid da ne spominjem...To šta je konkurencije ove godine nešto slabija,to nije Nadalov problem. On igra mnogo bolje što će vjerovatno potvrditi i na Roland Garrosu,a ti možeš i dalje da filozofiraš izjavama tipa"nisam rekao da je umoran nego da su mu noge teške". A od čega su mu to onda noge teške?? Od odmora???

Mašala

pre 13 godina

Kao med i mleko, sve teče po planu. Predugo je konkukrentkinja u prvih 8 na svetu, moralo se pribeći neophodnim merama da se ponizi svaka njena pobeda, nagrada ili izjava. Najstarija metoda pokazala se i kao najdelotvornija - prećutati afirmativnu vest, izvlačiti reči iz konteksta i prikazati je u što negativnijem svetlu. Kako se konkurentkinja više borila da ide prema vrhu, to sa većih uspehom uspevalo da se svaka njena reč izvrne ruglu, da se učini, što jedan juče reče, ništa robom. I omiljeni B92 se pokazao znalac kada su u pitanju ovakve stvari, ali glavni sponzorski bonus ipak zaslužuje novinar „Več. novosti“ iz dva razloga: prvi, što je pitanja Ani dostavio u pismenoj formi sa rokom odgovora od 24 h, a drugi: što su doslovno preneli sve ono što je stručni štab na čelu sa PR napisao u Anino ime.

acmilan

pre 13 godina

Bravo Rafa!! Cetrnaesti put je pobedio Feda! ce-trna-esti put!! Svaka mu cast i na novom rekordu! Ulepsao mi je dan, po ko zna koji put. Muchas gracias Campeón!!

Ena

pre 13 godina

Rafa je stvarno borac i jedna oformljena ličnost.Posle onako loše godine i problema sa povredom, prebrodio je sve osvojio je već tri turnira. Želim mu uspehe i u budućnosti. A za sve one koji sad počnu da raspredaju onako emotivno o njemu i Rodžeru, i danas se videlo da njih dvojica gaje jedan veoma fer plej odnos.

sasa jokic

pre 13 godina

Kao papagaj ponavljam, ali je tako. Ovogodisnji tenis je na mnogo nizem nivou u odnosu na proslogodisnji. Ovaj danasnji duel je bio interesantan-uzbudljiv kao da su igrali Almagro i Ferer. Pa zar nije tako? Setite se proslogodisnjih duela ove dvojice, ili meca Novak-Nadal u polufinalu Madrida.....Moraju pod hitno da smanje broj turnira, ili ce svi redom da odu u prevremenu penziju!

Edberg

pre 13 godina

@realno

Nadal sada ima skor protiv Federera 14:7, a od toga 10:2 na šljaci, što znači da ga je dobio 4 puta na drugim podlogama, a Federer njega 5 put. Vamos Rafa!!!

ceca

pre 13 godina

@rfftw
Da, u pravu si, nisam dobro napisala. Zaboravila sam dodati da izuzumam Feda. Moja greska.
Ja sam mislila reci da Rafa nije samo uspesan na sljaci i da ta 3 finala mnogo govore o tome.
P.S. Fed mi je toliko iznad ostalih, neuporediv i stoga sam ga izgubila iz vida.

Dylan Dog

pre 13 godina

@micke

Naravno da je moje mišljenje subjektivno - moje je. Objektivnost procenjuju drugi. Dozvoljavam da ljudi misle drugačije i spreman sam da promenim svoje mišljenje ako mi se ponude valjani argumenti.

Paušalna izjava "mišljenja svih teniskih eksperata su takva i takva" ne može biti validan argument u diskusiji. Ako se već poziva na mišljenje drugih, prvo se mora znati o kojim se to ekspertima radi, a zatim na koje segmente igre misle kada kažu da Nadal igra bolje i koji su im argumenti za takav stav. Takođe je važno na koji deo godine misle, jer Nadal zaista igra bolje nego u periodu od finala Mastersa u Madridu 2009. pa do posle AO ove godine.

Naravno, moram istaći da sam stanovišta da igra Nadala ove godine u odnosu na period pre finala Madrida 2009. - NIJE drastično lošija, već da je vidljivo (tek toliko da se pažljivim gledanjem meča može primetiti) lošija. Meč sa Federerom se može uzeti kao reprezentativni reper jer je Rodžer, uz dužno poštovanje ostalih ovogodišnjih konkurenata na šljaci, pravi etalon za procenu, a sam Rafael igra najbolje protiv najjačih protivnika.
Šta sam uočio? Nadal od pre neki dan je imao neuobičajeno više neiznuđenih grešaka (neobjašnjiva ispadanja iz balansa kada je na lopti) i davao protivniku neuobičajeno mnogo lakih poena. Češće nego ranije je protivniku davao priliku za napad bez razloga odigranim plitkim loptama (koje Rodžer uglavnom nije kažnjavao), manje je približavao loptu linijama kada je igrao taktički tempo, nije (kao ranije) nemilosrdno kažnjavao greške protivnika, već je nekarakteristično ostajao u poenu i nastavljao reli bez da napadne (kao da ne želi da preuzme odgovornost i rizikuje). Da se razumemo, ne tvrdim da je ovih detalja bilo na pretek, već da ih je bilo puno više nego što je to karakteristično za Nadala i da su baš zapadali za oko. Takođe imam utisak (ovo je sasvim subjektivno) da mu je opšte samopouzdanje u igri na znatno nižem nivou u odnosu na referentni period. Tenis nije kvantna mehanika ili specijalne funkcije i zaista nije problem da se, bez čekanja na mišljenje drugih, uoče neki karakteristični detalji u igri nekog tenisera pre i posle i napravi razlika ako se zna šta se gleda.
Ostrašćenim "navijačima" Nadala ovo može zvučati kao nekakvo filozofiranje i teranje maka na konac, ali ja i ne očekujem da oni razumeju o čemu pišem, niti je moj post namenjen njima već ozbiljnijim poznavaocima tenisa. Ovde neko reče da ih mi "smaramo" (šatrovački "novogovor"?!) svojom diskusijom. Pa ako im čitanje teksta dužeg od 2 reda predstavlja napor, neka jednostavno preskoče komentar. Pa to je bar lako. Na mišu postoji točkić za skrlovanje i jednim rolanjem se momentalno pređe dalje. A to baš i ne iziskuje neki napor, zar ne?

Rezultati jesu posledica igre kada se upoređuju dva različita tenisera međusobno, ali kada se upoređuje jedan teniser sa sobom samim u hipotetičkom smislu - uopšte ne moraju biti! Ja sam upoređivao prikazanu igru Nadala sa igrom Nadala od ranije. Loša konkurencija može da pogrešan utisak jer prašta lošiju igru i igrač može lakše da dođe do pobede i da deluje dominantnije na terenu.

Što se izjave Nadala tiče (nisam je pročitao, ali Vam verujem na reč), može da priča i on šta god hoće (svaki od tenisera ima neku svoju filozofiju). Stojim iza tvrdnje da je Nadal igrao u tom meču izuzetno dobro uzimajući u obzir njegove do sada viđene maksimalne mogućnosti, kao i činjenicu koliko mu je to svojom sjajnom igrom "a-la Nadal" sam Novak dozvoljavao (u pojedinim trenucima sam imao utisak da Nadal igra protiv sebe. Toliko je Novak "skinuo" Nadalov način igre). Ne može se uzeti za ozbiljno izjava igrača da je igrao loše kada je u tesnom meču kaznio maltene sve taktičko-tehničke greške protivnika i uzeo te poene, a nije napravio mnogo neiznuđenih grešaka!
Dalje, nisam ni tvrdio da je pomenuti meč Rafe i Noleta najbolji meč ikada odigran na šljaci, a u krajnjoj liniji procene tog tipa su subjektivne i zavise od ličnog ukusa posmatrača. Meč u Rimu 2006. nažalost nisam gledao (na Vašu preporuku sam pogledao detalje na Youtubeu). Međutim, interesantno je da su i Rodžer i Novak u tim mečevima imali po 5 poena više od Nadala u ukupnom zbiru, ali su na kraju izgubili mečeve. To samo govori u prilog činjenici koliko je kod Rafe dominantan taj mentalni aspekt igre u odnosu na protivnike.

Što se Rodžera tiče, slažem se. Međutim ne slažem se sa komentarom rezultata 7-6. Ne igra se isto kada je igrač rasterećen i kada je pod pritiskom. Nekada je dovoljan jedan poen da preokrene tok celog meča, a kamoli ceo set. Niko ne može sa sigurnošću tvrditi kakav bi rasplet meča bio da je na 1-1 Rodžera krenuo servis i da se ušlo u npr. taj-brejk u 3. setu.
Ipak, Nadala izuzetno cenim kao vanserijskog borca i mentalno jednog od najjačih tenisera i sportista uopšte. Imajući to u vidu, Rodžerove šanse bi svakako bile manje u nekoj egal završnici gde ishod duela odlučuje jedna lopta.

Na kraju, drago mi je da smo imali korektnu diskusiju uz obostrano uvažavanje.
Srdačan pozdrav!

RN+

pre 13 godina

Godinu dana smo cekali VELIKO FINALE..mislim da je bilo vredno cekanja!Bilo je uzivanje gledati dva VELIKA MAJSTORA,ostali mogu samo da gledaju i uce!Rafa,svaka cast..rekord je tvoj,18 mastersa!!!Da li i dalje nekima NESTO nije jasno?MAJSTOR JE MAJSTOR!BRAVO..

ceca

pre 13 godina

Tek u drugom setu su se obojica otvorili. I videli smo kako tenis moze biti lep. U prvom setu su obojica bili nekako stegnuti i puno gresili. Kao sto rece Fed otkad nisu igrali i zaboravili su kako igrati jedan protiv drugog. Uglavnom, to je jos uvek daleko najbolji tenis.
Jeste da Nadal ima najvise titula na sljaci, ali on je Spanac i logicno je da mu to bude najbolja podloga. Da je sljaka nedopustiva podloga, ukinuli bi je.
Otkada to titule na sljaci manje vrede? Otkako se pojavio Nadal? Ja bih volela da je zamene travom, pa eto, Rafa je i tu pokazao koliko vredi igravsi 3 finala Wimbledona uzastopno. Koji je to jos teniser iz trenutnih top 10 uspeo???

RAFA

pre 13 godina

Najglupli komentar ikad:"treba ukinuti sljaku"...sljaka je najrealnija podloga,skoro svaki poen se mora zaraditi kroz igru,ne moze doci neki karlovic,pogoditi 100 asova i pobjediti

Сале 92

pre 13 godina

Гледајући јучерашњи меч схватио сам једну ствар, а то је да је јуче Новака требало посадити испред ТВ-а не да би гледао ударце ова два мајстора уме он њих да изведе, него једноставно да гледа њихову глад за успесима и поред мноштва оборених рекорда и много нула на банковним рачунима широм света. Сматрам да је Новак и за њихово време постигао огроман успех да кад оће да игра може да им се супротстави да их угрози али Новак није 100 % у тенису и то важи још од 2007 а не од ове сезоне. Мислим да новак једноставно треба да преломи у себи да ли жели да буде запамћен као играч који је узимао по који турнир за време неприкосновених што већ јесте велики успех сам по себи... или да од својих ривала покупи дозу озбиљности на терену и да буде упамћен као тенисер који је то ривалство учино већим и занимљвијим да имамо 3 тенисера који се боре за 1 место и грен слем титуле.Да онда редовно на свим већим турнирима гледамо финала из групе, Федерер, Надал Ђоковић.

micke

pre 13 godina

@Dylan Dog
Bez želje da zvucim prepotentno, zaista nema šta da Vam obrazlažem
jer svako ko se razume u tenis to može lako da vidi.
Nadal za sve teniske eksperte ove godine igra bolje.
Ako neko nešto tvrdi mora da ima i argumente.
Vaša vidjena, mišljena i analize su subjektivana i kao takva važe samo za Vas.
Tek skup pojedinacnih mišlenja, analiza
daje neko opšte mišljenje.
@dylan dog
Vi pišete o rezultatima, a ja o igri - to su dve potpuno razlicite stvari.

Da li to znaci da neko ko odlicno igra nema rezultate a i obrnutno
ko loše igra ima. Za ovo stvarno nemam komentara.
Rezultati su direktno posledica igre odnosno da se preciznije izrazim koliko je doticni igrac igrao
bolje ili lošije od drugih igraca. Tu nema vadjena da ostali igraci nisu
u formi. Može se desiti da se oni nikad ne vrate u formu.
Po Vama Nadal igra lošije i takoce stalno biti dok drugi
igraci samo trenutno van forme i cim se vrate u formu oni ce pobecivati Nadala. Šta ako bude obrnuto Nadal popravi igru ovi se ne vrate u formu?
@Dylan dog
izgubio je jer je Nadal odigrao na granici ljudskih mogucnosti.
Procitajte Nadalov intervju nakon meca. Nadal igrao ispod svojih Mogucnosti
Ili Vi mislite da ste bolji
"poznavalac" Nadalove igre od
samog Nadala.
Za najbolji mec na sljaci se smatra mec Nadal-Federer u Rimu 2006
u pet setova. Nadal je pobedio
u tie break-u petog seta.Pogledajte taj mec na Youtube pa ce te
videti zašto.


@dylan dog
Juce je Rodžer odigrao ispod svojih mogucnosti, pogotovo kljucne
lopte, a opet je bio blizu nekog preokreta.

Federer ako izuzmemo AO ovu godinu igra loše, gledao sam
ga portiv Montanes-a, igrao je ocajno. U ovom trenutku ovo je
najviše što on može
da pruzi. Postije mišlenja
da se on cuva za GS-e. To ce se videti na RG i Wimbldonu-u
Da bi neko imao šansu da dobije mec teba dobije prvo
set a ukoliko izgubi mec sa 2-0 pa makar to bilo i sa 7-6 7-6 onda
nije imao nikavu šansu za preokret, jedino je imao šansu da
eventualno dobije jedan set.