Nedelja, 09.05.2010.

22:42

Vajda: "Vratiće se servis Novaku"

Marjan Vajda, trener Novaka Đokovića, kaže za "Večernje novosti" da bi odlaskom Toda Martina iz štaba Novakovog servis trebalo da postane ubojit kao ranije.

Izvor: SO

Vajda: "Vratiæe se servis Novaku" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

nemojmo_tako

pre 13 godina

Odakle vama uopste ideja da je Tod Martin menjao Novakov servis?
Novak je izgubio servis pre dolaska T. Martina, nekako u vreme menjanja sampionskog Wilsona za rekreativni Head. Slucajnost? Mozda.
Ali nemojte izmisljati da je Martin uzeo Novuku servis.
Novak servira parabole koje po zakonu fizike ne mogu da idu brzo i lake su za ritern. Slicno Ani Ivanovic. Takav servis je tipican za nesigurnog igraca. Ko ne veruje neka pogleda usporeni snimak i videce u cemu je problem.
Tod Martin sa tim stvarno nema veze, covek je dao sjajnu dijagnozu ali Novak jednostavno nema snage da to sprovede u delo i kraj.

Dylan Dog

pre 13 godina

@Krki

Za ispravno izvođenje servisa je važno biti potpuno opušten i relaksiran. To je praktično jedini udarac u tenisu gde se dodaje zbog pronacije i ručni zglob. Ceo pokret treba da da efekat udarca bičem i otuda nema govora o krutim rukama.
Do sada se nisam se previše udubljivao u analizu Novakovog servisa by Todd Martin, ali mi je na prvi pogled, u odnosu na 2008. i ranije, delovalo da se više podvlači pod loptu (tj. da je baca više ka levom ramenu) i da unosi mnogo više spina u udarac (što je i normalno, jer je to bacanje prirodno za topspin i kik servis).

Vrlo je teško bez pažljivog gledanja uporednih usporenih snimaka servisa pre i posle Toda, i to iz istog ugla kamere, uočiti neku bitniju razliku. U tu svrhu sam poledao na Youtube-u neke video snimke iz 2007. i 2008. i u jednom od njih (mislim da je reč o Wimbldonu 2007.) Novak baca lopticu malo ispred i iznad glave i, uz savršenu rotaciju, pogađa lopticu u idealnoj tački kontakta.
Ako ovo uzmemo u obzir, Tod je promenio bacanje, a samim tim i tačku kontakta i - celokupnu performansu servisa. Kako svi profesionalci jednako bacaju lopticu za svaku vrstu servisa zbog maskiranja udarca - to je promena drastičnija.

Sa starim načinom bacanja (malo ispred i iznad glave) idealna tačka kontakta je VIŠA, pa ima bolji odnos prolaza i rotacije, tako da i ravne servise može da odservira sasvim korektno, a istovremeno uz korekcije iz ruke da varira slajs, kik ili topspin.

Sa novim načinom, gde se više podvlači, a NIŽA je tačka kontakta teško može da se odservira dobar ravan servis (smanjen je ugao koji obrazuju preseci krajnjih mogućih putanja loptice sa servis linijom i mrežom), znatno manje se dobija na prolazu (položaj reketa u odnosu na podlogu u trenutku kontakta je manje vertikalan), a dobija se neznatno na rotaciji. Otuda njegovi "novi" servisi deluju relativno impotentno i teško može da zabije as iz prvog (ravnog) servisa.

Ako ima nekog ko je video nešto drugo, voleo bih da me dopuni ili demantuje.

Djoksa

pre 13 godina

Znate sta je meni interesantno ovde danas?Nema pregleda ATP liste za ovu nedelju i to sto sam poslao DVA KOMENTARA sa kojima bi ona dopuna dobila pun smisao a koji jednostavno nisu objavljeni.U ime svih i u svoje ime upitao bih:STA SE DESAVA?

Krki

pre 13 godina

@Dylan Dog
nikako nisam razumeo zasto je neko (Tod ili Vajda) Novaka terao da servira sa pravom i krutom rukom. Iako, mozda, kada je gusto, Novak je imao tendenciju da spusta lakat i da zbog toga promasuje serve. Ovo mu valjda to onemogucuje. Ne znam.
Ni ja nisam primetio neke radikalne promene u tehnici. Sve je nekako isto, ali slabije i krace. Narocito ona kontra forhend dijagonala, koja je nekada bila znatno ubojitija. A mozda su mu sada i procitali igru, pa mu to vise nije tako opasan udarac kao pre. Ja verujem da je Tod to uvideo i insistirao da mora da se uvode novi elementi u igru. A to opet trazi jako mnogo rada.

Djoksa

pre 13 godina

Dopunicu svoj komentar.S najjacim udarcem ostvarujes prevlast u poenu i on te sluzi kad te svi drugi udarci izdaju,kod ovog drugog je to bez svake sumnje retern.Bekhend paralela je fantasticno radila u poluf Pariza2009 protiv Nadala i..,kad posle toga jos?

Dylan Dog

pre 13 godina

@Predo

Vrlo dobro napisano: "...preambiciozan i netaktičan", kao i ono da je stil igre odraz karakternih osobina samog igrača. Sasvim tačno!
Inače, moguće je da Novak uzima plansku pauzu, ali lično ne volim da licitiram sa ni sa najavom nečijih zdravstvenih problema.

Mada, isprva nisam mogao da zaključim da je Tod krenuo u totalnu reviziju bitnih elemenata Novakove tehnike. Mislio sam da će samo dodati/unaprediti nedostajuće i postojeće nerafinisane (a retko primenjivane) tehničke elemente: bekhend slajs kao tempo udarac, bekhend slajs kao prilazni udarac, volej igra, prepoznavanje najadekvatnijeg trenutka za izlazak na mrežu (ovo je ponajviše stvar talenta i teško se uči) i slično. Sa takvim pristupom bi teško mogla da se napravi neka šteta jer se postojeće dobre i upotrebljive stvari ne diraju.
Na kraju prošle sezone je sve izgledalo sasvim ok. Tek u Dubaiju je počelo da se nazire da stvari ne idu svojim tokom i da se otišlo predaleko.
Svim ozbiljnim poznavaocima tenisa je jasno koliko može biti opasno vršiti neke korekcije u tehnici kod zrelog i formiranog igrača. Retki su slučajevi gde to delimično uspe (Agasijev servis na Vimbldonu 1992, ali se brzo vratio na staro).

Ipak, Novaku ostaje korektan bekend slajs, prilazni udarac i solidna volej igra. Ako uspe do RG-a da se vrati na svoj kolosek - i nije skupo prošao!

garinca

pre 13 godina

Nole servira kao Jelena, a filozofira kao Ana. Uza sav respekt prema postignutim rezultatima, on je penzionisani igrac. Cak i ako osvoji neki turnir nece osvajati srca navijaca jer je nepredvidljiv, nemotivisan, razmazen, prepotentan.

Atletiko

pre 13 godina

Neverovatno je da Novak,i bez svog najjaceg oruzja pored bekhend paralele(servisa) i dalje igra vrhunski tenis. Naravno,svi jedva cekamo da se vrati taj ubojiti servis,pa da onda Novak osvoji ono sto mu pripada-RG ili Wimledon.

zare

pre 13 godina

Pa da cim ne igra dobro ,onda je kriv trener ili alergija ,prehlada.Gde su ti problemi kad je u formi .Gluposti ,opet se vraca foliranju Novak.

milwood

pre 13 godina

Hronologija kaže da je Martin počeo da radi sa Noletom prošlog avgusta , a sarednju su raskinuli ovog aprila . Dakle sarađivali su 9 meseci . U prošloj sezoni Nole je u drugom delu godine zabeležio bolje rezultate ( polufinale USO , titule - masters u Parizu , Bazel , Peking) nego u prvom . Noletovi voleji su bili neuporedivo bolji , lakše se odlučivao za izlazak na mrežu ,što je rezultiralo visokim procentom osvojenih poena na mreži . Izgleda da se Martin na promenu Noletovog servisa odlučio između sezona . Mislim da je Martin želeo da promenom servisa Nole što manje troši energiju ili da ga delom preorijentiše na servis-volej igru, drugi razlog ne vidim jer je Nole pre promene već imao ubojit servis . Na žalost eksperiment nije uspeo . Ostala su još 3 GS , valjda će se stari servis vratiti do prvog.

Nikola

pre 13 godina

Ne znam, ali meni se cini obrnuto dok je bio pocetak saradnje sa Vajdom i dalje je bio prisutan dugogodisnji efekat rada sa Nikolom Pilicem. Ofanzivna igra, odlican servis sa starijom tehnikom visokog izbacaja loptice koji je ipak bio ubitacan kod mnogih koje je Pilic ucio. Kako je prolazilo vreme sa Vajdom Novak je postajao sve defanzivniji sto je po meni pogubno za Novaka i ako sjajno trci on nema fizicke izdrzljivosti za takvu igru. Nisam gledao Vajdu kao igraca, ali sa obzirom da potice iz Slovacke verovatno je i logicno da je sam bio defanzivac, a sad to prenosi na Novaka. Meni je takodje u jednom trenutku kada je Nole poceo fantasticno da stize neverovatne lopte to bilo super, ali je na kraju sve preraslo u potpunu defanzivu. I danas kad Novak dodje posle takve igre u bezizlaznu situaciju u toku meca potpuno iscrpljen i ocajan on iz besa pokaze kako je nekada igrao i da moze opet samo je izgubio samopouzdanje, krenu tada iz ocaja neverovatni topovski udarci kada svi pomisle da je na izmaku snage, ali obicno to budu zadnji trzaji jer je kasno ipak pokazuju da moze biti onaj stari samo Vajda mora da ide. Ne kazem da je Martin dobar nego da mora doci neko ofanzivne filozofije.

bane

pre 13 godina

Nisu Djokovicevi problemi poceli dolaskom Toda Martina, nego obrnuto, on je pozvan da ih resava jer je Novak tapkao u mestu od 2008 a u igri ruku na srce je i nazadovao.
Zato je ova intervencija M. Vajde bez veze.

TOP-SECRET

pre 13 godina

Tako je Vajda, reci ti njima. Sad svi koji su otpisivali Novaka videce kako ce se vratiti na velika vrata. Nole je rodjen da bude broj 1.

P.K.

pre 13 godina

Vajda je u pravu ,Nole ce biti sve bolji. Kad je u formi moze da pobijedi svakog igraca na svijetu. Kako je zreliji sve vise ce drzati formu na visokom nivou.Tacno je da mu servis trenutno ne ide, ali je poznaato da sa iskustvom servis postaje sve bolji. To potvrdjuju igraci stariji od 27 godina.Nole se cuva od povreda, nije fizicki ni psihicki istrosen. On ide lagano , ali sigurno ka vrhu. Bice uskoro treci, a onda ce uslijediti put ka prvom mjestu.

Predo

pre 13 godina

Vajdine rijeci pokazuju pravu prirodu Novakovog odustajanja sa turnira u Madridu. Ima on odredjene zdravstvene probleme, ali zar ih nije imao i ranije. Problem je sto je izgubio igru i moze je vratiti jedino duzim trenaznim procesom i na taj nacin pokusati spasiti sezonu. Gledajuci moje dugogodisnje teniske partnere i protivnike, zakljucio sam da je nacin igranja odraz licnosti i stvara se od samih pocetaka. Poslije poboljsavate neke elemente, ali ne mjenjate ono sto je dobro i sto funkcionise. NOvak se nasao u procjepu svojih ambicija, ambicija svojih trenera, porodice, pa i citave nacije. Ideja da se angazuje Tod Martin izgledala je dobro svima, ali niko nije mogao da procjeni da je covjek covjek preambiciozan i netaktican. Kada se stvari srede, NOvak ce izvuci i neke pozitivne stvari iz rada sa Todom, ali za sve je potrebno vrijeme. Da li ga ima dovoljno do Rolan Garosa, vidjecemo.

ma..

pre 13 godina

A sto je zvao martina? Zato sto nije bilo sve kako treba valjda, nije radio volej, poceo je da bude pasivan i neofanzivan od kad je promenio reket. Hteo je da poboljsa igru na sljaci i to je uradio ali je izgubio svoju igru na betonu i gde je sad? Ni tamo ni vamo, napred pa nazad..

Djoksa

pre 13 godina

Ovaj intervju me je ubedio vise nego bilo sta drugo da je sa Vajdom Nole udario u plafon sto se tice daljeg napretka."Martinov pristup je bio previse profesionalan"??Todova jedina greska je bila sto je dirao servis a ne samo popravio ono sto ne valja.

Tie breack

pre 13 godina

Novaku je najveci problem forhend, sadasnji je previse mekan i spor, potreban mu je poput Soderlingovog ili Del Potrovog,potpuno ravan i bez spina. I vec sada je preko 2000 ATP poena manje osvojio nego prosle godine od januara do juna . Ili je sve karte bacio na osvajanje RG-sa i Wimbldona. Ali meni se cini da previse stegnuto igra.

josif

pre 13 godina

Znaci za sve je kriv Tod. Mozda jeste mozda nije, ali imam osecaj da Novak ipak moze do prvog mesta ili do jos jednog grand slema. Kako god, ne mora da bude broj jedan ni dva, samo neka zaigra agresivnije i ofanzivnije. Nedostaju mi oni ludacki vineri

josif

pre 13 godina

Znaci za sve je kriv Tod. Mozda jeste mozda nije, ali imam osecaj da Novak ipak moze do prvog mesta ili do jos jednog grand slema. Kako god, ne mora da bude broj jedan ni dva, samo neka zaigra agresivnije i ofanzivnije. Nedostaju mi oni ludacki vineri

Predo

pre 13 godina

Vajdine rijeci pokazuju pravu prirodu Novakovog odustajanja sa turnira u Madridu. Ima on odredjene zdravstvene probleme, ali zar ih nije imao i ranije. Problem je sto je izgubio igru i moze je vratiti jedino duzim trenaznim procesom i na taj nacin pokusati spasiti sezonu. Gledajuci moje dugogodisnje teniske partnere i protivnike, zakljucio sam da je nacin igranja odraz licnosti i stvara se od samih pocetaka. Poslije poboljsavate neke elemente, ali ne mjenjate ono sto je dobro i sto funkcionise. NOvak se nasao u procjepu svojih ambicija, ambicija svojih trenera, porodice, pa i citave nacije. Ideja da se angazuje Tod Martin izgledala je dobro svima, ali niko nije mogao da procjeni da je covjek covjek preambiciozan i netaktican. Kada se stvari srede, NOvak ce izvuci i neke pozitivne stvari iz rada sa Todom, ali za sve je potrebno vrijeme. Da li ga ima dovoljno do Rolan Garosa, vidjecemo.

Djoksa

pre 13 godina

Ovaj intervju me je ubedio vise nego bilo sta drugo da je sa Vajdom Nole udario u plafon sto se tice daljeg napretka."Martinov pristup je bio previse profesionalan"??Todova jedina greska je bila sto je dirao servis a ne samo popravio ono sto ne valja.

TOP-SECRET

pre 13 godina

Tako je Vajda, reci ti njima. Sad svi koji su otpisivali Novaka videce kako ce se vratiti na velika vrata. Nole je rodjen da bude broj 1.

P.K.

pre 13 godina

Vajda je u pravu ,Nole ce biti sve bolji. Kad je u formi moze da pobijedi svakog igraca na svijetu. Kako je zreliji sve vise ce drzati formu na visokom nivou.Tacno je da mu servis trenutno ne ide, ali je poznaato da sa iskustvom servis postaje sve bolji. To potvrdjuju igraci stariji od 27 godina.Nole se cuva od povreda, nije fizicki ni psihicki istrosen. On ide lagano , ali sigurno ka vrhu. Bice uskoro treci, a onda ce uslijediti put ka prvom mjestu.

bane

pre 13 godina

Nisu Djokovicevi problemi poceli dolaskom Toda Martina, nego obrnuto, on je pozvan da ih resava jer je Novak tapkao u mestu od 2008 a u igri ruku na srce je i nazadovao.
Zato je ova intervencija M. Vajde bez veze.

Atletiko

pre 13 godina

Neverovatno je da Novak,i bez svog najjaceg oruzja pored bekhend paralele(servisa) i dalje igra vrhunski tenis. Naravno,svi jedva cekamo da se vrati taj ubojiti servis,pa da onda Novak osvoji ono sto mu pripada-RG ili Wimledon.

Tie breack

pre 13 godina

Novaku je najveci problem forhend, sadasnji je previse mekan i spor, potreban mu je poput Soderlingovog ili Del Potrovog,potpuno ravan i bez spina. I vec sada je preko 2000 ATP poena manje osvojio nego prosle godine od januara do juna . Ili je sve karte bacio na osvajanje RG-sa i Wimbldona. Ali meni se cini da previse stegnuto igra.

Nikola

pre 13 godina

Ne znam, ali meni se cini obrnuto dok je bio pocetak saradnje sa Vajdom i dalje je bio prisutan dugogodisnji efekat rada sa Nikolom Pilicem. Ofanzivna igra, odlican servis sa starijom tehnikom visokog izbacaja loptice koji je ipak bio ubitacan kod mnogih koje je Pilic ucio. Kako je prolazilo vreme sa Vajdom Novak je postajao sve defanzivniji sto je po meni pogubno za Novaka i ako sjajno trci on nema fizicke izdrzljivosti za takvu igru. Nisam gledao Vajdu kao igraca, ali sa obzirom da potice iz Slovacke verovatno je i logicno da je sam bio defanzivac, a sad to prenosi na Novaka. Meni je takodje u jednom trenutku kada je Nole poceo fantasticno da stize neverovatne lopte to bilo super, ali je na kraju sve preraslo u potpunu defanzivu. I danas kad Novak dodje posle takve igre u bezizlaznu situaciju u toku meca potpuno iscrpljen i ocajan on iz besa pokaze kako je nekada igrao i da moze opet samo je izgubio samopouzdanje, krenu tada iz ocaja neverovatni topovski udarci kada svi pomisle da je na izmaku snage, ali obicno to budu zadnji trzaji jer je kasno ipak pokazuju da moze biti onaj stari samo Vajda mora da ide. Ne kazem da je Martin dobar nego da mora doci neko ofanzivne filozofije.

milwood

pre 13 godina

Hronologija kaže da je Martin počeo da radi sa Noletom prošlog avgusta , a sarednju su raskinuli ovog aprila . Dakle sarađivali su 9 meseci . U prošloj sezoni Nole je u drugom delu godine zabeležio bolje rezultate ( polufinale USO , titule - masters u Parizu , Bazel , Peking) nego u prvom . Noletovi voleji su bili neuporedivo bolji , lakše se odlučivao za izlazak na mrežu ,što je rezultiralo visokim procentom osvojenih poena na mreži . Izgleda da se Martin na promenu Noletovog servisa odlučio između sezona . Mislim da je Martin želeo da promenom servisa Nole što manje troši energiju ili da ga delom preorijentiše na servis-volej igru, drugi razlog ne vidim jer je Nole pre promene već imao ubojit servis . Na žalost eksperiment nije uspeo . Ostala su još 3 GS , valjda će se stari servis vratiti do prvog.

ma..

pre 13 godina

A sto je zvao martina? Zato sto nije bilo sve kako treba valjda, nije radio volej, poceo je da bude pasivan i neofanzivan od kad je promenio reket. Hteo je da poboljsa igru na sljaci i to je uradio ali je izgubio svoju igru na betonu i gde je sad? Ni tamo ni vamo, napred pa nazad..

garinca

pre 13 godina

Nole servira kao Jelena, a filozofira kao Ana. Uza sav respekt prema postignutim rezultatima, on je penzionisani igrac. Cak i ako osvoji neki turnir nece osvajati srca navijaca jer je nepredvidljiv, nemotivisan, razmazen, prepotentan.

Dylan Dog

pre 13 godina

@Predo

Vrlo dobro napisano: "...preambiciozan i netaktičan", kao i ono da je stil igre odraz karakternih osobina samog igrača. Sasvim tačno!
Inače, moguće je da Novak uzima plansku pauzu, ali lično ne volim da licitiram sa ni sa najavom nečijih zdravstvenih problema.

Mada, isprva nisam mogao da zaključim da je Tod krenuo u totalnu reviziju bitnih elemenata Novakove tehnike. Mislio sam da će samo dodati/unaprediti nedostajuće i postojeće nerafinisane (a retko primenjivane) tehničke elemente: bekhend slajs kao tempo udarac, bekhend slajs kao prilazni udarac, volej igra, prepoznavanje najadekvatnijeg trenutka za izlazak na mrežu (ovo je ponajviše stvar talenta i teško se uči) i slično. Sa takvim pristupom bi teško mogla da se napravi neka šteta jer se postojeće dobre i upotrebljive stvari ne diraju.
Na kraju prošle sezone je sve izgledalo sasvim ok. Tek u Dubaiju je počelo da se nazire da stvari ne idu svojim tokom i da se otišlo predaleko.
Svim ozbiljnim poznavaocima tenisa je jasno koliko može biti opasno vršiti neke korekcije u tehnici kod zrelog i formiranog igrača. Retki su slučajevi gde to delimično uspe (Agasijev servis na Vimbldonu 1992, ali se brzo vratio na staro).

Ipak, Novaku ostaje korektan bekend slajs, prilazni udarac i solidna volej igra. Ako uspe do RG-a da se vrati na svoj kolosek - i nije skupo prošao!

zare

pre 13 godina

Pa da cim ne igra dobro ,onda je kriv trener ili alergija ,prehlada.Gde su ti problemi kad je u formi .Gluposti ,opet se vraca foliranju Novak.

Krki

pre 13 godina

@Dylan Dog
nikako nisam razumeo zasto je neko (Tod ili Vajda) Novaka terao da servira sa pravom i krutom rukom. Iako, mozda, kada je gusto, Novak je imao tendenciju da spusta lakat i da zbog toga promasuje serve. Ovo mu valjda to onemogucuje. Ne znam.
Ni ja nisam primetio neke radikalne promene u tehnici. Sve je nekako isto, ali slabije i krace. Narocito ona kontra forhend dijagonala, koja je nekada bila znatno ubojitija. A mozda su mu sada i procitali igru, pa mu to vise nije tako opasan udarac kao pre. Ja verujem da je Tod to uvideo i insistirao da mora da se uvode novi elementi u igru. A to opet trazi jako mnogo rada.

Dylan Dog

pre 13 godina

@Krki

Za ispravno izvođenje servisa je važno biti potpuno opušten i relaksiran. To je praktično jedini udarac u tenisu gde se dodaje zbog pronacije i ručni zglob. Ceo pokret treba da da efekat udarca bičem i otuda nema govora o krutim rukama.
Do sada se nisam se previše udubljivao u analizu Novakovog servisa by Todd Martin, ali mi je na prvi pogled, u odnosu na 2008. i ranije, delovalo da se više podvlači pod loptu (tj. da je baca više ka levom ramenu) i da unosi mnogo više spina u udarac (što je i normalno, jer je to bacanje prirodno za topspin i kik servis).

Vrlo je teško bez pažljivog gledanja uporednih usporenih snimaka servisa pre i posle Toda, i to iz istog ugla kamere, uočiti neku bitniju razliku. U tu svrhu sam poledao na Youtube-u neke video snimke iz 2007. i 2008. i u jednom od njih (mislim da je reč o Wimbldonu 2007.) Novak baca lopticu malo ispred i iznad glave i, uz savršenu rotaciju, pogađa lopticu u idealnoj tački kontakta.
Ako ovo uzmemo u obzir, Tod je promenio bacanje, a samim tim i tačku kontakta i - celokupnu performansu servisa. Kako svi profesionalci jednako bacaju lopticu za svaku vrstu servisa zbog maskiranja udarca - to je promena drastičnija.

Sa starim načinom bacanja (malo ispred i iznad glave) idealna tačka kontakta je VIŠA, pa ima bolji odnos prolaza i rotacije, tako da i ravne servise može da odservira sasvim korektno, a istovremeno uz korekcije iz ruke da varira slajs, kik ili topspin.

Sa novim načinom, gde se više podvlači, a NIŽA je tačka kontakta teško može da se odservira dobar ravan servis (smanjen je ugao koji obrazuju preseci krajnjih mogućih putanja loptice sa servis linijom i mrežom), znatno manje se dobija na prolazu (položaj reketa u odnosu na podlogu u trenutku kontakta je manje vertikalan), a dobija se neznatno na rotaciji. Otuda njegovi "novi" servisi deluju relativno impotentno i teško može da zabije as iz prvog (ravnog) servisa.

Ako ima nekog ko je video nešto drugo, voleo bih da me dopuni ili demantuje.

Djoksa

pre 13 godina

Dopunicu svoj komentar.S najjacim udarcem ostvarujes prevlast u poenu i on te sluzi kad te svi drugi udarci izdaju,kod ovog drugog je to bez svake sumnje retern.Bekhend paralela je fantasticno radila u poluf Pariza2009 protiv Nadala i..,kad posle toga jos?

nemojmo_tako

pre 13 godina

Odakle vama uopste ideja da je Tod Martin menjao Novakov servis?
Novak je izgubio servis pre dolaska T. Martina, nekako u vreme menjanja sampionskog Wilsona za rekreativni Head. Slucajnost? Mozda.
Ali nemojte izmisljati da je Martin uzeo Novuku servis.
Novak servira parabole koje po zakonu fizike ne mogu da idu brzo i lake su za ritern. Slicno Ani Ivanovic. Takav servis je tipican za nesigurnog igraca. Ko ne veruje neka pogleda usporeni snimak i videce u cemu je problem.
Tod Martin sa tim stvarno nema veze, covek je dao sjajnu dijagnozu ali Novak jednostavno nema snage da to sprovede u delo i kraj.

Djoksa

pre 13 godina

Znate sta je meni interesantno ovde danas?Nema pregleda ATP liste za ovu nedelju i to sto sam poslao DVA KOMENTARA sa kojima bi ona dopuna dobila pun smisao a koji jednostavno nisu objavljeni.U ime svih i u svoje ime upitao bih:STA SE DESAVA?

garinca

pre 13 godina

Nole servira kao Jelena, a filozofira kao Ana. Uza sav respekt prema postignutim rezultatima, on je penzionisani igrac. Cak i ako osvoji neki turnir nece osvajati srca navijaca jer je nepredvidljiv, nemotivisan, razmazen, prepotentan.

bane

pre 13 godina

Nisu Djokovicevi problemi poceli dolaskom Toda Martina, nego obrnuto, on je pozvan da ih resava jer je Novak tapkao u mestu od 2008 a u igri ruku na srce je i nazadovao.
Zato je ova intervencija M. Vajde bez veze.

zare

pre 13 godina

Pa da cim ne igra dobro ,onda je kriv trener ili alergija ,prehlada.Gde su ti problemi kad je u formi .Gluposti ,opet se vraca foliranju Novak.

Djoksa

pre 13 godina

Ovaj intervju me je ubedio vise nego bilo sta drugo da je sa Vajdom Nole udario u plafon sto se tice daljeg napretka."Martinov pristup je bio previse profesionalan"??Todova jedina greska je bila sto je dirao servis a ne samo popravio ono sto ne valja.

TOP-SECRET

pre 13 godina

Tako je Vajda, reci ti njima. Sad svi koji su otpisivali Novaka videce kako ce se vratiti na velika vrata. Nole je rodjen da bude broj 1.

ma..

pre 13 godina

A sto je zvao martina? Zato sto nije bilo sve kako treba valjda, nije radio volej, poceo je da bude pasivan i neofanzivan od kad je promenio reket. Hteo je da poboljsa igru na sljaci i to je uradio ali je izgubio svoju igru na betonu i gde je sad? Ni tamo ni vamo, napred pa nazad..

nemojmo_tako

pre 13 godina

Odakle vama uopste ideja da je Tod Martin menjao Novakov servis?
Novak je izgubio servis pre dolaska T. Martina, nekako u vreme menjanja sampionskog Wilsona za rekreativni Head. Slucajnost? Mozda.
Ali nemojte izmisljati da je Martin uzeo Novuku servis.
Novak servira parabole koje po zakonu fizike ne mogu da idu brzo i lake su za ritern. Slicno Ani Ivanovic. Takav servis je tipican za nesigurnog igraca. Ko ne veruje neka pogleda usporeni snimak i videce u cemu je problem.
Tod Martin sa tim stvarno nema veze, covek je dao sjajnu dijagnozu ali Novak jednostavno nema snage da to sprovede u delo i kraj.

Predo

pre 13 godina

Vajdine rijeci pokazuju pravu prirodu Novakovog odustajanja sa turnira u Madridu. Ima on odredjene zdravstvene probleme, ali zar ih nije imao i ranije. Problem je sto je izgubio igru i moze je vratiti jedino duzim trenaznim procesom i na taj nacin pokusati spasiti sezonu. Gledajuci moje dugogodisnje teniske partnere i protivnike, zakljucio sam da je nacin igranja odraz licnosti i stvara se od samih pocetaka. Poslije poboljsavate neke elemente, ali ne mjenjate ono sto je dobro i sto funkcionise. NOvak se nasao u procjepu svojih ambicija, ambicija svojih trenera, porodice, pa i citave nacije. Ideja da se angazuje Tod Martin izgledala je dobro svima, ali niko nije mogao da procjeni da je covjek covjek preambiciozan i netaktican. Kada se stvari srede, NOvak ce izvuci i neke pozitivne stvari iz rada sa Todom, ali za sve je potrebno vrijeme. Da li ga ima dovoljno do Rolan Garosa, vidjecemo.

P.K.

pre 13 godina

Vajda je u pravu ,Nole ce biti sve bolji. Kad je u formi moze da pobijedi svakog igraca na svijetu. Kako je zreliji sve vise ce drzati formu na visokom nivou.Tacno je da mu servis trenutno ne ide, ali je poznaato da sa iskustvom servis postaje sve bolji. To potvrdjuju igraci stariji od 27 godina.Nole se cuva od povreda, nije fizicki ni psihicki istrosen. On ide lagano , ali sigurno ka vrhu. Bice uskoro treci, a onda ce uslijediti put ka prvom mjestu.

josif

pre 13 godina

Znaci za sve je kriv Tod. Mozda jeste mozda nije, ali imam osecaj da Novak ipak moze do prvog mesta ili do jos jednog grand slema. Kako god, ne mora da bude broj jedan ni dva, samo neka zaigra agresivnije i ofanzivnije. Nedostaju mi oni ludacki vineri

Atletiko

pre 13 godina

Neverovatno je da Novak,i bez svog najjaceg oruzja pored bekhend paralele(servisa) i dalje igra vrhunski tenis. Naravno,svi jedva cekamo da se vrati taj ubojiti servis,pa da onda Novak osvoji ono sto mu pripada-RG ili Wimledon.

Dylan Dog

pre 13 godina

@Predo

Vrlo dobro napisano: "...preambiciozan i netaktičan", kao i ono da je stil igre odraz karakternih osobina samog igrača. Sasvim tačno!
Inače, moguće je da Novak uzima plansku pauzu, ali lično ne volim da licitiram sa ni sa najavom nečijih zdravstvenih problema.

Mada, isprva nisam mogao da zaključim da je Tod krenuo u totalnu reviziju bitnih elemenata Novakove tehnike. Mislio sam da će samo dodati/unaprediti nedostajuće i postojeće nerafinisane (a retko primenjivane) tehničke elemente: bekhend slajs kao tempo udarac, bekhend slajs kao prilazni udarac, volej igra, prepoznavanje najadekvatnijeg trenutka za izlazak na mrežu (ovo je ponajviše stvar talenta i teško se uči) i slično. Sa takvim pristupom bi teško mogla da se napravi neka šteta jer se postojeće dobre i upotrebljive stvari ne diraju.
Na kraju prošle sezone je sve izgledalo sasvim ok. Tek u Dubaiju je počelo da se nazire da stvari ne idu svojim tokom i da se otišlo predaleko.
Svim ozbiljnim poznavaocima tenisa je jasno koliko može biti opasno vršiti neke korekcije u tehnici kod zrelog i formiranog igrača. Retki su slučajevi gde to delimično uspe (Agasijev servis na Vimbldonu 1992, ali se brzo vratio na staro).

Ipak, Novaku ostaje korektan bekend slajs, prilazni udarac i solidna volej igra. Ako uspe do RG-a da se vrati na svoj kolosek - i nije skupo prošao!

Tie breack

pre 13 godina

Novaku je najveci problem forhend, sadasnji je previse mekan i spor, potreban mu je poput Soderlingovog ili Del Potrovog,potpuno ravan i bez spina. I vec sada je preko 2000 ATP poena manje osvojio nego prosle godine od januara do juna . Ili je sve karte bacio na osvajanje RG-sa i Wimbldona. Ali meni se cini da previse stegnuto igra.

Nikola

pre 13 godina

Ne znam, ali meni se cini obrnuto dok je bio pocetak saradnje sa Vajdom i dalje je bio prisutan dugogodisnji efekat rada sa Nikolom Pilicem. Ofanzivna igra, odlican servis sa starijom tehnikom visokog izbacaja loptice koji je ipak bio ubitacan kod mnogih koje je Pilic ucio. Kako je prolazilo vreme sa Vajdom Novak je postajao sve defanzivniji sto je po meni pogubno za Novaka i ako sjajno trci on nema fizicke izdrzljivosti za takvu igru. Nisam gledao Vajdu kao igraca, ali sa obzirom da potice iz Slovacke verovatno je i logicno da je sam bio defanzivac, a sad to prenosi na Novaka. Meni je takodje u jednom trenutku kada je Nole poceo fantasticno da stize neverovatne lopte to bilo super, ali je na kraju sve preraslo u potpunu defanzivu. I danas kad Novak dodje posle takve igre u bezizlaznu situaciju u toku meca potpuno iscrpljen i ocajan on iz besa pokaze kako je nekada igrao i da moze opet samo je izgubio samopouzdanje, krenu tada iz ocaja neverovatni topovski udarci kada svi pomisle da je na izmaku snage, ali obicno to budu zadnji trzaji jer je kasno ipak pokazuju da moze biti onaj stari samo Vajda mora da ide. Ne kazem da je Martin dobar nego da mora doci neko ofanzivne filozofije.

Dylan Dog

pre 13 godina

@Krki

Za ispravno izvođenje servisa je važno biti potpuno opušten i relaksiran. To je praktično jedini udarac u tenisu gde se dodaje zbog pronacije i ručni zglob. Ceo pokret treba da da efekat udarca bičem i otuda nema govora o krutim rukama.
Do sada se nisam se previše udubljivao u analizu Novakovog servisa by Todd Martin, ali mi je na prvi pogled, u odnosu na 2008. i ranije, delovalo da se više podvlači pod loptu (tj. da je baca više ka levom ramenu) i da unosi mnogo više spina u udarac (što je i normalno, jer je to bacanje prirodno za topspin i kik servis).

Vrlo je teško bez pažljivog gledanja uporednih usporenih snimaka servisa pre i posle Toda, i to iz istog ugla kamere, uočiti neku bitniju razliku. U tu svrhu sam poledao na Youtube-u neke video snimke iz 2007. i 2008. i u jednom od njih (mislim da je reč o Wimbldonu 2007.) Novak baca lopticu malo ispred i iznad glave i, uz savršenu rotaciju, pogađa lopticu u idealnoj tački kontakta.
Ako ovo uzmemo u obzir, Tod je promenio bacanje, a samim tim i tačku kontakta i - celokupnu performansu servisa. Kako svi profesionalci jednako bacaju lopticu za svaku vrstu servisa zbog maskiranja udarca - to je promena drastičnija.

Sa starim načinom bacanja (malo ispred i iznad glave) idealna tačka kontakta je VIŠA, pa ima bolji odnos prolaza i rotacije, tako da i ravne servise može da odservira sasvim korektno, a istovremeno uz korekcije iz ruke da varira slajs, kik ili topspin.

Sa novim načinom, gde se više podvlači, a NIŽA je tačka kontakta teško može da se odservira dobar ravan servis (smanjen je ugao koji obrazuju preseci krajnjih mogućih putanja loptice sa servis linijom i mrežom), znatno manje se dobija na prolazu (položaj reketa u odnosu na podlogu u trenutku kontakta je manje vertikalan), a dobija se neznatno na rotaciji. Otuda njegovi "novi" servisi deluju relativno impotentno i teško može da zabije as iz prvog (ravnog) servisa.

Ako ima nekog ko je video nešto drugo, voleo bih da me dopuni ili demantuje.

milwood

pre 13 godina

Hronologija kaže da je Martin počeo da radi sa Noletom prošlog avgusta , a sarednju su raskinuli ovog aprila . Dakle sarađivali su 9 meseci . U prošloj sezoni Nole je u drugom delu godine zabeležio bolje rezultate ( polufinale USO , titule - masters u Parizu , Bazel , Peking) nego u prvom . Noletovi voleji su bili neuporedivo bolji , lakše se odlučivao za izlazak na mrežu ,što je rezultiralo visokim procentom osvojenih poena na mreži . Izgleda da se Martin na promenu Noletovog servisa odlučio između sezona . Mislim da je Martin želeo da promenom servisa Nole što manje troši energiju ili da ga delom preorijentiše na servis-volej igru, drugi razlog ne vidim jer je Nole pre promene već imao ubojit servis . Na žalost eksperiment nije uspeo . Ostala su još 3 GS , valjda će se stari servis vratiti do prvog.

Djoksa

pre 13 godina

Dopunicu svoj komentar.S najjacim udarcem ostvarujes prevlast u poenu i on te sluzi kad te svi drugi udarci izdaju,kod ovog drugog je to bez svake sumnje retern.Bekhend paralela je fantasticno radila u poluf Pariza2009 protiv Nadala i..,kad posle toga jos?

Krki

pre 13 godina

@Dylan Dog
nikako nisam razumeo zasto je neko (Tod ili Vajda) Novaka terao da servira sa pravom i krutom rukom. Iako, mozda, kada je gusto, Novak je imao tendenciju da spusta lakat i da zbog toga promasuje serve. Ovo mu valjda to onemogucuje. Ne znam.
Ni ja nisam primetio neke radikalne promene u tehnici. Sve je nekako isto, ali slabije i krace. Narocito ona kontra forhend dijagonala, koja je nekada bila znatno ubojitija. A mozda su mu sada i procitali igru, pa mu to vise nije tako opasan udarac kao pre. Ja verujem da je Tod to uvideo i insistirao da mora da se uvode novi elementi u igru. A to opet trazi jako mnogo rada.

Djoksa

pre 13 godina

Znate sta je meni interesantno ovde danas?Nema pregleda ATP liste za ovu nedelju i to sto sam poslao DVA KOMENTARA sa kojima bi ona dopuna dobila pun smisao a koji jednostavno nisu objavljeni.U ime svih i u svoje ime upitao bih:STA SE DESAVA?