Ponedeljak, 05.04.2010.

11:14

Novak i dalje drugi, Rafa sve bliži

Novak Đoković i dalje je na drugom mestu na ATP listi, ali se razlika između njega i Rafaela Nadala, koji je ponovo treći smanjila za gotovo 1000 poena.

Izvor: B92

Novak i dalje drugi, Rafa sve bliži IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

MM

pre 14 godina

@krki
Znam da si sa otoka Krka i zato pateticno mrzis i Dj od Djokovica. Ali idi brate navijaj za Marina tamo gde treba sta se zamajavas ovde i sejes mrznju kada tamo lepo mozes sa ljubavlju da pricas o svomigracu. Ajd' sad

ja

pre 14 godina

@Janković
Nema tu nikakvih rupa u listama.
Ocigledno pogresno posmatras stvari. Lista predstavlja rezultate napravljene za poslednjih 365 dana. Dakle na kraju godine predstavlja rezultate ostvarene u toj godini. Evo na primer Djokovic ima 7700 bodova., ali od tih bodova je 1220 bodova iz ove godine i oko 5800 bodova iz prosle godine. U prevodu ako do kraja godine ne bi odigrao vise ni jedan turnir ili ne bi zaradio ni jedan bod, na kraju ove godine bi imao samo tih 1220 bodova, sto bi mu bilo dovoljno da bude otprilike na 35. mestu u drustvu nasih Janka i Viktora.
Isto tako i Nadal ove godine ima zaradjeno 1300 bodova, odnosno 80 bodova vise od Novaka.
Tih 2000 bodova koje bi Nadal mogao da osvoji na Wimbldonu, Novak bi lako mogao da nadoknadi na nekim drugim turnirima. U poslednje 3 godine Novak konstantno osvaja vise bodova od Nadala na turnirima na tvrdim podlogama, ali je Nadal ipak bio ispred njega, zbog silinih titula na sljaci i dobrih rezultata na Wimbldonu.
Cak mu ni ti rezultati ne bi bili dovoljni da bude ispred Novaka da Novak nije kiksao na gren slemovima.
Seti se 2008. i Novakovo ispadanje u drugom kolu Wimbldona od Safina. Prosle godine je na Wimbldonu napravio hajde da kazem solidan rezultat cetvrtfinale, ali je zato ispao u trecem kolu na RG.
Na gren slemovima se znacajniji bodovi uzimaju od polufinala pa na dalje. Polufinale donosi 720, finale 1200 i titula 2000 bodova.
Novakovo cetvrtfinale Wimbldona vredi jedva nesto vise od titule na turniru u Beogradu. Dakle svi dobri rezultati tokom cele godine mogu da se pokvare samo jednim losim rezultatom na nekom od gren slemova. I obrnuto, svi losi rezultati tokom cele godine mogu lako da se poprave sa samo jednim ili dva dobra rezultata na gren slemovima.
Postoje 2 vrste igraca. Jedni koji konstantno igraju dobro i prave konstantne rezultate tokom cele godine i drugi koji u jednom periodu naprave dobre rezultate, a u ostalom delu godine uglavnom mnogo losije.
Kod ovih drugih su mnogo vece i mnogo cesce oscilacije na listi.
Tako je na primer prosle godine Rus Kunjicin za samo 7 dana pao za 70 mesta na listi sa 46. na 116. poziciju, jer je polovinu bodova koje je imao zaradio samo na jednom turniru u Moskvi 2008.
Slicno je i nasa Ana pre petnaestak dana pala na listi za 31 poziciju posle samo jednog turnira. Polovina bodova koje je u tom trenutku imala, su joj bili iz proslogodisnjeg finala IW. Cim nije odbranila to finale i pad je bio neizbezan. Ovo pominjanje Kim i Enan takodje nema nikakve veze sa nekim rupama u listi. Ne bi ni one napredovale tako brzo, da u pitanju nisu kvalitetne igracice koje osvajaju turnire i sa lakocom stizu do finala. Kim je od povratka odigrala 8 turnira i osvojila 3 titule, od cega jednu gren slem. Enan odigrala 4 turnira, a od toga 2 puta bila u finalu (jednom na gren slemu) i u jednom polufinalu.
Vecina teniserki takve rezultate ne moze da napravi ni za 20 odigranih turnira, a ne za 5-6 koliko su one odigrale.
Zbog toga njih dve brzo napreduju na listi.
Imas i drugi slucaj Mariju Sharapovu koja je pauzirala skoro 10 meseci, dakle 10 meseci nije branila nikakve bodove. Medjutim nakon skoro godinu dana jedva je dosla do 15. mesta, posto je za tih godinu dana osvojila samo turnir u Tokiu i igrala finale Toronta.
Jednostavno posle 12 meseci igranja lista pokaze realnu poziciju nekog tenisera. Ako teniser igra dobro bice prvi cak i da brani 15000 bodova.
S druge strane moze igrac da ne brani ni jedan jedini bod, ako nije dovoljno dobar, nece stici ni do prvih 10.

Ove godine se ne moze ni pretpostaviti kakav ce poredak biti. Za sada su se samo Rodik i Federer malo izdvojili. Rodik ima 2400, a Federer 2200 bodova. Iza njih sledi jos 9 tenisera koji imaju od 1000 do 1400 bodova.
Videcemo sta ce se desavati u nastavku sezone. Tek je prosla jedna cetvrtina i ima jos puno da se igra do kraja godine. Za opstanak u prvih 10 potrebno je bar 3000 bodova, za opstanak u prvih 5 bar 6000. Za sada ni jedan igrac od ovih 11 nije obezbedio nista vise do opstanka u prvih 30.
Cak i Federer koji je prvi, kada bi sada prestao da igra ili poceo da redovno ispada u prvim kolima na turnirima, na kraju godine bi zavrsio negde blizu tridesetog mesta. Dakle tenis se neprestano igra. Bodovi se neprestano zradjuju igranjem meceva i pobedjivanjem i ko na kraju godine bude najuspesni taj ce i biti prvi.
Sto se Nadala tice on za pocetak treba da odbrani ovih 3100 bodova koje brani na sljaci. Ako u tome uspe onda moze da se nada povratku na drugo mesto posle Wimbldona. U suprotnom moze da se vec do Rolan Garrosa nadje na nekoj osmoj poziciji, a ako se to desi onda nece razmisljati o 2. mestu, vec o povratku u prvih 5.
Prethodna 2 velika turnira nisu nista nagovestila kako ce se odvijati stvari ove godine. U polufinalima i finalima igraci kao sto su Ljubicic, Soderling, Berdih, Rodik. Nije bilo Davidenka i Del Potra zbog povreda. Djokovic i Marej igrali lose, Federer nezainteresovan.
Svi ocekuju da njih 5-6 pocnu ozbiljnije da igraju, pa da onda vidimo kakav je pravi odnos snaga.
Kad bi gledali pocetak ove godine i isli po onoj narodnoj "po jutru se dan poznaje", ovu godinu bi Rodik zavrsio na prvom mestu, Fderer na drugom, a Cilic na trecem.
Da li neko veruje u takav razvoj dogadjaja???
Ja licno ne verujem.

Tek treba da vidimo i saznamo da li je i ko od ovih igraca iz vrha u igrackoj krizi.
Mozda je to Djokovic, mozda Marej, Mozda Nadal, a mozda i Federer. Posle 2 losa turnira ne moze se ni za jednog od njih tvrditi tako nesto.
Ovo je kao neka kosarkaska utakmica u kojoj je odigrana tek jedna cetvrtina. Tesko je posle te jedne cetvrtine prognozirati pobednika. Pobednik se nekad nasluti na poluvremenu, a nekad se ne zna ni do poslednje sekunde.

Janković

pre 14 godina

Zanimljivo je da niko nije primetio jednu veliku rupu u ovim listama. Dobar teniser, ali daleko od nekolicine najboljih, može jednom taktikom da napravi podvig: godinu dana ne odigra nijedan turnir, ali sve vreme trenira maksimalno, onda počne da igra i svaki bod koji zaradi ostaje njemu, jer nikom ne duguje ništa. Taj ako ne bude prvi, treće mesto mu ne gine. Nadal nije igrao prošle Vimbldon, ove uzima 2000 bodova i nema Noleta više na drugom mestu. To su uradile Kim i Žistin, zato sada idu kao brzi voz. Valjda takvu taktiku ima i ova naša Ana, ali za nju ne bih stavio ruku ni u mlaku vodu. To što je ona radila dve godine, to majka ne rađa.

borg

pre 14 godina

@ja slazem se za nadala,ali malo preteravate,nicim nije novak dokazao da moze na travi napraviti nesto vise,ali ipak on je jedan od fevorita.dosada niste bas blistali kao prorok,ali uvijek ima prvi put,pa zasto i vi nebiste nesto pogodili.realno novaku dajem vece sanse na garrosu,ali ko zna,mozda nas on pozitivno iznenadi.pozdrav

Nikola

pre 14 godina

@Borg: Nisam ni pomislio da ste Roddickov navijac, te pristrasni povodom njega, jasno mi je da iznosite svoje misljenje. Vi smatrate da Nadal, Murray i Novak nisu kvalitetniji igraci od Roddicka, i postujem vase misljenje. Ja cu pak biti dovoljno smeo (neko ce pomisliti i bezobrazan) da kazem da su pomenuta 3 igraca za klasu ispred Roddicka. Ako svakog od pomenutih igraca predstavimo kao zbir teniskih elemenata (ili udaraca), evo sta dobijamo, grubo i matematicki govoreci: psiha+forhend+bekend+servis+kretanje+volej. Ako izuzmemo servis (mada se mnogi ni tu ne bi slozili), u kojima od pomenutih elemenata je Roddick ispred Nadala, Djokovica i Murraya?Ima jak servis i dobar forhend, tesko nesto iznad toga. Pritom, govorim o Roddicku u globalu, ne vezujem se za neki mec ili turnir posebno. Da, on jeste dosta popravio igru, ali ni blizu toga da parira bilo kome od top 4 tenisera, kada su oni u punoj formi. I sam Roddick je nedavno izjavio da mu je drago sto mu je Stefanki pomogao oko bekenda, te mu ovaj udarac ne sluzi vise samo za vracanje loptice u igru. Do juce Roddick nije mogao da se uzda u svoj bekend kao ofanzivno oruzje, danas delimicno moze. Forhend? Tek prosecan. Snazan, ali nista vise od toga, pa vecina njegovih forhenda ide po sredini terena. Ne bih dalje ulazio u analizu Roddickove igre, cinjenica je da je on veliki radnik i borac i da ima blizu 30 titula, duplo vise i od Djokovica i od Murraya...takodje je cinjenica da od tih 30 titula, 'samo' 5 je sa najvecih turnira (1 GS + 4 Mastersa). A Djokovic i Murray? Takodje po 5 Masters turnira (+ - 1 masters), a profesionalno se bave tenisom skoro duplo manje od Roddicka. Ne potcenjujem Roddickov uspeh, jednostavno je tako, top 4 tenisera su za klasu ispred ostalih. I tu mislim na talenat + prikazana igra, dakle oba ukombinovano. Ja bih voleo da se rezultati u tenisu vise poklapaju sa talentom tenisera, ali u vecini slucajeva nije tako. (Inace bi Gasquet, Nalbandian, Monfils, Tipsarevic, Safin itd bili mnogo vise nego sto jesu) Pomenuli ste da je Nadal na neki nacin imao srece i iskoristio blagi sunovrat ostalih tenisera...Bez uvrede, ali potpuno je besmisleno baviti se takvim analizama, inace bi pod velikim znakom pitanja bila mega uspesna 2009a sezona Rogera Federera, i mnoge ostale sezone mnogih drugih tenisera. Jednostavno, pad jednog tenisera, iskoristi drugi i kao sto ne bi smelo da se negativno prica o recimo slabijim igrama Nadala posle povrede, tako ne sme ni da se umanjuje uspeh Ljubicica u IW. Delimicno se slazem sa vasom tvrdnjom da Nadal ne bi bio to sto jeste da ostali nisu imali pad forme. Nadalova najuspesnija sezona bila je 2008a. Te iste godine, Djokovic je uzeo AO, IW, Rim, Masters Kup, Murray Sinsinati, Madrid i finale US Opena. Mislim da je ipak do toga da je Nadal te sezone igrao nemoguc tenis (nesto sto je Fed radio 2005, 2006, delom 2007e), a manje do pukog ''iskoriscavanja trenutka''. Ja bih najradije od svih voleo reci za Nadala da je tek prosecan, posto sam vatreni navijac Federera...Nadalov servis? Okej, fizicki slabiji od ostale vodece trojke, ali se to tako manje oslikava u poenu, nego sto bi trebalo. Nadalov bekend? Nekada bolno mesto, danas veoma mocno oruzje. (zapitajte se sto mu cesce protivnici serviraju na forhend) Nadalov forhend? Bez imalo preterivanja spada u top 5 forhenda danasnjice. Voleji? Tek prosecni, bas onoliko koliko mu treba za zavrsavanje poena. To sto mu je potrebno 5-6 udaraca da zavrsi poen, to je vise do stila igre nego do njegove nemogucnosti da zavrsi poen. Federerove vinere protivnik otprati pogledom, zbog neverovatne preciznosti, a Nadal igra vinere koje protivnik moze da stigne, ali da toliko spina, da nazad dobije balon, koji cesto zavrsava na polovini protivnikovog terena...Toliko, pozdrav.

Krki

pre 14 godina

Neko je ovde navodno spreman da se kladi da ce Novak da osvoji Wimbledon???
Pa, optimizam je dobra stvar, ali bez-mozgni optimizam je cista glupost.
Poreed Federera i ovakvog Rodika bas Novak da osvoji?
E, svasta!

silni

pre 14 godina

Novak brani puno poena na sljaci, mislim oko 2000. Sa novo proklamovanim servisom mislim da ni u WTA konkurenciji nebi nista uradio.
Pa da, a mozda nebi bilo ni lose da se prebaci na WTA.

ja

pre 14 godina

Djokovic na naredna 3 mastersa na sljaci brani 1560 bodova.
Mislim da Novaku nece biti nikakav veliki problem da odbrani vecinu tih bodova. Cak i sa 3 polufinala bi odbranio 1100 bodova, a sve sto eventualno izgubi - lako moze da nadoknadi na RG.
Mislim da Novak ne bi trebao da igra turnir u Beogradu, jer ce ga to samo nepotrebno umoriti, a sam turnir za njega ne predstavlja nista znacajno.
Sto se Novaka tice mislim da je njegov glavni cilj ove godine Wimbldon i sasvim je realno ove godine ocekivati na Wimbldonu titulu ili bar finale. Sezona sljake je samo nesto sto ove godine treba da se odradi, a Wimbldon je prava prilika da se napokon ugrozi Federerovo prvo mesto.

Sto se Nadala tice mislim da je potpuno nerealno pricati o nekom njegovom prvom mestu. Pa covek ima ukupno 7000 bodova, a skoro polovinu toga brani na naredna 4 turnira na sljaci. Ako nastavi sa ovakvim rezultatima i ispadanjem u cetvrtfinalu i polufinalu, do RG Nadal pada na dno ove liste od prvih 10. Razlika izmedju njega i osmog Soderlinga je svega 2400 bodova. Svi ovi igraci koji su iza Nadala na sezoni sljake mogu samo da zarade bodove, a jedini Nadal ne moze nista da zaradi, a moze mnogo da izgubi.
Dakle u narednom periodu Nadal ce voditi borbu za goli opstanak u prvih 10 i pravo je pitanje kako ce se nositi sa takvim pritiskom. Tacno je da je sljaka njegova omiljena podloga, ali vec su neki nasli nacina kako da ga pobedjuju na toj podlozi. Uz njegovo samopouzdanje koje je ocigledno prilicno poljuljano nemojte se iznenaditi ako ove godine ne odbrani ni jednu od ove 3 preostale titule.

Ja licno sa nestrpljenjem ocekujem Wimbldon, jer je to turnir na kome Djokovic treba da dokaze da li je buduci svetski broj 1 ili ne.

Sad ce verovatno mnogi da ospu paljbu po meni, ali svima cu poruciti samo jednu stvar.
Vidimo se pocetkom jula ispred skupstine.
Do tada pozdrav.

borg

pre 14 godina

@nikola ne slazem se sa vama da su nadal,novak i murrey kvalitetniji igraci od roddicka.uz sve postovanje prema nadalu,on je za mene igrac koji je imao najvise srece u zadnjih par godina.po zakonu logike on nikada nije smeo da bude broj jedan,i kada bi uporedili sve komponente u igri,on je ipak dvije klase iza federera,osim na sljaci naravno.stavise novak i murrey su kvalitetniji igraci od njega.nadal je po meni iskoristijo vakum,koji je nastao 2008.federer je tada samo mislio na rg,roddick je pokusavao promeniti svoju igru,da bi mogao pobijediti federera,novak se istrosio protiv federera na us openu.murrey je uvijek morao igrati protiv federera u jakoj formi.sve su to faktori,koji su isli nadalu na ruku.kako @vladan rece njegova snaga ne traje vecito,i onda vidimo koliko je on ogranicen igrac.servis mu je prosjecan,bavckhand takodje,forehand nesto bolji,ali i dalje njemu treba 5-6 udaraca da bi dobio poen.igra na mrezi prosjecna,cak injegovi pasingshot nijesu vise dobri.novak i murrey igraju slicno,dok je roddick igrac koji igra vise na mrezi,tako se igralo 90tih,i brze zavrsava poene,i samo svemocni federer ga je sprijecio da osviji jos gs titula,pogledajmo samo zadnji wimbledon,pa u polufinalu je nadigrao murreya u svim elementima igre,i u finalu totalno nezasluzeno izgubio od fedrerera.na trvi roddick moze uvijek daleko da dogura,na betonu takodje,jedina slaba tacka je njegova igra na sljaci,ali 90tih,je tennis bio podijeljen,sampras i ostali nisu pridavali previse znacaja rg,tu su bili specijalisti uglavnom spanci i juznoamerikaci,koji su sa dosadadnom igrom ovaj turnir skoro upropastili.podrav

Djoksa

pre 14 godina

Neko je pomenuo ovde Iznera.Pa da vidimo hladne glave sta su uradili DC reprezentativci.Izner je ispao u IW od Nadala u 4kolu a u Majamiju od Ferera u 3kolu.A Kveri je na IW ispao od Iznera u 3kolu a u Majamiju u 2kolu od Sardija.Rekoh ja,prosecni teniseri

borg

pre 14 godina

@nikola(3) da se razunijemo nikada nijesam bio navijac od roddicka,vas treci komentar je sasvim o.k.iako se sa nekim dijelovima ne slazem.nijesam bas siguran da je roddick igrao na wimbledonu bas povise svog nivoa,pogotovo ne ako uzmemo u obzir kako je razbio merreya.slazem se sa vama da ce dosta tesko do titule na us i ao,ali je i tamo uvijek opasan i nezgodan.nazalost i murrey i novak tesko mogu sta napravit kada federer igra na svom nivou.samo i federer je zasicen,slazem se sa vama on ce samo igrati za koji gs,mastersi,pa cak i atp lista vise nisu za njega puno bitni.u tome ide u prilog da ce ubrzo srusiti samprasov rekord od 286 nedelja.pozdrav

Nikola

pre 14 godina

@ Vladan R: Do RG, Nadal ne moze prestici Federera, iz prostog razloga jer brani 3 titule (Barselona, MK, Rim) i finale u Madridu. To bukvalno znaci da Nadal moze osvojiti ''samo'' 400 poena, koliko bi dobio ukoliko ode korak dalje u Madridu, tj osvoji ga, a pod uslovom da sve ovo prethodno navedeno odbrani. Nakon RGa su sanse male da Rafa bude prvi, tj postoje, ali ako RF ispadne npr u 1om, 2om kolu, a baviti se what if slucajevima-nema poente, tenis je danas totalno nepredvidiv. Nakon Wimbledona, sanse da Rafa bude prvi se povecavaju, jer je potreban samo mali kiks Federera (gubitak finala ga kosta 700-800 poena), a pritom su Nadalu u igri 2000 poena. Ponavljam, sve je to ''ako Fed ispadne, a Nadal osvoji...'', ali sanse postoje, posle RGa su male, nakon W se povecavaju. Slazem se da Nadal nema vise toliki kontinuitet, takodje nije vise toliko fizicki dominantan u odnosu na ostale...ipak, mislim da je kod Nadala mnogo veci problem manjak samopouzdanja. Mislim da su mu najvece sanse da kiksne u Madridu, tj da se preciznije izrazim-ostali igraci imaju vece sanse da ga ovde dobiju, jer je sljaka izuzetno brza, dosta brza u odnosu na MK, Rim, a narocito Barselonu, koja vazi za najsporiju na svetu.
@MM: Naravno da je Rodik jedan od uzih kandidata za osvajanje W, ali ja sam pricao u globalu za Slemove i masterse. Rodik je takodje jedan od favorita za osvajanje IW i Miamija, iz prostog razloga sto je betonska podloga, a oseca se kao kod kuce, ali to su 2/9 mastersa, a W je 1/4 Slema...Nisam rekao da je on totalni outsider gde god se pojavi, samo da u velikoj vecini slucajeva, on nije u uzoj konkurenciji za osvajanje titule. Slazem se da je jedan od faktora neosvajanja W 2009 cinjenica da je Fed ''ispalio'' 51 as, ali imaj na umu da je Rodik taj mec odigrao iznad svojih mogucnosti (imao je vise bekend vinera nego ikada u karijeri), a Fed tek prosecno, osim servisa.

Djoksa

pre 14 godina

Vidim da se svi raspisase o sansama pred pocetak sezone na mrvljenom crepu(sljaka).Pa da i ja nabacim koju.Ako Nole bude igrao kao prethodne sezone na sljaci,uzima 1 Masters sigurno.Sto se tice RG,jednom je Fed rekao da je to posebna ala.Ziva istina...

Mima

pre 14 godina

Ovo ko nije dovoljno dobar na sljaci se pokazalo varljivo, evo kako su u Dejvis kupu dosle ''vezare'' za sljaku Izner i Kveri i blago receno su nas izludeli. U dublu im nije ni trebao drugi Brajan, a sljaka i nije neutralisala servis Iznera. Plasim se da ne bude jos iznenadjenja, recimo Marej ''proigra'' sljaku (ako je psiha tj. pritisak javnosti u pitanju onda na sljaci ionako ne ocekuju mnogo od njega pa moze da se ''opusti''.) Drugo, ko bi rekao da ce Soderling prosle godine do finala, preko Nadala i Gonzalesa. Nadam se da ce se nasa ocekivanja ostvariti, ali nekako mi se sve cini jos neizvesnije...Sto kazu babe Boze zdravlja, a horoskop kaze da ce Nole da procveta tek u drugom delu godine.

MM

pre 14 godina

@Nikola (2)
Rodik definitivno spada u najuzu grupu kandidata za osvajanje Vimbldona. Covek je vec 3 puta igrao finale. Prosle godine je izgubio jer je Federer ispalio preko 50 asova. Ja verujem da ce Rodik da osvoji Vimbldon nekada, mozda cak i ove godine. Na ostalim turnirima se slazem da nema sanse, pogoto su mu sanse ravne nuli za osvajanje RG.

Vladan R

pre 14 godina

@ Nikola

Odlican kometar jedino sto ne verujem da ce Nadal preteci Federera posle W, i to iz dva razloga. Pod jedan Federer ne moze izgubiti mnogo bodova jer sto se bude blizio RG igrace sve bolje i bolje, a u tom slucaju samo ga Rafa moze dobiti na slajci, tako da mu polufinale ili finale na dva mastersa ne ginu a verovatno ce osvojiti i Estorilj. Ako tome dodam da ne vidim ko bi ga mogao dobiti na W onda je jasno da ce ostati na preko 10000 bodova. Sa druge strane Nadal ima velike rezerve jer nije ucestvovao na W a na RG brani simbolican broj bodova, ali je vise nego vidljivo da vise nema onaj kontinuitet u igri kada pre svega fizickom superiornoscu melje rivale, u delovima sezone kada je raspored gust. Na sljaci igra 4 turnira u pet nedelja, a onda nakon toga u nekih mesec i po RG i W. Jednostavno se bojim da mu se ne desi nesto slicno kao prosle godine, ne tako drasticno ali odredjen pad u formi svakako pitanje je samo kada, u toku masters turnira na sljaci na samom RG ili W za koji ni u kom slucaju ne verujem da moze osvojiti.

Oki

pre 14 godina

Kad se setim da je do skora pisalo:"Rafa i dalje drugi,Nole sve blizi"!!!da ce Bog pa ce od skora pisati:"Nole i dalje prvi,ostali sve dalje"!!!!

Nikola

pre 14 godina

@Borg: Pogresno ste razumeli ono sto sam napisao, a mozda je i delom moja krivica-stavljanje Rodika u isti kos sa Berdihom, Ljubicicem i sl. Naime, Rodika sam svrstao u kategoriju sa njima, samo zbog sledece cinjenice, ponovicu se-Da su barem 2/4 tenisera od vodece cetvorke u top formi, zaista mislim da bi Rodik imao vrlo male sanse da osvoji turnir, jer bi do titule morao pobediti 2 top 4 tenisera...Ne kazem da je to nemoguce, samo je malo verovatno, slozicete se. Ipak su Rafa, Fed, Endi i Novak znatno kompletniji teniseri od njega, a kada igraju u vrhunskoj formi...ostali imaju male sanse. Potpuno ste u pravu kada nabrajate Rodikove uspehe, on je trenutno 3i teniser, od aktivnih, po broju osvojenih turnira, ima Grend Slem titulu (US Open 2003) i jos 4 finala (3x Wimbledone + US Open) ), i naravno da je kvalitetan teniser, ali on jednostavno vise (zbog konkurencije) ne spada u uzu grupu favorita za osvajanje bilo kog GSa, a delom i turnira iz Masters serije...Pozdrav.

Djordjevic Marko, Nis

pre 14 godina

Do RGa,prva cetvorka brani sl.br.poena: Federer 1450, Novak 1810, Nadal 3100, Marej 550..Potpuno se slazem da je Fedu ove godine jedini cilj Calendar GS,tj.sva 4 GS, mislim da nece odbraniti titulu u Madridu..Do RGa,Nadal nema teorije da stigne Novaka,osim ako se vec dovoljno objasnjenja agonija sa servisom nastavi, i Novak ispadne u prvom ili drugom kolu sva 3 mastersa do RGa..Sa druge strane,mzoda se encete sloziti sa mnom,ali isto tako mislim da Nadal nece odbraniti sva 3 turnira, Monte Karlo,Barselonu i Rim,tu ce sigurno izgubiti odredjen br.poena, pa i ako osvoji Madrid,u najboljem slucaju ce ostati na istom broju poena..Od Mareja na sljaci nista ne ocekujem,u najboljem slucaju polufinale mastersa nekog..Ako zaista misli da postane br1 na kraju godine, Novak mora svu paznju da usredsredi na RG, da tempira formu,popravi servis(sem ako zaista ima ozbiljan problem sa ramenom,nadam se da nije tako),i da pokusa da stigne makar do finala RGa..da,makar do finala..u tom slucaju,posto brani samo 90 poena,bi dobio 1110 poena,i sa,recimo,polufinalem Wimbledona,da dobije jos 360(brani cetvrtfinale,360p), i tako se zaista priblizi Rogeru ili Rafi..Sa Nadalom i dalje nisam nacisto,evidentno je da daleko bolje igra nego pri kraju prosle godine,ali jos to nije onaj stari Rafa,rekao bih ovo sto sada gledamo je 75% STAROG nADALA..Ako se vrati u formu,vrlo je verovatno da ce biti prvi posle Wimbledona, jer UKUPNO na RGu i Wimbledonu Rafa brani samo 180 poena,sto je mizerno,a Fed 4000..Bice jako interesantno..Neko rece da DPa ne racuna na sljaci..Ne bih se slozio,setite se proslogdisnjeg polufinala sa Rogerom,i njega bih uvrstio ipak u konkurenciju za RG..Roger,pored osvajanja sva 4 GS,ima jos 1 cilj,ili barem bi trebalo da bude tako,a to je da ostane prvi DO Wimbledona, i tako srusi Samprasov rekord po ukupnom broju nedelja na prvom mestu..Suma sumarum:Novak bi morao da odbrani bodove sa mastersa do RGa,ili makar da izgubi sto je manje moguce bodova,i da stigne do finala RGa i polufinala Wimbledona,da bi se dao u poteru za No1,bice tesko,ali nadajmo se..Iako sam veliki Rogerov fan,mislim da ce jako tesko zavrsiti godinu na mestu br.1,jer koliko god GSovi bili znacajni, ipak se mora pokazati kvalitet i na makar 2-3 Mastersa,a nisam siguran da on ima i dalje motivacije za to..Videcemo,ceka nas jako uzbudljivo tenisko prolece:)Veliki pozz svim pravim ljubiteljima i POZNAVAOCIMA teniske igre u Srbij(ovo se narocito odnosi na "vamos rafice":))))

flower95

pre 14 godina

@(Nikola, 5. april 2010 13:54)

svaka cast....realno ocijenjeno....samo se ne bi bas slozila da ce nadal biti 1.poslije wimledona....ostala svaka ti je na mjestu....

borg

pre 14 godina

@nikola,odlican komentar,ali ipak mislim da grijesite kada roddicka izjednacavate sa berdychom ili ljubicicem.ipak roddick je osvajao gs turnire,i igrao vise finala,veliki broj polufinala i bezbroj cetvrtfinala,sto se naprimjer za berdicha,verdasca,ljubicica ne moze reci.iako nijesam roddickov navijac,moram priznati da je bio bolji na wimbledonu od federera,i imao je samo veliki maler,u polufinalu tog istog turnira razbio je murreya.prije toga pobjedjivao je navaka vise puta,i na gs turnirima.nekazem da je favorit,ali on moze uvijek do kraja,sto ovi od vas pomenuti nisu mogli.pozdrav

Zoran - Brzi

pre 14 godina

Novak izgleda nema više svoj cilj pošto je ostvario glavno uzeo je pare i tenis ga više ne zanima.Njime nažalost upravljaju tata i stric,a njima je u glavi samo biznis.Prvi može da bude ako Nadal polomi nogu a Federer ode u penziju.

Sarkastičan ali i objektivan

MM

pre 14 godina

Ja mislim da Nole ima realne sanse da bude No.1. ako bude igrao kako zna i ume na sljaci. Na primer, ako Nole osvoji RG i pobedi Fedexa u polufinalu, Nole dobije nekih 2000 poena a Federer gubi negde 1300 sto je dovoljno za prvo mesto. Doduse ne moze se bas racunati na titulu. Ali npr. na Wimbldon-u, moze da se desi da Rodik pobedi Federer-a u polufinalu ili cetvrtfinalu, pa da ovaj izgubi dosta poena. Rafa je prosle godine pre RG i Wimbldona bio ubdeljivo prvi, a videli smo sta se posle desilo. Tako da nikad se ne zna. Bitno je samo da se vrati onaj stari Nole!

borg

pre 14 godina

@predo dodao bih jos del potroa,koji je prosle godine igrao odlicno na rg,i samo je federer bio bolji,mislim da tennis nije puno kvalitetniji nego prosle godine,ipak rochus i berdych,ljubicic su u jednom kratkom veremenskom prostoru opasni,ali njima fali konstantnost da bi bili u istoj ligi sa novakom,nadalom,murreyem i ostalima.federer je ipak u zadnjih 6 godina klasa vise od ostalih.i po igri i po rezultatima.a i ranije su favoriri gubili u prvom kolu na mastersima,evo nekoliko primjera:federer 2007 u miamiu.novak na istom turniru 2008 poraz od andersona,iiiii.ne usudjujem se davati prognoze,sve je moguce,na listi federer brani najvise poena zakljucno sa usopenom,novak slijedi jer u drugoj polovini brani najvise poena,murrey i nadal imaju najbolje karte,ali njihova defanzivna igra nema beskrajan rok trajanja,ali sa malo srece,nadal je imao isuvise,evo nadala na prvom mjestu,igraca sa najslabijom igrom od prve cetvorke.pozdrav

rale@niksic

pre 14 godina

DA da, izgleda kao da je Noletu djed ostavio u amanet to 2. mjesto na ATP-u, pa treba racunati Nadala i ostale kako ce proci,da bi Novak zadrzao 2.mjesto. Vjeruje li iko da ce biti jednog dana 1. Ja mislim-mali broj njih. I ti sto vjeruju, vjeruju da ce biti 1. na nedjelju dana i to je to. Ipak,uzivali smo 90tih u igrama Monike Seles, koja je imala izuzetnu konkurenciju, gdje je tezila da bude najbolja teniserka svih vremena, a i dalje je medju 5 svih vremena po osvojenim titulama.
A koji je Novakov cilj? Da napuni dzepove ako ima kud vise? Na tome mu svaka chast, ali nadamo se da ce doci i njegova era da bude nepobjediv!

ivan

pre 14 godina

nadal ako odbrani sledeca tri turnira na sljaci,on moze da se nada i prvom mestu..jer setite se samo njegovih proslogodisnjih GS titula..nebrani mnogo poena..

d

pre 14 godina

ovako ce lista izgledat na kraju godine:

http://www.menstennisforums.com/showthread.php?t=155559

samo sto ce rafa biti umjesto roddicka. jer radi se o tome da kakva je lista nakon miamia bude u 90% slucajeva i na kraju godine.
uglavnom cilic 3.
a na enry listi je trenutno 9.
odkad je usao u top 10 tu je i ostao a bit ce to skoro puna 3 mjseca (jer je usao 1.2. a ostat ce barem do 19.04.)

Nikola

pre 14 godina

Odlicna pitanja od strane Predo-a :) Elem, sto se Mareja tice, nije toliko prob rucni zglob, koliko stanje u glavi. Decko je pod nenormalnim pritiskom od strane javnosti u V. Britaniji. Izgubio je finale AO, ne uzevsi ni set, sto ga je na neko vreme patosiralo. Usledila je sezona na US betonu, gde je on godinama unazad dominantan, a upravo tu je kiksnuo ove godine. Pitanje je koliko dugo ce biti u mentalnoj krizi, a svakako mu na ruku ne ide dolazak sljake, ipak najnepogodnija podloga za dizanje samopouzdanja...barem kada je Endi u pitanju. Nadal...pored Rodika, neko ko je najvise pokazao posle AO. Trudi se, krece se sasvim dobro, mada ne kao godinu dana ranije, sto rezultuje nesto vecim brojem neiznudjenih gresaka. Ipak to za sada, donekle kompenzuje agresivnijom igrom i vecim brojem vinera, samim tim. Njegov ipak najveci problem jeste samopouzdanje, tj. on vise od 9-10 meseci nije dobio nikoga iz top 10, ili ako jeste, svakako ne nikoga iz top 5. To je veliki problem za njega, jer je iz situacije da ga gotovo niko ne moze pobediti, dosao u situaciju da je on taj koji gubi...dosta cesce. Ono sto je ubedljivo najveci pokazatelj njegove poljuljane psihe, jeste cinjenica da u poslednje vreme gubi unapred dobijene meceve. Povede sa 1-0 i izgubi naredna 2 seta. Njemu ce i vise nego dobro doci sezona na sljaci. Iako sam Rogerov fan, ocekujem da ce Nadal zauzeti 1-o mesto nakon Wimbledona, osim ako se ne povredi. Inace, forma mu je u velikom usponu. Novak...mentalno nikad jaci. Fizicki-i vise nego dovoljno, osim par trzavica (mucnina na AO...). Najveci problem-servis. Ne znam da li je problem u povredejenom ramenu, ili menjanju tehnike serviranja. Ako je ovo drugo, onda to moze biti ozbiljan problem. Anu Ivanovic su treneri zbog slicnog pametovanja (menjanje servisa i sl) doveli u situaciju da ne zna da baci lopticu, kamoli nesto vise. Novak je ranije imam odlican servis, prosecnom brzinom 190km/h (+- 5km/h), a sada cim poveca brzinu servisa, primoran je da servira 2i servis, a tada je znatno teze igrati. On je poslednjih 8-9 meceva dobio na volju i misice, a to ne moze vecno da traje. Dakle, sve sto je potrebno je da se vrati starom nacinu serviranja (samim tim i igranja), narocito jer mu je servis na dolazecoj clay sezoni i vise nego potreban. Roger Federer-od pocetka 2008e, jedna od vecih enigmi u tenisu. Kada hoce, retko ko moze da ga pobedi, sve se pretvorilo u faktor volje. Sa jedne strane je iritantno to kalkulisanje u odabiru turnira, sto je jos gore-ulozeni trud na istima. Od prvog meca na bilo kom mastersu se moze zakljuciti da li je dosao da se zagreva ili da udje u finale. Sa druge strane, neko ko ima 29 godina, nema bas taj luksuz da juri broj turnira. Dakle, on veoma proracunato skracuje kalendar, i sve u cilju osvajanja sto vise GS-ova. Monte Karlo propusta jer smatra da se isto moze pripremiti i u Estorilu, gde ne brani ni jedan poen. (u Monte Karlu ne brani nista, takodje) Logika je jasna-zasto bi se ''klao'' sa top 5 teniserima, umarao bez potrebe, kad se na manjem turniru moze prosetati do titule, uz identicnu pripremljenost. (ponavljam, to vazi samo za njega, stvar je volje, a ne forme) Slabi rezultati na prethodna 2 mastersa (IW, Miami) su najvise rezultat preduge pauze zbog infekcije pluca, a i pitanje je sta bi uradio da pauze nije bilo, jer je cilj postignut-AO 2010. Zato on mnogo bolje igra na mastersima koji prethode GSu (Montreal, Sinsinati), nego na mastersima koji dolaze nakon istog (IW, Miami, Pariz, Sangaj-na kome nije ni ucestvovao)...Sto veci broj Slemova-to ce mu biti preokupacija u naredne 2-4 sezone koliko ce jos igrati, po mojoj proceni. Ostali, poput Delpa, Davidenka, Soderlinga, Verdaska...bez lazne skromnosti i potcenjivanja njihovog kvaliteta, njihova igra i rezultati umnogome zavise od forme vodece cetvorke. Jasno je kao dan, da ni Ljubicic, ni Rodik ne bi uzeli prosle masterse da su bar 2/4 vodeca tenisera igrala u svojoj prepoznatljivoj formi...ovako, ''dok macaka nema, misevi kolo vode''. Licno, veoma mi je drago zbog uspeha i Ljube i Rodika, a i Berdiha. Draze mi je da u top 20 vidim Berdiha, Ljubicica, Nalbandijana, Gaskea, Hasa, Ferera, Juznog, nego sezonce poput Sepija, Serre, Monaka, Melcera i sl. Nista protiv doticnih, ali se ipak zna sta je i bolje i lepse za tenis. Pozdrav svima.

aleksa sd

pre 14 godina

@ Predo
Predo uvek rado citam tvoje komentare i sa ovim se u potpunosti slazem sva pitanja koja si postavio su veoma interesantna i zanimljiva i tesko da bilo ko od nas moze da prognozira rasplet sezone na sljaci. No ipak pitanje koje nas najvise zanima je to da li ce Nole moci da ponovi rezultate od prosle sezone. Ja iskreno mislim da ce moci i ako servis popravi za nekih 30% mozda i uzme neki masters na sljaci ove sezone. Najveci problem ka ostvarenju tog cilja je svakako Nadal, ali kada se poglega njegova trnutna igra, a i njihovi medjusobni dueli na sljaci iz prosle sezone sve je otvoreno. Sto se Federera tice vrlo je jasno da coveka jednostavno ove sezone ne zanimaju Mastersi, vec samo GS-ovi tako da od njega ne treba ocekivati nista spektakularno do RG. Sto se ostalih tice tu pre svega mislim na Mareja, Del Potra, Rodika od njih ne treba nista ocekivati jer je sljaka podloga koja im najmanje odgovara. Moram da pomenem Davidenka koji bi bio da je zdrav jedan od glavnig favorita. Sveukupno gledano Noletu i Nadalu u ovom trenutku konkrencija ce biti samo Soderling, Gonzales i mozda David Ferer koji je specijalista sa sljaku.

Pujcek Puja

pre 14 godina

Jooooj, Nokice, ovaj ti se priblizava. A i Rodik trenira kao lud. Nadam se da si i ti nesto vezbao ovo vreme. Jer ako nisi, ode Nokica u persun.

Djoksa

pre 14 godina

Krece sezona sljake a tu Nole do RG brani 1810poena.Za turnir u MKtrazio je i dobio wc Mari(ugrozeno mu je 4-to mesto od D.Potra koji ce ucestvovati).Nisu prijavljeni Fed i Rodik.Nadam se da je Nole pametno iskoristio ovaj neplan. god. odmor u sred sezone.

Dylan Dog

pre 14 godina

@Predo

Puno pitanja, na koja bih i ja rado voleo da čujem odgovore :).

U svakom slučaju, ako ništa drugo, vreme će nam sve reći.

Predo

pre 14 godina

Dosli smo u situaciju da je svaka prognoza neizvjesna, jer postoji mnogo vise pitanja nego odgovora. Glavno pitanje je vezano za Nadala. Da li je ponovo obnovio povredu koljena? On je jedini od "velike cetvorke" pokazao kakvu takvu formu i odigrao dva polufinala, ali i pokazao prilicnu nemoc u tim polufinalima i nije se kretao onako, kako se od njega ocekivalo. Ima li NOvak Djokovic neki problem sa ramenom ili je i dalje u pitanju promjena nacina serviranja nacina igre uopste, koja jos nije legla na svoje. Nije se bas proslavio ni na Beogradskoj sljaci, ali je pokazao veliku zelju. Marej ni ranije nije imao velikog uspjeha na sljaci, a sada se postavlja pitanje da li je njegovo problem sa rucnim zglobom postao hronican, sto bitno utice na njegovo samopouzdanje. I na kraju, sta planira Federer? Zasto je odustao od Monte Karla i da li su njegov jedini cilj ove godine samo Grand Slamovi. Od igraca, koji su nesto pokazali u Americi tesko da mozemo ocekivati nesto vise na sljaci, pogotovo od Rodika, Berdiha i Ljubicica, mozda nesto vise od Soderlinga i Verdaska. Dosadasnja sezona je vrlo zanimljiva, ali ne pretjerano kvalitetna. Sto se Djokovica tice, ne bude li ostvario dobre rezultate u narednom periodu, u drugoj polovini godine, kada brani veliki broj poena bi mogao izgubiti ne samo drugo, nego i trece i cetvrto mjesto na ATP listi.

lazar/britanija

pre 14 godina

ovu su sledeci turniri noleta:

12.04.2010
Monte-Carlo Rolex Masters (Monte Carlo, Monaco)/2.543.750 €

26.04.2010
Internazionali BNL di Italia (Rome, Italy)/2.750.000 €

03.05.2010
Serbia Open (Belgrade, Serbia)/424.950 €

10.05.2010
Mutua Madrileña Madrid Open (Madrid, Spain)/3.700.000 €

znaci za nepunih mesec brani, dva finala, jedno polufinale (sva tri mastersa) i osvojen turnir u bg! (samo nadal brani vise poena jer je na tim turnirima cak tri puta dobio noleta) a kad to zavrsi sledi 23.05.2010
Roland Garros (Paris, France) 2. ili 3. runda mislim!

od srca mu zelim da ponovi uspeh iz zadnje godine, ali mislim da ce biti veoma, veoma tesko jer brani gomilu poena (1810-ako sam dobro izracunao) osim na rg-u (90)! prosle godine nakon sezone na sljaci je bio tolko iscrpljen da se tek pre severno-americke turneje sastavio! u svakom slucaju sa nestrpljenjem cekam sezonu na sljaci, imam poverenja u noleta, pa da vidimo kako stvari stoje sa nadalom, murreyem, federerom, gonzalesom na sljaci. u del potra, roddicka i söderlinga nemam poverenje sto se tice sljake ove godine!

sto se tice tipse i viktora, sta da kazem, mislim da su trece mozda cetvrte runde gore navedenih turnira njihov maksimum. ipak se nadam da ce janko da eksplodira kao pri kraju zadnje godina jer sa njim se nikad ne zna!

Predo

pre 14 godina

Dosli smo u situaciju da je svaka prognoza neizvjesna, jer postoji mnogo vise pitanja nego odgovora. Glavno pitanje je vezano za Nadala. Da li je ponovo obnovio povredu koljena? On je jedini od "velike cetvorke" pokazao kakvu takvu formu i odigrao dva polufinala, ali i pokazao prilicnu nemoc u tim polufinalima i nije se kretao onako, kako se od njega ocekivalo. Ima li NOvak Djokovic neki problem sa ramenom ili je i dalje u pitanju promjena nacina serviranja nacina igre uopste, koja jos nije legla na svoje. Nije se bas proslavio ni na Beogradskoj sljaci, ali je pokazao veliku zelju. Marej ni ranije nije imao velikog uspjeha na sljaci, a sada se postavlja pitanje da li je njegovo problem sa rucnim zglobom postao hronican, sto bitno utice na njegovo samopouzdanje. I na kraju, sta planira Federer? Zasto je odustao od Monte Karla i da li su njegov jedini cilj ove godine samo Grand Slamovi. Od igraca, koji su nesto pokazali u Americi tesko da mozemo ocekivati nesto vise na sljaci, pogotovo od Rodika, Berdiha i Ljubicica, mozda nesto vise od Soderlinga i Verdaska. Dosadasnja sezona je vrlo zanimljiva, ali ne pretjerano kvalitetna. Sto se Djokovica tice, ne bude li ostvario dobre rezultate u narednom periodu, u drugoj polovini godine, kada brani veliki broj poena bi mogao izgubiti ne samo drugo, nego i trece i cetvrto mjesto na ATP listi.

lazar/britanija

pre 14 godina

ovu su sledeci turniri noleta:

12.04.2010
Monte-Carlo Rolex Masters (Monte Carlo, Monaco)/2.543.750 €

26.04.2010
Internazionali BNL di Italia (Rome, Italy)/2.750.000 €

03.05.2010
Serbia Open (Belgrade, Serbia)/424.950 €

10.05.2010
Mutua Madrileña Madrid Open (Madrid, Spain)/3.700.000 €

znaci za nepunih mesec brani, dva finala, jedno polufinale (sva tri mastersa) i osvojen turnir u bg! (samo nadal brani vise poena jer je na tim turnirima cak tri puta dobio noleta) a kad to zavrsi sledi 23.05.2010
Roland Garros (Paris, France) 2. ili 3. runda mislim!

od srca mu zelim da ponovi uspeh iz zadnje godine, ali mislim da ce biti veoma, veoma tesko jer brani gomilu poena (1810-ako sam dobro izracunao) osim na rg-u (90)! prosle godine nakon sezone na sljaci je bio tolko iscrpljen da se tek pre severno-americke turneje sastavio! u svakom slucaju sa nestrpljenjem cekam sezonu na sljaci, imam poverenja u noleta, pa da vidimo kako stvari stoje sa nadalom, murreyem, federerom, gonzalesom na sljaci. u del potra, roddicka i söderlinga nemam poverenje sto se tice sljake ove godine!

sto se tice tipse i viktora, sta da kazem, mislim da su trece mozda cetvrte runde gore navedenih turnira njihov maksimum. ipak se nadam da ce janko da eksplodira kao pri kraju zadnje godina jer sa njim se nikad ne zna!

Nikola

pre 14 godina

Odlicna pitanja od strane Predo-a :) Elem, sto se Mareja tice, nije toliko prob rucni zglob, koliko stanje u glavi. Decko je pod nenormalnim pritiskom od strane javnosti u V. Britaniji. Izgubio je finale AO, ne uzevsi ni set, sto ga je na neko vreme patosiralo. Usledila je sezona na US betonu, gde je on godinama unazad dominantan, a upravo tu je kiksnuo ove godine. Pitanje je koliko dugo ce biti u mentalnoj krizi, a svakako mu na ruku ne ide dolazak sljake, ipak najnepogodnija podloga za dizanje samopouzdanja...barem kada je Endi u pitanju. Nadal...pored Rodika, neko ko je najvise pokazao posle AO. Trudi se, krece se sasvim dobro, mada ne kao godinu dana ranije, sto rezultuje nesto vecim brojem neiznudjenih gresaka. Ipak to za sada, donekle kompenzuje agresivnijom igrom i vecim brojem vinera, samim tim. Njegov ipak najveci problem jeste samopouzdanje, tj. on vise od 9-10 meseci nije dobio nikoga iz top 10, ili ako jeste, svakako ne nikoga iz top 5. To je veliki problem za njega, jer je iz situacije da ga gotovo niko ne moze pobediti, dosao u situaciju da je on taj koji gubi...dosta cesce. Ono sto je ubedljivo najveci pokazatelj njegove poljuljane psihe, jeste cinjenica da u poslednje vreme gubi unapred dobijene meceve. Povede sa 1-0 i izgubi naredna 2 seta. Njemu ce i vise nego dobro doci sezona na sljaci. Iako sam Rogerov fan, ocekujem da ce Nadal zauzeti 1-o mesto nakon Wimbledona, osim ako se ne povredi. Inace, forma mu je u velikom usponu. Novak...mentalno nikad jaci. Fizicki-i vise nego dovoljno, osim par trzavica (mucnina na AO...). Najveci problem-servis. Ne znam da li je problem u povredejenom ramenu, ili menjanju tehnike serviranja. Ako je ovo drugo, onda to moze biti ozbiljan problem. Anu Ivanovic su treneri zbog slicnog pametovanja (menjanje servisa i sl) doveli u situaciju da ne zna da baci lopticu, kamoli nesto vise. Novak je ranije imam odlican servis, prosecnom brzinom 190km/h (+- 5km/h), a sada cim poveca brzinu servisa, primoran je da servira 2i servis, a tada je znatno teze igrati. On je poslednjih 8-9 meceva dobio na volju i misice, a to ne moze vecno da traje. Dakle, sve sto je potrebno je da se vrati starom nacinu serviranja (samim tim i igranja), narocito jer mu je servis na dolazecoj clay sezoni i vise nego potreban. Roger Federer-od pocetka 2008e, jedna od vecih enigmi u tenisu. Kada hoce, retko ko moze da ga pobedi, sve se pretvorilo u faktor volje. Sa jedne strane je iritantno to kalkulisanje u odabiru turnira, sto je jos gore-ulozeni trud na istima. Od prvog meca na bilo kom mastersu se moze zakljuciti da li je dosao da se zagreva ili da udje u finale. Sa druge strane, neko ko ima 29 godina, nema bas taj luksuz da juri broj turnira. Dakle, on veoma proracunato skracuje kalendar, i sve u cilju osvajanja sto vise GS-ova. Monte Karlo propusta jer smatra da se isto moze pripremiti i u Estorilu, gde ne brani ni jedan poen. (u Monte Karlu ne brani nista, takodje) Logika je jasna-zasto bi se ''klao'' sa top 5 teniserima, umarao bez potrebe, kad se na manjem turniru moze prosetati do titule, uz identicnu pripremljenost. (ponavljam, to vazi samo za njega, stvar je volje, a ne forme) Slabi rezultati na prethodna 2 mastersa (IW, Miami) su najvise rezultat preduge pauze zbog infekcije pluca, a i pitanje je sta bi uradio da pauze nije bilo, jer je cilj postignut-AO 2010. Zato on mnogo bolje igra na mastersima koji prethode GSu (Montreal, Sinsinati), nego na mastersima koji dolaze nakon istog (IW, Miami, Pariz, Sangaj-na kome nije ni ucestvovao)...Sto veci broj Slemova-to ce mu biti preokupacija u naredne 2-4 sezone koliko ce jos igrati, po mojoj proceni. Ostali, poput Delpa, Davidenka, Soderlinga, Verdaska...bez lazne skromnosti i potcenjivanja njihovog kvaliteta, njihova igra i rezultati umnogome zavise od forme vodece cetvorke. Jasno je kao dan, da ni Ljubicic, ni Rodik ne bi uzeli prosle masterse da su bar 2/4 vodeca tenisera igrala u svojoj prepoznatljivoj formi...ovako, ''dok macaka nema, misevi kolo vode''. Licno, veoma mi je drago zbog uspeha i Ljube i Rodika, a i Berdiha. Draze mi je da u top 20 vidim Berdiha, Ljubicica, Nalbandijana, Gaskea, Hasa, Ferera, Juznog, nego sezonce poput Sepija, Serre, Monaka, Melcera i sl. Nista protiv doticnih, ali se ipak zna sta je i bolje i lepse za tenis. Pozdrav svima.

Djoksa

pre 14 godina

Krece sezona sljake a tu Nole do RG brani 1810poena.Za turnir u MKtrazio je i dobio wc Mari(ugrozeno mu je 4-to mesto od D.Potra koji ce ucestvovati).Nisu prijavljeni Fed i Rodik.Nadam se da je Nole pametno iskoristio ovaj neplan. god. odmor u sred sezone.

Djordjevic Marko, Nis

pre 14 godina

Do RGa,prva cetvorka brani sl.br.poena: Federer 1450, Novak 1810, Nadal 3100, Marej 550..Potpuno se slazem da je Fedu ove godine jedini cilj Calendar GS,tj.sva 4 GS, mislim da nece odbraniti titulu u Madridu..Do RGa,Nadal nema teorije da stigne Novaka,osim ako se vec dovoljno objasnjenja agonija sa servisom nastavi, i Novak ispadne u prvom ili drugom kolu sva 3 mastersa do RGa..Sa druge strane,mzoda se encete sloziti sa mnom,ali isto tako mislim da Nadal nece odbraniti sva 3 turnira, Monte Karlo,Barselonu i Rim,tu ce sigurno izgubiti odredjen br.poena, pa i ako osvoji Madrid,u najboljem slucaju ce ostati na istom broju poena..Od Mareja na sljaci nista ne ocekujem,u najboljem slucaju polufinale mastersa nekog..Ako zaista misli da postane br1 na kraju godine, Novak mora svu paznju da usredsredi na RG, da tempira formu,popravi servis(sem ako zaista ima ozbiljan problem sa ramenom,nadam se da nije tako),i da pokusa da stigne makar do finala RGa..da,makar do finala..u tom slucaju,posto brani samo 90 poena,bi dobio 1110 poena,i sa,recimo,polufinalem Wimbledona,da dobije jos 360(brani cetvrtfinale,360p), i tako se zaista priblizi Rogeru ili Rafi..Sa Nadalom i dalje nisam nacisto,evidentno je da daleko bolje igra nego pri kraju prosle godine,ali jos to nije onaj stari Rafa,rekao bih ovo sto sada gledamo je 75% STAROG nADALA..Ako se vrati u formu,vrlo je verovatno da ce biti prvi posle Wimbledona, jer UKUPNO na RGu i Wimbledonu Rafa brani samo 180 poena,sto je mizerno,a Fed 4000..Bice jako interesantno..Neko rece da DPa ne racuna na sljaci..Ne bih se slozio,setite se proslogdisnjeg polufinala sa Rogerom,i njega bih uvrstio ipak u konkurenciju za RG..Roger,pored osvajanja sva 4 GS,ima jos 1 cilj,ili barem bi trebalo da bude tako,a to je da ostane prvi DO Wimbledona, i tako srusi Samprasov rekord po ukupnom broju nedelja na prvom mestu..Suma sumarum:Novak bi morao da odbrani bodove sa mastersa do RGa,ili makar da izgubi sto je manje moguce bodova,i da stigne do finala RGa i polufinala Wimbledona,da bi se dao u poteru za No1,bice tesko,ali nadajmo se..Iako sam veliki Rogerov fan,mislim da ce jako tesko zavrsiti godinu na mestu br.1,jer koliko god GSovi bili znacajni, ipak se mora pokazati kvalitet i na makar 2-3 Mastersa,a nisam siguran da on ima i dalje motivacije za to..Videcemo,ceka nas jako uzbudljivo tenisko prolece:)Veliki pozz svim pravim ljubiteljima i POZNAVAOCIMA teniske igre u Srbij(ovo se narocito odnosi na "vamos rafice":))))

Dylan Dog

pre 14 godina

@Predo

Puno pitanja, na koja bih i ja rado voleo da čujem odgovore :).

U svakom slučaju, ako ništa drugo, vreme će nam sve reći.

aleksa sd

pre 14 godina

@ Predo
Predo uvek rado citam tvoje komentare i sa ovim se u potpunosti slazem sva pitanja koja si postavio su veoma interesantna i zanimljiva i tesko da bilo ko od nas moze da prognozira rasplet sezone na sljaci. No ipak pitanje koje nas najvise zanima je to da li ce Nole moci da ponovi rezultate od prosle sezone. Ja iskreno mislim da ce moci i ako servis popravi za nekih 30% mozda i uzme neki masters na sljaci ove sezone. Najveci problem ka ostvarenju tog cilja je svakako Nadal, ali kada se poglega njegova trnutna igra, a i njihovi medjusobni dueli na sljaci iz prosle sezone sve je otvoreno. Sto se Federera tice vrlo je jasno da coveka jednostavno ove sezone ne zanimaju Mastersi, vec samo GS-ovi tako da od njega ne treba ocekivati nista spektakularno do RG. Sto se ostalih tice tu pre svega mislim na Mareja, Del Potra, Rodika od njih ne treba nista ocekivati jer je sljaka podloga koja im najmanje odgovara. Moram da pomenem Davidenka koji bi bio da je zdrav jedan od glavnig favorita. Sveukupno gledano Noletu i Nadalu u ovom trenutku konkrencija ce biti samo Soderling, Gonzales i mozda David Ferer koji je specijalista sa sljaku.

ivan

pre 14 godina

nadal ako odbrani sledeca tri turnira na sljaci,on moze da se nada i prvom mestu..jer setite se samo njegovih proslogodisnjih GS titula..nebrani mnogo poena..

Oki

pre 14 godina

Kad se setim da je do skora pisalo:"Rafa i dalje drugi,Nole sve blizi"!!!da ce Bog pa ce od skora pisati:"Nole i dalje prvi,ostali sve dalje"!!!!

Zoran - Brzi

pre 14 godina

Novak izgleda nema više svoj cilj pošto je ostvario glavno uzeo je pare i tenis ga više ne zanima.Njime nažalost upravljaju tata i stric,a njima je u glavi samo biznis.Prvi može da bude ako Nadal polomi nogu a Federer ode u penziju.

Sarkastičan ali i objektivan

Pujcek Puja

pre 14 godina

Jooooj, Nokice, ovaj ti se priblizava. A i Rodik trenira kao lud. Nadam se da si i ti nesto vezbao ovo vreme. Jer ako nisi, ode Nokica u persun.

Nikola

pre 14 godina

@Borg: Pogresno ste razumeli ono sto sam napisao, a mozda je i delom moja krivica-stavljanje Rodika u isti kos sa Berdihom, Ljubicicem i sl. Naime, Rodika sam svrstao u kategoriju sa njima, samo zbog sledece cinjenice, ponovicu se-Da su barem 2/4 tenisera od vodece cetvorke u top formi, zaista mislim da bi Rodik imao vrlo male sanse da osvoji turnir, jer bi do titule morao pobediti 2 top 4 tenisera...Ne kazem da je to nemoguce, samo je malo verovatno, slozicete se. Ipak su Rafa, Fed, Endi i Novak znatno kompletniji teniseri od njega, a kada igraju u vrhunskoj formi...ostali imaju male sanse. Potpuno ste u pravu kada nabrajate Rodikove uspehe, on je trenutno 3i teniser, od aktivnih, po broju osvojenih turnira, ima Grend Slem titulu (US Open 2003) i jos 4 finala (3x Wimbledone + US Open) ), i naravno da je kvalitetan teniser, ali on jednostavno vise (zbog konkurencije) ne spada u uzu grupu favorita za osvajanje bilo kog GSa, a delom i turnira iz Masters serije...Pozdrav.

borg

pre 14 godina

@nikola,odlican komentar,ali ipak mislim da grijesite kada roddicka izjednacavate sa berdychom ili ljubicicem.ipak roddick je osvajao gs turnire,i igrao vise finala,veliki broj polufinala i bezbroj cetvrtfinala,sto se naprimjer za berdicha,verdasca,ljubicica ne moze reci.iako nijesam roddickov navijac,moram priznati da je bio bolji na wimbledonu od federera,i imao je samo veliki maler,u polufinalu tog istog turnira razbio je murreya.prije toga pobjedjivao je navaka vise puta,i na gs turnirima.nekazem da je favorit,ali on moze uvijek do kraja,sto ovi od vas pomenuti nisu mogli.pozdrav

Vladan R

pre 14 godina

@ Nikola

Odlican kometar jedino sto ne verujem da ce Nadal preteci Federera posle W, i to iz dva razloga. Pod jedan Federer ne moze izgubiti mnogo bodova jer sto se bude blizio RG igrace sve bolje i bolje, a u tom slucaju samo ga Rafa moze dobiti na slajci, tako da mu polufinale ili finale na dva mastersa ne ginu a verovatno ce osvojiti i Estorilj. Ako tome dodam da ne vidim ko bi ga mogao dobiti na W onda je jasno da ce ostati na preko 10000 bodova. Sa druge strane Nadal ima velike rezerve jer nije ucestvovao na W a na RG brani simbolican broj bodova, ali je vise nego vidljivo da vise nema onaj kontinuitet u igri kada pre svega fizickom superiornoscu melje rivale, u delovima sezone kada je raspored gust. Na sljaci igra 4 turnira u pet nedelja, a onda nakon toga u nekih mesec i po RG i W. Jednostavno se bojim da mu se ne desi nesto slicno kao prosle godine, ne tako drasticno ali odredjen pad u formi svakako pitanje je samo kada, u toku masters turnira na sljaci na samom RG ili W za koji ni u kom slucaju ne verujem da moze osvojiti.

ja

pre 14 godina

@Janković
Nema tu nikakvih rupa u listama.
Ocigledno pogresno posmatras stvari. Lista predstavlja rezultate napravljene za poslednjih 365 dana. Dakle na kraju godine predstavlja rezultate ostvarene u toj godini. Evo na primer Djokovic ima 7700 bodova., ali od tih bodova je 1220 bodova iz ove godine i oko 5800 bodova iz prosle godine. U prevodu ako do kraja godine ne bi odigrao vise ni jedan turnir ili ne bi zaradio ni jedan bod, na kraju ove godine bi imao samo tih 1220 bodova, sto bi mu bilo dovoljno da bude otprilike na 35. mestu u drustvu nasih Janka i Viktora.
Isto tako i Nadal ove godine ima zaradjeno 1300 bodova, odnosno 80 bodova vise od Novaka.
Tih 2000 bodova koje bi Nadal mogao da osvoji na Wimbldonu, Novak bi lako mogao da nadoknadi na nekim drugim turnirima. U poslednje 3 godine Novak konstantno osvaja vise bodova od Nadala na turnirima na tvrdim podlogama, ali je Nadal ipak bio ispred njega, zbog silinih titula na sljaci i dobrih rezultata na Wimbldonu.
Cak mu ni ti rezultati ne bi bili dovoljni da bude ispred Novaka da Novak nije kiksao na gren slemovima.
Seti se 2008. i Novakovo ispadanje u drugom kolu Wimbldona od Safina. Prosle godine je na Wimbldonu napravio hajde da kazem solidan rezultat cetvrtfinale, ali je zato ispao u trecem kolu na RG.
Na gren slemovima se znacajniji bodovi uzimaju od polufinala pa na dalje. Polufinale donosi 720, finale 1200 i titula 2000 bodova.
Novakovo cetvrtfinale Wimbldona vredi jedva nesto vise od titule na turniru u Beogradu. Dakle svi dobri rezultati tokom cele godine mogu da se pokvare samo jednim losim rezultatom na nekom od gren slemova. I obrnuto, svi losi rezultati tokom cele godine mogu lako da se poprave sa samo jednim ili dva dobra rezultata na gren slemovima.
Postoje 2 vrste igraca. Jedni koji konstantno igraju dobro i prave konstantne rezultate tokom cele godine i drugi koji u jednom periodu naprave dobre rezultate, a u ostalom delu godine uglavnom mnogo losije.
Kod ovih drugih su mnogo vece i mnogo cesce oscilacije na listi.
Tako je na primer prosle godine Rus Kunjicin za samo 7 dana pao za 70 mesta na listi sa 46. na 116. poziciju, jer je polovinu bodova koje je imao zaradio samo na jednom turniru u Moskvi 2008.
Slicno je i nasa Ana pre petnaestak dana pala na listi za 31 poziciju posle samo jednog turnira. Polovina bodova koje je u tom trenutku imala, su joj bili iz proslogodisnjeg finala IW. Cim nije odbranila to finale i pad je bio neizbezan. Ovo pominjanje Kim i Enan takodje nema nikakve veze sa nekim rupama u listi. Ne bi ni one napredovale tako brzo, da u pitanju nisu kvalitetne igracice koje osvajaju turnire i sa lakocom stizu do finala. Kim je od povratka odigrala 8 turnira i osvojila 3 titule, od cega jednu gren slem. Enan odigrala 4 turnira, a od toga 2 puta bila u finalu (jednom na gren slemu) i u jednom polufinalu.
Vecina teniserki takve rezultate ne moze da napravi ni za 20 odigranih turnira, a ne za 5-6 koliko su one odigrale.
Zbog toga njih dve brzo napreduju na listi.
Imas i drugi slucaj Mariju Sharapovu koja je pauzirala skoro 10 meseci, dakle 10 meseci nije branila nikakve bodove. Medjutim nakon skoro godinu dana jedva je dosla do 15. mesta, posto je za tih godinu dana osvojila samo turnir u Tokiu i igrala finale Toronta.
Jednostavno posle 12 meseci igranja lista pokaze realnu poziciju nekog tenisera. Ako teniser igra dobro bice prvi cak i da brani 15000 bodova.
S druge strane moze igrac da ne brani ni jedan jedini bod, ako nije dovoljno dobar, nece stici ni do prvih 10.

Ove godine se ne moze ni pretpostaviti kakav ce poredak biti. Za sada su se samo Rodik i Federer malo izdvojili. Rodik ima 2400, a Federer 2200 bodova. Iza njih sledi jos 9 tenisera koji imaju od 1000 do 1400 bodova.
Videcemo sta ce se desavati u nastavku sezone. Tek je prosla jedna cetvrtina i ima jos puno da se igra do kraja godine. Za opstanak u prvih 10 potrebno je bar 3000 bodova, za opstanak u prvih 5 bar 6000. Za sada ni jedan igrac od ovih 11 nije obezbedio nista vise do opstanka u prvih 30.
Cak i Federer koji je prvi, kada bi sada prestao da igra ili poceo da redovno ispada u prvim kolima na turnirima, na kraju godine bi zavrsio negde blizu tridesetog mesta. Dakle tenis se neprestano igra. Bodovi se neprestano zradjuju igranjem meceva i pobedjivanjem i ko na kraju godine bude najuspesni taj ce i biti prvi.
Sto se Nadala tice on za pocetak treba da odbrani ovih 3100 bodova koje brani na sljaci. Ako u tome uspe onda moze da se nada povratku na drugo mesto posle Wimbldona. U suprotnom moze da se vec do Rolan Garrosa nadje na nekoj osmoj poziciji, a ako se to desi onda nece razmisljati o 2. mestu, vec o povratku u prvih 5.
Prethodna 2 velika turnira nisu nista nagovestila kako ce se odvijati stvari ove godine. U polufinalima i finalima igraci kao sto su Ljubicic, Soderling, Berdih, Rodik. Nije bilo Davidenka i Del Potra zbog povreda. Djokovic i Marej igrali lose, Federer nezainteresovan.
Svi ocekuju da njih 5-6 pocnu ozbiljnije da igraju, pa da onda vidimo kakav je pravi odnos snaga.
Kad bi gledali pocetak ove godine i isli po onoj narodnoj "po jutru se dan poznaje", ovu godinu bi Rodik zavrsio na prvom mestu, Fderer na drugom, a Cilic na trecem.
Da li neko veruje u takav razvoj dogadjaja???
Ja licno ne verujem.

Tek treba da vidimo i saznamo da li je i ko od ovih igraca iz vrha u igrackoj krizi.
Mozda je to Djokovic, mozda Marej, Mozda Nadal, a mozda i Federer. Posle 2 losa turnira ne moze se ni za jednog od njih tvrditi tako nesto.
Ovo je kao neka kosarkaska utakmica u kojoj je odigrana tek jedna cetvrtina. Tesko je posle te jedne cetvrtine prognozirati pobednika. Pobednik se nekad nasluti na poluvremenu, a nekad se ne zna ni do poslednje sekunde.

MM

pre 14 godina

Ja mislim da Nole ima realne sanse da bude No.1. ako bude igrao kako zna i ume na sljaci. Na primer, ako Nole osvoji RG i pobedi Fedexa u polufinalu, Nole dobije nekih 2000 poena a Federer gubi negde 1300 sto je dovoljno za prvo mesto. Doduse ne moze se bas racunati na titulu. Ali npr. na Wimbldon-u, moze da se desi da Rodik pobedi Federer-a u polufinalu ili cetvrtfinalu, pa da ovaj izgubi dosta poena. Rafa je prosle godine pre RG i Wimbldona bio ubdeljivo prvi, a videli smo sta se posle desilo. Tako da nikad se ne zna. Bitno je samo da se vrati onaj stari Nole!

Nikola

pre 14 godina

@ Vladan R: Do RG, Nadal ne moze prestici Federera, iz prostog razloga jer brani 3 titule (Barselona, MK, Rim) i finale u Madridu. To bukvalno znaci da Nadal moze osvojiti ''samo'' 400 poena, koliko bi dobio ukoliko ode korak dalje u Madridu, tj osvoji ga, a pod uslovom da sve ovo prethodno navedeno odbrani. Nakon RGa su sanse male da Rafa bude prvi, tj postoje, ali ako RF ispadne npr u 1om, 2om kolu, a baviti se what if slucajevima-nema poente, tenis je danas totalno nepredvidiv. Nakon Wimbledona, sanse da Rafa bude prvi se povecavaju, jer je potreban samo mali kiks Federera (gubitak finala ga kosta 700-800 poena), a pritom su Nadalu u igri 2000 poena. Ponavljam, sve je to ''ako Fed ispadne, a Nadal osvoji...'', ali sanse postoje, posle RGa su male, nakon W se povecavaju. Slazem se da Nadal nema vise toliki kontinuitet, takodje nije vise toliko fizicki dominantan u odnosu na ostale...ipak, mislim da je kod Nadala mnogo veci problem manjak samopouzdanja. Mislim da su mu najvece sanse da kiksne u Madridu, tj da se preciznije izrazim-ostali igraci imaju vece sanse da ga ovde dobiju, jer je sljaka izuzetno brza, dosta brza u odnosu na MK, Rim, a narocito Barselonu, koja vazi za najsporiju na svetu.
@MM: Naravno da je Rodik jedan od uzih kandidata za osvajanje W, ali ja sam pricao u globalu za Slemove i masterse. Rodik je takodje jedan od favorita za osvajanje IW i Miamija, iz prostog razloga sto je betonska podloga, a oseca se kao kod kuce, ali to su 2/9 mastersa, a W je 1/4 Slema...Nisam rekao da je on totalni outsider gde god se pojavi, samo da u velikoj vecini slucajeva, on nije u uzoj konkurenciji za osvajanje titule. Slazem se da je jedan od faktora neosvajanja W 2009 cinjenica da je Fed ''ispalio'' 51 as, ali imaj na umu da je Rodik taj mec odigrao iznad svojih mogucnosti (imao je vise bekend vinera nego ikada u karijeri), a Fed tek prosecno, osim servisa.

Nikola

pre 14 godina

@Borg: Nisam ni pomislio da ste Roddickov navijac, te pristrasni povodom njega, jasno mi je da iznosite svoje misljenje. Vi smatrate da Nadal, Murray i Novak nisu kvalitetniji igraci od Roddicka, i postujem vase misljenje. Ja cu pak biti dovoljno smeo (neko ce pomisliti i bezobrazan) da kazem da su pomenuta 3 igraca za klasu ispred Roddicka. Ako svakog od pomenutih igraca predstavimo kao zbir teniskih elemenata (ili udaraca), evo sta dobijamo, grubo i matematicki govoreci: psiha+forhend+bekend+servis+kretanje+volej. Ako izuzmemo servis (mada se mnogi ni tu ne bi slozili), u kojima od pomenutih elemenata je Roddick ispred Nadala, Djokovica i Murraya?Ima jak servis i dobar forhend, tesko nesto iznad toga. Pritom, govorim o Roddicku u globalu, ne vezujem se za neki mec ili turnir posebno. Da, on jeste dosta popravio igru, ali ni blizu toga da parira bilo kome od top 4 tenisera, kada su oni u punoj formi. I sam Roddick je nedavno izjavio da mu je drago sto mu je Stefanki pomogao oko bekenda, te mu ovaj udarac ne sluzi vise samo za vracanje loptice u igru. Do juce Roddick nije mogao da se uzda u svoj bekend kao ofanzivno oruzje, danas delimicno moze. Forhend? Tek prosecan. Snazan, ali nista vise od toga, pa vecina njegovih forhenda ide po sredini terena. Ne bih dalje ulazio u analizu Roddickove igre, cinjenica je da je on veliki radnik i borac i da ima blizu 30 titula, duplo vise i od Djokovica i od Murraya...takodje je cinjenica da od tih 30 titula, 'samo' 5 je sa najvecih turnira (1 GS + 4 Mastersa). A Djokovic i Murray? Takodje po 5 Masters turnira (+ - 1 masters), a profesionalno se bave tenisom skoro duplo manje od Roddicka. Ne potcenjujem Roddickov uspeh, jednostavno je tako, top 4 tenisera su za klasu ispred ostalih. I tu mislim na talenat + prikazana igra, dakle oba ukombinovano. Ja bih voleo da se rezultati u tenisu vise poklapaju sa talentom tenisera, ali u vecini slucajeva nije tako. (Inace bi Gasquet, Nalbandian, Monfils, Tipsarevic, Safin itd bili mnogo vise nego sto jesu) Pomenuli ste da je Nadal na neki nacin imao srece i iskoristio blagi sunovrat ostalih tenisera...Bez uvrede, ali potpuno je besmisleno baviti se takvim analizama, inace bi pod velikim znakom pitanja bila mega uspesna 2009a sezona Rogera Federera, i mnoge ostale sezone mnogih drugih tenisera. Jednostavno, pad jednog tenisera, iskoristi drugi i kao sto ne bi smelo da se negativno prica o recimo slabijim igrama Nadala posle povrede, tako ne sme ni da se umanjuje uspeh Ljubicica u IW. Delimicno se slazem sa vasom tvrdnjom da Nadal ne bi bio to sto jeste da ostali nisu imali pad forme. Nadalova najuspesnija sezona bila je 2008a. Te iste godine, Djokovic je uzeo AO, IW, Rim, Masters Kup, Murray Sinsinati, Madrid i finale US Opena. Mislim da je ipak do toga da je Nadal te sezone igrao nemoguc tenis (nesto sto je Fed radio 2005, 2006, delom 2007e), a manje do pukog ''iskoriscavanja trenutka''. Ja bih najradije od svih voleo reci za Nadala da je tek prosecan, posto sam vatreni navijac Federera...Nadalov servis? Okej, fizicki slabiji od ostale vodece trojke, ali se to tako manje oslikava u poenu, nego sto bi trebalo. Nadalov bekend? Nekada bolno mesto, danas veoma mocno oruzje. (zapitajte se sto mu cesce protivnici serviraju na forhend) Nadalov forhend? Bez imalo preterivanja spada u top 5 forhenda danasnjice. Voleji? Tek prosecni, bas onoliko koliko mu treba za zavrsavanje poena. To sto mu je potrebno 5-6 udaraca da zavrsi poen, to je vise do stila igre nego do njegove nemogucnosti da zavrsi poen. Federerove vinere protivnik otprati pogledom, zbog neverovatne preciznosti, a Nadal igra vinere koje protivnik moze da stigne, ali da toliko spina, da nazad dobije balon, koji cesto zavrsava na polovini protivnikovog terena...Toliko, pozdrav.

rale@niksic

pre 14 godina

DA da, izgleda kao da je Noletu djed ostavio u amanet to 2. mjesto na ATP-u, pa treba racunati Nadala i ostale kako ce proci,da bi Novak zadrzao 2.mjesto. Vjeruje li iko da ce biti jednog dana 1. Ja mislim-mali broj njih. I ti sto vjeruju, vjeruju da ce biti 1. na nedjelju dana i to je to. Ipak,uzivali smo 90tih u igrama Monike Seles, koja je imala izuzetnu konkurenciju, gdje je tezila da bude najbolja teniserka svih vremena, a i dalje je medju 5 svih vremena po osvojenim titulama.
A koji je Novakov cilj? Da napuni dzepove ako ima kud vise? Na tome mu svaka chast, ali nadamo se da ce doci i njegova era da bude nepobjediv!

borg

pre 14 godina

@predo dodao bih jos del potroa,koji je prosle godine igrao odlicno na rg,i samo je federer bio bolji,mislim da tennis nije puno kvalitetniji nego prosle godine,ipak rochus i berdych,ljubicic su u jednom kratkom veremenskom prostoru opasni,ali njima fali konstantnost da bi bili u istoj ligi sa novakom,nadalom,murreyem i ostalima.federer je ipak u zadnjih 6 godina klasa vise od ostalih.i po igri i po rezultatima.a i ranije su favoriri gubili u prvom kolu na mastersima,evo nekoliko primjera:federer 2007 u miamiu.novak na istom turniru 2008 poraz od andersona,iiiii.ne usudjujem se davati prognoze,sve je moguce,na listi federer brani najvise poena zakljucno sa usopenom,novak slijedi jer u drugoj polovini brani najvise poena,murrey i nadal imaju najbolje karte,ali njihova defanzivna igra nema beskrajan rok trajanja,ali sa malo srece,nadal je imao isuvise,evo nadala na prvom mjestu,igraca sa najslabijom igrom od prve cetvorke.pozdrav

silni

pre 14 godina

Novak brani puno poena na sljaci, mislim oko 2000. Sa novo proklamovanim servisom mislim da ni u WTA konkurenciji nebi nista uradio.
Pa da, a mozda nebi bilo ni lose da se prebaci na WTA.

MM

pre 14 godina

@Nikola (2)
Rodik definitivno spada u najuzu grupu kandidata za osvajanje Vimbldona. Covek je vec 3 puta igrao finale. Prosle godine je izgubio jer je Federer ispalio preko 50 asova. Ja verujem da ce Rodik da osvoji Vimbldon nekada, mozda cak i ove godine. Na ostalim turnirima se slazem da nema sanse, pogoto su mu sanse ravne nuli za osvajanje RG.

ja

pre 14 godina

Djokovic na naredna 3 mastersa na sljaci brani 1560 bodova.
Mislim da Novaku nece biti nikakav veliki problem da odbrani vecinu tih bodova. Cak i sa 3 polufinala bi odbranio 1100 bodova, a sve sto eventualno izgubi - lako moze da nadoknadi na RG.
Mislim da Novak ne bi trebao da igra turnir u Beogradu, jer ce ga to samo nepotrebno umoriti, a sam turnir za njega ne predstavlja nista znacajno.
Sto se Novaka tice mislim da je njegov glavni cilj ove godine Wimbldon i sasvim je realno ove godine ocekivati na Wimbldonu titulu ili bar finale. Sezona sljake je samo nesto sto ove godine treba da se odradi, a Wimbldon je prava prilika da se napokon ugrozi Federerovo prvo mesto.

Sto se Nadala tice mislim da je potpuno nerealno pricati o nekom njegovom prvom mestu. Pa covek ima ukupno 7000 bodova, a skoro polovinu toga brani na naredna 4 turnira na sljaci. Ako nastavi sa ovakvim rezultatima i ispadanjem u cetvrtfinalu i polufinalu, do RG Nadal pada na dno ove liste od prvih 10. Razlika izmedju njega i osmog Soderlinga je svega 2400 bodova. Svi ovi igraci koji su iza Nadala na sezoni sljake mogu samo da zarade bodove, a jedini Nadal ne moze nista da zaradi, a moze mnogo da izgubi.
Dakle u narednom periodu Nadal ce voditi borbu za goli opstanak u prvih 10 i pravo je pitanje kako ce se nositi sa takvim pritiskom. Tacno je da je sljaka njegova omiljena podloga, ali vec su neki nasli nacina kako da ga pobedjuju na toj podlozi. Uz njegovo samopouzdanje koje je ocigledno prilicno poljuljano nemojte se iznenaditi ako ove godine ne odbrani ni jednu od ove 3 preostale titule.

Ja licno sa nestrpljenjem ocekujem Wimbldon, jer je to turnir na kome Djokovic treba da dokaze da li je buduci svetski broj 1 ili ne.

Sad ce verovatno mnogi da ospu paljbu po meni, ali svima cu poruciti samo jednu stvar.
Vidimo se pocetkom jula ispred skupstine.
Do tada pozdrav.

flower95

pre 14 godina

@(Nikola, 5. april 2010 13:54)

svaka cast....realno ocijenjeno....samo se ne bi bas slozila da ce nadal biti 1.poslije wimledona....ostala svaka ti je na mjestu....

Djoksa

pre 14 godina

Vidim da se svi raspisase o sansama pred pocetak sezone na mrvljenom crepu(sljaka).Pa da i ja nabacim koju.Ako Nole bude igrao kao prethodne sezone na sljaci,uzima 1 Masters sigurno.Sto se tice RG,jednom je Fed rekao da je to posebna ala.Ziva istina...

Djoksa

pre 14 godina

Neko je pomenuo ovde Iznera.Pa da vidimo hladne glave sta su uradili DC reprezentativci.Izner je ispao u IW od Nadala u 4kolu a u Majamiju od Ferera u 3kolu.A Kveri je na IW ispao od Iznera u 3kolu a u Majamiju u 2kolu od Sardija.Rekoh ja,prosecni teniseri

Krki

pre 14 godina

Neko je ovde navodno spreman da se kladi da ce Novak da osvoji Wimbledon???
Pa, optimizam je dobra stvar, ali bez-mozgni optimizam je cista glupost.
Poreed Federera i ovakvog Rodika bas Novak da osvoji?
E, svasta!

Mima

pre 14 godina

Ovo ko nije dovoljno dobar na sljaci se pokazalo varljivo, evo kako su u Dejvis kupu dosle ''vezare'' za sljaku Izner i Kveri i blago receno su nas izludeli. U dublu im nije ni trebao drugi Brajan, a sljaka i nije neutralisala servis Iznera. Plasim se da ne bude jos iznenadjenja, recimo Marej ''proigra'' sljaku (ako je psiha tj. pritisak javnosti u pitanju onda na sljaci ionako ne ocekuju mnogo od njega pa moze da se ''opusti''.) Drugo, ko bi rekao da ce Soderling prosle godine do finala, preko Nadala i Gonzalesa. Nadam se da ce se nasa ocekivanja ostvariti, ali nekako mi se sve cini jos neizvesnije...Sto kazu babe Boze zdravlja, a horoskop kaze da ce Nole da procveta tek u drugom delu godine.

Janković

pre 14 godina

Zanimljivo je da niko nije primetio jednu veliku rupu u ovim listama. Dobar teniser, ali daleko od nekolicine najboljih, može jednom taktikom da napravi podvig: godinu dana ne odigra nijedan turnir, ali sve vreme trenira maksimalno, onda počne da igra i svaki bod koji zaradi ostaje njemu, jer nikom ne duguje ništa. Taj ako ne bude prvi, treće mesto mu ne gine. Nadal nije igrao prošle Vimbldon, ove uzima 2000 bodova i nema Noleta više na drugom mestu. To su uradile Kim i Žistin, zato sada idu kao brzi voz. Valjda takvu taktiku ima i ova naša Ana, ali za nju ne bih stavio ruku ni u mlaku vodu. To što je ona radila dve godine, to majka ne rađa.

d

pre 14 godina

ovako ce lista izgledat na kraju godine:

http://www.menstennisforums.com/showthread.php?t=155559

samo sto ce rafa biti umjesto roddicka. jer radi se o tome da kakva je lista nakon miamia bude u 90% slucajeva i na kraju godine.
uglavnom cilic 3.
a na enry listi je trenutno 9.
odkad je usao u top 10 tu je i ostao a bit ce to skoro puna 3 mjseca (jer je usao 1.2. a ostat ce barem do 19.04.)

borg

pre 14 godina

@nikola(3) da se razunijemo nikada nijesam bio navijac od roddicka,vas treci komentar je sasvim o.k.iako se sa nekim dijelovima ne slazem.nijesam bas siguran da je roddick igrao na wimbledonu bas povise svog nivoa,pogotovo ne ako uzmemo u obzir kako je razbio merreya.slazem se sa vama da ce dosta tesko do titule na us i ao,ali je i tamo uvijek opasan i nezgodan.nazalost i murrey i novak tesko mogu sta napravit kada federer igra na svom nivou.samo i federer je zasicen,slazem se sa vama on ce samo igrati za koji gs,mastersi,pa cak i atp lista vise nisu za njega puno bitni.u tome ide u prilog da ce ubrzo srusiti samprasov rekord od 286 nedelja.pozdrav

borg

pre 14 godina

@ja slazem se za nadala,ali malo preteravate,nicim nije novak dokazao da moze na travi napraviti nesto vise,ali ipak on je jedan od fevorita.dosada niste bas blistali kao prorok,ali uvijek ima prvi put,pa zasto i vi nebiste nesto pogodili.realno novaku dajem vece sanse na garrosu,ali ko zna,mozda nas on pozitivno iznenadi.pozdrav

borg

pre 14 godina

@nikola ne slazem se sa vama da su nadal,novak i murrey kvalitetniji igraci od roddicka.uz sve postovanje prema nadalu,on je za mene igrac koji je imao najvise srece u zadnjih par godina.po zakonu logike on nikada nije smeo da bude broj jedan,i kada bi uporedili sve komponente u igri,on je ipak dvije klase iza federera,osim na sljaci naravno.stavise novak i murrey su kvalitetniji igraci od njega.nadal je po meni iskoristijo vakum,koji je nastao 2008.federer je tada samo mislio na rg,roddick je pokusavao promeniti svoju igru,da bi mogao pobijediti federera,novak se istrosio protiv federera na us openu.murrey je uvijek morao igrati protiv federera u jakoj formi.sve su to faktori,koji su isli nadalu na ruku.kako @vladan rece njegova snaga ne traje vecito,i onda vidimo koliko je on ogranicen igrac.servis mu je prosjecan,bavckhand takodje,forehand nesto bolji,ali i dalje njemu treba 5-6 udaraca da bi dobio poen.igra na mrezi prosjecna,cak injegovi pasingshot nijesu vise dobri.novak i murrey igraju slicno,dok je roddick igrac koji igra vise na mrezi,tako se igralo 90tih,i brze zavrsava poene,i samo svemocni federer ga je sprijecio da osviji jos gs titula,pogledajmo samo zadnji wimbledon,pa u polufinalu je nadigrao murreya u svim elementima igre,i u finalu totalno nezasluzeno izgubio od fedrerera.na trvi roddick moze uvijek daleko da dogura,na betonu takodje,jedina slaba tacka je njegova igra na sljaci,ali 90tih,je tennis bio podijeljen,sampras i ostali nisu pridavali previse znacaja rg,tu su bili specijalisti uglavnom spanci i juznoamerikaci,koji su sa dosadadnom igrom ovaj turnir skoro upropastili.podrav

MM

pre 14 godina

@krki
Znam da si sa otoka Krka i zato pateticno mrzis i Dj od Djokovica. Ali idi brate navijaj za Marina tamo gde treba sta se zamajavas ovde i sejes mrznju kada tamo lepo mozes sa ljubavlju da pricas o svomigracu. Ajd' sad

d

pre 14 godina

ovako ce lista izgledat na kraju godine:

http://www.menstennisforums.com/showthread.php?t=155559

samo sto ce rafa biti umjesto roddicka. jer radi se o tome da kakva je lista nakon miamia bude u 90% slucajeva i na kraju godine.
uglavnom cilic 3.
a na enry listi je trenutno 9.
odkad je usao u top 10 tu je i ostao a bit ce to skoro puna 3 mjseca (jer je usao 1.2. a ostat ce barem do 19.04.)

rale@niksic

pre 14 godina

DA da, izgleda kao da je Noletu djed ostavio u amanet to 2. mjesto na ATP-u, pa treba racunati Nadala i ostale kako ce proci,da bi Novak zadrzao 2.mjesto. Vjeruje li iko da ce biti jednog dana 1. Ja mislim-mali broj njih. I ti sto vjeruju, vjeruju da ce biti 1. na nedjelju dana i to je to. Ipak,uzivali smo 90tih u igrama Monike Seles, koja je imala izuzetnu konkurenciju, gdje je tezila da bude najbolja teniserka svih vremena, a i dalje je medju 5 svih vremena po osvojenim titulama.
A koji je Novakov cilj? Da napuni dzepove ako ima kud vise? Na tome mu svaka chast, ali nadamo se da ce doci i njegova era da bude nepobjediv!

Zoran - Brzi

pre 14 godina

Novak izgleda nema više svoj cilj pošto je ostvario glavno uzeo je pare i tenis ga više ne zanima.Njime nažalost upravljaju tata i stric,a njima je u glavi samo biznis.Prvi može da bude ako Nadal polomi nogu a Federer ode u penziju.

Sarkastičan ali i objektivan

Pujcek Puja

pre 14 godina

Jooooj, Nokice, ovaj ti se priblizava. A i Rodik trenira kao lud. Nadam se da si i ti nesto vezbao ovo vreme. Jer ako nisi, ode Nokica u persun.

MM

pre 14 godina

Ja mislim da Nole ima realne sanse da bude No.1. ako bude igrao kako zna i ume na sljaci. Na primer, ako Nole osvoji RG i pobedi Fedexa u polufinalu, Nole dobije nekih 2000 poena a Federer gubi negde 1300 sto je dovoljno za prvo mesto. Doduse ne moze se bas racunati na titulu. Ali npr. na Wimbldon-u, moze da se desi da Rodik pobedi Federer-a u polufinalu ili cetvrtfinalu, pa da ovaj izgubi dosta poena. Rafa je prosle godine pre RG i Wimbldona bio ubdeljivo prvi, a videli smo sta se posle desilo. Tako da nikad se ne zna. Bitno je samo da se vrati onaj stari Nole!

ivan

pre 14 godina

nadal ako odbrani sledeca tri turnira na sljaci,on moze da se nada i prvom mestu..jer setite se samo njegovih proslogodisnjih GS titula..nebrani mnogo poena..

Oki

pre 14 godina

Kad se setim da je do skora pisalo:"Rafa i dalje drugi,Nole sve blizi"!!!da ce Bog pa ce od skora pisati:"Nole i dalje prvi,ostali sve dalje"!!!!

ja

pre 14 godina

Djokovic na naredna 3 mastersa na sljaci brani 1560 bodova.
Mislim da Novaku nece biti nikakav veliki problem da odbrani vecinu tih bodova. Cak i sa 3 polufinala bi odbranio 1100 bodova, a sve sto eventualno izgubi - lako moze da nadoknadi na RG.
Mislim da Novak ne bi trebao da igra turnir u Beogradu, jer ce ga to samo nepotrebno umoriti, a sam turnir za njega ne predstavlja nista znacajno.
Sto se Novaka tice mislim da je njegov glavni cilj ove godine Wimbldon i sasvim je realno ove godine ocekivati na Wimbldonu titulu ili bar finale. Sezona sljake je samo nesto sto ove godine treba da se odradi, a Wimbldon je prava prilika da se napokon ugrozi Federerovo prvo mesto.

Sto se Nadala tice mislim da je potpuno nerealno pricati o nekom njegovom prvom mestu. Pa covek ima ukupno 7000 bodova, a skoro polovinu toga brani na naredna 4 turnira na sljaci. Ako nastavi sa ovakvim rezultatima i ispadanjem u cetvrtfinalu i polufinalu, do RG Nadal pada na dno ove liste od prvih 10. Razlika izmedju njega i osmog Soderlinga je svega 2400 bodova. Svi ovi igraci koji su iza Nadala na sezoni sljake mogu samo da zarade bodove, a jedini Nadal ne moze nista da zaradi, a moze mnogo da izgubi.
Dakle u narednom periodu Nadal ce voditi borbu za goli opstanak u prvih 10 i pravo je pitanje kako ce se nositi sa takvim pritiskom. Tacno je da je sljaka njegova omiljena podloga, ali vec su neki nasli nacina kako da ga pobedjuju na toj podlozi. Uz njegovo samopouzdanje koje je ocigledno prilicno poljuljano nemojte se iznenaditi ako ove godine ne odbrani ni jednu od ove 3 preostale titule.

Ja licno sa nestrpljenjem ocekujem Wimbldon, jer je to turnir na kome Djokovic treba da dokaze da li je buduci svetski broj 1 ili ne.

Sad ce verovatno mnogi da ospu paljbu po meni, ali svima cu poruciti samo jednu stvar.
Vidimo se pocetkom jula ispred skupstine.
Do tada pozdrav.

silni

pre 14 godina

Novak brani puno poena na sljaci, mislim oko 2000. Sa novo proklamovanim servisom mislim da ni u WTA konkurenciji nebi nista uradio.
Pa da, a mozda nebi bilo ni lose da se prebaci na WTA.

borg

pre 14 godina

@predo dodao bih jos del potroa,koji je prosle godine igrao odlicno na rg,i samo je federer bio bolji,mislim da tennis nije puno kvalitetniji nego prosle godine,ipak rochus i berdych,ljubicic su u jednom kratkom veremenskom prostoru opasni,ali njima fali konstantnost da bi bili u istoj ligi sa novakom,nadalom,murreyem i ostalima.federer je ipak u zadnjih 6 godina klasa vise od ostalih.i po igri i po rezultatima.a i ranije su favoriri gubili u prvom kolu na mastersima,evo nekoliko primjera:federer 2007 u miamiu.novak na istom turniru 2008 poraz od andersona,iiiii.ne usudjujem se davati prognoze,sve je moguce,na listi federer brani najvise poena zakljucno sa usopenom,novak slijedi jer u drugoj polovini brani najvise poena,murrey i nadal imaju najbolje karte,ali njihova defanzivna igra nema beskrajan rok trajanja,ali sa malo srece,nadal je imao isuvise,evo nadala na prvom mjestu,igraca sa najslabijom igrom od prve cetvorke.pozdrav

Nikola

pre 14 godina

Odlicna pitanja od strane Predo-a :) Elem, sto se Mareja tice, nije toliko prob rucni zglob, koliko stanje u glavi. Decko je pod nenormalnim pritiskom od strane javnosti u V. Britaniji. Izgubio je finale AO, ne uzevsi ni set, sto ga je na neko vreme patosiralo. Usledila je sezona na US betonu, gde je on godinama unazad dominantan, a upravo tu je kiksnuo ove godine. Pitanje je koliko dugo ce biti u mentalnoj krizi, a svakako mu na ruku ne ide dolazak sljake, ipak najnepogodnija podloga za dizanje samopouzdanja...barem kada je Endi u pitanju. Nadal...pored Rodika, neko ko je najvise pokazao posle AO. Trudi se, krece se sasvim dobro, mada ne kao godinu dana ranije, sto rezultuje nesto vecim brojem neiznudjenih gresaka. Ipak to za sada, donekle kompenzuje agresivnijom igrom i vecim brojem vinera, samim tim. Njegov ipak najveci problem jeste samopouzdanje, tj. on vise od 9-10 meseci nije dobio nikoga iz top 10, ili ako jeste, svakako ne nikoga iz top 5. To je veliki problem za njega, jer je iz situacije da ga gotovo niko ne moze pobediti, dosao u situaciju da je on taj koji gubi...dosta cesce. Ono sto je ubedljivo najveci pokazatelj njegove poljuljane psihe, jeste cinjenica da u poslednje vreme gubi unapred dobijene meceve. Povede sa 1-0 i izgubi naredna 2 seta. Njemu ce i vise nego dobro doci sezona na sljaci. Iako sam Rogerov fan, ocekujem da ce Nadal zauzeti 1-o mesto nakon Wimbledona, osim ako se ne povredi. Inace, forma mu je u velikom usponu. Novak...mentalno nikad jaci. Fizicki-i vise nego dovoljno, osim par trzavica (mucnina na AO...). Najveci problem-servis. Ne znam da li je problem u povredejenom ramenu, ili menjanju tehnike serviranja. Ako je ovo drugo, onda to moze biti ozbiljan problem. Anu Ivanovic su treneri zbog slicnog pametovanja (menjanje servisa i sl) doveli u situaciju da ne zna da baci lopticu, kamoli nesto vise. Novak je ranije imam odlican servis, prosecnom brzinom 190km/h (+- 5km/h), a sada cim poveca brzinu servisa, primoran je da servira 2i servis, a tada je znatno teze igrati. On je poslednjih 8-9 meceva dobio na volju i misice, a to ne moze vecno da traje. Dakle, sve sto je potrebno je da se vrati starom nacinu serviranja (samim tim i igranja), narocito jer mu je servis na dolazecoj clay sezoni i vise nego potreban. Roger Federer-od pocetka 2008e, jedna od vecih enigmi u tenisu. Kada hoce, retko ko moze da ga pobedi, sve se pretvorilo u faktor volje. Sa jedne strane je iritantno to kalkulisanje u odabiru turnira, sto je jos gore-ulozeni trud na istima. Od prvog meca na bilo kom mastersu se moze zakljuciti da li je dosao da se zagreva ili da udje u finale. Sa druge strane, neko ko ima 29 godina, nema bas taj luksuz da juri broj turnira. Dakle, on veoma proracunato skracuje kalendar, i sve u cilju osvajanja sto vise GS-ova. Monte Karlo propusta jer smatra da se isto moze pripremiti i u Estorilu, gde ne brani ni jedan poen. (u Monte Karlu ne brani nista, takodje) Logika je jasna-zasto bi se ''klao'' sa top 5 teniserima, umarao bez potrebe, kad se na manjem turniru moze prosetati do titule, uz identicnu pripremljenost. (ponavljam, to vazi samo za njega, stvar je volje, a ne forme) Slabi rezultati na prethodna 2 mastersa (IW, Miami) su najvise rezultat preduge pauze zbog infekcije pluca, a i pitanje je sta bi uradio da pauze nije bilo, jer je cilj postignut-AO 2010. Zato on mnogo bolje igra na mastersima koji prethode GSu (Montreal, Sinsinati), nego na mastersima koji dolaze nakon istog (IW, Miami, Pariz, Sangaj-na kome nije ni ucestvovao)...Sto veci broj Slemova-to ce mu biti preokupacija u naredne 2-4 sezone koliko ce jos igrati, po mojoj proceni. Ostali, poput Delpa, Davidenka, Soderlinga, Verdaska...bez lazne skromnosti i potcenjivanja njihovog kvaliteta, njihova igra i rezultati umnogome zavise od forme vodece cetvorke. Jasno je kao dan, da ni Ljubicic, ni Rodik ne bi uzeli prosle masterse da su bar 2/4 vodeca tenisera igrala u svojoj prepoznatljivoj formi...ovako, ''dok macaka nema, misevi kolo vode''. Licno, veoma mi je drago zbog uspeha i Ljube i Rodika, a i Berdiha. Draze mi je da u top 20 vidim Berdiha, Ljubicica, Nalbandijana, Gaskea, Hasa, Ferera, Juznog, nego sezonce poput Sepija, Serre, Monaka, Melcera i sl. Nista protiv doticnih, ali se ipak zna sta je i bolje i lepse za tenis. Pozdrav svima.

Djordjevic Marko, Nis

pre 14 godina

Do RGa,prva cetvorka brani sl.br.poena: Federer 1450, Novak 1810, Nadal 3100, Marej 550..Potpuno se slazem da je Fedu ove godine jedini cilj Calendar GS,tj.sva 4 GS, mislim da nece odbraniti titulu u Madridu..Do RGa,Nadal nema teorije da stigne Novaka,osim ako se vec dovoljno objasnjenja agonija sa servisom nastavi, i Novak ispadne u prvom ili drugom kolu sva 3 mastersa do RGa..Sa druge strane,mzoda se encete sloziti sa mnom,ali isto tako mislim da Nadal nece odbraniti sva 3 turnira, Monte Karlo,Barselonu i Rim,tu ce sigurno izgubiti odredjen br.poena, pa i ako osvoji Madrid,u najboljem slucaju ce ostati na istom broju poena..Od Mareja na sljaci nista ne ocekujem,u najboljem slucaju polufinale mastersa nekog..Ako zaista misli da postane br1 na kraju godine, Novak mora svu paznju da usredsredi na RG, da tempira formu,popravi servis(sem ako zaista ima ozbiljan problem sa ramenom,nadam se da nije tako),i da pokusa da stigne makar do finala RGa..da,makar do finala..u tom slucaju,posto brani samo 90 poena,bi dobio 1110 poena,i sa,recimo,polufinalem Wimbledona,da dobije jos 360(brani cetvrtfinale,360p), i tako se zaista priblizi Rogeru ili Rafi..Sa Nadalom i dalje nisam nacisto,evidentno je da daleko bolje igra nego pri kraju prosle godine,ali jos to nije onaj stari Rafa,rekao bih ovo sto sada gledamo je 75% STAROG nADALA..Ako se vrati u formu,vrlo je verovatno da ce biti prvi posle Wimbledona, jer UKUPNO na RGu i Wimbledonu Rafa brani samo 180 poena,sto je mizerno,a Fed 4000..Bice jako interesantno..Neko rece da DPa ne racuna na sljaci..Ne bih se slozio,setite se proslogdisnjeg polufinala sa Rogerom,i njega bih uvrstio ipak u konkurenciju za RG..Roger,pored osvajanja sva 4 GS,ima jos 1 cilj,ili barem bi trebalo da bude tako,a to je da ostane prvi DO Wimbledona, i tako srusi Samprasov rekord po ukupnom broju nedelja na prvom mestu..Suma sumarum:Novak bi morao da odbrani bodove sa mastersa do RGa,ili makar da izgubi sto je manje moguce bodova,i da stigne do finala RGa i polufinala Wimbledona,da bi se dao u poteru za No1,bice tesko,ali nadajmo se..Iako sam veliki Rogerov fan,mislim da ce jako tesko zavrsiti godinu na mestu br.1,jer koliko god GSovi bili znacajni, ipak se mora pokazati kvalitet i na makar 2-3 Mastersa,a nisam siguran da on ima i dalje motivacije za to..Videcemo,ceka nas jako uzbudljivo tenisko prolece:)Veliki pozz svim pravim ljubiteljima i POZNAVAOCIMA teniske igre u Srbij(ovo se narocito odnosi na "vamos rafice":))))

Janković

pre 14 godina

Zanimljivo je da niko nije primetio jednu veliku rupu u ovim listama. Dobar teniser, ali daleko od nekolicine najboljih, može jednom taktikom da napravi podvig: godinu dana ne odigra nijedan turnir, ali sve vreme trenira maksimalno, onda počne da igra i svaki bod koji zaradi ostaje njemu, jer nikom ne duguje ništa. Taj ako ne bude prvi, treće mesto mu ne gine. Nadal nije igrao prošle Vimbldon, ove uzima 2000 bodova i nema Noleta više na drugom mestu. To su uradile Kim i Žistin, zato sada idu kao brzi voz. Valjda takvu taktiku ima i ova naša Ana, ali za nju ne bih stavio ruku ni u mlaku vodu. To što je ona radila dve godine, to majka ne rađa.

lazar/britanija

pre 14 godina

ovu su sledeci turniri noleta:

12.04.2010
Monte-Carlo Rolex Masters (Monte Carlo, Monaco)/2.543.750 €

26.04.2010
Internazionali BNL di Italia (Rome, Italy)/2.750.000 €

03.05.2010
Serbia Open (Belgrade, Serbia)/424.950 €

10.05.2010
Mutua Madrileña Madrid Open (Madrid, Spain)/3.700.000 €

znaci za nepunih mesec brani, dva finala, jedno polufinale (sva tri mastersa) i osvojen turnir u bg! (samo nadal brani vise poena jer je na tim turnirima cak tri puta dobio noleta) a kad to zavrsi sledi 23.05.2010
Roland Garros (Paris, France) 2. ili 3. runda mislim!

od srca mu zelim da ponovi uspeh iz zadnje godine, ali mislim da ce biti veoma, veoma tesko jer brani gomilu poena (1810-ako sam dobro izracunao) osim na rg-u (90)! prosle godine nakon sezone na sljaci je bio tolko iscrpljen da se tek pre severno-americke turneje sastavio! u svakom slucaju sa nestrpljenjem cekam sezonu na sljaci, imam poverenja u noleta, pa da vidimo kako stvari stoje sa nadalom, murreyem, federerom, gonzalesom na sljaci. u del potra, roddicka i söderlinga nemam poverenje sto se tice sljake ove godine!

sto se tice tipse i viktora, sta da kazem, mislim da su trece mozda cetvrte runde gore navedenih turnira njihov maksimum. ipak se nadam da ce janko da eksplodira kao pri kraju zadnje godina jer sa njim se nikad ne zna!

Predo

pre 14 godina

Dosli smo u situaciju da je svaka prognoza neizvjesna, jer postoji mnogo vise pitanja nego odgovora. Glavno pitanje je vezano za Nadala. Da li je ponovo obnovio povredu koljena? On je jedini od "velike cetvorke" pokazao kakvu takvu formu i odigrao dva polufinala, ali i pokazao prilicnu nemoc u tim polufinalima i nije se kretao onako, kako se od njega ocekivalo. Ima li NOvak Djokovic neki problem sa ramenom ili je i dalje u pitanju promjena nacina serviranja nacina igre uopste, koja jos nije legla na svoje. Nije se bas proslavio ni na Beogradskoj sljaci, ali je pokazao veliku zelju. Marej ni ranije nije imao velikog uspjeha na sljaci, a sada se postavlja pitanje da li je njegovo problem sa rucnim zglobom postao hronican, sto bitno utice na njegovo samopouzdanje. I na kraju, sta planira Federer? Zasto je odustao od Monte Karla i da li su njegov jedini cilj ove godine samo Grand Slamovi. Od igraca, koji su nesto pokazali u Americi tesko da mozemo ocekivati nesto vise na sljaci, pogotovo od Rodika, Berdiha i Ljubicica, mozda nesto vise od Soderlinga i Verdaska. Dosadasnja sezona je vrlo zanimljiva, ali ne pretjerano kvalitetna. Sto se Djokovica tice, ne bude li ostvario dobre rezultate u narednom periodu, u drugoj polovini godine, kada brani veliki broj poena bi mogao izgubiti ne samo drugo, nego i trece i cetvrto mjesto na ATP listi.

flower95

pre 14 godina

@(Nikola, 5. april 2010 13:54)

svaka cast....realno ocijenjeno....samo se ne bi bas slozila da ce nadal biti 1.poslije wimledona....ostala svaka ti je na mjestu....

Djoksa

pre 14 godina

Vidim da se svi raspisase o sansama pred pocetak sezone na mrvljenom crepu(sljaka).Pa da i ja nabacim koju.Ako Nole bude igrao kao prethodne sezone na sljaci,uzima 1 Masters sigurno.Sto se tice RG,jednom je Fed rekao da je to posebna ala.Ziva istina...

Djoksa

pre 14 godina

Krece sezona sljake a tu Nole do RG brani 1810poena.Za turnir u MKtrazio je i dobio wc Mari(ugrozeno mu je 4-to mesto od D.Potra koji ce ucestvovati).Nisu prijavljeni Fed i Rodik.Nadam se da je Nole pametno iskoristio ovaj neplan. god. odmor u sred sezone.

aleksa sd

pre 14 godina

@ Predo
Predo uvek rado citam tvoje komentare i sa ovim se u potpunosti slazem sva pitanja koja si postavio su veoma interesantna i zanimljiva i tesko da bilo ko od nas moze da prognozira rasplet sezone na sljaci. No ipak pitanje koje nas najvise zanima je to da li ce Nole moci da ponovi rezultate od prosle sezone. Ja iskreno mislim da ce moci i ako servis popravi za nekih 30% mozda i uzme neki masters na sljaci ove sezone. Najveci problem ka ostvarenju tog cilja je svakako Nadal, ali kada se poglega njegova trnutna igra, a i njihovi medjusobni dueli na sljaci iz prosle sezone sve je otvoreno. Sto se Federera tice vrlo je jasno da coveka jednostavno ove sezone ne zanimaju Mastersi, vec samo GS-ovi tako da od njega ne treba ocekivati nista spektakularno do RG. Sto se ostalih tice tu pre svega mislim na Mareja, Del Potra, Rodika od njih ne treba nista ocekivati jer je sljaka podloga koja im najmanje odgovara. Moram da pomenem Davidenka koji bi bio da je zdrav jedan od glavnig favorita. Sveukupno gledano Noletu i Nadalu u ovom trenutku konkrencija ce biti samo Soderling, Gonzales i mozda David Ferer koji je specijalista sa sljaku.

Dylan Dog

pre 14 godina

@Predo

Puno pitanja, na koja bih i ja rado voleo da čujem odgovore :).

U svakom slučaju, ako ništa drugo, vreme će nam sve reći.

Nikola

pre 14 godina

@Borg: Pogresno ste razumeli ono sto sam napisao, a mozda je i delom moja krivica-stavljanje Rodika u isti kos sa Berdihom, Ljubicicem i sl. Naime, Rodika sam svrstao u kategoriju sa njima, samo zbog sledece cinjenice, ponovicu se-Da su barem 2/4 tenisera od vodece cetvorke u top formi, zaista mislim da bi Rodik imao vrlo male sanse da osvoji turnir, jer bi do titule morao pobediti 2 top 4 tenisera...Ne kazem da je to nemoguce, samo je malo verovatno, slozicete se. Ipak su Rafa, Fed, Endi i Novak znatno kompletniji teniseri od njega, a kada igraju u vrhunskoj formi...ostali imaju male sanse. Potpuno ste u pravu kada nabrajate Rodikove uspehe, on je trenutno 3i teniser, od aktivnih, po broju osvojenih turnira, ima Grend Slem titulu (US Open 2003) i jos 4 finala (3x Wimbledone + US Open) ), i naravno da je kvalitetan teniser, ali on jednostavno vise (zbog konkurencije) ne spada u uzu grupu favorita za osvajanje bilo kog GSa, a delom i turnira iz Masters serije...Pozdrav.

Vladan R

pre 14 godina

@ Nikola

Odlican kometar jedino sto ne verujem da ce Nadal preteci Federera posle W, i to iz dva razloga. Pod jedan Federer ne moze izgubiti mnogo bodova jer sto se bude blizio RG igrace sve bolje i bolje, a u tom slucaju samo ga Rafa moze dobiti na slajci, tako da mu polufinale ili finale na dva mastersa ne ginu a verovatno ce osvojiti i Estorilj. Ako tome dodam da ne vidim ko bi ga mogao dobiti na W onda je jasno da ce ostati na preko 10000 bodova. Sa druge strane Nadal ima velike rezerve jer nije ucestvovao na W a na RG brani simbolican broj bodova, ali je vise nego vidljivo da vise nema onaj kontinuitet u igri kada pre svega fizickom superiornoscu melje rivale, u delovima sezone kada je raspored gust. Na sljaci igra 4 turnira u pet nedelja, a onda nakon toga u nekih mesec i po RG i W. Jednostavno se bojim da mu se ne desi nesto slicno kao prosle godine, ne tako drasticno ali odredjen pad u formi svakako pitanje je samo kada, u toku masters turnira na sljaci na samom RG ili W za koji ni u kom slucaju ne verujem da moze osvojiti.

Mima

pre 14 godina

Ovo ko nije dovoljno dobar na sljaci se pokazalo varljivo, evo kako su u Dejvis kupu dosle ''vezare'' za sljaku Izner i Kveri i blago receno su nas izludeli. U dublu im nije ni trebao drugi Brajan, a sljaka i nije neutralisala servis Iznera. Plasim se da ne bude jos iznenadjenja, recimo Marej ''proigra'' sljaku (ako je psiha tj. pritisak javnosti u pitanju onda na sljaci ionako ne ocekuju mnogo od njega pa moze da se ''opusti''.) Drugo, ko bi rekao da ce Soderling prosle godine do finala, preko Nadala i Gonzalesa. Nadam se da ce se nasa ocekivanja ostvariti, ali nekako mi se sve cini jos neizvesnije...Sto kazu babe Boze zdravlja, a horoskop kaze da ce Nole da procveta tek u drugom delu godine.

MM

pre 14 godina

@Nikola (2)
Rodik definitivno spada u najuzu grupu kandidata za osvajanje Vimbldona. Covek je vec 3 puta igrao finale. Prosle godine je izgubio jer je Federer ispalio preko 50 asova. Ja verujem da ce Rodik da osvoji Vimbldon nekada, mozda cak i ove godine. Na ostalim turnirima se slazem da nema sanse, pogoto su mu sanse ravne nuli za osvajanje RG.

ja

pre 14 godina

@Janković
Nema tu nikakvih rupa u listama.
Ocigledno pogresno posmatras stvari. Lista predstavlja rezultate napravljene za poslednjih 365 dana. Dakle na kraju godine predstavlja rezultate ostvarene u toj godini. Evo na primer Djokovic ima 7700 bodova., ali od tih bodova je 1220 bodova iz ove godine i oko 5800 bodova iz prosle godine. U prevodu ako do kraja godine ne bi odigrao vise ni jedan turnir ili ne bi zaradio ni jedan bod, na kraju ove godine bi imao samo tih 1220 bodova, sto bi mu bilo dovoljno da bude otprilike na 35. mestu u drustvu nasih Janka i Viktora.
Isto tako i Nadal ove godine ima zaradjeno 1300 bodova, odnosno 80 bodova vise od Novaka.
Tih 2000 bodova koje bi Nadal mogao da osvoji na Wimbldonu, Novak bi lako mogao da nadoknadi na nekim drugim turnirima. U poslednje 3 godine Novak konstantno osvaja vise bodova od Nadala na turnirima na tvrdim podlogama, ali je Nadal ipak bio ispred njega, zbog silinih titula na sljaci i dobrih rezultata na Wimbldonu.
Cak mu ni ti rezultati ne bi bili dovoljni da bude ispred Novaka da Novak nije kiksao na gren slemovima.
Seti se 2008. i Novakovo ispadanje u drugom kolu Wimbldona od Safina. Prosle godine je na Wimbldonu napravio hajde da kazem solidan rezultat cetvrtfinale, ali je zato ispao u trecem kolu na RG.
Na gren slemovima se znacajniji bodovi uzimaju od polufinala pa na dalje. Polufinale donosi 720, finale 1200 i titula 2000 bodova.
Novakovo cetvrtfinale Wimbldona vredi jedva nesto vise od titule na turniru u Beogradu. Dakle svi dobri rezultati tokom cele godine mogu da se pokvare samo jednim losim rezultatom na nekom od gren slemova. I obrnuto, svi losi rezultati tokom cele godine mogu lako da se poprave sa samo jednim ili dva dobra rezultata na gren slemovima.
Postoje 2 vrste igraca. Jedni koji konstantno igraju dobro i prave konstantne rezultate tokom cele godine i drugi koji u jednom periodu naprave dobre rezultate, a u ostalom delu godine uglavnom mnogo losije.
Kod ovih drugih su mnogo vece i mnogo cesce oscilacije na listi.
Tako je na primer prosle godine Rus Kunjicin za samo 7 dana pao za 70 mesta na listi sa 46. na 116. poziciju, jer je polovinu bodova koje je imao zaradio samo na jednom turniru u Moskvi 2008.
Slicno je i nasa Ana pre petnaestak dana pala na listi za 31 poziciju posle samo jednog turnira. Polovina bodova koje je u tom trenutku imala, su joj bili iz proslogodisnjeg finala IW. Cim nije odbranila to finale i pad je bio neizbezan. Ovo pominjanje Kim i Enan takodje nema nikakve veze sa nekim rupama u listi. Ne bi ni one napredovale tako brzo, da u pitanju nisu kvalitetne igracice koje osvajaju turnire i sa lakocom stizu do finala. Kim je od povratka odigrala 8 turnira i osvojila 3 titule, od cega jednu gren slem. Enan odigrala 4 turnira, a od toga 2 puta bila u finalu (jednom na gren slemu) i u jednom polufinalu.
Vecina teniserki takve rezultate ne moze da napravi ni za 20 odigranih turnira, a ne za 5-6 koliko su one odigrale.
Zbog toga njih dve brzo napreduju na listi.
Imas i drugi slucaj Mariju Sharapovu koja je pauzirala skoro 10 meseci, dakle 10 meseci nije branila nikakve bodove. Medjutim nakon skoro godinu dana jedva je dosla do 15. mesta, posto je za tih godinu dana osvojila samo turnir u Tokiu i igrala finale Toronta.
Jednostavno posle 12 meseci igranja lista pokaze realnu poziciju nekog tenisera. Ako teniser igra dobro bice prvi cak i da brani 15000 bodova.
S druge strane moze igrac da ne brani ni jedan jedini bod, ako nije dovoljno dobar, nece stici ni do prvih 10.

Ove godine se ne moze ni pretpostaviti kakav ce poredak biti. Za sada su se samo Rodik i Federer malo izdvojili. Rodik ima 2400, a Federer 2200 bodova. Iza njih sledi jos 9 tenisera koji imaju od 1000 do 1400 bodova.
Videcemo sta ce se desavati u nastavku sezone. Tek je prosla jedna cetvrtina i ima jos puno da se igra do kraja godine. Za opstanak u prvih 10 potrebno je bar 3000 bodova, za opstanak u prvih 5 bar 6000. Za sada ni jedan igrac od ovih 11 nije obezbedio nista vise do opstanka u prvih 30.
Cak i Federer koji je prvi, kada bi sada prestao da igra ili poceo da redovno ispada u prvim kolima na turnirima, na kraju godine bi zavrsio negde blizu tridesetog mesta. Dakle tenis se neprestano igra. Bodovi se neprestano zradjuju igranjem meceva i pobedjivanjem i ko na kraju godine bude najuspesni taj ce i biti prvi.
Sto se Nadala tice on za pocetak treba da odbrani ovih 3100 bodova koje brani na sljaci. Ako u tome uspe onda moze da se nada povratku na drugo mesto posle Wimbldona. U suprotnom moze da se vec do Rolan Garrosa nadje na nekoj osmoj poziciji, a ako se to desi onda nece razmisljati o 2. mestu, vec o povratku u prvih 5.
Prethodna 2 velika turnira nisu nista nagovestila kako ce se odvijati stvari ove godine. U polufinalima i finalima igraci kao sto su Ljubicic, Soderling, Berdih, Rodik. Nije bilo Davidenka i Del Potra zbog povreda. Djokovic i Marej igrali lose, Federer nezainteresovan.
Svi ocekuju da njih 5-6 pocnu ozbiljnije da igraju, pa da onda vidimo kakav je pravi odnos snaga.
Kad bi gledali pocetak ove godine i isli po onoj narodnoj "po jutru se dan poznaje", ovu godinu bi Rodik zavrsio na prvom mestu, Fderer na drugom, a Cilic na trecem.
Da li neko veruje u takav razvoj dogadjaja???
Ja licno ne verujem.

Tek treba da vidimo i saznamo da li je i ko od ovih igraca iz vrha u igrackoj krizi.
Mozda je to Djokovic, mozda Marej, Mozda Nadal, a mozda i Federer. Posle 2 losa turnira ne moze se ni za jednog od njih tvrditi tako nesto.
Ovo je kao neka kosarkaska utakmica u kojoj je odigrana tek jedna cetvrtina. Tesko je posle te jedne cetvrtine prognozirati pobednika. Pobednik se nekad nasluti na poluvremenu, a nekad se ne zna ni do poslednje sekunde.

borg

pre 14 godina

@nikola,odlican komentar,ali ipak mislim da grijesite kada roddicka izjednacavate sa berdychom ili ljubicicem.ipak roddick je osvajao gs turnire,i igrao vise finala,veliki broj polufinala i bezbroj cetvrtfinala,sto se naprimjer za berdicha,verdasca,ljubicica ne moze reci.iako nijesam roddickov navijac,moram priznati da je bio bolji na wimbledonu od federera,i imao je samo veliki maler,u polufinalu tog istog turnira razbio je murreya.prije toga pobjedjivao je navaka vise puta,i na gs turnirima.nekazem da je favorit,ali on moze uvijek do kraja,sto ovi od vas pomenuti nisu mogli.pozdrav

Nikola

pre 14 godina

@ Vladan R: Do RG, Nadal ne moze prestici Federera, iz prostog razloga jer brani 3 titule (Barselona, MK, Rim) i finale u Madridu. To bukvalno znaci da Nadal moze osvojiti ''samo'' 400 poena, koliko bi dobio ukoliko ode korak dalje u Madridu, tj osvoji ga, a pod uslovom da sve ovo prethodno navedeno odbrani. Nakon RGa su sanse male da Rafa bude prvi, tj postoje, ali ako RF ispadne npr u 1om, 2om kolu, a baviti se what if slucajevima-nema poente, tenis je danas totalno nepredvidiv. Nakon Wimbledona, sanse da Rafa bude prvi se povecavaju, jer je potreban samo mali kiks Federera (gubitak finala ga kosta 700-800 poena), a pritom su Nadalu u igri 2000 poena. Ponavljam, sve je to ''ako Fed ispadne, a Nadal osvoji...'', ali sanse postoje, posle RGa su male, nakon W se povecavaju. Slazem se da Nadal nema vise toliki kontinuitet, takodje nije vise toliko fizicki dominantan u odnosu na ostale...ipak, mislim da je kod Nadala mnogo veci problem manjak samopouzdanja. Mislim da su mu najvece sanse da kiksne u Madridu, tj da se preciznije izrazim-ostali igraci imaju vece sanse da ga ovde dobiju, jer je sljaka izuzetno brza, dosta brza u odnosu na MK, Rim, a narocito Barselonu, koja vazi za najsporiju na svetu.
@MM: Naravno da je Rodik jedan od uzih kandidata za osvajanje W, ali ja sam pricao u globalu za Slemove i masterse. Rodik je takodje jedan od favorita za osvajanje IW i Miamija, iz prostog razloga sto je betonska podloga, a oseca se kao kod kuce, ali to su 2/9 mastersa, a W je 1/4 Slema...Nisam rekao da je on totalni outsider gde god se pojavi, samo da u velikoj vecini slucajeva, on nije u uzoj konkurenciji za osvajanje titule. Slazem se da je jedan od faktora neosvajanja W 2009 cinjenica da je Fed ''ispalio'' 51 as, ali imaj na umu da je Rodik taj mec odigrao iznad svojih mogucnosti (imao je vise bekend vinera nego ikada u karijeri), a Fed tek prosecno, osim servisa.

borg

pre 14 godina

@nikola ne slazem se sa vama da su nadal,novak i murrey kvalitetniji igraci od roddicka.uz sve postovanje prema nadalu,on je za mene igrac koji je imao najvise srece u zadnjih par godina.po zakonu logike on nikada nije smeo da bude broj jedan,i kada bi uporedili sve komponente u igri,on je ipak dvije klase iza federera,osim na sljaci naravno.stavise novak i murrey su kvalitetniji igraci od njega.nadal je po meni iskoristijo vakum,koji je nastao 2008.federer je tada samo mislio na rg,roddick je pokusavao promeniti svoju igru,da bi mogao pobijediti federera,novak se istrosio protiv federera na us openu.murrey je uvijek morao igrati protiv federera u jakoj formi.sve su to faktori,koji su isli nadalu na ruku.kako @vladan rece njegova snaga ne traje vecito,i onda vidimo koliko je on ogranicen igrac.servis mu je prosjecan,bavckhand takodje,forehand nesto bolji,ali i dalje njemu treba 5-6 udaraca da bi dobio poen.igra na mrezi prosjecna,cak injegovi pasingshot nijesu vise dobri.novak i murrey igraju slicno,dok je roddick igrac koji igra vise na mrezi,tako se igralo 90tih,i brze zavrsava poene,i samo svemocni federer ga je sprijecio da osviji jos gs titula,pogledajmo samo zadnji wimbledon,pa u polufinalu je nadigrao murreya u svim elementima igre,i u finalu totalno nezasluzeno izgubio od fedrerera.na trvi roddick moze uvijek daleko da dogura,na betonu takodje,jedina slaba tacka je njegova igra na sljaci,ali 90tih,je tennis bio podijeljen,sampras i ostali nisu pridavali previse znacaja rg,tu su bili specijalisti uglavnom spanci i juznoamerikaci,koji su sa dosadadnom igrom ovaj turnir skoro upropastili.podrav

borg

pre 14 godina

@nikola(3) da se razunijemo nikada nijesam bio navijac od roddicka,vas treci komentar je sasvim o.k.iako se sa nekim dijelovima ne slazem.nijesam bas siguran da je roddick igrao na wimbledonu bas povise svog nivoa,pogotovo ne ako uzmemo u obzir kako je razbio merreya.slazem se sa vama da ce dosta tesko do titule na us i ao,ali je i tamo uvijek opasan i nezgodan.nazalost i murrey i novak tesko mogu sta napravit kada federer igra na svom nivou.samo i federer je zasicen,slazem se sa vama on ce samo igrati za koji gs,mastersi,pa cak i atp lista vise nisu za njega puno bitni.u tome ide u prilog da ce ubrzo srusiti samprasov rekord od 286 nedelja.pozdrav

Djoksa

pre 14 godina

Neko je pomenuo ovde Iznera.Pa da vidimo hladne glave sta su uradili DC reprezentativci.Izner je ispao u IW od Nadala u 4kolu a u Majamiju od Ferera u 3kolu.A Kveri je na IW ispao od Iznera u 3kolu a u Majamiju u 2kolu od Sardija.Rekoh ja,prosecni teniseri

Krki

pre 14 godina

Neko je ovde navodno spreman da se kladi da ce Novak da osvoji Wimbledon???
Pa, optimizam je dobra stvar, ali bez-mozgni optimizam je cista glupost.
Poreed Federera i ovakvog Rodika bas Novak da osvoji?
E, svasta!

borg

pre 14 godina

@ja slazem se za nadala,ali malo preteravate,nicim nije novak dokazao da moze na travi napraviti nesto vise,ali ipak on je jedan od fevorita.dosada niste bas blistali kao prorok,ali uvijek ima prvi put,pa zasto i vi nebiste nesto pogodili.realno novaku dajem vece sanse na garrosu,ali ko zna,mozda nas on pozitivno iznenadi.pozdrav

Nikola

pre 14 godina

@Borg: Nisam ni pomislio da ste Roddickov navijac, te pristrasni povodom njega, jasno mi je da iznosite svoje misljenje. Vi smatrate da Nadal, Murray i Novak nisu kvalitetniji igraci od Roddicka, i postujem vase misljenje. Ja cu pak biti dovoljno smeo (neko ce pomisliti i bezobrazan) da kazem da su pomenuta 3 igraca za klasu ispred Roddicka. Ako svakog od pomenutih igraca predstavimo kao zbir teniskih elemenata (ili udaraca), evo sta dobijamo, grubo i matematicki govoreci: psiha+forhend+bekend+servis+kretanje+volej. Ako izuzmemo servis (mada se mnogi ni tu ne bi slozili), u kojima od pomenutih elemenata je Roddick ispred Nadala, Djokovica i Murraya?Ima jak servis i dobar forhend, tesko nesto iznad toga. Pritom, govorim o Roddicku u globalu, ne vezujem se za neki mec ili turnir posebno. Da, on jeste dosta popravio igru, ali ni blizu toga da parira bilo kome od top 4 tenisera, kada su oni u punoj formi. I sam Roddick je nedavno izjavio da mu je drago sto mu je Stefanki pomogao oko bekenda, te mu ovaj udarac ne sluzi vise samo za vracanje loptice u igru. Do juce Roddick nije mogao da se uzda u svoj bekend kao ofanzivno oruzje, danas delimicno moze. Forhend? Tek prosecan. Snazan, ali nista vise od toga, pa vecina njegovih forhenda ide po sredini terena. Ne bih dalje ulazio u analizu Roddickove igre, cinjenica je da je on veliki radnik i borac i da ima blizu 30 titula, duplo vise i od Djokovica i od Murraya...takodje je cinjenica da od tih 30 titula, 'samo' 5 je sa najvecih turnira (1 GS + 4 Mastersa). A Djokovic i Murray? Takodje po 5 Masters turnira (+ - 1 masters), a profesionalno se bave tenisom skoro duplo manje od Roddicka. Ne potcenjujem Roddickov uspeh, jednostavno je tako, top 4 tenisera su za klasu ispred ostalih. I tu mislim na talenat + prikazana igra, dakle oba ukombinovano. Ja bih voleo da se rezultati u tenisu vise poklapaju sa talentom tenisera, ali u vecini slucajeva nije tako. (Inace bi Gasquet, Nalbandian, Monfils, Tipsarevic, Safin itd bili mnogo vise nego sto jesu) Pomenuli ste da je Nadal na neki nacin imao srece i iskoristio blagi sunovrat ostalih tenisera...Bez uvrede, ali potpuno je besmisleno baviti se takvim analizama, inace bi pod velikim znakom pitanja bila mega uspesna 2009a sezona Rogera Federera, i mnoge ostale sezone mnogih drugih tenisera. Jednostavno, pad jednog tenisera, iskoristi drugi i kao sto ne bi smelo da se negativno prica o recimo slabijim igrama Nadala posle povrede, tako ne sme ni da se umanjuje uspeh Ljubicica u IW. Delimicno se slazem sa vasom tvrdnjom da Nadal ne bi bio to sto jeste da ostali nisu imali pad forme. Nadalova najuspesnija sezona bila je 2008a. Te iste godine, Djokovic je uzeo AO, IW, Rim, Masters Kup, Murray Sinsinati, Madrid i finale US Opena. Mislim da je ipak do toga da je Nadal te sezone igrao nemoguc tenis (nesto sto je Fed radio 2005, 2006, delom 2007e), a manje do pukog ''iskoriscavanja trenutka''. Ja bih najradije od svih voleo reci za Nadala da je tek prosecan, posto sam vatreni navijac Federera...Nadalov servis? Okej, fizicki slabiji od ostale vodece trojke, ali se to tako manje oslikava u poenu, nego sto bi trebalo. Nadalov bekend? Nekada bolno mesto, danas veoma mocno oruzje. (zapitajte se sto mu cesce protivnici serviraju na forhend) Nadalov forhend? Bez imalo preterivanja spada u top 5 forhenda danasnjice. Voleji? Tek prosecni, bas onoliko koliko mu treba za zavrsavanje poena. To sto mu je potrebno 5-6 udaraca da zavrsi poen, to je vise do stila igre nego do njegove nemogucnosti da zavrsi poen. Federerove vinere protivnik otprati pogledom, zbog neverovatne preciznosti, a Nadal igra vinere koje protivnik moze da stigne, ali da toliko spina, da nazad dobije balon, koji cesto zavrsava na polovini protivnikovog terena...Toliko, pozdrav.

MM

pre 14 godina

@krki
Znam da si sa otoka Krka i zato pateticno mrzis i Dj od Djokovica. Ali idi brate navijaj za Marina tamo gde treba sta se zamajavas ovde i sejes mrznju kada tamo lepo mozes sa ljubavlju da pricas o svomigracu. Ajd' sad