Petak, 12.03.2010.

10:08

JJ - Martić, Ivanović - Sevastova

Jelena Janković igraće sa Petrom Martić iz Hrvatske, a Ana Ivanović sa Letonkom Anastasijom Sevastovom u drugom kolu turnira u Indijan Velsu.

Izvor: B92

JJ - Martiæ, Ivanoviæ - Sevastova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

zar je bitno ko sam

pre 14 godina

Mislio sam da Jelena nema trenera ali sam na you tubu video kako je pored nje na terenu Bolitijeri (ili vec kako se zove). Mislim da je to on. Ako jeste, to je stvarno dobro

Djoksa

pre 14 godina

@Ako moderator dozvoljava,da i tebi odgovorim.Hantuhova i Cibulkova najslabije rez postizu na sljaci.Ana ima RG a Jelena poluf. RG i 2 titule u Rimu.Cibulkova je tempo igracica sto ne lezi Ani(2 poraza)a tempo je tesko drzati na sljaci.Suma sumarum...

Djoksa

pre 14 godina

@O besmislu...Dzabe,izmedju tebe i mene je moderator.Zenon iz Eleje i paradoksi su u aporiji(corsokaku).Samo da ti kazem da si dao najvecu pohvalu Jeleni.Preokrenuti 5:3 u 3-cem setu protiv Kim i 6:2 u taj brejku 3-ceg protiv Dementijeve mogu samo sampioni

Lav Nikolajevič

pre 14 godina

Kad bi na ovom sajtu svoj komentar napisao Dostojevski, udruga bi ga častila sa dvesta "ne preporučujem". Svako ko je napisao nešto pismeno, ozbiljno, bez ikakvog vređanja, proveo se, na glasanju, kao bos po trnju. Nije "turbo" napravljen uzalud.

O smislu

pre 14 godina

@Dylan Dog
Raduje me stil kojim polemišete. Vi uvažavate svoga "sagovornika". To nama nedostaje. O godinama: dve godine i devet meseci Jelena je starija os Ane. Njen stil igre, uz veliko trošenje energije, može da joj bude smetnja za dugu karijeru. Venus ima trideset, a vrlo je jaka, jer je tenis igrala rukama, a ne nogama, kao Jelena i Žistin (metafora). Evo, Žistin je glatko izgubila od Dulko, jer su je stigle godine i maratonsko trčanje. Zbog umora ona je i napravila ovoliku pauzu. Zato mislim da "naše" ipak nisu ista generacija, pogotovo što je Ana počela tri godine i sedam meseci kasnije da igra profesionalno. I Ana ima drugačiji stil, agresivan i snažan (visoka je 186), kojim se danas jedino može nešto više napraviti. Ne bih ovako pisao, ali iritiraju me mnogi "komentatori" koji su Anu otpisali sa 22 gosine, pogotovo posle poraza od Dulko, kao da se Jelena nije nagubila mečeva ove i prošle godine. I pored toga, "Jeci" predviđaju nove "grend slemove" i prvo mesto na listi. To je prava oluja neumerenosti. Njene uzjave posebna su priča. Neću ih navoditi niti analizovati.

Djoksa

pre 14 godina

@O Smislu...Priznajem,pogresio sam.Zenon iz Eleje,filozof paradoksa nema stvarno nikakve veze sa zen budizmom.Sto se tice ostaloga sto sam rekao,i dalje drzim da sam u pravu.A ti si upao u svojevrsnu aporiju(starogr. corsokak),ponavljas se.

O smislu

pre 14 godina

@Đoksa
Zašto se ti javljaš, nisam tebi odgovorio, nego Dylan Dogu, dokazujući da je iz svoje "statistike" izbacio vreme, kao realnu životnu dimenziju. Kažeš da nisi stručan za "Zen filozofiju". To ne postoji, u užem smislu, reč je o zen budizmu (religiji), a i "z" je malo slovo. Aporija o Ahilu i kornjači pripada grčkom filozofu Zenonu, koji nema veze sa zen budizmom. Ti povezuješ Zenona i "Zen budizam". Tužno. Navodeći njegovu aporiju, u kojoj on ignoriše vreme (zato hitronogi i sjajnošlemi Ahil gubi trku od kornjače), kao što je to uradio Dylan Dog. Ne mogu se upoređivati rezultati Ane i Jelene, zato što se ne može ignorisati vreme u kojem Ana nije igrala. One nisu zajedno počele, Jelena ima tri godine i sedam meseci duži staž. Đoksa, ti ne samo da ne znaš ništa o "Zen filozofiji", ti ne poznaješ ni helensku filozofiju i uopte ti nije jasan smisao mog pisanja. Zaplićeš se kao pile u kučine.

Dylan Dog

pre 14 godina

@O besmislu, @Moma

Izgleda da se u prethodnom postu nisam dovoljno dobro ogradio.
Nije mi bila namera da kompariram Jelenu i Anu već sam hteo da dam analizu o tome kojoj koja podloga više odgovara na osnovu njihovih najboljih rezultata u dosadašnjoj karijeri.
Zašto sam izabrao baš njih dve kao primer? Pa zato što su u naslovu vesti.
Smatram da su fatalističke podele tipa: ako nisi za nešto, onda si apriori protiv toga - potpuno besmislene i nezdrave. Svako ima pravo da simpatiše ili voli jednog sportistu ili sportski tim više nego ostale, ali to mora da bude u granicama dobrog ukusa i tolerancije, bez omalovažavanja konkurenta. Istovremeno smatram da su podele Jelena-Ana bez veze, bez obzira na eventualne dosadašnje povode za tako nešto. I jedna i druga imaju atribute koje ih čine privlačnim i u teniskom i onom drugom smislu, pa smatram da to treba potencirati, a ne neke njihove negativne osobine (osim možda nedostataka u njihovoj igri, koji su interesantni za analizu, pa jedino oni i treba da budu predmet nekakve diskusije)

Što se tiče komparacije rezultata, moje mišljenje je sledeće:
Kada teniseri završe karijere, relevantna je apsolutna komparacija (tj. ukupan saldo svega).
Dok karijere traju, komparacije imaju smisla uz uvažavanje razumnih polazih pretpostavki, koje moraju biti jednake za oba tenisera. Npr. rezultati u jednoj kalendarskoj godini, rezultati u kalendarskim godinama kada su bili u top 10, uslovni međusobni skor, skor protiv top 10 igrača u određenom periodu (ne u toku cele karijere, jer ista traje itd.).

Inače, između Jelene i Ane i nije neka prevelika razlika u godinama, pogotovo u ovom trenutku (do određene starosne granice ta razlika može da ima velikog uticaja), pa se može računati da su gotovo iste generacije. Dalje, osim Jelenine Budimpešte iz 2004. svi turniri su osvojeni od 2005. do danas, a 2007. i 2008. obe imaju sjajne rezultate, pa se one u te dve godine mogu komparirati po uspešnosti.
Jednom sam rekao da teniseri koji fizički ranije sazre mogu da počnu ranije da beleže dobre rezultate, a kao primer naveo Bekera, koji je sa 17 godina napravio bum, i Federera, koji tek od svoje 22-23 godine pokazuje šampionsko lice.

A što se tiče @Momine analize, verovatno je reč o lapsusu za 25 mečeva godišnje. Valjda se misli na 25 turnira. Svi igrači projektuju neki broj od 20-25 turnira godišnje, pa u zavisnosti od uspešnosti, tj. broja odigranih mečeva i umora koji dolazi kao posledica, broj turnira redukuju ili povećavaju. Pa neće Ana valjda da ispada u privm kolima!

Milka

pre 14 godina

@Đoksi
Pišeš da Jeleni najviše odgovara američki beton. Ajde! Žvrljaš koješta, da ti prođe dan. Odgovori: zašto su naši odlučili da sa Slovakinjama igraju na šljaci, a ne na američkom betonu? Isto pitanje važi i za Doga, velikog statističara koji ignoriše vreme.

Igor

pre 14 godina

Henin je izgubila u drugom kolu od Gisele Dulko. Li i Lisicki su takodje izbacene u drugom kolu. Sharapova, Dementieva i Wozniacki su prosle tek nakon teska tri seta. Srecno nasim devojkama veceras, ocigledno je da ce ovaj turnir biti pun iznenadjenja.

Dylan Dog

pre 14 godina

@O smislu, @Moma

Očigledno da se nisam prethodno dovoljno dobro ogradio!
Nije mi bila želja vršim komparaciju Jelene i Ane, već da dam neku analizu o tome koja podloga kojoj odgovara, bazirajući se na statističkim pokazateljima. Može da priča šta ko hoće, ali u sportu su rezultati nesporna stvar, tako da ovo nije gola statistika već rezultat minulog rada ove naše dve teniserke.
Zašto sam uzeo za primer baš njih dve? Pa zato što su u naslovu vesti.

Ovde se često nameće pitanje izbora na neki fatalistički način: ako nisi za nešto, onda si apriori protiv toga. To ide tako daleko da ste vas dvojica (bar se meni tako čini) iz mog prethodnog posta implicitno (a kako drugačije) spoznali da favorizujem jednu od ove dve teniserke pa mi na to replicirate.

Hoću da kažem da Jelena ili Ana nije, ne mora i ne sme da bude stvar izbora. Hajde da pokušamo da ljudski posmatramo stvari i uvažavamo i mane i vrline i jedne i druge teniserke. Da bez obzira na to koja nam je simpatičnija, ne omalovažavamo ovu drugu, niti ljude koji za nju "navijaju".

Zaista nema razloga i smisla potezati za bilo kakvim podelama.

E, da. Ako neko hoće da komparira broj titula i ostvarenih rezultata dve teniserke iz različitih generacija, postoji više relativno egzaktnih načina za to. Npr. rezultati u toku perioda kada su obe u top 10, rezultati u toku 1 kalendarske godine itd. Apsolutni rezultati daju realniju sliku kada se završe karijere. A ako neko odigra više mečeva od drugog, ne znači da je baš zato postigao bolje rezultate. Kvantitet ne znači neizostavno i kvalitet. Pa Srbija je pravi primer za to.

@Djoksa
Nema na čemu. Bilo mi je zadovoljstvo!

Djoksa

pre 14 godina

@Dylan Dog...Hvala za ovaj iscrpan kom.@O smislu...Zen filozofija mi nije jaca strana ali bi i Zenon nasao zanimljiv paradoks u tome da Ana stoji(ne igra)a istovremeno pada na listi.Da li to znaci da ostale igracice se krecu nagore ili ona pada dole?

Moma

pre 14 godina

@Dylan Dog
U svojoj karijeri Jelena je odigrala 466 mečeva, Ana 334. Ana ima 132 meča manje. Pod uslovom da igra 25 mečeva godišnje, Ani će biti potrebno više od pet godina da dostigne cifru od 466 mečeva! Koliko će ona turnira da osvoji za pet godina? Da li ste o tome razmišljali, kad ste nam izložili golu statistiku, zanemarujući broj odigranih mečeva? Vreme radi za Anu. Ona može tri meseca da trenira kako bi se vratila u pravu formu, za RG, a i tada će imati 22 godine.

O smislu

pre 14 godina

@Dylan Dog
Vašim podacima nedostaje najvažnija činjenica: Jelena je tačno tri godine i sedam meseci duže u profesionalnom tenisu od Ane. Nadam se da vreme ima realnu dimenziju, a ne onu koju ima u aporiji o Ahilu i kornjači.

ANA VOLIM TE

pre 14 godina

Srećno našim lepim devojkama.

Gde možemo da pratimo prenose mečeva?
(Hvala, 12. mart 2010 11:13)


www.joepamely.co.uk,idi na tennis...Na dan match link za stream...

Dylan Dog

pre 14 godina

@O besmislu

Kada neko nešto piše, treba da to potkrepi nekim činjenicama. Pođimo od najjednostavnijeg i najočiglednijeg, a to su rezultati - titule i finala.

Jelenini WTA rezultati:
Winner (11), finalist (11)
Hard
Winner (5): 2009 - Cincinnati; 2008 - Beijing, Stuttgart, Moscow; 2007 - Auckland.
Finalist (9): 2009 - Tokyo [Pan Pacific]; 2008 - Miami, US Open; 2007 - Sydney, Toronto, Beijing; 2006 - Los Angeles; 2005 - Dubai, Seoul
Clay
Winner (5): 2009 - Marbella, 2008 - Rome, 2007 - Charleston, Rome, 2004 - Budapest.
Finalist (0): /
Grass
Winner (1): 2007 - Birmingham.
Finalist (2): 2007 - 's-Hertogenbosch, 2005 - Birmingham.
Carpet
Winner (0): /
Finalist (0): /

Anini WTA rezultati:
Winner (8), finalist (4)
Hard
Winner(6): 2008 - Indian Wells, Linz; 2007 Los Angeles, Luxembourg; 2006 - Montréal; 2005 - Canberra.
Finalist (3): 2009 - Indian Wells; 2008 - Australian Open.
Clay
Winner (2): 2008 - Roland Garros, 2007 - Berlin, 2004,
Finalist (1): 2007 - Roland Garros.
Grass
Winner (0): /
Finalist (0): /
Carpet
Winner (0): /
Finalist (1): 2007 - Tokyo [Pan Pacific]

Dakle, Jelena na betonu 5+9, na šljaci 5+0, na travi 1+2, na tepihu 0+0. Očigledno je da joj bolje leži beton jer je na njemu u čak 14 slučajeva dogurala bar do finala i to 1 GS finale, 1 Tire I (=ženski masters) i 2 Tire I finala. Na šljaci ima 3 Tire I turnira.
Ana na betonu 6+3, na šljaci 2+1, na travi 0+0, na tepihu 0+1. I kod Ane je očigledno da joj bolje leže tvrdi tereni, bez obzira na činjenicu da na šljaci ima 1 GS +GS finale i jedan Tire I. Sa druge strane na betonu ima 1 GS finale, 2 Tire I i jedno Tire I finale.

Ako se kaže da teniser dobro kreće, to znači da je stalno na lopti i da ga je teško izbaciti sa terena. To se postiže dobrom anticipacijom, dobrom osnovnom brzinom i nadasve hitrim nogama.Takvom igraču po tom osnovu odgovaraju sve podloge jer ima više vremena da bude na lopti i da se fino namesti. Prednost boljeg kretanja nije, kao što mnogi misle izražajnija na šljaci, već na brižim podlogama, gde je svaki delić sekunde bitan. Na sporim podlogama, prvenstveno na šljaci i sporiji igrači, a koji su fizički dobro spremni mogu da pokažu dobre rezultate. Ana, kojoj osnovna brzina i hitre noge nisu baš najjača strana, predstavlja očigledan primer.
Kod sporih terena, kao što je šljaka, dolazi do izražaja dobra fizička sprema (čiji se nedostatak donekle se može kompenzovati dobrim kretanjem), sportska/teniska inteligencija i mentalna izdržljivost. Tu se poeni ne osvajaju lako i moraju se mukotrpno izgrađivati, kao pozicije u šahu. Poznavaoci teniske igre cene ovu podlogu i tenisere koji dobre rezultate prave na njoj prevashodno zbog ove činjenice.
Ranije su vrsni poznavaoci tenisa znali da kažu da Vimbldon osvajaju najnadahnutiji teniseri, a Rolan Garos - najbolji!
Da se odmah ogradim, ova konstatacija nema intenciju da sugeriše ama baš ništa u odnosu na rezultate Federera i Nadala, da se neki navijači ne osete prozvanim, jer je izrečena mnogo ranije pre no što su pomenuta dvojica uzela rekete u ruke.

Djoksa

pre 14 godina

I da,Jelena je igrala i finale Toronta 2007(izgubila od Enen).A finale Majamija je izgubila od Serene.To u stvari i razdvaja Anu od Jelene,titule u Montrealu i IW osvojila pobedama nad Hingis i Kuznjec.Sta bi bilo da su joj protivnice bile Enen i Serena?

Djoksa

pre 14 godina

Malicioznoj personi koja se stustila na mene poput insp. Zavera(Jadnici) i koju ne interesuje istina vec duznost koju je sama sebi dala(dokazati nam kako Jelena nema pojma).A finale Majamija 2008,a poluf. USO-a 2006?To su pretpostavljam,sve slucajnosti?

Sale

pre 14 godina

Ja ne znam zasto svi spominju taj Anin mec sa Kim.....To nije bio zvanican mec vec egzibicija i igralo se na 1 dobijen set,a vi na osnovu tog 1 seta govorite kako se ona vraca.....Pokazace na ovom turniru u kakvoj je formi....Tako je i Jelena odigrala super u Fed Kupu pa je sledeci turnir razocarala....Prvo kolo bi realno trebale proci,a onda sledi tezi posao...Govorite i kako Zvonareva ne bi bila problem...Pa po njenim rezultatima bila bi problem za Anu jer igra dobro....Ne znam zasto neko umanjuje znacaj Jelenine titule u Sinsinatiju kad su tamo igrale Safina, Dementieva, Azarenka, Serena, Wozniacki, Peneta, Klajsters, Zvonareva, Radwanska, Wickmajer, Cibulkova, Petrova, Ana... To joj je bio jedan od boljih rezultata prosle sezone....Pobedila je na tom turniru Safinu, Dementievu, Bamer, Azarenku i Kirilenko....Nagradni fond je bio 2000000 dolara tako da to bas i nije slab turnir kada su igrale tolike dobre igracice i kada je velik nagradni fond....Puno srece obema....

Petar Pecikoza

pre 14 godina

Ovaj turnir je realno prejak za njih dve. Tesko je vratiti se korak unazad, ali mislim da je to najbolje. Ne trositi snagu i moral, vec krenuti ako treba i od celendzera i naci nivo turnira na kojima mogu da se bore za finale ili pobedu.

Pa onda lagano gore, ako se moze.

Ostaviti sujetu i emocije na stranu i razumom i radom u novo osvajanje.

O besmislu

pre 14 godina

Đoksi napiše besmislicu - kako Jeleni više odgovara američki beton, pa i ovaj u IW, a onda bujica neznalica počne da ga podržava. U IW Jelena nije zabeležila nijedan dobar rezutat, ali lavinu fanatika niko ne može da urazumi. To je zato što oni pojma nemaju da je Ana uela IW i igrala jedno finale. Njihov besmisao nema granica. A Sinsinati? Kim vodi protiv Jelene sa 5:3 u trećemm setu i servira za meč. Gubi i set i meč. Posle toga u trećem setu Dementjeva vodi u taj-breku sa 6:2 i ima dva servisa. Gubi meč! Tako je Jelena pukim slučajem osvojila Sinsinati (malo važan turnir), inače specijalista za američki beton. Pa i moja baba zna da njoj više leži šljaka, jer nema snažne udarce i servis, ali je vrlo pokretljiva i sve stiže. Većinu turnira koje je osvojila, osvojila je na šljaci. Samo su dva Rima bila od nekog značaja (sad je Rim srozan, jer su taj šljakaroški turnir zaobilazile najjače). Sve ostalo što je osvojila nema veze. Đoksi ni to ne zna. Neće valjda da pomene Peking, ovaj novi? Stari je bio druga kategorija.

Milka

pre 14 godina

@Đoksa
Ne zasmejavaj nas više. Ana je na tom istom betonu osvojila ovaj turnir i igrala jedno finale. Ti si, Mirođijo, neumoran u smišljanju drvenih burgija.

Vendi

pre 14 godina

O kojoj odbrani finala govorite. Dolazi proleće, daj probudite se iz zimskog sna. Sevastova i Martić nisu nimalo najivne. A šta bi rekli da imaju žreb kao Agnješka Radvanska, u drugom kolu Čakvetadze a u trećem Enan. Milim boga da im Enan.

Dermendzijev

pre 14 godina

Devojke,samo oprezno.Od vaseg starta puno,puno zavisi vas dalji tok turnira.Ana bi trebala da nastavi lepu tradiciju na IW, Jelena da se seti US Opena i Cincinatija,a obe da se prisete 2008.
Izdignimo se iznad svega i ne dozvolimo nikakvih senzacija na pocetku,to je sve sto mogu reci u ovom trenutku,neposredno pred starnih meceva!!!

james

pre 14 godina

Vjerovatno će proći ove dvije amaterke,ali sljedi kraj već u narednom kolu.Jeleni od Čibulkove a Ani od Zvonareve!Nažalost,realna procjena.Nemamo šta trenutno očekivati od njih!

Djoksa

pre 14 godina

Zna se da americki beton najvise lezi Jeleni(finale USO 2008,titula u Sinsinatiju 2009).Nadam se da ce se trgnuti konacno i uzeti ovde titulu.I Kuznjecove nigde nije bilo 2008 pa je 2009 uzela RG.Drzim ti fige Jeco a i Ani da se probudi iz hibernacije.

gordan

pre 14 godina

i u ovom kolu ce verovatno i zavrsiti nastup na ovom Mastersu, daj Boze da sam u krivu, ali nista u njihovoj igri u dosadasnjem delu sezone mi ne daje razlog da budem optimista.

Djox

pre 14 godina

Verujem u Anu!Igra protiv Kim od pre 10-tak dana mnogo ohrabruje!Ne sumnjam da će lako proći preko Sevastove,a i Zvonarjova ne bi bila problem!Znam da napreduješ!Ajde Anči odbrani finale!!!

Djoksa

pre 14 godina

Zna se da americki beton najvise lezi Jeleni(finale USO 2008,titula u Sinsinatiju 2009).Nadam se da ce se trgnuti konacno i uzeti ovde titulu.I Kuznjecove nigde nije bilo 2008 pa je 2009 uzela RG.Drzim ti fige Jeco a i Ani da se probudi iz hibernacije.

Djox

pre 14 godina

Verujem u Anu!Igra protiv Kim od pre 10-tak dana mnogo ohrabruje!Ne sumnjam da će lako proći preko Sevastove,a i Zvonarjova ne bi bila problem!Znam da napreduješ!Ajde Anči odbrani finale!!!

Dermendzijev

pre 14 godina

Devojke,samo oprezno.Od vaseg starta puno,puno zavisi vas dalji tok turnira.Ana bi trebala da nastavi lepu tradiciju na IW, Jelena da se seti US Opena i Cincinatija,a obe da se prisete 2008.
Izdignimo se iznad svega i ne dozvolimo nikakvih senzacija na pocetku,to je sve sto mogu reci u ovom trenutku,neposredno pred starnih meceva!!!

Dylan Dog

pre 14 godina

@O besmislu

Kada neko nešto piše, treba da to potkrepi nekim činjenicama. Pođimo od najjednostavnijeg i najočiglednijeg, a to su rezultati - titule i finala.

Jelenini WTA rezultati:
Winner (11), finalist (11)
Hard
Winner (5): 2009 - Cincinnati; 2008 - Beijing, Stuttgart, Moscow; 2007 - Auckland.
Finalist (9): 2009 - Tokyo [Pan Pacific]; 2008 - Miami, US Open; 2007 - Sydney, Toronto, Beijing; 2006 - Los Angeles; 2005 - Dubai, Seoul
Clay
Winner (5): 2009 - Marbella, 2008 - Rome, 2007 - Charleston, Rome, 2004 - Budapest.
Finalist (0): /
Grass
Winner (1): 2007 - Birmingham.
Finalist (2): 2007 - 's-Hertogenbosch, 2005 - Birmingham.
Carpet
Winner (0): /
Finalist (0): /

Anini WTA rezultati:
Winner (8), finalist (4)
Hard
Winner(6): 2008 - Indian Wells, Linz; 2007 Los Angeles, Luxembourg; 2006 - Montréal; 2005 - Canberra.
Finalist (3): 2009 - Indian Wells; 2008 - Australian Open.
Clay
Winner (2): 2008 - Roland Garros, 2007 - Berlin, 2004,
Finalist (1): 2007 - Roland Garros.
Grass
Winner (0): /
Finalist (0): /
Carpet
Winner (0): /
Finalist (1): 2007 - Tokyo [Pan Pacific]

Dakle, Jelena na betonu 5+9, na šljaci 5+0, na travi 1+2, na tepihu 0+0. Očigledno je da joj bolje leži beton jer je na njemu u čak 14 slučajeva dogurala bar do finala i to 1 GS finale, 1 Tire I (=ženski masters) i 2 Tire I finala. Na šljaci ima 3 Tire I turnira.
Ana na betonu 6+3, na šljaci 2+1, na travi 0+0, na tepihu 0+1. I kod Ane je očigledno da joj bolje leže tvrdi tereni, bez obzira na činjenicu da na šljaci ima 1 GS +GS finale i jedan Tire I. Sa druge strane na betonu ima 1 GS finale, 2 Tire I i jedno Tire I finale.

Ako se kaže da teniser dobro kreće, to znači da je stalno na lopti i da ga je teško izbaciti sa terena. To se postiže dobrom anticipacijom, dobrom osnovnom brzinom i nadasve hitrim nogama.Takvom igraču po tom osnovu odgovaraju sve podloge jer ima više vremena da bude na lopti i da se fino namesti. Prednost boljeg kretanja nije, kao što mnogi misle izražajnija na šljaci, već na brižim podlogama, gde je svaki delić sekunde bitan. Na sporim podlogama, prvenstveno na šljaci i sporiji igrači, a koji su fizički dobro spremni mogu da pokažu dobre rezultate. Ana, kojoj osnovna brzina i hitre noge nisu baš najjača strana, predstavlja očigledan primer.
Kod sporih terena, kao što je šljaka, dolazi do izražaja dobra fizička sprema (čiji se nedostatak donekle se može kompenzovati dobrim kretanjem), sportska/teniska inteligencija i mentalna izdržljivost. Tu se poeni ne osvajaju lako i moraju se mukotrpno izgrađivati, kao pozicije u šahu. Poznavaoci teniske igre cene ovu podlogu i tenisere koji dobre rezultate prave na njoj prevashodno zbog ove činjenice.
Ranije su vrsni poznavaoci tenisa znali da kažu da Vimbldon osvajaju najnadahnutiji teniseri, a Rolan Garos - najbolji!
Da se odmah ogradim, ova konstatacija nema intenciju da sugeriše ama baš ništa u odnosu na rezultate Federera i Nadala, da se neki navijači ne osete prozvanim, jer je izrečena mnogo ranije pre no što su pomenuta dvojica uzela rekete u ruke.

Sale

pre 14 godina

Ja ne znam zasto svi spominju taj Anin mec sa Kim.....To nije bio zvanican mec vec egzibicija i igralo se na 1 dobijen set,a vi na osnovu tog 1 seta govorite kako se ona vraca.....Pokazace na ovom turniru u kakvoj je formi....Tako je i Jelena odigrala super u Fed Kupu pa je sledeci turnir razocarala....Prvo kolo bi realno trebale proci,a onda sledi tezi posao...Govorite i kako Zvonareva ne bi bila problem...Pa po njenim rezultatima bila bi problem za Anu jer igra dobro....Ne znam zasto neko umanjuje znacaj Jelenine titule u Sinsinatiju kad su tamo igrale Safina, Dementieva, Azarenka, Serena, Wozniacki, Peneta, Klajsters, Zvonareva, Radwanska, Wickmajer, Cibulkova, Petrova, Ana... To joj je bio jedan od boljih rezultata prosle sezone....Pobedila je na tom turniru Safinu, Dementievu, Bamer, Azarenku i Kirilenko....Nagradni fond je bio 2000000 dolara tako da to bas i nije slab turnir kada su igrale tolike dobre igracice i kada je velik nagradni fond....Puno srece obema....

O besmislu

pre 14 godina

Đoksi napiše besmislicu - kako Jeleni više odgovara američki beton, pa i ovaj u IW, a onda bujica neznalica počne da ga podržava. U IW Jelena nije zabeležila nijedan dobar rezutat, ali lavinu fanatika niko ne može da urazumi. To je zato što oni pojma nemaju da je Ana uela IW i igrala jedno finale. Njihov besmisao nema granica. A Sinsinati? Kim vodi protiv Jelene sa 5:3 u trećemm setu i servira za meč. Gubi i set i meč. Posle toga u trećem setu Dementjeva vodi u taj-breku sa 6:2 i ima dva servisa. Gubi meč! Tako je Jelena pukim slučajem osvojila Sinsinati (malo važan turnir), inače specijalista za američki beton. Pa i moja baba zna da njoj više leži šljaka, jer nema snažne udarce i servis, ali je vrlo pokretljiva i sve stiže. Većinu turnira koje je osvojila, osvojila je na šljaci. Samo su dva Rima bila od nekog značaja (sad je Rim srozan, jer su taj šljakaroški turnir zaobilazile najjače). Sve ostalo što je osvojila nema veze. Đoksi ni to ne zna. Neće valjda da pomene Peking, ovaj novi? Stari je bio druga kategorija.

gordan

pre 14 godina

i u ovom kolu ce verovatno i zavrsiti nastup na ovom Mastersu, daj Boze da sam u krivu, ali nista u njihovoj igri u dosadasnjem delu sezone mi ne daje razlog da budem optimista.

Djoksa

pre 14 godina

Malicioznoj personi koja se stustila na mene poput insp. Zavera(Jadnici) i koju ne interesuje istina vec duznost koju je sama sebi dala(dokazati nam kako Jelena nema pojma).A finale Majamija 2008,a poluf. USO-a 2006?To su pretpostavljam,sve slucajnosti?

Djoksa

pre 14 godina

I da,Jelena je igrala i finale Toronta 2007(izgubila od Enen).A finale Majamija je izgubila od Serene.To u stvari i razdvaja Anu od Jelene,titule u Montrealu i IW osvojila pobedama nad Hingis i Kuznjec.Sta bi bilo da su joj protivnice bile Enen i Serena?

ANA VOLIM TE

pre 14 godina

Srećno našim lepim devojkama.

Gde možemo da pratimo prenose mečeva?
(Hvala, 12. mart 2010 11:13)


www.joepamely.co.uk,idi na tennis...Na dan match link za stream...

Igor

pre 14 godina

Henin je izgubila u drugom kolu od Gisele Dulko. Li i Lisicki su takodje izbacene u drugom kolu. Sharapova, Dementieva i Wozniacki su prosle tek nakon teska tri seta. Srecno nasim devojkama veceras, ocigledno je da ce ovaj turnir biti pun iznenadjenja.

Moma

pre 14 godina

@Dylan Dog
U svojoj karijeri Jelena je odigrala 466 mečeva, Ana 334. Ana ima 132 meča manje. Pod uslovom da igra 25 mečeva godišnje, Ani će biti potrebno više od pet godina da dostigne cifru od 466 mečeva! Koliko će ona turnira da osvoji za pet godina? Da li ste o tome razmišljali, kad ste nam izložili golu statistiku, zanemarujući broj odigranih mečeva? Vreme radi za Anu. Ona može tri meseca da trenira kako bi se vratila u pravu formu, za RG, a i tada će imati 22 godine.

james

pre 14 godina

Vjerovatno će proći ove dvije amaterke,ali sljedi kraj već u narednom kolu.Jeleni od Čibulkove a Ani od Zvonareve!Nažalost,realna procjena.Nemamo šta trenutno očekivati od njih!

Milka

pre 14 godina

@Đoksa
Ne zasmejavaj nas više. Ana je na tom istom betonu osvojila ovaj turnir i igrala jedno finale. Ti si, Mirođijo, neumoran u smišljanju drvenih burgija.

Petar Pecikoza

pre 14 godina

Ovaj turnir je realno prejak za njih dve. Tesko je vratiti se korak unazad, ali mislim da je to najbolje. Ne trositi snagu i moral, vec krenuti ako treba i od celendzera i naci nivo turnira na kojima mogu da se bore za finale ili pobedu.

Pa onda lagano gore, ako se moze.

Ostaviti sujetu i emocije na stranu i razumom i radom u novo osvajanje.

O smislu

pre 14 godina

@Dylan Dog
Vašim podacima nedostaje najvažnija činjenica: Jelena je tačno tri godine i sedam meseci duže u profesionalnom tenisu od Ane. Nadam se da vreme ima realnu dimenziju, a ne onu koju ima u aporiji o Ahilu i kornjači.

Djoksa

pre 14 godina

@Dylan Dog...Hvala za ovaj iscrpan kom.@O smislu...Zen filozofija mi nije jaca strana ali bi i Zenon nasao zanimljiv paradoks u tome da Ana stoji(ne igra)a istovremeno pada na listi.Da li to znaci da ostale igracice se krecu nagore ili ona pada dole?

Djoksa

pre 14 godina

@O besmislu...Dzabe,izmedju tebe i mene je moderator.Zenon iz Eleje i paradoksi su u aporiji(corsokaku).Samo da ti kazem da si dao najvecu pohvalu Jeleni.Preokrenuti 5:3 u 3-cem setu protiv Kim i 6:2 u taj brejku 3-ceg protiv Dementijeve mogu samo sampioni

Vendi

pre 14 godina

O kojoj odbrani finala govorite. Dolazi proleće, daj probudite se iz zimskog sna. Sevastova i Martić nisu nimalo najivne. A šta bi rekli da imaju žreb kao Agnješka Radvanska, u drugom kolu Čakvetadze a u trećem Enan. Milim boga da im Enan.

Dylan Dog

pre 14 godina

@O besmislu, @Moma

Izgleda da se u prethodnom postu nisam dovoljno dobro ogradio.
Nije mi bila namera da kompariram Jelenu i Anu već sam hteo da dam analizu o tome kojoj koja podloga više odgovara na osnovu njihovih najboljih rezultata u dosadašnjoj karijeri.
Zašto sam izabrao baš njih dve kao primer? Pa zato što su u naslovu vesti.
Smatram da su fatalističke podele tipa: ako nisi za nešto, onda si apriori protiv toga - potpuno besmislene i nezdrave. Svako ima pravo da simpatiše ili voli jednog sportistu ili sportski tim više nego ostale, ali to mora da bude u granicama dobrog ukusa i tolerancije, bez omalovažavanja konkurenta. Istovremeno smatram da su podele Jelena-Ana bez veze, bez obzira na eventualne dosadašnje povode za tako nešto. I jedna i druga imaju atribute koje ih čine privlačnim i u teniskom i onom drugom smislu, pa smatram da to treba potencirati, a ne neke njihove negativne osobine (osim možda nedostataka u njihovoj igri, koji su interesantni za analizu, pa jedino oni i treba da budu predmet nekakve diskusije)

Što se tiče komparacije rezultata, moje mišljenje je sledeće:
Kada teniseri završe karijere, relevantna je apsolutna komparacija (tj. ukupan saldo svega).
Dok karijere traju, komparacije imaju smisla uz uvažavanje razumnih polazih pretpostavki, koje moraju biti jednake za oba tenisera. Npr. rezultati u jednoj kalendarskoj godini, rezultati u kalendarskim godinama kada su bili u top 10, uslovni međusobni skor, skor protiv top 10 igrača u određenom periodu (ne u toku cele karijere, jer ista traje itd.).

Inače, između Jelene i Ane i nije neka prevelika razlika u godinama, pogotovo u ovom trenutku (do određene starosne granice ta razlika može da ima velikog uticaja), pa se može računati da su gotovo iste generacije. Dalje, osim Jelenine Budimpešte iz 2004. svi turniri su osvojeni od 2005. do danas, a 2007. i 2008. obe imaju sjajne rezultate, pa se one u te dve godine mogu komparirati po uspešnosti.
Jednom sam rekao da teniseri koji fizički ranije sazre mogu da počnu ranije da beleže dobre rezultate, a kao primer naveo Bekera, koji je sa 17 godina napravio bum, i Federera, koji tek od svoje 22-23 godine pokazuje šampionsko lice.

A što se tiče @Momine analize, verovatno je reč o lapsusu za 25 mečeva godišnje. Valjda se misli na 25 turnira. Svi igrači projektuju neki broj od 20-25 turnira godišnje, pa u zavisnosti od uspešnosti, tj. broja odigranih mečeva i umora koji dolazi kao posledica, broj turnira redukuju ili povećavaju. Pa neće Ana valjda da ispada u privm kolima!

Lav Nikolajevič

pre 14 godina

Kad bi na ovom sajtu svoj komentar napisao Dostojevski, udruga bi ga častila sa dvesta "ne preporučujem". Svako ko je napisao nešto pismeno, ozbiljno, bez ikakvog vređanja, proveo se, na glasanju, kao bos po trnju. Nije "turbo" napravljen uzalud.

zar je bitno ko sam

pre 14 godina

Mislio sam da Jelena nema trenera ali sam na you tubu video kako je pored nje na terenu Bolitijeri (ili vec kako se zove). Mislim da je to on. Ako jeste, to je stvarno dobro

Dylan Dog

pre 14 godina

@O smislu, @Moma

Očigledno da se nisam prethodno dovoljno dobro ogradio!
Nije mi bila želja vršim komparaciju Jelene i Ane, već da dam neku analizu o tome koja podloga kojoj odgovara, bazirajući se na statističkim pokazateljima. Može da priča šta ko hoće, ali u sportu su rezultati nesporna stvar, tako da ovo nije gola statistika već rezultat minulog rada ove naše dve teniserke.
Zašto sam uzeo za primer baš njih dve? Pa zato što su u naslovu vesti.

Ovde se često nameće pitanje izbora na neki fatalistički način: ako nisi za nešto, onda si apriori protiv toga. To ide tako daleko da ste vas dvojica (bar se meni tako čini) iz mog prethodnog posta implicitno (a kako drugačije) spoznali da favorizujem jednu od ove dve teniserke pa mi na to replicirate.

Hoću da kažem da Jelena ili Ana nije, ne mora i ne sme da bude stvar izbora. Hajde da pokušamo da ljudski posmatramo stvari i uvažavamo i mane i vrline i jedne i druge teniserke. Da bez obzira na to koja nam je simpatičnija, ne omalovažavamo ovu drugu, niti ljude koji za nju "navijaju".

Zaista nema razloga i smisla potezati za bilo kakvim podelama.

E, da. Ako neko hoće da komparira broj titula i ostvarenih rezultata dve teniserke iz različitih generacija, postoji više relativno egzaktnih načina za to. Npr. rezultati u toku perioda kada su obe u top 10, rezultati u toku 1 kalendarske godine itd. Apsolutni rezultati daju realniju sliku kada se završe karijere. A ako neko odigra više mečeva od drugog, ne znači da je baš zato postigao bolje rezultate. Kvantitet ne znači neizostavno i kvalitet. Pa Srbija je pravi primer za to.

@Djoksa
Nema na čemu. Bilo mi je zadovoljstvo!

O smislu

pre 14 godina

@Đoksa
Zašto se ti javljaš, nisam tebi odgovorio, nego Dylan Dogu, dokazujući da je iz svoje "statistike" izbacio vreme, kao realnu životnu dimenziju. Kažeš da nisi stručan za "Zen filozofiju". To ne postoji, u užem smislu, reč je o zen budizmu (religiji), a i "z" je malo slovo. Aporija o Ahilu i kornjači pripada grčkom filozofu Zenonu, koji nema veze sa zen budizmom. Ti povezuješ Zenona i "Zen budizam". Tužno. Navodeći njegovu aporiju, u kojoj on ignoriše vreme (zato hitronogi i sjajnošlemi Ahil gubi trku od kornjače), kao što je to uradio Dylan Dog. Ne mogu se upoređivati rezultati Ane i Jelene, zato što se ne može ignorisati vreme u kojem Ana nije igrala. One nisu zajedno počele, Jelena ima tri godine i sedam meseci duži staž. Đoksa, ti ne samo da ne znaš ništa o "Zen filozofiji", ti ne poznaješ ni helensku filozofiju i uopte ti nije jasan smisao mog pisanja. Zaplićeš se kao pile u kučine.

Djoksa

pre 14 godina

@O Smislu...Priznajem,pogresio sam.Zenon iz Eleje,filozof paradoksa nema stvarno nikakve veze sa zen budizmom.Sto se tice ostaloga sto sam rekao,i dalje drzim da sam u pravu.A ti si upao u svojevrsnu aporiju(starogr. corsokak),ponavljas se.

O smislu

pre 14 godina

@Dylan Dog
Raduje me stil kojim polemišete. Vi uvažavate svoga "sagovornika". To nama nedostaje. O godinama: dve godine i devet meseci Jelena je starija os Ane. Njen stil igre, uz veliko trošenje energije, može da joj bude smetnja za dugu karijeru. Venus ima trideset, a vrlo je jaka, jer je tenis igrala rukama, a ne nogama, kao Jelena i Žistin (metafora). Evo, Žistin je glatko izgubila od Dulko, jer su je stigle godine i maratonsko trčanje. Zbog umora ona je i napravila ovoliku pauzu. Zato mislim da "naše" ipak nisu ista generacija, pogotovo što je Ana počela tri godine i sedam meseci kasnije da igra profesionalno. I Ana ima drugačiji stil, agresivan i snažan (visoka je 186), kojim se danas jedino može nešto više napraviti. Ne bih ovako pisao, ali iritiraju me mnogi "komentatori" koji su Anu otpisali sa 22 gosine, pogotovo posle poraza od Dulko, kao da se Jelena nije nagubila mečeva ove i prošle godine. I pored toga, "Jeci" predviđaju nove "grend slemove" i prvo mesto na listi. To je prava oluja neumerenosti. Njene uzjave posebna su priča. Neću ih navoditi niti analizovati.

Milka

pre 14 godina

@Đoksi
Pišeš da Jeleni najviše odgovara američki beton. Ajde! Žvrljaš koješta, da ti prođe dan. Odgovori: zašto su naši odlučili da sa Slovakinjama igraju na šljaci, a ne na američkom betonu? Isto pitanje važi i za Doga, velikog statističara koji ignoriše vreme.

Djoksa

pre 14 godina

@Ako moderator dozvoljava,da i tebi odgovorim.Hantuhova i Cibulkova najslabije rez postizu na sljaci.Ana ima RG a Jelena poluf. RG i 2 titule u Rimu.Cibulkova je tempo igracica sto ne lezi Ani(2 poraza)a tempo je tesko drzati na sljaci.Suma sumarum...

james

pre 14 godina

Vjerovatno će proći ove dvije amaterke,ali sljedi kraj već u narednom kolu.Jeleni od Čibulkove a Ani od Zvonareve!Nažalost,realna procjena.Nemamo šta trenutno očekivati od njih!

gordan

pre 14 godina

i u ovom kolu ce verovatno i zavrsiti nastup na ovom Mastersu, daj Boze da sam u krivu, ali nista u njihovoj igri u dosadasnjem delu sezone mi ne daje razlog da budem optimista.

O besmislu

pre 14 godina

Đoksi napiše besmislicu - kako Jeleni više odgovara američki beton, pa i ovaj u IW, a onda bujica neznalica počne da ga podržava. U IW Jelena nije zabeležila nijedan dobar rezutat, ali lavinu fanatika niko ne može da urazumi. To je zato što oni pojma nemaju da je Ana uela IW i igrala jedno finale. Njihov besmisao nema granica. A Sinsinati? Kim vodi protiv Jelene sa 5:3 u trećemm setu i servira za meč. Gubi i set i meč. Posle toga u trećem setu Dementjeva vodi u taj-breku sa 6:2 i ima dva servisa. Gubi meč! Tako je Jelena pukim slučajem osvojila Sinsinati (malo važan turnir), inače specijalista za američki beton. Pa i moja baba zna da njoj više leži šljaka, jer nema snažne udarce i servis, ali je vrlo pokretljiva i sve stiže. Većinu turnira koje je osvojila, osvojila je na šljaci. Samo su dva Rima bila od nekog značaja (sad je Rim srozan, jer su taj šljakaroški turnir zaobilazile najjače). Sve ostalo što je osvojila nema veze. Đoksi ni to ne zna. Neće valjda da pomene Peking, ovaj novi? Stari je bio druga kategorija.

Milka

pre 14 godina

@Đoksa
Ne zasmejavaj nas više. Ana je na tom istom betonu osvojila ovaj turnir i igrala jedno finale. Ti si, Mirođijo, neumoran u smišljanju drvenih burgija.

Petar Pecikoza

pre 14 godina

Ovaj turnir je realno prejak za njih dve. Tesko je vratiti se korak unazad, ali mislim da je to najbolje. Ne trositi snagu i moral, vec krenuti ako treba i od celendzera i naci nivo turnira na kojima mogu da se bore za finale ili pobedu.

Pa onda lagano gore, ako se moze.

Ostaviti sujetu i emocije na stranu i razumom i radom u novo osvajanje.

Djox

pre 14 godina

Verujem u Anu!Igra protiv Kim od pre 10-tak dana mnogo ohrabruje!Ne sumnjam da će lako proći preko Sevastove,a i Zvonarjova ne bi bila problem!Znam da napreduješ!Ajde Anči odbrani finale!!!

Vendi

pre 14 godina

O kojoj odbrani finala govorite. Dolazi proleće, daj probudite se iz zimskog sna. Sevastova i Martić nisu nimalo najivne. A šta bi rekli da imaju žreb kao Agnješka Radvanska, u drugom kolu Čakvetadze a u trećem Enan. Milim boga da im Enan.

O smislu

pre 14 godina

@Dylan Dog
Vašim podacima nedostaje najvažnija činjenica: Jelena je tačno tri godine i sedam meseci duže u profesionalnom tenisu od Ane. Nadam se da vreme ima realnu dimenziju, a ne onu koju ima u aporiji o Ahilu i kornjači.

Moma

pre 14 godina

@Dylan Dog
U svojoj karijeri Jelena je odigrala 466 mečeva, Ana 334. Ana ima 132 meča manje. Pod uslovom da igra 25 mečeva godišnje, Ani će biti potrebno više od pet godina da dostigne cifru od 466 mečeva! Koliko će ona turnira da osvoji za pet godina? Da li ste o tome razmišljali, kad ste nam izložili golu statistiku, zanemarujući broj odigranih mečeva? Vreme radi za Anu. Ona može tri meseca da trenira kako bi se vratila u pravu formu, za RG, a i tada će imati 22 godine.

Djoksa

pre 14 godina

I da,Jelena je igrala i finale Toronta 2007(izgubila od Enen).A finale Majamija je izgubila od Serene.To u stvari i razdvaja Anu od Jelene,titule u Montrealu i IW osvojila pobedama nad Hingis i Kuznjec.Sta bi bilo da su joj protivnice bile Enen i Serena?

Djoksa

pre 14 godina

Zna se da americki beton najvise lezi Jeleni(finale USO 2008,titula u Sinsinatiju 2009).Nadam se da ce se trgnuti konacno i uzeti ovde titulu.I Kuznjecove nigde nije bilo 2008 pa je 2009 uzela RG.Drzim ti fige Jeco a i Ani da se probudi iz hibernacije.

Milka

pre 14 godina

@Đoksi
Pišeš da Jeleni najviše odgovara američki beton. Ajde! Žvrljaš koješta, da ti prođe dan. Odgovori: zašto su naši odlučili da sa Slovakinjama igraju na šljaci, a ne na američkom betonu? Isto pitanje važi i za Doga, velikog statističara koji ignoriše vreme.

O smislu

pre 14 godina

@Đoksa
Zašto se ti javljaš, nisam tebi odgovorio, nego Dylan Dogu, dokazujući da je iz svoje "statistike" izbacio vreme, kao realnu životnu dimenziju. Kažeš da nisi stručan za "Zen filozofiju". To ne postoji, u užem smislu, reč je o zen budizmu (religiji), a i "z" je malo slovo. Aporija o Ahilu i kornjači pripada grčkom filozofu Zenonu, koji nema veze sa zen budizmom. Ti povezuješ Zenona i "Zen budizam". Tužno. Navodeći njegovu aporiju, u kojoj on ignoriše vreme (zato hitronogi i sjajnošlemi Ahil gubi trku od kornjače), kao što je to uradio Dylan Dog. Ne mogu se upoređivati rezultati Ane i Jelene, zato što se ne može ignorisati vreme u kojem Ana nije igrala. One nisu zajedno počele, Jelena ima tri godine i sedam meseci duži staž. Đoksa, ti ne samo da ne znaš ništa o "Zen filozofiji", ti ne poznaješ ni helensku filozofiju i uopte ti nije jasan smisao mog pisanja. Zaplićeš se kao pile u kučine.

Djoksa

pre 14 godina

Malicioznoj personi koja se stustila na mene poput insp. Zavera(Jadnici) i koju ne interesuje istina vec duznost koju je sama sebi dala(dokazati nam kako Jelena nema pojma).A finale Majamija 2008,a poluf. USO-a 2006?To su pretpostavljam,sve slucajnosti?

Djoksa

pre 14 godina

@Dylan Dog...Hvala za ovaj iscrpan kom.@O smislu...Zen filozofija mi nije jaca strana ali bi i Zenon nasao zanimljiv paradoks u tome da Ana stoji(ne igra)a istovremeno pada na listi.Da li to znaci da ostale igracice se krecu nagore ili ona pada dole?

Sale

pre 14 godina

Ja ne znam zasto svi spominju taj Anin mec sa Kim.....To nije bio zvanican mec vec egzibicija i igralo se na 1 dobijen set,a vi na osnovu tog 1 seta govorite kako se ona vraca.....Pokazace na ovom turniru u kakvoj je formi....Tako je i Jelena odigrala super u Fed Kupu pa je sledeci turnir razocarala....Prvo kolo bi realno trebale proci,a onda sledi tezi posao...Govorite i kako Zvonareva ne bi bila problem...Pa po njenim rezultatima bila bi problem za Anu jer igra dobro....Ne znam zasto neko umanjuje znacaj Jelenine titule u Sinsinatiju kad su tamo igrale Safina, Dementieva, Azarenka, Serena, Wozniacki, Peneta, Klajsters, Zvonareva, Radwanska, Wickmajer, Cibulkova, Petrova, Ana... To joj je bio jedan od boljih rezultata prosle sezone....Pobedila je na tom turniru Safinu, Dementievu, Bamer, Azarenku i Kirilenko....Nagradni fond je bio 2000000 dolara tako da to bas i nije slab turnir kada su igrale tolike dobre igracice i kada je velik nagradni fond....Puno srece obema....

Lav Nikolajevič

pre 14 godina

Kad bi na ovom sajtu svoj komentar napisao Dostojevski, udruga bi ga častila sa dvesta "ne preporučujem". Svako ko je napisao nešto pismeno, ozbiljno, bez ikakvog vređanja, proveo se, na glasanju, kao bos po trnju. Nije "turbo" napravljen uzalud.

Dermendzijev

pre 14 godina

Devojke,samo oprezno.Od vaseg starta puno,puno zavisi vas dalji tok turnira.Ana bi trebala da nastavi lepu tradiciju na IW, Jelena da se seti US Opena i Cincinatija,a obe da se prisete 2008.
Izdignimo se iznad svega i ne dozvolimo nikakvih senzacija na pocetku,to je sve sto mogu reci u ovom trenutku,neposredno pred starnih meceva!!!

Dylan Dog

pre 14 godina

@O besmislu

Kada neko nešto piše, treba da to potkrepi nekim činjenicama. Pođimo od najjednostavnijeg i najočiglednijeg, a to su rezultati - titule i finala.

Jelenini WTA rezultati:
Winner (11), finalist (11)
Hard
Winner (5): 2009 - Cincinnati; 2008 - Beijing, Stuttgart, Moscow; 2007 - Auckland.
Finalist (9): 2009 - Tokyo [Pan Pacific]; 2008 - Miami, US Open; 2007 - Sydney, Toronto, Beijing; 2006 - Los Angeles; 2005 - Dubai, Seoul
Clay
Winner (5): 2009 - Marbella, 2008 - Rome, 2007 - Charleston, Rome, 2004 - Budapest.
Finalist (0): /
Grass
Winner (1): 2007 - Birmingham.
Finalist (2): 2007 - 's-Hertogenbosch, 2005 - Birmingham.
Carpet
Winner (0): /
Finalist (0): /

Anini WTA rezultati:
Winner (8), finalist (4)
Hard
Winner(6): 2008 - Indian Wells, Linz; 2007 Los Angeles, Luxembourg; 2006 - Montréal; 2005 - Canberra.
Finalist (3): 2009 - Indian Wells; 2008 - Australian Open.
Clay
Winner (2): 2008 - Roland Garros, 2007 - Berlin, 2004,
Finalist (1): 2007 - Roland Garros.
Grass
Winner (0): /
Finalist (0): /
Carpet
Winner (0): /
Finalist (1): 2007 - Tokyo [Pan Pacific]

Dakle, Jelena na betonu 5+9, na šljaci 5+0, na travi 1+2, na tepihu 0+0. Očigledno je da joj bolje leži beton jer je na njemu u čak 14 slučajeva dogurala bar do finala i to 1 GS finale, 1 Tire I (=ženski masters) i 2 Tire I finala. Na šljaci ima 3 Tire I turnira.
Ana na betonu 6+3, na šljaci 2+1, na travi 0+0, na tepihu 0+1. I kod Ane je očigledno da joj bolje leže tvrdi tereni, bez obzira na činjenicu da na šljaci ima 1 GS +GS finale i jedan Tire I. Sa druge strane na betonu ima 1 GS finale, 2 Tire I i jedno Tire I finale.

Ako se kaže da teniser dobro kreće, to znači da je stalno na lopti i da ga je teško izbaciti sa terena. To se postiže dobrom anticipacijom, dobrom osnovnom brzinom i nadasve hitrim nogama.Takvom igraču po tom osnovu odgovaraju sve podloge jer ima više vremena da bude na lopti i da se fino namesti. Prednost boljeg kretanja nije, kao što mnogi misle izražajnija na šljaci, već na brižim podlogama, gde je svaki delić sekunde bitan. Na sporim podlogama, prvenstveno na šljaci i sporiji igrači, a koji su fizički dobro spremni mogu da pokažu dobre rezultate. Ana, kojoj osnovna brzina i hitre noge nisu baš najjača strana, predstavlja očigledan primer.
Kod sporih terena, kao što je šljaka, dolazi do izražaja dobra fizička sprema (čiji se nedostatak donekle se može kompenzovati dobrim kretanjem), sportska/teniska inteligencija i mentalna izdržljivost. Tu se poeni ne osvajaju lako i moraju se mukotrpno izgrađivati, kao pozicije u šahu. Poznavaoci teniske igre cene ovu podlogu i tenisere koji dobre rezultate prave na njoj prevashodno zbog ove činjenice.
Ranije su vrsni poznavaoci tenisa znali da kažu da Vimbldon osvajaju najnadahnutiji teniseri, a Rolan Garos - najbolji!
Da se odmah ogradim, ova konstatacija nema intenciju da sugeriše ama baš ništa u odnosu na rezultate Federera i Nadala, da se neki navijači ne osete prozvanim, jer je izrečena mnogo ranije pre no što su pomenuta dvojica uzela rekete u ruke.

O smislu

pre 14 godina

@Dylan Dog
Raduje me stil kojim polemišete. Vi uvažavate svoga "sagovornika". To nama nedostaje. O godinama: dve godine i devet meseci Jelena je starija os Ane. Njen stil igre, uz veliko trošenje energije, može da joj bude smetnja za dugu karijeru. Venus ima trideset, a vrlo je jaka, jer je tenis igrala rukama, a ne nogama, kao Jelena i Žistin (metafora). Evo, Žistin je glatko izgubila od Dulko, jer su je stigle godine i maratonsko trčanje. Zbog umora ona je i napravila ovoliku pauzu. Zato mislim da "naše" ipak nisu ista generacija, pogotovo što je Ana počela tri godine i sedam meseci kasnije da igra profesionalno. I Ana ima drugačiji stil, agresivan i snažan (visoka je 186), kojim se danas jedino može nešto više napraviti. Ne bih ovako pisao, ali iritiraju me mnogi "komentatori" koji su Anu otpisali sa 22 gosine, pogotovo posle poraza od Dulko, kao da se Jelena nije nagubila mečeva ove i prošle godine. I pored toga, "Jeci" predviđaju nove "grend slemove" i prvo mesto na listi. To je prava oluja neumerenosti. Njene uzjave posebna su priča. Neću ih navoditi niti analizovati.

ANA VOLIM TE

pre 14 godina

Srećno našim lepim devojkama.

Gde možemo da pratimo prenose mečeva?
(Hvala, 12. mart 2010 11:13)


www.joepamely.co.uk,idi na tennis...Na dan match link za stream...

Igor

pre 14 godina

Henin je izgubila u drugom kolu od Gisele Dulko. Li i Lisicki su takodje izbacene u drugom kolu. Sharapova, Dementieva i Wozniacki su prosle tek nakon teska tri seta. Srecno nasim devojkama veceras, ocigledno je da ce ovaj turnir biti pun iznenadjenja.

Dylan Dog

pre 14 godina

@O besmislu, @Moma

Izgleda da se u prethodnom postu nisam dovoljno dobro ogradio.
Nije mi bila namera da kompariram Jelenu i Anu već sam hteo da dam analizu o tome kojoj koja podloga više odgovara na osnovu njihovih najboljih rezultata u dosadašnjoj karijeri.
Zašto sam izabrao baš njih dve kao primer? Pa zato što su u naslovu vesti.
Smatram da su fatalističke podele tipa: ako nisi za nešto, onda si apriori protiv toga - potpuno besmislene i nezdrave. Svako ima pravo da simpatiše ili voli jednog sportistu ili sportski tim više nego ostale, ali to mora da bude u granicama dobrog ukusa i tolerancije, bez omalovažavanja konkurenta. Istovremeno smatram da su podele Jelena-Ana bez veze, bez obzira na eventualne dosadašnje povode za tako nešto. I jedna i druga imaju atribute koje ih čine privlačnim i u teniskom i onom drugom smislu, pa smatram da to treba potencirati, a ne neke njihove negativne osobine (osim možda nedostataka u njihovoj igri, koji su interesantni za analizu, pa jedino oni i treba da budu predmet nekakve diskusije)

Što se tiče komparacije rezultata, moje mišljenje je sledeće:
Kada teniseri završe karijere, relevantna je apsolutna komparacija (tj. ukupan saldo svega).
Dok karijere traju, komparacije imaju smisla uz uvažavanje razumnih polazih pretpostavki, koje moraju biti jednake za oba tenisera. Npr. rezultati u jednoj kalendarskoj godini, rezultati u kalendarskim godinama kada su bili u top 10, uslovni međusobni skor, skor protiv top 10 igrača u određenom periodu (ne u toku cele karijere, jer ista traje itd.).

Inače, između Jelene i Ane i nije neka prevelika razlika u godinama, pogotovo u ovom trenutku (do određene starosne granice ta razlika može da ima velikog uticaja), pa se može računati da su gotovo iste generacije. Dalje, osim Jelenine Budimpešte iz 2004. svi turniri su osvojeni od 2005. do danas, a 2007. i 2008. obe imaju sjajne rezultate, pa se one u te dve godine mogu komparirati po uspešnosti.
Jednom sam rekao da teniseri koji fizički ranije sazre mogu da počnu ranije da beleže dobre rezultate, a kao primer naveo Bekera, koji je sa 17 godina napravio bum, i Federera, koji tek od svoje 22-23 godine pokazuje šampionsko lice.

A što se tiče @Momine analize, verovatno je reč o lapsusu za 25 mečeva godišnje. Valjda se misli na 25 turnira. Svi igrači projektuju neki broj od 20-25 turnira godišnje, pa u zavisnosti od uspešnosti, tj. broja odigranih mečeva i umora koji dolazi kao posledica, broj turnira redukuju ili povećavaju. Pa neće Ana valjda da ispada u privm kolima!

Dylan Dog

pre 14 godina

@O smislu, @Moma

Očigledno da se nisam prethodno dovoljno dobro ogradio!
Nije mi bila želja vršim komparaciju Jelene i Ane, već da dam neku analizu o tome koja podloga kojoj odgovara, bazirajući se na statističkim pokazateljima. Može da priča šta ko hoće, ali u sportu su rezultati nesporna stvar, tako da ovo nije gola statistika već rezultat minulog rada ove naše dve teniserke.
Zašto sam uzeo za primer baš njih dve? Pa zato što su u naslovu vesti.

Ovde se često nameće pitanje izbora na neki fatalistički način: ako nisi za nešto, onda si apriori protiv toga. To ide tako daleko da ste vas dvojica (bar se meni tako čini) iz mog prethodnog posta implicitno (a kako drugačije) spoznali da favorizujem jednu od ove dve teniserke pa mi na to replicirate.

Hoću da kažem da Jelena ili Ana nije, ne mora i ne sme da bude stvar izbora. Hajde da pokušamo da ljudski posmatramo stvari i uvažavamo i mane i vrline i jedne i druge teniserke. Da bez obzira na to koja nam je simpatičnija, ne omalovažavamo ovu drugu, niti ljude koji za nju "navijaju".

Zaista nema razloga i smisla potezati za bilo kakvim podelama.

E, da. Ako neko hoće da komparira broj titula i ostvarenih rezultata dve teniserke iz različitih generacija, postoji više relativno egzaktnih načina za to. Npr. rezultati u toku perioda kada su obe u top 10, rezultati u toku 1 kalendarske godine itd. Apsolutni rezultati daju realniju sliku kada se završe karijere. A ako neko odigra više mečeva od drugog, ne znači da je baš zato postigao bolje rezultate. Kvantitet ne znači neizostavno i kvalitet. Pa Srbija je pravi primer za to.

@Djoksa
Nema na čemu. Bilo mi je zadovoljstvo!

Djoksa

pre 14 godina

@O Smislu...Priznajem,pogresio sam.Zenon iz Eleje,filozof paradoksa nema stvarno nikakve veze sa zen budizmom.Sto se tice ostaloga sto sam rekao,i dalje drzim da sam u pravu.A ti si upao u svojevrsnu aporiju(starogr. corsokak),ponavljas se.

Djoksa

pre 14 godina

@O besmislu...Dzabe,izmedju tebe i mene je moderator.Zenon iz Eleje i paradoksi su u aporiji(corsokaku).Samo da ti kazem da si dao najvecu pohvalu Jeleni.Preokrenuti 5:3 u 3-cem setu protiv Kim i 6:2 u taj brejku 3-ceg protiv Dementijeve mogu samo sampioni

zar je bitno ko sam

pre 14 godina

Mislio sam da Jelena nema trenera ali sam na you tubu video kako je pored nje na terenu Bolitijeri (ili vec kako se zove). Mislim da je to on. Ako jeste, to je stvarno dobro

Djoksa

pre 14 godina

@Ako moderator dozvoljava,da i tebi odgovorim.Hantuhova i Cibulkova najslabije rez postizu na sljaci.Ana ima RG a Jelena poluf. RG i 2 titule u Rimu.Cibulkova je tempo igracica sto ne lezi Ani(2 poraza)a tempo je tesko drzati na sljaci.Suma sumarum...