Subota, 28.11.2009.

13:27

Platini (i dalje) protiv snimaka

Predsednik UEFA Mišel Platini potvrdio je svoj stav da je protiv uvođenja video snimaka tokom fudbalskih mečeva.

Izvor: B92

Platini (i dalje) protiv snimaka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Dusan

pre 14 godina

Ja imam samo jedno da kazem.Sta je bilo sa kupom konfederacija,mec Egipat-Brazil? Momak iz egipta je dobio crveni katorn u 93 ili 94 minutu zbog snimka ! Naravno,dosudjen penal,kaka da gol i kraj price.Ako si protiv tih kamera i snimaka,zasto uopste postoje kamere na stadionu? tj zasto sude gledaju ono sto se snima?

sumnjiv si ko faul na ivici sesnaesterca !

Realko

pre 14 godina

Platini je glup primer naveo... Farska Ostrva - Andora?!Pa ni u tenisu nema hawk eye na terenima gde ne igra elita.
Ja nisam za kamere iz prostog razloga sto je neprakticno, igra bi se prekidala i stalno bi neko od igraca zahtevao da se da ponovljen snimak. Jer znamo kad se napravi prekrsaj za penal biva uvek "alo sudija nisam mu nista uradio, sam je pao" a takvih situacija bude 3-4 puta na utakmici. O ofsajdima da ne govorim... Ono sa sudijama iza moze da bude dobro i lakse je platiti 2 sudije nego 20 kamera i kamermana s obzirom da nasi klubovi nemaju za leba

SrbIN

pre 14 godina

Fudbal ima veliku tradiciju, Platini je u svemu tome dao zrno doprinosa. Tako da ne može sada da se on postavlja iznad svih, pa i veličanstvene igre kakva je fudbal! Dajte da se čuje glas svih koji vole fudbal pa da se daju neke izjave i donose neke odluke. Platini čoveče, nisi Bog, ostavi se prljavih radnji. Istorija ne pamti po dobrom lukave, nego mudre ljude!

Vladimir

pre 14 godina

Vidim komentare u fazonu, "a sta bi bilo da su Irci dali takav gol i prosli dalje". Pa, obrnut slucaj NIJE nikako mogao da se desi tako da nema smisla ni spominjati takvu mogucnost.
Drugo, naravno da je protiv uvodjenja kamera (a i jedna je sasvim dovoljna u 99% slucajeva) jer kamera ne moze da se "podplati", dok kada "dogovor" postoji, ni 10 linijskih sudija ne bi pomoglo. Stoga, prostor za manipulaciju je i dalje otvoren po potrebi. Tako da je sada ocigledno da se njegova zalaganje za fer plej i ostale pozitivne stvari u fudbalu ide samo dotle dok se ne kose sa njegovim licnim (i nacionalnim) interesima, sto onda nece nista promeniti.

bora gol

pre 14 godina

zar neko veruje da tih snimaka nece biti na utakmicama u npr. 22. veku? ne treba biti galileo galilej pa shvatiti da je to neminovnost, prvo ce naravno biti pokrivene utakmice LS-a, pa SP-a, EP-a, najjacih liga, pa najvece utakmice ostalih liga, polako i to ce biti normalno kao sto postoje semafori ili reflektori, nekad nezamislivi uredjaji.

necemu sto je samo pitanje dana je nebitno sta platini ili neki drugi funkcioner misli o tome.

Vlada bg

pre 14 godina

A da je pobedila Irska na isti nacin,kakvo bi misljenje tada imao? :)
(Babin_zub, 28. novembar 2009 14:01)

Da je bila takva situacija samo za Irsku, cak i da nisu sudije bile sigurne, svirale bi ruku odmah naravno :)
U toke je i citava poenta, da mogu da kontrolisu situaciju u obe strane, i da svojima poguraju da daju go, i da protivnicima mogu da ga oduzmu ako ima nesto iole sumnjivo..
Strasno stvarno.

Bojan C.

pre 14 godina

Ne smatram da su sudije postupile loše pri tom golu, tojest: nije bilo zle namere.

Takva je bila akcija, lopta sa 40 metara u šesnesterac, pri čemu glavnog sudiju markiraju igrači ispred njega, a pomoćnog na drugoj strani ceo red igrača duž golmanove linije, i nijedan ni drugi nisu videli igranje rukom.

Ne zaboravite da je nekoliko minuta pre toga sudija mogao mirne duše da svira penal nad Anelkom, bilo je kontakta, niko ne bi mogao ništa da mu kaže. To da je hteo namerno da pomogne Francuzima. Takođe, onaj penal protiv nas je greška sudije, realno, penala nije bilo. Smatram da nije bilo namere da se pomogne Francuskoj, kao ni Portugalu protiv Bosne.

S druge strane, ideja sa 5. i 6. sudijom nije loša, ali je pitanje da li bi te sudije glavni slušao. Kao i sada, linijske sudije se ustručavaju da donose bitne odluke, kao što je jedaneseterac, čekaju glavnog sudiju da reaguje. Peti sudija bi se slično ponašao, on bi video igranje rukom, ali pitanje da li bi ga glavni poslušao, to je problem.

Englezi su već uveli konsultovanje sa 5. sudijom koji gleda snimak, ja ne znam šta UEFA čeka.

pile

pre 14 godina

pogledaj neku NFL tekmu.... pa vidi kako moze da se uradi to, ako sudija na osnovu snimka zakljuci da moze da promeni odluku, manja je ako ne moze onda ostaje prvobitna, pa taman neka je i sa jedne kamere. Mozda bi Partizan imao kup vise a Zvezda kup manje (gol Ilijeva) .... i zvezda prvenstvo vise (Milijas). Ko nema pare da organizuje snimanje tekme sa makar jednom kamerom ne moze da igra najvise rangove takmicenja... i to je to

red devil 011

pre 14 godina

Ma da, sad ce Francuzi brze bolje da iskoriste sto je Platini na celu UEFAe i da odigraju jos par puta rukom i mozda i da utrce u gol sa loptom u ragbi fazonu, sve zato sto ce ovaj da im progleda kroz prste. Sta se lozite svi... Gresaka u fudbalu je bilo i bice, to je sastavni deo igre. Uostalom znajuci Trappatonija, taj bi pritiskao sudiju i iskoristio i 2 i 22 challenga do 115og minuta ili kad ga vec Galas dade, ne znam sta bi u takvoj situaciji predlozili pobornici napredne tehnologije u fudbalu. Ocigledne i bitne greske se u fudbalu desavaju zaista retko. Po meni je cesce tendenciozno sudjenje (male "greske" tokom cele utakmice koje jednom timu daju prilike ni iz cega a drugi frustriraju), i tom problemu treba posvetiti vise paznje iako nije tako ocigledan i atraktivan za medije.

Delija4ever

pre 14 godina

Mozda ocekuje jos neki onakav gol Anrija.
Stvarno strasno, on jos i omalovazava Andoru i Farska Ostrva, kako sme tako da prica?

Dule s' posla

pre 14 godina

„Dodatni sudija iza gola bi video Anrijevo igranje rukom“, rekao je Platini za L’Ekip.

Gospodine Platini da se ne lazemo, i vi i svi mi (ceo Svet) jako dobro znamo da je Henry-jevo igranje rukom video i glavni i pomocni sudija ali nisu imali interes (kao ni vi) da Irska prodje.

OMG

pre 14 godina

Pa zasto da ne stave video snimke,pa evo sta se desava,da reprezentacija koja nema nekih uspeha propadne i ne istvari najveci uspeh i ode ns SP.Zna se uvek sta se desava kada "Covek" vodi utakmicu,kako oni uopste misle da isteraju korupciju medju sudijama,ako ovo ne uvedu...Sramotaa ako ne uvedu!!!

krle

pre 14 godina

Pa ni čelendž ne postoji na svim teniskim turnirima, čak ni na svim terenima u okviru istog turnira. Neka snimci na fudbalskim utakmicama budu uvedeni prvo u okviru Lige šampiona, svetskim i evropskim prvenstvima pa da vidimo kako to izgleda. Na ragbi utakmicama funkcioniše savršeno.

gm

pre 14 godina

Platini lupeta jednostavno....sve se menja sto ne bi i fudbal....da je kojim slucajem francuska pogodjena pogresnom odlukom sudija sve bi bilo drugacije...

Pera Kojot

pre 14 godina

Prosto ne mogu da se načudim njegovim rječima. Kakvi troškovi? A 6 sudija nije trošak?
Čovječe, ne trebaju ni dodatne kamere, pusti samo da se pregleda, usporeno, televizijski snimak. U 99% slučajeva, on je dovoljan. Ni sa kamerama ni sa sudijama, niko ne može garantovati da će biti 100% pošteno, ali da će biti poštenije, to može.

Video sudija

pre 14 godina

Realno se Andora i Farska ostrva mogu sastati samo u prijateljskim mecevima. S druge strane oni nikada nece odlucivati o plasmanu na SP. Bojim se da je to opiranje kontraproduktivno, a najveci razlog je sto je upravo njegova zemlja umesana u skandal. Nekada veliki fudbaler, sada ogromna mutljavina. Pa nije on bez razloga dobio podrsku Zvezdana Terzica

Boban

pre 14 godina

Da je kojim slucajem bilo obrnuto,da su Irci prosli kao Francuzi.mozda bi i Platini usao u 21 vek.Ovako moramo cekati da neko "mocan" izgubi na ovakav nacin.Mislim da je uvodjenje kamera neophodno.

Ognjen

pre 14 godina

Pa naravno da nisi za to, kada je tvoja reprezentacija zbog toga prosla na SP. Da je kojim slucajem drugacije bilo i da je Irska tako prosla drugacije bi pricao.

A te price nepravedno prema Andori itd su smesne, kao da je za UEFA-u tesko da da kesh za tih par utakmica "malih" reprezentacija, pa ne kupujete dijamantske ogrlice nego par kamera za te male zemlje, dobro jos nisi rekao da je UEFA siromasna i da nema para...

Ne bitan

pre 14 godina

Pa da !!! Lako ce da izbaci rasizam,milione huligana,navijace u alkoholisanom stanju i ...Ali snimak,e to je vec problem...KAKO ONDA DA SE NAMESTAJU UTAKMICE ??? Mi i sada mozemo da znamo kada je postignut gol iz ofsajda ili rukom ali posle utakmice,a sa tim kamerama bi bilo za vremo meca ,kao u basketu !!! Tako da njegova Francuska vise nece ici na prvenstva,a za Real Milan Juve i ... da ne govorim

IVORY

pre 14 godina

Da je Irska dala gol Francuskoj uz pomoc ruke uveli bi kamere na svim terenima do kraja sezone i napravili bi od toga skandal, ali ovako nema problema

ivander

pre 14 godina

pa i celendz u tenisu je prvo primenjivan u americi, pa na gren slem turnirima, a i dalje se ne koristi na manjim.
ali tamo gde su veliki ulozi u pitanju nema mesta nepravdi i slobodnoj proceni.
predlog za celendz u fudbalu: nakon sporne situacije ulozi se celendz i prilikom prvog prekida se gleda snimak, ne prekida se igra samo zbog celendza. dozvoljeno dva puta u toku utakmice za svaku ekipu.
bilo bi posteno, i ne bi se seckala igra. za svaki iskorisceni celendz nadoknada tog poluvremena 30 sekundi.

ždero

pre 14 godina

andora i farani međusobno mogu igrati samo u dodatnim kvalifikacijama, što je malo vjerovatno, ili u prijateljskim, kad ne bi bilo bitna tehnologija... tako da mu ovaj primjer i nije tako dobar...

pa ni u tenisu nisu baš svi tereni pokriveni okom sokolovim, pa? ne mora sistem biti potpuno pravedan, ali neka je barem malo pravedniji nego što je bio do sad.

Срђан

pre 14 godina

Причам помало и напамет и због тога се ограђујем, али требало би извршити анализу трошкова увођења двоје додатних судија на СВАКОМ мечу у ко зна ком периоду, док се не пронађе нешто боље, наспрам постављања камера једном. Не знам шта би добили као резултат, али апсолутно не искључујем могућност да се на дуже стазе камере могу показати као исплативије решење.

То је што се тиче финансија.

Што се тиче ефектности и бити фер према свима, па знате шта, ни у тенису нема сваки терен хок ај, па опет то функционише. Нема савршених решења, само се мора извагати које је решење боље, а то да ће и то решење имати мане нико не може да оспори. Ја опет то посматрам овако. Без камера 100% спорних ситуација фактички остају несанкционисане. Увођењем камера на 20% стадиона ће резултирати да ће одређени проценат тих спорних ситуација ипак бити решен. Нека је он и 5%, опет је и 95% боље од 100%, нарочито на Светском првентству, на пример, где би се све ситуације одмах решавале. Дакле, не може се искључити неко решеље зато што није савршено иако даје боље резултате, а задржати исто тако несавршено решење која даје лошије резултате.

Још једна јако битна ствар ме интересује, колико би требало господину Платинију да уведе камере да је којим случајем Француска та која је била оштећена.

qra

pre 14 godina

Pa neka bude na SP, EP i ligi sampiona!!! Na tkvim utkmicama svakako ima 20 i vise kamera! Tu nema Andore i Farskih Ostrva! Ne mora te postavljati u prijateljskim mecevima!
PS svi dobro znamo zasto necete!!!!

Dzoni

pre 14 godina

Pa kakav drugaciji stav ima Franzuc,kad svaka drugacija odluka narusava reprezentaciju Francuske????

Irska je sitna,i nema "velike" ljude kao sto je Platini...
ALI BAR PONOVITE UTAKMICU!!!!!

milos

pre 14 godina

Video snimak po meni stvarno nije dobro resenje za fudbal. Drugo je NFL gde postoji pauza izmedju svakog napada, fudbal je mnogo dinamicniji sport i pauze su mnogo krace. Duzim pauzama za pregled snimaka bi se mnogo usporila igra a plus sto video snimak nije tehnicki moguc na svakoj utakmici.

IVORY

pre 14 godina

Da je Irska dala gol Francuskoj uz pomoc ruke uveli bi kamere na svim terenima do kraja sezone i napravili bi od toga skandal, ali ovako nema problema

Срђан

pre 14 godina

Причам помало и напамет и због тога се ограђујем, али требало би извршити анализу трошкова увођења двоје додатних судија на СВАКОМ мечу у ко зна ком периоду, док се не пронађе нешто боље, наспрам постављања камера једном. Не знам шта би добили као резултат, али апсолутно не искључујем могућност да се на дуже стазе камере могу показати као исплативије решење.

То је што се тиче финансија.

Што се тиче ефектности и бити фер према свима, па знате шта, ни у тенису нема сваки терен хок ај, па опет то функционише. Нема савршених решења, само се мора извагати које је решење боље, а то да ће и то решење имати мане нико не може да оспори. Ја опет то посматрам овако. Без камера 100% спорних ситуација фактички остају несанкционисане. Увођењем камера на 20% стадиона ће резултирати да ће одређени проценат тих спорних ситуација ипак бити решен. Нека је он и 5%, опет је и 95% боље од 100%, нарочито на Светском првентству, на пример, где би се све ситуације одмах решавале. Дакле, не може се искључити неко решеље зато што није савршено иако даје боље резултате, а задржати исто тако несавршено решење која даје лошије резултате.

Још једна јако битна ствар ме интересује, колико би требало господину Платинију да уведе камере да је којим случајем Француска та која је била оштећена.

ivander

pre 14 godina

pa i celendz u tenisu je prvo primenjivan u americi, pa na gren slem turnirima, a i dalje se ne koristi na manjim.
ali tamo gde su veliki ulozi u pitanju nema mesta nepravdi i slobodnoj proceni.
predlog za celendz u fudbalu: nakon sporne situacije ulozi se celendz i prilikom prvog prekida se gleda snimak, ne prekida se igra samo zbog celendza. dozvoljeno dva puta u toku utakmice za svaku ekipu.
bilo bi posteno, i ne bi se seckala igra. za svaki iskorisceni celendz nadoknada tog poluvremena 30 sekundi.

Ognjen

pre 14 godina

Pa naravno da nisi za to, kada je tvoja reprezentacija zbog toga prosla na SP. Da je kojim slucajem drugacije bilo i da je Irska tako prosla drugacije bi pricao.

A te price nepravedno prema Andori itd su smesne, kao da je za UEFA-u tesko da da kesh za tih par utakmica "malih" reprezentacija, pa ne kupujete dijamantske ogrlice nego par kamera za te male zemlje, dobro jos nisi rekao da je UEFA siromasna i da nema para...

Ne bitan

pre 14 godina

Pa da !!! Lako ce da izbaci rasizam,milione huligana,navijace u alkoholisanom stanju i ...Ali snimak,e to je vec problem...KAKO ONDA DA SE NAMESTAJU UTAKMICE ??? Mi i sada mozemo da znamo kada je postignut gol iz ofsajda ili rukom ali posle utakmice,a sa tim kamerama bi bilo za vremo meca ,kao u basketu !!! Tako da njegova Francuska vise nece ici na prvenstva,a za Real Milan Juve i ... da ne govorim

Dule s' posla

pre 14 godina

„Dodatni sudija iza gola bi video Anrijevo igranje rukom“, rekao je Platini za L’Ekip.

Gospodine Platini da se ne lazemo, i vi i svi mi (ceo Svet) jako dobro znamo da je Henry-jevo igranje rukom video i glavni i pomocni sudija ali nisu imali interes (kao ni vi) da Irska prodje.

bora gol

pre 14 godina

zar neko veruje da tih snimaka nece biti na utakmicama u npr. 22. veku? ne treba biti galileo galilej pa shvatiti da je to neminovnost, prvo ce naravno biti pokrivene utakmice LS-a, pa SP-a, EP-a, najjacih liga, pa najvece utakmice ostalih liga, polako i to ce biti normalno kao sto postoje semafori ili reflektori, nekad nezamislivi uredjaji.

necemu sto je samo pitanje dana je nebitno sta platini ili neki drugi funkcioner misli o tome.

Delija4ever

pre 14 godina

Mozda ocekuje jos neki onakav gol Anrija.
Stvarno strasno, on jos i omalovazava Andoru i Farska Ostrva, kako sme tako da prica?

Vladimir

pre 14 godina

Vidim komentare u fazonu, "a sta bi bilo da su Irci dali takav gol i prosli dalje". Pa, obrnut slucaj NIJE nikako mogao da se desi tako da nema smisla ni spominjati takvu mogucnost.
Drugo, naravno da je protiv uvodjenja kamera (a i jedna je sasvim dovoljna u 99% slucajeva) jer kamera ne moze da se "podplati", dok kada "dogovor" postoji, ni 10 linijskih sudija ne bi pomoglo. Stoga, prostor za manipulaciju je i dalje otvoren po potrebi. Tako da je sada ocigledno da se njegova zalaganje za fer plej i ostale pozitivne stvari u fudbalu ide samo dotle dok se ne kose sa njegovim licnim (i nacionalnim) interesima, sto onda nece nista promeniti.

qra

pre 14 godina

Pa neka bude na SP, EP i ligi sampiona!!! Na tkvim utkmicama svakako ima 20 i vise kamera! Tu nema Andore i Farskih Ostrva! Ne mora te postavljati u prijateljskim mecevima!
PS svi dobro znamo zasto necete!!!!

Vlada bg

pre 14 godina

A da je pobedila Irska na isti nacin,kakvo bi misljenje tada imao? :)
(Babin_zub, 28. novembar 2009 14:01)

Da je bila takva situacija samo za Irsku, cak i da nisu sudije bile sigurne, svirale bi ruku odmah naravno :)
U toke je i citava poenta, da mogu da kontrolisu situaciju u obe strane, i da svojima poguraju da daju go, i da protivnicima mogu da ga oduzmu ako ima nesto iole sumnjivo..
Strasno stvarno.

Pera Kojot

pre 14 godina

Prosto ne mogu da se načudim njegovim rječima. Kakvi troškovi? A 6 sudija nije trošak?
Čovječe, ne trebaju ni dodatne kamere, pusti samo da se pregleda, usporeno, televizijski snimak. U 99% slučajeva, on je dovoljan. Ni sa kamerama ni sa sudijama, niko ne može garantovati da će biti 100% pošteno, ali da će biti poštenije, to može.

pile

pre 14 godina

pogledaj neku NFL tekmu.... pa vidi kako moze da se uradi to, ako sudija na osnovu snimka zakljuci da moze da promeni odluku, manja je ako ne moze onda ostaje prvobitna, pa taman neka je i sa jedne kamere. Mozda bi Partizan imao kup vise a Zvezda kup manje (gol Ilijeva) .... i zvezda prvenstvo vise (Milijas). Ko nema pare da organizuje snimanje tekme sa makar jednom kamerom ne moze da igra najvise rangove takmicenja... i to je to

Dzoni

pre 14 godina

Pa kakav drugaciji stav ima Franzuc,kad svaka drugacija odluka narusava reprezentaciju Francuske????

Irska je sitna,i nema "velike" ljude kao sto je Platini...
ALI BAR PONOVITE UTAKMICU!!!!!

ždero

pre 14 godina

andora i farani međusobno mogu igrati samo u dodatnim kvalifikacijama, što je malo vjerovatno, ili u prijateljskim, kad ne bi bilo bitna tehnologija... tako da mu ovaj primjer i nije tako dobar...

pa ni u tenisu nisu baš svi tereni pokriveni okom sokolovim, pa? ne mora sistem biti potpuno pravedan, ali neka je barem malo pravedniji nego što je bio do sad.

milos

pre 14 godina

Video snimak po meni stvarno nije dobro resenje za fudbal. Drugo je NFL gde postoji pauza izmedju svakog napada, fudbal je mnogo dinamicniji sport i pauze su mnogo krace. Duzim pauzama za pregled snimaka bi se mnogo usporila igra a plus sto video snimak nije tehnicki moguc na svakoj utakmici.

Bojan C.

pre 14 godina

Ne smatram da su sudije postupile loše pri tom golu, tojest: nije bilo zle namere.

Takva je bila akcija, lopta sa 40 metara u šesnesterac, pri čemu glavnog sudiju markiraju igrači ispred njega, a pomoćnog na drugoj strani ceo red igrača duž golmanove linije, i nijedan ni drugi nisu videli igranje rukom.

Ne zaboravite da je nekoliko minuta pre toga sudija mogao mirne duše da svira penal nad Anelkom, bilo je kontakta, niko ne bi mogao ništa da mu kaže. To da je hteo namerno da pomogne Francuzima. Takođe, onaj penal protiv nas je greška sudije, realno, penala nije bilo. Smatram da nije bilo namere da se pomogne Francuskoj, kao ni Portugalu protiv Bosne.

S druge strane, ideja sa 5. i 6. sudijom nije loša, ali je pitanje da li bi te sudije glavni slušao. Kao i sada, linijske sudije se ustručavaju da donose bitne odluke, kao što je jedaneseterac, čekaju glavnog sudiju da reaguje. Peti sudija bi se slično ponašao, on bi video igranje rukom, ali pitanje da li bi ga glavni poslušao, to je problem.

Englezi su već uveli konsultovanje sa 5. sudijom koji gleda snimak, ja ne znam šta UEFA čeka.

krle

pre 14 godina

Pa ni čelendž ne postoji na svim teniskim turnirima, čak ni na svim terenima u okviru istog turnira. Neka snimci na fudbalskim utakmicama budu uvedeni prvo u okviru Lige šampiona, svetskim i evropskim prvenstvima pa da vidimo kako to izgleda. Na ragbi utakmicama funkcioniše savršeno.

gm

pre 14 godina

Platini lupeta jednostavno....sve se menja sto ne bi i fudbal....da je kojim slucajem francuska pogodjena pogresnom odlukom sudija sve bi bilo drugacije...

Video sudija

pre 14 godina

Realno se Andora i Farska ostrva mogu sastati samo u prijateljskim mecevima. S druge strane oni nikada nece odlucivati o plasmanu na SP. Bojim se da je to opiranje kontraproduktivno, a najveci razlog je sto je upravo njegova zemlja umesana u skandal. Nekada veliki fudbaler, sada ogromna mutljavina. Pa nije on bez razloga dobio podrsku Zvezdana Terzica

OMG

pre 14 godina

Pa zasto da ne stave video snimke,pa evo sta se desava,da reprezentacija koja nema nekih uspeha propadne i ne istvari najveci uspeh i ode ns SP.Zna se uvek sta se desava kada "Covek" vodi utakmicu,kako oni uopste misle da isteraju korupciju medju sudijama,ako ovo ne uvedu...Sramotaa ako ne uvedu!!!

red devil 011

pre 14 godina

Ma da, sad ce Francuzi brze bolje da iskoriste sto je Platini na celu UEFAe i da odigraju jos par puta rukom i mozda i da utrce u gol sa loptom u ragbi fazonu, sve zato sto ce ovaj da im progleda kroz prste. Sta se lozite svi... Gresaka u fudbalu je bilo i bice, to je sastavni deo igre. Uostalom znajuci Trappatonija, taj bi pritiskao sudiju i iskoristio i 2 i 22 challenga do 115og minuta ili kad ga vec Galas dade, ne znam sta bi u takvoj situaciji predlozili pobornici napredne tehnologije u fudbalu. Ocigledne i bitne greske se u fudbalu desavaju zaista retko. Po meni je cesce tendenciozno sudjenje (male "greske" tokom cele utakmice koje jednom timu daju prilike ni iz cega a drugi frustriraju), i tom problemu treba posvetiti vise paznje iako nije tako ocigledan i atraktivan za medije.

SrbIN

pre 14 godina

Fudbal ima veliku tradiciju, Platini je u svemu tome dao zrno doprinosa. Tako da ne može sada da se on postavlja iznad svih, pa i veličanstvene igre kakva je fudbal! Dajte da se čuje glas svih koji vole fudbal pa da se daju neke izjave i donose neke odluke. Platini čoveče, nisi Bog, ostavi se prljavih radnji. Istorija ne pamti po dobrom lukave, nego mudre ljude!

Dusan

pre 14 godina

Ja imam samo jedno da kazem.Sta je bilo sa kupom konfederacija,mec Egipat-Brazil? Momak iz egipta je dobio crveni katorn u 93 ili 94 minutu zbog snimka ! Naravno,dosudjen penal,kaka da gol i kraj price.Ako si protiv tih kamera i snimaka,zasto uopste postoje kamere na stadionu? tj zasto sude gledaju ono sto se snima?

sumnjiv si ko faul na ivici sesnaesterca !

Boban

pre 14 godina

Da je kojim slucajem bilo obrnuto,da su Irci prosli kao Francuzi.mozda bi i Platini usao u 21 vek.Ovako moramo cekati da neko "mocan" izgubi na ovakav nacin.Mislim da je uvodjenje kamera neophodno.

Realko

pre 14 godina

Platini je glup primer naveo... Farska Ostrva - Andora?!Pa ni u tenisu nema hawk eye na terenima gde ne igra elita.
Ja nisam za kamere iz prostog razloga sto je neprakticno, igra bi se prekidala i stalno bi neko od igraca zahtevao da se da ponovljen snimak. Jer znamo kad se napravi prekrsaj za penal biva uvek "alo sudija nisam mu nista uradio, sam je pao" a takvih situacija bude 3-4 puta na utakmici. O ofsajdima da ne govorim... Ono sa sudijama iza moze da bude dobro i lakse je platiti 2 sudije nego 20 kamera i kamermana s obzirom da nasi klubovi nemaju za leba

milos

pre 14 godina

Video snimak po meni stvarno nije dobro resenje za fudbal. Drugo je NFL gde postoji pauza izmedju svakog napada, fudbal je mnogo dinamicniji sport i pauze su mnogo krace. Duzim pauzama za pregled snimaka bi se mnogo usporila igra a plus sto video snimak nije tehnicki moguc na svakoj utakmici.

Bojan C.

pre 14 godina

Ne smatram da su sudije postupile loše pri tom golu, tojest: nije bilo zle namere.

Takva je bila akcija, lopta sa 40 metara u šesnesterac, pri čemu glavnog sudiju markiraju igrači ispred njega, a pomoćnog na drugoj strani ceo red igrača duž golmanove linije, i nijedan ni drugi nisu videli igranje rukom.

Ne zaboravite da je nekoliko minuta pre toga sudija mogao mirne duše da svira penal nad Anelkom, bilo je kontakta, niko ne bi mogao ništa da mu kaže. To da je hteo namerno da pomogne Francuzima. Takođe, onaj penal protiv nas je greška sudije, realno, penala nije bilo. Smatram da nije bilo namere da se pomogne Francuskoj, kao ni Portugalu protiv Bosne.

S druge strane, ideja sa 5. i 6. sudijom nije loša, ali je pitanje da li bi te sudije glavni slušao. Kao i sada, linijske sudije se ustručavaju da donose bitne odluke, kao što je jedaneseterac, čekaju glavnog sudiju da reaguje. Peti sudija bi se slično ponašao, on bi video igranje rukom, ali pitanje da li bi ga glavni poslušao, to je problem.

Englezi su već uveli konsultovanje sa 5. sudijom koji gleda snimak, ja ne znam šta UEFA čeka.

red devil 011

pre 14 godina

Ma da, sad ce Francuzi brze bolje da iskoriste sto je Platini na celu UEFAe i da odigraju jos par puta rukom i mozda i da utrce u gol sa loptom u ragbi fazonu, sve zato sto ce ovaj da im progleda kroz prste. Sta se lozite svi... Gresaka u fudbalu je bilo i bice, to je sastavni deo igre. Uostalom znajuci Trappatonija, taj bi pritiskao sudiju i iskoristio i 2 i 22 challenga do 115og minuta ili kad ga vec Galas dade, ne znam sta bi u takvoj situaciji predlozili pobornici napredne tehnologije u fudbalu. Ocigledne i bitne greske se u fudbalu desavaju zaista retko. Po meni je cesce tendenciozno sudjenje (male "greske" tokom cele utakmice koje jednom timu daju prilike ni iz cega a drugi frustriraju), i tom problemu treba posvetiti vise paznje iako nije tako ocigledan i atraktivan za medije.

Ne bitan

pre 14 godina

Pa da !!! Lako ce da izbaci rasizam,milione huligana,navijace u alkoholisanom stanju i ...Ali snimak,e to je vec problem...KAKO ONDA DA SE NAMESTAJU UTAKMICE ??? Mi i sada mozemo da znamo kada je postignut gol iz ofsajda ili rukom ali posle utakmice,a sa tim kamerama bi bilo za vremo meca ,kao u basketu !!! Tako da njegova Francuska vise nece ici na prvenstva,a za Real Milan Juve i ... da ne govorim

Dule s' posla

pre 14 godina

„Dodatni sudija iza gola bi video Anrijevo igranje rukom“, rekao je Platini za L’Ekip.

Gospodine Platini da se ne lazemo, i vi i svi mi (ceo Svet) jako dobro znamo da je Henry-jevo igranje rukom video i glavni i pomocni sudija ali nisu imali interes (kao ni vi) da Irska prodje.

Ognjen

pre 14 godina

Pa naravno da nisi za to, kada je tvoja reprezentacija zbog toga prosla na SP. Da je kojim slucajem drugacije bilo i da je Irska tako prosla drugacije bi pricao.

A te price nepravedno prema Andori itd su smesne, kao da je za UEFA-u tesko da da kesh za tih par utakmica "malih" reprezentacija, pa ne kupujete dijamantske ogrlice nego par kamera za te male zemlje, dobro jos nisi rekao da je UEFA siromasna i da nema para...

Срђан

pre 14 godina

Причам помало и напамет и због тога се ограђујем, али требало би извршити анализу трошкова увођења двоје додатних судија на СВАКОМ мечу у ко зна ком периоду, док се не пронађе нешто боље, наспрам постављања камера једном. Не знам шта би добили као резултат, али апсолутно не искључујем могућност да се на дуже стазе камере могу показати као исплативије решење.

То је што се тиче финансија.

Што се тиче ефектности и бити фер према свима, па знате шта, ни у тенису нема сваки терен хок ај, па опет то функционише. Нема савршених решења, само се мора извагати које је решење боље, а то да ће и то решење имати мане нико не може да оспори. Ја опет то посматрам овако. Без камера 100% спорних ситуација фактички остају несанкционисане. Увођењем камера на 20% стадиона ће резултирати да ће одређени проценат тих спорних ситуација ипак бити решен. Нека је он и 5%, опет је и 95% боље од 100%, нарочито на Светском првентству, на пример, где би се све ситуације одмах решавале. Дакле, не може се искључити неко решеље зато што није савршено иако даје боље резултате, а задржати исто тако несавршено решење која даје лошије резултате.

Још једна јако битна ствар ме интересује, колико би требало господину Платинију да уведе камере да је којим случајем Француска та која је била оштећена.

Pera Kojot

pre 14 godina

Prosto ne mogu da se načudim njegovim rječima. Kakvi troškovi? A 6 sudija nije trošak?
Čovječe, ne trebaju ni dodatne kamere, pusti samo da se pregleda, usporeno, televizijski snimak. U 99% slučajeva, on je dovoljan. Ni sa kamerama ni sa sudijama, niko ne može garantovati da će biti 100% pošteno, ali da će biti poštenije, to može.

Delija4ever

pre 14 godina

Mozda ocekuje jos neki onakav gol Anrija.
Stvarno strasno, on jos i omalovazava Andoru i Farska Ostrva, kako sme tako da prica?

ivander

pre 14 godina

pa i celendz u tenisu je prvo primenjivan u americi, pa na gren slem turnirima, a i dalje se ne koristi na manjim.
ali tamo gde su veliki ulozi u pitanju nema mesta nepravdi i slobodnoj proceni.
predlog za celendz u fudbalu: nakon sporne situacije ulozi se celendz i prilikom prvog prekida se gleda snimak, ne prekida se igra samo zbog celendza. dozvoljeno dva puta u toku utakmice za svaku ekipu.
bilo bi posteno, i ne bi se seckala igra. za svaki iskorisceni celendz nadoknada tog poluvremena 30 sekundi.

IVORY

pre 14 godina

Da je Irska dala gol Francuskoj uz pomoc ruke uveli bi kamere na svim terenima do kraja sezone i napravili bi od toga skandal, ali ovako nema problema

gm

pre 14 godina

Platini lupeta jednostavno....sve se menja sto ne bi i fudbal....da je kojim slucajem francuska pogodjena pogresnom odlukom sudija sve bi bilo drugacije...

Dzoni

pre 14 godina

Pa kakav drugaciji stav ima Franzuc,kad svaka drugacija odluka narusava reprezentaciju Francuske????

Irska je sitna,i nema "velike" ljude kao sto je Platini...
ALI BAR PONOVITE UTAKMICU!!!!!

pile

pre 14 godina

pogledaj neku NFL tekmu.... pa vidi kako moze da se uradi to, ako sudija na osnovu snimka zakljuci da moze da promeni odluku, manja je ako ne moze onda ostaje prvobitna, pa taman neka je i sa jedne kamere. Mozda bi Partizan imao kup vise a Zvezda kup manje (gol Ilijeva) .... i zvezda prvenstvo vise (Milijas). Ko nema pare da organizuje snimanje tekme sa makar jednom kamerom ne moze da igra najvise rangove takmicenja... i to je to

Realko

pre 14 godina

Platini je glup primer naveo... Farska Ostrva - Andora?!Pa ni u tenisu nema hawk eye na terenima gde ne igra elita.
Ja nisam za kamere iz prostog razloga sto je neprakticno, igra bi se prekidala i stalno bi neko od igraca zahtevao da se da ponovljen snimak. Jer znamo kad se napravi prekrsaj za penal biva uvek "alo sudija nisam mu nista uradio, sam je pao" a takvih situacija bude 3-4 puta na utakmici. O ofsajdima da ne govorim... Ono sa sudijama iza moze da bude dobro i lakse je platiti 2 sudije nego 20 kamera i kamermana s obzirom da nasi klubovi nemaju za leba

Video sudija

pre 14 godina

Realno se Andora i Farska ostrva mogu sastati samo u prijateljskim mecevima. S druge strane oni nikada nece odlucivati o plasmanu na SP. Bojim se da je to opiranje kontraproduktivno, a najveci razlog je sto je upravo njegova zemlja umesana u skandal. Nekada veliki fudbaler, sada ogromna mutljavina. Pa nije on bez razloga dobio podrsku Zvezdana Terzica

Boban

pre 14 godina

Da je kojim slucajem bilo obrnuto,da su Irci prosli kao Francuzi.mozda bi i Platini usao u 21 vek.Ovako moramo cekati da neko "mocan" izgubi na ovakav nacin.Mislim da je uvodjenje kamera neophodno.

OMG

pre 14 godina

Pa zasto da ne stave video snimke,pa evo sta se desava,da reprezentacija koja nema nekih uspeha propadne i ne istvari najveci uspeh i ode ns SP.Zna se uvek sta se desava kada "Covek" vodi utakmicu,kako oni uopste misle da isteraju korupciju medju sudijama,ako ovo ne uvedu...Sramotaa ako ne uvedu!!!

krle

pre 14 godina

Pa ni čelendž ne postoji na svim teniskim turnirima, čak ni na svim terenima u okviru istog turnira. Neka snimci na fudbalskim utakmicama budu uvedeni prvo u okviru Lige šampiona, svetskim i evropskim prvenstvima pa da vidimo kako to izgleda. Na ragbi utakmicama funkcioniše savršeno.

qra

pre 14 godina

Pa neka bude na SP, EP i ligi sampiona!!! Na tkvim utkmicama svakako ima 20 i vise kamera! Tu nema Andore i Farskih Ostrva! Ne mora te postavljati u prijateljskim mecevima!
PS svi dobro znamo zasto necete!!!!

ždero

pre 14 godina

andora i farani međusobno mogu igrati samo u dodatnim kvalifikacijama, što je malo vjerovatno, ili u prijateljskim, kad ne bi bilo bitna tehnologija... tako da mu ovaj primjer i nije tako dobar...

pa ni u tenisu nisu baš svi tereni pokriveni okom sokolovim, pa? ne mora sistem biti potpuno pravedan, ali neka je barem malo pravedniji nego što je bio do sad.

Vlada bg

pre 14 godina

A da je pobedila Irska na isti nacin,kakvo bi misljenje tada imao? :)
(Babin_zub, 28. novembar 2009 14:01)

Da je bila takva situacija samo za Irsku, cak i da nisu sudije bile sigurne, svirale bi ruku odmah naravno :)
U toke je i citava poenta, da mogu da kontrolisu situaciju u obe strane, i da svojima poguraju da daju go, i da protivnicima mogu da ga oduzmu ako ima nesto iole sumnjivo..
Strasno stvarno.

Vladimir

pre 14 godina

Vidim komentare u fazonu, "a sta bi bilo da su Irci dali takav gol i prosli dalje". Pa, obrnut slucaj NIJE nikako mogao da se desi tako da nema smisla ni spominjati takvu mogucnost.
Drugo, naravno da je protiv uvodjenja kamera (a i jedna je sasvim dovoljna u 99% slucajeva) jer kamera ne moze da se "podplati", dok kada "dogovor" postoji, ni 10 linijskih sudija ne bi pomoglo. Stoga, prostor za manipulaciju je i dalje otvoren po potrebi. Tako da je sada ocigledno da se njegova zalaganje za fer plej i ostale pozitivne stvari u fudbalu ide samo dotle dok se ne kose sa njegovim licnim (i nacionalnim) interesima, sto onda nece nista promeniti.

bora gol

pre 14 godina

zar neko veruje da tih snimaka nece biti na utakmicama u npr. 22. veku? ne treba biti galileo galilej pa shvatiti da je to neminovnost, prvo ce naravno biti pokrivene utakmice LS-a, pa SP-a, EP-a, najjacih liga, pa najvece utakmice ostalih liga, polako i to ce biti normalno kao sto postoje semafori ili reflektori, nekad nezamislivi uredjaji.

necemu sto je samo pitanje dana je nebitno sta platini ili neki drugi funkcioner misli o tome.

SrbIN

pre 14 godina

Fudbal ima veliku tradiciju, Platini je u svemu tome dao zrno doprinosa. Tako da ne može sada da se on postavlja iznad svih, pa i veličanstvene igre kakva je fudbal! Dajte da se čuje glas svih koji vole fudbal pa da se daju neke izjave i donose neke odluke. Platini čoveče, nisi Bog, ostavi se prljavih radnji. Istorija ne pamti po dobrom lukave, nego mudre ljude!

Dusan

pre 14 godina

Ja imam samo jedno da kazem.Sta je bilo sa kupom konfederacija,mec Egipat-Brazil? Momak iz egipta je dobio crveni katorn u 93 ili 94 minutu zbog snimka ! Naravno,dosudjen penal,kaka da gol i kraj price.Ako si protiv tih kamera i snimaka,zasto uopste postoje kamere na stadionu? tj zasto sude gledaju ono sto se snima?

sumnjiv si ko faul na ivici sesnaesterca !