Utorak, 18.08.2009.

20:49

Jelen Super liga pod reflektorima?

Izvor: B92

Jelen Super liga pod reflektorima? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

Ko_Jel_ja

pre 14 godina

Bilo je lose. Na TV se moglo lako primetiti da je jedna strana terena znatno manje osvetljena iz razloga sto postoje samo dva reflektora.
Ta dva reflektora su bila veoma nisko postavljena pa je i igrace i navijace svetlo zaslepjivalo.
Ko god je smislio ovaj biznis(iznajmljivanje reflektora) imao je vezu u savezu jer ovo danas bi bili neregulani uslovi za igru u bilo kojoj drugoj zemlji sem u Srbji.
Da bi ovo funkcionisalo treba se imati 4 reflektora i da budu postavljeni znaaatno vise nego danas.

СрбИН

pre 14 godina

Утакмица Напредак- Црвена Звезда, која је играна у вечерњем термину је право освежење, не само за фудбал већ и за целу Србију у целини. Надам се да се неће остати само на једној утакмици, јер је и атмосфера на стадиону била као на мечевима неких јачих европских лига. Било је говора да ће држава у 2009. да издвоји средства да се поставе рефлектори на десеет стадиона у Србији, али је исто тако била и прича, наредба такорећи, да се Закон о приватизацији у спорту усвоји до краја фебруара 2009. (!!!). Од свега тога ништа, наравно.
Не могу а да на овом месту не прокоментаришем и однос једног, електронског назови-медија према нашој Суперлиги. Воде акцију о повратку људи на стадионе, данима најављују директна укључења на мечеве, а онда је одједном крив деда-мраз, свети Петар или неко трећи, зато што им клубови нису омогућили да поставе некакву скаламерију у новнарске ложе, преко које би људи који прате њихове "комбиноване преносе", могли да виде прелепа лица њихових "извештача". Пре него што почну да се озбиљно баве било којим спортом, а нарочито фудбалом, требало би да схвате да код нас постоје и други клубови, а не само ЦЗВ и ПАР и евентуално ОФК БГД, а најпре би требало да науче да говоре, читају и пишу српски језик.
Докле год тај назови-медиј, најмање десет пута репризира извештај са утакмице ЦЗВ- Рад и осам пута пушта снимак меча ПАР-Јавор, не рачунајући конференције за штампу- најаве меча, погађате вечитих, наш фудбал ће да стагнира.
Једино озбиљан медијски приступ сложеном послу какав је Јелен суперлига Србије и акција државе, могу да допринесу бољем учинку наших клубова у европским такмичењима.

ljubitelj fudbala

pre 14 godina

Па богами, ово не изгледа уопште тако лоше. Чак шта више, изгледа врхунски за нашу лигу. Требало би покушати са Новим Садом и Суботицом. Дај боже да се настави са овим пројектом. Видан је бољитак.

Vladan R

pre 14 godina

@ ?

Kakva god da su tvorevina oni jesu Srpski brend i samo neki kompleksas navijac malog klub preko koji ne moze da se pomiri sa realnoscu bi zeleo tako nesto. Real je recimo imao svu podrsku fasisticke Frankove vlade pa nikome u Spaniji ne pada na pamet da bi ga trebalo ugasiti. Ako izadjemo malo van fudbala pa se prisetimo da su Mercedes a posebno Volksvagen u toku drugog svetskog rata bili poprilicno povlasceni i dobrim delom na osnovu toga izgradili poslovnu imperiju pa opet se Nemci ponose njima. Sto se Vojvodine i Butorovica tice tu niko ne spori da je sudija uhvacen sa novcem koji je dobio od pomenutog tadasnjeg predsednika Vojvodine, tj cak i njegovi advokati to ne spore vec nacin kako su dosli do informacije o krivicnom delu(po nasem zakonu ne moze se prisluskivati za delo koje nije izvrseno i to je tragicno jer se na taj nacin se ne moze preventivno delovati protiv zlocina). Tako da je ovde tragedija sto je Vojvodina prosla bez zasluzene kazne. Da li su CZ i Partizan namestali ne znam ali nisu uhvaceni. Uostalom koliko god da to otrcano zvuci lopov nije onaj koji krade, nego onaj kojeg su uhvatili da krade.

Nemanja

pre 14 godina

Ovo je prilicno dobra ideja! Konacno da se nesto pametno uradi za srpski fudbal. I naravno, apsolutno se slazem sa jednim od komentara da ova vest zvuci jako tuzno u 21. veku! Ali bolje ikad nego nikad !

Delija

pre 14 godina

Kada bi postavili fiksne reflektore,nakon 2 utakmice kod kuce, ako bi doslo izmedju 5000 i 10000 navijaca moglo bi da im se isplati.

?

pre 14 godina

Reflektori svakako mnogo utiču na posetu ! Najbolji primer su suludi temini u zimskom periodu - sreda u 13h !!!? Ko to može da gleda ?
Najveći problem je ipak privatizacija klubova koju CZV i Partizan sistematski sprečavaju ! sa svojim ljudima i FS u sudijskoj organizaciji sa svojim (pot)kupljenim novinarima svuda su pustili pipke i kontrolišu sve do seoskih klubova ! Dok je takva situacija nema ni fudbala ni bilo kakvog smisla postojanja drugih klubova koji apsolutno nemaju nikakvih šansi. Najbolji primer su Vojvodina i FK Rad
setimo se ne tako davno čim je Vojvodina malo digla glavu odmah je Butorović političkom odlukom uhapšen kao najveći svetski krimos !?
Rasulo u Vojvodini i ode još jedna-dve sezone ! I niko osudjen i niko kriv i ništa se nije dogodilo !?
Rad ima izuzetno jakog i sposobnog "finansijera" Stojića kome su na još perfidniji način smeštali sve i svašta ali čovek ima preko agenciju i sve radi čisto, jake veze i još veće finansije. Tu nisu mogli ništa ali je preko noći neko smislio prevaru sa gradjevinskim zemljištem pa ne može gradnja stadiona reflektori - ništa ! Iako je bilo već sve završeno sa projektom i finansijama !!
CZV I Partizan su rak-rana srpskog fudbala i dok god oni vladaju sa svojim političko-kriminalnim elitama od fudbala u ovoj nesretnoj zemlji NEMA NIŠTA !
I u ovakvoj situaciji apsolutizma CZV se finansiski raspada (naravo političari će opet da ćušnu neke pare otete od naroda nebili pomogli rupu bez dna)!
"Srpski brend" !?!? Ne znam samo šta je tu više srpsko dali grb ili ime kluba ili možda osnivač!!!!!! Vrlo dobro se zna da su Krcun i Tudjman osnovali ove klubove ali srbe istorija i istina nikad nije zanimala pa nam zato tako i ide !
Samo propast komunističkih tvorevina srpski fudbal spašava !
Pozdrav svim navijačima koji navijaju za svoje "male klubove" iz svojih "malih gradova" !

ekonomija

pre 14 godina

# bas ce napredak da da 10 000 evra za reflektore...
toliko im plata svima zajedno...
(hah, 18. avgust 2009 21:10

200 dinara karta x 10000 gledalaca koliko ce biti u Krusevcu =2000000 dinara = 20000 eura. Ukoliko poznajes ekonomiju sve ce ti biti jasno

pop1

pre 14 godina

to bi bilo super ali
i da svi imaju te reflektore...pa te stvari jedu struju ljudi :/

A ako im treba kes...pa nek taj nas fss pomogne.Evo sad igramo sa francuzima,pa samo od te tekme ce uzeti na kratama milion mozda cak i dva.pa toliko su uzeli i od prosle tekme kad smo igrali protiv austrije.

tako fss otovri se...jer stvarno ne znam sta vi radite sa tim parama :/

Bosko

pre 14 godina

U Hrvatskoj nemaju svi stadioni reflektore, pa onda ti koji nemaju igraju po tudjim terenima. Mislim da jedno desetak stadiona ima reflektore, barem sam siguran za Zagreb, Split, Rijeku, Osijek, Varazdin, Zadar, Koprivnicu, Zapresic, Vinkovce...

Stipe Dalmatinac

pre 14 godina

http://www.youtube.com/watch?v=wCDvmfByOMI&feature=related

Evo nemojte mi reci da se ovako nesto i vjerovatno vece nemoze napraviti u Kragujevcu,Nisu,Novom Sadu i ostalim gradovima Srbije.
Dugopolje je predgradje Splita.Kapacitet 5250 sjedecih mjesta,reflektori,svecane loze,pomocni teren i ostalo.Klub se natjece u 3 ligi.
Nesto slicno ali vece se gradi se i u Puli. Pozdrav!

milos sd

pre 14 godina

Ideja kao ideja nije losa,ali za onog ko je to izmislio da bi namlatio pare od iznajmljivanja!
Sramota je ogromna da ni jedan klub nema reflektore.
Stadion Smedereva izvanredan,fali jos minimalno ulaganje i bio bi najlepsi u Srbiji,to jest krov i reflektori u njemu. Kao sto je i u projektu. To moze da se vidi na sajtu FK Smederevo,kako treba da izgleda stadion.

urke

pre 14 godina

Pa ovo je nečuveno, u 21.veku u Srbiji nema snage da se postave normalni reflektori kako bi se fudbal igrao pod iole normalnim uslovima već se dešavaju ovakvi biseri Toše Karadžića.U Hrvatskoj je to normalno a kod nas samo san, nečuveno!!!!!!I nije tačno da klubovi nemogu da nađu načina kako da obezbede 150.000 eura, već je to obična obmana.

milan

pre 14 godina

Pise u tekstu:"Postoji i ideja da se najuspešnijem klubu koji nema reflektore na kraju sezone isti i poklone, ali je ta ideja s obzirom na očajnu finansijsku situaciju u kojoj se nalazo većina srpskih klubova, neostvariva." Pa kakve veze ima finansijska situacija ako se reflektori poklanjaju klubu?
Pise i da ovakvi reflektori kostaju izmedju 350k i 500k evra. Pa jel moguce da cetri betonska ili metalna stub koji bi bio sagradjen i na njega stavljene lampe kosta toliko? To mi je skroz nerealno.
Ali sad se verovano neko iz FSS setio da se nafatira para iznajmljivanjem reflektora pa ce i to verovatno da prodje.

Pod hitno treba doneti pravilo da bez infrastrukture(reflektori, sedista...) nema igranja u superligi. I dati klubovima dve tri godine da se srede i onda igrati normalno.

nislija

pre 14 godina

Bice dogodine...
(nislija, 19. avgust 2009 13:33)

Hoce, eno vidim Teleoptik ih razbucao ko bugarsku skupstinu, a ti hoces da oni igraju Superligu.
(Avol, 19. avgust 2009 14:12)

Dobro,nemora! Vi onda i dalje gledajte Beogradsku ligu ako vam se tako vise svidja i nikako nemojte da zelite da jos neki klub sem Beogradskih igra prvu ligu!

TISL@W

pre 14 godina

Kakva je ovo sprdnja sa reflektorima?!! Pa nije to bansek pa da se zakaci za kultivator. Ocemo normalne reflektore . Kazu da im ne treba napajanje jer imaju svoje agregate, a koliku buku prave nece se navijaci cuti.

P.S
Imam baterisku lampu mloooogo dobra, samo trebaju baterije, ako vam nesto znaci!! Ovo je prava sprdacina FSS.
TOO TOLE SPRDACINA JE ZAKON

darinjokg

pre 14 godina

Ideja sama po sebi je sjajna. Osnovni razlog zbog cega bi trebalo da se uvedu reflektori je poboljsanje infrakstrukture na nasim stadionima kako bi pre svega gledaoci a i sami igraci na terenu imali bolje uslove za obavljanje svako svog posla. Medjutim ti reflektori nece sami doneti poboljsanje na nasim stadionima ili sire gledano opstem utisku nase super lige. Moje misljenje je da najvecu pomoc nasoj ligi treba da da neka TV koja ce otkupiti TV prava i koja ce prenose utakmica realizovati u udarnim terminima na jedan profiesionalan nacin kao npr. sto to rade austrijanci, svajcarci, portugalci, rumuni itd.(ove velike necu uzimati u obzir oni su vanzemaljci). Licnog sam misljenja da ce prenosi u udarnim terminima zagolicati razne sponzore da se reklamiraju pa ce toj TV novac na taj nacin da se vrati. Sto se tice klubova, njima je interes da imaju sto bolje uslove na stadionu pa ce na taj nacin privuci publiku u vecem broju. Ako cemo ralno meni se zaista ne ide na stadion da gledam neku utakmicu ma kakva ona bila u 17.00 u avgustu gde cu da dobijem suncanicu a i jos treba da sedim na ladan beton. Ako se radi o utakmici od 20.30 to je sasvim druga prica. Klubovi nece bas preko noci da isplate te reflektore ali kroz prodaju karata sigurno ce im se ta investija isplatiti na neki odredjeni vremenski period. Dovoljno je za pocetak da imaju 30-40% vise gledalaca pa ce im se to odplatiti. Sto se tice TV sramotno je da izvestaje iz nase lige nemozemo po 2 dana nigde da vidimo ili se emituju u neko vreme kad je gledanost mala. A o kvalitetu tih reportaza suvisno je bilo sta reci. Da nema one jadne i malene SOS TV mi ne bi smo ni znali da se u Srbiji igra fudbal. Zato B92 i RTS pomozite srpskom fudbalu.

The X Factor

pre 14 godina

Jel zna neko sta je sa reflektorima u Novom Sadu, ja sam jos 1989. bio na utakmici Vojvodina - Crvena Zvezda koja je igrana uvece, tada su bila samo dva reflektora postavljena po dijagonali?

Delija

pre 14 godina

Kod nas su pravljeni stadioni da bi zadovoljili sve apetite.Stadion JNA je gradjen sza slet 25 Maj i od tada nista nije uradjeno. Zvezdin stadion pravljen za fudbal i atletiku a za nase uslove za atletiku je dovoljno 10-15 hiljada to bi mogao da bude stadion OFK ili Vojvodine ili u Kragujevcu ili Nisu. Evo sada je aktuelno SP u atletici. NI jedan nas stadion nema Warm up arenu tj pomocni stadion sa atletskom stazom. Fudbalski tereni su ocajni osim par. Nije stvar u reflektorima treba svaki stadion da ih ima. Prvenstvene utakmice u Italiji pocinju u 15 casova osim dve za koje je zainteresovana TV. ISto i jos drasticnije u Engleskoj gde retko koja prvenstvena pocinje u 20,45 a li tamo sve do cetvrte lige imaju reflektore. Nemci sve utakmice uglavnom igraju u 15,30. Kod nas prvo treba tereni i stadioni da se dovedu na evropski nivo.Tribine, svlacionice pa tek onda reflektori. Veliki broj terena ne odgovara po dimenzijama pravilima UEFA duzina od 95 do 105 metara.Gledam stadion Cukarickog duzina terena oko 80 m nema pomocnog terena odnosno ima ali zemljani teren. Loze napravljene od kartona i to je prvoligas a takvih ima jos u Srbiji. Metalac G.Milanovac gradi novi stadion po evropskim standardima za samo 3.500 gledalaca sve sedeca mesta , nema sever i jug i to je za tu sredinu dosta. Cak i stadion Vojvodine koji je renoviran nema licencuza odigravanje A timova vec samo za mladje kategorije.A do 2012 ni Zvezdin ni stadion JNA "hram" fudbala nece odgovarati FIFA standardima

bu

pre 14 godina

zanimljiv predlog...ali takva prica je bila i prosle godina....treba ih postavljti samo na vaznim tekmama....i utakmicama koje privlace navijace....i naravno navijackim godisnjicama na kojima ce biti ludnica....predlog 15 god unije....verovatno utakmica OFK-zvezda,partizan....

Avol

pre 14 godina

A od kada je Radnički u Super ligi???
(FIRMA, 19. avgust 2009 09:37)

Bice dogodine...
(nislija, 19. avgust 2009 13:33)

Hoce, eno vidim Teleoptik ih razbucao ko bugarsku skupstinu, a ti hoces da oni igraju Superligu.

Mislite o tome...

pre 14 godina

1. Podhitno zakon o infrastrukturi stadiona sa minimalnim kapacitetom i sa reflektorima, lozama, mestima za medije i kamere, parkingom! Pa nek igraju i 4 kluba Super ligu!
2. Stadioni Zvezde i Partizana ne samo da ne ispunjavaju uslove za igranje LS u smislu jacine osvetljenja, nego ako se nesto ne desi mi od 2012 necemo imati uopste stadion za igranje bilo koje medjunarodne zvanicne utakmice!

Nemanja

pre 14 godina

Fudbal u svakom slučaju treba da se igra i pod reflektorima, ali onima koji su ugrađeni u stadion a ne nekakvim mobilnim.
Inače fiksni termini i plaćanje ogromnih para za prava prenosa utakmica, od strane TV kompanija su normalna stvar. Kod nas dešavaju nebuloze tipa sos kanala koji traži da se njemu plati da bi emitovao utakmice ???
Zemlja Srbija.

Banovo hill

pre 14 godina

@Nislija

Ali Radnicki nije clan JSL.
Drugo Tomislav Katradzic vecdvegodine obmanjjej javnost da moraju svi super ligasi da imaju.Rfelektore.Ne mozemo se samo vaditi na siromastvo klubova. Ako nemaju osnoovne infrastrukture,pomocni trener kakav valja, stadion koji propisuje UEFA i reflektore onda ne mogu biti clanovi Super lige. Propisi su odavno doneseni a mi ih ne postujemo.Opet ce nkeo na ustrb fudbala i ne postovanja propisa da uzima pare a to mu omoigucava FSS. U hrvatskoj npr oni koji nemaju reflektore igraju u najblizem mestu koji to ima.Izgradnjareflektora ne kosta milione.Cak i stadion Zvezde i JNA i Vojvodine sa svojim reflektoerima neodgovaraju propisima UEFA o jacini svetlosti tj broju luksa.Den tana je bio potpisao ugovorsa general Elektrikom da se pojaca kvalitet osvetlenja na zvezdinom stadionu i od toga nista

Silja

pre 14 godina

Koji relfektori o cemu pricate?Bavite se time da nas deru kiprani i ostale "vele sile " evropskog fudbala!!!
Umesto da resite jedan od najvecih problema u fudbalu a to je beogradizacija tj tranvaj liga vi se bavite reflekotrima i ostalim glupostima...
Zato smo tu i gde smo na dnu.Umesto da se igra fudbal i da se ULAZE u celu Srbiju ulaze se samo u Bg...ma sta se ja nerviram idem da gledam Englesku Ligu oni su milion godina ispred nas,kao i rumunija i sada bugarska itd itd
poz svima

Grom i kakao

pre 14 godina

Konacno jedna pametna ideja, koju bi sada trebalo razraditi. Mogao bi Savez da pomogne klubovima koji imaju manje novca, pa da svako da deo sredstava, ukljujuci i sponzora lige, jer bi korist bila visestruka. Radi se o velikoj sumi, ali bi se ona isplatila, jer je mucno gledati prazne stadione. Ako uzmemo Hrvatsku za primer, kod njih je ovakva mera napravila dobar rezultat u vidu povecanja posete, a liga im nije jaca od nase, naprotiv. Pozdravljam ideju!

Boki

pre 14 godina

GENIJALNA IDEJA !!! Svaka cast onome ko je ovo smislio! Dokaz da kod nas jos ima kreativnih ljudi. To je pravo i jedino resenje za nase jos uvek drzavne klubove koji i za plate igraca jedva skrpe koji dinar :)
A kad se privatizuju treba uveti kao recimo u Premier Ligi - ako nemas reflektore nema Super lige i kraj!

gagileo

pre 14 godina

Dobro jutro. Ako već iza svako kluba stoji po neki tajkun koji tako pere pare ili prodajom igrača dodatno zarađuje to bi trebalo i da ga košta. Da se ne bi blamirali protiv Gruzina , Kiprana i drugih fudbalskih veličina jedan deo rešenja je i ova priča o reflektorima. Prvoligaški fudbal ne može se igradi po livadama u Bačkom Jarku, Badnjevcu, Borči, Između zgrada na Lionu i sl. Uslov mora biti stadion od najmanje 10000 mesta , pomenuti reflektori, minimum polovina igračkog kadra sa ugovorom na 4 godine a ne pijaca. Ko može ,može. Niš, Kruševac, Subotica, Zrenjanin, Kragujevac... To bi možda i vredelo gledati jer ovo je tuga. Grade ,,Kuću fudbala" za 2 miliona eura?!? Čemu?

čika Velja

pre 14 godina

Svaka vest o našem klupskom fudbalu u meni izaziva stomačne tegobe. Ili mi se sloši do povraćanja ili od smeha dobijem upalu trbušnjaka! A imam i jednu ideju. Sve utakmice treba razvući na po dva sata i naravno zaštiti termine, tako da bi narod bio prinuđen da ide na stadione. Uz postavljanje ovakvih reflektora i možda uvodjenje poklon paketa(recimo brašno,šećer i ulje), siguran sam da bi došlo do porasta gledanosti!

rakija

pre 14 godina

Odlicno, sada cemo i mobilne reflektore da stavljamo... U Hrvatskoj sve ekipe koje se takmice u najvisem rangu moraju da imaju infrastrukturu oko stadiona a to znaci i reflektore koji nisu mobilni vec prave reflektore, na stubovima. Mi samo nesto izmisljamo, sada ce se igrati utakmice u 10 razlicitih termina umesto da se kao u svim uredjenim ligama zna koji su termini za odigravanje utakmica. Ovako svako sebi bira termin kada ce da igra a to nema veze sa zdravim razumom. Ne znam da li se neko seca koja je tacno utakmica pre godinu ili dve bez prethodne najave pomerena sat vremena unapred na dan odigravanja (!) jer su shvatili da ih tako nece uhvatiti mrak! Pa gde to ima? Umesto da mislimo dugorocno mi samo trazimo neka jeftina i trenutna resenja, zato nam liga i jeste ovakva kakva je.
(Arch, 18. avgust 2009 22:13)
potpuno si u pravu zato je igrac pre sezonu ili dve u hrvatskoj udario glavom u bankinu!!!!bankinu eeeeejjjj na travnjaku i poginuo!!!!!!

Vlada

pre 14 godina

Da i Radnicki Nis ima reflektore i to zadnjih dvadeset i vise godina, ali zato nema vise stadion,istocna i pola severne tribine samo sto se ne sruse. Sve u svemu jad,beda i ocaj.

chimbonda

pre 14 godina

e da, cuo sam da u Somaliji grade nove stadione pa im ne trebaju stari reflektori i nisu znali sta ce sa njima, pa je jedan lik iz upravnog odbora banana saveza predlozio da se poklone srpskoj super ligi kako bi se pomogao razvitak sporta u toj maloj zemlji na Balkanu!!!

Dobra ideja, ali...

pre 14 godina

Mislim da nije neophodno da se reflektori postavljaju kada gostuju Zvezda i Partizan. Realno i bez reflektora oni pune stadione u unutrasnjosti.
Primer Jagodina-Zvezda, Napredak-Partizan (pretprosle sezone, poslednje kolo)...
Bilo bi dobro da se pune stadioni i na manjim utakmicama!

Zee

pre 14 godina

Kao da je to neka nedostupna tehnologija, jake svetiljke na visokom stubu. Pa zar mi nemamo neke gradjevince/elektricare u Srbiji koji za ove nase stadioncice mogu da naprave reflektore po povoljnijoj ceni nego sto je 350-500K evra?

Dekicar

pre 14 godina

Zee

Potpuno si u pravu, brate.
U Srbiji ima toliko gradjevinskih firmi i firmi koje se bave elektrikom, da bi mogli da naprave te "skalamerije" za MNOGO MANJE pare, cak i 10 puta manje!!
4 Metalne platforme, po 20ak reflektora na svakoj i to je to. Mislim da je problem u upravama klubova. Svako zeli da pokrade sto vise i nece da se razbacuje sa "nekakvim tamo" reflektorima.
Ne znam da li ste znali, da Zvezda i Partizan ne ispunjavaju uslove UEFA za Champions league!!
Zvezda ima 1300 luksa jako osvetljenje, dok je minimum za LS 1400 luksa. Partizan isto ima nesto manje od 1400 luksa, pa bi i jedni i drugi morali da naprave dodatno osvetljenje. Mislim da je ovo pravilo stupilo na snagu jos pre 4-5 godina.
Zvezda je potpisala ugovor sa nekim "general - eletrics-om" i trebalo je pretprosle sezone jos, da nam postave nove reflektore, ali.....ko zna sta se desilo u medjuvremenu.
U svakom slucaju, tuzno je da Srbija ima samo dva kluba sa reflektorima + Radnicki Nis, a ni jedan sa osvetljenjem za LS!

Xomep182

pre 14 godina

@(Man, 18. avgust 2009 21:22)

Za ostale ne znam, ali Vojvodina ne usppeva da dobije dozvolu od grada za postavljanje reflektora, iako postoji veliki interes kluba da se to uradi..
to je takodje veliki problem...
A sa druge strane, mislim da bi liga sa 4 kluba (Partizan, C Zvezda, Radnicki Nis, i mislim Kragujevac) bila smesna..:(

ljubitelj fudbala

pre 14 godina

Одлична идеја, само колико је изводљива, то је питање?

Ко ће да финансира то изнајмљивање, и да је 10 пута јефтиније? Па узмимо пример Чукаричког, замало да буде бачен у нижи ранг због дуга од 19,000 Еура. А ако су 10 пута мање, значи да би коштали око 15,000 Еур. Једино да се направи шема, тј. план, и да се уз спонзоре унапред договоре термини за изнајмљивање. Самим тим, ако би се направио уговор на годину дана, тј. на једну сезону, можда би могло све то јефтиније да испадне. Подршка за идеју, али ми некако све то звучи нереално у овим условима, кад погледаш у каквој су ситуацији клубови ван Београда.

Arch

pre 14 godina

Odlicno, sada cemo i mobilne reflektore da stavljamo... U Hrvatskoj sve ekipe koje se takmice u najvisem rangu moraju da imaju infrastrukturu oko stadiona a to znaci i reflektore koji nisu mobilni vec prave reflektore, na stubovima. Mi samo nesto izmisljamo, sada ce se igrati utakmice u 10 razlicitih termina umesto da se kao u svim uredjenim ligama zna koji su termini za odigravanje utakmica. Ovako svako sebi bira termin kada ce da igra a to nema veze sa zdravim razumom. Ne znam da li se neko seca koja je tacno utakmica pre godinu ili dve bez prethodne najave pomerena sat vremena unapred na dan odigravanja (!) jer su shvatili da ih tako nece uhvatiti mrak! Pa gde to ima? Umesto da mislimo dugorocno mi samo trazimo neka jeftina i trenutna resenja, zato nam liga i jeste ovakva kakva je.

Tesla

pre 14 godina

Niska cena iznajmljivanja reflektora je posledica izuzetno napredne tehnologije koja se koristi pri radu reflektora, a moguće ju je primeniti samo u Srbiji.
Naime, skalamerija se sastoji od platformi na kojima balansiraju radnici propalih preduzeća, držeći fenjere u rukama. Radnici bukvalno balansiraju između života i smrti, kako na platformama, tako i u životu, što je malo apsurdno (balansiraju u životu između života i smrti, zar ne bi trebali u životu da budu bliže životu). Ali ne sekiraju se oni zbog toga, drugim trudbenicima omogućiće da gledaju VRHUNSKI FUDBAL POD REFLEKTORIMA, NA VRHUNSKIM STADIONIMA, što će klubovima omogućiti enormne prihode od prodatih ulaznica, što će blagotvorno uticati na našu posrnulu, recesijom dotučenu ekonomiju.
Hleba i igara.

Mentalita Ultra'

pre 14 godina

Pa koliko je Fss poslednjih godina ukrao para mogao je sve stadione opremiti reflektorima...nevidim interes klubova da plate 10000 da bi igrali uvece,jer to je mesecni iznos plata za pola tima u nekim klubovima...nema kod nas napretka bez neke privatizacije...Rad je prosle godine trebao da sagradi jos jednu tribinu i preuredi stadion,ali opstina nije dozvolila jer klub nije privatizovan,i sad nevidim zasto bi bacao pare da igra uvece kad vec drzava ne daje da ih ulozi u nesto sto je trajno i za dobrobit ovog grada...znaci bez privatizacije nema dobrog fudbala,boljih stadiona,reflektora...sve drugo je prodaja magle...

drndrn

pre 14 godina

Nije mi jasno zasto bi prvoligasi iznajmljivali za velike pare reflektore bolje da se jedan po jedan prvoligas opremi normalnim a ne montaznim reflektorima pa makar i za godinu dana 5 stadiona da budu pokriveni reflektorima i tako dalje .......ili mozda bi neko da profitira na ionako jeftinom srpskom fudbalu

pogrebnik from nis

pre 14 godina

Ko da vam da 10k evra za reflektore,pa da ih nemaju pfc i czv ne bi ni oni imali da vam daju,a ne pojedini klubovi koji na zalost igraju 1 ligu.

IVORY

pre 14 godina

Lepa zamisao, nadam se da ce uprave klubova da iskoriste ovakvu priliku kako bi se povecao nivo profesionalizma u nasoj ligi, koji ocigledno fali. Jos kada bi uleteo i neki sponzor da podrzi ovakav projekat.....

Dekicar

pre 14 godina

Mislim da je ovo jako pametna ideja. Hrvati su to uradili pre par sezona i mislim da im se gledanost visestruko uvecala....
Sigurno da bi Napredak ili Spartak gledalo vise ljudi uvece, jer je vikend, ljudi izadju, dodju na stadion, a onda tu malo zavlada i lokal patriotiza., pa i bolja atmosfera....
U svakom slucaju, jako dobar predlog!

ksh

pre 14 godina

Bilo bi dobro da se za vreme leta utakmice igraju uvece... Ali nedelja uvece, a ne subota i petak kad vecina mladih ljudi koji cine polovinu gledalaca u krusevcu izlaze u grad

Man

pre 14 godina

Mislim da naši klubovi nemaju para za iznajmljivanje tih reflektora. Zarada od posete ne može pokriti troškove iznajmljivanja. Jedino ako troškove ne pokrije RTS i sponzori. Inače, apsolutno sam za to da reflektori, fiksni, budu obavezni za sve prvoligaše, tj. "superligaše" (mislim, "superliga" a niko nema ni reflektore), a ko ne može da ispuni taj uslov, ne može (ne mora i ne treba) ni da se takmiči u najvišem rangu. Tako je recimo u Hrvatskoj. Niko me ne može ubijediti da jedan Slaven ili Karlovac mogu, a jedna Vojvodina ili OFK Beograd ne mogu da postave reflektore. Mogli bi itekako, samo ih treba primorati

Александра, Гробари - Кумодраж

pre 14 godina

Идеја није ни мало лоша, волела бих да се то деси. Наравно, још више бих волела да се на крају поклони клубу који има најмањи буџет. Али ипак, много важније је да се публика врати на стадион. Зависи од утакмице до утакмице, од клуба до клуба, од града до града, навијча итд., али макар нека буде од пет до десет хиљада гледалаца по мечу, а онда и нека буде рефлектора и преноса.

nislija

pre 14 godina

Pa Radnicki Nis ima reflektore od kad znam za sebe.Kako samo Partizan i Zvezda? Ja sam bio na mali milion utakmica Radnickog koje su igrane pod reflektorima(Partizan,Zvezda,Zemun,Hajduk... da ne nabrajam, i reprezentacija protiv Svajcarske).

zemunac

pre 14 godina

realno,lepse bi bilo..jos kad bi se i fudbal igrao kao u vodecim ligama...al u svakom slucaju raduje me ova vest i ako jos nista nije sigurno,iskreno se nadam da ce do ovoga doci..ako nista drugo,bice vise navijaca na stadionima.

gugle

pre 14 godina

I tih 18.000 evra je mnogo za nase klubove. Nema od tog posla nista. Nego treba izglasati pravilo da niko ne moze da igra Superligu bez reflektora.

Dekicar

pre 14 godina

Mislim da je ovo jako pametna ideja. Hrvati su to uradili pre par sezona i mislim da im se gledanost visestruko uvecala....
Sigurno da bi Napredak ili Spartak gledalo vise ljudi uvece, jer je vikend, ljudi izadju, dodju na stadion, a onda tu malo zavlada i lokal patriotiza., pa i bolja atmosfera....
U svakom slucaju, jako dobar predlog!

Man

pre 14 godina

Mislim da naši klubovi nemaju para za iznajmljivanje tih reflektora. Zarada od posete ne može pokriti troškove iznajmljivanja. Jedino ako troškove ne pokrije RTS i sponzori. Inače, apsolutno sam za to da reflektori, fiksni, budu obavezni za sve prvoligaše, tj. "superligaše" (mislim, "superliga" a niko nema ni reflektore), a ko ne može da ispuni taj uslov, ne može (ne mora i ne treba) ni da se takmiči u najvišem rangu. Tako je recimo u Hrvatskoj. Niko me ne može ubijediti da jedan Slaven ili Karlovac mogu, a jedna Vojvodina ili OFK Beograd ne mogu da postave reflektore. Mogli bi itekako, samo ih treba primorati

nislija

pre 14 godina

Pa Radnicki Nis ima reflektore od kad znam za sebe.Kako samo Partizan i Zvezda? Ja sam bio na mali milion utakmica Radnickog koje su igrane pod reflektorima(Partizan,Zvezda,Zemun,Hajduk... da ne nabrajam, i reprezentacija protiv Svajcarske).

IVORY

pre 14 godina

Lepa zamisao, nadam se da ce uprave klubova da iskoriste ovakvu priliku kako bi se povecao nivo profesionalizma u nasoj ligi, koji ocigledno fali. Jos kada bi uleteo i neki sponzor da podrzi ovakav projekat.....

gugle

pre 14 godina

I tih 18.000 evra je mnogo za nase klubove. Nema od tog posla nista. Nego treba izglasati pravilo da niko ne moze da igra Superligu bez reflektora.

Arch

pre 14 godina

Odlicno, sada cemo i mobilne reflektore da stavljamo... U Hrvatskoj sve ekipe koje se takmice u najvisem rangu moraju da imaju infrastrukturu oko stadiona a to znaci i reflektore koji nisu mobilni vec prave reflektore, na stubovima. Mi samo nesto izmisljamo, sada ce se igrati utakmice u 10 razlicitih termina umesto da se kao u svim uredjenim ligama zna koji su termini za odigravanje utakmica. Ovako svako sebi bira termin kada ce da igra a to nema veze sa zdravim razumom. Ne znam da li se neko seca koja je tacno utakmica pre godinu ili dve bez prethodne najave pomerena sat vremena unapred na dan odigravanja (!) jer su shvatili da ih tako nece uhvatiti mrak! Pa gde to ima? Umesto da mislimo dugorocno mi samo trazimo neka jeftina i trenutna resenja, zato nam liga i jeste ovakva kakva je.

drndrn

pre 14 godina

Nije mi jasno zasto bi prvoligasi iznajmljivali za velike pare reflektore bolje da se jedan po jedan prvoligas opremi normalnim a ne montaznim reflektorima pa makar i za godinu dana 5 stadiona da budu pokriveni reflektorima i tako dalje .......ili mozda bi neko da profitira na ionako jeftinom srpskom fudbalu

Zee

pre 14 godina

Kao da je to neka nedostupna tehnologija, jake svetiljke na visokom stubu. Pa zar mi nemamo neke gradjevince/elektricare u Srbiji koji za ove nase stadioncice mogu da naprave reflektore po povoljnijoj ceni nego sto je 350-500K evra?

Tesla

pre 14 godina

Niska cena iznajmljivanja reflektora je posledica izuzetno napredne tehnologije koja se koristi pri radu reflektora, a moguće ju je primeniti samo u Srbiji.
Naime, skalamerija se sastoji od platformi na kojima balansiraju radnici propalih preduzeća, držeći fenjere u rukama. Radnici bukvalno balansiraju između života i smrti, kako na platformama, tako i u životu, što je malo apsurdno (balansiraju u životu između života i smrti, zar ne bi trebali u životu da budu bliže životu). Ali ne sekiraju se oni zbog toga, drugim trudbenicima omogućiće da gledaju VRHUNSKI FUDBAL POD REFLEKTORIMA, NA VRHUNSKIM STADIONIMA, što će klubovima omogućiti enormne prihode od prodatih ulaznica, što će blagotvorno uticati na našu posrnulu, recesijom dotučenu ekonomiju.
Hleba i igara.

Александра, Гробари - Кумодраж

pre 14 godina

Идеја није ни мало лоша, волела бих да се то деси. Наравно, још више бих волела да се на крају поклони клубу који има најмањи буџет. Али ипак, много важније је да се публика врати на стадион. Зависи од утакмице до утакмице, од клуба до клуба, од града до града, навијча итд., али макар нека буде од пет до десет хиљада гледалаца по мечу, а онда и нека буде рефлектора и преноса.

zemunac

pre 14 godina

realno,lepse bi bilo..jos kad bi se i fudbal igrao kao u vodecim ligama...al u svakom slucaju raduje me ova vest i ako jos nista nije sigurno,iskreno se nadam da ce do ovoga doci..ako nista drugo,bice vise navijaca na stadionima.

Xomep182

pre 14 godina

@(Man, 18. avgust 2009 21:22)

Za ostale ne znam, ali Vojvodina ne usppeva da dobije dozvolu od grada za postavljanje reflektora, iako postoji veliki interes kluba da se to uradi..
to je takodje veliki problem...
A sa druge strane, mislim da bi liga sa 4 kluba (Partizan, C Zvezda, Radnicki Nis, i mislim Kragujevac) bila smesna..:(

Mentalita Ultra'

pre 14 godina

Pa koliko je Fss poslednjih godina ukrao para mogao je sve stadione opremiti reflektorima...nevidim interes klubova da plate 10000 da bi igrali uvece,jer to je mesecni iznos plata za pola tima u nekim klubovima...nema kod nas napretka bez neke privatizacije...Rad je prosle godine trebao da sagradi jos jednu tribinu i preuredi stadion,ali opstina nije dozvolila jer klub nije privatizovan,i sad nevidim zasto bi bacao pare da igra uvece kad vec drzava ne daje da ih ulozi u nesto sto je trajno i za dobrobit ovog grada...znaci bez privatizacije nema dobrog fudbala,boljih stadiona,reflektora...sve drugo je prodaja magle...

ksh

pre 14 godina

Bilo bi dobro da se za vreme leta utakmice igraju uvece... Ali nedelja uvece, a ne subota i petak kad vecina mladih ljudi koji cine polovinu gledalaca u krusevcu izlaze u grad

Vlada

pre 14 godina

Da i Radnicki Nis ima reflektore i to zadnjih dvadeset i vise godina, ali zato nema vise stadion,istocna i pola severne tribine samo sto se ne sruse. Sve u svemu jad,beda i ocaj.

Dekicar

pre 14 godina

Zee

Potpuno si u pravu, brate.
U Srbiji ima toliko gradjevinskih firmi i firmi koje se bave elektrikom, da bi mogli da naprave te "skalamerije" za MNOGO MANJE pare, cak i 10 puta manje!!
4 Metalne platforme, po 20ak reflektora na svakoj i to je to. Mislim da je problem u upravama klubova. Svako zeli da pokrade sto vise i nece da se razbacuje sa "nekakvim tamo" reflektorima.
Ne znam da li ste znali, da Zvezda i Partizan ne ispunjavaju uslove UEFA za Champions league!!
Zvezda ima 1300 luksa jako osvetljenje, dok je minimum za LS 1400 luksa. Partizan isto ima nesto manje od 1400 luksa, pa bi i jedni i drugi morali da naprave dodatno osvetljenje. Mislim da je ovo pravilo stupilo na snagu jos pre 4-5 godina.
Zvezda je potpisala ugovor sa nekim "general - eletrics-om" i trebalo je pretprosle sezone jos, da nam postave nove reflektore, ali.....ko zna sta se desilo u medjuvremenu.
U svakom slucaju, tuzno je da Srbija ima samo dva kluba sa reflektorima + Radnicki Nis, a ni jedan sa osvetljenjem za LS!

СрбИН

pre 14 godina

Утакмица Напредак- Црвена Звезда, која је играна у вечерњем термину је право освежење, не само за фудбал већ и за целу Србију у целини. Надам се да се неће остати само на једној утакмици, јер је и атмосфера на стадиону била као на мечевима неких јачих европских лига. Било је говора да ће држава у 2009. да издвоји средства да се поставе рефлектори на десеет стадиона у Србији, али је исто тако била и прича, наредба такорећи, да се Закон о приватизацији у спорту усвоји до краја фебруара 2009. (!!!). Од свега тога ништа, наравно.
Не могу а да на овом месту не прокоментаришем и однос једног, електронског назови-медија према нашој Суперлиги. Воде акцију о повратку људи на стадионе, данима најављују директна укључења на мечеве, а онда је одједном крив деда-мраз, свети Петар или неко трећи, зато што им клубови нису омогућили да поставе некакву скаламерију у новнарске ложе, преко које би људи који прате њихове "комбиноване преносе", могли да виде прелепа лица њихових "извештача". Пре него што почну да се озбиљно баве било којим спортом, а нарочито фудбалом, требало би да схвате да код нас постоје и други клубови, а не само ЦЗВ и ПАР и евентуално ОФК БГД, а најпре би требало да науче да говоре, читају и пишу српски језик.
Докле год тај назови-медиј, најмање десет пута репризира извештај са утакмице ЦЗВ- Рад и осам пута пушта снимак меча ПАР-Јавор, не рачунајући конференције за штампу- најаве меча, погађате вечитих, наш фудбал ће да стагнира.
Једино озбиљан медијски приступ сложеном послу какав је Јелен суперлига Србије и акција државе, могу да допринесу бољем учинку наших клубова у европским такмичењима.

pogrebnik from nis

pre 14 godina

Ko da vam da 10k evra za reflektore,pa da ih nemaju pfc i czv ne bi ni oni imali da vam daju,a ne pojedini klubovi koji na zalost igraju 1 ligu.

ljubitelj fudbala

pre 14 godina

Одлична идеја, само колико је изводљива, то је питање?

Ко ће да финансира то изнајмљивање, и да је 10 пута јефтиније? Па узмимо пример Чукаричког, замало да буде бачен у нижи ранг због дуга од 19,000 Еура. А ако су 10 пута мање, значи да би коштали око 15,000 Еур. Једино да се направи шема, тј. план, и да се уз спонзоре унапред договоре термини за изнајмљивање. Самим тим, ако би се направио уговор на годину дана, тј. на једну сезону, можда би могло све то јефтиније да испадне. Подршка за идеју, али ми некако све то звучи нереално у овим условима, кад погледаш у каквој су ситуацији клубови ван Београда.

chimbonda

pre 14 godina

e da, cuo sam da u Somaliji grade nove stadione pa im ne trebaju stari reflektori i nisu znali sta ce sa njima, pa je jedan lik iz upravnog odbora banana saveza predlozio da se poklone srpskoj super ligi kako bi se pomogao razvitak sporta u toj maloj zemlji na Balkanu!!!

čika Velja

pre 14 godina

Svaka vest o našem klupskom fudbalu u meni izaziva stomačne tegobe. Ili mi se sloši do povraćanja ili od smeha dobijem upalu trbušnjaka! A imam i jednu ideju. Sve utakmice treba razvući na po dva sata i naravno zaštiti termine, tako da bi narod bio prinuđen da ide na stadione. Uz postavljanje ovakvih reflektora i možda uvodjenje poklon paketa(recimo brašno,šećer i ulje), siguran sam da bi došlo do porasta gledanosti!

gagileo

pre 14 godina

Dobro jutro. Ako već iza svako kluba stoji po neki tajkun koji tako pere pare ili prodajom igrača dodatno zarađuje to bi trebalo i da ga košta. Da se ne bi blamirali protiv Gruzina , Kiprana i drugih fudbalskih veličina jedan deo rešenja je i ova priča o reflektorima. Prvoligaški fudbal ne može se igradi po livadama u Bačkom Jarku, Badnjevcu, Borči, Između zgrada na Lionu i sl. Uslov mora biti stadion od najmanje 10000 mesta , pomenuti reflektori, minimum polovina igračkog kadra sa ugovorom na 4 godine a ne pijaca. Ko može ,može. Niš, Kruševac, Subotica, Zrenjanin, Kragujevac... To bi možda i vredelo gledati jer ovo je tuga. Grade ,,Kuću fudbala" za 2 miliona eura?!? Čemu?

Ko_Jel_ja

pre 14 godina

Bilo je lose. Na TV se moglo lako primetiti da je jedna strana terena znatno manje osvetljena iz razloga sto postoje samo dva reflektora.
Ta dva reflektora su bila veoma nisko postavljena pa je i igrace i navijace svetlo zaslepjivalo.
Ko god je smislio ovaj biznis(iznajmljivanje reflektora) imao je vezu u savezu jer ovo danas bi bili neregulani uslovi za igru u bilo kojoj drugoj zemlji sem u Srbji.
Da bi ovo funkcionisalo treba se imati 4 reflektora i da budu postavljeni znaaatno vise nego danas.

?

pre 14 godina

Reflektori svakako mnogo utiču na posetu ! Najbolji primer su suludi temini u zimskom periodu - sreda u 13h !!!? Ko to može da gleda ?
Najveći problem je ipak privatizacija klubova koju CZV i Partizan sistematski sprečavaju ! sa svojim ljudima i FS u sudijskoj organizaciji sa svojim (pot)kupljenim novinarima svuda su pustili pipke i kontrolišu sve do seoskih klubova ! Dok je takva situacija nema ni fudbala ni bilo kakvog smisla postojanja drugih klubova koji apsolutno nemaju nikakvih šansi. Najbolji primer su Vojvodina i FK Rad
setimo se ne tako davno čim je Vojvodina malo digla glavu odmah je Butorović političkom odlukom uhapšen kao najveći svetski krimos !?
Rasulo u Vojvodini i ode još jedna-dve sezone ! I niko osudjen i niko kriv i ništa se nije dogodilo !?
Rad ima izuzetno jakog i sposobnog "finansijera" Stojića kome su na još perfidniji način smeštali sve i svašta ali čovek ima preko agenciju i sve radi čisto, jake veze i još veće finansije. Tu nisu mogli ništa ali je preko noći neko smislio prevaru sa gradjevinskim zemljištem pa ne može gradnja stadiona reflektori - ništa ! Iako je bilo već sve završeno sa projektom i finansijama !!
CZV I Partizan su rak-rana srpskog fudbala i dok god oni vladaju sa svojim političko-kriminalnim elitama od fudbala u ovoj nesretnoj zemlji NEMA NIŠTA !
I u ovakvoj situaciji apsolutizma CZV se finansiski raspada (naravo političari će opet da ćušnu neke pare otete od naroda nebili pomogli rupu bez dna)!
"Srpski brend" !?!? Ne znam samo šta je tu više srpsko dali grb ili ime kluba ili možda osnivač!!!!!! Vrlo dobro se zna da su Krcun i Tudjman osnovali ove klubove ali srbe istorija i istina nikad nije zanimala pa nam zato tako i ide !
Samo propast komunističkih tvorevina srpski fudbal spašava !
Pozdrav svim navijačima koji navijaju za svoje "male klubove" iz svojih "malih gradova" !

nislija

pre 14 godina

Bice dogodine...
(nislija, 19. avgust 2009 13:33)

Hoce, eno vidim Teleoptik ih razbucao ko bugarsku skupstinu, a ti hoces da oni igraju Superligu.
(Avol, 19. avgust 2009 14:12)

Dobro,nemora! Vi onda i dalje gledajte Beogradsku ligu ako vam se tako vise svidja i nikako nemojte da zelite da jos neki klub sem Beogradskih igra prvu ligu!

rakija

pre 14 godina

Odlicno, sada cemo i mobilne reflektore da stavljamo... U Hrvatskoj sve ekipe koje se takmice u najvisem rangu moraju da imaju infrastrukturu oko stadiona a to znaci i reflektore koji nisu mobilni vec prave reflektore, na stubovima. Mi samo nesto izmisljamo, sada ce se igrati utakmice u 10 razlicitih termina umesto da se kao u svim uredjenim ligama zna koji su termini za odigravanje utakmica. Ovako svako sebi bira termin kada ce da igra a to nema veze sa zdravim razumom. Ne znam da li se neko seca koja je tacno utakmica pre godinu ili dve bez prethodne najave pomerena sat vremena unapred na dan odigravanja (!) jer su shvatili da ih tako nece uhvatiti mrak! Pa gde to ima? Umesto da mislimo dugorocno mi samo trazimo neka jeftina i trenutna resenja, zato nam liga i jeste ovakva kakva je.
(Arch, 18. avgust 2009 22:13)
potpuno si u pravu zato je igrac pre sezonu ili dve u hrvatskoj udario glavom u bankinu!!!!bankinu eeeeejjjj na travnjaku i poginuo!!!!!!

Nemanja

pre 14 godina

Fudbal u svakom slučaju treba da se igra i pod reflektorima, ali onima koji su ugrađeni u stadion a ne nekakvim mobilnim.
Inače fiksni termini i plaćanje ogromnih para za prava prenosa utakmica, od strane TV kompanija su normalna stvar. Kod nas dešavaju nebuloze tipa sos kanala koji traži da se njemu plati da bi emitovao utakmice ???
Zemlja Srbija.

TISL@W

pre 14 godina

Kakva je ovo sprdnja sa reflektorima?!! Pa nije to bansek pa da se zakaci za kultivator. Ocemo normalne reflektore . Kazu da im ne treba napajanje jer imaju svoje agregate, a koliku buku prave nece se navijaci cuti.

P.S
Imam baterisku lampu mloooogo dobra, samo trebaju baterije, ako vam nesto znaci!! Ovo je prava sprdacina FSS.
TOO TOLE SPRDACINA JE ZAKON

urke

pre 14 godina

Pa ovo je nečuveno, u 21.veku u Srbiji nema snage da se postave normalni reflektori kako bi se fudbal igrao pod iole normalnim uslovima već se dešavaju ovakvi biseri Toše Karadžića.U Hrvatskoj je to normalno a kod nas samo san, nečuveno!!!!!!I nije tačno da klubovi nemogu da nađu načina kako da obezbede 150.000 eura, već je to obična obmana.

Silja

pre 14 godina

Koji relfektori o cemu pricate?Bavite se time da nas deru kiprani i ostale "vele sile " evropskog fudbala!!!
Umesto da resite jedan od najvecih problema u fudbalu a to je beogradizacija tj tranvaj liga vi se bavite reflekotrima i ostalim glupostima...
Zato smo tu i gde smo na dnu.Umesto da se igra fudbal i da se ULAZE u celu Srbiju ulaze se samo u Bg...ma sta se ja nerviram idem da gledam Englesku Ligu oni su milion godina ispred nas,kao i rumunija i sada bugarska itd itd
poz svima

Mislite o tome...

pre 14 godina

1. Podhitno zakon o infrastrukturi stadiona sa minimalnim kapacitetom i sa reflektorima, lozama, mestima za medije i kamere, parkingom! Pa nek igraju i 4 kluba Super ligu!
2. Stadioni Zvezde i Partizana ne samo da ne ispunjavaju uslove za igranje LS u smislu jacine osvetljenja, nego ako se nesto ne desi mi od 2012 necemo imati uopste stadion za igranje bilo koje medjunarodne zvanicne utakmice!

Stipe Dalmatinac

pre 14 godina

http://www.youtube.com/watch?v=wCDvmfByOMI&feature=related

Evo nemojte mi reci da se ovako nesto i vjerovatno vece nemoze napraviti u Kragujevcu,Nisu,Novom Sadu i ostalim gradovima Srbije.
Dugopolje je predgradje Splita.Kapacitet 5250 sjedecih mjesta,reflektori,svecane loze,pomocni teren i ostalo.Klub se natjece u 3 ligi.
Nesto slicno ali vece se gradi se i u Puli. Pozdrav!

Dobra ideja, ali...

pre 14 godina

Mislim da nije neophodno da se reflektori postavljaju kada gostuju Zvezda i Partizan. Realno i bez reflektora oni pune stadione u unutrasnjosti.
Primer Jagodina-Zvezda, Napredak-Partizan (pretprosle sezone, poslednje kolo)...
Bilo bi dobro da se pune stadioni i na manjim utakmicama!

Delija

pre 14 godina

Kod nas su pravljeni stadioni da bi zadovoljili sve apetite.Stadion JNA je gradjen sza slet 25 Maj i od tada nista nije uradjeno. Zvezdin stadion pravljen za fudbal i atletiku a za nase uslove za atletiku je dovoljno 10-15 hiljada to bi mogao da bude stadion OFK ili Vojvodine ili u Kragujevcu ili Nisu. Evo sada je aktuelno SP u atletici. NI jedan nas stadion nema Warm up arenu tj pomocni stadion sa atletskom stazom. Fudbalski tereni su ocajni osim par. Nije stvar u reflektorima treba svaki stadion da ih ima. Prvenstvene utakmice u Italiji pocinju u 15 casova osim dve za koje je zainteresovana TV. ISto i jos drasticnije u Engleskoj gde retko koja prvenstvena pocinje u 20,45 a li tamo sve do cetvrte lige imaju reflektore. Nemci sve utakmice uglavnom igraju u 15,30. Kod nas prvo treba tereni i stadioni da se dovedu na evropski nivo.Tribine, svlacionice pa tek onda reflektori. Veliki broj terena ne odgovara po dimenzijama pravilima UEFA duzina od 95 do 105 metara.Gledam stadion Cukarickog duzina terena oko 80 m nema pomocnog terena odnosno ima ali zemljani teren. Loze napravljene od kartona i to je prvoligas a takvih ima jos u Srbiji. Metalac G.Milanovac gradi novi stadion po evropskim standardima za samo 3.500 gledalaca sve sedeca mesta , nema sever i jug i to je za tu sredinu dosta. Cak i stadion Vojvodine koji je renoviran nema licencuza odigravanje A timova vec samo za mladje kategorije.A do 2012 ni Zvezdin ni stadion JNA "hram" fudbala nece odgovarati FIFA standardima

Avol

pre 14 godina

A od kada je Radnički u Super ligi???
(FIRMA, 19. avgust 2009 09:37)

Bice dogodine...
(nislija, 19. avgust 2009 13:33)

Hoce, eno vidim Teleoptik ih razbucao ko bugarsku skupstinu, a ti hoces da oni igraju Superligu.

darinjokg

pre 14 godina

Ideja sama po sebi je sjajna. Osnovni razlog zbog cega bi trebalo da se uvedu reflektori je poboljsanje infrakstrukture na nasim stadionima kako bi pre svega gledaoci a i sami igraci na terenu imali bolje uslove za obavljanje svako svog posla. Medjutim ti reflektori nece sami doneti poboljsanje na nasim stadionima ili sire gledano opstem utisku nase super lige. Moje misljenje je da najvecu pomoc nasoj ligi treba da da neka TV koja ce otkupiti TV prava i koja ce prenose utakmica realizovati u udarnim terminima na jedan profiesionalan nacin kao npr. sto to rade austrijanci, svajcarci, portugalci, rumuni itd.(ove velike necu uzimati u obzir oni su vanzemaljci). Licnog sam misljenja da ce prenosi u udarnim terminima zagolicati razne sponzore da se reklamiraju pa ce toj TV novac na taj nacin da se vrati. Sto se tice klubova, njima je interes da imaju sto bolje uslove na stadionu pa ce na taj nacin privuci publiku u vecem broju. Ako cemo ralno meni se zaista ne ide na stadion da gledam neku utakmicu ma kakva ona bila u 17.00 u avgustu gde cu da dobijem suncanicu a i jos treba da sedim na ladan beton. Ako se radi o utakmici od 20.30 to je sasvim druga prica. Klubovi nece bas preko noci da isplate te reflektore ali kroz prodaju karata sigurno ce im se ta investija isplatiti na neki odredjeni vremenski period. Dovoljno je za pocetak da imaju 30-40% vise gledalaca pa ce im se to odplatiti. Sto se tice TV sramotno je da izvestaje iz nase lige nemozemo po 2 dana nigde da vidimo ili se emituju u neko vreme kad je gledanost mala. A o kvalitetu tih reportaza suvisno je bilo sta reci. Da nema one jadne i malene SOS TV mi ne bi smo ni znali da se u Srbiji igra fudbal. Zato B92 i RTS pomozite srpskom fudbalu.

milan

pre 14 godina

Pise u tekstu:"Postoji i ideja da se najuspešnijem klubu koji nema reflektore na kraju sezone isti i poklone, ali je ta ideja s obzirom na očajnu finansijsku situaciju u kojoj se nalazo većina srpskih klubova, neostvariva." Pa kakve veze ima finansijska situacija ako se reflektori poklanjaju klubu?
Pise i da ovakvi reflektori kostaju izmedju 350k i 500k evra. Pa jel moguce da cetri betonska ili metalna stub koji bi bio sagradjen i na njega stavljene lampe kosta toliko? To mi je skroz nerealno.
Ali sad se verovano neko iz FSS setio da se nafatira para iznajmljivanjem reflektora pa ce i to verovatno da prodje.

Pod hitno treba doneti pravilo da bez infrastrukture(reflektori, sedista...) nema igranja u superligi. I dati klubovima dve tri godine da se srede i onda igrati normalno.

The X Factor

pre 14 godina

Jel zna neko sta je sa reflektorima u Novom Sadu, ja sam jos 1989. bio na utakmici Vojvodina - Crvena Zvezda koja je igrana uvece, tada su bila samo dva reflektora postavljena po dijagonali?

milos sd

pre 14 godina

Ideja kao ideja nije losa,ali za onog ko je to izmislio da bi namlatio pare od iznajmljivanja!
Sramota je ogromna da ni jedan klub nema reflektore.
Stadion Smedereva izvanredan,fali jos minimalno ulaganje i bio bi najlepsi u Srbiji,to jest krov i reflektori u njemu. Kao sto je i u projektu. To moze da se vidi na sajtu FK Smederevo,kako treba da izgleda stadion.

Banovo hill

pre 14 godina

@Nislija

Ali Radnicki nije clan JSL.
Drugo Tomislav Katradzic vecdvegodine obmanjjej javnost da moraju svi super ligasi da imaju.Rfelektore.Ne mozemo se samo vaditi na siromastvo klubova. Ako nemaju osnoovne infrastrukture,pomocni trener kakav valja, stadion koji propisuje UEFA i reflektore onda ne mogu biti clanovi Super lige. Propisi su odavno doneseni a mi ih ne postujemo.Opet ce nkeo na ustrb fudbala i ne postovanja propisa da uzima pare a to mu omoigucava FSS. U hrvatskoj npr oni koji nemaju reflektore igraju u najblizem mestu koji to ima.Izgradnjareflektora ne kosta milione.Cak i stadion Zvezde i JNA i Vojvodine sa svojim reflektoerima neodgovaraju propisima UEFA o jacini svetlosti tj broju luksa.Den tana je bio potpisao ugovorsa general Elektrikom da se pojaca kvalitet osvetlenja na zvezdinom stadionu i od toga nista

Nemanja

pre 14 godina

Ovo je prilicno dobra ideja! Konacno da se nesto pametno uradi za srpski fudbal. I naravno, apsolutno se slazem sa jednim od komentara da ova vest zvuci jako tuzno u 21. veku! Ali bolje ikad nego nikad !

Boki

pre 14 godina

GENIJALNA IDEJA !!! Svaka cast onome ko je ovo smislio! Dokaz da kod nas jos ima kreativnih ljudi. To je pravo i jedino resenje za nase jos uvek drzavne klubove koji i za plate igraca jedva skrpe koji dinar :)
A kad se privatizuju treba uveti kao recimo u Premier Ligi - ako nemas reflektore nema Super lige i kraj!

pop1

pre 14 godina

to bi bilo super ali
i da svi imaju te reflektore...pa te stvari jedu struju ljudi :/

A ako im treba kes...pa nek taj nas fss pomogne.Evo sad igramo sa francuzima,pa samo od te tekme ce uzeti na kratama milion mozda cak i dva.pa toliko su uzeli i od prosle tekme kad smo igrali protiv austrije.

tako fss otovri se...jer stvarno ne znam sta vi radite sa tim parama :/

ljubitelj fudbala

pre 14 godina

Па богами, ово не изгледа уопште тако лоше. Чак шта више, изгледа врхунски за нашу лигу. Требало би покушати са Новим Садом и Суботицом. Дај боже да се настави са овим пројектом. Видан је бољитак.

Vladan R

pre 14 godina

@ ?

Kakva god da su tvorevina oni jesu Srpski brend i samo neki kompleksas navijac malog klub preko koji ne moze da se pomiri sa realnoscu bi zeleo tako nesto. Real je recimo imao svu podrsku fasisticke Frankove vlade pa nikome u Spaniji ne pada na pamet da bi ga trebalo ugasiti. Ako izadjemo malo van fudbala pa se prisetimo da su Mercedes a posebno Volksvagen u toku drugog svetskog rata bili poprilicno povlasceni i dobrim delom na osnovu toga izgradili poslovnu imperiju pa opet se Nemci ponose njima. Sto se Vojvodine i Butorovica tice tu niko ne spori da je sudija uhvacen sa novcem koji je dobio od pomenutog tadasnjeg predsednika Vojvodine, tj cak i njegovi advokati to ne spore vec nacin kako su dosli do informacije o krivicnom delu(po nasem zakonu ne moze se prisluskivati za delo koje nije izvrseno i to je tragicno jer se na taj nacin se ne moze preventivno delovati protiv zlocina). Tako da je ovde tragedija sto je Vojvodina prosla bez zasluzene kazne. Da li su CZ i Partizan namestali ne znam ali nisu uhvaceni. Uostalom koliko god da to otrcano zvuci lopov nije onaj koji krade, nego onaj kojeg su uhvatili da krade.

Grom i kakao

pre 14 godina

Konacno jedna pametna ideja, koju bi sada trebalo razraditi. Mogao bi Savez da pomogne klubovima koji imaju manje novca, pa da svako da deo sredstava, ukljujuci i sponzora lige, jer bi korist bila visestruka. Radi se o velikoj sumi, ali bi se ona isplatila, jer je mucno gledati prazne stadione. Ako uzmemo Hrvatsku za primer, kod njih je ovakva mera napravila dobar rezultat u vidu povecanja posete, a liga im nije jaca od nase, naprotiv. Pozdravljam ideju!

bu

pre 14 godina

zanimljiv predlog...ali takva prica je bila i prosle godina....treba ih postavljti samo na vaznim tekmama....i utakmicama koje privlace navijace....i naravno navijackim godisnjicama na kojima ce biti ludnica....predlog 15 god unije....verovatno utakmica OFK-zvezda,partizan....

ekonomija

pre 14 godina

# bas ce napredak da da 10 000 evra za reflektore...
toliko im plata svima zajedno...
(hah, 18. avgust 2009 21:10

200 dinara karta x 10000 gledalaca koliko ce biti u Krusevcu =2000000 dinara = 20000 eura. Ukoliko poznajes ekonomiju sve ce ti biti jasno

Delija

pre 14 godina

Kada bi postavili fiksne reflektore,nakon 2 utakmice kod kuce, ako bi doslo izmedju 5000 i 10000 navijaca moglo bi da im se isplati.

Bosko

pre 14 godina

U Hrvatskoj nemaju svi stadioni reflektore, pa onda ti koji nemaju igraju po tudjim terenima. Mislim da jedno desetak stadiona ima reflektore, barem sam siguran za Zagreb, Split, Rijeku, Osijek, Varazdin, Zadar, Koprivnicu, Zapresic, Vinkovce...

ksh

pre 14 godina

Bilo bi dobro da se za vreme leta utakmice igraju uvece... Ali nedelja uvece, a ne subota i petak kad vecina mladih ljudi koji cine polovinu gledalaca u krusevcu izlaze u grad

Tesla

pre 14 godina

Niska cena iznajmljivanja reflektora je posledica izuzetno napredne tehnologije koja se koristi pri radu reflektora, a moguće ju je primeniti samo u Srbiji.
Naime, skalamerija se sastoji od platformi na kojima balansiraju radnici propalih preduzeća, držeći fenjere u rukama. Radnici bukvalno balansiraju između života i smrti, kako na platformama, tako i u životu, što je malo apsurdno (balansiraju u životu između života i smrti, zar ne bi trebali u životu da budu bliže životu). Ali ne sekiraju se oni zbog toga, drugim trudbenicima omogućiće da gledaju VRHUNSKI FUDBAL POD REFLEKTORIMA, NA VRHUNSKIM STADIONIMA, što će klubovima omogućiti enormne prihode od prodatih ulaznica, što će blagotvorno uticati na našu posrnulu, recesijom dotučenu ekonomiju.
Hleba i igara.

Александра, Гробари - Кумодраж

pre 14 godina

Идеја није ни мало лоша, волела бих да се то деси. Наравно, још више бих волела да се на крају поклони клубу који има најмањи буџет. Али ипак, много важније је да се публика врати на стадион. Зависи од утакмице до утакмице, од клуба до клуба, од града до града, навијча итд., али макар нека буде од пет до десет хиљада гледалаца по мечу, а онда и нека буде рефлектора и преноса.

ljubitelj fudbala

pre 14 godina

Па богами, ово не изгледа уопште тако лоше. Чак шта више, изгледа врхунски за нашу лигу. Требало би покушати са Новим Садом и Суботицом. Дај боже да се настави са овим пројектом. Видан је бољитак.

Banovo hill

pre 14 godina

@Nislija

Ali Radnicki nije clan JSL.
Drugo Tomislav Katradzic vecdvegodine obmanjjej javnost da moraju svi super ligasi da imaju.Rfelektore.Ne mozemo se samo vaditi na siromastvo klubova. Ako nemaju osnoovne infrastrukture,pomocni trener kakav valja, stadion koji propisuje UEFA i reflektore onda ne mogu biti clanovi Super lige. Propisi su odavno doneseni a mi ih ne postujemo.Opet ce nkeo na ustrb fudbala i ne postovanja propisa da uzima pare a to mu omoigucava FSS. U hrvatskoj npr oni koji nemaju reflektore igraju u najblizem mestu koji to ima.Izgradnjareflektora ne kosta milione.Cak i stadion Zvezde i JNA i Vojvodine sa svojim reflektoerima neodgovaraju propisima UEFA o jacini svetlosti tj broju luksa.Den tana je bio potpisao ugovorsa general Elektrikom da se pojaca kvalitet osvetlenja na zvezdinom stadionu i od toga nista

Silja

pre 14 godina

Koji relfektori o cemu pricate?Bavite se time da nas deru kiprani i ostale "vele sile " evropskog fudbala!!!
Umesto da resite jedan od najvecih problema u fudbalu a to je beogradizacija tj tranvaj liga vi se bavite reflekotrima i ostalim glupostima...
Zato smo tu i gde smo na dnu.Umesto da se igra fudbal i da se ULAZE u celu Srbiju ulaze se samo u Bg...ma sta se ja nerviram idem da gledam Englesku Ligu oni su milion godina ispred nas,kao i rumunija i sada bugarska itd itd
poz svima

nislija

pre 14 godina

Pa Radnicki Nis ima reflektore od kad znam za sebe.Kako samo Partizan i Zvezda? Ja sam bio na mali milion utakmica Radnickog koje su igrane pod reflektorima(Partizan,Zvezda,Zemun,Hajduk... da ne nabrajam, i reprezentacija protiv Svajcarske).

gugle

pre 14 godina

I tih 18.000 evra je mnogo za nase klubove. Nema od tog posla nista. Nego treba izglasati pravilo da niko ne moze da igra Superligu bez reflektora.

Vladan R

pre 14 godina

@ ?

Kakva god da su tvorevina oni jesu Srpski brend i samo neki kompleksas navijac malog klub preko koji ne moze da se pomiri sa realnoscu bi zeleo tako nesto. Real je recimo imao svu podrsku fasisticke Frankove vlade pa nikome u Spaniji ne pada na pamet da bi ga trebalo ugasiti. Ako izadjemo malo van fudbala pa se prisetimo da su Mercedes a posebno Volksvagen u toku drugog svetskog rata bili poprilicno povlasceni i dobrim delom na osnovu toga izgradili poslovnu imperiju pa opet se Nemci ponose njima. Sto se Vojvodine i Butorovica tice tu niko ne spori da je sudija uhvacen sa novcem koji je dobio od pomenutog tadasnjeg predsednika Vojvodine, tj cak i njegovi advokati to ne spore vec nacin kako su dosli do informacije o krivicnom delu(po nasem zakonu ne moze se prisluskivati za delo koje nije izvrseno i to je tragicno jer se na taj nacin se ne moze preventivno delovati protiv zlocina). Tako da je ovde tragedija sto je Vojvodina prosla bez zasluzene kazne. Da li su CZ i Partizan namestali ne znam ali nisu uhvaceni. Uostalom koliko god da to otrcano zvuci lopov nije onaj koji krade, nego onaj kojeg su uhvatili da krade.

Man

pre 14 godina

Mislim da naši klubovi nemaju para za iznajmljivanje tih reflektora. Zarada od posete ne može pokriti troškove iznajmljivanja. Jedino ako troškove ne pokrije RTS i sponzori. Inače, apsolutno sam za to da reflektori, fiksni, budu obavezni za sve prvoligaše, tj. "superligaše" (mislim, "superliga" a niko nema ni reflektore), a ko ne može da ispuni taj uslov, ne može (ne mora i ne treba) ni da se takmiči u najvišem rangu. Tako je recimo u Hrvatskoj. Niko me ne može ubijediti da jedan Slaven ili Karlovac mogu, a jedna Vojvodina ili OFK Beograd ne mogu da postave reflektore. Mogli bi itekako, samo ih treba primorati

ekonomija

pre 14 godina

# bas ce napredak da da 10 000 evra za reflektore...
toliko im plata svima zajedno...
(hah, 18. avgust 2009 21:10

200 dinara karta x 10000 gledalaca koliko ce biti u Krusevcu =2000000 dinara = 20000 eura. Ukoliko poznajes ekonomiju sve ce ti biti jasno

drndrn

pre 14 godina

Nije mi jasno zasto bi prvoligasi iznajmljivali za velike pare reflektore bolje da se jedan po jedan prvoligas opremi normalnim a ne montaznim reflektorima pa makar i za godinu dana 5 stadiona da budu pokriveni reflektorima i tako dalje .......ili mozda bi neko da profitira na ionako jeftinom srpskom fudbalu

chimbonda

pre 14 godina

e da, cuo sam da u Somaliji grade nove stadione pa im ne trebaju stari reflektori i nisu znali sta ce sa njima, pa je jedan lik iz upravnog odbora banana saveza predlozio da se poklone srpskoj super ligi kako bi se pomogao razvitak sporta u toj maloj zemlji na Balkanu!!!

Dekicar

pre 14 godina

Mislim da je ovo jako pametna ideja. Hrvati su to uradili pre par sezona i mislim da im se gledanost visestruko uvecala....
Sigurno da bi Napredak ili Spartak gledalo vise ljudi uvece, jer je vikend, ljudi izadju, dodju na stadion, a onda tu malo zavlada i lokal patriotiza., pa i bolja atmosfera....
U svakom slucaju, jako dobar predlog!

Arch

pre 14 godina

Odlicno, sada cemo i mobilne reflektore da stavljamo... U Hrvatskoj sve ekipe koje se takmice u najvisem rangu moraju da imaju infrastrukturu oko stadiona a to znaci i reflektore koji nisu mobilni vec prave reflektore, na stubovima. Mi samo nesto izmisljamo, sada ce se igrati utakmice u 10 razlicitih termina umesto da se kao u svim uredjenim ligama zna koji su termini za odigravanje utakmica. Ovako svako sebi bira termin kada ce da igra a to nema veze sa zdravim razumom. Ne znam da li se neko seca koja je tacno utakmica pre godinu ili dve bez prethodne najave pomerena sat vremena unapred na dan odigravanja (!) jer su shvatili da ih tako nece uhvatiti mrak! Pa gde to ima? Umesto da mislimo dugorocno mi samo trazimo neka jeftina i trenutna resenja, zato nam liga i jeste ovakva kakva je.

Avol

pre 14 godina

A od kada je Radnički u Super ligi???
(FIRMA, 19. avgust 2009 09:37)

Bice dogodine...
(nislija, 19. avgust 2009 13:33)

Hoce, eno vidim Teleoptik ih razbucao ko bugarsku skupstinu, a ti hoces da oni igraju Superligu.

Bosko

pre 14 godina

U Hrvatskoj nemaju svi stadioni reflektore, pa onda ti koji nemaju igraju po tudjim terenima. Mislim da jedno desetak stadiona ima reflektore, barem sam siguran za Zagreb, Split, Rijeku, Osijek, Varazdin, Zadar, Koprivnicu, Zapresic, Vinkovce...

СрбИН

pre 14 godina

Утакмица Напредак- Црвена Звезда, која је играна у вечерњем термину је право освежење, не само за фудбал већ и за целу Србију у целини. Надам се да се неће остати само на једној утакмици, јер је и атмосфера на стадиону била као на мечевима неких јачих европских лига. Било је говора да ће држава у 2009. да издвоји средства да се поставе рефлектори на десеет стадиона у Србији, али је исто тако била и прича, наредба такорећи, да се Закон о приватизацији у спорту усвоји до краја фебруара 2009. (!!!). Од свега тога ништа, наравно.
Не могу а да на овом месту не прокоментаришем и однос једног, електронског назови-медија према нашој Суперлиги. Воде акцију о повратку људи на стадионе, данима најављују директна укључења на мечеве, а онда је одједном крив деда-мраз, свети Петар или неко трећи, зато што им клубови нису омогућили да поставе некакву скаламерију у новнарске ложе, преко које би људи који прате њихове "комбиноване преносе", могли да виде прелепа лица њихових "извештача". Пре него што почну да се озбиљно баве било којим спортом, а нарочито фудбалом, требало би да схвате да код нас постоје и други клубови, а не само ЦЗВ и ПАР и евентуално ОФК БГД, а најпре би требало да науче да говоре, читају и пишу српски језик.
Докле год тај назови-медиј, најмање десет пута репризира извештај са утакмице ЦЗВ- Рад и осам пута пушта снимак меча ПАР-Јавор, не рачунајући конференције за штампу- најаве меча, погађате вечитих, наш фудбал ће да стагнира.
Једино озбиљан медијски приступ сложеном послу какав је Јелен суперлига Србије и акција државе, могу да допринесу бољем учинку наших клубова у европским такмичењима.

pogrebnik from nis

pre 14 godina

Ko da vam da 10k evra za reflektore,pa da ih nemaju pfc i czv ne bi ni oni imali da vam daju,a ne pojedini klubovi koji na zalost igraju 1 ligu.

nislija

pre 14 godina

Bice dogodine...
(nislija, 19. avgust 2009 13:33)

Hoce, eno vidim Teleoptik ih razbucao ko bugarsku skupstinu, a ti hoces da oni igraju Superligu.
(Avol, 19. avgust 2009 14:12)

Dobro,nemora! Vi onda i dalje gledajte Beogradsku ligu ako vam se tako vise svidja i nikako nemojte da zelite da jos neki klub sem Beogradskih igra prvu ligu!

gagileo

pre 14 godina

Dobro jutro. Ako već iza svako kluba stoji po neki tajkun koji tako pere pare ili prodajom igrača dodatno zarađuje to bi trebalo i da ga košta. Da se ne bi blamirali protiv Gruzina , Kiprana i drugih fudbalskih veličina jedan deo rešenja je i ova priča o reflektorima. Prvoligaški fudbal ne može se igradi po livadama u Bačkom Jarku, Badnjevcu, Borči, Između zgrada na Lionu i sl. Uslov mora biti stadion od najmanje 10000 mesta , pomenuti reflektori, minimum polovina igračkog kadra sa ugovorom na 4 godine a ne pijaca. Ko može ,može. Niš, Kruševac, Subotica, Zrenjanin, Kragujevac... To bi možda i vredelo gledati jer ovo je tuga. Grade ,,Kuću fudbala" za 2 miliona eura?!? Čemu?

?

pre 14 godina

Reflektori svakako mnogo utiču na posetu ! Najbolji primer su suludi temini u zimskom periodu - sreda u 13h !!!? Ko to može da gleda ?
Najveći problem je ipak privatizacija klubova koju CZV i Partizan sistematski sprečavaju ! sa svojim ljudima i FS u sudijskoj organizaciji sa svojim (pot)kupljenim novinarima svuda su pustili pipke i kontrolišu sve do seoskih klubova ! Dok je takva situacija nema ni fudbala ni bilo kakvog smisla postojanja drugih klubova koji apsolutno nemaju nikakvih šansi. Najbolji primer su Vojvodina i FK Rad
setimo se ne tako davno čim je Vojvodina malo digla glavu odmah je Butorović političkom odlukom uhapšen kao najveći svetski krimos !?
Rasulo u Vojvodini i ode još jedna-dve sezone ! I niko osudjen i niko kriv i ništa se nije dogodilo !?
Rad ima izuzetno jakog i sposobnog "finansijera" Stojića kome su na još perfidniji način smeštali sve i svašta ali čovek ima preko agenciju i sve radi čisto, jake veze i još veće finansije. Tu nisu mogli ništa ali je preko noći neko smislio prevaru sa gradjevinskim zemljištem pa ne može gradnja stadiona reflektori - ništa ! Iako je bilo već sve završeno sa projektom i finansijama !!
CZV I Partizan su rak-rana srpskog fudbala i dok god oni vladaju sa svojim političko-kriminalnim elitama od fudbala u ovoj nesretnoj zemlji NEMA NIŠTA !
I u ovakvoj situaciji apsolutizma CZV se finansiski raspada (naravo političari će opet da ćušnu neke pare otete od naroda nebili pomogli rupu bez dna)!
"Srpski brend" !?!? Ne znam samo šta je tu više srpsko dali grb ili ime kluba ili možda osnivač!!!!!! Vrlo dobro se zna da su Krcun i Tudjman osnovali ove klubove ali srbe istorija i istina nikad nije zanimala pa nam zato tako i ide !
Samo propast komunističkih tvorevina srpski fudbal spašava !
Pozdrav svim navijačima koji navijaju za svoje "male klubove" iz svojih "malih gradova" !

Stipe Dalmatinac

pre 14 godina

http://www.youtube.com/watch?v=wCDvmfByOMI&feature=related

Evo nemojte mi reci da se ovako nesto i vjerovatno vece nemoze napraviti u Kragujevcu,Nisu,Novom Sadu i ostalim gradovima Srbije.
Dugopolje je predgradje Splita.Kapacitet 5250 sjedecih mjesta,reflektori,svecane loze,pomocni teren i ostalo.Klub se natjece u 3 ligi.
Nesto slicno ali vece se gradi se i u Puli. Pozdrav!

ljubitelj fudbala

pre 14 godina

Одлична идеја, само колико је изводљива, то је питање?

Ко ће да финансира то изнајмљивање, и да је 10 пута јефтиније? Па узмимо пример Чукаричког, замало да буде бачен у нижи ранг због дуга од 19,000 Еура. А ако су 10 пута мање, значи да би коштали око 15,000 Еур. Једино да се направи шема, тј. план, и да се уз спонзоре унапред договоре термини за изнајмљивање. Самим тим, ако би се направио уговор на годину дана, тј. на једну сезону, можда би могло све то јефтиније да испадне. Подршка за идеју, али ми некако све то звучи нереално у овим условима, кад погледаш у каквој су ситуацији клубови ван Београда.

rakija

pre 14 godina

Odlicno, sada cemo i mobilne reflektore da stavljamo... U Hrvatskoj sve ekipe koje se takmice u najvisem rangu moraju da imaju infrastrukturu oko stadiona a to znaci i reflektore koji nisu mobilni vec prave reflektore, na stubovima. Mi samo nesto izmisljamo, sada ce se igrati utakmice u 10 razlicitih termina umesto da se kao u svim uredjenim ligama zna koji su termini za odigravanje utakmica. Ovako svako sebi bira termin kada ce da igra a to nema veze sa zdravim razumom. Ne znam da li se neko seca koja je tacno utakmica pre godinu ili dve bez prethodne najave pomerena sat vremena unapred na dan odigravanja (!) jer su shvatili da ih tako nece uhvatiti mrak! Pa gde to ima? Umesto da mislimo dugorocno mi samo trazimo neka jeftina i trenutna resenja, zato nam liga i jeste ovakva kakva je.
(Arch, 18. avgust 2009 22:13)
potpuno si u pravu zato je igrac pre sezonu ili dve u hrvatskoj udario glavom u bankinu!!!!bankinu eeeeejjjj na travnjaku i poginuo!!!!!!

čika Velja

pre 14 godina

Svaka vest o našem klupskom fudbalu u meni izaziva stomačne tegobe. Ili mi se sloši do povraćanja ili od smeha dobijem upalu trbušnjaka! A imam i jednu ideju. Sve utakmice treba razvući na po dva sata i naravno zaštiti termine, tako da bi narod bio prinuđen da ide na stadione. Uz postavljanje ovakvih reflektora i možda uvodjenje poklon paketa(recimo brašno,šećer i ulje), siguran sam da bi došlo do porasta gledanosti!

Boki

pre 14 godina

GENIJALNA IDEJA !!! Svaka cast onome ko je ovo smislio! Dokaz da kod nas jos ima kreativnih ljudi. To je pravo i jedino resenje za nase jos uvek drzavne klubove koji i za plate igraca jedva skrpe koji dinar :)
A kad se privatizuju treba uveti kao recimo u Premier Ligi - ako nemas reflektore nema Super lige i kraj!

Delija

pre 14 godina

Kod nas su pravljeni stadioni da bi zadovoljili sve apetite.Stadion JNA je gradjen sza slet 25 Maj i od tada nista nije uradjeno. Zvezdin stadion pravljen za fudbal i atletiku a za nase uslove za atletiku je dovoljno 10-15 hiljada to bi mogao da bude stadion OFK ili Vojvodine ili u Kragujevcu ili Nisu. Evo sada je aktuelno SP u atletici. NI jedan nas stadion nema Warm up arenu tj pomocni stadion sa atletskom stazom. Fudbalski tereni su ocajni osim par. Nije stvar u reflektorima treba svaki stadion da ih ima. Prvenstvene utakmice u Italiji pocinju u 15 casova osim dve za koje je zainteresovana TV. ISto i jos drasticnije u Engleskoj gde retko koja prvenstvena pocinje u 20,45 a li tamo sve do cetvrte lige imaju reflektore. Nemci sve utakmice uglavnom igraju u 15,30. Kod nas prvo treba tereni i stadioni da se dovedu na evropski nivo.Tribine, svlacionice pa tek onda reflektori. Veliki broj terena ne odgovara po dimenzijama pravilima UEFA duzina od 95 do 105 metara.Gledam stadion Cukarickog duzina terena oko 80 m nema pomocnog terena odnosno ima ali zemljani teren. Loze napravljene od kartona i to je prvoligas a takvih ima jos u Srbiji. Metalac G.Milanovac gradi novi stadion po evropskim standardima za samo 3.500 gledalaca sve sedeca mesta , nema sever i jug i to je za tu sredinu dosta. Cak i stadion Vojvodine koji je renoviran nema licencuza odigravanje A timova vec samo za mladje kategorije.A do 2012 ni Zvezdin ni stadion JNA "hram" fudbala nece odgovarati FIFA standardima

TISL@W

pre 14 godina

Kakva je ovo sprdnja sa reflektorima?!! Pa nije to bansek pa da se zakaci za kultivator. Ocemo normalne reflektore . Kazu da im ne treba napajanje jer imaju svoje agregate, a koliku buku prave nece se navijaci cuti.

P.S
Imam baterisku lampu mloooogo dobra, samo trebaju baterije, ako vam nesto znaci!! Ovo je prava sprdacina FSS.
TOO TOLE SPRDACINA JE ZAKON

Mentalita Ultra'

pre 14 godina

Pa koliko je Fss poslednjih godina ukrao para mogao je sve stadione opremiti reflektorima...nevidim interes klubova da plate 10000 da bi igrali uvece,jer to je mesecni iznos plata za pola tima u nekim klubovima...nema kod nas napretka bez neke privatizacije...Rad je prosle godine trebao da sagradi jos jednu tribinu i preuredi stadion,ali opstina nije dozvolila jer klub nije privatizovan,i sad nevidim zasto bi bacao pare da igra uvece kad vec drzava ne daje da ih ulozi u nesto sto je trajno i za dobrobit ovog grada...znaci bez privatizacije nema dobrog fudbala,boljih stadiona,reflektora...sve drugo je prodaja magle...

Grom i kakao

pre 14 godina

Konacno jedna pametna ideja, koju bi sada trebalo razraditi. Mogao bi Savez da pomogne klubovima koji imaju manje novca, pa da svako da deo sredstava, ukljujuci i sponzora lige, jer bi korist bila visestruka. Radi se o velikoj sumi, ali bi se ona isplatila, jer je mucno gledati prazne stadione. Ako uzmemo Hrvatsku za primer, kod njih je ovakva mera napravila dobar rezultat u vidu povecanja posete, a liga im nije jaca od nase, naprotiv. Pozdravljam ideju!

IVORY

pre 14 godina

Lepa zamisao, nadam se da ce uprave klubova da iskoriste ovakvu priliku kako bi se povecao nivo profesionalizma u nasoj ligi, koji ocigledno fali. Jos kada bi uleteo i neki sponzor da podrzi ovakav projekat.....

Xomep182

pre 14 godina

@(Man, 18. avgust 2009 21:22)

Za ostale ne znam, ali Vojvodina ne usppeva da dobije dozvolu od grada za postavljanje reflektora, iako postoji veliki interes kluba da se to uradi..
to je takodje veliki problem...
A sa druge strane, mislim da bi liga sa 4 kluba (Partizan, C Zvezda, Radnicki Nis, i mislim Kragujevac) bila smesna..:(

Nemanja

pre 14 godina

Fudbal u svakom slučaju treba da se igra i pod reflektorima, ali onima koji su ugrađeni u stadion a ne nekakvim mobilnim.
Inače fiksni termini i plaćanje ogromnih para za prava prenosa utakmica, od strane TV kompanija su normalna stvar. Kod nas dešavaju nebuloze tipa sos kanala koji traži da se njemu plati da bi emitovao utakmice ???
Zemlja Srbija.

urke

pre 14 godina

Pa ovo je nečuveno, u 21.veku u Srbiji nema snage da se postave normalni reflektori kako bi se fudbal igrao pod iole normalnim uslovima već se dešavaju ovakvi biseri Toše Karadžića.U Hrvatskoj je to normalno a kod nas samo san, nečuveno!!!!!!I nije tačno da klubovi nemogu da nađu načina kako da obezbede 150.000 eura, već je to obična obmana.

Ko_Jel_ja

pre 14 godina

Bilo je lose. Na TV se moglo lako primetiti da je jedna strana terena znatno manje osvetljena iz razloga sto postoje samo dva reflektora.
Ta dva reflektora su bila veoma nisko postavljena pa je i igrace i navijace svetlo zaslepjivalo.
Ko god je smislio ovaj biznis(iznajmljivanje reflektora) imao je vezu u savezu jer ovo danas bi bili neregulani uslovi za igru u bilo kojoj drugoj zemlji sem u Srbji.
Da bi ovo funkcionisalo treba se imati 4 reflektora i da budu postavljeni znaaatno vise nego danas.

zemunac

pre 14 godina

realno,lepse bi bilo..jos kad bi se i fudbal igrao kao u vodecim ligama...al u svakom slucaju raduje me ova vest i ako jos nista nije sigurno,iskreno se nadam da ce do ovoga doci..ako nista drugo,bice vise navijaca na stadionima.

Zee

pre 14 godina

Kao da je to neka nedostupna tehnologija, jake svetiljke na visokom stubu. Pa zar mi nemamo neke gradjevince/elektricare u Srbiji koji za ove nase stadioncice mogu da naprave reflektore po povoljnijoj ceni nego sto je 350-500K evra?

Dekicar

pre 14 godina

Zee

Potpuno si u pravu, brate.
U Srbiji ima toliko gradjevinskih firmi i firmi koje se bave elektrikom, da bi mogli da naprave te "skalamerije" za MNOGO MANJE pare, cak i 10 puta manje!!
4 Metalne platforme, po 20ak reflektora na svakoj i to je to. Mislim da je problem u upravama klubova. Svako zeli da pokrade sto vise i nece da se razbacuje sa "nekakvim tamo" reflektorima.
Ne znam da li ste znali, da Zvezda i Partizan ne ispunjavaju uslove UEFA za Champions league!!
Zvezda ima 1300 luksa jako osvetljenje, dok je minimum za LS 1400 luksa. Partizan isto ima nesto manje od 1400 luksa, pa bi i jedni i drugi morali da naprave dodatno osvetljenje. Mislim da je ovo pravilo stupilo na snagu jos pre 4-5 godina.
Zvezda je potpisala ugovor sa nekim "general - eletrics-om" i trebalo je pretprosle sezone jos, da nam postave nove reflektore, ali.....ko zna sta se desilo u medjuvremenu.
U svakom slucaju, tuzno je da Srbija ima samo dva kluba sa reflektorima + Radnicki Nis, a ni jedan sa osvetljenjem za LS!

Vlada

pre 14 godina

Da i Radnicki Nis ima reflektore i to zadnjih dvadeset i vise godina, ali zato nema vise stadion,istocna i pola severne tribine samo sto se ne sruse. Sve u svemu jad,beda i ocaj.

Dobra ideja, ali...

pre 14 godina

Mislim da nije neophodno da se reflektori postavljaju kada gostuju Zvezda i Partizan. Realno i bez reflektora oni pune stadione u unutrasnjosti.
Primer Jagodina-Zvezda, Napredak-Partizan (pretprosle sezone, poslednje kolo)...
Bilo bi dobro da se pune stadioni i na manjim utakmicama!

Mislite o tome...

pre 14 godina

1. Podhitno zakon o infrastrukturi stadiona sa minimalnim kapacitetom i sa reflektorima, lozama, mestima za medije i kamere, parkingom! Pa nek igraju i 4 kluba Super ligu!
2. Stadioni Zvezde i Partizana ne samo da ne ispunjavaju uslove za igranje LS u smislu jacine osvetljenja, nego ako se nesto ne desi mi od 2012 necemo imati uopste stadion za igranje bilo koje medjunarodne zvanicne utakmice!

bu

pre 14 godina

zanimljiv predlog...ali takva prica je bila i prosle godina....treba ih postavljti samo na vaznim tekmama....i utakmicama koje privlace navijace....i naravno navijackim godisnjicama na kojima ce biti ludnica....predlog 15 god unije....verovatno utakmica OFK-zvezda,partizan....

The X Factor

pre 14 godina

Jel zna neko sta je sa reflektorima u Novom Sadu, ja sam jos 1989. bio na utakmici Vojvodina - Crvena Zvezda koja je igrana uvece, tada su bila samo dva reflektora postavljena po dijagonali?

darinjokg

pre 14 godina

Ideja sama po sebi je sjajna. Osnovni razlog zbog cega bi trebalo da se uvedu reflektori je poboljsanje infrakstrukture na nasim stadionima kako bi pre svega gledaoci a i sami igraci na terenu imali bolje uslove za obavljanje svako svog posla. Medjutim ti reflektori nece sami doneti poboljsanje na nasim stadionima ili sire gledano opstem utisku nase super lige. Moje misljenje je da najvecu pomoc nasoj ligi treba da da neka TV koja ce otkupiti TV prava i koja ce prenose utakmica realizovati u udarnim terminima na jedan profiesionalan nacin kao npr. sto to rade austrijanci, svajcarci, portugalci, rumuni itd.(ove velike necu uzimati u obzir oni su vanzemaljci). Licnog sam misljenja da ce prenosi u udarnim terminima zagolicati razne sponzore da se reklamiraju pa ce toj TV novac na taj nacin da se vrati. Sto se tice klubova, njima je interes da imaju sto bolje uslove na stadionu pa ce na taj nacin privuci publiku u vecem broju. Ako cemo ralno meni se zaista ne ide na stadion da gledam neku utakmicu ma kakva ona bila u 17.00 u avgustu gde cu da dobijem suncanicu a i jos treba da sedim na ladan beton. Ako se radi o utakmici od 20.30 to je sasvim druga prica. Klubovi nece bas preko noci da isplate te reflektore ali kroz prodaju karata sigurno ce im se ta investija isplatiti na neki odredjeni vremenski period. Dovoljno je za pocetak da imaju 30-40% vise gledalaca pa ce im se to odplatiti. Sto se tice TV sramotno je da izvestaje iz nase lige nemozemo po 2 dana nigde da vidimo ili se emituju u neko vreme kad je gledanost mala. A o kvalitetu tih reportaza suvisno je bilo sta reci. Da nema one jadne i malene SOS TV mi ne bi smo ni znali da se u Srbiji igra fudbal. Zato B92 i RTS pomozite srpskom fudbalu.

milan

pre 14 godina

Pise u tekstu:"Postoji i ideja da se najuspešnijem klubu koji nema reflektore na kraju sezone isti i poklone, ali je ta ideja s obzirom na očajnu finansijsku situaciju u kojoj se nalazo većina srpskih klubova, neostvariva." Pa kakve veze ima finansijska situacija ako se reflektori poklanjaju klubu?
Pise i da ovakvi reflektori kostaju izmedju 350k i 500k evra. Pa jel moguce da cetri betonska ili metalna stub koji bi bio sagradjen i na njega stavljene lampe kosta toliko? To mi je skroz nerealno.
Ali sad se verovano neko iz FSS setio da se nafatira para iznajmljivanjem reflektora pa ce i to verovatno da prodje.

Pod hitno treba doneti pravilo da bez infrastrukture(reflektori, sedista...) nema igranja u superligi. I dati klubovima dve tri godine da se srede i onda igrati normalno.

milos sd

pre 14 godina

Ideja kao ideja nije losa,ali za onog ko je to izmislio da bi namlatio pare od iznajmljivanja!
Sramota je ogromna da ni jedan klub nema reflektore.
Stadion Smedereva izvanredan,fali jos minimalno ulaganje i bio bi najlepsi u Srbiji,to jest krov i reflektori u njemu. Kao sto je i u projektu. To moze da se vidi na sajtu FK Smederevo,kako treba da izgleda stadion.

pop1

pre 14 godina

to bi bilo super ali
i da svi imaju te reflektore...pa te stvari jedu struju ljudi :/

A ako im treba kes...pa nek taj nas fss pomogne.Evo sad igramo sa francuzima,pa samo od te tekme ce uzeti na kratama milion mozda cak i dva.pa toliko su uzeli i od prosle tekme kad smo igrali protiv austrije.

tako fss otovri se...jer stvarno ne znam sta vi radite sa tim parama :/

Delija

pre 14 godina

Kada bi postavili fiksne reflektore,nakon 2 utakmice kod kuce, ako bi doslo izmedju 5000 i 10000 navijaca moglo bi da im se isplati.

Nemanja

pre 14 godina

Ovo je prilicno dobra ideja! Konacno da se nesto pametno uradi za srpski fudbal. I naravno, apsolutno se slazem sa jednim od komentara da ova vest zvuci jako tuzno u 21. veku! Ali bolje ikad nego nikad !