Nedelja, 19.04.2009.

20:02

Novak: "Nedostajalo mi strpljenja"

Srpski teniser Novak Đoković rekao je posle <a href="http://www.b92.net/sport/tenis/vesti.php?yyyy=2009&amp;mm=04&amp;dd=19&amp;nav_id=356317" class="text-link" target= "_blank">poraza od Rafaela Nadala u finalu turnira u Monte Karlu</a> da mu je za trijumf nedostajalo više strpljenja.

Izvor: B92

Novak: "Nedostajalo mi strpljenja" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

zorro

pre 12 godina

Kada bi i nasi silni politicari bili posveceni svome poslu,kao sto to radi Nole,ovu bi Srbiju cekala svetla buducnost!Nole ole, ovo je VELICANSTVENO!

Venera

pre 14 godina

@ zoran

Odgovori koje trazite vec se nalaze u mom prethodnom komentaru. To sto ne mozete ili ne zelite da ih prepoznate, Vasa je stvar. Ja za ponavljanja i objasnjavanja bez kraja nemam vremena, a ni volje za raspravu sa nekim ko citira besmislice o "cudi zenskoj". Ne pomaze to sto se pozivate na Njegosa. I Njegos je (bio) covek. Dakle, nije (bio) nepogresiv.

P.S. Posto ce za ovo poslednje verovatno neko traziti objasnjenje, evo odmah kratko:
(1)Njegos je bio veliki pesnik, bio je takodje vladar i vladika, sto sve ne znaci da je u (svim) svojim shvatanjima bio u pravu.
(2) Kad god citiramo neciji stav, potrebno je uzeti u obzir i vremenski kontekst, odnosno okolnosti u momentu kad je odredjeni stav izrecen.
(3) Ovde bi dosli argumenti koji bi sustinski opovrgli samu tvrdnju (tu o "zenskoj cudi"), ali za tako nesto ne samo sto nemam vremena, vec pre svega nemam ni volje - ko sam ne razume besmislenost jedne takve tvrdnje, ne vredi mu ni govoriti.

P.S. Ne mogu da verujem kakav komentar pisem za teniski forum, LOL! Molim ipak moderatore da mu se smiluju i dozvole da ugleda svetlost dana. Hvala! :)

Ženevljanin

pre 14 godina

@dr.house, @DŠ
Komentar u prilogu (ispod ---)napisao je DŠ, a ja sam ga pogrešno pripisao dr. house-u. Izvinjavam se obojici.
--------------------------
Ženevljanin je spomeno «Praznik u Rimu». Moguće, Rafa igra i u Barceloni, tako da su španjolski komentatori lijepo primjetili da ne će imati vremena da ispravi uočene nedostatke u igri.

Penelope

pre 14 godina

@shaw

Sa zadovoljstvom cu da vam objasnim kako neko moze da navija za Nadala.
Prvo, u Srbiji postoje ljudi koji su pratili tenis i pre pojave Novaka, Ane i Jelene. Njima svaka cast, ali ja sam imala svog favorita ranije. Ja za Rafu navijam godinama, mislim da je vise uzalud objasnjavati zasto neko navija za njega, tako da ne vidim ni jedan razlog zasto bi to prestala da radim i dalje. Ja ljude ne cenim po nacionalizmu ili boji koze, vec po kvalitetima koje poseduju. Tako da mi je apsolutno nebitno iz koje je zemlje neki teniser, uostalom oni tu igraju za sebe, tenis je individualan sport. Ja sam u Davis Cupu navijala i uvek cu navijati za Srbiju.
Rafa ima i previse kvaliteta i kao teniser, a pre svega kao covek, i mislim da je absurdno pitati zasto neko navija za njega.
I jos jedna vazna stvar, nije vazno ko je sa druge strane mreze. Ja sam fan Rafaela Nadala i uvek cu to biti, apsolutno mi je nebitno ko je protivnik. Jer ja navijam za Rafu zbog njega, a ne u zavisnosti od protivnika.
Nadam se da vam je jasno sada :)

valjda_ce

pre 14 godina

Svaka mu cast,stvarno mislim da je trenutno najinteligentniji teniser na svetu,neverovatna taktika i koncentracija ali nazalost tu je ta odlika nas Srba da nikada ne doteramo stvar do kraja.Ali JEDINI razlog zbog koga nije pobedio i zbog cega nije najbolji na svetu je fizicka spremnost i kondicija,videlo se da cim se umorio nije vise ni mogao da razmislja i da igra onako neverovatno pametno,tako da mu je jedina sansa da ojaca i onda ima sanse,ali svaka mu cast za sve sto je uradio,i da ne uradi nista vise i treba da budemo zadovoljni.

zoran

pre 14 godina

@ Venera

Potpuno prihvatam tvoj komentar kao logican i legitiman ali mi treba dodatno objasnjenje. Kazes da postoje ovi i oni razlozi da izaberes nekog sa zemaljske kugle umesto nekog iz svoje zenlje (ako to stoji). Zasto si ti izabrala da navijas za Nadala, umesto za svog komsiju (emotivni, profesionalni ili neki drugi razlozi). Da li to vazi i za reprezentacije, dakle da li ja legitimno mogu da navijam za Trinidad i Tobago kad igraju protiv moje zemlje (ako je tvoja).
Cini mi se da objasnjenje lezi u Njegosevim stihovima "Cud je zenska smijesna rabota. Stotinu ce promeniti vjera da ucini sto joj srcu drago, ...).
Ja navijam u bezbolu za Giants-e ali mi ne bi palo na pamet da zbog njih ustanem u 3:30 ujutro kao sto sam ustao da bih gledao Novaka.

Pozdrav

Iskrica

pre 14 godina

@svetlana

Najlepse hvala!
Tek sad mi nije jasno zasto nasi sportski komentatori ne kazu bas to: "Krenulo ga."

SVI bi razumeli.

svetlana

pre 14 godina

Nedraga Iskrice,
u engleskom jeziku momentum znaci inercija, tj sila koja te pokrece i gura "dzabe" bez daljeg dodatnog napora, tako da He's got the momentum
po ulicnom znaci :"krenulo ga"

Sarma

pre 14 godina

Par pitanja za navijace Nadala i ostalih stranaca (da ne duzim);
Kad nije vazno ko je odakle, zbog cega se na velikom broju turnira posle dodele pehara svira himna zemlje za koju on igra? Jeste li primetili da se na stadionima vijore zastave zemalja ucesnika? Da li znate da na nekim igralistima zastava zemlje iz koje sampion dolazi ostane podignuta do sledeceg turnira? Sta ste, ako ste uopste gledali mec, osecali u momentima dok se dizala zastava i intonirala nasa himna kad je Ana osvojila RG?
Steta za juce, uz malo srece mogla je u Monte Karlu i nasa himna da se svira na kraju. Ali , nema veze - bice toga jos, dace Bog.
Pozdrav svima

Iskrica

pre 14 godina

@objasnjence

Puno hvala na trudu.

A evo i rezultata moje pretrage po ozbiljnim engleskim recnicima:

momentum (koren lat.)
1.moment sile ( u mehanici)
2.pobuda, motiv; pokretna sila

Dobro, neka ostane momentum, ali da se bar zna sta se podrazumeva - ovo pod 2.

Licno se 'ne lepim' za izraze koje prvi put cujem. Moram da proverim.

Vama hvala, a rezultat moje istrage neka bude poklon za trud.
Da ste mi dobrii zdravi, @objasnjence!

djon

pre 14 godina

Koliko ja znam Djokovic je treci. A vi sto se palite na hijenu sa ostrva puno govori o vama. Taj nije dobio ni set.Novak je realno broj 2! Posle Nadala.Ne znam zasto cetvrti. Novak je mogao juce dobiti Nadala. Zaista je odlucilo strplenje. Oni sto su gledali videli su. U drugom setu nadal je izgledao kao beba a tata mu je ocitao bukvicu.

Nole majstore. Znas sve. Sto vise vezbas imaces vise srece u igri, tako i nadal misli.

Info

pre 14 godina

@Natasa
Kad otvoris pdf fajl zreba na svakom turniru u dnu strane vidis ispisano koliko se dobija bodova za svaki rezultat, plus je ispisano koliko novca svako dobija za koji rezultat. Idi na oficijelni sajt ATP-a:
http://www.atpworldtour.com/tennis/3/en/draws/
Ovde imas za Montekarlo i Barselonu zrebove, otvori i pogledaj. I u buducnosti sve potrebne informacije mozes naci na oficijelnom sajtu.

ocigledno

pre 14 godina

da Djokovic mora da poradi da fizickoj spremi,jer posle duzih poena ili gemova ne moze da dodje do daha.mogli bi u tenisu da uvedu time-out kako bi se igraci odmorili i dosli do daha :))))

Dely

pre 14 godina

15390,to je dovoljno reci ubrzo ce i pet hiljada poena biti razlika,nadal spakuj kofere i odi na neko ljetovaliste kada se vratis biti ce prvi..

objasnjence

pre 14 godina

@Iskrica
Momentum bi trebalo da se u ovom slucaju zprevede kao nalet, zalet ili tako nesto. Novinarima je ocigledno tesko da smisljaju adekvatne izraze na srpskom kada prevode Novakove izjave (on je ovo izjavio na engleskom), lakse im da ubace englesku rec. Ponekad je i tesko zaista u duhu prevesti odredjene strane reci, prosto jer bi na srpskom trebalo upotrebiti citavu recenicu da se iskaze prava sustina pojedinih izraza. Ipak nam jezik nije toliko bogat kao sto mislim.

Iskrica

pre 14 godina

Najlepse molim znalce-dobrovoljce da mi objasne sta je to 'momentum'.

Znam romanske jezike i znacenje same reci nije problem. Ali u tenisu ranije tog izraza nije bilo.
Sta sad predstavlja, o cemu govori?

Da li se misli na sticaj najpovoljnjih okolnosti (motivacija, dispozicija, slabost proitivnika + sreca, nesto peto)?

Pa, nema razloga da se tako i ne kaze. Hocemo li bas sve bogatstvo jezika zameniti 'dzoker' recima i osiromasiti svoj jezik 'rogobatnim' i 'dubioznim' novotarijama?

maja

pre 14 godina

dragi moji, naucite da je ovo SPORT. Zato ne treba biti ogranicen i traziti opravdanje za poraz ili razlog za pobedu bilo koga. U sportu pobedjuje neko ko je u tom mecu/utakmici, jednostavno BOLJI. Bolji se moze biti iz raznih razloga, ali najvise doprinose rad, rad i rad. Najlepse je ipak u individualnim sportovima gde ce se uvek posle nekog vremena pojaviti Pera, Zika, iz neke zemlje i dati sve od sebe da pobedi ostale. Naci se medju 100 najboljih na svetu je ipak uspeh, jer mi ostali iz ostataka covecanstva to NE MOZEMO. Federer je dugo bio 1 na listi, dugo bio nepobediv i dosli su mladji, mladici zeljni pobede, slave, novca, para, svako ima svoj motiv. Nadal je krenuo u svoj zenit karijere i borice se da ostane tu sto duze. Sto je normalno. Decko je zaista izuzetan. Novak je talentovan, ambiciozan, i ostavimo njegovim trenerima da se bave njegovim slabostima, greskama, itd. Uz veliki napor, znoj i rad, greske se daju popraviti a vrline ojacati. Dal' ce biti 1 ove godine, sledece godine, ma to nije bitno. Bitno je da nastavi svojim putem koji je izabrao. A mi smo srecnici koji mogu da uzivaju gledajuci sve vise talentovanih igraca u sve interesantnijim mecevima. Pravi sportista je onaj koji zna prihvatiti poraz i nastaviti dalje i koji isto se zna nositi sa svojim pobedama. Navijam za Novaka, ali isto tako zelim sve najbolje i Nadalu. Sigurna sam da on ceni svakog svog suparnika pa i naseg Novaka. Bice to sve super.

sumadinac

pre 14 godina

@nikol dz.femija-U pravu si i svaka ti cast na opsirno,realnom komentaru,a i jednorog86 i zenevevljan se lepo dopunjuju :},jedino fali onaj bucko koji se ne javlja danima.

dr.house

pre 14 godina

@ Ženavljanin
Prošle godine je Nadal pričao o svojim treninzima u 4. mjececu. Iako ima velik broj mečeva,to je mjesec u kojem Rafa najjače radi i po cjenu da izgubi koji meč u Berceloni ili Rimu. Prioritet je Roland Garros.Intezitet treninga smanji tjedan dana prije početka Roland Garrosa te par dana prije početka turnira igra golf koji ga psihički odmara.Siguran sam da si i ti primjetio da je u top formi svake godine baš na Roland Garrosu. Rim ili Madrid nisu toliko bitni(obrati razliku na Novakov meč sa Rafom u Hamburgu i u Parizu). Bitan je Roland Garros. Siguran sam da će Rafa naći vremena da usavršava svoju igru iako nastupa na svim turnirima.Zašto? Zato što je to veliki radnik sa velikom željom da još napreduje.Što se tiče umora,Nadal tu riječ koristi svake godine,ali tek tamo oko U.S Opena i poslije.Zvijer je to Ženevljanine,zvijer!Kaže ona stara:"Sve se može kad se hoće." Očito ova stara vrijedi i u Španjolskoj.

Sale

pre 14 godina

Čestitke Novaku što mu je uzeo jedan set na šljaci, ne znam da li je to ikada uspeo. Malo sam se u životu bavio tenisom pa ću izneti par opažanja koja bodu oči i koja su odlučila meč - Novak je u 90% slučajeva kada je kretao na mrežu to činio sporo i zavrašavao je poen na sredini terena - na T liniji, što i mala deca koja se bave tenisom znaju da se tu nikada ne smeš naći i ne zove se uzalud taj deo terena "ničija zemlja". Svaki od tih poena (a bilo ih je dosta jer je Novak želeo da skrati poene) ga je Rafa lako prolazio pasing šotom. Tu ne pomaže ni dobar prilazni udarac, pogotovu protiv Rafe. Sa druge strane kada bi Novak stigao do mreže i skratio ugao čak i sa lošijim prilaznim udarcem, dobijao bi taj poen. Ne mogu da verujem da Vajda to ne vidi, ali iste greške je pravio i protiv Mareja u Majamiju. I druga stvar, kao što je i Novak sam rekao da bi se pobedio Nadal u meč se mora ući sa uverenjem da si bolji (bar tog dana) i da ćeš pobediti a ne "pobediću ako Rafa iskrene zglob". Ovo prvo uverenje ga je držalo samo na početku prvog i u drugom setu.

Samo napred!

pre 14 godina

Nadal je psihicki najstabilniji od svih i to se vidi iz aviona, ali raduje Noletov pristup. Ako nastavi ovako kako je krenuo, pasce i Nadal kao sto je pao i Federer. Nije ni on masina ako ima malo slicnosti medju njima ;)

Pjanovic

pre 14 godina

@nikol dž. femija
Odlican komentar i zapazanje. Ima tu dosta istine. Samo, potkrala Vam se jedna greska u vezi Boba Bimona. Bice ipak da se radi o Majku Pauelu.

sasa jokic

pre 14 godina

Nole igras raznovrsniji, lepsi tenis, ali je Nadal fizicki mnogo jaci. Tu je ustvari najveci problem, i sam kazes da moras da igras strpljivo, sto ce reci duze poene, ali to onda sa druge strane ide njemu u korist, jer se vise fizicki trosis! Mislim da ipak imas sanse na mastersima protiv njega, kao sto si i juce imao, da si ga brejknuo u prvom, i iskoristio cetiri gem lopte, svasta bi bilo! Medjutim obzirom da je i Rafa veliki profesionalac, i neverovatno korektan igrac, ne nerviram se mnogo kao kada gubis od drugih igraca. Mislim da ako nastavis u ovakvom ritmu, i sa voljom, koja Ti se ponovo vratila, imas velike sanse da u drugoj polovini godine stignes do broja 2. Marej jeste napredovao, ali ima On jos da uci, mozda te prestigne u prvoj polovini godine, jer branis mnogo poena, ali to ce biti privremeno! federer ide polako u istoriju, i steta je sto ga je ta cinjenica napravila dzangrizalom, pa je pokvario utisak koji je godinama nosio kao najbolji svih vremea!

Natasa

pre 14 godina

Da li neko moze da mi kaze koliko poena se dobija i gubi na turnirima masters serije po novom nacinu bodovanja, i to od prvog kola do finala.
I kako se boduje turnir u Barceloni ove godine. To nije masters 1000 turnir!?

Nasem Noletu sve cestitke i vise strpljenja sledeci put. Svaki mec se mora odigrati istim tempom i intenzitetom od prvog do poslednjeg udarca.

Teniser

pre 14 godina

A sta te je sprecavalo da budes strpljiv. Jesi li zurio na voz.Mislim da nije u tome problem vec kondicija i psiholoska priprema. Izlazis na teren sa izrekom lako ce mo. Menjaj fitnes trenera i spremaj se za meceve od po 5 sat na RG i WImbledonu i to dva dana za redom ako hoces nesto da napravis. I zaboravi tvoj drop shot jer su te svi procitali. Od deset takvih udaraca 6 udje u teren ali protivnik stize i dobija poen a cetiri protivnik stize ali ti izbacujes u aut.Svi sada imaju brze noge

raketa

pre 14 godina

Dokazao si se kao sportista po ko zna koji put, a za ovo "sada" si se dokazao i kao igrac. Zelim ti taj pogled u ocima narednih godina. Svaka cast majstore za divno popodne. Lijepo je imati neoga i navijati za njega kao da ti je rod rodjeni. U to se pretvaras.

sever

pre 14 godina

@majcekmaja, koja objektivnost! Pre dve nedelje Nadala je pobedio Škot, nije dakle Novak jedini koji može pobediti Nadala. To je ono glavno kod navijača: neobjektivnost, neobaveštenost, neznanje...

botomich

pre 14 godina

Predlazem clanovima ovog foruma da ne reaguju na komentare tzv. "Doktora". Radi se o pacijentu jedne ustanove koji si umislja da je Doktor. Inace, bilo bi dobro da su Ancici, i svi njihovi i nasi -ici, naravno na celu sa nasim Noletom, medju prvih 10. Samo bolesni hrvatski nacionalisti mogu svojatati spanske, svajcarske ili anglosaksonske vrhunske igrace ("Nole je prakticno cetvrti" - rece Doktor i ostade ziv) da bi na tako mizeran nacin omalovazavali Noletovu tenisku velicinu.

Nikola

pre 14 godina

Alo ljudi,koliko ste nerealni,to je strashno!Citam komentare,i cim neko kriticki nastupi prema Djokovicevoj igri,prosecno 85% komentara je za "Ne preporucujem"!Mislim,i ja gotivim Noleta(nista manje od vas),ali budite realni!Bio je odlican mec,to stoji!Vise zbog Nadala.Covek je zivotinja jednom recju!Svaku Djokovicevu dominaciju u mecu je uspevao da preokrene u svoju korist,naravno Noletovom nestrpljivoscu.Nole je svestan toga sada,ali zar nije to trebala da bude taktika za eventualnu pobedu pre meca?!Uostalom,Djokovicu ne nedostaje strpljenje samo u mecevima sa Nadalom,vec je to njegov glavni problem i razlog zasto trenutno ne moze vise od broja tri!Kada to bude naucio,onda cu poceti da se nerviram zbog njegovih poraza!

Venera

pre 14 godina

@ shaw

Evo da ti objasnim... Moguce je da neko iz Srbije navija za Nadala / Verdaska / koga god, a ne za Novaka, zato sto sirom zemaljske kugle, pa i u Srbiji, postoje ljudi koji:

a) sve ljude posmatraju na isti nacin, kao ljudska bica, a ne kao pripadnike ove ili one grupe (nacije, vere, itd.); shodno tome, sve ljude posmatraju kao individue, pa biraju svoje favorite po tome ko im se kao pojedinac najvise svidja - bilo kao osoba, igrac... Kriterijumi i afiniteti su razliciti, naravno, pa otuda i razlicit izbor favorita.

(b) nekim ljudima nije potrebno da pobedi njihov sunarodnik ne bi li se (konacno) necemu obradovali ili (daleko bilo!) u tome pronalazili smisao zivota.

Konkretno, to da li ce Novak pobediti ili nece, ne menja apsolutno NISTA ni u mom ni u tvom zivotu. Samo sto je meni to jasno, a tebi nije.

psihijatar

pre 14 godina

@ novak je igro najbolje u karijeri a nadal dobro ni blizi svoje naj igre zakljucak djokovic nije ni blizu nadala i nikad nece biti broj 2 a kamoli 1 btw pa on je prakticki 4. na svijetu.
(doktor, 19. april 2009 20:51)

Doktore, popij nesto za smirenje, kompleksi ce ti doci glave...

I LOVE NOLE

pre 14 godina

Novak je igrao super i bas se mnogo borio.Nadal je kao i uvek sve loptice vracao i da je bio bilo ko drugi s druge strane mreze on bi to resio u dva seta ali ne i protiv Novaka.Novak je sigurno iz ovoga meca izvukao pouku i na RG ce sigurno pruziti vec otpor Rafi ako Bog da.I jos nesto ne mogu da shvatim one koji kazu da je Mari bolji igrac od Novaka....pa on nikad nece biti kao Nole.

ps.NOVAK SIGURNO OVU GODINU ZAVRSAVA NA DRUGOM MESTU ZIVI BILI PA VIDELI.

A malo je falilo da zaboravim da porucim ,,DOKTORU,,da on lepo komentarise rezultate tenisera iz njihove drzave ako oni uopste i imaju neke rezultate,a da naseg junaka ostave na miru .

Nole za mene si ti najbolji i potpuno se slazem sa svim komentarima koje su poslali Svetlana,Majcek Maja ,3MAJ i drugi koji podrzavaju novaka i kad gubi.VELIKI POZDRAV:)))

Ženevljanin

pre 14 godina

@Jednorog: "Sem odlicne igre, u poslednje vreme me vrlo impresonira Novakov drugaciji diskurs: naime, znacajno bolje sagledava svoju i tudju igru, nepretenciozno i puno zrelije."
Sjajno zapažanje i to od nekoga ko je (mislim) vatreni Rafin navijač. Znači - može se i navijati i objektivno procenjivati tenisere. Ističem, zato što ima daleko više suprotnih primera. Novak je odlično sagledao šta mu je činiti da bi zaista bio ravnopravan sa prvim na svetu. S druge strane u euforiji zbog najbolje Novakove igre ove godine, dobijenog seta na šljaci protiv Rafe i ravnopravne igre u dobrom delu meča, daju se nerealne izjave, na primer tipa: "Novak je jedini koji može da pobedi Rafu". Otkud? Rafa je ove godine izgubio protiv Monfisa, Del Potra i Marija - protiv Đokovića nije. Ako se misli samo na šljaku - Novak još nije dobio nijedan od 7 mečeva (a Federer, recimo, jeste). Ukupni bilans Djokovića s Nadalom (na svim podlogama)nije bolji od Federerovog a lošiji je od Marijevog; Davidenkovog, Nalbandijanovog. To su ČINJENICE koje se ne smeju ignorisati. E sad - kad je reč o PROGNOZAMA - slobodno se može procenjivati da će Novak ove, sledeće godine, ili nikada dostići i prestići Rafu (i Rodžera), uz ili bez argumenata:-). Eto, ja mislim da će Novak pobediti Nadala već u Rimu. Kao što je @Dr House lucidno primetio, Nadal neće imati vremena za odmor i usavršavanje svoje igre, jer sledeće nedelje igra u Barseloni... (Sem ukoliko Novak ne ode na splavove.:-))

no name

pre 14 godina

rafa je najbolji kad je najpotrenbije i to ga čini prvim tenisačem svijeta, ne znam ali lik igra strašno i roland garros nije uopće upitan, zapamtite kad se bude igrao 4 ili 5 set tu mu nitko ne može parirati čovjek trči kao da je tek meč počeo dok se ostali jedva vucaraju po terenu

NikoBitan

pre 14 godina

@shaw
zasto navijam za nadala: zato sto je tenis individualni sport tj. prvo pise ime igraca pa onda nacionalnost, a i navijam za njega od kad je uzeo prvi rg 2005, kako se osecam kad djokovic uzme poen, brejk, set: isto kao sto se ti osecas kada onaj za kog ne navijas uradi to isto..kako se osecam kada nadal pobedi: zadovoljno, jer je pobedio onaj za kog sam navijao..evo ti objasnjenje

FAN

pre 14 godina

Što narod komentariše ovo kad uopste nije ni gledao meč. Kazu Nadal razbio Noleta u trecem setu. Pa da ste gledali, mogli ste vidjeti da je vrlo lako moglo biti obrnuto.
Nole samo ovako nastavi i titule ce da dodju.

nikol dž. femija

pre 14 godina

SVAKA ČAST Nole za 20 finala.To već ZVUČI fantastično za tebe i nas, a zastrašujuće za protivnike.Od toga 12 titula!

SVAKA ČAST,i ČESTITKE,posebno,za 2.SET,a i za PRIKAZANI TENIS.

ALI NOLE,moraš priznati,da i TI SA TIH 20 FINALA,a to znači velikih mečeva,IMAŠ VEĆ PODOSTA ISKUSTVA u igranjima istih.

BAR BI TAKO TREBALO DA BUDE,mada po ovoj izjavi reklo BI SE da ti je tih 20 finala MALO za iskustvo?!NADAL jeste da ima 42 finala,ali je pobeđivao i kada je imao 10 finala.NE ZAMERAM,samo pošto postoji samokritika onda budi iskren,a sve zarad boljeg rezultata sledeći put,i zarad boljeg,pobedničkog osećanja posle meče,već u Rimu.
-----------------------------
S OBZIROM da navijamo kao za najrođenijeg moramo/poput Novaka/ biti i mi pomalo kritični,kao što bismo bili sa najrođenijim, iz želje da sledeći put dobije pehar i doživi potpunu radost.

JA SAM ZAISTA VEROVALA i kada je u 3.setu bilo 5:1 za Rafu.ALI NIJE VEROVAO NOLE.NA njegovom mestu RAFA bi verovao i borio se jače,naravno JER VERUJE,a VERA DAJE SNAGU,vera pomera planine,ako veruješ.VEROVATI TAKO, NIJE LAKO,svakako.Onda bi svi bili Rafa.Izjave posle meča govore, takoođe, o verujućem momku.

I to je ONO GLAVNO.Nije problem ni u talentu,ni u kondiciji,ni u taktici,ni u glavi,...današnji meč je puno toga pokazao,jer je pokazao suštinu...

A SUŠTINA JE VERA,što Nole i sam sada priznaje...ALI REKLA BIH NE SAMO VERA u pobedu protiv Rafe,NEGO GENERALNO VERA...

RAFA JE verujući i to vrlo.I njegova vera je jaka.VERA uopšte i u religijskom i svakom drugom smislu...

NEKO KO ONAKO uporno veruje u nameštanje flaša,hoda,popravlja ili ne gazi linije,onako/bez obzira na sve osude i imitacije/namešta šorc,odugovlači bez obzira i na opomene/USTALI smo od stola danas,oprali ruke,vratili se,on još nije servirao!/....NEKO KO REDOVNO U BITNIM MOMENTIMA MENJA REKET,...

NEKO TAKAV govori o sebi mnogo...ON JESTE talentovan,borben,jak,brz,inteligentan,hrabar,srećan,ali i kada ga sreća ne prati on i dalje - ide dalje,ne predaje se.,...i VERUJE,VERUJE,VERUJE,...i kada izgubi veruje i dalje...ne gubi veru,već radi još jače...ne baca svoje flaše...

NOVAK JE DANAS imao svoje razne lekcije i nadam se da će iz njih naučiti i da ĆE UMETI DA ČITA PORUKE ...jer i Nole je bio u SVETOJ ZEMLJI...

DANAS JE VELIKI DAN,VASKRS KOJI SLAVE SRBI,i on je danas,iako ga gleda ceo svet,UPUTIO PODSMEŠLJIV i IRONIČAN poljubac i LJUTITO PREKORAN POGLED ka nebu...nije izdržao....nebitno je da li je teista ili ateista...samo razmišljam ...zbog energije...i vere...znam koliko puta uradimo nešto nepromišljeno i nešto što nismo nameravali,ne zameram,ponavljam,SAMO RAZMIŠLJAM sa vama ovde...

BILO MI JE ŽAO TADA,krajnje ličan doživaljaj i najiskrenije,pokušala sam da mu ne pridajem značaj....ALI U OVAKVIM MEČEVIMA,presudi ONO NEŠTO,e to "nešto"...ŠTA JE? NEŠTO nedokučivo,nešto veće od svega....

ONDA je išao SNIMAK tog udarca i lepo se videlo da je loptica skliznula na Novakovu stranu pre nego što je došla do ivice mreže,skliznula je pre ivice,UDARAC je bio LOŠ,prekratak,TO NIJE BILO PITANJE SREĆE,"pitanje NEBA",LOPTA SE "NIJE MISLILA GDE ĆE PASTI"...

I Nole je reagovao kako je reagovao,A DA JE PREŠLA MREŽU IZVINJAVAO BI SE...

O ČEMU se onda radi?ŠTA JE ISKRENO:izvinjenje ili ljutnja,ili ni jedno,ili oba??? Fed se npr.nikada ne izvinjava u tom slučaju.A on je pojam fer igrača.

JOŠ NEŠTO,da bi se pobedio neko ko je tako dobar,MA ŠTA DOBAR najbolji, i KO JE "NAMAZAN SVIM BOJAMA",A RAFA TO JESTE,ČAK i da nije Španac,MORA SE biti isto tako dobar,što NOLE JESTE,ali mora se i "biti namazan" ŠTO NOLE NIJE JOŠ.

MADA,počinje da radi i na tome.PRE meča bio je usmeren na sebe i nije dozvolio da ga poigravanje Rafe dekoncentriše,več je i on razgibavao ruke i noge.Ali,dolazi do fotosa i Nole ne odoleva,SMEJE SE.TO je gubitak energije,izašao je iz one koncentracije,A RAFA OSTAJE OZBILJAN i usmeren NA SEBE.NA KRAJU MEČE,RAFA ostaje ozbiljan NA mreži kada se rukuju,NOLE IMA OSMEH KAO DA JE DOBIO.MOŽE biti vrlina,što verovatno i jeste,ALI i GOVORI O TOME DA NIJE VEROVAO U POBEDU.Detalji,samo naizgled.

BILO BI dobro da Nole pogleda intervju BOBA BIMONA u kojem objašnjava kako je napravio skok od 8,90 m i pobedio VELIKOG KARLA LUISA i ušao u istoriju.DETALJ: "Trudio sam se da ga uopšte NE GLEDAM,nisam želeo da mi oduzme energiju,NISAM se okretao na njegova trčkaranja kojima je svima,bilo je poznato,ulivao strah.Kada je skočio,pre mene,počeo je da trči,želeći da ga pogledam,,što ja nisam učinio,a nisam prišao ni da mu čestitam.Išao sam ka zaletištu i verovao u svoj skok..."

SREĆNO NOVAKU,u svim daljim tekmičenjima i svim praznicima koje slavi!

ČESTITAM,najiskrenije,RAFINU POBEDU i svim "Penelopama","Rafaelicama"...i svima ostalima kojima je draži Rafa od Noleta, a javljaju se na ovaj srpski sajt/zaslužili su jer su i oni uporni i borbeni/.

Srbija NEMA 100 Novaka,već samo JEDNOG,a ŠPANIJA IMA 100 NADALA,dovoljno je da pogledamo onaj Real ili Barselonu,Formulu 1 ili bicikliste...ne treba ići dalje....ALI DOBRO,IMA HVALA BOGU,MESTA ZA SVE.

SREĆNO SVIMA!

shaw

pre 14 godina

da i ja nesto kazem
nije mi jasno kako neko u srbiji moze da navija za nadala u mecu sa Noletom. molio bi ove navijace nadala da mi to objasne.
kako se vi osecate kad nole poentira. kad uzme break.
predpostavljam da vam je krivo, da ste zivceni i bacate sve po sobi.
ja to nekako nemogu da razumem. mislim da danas nema nijednog spanjolca na svetu koji je bodrijo djokovica.
dal ste skakali od radosti kad je nadal pobedio.
molim za objasnjenje.
pozdrav

fino

pre 14 godina

Jedan jako zanimljiv mec sa puno spektakularnih poteza. Upoce ne razumijem ljude koji pljuju po Nadalu da je sirovina, zna odigrati neke prekrasne stvari.

Problem je u tome sto danas nema pravih zemljasa kao sto je Nadal, pa su onda mjerila Federer i Djokovic, koji su fenomenalni, ali nisu zemljasi vec igraju na zemlji kao da je hard, a to je jednostanvo protiv Nadala prezahtjevno. Zadnji od velikana na ovoj podlozi koji je mogao nesto Nadalu je bio Coria, steta sto je otisao kvragu.

Danas je Nadal igrao dosta lose, Novak jako dobro i na kraju opet dosta uvjerljiv poraz, iluzorno je ocekivati da itko ikada moze dobiti Nadala na ovoj podlozi kad je ovaj zdrav. Da je ovo bila tvrda podloga Novak bi danas slavio sa 6:1, 6:2 bez pol muke. Nazalost na ovoj podlozi vrijede neka druga pravila i ako se ne pojavi neki prvenstveno odlicni zemljas Nadal ce jos dugo vladati ovim dijelom sezone.

Stefan

pre 14 godina

Ma meni josh nije jasno kako ima takvih pokvareni Srbi koji navijaju za Nadala Djokovic je bio izmislen za Nadala u ovom duelu ali onaj Nalad je puzi muzi i ima preterano srece i nemoze se protiv to.I posle se prica kako Nadala je pobedio Djokovica . Takvu srekju ni gopsod nije imao kao shto ima on . Ajmoo Nolee mozesh ti do pobede ove godine protiv Nadala .AJDEE !!!

Dusan

pre 14 godina

Doktore
Mozda je i cetvrti ali je zato tata za Ancice, ljubicice, Karanusice, Karlovice, Cilice i ostale koji dolaze iz lepe tvoje....
A kada bude uzeo jos jedan GS bice tata i za Ivanisevica. A svi vi iz lepe vase ste svesni da je to surova realnost i da ce se to desiti pre ili kasnije. Zato ga i pljujete jer nikada necete imati takvog tenisera, prosto vam je krivo, pukli bi ste od muke, ali....
Jos da dodam da Novak redovno igra sa Refaelom, Rodzerom i Endijem. A kada je Cilic uopste igrao sa nekim od ove trojice (da ne pitam kada je dobio nekog od njih)....
Bravo Novace, danas si igrao sampionski. Svaka cast.

djo

pre 14 godina

"On zaista ne gleda rezultat, jedino što želi je da pruži maksimum u svakom poenu".

jedna bitna razlika izmedju nadala i naseg "kalkulatora"

Objektivno molim

pre 14 godina

Nole je odigrao svoj najbolji mec od kad je pobedio Federera u polufinalu Melburna.Nadal je odigrao 25% ispod svojih mogucnosti.I opet ga nije dobio.Rezultat u trecem setu je bio 6:1.To nisu nijanse.Nole je skracivao poene zato sto je bio umoran na kraju.Ovo nije pljuvanje,ja mu cestitam na odlicnom mecu.

bane

pre 14 godina

Opet euforija,opet dizanje u nebesa,sreca na strani Nadala i svakojaki komentari,nemojte na nekom sledecem turniru samo da se ujedete za jezik,pa da krenete sa vredjanjem,smenom trenera,vremenom odrzavanja meca i slicnim stvarima.Moje vidjenje meca je da je Nole igrao daleko iznad svojih mogucnosti,Nadal nesto slabije,i opet nije uspeo da ga savlada,jel Nadal igra zaista u paklenom ritmu,i sto mec duze traje manje su sanse protivniku za pobedu.Nadal igra u kontuitetu odlicno tokom cele sezone,dok kod Noleta to nije slucaj.Samo malo manje euforije.I nemojte zaboraviti da ga je Marej pre samo nedelju dana deklasirao u Majamiju.

Mischa

pre 14 godina

Изванредан меч. Новак мора да поправи проценат убаченог првог сервиса и онда ће уз овакву игру као данас победити Надала и на шљаци.

Pedja

pre 14 godina

Fala bogu pa je prestao da trazi opravdanje za poraze u suncu vetru vetrenjacama i ostalom i najzad je poceo da razmislja samo o svojoj igri. Po meni Nole je najkompletniji igrac na svetu ali je uporno bezao od odgovornosti sto mi se cini da je najzad preboleo. Mislim da ako bude verovao u sebe i zabavljao se na terenu kao na pocetku karijere da mu nijedan turnir nije daleko.

Partizan

pre 14 godina

Ko je jedini uzeo set Nadalu na ovom turniru Nole!!!!!Ko ce osvojiti "Rolan garos" Nole!!!Ko ce odbraniti titulu u Rimu Nole!!!!

Napred Nole!!!!!!!

Draganche

pre 14 godina

'Igrao je kao da je 5:5'...Pa tako se i igra,a ti zvucis kao da nemas nameru da preuzmes taj recept...
Nadal pobedjuje jer istraje,a to mu uveliko ostali olaksavaju tako sto se predaju jer nemaju strpljenja,koncentracije,a ja bih rekao volje i zelje cega Nadal ima na pretek...
Dobro si igrao ali ja smatram da si mogao da dobijes ovaj mec.
'Ima iskustva u velikim mecevima'...16 mec sa njim i kad ces se skontati?!
Bravo!Sacuvao si trece mesto za neko vreme i igrao trece finale za sada...
Ukoliko se na narednim turnirima nadjes u Nadalovom delu zreba onda ce Marej u Federerovom delu imati vise sanse da napravi bolji rezultat...Rim,Roland Garros...

IVORY

pre 14 godina

Pa dokle vise: nisam imao strpljenja.
Pa gde ga izgubi, majke ti ???
Protiv Nadala jedino mozes da igras na nacin na koji on igra, neko mora da pogresi, a videli smo da i Nadal nije ne pogrsiv, ali on to nikako da shvati.
I stvarno, dokle vise onolike skracene lopte. Ako vec volis da ih igras, nauci ih, a ne da svaki drugi drop-shot zavrsi u mrezi, a svaki treci da protivnik vraca bez problema

MM

pre 14 godina

Ono sto raduje je da se Nole vratio u formu od prosle godine. Ali isto tako pravi iste greske na cemu bi morao da poradi. Sam je rekao da je kljuc njegovog uspeha na ovom turniru bilo strpljenje i agresivnost, sto smo videli i u ovom mecu. Ali u trecem setu je hteo da skrati poene posle dugih i iscrpljujucih gemova, par glupavih drop sotova, brzopleto/olako izgubljen gem na servis pri rezultatu 2:1 u trecem setu i ode mec, bacanje reketa itd. Prosto ni po cemu Nadal nije bio bolji u samoj igri niti fizicki superioran, nego je mentalno mnogo jaci i stabilniji. To je upravo ta mala razlika sto cini Nadala brojem 1.
(MM, 19. april 2009 19:10)

Milan

pre 14 godina

"...i zbog toga je sada najbolji". Jako bitno da si to naglasio majstore. Mislim da je Nole danas nasao igru za Rafu. Kao sto je rekao, malo vise strpljenja i fokusa i pobeda nije daleko, cak i na sljaci. Potpuno neobjektivno, ali mislim da je Novak tehnicki jedan od najboljih, a takticki definitivno izrasta u najinteligentnijeg igraca. Videlo se to i u nedavnom mecu protiv Federera.

Free money

pre 14 godina

Dobro je da mu je Nole uzeo set.To znaci da ce biti veca kvota za Nadala da osvoji Rolan Garos.Gde jos moze da se dobije 50% kamata za dve nedelje?

Jednorog68

pre 14 godina

Sem odlicne igre, u poslednje vreme me vrlo impresonira Novakov drugaciji diskurs: naime, znacajno bolje sagledava svoju i tudju igru, nepretenciozno i puno zrelije.
I to je jedan od puteva kojim se stize do cilja.
Inteligentnima, a on to jeste.

Majcek Maja

pre 14 godina

Nox,svaki mec nosi nesto svoje,tj.neko novo iskustvo,tako da glavu gore i samo napred.Danas si samo potvrdio da si ti jedini teniser koji moze da pobedi Rafu,koji je zaista FANTASTICAN,bas kao i ti.Cestitke obojici za danasnji mec,bilo je zaista vrhunski,....Srecno Nokice!!!!

doktor

pre 14 godina

novak je igro najbolje u karijeri a nadal dobro ni blizi svoje naj igre zakljucak djokovic nije ni blizu nadala i nikad nece biti broj 2 a kamoli 1 btw pa on je prakticki 4. na svijetu.

Neutron

pre 14 godina

Ma ti si super odigrao! Stvarno su nijanse bile u pitanju. U trecem setu, na prvi Nadalov servis gem, za malo da ga dobijes. A svoj prvi servis gem si nekoliko puta imao u rukama. Cak posle svega toga, uzmes mu servis u trecem gemu.
Ja ne znam kako jos uvek,i to podosta njih, mogu da ga pljuju nakon ovog finala. Stvarno se je borio i dao sve od sebe. Pa imajte na umu da ovaj Nadal je covek koji je u poslednjih stotinjak, ne znam ni sam koliko meceva na sljaci, izgubio samo JEDAN mec! Ej, samo jedan u stotinjak meceva! A da li znate da nikada u istoriji nijednom teniseru tako nesto nije poslo za rukom? Eto, protiv toga se je Nole borio i za malo izborio. Pa komentatori na spanskoj televiziji, samo da ste ih culi, prvo pocinju podjebavacki (kao sto svi to rade uostalom)a posle gace su se tresle. Odali su svo postovanje Noletu, a i sam Rafa je odmah nakon meca rekao u interviju-u da je imao vise srece. Ajde bre ljudi, polako. Sta treba covek da uradi pa da mu odate priznanje? Dobro rece jedan hrvatski komentator na ovom sajtu, "Na Balkanu sve ce da ti oproste, ali uspeh...e to nece".

Majcek Maja

pre 14 godina

Nox,svaki mec nosi nesto svoje,tj.neko novo iskustvo,tako da glavu gore i samo napred.Danas si samo potvrdio da si ti jedini teniser koji moze da pobedi Rafu,koji je zaista FANTASTICAN,bas kao i ti.Cestitke obojici za danasnji mec,bilo je zaista vrhunski,....Srecno Nokice!!!!

Neutron

pre 14 godina

Ma ti si super odigrao! Stvarno su nijanse bile u pitanju. U trecem setu, na prvi Nadalov servis gem, za malo da ga dobijes. A svoj prvi servis gem si nekoliko puta imao u rukama. Cak posle svega toga, uzmes mu servis u trecem gemu.
Ja ne znam kako jos uvek,i to podosta njih, mogu da ga pljuju nakon ovog finala. Stvarno se je borio i dao sve od sebe. Pa imajte na umu da ovaj Nadal je covek koji je u poslednjih stotinjak, ne znam ni sam koliko meceva na sljaci, izgubio samo JEDAN mec! Ej, samo jedan u stotinjak meceva! A da li znate da nikada u istoriji nijednom teniseru tako nesto nije poslo za rukom? Eto, protiv toga se je Nole borio i za malo izborio. Pa komentatori na spanskoj televiziji, samo da ste ih culi, prvo pocinju podjebavacki (kao sto svi to rade uostalom)a posle gace su se tresle. Odali su svo postovanje Noletu, a i sam Rafa je odmah nakon meca rekao u interviju-u da je imao vise srece. Ajde bre ljudi, polako. Sta treba covek da uradi pa da mu odate priznanje? Dobro rece jedan hrvatski komentator na ovom sajtu, "Na Balkanu sve ce da ti oproste, ali uspeh...e to nece".

Jednorog68

pre 14 godina

Sem odlicne igre, u poslednje vreme me vrlo impresonira Novakov drugaciji diskurs: naime, znacajno bolje sagledava svoju i tudju igru, nepretenciozno i puno zrelije.
I to je jedan od puteva kojim se stize do cilja.
Inteligentnima, a on to jeste.

Dusan

pre 14 godina

Doktore
Mozda je i cetvrti ali je zato tata za Ancice, ljubicice, Karanusice, Karlovice, Cilice i ostale koji dolaze iz lepe tvoje....
A kada bude uzeo jos jedan GS bice tata i za Ivanisevica. A svi vi iz lepe vase ste svesni da je to surova realnost i da ce se to desiti pre ili kasnije. Zato ga i pljujete jer nikada necete imati takvog tenisera, prosto vam je krivo, pukli bi ste od muke, ali....
Jos da dodam da Novak redovno igra sa Refaelom, Rodzerom i Endijem. A kada je Cilic uopste igrao sa nekim od ove trojice (da ne pitam kada je dobio nekog od njih)....
Bravo Novace, danas si igrao sampionski. Svaka cast.

Milan

pre 14 godina

"...i zbog toga je sada najbolji". Jako bitno da si to naglasio majstore. Mislim da je Nole danas nasao igru za Rafu. Kao sto je rekao, malo vise strpljenja i fokusa i pobeda nije daleko, cak i na sljaci. Potpuno neobjektivno, ali mislim da je Novak tehnicki jedan od najboljih, a takticki definitivno izrasta u najinteligentnijeg igraca. Videlo se to i u nedavnom mecu protiv Federera.

shaw

pre 14 godina

da i ja nesto kazem
nije mi jasno kako neko u srbiji moze da navija za nadala u mecu sa Noletom. molio bi ove navijace nadala da mi to objasne.
kako se vi osecate kad nole poentira. kad uzme break.
predpostavljam da vam je krivo, da ste zivceni i bacate sve po sobi.
ja to nekako nemogu da razumem. mislim da danas nema nijednog spanjolca na svetu koji je bodrijo djokovica.
dal ste skakali od radosti kad je nadal pobedio.
molim za objasnjenje.
pozdrav

Free money

pre 14 godina

Dobro je da mu je Nole uzeo set.To znaci da ce biti veca kvota za Nadala da osvoji Rolan Garos.Gde jos moze da se dobije 50% kamata za dve nedelje?

Partizan

pre 14 godina

Ko je jedini uzeo set Nadalu na ovom turniru Nole!!!!!Ko ce osvojiti "Rolan garos" Nole!!!Ko ce odbraniti titulu u Rimu Nole!!!!

Napred Nole!!!!!!!

MM

pre 14 godina

Ono sto raduje je da se Nole vratio u formu od prosle godine. Ali isto tako pravi iste greske na cemu bi morao da poradi. Sam je rekao da je kljuc njegovog uspeha na ovom turniru bilo strpljenje i agresivnost, sto smo videli i u ovom mecu. Ali u trecem setu je hteo da skrati poene posle dugih i iscrpljujucih gemova, par glupavih drop sotova, brzopleto/olako izgubljen gem na servis pri rezultatu 2:1 u trecem setu i ode mec, bacanje reketa itd. Prosto ni po cemu Nadal nije bio bolji u samoj igri niti fizicki superioran, nego je mentalno mnogo jaci i stabilniji. To je upravo ta mala razlika sto cini Nadala brojem 1.
(MM, 19. april 2009 19:10)

FAN

pre 14 godina

Što narod komentariše ovo kad uopste nije ni gledao meč. Kazu Nadal razbio Noleta u trecem setu. Pa da ste gledali, mogli ste vidjeti da je vrlo lako moglo biti obrnuto.
Nole samo ovako nastavi i titule ce da dodju.

IVORY

pre 14 godina

Pa dokle vise: nisam imao strpljenja.
Pa gde ga izgubi, majke ti ???
Protiv Nadala jedino mozes da igras na nacin na koji on igra, neko mora da pogresi, a videli smo da i Nadal nije ne pogrsiv, ali on to nikako da shvati.
I stvarno, dokle vise onolike skracene lopte. Ako vec volis da ih igras, nauci ih, a ne da svaki drugi drop-shot zavrsi u mrezi, a svaki treci da protivnik vraca bez problema

psihijatar

pre 14 godina

@ novak je igro najbolje u karijeri a nadal dobro ni blizi svoje naj igre zakljucak djokovic nije ni blizu nadala i nikad nece biti broj 2 a kamoli 1 btw pa on je prakticki 4. na svijetu.
(doktor, 19. april 2009 20:51)

Doktore, popij nesto za smirenje, kompleksi ce ti doci glave...

doktor

pre 14 godina

novak je igro najbolje u karijeri a nadal dobro ni blizi svoje naj igre zakljucak djokovic nije ni blizu nadala i nikad nece biti broj 2 a kamoli 1 btw pa on je prakticki 4. na svijetu.

Pedja

pre 14 godina

Fala bogu pa je prestao da trazi opravdanje za poraze u suncu vetru vetrenjacama i ostalom i najzad je poceo da razmislja samo o svojoj igri. Po meni Nole je najkompletniji igrac na svetu ali je uporno bezao od odgovornosti sto mi se cini da je najzad preboleo. Mislim da ako bude verovao u sebe i zabavljao se na terenu kao na pocetku karijere da mu nijedan turnir nije daleko.

djo

pre 14 godina

"On zaista ne gleda rezultat, jedino što želi je da pruži maksimum u svakom poenu".

jedna bitna razlika izmedju nadala i naseg "kalkulatora"

Mischa

pre 14 godina

Изванредан меч. Новак мора да поправи проценат убаченог првог сервиса и онда ће уз овакву игру као данас победити Надала и на шљаци.

bane

pre 14 godina

Opet euforija,opet dizanje u nebesa,sreca na strani Nadala i svakojaki komentari,nemojte na nekom sledecem turniru samo da se ujedete za jezik,pa da krenete sa vredjanjem,smenom trenera,vremenom odrzavanja meca i slicnim stvarima.Moje vidjenje meca je da je Nole igrao daleko iznad svojih mogucnosti,Nadal nesto slabije,i opet nije uspeo da ga savlada,jel Nadal igra zaista u paklenom ritmu,i sto mec duze traje manje su sanse protivniku za pobedu.Nadal igra u kontuitetu odlicno tokom cele sezone,dok kod Noleta to nije slucaj.Samo malo manje euforije.I nemojte zaboraviti da ga je Marej pre samo nedelju dana deklasirao u Majamiju.

I LOVE NOLE

pre 14 godina

Novak je igrao super i bas se mnogo borio.Nadal je kao i uvek sve loptice vracao i da je bio bilo ko drugi s druge strane mreze on bi to resio u dva seta ali ne i protiv Novaka.Novak je sigurno iz ovoga meca izvukao pouku i na RG ce sigurno pruziti vec otpor Rafi ako Bog da.I jos nesto ne mogu da shvatim one koji kazu da je Mari bolji igrac od Novaka....pa on nikad nece biti kao Nole.

ps.NOVAK SIGURNO OVU GODINU ZAVRSAVA NA DRUGOM MESTU ZIVI BILI PA VIDELI.

A malo je falilo da zaboravim da porucim ,,DOKTORU,,da on lepo komentarise rezultate tenisera iz njihove drzave ako oni uopste i imaju neke rezultate,a da naseg junaka ostave na miru .

Nole za mene si ti najbolji i potpuno se slazem sa svim komentarima koje su poslali Svetlana,Majcek Maja ,3MAJ i drugi koji podrzavaju novaka i kad gubi.VELIKI POZDRAV:)))

nikol dž. femija

pre 14 godina

SVAKA ČAST Nole za 20 finala.To već ZVUČI fantastično za tebe i nas, a zastrašujuće za protivnike.Od toga 12 titula!

SVAKA ČAST,i ČESTITKE,posebno,za 2.SET,a i za PRIKAZANI TENIS.

ALI NOLE,moraš priznati,da i TI SA TIH 20 FINALA,a to znači velikih mečeva,IMAŠ VEĆ PODOSTA ISKUSTVA u igranjima istih.

BAR BI TAKO TREBALO DA BUDE,mada po ovoj izjavi reklo BI SE da ti je tih 20 finala MALO za iskustvo?!NADAL jeste da ima 42 finala,ali je pobeđivao i kada je imao 10 finala.NE ZAMERAM,samo pošto postoji samokritika onda budi iskren,a sve zarad boljeg rezultata sledeći put,i zarad boljeg,pobedničkog osećanja posle meče,već u Rimu.
-----------------------------
S OBZIROM da navijamo kao za najrođenijeg moramo/poput Novaka/ biti i mi pomalo kritični,kao što bismo bili sa najrođenijim, iz želje da sledeći put dobije pehar i doživi potpunu radost.

JA SAM ZAISTA VEROVALA i kada je u 3.setu bilo 5:1 za Rafu.ALI NIJE VEROVAO NOLE.NA njegovom mestu RAFA bi verovao i borio se jače,naravno JER VERUJE,a VERA DAJE SNAGU,vera pomera planine,ako veruješ.VEROVATI TAKO, NIJE LAKO,svakako.Onda bi svi bili Rafa.Izjave posle meča govore, takoođe, o verujućem momku.

I to je ONO GLAVNO.Nije problem ni u talentu,ni u kondiciji,ni u taktici,ni u glavi,...današnji meč je puno toga pokazao,jer je pokazao suštinu...

A SUŠTINA JE VERA,što Nole i sam sada priznaje...ALI REKLA BIH NE SAMO VERA u pobedu protiv Rafe,NEGO GENERALNO VERA...

RAFA JE verujući i to vrlo.I njegova vera je jaka.VERA uopšte i u religijskom i svakom drugom smislu...

NEKO KO ONAKO uporno veruje u nameštanje flaša,hoda,popravlja ili ne gazi linije,onako/bez obzira na sve osude i imitacije/namešta šorc,odugovlači bez obzira i na opomene/USTALI smo od stola danas,oprali ruke,vratili se,on još nije servirao!/....NEKO KO REDOVNO U BITNIM MOMENTIMA MENJA REKET,...

NEKO TAKAV govori o sebi mnogo...ON JESTE talentovan,borben,jak,brz,inteligentan,hrabar,srećan,ali i kada ga sreća ne prati on i dalje - ide dalje,ne predaje se.,...i VERUJE,VERUJE,VERUJE,...i kada izgubi veruje i dalje...ne gubi veru,već radi još jače...ne baca svoje flaše...

NOVAK JE DANAS imao svoje razne lekcije i nadam se da će iz njih naučiti i da ĆE UMETI DA ČITA PORUKE ...jer i Nole je bio u SVETOJ ZEMLJI...

DANAS JE VELIKI DAN,VASKRS KOJI SLAVE SRBI,i on je danas,iako ga gleda ceo svet,UPUTIO PODSMEŠLJIV i IRONIČAN poljubac i LJUTITO PREKORAN POGLED ka nebu...nije izdržao....nebitno je da li je teista ili ateista...samo razmišljam ...zbog energije...i vere...znam koliko puta uradimo nešto nepromišljeno i nešto što nismo nameravali,ne zameram,ponavljam,SAMO RAZMIŠLJAM sa vama ovde...

BILO MI JE ŽAO TADA,krajnje ličan doživaljaj i najiskrenije,pokušala sam da mu ne pridajem značaj....ALI U OVAKVIM MEČEVIMA,presudi ONO NEŠTO,e to "nešto"...ŠTA JE? NEŠTO nedokučivo,nešto veće od svega....

ONDA je išao SNIMAK tog udarca i lepo se videlo da je loptica skliznula na Novakovu stranu pre nego što je došla do ivice mreže,skliznula je pre ivice,UDARAC je bio LOŠ,prekratak,TO NIJE BILO PITANJE SREĆE,"pitanje NEBA",LOPTA SE "NIJE MISLILA GDE ĆE PASTI"...

I Nole je reagovao kako je reagovao,A DA JE PREŠLA MREŽU IZVINJAVAO BI SE...

O ČEMU se onda radi?ŠTA JE ISKRENO:izvinjenje ili ljutnja,ili ni jedno,ili oba??? Fed se npr.nikada ne izvinjava u tom slučaju.A on je pojam fer igrača.

JOŠ NEŠTO,da bi se pobedio neko ko je tako dobar,MA ŠTA DOBAR najbolji, i KO JE "NAMAZAN SVIM BOJAMA",A RAFA TO JESTE,ČAK i da nije Španac,MORA SE biti isto tako dobar,što NOLE JESTE,ali mora se i "biti namazan" ŠTO NOLE NIJE JOŠ.

MADA,počinje da radi i na tome.PRE meča bio je usmeren na sebe i nije dozvolio da ga poigravanje Rafe dekoncentriše,več je i on razgibavao ruke i noge.Ali,dolazi do fotosa i Nole ne odoleva,SMEJE SE.TO je gubitak energije,izašao je iz one koncentracije,A RAFA OSTAJE OZBILJAN i usmeren NA SEBE.NA KRAJU MEČE,RAFA ostaje ozbiljan NA mreži kada se rukuju,NOLE IMA OSMEH KAO DA JE DOBIO.MOŽE biti vrlina,što verovatno i jeste,ALI i GOVORI O TOME DA NIJE VEROVAO U POBEDU.Detalji,samo naizgled.

BILO BI dobro da Nole pogleda intervju BOBA BIMONA u kojem objašnjava kako je napravio skok od 8,90 m i pobedio VELIKOG KARLA LUISA i ušao u istoriju.DETALJ: "Trudio sam se da ga uopšte NE GLEDAM,nisam želeo da mi oduzme energiju,NISAM se okretao na njegova trčkaranja kojima je svima,bilo je poznato,ulivao strah.Kada je skočio,pre mene,počeo je da trči,želeći da ga pogledam,,što ja nisam učinio,a nisam prišao ni da mu čestitam.Išao sam ka zaletištu i verovao u svoj skok..."

SREĆNO NOVAKU,u svim daljim tekmičenjima i svim praznicima koje slavi!

ČESTITAM,najiskrenije,RAFINU POBEDU i svim "Penelopama","Rafaelicama"...i svima ostalima kojima je draži Rafa od Noleta, a javljaju se na ovaj srpski sajt/zaslužili su jer su i oni uporni i borbeni/.

Srbija NEMA 100 Novaka,već samo JEDNOG,a ŠPANIJA IMA 100 NADALA,dovoljno je da pogledamo onaj Real ili Barselonu,Formulu 1 ili bicikliste...ne treba ići dalje....ALI DOBRO,IMA HVALA BOGU,MESTA ZA SVE.

SREĆNO SVIMA!

Draganche

pre 14 godina

'Igrao je kao da je 5:5'...Pa tako se i igra,a ti zvucis kao da nemas nameru da preuzmes taj recept...
Nadal pobedjuje jer istraje,a to mu uveliko ostali olaksavaju tako sto se predaju jer nemaju strpljenja,koncentracije,a ja bih rekao volje i zelje cega Nadal ima na pretek...
Dobro si igrao ali ja smatram da si mogao da dobijes ovaj mec.
'Ima iskustva u velikim mecevima'...16 mec sa njim i kad ces se skontati?!
Bravo!Sacuvao si trece mesto za neko vreme i igrao trece finale za sada...
Ukoliko se na narednim turnirima nadjes u Nadalovom delu zreba onda ce Marej u Federerovom delu imati vise sanse da napravi bolji rezultat...Rim,Roland Garros...

fino

pre 14 godina

Jedan jako zanimljiv mec sa puno spektakularnih poteza. Upoce ne razumijem ljude koji pljuju po Nadalu da je sirovina, zna odigrati neke prekrasne stvari.

Problem je u tome sto danas nema pravih zemljasa kao sto je Nadal, pa su onda mjerila Federer i Djokovic, koji su fenomenalni, ali nisu zemljasi vec igraju na zemlji kao da je hard, a to je jednostanvo protiv Nadala prezahtjevno. Zadnji od velikana na ovoj podlozi koji je mogao nesto Nadalu je bio Coria, steta sto je otisao kvragu.

Danas je Nadal igrao dosta lose, Novak jako dobro i na kraju opet dosta uvjerljiv poraz, iluzorno je ocekivati da itko ikada moze dobiti Nadala na ovoj podlozi kad je ovaj zdrav. Da je ovo bila tvrda podloga Novak bi danas slavio sa 6:1, 6:2 bez pol muke. Nazalost na ovoj podlozi vrijede neka druga pravila i ako se ne pojavi neki prvenstveno odlicni zemljas Nadal ce jos dugo vladati ovim dijelom sezone.

Ženevljanin

pre 14 godina

@Jednorog: "Sem odlicne igre, u poslednje vreme me vrlo impresonira Novakov drugaciji diskurs: naime, znacajno bolje sagledava svoju i tudju igru, nepretenciozno i puno zrelije."
Sjajno zapažanje i to od nekoga ko je (mislim) vatreni Rafin navijač. Znači - može se i navijati i objektivno procenjivati tenisere. Ističem, zato što ima daleko više suprotnih primera. Novak je odlično sagledao šta mu je činiti da bi zaista bio ravnopravan sa prvim na svetu. S druge strane u euforiji zbog najbolje Novakove igre ove godine, dobijenog seta na šljaci protiv Rafe i ravnopravne igre u dobrom delu meča, daju se nerealne izjave, na primer tipa: "Novak je jedini koji može da pobedi Rafu". Otkud? Rafa je ove godine izgubio protiv Monfisa, Del Potra i Marija - protiv Đokovića nije. Ako se misli samo na šljaku - Novak još nije dobio nijedan od 7 mečeva (a Federer, recimo, jeste). Ukupni bilans Djokovića s Nadalom (na svim podlogama)nije bolji od Federerovog a lošiji je od Marijevog; Davidenkovog, Nalbandijanovog. To su ČINJENICE koje se ne smeju ignorisati. E sad - kad je reč o PROGNOZAMA - slobodno se može procenjivati da će Novak ove, sledeće godine, ili nikada dostići i prestići Rafu (i Rodžera), uz ili bez argumenata:-). Eto, ja mislim da će Novak pobediti Nadala već u Rimu. Kao što je @Dr House lucidno primetio, Nadal neće imati vremena za odmor i usavršavanje svoje igre, jer sledeće nedelje igra u Barseloni... (Sem ukoliko Novak ne ode na splavove.:-))

botomich

pre 14 godina

Predlazem clanovima ovog foruma da ne reaguju na komentare tzv. "Doktora". Radi se o pacijentu jedne ustanove koji si umislja da je Doktor. Inace, bilo bi dobro da su Ancici, i svi njihovi i nasi -ici, naravno na celu sa nasim Noletom, medju prvih 10. Samo bolesni hrvatski nacionalisti mogu svojatati spanske, svajcarske ili anglosaksonske vrhunske igrace ("Nole je prakticno cetvrti" - rece Doktor i ostade ziv) da bi na tako mizeran nacin omalovazavali Noletovu tenisku velicinu.

maja

pre 14 godina

dragi moji, naucite da je ovo SPORT. Zato ne treba biti ogranicen i traziti opravdanje za poraz ili razlog za pobedu bilo koga. U sportu pobedjuje neko ko je u tom mecu/utakmici, jednostavno BOLJI. Bolji se moze biti iz raznih razloga, ali najvise doprinose rad, rad i rad. Najlepse je ipak u individualnim sportovima gde ce se uvek posle nekog vremena pojaviti Pera, Zika, iz neke zemlje i dati sve od sebe da pobedi ostale. Naci se medju 100 najboljih na svetu je ipak uspeh, jer mi ostali iz ostataka covecanstva to NE MOZEMO. Federer je dugo bio 1 na listi, dugo bio nepobediv i dosli su mladji, mladici zeljni pobede, slave, novca, para, svako ima svoj motiv. Nadal je krenuo u svoj zenit karijere i borice se da ostane tu sto duze. Sto je normalno. Decko je zaista izuzetan. Novak je talentovan, ambiciozan, i ostavimo njegovim trenerima da se bave njegovim slabostima, greskama, itd. Uz veliki napor, znoj i rad, greske se daju popraviti a vrline ojacati. Dal' ce biti 1 ove godine, sledece godine, ma to nije bitno. Bitno je da nastavi svojim putem koji je izabrao. A mi smo srecnici koji mogu da uzivaju gledajuci sve vise talentovanih igraca u sve interesantnijim mecevima. Pravi sportista je onaj koji zna prihvatiti poraz i nastaviti dalje i koji isto se zna nositi sa svojim pobedama. Navijam za Novaka, ali isto tako zelim sve najbolje i Nadalu. Sigurna sam da on ceni svakog svog suparnika pa i naseg Novaka. Bice to sve super.

dr.house

pre 14 godina

@ Ženavljanin
Prošle godine je Nadal pričao o svojim treninzima u 4. mjececu. Iako ima velik broj mečeva,to je mjesec u kojem Rafa najjače radi i po cjenu da izgubi koji meč u Berceloni ili Rimu. Prioritet je Roland Garros.Intezitet treninga smanji tjedan dana prije početka Roland Garrosa te par dana prije početka turnira igra golf koji ga psihički odmara.Siguran sam da si i ti primjetio da je u top formi svake godine baš na Roland Garrosu. Rim ili Madrid nisu toliko bitni(obrati razliku na Novakov meč sa Rafom u Hamburgu i u Parizu). Bitan je Roland Garros. Siguran sam da će Rafa naći vremena da usavršava svoju igru iako nastupa na svim turnirima.Zašto? Zato što je to veliki radnik sa velikom željom da još napreduje.Što se tiče umora,Nadal tu riječ koristi svake godine,ali tek tamo oko U.S Opena i poslije.Zvijer je to Ženevljanine,zvijer!Kaže ona stara:"Sve se može kad se hoće." Očito ova stara vrijedi i u Španjolskoj.

Stefan

pre 14 godina

Ma meni josh nije jasno kako ima takvih pokvareni Srbi koji navijaju za Nadala Djokovic je bio izmislen za Nadala u ovom duelu ali onaj Nalad je puzi muzi i ima preterano srece i nemoze se protiv to.I posle se prica kako Nadala je pobedio Djokovica . Takvu srekju ni gopsod nije imao kao shto ima on . Ajmoo Nolee mozesh ti do pobede ove godine protiv Nadala .AJDEE !!!

Venera

pre 14 godina

@ shaw

Evo da ti objasnim... Moguce je da neko iz Srbije navija za Nadala / Verdaska / koga god, a ne za Novaka, zato sto sirom zemaljske kugle, pa i u Srbiji, postoje ljudi koji:

a) sve ljude posmatraju na isti nacin, kao ljudska bica, a ne kao pripadnike ove ili one grupe (nacije, vere, itd.); shodno tome, sve ljude posmatraju kao individue, pa biraju svoje favorite po tome ko im se kao pojedinac najvise svidja - bilo kao osoba, igrac... Kriterijumi i afiniteti su razliciti, naravno, pa otuda i razlicit izbor favorita.

(b) nekim ljudima nije potrebno da pobedi njihov sunarodnik ne bi li se (konacno) necemu obradovali ili (daleko bilo!) u tome pronalazili smisao zivota.

Konkretno, to da li ce Novak pobediti ili nece, ne menja apsolutno NISTA ni u mom ni u tvom zivotu. Samo sto je meni to jasno, a tebi nije.

Objektivno molim

pre 14 godina

Nole je odigrao svoj najbolji mec od kad je pobedio Federera u polufinalu Melburna.Nadal je odigrao 25% ispod svojih mogucnosti.I opet ga nije dobio.Rezultat u trecem setu je bio 6:1.To nisu nijanse.Nole je skracivao poene zato sto je bio umoran na kraju.Ovo nije pljuvanje,ja mu cestitam na odlicnom mecu.

NikoBitan

pre 14 godina

@shaw
zasto navijam za nadala: zato sto je tenis individualni sport tj. prvo pise ime igraca pa onda nacionalnost, a i navijam za njega od kad je uzeo prvi rg 2005, kako se osecam kad djokovic uzme poen, brejk, set: isto kao sto se ti osecas kada onaj za kog ne navijas uradi to isto..kako se osecam kada nadal pobedi: zadovoljno, jer je pobedio onaj za kog sam navijao..evo ti objasnjenje

no name

pre 14 godina

rafa je najbolji kad je najpotrenbije i to ga čini prvim tenisačem svijeta, ne znam ali lik igra strašno i roland garros nije uopće upitan, zapamtite kad se bude igrao 4 ili 5 set tu mu nitko ne može parirati čovjek trči kao da je tek meč počeo dok se ostali jedva vucaraju po terenu

raketa

pre 14 godina

Dokazao si se kao sportista po ko zna koji put, a za ovo "sada" si se dokazao i kao igrac. Zelim ti taj pogled u ocima narednih godina. Svaka cast majstore za divno popodne. Lijepo je imati neoga i navijati za njega kao da ti je rod rodjeni. U to se pretvaras.

sasa jokic

pre 14 godina

Nole igras raznovrsniji, lepsi tenis, ali je Nadal fizicki mnogo jaci. Tu je ustvari najveci problem, i sam kazes da moras da igras strpljivo, sto ce reci duze poene, ali to onda sa druge strane ide njemu u korist, jer se vise fizicki trosis! Mislim da ipak imas sanse na mastersima protiv njega, kao sto si i juce imao, da si ga brejknuo u prvom, i iskoristio cetiri gem lopte, svasta bi bilo! Medjutim obzirom da je i Rafa veliki profesionalac, i neverovatno korektan igrac, ne nerviram se mnogo kao kada gubis od drugih igraca. Mislim da ako nastavis u ovakvom ritmu, i sa voljom, koja Ti se ponovo vratila, imas velike sanse da u drugoj polovini godine stignes do broja 2. Marej jeste napredovao, ali ima On jos da uci, mozda te prestigne u prvoj polovini godine, jer branis mnogo poena, ali to ce biti privremeno! federer ide polako u istoriju, i steta je sto ga je ta cinjenica napravila dzangrizalom, pa je pokvario utisak koji je godinama nosio kao najbolji svih vremea!

djon

pre 14 godina

Koliko ja znam Djokovic je treci. A vi sto se palite na hijenu sa ostrva puno govori o vama. Taj nije dobio ni set.Novak je realno broj 2! Posle Nadala.Ne znam zasto cetvrti. Novak je mogao juce dobiti Nadala. Zaista je odlucilo strplenje. Oni sto su gledali videli su. U drugom setu nadal je izgledao kao beba a tata mu je ocitao bukvicu.

Nole majstore. Znas sve. Sto vise vezbas imaces vise srece u igri, tako i nadal misli.

Samo napred!

pre 14 godina

Nadal je psihicki najstabilniji od svih i to se vidi iz aviona, ali raduje Noletov pristup. Ako nastavi ovako kako je krenuo, pasce i Nadal kao sto je pao i Federer. Nije ni on masina ako ima malo slicnosti medju njima ;)

Sarma

pre 14 godina

Par pitanja za navijace Nadala i ostalih stranaca (da ne duzim);
Kad nije vazno ko je odakle, zbog cega se na velikom broju turnira posle dodele pehara svira himna zemlje za koju on igra? Jeste li primetili da se na stadionima vijore zastave zemalja ucesnika? Da li znate da na nekim igralistima zastava zemlje iz koje sampion dolazi ostane podignuta do sledeceg turnira? Sta ste, ako ste uopste gledali mec, osecali u momentima dok se dizala zastava i intonirala nasa himna kad je Ana osvojila RG?
Steta za juce, uz malo srece mogla je u Monte Karlu i nasa himna da se svira na kraju. Ali , nema veze - bice toga jos, dace Bog.
Pozdrav svima

sever

pre 14 godina

@majcekmaja, koja objektivnost! Pre dve nedelje Nadala je pobedio Škot, nije dakle Novak jedini koji može pobediti Nadala. To je ono glavno kod navijača: neobjektivnost, neobaveštenost, neznanje...

objasnjence

pre 14 godina

@Iskrica
Momentum bi trebalo da se u ovom slucaju zprevede kao nalet, zalet ili tako nesto. Novinarima je ocigledno tesko da smisljaju adekvatne izraze na srpskom kada prevode Novakove izjave (on je ovo izjavio na engleskom), lakse im da ubace englesku rec. Ponekad je i tesko zaista u duhu prevesti odredjene strane reci, prosto jer bi na srpskom trebalo upotrebiti citavu recenicu da se iskaze prava sustina pojedinih izraza. Ipak nam jezik nije toliko bogat kao sto mislim.

Penelope

pre 14 godina

@shaw

Sa zadovoljstvom cu da vam objasnim kako neko moze da navija za Nadala.
Prvo, u Srbiji postoje ljudi koji su pratili tenis i pre pojave Novaka, Ane i Jelene. Njima svaka cast, ali ja sam imala svog favorita ranije. Ja za Rafu navijam godinama, mislim da je vise uzalud objasnjavati zasto neko navija za njega, tako da ne vidim ni jedan razlog zasto bi to prestala da radim i dalje. Ja ljude ne cenim po nacionalizmu ili boji koze, vec po kvalitetima koje poseduju. Tako da mi je apsolutno nebitno iz koje je zemlje neki teniser, uostalom oni tu igraju za sebe, tenis je individualan sport. Ja sam u Davis Cupu navijala i uvek cu navijati za Srbiju.
Rafa ima i previse kvaliteta i kao teniser, a pre svega kao covek, i mislim da je absurdno pitati zasto neko navija za njega.
I jos jedna vazna stvar, nije vazno ko je sa druge strane mreze. Ja sam fan Rafaela Nadala i uvek cu to biti, apsolutno mi je nebitno ko je protivnik. Jer ja navijam za Rafu zbog njega, a ne u zavisnosti od protivnika.
Nadam se da vam je jasno sada :)

Dely

pre 14 godina

15390,to je dovoljno reci ubrzo ce i pet hiljada poena biti razlika,nadal spakuj kofere i odi na neko ljetovaliste kada se vratis biti ce prvi..

Iskrica

pre 14 godina

@objasnjence

Puno hvala na trudu.

A evo i rezultata moje pretrage po ozbiljnim engleskim recnicima:

momentum (koren lat.)
1.moment sile ( u mehanici)
2.pobuda, motiv; pokretna sila

Dobro, neka ostane momentum, ali da se bar zna sta se podrazumeva - ovo pod 2.

Licno se 'ne lepim' za izraze koje prvi put cujem. Moram da proverim.

Vama hvala, a rezultat moje istrage neka bude poklon za trud.
Da ste mi dobrii zdravi, @objasnjence!

Iskrica

pre 14 godina

Najlepse molim znalce-dobrovoljce da mi objasne sta je to 'momentum'.

Znam romanske jezike i znacenje same reci nije problem. Ali u tenisu ranije tog izraza nije bilo.
Sta sad predstavlja, o cemu govori?

Da li se misli na sticaj najpovoljnjih okolnosti (motivacija, dispozicija, slabost proitivnika + sreca, nesto peto)?

Pa, nema razloga da se tako i ne kaze. Hocemo li bas sve bogatstvo jezika zameniti 'dzoker' recima i osiromasiti svoj jezik 'rogobatnim' i 'dubioznim' novotarijama?

Sale

pre 14 godina

Čestitke Novaku što mu je uzeo jedan set na šljaci, ne znam da li je to ikada uspeo. Malo sam se u životu bavio tenisom pa ću izneti par opažanja koja bodu oči i koja su odlučila meč - Novak je u 90% slučajeva kada je kretao na mrežu to činio sporo i zavrašavao je poen na sredini terena - na T liniji, što i mala deca koja se bave tenisom znaju da se tu nikada ne smeš naći i ne zove se uzalud taj deo terena "ničija zemlja". Svaki od tih poena (a bilo ih je dosta jer je Novak želeo da skrati poene) ga je Rafa lako prolazio pasing šotom. Tu ne pomaže ni dobar prilazni udarac, pogotovu protiv Rafe. Sa druge strane kada bi Novak stigao do mreže i skratio ugao čak i sa lošijim prilaznim udarcem, dobijao bi taj poen. Ne mogu da verujem da Vajda to ne vidi, ali iste greške je pravio i protiv Mareja u Majamiju. I druga stvar, kao što je i Novak sam rekao da bi se pobedio Nadal u meč se mora ući sa uverenjem da si bolji (bar tog dana) i da ćeš pobediti a ne "pobediću ako Rafa iskrene zglob". Ovo prvo uverenje ga je držalo samo na početku prvog i u drugom setu.

sumadinac

pre 14 godina

@nikol dz.femija-U pravu si i svaka ti cast na opsirno,realnom komentaru,a i jednorog86 i zenevevljan se lepo dopunjuju :},jedino fali onaj bucko koji se ne javlja danima.

Venera

pre 14 godina

@ zoran

Odgovori koje trazite vec se nalaze u mom prethodnom komentaru. To sto ne mozete ili ne zelite da ih prepoznate, Vasa je stvar. Ja za ponavljanja i objasnjavanja bez kraja nemam vremena, a ni volje za raspravu sa nekim ko citira besmislice o "cudi zenskoj". Ne pomaze to sto se pozivate na Njegosa. I Njegos je (bio) covek. Dakle, nije (bio) nepogresiv.

P.S. Posto ce za ovo poslednje verovatno neko traziti objasnjenje, evo odmah kratko:
(1)Njegos je bio veliki pesnik, bio je takodje vladar i vladika, sto sve ne znaci da je u (svim) svojim shvatanjima bio u pravu.
(2) Kad god citiramo neciji stav, potrebno je uzeti u obzir i vremenski kontekst, odnosno okolnosti u momentu kad je odredjeni stav izrecen.
(3) Ovde bi dosli argumenti koji bi sustinski opovrgli samu tvrdnju (tu o "zenskoj cudi"), ali za tako nesto ne samo sto nemam vremena, vec pre svega nemam ni volje - ko sam ne razume besmislenost jedne takve tvrdnje, ne vredi mu ni govoriti.

P.S. Ne mogu da verujem kakav komentar pisem za teniski forum, LOL! Molim ipak moderatore da mu se smiluju i dozvole da ugleda svetlost dana. Hvala! :)

Teniser

pre 14 godina

A sta te je sprecavalo da budes strpljiv. Jesi li zurio na voz.Mislim da nije u tome problem vec kondicija i psiholoska priprema. Izlazis na teren sa izrekom lako ce mo. Menjaj fitnes trenera i spremaj se za meceve od po 5 sat na RG i WImbledonu i to dva dana za redom ako hoces nesto da napravis. I zaboravi tvoj drop shot jer su te svi procitali. Od deset takvih udaraca 6 udje u teren ali protivnik stize i dobija poen a cetiri protivnik stize ali ti izbacujes u aut.Svi sada imaju brze noge

Pjanovic

pre 14 godina

@nikol dž. femija
Odlican komentar i zapazanje. Ima tu dosta istine. Samo, potkrala Vam se jedna greska u vezi Boba Bimona. Bice ipak da se radi o Majku Pauelu.

Natasa

pre 14 godina

Da li neko moze da mi kaze koliko poena se dobija i gubi na turnirima masters serije po novom nacinu bodovanja, i to od prvog kola do finala.
I kako se boduje turnir u Barceloni ove godine. To nije masters 1000 turnir!?

Nasem Noletu sve cestitke i vise strpljenja sledeci put. Svaki mec se mora odigrati istim tempom i intenzitetom od prvog do poslednjeg udarca.

svetlana

pre 14 godina

Nedraga Iskrice,
u engleskom jeziku momentum znaci inercija, tj sila koja te pokrece i gura "dzabe" bez daljeg dodatnog napora, tako da He's got the momentum
po ulicnom znaci :"krenulo ga"

Iskrica

pre 14 godina

@svetlana

Najlepse hvala!
Tek sad mi nije jasno zasto nasi sportski komentatori ne kazu bas to: "Krenulo ga."

SVI bi razumeli.

Nikola

pre 14 godina

Alo ljudi,koliko ste nerealni,to je strashno!Citam komentare,i cim neko kriticki nastupi prema Djokovicevoj igri,prosecno 85% komentara je za "Ne preporucujem"!Mislim,i ja gotivim Noleta(nista manje od vas),ali budite realni!Bio je odlican mec,to stoji!Vise zbog Nadala.Covek je zivotinja jednom recju!Svaku Djokovicevu dominaciju u mecu je uspevao da preokrene u svoju korist,naravno Noletovom nestrpljivoscu.Nole je svestan toga sada,ali zar nije to trebala da bude taktika za eventualnu pobedu pre meca?!Uostalom,Djokovicu ne nedostaje strpljenje samo u mecevima sa Nadalom,vec je to njegov glavni problem i razlog zasto trenutno ne moze vise od broja tri!Kada to bude naucio,onda cu poceti da se nerviram zbog njegovih poraza!

ocigledno

pre 14 godina

da Djokovic mora da poradi da fizickoj spremi,jer posle duzih poena ili gemova ne moze da dodje do daha.mogli bi u tenisu da uvedu time-out kako bi se igraci odmorili i dosli do daha :))))

zoran

pre 14 godina

@ Venera

Potpuno prihvatam tvoj komentar kao logican i legitiman ali mi treba dodatno objasnjenje. Kazes da postoje ovi i oni razlozi da izaberes nekog sa zemaljske kugle umesto nekog iz svoje zenlje (ako to stoji). Zasto si ti izabrala da navijas za Nadala, umesto za svog komsiju (emotivni, profesionalni ili neki drugi razlozi). Da li to vazi i za reprezentacije, dakle da li ja legitimno mogu da navijam za Trinidad i Tobago kad igraju protiv moje zemlje (ako je tvoja).
Cini mi se da objasnjenje lezi u Njegosevim stihovima "Cud je zenska smijesna rabota. Stotinu ce promeniti vjera da ucini sto joj srcu drago, ...).
Ja navijam u bezbolu za Giants-e ali mi ne bi palo na pamet da zbog njih ustanem u 3:30 ujutro kao sto sam ustao da bih gledao Novaka.

Pozdrav

Ženevljanin

pre 14 godina

@dr.house, @DŠ
Komentar u prilogu (ispod ---)napisao je DŠ, a ja sam ga pogrešno pripisao dr. house-u. Izvinjavam se obojici.
--------------------------
Ženevljanin je spomeno «Praznik u Rimu». Moguće, Rafa igra i u Barceloni, tako da su španjolski komentatori lijepo primjetili da ne će imati vremena da ispravi uočene nedostatke u igri.

valjda_ce

pre 14 godina

Svaka mu cast,stvarno mislim da je trenutno najinteligentniji teniser na svetu,neverovatna taktika i koncentracija ali nazalost tu je ta odlika nas Srba da nikada ne doteramo stvar do kraja.Ali JEDINI razlog zbog koga nije pobedio i zbog cega nije najbolji na svetu je fizicka spremnost i kondicija,videlo se da cim se umorio nije vise ni mogao da razmislja i da igra onako neverovatno pametno,tako da mu je jedina sansa da ojaca i onda ima sanse,ali svaka mu cast za sve sto je uradio,i da ne uradi nista vise i treba da budemo zadovoljni.

Info

pre 14 godina

@Natasa
Kad otvoris pdf fajl zreba na svakom turniru u dnu strane vidis ispisano koliko se dobija bodova za svaki rezultat, plus je ispisano koliko novca svako dobija za koji rezultat. Idi na oficijelni sajt ATP-a:
http://www.atpworldtour.com/tennis/3/en/draws/
Ovde imas za Montekarlo i Barselonu zrebove, otvori i pogledaj. I u buducnosti sve potrebne informacije mozes naci na oficijelnom sajtu.

zorro

pre 12 godina

Kada bi i nasi silni politicari bili posveceni svome poslu,kao sto to radi Nole,ovu bi Srbiju cekala svetla buducnost!Nole ole, ovo je VELICANSTVENO!

doktor

pre 14 godina

novak je igro najbolje u karijeri a nadal dobro ni blizi svoje naj igre zakljucak djokovic nije ni blizu nadala i nikad nece biti broj 2 a kamoli 1 btw pa on je prakticki 4. na svijetu.

IVORY

pre 14 godina

Pa dokle vise: nisam imao strpljenja.
Pa gde ga izgubi, majke ti ???
Protiv Nadala jedino mozes da igras na nacin na koji on igra, neko mora da pogresi, a videli smo da i Nadal nije ne pogrsiv, ali on to nikako da shvati.
I stvarno, dokle vise onolike skracene lopte. Ako vec volis da ih igras, nauci ih, a ne da svaki drugi drop-shot zavrsi u mrezi, a svaki treci da protivnik vraca bez problema

bane

pre 14 godina

Opet euforija,opet dizanje u nebesa,sreca na strani Nadala i svakojaki komentari,nemojte na nekom sledecem turniru samo da se ujedete za jezik,pa da krenete sa vredjanjem,smenom trenera,vremenom odrzavanja meca i slicnim stvarima.Moje vidjenje meca je da je Nole igrao daleko iznad svojih mogucnosti,Nadal nesto slabije,i opet nije uspeo da ga savlada,jel Nadal igra zaista u paklenom ritmu,i sto mec duze traje manje su sanse protivniku za pobedu.Nadal igra u kontuitetu odlicno tokom cele sezone,dok kod Noleta to nije slucaj.Samo malo manje euforije.I nemojte zaboraviti da ga je Marej pre samo nedelju dana deklasirao u Majamiju.

djo

pre 14 godina

"On zaista ne gleda rezultat, jedino što želi je da pruži maksimum u svakom poenu".

jedna bitna razlika izmedju nadala i naseg "kalkulatora"

NikoBitan

pre 14 godina

@shaw
zasto navijam za nadala: zato sto je tenis individualni sport tj. prvo pise ime igraca pa onda nacionalnost, a i navijam za njega od kad je uzeo prvi rg 2005, kako se osecam kad djokovic uzme poen, brejk, set: isto kao sto se ti osecas kada onaj za kog ne navijas uradi to isto..kako se osecam kada nadal pobedi: zadovoljno, jer je pobedio onaj za kog sam navijao..evo ti objasnjenje

Objektivno molim

pre 14 godina

Nole je odigrao svoj najbolji mec od kad je pobedio Federera u polufinalu Melburna.Nadal je odigrao 25% ispod svojih mogucnosti.I opet ga nije dobio.Rezultat u trecem setu je bio 6:1.To nisu nijanse.Nole je skracivao poene zato sto je bio umoran na kraju.Ovo nije pljuvanje,ja mu cestitam na odlicnom mecu.

Free money

pre 14 godina

Dobro je da mu je Nole uzeo set.To znaci da ce biti veca kvota za Nadala da osvoji Rolan Garos.Gde jos moze da se dobije 50% kamata za dve nedelje?

fino

pre 14 godina

Jedan jako zanimljiv mec sa puno spektakularnih poteza. Upoce ne razumijem ljude koji pljuju po Nadalu da je sirovina, zna odigrati neke prekrasne stvari.

Problem je u tome sto danas nema pravih zemljasa kao sto je Nadal, pa su onda mjerila Federer i Djokovic, koji su fenomenalni, ali nisu zemljasi vec igraju na zemlji kao da je hard, a to je jednostanvo protiv Nadala prezahtjevno. Zadnji od velikana na ovoj podlozi koji je mogao nesto Nadalu je bio Coria, steta sto je otisao kvragu.

Danas je Nadal igrao dosta lose, Novak jako dobro i na kraju opet dosta uvjerljiv poraz, iluzorno je ocekivati da itko ikada moze dobiti Nadala na ovoj podlozi kad je ovaj zdrav. Da je ovo bila tvrda podloga Novak bi danas slavio sa 6:1, 6:2 bez pol muke. Nazalost na ovoj podlozi vrijede neka druga pravila i ako se ne pojavi neki prvenstveno odlicni zemljas Nadal ce jos dugo vladati ovim dijelom sezone.

Draganche

pre 14 godina

'Igrao je kao da je 5:5'...Pa tako se i igra,a ti zvucis kao da nemas nameru da preuzmes taj recept...
Nadal pobedjuje jer istraje,a to mu uveliko ostali olaksavaju tako sto se predaju jer nemaju strpljenja,koncentracije,a ja bih rekao volje i zelje cega Nadal ima na pretek...
Dobro si igrao ali ja smatram da si mogao da dobijes ovaj mec.
'Ima iskustva u velikim mecevima'...16 mec sa njim i kad ces se skontati?!
Bravo!Sacuvao si trece mesto za neko vreme i igrao trece finale za sada...
Ukoliko se na narednim turnirima nadjes u Nadalovom delu zreba onda ce Marej u Federerovom delu imati vise sanse da napravi bolji rezultat...Rim,Roland Garros...

Pedja

pre 14 godina

Fala bogu pa je prestao da trazi opravdanje za poraze u suncu vetru vetrenjacama i ostalom i najzad je poceo da razmislja samo o svojoj igri. Po meni Nole je najkompletniji igrac na svetu ali je uporno bezao od odgovornosti sto mi se cini da je najzad preboleo. Mislim da ako bude verovao u sebe i zabavljao se na terenu kao na pocetku karijere da mu nijedan turnir nije daleko.

Partizan

pre 14 godina

Ko je jedini uzeo set Nadalu na ovom turniru Nole!!!!!Ko ce osvojiti "Rolan garos" Nole!!!Ko ce odbraniti titulu u Rimu Nole!!!!

Napred Nole!!!!!!!

Dusan

pre 14 godina

Doktore
Mozda je i cetvrti ali je zato tata za Ancice, ljubicice, Karanusice, Karlovice, Cilice i ostale koji dolaze iz lepe tvoje....
A kada bude uzeo jos jedan GS bice tata i za Ivanisevica. A svi vi iz lepe vase ste svesni da je to surova realnost i da ce se to desiti pre ili kasnije. Zato ga i pljujete jer nikada necete imati takvog tenisera, prosto vam je krivo, pukli bi ste od muke, ali....
Jos da dodam da Novak redovno igra sa Refaelom, Rodzerom i Endijem. A kada je Cilic uopste igrao sa nekim od ove trojice (da ne pitam kada je dobio nekog od njih)....
Bravo Novace, danas si igrao sampionski. Svaka cast.

Stefan

pre 14 godina

Ma meni josh nije jasno kako ima takvih pokvareni Srbi koji navijaju za Nadala Djokovic je bio izmislen za Nadala u ovom duelu ali onaj Nalad je puzi muzi i ima preterano srece i nemoze se protiv to.I posle se prica kako Nadala je pobedio Djokovica . Takvu srekju ni gopsod nije imao kao shto ima on . Ajmoo Nolee mozesh ti do pobede ove godine protiv Nadala .AJDEE !!!

Venera

pre 14 godina

@ shaw

Evo da ti objasnim... Moguce je da neko iz Srbije navija za Nadala / Verdaska / koga god, a ne za Novaka, zato sto sirom zemaljske kugle, pa i u Srbiji, postoje ljudi koji:

a) sve ljude posmatraju na isti nacin, kao ljudska bica, a ne kao pripadnike ove ili one grupe (nacije, vere, itd.); shodno tome, sve ljude posmatraju kao individue, pa biraju svoje favorite po tome ko im se kao pojedinac najvise svidja - bilo kao osoba, igrac... Kriterijumi i afiniteti su razliciti, naravno, pa otuda i razlicit izbor favorita.

(b) nekim ljudima nije potrebno da pobedi njihov sunarodnik ne bi li se (konacno) necemu obradovali ili (daleko bilo!) u tome pronalazili smisao zivota.

Konkretno, to da li ce Novak pobediti ili nece, ne menja apsolutno NISTA ni u mom ni u tvom zivotu. Samo sto je meni to jasno, a tebi nije.

shaw

pre 14 godina

da i ja nesto kazem
nije mi jasno kako neko u srbiji moze da navija za nadala u mecu sa Noletom. molio bi ove navijace nadala da mi to objasne.
kako se vi osecate kad nole poentira. kad uzme break.
predpostavljam da vam je krivo, da ste zivceni i bacate sve po sobi.
ja to nekako nemogu da razumem. mislim da danas nema nijednog spanjolca na svetu koji je bodrijo djokovica.
dal ste skakali od radosti kad je nadal pobedio.
molim za objasnjenje.
pozdrav

Majcek Maja

pre 14 godina

Nox,svaki mec nosi nesto svoje,tj.neko novo iskustvo,tako da glavu gore i samo napred.Danas si samo potvrdio da si ti jedini teniser koji moze da pobedi Rafu,koji je zaista FANTASTICAN,bas kao i ti.Cestitke obojici za danasnji mec,bilo je zaista vrhunski,....Srecno Nokice!!!!

Nikola

pre 14 godina

Alo ljudi,koliko ste nerealni,to je strashno!Citam komentare,i cim neko kriticki nastupi prema Djokovicevoj igri,prosecno 85% komentara je za "Ne preporucujem"!Mislim,i ja gotivim Noleta(nista manje od vas),ali budite realni!Bio je odlican mec,to stoji!Vise zbog Nadala.Covek je zivotinja jednom recju!Svaku Djokovicevu dominaciju u mecu je uspevao da preokrene u svoju korist,naravno Noletovom nestrpljivoscu.Nole je svestan toga sada,ali zar nije to trebala da bude taktika za eventualnu pobedu pre meca?!Uostalom,Djokovicu ne nedostaje strpljenje samo u mecevima sa Nadalom,vec je to njegov glavni problem i razlog zasto trenutno ne moze vise od broja tri!Kada to bude naucio,onda cu poceti da se nerviram zbog njegovih poraza!

nikol dž. femija

pre 14 godina

SVAKA ČAST Nole za 20 finala.To već ZVUČI fantastično za tebe i nas, a zastrašujuće za protivnike.Od toga 12 titula!

SVAKA ČAST,i ČESTITKE,posebno,za 2.SET,a i za PRIKAZANI TENIS.

ALI NOLE,moraš priznati,da i TI SA TIH 20 FINALA,a to znači velikih mečeva,IMAŠ VEĆ PODOSTA ISKUSTVA u igranjima istih.

BAR BI TAKO TREBALO DA BUDE,mada po ovoj izjavi reklo BI SE da ti je tih 20 finala MALO za iskustvo?!NADAL jeste da ima 42 finala,ali je pobeđivao i kada je imao 10 finala.NE ZAMERAM,samo pošto postoji samokritika onda budi iskren,a sve zarad boljeg rezultata sledeći put,i zarad boljeg,pobedničkog osećanja posle meče,već u Rimu.
-----------------------------
S OBZIROM da navijamo kao za najrođenijeg moramo/poput Novaka/ biti i mi pomalo kritični,kao što bismo bili sa najrođenijim, iz želje da sledeći put dobije pehar i doživi potpunu radost.

JA SAM ZAISTA VEROVALA i kada je u 3.setu bilo 5:1 za Rafu.ALI NIJE VEROVAO NOLE.NA njegovom mestu RAFA bi verovao i borio se jače,naravno JER VERUJE,a VERA DAJE SNAGU,vera pomera planine,ako veruješ.VEROVATI TAKO, NIJE LAKO,svakako.Onda bi svi bili Rafa.Izjave posle meča govore, takoođe, o verujućem momku.

I to je ONO GLAVNO.Nije problem ni u talentu,ni u kondiciji,ni u taktici,ni u glavi,...današnji meč je puno toga pokazao,jer je pokazao suštinu...

A SUŠTINA JE VERA,što Nole i sam sada priznaje...ALI REKLA BIH NE SAMO VERA u pobedu protiv Rafe,NEGO GENERALNO VERA...

RAFA JE verujući i to vrlo.I njegova vera je jaka.VERA uopšte i u religijskom i svakom drugom smislu...

NEKO KO ONAKO uporno veruje u nameštanje flaša,hoda,popravlja ili ne gazi linije,onako/bez obzira na sve osude i imitacije/namešta šorc,odugovlači bez obzira i na opomene/USTALI smo od stola danas,oprali ruke,vratili se,on još nije servirao!/....NEKO KO REDOVNO U BITNIM MOMENTIMA MENJA REKET,...

NEKO TAKAV govori o sebi mnogo...ON JESTE talentovan,borben,jak,brz,inteligentan,hrabar,srećan,ali i kada ga sreća ne prati on i dalje - ide dalje,ne predaje se.,...i VERUJE,VERUJE,VERUJE,...i kada izgubi veruje i dalje...ne gubi veru,već radi još jače...ne baca svoje flaše...

NOVAK JE DANAS imao svoje razne lekcije i nadam se da će iz njih naučiti i da ĆE UMETI DA ČITA PORUKE ...jer i Nole je bio u SVETOJ ZEMLJI...

DANAS JE VELIKI DAN,VASKRS KOJI SLAVE SRBI,i on je danas,iako ga gleda ceo svet,UPUTIO PODSMEŠLJIV i IRONIČAN poljubac i LJUTITO PREKORAN POGLED ka nebu...nije izdržao....nebitno je da li je teista ili ateista...samo razmišljam ...zbog energije...i vere...znam koliko puta uradimo nešto nepromišljeno i nešto što nismo nameravali,ne zameram,ponavljam,SAMO RAZMIŠLJAM sa vama ovde...

BILO MI JE ŽAO TADA,krajnje ličan doživaljaj i najiskrenije,pokušala sam da mu ne pridajem značaj....ALI U OVAKVIM MEČEVIMA,presudi ONO NEŠTO,e to "nešto"...ŠTA JE? NEŠTO nedokučivo,nešto veće od svega....

ONDA je išao SNIMAK tog udarca i lepo se videlo da je loptica skliznula na Novakovu stranu pre nego što je došla do ivice mreže,skliznula je pre ivice,UDARAC je bio LOŠ,prekratak,TO NIJE BILO PITANJE SREĆE,"pitanje NEBA",LOPTA SE "NIJE MISLILA GDE ĆE PASTI"...

I Nole je reagovao kako je reagovao,A DA JE PREŠLA MREŽU IZVINJAVAO BI SE...

O ČEMU se onda radi?ŠTA JE ISKRENO:izvinjenje ili ljutnja,ili ni jedno,ili oba??? Fed se npr.nikada ne izvinjava u tom slučaju.A on je pojam fer igrača.

JOŠ NEŠTO,da bi se pobedio neko ko je tako dobar,MA ŠTA DOBAR najbolji, i KO JE "NAMAZAN SVIM BOJAMA",A RAFA TO JESTE,ČAK i da nije Španac,MORA SE biti isto tako dobar,što NOLE JESTE,ali mora se i "biti namazan" ŠTO NOLE NIJE JOŠ.

MADA,počinje da radi i na tome.PRE meča bio je usmeren na sebe i nije dozvolio da ga poigravanje Rafe dekoncentriše,več je i on razgibavao ruke i noge.Ali,dolazi do fotosa i Nole ne odoleva,SMEJE SE.TO je gubitak energije,izašao je iz one koncentracije,A RAFA OSTAJE OZBILJAN i usmeren NA SEBE.NA KRAJU MEČE,RAFA ostaje ozbiljan NA mreži kada se rukuju,NOLE IMA OSMEH KAO DA JE DOBIO.MOŽE biti vrlina,što verovatno i jeste,ALI i GOVORI O TOME DA NIJE VEROVAO U POBEDU.Detalji,samo naizgled.

BILO BI dobro da Nole pogleda intervju BOBA BIMONA u kojem objašnjava kako je napravio skok od 8,90 m i pobedio VELIKOG KARLA LUISA i ušao u istoriju.DETALJ: "Trudio sam se da ga uopšte NE GLEDAM,nisam želeo da mi oduzme energiju,NISAM se okretao na njegova trčkaranja kojima je svima,bilo je poznato,ulivao strah.Kada je skočio,pre mene,počeo je da trči,želeći da ga pogledam,,što ja nisam učinio,a nisam prišao ni da mu čestitam.Išao sam ka zaletištu i verovao u svoj skok..."

SREĆNO NOVAKU,u svim daljim tekmičenjima i svim praznicima koje slavi!

ČESTITAM,najiskrenije,RAFINU POBEDU i svim "Penelopama","Rafaelicama"...i svima ostalima kojima je draži Rafa od Noleta, a javljaju se na ovaj srpski sajt/zaslužili su jer su i oni uporni i borbeni/.

Srbija NEMA 100 Novaka,već samo JEDNOG,a ŠPANIJA IMA 100 NADALA,dovoljno je da pogledamo onaj Real ili Barselonu,Formulu 1 ili bicikliste...ne treba ići dalje....ALI DOBRO,IMA HVALA BOGU,MESTA ZA SVE.

SREĆNO SVIMA!

sever

pre 14 godina

@majcekmaja, koja objektivnost! Pre dve nedelje Nadala je pobedio Škot, nije dakle Novak jedini koji može pobediti Nadala. To je ono glavno kod navijača: neobjektivnost, neobaveštenost, neznanje...

Teniser

pre 14 godina

A sta te je sprecavalo da budes strpljiv. Jesi li zurio na voz.Mislim da nije u tome problem vec kondicija i psiholoska priprema. Izlazis na teren sa izrekom lako ce mo. Menjaj fitnes trenera i spremaj se za meceve od po 5 sat na RG i WImbledonu i to dva dana za redom ako hoces nesto da napravis. I zaboravi tvoj drop shot jer su te svi procitali. Od deset takvih udaraca 6 udje u teren ali protivnik stize i dobija poen a cetiri protivnik stize ali ti izbacujes u aut.Svi sada imaju brze noge

Jednorog68

pre 14 godina

Sem odlicne igre, u poslednje vreme me vrlo impresonira Novakov drugaciji diskurs: naime, znacajno bolje sagledava svoju i tudju igru, nepretenciozno i puno zrelije.
I to je jedan od puteva kojim se stize do cilja.
Inteligentnima, a on to jeste.

Ženevljanin

pre 14 godina

@Jednorog: "Sem odlicne igre, u poslednje vreme me vrlo impresonira Novakov drugaciji diskurs: naime, znacajno bolje sagledava svoju i tudju igru, nepretenciozno i puno zrelije."
Sjajno zapažanje i to od nekoga ko je (mislim) vatreni Rafin navijač. Znači - može se i navijati i objektivno procenjivati tenisere. Ističem, zato što ima daleko više suprotnih primera. Novak je odlično sagledao šta mu je činiti da bi zaista bio ravnopravan sa prvim na svetu. S druge strane u euforiji zbog najbolje Novakove igre ove godine, dobijenog seta na šljaci protiv Rafe i ravnopravne igre u dobrom delu meča, daju se nerealne izjave, na primer tipa: "Novak je jedini koji može da pobedi Rafu". Otkud? Rafa je ove godine izgubio protiv Monfisa, Del Potra i Marija - protiv Đokovića nije. Ako se misli samo na šljaku - Novak još nije dobio nijedan od 7 mečeva (a Federer, recimo, jeste). Ukupni bilans Djokovića s Nadalom (na svim podlogama)nije bolji od Federerovog a lošiji je od Marijevog; Davidenkovog, Nalbandijanovog. To su ČINJENICE koje se ne smeju ignorisati. E sad - kad je reč o PROGNOZAMA - slobodno se može procenjivati da će Novak ove, sledeće godine, ili nikada dostići i prestići Rafu (i Rodžera), uz ili bez argumenata:-). Eto, ja mislim da će Novak pobediti Nadala već u Rimu. Kao što je @Dr House lucidno primetio, Nadal neće imati vremena za odmor i usavršavanje svoje igre, jer sledeće nedelje igra u Barseloni... (Sem ukoliko Novak ne ode na splavove.:-))

Milan

pre 14 godina

"...i zbog toga je sada najbolji". Jako bitno da si to naglasio majstore. Mislim da je Nole danas nasao igru za Rafu. Kao sto je rekao, malo vise strpljenja i fokusa i pobeda nije daleko, cak i na sljaci. Potpuno neobjektivno, ali mislim da je Novak tehnicki jedan od najboljih, a takticki definitivno izrasta u najinteligentnijeg igraca. Videlo se to i u nedavnom mecu protiv Federera.

Neutron

pre 14 godina

Ma ti si super odigrao! Stvarno su nijanse bile u pitanju. U trecem setu, na prvi Nadalov servis gem, za malo da ga dobijes. A svoj prvi servis gem si nekoliko puta imao u rukama. Cak posle svega toga, uzmes mu servis u trecem gemu.
Ja ne znam kako jos uvek,i to podosta njih, mogu da ga pljuju nakon ovog finala. Stvarno se je borio i dao sve od sebe. Pa imajte na umu da ovaj Nadal je covek koji je u poslednjih stotinjak, ne znam ni sam koliko meceva na sljaci, izgubio samo JEDAN mec! Ej, samo jedan u stotinjak meceva! A da li znate da nikada u istoriji nijednom teniseru tako nesto nije poslo za rukom? Eto, protiv toga se je Nole borio i za malo izborio. Pa komentatori na spanskoj televiziji, samo da ste ih culi, prvo pocinju podjebavacki (kao sto svi to rade uostalom)a posle gace su se tresle. Odali su svo postovanje Noletu, a i sam Rafa je odmah nakon meca rekao u interviju-u da je imao vise srece. Ajde bre ljudi, polako. Sta treba covek da uradi pa da mu odate priznanje? Dobro rece jedan hrvatski komentator na ovom sajtu, "Na Balkanu sve ce da ti oproste, ali uspeh...e to nece".

ocigledno

pre 14 godina

da Djokovic mora da poradi da fizickoj spremi,jer posle duzih poena ili gemova ne moze da dodje do daha.mogli bi u tenisu da uvedu time-out kako bi se igraci odmorili i dosli do daha :))))

Mischa

pre 14 godina

Изванредан меч. Новак мора да поправи проценат убаченог првог сервиса и онда ће уз овакву игру као данас победити Надала и на шљаци.

MM

pre 14 godina

Ono sto raduje je da se Nole vratio u formu od prosle godine. Ali isto tako pravi iste greske na cemu bi morao da poradi. Sam je rekao da je kljuc njegovog uspeha na ovom turniru bilo strpljenje i agresivnost, sto smo videli i u ovom mecu. Ali u trecem setu je hteo da skrati poene posle dugih i iscrpljujucih gemova, par glupavih drop sotova, brzopleto/olako izgubljen gem na servis pri rezultatu 2:1 u trecem setu i ode mec, bacanje reketa itd. Prosto ni po cemu Nadal nije bio bolji u samoj igri niti fizicki superioran, nego je mentalno mnogo jaci i stabilniji. To je upravo ta mala razlika sto cini Nadala brojem 1.
(MM, 19. april 2009 19:10)

no name

pre 14 godina

rafa je najbolji kad je najpotrenbije i to ga čini prvim tenisačem svijeta, ne znam ali lik igra strašno i roland garros nije uopće upitan, zapamtite kad se bude igrao 4 ili 5 set tu mu nitko ne može parirati čovjek trči kao da je tek meč počeo dok se ostali jedva vucaraju po terenu

svetlana

pre 14 godina

Nedraga Iskrice,
u engleskom jeziku momentum znaci inercija, tj sila koja te pokrece i gura "dzabe" bez daljeg dodatnog napora, tako da He's got the momentum
po ulicnom znaci :"krenulo ga"

Penelope

pre 14 godina

@shaw

Sa zadovoljstvom cu da vam objasnim kako neko moze da navija za Nadala.
Prvo, u Srbiji postoje ljudi koji su pratili tenis i pre pojave Novaka, Ane i Jelene. Njima svaka cast, ali ja sam imala svog favorita ranije. Ja za Rafu navijam godinama, mislim da je vise uzalud objasnjavati zasto neko navija za njega, tako da ne vidim ni jedan razlog zasto bi to prestala da radim i dalje. Ja ljude ne cenim po nacionalizmu ili boji koze, vec po kvalitetima koje poseduju. Tako da mi je apsolutno nebitno iz koje je zemlje neki teniser, uostalom oni tu igraju za sebe, tenis je individualan sport. Ja sam u Davis Cupu navijala i uvek cu navijati za Srbiju.
Rafa ima i previse kvaliteta i kao teniser, a pre svega kao covek, i mislim da je absurdno pitati zasto neko navija za njega.
I jos jedna vazna stvar, nije vazno ko je sa druge strane mreze. Ja sam fan Rafaela Nadala i uvek cu to biti, apsolutno mi je nebitno ko je protivnik. Jer ja navijam za Rafu zbog njega, a ne u zavisnosti od protivnika.
Nadam se da vam je jasno sada :)

Sarma

pre 14 godina

Par pitanja za navijace Nadala i ostalih stranaca (da ne duzim);
Kad nije vazno ko je odakle, zbog cega se na velikom broju turnira posle dodele pehara svira himna zemlje za koju on igra? Jeste li primetili da se na stadionima vijore zastave zemalja ucesnika? Da li znate da na nekim igralistima zastava zemlje iz koje sampion dolazi ostane podignuta do sledeceg turnira? Sta ste, ako ste uopste gledali mec, osecali u momentima dok se dizala zastava i intonirala nasa himna kad je Ana osvojila RG?
Steta za juce, uz malo srece mogla je u Monte Karlu i nasa himna da se svira na kraju. Ali , nema veze - bice toga jos, dace Bog.
Pozdrav svima

FAN

pre 14 godina

Što narod komentariše ovo kad uopste nije ni gledao meč. Kazu Nadal razbio Noleta u trecem setu. Pa da ste gledali, mogli ste vidjeti da je vrlo lako moglo biti obrnuto.
Nole samo ovako nastavi i titule ce da dodju.

Pjanovic

pre 14 godina

@nikol dž. femija
Odlican komentar i zapazanje. Ima tu dosta istine. Samo, potkrala Vam se jedna greska u vezi Boba Bimona. Bice ipak da se radi o Majku Pauelu.

Iskrica

pre 14 godina

Najlepse molim znalce-dobrovoljce da mi objasne sta je to 'momentum'.

Znam romanske jezike i znacenje same reci nije problem. Ali u tenisu ranije tog izraza nije bilo.
Sta sad predstavlja, o cemu govori?

Da li se misli na sticaj najpovoljnjih okolnosti (motivacija, dispozicija, slabost proitivnika + sreca, nesto peto)?

Pa, nema razloga da se tako i ne kaze. Hocemo li bas sve bogatstvo jezika zameniti 'dzoker' recima i osiromasiti svoj jezik 'rogobatnim' i 'dubioznim' novotarijama?

psihijatar

pre 14 godina

@ novak je igro najbolje u karijeri a nadal dobro ni blizi svoje naj igre zakljucak djokovic nije ni blizu nadala i nikad nece biti broj 2 a kamoli 1 btw pa on je prakticki 4. na svijetu.
(doktor, 19. april 2009 20:51)

Doktore, popij nesto za smirenje, kompleksi ce ti doci glave...

dr.house

pre 14 godina

@ Ženavljanin
Prošle godine je Nadal pričao o svojim treninzima u 4. mjececu. Iako ima velik broj mečeva,to je mjesec u kojem Rafa najjače radi i po cjenu da izgubi koji meč u Berceloni ili Rimu. Prioritet je Roland Garros.Intezitet treninga smanji tjedan dana prije početka Roland Garrosa te par dana prije početka turnira igra golf koji ga psihički odmara.Siguran sam da si i ti primjetio da je u top formi svake godine baš na Roland Garrosu. Rim ili Madrid nisu toliko bitni(obrati razliku na Novakov meč sa Rafom u Hamburgu i u Parizu). Bitan je Roland Garros. Siguran sam da će Rafa naći vremena da usavršava svoju igru iako nastupa na svim turnirima.Zašto? Zato što je to veliki radnik sa velikom željom da još napreduje.Što se tiče umora,Nadal tu riječ koristi svake godine,ali tek tamo oko U.S Opena i poslije.Zvijer je to Ženevljanine,zvijer!Kaže ona stara:"Sve se može kad se hoće." Očito ova stara vrijedi i u Španjolskoj.

zoran

pre 14 godina

@ Venera

Potpuno prihvatam tvoj komentar kao logican i legitiman ali mi treba dodatno objasnjenje. Kazes da postoje ovi i oni razlozi da izaberes nekog sa zemaljske kugle umesto nekog iz svoje zenlje (ako to stoji). Zasto si ti izabrala da navijas za Nadala, umesto za svog komsiju (emotivni, profesionalni ili neki drugi razlozi). Da li to vazi i za reprezentacije, dakle da li ja legitimno mogu da navijam za Trinidad i Tobago kad igraju protiv moje zemlje (ako je tvoja).
Cini mi se da objasnjenje lezi u Njegosevim stihovima "Cud je zenska smijesna rabota. Stotinu ce promeniti vjera da ucini sto joj srcu drago, ...).
Ja navijam u bezbolu za Giants-e ali mi ne bi palo na pamet da zbog njih ustanem u 3:30 ujutro kao sto sam ustao da bih gledao Novaka.

Pozdrav

Iskrica

pre 14 godina

@svetlana

Najlepse hvala!
Tek sad mi nije jasno zasto nasi sportski komentatori ne kazu bas to: "Krenulo ga."

SVI bi razumeli.

sumadinac

pre 14 godina

@nikol dz.femija-U pravu si i svaka ti cast na opsirno,realnom komentaru,a i jednorog86 i zenevevljan se lepo dopunjuju :},jedino fali onaj bucko koji se ne javlja danima.

Iskrica

pre 14 godina

@objasnjence

Puno hvala na trudu.

A evo i rezultata moje pretrage po ozbiljnim engleskim recnicima:

momentum (koren lat.)
1.moment sile ( u mehanici)
2.pobuda, motiv; pokretna sila

Dobro, neka ostane momentum, ali da se bar zna sta se podrazumeva - ovo pod 2.

Licno se 'ne lepim' za izraze koje prvi put cujem. Moram da proverim.

Vama hvala, a rezultat moje istrage neka bude poklon za trud.
Da ste mi dobrii zdravi, @objasnjence!

Venera

pre 14 godina

@ zoran

Odgovori koje trazite vec se nalaze u mom prethodnom komentaru. To sto ne mozete ili ne zelite da ih prepoznate, Vasa je stvar. Ja za ponavljanja i objasnjavanja bez kraja nemam vremena, a ni volje za raspravu sa nekim ko citira besmislice o "cudi zenskoj". Ne pomaze to sto se pozivate na Njegosa. I Njegos je (bio) covek. Dakle, nije (bio) nepogresiv.

P.S. Posto ce za ovo poslednje verovatno neko traziti objasnjenje, evo odmah kratko:
(1)Njegos je bio veliki pesnik, bio je takodje vladar i vladika, sto sve ne znaci da je u (svim) svojim shvatanjima bio u pravu.
(2) Kad god citiramo neciji stav, potrebno je uzeti u obzir i vremenski kontekst, odnosno okolnosti u momentu kad je odredjeni stav izrecen.
(3) Ovde bi dosli argumenti koji bi sustinski opovrgli samu tvrdnju (tu o "zenskoj cudi"), ali za tako nesto ne samo sto nemam vremena, vec pre svega nemam ni volje - ko sam ne razume besmislenost jedne takve tvrdnje, ne vredi mu ni govoriti.

P.S. Ne mogu da verujem kakav komentar pisem za teniski forum, LOL! Molim ipak moderatore da mu se smiluju i dozvole da ugleda svetlost dana. Hvala! :)

botomich

pre 14 godina

Predlazem clanovima ovog foruma da ne reaguju na komentare tzv. "Doktora". Radi se o pacijentu jedne ustanove koji si umislja da je Doktor. Inace, bilo bi dobro da su Ancici, i svi njihovi i nasi -ici, naravno na celu sa nasim Noletom, medju prvih 10. Samo bolesni hrvatski nacionalisti mogu svojatati spanske, svajcarske ili anglosaksonske vrhunske igrace ("Nole je prakticno cetvrti" - rece Doktor i ostade ziv) da bi na tako mizeran nacin omalovazavali Noletovu tenisku velicinu.

Dely

pre 14 godina

15390,to je dovoljno reci ubrzo ce i pet hiljada poena biti razlika,nadal spakuj kofere i odi na neko ljetovaliste kada se vratis biti ce prvi..

djon

pre 14 godina

Koliko ja znam Djokovic je treci. A vi sto se palite na hijenu sa ostrva puno govori o vama. Taj nije dobio ni set.Novak je realno broj 2! Posle Nadala.Ne znam zasto cetvrti. Novak je mogao juce dobiti Nadala. Zaista je odlucilo strplenje. Oni sto su gledali videli su. U drugom setu nadal je izgledao kao beba a tata mu je ocitao bukvicu.

Nole majstore. Znas sve. Sto vise vezbas imaces vise srece u igri, tako i nadal misli.

I LOVE NOLE

pre 14 godina

Novak je igrao super i bas se mnogo borio.Nadal je kao i uvek sve loptice vracao i da je bio bilo ko drugi s druge strane mreze on bi to resio u dva seta ali ne i protiv Novaka.Novak je sigurno iz ovoga meca izvukao pouku i na RG ce sigurno pruziti vec otpor Rafi ako Bog da.I jos nesto ne mogu da shvatim one koji kazu da je Mari bolji igrac od Novaka....pa on nikad nece biti kao Nole.

ps.NOVAK SIGURNO OVU GODINU ZAVRSAVA NA DRUGOM MESTU ZIVI BILI PA VIDELI.

A malo je falilo da zaboravim da porucim ,,DOKTORU,,da on lepo komentarise rezultate tenisera iz njihove drzave ako oni uopste i imaju neke rezultate,a da naseg junaka ostave na miru .

Nole za mene si ti najbolji i potpuno se slazem sa svim komentarima koje su poslali Svetlana,Majcek Maja ,3MAJ i drugi koji podrzavaju novaka i kad gubi.VELIKI POZDRAV:)))

raketa

pre 14 godina

Dokazao si se kao sportista po ko zna koji put, a za ovo "sada" si se dokazao i kao igrac. Zelim ti taj pogled u ocima narednih godina. Svaka cast majstore za divno popodne. Lijepo je imati neoga i navijati za njega kao da ti je rod rodjeni. U to se pretvaras.

Ženevljanin

pre 14 godina

@dr.house, @DŠ
Komentar u prilogu (ispod ---)napisao je DŠ, a ja sam ga pogrešno pripisao dr. house-u. Izvinjavam se obojici.
--------------------------
Ženevljanin je spomeno «Praznik u Rimu». Moguće, Rafa igra i u Barceloni, tako da su španjolski komentatori lijepo primjetili da ne će imati vremena da ispravi uočene nedostatke u igri.

sasa jokic

pre 14 godina

Nole igras raznovrsniji, lepsi tenis, ali je Nadal fizicki mnogo jaci. Tu je ustvari najveci problem, i sam kazes da moras da igras strpljivo, sto ce reci duze poene, ali to onda sa druge strane ide njemu u korist, jer se vise fizicki trosis! Mislim da ipak imas sanse na mastersima protiv njega, kao sto si i juce imao, da si ga brejknuo u prvom, i iskoristio cetiri gem lopte, svasta bi bilo! Medjutim obzirom da je i Rafa veliki profesionalac, i neverovatno korektan igrac, ne nerviram se mnogo kao kada gubis od drugih igraca. Mislim da ako nastavis u ovakvom ritmu, i sa voljom, koja Ti se ponovo vratila, imas velike sanse da u drugoj polovini godine stignes do broja 2. Marej jeste napredovao, ali ima On jos da uci, mozda te prestigne u prvoj polovini godine, jer branis mnogo poena, ali to ce biti privremeno! federer ide polako u istoriju, i steta je sto ga je ta cinjenica napravila dzangrizalom, pa je pokvario utisak koji je godinama nosio kao najbolji svih vremea!

Natasa

pre 14 godina

Da li neko moze da mi kaze koliko poena se dobija i gubi na turnirima masters serije po novom nacinu bodovanja, i to od prvog kola do finala.
I kako se boduje turnir u Barceloni ove godine. To nije masters 1000 turnir!?

Nasem Noletu sve cestitke i vise strpljenja sledeci put. Svaki mec se mora odigrati istim tempom i intenzitetom od prvog do poslednjeg udarca.

Samo napred!

pre 14 godina

Nadal je psihicki najstabilniji od svih i to se vidi iz aviona, ali raduje Noletov pristup. Ako nastavi ovako kako je krenuo, pasce i Nadal kao sto je pao i Federer. Nije ni on masina ako ima malo slicnosti medju njima ;)

maja

pre 14 godina

dragi moji, naucite da je ovo SPORT. Zato ne treba biti ogranicen i traziti opravdanje za poraz ili razlog za pobedu bilo koga. U sportu pobedjuje neko ko je u tom mecu/utakmici, jednostavno BOLJI. Bolji se moze biti iz raznih razloga, ali najvise doprinose rad, rad i rad. Najlepse je ipak u individualnim sportovima gde ce se uvek posle nekog vremena pojaviti Pera, Zika, iz neke zemlje i dati sve od sebe da pobedi ostale. Naci se medju 100 najboljih na svetu je ipak uspeh, jer mi ostali iz ostataka covecanstva to NE MOZEMO. Federer je dugo bio 1 na listi, dugo bio nepobediv i dosli su mladji, mladici zeljni pobede, slave, novca, para, svako ima svoj motiv. Nadal je krenuo u svoj zenit karijere i borice se da ostane tu sto duze. Sto je normalno. Decko je zaista izuzetan. Novak je talentovan, ambiciozan, i ostavimo njegovim trenerima da se bave njegovim slabostima, greskama, itd. Uz veliki napor, znoj i rad, greske se daju popraviti a vrline ojacati. Dal' ce biti 1 ove godine, sledece godine, ma to nije bitno. Bitno je da nastavi svojim putem koji je izabrao. A mi smo srecnici koji mogu da uzivaju gledajuci sve vise talentovanih igraca u sve interesantnijim mecevima. Pravi sportista je onaj koji zna prihvatiti poraz i nastaviti dalje i koji isto se zna nositi sa svojim pobedama. Navijam za Novaka, ali isto tako zelim sve najbolje i Nadalu. Sigurna sam da on ceni svakog svog suparnika pa i naseg Novaka. Bice to sve super.

Sale

pre 14 godina

Čestitke Novaku što mu je uzeo jedan set na šljaci, ne znam da li je to ikada uspeo. Malo sam se u životu bavio tenisom pa ću izneti par opažanja koja bodu oči i koja su odlučila meč - Novak je u 90% slučajeva kada je kretao na mrežu to činio sporo i zavrašavao je poen na sredini terena - na T liniji, što i mala deca koja se bave tenisom znaju da se tu nikada ne smeš naći i ne zove se uzalud taj deo terena "ničija zemlja". Svaki od tih poena (a bilo ih je dosta jer je Novak želeo da skrati poene) ga je Rafa lako prolazio pasing šotom. Tu ne pomaže ni dobar prilazni udarac, pogotovu protiv Rafe. Sa druge strane kada bi Novak stigao do mreže i skratio ugao čak i sa lošijim prilaznim udarcem, dobijao bi taj poen. Ne mogu da verujem da Vajda to ne vidi, ali iste greške je pravio i protiv Mareja u Majamiju. I druga stvar, kao što je i Novak sam rekao da bi se pobedio Nadal u meč se mora ući sa uverenjem da si bolji (bar tog dana) i da ćeš pobediti a ne "pobediću ako Rafa iskrene zglob". Ovo prvo uverenje ga je držalo samo na početku prvog i u drugom setu.

objasnjence

pre 14 godina

@Iskrica
Momentum bi trebalo da se u ovom slucaju zprevede kao nalet, zalet ili tako nesto. Novinarima je ocigledno tesko da smisljaju adekvatne izraze na srpskom kada prevode Novakove izjave (on je ovo izjavio na engleskom), lakse im da ubace englesku rec. Ponekad je i tesko zaista u duhu prevesti odredjene strane reci, prosto jer bi na srpskom trebalo upotrebiti citavu recenicu da se iskaze prava sustina pojedinih izraza. Ipak nam jezik nije toliko bogat kao sto mislim.

Info

pre 14 godina

@Natasa
Kad otvoris pdf fajl zreba na svakom turniru u dnu strane vidis ispisano koliko se dobija bodova za svaki rezultat, plus je ispisano koliko novca svako dobija za koji rezultat. Idi na oficijelni sajt ATP-a:
http://www.atpworldtour.com/tennis/3/en/draws/
Ovde imas za Montekarlo i Barselonu zrebove, otvori i pogledaj. I u buducnosti sve potrebne informacije mozes naci na oficijelnom sajtu.

valjda_ce

pre 14 godina

Svaka mu cast,stvarno mislim da je trenutno najinteligentniji teniser na svetu,neverovatna taktika i koncentracija ali nazalost tu je ta odlika nas Srba da nikada ne doteramo stvar do kraja.Ali JEDINI razlog zbog koga nije pobedio i zbog cega nije najbolji na svetu je fizicka spremnost i kondicija,videlo se da cim se umorio nije vise ni mogao da razmislja i da igra onako neverovatno pametno,tako da mu je jedina sansa da ojaca i onda ima sanse,ali svaka mu cast za sve sto je uradio,i da ne uradi nista vise i treba da budemo zadovoljni.

zorro

pre 12 godina

Kada bi i nasi silni politicari bili posveceni svome poslu,kao sto to radi Nole,ovu bi Srbiju cekala svetla buducnost!Nole ole, ovo je VELICANSTVENO!