Petak, 14.11.2008.

22:07

Jelena Janković za B92: "Sada želim Grand slem"

Izvor: Željko Èaèija

Jelena Jankoviæ za B92: "Sada želim Grand slem" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 15 godina

Svaka cast za sve sto ste uradile. Ali Jelena, zar do juce nisi davala izjave tia "grend slem mi nije bitan....". uostalom, sta je Monika Seles uradila sve u vasim godinama... krajnje je vreme da se malo ozbiljnije posvetite onome sto inace umete da radite a manje da cavrljate. sve najbolje u daljoj karijeri

Jale Dobric

pre 15 godina

Pozdrav svima!
Jeco mozes dobiti samo ono zbog cega vise na igras dobro, Grand Slam zaboravi! Nikad vise niko od nasih(bar ovo troje)nece uzeti veliki trofej!

Milena

pre 15 godina

Ma Jeca je super. Super su obe i nadam se da ce to uskoro da shvate svi teniski fanovi iz Srbije i da ako i jednu vole vise onu drugu barem postuju zbog postignutih uspeha. Super su svi nasi teniseri!!!

Bar zvan Toli

pre 15 godina

U AO si ga sestro izduvala! GS se ne zeli, on se osvaja... Nazalost neces osvojiti ni jedan GS, a i neces dugo biti ni broj 1. Kad se Sarapova vrati, i ako bude donekle u formi pocinje cerupanje na koje ste vec navikli. Nazalost.

Napred naši!

pre 15 godina

@ Triko

Nikako ne shvatam ljude koji omalovazavaju srpske teniserke Jelenu i Anu, a uzdizu u nebo Moniku Seleš (za koju ste gore u komentarima procitali kako je nezahvalna i nije se javila ni Jeleni Gencic koja je putovala iz Beograda u Novi Sad da joj drzi treninge).
Da, Monika ima 9 Gren Slemova, ali zaboravljas cenu toga - da ju je otac Karolj bukvalno terorisao tenisom, i nije mogla da sebi priusti nikakvo drugo zadovoljstvo.
Zato danas, u 35. godini zivota, kaze u intervjuu (objavljeno prosle godine u nasoj Gloriji):
"Nikad ne zelim da se udam, ne zelim da imam decu - željna sam da se naslušam Dzimija Hendriksa koliko ja hocu i kad hocu!"
E, pa džabe ti svih 9 Gren Slemova i takav zivot.
Po tu cenu tolike trofeje su mogle da imaju i Jelena i Ana, ali meni je drago što nisu, i što su normalne i uspešne na svim životnim poljima.

markoooo

pre 15 godina

jeca ce osvojiti gren slem ove godine,ako ne i au open...
a ona je i zasluzila da osvoji bar 5 gren slem titula.jeco samo naprjed...svi smo uz tebe.....
uz tebe je tvoj najveci fan marko nikolic..

Aleksandar

pre 15 godina

Slažem se sa JJ da nju i Anu treba identično voleti i podržavati. U njihovim međusobnim duelima navijam za kvalitetan i što duži meč tesnog rezultata kako bih uživao i ponosio se obema i što smo Srbi.

triko

pre 15 godina

Kad smo vec pomenuli Moniku Seles,tacno je da su njeni osecaji i vezanost za ovo podrucje diskutabilni i da je tesko da je neko smatra nasom posto odkad se vratila na teren(posle ubadanja) uzela je Americko drzavljanstvo i nikad se nije vratila ovde ni javila nikom.Sto se tice Jelene i Ane one su nase i treba svim srcem da navijamo za njih(neko vise za Jelenu,neko za Anu sto je normalno) jer ko zna kad cemo opet imati takve dve igracice.A sad bez obzira na nacionalnost da stavimo stvari na tenisko mesto.Ana i Jelena jesu vrhunske teniserke ali ipak nisu rang jedne Monike Seles koja je jedna od najvecih u istoriji,osim sto je osvojila 9 grend slemova bila je prva igracica koja je tako rano udarala loptu i koristila svaku priliku za napad(sto danas radi vecina igracica)a to pre nje nije bio slucaj.Apsolutno se ne slazem da je imala mnogo slabiju konkurenciju,samo Stefi i Aranca Sancez,jer je Stefi Graf najverovatnije najbolja igracica svih vremena i u to vreme je bila u punoj snazi a Monika Seles je redovno pobedjivala a bile su tu i druge igacice

Darko Radević

pre 15 godina

Sve čestitke Jeleni na postignutim rezultatima u 2008 godini,sa željom da joj naredna godina bude još uspešnija.Ono na šta zelim da se osvrnem i prokomentarišem je njeno potenciranje VOJLE kao osnovnog elementa svakog uspeha.Smatram da je jako važno da svi koji naprave značajniji uspeh u bilo kojoj sveri života rade to isto.Sve to sa ciljem da promenimo kolektivnu svest u kojoj je i dalje prisutan pogrešan sistem vrednosti.Naime,da bi postali uspešna nacija mora većini postati jsno da su VOLJA i LJUBAV PREMA RADU ključ svakog uspeha.Dakle,razvijajmo požrtvovanje i postaćemo USPEŠNA NACIJA.Do tada čemo imati samo uspešne pojedince!

Sremica

pre 15 godina

@ Baki

To sto se Monika nikad nije javila srpskom treneru koji je postavio na noge nema veze sa tim da li ima svoj sajt. Nije bila ni luda ni gluva da ne zna da smo svi u Srbiji navijali za nju.
A ima svoj sajt i ona naravno, nego niste upoznati.
Moja generacija, od Bobe Zivojinovica do Monike jeste gledala njihove vaznije meceve - nije bilo kao danas kablovske tv, ali ja imam snimak na svojoj video kaseti kad je Boba pobedio Mekinroa u Australiji, i licno sam gledala kad je Monika posle napada Parhea sela na teren placuci u narucju telohranitelja; kao da sad gledam kako ga izvode iz uzasnute publike.
Secam se i zajedljivih komentara jedne francuske novinarke, koja joj se narugala da je to patetika i da joj nije bilo nista; a mi smo ovde plakali i brinuli, sve zivo je pisalo i govorilo o tome.
Pa, ko je ispao čovek?

Baki

pre 15 godina

@ Sremica

Pa dobro, eto, otišla je i nije se korektno ponela prema onima koji su joj pomogli, i šta mi tu možemo? Nećemo je valjda mrzeti? Otišla je i daleko joj lepa kuća. Zato sada imamo ovo troje kojima se toliko ponosimo, a vidim da polako stasavaju i njihovi naslednici. Sve što možemo jeste da ih podržavamo i volimo kad već ne možemo nikako da im pomognemo.

Doduše, ova deca danas imaju svoje sajtove preko kojih komuniciraju sa navijačima i osećaju koliko su voljeni. Kad god su u mogućnosti oni dođu da obiđu svoju zemlju i malo se druže sa svojim zemljacima, kao što je to nedavno učinila Jelena, a i Ana je čini mi se trenutno u Srbiji. Rekla je da će ovde da provede odmor pošto joj je dečko zauzet:-). Takođe, svesni su i činjenice da se bar trećina Srbije budi u tri noću ako treba da ih gleda kad igraju na raznim turnirima po svetu i znaju da se mi više nerviramo kada loše igraju nego oni sami. To nije bio slučaj u vreme Monike Seleš. Imali smo prvi i drugi program do 10 uveče i ajde ćao. Kakav crni Australian ili US Open ne daj Bože! Samo su nam prikazivali dodelu pehara koju im pošalju stranci i to je to.

E sada, ne znam kako bi postupila Monika da je mogla da prima ovakve poruke navijača na sajtu kao što primaju ova deca danas. Ko zna. Jeste, u pravu ste, majka joj se zvala Ester. Ipak, neko joj je bio Srbin. Da li mamina ili tatina baba ili deda.

U svakom slučaju, trebalo bi da volimo ono što nam je Bog dao! Da li smo to i zaslužili pitam se čitajući raznorazne zajedljive komentare koje su ljudi pisali nakon poraza ili intervjua naših najboljih tenisera? Možda i jesmo. Takvih komentara je ipak bilo manje :-)

Sremica

pre 15 godina

@ Novosadjanin, Baki
Sramota je da ne znate sta je Jelena Gencic ucinila za Moniku Seles, kao i za druge tenisere. Potrazite je u imeniku pa je pitajte. Jucerasnji link nije dobro odstampan da biste procitali intervju sa njom na www.svevesti.com. Zato evo samo dva kljucna odgovora:
" Da li se selektori reprezentacije Srbije, Obradović i Vraneš, konsultuju s Vama?
- Ne. Iskreno rečeno, ja to i izbegavam (smeh). Jako smo čudna nacija. Neverovatni. Svi mislimo da sve znamo. S druge strane, kad me Monika Seleš nijednom nije pozvala otkako je otišla iz Jugoslavije, šta da tražim od drugih. Godinama sam je trenirala, jedan dan je ona dolazila u Beograd, drugi ja u Novi Sad. Četiri godine sam nju i Gorana Ivaniševića vodila na sve moguće turnire u Evropi i Americi.
Da li vas je i Ivanišević zaboravio?
- Nije, kao ni Iva Majoli, koja je osvojila Rolan Garos u vreme Tuđmanove vladavine. Nju sam poslala kod Nika Bolitijerija. Njen otac, taksista, rekao mi je: Jelena, stalno govorite da mi je kćerka vanserijski talenat, ali nemam novac da joj pomognem. I šta sam mogla već da pozovem Bolitijerija i kažem mu da je prihvati. Prihvatio je celu porodicu. Kad je počelo rasturanje Jugoslavije, Stanko Majoli me je pozvao iz Amerike i rekao: Jelena, čujemo šta se dešava, gledamo televiziju, ali šta god da vam zatreba, novac, bilo šta, samo nam se obratite."
P.S. Monikina mama Ester je takodje Madjarica, kao i tata Karolj, i Monika nema srpske nacionalnosti. Zato je uzela americki pasos i igrala za Ameriku, pa onda posle uzela i madjarski pasos. Srpske dokumente nema niti dolazi u Srbiju.
To je realnost.
A mi i bez nje, hvala Bogu, imamo u Srbiji svoje divne tenisere, i imamo cime da se ponosimo i da se ne kitimo tudjim perjem.

Baki

pre 15 godina

Pa eto, ja bih da se malo ispravim. Ovo nije samo najbolja godina u istoriji srpskog ženskog tenisa, već i muškog. Masters u Šangaju je održan kasnije, pa nismo imali konačne rezultate Novaka i Nenada koji su, i da nisu osvojili masters, zaista impresivni.

Da, sećam se Monike Seleš. Pripadam generaciji koja je imala sreće da uživa u njenoj igri. Monika je bila sjajna teniserka. Pa ona je sa 16 godina osvojila svoj prvi GS! Međutim, nje nema u mom tekstu jer mi tek dve godine nastupamo kao Srbija, a Monika je igrala za SFRJ. Inače, njoj je otac Mađar a majka Srpkinja. Znači, ona nije čista Mađarica. A i kakve veze ima šta je. Ona je igrala pod zastavom države u kojoj živi i u kojoj je rođena, i to je radila pošteno. Doduše, moram priznati da je ona od konkurencije imala samo Štefi Graf i malčice Aranču Sančez, dok su Navratilova i Kris Evert bile na zalasku karijere. Posle se pojavila i Martina Hingis, a Monika je dobila nož u leđa, i užas. A pogledajte sada konkurenciju. Bilo koja od osam igračica koje su igrale u Dohi mogla je da osvoji taj turnir. Toliko je konkurencija danas jaka. Ali najviše motiva imale su Venus i Vera, i pobedila je Venus na iskustvo.

U izvesnoj meri razumem Monikinu odluku da ode u Ameriku. Šta da radi mlada ambiciozna teniserka u usponu karijere? Da li da igra pod zastavom države koja je u raspadu i koja više ne postoji? Pod kojom zastavom? Ipak su to neke odluke lične prirode u nesrećnim vremenima i uopšte je ne osuđujem.

Od 12. minuta u intervjuu koji je imala na turniru u Moskvi posle prvog meča Jelena je odgovorila na provokativno pitanje jedne novinarke gde smatra da je njen dom, i da na Floridi boravi samo kad ima turnire na amerčkom kontinentu i radi priprema, a to što pišu svetski mediji je njihov problem. Ona je svoje rekla (http://vision.rambler.ru/users/genaval/1/34/). A i gde ovde da se priprema? Možda u bazenu na 11. aprilu? Ili pak Ana? A pitanje je da li bi uopšte i mogle da nađu slobodnih termina od novopečenih snobova koji se ne sklanjaju sa tih teniskih terena.

Takođe, Ana Ivanović je na isto tako provokativno pitanje jednog Švajcarca postoji li mogućnost da igra za Fed kup tim Švajcarske odgovorila da "ona, iako joj je lepo u Švajcarskoj igra za svoju Srbiju i da u februaru imaju jedan težak meč, i da se nada da će one jednog dana osvojiti Fed kup, i da joj je zadovoljstvo da igra za svoju zemlju" (http://www.youtube.com/watch?v=2UW6lcetlS8&feature=related).

Svaka čast obema. Vole svoju zemlju, a mogu da biraju za koju će da igraju. A pravo da vam kažem i ja bih radije da sam sada na nekom malo boljem mestu bez obzira na svoj patriotizam. Inače, i ja vučem poreklo iz Vojvodine, nisam nacionalista već demokrata i zalažem se za toleranciju.

novosadjanin

pre 15 godina

@Bosiljka

Da li biste nam pojasnili kada je to Jelena Genčić trenirala Moniku? ;)
Tata Karolj je trenirao Moniku do odlaska u USA, u Bolitijerijev kamp. A u USA su prešli 1996. (Monika nije imala ni punih 13 god).

Nije lepo govoriti neistinu.

Druga je stvar što je gospođa Genčić bila trener reprezentacije, ali je njen uticaj na razvoj teniserki iz reprezentacije bio otprilike koliko i "uticaj gama zraka na sablasne nevene" jer su se vidjale par dana godišnje. :)

Bosiljka

pre 15 godina

@ Novosadjanin

Ovo je merodavno, sta kaze Jelena Gencic koja je svakodnevno cetiri godine trenirala Moniku Seles - koja, od kada je otisla iz Jugoslavije, nije joj se nijednom javila!Sramota.
A porodica Ive Majoli, koju je takodje trenirala i poslala je kod Boletijerija, je u sred rata pozvala da pita kako je, i da li joj nesto treba.
Njima svaka cast.


http://209.85.129.132/search?q=cache:szGy3iG6QC4J:www.svevesti.com/%3Fl%3Dsr%26a%3D28006+Jelena+gencic+rodjena+je&hl=sr&ct=clnk&cd=1

novosadjanin

pre 15 godina

@Bosiljka
"...Monika Seleš jeste odrasla u SFRJ, ali je kao Madjarica igrala, bas kao i sjajni Hrvat Goran Prpic, za reprezentaciju jer je tada ovde zivela; tacnije nije ranije mogla da dobije americki pasos a od madjarskog u to vreme ne bi imala nikakve koristi."
Poštovana,
(ne mogu sa Vama "na ti", u Novom Sadu smo drugačije vaspitani ;)
Poenta moga teksta je da je Monika Seleš DALEKO BOLJA teniserka od Ane i Jelene (po titulama, a naročito kada se uporede uzrasti). O tome je reč, pre svega.
Dakle, odrasla je u Novom Sadu koji i sada postoji, u Vojvodini koja i sada postoji i, konačno, u Srbiji koja i sada postoji. I otkud vam saznanje da nije mogla dobiti USA pasoš? Smešno.
Drugo, ona jeste Mađarica, ali zar se doprinos narodnosti (nacionalnih manjina) računa drugačije ili, nedaj bože, nikako?
Čije pasoš(e) ima Čavić?
Jesu li Lenđer i Silađi Srbi?
Aloooo?
I gde se nalaze Bazel i Bradenton, "patriotska" mesta boravka Ane i Jelene?
Biće da u Subotici, Svrljigu, Novom Pazaru ili Blacu - ne valja vazduh? :)

Bosiljka

pre 15 godina

@ Novosadjanin
Zasto si tako zajedljiv, i sjajne srpske teniserke nazivas "SrBkinjama"?!
Anči i Jeca jesu Srpkinje, hvala Bogu.
Monika Seleš jeste odrasla u SFRJ, ali je kao Madjarica igrala, bas kao i sjajni Hrvat Goran Prpic, za reprezentaciju jer je tada ovde zivela; tacnije nije ranije mogla da dobije americki pasos a od madjarskog u to vreme ne bi imala nikakve koristi.
Onda je uzela prvo americko drzavljanstvo i igrala za Ameriku, a prosle godine je uzela madjarski pasoš.
Mi smo je svi u Srbiji voleli i poštovali, navijali za nju svim srcem - to svako pošten zna.
Ali, zar smo mi krivi sto nikad ne dolazi u Srbiju i nema veze s njom?!
Ocito je ne oseca svojom zemljom; zato ovo je zemlja Ane Ivanovic i Jelene Jankovic koje su jasno rekle da se nikad nece odreci srpskog pasoša, niti igrati pod tudjom zastavom.
Hvala im.

novosadjanin

pre 15 godina

@Baki
"I sada kada pogledate ove uspehe shvatićete da je 2008. godina bila najuspešnija godina u istoriji srpskog ženskog tenisa..."
Možda.
Ali hajde da ukapirate da vrhunski tenis na ovim prostorima (da, u Srbiji!) ne počinje ni Anom ni Jelenom.
Jedna devojka je sa 23 godine (kao sada J.J.!) osvojila 9 (DEVET) Grand Slam-ova. A u karijeri je učestvovala čak u 13 GS finala! (Sa nepunih 17 god. je osvojila French Open!).
I nije mesto No1 držala "dva petka" već malo duže.
Naravno, to je NAJVEĆA TENISERKA, do sada, sa ovih prostora. Naša novosađanka - Monika Seleš.
No, izgleda da su komentatori na ovom blogu ili premladi ili imaju pamćenje kao dvodnevno pile. Ili ne vole one igračice koje nisu SrBkinje? ;)

Mane

pre 15 godina

@Teniserka
Nisam napisao da je rekla sva četiri "grend slema" u jednoj godini. Napisao sam tačno ono što je rekla - "želim ne jedan, nego sva četiri..." Ali, ti ne možeš ni da pročitaš i zapamtiš šta neko piše, jer si zaslepljena Jelenom. Vi postajete, blago rečeno, sekta. Niko više neće smeti bilo šta da kaže što se vama ne sviđa, biće "zgažen" (zgazi ih Jeco sve, lutko i lepotice naša). Da niste preterali u svemu?

Teniserka

pre 15 godina

Mane,

da te zloba nije sprecila u tome, razumeo bi da Jelena nije rekla da zeli da osvoji sva cetiri Gren Slema odjednom - nego da kao sportista ima zelju da ih osvoji sve u svojoj karijeri, kao i svaki teniser.
A, inace, neznalice ne znaju da osvojiti Gren Slem znaci osvojiti sva cetiri turnira iz te serije, ali u istoj godini - a to je poslednja postigla Stefi Graf.

Mane

pre 15 godina

Dobro sam čuo - Jelena kaže da ne želi jedan, nego sva četiri "grend slema", jer to, kaže, može, sazrela je potpuno i "danas sam najkompletnija teniserka na svetu..." Ostajem bez reči, a da to nisam čuo iz njenih usta, ne bih verovao.

Jasmina

pre 15 godina

Za realistu:

"Đoković je u prvom gemu trećeg seta odmah imao priliku za brejk, koju nije uspeo da iskoristi pa je to bilo novo razočarenje za našeg tenisera koji je u ovom meču većinu poena odigrao veoma strpljivo, ali na kraju često nije uspevao da ih 'izgura' do kraja i osvoji."

Vec sam jednom prilikom napisala da nije na autorima clanaka da iznose svoje misljenje vec samo cinjenice, iako je sigurno da svakom teniseru tesko pada izgubljen gem, set, mec. Moderatori nisu objavili taj moj komentar. Toliko o slobodi govora.

Puno uspeha svim nasim teniserima u 2009-oj! A Novaku, Zimonjicu i Nestoru zelim da sutra pobede! :))

Grom

pre 15 godina

@ Realista

kazes "veruj mi ja sam fan Ane Ivanovic"... pa sve je toliko nepristrasno da to do sada nismo zakljucili, ha, ha, ha...
Prvi si toliko ruznih komentara napisao o Jeci, da je to sramota i jos se javljas opet.
Napred Jelena!

Petar

pre 15 godina

Čestitke Jeleni, ali da Teniski savez Srbije (onaj živojinović) nikada Anu nije ni pomenuo (ni kad je bila prva na listi ni kad je osvojila RG), to je činjenica. Tog čoveka trebalo bi smeniti, nema srednju školu.

realista

pre 15 godina

@Komentar
Ni ja nisam bash presrecan zbog mnogih komentara koje ovde mogu da procitam, ali ipak postoji nesto sto se zove sloboda misljenja i sloboda govora.
To sto se u mnogim komentarima izmedju redova moze osetiti mrznja ili ironija je druga stvar.
Ali voleo bih da mi nadjes jedan jedini vulgarni komentar koji je objavljen na ovom sajtu. Jednostavno neces ga naci. S druge strane svaka laz se jednostavno moze tretirati kao losa obavestenost autora koji tu laz iznese u svom komentaru.
Dakle bez obzira na sve mislim da urednistvo i moderatori ovog sajta odlicno rade svoj posao, bar kada su u pitanju komentari citaoca.
To sto ti predlazes se zove cenzura slobode govora, a ta cenzura je nestala sa dolaskom demokratije u ovu zemlju.
Normalno da svaka dobra stvar sa sobom nosi i nesto lose, ali pokusaj da se naviknes na to. Ne moze i ne mora svako da voli Anu ili Jelenu i ima pravo da iznese to u svom komentaru.
Dok god su ti komentari pristojni i civilizovani - urednici su duzni da ih objavljuju.
Ti jedino mozes da ignorises i preskaces komentare koji ti se ne svidjaju, ili da odgovoris autoru i pokusas da ga uveris da gresi.
Veruj mi i ja sam Anin navijac, ali da je na ovom sajtu prisutna cenzura ne bi ga ni posecivao.
Dakle samo mogu da cestitam urednicima i moderatorima na dobrom obavljanju svog posla.

qwerty

pre 15 godina

Ovu Jeleninu izjavu treba cuvati negde u arhivi kako bi u svakom trenutku mogli da uputimo linkom ka njoj one koji krenu da pluju po jednoj od ove dve teniske kraljice.

tomkarlo

pre 15 godina

Bravo JJ. Imaš pravo da ostvariš sve ciljeve i snove koje poželiš i mi možemo samo da te sportski podržimo.
A Baki je napisao šlanak koji ne može da se pročita od profesionalaca.

Komentar

pre 15 godina

Nadam se da ce i urednistvo i moderatori b92 dobro procitati ovu Jeleninu izjavu o Ani i da ce se najzad opametiti i prestati da objavljuju pljuvacke, zle i pakosne (da ne pominjem vulgarne i one koje iznose lazi) komentare na Anin racun. Poslednjih dana je bilo odvratno citati vas sajt, toliko mrznje prema Ani ste pustili u virtuelni svet da je to strasno! Treba da se stidite, a odgovoran za tu sramotu da snosi posledice!

Ivan Drago

pre 15 godina

Da nema tebe i Ane,trebalo bi vas izmisliti....zelim vam od sveg srca da slijedece godine sve Grend Slemove izmedju sebe podijelite...po dva svakoj,a koje ce te,to se vec na terenu "dogovorite",srecno vam bilo ubuduce i jedno veliko HVALA za ovu godinu.

Baki

pre 15 godina

Svaka tebi čast curo! A i Ani. Apsolutno si u pravu!

'Ajde da pogledamo stvari ovako:

Jedine dve Srpkinje u prvih 5 na WTA listi osvojile su ove godine ukupno 7 turnira:
Indian Wells (I) - AI
Rim (I) - JJ
Roland Garros (GS) - AI
Peking (II) - JJ
Štutgart (II) - JJ
Moskva (I) - JJ
Linc (II) - AI

Igrale su u finalu:
Australian Open (GS) - AI
Miami (I) - JJ,
US Open (GS) - JJ

Igrale u polufinalu:
Sydney (II) - JJ
Berlin - AI
Cirih (II) - AI
Roland Garros (GS) - JJ
Australian Open (GS) - JJ
Indian Wells (I) - JJ
Doha (YEC) - JJ

Nadam se da mi nešto nije promaklo. Četvrtfinala i da ne pominjemo. A to podrazumeva ulazak među 8 najboljih na turniru.

Zatim, dve Srpkinje imaju zajedno 8167 bodova, znači više nego dve najbolje plasirane Amerikanke zajedno (7138) ili više nego dve najbolje plasirane Ruskinje zajedno (7480). Prva i peta igračica sveta imaju više bodova nego druga i treća zajedno (7683).

Dalje, kada pogledate da se prva najbolje plasirana Amerikanka posle Venus i Serene, Lindzi Davenport, nalazi na 36. mestu, Betani Matek na 39. i Džil Krejbas na 66. mestu, shvatićete da su Venus i Serena pod konstantim pritiskom američke javnosti i moraju da igraju, iako su već na zalasku karijere, samo zato što se u Americi godišnje igra mali milion turnira i na šta bi to ličilo da ih reprezentuju tamo trideset i neka ili šezdeset i neka. To kod njih dve stvara mrzovolju i nije ni čudo što Serena njihovim novinarima pokazuje srednji prst. Venus svaka čast na držanju. Da je neka Amerikanka koja do sada nije osvojila niti jedan GS završila godinu na prvom mestu WTA liste niko ne bi sporio da je to zaslužila, ali Srpkinja... Strašno!

I sada kada pogledate ove uspehe shvatićete da je 2008. godina bila najuspešnija godina u istoriji srpskog ženskog tenisa, a pritom su sve te uspehe postigle samo dve devojke (uz mali milion povreda i nedaća) po kojima se neviđeno pljuvalo po stranicama raznih sajtova i u komentarima, pa i ovde. 'Ajde da shvatimo strance da pljuju po našima. Oni ne mogu da pojme da su dve cure koje potiču iz ove, za njih balkanske vukoje.... u stanju da postignu ovoliko. Ali nije mi jasno da mi to radimo?! To se graniči sa ludilom. Pitam se šta neki od autora ovde ispisanih komentara hoće? Ma ima bre da ih ljubite obe bez obzira na to koja je kome draža!!! Iz godine u godinu sve su bolje i sve više i više turnira osvajaju. Mi nemamo Ajfelovu kulu, amfiteatar iz doba starog Rima, Empajer Stejt Bilding, Big Bena, ali imamo JELENU i ANU! Kapu dole! Svaka čast cure! Ako ikada dođete da čitate ove stranice, ne obazirite se na budalaštine koje u njima nađete. To su poruke paćenika kojima je potrebna uteha pošto im je teško sa samima sobom pa moraju negde da pronađu ventil.

Srećno cure u 2009.

Baki

pre 15 godina

Svaka tebi čast curo! A i Ani. Apsolutno si u pravu!

'Ajde da pogledamo stvari ovako:

Jedine dve Srpkinje u prvih 5 na WTA listi osvojile su ove godine ukupno 7 turnira:
Indian Wells (I) - AI
Rim (I) - JJ
Roland Garros (GS) - AI
Peking (II) - JJ
Štutgart (II) - JJ
Moskva (I) - JJ
Linc (II) - AI

Igrale su u finalu:
Australian Open (GS) - AI
Miami (I) - JJ,
US Open (GS) - JJ

Igrale u polufinalu:
Sydney (II) - JJ
Berlin - AI
Cirih (II) - AI
Roland Garros (GS) - JJ
Australian Open (GS) - JJ
Indian Wells (I) - JJ
Doha (YEC) - JJ

Nadam se da mi nešto nije promaklo. Četvrtfinala i da ne pominjemo. A to podrazumeva ulazak među 8 najboljih na turniru.

Zatim, dve Srpkinje imaju zajedno 8167 bodova, znači više nego dve najbolje plasirane Amerikanke zajedno (7138) ili više nego dve najbolje plasirane Ruskinje zajedno (7480). Prva i peta igračica sveta imaju više bodova nego druga i treća zajedno (7683).

Dalje, kada pogledate da se prva najbolje plasirana Amerikanka posle Venus i Serene, Lindzi Davenport, nalazi na 36. mestu, Betani Matek na 39. i Džil Krejbas na 66. mestu, shvatićete da su Venus i Serena pod konstantim pritiskom američke javnosti i moraju da igraju, iako su već na zalasku karijere, samo zato što se u Americi godišnje igra mali milion turnira i na šta bi to ličilo da ih reprezentuju tamo trideset i neka ili šezdeset i neka. To kod njih dve stvara mrzovolju i nije ni čudo što Serena njihovim novinarima pokazuje srednji prst. Venus svaka čast na držanju. Da je neka Amerikanka koja do sada nije osvojila niti jedan GS završila godinu na prvom mestu WTA liste niko ne bi sporio da je to zaslužila, ali Srpkinja... Strašno!

I sada kada pogledate ove uspehe shvatićete da je 2008. godina bila najuspešnija godina u istoriji srpskog ženskog tenisa, a pritom su sve te uspehe postigle samo dve devojke (uz mali milion povreda i nedaća) po kojima se neviđeno pljuvalo po stranicama raznih sajtova i u komentarima, pa i ovde. 'Ajde da shvatimo strance da pljuju po našima. Oni ne mogu da pojme da su dve cure koje potiču iz ove, za njih balkanske vukoje.... u stanju da postignu ovoliko. Ali nije mi jasno da mi to radimo?! To se graniči sa ludilom. Pitam se šta neki od autora ovde ispisanih komentara hoće? Ma ima bre da ih ljubite obe bez obzira na to koja je kome draža!!! Iz godine u godinu sve su bolje i sve više i više turnira osvajaju. Mi nemamo Ajfelovu kulu, amfiteatar iz doba starog Rima, Empajer Stejt Bilding, Big Bena, ali imamo JELENU i ANU! Kapu dole! Svaka čast cure! Ako ikada dođete da čitate ove stranice, ne obazirite se na budalaštine koje u njima nađete. To su poruke paćenika kojima je potrebna uteha pošto im je teško sa samima sobom pa moraju negde da pronađu ventil.

Srećno cure u 2009.

Ivan Drago

pre 15 godina

Da nema tebe i Ane,trebalo bi vas izmisliti....zelim vam od sveg srca da slijedece godine sve Grend Slemove izmedju sebe podijelite...po dva svakoj,a koje ce te,to se vec na terenu "dogovorite",srecno vam bilo ubuduce i jedno veliko HVALA za ovu godinu.

Komentar

pre 15 godina

Nadam se da ce i urednistvo i moderatori b92 dobro procitati ovu Jeleninu izjavu o Ani i da ce se najzad opametiti i prestati da objavljuju pljuvacke, zle i pakosne (da ne pominjem vulgarne i one koje iznose lazi) komentare na Anin racun. Poslednjih dana je bilo odvratno citati vas sajt, toliko mrznje prema Ani ste pustili u virtuelni svet da je to strasno! Treba da se stidite, a odgovoran za tu sramotu da snosi posledice!

qwerty

pre 15 godina

Ovu Jeleninu izjavu treba cuvati negde u arhivi kako bi u svakom trenutku mogli da uputimo linkom ka njoj one koji krenu da pluju po jednoj od ove dve teniske kraljice.

tomkarlo

pre 15 godina

Bravo JJ. Imaš pravo da ostvariš sve ciljeve i snove koje poželiš i mi možemo samo da te sportski podržimo.
A Baki je napisao šlanak koji ne može da se pročita od profesionalaca.

realista

pre 15 godina

@Komentar
Ni ja nisam bash presrecan zbog mnogih komentara koje ovde mogu da procitam, ali ipak postoji nesto sto se zove sloboda misljenja i sloboda govora.
To sto se u mnogim komentarima izmedju redova moze osetiti mrznja ili ironija je druga stvar.
Ali voleo bih da mi nadjes jedan jedini vulgarni komentar koji je objavljen na ovom sajtu. Jednostavno neces ga naci. S druge strane svaka laz se jednostavno moze tretirati kao losa obavestenost autora koji tu laz iznese u svom komentaru.
Dakle bez obzira na sve mislim da urednistvo i moderatori ovog sajta odlicno rade svoj posao, bar kada su u pitanju komentari citaoca.
To sto ti predlazes se zove cenzura slobode govora, a ta cenzura je nestala sa dolaskom demokratije u ovu zemlju.
Normalno da svaka dobra stvar sa sobom nosi i nesto lose, ali pokusaj da se naviknes na to. Ne moze i ne mora svako da voli Anu ili Jelenu i ima pravo da iznese to u svom komentaru.
Dok god su ti komentari pristojni i civilizovani - urednici su duzni da ih objavljuju.
Ti jedino mozes da ignorises i preskaces komentare koji ti se ne svidjaju, ili da odgovoris autoru i pokusas da ga uveris da gresi.
Veruj mi i ja sam Anin navijac, ali da je na ovom sajtu prisutna cenzura ne bi ga ni posecivao.
Dakle samo mogu da cestitam urednicima i moderatorima na dobrom obavljanju svog posla.

Bosiljka

pre 15 godina

@ Novosadjanin
Zasto si tako zajedljiv, i sjajne srpske teniserke nazivas "SrBkinjama"?!
Anči i Jeca jesu Srpkinje, hvala Bogu.
Monika Seleš jeste odrasla u SFRJ, ali je kao Madjarica igrala, bas kao i sjajni Hrvat Goran Prpic, za reprezentaciju jer je tada ovde zivela; tacnije nije ranije mogla da dobije americki pasos a od madjarskog u to vreme ne bi imala nikakve koristi.
Onda je uzela prvo americko drzavljanstvo i igrala za Ameriku, a prosle godine je uzela madjarski pasoš.
Mi smo je svi u Srbiji voleli i poštovali, navijali za nju svim srcem - to svako pošten zna.
Ali, zar smo mi krivi sto nikad ne dolazi u Srbiju i nema veze s njom?!
Ocito je ne oseca svojom zemljom; zato ovo je zemlja Ane Ivanovic i Jelene Jankovic koje su jasno rekle da se nikad nece odreci srpskog pasoša, niti igrati pod tudjom zastavom.
Hvala im.

Teniserka

pre 15 godina

Mane,

da te zloba nije sprecila u tome, razumeo bi da Jelena nije rekla da zeli da osvoji sva cetiri Gren Slema odjednom - nego da kao sportista ima zelju da ih osvoji sve u svojoj karijeri, kao i svaki teniser.
A, inace, neznalice ne znaju da osvojiti Gren Slem znaci osvojiti sva cetiri turnira iz te serije, ali u istoj godini - a to je poslednja postigla Stefi Graf.

Grom

pre 15 godina

@ Realista

kazes "veruj mi ja sam fan Ane Ivanovic"... pa sve je toliko nepristrasno da to do sada nismo zakljucili, ha, ha, ha...
Prvi si toliko ruznih komentara napisao o Jeci, da je to sramota i jos se javljas opet.
Napred Jelena!

Petar

pre 15 godina

Čestitke Jeleni, ali da Teniski savez Srbije (onaj živojinović) nikada Anu nije ni pomenuo (ni kad je bila prva na listi ni kad je osvojila RG), to je činjenica. Tog čoveka trebalo bi smeniti, nema srednju školu.

Baki

pre 15 godina

Pa eto, ja bih da se malo ispravim. Ovo nije samo najbolja godina u istoriji srpskog ženskog tenisa, već i muškog. Masters u Šangaju je održan kasnije, pa nismo imali konačne rezultate Novaka i Nenada koji su, i da nisu osvojili masters, zaista impresivni.

Da, sećam se Monike Seleš. Pripadam generaciji koja je imala sreće da uživa u njenoj igri. Monika je bila sjajna teniserka. Pa ona je sa 16 godina osvojila svoj prvi GS! Međutim, nje nema u mom tekstu jer mi tek dve godine nastupamo kao Srbija, a Monika je igrala za SFRJ. Inače, njoj je otac Mađar a majka Srpkinja. Znači, ona nije čista Mađarica. A i kakve veze ima šta je. Ona je igrala pod zastavom države u kojoj živi i u kojoj je rođena, i to je radila pošteno. Doduše, moram priznati da je ona od konkurencije imala samo Štefi Graf i malčice Aranču Sančez, dok su Navratilova i Kris Evert bile na zalasku karijere. Posle se pojavila i Martina Hingis, a Monika je dobila nož u leđa, i užas. A pogledajte sada konkurenciju. Bilo koja od osam igračica koje su igrale u Dohi mogla je da osvoji taj turnir. Toliko je konkurencija danas jaka. Ali najviše motiva imale su Venus i Vera, i pobedila je Venus na iskustvo.

U izvesnoj meri razumem Monikinu odluku da ode u Ameriku. Šta da radi mlada ambiciozna teniserka u usponu karijere? Da li da igra pod zastavom države koja je u raspadu i koja više ne postoji? Pod kojom zastavom? Ipak su to neke odluke lične prirode u nesrećnim vremenima i uopšte je ne osuđujem.

Od 12. minuta u intervjuu koji je imala na turniru u Moskvi posle prvog meča Jelena je odgovorila na provokativno pitanje jedne novinarke gde smatra da je njen dom, i da na Floridi boravi samo kad ima turnire na amerčkom kontinentu i radi priprema, a to što pišu svetski mediji je njihov problem. Ona je svoje rekla (http://vision.rambler.ru/users/genaval/1/34/). A i gde ovde da se priprema? Možda u bazenu na 11. aprilu? Ili pak Ana? A pitanje je da li bi uopšte i mogle da nađu slobodnih termina od novopečenih snobova koji se ne sklanjaju sa tih teniskih terena.

Takođe, Ana Ivanović je na isto tako provokativno pitanje jednog Švajcarca postoji li mogućnost da igra za Fed kup tim Švajcarske odgovorila da "ona, iako joj je lepo u Švajcarskoj igra za svoju Srbiju i da u februaru imaju jedan težak meč, i da se nada da će one jednog dana osvojiti Fed kup, i da joj je zadovoljstvo da igra za svoju zemlju" (http://www.youtube.com/watch?v=2UW6lcetlS8&feature=related).

Svaka čast obema. Vole svoju zemlju, a mogu da biraju za koju će da igraju. A pravo da vam kažem i ja bih radije da sam sada na nekom malo boljem mestu bez obzira na svoj patriotizam. Inače, i ja vučem poreklo iz Vojvodine, nisam nacionalista već demokrata i zalažem se za toleranciju.

Sremica

pre 15 godina

@ Baki

To sto se Monika nikad nije javila srpskom treneru koji je postavio na noge nema veze sa tim da li ima svoj sajt. Nije bila ni luda ni gluva da ne zna da smo svi u Srbiji navijali za nju.
A ima svoj sajt i ona naravno, nego niste upoznati.
Moja generacija, od Bobe Zivojinovica do Monike jeste gledala njihove vaznije meceve - nije bilo kao danas kablovske tv, ali ja imam snimak na svojoj video kaseti kad je Boba pobedio Mekinroa u Australiji, i licno sam gledala kad je Monika posle napada Parhea sela na teren placuci u narucju telohranitelja; kao da sad gledam kako ga izvode iz uzasnute publike.
Secam se i zajedljivih komentara jedne francuske novinarke, koja joj se narugala da je to patetika i da joj nije bilo nista; a mi smo ovde plakali i brinuli, sve zivo je pisalo i govorilo o tome.
Pa, ko je ispao čovek?

Sremica

pre 15 godina

@ Novosadjanin, Baki
Sramota je da ne znate sta je Jelena Gencic ucinila za Moniku Seles, kao i za druge tenisere. Potrazite je u imeniku pa je pitajte. Jucerasnji link nije dobro odstampan da biste procitali intervju sa njom na www.svevesti.com. Zato evo samo dva kljucna odgovora:
" Da li se selektori reprezentacije Srbije, Obradović i Vraneš, konsultuju s Vama?
- Ne. Iskreno rečeno, ja to i izbegavam (smeh). Jako smo čudna nacija. Neverovatni. Svi mislimo da sve znamo. S druge strane, kad me Monika Seleš nijednom nije pozvala otkako je otišla iz Jugoslavije, šta da tražim od drugih. Godinama sam je trenirala, jedan dan je ona dolazila u Beograd, drugi ja u Novi Sad. Četiri godine sam nju i Gorana Ivaniševića vodila na sve moguće turnire u Evropi i Americi.
Da li vas je i Ivanišević zaboravio?
- Nije, kao ni Iva Majoli, koja je osvojila Rolan Garos u vreme Tuđmanove vladavine. Nju sam poslala kod Nika Bolitijerija. Njen otac, taksista, rekao mi je: Jelena, stalno govorite da mi je kćerka vanserijski talenat, ali nemam novac da joj pomognem. I šta sam mogla već da pozovem Bolitijerija i kažem mu da je prihvati. Prihvatio je celu porodicu. Kad je počelo rasturanje Jugoslavije, Stanko Majoli me je pozvao iz Amerike i rekao: Jelena, čujemo šta se dešava, gledamo televiziju, ali šta god da vam zatreba, novac, bilo šta, samo nam se obratite."
P.S. Monikina mama Ester je takodje Madjarica, kao i tata Karolj, i Monika nema srpske nacionalnosti. Zato je uzela americki pasos i igrala za Ameriku, pa onda posle uzela i madjarski pasos. Srpske dokumente nema niti dolazi u Srbiju.
To je realnost.
A mi i bez nje, hvala Bogu, imamo u Srbiji svoje divne tenisere, i imamo cime da se ponosimo i da se ne kitimo tudjim perjem.

Bosiljka

pre 15 godina

@ Novosadjanin

Ovo je merodavno, sta kaze Jelena Gencic koja je svakodnevno cetiri godine trenirala Moniku Seles - koja, od kada je otisla iz Jugoslavije, nije joj se nijednom javila!Sramota.
A porodica Ive Majoli, koju je takodje trenirala i poslala je kod Boletijerija, je u sred rata pozvala da pita kako je, i da li joj nesto treba.
Njima svaka cast.


http://209.85.129.132/search?q=cache:szGy3iG6QC4J:www.svevesti.com/%3Fl%3Dsr%26a%3D28006+Jelena+gencic+rodjena+je&hl=sr&ct=clnk&cd=1

Napred naši!

pre 15 godina

@ Triko

Nikako ne shvatam ljude koji omalovazavaju srpske teniserke Jelenu i Anu, a uzdizu u nebo Moniku Seleš (za koju ste gore u komentarima procitali kako je nezahvalna i nije se javila ni Jeleni Gencic koja je putovala iz Beograda u Novi Sad da joj drzi treninge).
Da, Monika ima 9 Gren Slemova, ali zaboravljas cenu toga - da ju je otac Karolj bukvalno terorisao tenisom, i nije mogla da sebi priusti nikakvo drugo zadovoljstvo.
Zato danas, u 35. godini zivota, kaze u intervjuu (objavljeno prosle godine u nasoj Gloriji):
"Nikad ne zelim da se udam, ne zelim da imam decu - željna sam da se naslušam Dzimija Hendriksa koliko ja hocu i kad hocu!"
E, pa džabe ti svih 9 Gren Slemova i takav zivot.
Po tu cenu tolike trofeje su mogle da imaju i Jelena i Ana, ali meni je drago što nisu, i što su normalne i uspešne na svim životnim poljima.

Jasmina

pre 15 godina

Za realistu:

"Đoković je u prvom gemu trećeg seta odmah imao priliku za brejk, koju nije uspeo da iskoristi pa je to bilo novo razočarenje za našeg tenisera koji je u ovom meču većinu poena odigrao veoma strpljivo, ali na kraju često nije uspevao da ih 'izgura' do kraja i osvoji."

Vec sam jednom prilikom napisala da nije na autorima clanaka da iznose svoje misljenje vec samo cinjenice, iako je sigurno da svakom teniseru tesko pada izgubljen gem, set, mec. Moderatori nisu objavili taj moj komentar. Toliko o slobodi govora.

Puno uspeha svim nasim teniserima u 2009-oj! A Novaku, Zimonjicu i Nestoru zelim da sutra pobede! :))

Bar zvan Toli

pre 15 godina

U AO si ga sestro izduvala! GS se ne zeli, on se osvaja... Nazalost neces osvojiti ni jedan GS, a i neces dugo biti ni broj 1. Kad se Sarapova vrati, i ako bude donekle u formi pocinje cerupanje na koje ste vec navikli. Nazalost.

novosadjanin

pre 15 godina

@Baki
"I sada kada pogledate ove uspehe shvatićete da je 2008. godina bila najuspešnija godina u istoriji srpskog ženskog tenisa..."
Možda.
Ali hajde da ukapirate da vrhunski tenis na ovim prostorima (da, u Srbiji!) ne počinje ni Anom ni Jelenom.
Jedna devojka je sa 23 godine (kao sada J.J.!) osvojila 9 (DEVET) Grand Slam-ova. A u karijeri je učestvovala čak u 13 GS finala! (Sa nepunih 17 god. je osvojila French Open!).
I nije mesto No1 držala "dva petka" već malo duže.
Naravno, to je NAJVEĆA TENISERKA, do sada, sa ovih prostora. Naša novosađanka - Monika Seleš.
No, izgleda da su komentatori na ovom blogu ili premladi ili imaju pamćenje kao dvodnevno pile. Ili ne vole one igračice koje nisu SrBkinje? ;)

novosadjanin

pre 15 godina

@Bosiljka
"...Monika Seleš jeste odrasla u SFRJ, ali je kao Madjarica igrala, bas kao i sjajni Hrvat Goran Prpic, za reprezentaciju jer je tada ovde zivela; tacnije nije ranije mogla da dobije americki pasos a od madjarskog u to vreme ne bi imala nikakve koristi."
Poštovana,
(ne mogu sa Vama "na ti", u Novom Sadu smo drugačije vaspitani ;)
Poenta moga teksta je da je Monika Seleš DALEKO BOLJA teniserka od Ane i Jelene (po titulama, a naročito kada se uporede uzrasti). O tome je reč, pre svega.
Dakle, odrasla je u Novom Sadu koji i sada postoji, u Vojvodini koja i sada postoji i, konačno, u Srbiji koja i sada postoji. I otkud vam saznanje da nije mogla dobiti USA pasoš? Smešno.
Drugo, ona jeste Mađarica, ali zar se doprinos narodnosti (nacionalnih manjina) računa drugačije ili, nedaj bože, nikako?
Čije pasoš(e) ima Čavić?
Jesu li Lenđer i Silađi Srbi?
Aloooo?
I gde se nalaze Bazel i Bradenton, "patriotska" mesta boravka Ane i Jelene?
Biće da u Subotici, Svrljigu, Novom Pazaru ili Blacu - ne valja vazduh? :)

Mane

pre 15 godina

Dobro sam čuo - Jelena kaže da ne želi jedan, nego sva četiri "grend slema", jer to, kaže, može, sazrela je potpuno i "danas sam najkompletnija teniserka na svetu..." Ostajem bez reči, a da to nisam čuo iz njenih usta, ne bih verovao.

novosadjanin

pre 15 godina

@Bosiljka

Da li biste nam pojasnili kada je to Jelena Genčić trenirala Moniku? ;)
Tata Karolj je trenirao Moniku do odlaska u USA, u Bolitijerijev kamp. A u USA su prešli 1996. (Monika nije imala ni punih 13 god).

Nije lepo govoriti neistinu.

Druga je stvar što je gospođa Genčić bila trener reprezentacije, ali je njen uticaj na razvoj teniserki iz reprezentacije bio otprilike koliko i "uticaj gama zraka na sablasne nevene" jer su se vidjale par dana godišnje. :)

Mane

pre 15 godina

@Teniserka
Nisam napisao da je rekla sva četiri "grend slema" u jednoj godini. Napisao sam tačno ono što je rekla - "želim ne jedan, nego sva četiri..." Ali, ti ne možeš ni da pročitaš i zapamtiš šta neko piše, jer si zaslepljena Jelenom. Vi postajete, blago rečeno, sekta. Niko više neće smeti bilo šta da kaže što se vama ne sviđa, biće "zgažen" (zgazi ih Jeco sve, lutko i lepotice naša). Da niste preterali u svemu?

markoooo

pre 15 godina

jeca ce osvojiti gren slem ove godine,ako ne i au open...
a ona je i zasluzila da osvoji bar 5 gren slem titula.jeco samo naprjed...svi smo uz tebe.....
uz tebe je tvoj najveci fan marko nikolic..

Milena

pre 15 godina

Ma Jeca je super. Super su obe i nadam se da ce to uskoro da shvate svi teniski fanovi iz Srbije i da ako i jednu vole vise onu drugu barem postuju zbog postignutih uspeha. Super su svi nasi teniseri!!!

Darko Radević

pre 15 godina

Sve čestitke Jeleni na postignutim rezultatima u 2008 godini,sa željom da joj naredna godina bude još uspešnija.Ono na šta zelim da se osvrnem i prokomentarišem je njeno potenciranje VOJLE kao osnovnog elementa svakog uspeha.Smatram da je jako važno da svi koji naprave značajniji uspeh u bilo kojoj sveri života rade to isto.Sve to sa ciljem da promenimo kolektivnu svest u kojoj je i dalje prisutan pogrešan sistem vrednosti.Naime,da bi postali uspešna nacija mora većini postati jsno da su VOLJA i LJUBAV PREMA RADU ključ svakog uspeha.Dakle,razvijajmo požrtvovanje i postaćemo USPEŠNA NACIJA.Do tada čemo imati samo uspešne pojedince!

Aleksandar

pre 15 godina

Slažem se sa JJ da nju i Anu treba identično voleti i podržavati. U njihovim međusobnim duelima navijam za kvalitetan i što duži meč tesnog rezultata kako bih uživao i ponosio se obema i što smo Srbi.

Baki

pre 15 godina

@ Sremica

Pa dobro, eto, otišla je i nije se korektno ponela prema onima koji su joj pomogli, i šta mi tu možemo? Nećemo je valjda mrzeti? Otišla je i daleko joj lepa kuća. Zato sada imamo ovo troje kojima se toliko ponosimo, a vidim da polako stasavaju i njihovi naslednici. Sve što možemo jeste da ih podržavamo i volimo kad već ne možemo nikako da im pomognemo.

Doduše, ova deca danas imaju svoje sajtove preko kojih komuniciraju sa navijačima i osećaju koliko su voljeni. Kad god su u mogućnosti oni dođu da obiđu svoju zemlju i malo se druže sa svojim zemljacima, kao što je to nedavno učinila Jelena, a i Ana je čini mi se trenutno u Srbiji. Rekla je da će ovde da provede odmor pošto joj je dečko zauzet:-). Takođe, svesni su i činjenice da se bar trećina Srbije budi u tri noću ako treba da ih gleda kad igraju na raznim turnirima po svetu i znaju da se mi više nerviramo kada loše igraju nego oni sami. To nije bio slučaj u vreme Monike Seleš. Imali smo prvi i drugi program do 10 uveče i ajde ćao. Kakav crni Australian ili US Open ne daj Bože! Samo su nam prikazivali dodelu pehara koju im pošalju stranci i to je to.

E sada, ne znam kako bi postupila Monika da je mogla da prima ovakve poruke navijača na sajtu kao što primaju ova deca danas. Ko zna. Jeste, u pravu ste, majka joj se zvala Ester. Ipak, neko joj je bio Srbin. Da li mamina ili tatina baba ili deda.

U svakom slučaju, trebalo bi da volimo ono što nam je Bog dao! Da li smo to i zaslužili pitam se čitajući raznorazne zajedljive komentare koje su ljudi pisali nakon poraza ili intervjua naših najboljih tenisera? Možda i jesmo. Takvih komentara je ipak bilo manje :-)

triko

pre 15 godina

Kad smo vec pomenuli Moniku Seles,tacno je da su njeni osecaji i vezanost za ovo podrucje diskutabilni i da je tesko da je neko smatra nasom posto odkad se vratila na teren(posle ubadanja) uzela je Americko drzavljanstvo i nikad se nije vratila ovde ni javila nikom.Sto se tice Jelene i Ane one su nase i treba svim srcem da navijamo za njih(neko vise za Jelenu,neko za Anu sto je normalno) jer ko zna kad cemo opet imati takve dve igracice.A sad bez obzira na nacionalnost da stavimo stvari na tenisko mesto.Ana i Jelena jesu vrhunske teniserke ali ipak nisu rang jedne Monike Seles koja je jedna od najvecih u istoriji,osim sto je osvojila 9 grend slemova bila je prva igracica koja je tako rano udarala loptu i koristila svaku priliku za napad(sto danas radi vecina igracica)a to pre nje nije bio slucaj.Apsolutno se ne slazem da je imala mnogo slabiju konkurenciju,samo Stefi i Aranca Sancez,jer je Stefi Graf najverovatnije najbolja igracica svih vremena i u to vreme je bila u punoj snazi a Monika Seles je redovno pobedjivala a bile su tu i druge igacice

Jale Dobric

pre 15 godina

Pozdrav svima!
Jeco mozes dobiti samo ono zbog cega vise na igras dobro, Grand Slam zaboravi! Nikad vise niko od nasih(bar ovo troje)nece uzeti veliki trofej!

Marko

pre 15 godina

Svaka cast za sve sto ste uradile. Ali Jelena, zar do juce nisi davala izjave tia "grend slem mi nije bitan....". uostalom, sta je Monika Seles uradila sve u vasim godinama... krajnje je vreme da se malo ozbiljnije posvetite onome sto inace umete da radite a manje da cavrljate. sve najbolje u daljoj karijeri

Komentar

pre 15 godina

Nadam se da ce i urednistvo i moderatori b92 dobro procitati ovu Jeleninu izjavu o Ani i da ce se najzad opametiti i prestati da objavljuju pljuvacke, zle i pakosne (da ne pominjem vulgarne i one koje iznose lazi) komentare na Anin racun. Poslednjih dana je bilo odvratno citati vas sajt, toliko mrznje prema Ani ste pustili u virtuelni svet da je to strasno! Treba da se stidite, a odgovoran za tu sramotu da snosi posledice!

realista

pre 15 godina

@Komentar
Ni ja nisam bash presrecan zbog mnogih komentara koje ovde mogu da procitam, ali ipak postoji nesto sto se zove sloboda misljenja i sloboda govora.
To sto se u mnogim komentarima izmedju redova moze osetiti mrznja ili ironija je druga stvar.
Ali voleo bih da mi nadjes jedan jedini vulgarni komentar koji je objavljen na ovom sajtu. Jednostavno neces ga naci. S druge strane svaka laz se jednostavno moze tretirati kao losa obavestenost autora koji tu laz iznese u svom komentaru.
Dakle bez obzira na sve mislim da urednistvo i moderatori ovog sajta odlicno rade svoj posao, bar kada su u pitanju komentari citaoca.
To sto ti predlazes se zove cenzura slobode govora, a ta cenzura je nestala sa dolaskom demokratije u ovu zemlju.
Normalno da svaka dobra stvar sa sobom nosi i nesto lose, ali pokusaj da se naviknes na to. Ne moze i ne mora svako da voli Anu ili Jelenu i ima pravo da iznese to u svom komentaru.
Dok god su ti komentari pristojni i civilizovani - urednici su duzni da ih objavljuju.
Ti jedino mozes da ignorises i preskaces komentare koji ti se ne svidjaju, ili da odgovoris autoru i pokusas da ga uveris da gresi.
Veruj mi i ja sam Anin navijac, ali da je na ovom sajtu prisutna cenzura ne bi ga ni posecivao.
Dakle samo mogu da cestitam urednicima i moderatorima na dobrom obavljanju svog posla.

Mane

pre 15 godina

@Teniserka
Nisam napisao da je rekla sva četiri "grend slema" u jednoj godini. Napisao sam tačno ono što je rekla - "želim ne jedan, nego sva četiri..." Ali, ti ne možeš ni da pročitaš i zapamtiš šta neko piše, jer si zaslepljena Jelenom. Vi postajete, blago rečeno, sekta. Niko više neće smeti bilo šta da kaže što se vama ne sviđa, biće "zgažen" (zgazi ih Jeco sve, lutko i lepotice naša). Da niste preterali u svemu?

novosadjanin

pre 15 godina

@Baki
"I sada kada pogledate ove uspehe shvatićete da je 2008. godina bila najuspešnija godina u istoriji srpskog ženskog tenisa..."
Možda.
Ali hajde da ukapirate da vrhunski tenis na ovim prostorima (da, u Srbiji!) ne počinje ni Anom ni Jelenom.
Jedna devojka je sa 23 godine (kao sada J.J.!) osvojila 9 (DEVET) Grand Slam-ova. A u karijeri je učestvovala čak u 13 GS finala! (Sa nepunih 17 god. je osvojila French Open!).
I nije mesto No1 držala "dva petka" već malo duže.
Naravno, to je NAJVEĆA TENISERKA, do sada, sa ovih prostora. Naša novosađanka - Monika Seleš.
No, izgleda da su komentatori na ovom blogu ili premladi ili imaju pamćenje kao dvodnevno pile. Ili ne vole one igračice koje nisu SrBkinje? ;)

novosadjanin

pre 15 godina

@Bosiljka
"...Monika Seleš jeste odrasla u SFRJ, ali je kao Madjarica igrala, bas kao i sjajni Hrvat Goran Prpic, za reprezentaciju jer je tada ovde zivela; tacnije nije ranije mogla da dobije americki pasos a od madjarskog u to vreme ne bi imala nikakve koristi."
Poštovana,
(ne mogu sa Vama "na ti", u Novom Sadu smo drugačije vaspitani ;)
Poenta moga teksta je da je Monika Seleš DALEKO BOLJA teniserka od Ane i Jelene (po titulama, a naročito kada se uporede uzrasti). O tome je reč, pre svega.
Dakle, odrasla je u Novom Sadu koji i sada postoji, u Vojvodini koja i sada postoji i, konačno, u Srbiji koja i sada postoji. I otkud vam saznanje da nije mogla dobiti USA pasoš? Smešno.
Drugo, ona jeste Mađarica, ali zar se doprinos narodnosti (nacionalnih manjina) računa drugačije ili, nedaj bože, nikako?
Čije pasoš(e) ima Čavić?
Jesu li Lenđer i Silađi Srbi?
Aloooo?
I gde se nalaze Bazel i Bradenton, "patriotska" mesta boravka Ane i Jelene?
Biće da u Subotici, Svrljigu, Novom Pazaru ili Blacu - ne valja vazduh? :)

Mane

pre 15 godina

Dobro sam čuo - Jelena kaže da ne želi jedan, nego sva četiri "grend slema", jer to, kaže, može, sazrela je potpuno i "danas sam najkompletnija teniserka na svetu..." Ostajem bez reči, a da to nisam čuo iz njenih usta, ne bih verovao.

Bar zvan Toli

pre 15 godina

U AO si ga sestro izduvala! GS se ne zeli, on se osvaja... Nazalost neces osvojiti ni jedan GS, a i neces dugo biti ni broj 1. Kad se Sarapova vrati, i ako bude donekle u formi pocinje cerupanje na koje ste vec navikli. Nazalost.

novosadjanin

pre 15 godina

@Bosiljka

Da li biste nam pojasnili kada je to Jelena Genčić trenirala Moniku? ;)
Tata Karolj je trenirao Moniku do odlaska u USA, u Bolitijerijev kamp. A u USA su prešli 1996. (Monika nije imala ni punih 13 god).

Nije lepo govoriti neistinu.

Druga je stvar što je gospođa Genčić bila trener reprezentacije, ali je njen uticaj na razvoj teniserki iz reprezentacije bio otprilike koliko i "uticaj gama zraka na sablasne nevene" jer su se vidjale par dana godišnje. :)

Petar

pre 15 godina

Čestitke Jeleni, ali da Teniski savez Srbije (onaj živojinović) nikada Anu nije ni pomenuo (ni kad je bila prva na listi ni kad je osvojila RG), to je činjenica. Tog čoveka trebalo bi smeniti, nema srednju školu.

Baki

pre 15 godina

Svaka tebi čast curo! A i Ani. Apsolutno si u pravu!

'Ajde da pogledamo stvari ovako:

Jedine dve Srpkinje u prvih 5 na WTA listi osvojile su ove godine ukupno 7 turnira:
Indian Wells (I) - AI
Rim (I) - JJ
Roland Garros (GS) - AI
Peking (II) - JJ
Štutgart (II) - JJ
Moskva (I) - JJ
Linc (II) - AI

Igrale su u finalu:
Australian Open (GS) - AI
Miami (I) - JJ,
US Open (GS) - JJ

Igrale u polufinalu:
Sydney (II) - JJ
Berlin - AI
Cirih (II) - AI
Roland Garros (GS) - JJ
Australian Open (GS) - JJ
Indian Wells (I) - JJ
Doha (YEC) - JJ

Nadam se da mi nešto nije promaklo. Četvrtfinala i da ne pominjemo. A to podrazumeva ulazak među 8 najboljih na turniru.

Zatim, dve Srpkinje imaju zajedno 8167 bodova, znači više nego dve najbolje plasirane Amerikanke zajedno (7138) ili više nego dve najbolje plasirane Ruskinje zajedno (7480). Prva i peta igračica sveta imaju više bodova nego druga i treća zajedno (7683).

Dalje, kada pogledate da se prva najbolje plasirana Amerikanka posle Venus i Serene, Lindzi Davenport, nalazi na 36. mestu, Betani Matek na 39. i Džil Krejbas na 66. mestu, shvatićete da su Venus i Serena pod konstantim pritiskom američke javnosti i moraju da igraju, iako su već na zalasku karijere, samo zato što se u Americi godišnje igra mali milion turnira i na šta bi to ličilo da ih reprezentuju tamo trideset i neka ili šezdeset i neka. To kod njih dve stvara mrzovolju i nije ni čudo što Serena njihovim novinarima pokazuje srednji prst. Venus svaka čast na držanju. Da je neka Amerikanka koja do sada nije osvojila niti jedan GS završila godinu na prvom mestu WTA liste niko ne bi sporio da je to zaslužila, ali Srpkinja... Strašno!

I sada kada pogledate ove uspehe shvatićete da je 2008. godina bila najuspešnija godina u istoriji srpskog ženskog tenisa, a pritom su sve te uspehe postigle samo dve devojke (uz mali milion povreda i nedaća) po kojima se neviđeno pljuvalo po stranicama raznih sajtova i u komentarima, pa i ovde. 'Ajde da shvatimo strance da pljuju po našima. Oni ne mogu da pojme da su dve cure koje potiču iz ove, za njih balkanske vukoje.... u stanju da postignu ovoliko. Ali nije mi jasno da mi to radimo?! To se graniči sa ludilom. Pitam se šta neki od autora ovde ispisanih komentara hoće? Ma ima bre da ih ljubite obe bez obzira na to koja je kome draža!!! Iz godine u godinu sve su bolje i sve više i više turnira osvajaju. Mi nemamo Ajfelovu kulu, amfiteatar iz doba starog Rima, Empajer Stejt Bilding, Big Bena, ali imamo JELENU i ANU! Kapu dole! Svaka čast cure! Ako ikada dođete da čitate ove stranice, ne obazirite se na budalaštine koje u njima nađete. To su poruke paćenika kojima je potrebna uteha pošto im je teško sa samima sobom pa moraju negde da pronađu ventil.

Srećno cure u 2009.

Jale Dobric

pre 15 godina

Pozdrav svima!
Jeco mozes dobiti samo ono zbog cega vise na igras dobro, Grand Slam zaboravi! Nikad vise niko od nasih(bar ovo troje)nece uzeti veliki trofej!

qwerty

pre 15 godina

Ovu Jeleninu izjavu treba cuvati negde u arhivi kako bi u svakom trenutku mogli da uputimo linkom ka njoj one koji krenu da pluju po jednoj od ove dve teniske kraljice.

Marko

pre 15 godina

Svaka cast za sve sto ste uradile. Ali Jelena, zar do juce nisi davala izjave tia "grend slem mi nije bitan....". uostalom, sta je Monika Seles uradila sve u vasim godinama... krajnje je vreme da se malo ozbiljnije posvetite onome sto inace umete da radite a manje da cavrljate. sve najbolje u daljoj karijeri

Grom

pre 15 godina

@ Realista

kazes "veruj mi ja sam fan Ane Ivanovic"... pa sve je toliko nepristrasno da to do sada nismo zakljucili, ha, ha, ha...
Prvi si toliko ruznih komentara napisao o Jeci, da je to sramota i jos se javljas opet.
Napred Jelena!

Teniserka

pre 15 godina

Mane,

da te zloba nije sprecila u tome, razumeo bi da Jelena nije rekla da zeli da osvoji sva cetiri Gren Slema odjednom - nego da kao sportista ima zelju da ih osvoji sve u svojoj karijeri, kao i svaki teniser.
A, inace, neznalice ne znaju da osvojiti Gren Slem znaci osvojiti sva cetiri turnira iz te serije, ali u istoj godini - a to je poslednja postigla Stefi Graf.

Bosiljka

pre 15 godina

@ Novosadjanin
Zasto si tako zajedljiv, i sjajne srpske teniserke nazivas "SrBkinjama"?!
Anči i Jeca jesu Srpkinje, hvala Bogu.
Monika Seleš jeste odrasla u SFRJ, ali je kao Madjarica igrala, bas kao i sjajni Hrvat Goran Prpic, za reprezentaciju jer je tada ovde zivela; tacnije nije ranije mogla da dobije americki pasos a od madjarskog u to vreme ne bi imala nikakve koristi.
Onda je uzela prvo americko drzavljanstvo i igrala za Ameriku, a prosle godine je uzela madjarski pasoš.
Mi smo je svi u Srbiji voleli i poštovali, navijali za nju svim srcem - to svako pošten zna.
Ali, zar smo mi krivi sto nikad ne dolazi u Srbiju i nema veze s njom?!
Ocito je ne oseca svojom zemljom; zato ovo je zemlja Ane Ivanovic i Jelene Jankovic koje su jasno rekle da se nikad nece odreci srpskog pasoša, niti igrati pod tudjom zastavom.
Hvala im.

Sremica

pre 15 godina

@ Novosadjanin, Baki
Sramota je da ne znate sta je Jelena Gencic ucinila za Moniku Seles, kao i za druge tenisere. Potrazite je u imeniku pa je pitajte. Jucerasnji link nije dobro odstampan da biste procitali intervju sa njom na www.svevesti.com. Zato evo samo dva kljucna odgovora:
" Da li se selektori reprezentacije Srbije, Obradović i Vraneš, konsultuju s Vama?
- Ne. Iskreno rečeno, ja to i izbegavam (smeh). Jako smo čudna nacija. Neverovatni. Svi mislimo da sve znamo. S druge strane, kad me Monika Seleš nijednom nije pozvala otkako je otišla iz Jugoslavije, šta da tražim od drugih. Godinama sam je trenirala, jedan dan je ona dolazila u Beograd, drugi ja u Novi Sad. Četiri godine sam nju i Gorana Ivaniševića vodila na sve moguće turnire u Evropi i Americi.
Da li vas je i Ivanišević zaboravio?
- Nije, kao ni Iva Majoli, koja je osvojila Rolan Garos u vreme Tuđmanove vladavine. Nju sam poslala kod Nika Bolitijerija. Njen otac, taksista, rekao mi je: Jelena, stalno govorite da mi je kćerka vanserijski talenat, ali nemam novac da joj pomognem. I šta sam mogla već da pozovem Bolitijerija i kažem mu da je prihvati. Prihvatio je celu porodicu. Kad je počelo rasturanje Jugoslavije, Stanko Majoli me je pozvao iz Amerike i rekao: Jelena, čujemo šta se dešava, gledamo televiziju, ali šta god da vam zatreba, novac, bilo šta, samo nam se obratite."
P.S. Monikina mama Ester je takodje Madjarica, kao i tata Karolj, i Monika nema srpske nacionalnosti. Zato je uzela americki pasos i igrala za Ameriku, pa onda posle uzela i madjarski pasos. Srpske dokumente nema niti dolazi u Srbiju.
To je realnost.
A mi i bez nje, hvala Bogu, imamo u Srbiji svoje divne tenisere, i imamo cime da se ponosimo i da se ne kitimo tudjim perjem.

Bosiljka

pre 15 godina

@ Novosadjanin

Ovo je merodavno, sta kaze Jelena Gencic koja je svakodnevno cetiri godine trenirala Moniku Seles - koja, od kada je otisla iz Jugoslavije, nije joj se nijednom javila!Sramota.
A porodica Ive Majoli, koju je takodje trenirala i poslala je kod Boletijerija, je u sred rata pozvala da pita kako je, i da li joj nesto treba.
Njima svaka cast.


http://209.85.129.132/search?q=cache:szGy3iG6QC4J:www.svevesti.com/%3Fl%3Dsr%26a%3D28006+Jelena+gencic+rodjena+je&hl=sr&ct=clnk&cd=1

Napred naši!

pre 15 godina

@ Triko

Nikako ne shvatam ljude koji omalovazavaju srpske teniserke Jelenu i Anu, a uzdizu u nebo Moniku Seleš (za koju ste gore u komentarima procitali kako je nezahvalna i nije se javila ni Jeleni Gencic koja je putovala iz Beograda u Novi Sad da joj drzi treninge).
Da, Monika ima 9 Gren Slemova, ali zaboravljas cenu toga - da ju je otac Karolj bukvalno terorisao tenisom, i nije mogla da sebi priusti nikakvo drugo zadovoljstvo.
Zato danas, u 35. godini zivota, kaze u intervjuu (objavljeno prosle godine u nasoj Gloriji):
"Nikad ne zelim da se udam, ne zelim da imam decu - željna sam da se naslušam Dzimija Hendriksa koliko ja hocu i kad hocu!"
E, pa džabe ti svih 9 Gren Slemova i takav zivot.
Po tu cenu tolike trofeje su mogle da imaju i Jelena i Ana, ali meni je drago što nisu, i što su normalne i uspešne na svim životnim poljima.

Ivan Drago

pre 15 godina

Da nema tebe i Ane,trebalo bi vas izmisliti....zelim vam od sveg srca da slijedece godine sve Grend Slemove izmedju sebe podijelite...po dva svakoj,a koje ce te,to se vec na terenu "dogovorite",srecno vam bilo ubuduce i jedno veliko HVALA za ovu godinu.

tomkarlo

pre 15 godina

Bravo JJ. Imaš pravo da ostvariš sve ciljeve i snove koje poželiš i mi možemo samo da te sportski podržimo.
A Baki je napisao šlanak koji ne može da se pročita od profesionalaca.

Jasmina

pre 15 godina

Za realistu:

"Đoković je u prvom gemu trećeg seta odmah imao priliku za brejk, koju nije uspeo da iskoristi pa je to bilo novo razočarenje za našeg tenisera koji je u ovom meču većinu poena odigrao veoma strpljivo, ali na kraju često nije uspevao da ih 'izgura' do kraja i osvoji."

Vec sam jednom prilikom napisala da nije na autorima clanaka da iznose svoje misljenje vec samo cinjenice, iako je sigurno da svakom teniseru tesko pada izgubljen gem, set, mec. Moderatori nisu objavili taj moj komentar. Toliko o slobodi govora.

Puno uspeha svim nasim teniserima u 2009-oj! A Novaku, Zimonjicu i Nestoru zelim da sutra pobede! :))

markoooo

pre 15 godina

jeca ce osvojiti gren slem ove godine,ako ne i au open...
a ona je i zasluzila da osvoji bar 5 gren slem titula.jeco samo naprjed...svi smo uz tebe.....
uz tebe je tvoj najveci fan marko nikolic..

Milena

pre 15 godina

Ma Jeca je super. Super su obe i nadam se da ce to uskoro da shvate svi teniski fanovi iz Srbije i da ako i jednu vole vise onu drugu barem postuju zbog postignutih uspeha. Super su svi nasi teniseri!!!

Sremica

pre 15 godina

@ Baki

To sto se Monika nikad nije javila srpskom treneru koji je postavio na noge nema veze sa tim da li ima svoj sajt. Nije bila ni luda ni gluva da ne zna da smo svi u Srbiji navijali za nju.
A ima svoj sajt i ona naravno, nego niste upoznati.
Moja generacija, od Bobe Zivojinovica do Monike jeste gledala njihove vaznije meceve - nije bilo kao danas kablovske tv, ali ja imam snimak na svojoj video kaseti kad je Boba pobedio Mekinroa u Australiji, i licno sam gledala kad je Monika posle napada Parhea sela na teren placuci u narucju telohranitelja; kao da sad gledam kako ga izvode iz uzasnute publike.
Secam se i zajedljivih komentara jedne francuske novinarke, koja joj se narugala da je to patetika i da joj nije bilo nista; a mi smo ovde plakali i brinuli, sve zivo je pisalo i govorilo o tome.
Pa, ko je ispao čovek?

Baki

pre 15 godina

Pa eto, ja bih da se malo ispravim. Ovo nije samo najbolja godina u istoriji srpskog ženskog tenisa, već i muškog. Masters u Šangaju je održan kasnije, pa nismo imali konačne rezultate Novaka i Nenada koji su, i da nisu osvojili masters, zaista impresivni.

Da, sećam se Monike Seleš. Pripadam generaciji koja je imala sreće da uživa u njenoj igri. Monika je bila sjajna teniserka. Pa ona je sa 16 godina osvojila svoj prvi GS! Međutim, nje nema u mom tekstu jer mi tek dve godine nastupamo kao Srbija, a Monika je igrala za SFRJ. Inače, njoj je otac Mađar a majka Srpkinja. Znači, ona nije čista Mađarica. A i kakve veze ima šta je. Ona je igrala pod zastavom države u kojoj živi i u kojoj je rođena, i to je radila pošteno. Doduše, moram priznati da je ona od konkurencije imala samo Štefi Graf i malčice Aranču Sančez, dok su Navratilova i Kris Evert bile na zalasku karijere. Posle se pojavila i Martina Hingis, a Monika je dobila nož u leđa, i užas. A pogledajte sada konkurenciju. Bilo koja od osam igračica koje su igrale u Dohi mogla je da osvoji taj turnir. Toliko je konkurencija danas jaka. Ali najviše motiva imale su Venus i Vera, i pobedila je Venus na iskustvo.

U izvesnoj meri razumem Monikinu odluku da ode u Ameriku. Šta da radi mlada ambiciozna teniserka u usponu karijere? Da li da igra pod zastavom države koja je u raspadu i koja više ne postoji? Pod kojom zastavom? Ipak su to neke odluke lične prirode u nesrećnim vremenima i uopšte je ne osuđujem.

Od 12. minuta u intervjuu koji je imala na turniru u Moskvi posle prvog meča Jelena je odgovorila na provokativno pitanje jedne novinarke gde smatra da je njen dom, i da na Floridi boravi samo kad ima turnire na amerčkom kontinentu i radi priprema, a to što pišu svetski mediji je njihov problem. Ona je svoje rekla (http://vision.rambler.ru/users/genaval/1/34/). A i gde ovde da se priprema? Možda u bazenu na 11. aprilu? Ili pak Ana? A pitanje je da li bi uopšte i mogle da nađu slobodnih termina od novopečenih snobova koji se ne sklanjaju sa tih teniskih terena.

Takođe, Ana Ivanović je na isto tako provokativno pitanje jednog Švajcarca postoji li mogućnost da igra za Fed kup tim Švajcarske odgovorila da "ona, iako joj je lepo u Švajcarskoj igra za svoju Srbiju i da u februaru imaju jedan težak meč, i da se nada da će one jednog dana osvojiti Fed kup, i da joj je zadovoljstvo da igra za svoju zemlju" (http://www.youtube.com/watch?v=2UW6lcetlS8&feature=related).

Svaka čast obema. Vole svoju zemlju, a mogu da biraju za koju će da igraju. A pravo da vam kažem i ja bih radije da sam sada na nekom malo boljem mestu bez obzira na svoj patriotizam. Inače, i ja vučem poreklo iz Vojvodine, nisam nacionalista već demokrata i zalažem se za toleranciju.

Baki

pre 15 godina

@ Sremica

Pa dobro, eto, otišla je i nije se korektno ponela prema onima koji su joj pomogli, i šta mi tu možemo? Nećemo je valjda mrzeti? Otišla je i daleko joj lepa kuća. Zato sada imamo ovo troje kojima se toliko ponosimo, a vidim da polako stasavaju i njihovi naslednici. Sve što možemo jeste da ih podržavamo i volimo kad već ne možemo nikako da im pomognemo.

Doduše, ova deca danas imaju svoje sajtove preko kojih komuniciraju sa navijačima i osećaju koliko su voljeni. Kad god su u mogućnosti oni dođu da obiđu svoju zemlju i malo se druže sa svojim zemljacima, kao što je to nedavno učinila Jelena, a i Ana je čini mi se trenutno u Srbiji. Rekla je da će ovde da provede odmor pošto joj je dečko zauzet:-). Takođe, svesni su i činjenice da se bar trećina Srbije budi u tri noću ako treba da ih gleda kad igraju na raznim turnirima po svetu i znaju da se mi više nerviramo kada loše igraju nego oni sami. To nije bio slučaj u vreme Monike Seleš. Imali smo prvi i drugi program do 10 uveče i ajde ćao. Kakav crni Australian ili US Open ne daj Bože! Samo su nam prikazivali dodelu pehara koju im pošalju stranci i to je to.

E sada, ne znam kako bi postupila Monika da je mogla da prima ovakve poruke navijača na sajtu kao što primaju ova deca danas. Ko zna. Jeste, u pravu ste, majka joj se zvala Ester. Ipak, neko joj je bio Srbin. Da li mamina ili tatina baba ili deda.

U svakom slučaju, trebalo bi da volimo ono što nam je Bog dao! Da li smo to i zaslužili pitam se čitajući raznorazne zajedljive komentare koje su ljudi pisali nakon poraza ili intervjua naših najboljih tenisera? Možda i jesmo. Takvih komentara je ipak bilo manje :-)

Darko Radević

pre 15 godina

Sve čestitke Jeleni na postignutim rezultatima u 2008 godini,sa željom da joj naredna godina bude još uspešnija.Ono na šta zelim da se osvrnem i prokomentarišem je njeno potenciranje VOJLE kao osnovnog elementa svakog uspeha.Smatram da je jako važno da svi koji naprave značajniji uspeh u bilo kojoj sveri života rade to isto.Sve to sa ciljem da promenimo kolektivnu svest u kojoj je i dalje prisutan pogrešan sistem vrednosti.Naime,da bi postali uspešna nacija mora većini postati jsno da su VOLJA i LJUBAV PREMA RADU ključ svakog uspeha.Dakle,razvijajmo požrtvovanje i postaćemo USPEŠNA NACIJA.Do tada čemo imati samo uspešne pojedince!

triko

pre 15 godina

Kad smo vec pomenuli Moniku Seles,tacno je da su njeni osecaji i vezanost za ovo podrucje diskutabilni i da je tesko da je neko smatra nasom posto odkad se vratila na teren(posle ubadanja) uzela je Americko drzavljanstvo i nikad se nije vratila ovde ni javila nikom.Sto se tice Jelene i Ane one su nase i treba svim srcem da navijamo za njih(neko vise za Jelenu,neko za Anu sto je normalno) jer ko zna kad cemo opet imati takve dve igracice.A sad bez obzira na nacionalnost da stavimo stvari na tenisko mesto.Ana i Jelena jesu vrhunske teniserke ali ipak nisu rang jedne Monike Seles koja je jedna od najvecih u istoriji,osim sto je osvojila 9 grend slemova bila je prva igracica koja je tako rano udarala loptu i koristila svaku priliku za napad(sto danas radi vecina igracica)a to pre nje nije bio slucaj.Apsolutno se ne slazem da je imala mnogo slabiju konkurenciju,samo Stefi i Aranca Sancez,jer je Stefi Graf najverovatnije najbolja igracica svih vremena i u to vreme je bila u punoj snazi a Monika Seles je redovno pobedjivala a bile su tu i druge igacice

Aleksandar

pre 15 godina

Slažem se sa JJ da nju i Anu treba identično voleti i podržavati. U njihovim međusobnim duelima navijam za kvalitetan i što duži meč tesnog rezultata kako bih uživao i ponosio se obema i što smo Srbi.