Četvrtak, 02.10.2008.

09:59

Jankovićeva od ponedeljka opet prva

Izvor: B92

Jankoviæeva od ponedeljka opet prva IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Deki

pre 15 godina

TOOOOO JELOOOOOOOO
I te kako se pamti ko je PRVI a i mnogo spominje, uz to jos kod nasih teniserki (i jos po koje )imas usta i da gledas . Jelena ima fantasticno ponasanje i respektuje svoje protivnice .Lavovski se bori. Svaka cast !!!

Aleksandar XXXL

pre 15 godina

Cestitke Jeleni na pobedama i povratku na Prvo mesto!
PS. Nerazumem samo kakvu harizmu moze da ima PITBUL(S.W.)?
Pozdrav svim ljubiteljima tenisa!

scarface

pre 15 godina

Mislim da Jelena treba da udje u polufinale Stutgarta da bi se vratila na prvo mesto. Serena je branila 75 a Jelena 140 poena. Porazom u 2. kolu Serena je odbranila samo 40 poena, a ako Jelena udje u polufinale bice na nuli i samim tim preuzeti 1. mesto.

Bojan

pre 15 godina

Ne razumem ljude koji smatraju da je sasvim nebitna stvar biti 1. na ATP listi. Bodovi na toj listi se sasvim realno rasporedjuju prema plasmanu na turnirima, samo pogledajte kolika je razlika izmedju osvojenog turnira i polufinala, tako da za prvo mesto nije dovoljno prolaziti samo prvo i drugo kolo i pobedjivati prosecne teniserke (mada je i to uspeh) vec je potrebno konstantno ucestvovati u polufinalima, finalima i osvajati turnire, ni ne secam se kad je Jelena ispala pre polufinala tako da je zasluzila prvo mesto i voleo bih da se zadrzi dugo na njemu, a da ga potvrdi osvajanjem mastersa na kraju godine
Inace nije tacno da samo male nacije vode racuna o plasmanu na listi, ovde u USA samo pricaju o trenutnoj poziciji Endija Rodika, dali bi sve pare ovog sveta da imaju treceg na ATP i prvu na WTA

realista

pre 15 godina

Ovakav sistem bodovanja je i napravljen da bi se igraci naterali da igraju sto vise turnira, i da bi se sto realnije pokazao kvalitete svih igraca, koji se jedino moze videti u tome kako je igrac igrao u kontinuitetu.

Vecina igracica uglavnom igra 17-18 turnira godisnje, ali ima i onih koje igraju mnogo vise turnira od tih 17.
Jelena je na primer prosle godine odigrala ukupno 28 turnira.Dakle ima 11 turnira sa kojih joj se uopste ne oduzimaju proslogodisnji poeni. Na tih 11 turnira na kojima je pravila najlosije rezultate Jelena je ukupno osvojila oko 660 poena.
Dakle ima cistih 660 poena zalihe iz prosle godine i dok druge igracice na nekim turnirima moraju da naprave po 4-5 pobeda da bi uopste zaradile neke poene, Jelena na pojedinim turnirima i sa jednom pobedom zaradi poene, cak i ako na tom turniru napravi losiji rezultat od onog iz prosle godine.
Upravo veliki broj odigranih turnira, sa solidnim rezultatima i omogucuje Jeleni da bude u vrhu bez nekih vecih pojedinacnih rezultata.
Jelenin najbolji uspeh je upravo nedavno finale US opena.Sem toga osvojila je 7 titula od cega su 3 sa turnira prve kategorije (Charlston i dva puta Rim). 4 puta je bila u polufinalima gren slemova i to je otprilike sve od njenih znacajnijih rezultata.
Jelena je do sada igrala 10 finala na turnirima od toga jedno finale gren slema.

Primera radi jedna Svetlana Kuznjecova ima isto 7 titula, od toga jednu gren slem titulu.
Odigrala je sem toga jos 17 finala (od toga 2 gren slem finala), 19 polufinala (isto koliko i Jelena).
I pored toga sto ima bolje pojedinacne rezultate od Jelena - Kuznjeceva je preko 1000 poena iza Jelene na listi. Glavni razlog za to je sto i ona kao i vecina igracica ne igra nikad preko 20 turnira godisnje.
Isto tako da Jelena nije igrala toliki broj turnira ne bi imala ovoliko poena i ne bi bila prva.
2006. bi imala oko 500 poena manje, 2007. oko 500 poena manje, ove godine oko 500 poena manje, odnosno da je poslednje 3 sezone igrala 18-19 turnira godisnje sada bi u najboljem slucaju imala oko 2500 poena ,a ne 4000.
Razumem donekle ove koji tvrde kako Jelena nije zasluzila prvo mesto. Kad se pogledaju Jelenini uspesi u karijeri to su otprilike rezultati za nekog ko se nalazi izmedju 5.i 10. mesta.
Medjutim igranjem velikog broja turnira sa jako retkim kiksevima (pod kojim podrazumevam ispadanje u prvom-drugom kolu), Jelena je ipak sakupila te poene koje ima i tu je gde je.
Zasluzeno je na prvom mestu, ali daleko od toga da je najbolja igracica.
Kada bi i ostale igracice iz prvih 10 pocele da igraju toliko turnira koliko igra Jelena, mislim da bi Jelena bila negde oko 5-6 mesta na listi.
Ovo kazem iz razloga sto bar 4-5 igracica iz vrha ima vece pojedinacne uspehe od Jelene, kako na turnirima tako i u medjusobnim duelima sa njom.
Evo i statistickog podatka:
Serena - JJ 4:3
Dinara Safina - JJ 3:2
Dementieva - JJ 3:5
Ana Ivanovic - JJ 7:1
Sharapova - JJ 4:2
Kuznjecova - JJ 4:3
Venus - JJ 3:4
Zvonareva - JJ 3:4
Dakle pozitivan skor ima samo protiv Dementieve,Zvonareve i Venus.
Ali Jelena iga skoro 50 % turnira vise od svake od ovih ugracica i tako uspeva da bude na vrhu, pa cak i na prvom mestu.
Losa strana svega ovoga je sto Jelena na skoro svaki turnir dolazi umorna, cesto i sa nekom povredom,bez gotovo ikakvog vremena da se pripremi za turnir. Upravo to je mozda i glavni razlog sto retko osvaja titule, sto jos uvek nije osvojila ni jedan gren slem i ako ovako nastavi tesko da ce ga ikada i osvojiti.

Miki

pre 15 godina

Na sajtu akademije Nika Boletijerija s ponosom objavljuju da se njihov bivsi student Jelena Jankovic vraca na prvo mesto wta rang liste:

http://nickstennispicks.com/2008/10/02/jankovic-to-regain-1-ranking/

opet prva i opet prva i opet prva

pre 15 godina

sudija i teniser vam je jedan isti bolesnik s dvojnim drzavljanstvom /likom/; kineskinje su nezgodne zar ne...

*alexandra*

pre 15 godina

Za ljude koje zanima ima li prenosa - samo da kazem da ima na Eurosportu (mislim na prvom programu)... Sutra bi trebalo od 17h da ide prenos meca Dinara Safina - Venus Vilijams, a posle tog meca na teren izlazi Jeca...
Go, go, JJ!!

hocu da gledam!

pre 15 godina

Ma kakvo ispadanje, evo je, opra Alonu Bondarenko, Jeca ubedljivija nego ikad!

Samo sramota sto niko ne prenosi, za sta placamo tu pretplatu...jadno!

Rade

pre 15 godina

Teniser ne laprdaj! Isti si zlobnik ko Karlos Rodrigez.Tenis je jedan od najtezih sportova.Biti prvi u renkingu od toliko igraca pa to zahteva vrhunski kvalitet i rad.Zelim Jeci sve najbolje.Jos samo Ana da nadje decka i ona da krene da razbija :)

ja licno

pre 15 godina

Bravo Jeco zasluzila si..nadam se da ce prvo mesto da ti ulije jos vise samopouzdanja,i da krenes ka osvajanju prve GS titule..

hm "harizmaticna" Serena je izgubila hahahahaah

dax

pre 15 godina

Svaka cast Jeleni Jankovic, ali mislim da ne zasluzuje prvo mesto. Odlicna je ona teniserka i svaka cast na konstantnim partijama i mesto joj je sigurno u top10, ali to je to. Za prvo mesto mora i ona mnogo vise da osvaja. Trenutno je prva zato sto sestre Williams igraju motivisano samo kad je GS u pitanju ili zato sto je Sharapova povredjena. Bila je prva i pre olimpijade, ne zato sto je osvojila neki turnir tad i pretekla Anu, nego sto je ova skroz ispala iz forme. Kad osvoji GS i bude osvojila jos par turnira godisnje tad cu moci da kazem da je zasluzeno na prvom mestu.

najcrnji

pre 15 godina

Prelepa zena ova Jelena.
@Teniser - Zbog cega je Ana onomad dobila grdne pare od sponzora ako prvo mesto nista ne znaci. Bilo bi dobro da se malo manje generalizuje u komentarima. Zasto spominjati 'male nacije kojima nesto znaci ili ne znaci.' Evo na primer meni znaci, mojoj kevi ne znaci a i tebi ne znaci. A svi smo Srbi. Ima nas brate svakakvih.

lucky_luke

pre 15 godina

za zdravka
ovako,u ulaznu listu wta ulaze17 najboljihrezultata iz posljednjih 52sedmice. kako serena ima 21 poen vise od jece a prosle godine je ovdjeosvojila 75 poena sada jetarazlika 21-75=-54 poena sto znaci da jeca ima 54 poena viska minustih 140 poena dolazimo na 86 poena viska za serenu. e sada ukoliko jeca odigra lose ovaj turnir i izgubi recimo tih 140 poena u najboljih 17 turnirajoj ulazi do sada 18ti najbolji rezultat od 90 poena. to je znaci 4 poena viska zajecu. serena ce ovdje dobiti poenza ucesce sto na kraju izlazi +3 poena za jecu u slucaju da izgubi neki od sljedeca 2 meca. (najgora verzija). sa svakim korakom vise od cetvrtfinala bi setarazlika od´3 poenadodatno uvecala. 53 poena u slucaju ulaska u påolufinale. ne znam tacnokoliko donosi finale mrzime da gledam i u najboljem slucaju 213 poena. u slucaju da jeca osvoji turnir.

jojo

pre 15 godina

Sharapova, Serena, Venus, Ana, Lindsay sramite se sebe!!! Da neka teniserka koja nikad nije osvojila Grand Slam, ni Olimpijsku medalju a Fed Cup Boze daj, bude prva na glupavoj WTA listi, koja ocigledno nije merilo nicega!!!
Mislim, nemojte pogresno da me shvatite, nemam ja nista protiv jj, ali, ne razumem ovu situaciju u zenskom tenisu... Daj da se Maria oporavi, Williams da se uozbilje, da sin Lindsay poraste i da se belgijanke vrate, pa i da gledamo nekakav tenis!!! Ovo sto je ostalo od tenisa je bruka, zenski tenis nikad gori!


Pa, u vecini si u pravu, nije Jeca krojena od sampinskog stopa ali je nasa :-)

zoraknezevic

pre 15 godina

Bas me cudi da osoba koja se predtavlja kao "teniser" ne zna sta predstavlja prvo mjesto na listi i kakve to privilegije donosi. Ja sam takodjer teniser, i za ocekivati je da svaki teniser razumije sve o tenisu, Dakle, prvo mjesto donosi jednu privilegiju koja nevjerovatno favorizuje doticnog tenisera. Na svakom ATP turniru teniser # 1 je slobodan u prvom kolu.Ovo je takva privilegija da se to ne moze rijecima opisati. Dok teniseri druge klase imaju zestoke i iscrpljujuce meceve, Jelena mirno ceka razvoj dogadjaja i taj dan ima samo masazu i lagani trening. Ako se govori o GS turnirima, onda se moze reci da u prvom kolu ti teniseri dobijaju kvalifikanta, sto znaci jedan malo jaci trening, taman da se malo uigraju. Samo ova"malena" privilegija moze jednog jakog tenisera dugo da odrzava na vrhu svjetskog tenisa.

DaDo

pre 15 godina

Konacno najbolja teniserka na 1.mestu.Bravo kraljce samo naprec igraj svoju igru i budi ono sto jesi.Studgard je tvoj.Napred Jelena!!!

Bojan pfc

pre 15 godina

svaka cast JJ, popravila si igru veoma, samo jos malo da ojacas i buces konstantno dobra teniserka. odusevljen sam! a veceras ajom momci u kup uefa

Objasnjenje

pre 15 godina

Zdravko,
Jelena je prosle godine stigla do polufinala i tako dobila 140 bodova, Serena do cetvrtfinala i dobila 75 bodova, ovi bodovi se obema brisu na kraju ove sedmice. Serena je sada ispala na pocetku i dobice samo 1 bod, sto joj se dodaje, tako da ce sledeceg ponedeljka imati 74 boda manje nego ove sedmice (-75+1=-74). Jelena i ako danas izgubi dobila bi teoretski 1 bod, ali posto ona ima "rezervni" turnir (18-ti, jer se samo 17 rezultata broje, tj. 4GS, plus Majami, plus 12 najboljih od ostatka) na kome je osvojila vise od tog jednog boda (u ovom slucaju mislim da je u pitanju Olimpijada i 90 bodova) onda ce joj se dodati bar tih 90 bodova, pa ce narednog ponedeljka imati 140-90=50 bodova manje nego ove sedmice (ovo je najgori moguci scenario). Kako je razlika u bodovima izmedju nje i Serene ove sedmice 21 bod, to znaci da ce Jelena biti ispred Serene za 3 boda. U slucaju da Jelena stigne do polufinala (izjednaci proslogodisnji rezultat) imace 53 boda vise od Serene (-74+21=-53 za Serenu), ako dodje do finala dobice 215 bodova za taj plasman tj. imace 215-140=75 vise nego prethodne sedmice tj. imace 75+53=128 bodova vise od Serene. Ako pobedi Jelena dobija 300 bodova, tj. u ponedeljak ima 300-140=160 bodova vise nego ove sedmide, tj. imace 160+53=213 bodova vise od Serene.
Serena naredne sedmice brani finale Moskve i 300 bodova, a Jelena nista. Jelena ako se plasira tako da osvoji vise od 90/105 bodova (najlosiji turniri u skoru od 17 turnira koje je odigrala) dobice dodatne bodove (razlika izmenju osvojenih bodova u Moskvi i najlosijeg od 17 turnira), a Serena dobija dodatne bodove jedino ako pobedi u Moskvi, inace ili ostaje na istom ili gubi bodove, zavisno od plasmana.

Itd.

ccc

pre 15 godina

@Shadow
Pa i tebi je jasno kako je JJ došla do prvog mesta već u sredu. Naravno da je to SAMO zbog ispadanja SW. Bilo bi dobro da Jelena konačno osvoji neki jači turnir i tako dođe do pozicije br. 1. Ovako je ipak sa velikom mrljom.

viva

pre 15 godina

@ Teniser, i tebi je promaklo da su upravo i Serena i Federer izjavili da zele da se vrate na poziciju broj 1. Nagledali smo se ranije meceva gde Federer do 1/4 finala igra sa totalnim autsajderima. Ali povlasceni zreb i prestiz tebi nista ne znace cak i kad od sponzora donose ogromnu lovu za PR. Cudo ste vi "posebni poznavaoci" teniskih prilika!

samo realno

pre 15 godina

Sharapova, Serena, Venus, Ana, Lindsay sramite se sebe!!! Da neka teniserka koja nikad nije osvojila Grand Slam, ni Olimpijsku medalju a Fed Cup Boze daj, bude prva na glupavoj WTA listi, koja ocigledno nije merilo nicega!!!
Mislim, nemojte pogresno da me shvatite, nemam ja nista protiv jj, ali, ne razumem ovu situaciju u zenskom tenisu... Daj da se Maria oporavi, Williams da se uozbilje, da sin Lindsay poraste i da se belgijanke vrate, pa i da gledamo nekakav tenis!!! Ovo sto je ostalo od tenisa je bruka, zenski tenis nikad gori!

sudija

pre 15 godina

viva, zele da se vrate i da osvajaju mnogo trofeja, a ne da budu ispred drugih (ni malo boljih ni gorih) za svega nekoliko poena.
Nekad su i bolji, kad neko stalno u polufinalu ispada od nekoga dzaba mu mesto. Titule se pamte, ona najvece.
Pusti srce, upotrebi mozak.

Teniser

pre 15 godina

To samo malim nacijama kao sto smo mi Srbi znaci biti prvi na WTA listi. U principu prvo mesto nista ne donosi. Ne donosi ni centa osim povlascenog zreba. Ali ni to danas nema veze dodje neki kvalifikant i isprasi te sa turnira.Velikim nacijama kao sto su Amerika , Rusija i koji imaju ogroman broj tenisera u prvih sto ili prvih deset (rusi) ili u muskoj konkurenciji sopanaca u prvih dvadeset koliko hoces i mora jedan da bude prvi. Roger federer se nista nije potresao sto je drugi a uzeo najvise para

zdravko

pre 15 godina

moze li neko da mi objasni kako ce jelena ponovo da bude prva (osim sto tako kaze sajt WTA), ako izgubi danas i ostane bez 140 bodova od prosle godine?

Zorann

pre 15 godina

Neopisivo mi je drago sto je PITBULLLL ispao na samom pocetku!Cak mi je draze kad ispadnu sestre Pitbulovi nego kada nase pobede.To je neopisiva radost(mrznja) prema prepotentnim sestrama.

viva

pre 15 godina

@ sudija, da ti covek i poveruje....jedino ne razumem zasto i Federer i Serena izjavljuju da zele da se vrate na poziciju broj 1. Da nisi ti malo maliciozan?

sudija

pre 15 godina

Jelena ne zasluzuje da bude prva. Osvoji turnir jednom u godinu dana, pa to je slabo, jako slabo, ali dogura nekako do polufinala. Takav je sistem bodovanja, hocu da kazem takva je ta lista, tu se ne broje osvojene titule, a na kraju se ipak titule najvise broje, cene i pamte. Mesto na imaginarnoj listi nije bitno.

Brance

pre 15 godina

Eh da je bivši trener Žistin Enan mogao i pretpostaviti da će se ovo dogoditi Sereni, nikada ne bi pomenuo harizmu sestara Vilijams, koje u duetu podležu harizmi Na Li.

Baš mi je milo, prvo zbog Jece jer je zaslužila, a onda zbog svih onih koji su izgubili koke koje nose zlatna jaja, pa se sada iživljavaju nad drugima po medijima. Šta će čovek, krivo mu što ga niko neće. Nije on stvorio Žistin. I ona je sama stvorila sebe kao i ostale teniserke, svojim radom i trudom i raznim vrstama životnih odricanja.

Drži se Jeco, neka je Bog uz tebe do kraja godine, a i dalje, pa da se zadržiš na prvom mestu mnogo duže!

Čestitamo Jecinom treneru !

pre 15 godina

Sad Umire od muke onaj Trener Žastin enan. A toliko je nahvalio Serenu a mala kineskinja se ne uplaši od onog njenog geganja dok čeka servis i razbi je na kraju. Šta će sada da kaže, ljubomora je to jer zna da JJ ima pravog trenera najzad, mnogo boljeg od njega koji je našu JJ izveo na PRVO MESTO !. Bravo Sančez, pošto se niko nije setio da ti čestita To ću ja uraditi. A i Ani bi bilo bolje da sledi ovaj primer i umesto da menja reket da promeni trenera !

marko

pre 15 godina

Wow, Serena, pa ti si "najdominantnija" teniserka, "velika sampionka" imas "harizmu", gde god se pojavis ti osvojis turnir i sve ostale "pocistis sa terena"...

NOT!!

HAHAHA!!!

Slucajno

pre 15 godina

Jelena je opet "slucajno" prva, Novak je "slucajno" osvojio AO, Ana je "slucajno" osvojila RG, i ukratko, Srbi nemaju pojma o tenisu i pravo je cudo da su tu gde su, s obzirom na "izabrane" teniske nacije. Neverovatno!

iivviiccaa79

pre 15 godina

Jelena je ojacala u ramenima i ledjima i udarci su joj bolji...
Mislim da je stvarno doslo vreme da jos malo ojaca u glavi i da uzme Gren Slem sledece godine...

Djole

pre 15 godina

Ovo je verovatno posljedica cinjenice da je 'pitbul' izbacen u 1/16 finala stutgarta! Divno, a i prilika za Jecu da se sa sto boljim plasmanom u stutgartu jos vise odvoji od pratnje! Napred Jeco, vecras protiv Bondarenko smo uz tebe!!

tuta bugarin

pre 15 godina

em štomie to mene em milo em drago
a em štoje zaslužeto i cisto koi suza

lutajući reporter tuta bugarin
nežno šapće sneguljici
dok patuljci ruju
u rudnici

ttx

pre 15 godina

I tako kineskinja dobrom igrom oduvala harizmaticnu Serenu Vilijams... Moram da kazem da mi je bilo drago. A sto se tice Jelene, dobri rezultati cele godine, konstantno dobra igra bez velikih kikseva, iznenadjenja i ispadanja u ranim fazama turnira. Voleo bi da vidim sada mec sa Safinom, kada je Jelena zdrava. U drugom delu zreba mislim da je Dementijeva vec u finalu

Slucajno

pre 15 godina

Jelena je opet "slucajno" prva, Novak je "slucajno" osvojio AO, Ana je "slucajno" osvojila RG, i ukratko, Srbi nemaju pojma o tenisu i pravo je cudo da su tu gde su, s obzirom na "izabrane" teniske nacije. Neverovatno!

tuta bugarin

pre 15 godina

em štomie to mene em milo em drago
a em štoje zaslužeto i cisto koi suza

lutajući reporter tuta bugarin
nežno šapće sneguljici
dok patuljci ruju
u rudnici

Čestitamo Jecinom treneru !

pre 15 godina

Sad Umire od muke onaj Trener Žastin enan. A toliko je nahvalio Serenu a mala kineskinja se ne uplaši od onog njenog geganja dok čeka servis i razbi je na kraju. Šta će sada da kaže, ljubomora je to jer zna da JJ ima pravog trenera najzad, mnogo boljeg od njega koji je našu JJ izveo na PRVO MESTO !. Bravo Sančez, pošto se niko nije setio da ti čestita To ću ja uraditi. A i Ani bi bilo bolje da sledi ovaj primer i umesto da menja reket da promeni trenera !

ttx

pre 15 godina

I tako kineskinja dobrom igrom oduvala harizmaticnu Serenu Vilijams... Moram da kazem da mi je bilo drago. A sto se tice Jelene, dobri rezultati cele godine, konstantno dobra igra bez velikih kikseva, iznenadjenja i ispadanja u ranim fazama turnira. Voleo bi da vidim sada mec sa Safinom, kada je Jelena zdrava. U drugom delu zreba mislim da je Dementijeva vec u finalu

Brance

pre 15 godina

Eh da je bivši trener Žistin Enan mogao i pretpostaviti da će se ovo dogoditi Sereni, nikada ne bi pomenuo harizmu sestara Vilijams, koje u duetu podležu harizmi Na Li.

Baš mi je milo, prvo zbog Jece jer je zaslužila, a onda zbog svih onih koji su izgubili koke koje nose zlatna jaja, pa se sada iživljavaju nad drugima po medijima. Šta će čovek, krivo mu što ga niko neće. Nije on stvorio Žistin. I ona je sama stvorila sebe kao i ostale teniserke, svojim radom i trudom i raznim vrstama životnih odricanja.

Drži se Jeco, neka je Bog uz tebe do kraja godine, a i dalje, pa da se zadržiš na prvom mestu mnogo duže!

viva

pre 15 godina

@ Teniser, i tebi je promaklo da su upravo i Serena i Federer izjavili da zele da se vrate na poziciju broj 1. Nagledali smo se ranije meceva gde Federer do 1/4 finala igra sa totalnim autsajderima. Ali povlasceni zreb i prestiz tebi nista ne znace cak i kad od sponzora donose ogromnu lovu za PR. Cudo ste vi "posebni poznavaoci" teniskih prilika!

marko

pre 15 godina

Wow, Serena, pa ti si "najdominantnija" teniserka, "velika sampionka" imas "harizmu", gde god se pojavis ti osvojis turnir i sve ostale "pocistis sa terena"...

NOT!!

HAHAHA!!!

Djole

pre 15 godina

Ovo je verovatno posljedica cinjenice da je 'pitbul' izbacen u 1/16 finala stutgarta! Divno, a i prilika za Jecu da se sa sto boljim plasmanom u stutgartu jos vise odvoji od pratnje! Napred Jeco, vecras protiv Bondarenko smo uz tebe!!

zoraknezevic

pre 15 godina

Bas me cudi da osoba koja se predtavlja kao "teniser" ne zna sta predstavlja prvo mjesto na listi i kakve to privilegije donosi. Ja sam takodjer teniser, i za ocekivati je da svaki teniser razumije sve o tenisu, Dakle, prvo mjesto donosi jednu privilegiju koja nevjerovatno favorizuje doticnog tenisera. Na svakom ATP turniru teniser # 1 je slobodan u prvom kolu.Ovo je takva privilegija da se to ne moze rijecima opisati. Dok teniseri druge klase imaju zestoke i iscrpljujuce meceve, Jelena mirno ceka razvoj dogadjaja i taj dan ima samo masazu i lagani trening. Ako se govori o GS turnirima, onda se moze reci da u prvom kolu ti teniseri dobijaju kvalifikanta, sto znaci jedan malo jaci trening, taman da se malo uigraju. Samo ova"malena" privilegija moze jednog jakog tenisera dugo da odrzava na vrhu svjetskog tenisa.

najcrnji

pre 15 godina

Prelepa zena ova Jelena.
@Teniser - Zbog cega je Ana onomad dobila grdne pare od sponzora ako prvo mesto nista ne znaci. Bilo bi dobro da se malo manje generalizuje u komentarima. Zasto spominjati 'male nacije kojima nesto znaci ili ne znaci.' Evo na primer meni znaci, mojoj kevi ne znaci a i tebi ne znaci. A svi smo Srbi. Ima nas brate svakakvih.

viva

pre 15 godina

@ sudija, da ti covek i poveruje....jedino ne razumem zasto i Federer i Serena izjavljuju da zele da se vrate na poziciju broj 1. Da nisi ti malo maliciozan?

Objasnjenje

pre 15 godina

Zdravko,
Jelena je prosle godine stigla do polufinala i tako dobila 140 bodova, Serena do cetvrtfinala i dobila 75 bodova, ovi bodovi se obema brisu na kraju ove sedmice. Serena je sada ispala na pocetku i dobice samo 1 bod, sto joj se dodaje, tako da ce sledeceg ponedeljka imati 74 boda manje nego ove sedmice (-75+1=-74). Jelena i ako danas izgubi dobila bi teoretski 1 bod, ali posto ona ima "rezervni" turnir (18-ti, jer se samo 17 rezultata broje, tj. 4GS, plus Majami, plus 12 najboljih od ostatka) na kome je osvojila vise od tog jednog boda (u ovom slucaju mislim da je u pitanju Olimpijada i 90 bodova) onda ce joj se dodati bar tih 90 bodova, pa ce narednog ponedeljka imati 140-90=50 bodova manje nego ove sedmice (ovo je najgori moguci scenario). Kako je razlika u bodovima izmedju nje i Serene ove sedmice 21 bod, to znaci da ce Jelena biti ispred Serene za 3 boda. U slucaju da Jelena stigne do polufinala (izjednaci proslogodisnji rezultat) imace 53 boda vise od Serene (-74+21=-53 za Serenu), ako dodje do finala dobice 215 bodova za taj plasman tj. imace 215-140=75 vise nego prethodne sedmice tj. imace 75+53=128 bodova vise od Serene. Ako pobedi Jelena dobija 300 bodova, tj. u ponedeljak ima 300-140=160 bodova vise nego ove sedmide, tj. imace 160+53=213 bodova vise od Serene.
Serena naredne sedmice brani finale Moskve i 300 bodova, a Jelena nista. Jelena ako se plasira tako da osvoji vise od 90/105 bodova (najlosiji turniri u skoru od 17 turnira koje je odigrala) dobice dodatne bodove (razlika izmenju osvojenih bodova u Moskvi i najlosijeg od 17 turnira), a Serena dobija dodatne bodove jedino ako pobedi u Moskvi, inace ili ostaje na istom ili gubi bodove, zavisno od plasmana.

Itd.

Rade

pre 15 godina

Teniser ne laprdaj! Isti si zlobnik ko Karlos Rodrigez.Tenis je jedan od najtezih sportova.Biti prvi u renkingu od toliko igraca pa to zahteva vrhunski kvalitet i rad.Zelim Jeci sve najbolje.Jos samo Ana da nadje decka i ona da krene da razbija :)

Zorann

pre 15 godina

Neopisivo mi je drago sto je PITBULLLL ispao na samom pocetku!Cak mi je draze kad ispadnu sestre Pitbulovi nego kada nase pobede.To je neopisiva radost(mrznja) prema prepotentnim sestrama.

ja licno

pre 15 godina

Bravo Jeco zasluzila si..nadam se da ce prvo mesto da ti ulije jos vise samopouzdanja,i da krenes ka osvajanju prve GS titule..

hm "harizmaticna" Serena je izgubila hahahahaah

DaDo

pre 15 godina

Konacno najbolja teniserka na 1.mestu.Bravo kraljce samo naprec igraj svoju igru i budi ono sto jesi.Studgard je tvoj.Napred Jelena!!!

iivviiccaa79

pre 15 godina

Jelena je ojacala u ramenima i ledjima i udarci su joj bolji...
Mislim da je stvarno doslo vreme da jos malo ojaca u glavi i da uzme Gren Slem sledece godine...

hocu da gledam!

pre 15 godina

Ma kakvo ispadanje, evo je, opra Alonu Bondarenko, Jeca ubedljivija nego ikad!

Samo sramota sto niko ne prenosi, za sta placamo tu pretplatu...jadno!

Deki

pre 15 godina

TOOOOO JELOOOOOOOO
I te kako se pamti ko je PRVI a i mnogo spominje, uz to jos kod nasih teniserki (i jos po koje )imas usta i da gledas . Jelena ima fantasticno ponasanje i respektuje svoje protivnice .Lavovski se bori. Svaka cast !!!

sudija

pre 15 godina

Jelena ne zasluzuje da bude prva. Osvoji turnir jednom u godinu dana, pa to je slabo, jako slabo, ali dogura nekako do polufinala. Takav je sistem bodovanja, hocu da kazem takva je ta lista, tu se ne broje osvojene titule, a na kraju se ipak titule najvise broje, cene i pamte. Mesto na imaginarnoj listi nije bitno.

Teniser

pre 15 godina

To samo malim nacijama kao sto smo mi Srbi znaci biti prvi na WTA listi. U principu prvo mesto nista ne donosi. Ne donosi ni centa osim povlascenog zreba. Ali ni to danas nema veze dodje neki kvalifikant i isprasi te sa turnira.Velikim nacijama kao sto su Amerika , Rusija i koji imaju ogroman broj tenisera u prvih sto ili prvih deset (rusi) ili u muskoj konkurenciji sopanaca u prvih dvadeset koliko hoces i mora jedan da bude prvi. Roger federer se nista nije potresao sto je drugi a uzeo najvise para

Bojan

pre 15 godina

Ne razumem ljude koji smatraju da je sasvim nebitna stvar biti 1. na ATP listi. Bodovi na toj listi se sasvim realno rasporedjuju prema plasmanu na turnirima, samo pogledajte kolika je razlika izmedju osvojenog turnira i polufinala, tako da za prvo mesto nije dovoljno prolaziti samo prvo i drugo kolo i pobedjivati prosecne teniserke (mada je i to uspeh) vec je potrebno konstantno ucestvovati u polufinalima, finalima i osvajati turnire, ni ne secam se kad je Jelena ispala pre polufinala tako da je zasluzila prvo mesto i voleo bih da se zadrzi dugo na njemu, a da ga potvrdi osvajanjem mastersa na kraju godine
Inace nije tacno da samo male nacije vode racuna o plasmanu na listi, ovde u USA samo pricaju o trenutnoj poziciji Endija Rodika, dali bi sve pare ovog sveta da imaju treceg na ATP i prvu na WTA

Miki

pre 15 godina

Na sajtu akademije Nika Boletijerija s ponosom objavljuju da se njihov bivsi student Jelena Jankovic vraca na prvo mesto wta rang liste:

http://nickstennispicks.com/2008/10/02/jankovic-to-regain-1-ranking/

lucky_luke

pre 15 godina

za zdravka
ovako,u ulaznu listu wta ulaze17 najboljihrezultata iz posljednjih 52sedmice. kako serena ima 21 poen vise od jece a prosle godine je ovdjeosvojila 75 poena sada jetarazlika 21-75=-54 poena sto znaci da jeca ima 54 poena viska minustih 140 poena dolazimo na 86 poena viska za serenu. e sada ukoliko jeca odigra lose ovaj turnir i izgubi recimo tih 140 poena u najboljih 17 turnirajoj ulazi do sada 18ti najbolji rezultat od 90 poena. to je znaci 4 poena viska zajecu. serena ce ovdje dobiti poenza ucesce sto na kraju izlazi +3 poena za jecu u slucaju da izgubi neki od sljedeca 2 meca. (najgora verzija). sa svakim korakom vise od cetvrtfinala bi setarazlika od´3 poenadodatno uvecala. 53 poena u slucaju ulaska u påolufinale. ne znam tacnokoliko donosi finale mrzime da gledam i u najboljem slucaju 213 poena. u slucaju da jeca osvoji turnir.

opet prva i opet prva i opet prva

pre 15 godina

sudija i teniser vam je jedan isti bolesnik s dvojnim drzavljanstvom /likom/; kineskinje su nezgodne zar ne...

jojo

pre 15 godina

Sharapova, Serena, Venus, Ana, Lindsay sramite se sebe!!! Da neka teniserka koja nikad nije osvojila Grand Slam, ni Olimpijsku medalju a Fed Cup Boze daj, bude prva na glupavoj WTA listi, koja ocigledno nije merilo nicega!!!
Mislim, nemojte pogresno da me shvatite, nemam ja nista protiv jj, ali, ne razumem ovu situaciju u zenskom tenisu... Daj da se Maria oporavi, Williams da se uozbilje, da sin Lindsay poraste i da se belgijanke vrate, pa i da gledamo nekakav tenis!!! Ovo sto je ostalo od tenisa je bruka, zenski tenis nikad gori!


Pa, u vecini si u pravu, nije Jeca krojena od sampinskog stopa ali je nasa :-)

realista

pre 15 godina

Ovakav sistem bodovanja je i napravljen da bi se igraci naterali da igraju sto vise turnira, i da bi se sto realnije pokazao kvalitete svih igraca, koji se jedino moze videti u tome kako je igrac igrao u kontinuitetu.

Vecina igracica uglavnom igra 17-18 turnira godisnje, ali ima i onih koje igraju mnogo vise turnira od tih 17.
Jelena je na primer prosle godine odigrala ukupno 28 turnira.Dakle ima 11 turnira sa kojih joj se uopste ne oduzimaju proslogodisnji poeni. Na tih 11 turnira na kojima je pravila najlosije rezultate Jelena je ukupno osvojila oko 660 poena.
Dakle ima cistih 660 poena zalihe iz prosle godine i dok druge igracice na nekim turnirima moraju da naprave po 4-5 pobeda da bi uopste zaradile neke poene, Jelena na pojedinim turnirima i sa jednom pobedom zaradi poene, cak i ako na tom turniru napravi losiji rezultat od onog iz prosle godine.
Upravo veliki broj odigranih turnira, sa solidnim rezultatima i omogucuje Jeleni da bude u vrhu bez nekih vecih pojedinacnih rezultata.
Jelenin najbolji uspeh je upravo nedavno finale US opena.Sem toga osvojila je 7 titula od cega su 3 sa turnira prve kategorije (Charlston i dva puta Rim). 4 puta je bila u polufinalima gren slemova i to je otprilike sve od njenih znacajnijih rezultata.
Jelena je do sada igrala 10 finala na turnirima od toga jedno finale gren slema.

Primera radi jedna Svetlana Kuznjecova ima isto 7 titula, od toga jednu gren slem titulu.
Odigrala je sem toga jos 17 finala (od toga 2 gren slem finala), 19 polufinala (isto koliko i Jelena).
I pored toga sto ima bolje pojedinacne rezultate od Jelena - Kuznjeceva je preko 1000 poena iza Jelene na listi. Glavni razlog za to je sto i ona kao i vecina igracica ne igra nikad preko 20 turnira godisnje.
Isto tako da Jelena nije igrala toliki broj turnira ne bi imala ovoliko poena i ne bi bila prva.
2006. bi imala oko 500 poena manje, 2007. oko 500 poena manje, ove godine oko 500 poena manje, odnosno da je poslednje 3 sezone igrala 18-19 turnira godisnje sada bi u najboljem slucaju imala oko 2500 poena ,a ne 4000.
Razumem donekle ove koji tvrde kako Jelena nije zasluzila prvo mesto. Kad se pogledaju Jelenini uspesi u karijeri to su otprilike rezultati za nekog ko se nalazi izmedju 5.i 10. mesta.
Medjutim igranjem velikog broja turnira sa jako retkim kiksevima (pod kojim podrazumevam ispadanje u prvom-drugom kolu), Jelena je ipak sakupila te poene koje ima i tu je gde je.
Zasluzeno je na prvom mestu, ali daleko od toga da je najbolja igracica.
Kada bi i ostale igracice iz prvih 10 pocele da igraju toliko turnira koliko igra Jelena, mislim da bi Jelena bila negde oko 5-6 mesta na listi.
Ovo kazem iz razloga sto bar 4-5 igracica iz vrha ima vece pojedinacne uspehe od Jelene, kako na turnirima tako i u medjusobnim duelima sa njom.
Evo i statistickog podatka:
Serena - JJ 4:3
Dinara Safina - JJ 3:2
Dementieva - JJ 3:5
Ana Ivanovic - JJ 7:1
Sharapova - JJ 4:2
Kuznjecova - JJ 4:3
Venus - JJ 3:4
Zvonareva - JJ 3:4
Dakle pozitivan skor ima samo protiv Dementieve,Zvonareve i Venus.
Ali Jelena iga skoro 50 % turnira vise od svake od ovih ugracica i tako uspeva da bude na vrhu, pa cak i na prvom mestu.
Losa strana svega ovoga je sto Jelena na skoro svaki turnir dolazi umorna, cesto i sa nekom povredom,bez gotovo ikakvog vremena da se pripremi za turnir. Upravo to je mozda i glavni razlog sto retko osvaja titule, sto jos uvek nije osvojila ni jedan gren slem i ako ovako nastavi tesko da ce ga ikada i osvojiti.

ccc

pre 15 godina

@Shadow
Pa i tebi je jasno kako je JJ došla do prvog mesta već u sredu. Naravno da je to SAMO zbog ispadanja SW. Bilo bi dobro da Jelena konačno osvoji neki jači turnir i tako dođe do pozicije br. 1. Ovako je ipak sa velikom mrljom.

Aleksandar XXXL

pre 15 godina

Cestitke Jeleni na pobedama i povratku na Prvo mesto!
PS. Nerazumem samo kakvu harizmu moze da ima PITBUL(S.W.)?
Pozdrav svim ljubiteljima tenisa!

zdravko

pre 15 godina

moze li neko da mi objasni kako ce jelena ponovo da bude prva (osim sto tako kaze sajt WTA), ako izgubi danas i ostane bez 140 bodova od prosle godine?

Bojan pfc

pre 15 godina

svaka cast JJ, popravila si igru veoma, samo jos malo da ojacas i buces konstantno dobra teniserka. odusevljen sam! a veceras ajom momci u kup uefa

dax

pre 15 godina

Svaka cast Jeleni Jankovic, ali mislim da ne zasluzuje prvo mesto. Odlicna je ona teniserka i svaka cast na konstantnim partijama i mesto joj je sigurno u top10, ali to je to. Za prvo mesto mora i ona mnogo vise da osvaja. Trenutno je prva zato sto sestre Williams igraju motivisano samo kad je GS u pitanju ili zato sto je Sharapova povredjena. Bila je prva i pre olimpijade, ne zato sto je osvojila neki turnir tad i pretekla Anu, nego sto je ova skroz ispala iz forme. Kad osvoji GS i bude osvojila jos par turnira godisnje tad cu moci da kazem da je zasluzeno na prvom mestu.

sudija

pre 15 godina

viva, zele da se vrate i da osvajaju mnogo trofeja, a ne da budu ispred drugih (ni malo boljih ni gorih) za svega nekoliko poena.
Nekad su i bolji, kad neko stalno u polufinalu ispada od nekoga dzaba mu mesto. Titule se pamte, ona najvece.
Pusti srce, upotrebi mozak.

samo realno

pre 15 godina

Sharapova, Serena, Venus, Ana, Lindsay sramite se sebe!!! Da neka teniserka koja nikad nije osvojila Grand Slam, ni Olimpijsku medalju a Fed Cup Boze daj, bude prva na glupavoj WTA listi, koja ocigledno nije merilo nicega!!!
Mislim, nemojte pogresno da me shvatite, nemam ja nista protiv jj, ali, ne razumem ovu situaciju u zenskom tenisu... Daj da se Maria oporavi, Williams da se uozbilje, da sin Lindsay poraste i da se belgijanke vrate, pa i da gledamo nekakav tenis!!! Ovo sto je ostalo od tenisa je bruka, zenski tenis nikad gori!

*alexandra*

pre 15 godina

Za ljude koje zanima ima li prenosa - samo da kazem da ima na Eurosportu (mislim na prvom programu)... Sutra bi trebalo od 17h da ide prenos meca Dinara Safina - Venus Vilijams, a posle tog meca na teren izlazi Jeca...
Go, go, JJ!!

scarface

pre 15 godina

Mislim da Jelena treba da udje u polufinale Stutgarta da bi se vratila na prvo mesto. Serena je branila 75 a Jelena 140 poena. Porazom u 2. kolu Serena je odbranila samo 40 poena, a ako Jelena udje u polufinale bice na nuli i samim tim preuzeti 1. mesto.

sudija

pre 15 godina

Jelena ne zasluzuje da bude prva. Osvoji turnir jednom u godinu dana, pa to je slabo, jako slabo, ali dogura nekako do polufinala. Takav je sistem bodovanja, hocu da kazem takva je ta lista, tu se ne broje osvojene titule, a na kraju se ipak titule najvise broje, cene i pamte. Mesto na imaginarnoj listi nije bitno.

Teniser

pre 15 godina

To samo malim nacijama kao sto smo mi Srbi znaci biti prvi na WTA listi. U principu prvo mesto nista ne donosi. Ne donosi ni centa osim povlascenog zreba. Ali ni to danas nema veze dodje neki kvalifikant i isprasi te sa turnira.Velikim nacijama kao sto su Amerika , Rusija i koji imaju ogroman broj tenisera u prvih sto ili prvih deset (rusi) ili u muskoj konkurenciji sopanaca u prvih dvadeset koliko hoces i mora jedan da bude prvi. Roger federer se nista nije potresao sto je drugi a uzeo najvise para

tuta bugarin

pre 15 godina

em štomie to mene em milo em drago
a em štoje zaslužeto i cisto koi suza

lutajući reporter tuta bugarin
nežno šapće sneguljici
dok patuljci ruju
u rudnici

samo realno

pre 15 godina

Sharapova, Serena, Venus, Ana, Lindsay sramite se sebe!!! Da neka teniserka koja nikad nije osvojila Grand Slam, ni Olimpijsku medalju a Fed Cup Boze daj, bude prva na glupavoj WTA listi, koja ocigledno nije merilo nicega!!!
Mislim, nemojte pogresno da me shvatite, nemam ja nista protiv jj, ali, ne razumem ovu situaciju u zenskom tenisu... Daj da se Maria oporavi, Williams da se uozbilje, da sin Lindsay poraste i da se belgijanke vrate, pa i da gledamo nekakav tenis!!! Ovo sto je ostalo od tenisa je bruka, zenski tenis nikad gori!

dax

pre 15 godina

Svaka cast Jeleni Jankovic, ali mislim da ne zasluzuje prvo mesto. Odlicna je ona teniserka i svaka cast na konstantnim partijama i mesto joj je sigurno u top10, ali to je to. Za prvo mesto mora i ona mnogo vise da osvaja. Trenutno je prva zato sto sestre Williams igraju motivisano samo kad je GS u pitanju ili zato sto je Sharapova povredjena. Bila je prva i pre olimpijade, ne zato sto je osvojila neki turnir tad i pretekla Anu, nego sto je ova skroz ispala iz forme. Kad osvoji GS i bude osvojila jos par turnira godisnje tad cu moci da kazem da je zasluzeno na prvom mestu.

Slucajno

pre 15 godina

Jelena je opet "slucajno" prva, Novak je "slucajno" osvojio AO, Ana je "slucajno" osvojila RG, i ukratko, Srbi nemaju pojma o tenisu i pravo je cudo da su tu gde su, s obzirom na "izabrane" teniske nacije. Neverovatno!

sudija

pre 15 godina

viva, zele da se vrate i da osvajaju mnogo trofeja, a ne da budu ispred drugih (ni malo boljih ni gorih) za svega nekoliko poena.
Nekad su i bolji, kad neko stalno u polufinalu ispada od nekoga dzaba mu mesto. Titule se pamte, ona najvece.
Pusti srce, upotrebi mozak.

jojo

pre 15 godina

Sharapova, Serena, Venus, Ana, Lindsay sramite se sebe!!! Da neka teniserka koja nikad nije osvojila Grand Slam, ni Olimpijsku medalju a Fed Cup Boze daj, bude prva na glupavoj WTA listi, koja ocigledno nije merilo nicega!!!
Mislim, nemojte pogresno da me shvatite, nemam ja nista protiv jj, ali, ne razumem ovu situaciju u zenskom tenisu... Daj da se Maria oporavi, Williams da se uozbilje, da sin Lindsay poraste i da se belgijanke vrate, pa i da gledamo nekakav tenis!!! Ovo sto je ostalo od tenisa je bruka, zenski tenis nikad gori!


Pa, u vecini si u pravu, nije Jeca krojena od sampinskog stopa ali je nasa :-)

ccc

pre 15 godina

@Shadow
Pa i tebi je jasno kako je JJ došla do prvog mesta već u sredu. Naravno da je to SAMO zbog ispadanja SW. Bilo bi dobro da Jelena konačno osvoji neki jači turnir i tako dođe do pozicije br. 1. Ovako je ipak sa velikom mrljom.

ttx

pre 15 godina

I tako kineskinja dobrom igrom oduvala harizmaticnu Serenu Vilijams... Moram da kazem da mi je bilo drago. A sto se tice Jelene, dobri rezultati cele godine, konstantno dobra igra bez velikih kikseva, iznenadjenja i ispadanja u ranim fazama turnira. Voleo bi da vidim sada mec sa Safinom, kada je Jelena zdrava. U drugom delu zreba mislim da je Dementijeva vec u finalu

zdravko

pre 15 godina

moze li neko da mi objasni kako ce jelena ponovo da bude prva (osim sto tako kaze sajt WTA), ako izgubi danas i ostane bez 140 bodova od prosle godine?

realista

pre 15 godina

Ovakav sistem bodovanja je i napravljen da bi se igraci naterali da igraju sto vise turnira, i da bi se sto realnije pokazao kvalitete svih igraca, koji se jedino moze videti u tome kako je igrac igrao u kontinuitetu.

Vecina igracica uglavnom igra 17-18 turnira godisnje, ali ima i onih koje igraju mnogo vise turnira od tih 17.
Jelena je na primer prosle godine odigrala ukupno 28 turnira.Dakle ima 11 turnira sa kojih joj se uopste ne oduzimaju proslogodisnji poeni. Na tih 11 turnira na kojima je pravila najlosije rezultate Jelena je ukupno osvojila oko 660 poena.
Dakle ima cistih 660 poena zalihe iz prosle godine i dok druge igracice na nekim turnirima moraju da naprave po 4-5 pobeda da bi uopste zaradile neke poene, Jelena na pojedinim turnirima i sa jednom pobedom zaradi poene, cak i ako na tom turniru napravi losiji rezultat od onog iz prosle godine.
Upravo veliki broj odigranih turnira, sa solidnim rezultatima i omogucuje Jeleni da bude u vrhu bez nekih vecih pojedinacnih rezultata.
Jelenin najbolji uspeh je upravo nedavno finale US opena.Sem toga osvojila je 7 titula od cega su 3 sa turnira prve kategorije (Charlston i dva puta Rim). 4 puta je bila u polufinalima gren slemova i to je otprilike sve od njenih znacajnijih rezultata.
Jelena je do sada igrala 10 finala na turnirima od toga jedno finale gren slema.

Primera radi jedna Svetlana Kuznjecova ima isto 7 titula, od toga jednu gren slem titulu.
Odigrala je sem toga jos 17 finala (od toga 2 gren slem finala), 19 polufinala (isto koliko i Jelena).
I pored toga sto ima bolje pojedinacne rezultate od Jelena - Kuznjeceva je preko 1000 poena iza Jelene na listi. Glavni razlog za to je sto i ona kao i vecina igracica ne igra nikad preko 20 turnira godisnje.
Isto tako da Jelena nije igrala toliki broj turnira ne bi imala ovoliko poena i ne bi bila prva.
2006. bi imala oko 500 poena manje, 2007. oko 500 poena manje, ove godine oko 500 poena manje, odnosno da je poslednje 3 sezone igrala 18-19 turnira godisnje sada bi u najboljem slucaju imala oko 2500 poena ,a ne 4000.
Razumem donekle ove koji tvrde kako Jelena nije zasluzila prvo mesto. Kad se pogledaju Jelenini uspesi u karijeri to su otprilike rezultati za nekog ko se nalazi izmedju 5.i 10. mesta.
Medjutim igranjem velikog broja turnira sa jako retkim kiksevima (pod kojim podrazumevam ispadanje u prvom-drugom kolu), Jelena je ipak sakupila te poene koje ima i tu je gde je.
Zasluzeno je na prvom mestu, ali daleko od toga da je najbolja igracica.
Kada bi i ostale igracice iz prvih 10 pocele da igraju toliko turnira koliko igra Jelena, mislim da bi Jelena bila negde oko 5-6 mesta na listi.
Ovo kazem iz razloga sto bar 4-5 igracica iz vrha ima vece pojedinacne uspehe od Jelene, kako na turnirima tako i u medjusobnim duelima sa njom.
Evo i statistickog podatka:
Serena - JJ 4:3
Dinara Safina - JJ 3:2
Dementieva - JJ 3:5
Ana Ivanovic - JJ 7:1
Sharapova - JJ 4:2
Kuznjecova - JJ 4:3
Venus - JJ 3:4
Zvonareva - JJ 3:4
Dakle pozitivan skor ima samo protiv Dementieve,Zvonareve i Venus.
Ali Jelena iga skoro 50 % turnira vise od svake od ovih ugracica i tako uspeva da bude na vrhu, pa cak i na prvom mestu.
Losa strana svega ovoga je sto Jelena na skoro svaki turnir dolazi umorna, cesto i sa nekom povredom,bez gotovo ikakvog vremena da se pripremi za turnir. Upravo to je mozda i glavni razlog sto retko osvaja titule, sto jos uvek nije osvojila ni jedan gren slem i ako ovako nastavi tesko da ce ga ikada i osvojiti.

marko

pre 15 godina

Wow, Serena, pa ti si "najdominantnija" teniserka, "velika sampionka" imas "harizmu", gde god se pojavis ti osvojis turnir i sve ostale "pocistis sa terena"...

NOT!!

HAHAHA!!!

Zorann

pre 15 godina

Neopisivo mi je drago sto je PITBULLLL ispao na samom pocetku!Cak mi je draze kad ispadnu sestre Pitbulovi nego kada nase pobede.To je neopisiva radost(mrznja) prema prepotentnim sestrama.

Brance

pre 15 godina

Eh da je bivši trener Žistin Enan mogao i pretpostaviti da će se ovo dogoditi Sereni, nikada ne bi pomenuo harizmu sestara Vilijams, koje u duetu podležu harizmi Na Li.

Baš mi je milo, prvo zbog Jece jer je zaslužila, a onda zbog svih onih koji su izgubili koke koje nose zlatna jaja, pa se sada iživljavaju nad drugima po medijima. Šta će čovek, krivo mu što ga niko neće. Nije on stvorio Žistin. I ona je sama stvorila sebe kao i ostale teniserke, svojim radom i trudom i raznim vrstama životnih odricanja.

Drži se Jeco, neka je Bog uz tebe do kraja godine, a i dalje, pa da se zadržiš na prvom mestu mnogo duže!

Čestitamo Jecinom treneru !

pre 15 godina

Sad Umire od muke onaj Trener Žastin enan. A toliko je nahvalio Serenu a mala kineskinja se ne uplaši od onog njenog geganja dok čeka servis i razbi je na kraju. Šta će sada da kaže, ljubomora je to jer zna da JJ ima pravog trenera najzad, mnogo boljeg od njega koji je našu JJ izveo na PRVO MESTO !. Bravo Sančez, pošto se niko nije setio da ti čestita To ću ja uraditi. A i Ani bi bilo bolje da sledi ovaj primer i umesto da menja reket da promeni trenera !

viva

pre 15 godina

@ sudija, da ti covek i poveruje....jedino ne razumem zasto i Federer i Serena izjavljuju da zele da se vrate na poziciju broj 1. Da nisi ti malo maliciozan?

viva

pre 15 godina

@ Teniser, i tebi je promaklo da su upravo i Serena i Federer izjavili da zele da se vrate na poziciju broj 1. Nagledali smo se ranije meceva gde Federer do 1/4 finala igra sa totalnim autsajderima. Ali povlasceni zreb i prestiz tebi nista ne znace cak i kad od sponzora donose ogromnu lovu za PR. Cudo ste vi "posebni poznavaoci" teniskih prilika!

DaDo

pre 15 godina

Konacno najbolja teniserka na 1.mestu.Bravo kraljce samo naprec igraj svoju igru i budi ono sto jesi.Studgard je tvoj.Napred Jelena!!!

najcrnji

pre 15 godina

Prelepa zena ova Jelena.
@Teniser - Zbog cega je Ana onomad dobila grdne pare od sponzora ako prvo mesto nista ne znaci. Bilo bi dobro da se malo manje generalizuje u komentarima. Zasto spominjati 'male nacije kojima nesto znaci ili ne znaci.' Evo na primer meni znaci, mojoj kevi ne znaci a i tebi ne znaci. A svi smo Srbi. Ima nas brate svakakvih.

Bojan pfc

pre 15 godina

svaka cast JJ, popravila si igru veoma, samo jos malo da ojacas i buces konstantno dobra teniserka. odusevljen sam! a veceras ajom momci u kup uefa

ja licno

pre 15 godina

Bravo Jeco zasluzila si..nadam se da ce prvo mesto da ti ulije jos vise samopouzdanja,i da krenes ka osvajanju prve GS titule..

hm "harizmaticna" Serena je izgubila hahahahaah

Djole

pre 15 godina

Ovo je verovatno posljedica cinjenice da je 'pitbul' izbacen u 1/16 finala stutgarta! Divno, a i prilika za Jecu da se sa sto boljim plasmanom u stutgartu jos vise odvoji od pratnje! Napred Jeco, vecras protiv Bondarenko smo uz tebe!!

iivviiccaa79

pre 15 godina

Jelena je ojacala u ramenima i ledjima i udarci su joj bolji...
Mislim da je stvarno doslo vreme da jos malo ojaca u glavi i da uzme Gren Slem sledece godine...

zoraknezevic

pre 15 godina

Bas me cudi da osoba koja se predtavlja kao "teniser" ne zna sta predstavlja prvo mjesto na listi i kakve to privilegije donosi. Ja sam takodjer teniser, i za ocekivati je da svaki teniser razumije sve o tenisu, Dakle, prvo mjesto donosi jednu privilegiju koja nevjerovatno favorizuje doticnog tenisera. Na svakom ATP turniru teniser # 1 je slobodan u prvom kolu.Ovo je takva privilegija da se to ne moze rijecima opisati. Dok teniseri druge klase imaju zestoke i iscrpljujuce meceve, Jelena mirno ceka razvoj dogadjaja i taj dan ima samo masazu i lagani trening. Ako se govori o GS turnirima, onda se moze reci da u prvom kolu ti teniseri dobijaju kvalifikanta, sto znaci jedan malo jaci trening, taman da se malo uigraju. Samo ova"malena" privilegija moze jednog jakog tenisera dugo da odrzava na vrhu svjetskog tenisa.

Objasnjenje

pre 15 godina

Zdravko,
Jelena je prosle godine stigla do polufinala i tako dobila 140 bodova, Serena do cetvrtfinala i dobila 75 bodova, ovi bodovi se obema brisu na kraju ove sedmice. Serena je sada ispala na pocetku i dobice samo 1 bod, sto joj se dodaje, tako da ce sledeceg ponedeljka imati 74 boda manje nego ove sedmice (-75+1=-74). Jelena i ako danas izgubi dobila bi teoretski 1 bod, ali posto ona ima "rezervni" turnir (18-ti, jer se samo 17 rezultata broje, tj. 4GS, plus Majami, plus 12 najboljih od ostatka) na kome je osvojila vise od tog jednog boda (u ovom slucaju mislim da je u pitanju Olimpijada i 90 bodova) onda ce joj se dodati bar tih 90 bodova, pa ce narednog ponedeljka imati 140-90=50 bodova manje nego ove sedmice (ovo je najgori moguci scenario). Kako je razlika u bodovima izmedju nje i Serene ove sedmice 21 bod, to znaci da ce Jelena biti ispred Serene za 3 boda. U slucaju da Jelena stigne do polufinala (izjednaci proslogodisnji rezultat) imace 53 boda vise od Serene (-74+21=-53 za Serenu), ako dodje do finala dobice 215 bodova za taj plasman tj. imace 215-140=75 vise nego prethodne sedmice tj. imace 75+53=128 bodova vise od Serene. Ako pobedi Jelena dobija 300 bodova, tj. u ponedeljak ima 300-140=160 bodova vise nego ove sedmide, tj. imace 160+53=213 bodova vise od Serene.
Serena naredne sedmice brani finale Moskve i 300 bodova, a Jelena nista. Jelena ako se plasira tako da osvoji vise od 90/105 bodova (najlosiji turniri u skoru od 17 turnira koje je odigrala) dobice dodatne bodove (razlika izmenju osvojenih bodova u Moskvi i najlosijeg od 17 turnira), a Serena dobija dodatne bodove jedino ako pobedi u Moskvi, inace ili ostaje na istom ili gubi bodove, zavisno od plasmana.

Itd.

lucky_luke

pre 15 godina

za zdravka
ovako,u ulaznu listu wta ulaze17 najboljihrezultata iz posljednjih 52sedmice. kako serena ima 21 poen vise od jece a prosle godine je ovdjeosvojila 75 poena sada jetarazlika 21-75=-54 poena sto znaci da jeca ima 54 poena viska minustih 140 poena dolazimo na 86 poena viska za serenu. e sada ukoliko jeca odigra lose ovaj turnir i izgubi recimo tih 140 poena u najboljih 17 turnirajoj ulazi do sada 18ti najbolji rezultat od 90 poena. to je znaci 4 poena viska zajecu. serena ce ovdje dobiti poenza ucesce sto na kraju izlazi +3 poena za jecu u slucaju da izgubi neki od sljedeca 2 meca. (najgora verzija). sa svakim korakom vise od cetvrtfinala bi setarazlika od´3 poenadodatno uvecala. 53 poena u slucaju ulaska u påolufinale. ne znam tacnokoliko donosi finale mrzime da gledam i u najboljem slucaju 213 poena. u slucaju da jeca osvoji turnir.

Rade

pre 15 godina

Teniser ne laprdaj! Isti si zlobnik ko Karlos Rodrigez.Tenis je jedan od najtezih sportova.Biti prvi u renkingu od toliko igraca pa to zahteva vrhunski kvalitet i rad.Zelim Jeci sve najbolje.Jos samo Ana da nadje decka i ona da krene da razbija :)

hocu da gledam!

pre 15 godina

Ma kakvo ispadanje, evo je, opra Alonu Bondarenko, Jeca ubedljivija nego ikad!

Samo sramota sto niko ne prenosi, za sta placamo tu pretplatu...jadno!

opet prva i opet prva i opet prva

pre 15 godina

sudija i teniser vam je jedan isti bolesnik s dvojnim drzavljanstvom /likom/; kineskinje su nezgodne zar ne...

*alexandra*

pre 15 godina

Za ljude koje zanima ima li prenosa - samo da kazem da ima na Eurosportu (mislim na prvom programu)... Sutra bi trebalo od 17h da ide prenos meca Dinara Safina - Venus Vilijams, a posle tog meca na teren izlazi Jeca...
Go, go, JJ!!

Miki

pre 15 godina

Na sajtu akademije Nika Boletijerija s ponosom objavljuju da se njihov bivsi student Jelena Jankovic vraca na prvo mesto wta rang liste:

http://nickstennispicks.com/2008/10/02/jankovic-to-regain-1-ranking/

Bojan

pre 15 godina

Ne razumem ljude koji smatraju da je sasvim nebitna stvar biti 1. na ATP listi. Bodovi na toj listi se sasvim realno rasporedjuju prema plasmanu na turnirima, samo pogledajte kolika je razlika izmedju osvojenog turnira i polufinala, tako da za prvo mesto nije dovoljno prolaziti samo prvo i drugo kolo i pobedjivati prosecne teniserke (mada je i to uspeh) vec je potrebno konstantno ucestvovati u polufinalima, finalima i osvajati turnire, ni ne secam se kad je Jelena ispala pre polufinala tako da je zasluzila prvo mesto i voleo bih da se zadrzi dugo na njemu, a da ga potvrdi osvajanjem mastersa na kraju godine
Inace nije tacno da samo male nacije vode racuna o plasmanu na listi, ovde u USA samo pricaju o trenutnoj poziciji Endija Rodika, dali bi sve pare ovog sveta da imaju treceg na ATP i prvu na WTA

scarface

pre 15 godina

Mislim da Jelena treba da udje u polufinale Stutgarta da bi se vratila na prvo mesto. Serena je branila 75 a Jelena 140 poena. Porazom u 2. kolu Serena je odbranila samo 40 poena, a ako Jelena udje u polufinale bice na nuli i samim tim preuzeti 1. mesto.

Aleksandar XXXL

pre 15 godina

Cestitke Jeleni na pobedama i povratku na Prvo mesto!
PS. Nerazumem samo kakvu harizmu moze da ima PITBUL(S.W.)?
Pozdrav svim ljubiteljima tenisa!

Deki

pre 15 godina

TOOOOO JELOOOOOOOO
I te kako se pamti ko je PRVI a i mnogo spominje, uz to jos kod nasih teniserki (i jos po koje )imas usta i da gledas . Jelena ima fantasticno ponasanje i respektuje svoje protivnice .Lavovski se bori. Svaka cast !!!