Ženska atletika: A gde su rekordi?

Vodeće svetske atletičarke smatraju da su muškarci u tom sportu u prednosti, jer mogu da obaraju svetske rekorde. Ženska atletika stagnira već decenijama – od 23 olimpijske ženske discipline, u 12 (više od polovine) svetski rekordi stari su 20 ili više godina. Od preostalih 11, sedam (motka, troskok, kladivo, koplje, 5000m, 3000 stipl, 20km hodanje) je uvedeno u program ili značajno revidirano posle OI u Seulu, a preostale 4 (sedmoboj, 10000m, 400 prepone i maraton) u Koreji ili LA-u.

Pošaljite komentar
 1. Dugo godinaodila se hajka (s pravom)protiv zemalja bivšeg istočnoevropskog bloka ali eto vrijeme je pokazalo da su i ostali a pogotovo amerikanci koristili doping sredstva.rekordi na 100 i 200 metara se moraju poništiti jer je više nego dovoljno dokaza da je džojner koristila nedozvoljena sredstva,vjerovatno se ona koriste i danas ali u obliku koji se trenutno ne može otkriti.
  (milinko savčić, 1. januar 2010 23:20)

  # Link komentara

 2. CITAT -...države Varšavskog pakta gledale su na sport kao na savršen način da dokažu superiornost komunizma. Zato je u budžetu za sport uvek bilo više nego dovoljno novca,.. ---/ZAVRSEN CITAT/

  I zasto je to istaknuto i zasto isto nije receno i za zemlje zapadnog bloka, zar tu ima razlike ...razlika je samo sto je kod jednih Komunizam a kod drugih Kapitalizam...i ne znam sto bi se ovde istaklo samo jedno...za Srbiju i Srbe ni jedno ni drugo -K- nije donelo dobro...

  VOLELA BIH da mi neko kaze ZAR i DRZAVE ZAPADNOG BLOKA ne gledaju na sport kao na savrsen nacin da dokazu SUPERIORNOST KAPITALIZMA ??? VIDIMO DA NE prezaju od dopinga.

  I zar u budzetima zemalja zapadnog bloka nema vise nego dovoljno novca u budzetu ??

  Svuda se dokazuje moc kapitalizma...zar je to u redu ??? Stalno pokazuju svoju zabrinutost, smaraju, yato onda i u sportu moraju da pokazuju moc ne prezajuci ni od cega - na svakom koraku americka zastava, americka himna....a sve opet zarad americke politike i kapitalizma....I KOJA JE RAZLIKA? Cemu ovaj pasus bez iste konstatacije i osvrta za Ameriku,zapadni blok, kapitalizam jer vec spominjete i Merion Dzons, Grifit Forans....
  (nikol dž. femija, 11. septembar 2009 02:44)

  # Link komentara

 3. Na žalost, kada govorimo o dopingu, ljudi moraju biti svesni jedne proste činjenice... Danas u svetu ne postoji niti jedan jedini sportista (muškarac ili žena) koji se bavi profesionalnim sportom na vrhunskom nivou i koji postiže vrhunske rezultate a da ne koristi neku vrstu stimulativnih sredstava, što dozvoljenih, što nedozvoljenih.... Pitanje je koga će i kada otkriti, i koga žele da raskrinkaju a koga ne. Nekada svetskim sportskim asocijacijama ne ide u prilog da naruše ugled odredjenog sportiste, prosto jer im je potreban za popularizaciju odredjenog sporta (čitaj za zgrtanje love). Koliko bi danas izgubila atletika ukoliko bi se dokazalo da Bolt koristi doping, plivanje u slučaju Felpsa ili tenis sa Federerom.... Ogroman je novac u pitanju !!! Sa druge strane, proizvodjači dopinga su uvek za 3 do 6 meseci ispred onih koji ga otkrivaju, tako da i tu postoji problem...
  (MrFister, 18. avgust 2009 11:47)

  # Link komentara

 4. Sasvim prikladan tekst. Jasna je stvar sa su zenski rekordi na 100, 200, 400 i 800M na ovaj ili onaj nacin "uprljani". Na 100M je definitivno duvao vetar, a Marita Koh ko zna sta je pila dok je trcala. Nemci su u to vreme imali toliko razvijenu tehniku dopinga da i danas se te supstance tesko mogu otkriti a kamoli tad. Ja radim u slicnoj struci i mogu vam reci da sa tadasnjom tehnologijom nema teorije da se otrkrije doping.
  S druge strane 800M rekord malo je teze vrednovati posto se i muskom rekordu tesko ko priblizava. Setite se Sebastijana Kou-a koliko je dugo njegov rekord trajao. A ovaj sadadnji ce takodje trajati dugo vremena. Sem toga koliko mislite da ce muski rekord na 400M da traje? Ako Bolt ne proba nesto, i Johnsonovom rekordu se nece niko pribliziti jos za dugo.
  (Dexter, 17. avgust 2009 23:18)

  # Link komentara

 5. Mislim da je bilo dopinga ranije ali ni blizu ko danas jer je tehnika puno savrsenija
  tzv istocni blok je sve podredio sportu nebili se dokazali i izlazili vani bio je strasan mamac za mnoge ,po meni je zenska stafeta DDR 4x100 ,i njihov rekord nesto sto ce najduze trajati .gotovo muski rezultat?
  (skandinavac, 30. jun 2009 23:37)

  # Link komentara

 6. Da da, gospodja Kratochvilova izgleda malo jace :), ali ojacavanje tela je jedini nacin da sacuvate od teskih povreda. Jarmila je za one koji slabo prate atletiku vecito bila povredjena, ali izuzetno uporna, i pravi sportista sto se tice duha.
  Da li je koristila nedozvoljene supstance... mozda, ali verovatno oni koji su zaduzeni za proveru istih nisu ni znali da te supstance postoje...
  Sto se tice "zapadnih" sportista koji su koristili svasta, lista je verovatno mnogo duza i ukljucuje najvece sportiste tog doba.
  (Andreja, 30. maj 2009 15:38)

  # Link komentara

 7. MERLIN OTI ZAUVEK

  godinama su je krali na svetskim prvenstvima i olimpijskim igrama...pobedjivale su je dopingovane Florens Grifit Dzojner,Ketrin Krabe,Merion Dzons...ali ce uvek ostati jedina i neponovljiva kraljica svetske atletike
  (johnie, 29. septembar 2008 12:02)

  # Link komentara

 8. za Lakija,Jarmila Kratochvilova je danas glavni trener reprezentacije Češke za srednje i duge pruge,i čitao sam nedavno jedan intervju sa njom i bilo je slika,izgleda jako jako zenstveno,ni blizu svojim najboljim danima... a sto je najbolje osuduje doping i sve koji ga koriste... smijesno ali istinito
  (milanche, 28. septembar 2008 23:36)

  # Link komentara

 9. A,jel, liči Jarmila Kratohvilova na žensko? Da se uplašiš kada je vidiš u mraku. Voleo bih kada bi vi negde našli njenu današnju sliku, ili čak napravili intervju.Čisto da vidimo našta danas liči.
  (Nervozni Laki, 28. septembar 2008 08:37)

  # Link komentara

 10. Kako to da su samo sportisti istocnog bloka bili dopingovani jer se na sport gledalo kao na promociju komunizma tj. dokazivanja njegove nadmocnosti???
  Zar zapadne zemlje nisu koristile doping u iste svrhe,samo za promociju kapitalizma.Pa je li Florens Grifir Dzojner iz istocnog bloka???
  Je li to i Merion Dzons(kojoj su zbog dopinga oduzete olimpijske medalje)???
  Dopinguju se mnogi,samo je pitanje koga ce otkriti.
  (Miki, 27. septembar 2008 17:26)

  # Link komentara

 11. vrhunski tekst

  ovde se uvek setim filma top secret, i zenskog atletskog tima ddr, koga glume sve sami brkati muskarci..
  (medjutim, 26. septembar 2008 17:19)

  # Link komentara