Nedelja, 26.12.2021.

09:00

Sve je bilo kao san

Izvor:

Sve je bilo kao san IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

slaviša šmigič

pre 2 godine

Hakim je bio pravo čudo baš ga pamtim imao je strašan osečaj i šut koji je neodbranjiv pogađao je iz svih pozicija poludistance i uvek nadigrao suprotničkog centra ako je Shak Onil ubacio 20 poena hakim je išao preko 30 jednostavno je bio najbolji strelac među centrima sa fantastično dugačkim rukama.

slaviša šmigič

pre 2 godine

3.puta najbolji bloker pored Olajdžuvona sečam se da je fenomenalnu odbranu igrao Dikembe Mutombo to je era kad se nisu svirali mrki pogledi kad prođeš čovek se izmakne a ti svejedno dobiješ zauzvrat da baciš dodatno bacanje naravno sva ta pravila su prvo počeli u Evropi onda se desilo da Ameri izgube u košarci sa Srbijom pa Argentinom i počeli su da primenjuju evropska pravila suđenja koja su trenutno postala još 5.puta rigoroznija prešli sve igrice u suđenju svira se faul čak i da igrač nije u dvorani posebno to možete primetiti na dobro plačenim igračima poput Lebrona ili brade.

momki

pre 2 godine

Slazem se da je Borca smarac na kubni, ali ni ti ne znas kosarku ako mislis da je Jokic toliko losiji od Hakima...
(Kozuki Oden

Па да видимо.
Одбрана: један од најгорих дефанзиваца вс најбољи дефанзивац икад. На посту и периметру.
Разумевање игре на сличном нивоу. С тим да Јокић удвајање једино решава пасом, док је Хаким често разбијао та удвајања дрим шејком и фејд авеј иако је могао да дода јако добро. Јокић нема леви хорог и окрет, већ шутира контра десном руком и ту га често га лепе. Нема фејд авеј. На удвајање мора да дода неком пању, док Хаким то није морао.... могао је просто да исфинтира обојицу и баци се уназад и погоди.... а Јокић то не може.. мора да дода Кампаззу.. шмрц, шмрц.
Хаким није играо плеја и креирао игру, али је решавао ситуације са свих крајева терена. Није додавао као Јокић, али је могао да погоди на све начине и против њега није било одбране у ери најбољих центара икад. Да сумирам нападачки потенцијал је за две нијансе на страни Хакима а одбрамбено су као Роналдо и Неста да се пореде.
Такве кретње , шутеве, рад ногу сваки центар учи данас и не само центар. Дакле свима је пример Хаким. Али нико не може да буде Хаким. Можеш на јутубу видети када учи Леброна, и делује као да плута наспрам више од 20 година млађег Леброна. Надимак Сан му је остао јер је свима сан да игра као он. Тако да....

herr toktoa

pre 2 godine

“ Tamo su ih čekali Šek i Peni Hardavej, koji su neočekivano dobili takvu metlu, koju O’Nil nikada nije mogao da prežali i čak je maltretirao Hakima posle tog finala i tražio revanš, da igraju 1 na 1 da bi kompleksaš Šek pokazao da Olajdžuvon nije toliko bolji.”

Ovo je laž. Zna tko je gledao. Shaq je igrao sa velikim vidljivim respektom prema Hakeemu, čak nije išao punom snagom u duele u svojem prepoznatljivom stilu. Nema velikog rivalstva između ekipa u suprotnim konferencijama, a tek kompleksa, gluposti - Shaq je bio tek u 3. sezoni na vrhuncu karijere do tada i uzlaznoj putanji. Tek što je izbacio Jordana. Mislim da tada nije ni želio više jer nije mogao povjerovati što je već ostvario. Shaq nije takav egoist, nego je to izraženije bio Kobe.
Uostalom odigrao je odličnu seriju 60% iz igre, 28 koševa. Stavili ste krivu statistiku. Olajuwon i nije bio bolji, imao je mrvicu statistički bolji učinak u obrani zbog 2 ukradene lopte prema Shaqovih 0,3, a Shaq bolju u napadu. Možda je sve to podsvjesno pljuvanje samo zaostala vaša bol i žal za Divcom i Stojakovićem minus 2 prstena, pitajmo Freuda XeXe.

Crypto

pre 2 godine

kakav je ovo bio igrač obožavao sam ga. Najjaci centar NBA lige u to vreme jer je ima tehniku ledjima nevidjenu plus šut, skok da ne pričam ali i asistenciju

Aleksandar

pre 2 godine

Ne treba izostaviti ni Sabonisa kada se prica o najboljim centrima 90ih.Siguran sam da je i on dosao u Ameriku sa 17 godina a ne sa 31 izmasakriran povredama da bi se smatrao za jednog od najboljih.

togo

pre 2 godine

Glide, glider je jedrilica za let bez pogona skoro u horizontali, već sam pisao to je tomahawk efekt ili hang time. Klizač je slider. Nije do engleskog nego treba raspoznavati taj koncept u košarci, barem povijesno jer danas se rijetko spominje, kako igrači imaju drugačije navike koračanja zbog veće udaljenosti od koša, manje je bitan. Riječ koju je mozda bolje ostaviti u originalu

Dodatak

pre 2 godine

Takodje, finale 1986. je trajalo 6 utakmica i Boston je isprovocirao Sempsona. Sempsona, koji je bio sve, samo ne ‘stameni centar’ kako se navodi u tekstu, posto je igrao sa 224 i jedva 100 kg.
Vidim da neko u komentarima pominje defanzivne 3 sekunde. Ne, one nisu postojale 90ih, vec je tadasnji illegal defense bio nesto drugo.

War Inside My Head

pre 2 godine

Hakeem the dream,opak igrač!Ta dva finala u kom je Houston uzeo titule su sigurno kruna njegove karijere,ali nikako ne smijemo zaboraviti učinak Kasela i Vernona.Prvo finale,preokret protiv NYK,Starks u kanalu,drugo sa mlađanim Orlandom,predvođenim O'Nealom i Hardaveyom,Olajuwon ubacuje odbitak uz raniju Kaselovu trojku,ludo.Ok,Jordan je pauzirao,ali niko ne treba da osporava titule Rocketsa zbog toga.Još jedna interesantna stvar,3 centra tog vremena,inače zvijezde NBA,su neamerikanci,Hakeem,Ewing,malo kasnije i Duncan!Može i Mutombo,ali kao defanzivac,a isto je neamerikanac.

Pall Mall

pre 2 godine

Vilt Hakim i Karim po meni tri najbja centra ikada. Ukusi su različiti računajući sve parametre u igri mislim da se ova trojica bas kotiraju u samom vrhu. Moze da ih poredja kako ko hoće ali bez sumnje su pokazali najviše u odnosu na druge tokom njihove karijere.

Patriota

pre 2 godine

Ako ne najbolji onda u prva tri!! Današnji centri, ne bi baš imali neke šanse protiv njega. Glupo je sto se zavaravaju neki, da bi ga punili lakim poenima. On je bio čovek sa osećajem za bolkade i postavljanje za skok.

Milan

pre 2 godine

@Dragan Borca
Pravilo tri sekunde postojalo je i tada, čak je i primenjivano mnogo strožije. Bila je zabranjena zona i nije se mogao udvajati igrač bez lopte, dopuštano je centrima da koriste snagu i teško ćeš negde na snimcima videti floping jer se retko svirao. Ono što jeste olakšavalo igru centrima je hend čeking, rukom na beku se usporavao prodor. Jokić je sjajan igrač, ali teško je reći da bi mu bilo lako protiv defanzivca takvog kalibra dok u obrnutom smeru mislim da je rezultat jasan. Jokić je igrač sa najmekšom rukom ikada na poziciji 5, najbolji centar današnjice u pravilima koja su drugačija. Kakav bi odnos bio najviše bi zavisilo od sudija, kriterijumi su toliko promenjeni da su promenili igru u potpunosti.

Skorpija

pre 2 godine

U tom finalu sa Niksima posteno Juing je imao bolju seriju,ali su Sem Kasel Ori i ludi Vernon Maksvel napravili razliku. Nezaboravni dani gledas utakmicu pa direktno u skolu i samo se o tome prica. I dan danas se secam detalja svih serija 90ih

milan11

pre 2 godine

Hakmim je igračina, jedan od najboljih centara, ali istovremeno precenjen. I u ovim tekstu se previše nipodništavaju drugi ozbiljni igrači...
Hakim je osvojio ti dve titule jer se poklopilo nekoliko stvari: baš tada je bio u životnoj formi, Bullsi su bili bez Jordana, Starks šutirao u sedmoj utakmici 0-11 ... I ono glavno: bio je okružen vrhunskim šuterima zbog čega ga je bilo nemoguće odnosno kontraproduktivno udvajati. Taj Houston je bio pre svega odličan TIM, prvi koji je maksimalno izkorištavao šut za tri poena.
Recimo San Antonio je u seriji u kojoj je Hakim nadigrao Robinsona davao duplo manje trica od Houstona... Avery Johnson, prvi plej San Antonia, uopće nije šutirao trice, pogodio možda 10 ili 20 trica u čitavoj karieri... Neka druga vremena i način igre, a Houston je bio po tom pitanju ispred svog vremena. (Inače, na razini čitave kariere Robinson je čak uspešniji u međusobnim duelima sa Hakimom.)
Ne kažem, odličan je Olajuwon, ali ovde se priča kao da je bio vanzemaljac za ostale centre. A imao je i on nedostatke i loše utakmice.
Kareem, Wilt i Shaq bili su dominantniji ako govorimo samo o učinku, a ne o umetničkom dojmu. A Robinson, Moses Malone, Ewing pre problema sa kolenima... bili su otprilike na istoj razini.

rang

pre 2 godine

Osobno mi je Olajuwon G.O.A.T. po igri zato sto ima najviši peak ili vrh, kao Mont Everest, najveću vrijednost iako možda nije najteži uspon. Slaba analogija, hoću kazati, kada je na vrhuncu svi drugi su ispod. Jordan je TV G.O.A.T. on je dugo trajao i pružao najviše vrhunskih partija. Hakeem je trajao kratko i brže je ostario. Naravno, nitko ozbiljan ga ne zove Dream on je bio i ostao Akeem Olajuwon u originalu. Osim navedenog, bio je bitan kao dodavač, posebno kada su približili liniju za 3 poena.
Nisam tada bio sklon žaljenju za Jordanom u prvoj penziji, dapače igralo se sjajno bez njega, a kada se vratio bio je nadmašen. Teško za povjerovati, ali pogledajte seriju protiv Orlando 95, obrana Jordana i Pippena NE POSTOJI, obojica su potpune rupčage u obrani, a Jordan je tada po zadnji put bio sličio na staroga sebe po brzini i skočnosti. Kada dovedeš Rodmana, suci nestanu s terena i u tome je bio ključ uspjeha.

savet

pre 2 godine

Mislim da nije u redu u ovakvoj vrsti teksta govoriti da je neko kompleksas. Druga stvar - nije Hjuston dva puta okretao 3-1 protiv Finiksa, vec samo 1995. I trece - Sesta utakmica finala 1994. bila je u Hjustonu, ne u NY. Pozdrav

Neko ko zna

pre 2 godine

Razume se da je Olajdžuan velika NBA faca, moguće i najbolji centar svih vremena. Ali ovako opširan tekst ipak ne bi smeo da propusti informaciju koju svi znamo - Hjustonove dve titule su došle u Džordanovoj pauzi.
(banconi, 03. januar 2022 18:02)

U pravu si da su došle u Džordanovoj pauzi, ali nemoj zaboraviti da bi se sa Džordanovim Čikagom sreli tek u finalu. Džordan je jednom prilikom rekao da bi Olajdžuvon i Hjuston uzeli barem jednu titulu i daje on igrao te dvije sezone, jer su Roketsi jedan od rijetkih timova koji su imali bolji medjusobni skor sa Čikagom, i redovno su im pravili probleme.

davor

pre 2 godine

Najlepši i najkvalitetniji period NBA lige. Kakva su imena tada igrala, kakvi igrači, pa Amerika je tada mogla da napravi bar 5 drim tima, a ne samo jedan.
Upoređivajući ovo danas što gledamo je iskreno obična komedija u poređenju sa košarkom 90-ih.

vince carter

pre 2 godine

Borci je sve objasnjeno u mom komentaru ali on nastavlja da prosipa nebuloze. Pa ako Jokic moze da izlazi na perimetar i brani "pik and pop" duplo spremniji i brzi Olajdzuvon to ne bi mogao :D "Napunio bi ga trojkama i floaterima" ovo su najgori moguci komentari posto brdo igraca ne pogadja otvorene trojke a kao punili bi nekog trojkama,a ovaj bi stajao u reketu ko da je sa marsa pao :)) Interesantno kako onda Juing nije punio Hakima koji je bio Mid Range suter,kao i Morning ili jos bolje Bill Lambier koji je sutirao i sa polu distance a i trojke. Kako to Bil Laimber nije bio najbolji centar toga vremena? Mozda i Derek Coleman koji je sutirao i iz driblinga sa polu distance. Trojka je otvorila prostor i rasirila igru,sa tim je olaksala i ulaz na kos kao i mid range suteve zbog vise otvorenog prostora. Zato Janis ima otvoren put ka kosu ako je okruzen suterima,sto bi i David Robinson koji je bio spreman poput Tigra i trcao kao gazela. To o kampovanju u reketu su gluposti,kad slusas ove ispada da nije niko ni trcao terenom,da nisu kontre postojale itd. Raznovrsnost poteza i suteva je bio veliki a ovaj primer kako je Drazen Petrovic koji ima 43% za tri poena isfintirao Hakima je najveca nebuloza ikada,koji to igrac ne skace na fintu suta😂

mighty banana

pre 2 godine

Kao klinac sam obožavao Dejvida Robinsona i maštao da ću jednog dana biti 2.16 i da ću igrati u NBA ligi... Mislio sam da je ubedljivo najbolji igrač tada u ligi. Ostadoh "kepec" (187) i ne bi ništa od mog sna ali kako sam stariji i sa distance posmatram istoriju NBA ne osta ništa ni od mog visokog mišljenja o Robinsonu. Ok, jeste on jedan od top 10 centara u ligi ali prvom mestu na svojoj poziciji, a kamoli u košarci uopšte, ne može ni da primiriše. Hakim, pa on je tu... Vilt, Džabar, Rasel, Hakim, koga god da izaberete nećete pogrešiti. Dobro, možda i Šek može da prođe.
Svako dobro, bilo je uživanje čitati ovaj članak!

Ariel Ortega

pre 2 godine

Po meni je on najbolji. Kareema nisam gledao pogotovo ovu dvojicu pre njega ali iskreno kao i što je Kobi rekao da je Šek imao radnu etiku ne da bi bio najbolji centar u istoriji nego bi bio najbolji košarkaš u istoriji.

Ali bilo kad bi bilo. Ovako po meni Hakeem all day.

banconi

pre 2 godine

Razume se da je Olajdžuan velika NBA faca, moguće i najbolji centar svih vremena. Ali ovako opširan tekst ipak ne bi smeo da propusti informaciju koju svi znamo - Hjustonove dve titule su došle u Džordanovoj pauzi.

momki

pre 2 godine

@Dragan Borca

Хаким је за Јокића оно што је Јокић за Петрушева. (Без претеривања). Данас би Хаким био убедљиво најбољи играч на свету. Не би се нико ни поредио с њим. Нећу објашњавати зашто. Ко зна зна....

Srpce

pre 2 godine

Niko da konstatuje kolko je Nigerijaca bilo fenomenalnih kosarkasa... To sto je radio Dream i sad Janis... Kazu za Janisa na silu, pravi korake... Malo sam usporenih snimaka vidio gdje pravi korake. Decko ima samo nestvaran rad nogu. Bilo je raznih snaznih kosarkasa pa nista nisu napravili. Ono sto Janis radi je cisti urodjeni talenat.
Pa onda su tu svi ostali Nigerijci poput Adebaja, Igudale, Oladipa... Predug spisak.

Neven

pre 2 godine

@milan
O ligi tada dovoljno govori da su Lakersi kada su 70ih ostvarili onu seriju pobeda, prestali da puše pre toga i da su zato imali više kondicije, pa ti vidi.
Vilt bi mozda bio i sad najbolji igrac, ali opet drugaciji je sport bio tada nego sada

Pečenjevce voli Partizan.

pre 2 godine

Da se Džordanovom ocu nije desilo to šta se desilo i da Džordan nije pauzirao, zbog toga, 92/93 i 93/94, poprilično samsiguran da bi se i Hakim i Dreksler priključili Stoktonu, Melounu, Redžiju, Juingu, Barkliju, Kempu, Pejtonu, Peniju, Divcu i ostalim vedetama koje nisu mogle do prstena zbog "Letećeg". A da je Hakim najbolja 5. , uz Šekila, slažem se. SporCki pozdrav iz Pečenjevce!

day

pre 2 godine

"Samo je jedan od njih najbolji two-way igrač u istoriji NBA lige."
Preteraste ga.
(Biću Slobodan)

Najbolji two-way centar ikada verovatno jeste.

Inace, Lagos nije drugi najveci grad u Nigeriji kako stoji u tekstu, nego je najveci grad u Africi.

vince carter

pre 2 godine

"Digao je asistencije na 3,5 i više nisu mogli da ga udvajaju toliko i da šalju po trojicu na njega jer će izbaciti dodavanje nekom od usamljenih igrača na liniji za tri poena, a kada su tu Keni Smit, Vernon Maksvel i Robert Ori koji čekaju da odapnu trojku, velika je šansa da će vam pocepati mrežicu". Deo iz teksta i ono sto sam ja uvek pisao onim bezveznim komentarima kako nekad nije bilo udvajanja jer nije bilo "zonske" odbrane koja nema nikakve veze sa udvajanjima jer je to formacija na terenu u vise oblika. Tu dezinformaciju su poceli da koriste kao argument i govore kako su se igrale samo izolacije. A da pustite video neki duzi i zatvorite oci,cucete konstantno od komentatora "double team". Bas ovaj Hjuston iz sredine 90tih je bio suterska ekipa sa Horijem,Smitom,Sam Kaselom,Maksvelom,Elijem potom Drekslerom. A kako bi sada mogli da pariraju Hakimu ako su "svi suteri" i morali bi da ga ostavljaju u izolacijama,Hakim je ili brzo resevao ili se oslobadjao lopte zato je komentar Dragana Borce kako je Hakim "drzao loptu na postu po 15 sekundi kod sebe" presmesan. A Hakeem nije nadigrao Shaqa u tolikoj meri kako se prica. Shaq je imao 26p,16sk,9ass,3bl na 62% suta u prvom,33p,12sk,7ass na 54% suta u drugom,28p,10sk,6ass,3bl u trecem mecu. Imao je bolje procente na manje suteva,vise skokova,asistencija. Hakim je zadnje dve sabio 31,14,7ass i 35,15,6ass.

Seek & Destroy

pre 2 godine

Postovanje i za jokica, dzabara, sekila i sve centre ali hakim bi ih skolovao jer je iznad njih 2 lestvice i nije se jos pojavio takav centar. Okretan, tehnicki savrsen strasan, paklen igrac
(ja, 03. januar 2022 16:51)
Prijatelju pratim NBA od finala 1993,Hakim mi je jedan od omiljenih igraca ali ti ga baš pretera.
Dve lestvice iznad Karim Abdul Dzabara nemoj da ste smešni.
Znate bre vi ko je Dzabar?
Dve lestvice iznad O Nila?
O Nil je imao svoje mane ali brate mili on je bio zver.
Čovek od 150 kg za tu težinu brz ko munja.
Pa nije Hakim imao 50 poena u proseku pa da bude dve lestvice iznad.
Posebno iznad Dzabara koji je 80-tih kada se igrala najtvrdja košarka ikada imao preko 20 poena u proseku.

Dragan Borca

pre 2 godine

Ja@

Jokic + 4 prosecna igraca protiv Hakima i 4 prosecna igraca?

Realno samo bi nostalgicni zanesenjak smeo staviti pare na Hakimovu ekipu

Uzmi procente i uporedi

Jokic ima toliko ubedljivo precizniju ruku SA SVIH delova terena da je smesno to sto pises

Da ne pricam sto su nekadasnji centri imali mogucnost kampovanja u reketu -- a danasnji centri moraju juriti pik i pop na 8 metara

Da ne nabrajam dalje Garnet cini mi se jedini realan covek kaze da je pitanje ko bi uopste od starih igraca izdrzao tempo danasnjih utakmica 🙄

Hakim je naravno legenda i top 10-15 igraca ikada ali to obskolovanju Jokica je komedija

Da skoluje Jokica koji baca teledirigovane paseve sa jednom rukom iz okreta sa celog terena ili koji bi napunio Hakima sa poludistance, flosterima i trojkama

Secam se jednom Hakim izasao na 5 metara i Drazen ga sprdao

E bas me zanima kako bi tek da celu utakmicu mora da juri pik i pop na 8 metara bez pravila koje je omogucavalo kampovanje u reketu 😬

da se ne ljubimo

pre 2 godine

Kakvi centri u isto vreme u nba.. Šek, Robinson, Olajdzuvon, Mutombo, Juing, Morning..
(mare, 03. januar 2022 16:56)za razliku od danas....

Medžik

pre 2 godine

(Pečenjevce voli Partizan., 03. januar 2022 17:06)



Bulsi pobedjivali isto i sa njim i bez njega, ali jeste samo zbog letećeg ovi nisu uzeli prsten!!!

Gambeeet

pre 2 godine

Pisao sam skoro na vesti o jednoj u nizu brutalnih partija u režiji ovog čoveka. Pa da ne dužim, Marko je već odradio odličan posao. Najbolji centar u eri najboljih petica svih vremena (verovatno i košarke). Košarkaški učitelj igre na postu gotovo svim najvećim zvezdama prve decenije 21. veka, bez ikakve sumnje TOP5 košarkaš svih vremena, 5x5 mašina, neponovljivi - Hakim "The Dream" Olajdžuvon!!!

Superhik

pre 2 godine

Abudža jeste glavni grad Nigerije, ali je daleko manji od Lagosa, nema ni milion stanovnika dok Lagos ima skoro 15 miliona. Ima još puno većih gradova od Abudže, Port Harcourt, Ibadan...

ja

pre 2 godine

Postovanje i za jokica, dzabara, sekila i sve centre ali hakim bi ih skolovao jer je iznad njih 2 lestvice i nije se jos pojavio takav centar. Okretan, tehnicki savrsen strasan, paklen igrac

DukiNS

pre 2 godine

Za mene su Vilt i Hakim najbolji centri koji su igrali. Žao mi je samo što nije došlo do finala Hjustona i Čikaga sredinom devedesetih, to bi bilo jedno od najboljih finala ikada.

Leogane

pre 2 godine

@"Samo je jedan od njih najbolji two-way igrač u istoriji NBA lige."
Preteraste ga.
(Biću Slobodan, 03. januar 2022 16:45)

- Мислим да уопште није претеривање, човек је на свом врхунцу био убедљиво најбољи дефснцивац у лиги, а офанзивно је од њега потентнији једино био Џордан, који је лига за себе.

ja

pre 2 godine

Postovanje i za jokica, dzabara, sekila i sve centre ali hakim bi ih skolovao jer je iznad njih 2 lestvice i nije se jos pojavio takav centar. Okretan, tehnicki savrsen strasan, paklen igrac

Leogane

pre 2 godine

@"Samo je jedan od njih najbolji two-way igrač u istoriji NBA lige."
Preteraste ga.
(Biću Slobodan, 03. januar 2022 16:45)

- Мислим да уопште није претеривање, човек је на свом врхунцу био убедљиво најбољи дефснцивац у лиги, а офанзивно је од њега потентнији једино био Џордан, који је лига за себе.

Superhik

pre 2 godine

Abudža jeste glavni grad Nigerije, ali je daleko manji od Lagosa, nema ni milion stanovnika dok Lagos ima skoro 15 miliona. Ima još puno većih gradova od Abudže, Port Harcourt, Ibadan...

Seek & Destroy

pre 2 godine

Postovanje i za jokica, dzabara, sekila i sve centre ali hakim bi ih skolovao jer je iznad njih 2 lestvice i nije se jos pojavio takav centar. Okretan, tehnicki savrsen strasan, paklen igrac
(ja, 03. januar 2022 16:51)
Prijatelju pratim NBA od finala 1993,Hakim mi je jedan od omiljenih igraca ali ti ga baš pretera.
Dve lestvice iznad Karim Abdul Dzabara nemoj da ste smešni.
Znate bre vi ko je Dzabar?
Dve lestvice iznad O Nila?
O Nil je imao svoje mane ali brate mili on je bio zver.
Čovek od 150 kg za tu težinu brz ko munja.
Pa nije Hakim imao 50 poena u proseku pa da bude dve lestvice iznad.
Posebno iznad Dzabara koji je 80-tih kada se igrala najtvrdja košarka ikada imao preko 20 poena u proseku.

Pečenjevce voli Partizan.

pre 2 godine

Da se Džordanovom ocu nije desilo to šta se desilo i da Džordan nije pauzirao, zbog toga, 92/93 i 93/94, poprilično samsiguran da bi se i Hakim i Dreksler priključili Stoktonu, Melounu, Redžiju, Juingu, Barkliju, Kempu, Pejtonu, Peniju, Divcu i ostalim vedetama koje nisu mogle do prstena zbog "Letećeg". A da je Hakim najbolja 5. , uz Šekila, slažem se. SporCki pozdrav iz Pečenjevce!

Gambeeet

pre 2 godine

Pisao sam skoro na vesti o jednoj u nizu brutalnih partija u režiji ovog čoveka. Pa da ne dužim, Marko je već odradio odličan posao. Najbolji centar u eri najboljih petica svih vremena (verovatno i košarke). Košarkaški učitelj igre na postu gotovo svim najvećim zvezdama prve decenije 21. veka, bez ikakve sumnje TOP5 košarkaš svih vremena, 5x5 mašina, neponovljivi - Hakim "The Dream" Olajdžuvon!!!

DukiNS

pre 2 godine

Za mene su Vilt i Hakim najbolji centri koji su igrali. Žao mi je samo što nije došlo do finala Hjustona i Čikaga sredinom devedesetih, to bi bilo jedno od najboljih finala ikada.

banconi

pre 2 godine

Razume se da je Olajdžuan velika NBA faca, moguće i najbolji centar svih vremena. Ali ovako opširan tekst ipak ne bi smeo da propusti informaciju koju svi znamo - Hjustonove dve titule su došle u Džordanovoj pauzi.

davor

pre 2 godine

Najlepši i najkvalitetniji period NBA lige. Kakva su imena tada igrala, kakvi igrači, pa Amerika je tada mogla da napravi bar 5 drim tima, a ne samo jedan.
Upoređivajući ovo danas što gledamo je iskreno obična komedija u poređenju sa košarkom 90-ih.

Srpce

pre 2 godine

Niko da konstatuje kolko je Nigerijaca bilo fenomenalnih kosarkasa... To sto je radio Dream i sad Janis... Kazu za Janisa na silu, pravi korake... Malo sam usporenih snimaka vidio gdje pravi korake. Decko ima samo nestvaran rad nogu. Bilo je raznih snaznih kosarkasa pa nista nisu napravili. Ono sto Janis radi je cisti urodjeni talenat.
Pa onda su tu svi ostali Nigerijci poput Adebaja, Igudale, Oladipa... Predug spisak.

day

pre 2 godine

"Samo je jedan od njih najbolji two-way igrač u istoriji NBA lige."
Preteraste ga.
(Biću Slobodan)

Najbolji two-way centar ikada verovatno jeste.

Inace, Lagos nije drugi najveci grad u Nigeriji kako stoji u tekstu, nego je najveci grad u Africi.

da se ne ljubimo

pre 2 godine

Kakvi centri u isto vreme u nba.. Šek, Robinson, Olajdzuvon, Mutombo, Juing, Morning..
(mare, 03. januar 2022 16:56)za razliku od danas....

momki

pre 2 godine

@Dragan Borca

Хаким је за Јокића оно што је Јокић за Петрушева. (Без претеривања). Данас би Хаким био убедљиво најбољи играч на свету. Не би се нико ни поредио с њим. Нећу објашњавати зашто. Ко зна зна....

mighty banana

pre 2 godine

Kao klinac sam obožavao Dejvida Robinsona i maštao da ću jednog dana biti 2.16 i da ću igrati u NBA ligi... Mislio sam da je ubedljivo najbolji igrač tada u ligi. Ostadoh "kepec" (187) i ne bi ništa od mog sna ali kako sam stariji i sa distance posmatram istoriju NBA ne osta ništa ni od mog visokog mišljenja o Robinsonu. Ok, jeste on jedan od top 10 centara u ligi ali prvom mestu na svojoj poziciji, a kamoli u košarci uopšte, ne može ni da primiriše. Hakim, pa on je tu... Vilt, Džabar, Rasel, Hakim, koga god da izaberete nećete pogrešiti. Dobro, možda i Šek može da prođe.
Svako dobro, bilo je uživanje čitati ovaj članak!

Neko ko zna

pre 2 godine

Razume se da je Olajdžuan velika NBA faca, moguće i najbolji centar svih vremena. Ali ovako opširan tekst ipak ne bi smeo da propusti informaciju koju svi znamo - Hjustonove dve titule su došle u Džordanovoj pauzi.
(banconi, 03. januar 2022 18:02)

U pravu si da su došle u Džordanovoj pauzi, ali nemoj zaboraviti da bi se sa Džordanovim Čikagom sreli tek u finalu. Džordan je jednom prilikom rekao da bi Olajdžuvon i Hjuston uzeli barem jednu titulu i daje on igrao te dvije sezone, jer su Roketsi jedan od rijetkih timova koji su imali bolji medjusobni skor sa Čikagom, i redovno su im pravili probleme.

Skorpija

pre 2 godine

U tom finalu sa Niksima posteno Juing je imao bolju seriju,ali su Sem Kasel Ori i ludi Vernon Maksvel napravili razliku. Nezaboravni dani gledas utakmicu pa direktno u skolu i samo se o tome prica. I dan danas se secam detalja svih serija 90ih

Ariel Ortega

pre 2 godine

Po meni je on najbolji. Kareema nisam gledao pogotovo ovu dvojicu pre njega ali iskreno kao i što je Kobi rekao da je Šek imao radnu etiku ne da bi bio najbolji centar u istoriji nego bi bio najbolji košarkaš u istoriji.

Ali bilo kad bi bilo. Ovako po meni Hakeem all day.

vince carter

pre 2 godine

Borci je sve objasnjeno u mom komentaru ali on nastavlja da prosipa nebuloze. Pa ako Jokic moze da izlazi na perimetar i brani "pik and pop" duplo spremniji i brzi Olajdzuvon to ne bi mogao :D "Napunio bi ga trojkama i floaterima" ovo su najgori moguci komentari posto brdo igraca ne pogadja otvorene trojke a kao punili bi nekog trojkama,a ovaj bi stajao u reketu ko da je sa marsa pao :)) Interesantno kako onda Juing nije punio Hakima koji je bio Mid Range suter,kao i Morning ili jos bolje Bill Lambier koji je sutirao i sa polu distance a i trojke. Kako to Bil Laimber nije bio najbolji centar toga vremena? Mozda i Derek Coleman koji je sutirao i iz driblinga sa polu distance. Trojka je otvorila prostor i rasirila igru,sa tim je olaksala i ulaz na kos kao i mid range suteve zbog vise otvorenog prostora. Zato Janis ima otvoren put ka kosu ako je okruzen suterima,sto bi i David Robinson koji je bio spreman poput Tigra i trcao kao gazela. To o kampovanju u reketu su gluposti,kad slusas ove ispada da nije niko ni trcao terenom,da nisu kontre postojale itd. Raznovrsnost poteza i suteva je bio veliki a ovaj primer kako je Drazen Petrovic koji ima 43% za tri poena isfintirao Hakima je najveca nebuloza ikada,koji to igrac ne skace na fintu suta😂

Neven

pre 2 godine

@milan
O ligi tada dovoljno govori da su Lakersi kada su 70ih ostvarili onu seriju pobeda, prestali da puše pre toga i da su zato imali više kondicije, pa ti vidi.
Vilt bi mozda bio i sad najbolji igrac, ali opet drugaciji je sport bio tada nego sada

Patriota

pre 2 godine

Ako ne najbolji onda u prva tri!! Današnji centri, ne bi baš imali neke šanse protiv njega. Glupo je sto se zavaravaju neki, da bi ga punili lakim poenima. On je bio čovek sa osećajem za bolkade i postavljanje za skok.

Aleksandar

pre 2 godine

Ne treba izostaviti ni Sabonisa kada se prica o najboljim centrima 90ih.Siguran sam da je i on dosao u Ameriku sa 17 godina a ne sa 31 izmasakriran povredama da bi se smatrao za jednog od najboljih.

savet

pre 2 godine

Mislim da nije u redu u ovakvoj vrsti teksta govoriti da je neko kompleksas. Druga stvar - nije Hjuston dva puta okretao 3-1 protiv Finiksa, vec samo 1995. I trece - Sesta utakmica finala 1994. bila je u Hjustonu, ne u NY. Pozdrav

Pall Mall

pre 2 godine

Vilt Hakim i Karim po meni tri najbja centra ikada. Ukusi su različiti računajući sve parametre u igri mislim da se ova trojica bas kotiraju u samom vrhu. Moze da ih poredja kako ko hoće ali bez sumnje su pokazali najviše u odnosu na druge tokom njihove karijere.

War Inside My Head

pre 2 godine

Hakeem the dream,opak igrač!Ta dva finala u kom je Houston uzeo titule su sigurno kruna njegove karijere,ali nikako ne smijemo zaboraviti učinak Kasela i Vernona.Prvo finale,preokret protiv NYK,Starks u kanalu,drugo sa mlađanim Orlandom,predvođenim O'Nealom i Hardaveyom,Olajuwon ubacuje odbitak uz raniju Kaselovu trojku,ludo.Ok,Jordan je pauzirao,ali niko ne treba da osporava titule Rocketsa zbog toga.Još jedna interesantna stvar,3 centra tog vremena,inače zvijezde NBA,su neamerikanci,Hakeem,Ewing,malo kasnije i Duncan!Može i Mutombo,ali kao defanzivac,a isto je neamerikanac.

Dodatak

pre 2 godine

Takodje, finale 1986. je trajalo 6 utakmica i Boston je isprovocirao Sempsona. Sempsona, koji je bio sve, samo ne ‘stameni centar’ kako se navodi u tekstu, posto je igrao sa 224 i jedva 100 kg.
Vidim da neko u komentarima pominje defanzivne 3 sekunde. Ne, one nisu postojale 90ih, vec je tadasnji illegal defense bio nesto drugo.

vince carter

pre 2 godine

"Digao je asistencije na 3,5 i više nisu mogli da ga udvajaju toliko i da šalju po trojicu na njega jer će izbaciti dodavanje nekom od usamljenih igrača na liniji za tri poena, a kada su tu Keni Smit, Vernon Maksvel i Robert Ori koji čekaju da odapnu trojku, velika je šansa da će vam pocepati mrežicu". Deo iz teksta i ono sto sam ja uvek pisao onim bezveznim komentarima kako nekad nije bilo udvajanja jer nije bilo "zonske" odbrane koja nema nikakve veze sa udvajanjima jer je to formacija na terenu u vise oblika. Tu dezinformaciju su poceli da koriste kao argument i govore kako su se igrale samo izolacije. A da pustite video neki duzi i zatvorite oci,cucete konstantno od komentatora "double team". Bas ovaj Hjuston iz sredine 90tih je bio suterska ekipa sa Horijem,Smitom,Sam Kaselom,Maksvelom,Elijem potom Drekslerom. A kako bi sada mogli da pariraju Hakimu ako su "svi suteri" i morali bi da ga ostavljaju u izolacijama,Hakim je ili brzo resevao ili se oslobadjao lopte zato je komentar Dragana Borce kako je Hakim "drzao loptu na postu po 15 sekundi kod sebe" presmesan. A Hakeem nije nadigrao Shaqa u tolikoj meri kako se prica. Shaq je imao 26p,16sk,9ass,3bl na 62% suta u prvom,33p,12sk,7ass na 54% suta u drugom,28p,10sk,6ass,3bl u trecem mecu. Imao je bolje procente na manje suteva,vise skokova,asistencija. Hakim je zadnje dve sabio 31,14,7ass i 35,15,6ass.

Milan

pre 2 godine

@Dragan Borca
Pravilo tri sekunde postojalo je i tada, čak je i primenjivano mnogo strožije. Bila je zabranjena zona i nije se mogao udvajati igrač bez lopte, dopuštano je centrima da koriste snagu i teško ćeš negde na snimcima videti floping jer se retko svirao. Ono što jeste olakšavalo igru centrima je hend čeking, rukom na beku se usporavao prodor. Jokić je sjajan igrač, ali teško je reći da bi mu bilo lako protiv defanzivca takvog kalibra dok u obrnutom smeru mislim da je rezultat jasan. Jokić je igrač sa najmekšom rukom ikada na poziciji 5, najbolji centar današnjice u pravilima koja su drugačija. Kakav bi odnos bio najviše bi zavisilo od sudija, kriterijumi su toliko promenjeni da su promenili igru u potpunosti.

Medžik

pre 2 godine

(Pečenjevce voli Partizan., 03. januar 2022 17:06)



Bulsi pobedjivali isto i sa njim i bez njega, ali jeste samo zbog letećeg ovi nisu uzeli prsten!!!

momki

pre 2 godine

Slazem se da je Borca smarac na kubni, ali ni ti ne znas kosarku ako mislis da je Jokic toliko losiji od Hakima...
(Kozuki Oden

Па да видимо.
Одбрана: један од најгорих дефанзиваца вс најбољи дефанзивац икад. На посту и периметру.
Разумевање игре на сличном нивоу. С тим да Јокић удвајање једино решава пасом, док је Хаким често разбијао та удвајања дрим шејком и фејд авеј иако је могао да дода јако добро. Јокић нема леви хорог и окрет, већ шутира контра десном руком и ту га често га лепе. Нема фејд авеј. На удвајање мора да дода неком пању, док Хаким то није морао.... могао је просто да исфинтира обојицу и баци се уназад и погоди.... а Јокић то не може.. мора да дода Кампаззу.. шмрц, шмрц.
Хаким није играо плеја и креирао игру, али је решавао ситуације са свих крајева терена. Није додавао као Јокић, али је могао да погоди на све начине и против њега није било одбране у ери најбољих центара икад. Да сумирам нападачки потенцијал је за две нијансе на страни Хакима а одбрамбено су као Роналдо и Неста да се пореде.
Такве кретње , шутеве, рад ногу сваки центар учи данас и не само центар. Дакле свима је пример Хаким. Али нико не може да буде Хаким. Можеш на јутубу видети када учи Леброна, и делује као да плута наспрам више од 20 година млађег Леброна. Надимак Сан му је остао јер је свима сан да игра као он. Тако да....

Dragan Borca

pre 2 godine

Ja@

Jokic + 4 prosecna igraca protiv Hakima i 4 prosecna igraca?

Realno samo bi nostalgicni zanesenjak smeo staviti pare na Hakimovu ekipu

Uzmi procente i uporedi

Jokic ima toliko ubedljivo precizniju ruku SA SVIH delova terena da je smesno to sto pises

Da ne pricam sto su nekadasnji centri imali mogucnost kampovanja u reketu -- a danasnji centri moraju juriti pik i pop na 8 metara

Da ne nabrajam dalje Garnet cini mi se jedini realan covek kaze da je pitanje ko bi uopste od starih igraca izdrzao tempo danasnjih utakmica 🙄

Hakim je naravno legenda i top 10-15 igraca ikada ali to obskolovanju Jokica je komedija

Da skoluje Jokica koji baca teledirigovane paseve sa jednom rukom iz okreta sa celog terena ili koji bi napunio Hakima sa poludistance, flosterima i trojkama

Secam se jednom Hakim izasao na 5 metara i Drazen ga sprdao

E bas me zanima kako bi tek da celu utakmicu mora da juri pik i pop na 8 metara bez pravila koje je omogucavalo kampovanje u reketu 😬

milan11

pre 2 godine

Hakmim je igračina, jedan od najboljih centara, ali istovremeno precenjen. I u ovim tekstu se previše nipodništavaju drugi ozbiljni igrači...
Hakim je osvojio ti dve titule jer se poklopilo nekoliko stvari: baš tada je bio u životnoj formi, Bullsi su bili bez Jordana, Starks šutirao u sedmoj utakmici 0-11 ... I ono glavno: bio je okružen vrhunskim šuterima zbog čega ga je bilo nemoguće odnosno kontraproduktivno udvajati. Taj Houston je bio pre svega odličan TIM, prvi koji je maksimalno izkorištavao šut za tri poena.
Recimo San Antonio je u seriji u kojoj je Hakim nadigrao Robinsona davao duplo manje trica od Houstona... Avery Johnson, prvi plej San Antonia, uopće nije šutirao trice, pogodio možda 10 ili 20 trica u čitavoj karieri... Neka druga vremena i način igre, a Houston je bio po tom pitanju ispred svog vremena. (Inače, na razini čitave kariere Robinson je čak uspešniji u međusobnim duelima sa Hakimom.)
Ne kažem, odličan je Olajuwon, ali ovde se priča kao da je bio vanzemaljac za ostale centre. A imao je i on nedostatke i loše utakmice.
Kareem, Wilt i Shaq bili su dominantniji ako govorimo samo o učinku, a ne o umetničkom dojmu. A Robinson, Moses Malone, Ewing pre problema sa kolenima... bili su otprilike na istoj razini.

togo

pre 2 godine

Glide, glider je jedrilica za let bez pogona skoro u horizontali, već sam pisao to je tomahawk efekt ili hang time. Klizač je slider. Nije do engleskog nego treba raspoznavati taj koncept u košarci, barem povijesno jer danas se rijetko spominje, kako igrači imaju drugačije navike koračanja zbog veće udaljenosti od koša, manje je bitan. Riječ koju je mozda bolje ostaviti u originalu

rang

pre 2 godine

Osobno mi je Olajuwon G.O.A.T. po igri zato sto ima najviši peak ili vrh, kao Mont Everest, najveću vrijednost iako možda nije najteži uspon. Slaba analogija, hoću kazati, kada je na vrhuncu svi drugi su ispod. Jordan je TV G.O.A.T. on je dugo trajao i pružao najviše vrhunskih partija. Hakeem je trajao kratko i brže je ostario. Naravno, nitko ozbiljan ga ne zove Dream on je bio i ostao Akeem Olajuwon u originalu. Osim navedenog, bio je bitan kao dodavač, posebno kada su približili liniju za 3 poena.
Nisam tada bio sklon žaljenju za Jordanom u prvoj penziji, dapače igralo se sjajno bez njega, a kada se vratio bio je nadmašen. Teško za povjerovati, ali pogledajte seriju protiv Orlando 95, obrana Jordana i Pippena NE POSTOJI, obojica su potpune rupčage u obrani, a Jordan je tada po zadnji put bio sličio na staroga sebe po brzini i skočnosti. Kada dovedeš Rodmana, suci nestanu s terena i u tome je bio ključ uspjeha.

Crypto

pre 2 godine

kakav je ovo bio igrač obožavao sam ga. Najjaci centar NBA lige u to vreme jer je ima tehniku ledjima nevidjenu plus šut, skok da ne pričam ali i asistenciju

herr toktoa

pre 2 godine

“ Tamo su ih čekali Šek i Peni Hardavej, koji su neočekivano dobili takvu metlu, koju O’Nil nikada nije mogao da prežali i čak je maltretirao Hakima posle tog finala i tražio revanš, da igraju 1 na 1 da bi kompleksaš Šek pokazao da Olajdžuvon nije toliko bolji.”

Ovo je laž. Zna tko je gledao. Shaq je igrao sa velikim vidljivim respektom prema Hakeemu, čak nije išao punom snagom u duele u svojem prepoznatljivom stilu. Nema velikog rivalstva između ekipa u suprotnim konferencijama, a tek kompleksa, gluposti - Shaq je bio tek u 3. sezoni na vrhuncu karijere do tada i uzlaznoj putanji. Tek što je izbacio Jordana. Mislim da tada nije ni želio više jer nije mogao povjerovati što je već ostvario. Shaq nije takav egoist, nego je to izraženije bio Kobe.
Uostalom odigrao je odličnu seriju 60% iz igre, 28 koševa. Stavili ste krivu statistiku. Olajuwon i nije bio bolji, imao je mrvicu statistički bolji učinak u obrani zbog 2 ukradene lopte prema Shaqovih 0,3, a Shaq bolju u napadu. Možda je sve to podsvjesno pljuvanje samo zaostala vaša bol i žal za Divcom i Stojakovićem minus 2 prstena, pitajmo Freuda XeXe.

slaviša šmigič

pre 2 godine

Hakim je bio pravo čudo baš ga pamtim imao je strašan osečaj i šut koji je neodbranjiv pogađao je iz svih pozicija poludistance i uvek nadigrao suprotničkog centra ako je Shak Onil ubacio 20 poena hakim je išao preko 30 jednostavno je bio najbolji strelac među centrima sa fantastično dugačkim rukama.

slaviša šmigič

pre 2 godine

3.puta najbolji bloker pored Olajdžuvona sečam se da je fenomenalnu odbranu igrao Dikembe Mutombo to je era kad se nisu svirali mrki pogledi kad prođeš čovek se izmakne a ti svejedno dobiješ zauzvrat da baciš dodatno bacanje naravno sva ta pravila su prvo počeli u Evropi onda se desilo da Ameri izgube u košarci sa Srbijom pa Argentinom i počeli su da primenjuju evropska pravila suđenja koja su trenutno postala još 5.puta rigoroznija prešli sve igrice u suđenju svira se faul čak i da igrač nije u dvorani posebno to možete primetiti na dobro plačenim igračima poput Lebrona ili brade.

Dragan Borca

pre 2 godine

Ja@

Jokic + 4 prosecna igraca protiv Hakima i 4 prosecna igraca?

Realno samo bi nostalgicni zanesenjak smeo staviti pare na Hakimovu ekipu

Uzmi procente i uporedi

Jokic ima toliko ubedljivo precizniju ruku SA SVIH delova terena da je smesno to sto pises

Da ne pricam sto su nekadasnji centri imali mogucnost kampovanja u reketu -- a danasnji centri moraju juriti pik i pop na 8 metara

Da ne nabrajam dalje Garnet cini mi se jedini realan covek kaze da je pitanje ko bi uopste od starih igraca izdrzao tempo danasnjih utakmica 🙄

Hakim je naravno legenda i top 10-15 igraca ikada ali to obskolovanju Jokica je komedija

Da skoluje Jokica koji baca teledirigovane paseve sa jednom rukom iz okreta sa celog terena ili koji bi napunio Hakima sa poludistance, flosterima i trojkama

Secam se jednom Hakim izasao na 5 metara i Drazen ga sprdao

E bas me zanima kako bi tek da celu utakmicu mora da juri pik i pop na 8 metara bez pravila koje je omogucavalo kampovanje u reketu 😬

Pečenjevce voli Partizan.

pre 2 godine

Da se Džordanovom ocu nije desilo to šta se desilo i da Džordan nije pauzirao, zbog toga, 92/93 i 93/94, poprilično samsiguran da bi se i Hakim i Dreksler priključili Stoktonu, Melounu, Redžiju, Juingu, Barkliju, Kempu, Pejtonu, Peniju, Divcu i ostalim vedetama koje nisu mogle do prstena zbog "Letećeg". A da je Hakim najbolja 5. , uz Šekila, slažem se. SporCki pozdrav iz Pečenjevce!

milan11

pre 2 godine

Hakmim je igračina, jedan od najboljih centara, ali istovremeno precenjen. I u ovim tekstu se previše nipodništavaju drugi ozbiljni igrači...
Hakim je osvojio ti dve titule jer se poklopilo nekoliko stvari: baš tada je bio u životnoj formi, Bullsi su bili bez Jordana, Starks šutirao u sedmoj utakmici 0-11 ... I ono glavno: bio je okružen vrhunskim šuterima zbog čega ga je bilo nemoguće odnosno kontraproduktivno udvajati. Taj Houston je bio pre svega odličan TIM, prvi koji je maksimalno izkorištavao šut za tri poena.
Recimo San Antonio je u seriji u kojoj je Hakim nadigrao Robinsona davao duplo manje trica od Houstona... Avery Johnson, prvi plej San Antonia, uopće nije šutirao trice, pogodio možda 10 ili 20 trica u čitavoj karieri... Neka druga vremena i način igre, a Houston je bio po tom pitanju ispred svog vremena. (Inače, na razini čitave kariere Robinson je čak uspešniji u međusobnim duelima sa Hakimom.)
Ne kažem, odličan je Olajuwon, ali ovde se priča kao da je bio vanzemaljac za ostale centre. A imao je i on nedostatke i loše utakmice.
Kareem, Wilt i Shaq bili su dominantniji ako govorimo samo o učinku, a ne o umetničkom dojmu. A Robinson, Moses Malone, Ewing pre problema sa kolenima... bili su otprilike na istoj razini.

rang

pre 2 godine

Osobno mi je Olajuwon G.O.A.T. po igri zato sto ima najviši peak ili vrh, kao Mont Everest, najveću vrijednost iako možda nije najteži uspon. Slaba analogija, hoću kazati, kada je na vrhuncu svi drugi su ispod. Jordan je TV G.O.A.T. on je dugo trajao i pružao najviše vrhunskih partija. Hakeem je trajao kratko i brže je ostario. Naravno, nitko ozbiljan ga ne zove Dream on je bio i ostao Akeem Olajuwon u originalu. Osim navedenog, bio je bitan kao dodavač, posebno kada su približili liniju za 3 poena.
Nisam tada bio sklon žaljenju za Jordanom u prvoj penziji, dapače igralo se sjajno bez njega, a kada se vratio bio je nadmašen. Teško za povjerovati, ali pogledajte seriju protiv Orlando 95, obrana Jordana i Pippena NE POSTOJI, obojica su potpune rupčage u obrani, a Jordan je tada po zadnji put bio sličio na staroga sebe po brzini i skočnosti. Kada dovedeš Rodmana, suci nestanu s terena i u tome je bio ključ uspjeha.

banconi

pre 2 godine

Razume se da je Olajdžuan velika NBA faca, moguće i najbolji centar svih vremena. Ali ovako opširan tekst ipak ne bi smeo da propusti informaciju koju svi znamo - Hjustonove dve titule su došle u Džordanovoj pauzi.

ja

pre 2 godine

Postovanje i za jokica, dzabara, sekila i sve centre ali hakim bi ih skolovao jer je iznad njih 2 lestvice i nije se jos pojavio takav centar. Okretan, tehnicki savrsen strasan, paklen igrac

momki

pre 2 godine

@Dragan Borca

Хаким је за Јокића оно што је Јокић за Петрушева. (Без претеривања). Данас би Хаким био убедљиво најбољи играч на свету. Не би се нико ни поредио с њим. Нећу објашњавати зашто. Ко зна зна....

Seek & Destroy

pre 2 godine

Postovanje i za jokica, dzabara, sekila i sve centre ali hakim bi ih skolovao jer je iznad njih 2 lestvice i nije se jos pojavio takav centar. Okretan, tehnicki savrsen strasan, paklen igrac
(ja, 03. januar 2022 16:51)
Prijatelju pratim NBA od finala 1993,Hakim mi je jedan od omiljenih igraca ali ti ga baš pretera.
Dve lestvice iznad Karim Abdul Dzabara nemoj da ste smešni.
Znate bre vi ko je Dzabar?
Dve lestvice iznad O Nila?
O Nil je imao svoje mane ali brate mili on je bio zver.
Čovek od 150 kg za tu težinu brz ko munja.
Pa nije Hakim imao 50 poena u proseku pa da bude dve lestvice iznad.
Posebno iznad Dzabara koji je 80-tih kada se igrala najtvrdja košarka ikada imao preko 20 poena u proseku.

Srpce

pre 2 godine

Niko da konstatuje kolko je Nigerijaca bilo fenomenalnih kosarkasa... To sto je radio Dream i sad Janis... Kazu za Janisa na silu, pravi korake... Malo sam usporenih snimaka vidio gdje pravi korake. Decko ima samo nestvaran rad nogu. Bilo je raznih snaznih kosarkasa pa nista nisu napravili. Ono sto Janis radi je cisti urodjeni talenat.
Pa onda su tu svi ostali Nigerijci poput Adebaja, Igudale, Oladipa... Predug spisak.

Medžik

pre 2 godine

(Pečenjevce voli Partizan., 03. januar 2022 17:06)



Bulsi pobedjivali isto i sa njim i bez njega, ali jeste samo zbog letećeg ovi nisu uzeli prsten!!!

vince carter

pre 2 godine

"Digao je asistencije na 3,5 i više nisu mogli da ga udvajaju toliko i da šalju po trojicu na njega jer će izbaciti dodavanje nekom od usamljenih igrača na liniji za tri poena, a kada su tu Keni Smit, Vernon Maksvel i Robert Ori koji čekaju da odapnu trojku, velika je šansa da će vam pocepati mrežicu". Deo iz teksta i ono sto sam ja uvek pisao onim bezveznim komentarima kako nekad nije bilo udvajanja jer nije bilo "zonske" odbrane koja nema nikakve veze sa udvajanjima jer je to formacija na terenu u vise oblika. Tu dezinformaciju su poceli da koriste kao argument i govore kako su se igrale samo izolacije. A da pustite video neki duzi i zatvorite oci,cucete konstantno od komentatora "double team". Bas ovaj Hjuston iz sredine 90tih je bio suterska ekipa sa Horijem,Smitom,Sam Kaselom,Maksvelom,Elijem potom Drekslerom. A kako bi sada mogli da pariraju Hakimu ako su "svi suteri" i morali bi da ga ostavljaju u izolacijama,Hakim je ili brzo resevao ili se oslobadjao lopte zato je komentar Dragana Borce kako je Hakim "drzao loptu na postu po 15 sekundi kod sebe" presmesan. A Hakeem nije nadigrao Shaqa u tolikoj meri kako se prica. Shaq je imao 26p,16sk,9ass,3bl na 62% suta u prvom,33p,12sk,7ass na 54% suta u drugom,28p,10sk,6ass,3bl u trecem mecu. Imao je bolje procente na manje suteva,vise skokova,asistencija. Hakim je zadnje dve sabio 31,14,7ass i 35,15,6ass.

herr toktoa

pre 2 godine

“ Tamo su ih čekali Šek i Peni Hardavej, koji su neočekivano dobili takvu metlu, koju O’Nil nikada nije mogao da prežali i čak je maltretirao Hakima posle tog finala i tražio revanš, da igraju 1 na 1 da bi kompleksaš Šek pokazao da Olajdžuvon nije toliko bolji.”

Ovo je laž. Zna tko je gledao. Shaq je igrao sa velikim vidljivim respektom prema Hakeemu, čak nije išao punom snagom u duele u svojem prepoznatljivom stilu. Nema velikog rivalstva između ekipa u suprotnim konferencijama, a tek kompleksa, gluposti - Shaq je bio tek u 3. sezoni na vrhuncu karijere do tada i uzlaznoj putanji. Tek što je izbacio Jordana. Mislim da tada nije ni želio više jer nije mogao povjerovati što je već ostvario. Shaq nije takav egoist, nego je to izraženije bio Kobe.
Uostalom odigrao je odličnu seriju 60% iz igre, 28 koševa. Stavili ste krivu statistiku. Olajuwon i nije bio bolji, imao je mrvicu statistički bolji učinak u obrani zbog 2 ukradene lopte prema Shaqovih 0,3, a Shaq bolju u napadu. Možda je sve to podsvjesno pljuvanje samo zaostala vaša bol i žal za Divcom i Stojakovićem minus 2 prstena, pitajmo Freuda XeXe.

day

pre 2 godine

"Samo je jedan od njih najbolji two-way igrač u istoriji NBA lige."
Preteraste ga.
(Biću Slobodan)

Najbolji two-way centar ikada verovatno jeste.

Inace, Lagos nije drugi najveci grad u Nigeriji kako stoji u tekstu, nego je najveci grad u Africi.

vince carter

pre 2 godine

Borci je sve objasnjeno u mom komentaru ali on nastavlja da prosipa nebuloze. Pa ako Jokic moze da izlazi na perimetar i brani "pik and pop" duplo spremniji i brzi Olajdzuvon to ne bi mogao :D "Napunio bi ga trojkama i floaterima" ovo su najgori moguci komentari posto brdo igraca ne pogadja otvorene trojke a kao punili bi nekog trojkama,a ovaj bi stajao u reketu ko da je sa marsa pao :)) Interesantno kako onda Juing nije punio Hakima koji je bio Mid Range suter,kao i Morning ili jos bolje Bill Lambier koji je sutirao i sa polu distance a i trojke. Kako to Bil Laimber nije bio najbolji centar toga vremena? Mozda i Derek Coleman koji je sutirao i iz driblinga sa polu distance. Trojka je otvorila prostor i rasirila igru,sa tim je olaksala i ulaz na kos kao i mid range suteve zbog vise otvorenog prostora. Zato Janis ima otvoren put ka kosu ako je okruzen suterima,sto bi i David Robinson koji je bio spreman poput Tigra i trcao kao gazela. To o kampovanju u reketu su gluposti,kad slusas ove ispada da nije niko ni trcao terenom,da nisu kontre postojale itd. Raznovrsnost poteza i suteva je bio veliki a ovaj primer kako je Drazen Petrovic koji ima 43% za tri poena isfintirao Hakima je najveca nebuloza ikada,koji to igrac ne skace na fintu suta😂

togo

pre 2 godine

Glide, glider je jedrilica za let bez pogona skoro u horizontali, već sam pisao to je tomahawk efekt ili hang time. Klizač je slider. Nije do engleskog nego treba raspoznavati taj koncept u košarci, barem povijesno jer danas se rijetko spominje, kako igrači imaju drugačije navike koračanja zbog veće udaljenosti od koša, manje je bitan. Riječ koju je mozda bolje ostaviti u originalu

Superhik

pre 2 godine

Abudža jeste glavni grad Nigerije, ali je daleko manji od Lagosa, nema ni milion stanovnika dok Lagos ima skoro 15 miliona. Ima još puno većih gradova od Abudže, Port Harcourt, Ibadan...

Leogane

pre 2 godine

@"Samo je jedan od njih najbolji two-way igrač u istoriji NBA lige."
Preteraste ga.
(Biću Slobodan, 03. januar 2022 16:45)

- Мислим да уопште није претеривање, човек је на свом врхунцу био убедљиво најбољи дефснцивац у лиги, а офанзивно је од њега потентнији једино био Џордан, који је лига за себе.

Neven

pre 2 godine

@milan
O ligi tada dovoljno govori da su Lakersi kada su 70ih ostvarili onu seriju pobeda, prestali da puše pre toga i da su zato imali više kondicije, pa ti vidi.
Vilt bi mozda bio i sad najbolji igrac, ali opet drugaciji je sport bio tada nego sada

da se ne ljubimo

pre 2 godine

Kakvi centri u isto vreme u nba.. Šek, Robinson, Olajdzuvon, Mutombo, Juing, Morning..
(mare, 03. januar 2022 16:56)za razliku od danas....

Skorpija

pre 2 godine

U tom finalu sa Niksima posteno Juing je imao bolju seriju,ali su Sem Kasel Ori i ludi Vernon Maksvel napravili razliku. Nezaboravni dani gledas utakmicu pa direktno u skolu i samo se o tome prica. I dan danas se secam detalja svih serija 90ih

momki

pre 2 godine

Slazem se da je Borca smarac na kubni, ali ni ti ne znas kosarku ako mislis da je Jokic toliko losiji od Hakima...
(Kozuki Oden

Па да видимо.
Одбрана: један од најгорих дефанзиваца вс најбољи дефанзивац икад. На посту и периметру.
Разумевање игре на сличном нивоу. С тим да Јокић удвајање једино решава пасом, док је Хаким често разбијао та удвајања дрим шејком и фејд авеј иако је могао да дода јако добро. Јокић нема леви хорог и окрет, већ шутира контра десном руком и ту га често га лепе. Нема фејд авеј. На удвајање мора да дода неком пању, док Хаким то није морао.... могао је просто да исфинтира обојицу и баци се уназад и погоди.... а Јокић то не може.. мора да дода Кампаззу.. шмрц, шмрц.
Хаким није играо плеја и креирао игру, али је решавао ситуације са свих крајева терена. Није додавао као Јокић, али је могао да погоди на све начине и против њега није било одбране у ери најбољих центара икад. Да сумирам нападачки потенцијал је за две нијансе на страни Хакима а одбрамбено су као Роналдо и Неста да се пореде.
Такве кретње , шутеве, рад ногу сваки центар учи данас и не само центар. Дакле свима је пример Хаким. Али нико не може да буде Хаким. Можеш на јутубу видети када учи Леброна, и делује као да плута наспрам више од 20 година млађег Леброна. Надимак Сан му је остао јер је свима сан да игра као он. Тако да....

DukiNS

pre 2 godine

Za mene su Vilt i Hakim najbolji centri koji su igrali. Žao mi je samo što nije došlo do finala Hjustona i Čikaga sredinom devedesetih, to bi bilo jedno od najboljih finala ikada.

Neko ko zna

pre 2 godine

Razume se da je Olajdžuan velika NBA faca, moguće i najbolji centar svih vremena. Ali ovako opširan tekst ipak ne bi smeo da propusti informaciju koju svi znamo - Hjustonove dve titule su došle u Džordanovoj pauzi.
(banconi, 03. januar 2022 18:02)

U pravu si da su došle u Džordanovoj pauzi, ali nemoj zaboraviti da bi se sa Džordanovim Čikagom sreli tek u finalu. Džordan je jednom prilikom rekao da bi Olajdžuvon i Hjuston uzeli barem jednu titulu i daje on igrao te dvije sezone, jer su Roketsi jedan od rijetkih timova koji su imali bolji medjusobni skor sa Čikagom, i redovno su im pravili probleme.

Patriota

pre 2 godine

Ako ne najbolji onda u prva tri!! Današnji centri, ne bi baš imali neke šanse protiv njega. Glupo je sto se zavaravaju neki, da bi ga punili lakim poenima. On je bio čovek sa osećajem za bolkade i postavljanje za skok.

Ariel Ortega

pre 2 godine

Po meni je on najbolji. Kareema nisam gledao pogotovo ovu dvojicu pre njega ali iskreno kao i što je Kobi rekao da je Šek imao radnu etiku ne da bi bio najbolji centar u istoriji nego bi bio najbolji košarkaš u istoriji.

Ali bilo kad bi bilo. Ovako po meni Hakeem all day.

davor

pre 2 godine

Najlepši i najkvalitetniji period NBA lige. Kakva su imena tada igrala, kakvi igrači, pa Amerika je tada mogla da napravi bar 5 drim tima, a ne samo jedan.
Upoređivajući ovo danas što gledamo je iskreno obična komedija u poređenju sa košarkom 90-ih.

Pall Mall

pre 2 godine

Vilt Hakim i Karim po meni tri najbja centra ikada. Ukusi su različiti računajući sve parametre u igri mislim da se ova trojica bas kotiraju u samom vrhu. Moze da ih poredja kako ko hoće ali bez sumnje su pokazali najviše u odnosu na druge tokom njihove karijere.

Dodatak

pre 2 godine

Takodje, finale 1986. je trajalo 6 utakmica i Boston je isprovocirao Sempsona. Sempsona, koji je bio sve, samo ne ‘stameni centar’ kako se navodi u tekstu, posto je igrao sa 224 i jedva 100 kg.
Vidim da neko u komentarima pominje defanzivne 3 sekunde. Ne, one nisu postojale 90ih, vec je tadasnji illegal defense bio nesto drugo.

Milan

pre 2 godine

@Dragan Borca
Pravilo tri sekunde postojalo je i tada, čak je i primenjivano mnogo strožije. Bila je zabranjena zona i nije se mogao udvajati igrač bez lopte, dopuštano je centrima da koriste snagu i teško ćeš negde na snimcima videti floping jer se retko svirao. Ono što jeste olakšavalo igru centrima je hend čeking, rukom na beku se usporavao prodor. Jokić je sjajan igrač, ali teško je reći da bi mu bilo lako protiv defanzivca takvog kalibra dok u obrnutom smeru mislim da je rezultat jasan. Jokić je igrač sa najmekšom rukom ikada na poziciji 5, najbolji centar današnjice u pravilima koja su drugačija. Kakav bi odnos bio najviše bi zavisilo od sudija, kriterijumi su toliko promenjeni da su promenili igru u potpunosti.

savet

pre 2 godine

Mislim da nije u redu u ovakvoj vrsti teksta govoriti da je neko kompleksas. Druga stvar - nije Hjuston dva puta okretao 3-1 protiv Finiksa, vec samo 1995. I trece - Sesta utakmica finala 1994. bila je u Hjustonu, ne u NY. Pozdrav

War Inside My Head

pre 2 godine

Hakeem the dream,opak igrač!Ta dva finala u kom je Houston uzeo titule su sigurno kruna njegove karijere,ali nikako ne smijemo zaboraviti učinak Kasela i Vernona.Prvo finale,preokret protiv NYK,Starks u kanalu,drugo sa mlađanim Orlandom,predvođenim O'Nealom i Hardaveyom,Olajuwon ubacuje odbitak uz raniju Kaselovu trojku,ludo.Ok,Jordan je pauzirao,ali niko ne treba da osporava titule Rocketsa zbog toga.Još jedna interesantna stvar,3 centra tog vremena,inače zvijezde NBA,su neamerikanci,Hakeem,Ewing,malo kasnije i Duncan!Može i Mutombo,ali kao defanzivac,a isto je neamerikanac.

Aleksandar

pre 2 godine

Ne treba izostaviti ni Sabonisa kada se prica o najboljim centrima 90ih.Siguran sam da je i on dosao u Ameriku sa 17 godina a ne sa 31 izmasakriran povredama da bi se smatrao za jednog od najboljih.

Gambeeet

pre 2 godine

Pisao sam skoro na vesti o jednoj u nizu brutalnih partija u režiji ovog čoveka. Pa da ne dužim, Marko je već odradio odličan posao. Najbolji centar u eri najboljih petica svih vremena (verovatno i košarke). Košarkaški učitelj igre na postu gotovo svim najvećim zvezdama prve decenije 21. veka, bez ikakve sumnje TOP5 košarkaš svih vremena, 5x5 mašina, neponovljivi - Hakim "The Dream" Olajdžuvon!!!

mighty banana

pre 2 godine

Kao klinac sam obožavao Dejvida Robinsona i maštao da ću jednog dana biti 2.16 i da ću igrati u NBA ligi... Mislio sam da je ubedljivo najbolji igrač tada u ligi. Ostadoh "kepec" (187) i ne bi ništa od mog sna ali kako sam stariji i sa distance posmatram istoriju NBA ne osta ništa ni od mog visokog mišljenja o Robinsonu. Ok, jeste on jedan od top 10 centara u ligi ali prvom mestu na svojoj poziciji, a kamoli u košarci uopšte, ne može ni da primiriše. Hakim, pa on je tu... Vilt, Džabar, Rasel, Hakim, koga god da izaberete nećete pogrešiti. Dobro, možda i Šek može da prođe.
Svako dobro, bilo je uživanje čitati ovaj članak!

Crypto

pre 2 godine

kakav je ovo bio igrač obožavao sam ga. Najjaci centar NBA lige u to vreme jer je ima tehniku ledjima nevidjenu plus šut, skok da ne pričam ali i asistenciju

slaviša šmigič

pre 2 godine

Hakim je bio pravo čudo baš ga pamtim imao je strašan osečaj i šut koji je neodbranjiv pogađao je iz svih pozicija poludistance i uvek nadigrao suprotničkog centra ako je Shak Onil ubacio 20 poena hakim je išao preko 30 jednostavno je bio najbolji strelac među centrima sa fantastično dugačkim rukama.

slaviša šmigič

pre 2 godine

3.puta najbolji bloker pored Olajdžuvona sečam se da je fenomenalnu odbranu igrao Dikembe Mutombo to je era kad se nisu svirali mrki pogledi kad prođeš čovek se izmakne a ti svejedno dobiješ zauzvrat da baciš dodatno bacanje naravno sva ta pravila su prvo počeli u Evropi onda se desilo da Ameri izgube u košarci sa Srbijom pa Argentinom i počeli su da primenjuju evropska pravila suđenja koja su trenutno postala još 5.puta rigoroznija prešli sve igrice u suđenju svira se faul čak i da igrač nije u dvorani posebno to možete primetiti na dobro plačenim igračima poput Lebrona ili brade.