Četvrtak, 10.12.2020.

10:30

Čovek koji je rasplakao Brazil

Izvor: B92

Èovek koji je rasplakao Brazil IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

komentar nije poslat

pre 3 godine

I Mađarsku 1954. ?? Puškaš, Kočiš, Hidekuti, Cibor...
(Karlo Prvi, 10. decembar 2020 13:13)

I Platinijevu Francusku. U stvari i Cruijffova Holandija i Platinijeva Frnacuska (ne mogu nista da kazem za laku konjicu, jer ih nisam gledao, ali, verujem da i oni tu spadaju) bili su jaci od onog Brazila, koji nije bio tim, nego all stars selekcija. Zbirka (posvadjanih) asova. Jeste, pojedincno su bili jaci cak mozda i od onog Brazila iz 1970., ali je falio autoritet kakav je u Brazilu mogao biti jedino Pelé.

X=iks

pre 3 godine

Nikada jedan fudbaler nije toliko odskočio na samom Svetskom Prvenstvu, a da pre i posle toga nije odigrao neke vrhunske utakmice. (B.Živković, 10. decembar 2020 15:40)

Nikad pre? Kkao mozes reci tako nesto!? P mladi Paolo Rossi bio je velika talijanska nada, senzacija i jedino bi se jos mladi Baggio i mladi Totti mogli donekle (ali, samo donekle) uporediti s tim mladim Rossijem. Ali, onda je dosla kazna (na pravdi Boga?) i dvogodisnja pauza. Vratio se, mozda i reda radi se vratio i u reprezentaciju i izgledalo je da to vise nikad nece biti - to. A onda se u zavrsnici SP-a odjednom pomamio, kao da je sam Vrag usao u njega i bilo je sta je bilo. Kaarijera nakon toga? Solidna (i vise od toga), ali ne spektakularna. U stvari, on je napravio gresku (sa sportskog aspekta, verovatno ne i sa finansijskog) presavsi u Juventus. Juventus prozdire igrace. Pogotovu ako vec ima jednog ili dva superstara kojima je sve podredjeno, tri su mnogo. A imali su skupe strance - Platinija i Bonieka. Jeste, to je bio Juventus koji je mleo sve pred sobom i kod kuce i u Evropi. Ali je Rossi tamo, u najboljem slucaju, bio tek treca violina, iza Platinija i Bonieka. Eh, da je ostao u Veroni...

Zagor

pre 3 godine

Mala ili malo veca opaska na "stivo" Dr Sokratesa, pise Sokrates jedna obicna kontra, ne bih se slozio Maradona je izbacio cijelu brazilsku odbranu, sa samo jednim magicnim pasom, koji je dugokosi Caniggia majstorski zavrsio.

Daleko od toga da Brzil nije imao dobar tim.

djedmedjed

pre 3 godine

Nek počiva u miru, ali treba biti pošten i reći da je Italija 1982. imala hrpu sreće i naklonost sudaca. Gentile je i protiv Argentine i protiv Brazila trebao već nakon 5 minuta dobiti crveni karton. Kasapio je najbolje protivničke igrače a Rossiju je ulazio svaki udarac. Šteta što je onakva lepršava momčad sa Zicom i Socratesom ostala bez naslova ! Bilo bi ustvari puno poštenije da je Brazil osvojio 1982. a Italija 1994., a ne obratno !

CSN&Y

pre 3 godine

Imao sam srece da sam te 82g.uzivo gledao utakmicu Italija-Argentina u Barseloni na starom Espanjolovom stadionu koji je posle srusen.Atmosfera fenomenalna, na tribinama puno brazilaca, naravno italijana i manje argentinaca, spanaca i nas kud koji. Vudeti uzivo Maradonu, meni tog trenutka najdrazeg igraca Marija Kempesa, Tarantinija,Bertonija kap.Pasarelu, a sa druge strane Italijani, za koje se niko u tom trenutku ne bi kladio da ce proci grupu. Djentile je bukvalno masakrirao Maradonu, takticki su odigrali vrhunski,koliko se secam da su Kabrini i Gracijani dali golove a Pasarela za argentince. Eto, prodjose decenije, uspomene ostaju. Na tom prvenstvu sam gledao jos na Bernabeu Spanija- Nemacka 1:2

Pop

pre 3 godine

Interesantno je da je Engleska, ciji su klubovi dominirali u KES-u i od 1977-1982 bili prvaci evrope, ispala sa prvenstva sa samo jednim primljenim golom. Imali su skor 3 pobede i dve neresene.

Mara Zagorka

pre 3 godine

@Taj Brazil iz 1982. je verovatno najjaci tim ikada koji nije osvojio SP
(Petar, 10. decembar 2020 12:34)

Mala ispravka. Taj Brazil je verovatno najjaci tim svih vremena. Kada je bog smisljao fudbal zeleo je da se bas onako igra. Pogledajte sve golove Brazila na youtubu. To nije sport, nego umetnost. A umetnici su bili:
Peres, Leandro, Oscar, Luizinho, Toninho Cerezo, Junior
dr Socrates, Zico, Eder, Falcao, Serginho.

Šta sve to vredi kad su na golu imali debila Valdir Pereza. Da su imali iole boljeg golmana bili bi šampioni. Brazil 1982- - poslednja jaka "romantičarska" reprezentacija...da su bili prvaci sveta fudbal bi danas bio drugačiji.
(nemanja, 10. decembar 2020 17:02)
nevaljaj te gluposti, tim snova je ronaldo, ronaldinjo, rivaldo i ostala brazebagra i bili su prvaci svita. 1982-ge je bila najlosija konkurencia svi vremena i brazil je imao princeze u timu a ne cigre i brzce. fudbal je dinamicna pojava i zato je ronaldo lima kralj fudbala, ali mesi i ronaldo je neopisivo. taj tvoj brazil je bio vise puta prvak svita al u nogometu na pisku.

bgd011

pre 3 godine

Stadion Sarija u Barseloni na kojem je dao 3 gola Brazilu, srusen je pre vise od 10 godina i tamo sada nema nikakvog znaka da se ne tako davne 1982. godine igrao fudbal.

nemanja

pre 3 godine

Taj Brazil iz 1982. je verovatno najjaci tim ikada koji nije osvojio SP
(Petar, 10. decembar 2020 12:34)

Mala ispravka. Taj Brazil je verovatno najjaci tim svih vremena. Kada je bog smisljao fudbal zeleo je da se bas onako igra. Pogledajte sve golove Brazila na youtubu. To nije sport, nego umetnost. A umetnici su bili:
Peres, Leandro, Oscar, Luizinho, Toninho Cerezo, Junior
dr Socrates, Zico, Eder, Falcao, Serginho.

Šta sve to vredi kad su na golu imali debila Valdir Pereza. Da su imali iole boljeg golmana bili bi šampioni. Brazil 1982- - poslednja jaka "romantičarska" reprezentacija...da su bili prvaci sveta fudbal bi danas bio drugačiji.

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

@Taj Brazil iz 1982. je verovatno najjaci tim ikada koji nije osvojio SP
(Petar, 10. decembar 2020 12:34)

Uz Krojifovu Holandiju. Dva poraza u finalima, od čini mi se domaćina oba puta, uz da se tako kaže čudne odluke sudija.
(Bili boj, 10. decembar 2020 12:59)

Tačno za domaćine, ali mislim da Krojf nije igrao 1978.

Naranjito 1982

pre 3 godine

Prvo prvenstvo sa 24 ekipa, nasa velika ambicija, mucenje i sa Severnom Irskom i sa Hondurasom, sudija Sorensen, i krah jos u grupnoj fazi. To je sto se nas tice.

Senzacionalna pobeda Alzira nad Nemackom, 10 golova Madjara El Salvadoru, ali nedovoljno da se prodje grupa.

Kao neko ko uvek navija za one koji nisu favoriti, neizmerno sam uzivao u pobedama Italije, prvo nad nadobudnim Brazilcima, a onda i Nemcima koji su nama u Jugoslaviji tih godina izgledali nepobedivi (Gladbah, Bajern, Hamburger, Euro 80).

Paolo je bio strelac, kako je i u ovoj vesti citiran, uvek na pravom mestu. Ubitacan. Nazalost drugi koji je otisao iz ovog sampionskog tima, posle tragicno nastradalog Gaetana Siree.

g.m.

pre 3 godine

@mare.. nije tacno... siguran sam da je naj izbalanisiraniji tim svih vremena Italija 82 ... Svi pratimo desavnja u basketu na obe strane terena, e to je Italija imala 82' ...Citam Brazil iz 82 najbolji, gluposti zbog gore pomenutog razloga... Inace na izdvijo bih od "Pobednika" Brazil is 2002...

Gorki

pre 3 godine

Da Đentile nije polomio Maradonu i Zika u toj grupi, teško da bi Italija bila prvak.
(Pelcujte Nola,

Tacno tako. Najbolji komentar ovde. Taj Djentile je bio toliko pokvaren igrac da je to neoposivo. Njegov jedini zadatak je bio da udara protivnicke najbolje igrace. Cudo jedno kako nije dobijao crvene kartone za onakvo udaranje Maradone i Zika. Ono nije bilo samo za crveni vec za zatvor direktno.

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

(B.Živković, 10. decembar 2020 15:40)

Trebalo.bi spomenuti nameštaljku Nemačke i Austrije kako bi se izbacio Alžir koji je igrao nestvarno. Jedna od najvećih sramota u istoriji fudbala, pa i sporta.

Владимир

pre 3 godine

Сећања...
Као да је јуче било то првенство и било је прво које сам пратио као клинац.
Бразил је био феноменалан! Навијао и "дисао" сам са њима. Зико, Сократес, Едер... Када су изгубили са 3:2 од Италијана био сам у потпуној неверици.
Али, онда сам почео да навијам за Италијане управо због Паола Росија. Свим срцем против омражених Немаца и на који начин су избацили Французе који су исто били одлични.
Финале је било за причу. Сећам се тог лудог радовања Тарделија када је дао гол. Али и радовање њиховог председника у ложи, малог и мршавог дедице од 80-так година, Сандро Петрини.
Још један детаљ за који сам сазнао тек неких 25-30 година касније. Те вечери док се играло финале нас је напустио и наш велики писац Меша Селимовић.

Dr Sokrates

pre 3 godine

Svi ste lepo evocirali uspomene i na nameštaljke (Austroija - Nemačka) i na utakmice i na to kako su Italijani usrano prošli grupi i na to da je taj Brazil (uz Mađarsku i Holandiju) bez dilema najjači tim koji nije osvojio svetsko prvenstvo.
I jeste Italija imala sreće u toj utakmici, a Brazil nesreću, ali su Italijani ipak manje-više zasluženo pobedili. Ako se pogleda utakmica Brazil - Argentina sa prvenstva 1990. godine, to je tek golema nepravda, jer su ih Brazilci odučili od fudbala imali 100 šansi, a ovi srećnici su iz jedne polukontre dali gol i gotovo.
Ono što je tada falilo Brazilu, došlo je 10-ak godina kasnije, a to je manje umetnika i mađioničara u odbrani.
Da su u Španiji pozadi imali jedno dva Aladaira ili igrača sličnih karakteristika, bili bi prvaci i te 1982. godine, ali eto nisu.
Kada su dobili Tafarela i u odbrani Aldarire, Rikarde Roče, Branka, Dungu, Kafua i Roberta Karlosa, e onda su igrali 3 finala za redom.
Dakle, Brazilski napad i sredina i Evropska odbrana i to je bio recept.
I vrhunski i najbolji su Ronaldo, Ronaldinjo, Rivaldo, Kafu, Roberto Karlos, Romario, Bebeto, Leonardo i ostali, ali niko nikada nije igrao lepši fudbal od veznog reda Žunior-Falkao-Dr Sokrates-Ziko! Umetnici

Stari basketas

pre 3 godine

Italija iz '82-e je najjaci prvak sveta (pobedili Brazil, Argentinu, Nemacku) posle Brazila iz '58-e i 62-e, Brazila iz '70-e i Spanije iz 2012-e.Najslabiji prvaci sveta su Argentina iz '78-e, Francuska iz 2018-e i Italija iz 2006-e.

B.Živković

pre 3 godine

Bilo je to prvo Svetsko prvenstvo sa 24 reprezentacije. Jugoslavija je pre prvenstva imala veće šanse od Italije, bili smo ispred Italijana u kvalifikacionoj grupi. Naši su ispali u grupnoj fazi, a Italijani su prošli kroz "iglene uši", čak se pričalo da su namestili utakmicu u grupi protiv Kameruna (da su pojedini igrači Kameruna bili potkupljeni) i sa tri nerešene utakmice prošli grupu. Posle im je krenulo, a naročito Rosiju. Nikada jedan fudbaler nije toliko odskočio na samom Svetskom Prvenstvu, a da pre i posle toga nije odigrao neke vrhunske utakmice. Brazil je čitav meč bio bolji, ređao napade, dva puta došao do izjednačenja, imao sijaset šansi ali je Rosi uvek kao iz "zemlje iznikao" donosio prednost Italijanima. U polufinalu protiv Poljske sa još dva gola, a u finalu protiv Nemačke razigralli su se i ostali italijanski fudbaleri i s lakoćom dobili finale. Prvenstvo će ostati upamćeno po brutalnom startu nemačkog golmana Šumahera na Francuza Batistona, a da za to nije kažnjen. Na prvenstvu je zablistao i Karl Hajnc Rumenige koji je iako povređen na pomenutoj utakmici doneo preokret u produžetku. Verovatno je Paolo Rosi fudbaler koji bi na svetskim prvenstvima imao najbolji procenat iskorišćenih šansi, kad bi postojao takav statistički podatak.

Mare

pre 3 godine

Taj Brazil iz 1982. je verovatno najjaci tim ikada koji nije osvojio SP
(Petar, 10. decembar 2020 12:34)

Mala ispravka. Taj Brazil je verovatno najjaci tim svih vremena. Kada je bog smisljao fudbal zeleo je da se bas onako igra. Pogledajte sve golove Brazila na youtubu. To nije sport, nego umetnost. A umetnici su bili:
Peres, Leandro, Oscar, Luizinho, Toninho Cerezo, Junior
dr Socrates, Zico, Eder, Falcao, Serginho.

MikiP

pre 3 godine

Spanija '82, moje omiljeno SP. Rosi na prve 4 utakmice nije dao gol a onda Brazilu 3, Poljskoj 2 i Nemackoj u finalu 1. Italijani imali u grupi 3 neresene kao i Kamerun ali gol razliku 2:2 a Kamerun 1:1. Poljska je bila prva u grupi. Najdosadnija grupa za gledanje cak tri utakmice 0:0 a ukupno 5 neresenih i na kraju Italija prvak a Poljska 3.

splico

pre 3 godine

@Koliko sam ga zamrzeo zbog te utakmice,navijao sam za Brazil jer su igrali najbolji fudbal na prvenstvu(Ziko,Sokrates,Falkao...) sve do te utakmice sa Italijom koju je on predvodio
(Pedja, 10. decembar 2020 12:25)
vidi kume bar si imao dobar tv da vidis tekmu i zavali se titi hrvatu i bogu. ja sam tu utakmicu promasio jer mi je crnobili tv bia pokvaren. ali se sicam tekme kad je Italija pobidila Srbiji 1983-ce godine kad je Rosi postigao 7 golova za 30 sekundi i 52 minuta, specialno sicam onog zadnjeg spenala kad ga zegnu glavom.

MS

pre 3 godine

'82 najjace svetsko prvenstvo.Nikad jaci Brazil,Argentina aktuelni svetski prvak a sad imaju i Maradonu,Nemacka i Francuska samo pogledati sastave ne treba pricati mnogo,pa i Jugoslavija na papiru poprilicno jaka.Pobedio je totalni autsajder,nikad se nije desilo pre ni posle tako nesto na svetskim prvenstvima.Veliki Rosi je punio mreze svima ali on samo jedan od njih koji su za igrali kao da im je zadnje i osvojili ga.Sad kad gledam reprezentacije,a narocito nasu,smuci mi se.

Cudo u Bernu 1954.

pre 3 godine

Karlo Prvi, 10. decembar 2020 13:13
Cuveni Zlatni tim Madjara: Grosic, Buzanski, Lorant, Lantos, Bozik, Zakarias, Hidegkuti, Cibor, Tot, Kocis, Puskas, Budai, Lajos Tihi, Palotas i mnogi drugi pod palicom Gustava Sebesa.

deda

pre 3 godine

neki ovde kazu zao im brazilaca sa tog prvenstva ali posteno su nadigrani sto se za holandjane koji su imali tim snova i igrali prelep fudbal ne'b moglo reci, e za njih je steta..trebalo je da budu prvaci sveta

Bili boj

pre 3 godine

@Taj Brazil iz 1982. je verovatno najjaci tim ikada koji nije osvojio SP
(Petar, 10. decembar 2020 12:34)

Uz Krojifovu Holandiju. Dva poraza u finalima, od čini mi se domaćina oba puta, uz da se tako kaže čudne odluke sudija.

Mr No

pre 3 godine

Moje "prvo" prvenstvo i legendarni album sa sličicama. Jugoslavija, po običaju, ispraćena sa velikim očekivanjima...i za sve nam je bio kriv Danac Sorensen (guglajte). A Italija živa mizerija u grupi - tri nerešene tekme. Nisu mogli da pobede ni Peru ni Kamerun. I zbog drugog mesta u grupi (prvi Poljaci koji su sa Boniekom bili sjajni i treći na kraju)... i kreće ludnica. I dalje dave loptu, ali Rossi je bio gde treba i kad treba do kraja - redom Argentina, Brazil, opet Poljska (lakih 2:0) i Nemačka glatko u finalu. Mogao je odmah u penziju.

Arandjel Stolica

pre 3 godine

@ vesely Imaju slicnosti, cuveni Paolo Rosi, sad na slikama vidim koliko je mrsav bio. Generalno su igraci tada bili izrazito slang.

Tema

pre 3 godine

Kad pre prodjose godine dragi Boze kao da je juce bila ova utakmica Italija- Brazil. I ono finale Italija- Nemacka. Maestralne lartije Rosija imao je njuh za gol vodio je Azure do titule. Evo skoro cetiri decenije od ovih utakmica 38 godina.

Pedja

pre 3 godine

Koliko sam ga zamrzeo zbog te utakmice,navijao sam za Brazil jer su igrali najbolji fudbal na prvenstvu(Ziko,Sokrates,Falkao...) sve do te utakmice sa Italijom koju je on predvodio

Mr No

pre 3 godine

Moje "prvo" prvenstvo i legendarni album sa sličicama. Jugoslavija, po običaju, ispraćena sa velikim očekivanjima...i za sve nam je bio kriv Danac Sorensen (guglajte). A Italija živa mizerija u grupi - tri nerešene tekme. Nisu mogli da pobede ni Peru ni Kamerun. I zbog drugog mesta u grupi (prvi Poljaci koji su sa Boniekom bili sjajni i treći na kraju)... i kreće ludnica. I dalje dave loptu, ali Rossi je bio gde treba i kad treba do kraja - redom Argentina, Brazil, opet Poljska (lakih 2:0) i Nemačka glatko u finalu. Mogao je odmah u penziju.

Tema

pre 3 godine

Kad pre prodjose godine dragi Boze kao da je juce bila ova utakmica Italija- Brazil. I ono finale Italija- Nemacka. Maestralne lartije Rosija imao je njuh za gol vodio je Azure do titule. Evo skoro cetiri decenije od ovih utakmica 38 godina.

Bili boj

pre 3 godine

@Taj Brazil iz 1982. je verovatno najjaci tim ikada koji nije osvojio SP
(Petar, 10. decembar 2020 12:34)

Uz Krojifovu Holandiju. Dva poraza u finalima, od čini mi se domaćina oba puta, uz da se tako kaže čudne odluke sudija.

Pedja

pre 3 godine

Koliko sam ga zamrzeo zbog te utakmice,navijao sam za Brazil jer su igrali najbolji fudbal na prvenstvu(Ziko,Sokrates,Falkao...) sve do te utakmice sa Italijom koju je on predvodio

MS

pre 3 godine

'82 najjace svetsko prvenstvo.Nikad jaci Brazil,Argentina aktuelni svetski prvak a sad imaju i Maradonu,Nemacka i Francuska samo pogledati sastave ne treba pricati mnogo,pa i Jugoslavija na papiru poprilicno jaka.Pobedio je totalni autsajder,nikad se nije desilo pre ni posle tako nesto na svetskim prvenstvima.Veliki Rosi je punio mreze svima ali on samo jedan od njih koji su za igrali kao da im je zadnje i osvojili ga.Sad kad gledam reprezentacije,a narocito nasu,smuci mi se.

Arandjel Stolica

pre 3 godine

@ vesely Imaju slicnosti, cuveni Paolo Rosi, sad na slikama vidim koliko je mrsav bio. Generalno su igraci tada bili izrazito slang.

Mare

pre 3 godine

Taj Brazil iz 1982. je verovatno najjaci tim ikada koji nije osvojio SP
(Petar, 10. decembar 2020 12:34)

Mala ispravka. Taj Brazil je verovatno najjaci tim svih vremena. Kada je bog smisljao fudbal zeleo je da se bas onako igra. Pogledajte sve golove Brazila na youtubu. To nije sport, nego umetnost. A umetnici su bili:
Peres, Leandro, Oscar, Luizinho, Toninho Cerezo, Junior
dr Socrates, Zico, Eder, Falcao, Serginho.

deda

pre 3 godine

neki ovde kazu zao im brazilaca sa tog prvenstva ali posteno su nadigrani sto se za holandjane koji su imali tim snova i igrali prelep fudbal ne'b moglo reci, e za njih je steta..trebalo je da budu prvaci sveta

B.Živković

pre 3 godine

Bilo je to prvo Svetsko prvenstvo sa 24 reprezentacije. Jugoslavija je pre prvenstva imala veće šanse od Italije, bili smo ispred Italijana u kvalifikacionoj grupi. Naši su ispali u grupnoj fazi, a Italijani su prošli kroz "iglene uši", čak se pričalo da su namestili utakmicu u grupi protiv Kameruna (da su pojedini igrači Kameruna bili potkupljeni) i sa tri nerešene utakmice prošli grupu. Posle im je krenulo, a naročito Rosiju. Nikada jedan fudbaler nije toliko odskočio na samom Svetskom Prvenstvu, a da pre i posle toga nije odigrao neke vrhunske utakmice. Brazil je čitav meč bio bolji, ređao napade, dva puta došao do izjednačenja, imao sijaset šansi ali je Rosi uvek kao iz "zemlje iznikao" donosio prednost Italijanima. U polufinalu protiv Poljske sa još dva gola, a u finalu protiv Nemačke razigralli su se i ostali italijanski fudbaleri i s lakoćom dobili finale. Prvenstvo će ostati upamćeno po brutalnom startu nemačkog golmana Šumahera na Francuza Batistona, a da za to nije kažnjen. Na prvenstvu je zablistao i Karl Hajnc Rumenige koji je iako povređen na pomenutoj utakmici doneo preokret u produžetku. Verovatno je Paolo Rosi fudbaler koji bi na svetskim prvenstvima imao najbolji procenat iskorišćenih šansi, kad bi postojao takav statistički podatak.

Владимир

pre 3 godine

Сећања...
Као да је јуче било то првенство и било је прво које сам пратио као клинац.
Бразил је био феноменалан! Навијао и "дисао" сам са њима. Зико, Сократес, Едер... Када су изгубили са 3:2 од Италијана био сам у потпуној неверици.
Али, онда сам почео да навијам за Италијане управо због Паола Росија. Свим срцем против омражених Немаца и на који начин су избацили Французе који су исто били одлични.
Финале је било за причу. Сећам се тог лудог радовања Тарделија када је дао гол. Али и радовање њиховог председника у ложи, малог и мршавог дедице од 80-так година, Сандро Петрини.
Још један детаљ за који сам сазнао тек неких 25-30 година касније. Те вечери док се играло финале нас је напустио и наш велики писац Меша Селимовић.

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

(B.Živković, 10. decembar 2020 15:40)

Trebalo.bi spomenuti nameštaljku Nemačke i Austrije kako bi se izbacio Alžir koji je igrao nestvarno. Jedna od najvećih sramota u istoriji fudbala, pa i sporta.

Dr Sokrates

pre 3 godine

Svi ste lepo evocirali uspomene i na nameštaljke (Austroija - Nemačka) i na utakmice i na to kako su Italijani usrano prošli grupi i na to da je taj Brazil (uz Mađarsku i Holandiju) bez dilema najjači tim koji nije osvojio svetsko prvenstvo.
I jeste Italija imala sreće u toj utakmici, a Brazil nesreću, ali su Italijani ipak manje-više zasluženo pobedili. Ako se pogleda utakmica Brazil - Argentina sa prvenstva 1990. godine, to je tek golema nepravda, jer su ih Brazilci odučili od fudbala imali 100 šansi, a ovi srećnici su iz jedne polukontre dali gol i gotovo.
Ono što je tada falilo Brazilu, došlo je 10-ak godina kasnije, a to je manje umetnika i mađioničara u odbrani.
Da su u Španiji pozadi imali jedno dva Aladaira ili igrača sličnih karakteristika, bili bi prvaci i te 1982. godine, ali eto nisu.
Kada su dobili Tafarela i u odbrani Aldarire, Rikarde Roče, Branka, Dungu, Kafua i Roberta Karlosa, e onda su igrali 3 finala za redom.
Dakle, Brazilski napad i sredina i Evropska odbrana i to je bio recept.
I vrhunski i najbolji su Ronaldo, Ronaldinjo, Rivaldo, Kafu, Roberto Karlos, Romario, Bebeto, Leonardo i ostali, ali niko nikada nije igrao lepši fudbal od veznog reda Žunior-Falkao-Dr Sokrates-Ziko! Umetnici

CSN&Y

pre 3 godine

Imao sam srece da sam te 82g.uzivo gledao utakmicu Italija-Argentina u Barseloni na starom Espanjolovom stadionu koji je posle srusen.Atmosfera fenomenalna, na tribinama puno brazilaca, naravno italijana i manje argentinaca, spanaca i nas kud koji. Vudeti uzivo Maradonu, meni tog trenutka najdrazeg igraca Marija Kempesa, Tarantinija,Bertonija kap.Pasarelu, a sa druge strane Italijani, za koje se niko u tom trenutku ne bi kladio da ce proci grupu. Djentile je bukvalno masakrirao Maradonu, takticki su odigrali vrhunski,koliko se secam da su Kabrini i Gracijani dali golove a Pasarela za argentince. Eto, prodjose decenije, uspomene ostaju. Na tom prvenstvu sam gledao jos na Bernabeu Spanija- Nemacka 1:2

MikiP

pre 3 godine

Spanija '82, moje omiljeno SP. Rosi na prve 4 utakmice nije dao gol a onda Brazilu 3, Poljskoj 2 i Nemackoj u finalu 1. Italijani imali u grupi 3 neresene kao i Kamerun ali gol razliku 2:2 a Kamerun 1:1. Poljska je bila prva u grupi. Najdosadnija grupa za gledanje cak tri utakmice 0:0 a ukupno 5 neresenih i na kraju Italija prvak a Poljska 3.

Naranjito 1982

pre 3 godine

Prvo prvenstvo sa 24 ekipa, nasa velika ambicija, mucenje i sa Severnom Irskom i sa Hondurasom, sudija Sorensen, i krah jos u grupnoj fazi. To je sto se nas tice.

Senzacionalna pobeda Alzira nad Nemackom, 10 golova Madjara El Salvadoru, ali nedovoljno da se prodje grupa.

Kao neko ko uvek navija za one koji nisu favoriti, neizmerno sam uzivao u pobedama Italije, prvo nad nadobudnim Brazilcima, a onda i Nemcima koji su nama u Jugoslaviji tih godina izgledali nepobedivi (Gladbah, Bajern, Hamburger, Euro 80).

Paolo je bio strelac, kako je i u ovoj vesti citiran, uvek na pravom mestu. Ubitacan. Nazalost drugi koji je otisao iz ovog sampionskog tima, posle tragicno nastradalog Gaetana Siree.

Gorki

pre 3 godine

Da Đentile nije polomio Maradonu i Zika u toj grupi, teško da bi Italija bila prvak.
(Pelcujte Nola,

Tacno tako. Najbolji komentar ovde. Taj Djentile je bio toliko pokvaren igrac da je to neoposivo. Njegov jedini zadatak je bio da udara protivnicke najbolje igrace. Cudo jedno kako nije dobijao crvene kartone za onakvo udaranje Maradone i Zika. Ono nije bilo samo za crveni vec za zatvor direktno.

bgd011

pre 3 godine

Stadion Sarija u Barseloni na kojem je dao 3 gola Brazilu, srusen je pre vise od 10 godina i tamo sada nema nikakvog znaka da se ne tako davne 1982. godine igrao fudbal.

djedmedjed

pre 3 godine

Nek počiva u miru, ali treba biti pošten i reći da je Italija 1982. imala hrpu sreće i naklonost sudaca. Gentile je i protiv Argentine i protiv Brazila trebao već nakon 5 minuta dobiti crveni karton. Kasapio je najbolje protivničke igrače a Rossiju je ulazio svaki udarac. Šteta što je onakva lepršava momčad sa Zicom i Socratesom ostala bez naslova ! Bilo bi ustvari puno poštenije da je Brazil osvojio 1982. a Italija 1994., a ne obratno !

Cudo u Bernu 1954.

pre 3 godine

Karlo Prvi, 10. decembar 2020 13:13
Cuveni Zlatni tim Madjara: Grosic, Buzanski, Lorant, Lantos, Bozik, Zakarias, Hidegkuti, Cibor, Tot, Kocis, Puskas, Budai, Lajos Tihi, Palotas i mnogi drugi pod palicom Gustava Sebesa.

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

@Taj Brazil iz 1982. je verovatno najjaci tim ikada koji nije osvojio SP
(Petar, 10. decembar 2020 12:34)

Uz Krojifovu Holandiju. Dva poraza u finalima, od čini mi se domaćina oba puta, uz da se tako kaže čudne odluke sudija.
(Bili boj, 10. decembar 2020 12:59)

Tačno za domaćine, ali mislim da Krojf nije igrao 1978.

nemanja

pre 3 godine

Taj Brazil iz 1982. je verovatno najjaci tim ikada koji nije osvojio SP
(Petar, 10. decembar 2020 12:34)

Mala ispravka. Taj Brazil je verovatno najjaci tim svih vremena. Kada je bog smisljao fudbal zeleo je da se bas onako igra. Pogledajte sve golove Brazila na youtubu. To nije sport, nego umetnost. A umetnici su bili:
Peres, Leandro, Oscar, Luizinho, Toninho Cerezo, Junior
dr Socrates, Zico, Eder, Falcao, Serginho.

Šta sve to vredi kad su na golu imali debila Valdir Pereza. Da su imali iole boljeg golmana bili bi šampioni. Brazil 1982- - poslednja jaka "romantičarska" reprezentacija...da su bili prvaci sveta fudbal bi danas bio drugačiji.

Stari basketas

pre 3 godine

Italija iz '82-e je najjaci prvak sveta (pobedili Brazil, Argentinu, Nemacku) posle Brazila iz '58-e i 62-e, Brazila iz '70-e i Spanije iz 2012-e.Najslabiji prvaci sveta su Argentina iz '78-e, Francuska iz 2018-e i Italija iz 2006-e.

Pop

pre 3 godine

Interesantno je da je Engleska, ciji su klubovi dominirali u KES-u i od 1977-1982 bili prvaci evrope, ispala sa prvenstva sa samo jednim primljenim golom. Imali su skor 3 pobede i dve neresene.

Zagor

pre 3 godine

Mala ili malo veca opaska na "stivo" Dr Sokratesa, pise Sokrates jedna obicna kontra, ne bih se slozio Maradona je izbacio cijelu brazilsku odbranu, sa samo jednim magicnim pasom, koji je dugokosi Caniggia majstorski zavrsio.

Daleko od toga da Brzil nije imao dobar tim.

splico

pre 3 godine

@Koliko sam ga zamrzeo zbog te utakmice,navijao sam za Brazil jer su igrali najbolji fudbal na prvenstvu(Ziko,Sokrates,Falkao...) sve do te utakmice sa Italijom koju je on predvodio
(Pedja, 10. decembar 2020 12:25)
vidi kume bar si imao dobar tv da vidis tekmu i zavali se titi hrvatu i bogu. ja sam tu utakmicu promasio jer mi je crnobili tv bia pokvaren. ali se sicam tekme kad je Italija pobidila Srbiji 1983-ce godine kad je Rosi postigao 7 golova za 30 sekundi i 52 minuta, specialno sicam onog zadnjeg spenala kad ga zegnu glavom.

X=iks

pre 3 godine

Nikada jedan fudbaler nije toliko odskočio na samom Svetskom Prvenstvu, a da pre i posle toga nije odigrao neke vrhunske utakmice. (B.Živković, 10. decembar 2020 15:40)

Nikad pre? Kkao mozes reci tako nesto!? P mladi Paolo Rossi bio je velika talijanska nada, senzacija i jedino bi se jos mladi Baggio i mladi Totti mogli donekle (ali, samo donekle) uporediti s tim mladim Rossijem. Ali, onda je dosla kazna (na pravdi Boga?) i dvogodisnja pauza. Vratio se, mozda i reda radi se vratio i u reprezentaciju i izgledalo je da to vise nikad nece biti - to. A onda se u zavrsnici SP-a odjednom pomamio, kao da je sam Vrag usao u njega i bilo je sta je bilo. Kaarijera nakon toga? Solidna (i vise od toga), ali ne spektakularna. U stvari, on je napravio gresku (sa sportskog aspekta, verovatno ne i sa finansijskog) presavsi u Juventus. Juventus prozdire igrace. Pogotovu ako vec ima jednog ili dva superstara kojima je sve podredjeno, tri su mnogo. A imali su skupe strance - Platinija i Bonieka. Jeste, to je bio Juventus koji je mleo sve pred sobom i kod kuce i u Evropi. Ali je Rossi tamo, u najboljem slucaju, bio tek treca violina, iza Platinija i Bonieka. Eh, da je ostao u Veroni...

Mara Zagorka

pre 3 godine

@Taj Brazil iz 1982. je verovatno najjaci tim ikada koji nije osvojio SP
(Petar, 10. decembar 2020 12:34)

Mala ispravka. Taj Brazil je verovatno najjaci tim svih vremena. Kada je bog smisljao fudbal zeleo je da se bas onako igra. Pogledajte sve golove Brazila na youtubu. To nije sport, nego umetnost. A umetnici su bili:
Peres, Leandro, Oscar, Luizinho, Toninho Cerezo, Junior
dr Socrates, Zico, Eder, Falcao, Serginho.

Šta sve to vredi kad su na golu imali debila Valdir Pereza. Da su imali iole boljeg golmana bili bi šampioni. Brazil 1982- - poslednja jaka "romantičarska" reprezentacija...da su bili prvaci sveta fudbal bi danas bio drugačiji.
(nemanja, 10. decembar 2020 17:02)
nevaljaj te gluposti, tim snova je ronaldo, ronaldinjo, rivaldo i ostala brazebagra i bili su prvaci svita. 1982-ge je bila najlosija konkurencia svi vremena i brazil je imao princeze u timu a ne cigre i brzce. fudbal je dinamicna pojava i zato je ronaldo lima kralj fudbala, ali mesi i ronaldo je neopisivo. taj tvoj brazil je bio vise puta prvak svita al u nogometu na pisku.

g.m.

pre 3 godine

@mare.. nije tacno... siguran sam da je naj izbalanisiraniji tim svih vremena Italija 82 ... Svi pratimo desavnja u basketu na obe strane terena, e to je Italija imala 82' ...Citam Brazil iz 82 najbolji, gluposti zbog gore pomenutog razloga... Inace na izdvijo bih od "Pobednika" Brazil is 2002...

komentar nije poslat

pre 3 godine

I Mađarsku 1954. ?? Puškaš, Kočiš, Hidekuti, Cibor...
(Karlo Prvi, 10. decembar 2020 13:13)

I Platinijevu Francusku. U stvari i Cruijffova Holandija i Platinijeva Frnacuska (ne mogu nista da kazem za laku konjicu, jer ih nisam gledao, ali, verujem da i oni tu spadaju) bili su jaci od onog Brazila, koji nije bio tim, nego all stars selekcija. Zbirka (posvadjanih) asova. Jeste, pojedincno su bili jaci cak mozda i od onog Brazila iz 1970., ali je falio autoritet kakav je u Brazilu mogao biti jedino Pelé.

splico

pre 3 godine

@Koliko sam ga zamrzeo zbog te utakmice,navijao sam za Brazil jer su igrali najbolji fudbal na prvenstvu(Ziko,Sokrates,Falkao...) sve do te utakmice sa Italijom koju je on predvodio
(Pedja, 10. decembar 2020 12:25)
vidi kume bar si imao dobar tv da vidis tekmu i zavali se titi hrvatu i bogu. ja sam tu utakmicu promasio jer mi je crnobili tv bia pokvaren. ali se sicam tekme kad je Italija pobidila Srbiji 1983-ce godine kad je Rosi postigao 7 golova za 30 sekundi i 52 minuta, specialno sicam onog zadnjeg spenala kad ga zegnu glavom.

Mara Zagorka

pre 3 godine

@Taj Brazil iz 1982. je verovatno najjaci tim ikada koji nije osvojio SP
(Petar, 10. decembar 2020 12:34)

Mala ispravka. Taj Brazil je verovatno najjaci tim svih vremena. Kada je bog smisljao fudbal zeleo je da se bas onako igra. Pogledajte sve golove Brazila na youtubu. To nije sport, nego umetnost. A umetnici su bili:
Peres, Leandro, Oscar, Luizinho, Toninho Cerezo, Junior
dr Socrates, Zico, Eder, Falcao, Serginho.

Šta sve to vredi kad su na golu imali debila Valdir Pereza. Da su imali iole boljeg golmana bili bi šampioni. Brazil 1982- - poslednja jaka "romantičarska" reprezentacija...da su bili prvaci sveta fudbal bi danas bio drugačiji.
(nemanja, 10. decembar 2020 17:02)
nevaljaj te gluposti, tim snova je ronaldo, ronaldinjo, rivaldo i ostala brazebagra i bili su prvaci svita. 1982-ge je bila najlosija konkurencia svi vremena i brazil je imao princeze u timu a ne cigre i brzce. fudbal je dinamicna pojava i zato je ronaldo lima kralj fudbala, ali mesi i ronaldo je neopisivo. taj tvoj brazil je bio vise puta prvak svita al u nogometu na pisku.

Stari basketas

pre 3 godine

Italija iz '82-e je najjaci prvak sveta (pobedili Brazil, Argentinu, Nemacku) posle Brazila iz '58-e i 62-e, Brazila iz '70-e i Spanije iz 2012-e.Najslabiji prvaci sveta su Argentina iz '78-e, Francuska iz 2018-e i Italija iz 2006-e.

g.m.

pre 3 godine

@mare.. nije tacno... siguran sam da je naj izbalanisiraniji tim svih vremena Italija 82 ... Svi pratimo desavnja u basketu na obe strane terena, e to je Italija imala 82' ...Citam Brazil iz 82 najbolji, gluposti zbog gore pomenutog razloga... Inace na izdvijo bih od "Pobednika" Brazil is 2002...

Pedja

pre 3 godine

Koliko sam ga zamrzeo zbog te utakmice,navijao sam za Brazil jer su igrali najbolji fudbal na prvenstvu(Ziko,Sokrates,Falkao...) sve do te utakmice sa Italijom koju je on predvodio

Bili boj

pre 3 godine

@Taj Brazil iz 1982. je verovatno najjaci tim ikada koji nije osvojio SP
(Petar, 10. decembar 2020 12:34)

Uz Krojifovu Holandiju. Dva poraza u finalima, od čini mi se domaćina oba puta, uz da se tako kaže čudne odluke sudija.

Cudo u Bernu 1954.

pre 3 godine

Karlo Prvi, 10. decembar 2020 13:13
Cuveni Zlatni tim Madjara: Grosic, Buzanski, Lorant, Lantos, Bozik, Zakarias, Hidegkuti, Cibor, Tot, Kocis, Puskas, Budai, Lajos Tihi, Palotas i mnogi drugi pod palicom Gustava Sebesa.

Mare

pre 3 godine

Taj Brazil iz 1982. je verovatno najjaci tim ikada koji nije osvojio SP
(Petar, 10. decembar 2020 12:34)

Mala ispravka. Taj Brazil je verovatno najjaci tim svih vremena. Kada je bog smisljao fudbal zeleo je da se bas onako igra. Pogledajte sve golove Brazila na youtubu. To nije sport, nego umetnost. A umetnici su bili:
Peres, Leandro, Oscar, Luizinho, Toninho Cerezo, Junior
dr Socrates, Zico, Eder, Falcao, Serginho.

Arandjel Stolica

pre 3 godine

@ vesely Imaju slicnosti, cuveni Paolo Rosi, sad na slikama vidim koliko je mrsav bio. Generalno su igraci tada bili izrazito slang.

Владимир

pre 3 godine

Сећања...
Као да је јуче било то првенство и било је прво које сам пратио као клинац.
Бразил је био феноменалан! Навијао и "дисао" сам са њима. Зико, Сократес, Едер... Када су изгубили са 3:2 од Италијана био сам у потпуној неверици.
Али, онда сам почео да навијам за Италијане управо због Паола Росија. Свим срцем против омражених Немаца и на који начин су избацили Французе који су исто били одлични.
Финале је било за причу. Сећам се тог лудог радовања Тарделија када је дао гол. Али и радовање њиховог председника у ложи, малог и мршавог дедице од 80-так година, Сандро Петрини.
Још један детаљ за који сам сазнао тек неких 25-30 година касније. Те вечери док се играло финале нас је напустио и наш велики писац Меша Селимовић.

djedmedjed

pre 3 godine

Nek počiva u miru, ali treba biti pošten i reći da je Italija 1982. imala hrpu sreće i naklonost sudaca. Gentile je i protiv Argentine i protiv Brazila trebao već nakon 5 minuta dobiti crveni karton. Kasapio je najbolje protivničke igrače a Rossiju je ulazio svaki udarac. Šteta što je onakva lepršava momčad sa Zicom i Socratesom ostala bez naslova ! Bilo bi ustvari puno poštenije da je Brazil osvojio 1982. a Italija 1994., a ne obratno !

Tema

pre 3 godine

Kad pre prodjose godine dragi Boze kao da je juce bila ova utakmica Italija- Brazil. I ono finale Italija- Nemacka. Maestralne lartije Rosija imao je njuh za gol vodio je Azure do titule. Evo skoro cetiri decenije od ovih utakmica 38 godina.

Mr No

pre 3 godine

Moje "prvo" prvenstvo i legendarni album sa sličicama. Jugoslavija, po običaju, ispraćena sa velikim očekivanjima...i za sve nam je bio kriv Danac Sorensen (guglajte). A Italija živa mizerija u grupi - tri nerešene tekme. Nisu mogli da pobede ni Peru ni Kamerun. I zbog drugog mesta u grupi (prvi Poljaci koji su sa Boniekom bili sjajni i treći na kraju)... i kreće ludnica. I dalje dave loptu, ali Rossi je bio gde treba i kad treba do kraja - redom Argentina, Brazil, opet Poljska (lakih 2:0) i Nemačka glatko u finalu. Mogao je odmah u penziju.

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

(B.Živković, 10. decembar 2020 15:40)

Trebalo.bi spomenuti nameštaljku Nemačke i Austrije kako bi se izbacio Alžir koji je igrao nestvarno. Jedna od najvećih sramota u istoriji fudbala, pa i sporta.

Gorki

pre 3 godine

Da Đentile nije polomio Maradonu i Zika u toj grupi, teško da bi Italija bila prvak.
(Pelcujte Nola,

Tacno tako. Najbolji komentar ovde. Taj Djentile je bio toliko pokvaren igrac da je to neoposivo. Njegov jedini zadatak je bio da udara protivnicke najbolje igrace. Cudo jedno kako nije dobijao crvene kartone za onakvo udaranje Maradone i Zika. Ono nije bilo samo za crveni vec za zatvor direktno.

nemanja

pre 3 godine

Taj Brazil iz 1982. je verovatno najjaci tim ikada koji nije osvojio SP
(Petar, 10. decembar 2020 12:34)

Mala ispravka. Taj Brazil je verovatno najjaci tim svih vremena. Kada je bog smisljao fudbal zeleo je da se bas onako igra. Pogledajte sve golove Brazila na youtubu. To nije sport, nego umetnost. A umetnici su bili:
Peres, Leandro, Oscar, Luizinho, Toninho Cerezo, Junior
dr Socrates, Zico, Eder, Falcao, Serginho.

Šta sve to vredi kad su na golu imali debila Valdir Pereza. Da su imali iole boljeg golmana bili bi šampioni. Brazil 1982- - poslednja jaka "romantičarska" reprezentacija...da su bili prvaci sveta fudbal bi danas bio drugačiji.

bgd011

pre 3 godine

Stadion Sarija u Barseloni na kojem je dao 3 gola Brazilu, srusen je pre vise od 10 godina i tamo sada nema nikakvog znaka da se ne tako davne 1982. godine igrao fudbal.

Zagor

pre 3 godine

Mala ili malo veca opaska na "stivo" Dr Sokratesa, pise Sokrates jedna obicna kontra, ne bih se slozio Maradona je izbacio cijelu brazilsku odbranu, sa samo jednim magicnim pasom, koji je dugokosi Caniggia majstorski zavrsio.

Daleko od toga da Brzil nije imao dobar tim.

deda

pre 3 godine

neki ovde kazu zao im brazilaca sa tog prvenstva ali posteno su nadigrani sto se za holandjane koji su imali tim snova i igrali prelep fudbal ne'b moglo reci, e za njih je steta..trebalo je da budu prvaci sveta

MS

pre 3 godine

'82 najjace svetsko prvenstvo.Nikad jaci Brazil,Argentina aktuelni svetski prvak a sad imaju i Maradonu,Nemacka i Francuska samo pogledati sastave ne treba pricati mnogo,pa i Jugoslavija na papiru poprilicno jaka.Pobedio je totalni autsajder,nikad se nije desilo pre ni posle tako nesto na svetskim prvenstvima.Veliki Rosi je punio mreze svima ali on samo jedan od njih koji su za igrali kao da im je zadnje i osvojili ga.Sad kad gledam reprezentacije,a narocito nasu,smuci mi se.

MikiP

pre 3 godine

Spanija '82, moje omiljeno SP. Rosi na prve 4 utakmice nije dao gol a onda Brazilu 3, Poljskoj 2 i Nemackoj u finalu 1. Italijani imali u grupi 3 neresene kao i Kamerun ali gol razliku 2:2 a Kamerun 1:1. Poljska je bila prva u grupi. Najdosadnija grupa za gledanje cak tri utakmice 0:0 a ukupno 5 neresenih i na kraju Italija prvak a Poljska 3.

B.Živković

pre 3 godine

Bilo je to prvo Svetsko prvenstvo sa 24 reprezentacije. Jugoslavija je pre prvenstva imala veće šanse od Italije, bili smo ispred Italijana u kvalifikacionoj grupi. Naši su ispali u grupnoj fazi, a Italijani su prošli kroz "iglene uši", čak se pričalo da su namestili utakmicu u grupi protiv Kameruna (da su pojedini igrači Kameruna bili potkupljeni) i sa tri nerešene utakmice prošli grupu. Posle im je krenulo, a naročito Rosiju. Nikada jedan fudbaler nije toliko odskočio na samom Svetskom Prvenstvu, a da pre i posle toga nije odigrao neke vrhunske utakmice. Brazil je čitav meč bio bolji, ređao napade, dva puta došao do izjednačenja, imao sijaset šansi ali je Rosi uvek kao iz "zemlje iznikao" donosio prednost Italijanima. U polufinalu protiv Poljske sa još dva gola, a u finalu protiv Nemačke razigralli su se i ostali italijanski fudbaleri i s lakoćom dobili finale. Prvenstvo će ostati upamćeno po brutalnom startu nemačkog golmana Šumahera na Francuza Batistona, a da za to nije kažnjen. Na prvenstvu je zablistao i Karl Hajnc Rumenige koji je iako povređen na pomenutoj utakmici doneo preokret u produžetku. Verovatno je Paolo Rosi fudbaler koji bi na svetskim prvenstvima imao najbolji procenat iskorišćenih šansi, kad bi postojao takav statistički podatak.

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

@Taj Brazil iz 1982. je verovatno najjaci tim ikada koji nije osvojio SP
(Petar, 10. decembar 2020 12:34)

Uz Krojifovu Holandiju. Dva poraza u finalima, od čini mi se domaćina oba puta, uz da se tako kaže čudne odluke sudija.
(Bili boj, 10. decembar 2020 12:59)

Tačno za domaćine, ali mislim da Krojf nije igrao 1978.

Naranjito 1982

pre 3 godine

Prvo prvenstvo sa 24 ekipa, nasa velika ambicija, mucenje i sa Severnom Irskom i sa Hondurasom, sudija Sorensen, i krah jos u grupnoj fazi. To je sto se nas tice.

Senzacionalna pobeda Alzira nad Nemackom, 10 golova Madjara El Salvadoru, ali nedovoljno da se prodje grupa.

Kao neko ko uvek navija za one koji nisu favoriti, neizmerno sam uzivao u pobedama Italije, prvo nad nadobudnim Brazilcima, a onda i Nemcima koji su nama u Jugoslaviji tih godina izgledali nepobedivi (Gladbah, Bajern, Hamburger, Euro 80).

Paolo je bio strelac, kako je i u ovoj vesti citiran, uvek na pravom mestu. Ubitacan. Nazalost drugi koji je otisao iz ovog sampionskog tima, posle tragicno nastradalog Gaetana Siree.

Dr Sokrates

pre 3 godine

Svi ste lepo evocirali uspomene i na nameštaljke (Austroija - Nemačka) i na utakmice i na to kako su Italijani usrano prošli grupi i na to da je taj Brazil (uz Mađarsku i Holandiju) bez dilema najjači tim koji nije osvojio svetsko prvenstvo.
I jeste Italija imala sreće u toj utakmici, a Brazil nesreću, ali su Italijani ipak manje-više zasluženo pobedili. Ako se pogleda utakmica Brazil - Argentina sa prvenstva 1990. godine, to je tek golema nepravda, jer su ih Brazilci odučili od fudbala imali 100 šansi, a ovi srećnici su iz jedne polukontre dali gol i gotovo.
Ono što je tada falilo Brazilu, došlo je 10-ak godina kasnije, a to je manje umetnika i mađioničara u odbrani.
Da su u Španiji pozadi imali jedno dva Aladaira ili igrača sličnih karakteristika, bili bi prvaci i te 1982. godine, ali eto nisu.
Kada su dobili Tafarela i u odbrani Aldarire, Rikarde Roče, Branka, Dungu, Kafua i Roberta Karlosa, e onda su igrali 3 finala za redom.
Dakle, Brazilski napad i sredina i Evropska odbrana i to je bio recept.
I vrhunski i najbolji su Ronaldo, Ronaldinjo, Rivaldo, Kafu, Roberto Karlos, Romario, Bebeto, Leonardo i ostali, ali niko nikada nije igrao lepši fudbal od veznog reda Žunior-Falkao-Dr Sokrates-Ziko! Umetnici

CSN&Y

pre 3 godine

Imao sam srece da sam te 82g.uzivo gledao utakmicu Italija-Argentina u Barseloni na starom Espanjolovom stadionu koji je posle srusen.Atmosfera fenomenalna, na tribinama puno brazilaca, naravno italijana i manje argentinaca, spanaca i nas kud koji. Vudeti uzivo Maradonu, meni tog trenutka najdrazeg igraca Marija Kempesa, Tarantinija,Bertonija kap.Pasarelu, a sa druge strane Italijani, za koje se niko u tom trenutku ne bi kladio da ce proci grupu. Djentile je bukvalno masakrirao Maradonu, takticki su odigrali vrhunski,koliko se secam da su Kabrini i Gracijani dali golove a Pasarela za argentince. Eto, prodjose decenije, uspomene ostaju. Na tom prvenstvu sam gledao jos na Bernabeu Spanija- Nemacka 1:2

Pop

pre 3 godine

Interesantno je da je Engleska, ciji su klubovi dominirali u KES-u i od 1977-1982 bili prvaci evrope, ispala sa prvenstva sa samo jednim primljenim golom. Imali su skor 3 pobede i dve neresene.

komentar nije poslat

pre 3 godine

I Mađarsku 1954. ?? Puškaš, Kočiš, Hidekuti, Cibor...
(Karlo Prvi, 10. decembar 2020 13:13)

I Platinijevu Francusku. U stvari i Cruijffova Holandija i Platinijeva Frnacuska (ne mogu nista da kazem za laku konjicu, jer ih nisam gledao, ali, verujem da i oni tu spadaju) bili su jaci od onog Brazila, koji nije bio tim, nego all stars selekcija. Zbirka (posvadjanih) asova. Jeste, pojedincno su bili jaci cak mozda i od onog Brazila iz 1970., ali je falio autoritet kakav je u Brazilu mogao biti jedino Pelé.

X=iks

pre 3 godine

Nikada jedan fudbaler nije toliko odskočio na samom Svetskom Prvenstvu, a da pre i posle toga nije odigrao neke vrhunske utakmice. (B.Živković, 10. decembar 2020 15:40)

Nikad pre? Kkao mozes reci tako nesto!? P mladi Paolo Rossi bio je velika talijanska nada, senzacija i jedino bi se jos mladi Baggio i mladi Totti mogli donekle (ali, samo donekle) uporediti s tim mladim Rossijem. Ali, onda je dosla kazna (na pravdi Boga?) i dvogodisnja pauza. Vratio se, mozda i reda radi se vratio i u reprezentaciju i izgledalo je da to vise nikad nece biti - to. A onda se u zavrsnici SP-a odjednom pomamio, kao da je sam Vrag usao u njega i bilo je sta je bilo. Kaarijera nakon toga? Solidna (i vise od toga), ali ne spektakularna. U stvari, on je napravio gresku (sa sportskog aspekta, verovatno ne i sa finansijskog) presavsi u Juventus. Juventus prozdire igrace. Pogotovu ako vec ima jednog ili dva superstara kojima je sve podredjeno, tri su mnogo. A imali su skupe strance - Platinija i Bonieka. Jeste, to je bio Juventus koji je mleo sve pred sobom i kod kuce i u Evropi. Ali je Rossi tamo, u najboljem slucaju, bio tek treca violina, iza Platinija i Bonieka. Eh, da je ostao u Veroni...