Nedelja, 27.09.2020.

12:10

Zašto Jokić i Dončić briljiraju?

Legendarni hrvatski košarkaš Dino Rađa govorio je o košarci nekada i sada.

Izvor: MT

Zašto Jokiæ i Donèiæ briljiraju? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Beks

pre 3 godine

Od svega ovoga je ipak najinteresantnije sto je i sam Dino Radja sutirao trojke i mogao da izvede bilo koga iz reketa,ali zbog necega to nije bilo uspesno tada u velikoj meri. Na pitanje zasto elitni suter kao Bird nije sutirao mnogo trojki po mecu,da bih pokazao kako je ipak igra bila drugacije podredjena,lik mi navodi Karija a postoji samo jedan Kari,nema dva Karija! Lik nema gram mozga!

Beks

pre 3 godine

@Veverica Alo debilcino neki od tih igraca koje navodis sa meca Litvanija Jugoslavija su igrali i 10,15 godina kasnije ili nevezano igraci sa te utakmice nego njihovi savremenici kao Dzejson Kid i mnogiiii drugi. Kako mozes biti takav bezmozgonja da mislis da jedni te isti igraci ne igraju uspesno u raznim dobima karijere. Pa Lebron James iz 2003 pisa po "naprednim" mladim igracima volino.

веверица

pre 3 godine

зато што су феномени.
стварно шта је рађа, а шта сам ја, илузорно је причати... али дајем себи право да се не слажем да је европска кошарка техички и тактички боља од америчке. стварно не да није, него то је субјективно до сржи... па амерички неки исподпросечни играчи типа квинси милер, маркус вилијамс, дилејни, ларкин итд итд. дођу у европу и доминирају управо на бази технике и тактике.
ја се сећам како је шаренац падао у несвест кад је вујанић био малтене први лик у европи који је успешно урадио дупли кросовер, а то у америци деца у средњој школи раде раде из зезања. о техници шута њихових и европских играча да не причамо. па немој људи да се шалимо.
даље, као неко ко је гледао кошарку и "некад" и "сад" стварно морам да кажем да је кошарка НЕВЕРОВАТНО напредовала. и у нба и посебно у европи. исто као и фудбал. оно што је некада дефинитивно било боље, то је да се играло са више жара, дрскости, набоја, поноса... а то је негде и важније од квалитета. данас се жицкају тројке, не иде се на скок у нападу, сви су као ортаци, мазе се... најважније да се нико не повреди и не наљути.
п.с. погледајте сада финале југославија - литванија 95. све легенде, а негледљиво. статично, споро, игра се у месту... само марчуљонис трчи (и наравно нико му није могао ништа). ко је објективан, мора да призна да је кошарка страховито напредовала. сада је то озбиљна наука, са милијардама долара у оптицају и много већом базом играча.

Jaran

pre 3 godine

Beks
Da li sam dobro razumeo... To kada Stef Kari na svojih 30.1ppg pogadja 45% (?!) za 3 poena (5.1 po mecu) i pogodi na skoro svakom mecu neku ludacku trojku iz nemoguce pozicije sa parkinga zapravo NIJE TALENAT/VESTINA?!?!?!

Beks

pre 3 godine

@Powerslawe Nemas pojma,prvo pucanje trojki nije skill,trojke se pucaju na treninzima i vezbaju,drugo Bird je na primer mogao da puca trojke do besvesti a nije,a danas ih pucaju mnogo gori suteri od Birda. Zasto? Zato sto se igra promenila! Sta to majke ti znaju Rudy Gobert i slicni u odnosu na Haurda ili Deandrea? Sabonis nije znao da dodaje i puca trojke? Laimber nije znao da puca trojke? Mayerle je u finalu zapada ubacio 8 trojki Sijetlu na jednom mecu pa opet nije radio to stalno. On je pucao cesto sa 9,10 metara pa se drugi nisu ugledali na njega,moglo se i handchekingom uticati na sutere.

Powerslave

pre 3 godine

Ne bih se složio da danas ima manjka talenta, pogotovo ako u prilog priči da je nekad bilo više talenta ide to da su se više tukli.
Pogađati trojke sa 10 metara u serijama je priličan talenat, a to pre 30ak godina nije mogao niko ili je retko ko mogao.
I Abdul Džabar je jednom prilikom rekao da bi i igrači iz njegove ere igrali kao danas (trojke sa 9+ metara) da su mogli.
Danas su igrači izuzetno tehnički obučeni, možda više nego ikad pre, pa danas svaki centar mora da ima kontrolu lopte na određenom nivou, da bar donekle zna da doda loptu... ne sme da bude potpuna cepanica (što je i razlog zašto su DeAndre Džordan, Hauard i slični centri naglo postali nebitni, a bili su smatrani za zvezde u nekom trenutku i razlog zašto je sve manje takvih centara koji dolaze u ligu preko drafta).

Ne sviđa se ni meni Hjustonovo ispucavanje 70 trojki po utakmici, i ja bih voleo da danas u ligi bude neki Hakim koji bi pravio cirkus u reketu, ali npr. stil igre Golden Stejta je bio čista poezija, iako se i on zasnivao na trojkama.

Dilema

pre 3 godine

Voleo bih, kada bi bilo moguće, da čujemo odgovore od najvećih trenera na pitanje koga bi od dvojice ponuđenih igrača izabrali za svoje timove, za ozbiljne takmičarske utakmice gde imena igrača ne bi ništa značila kod sudija u smislu neke protekcije. P. Gasol ili Novicki? P. Gasol ili Jokić? Divac ili Jokić? G. Dragić ili Dončić? Đinobili ili Janis? Parker ili Dončić? Kukoč ili Novicki? Danilović ili Bogdanović (Bojan ili Bogdan, svejedno)? Rebrača ili Marjanović? Prilično sam siguran da bi u ogromnoj većini bio izabran prvonavedeni igrač.

Neko iz mase

pre 3 godine

@vidim sve

Vidis sve, a ne vidis nista. Kazes top6 iz evrope ikada, a onda ne ubacis npr jednog Stojakovica, Divca, Janisa (ne volim ga uopste, jeste siledzija, ali ima brutalne brojke), Drazena, Sabonisa, a stavis npr Kukoca, jeste bio odlican igrac, ali njegovo prstenje je zna se zbog koga. Gde je bio Kukoc kad su se raspali Bulsi ako spada u top6? Za ostale se slazem.

drvobradi

pre 3 godine

Jokic i Doncic su igraci koji znaju osnove kosarke, imaju sjajan pregled sto igre, sto direktnog protivnika i resenje nalaze u sekundi. Ako vide da je cuvar skrenuo pogled za sekund, da je neko ispao iz igre oni to iskoriste. Velika je to prednost u eri ovih robotizovanih igraca. Slicno kao i Bodiroga, deluju sporo, slabo skacu, ali se uvek nameste gde treba da dodju i lagano poentiraju ili dodaju.
@Zarkovo
'Ajd ti lagano na YT pa pronadji Shaq-a iz 90tih, pogotovo sa pocetka karijere. Taj Sek iz Orlanda bi uneo u kos Jokica i Embida zajedno, brzi je i snazniji od obojice. Jos ako ga sudije zastite kao onomad u Lejkersima, pa moze i laktovima da udara, onda bi lako do 50p dosao. Dzabe sva inteligencija sveta, kad te takav igrac za 10min ubaci u probleme sa faulovima i onda sedis na klupi. Sek je igrac kakav dolazi jednom u 20-30g.

Koš

pre 3 godine

Košarka koja se igrala 90ih u NBA je po ozbiljnosti i kvalitetu bila na daleko višem nivou nego ovo što se danas igra u NBA. Nažalost, ovo danas je cirkus, u kome je glavna stvar nabijanje lične statistike superstarova (koji ne moraju nužno biti najbolji igrači, već su prosto pored nesumnjivog kvaliteta bili pogodni iz medijskih, marketinških i finansijskih razloga) jer se ljudi na to lože i to donosi pare. Kada pogledate šta se sve danas smatra asistencijom, pa to je smešno, to veze sa ozbiljnom košarkom nema. Igra bez briga, besomučno trčanje i šutiranje trojki, blizu 300 poena po utakmici. Što bi veliki Svetislav Pešić rekao, igra bez odbrane je dosadna zabava. Velika je šteta što ti vrhunski košarkaši ne igraju ozbiljnu košarku jer bi to bilo uživanje, ali se cirkus bolje prodaje. Što se tiče Jokića i Dončića, uz dužno poštovanje prema njihovom učinku u NBA, osnovna razlika njihovih igara u NBA je ta što Jokić igra za tim, a Dončić za sebe i svoju ličnu statistiku, a pored toga i čitav tim igra ne da pobedi nego da on ima što bolju statistiku. Kada je plejkmejker najbolji skakač ekipe u skoro svakoj utakmici, onda je sve jasno.

WillyWonka

pre 3 godine

"Kakva glupost, naravno da i oni imaju talenta, pa da je ovo istina bilo finale Docic Jokic
(Vladimir, 28. septembar 2020 11:26)"

U pravu si, imaju i oni talenta, ali sa ovim u nastavku rečenice si pretjerao. Znači, kriterij je samo finale? A hajde sad se zamisli gdje bi bili Dalas i Denver bez Dončića i Jokića. Pa ćeš vidjeti koliko si promašio suštinu. Ni jedni ni drugi ne bi ni sanjali od play offu. Radi se o čistim genijalcima.

vidim sve

pre 3 godine

Zašto briljiraju? Zato što pripadaju grupi od 6 najboljih igrača iz Evrope koji su igrali u NBA. To su: Parker, Novicki, P. Gasol, Dončić, Jokić i Kukoč.
Svi ostali su igrači u pokušaju.

Zarkovo

pre 3 godine

@delboj

Seka je zgazilo vreme, on danas ne bi bio nista posebno. On jeste legenda, ali legenda nekih proslih vremena. Centar bez suta, spor, za tri poena nije sutirao, nije nista ni pogodio. Slobodna bacanja 50%. Dve asistencije po utakmici. Masa od coveka koji igra iskljucivo na fizikalije. To danas vise ne prolazi. Zamisli sta bi mu danas Jokic sa njegovim IQ radio. Nije vise sve u masi i fizikalijama.

crna mamba

pre 3 godine

Koje gluposti priča ovaj Rađa. Stalno nešto s%%e. Pa brate kako prvo kaže surova i fizikalna košarka '90, a onda sad je opet atletična i fizikalna nema veštine.

Gde nema veštine rođeni Kari, Kajri, Durent, Harden, Jokić, Dončić, Lebron, Tejtum, Tompson...

Nije bilo mnogo takvih '90. Tad sam najviše pratio NBA. '90 su baš dominirale drvoseče. Ali je bila tvrđa košarka zbog kriterijuma i pravila.

Sve u svemu ovaj plejof je vrhunski basket. Šta je bilo 90 bilo je. Jokić i DOnčić dominiraju jer su vrhunski igrači. Isto bi radili i 90 samo bi se prilagodili.

Jaran

pre 3 godine

delboj
Druze, kapiram da svi imamo pravo na misljenje i da ga delimo na sve strane ali ti ne znas nista o kosarci. Cuj, LeBron ima nizak IQ?! Pa ja tog lika ne podnosim, ali reci da nema IQ i da sve radi na snagu je smejurija. A ono za Seka i 50ppg u danasnjoj kosarci, pa nije lik igrao pre 50 godina pa da se kosarka toliko razlikuje. Zasto nije imao 50ppg dok je igrao za Lejkerse pocetkom 00-ih???

Mrle

pre 3 godine

Lebron je sa USA profi timom osvajao bronzu na svetskom prvenstvu sve leteći iznad koša. Bred Miler je sa otpisanim USA timom 1998 isto uzeo bronzu. Lebron je leteo ali samo za dva poena. Niko nije skinuo gaće zbog toga. Dva poena je dva poena.

golden state warriors

pre 3 godine

ovi matori ex-yu igraci i dalje ne mogu da svare da su Jokic i Doncic 4 klase ispred cele njihove generacije, pa onda traze neka objasnjenja hahah

delboj

pre 3 godine

Sve je manje IQ-a u danasnjoj kosarci... Ono kad se jedan Le Bron smatra najboljim u toj sferi, a relano je fizikalija nesto sto je nejgova karakteristika. Uporediti Le Bronov IQ sa Medzikovim ili Sa IQ-om Leri Birda je prava smijurija... Nisam siguran da Jokic ili Doncic imaju vise vizije od Birda il itada Sabonisa ili Divca, ali im jednostavna danasnja filozofija kosarke u NBA daje tu mogucnost. U Evropi nisu bili tako dominantnim niti bi mogli biti, Naravno bili bi najbolji ali ne ovako dominantni i ne sa ovakvim brojakama.

Neko rece, nema vise old skul starih centara i da ih je igra pregazila... Pozdravio vas je Mark gasol od prosle godine... Bas me zanima sto bi Sek radio ovim danasnjim centrima... COvjek bi imao prosjek 0d 50 poena po mecu.

Majk Meloun

pre 3 godine

Ako uspemo da dovedemo ove godine Gorana iz Loznice Lejkersi nam neće moći ništa. Nikola mora pored sebe da ima nekog iskusnog superstara kao što je Goran da mu objasni kako se igra.
Ni jednom da pročitam neki konstruktivan komentar ovog Gorana iz Loznice, uvek ima nešto lično, mrziteljsko, zavidno, prema ljudima koje kolege iz branše kojom se bave poštuju.

4k4.Dex

pre 3 godine

Jbg to su vanserijski talenti sa neverovatnim osećajem za igru. To se rađa jednom u 5-6 godina a onda je pitanje da li će odustati i da li će imati ko da ih primeti i isškoluje kako treba. A ako se sve to potresi dobijete Jokića i Dončića. Imate i primer Bogdanovića i Bjelicu koji su trebali da budu na tom nivou ali stagniraju već predugo i imaju prosečne partije za svoje pozicije.

Aca86

pre 3 godine

Jeste i to sto kaze Radja da se igralo cvrsce, ali je bilo i preterivanja. Sta znam. Ne volim ni kako danas svi kopiraju GSW i trojke do besvesti a niko nema Stefa i Kleja, a opet ni Harden ne bi postojao ovakav. S druge strane, nisam ljubitelj da gledam kako se samo tuku, nismo na basketu u kraju. Mada mozda ipak vose old school iako je i tada znalo da bude smor gledati kako se samo tuku i mase fejdavej u serijama kao danas trojke. A kao Jokic jeste unikat jer nijedan centar nije bas ovoliko kreirao napade. Mark Gasol je imao veliki uticaj u Memfisu, ali je ipak drugacije. Horford u Atlanti i Bostonu, Sabonis u Portlandu, ali opet je to sve drugacije. Jokic ima sut, ima prodor, ima flouter, bukvalno nema nacina na koji ne sutira. Samo defanzivu kada bi nekako podigao. Jeste se popravio, a i prilagodili se saigraci njemu. Doncic kako je krenuo bio kao Magic, samo polako. Visok plej, ima pregled, ima sut, snagu, brzinu. Ali dobro, polako.

City Slicker

pre 3 godine

@(Jim Beam, 28. septembar 2020 10:30) Potpuno si u pravu. Čak i u NBA, finale konferencija i ligaški deo pre plej-ofa su dve različite košarke.

Zarkovo

pre 3 godine

Jeste, kosarka se promenila. Ali opet Radja dolazi u konflikt sam sa sobom. Kaze kako se nekada igralo vise fizicki, a da su u danasnje vreme igraci vise fizicki. Pogotovo se uloga centara promenila, old skul centri polaku izumiru. Jokic je sjajan centar, uz Dejvisa najbolji u ligi, ali uloga centara ekipe nije toliko kljucna koliko uloga spoljnog igraca - plejmejkera. Doncic je druga dimenzija. Doncic je superstar, rodjeni lider, plejmejker koji ima najveci uticaj na saigrace, na igru citave ekipe. Ako nastavi ovako bice jedan najvecih, tek mu je 21 godina.

Beks

pre 3 godine

Nesto ovako rekao je i Gilbert Arenas,konkretno pricao je o Doncicu. Da je on mnogo ranije razvio "Fundamentals" sto bi rekli ameri,dok oni prvo idu na to da razviju atleticizam i kada sretnu igraca sa svim tim potezima fejkovima,onda im atletizam odmaze,sto ga vise zalomi ovaj dalje odleti :)

Jim Beam

pre 3 godine

Ima malo istine, ali malo sebe i precenjujemo da smo iznad onih tamo koji samo znaju da skaču dva metra u vis. I sa druge strane bare ima podjednoko inteligentnih i košarkaški školovanih igrača. Nije da nam se Jokić i Dončić dešavaju svake sezone, nego su u pitanju priče koje se javljaju jednom u 10 godina realno.

Sad je počela Euro košarka, a u isto vreme pratim i plejof NBA. Ljudi, to su dva različita sporta! Od kretnji igrača (gledajte finale sada i koliko će mali Herro da trči da bi primio loptu), inteziteta odbrane (i kako se i koliko preuzama), selekcije šuteva, znanja, ma svega. Ono u NBA je tri klase iznad. Gledajući ovaj plejof mogu da kažem da ako hoćeš da gledaš pravu timsku košarku u ovom trenutku gledaj NBA i da ti stereotipi koje imamo o njima apsolutno ne stoje.

Beks

pre 3 godine

Nesto ovako rekao je i Gilbert Arenas,konkretno pricao je o Doncicu. Da je on mnogo ranije razvio "Fundamentals" sto bi rekli ameri,dok oni prvo idu na to da razviju atleticizam i kada sretnu igraca sa svim tim potezima fejkovima,onda im atletizam odmaze,sto ga vise zalomi ovaj dalje odleti :)

Jim Beam

pre 3 godine

Ima malo istine, ali malo sebe i precenjujemo da smo iznad onih tamo koji samo znaju da skaču dva metra u vis. I sa druge strane bare ima podjednoko inteligentnih i košarkaški školovanih igrača. Nije da nam se Jokić i Dončić dešavaju svake sezone, nego su u pitanju priče koje se javljaju jednom u 10 godina realno.

Sad je počela Euro košarka, a u isto vreme pratim i plejof NBA. Ljudi, to su dva različita sporta! Od kretnji igrača (gledajte finale sada i koliko će mali Herro da trči da bi primio loptu), inteziteta odbrane (i kako se i koliko preuzama), selekcije šuteva, znanja, ma svega. Ono u NBA je tri klase iznad. Gledajući ovaj plejof mogu da kažem da ako hoćeš da gledaš pravu timsku košarku u ovom trenutku gledaj NBA i da ti stereotipi koje imamo o njima apsolutno ne stoje.

Aca86

pre 3 godine

Jeste i to sto kaze Radja da se igralo cvrsce, ali je bilo i preterivanja. Sta znam. Ne volim ni kako danas svi kopiraju GSW i trojke do besvesti a niko nema Stefa i Kleja, a opet ni Harden ne bi postojao ovakav. S druge strane, nisam ljubitelj da gledam kako se samo tuku, nismo na basketu u kraju. Mada mozda ipak vose old school iako je i tada znalo da bude smor gledati kako se samo tuku i mase fejdavej u serijama kao danas trojke. A kao Jokic jeste unikat jer nijedan centar nije bas ovoliko kreirao napade. Mark Gasol je imao veliki uticaj u Memfisu, ali je ipak drugacije. Horford u Atlanti i Bostonu, Sabonis u Portlandu, ali opet je to sve drugacije. Jokic ima sut, ima prodor, ima flouter, bukvalno nema nacina na koji ne sutira. Samo defanzivu kada bi nekako podigao. Jeste se popravio, a i prilagodili se saigraci njemu. Doncic kako je krenuo bio kao Magic, samo polako. Visok plej, ima pregled, ima sut, snagu, brzinu. Ali dobro, polako.

Zarkovo

pre 3 godine

Jeste, kosarka se promenila. Ali opet Radja dolazi u konflikt sam sa sobom. Kaze kako se nekada igralo vise fizicki, a da su u danasnje vreme igraci vise fizicki. Pogotovo se uloga centara promenila, old skul centri polaku izumiru. Jokic je sjajan centar, uz Dejvisa najbolji u ligi, ali uloga centara ekipe nije toliko kljucna koliko uloga spoljnog igraca - plejmejkera. Doncic je druga dimenzija. Doncic je superstar, rodjeni lider, plejmejker koji ima najveci uticaj na saigrace, na igru citave ekipe. Ako nastavi ovako bice jedan najvecih, tek mu je 21 godina.

4k4.Dex

pre 3 godine

Jbg to su vanserijski talenti sa neverovatnim osećajem za igru. To se rađa jednom u 5-6 godina a onda je pitanje da li će odustati i da li će imati ko da ih primeti i isškoluje kako treba. A ako se sve to potresi dobijete Jokića i Dončića. Imate i primer Bogdanovića i Bjelicu koji su trebali da budu na tom nivou ali stagniraju već predugo i imaju prosečne partije za svoje pozicije.

Majk Meloun

pre 3 godine

Ako uspemo da dovedemo ove godine Gorana iz Loznice Lejkersi nam neće moći ništa. Nikola mora pored sebe da ima nekog iskusnog superstara kao što je Goran da mu objasni kako se igra.
Ni jednom da pročitam neki konstruktivan komentar ovog Gorana iz Loznice, uvek ima nešto lično, mrziteljsko, zavidno, prema ljudima koje kolege iz branše kojom se bave poštuju.

City Slicker

pre 3 godine

@(Jim Beam, 28. septembar 2020 10:30) Potpuno si u pravu. Čak i u NBA, finale konferencija i ligaški deo pre plej-ofa su dve različite košarke.

crna mamba

pre 3 godine

Koje gluposti priča ovaj Rađa. Stalno nešto s%%e. Pa brate kako prvo kaže surova i fizikalna košarka '90, a onda sad je opet atletična i fizikalna nema veštine.

Gde nema veštine rođeni Kari, Kajri, Durent, Harden, Jokić, Dončić, Lebron, Tejtum, Tompson...

Nije bilo mnogo takvih '90. Tad sam najviše pratio NBA. '90 su baš dominirale drvoseče. Ali je bila tvrđa košarka zbog kriterijuma i pravila.

Sve u svemu ovaj plejof je vrhunski basket. Šta je bilo 90 bilo je. Jokić i DOnčić dominiraju jer su vrhunski igrači. Isto bi radili i 90 samo bi se prilagodili.

delboj

pre 3 godine

Sve je manje IQ-a u danasnjoj kosarci... Ono kad se jedan Le Bron smatra najboljim u toj sferi, a relano je fizikalija nesto sto je nejgova karakteristika. Uporediti Le Bronov IQ sa Medzikovim ili Sa IQ-om Leri Birda je prava smijurija... Nisam siguran da Jokic ili Doncic imaju vise vizije od Birda il itada Sabonisa ili Divca, ali im jednostavna danasnja filozofija kosarke u NBA daje tu mogucnost. U Evropi nisu bili tako dominantnim niti bi mogli biti, Naravno bili bi najbolji ali ne ovako dominantni i ne sa ovakvim brojakama.

Neko rece, nema vise old skul starih centara i da ih je igra pregazila... Pozdravio vas je Mark gasol od prosle godine... Bas me zanima sto bi Sek radio ovim danasnjim centrima... COvjek bi imao prosjek 0d 50 poena po mecu.

golden state warriors

pre 3 godine

ovi matori ex-yu igraci i dalje ne mogu da svare da su Jokic i Doncic 4 klase ispred cele njihove generacije, pa onda traze neka objasnjenja hahah

drvobradi

pre 3 godine

Jokic i Doncic su igraci koji znaju osnove kosarke, imaju sjajan pregled sto igre, sto direktnog protivnika i resenje nalaze u sekundi. Ako vide da je cuvar skrenuo pogled za sekund, da je neko ispao iz igre oni to iskoriste. Velika je to prednost u eri ovih robotizovanih igraca. Slicno kao i Bodiroga, deluju sporo, slabo skacu, ali se uvek nameste gde treba da dodju i lagano poentiraju ili dodaju.
@Zarkovo
'Ajd ti lagano na YT pa pronadji Shaq-a iz 90tih, pogotovo sa pocetka karijere. Taj Sek iz Orlanda bi uneo u kos Jokica i Embida zajedno, brzi je i snazniji od obojice. Jos ako ga sudije zastite kao onomad u Lejkersima, pa moze i laktovima da udara, onda bi lako do 50p dosao. Dzabe sva inteligencija sveta, kad te takav igrac za 10min ubaci u probleme sa faulovima i onda sedis na klupi. Sek je igrac kakav dolazi jednom u 20-30g.

WillyWonka

pre 3 godine

"Kakva glupost, naravno da i oni imaju talenta, pa da je ovo istina bilo finale Docic Jokic
(Vladimir, 28. septembar 2020 11:26)"

U pravu si, imaju i oni talenta, ali sa ovim u nastavku rečenice si pretjerao. Znači, kriterij je samo finale? A hajde sad se zamisli gdje bi bili Dalas i Denver bez Dončića i Jokića. Pa ćeš vidjeti koliko si promašio suštinu. Ni jedni ni drugi ne bi ni sanjali od play offu. Radi se o čistim genijalcima.

Jaran

pre 3 godine

delboj
Druze, kapiram da svi imamo pravo na misljenje i da ga delimo na sve strane ali ti ne znas nista o kosarci. Cuj, LeBron ima nizak IQ?! Pa ja tog lika ne podnosim, ali reci da nema IQ i da sve radi na snagu je smejurija. A ono za Seka i 50ppg u danasnjoj kosarci, pa nije lik igrao pre 50 godina pa da se kosarka toliko razlikuje. Zasto nije imao 50ppg dok je igrao za Lejkerse pocetkom 00-ih???

Mrle

pre 3 godine

Lebron je sa USA profi timom osvajao bronzu na svetskom prvenstvu sve leteći iznad koša. Bred Miler je sa otpisanim USA timom 1998 isto uzeo bronzu. Lebron je leteo ali samo za dva poena. Niko nije skinuo gaće zbog toga. Dva poena je dva poena.

Koš

pre 3 godine

Košarka koja se igrala 90ih u NBA je po ozbiljnosti i kvalitetu bila na daleko višem nivou nego ovo što se danas igra u NBA. Nažalost, ovo danas je cirkus, u kome je glavna stvar nabijanje lične statistike superstarova (koji ne moraju nužno biti najbolji igrači, već su prosto pored nesumnjivog kvaliteta bili pogodni iz medijskih, marketinških i finansijskih razloga) jer se ljudi na to lože i to donosi pare. Kada pogledate šta se sve danas smatra asistencijom, pa to je smešno, to veze sa ozbiljnom košarkom nema. Igra bez briga, besomučno trčanje i šutiranje trojki, blizu 300 poena po utakmici. Što bi veliki Svetislav Pešić rekao, igra bez odbrane je dosadna zabava. Velika je šteta što ti vrhunski košarkaši ne igraju ozbiljnu košarku jer bi to bilo uživanje, ali se cirkus bolje prodaje. Što se tiče Jokića i Dončića, uz dužno poštovanje prema njihovom učinku u NBA, osnovna razlika njihovih igara u NBA je ta što Jokić igra za tim, a Dončić za sebe i svoju ličnu statistiku, a pored toga i čitav tim igra ne da pobedi nego da on ima što bolju statistiku. Kada je plejkmejker najbolji skakač ekipe u skoro svakoj utakmici, onda je sve jasno.

vidim sve

pre 3 godine

Zašto briljiraju? Zato što pripadaju grupi od 6 najboljih igrača iz Evrope koji su igrali u NBA. To su: Parker, Novicki, P. Gasol, Dončić, Jokić i Kukoč.
Svi ostali su igrači u pokušaju.

Neko iz mase

pre 3 godine

@vidim sve

Vidis sve, a ne vidis nista. Kazes top6 iz evrope ikada, a onda ne ubacis npr jednog Stojakovica, Divca, Janisa (ne volim ga uopste, jeste siledzija, ali ima brutalne brojke), Drazena, Sabonisa, a stavis npr Kukoca, jeste bio odlican igrac, ali njegovo prstenje je zna se zbog koga. Gde je bio Kukoc kad su se raspali Bulsi ako spada u top6? Za ostale se slazem.

Powerslave

pre 3 godine

Ne bih se složio da danas ima manjka talenta, pogotovo ako u prilog priči da je nekad bilo više talenta ide to da su se više tukli.
Pogađati trojke sa 10 metara u serijama je priličan talenat, a to pre 30ak godina nije mogao niko ili je retko ko mogao.
I Abdul Džabar je jednom prilikom rekao da bi i igrači iz njegove ere igrali kao danas (trojke sa 9+ metara) da su mogli.
Danas su igrači izuzetno tehnički obučeni, možda više nego ikad pre, pa danas svaki centar mora da ima kontrolu lopte na određenom nivou, da bar donekle zna da doda loptu... ne sme da bude potpuna cepanica (što je i razlog zašto su DeAndre Džordan, Hauard i slični centri naglo postali nebitni, a bili su smatrani za zvezde u nekom trenutku i razlog zašto je sve manje takvih centara koji dolaze u ligu preko drafta).

Ne sviđa se ni meni Hjustonovo ispucavanje 70 trojki po utakmici, i ja bih voleo da danas u ligi bude neki Hakim koji bi pravio cirkus u reketu, ali npr. stil igre Golden Stejta je bio čista poezija, iako se i on zasnivao na trojkama.

веверица

pre 3 godine

зато што су феномени.
стварно шта је рађа, а шта сам ја, илузорно је причати... али дајем себи право да се не слажем да је европска кошарка техички и тактички боља од америчке. стварно не да није, него то је субјективно до сржи... па амерички неки исподпросечни играчи типа квинси милер, маркус вилијамс, дилејни, ларкин итд итд. дођу у европу и доминирају управо на бази технике и тактике.
ја се сећам како је шаренац падао у несвест кад је вујанић био малтене први лик у европи који је успешно урадио дупли кросовер, а то у америци деца у средњој школи раде раде из зезања. о техници шута њихових и европских играча да не причамо. па немој људи да се шалимо.
даље, као неко ко је гледао кошарку и "некад" и "сад" стварно морам да кажем да је кошарка НЕВЕРОВАТНО напредовала. и у нба и посебно у европи. исто као и фудбал. оно што је некада дефинитивно било боље, то је да се играло са више жара, дрскости, набоја, поноса... а то је негде и важније од квалитета. данас се жицкају тројке, не иде се на скок у нападу, сви су као ортаци, мазе се... најважније да се нико не повреди и не наљути.
п.с. погледајте сада финале југославија - литванија 95. све легенде, а негледљиво. статично, споро, игра се у месту... само марчуљонис трчи (и наравно нико му није могао ништа). ко је објективан, мора да призна да је кошарка страховито напредовала. сада је то озбиљна наука, са милијардама долара у оптицају и много већом базом играча.

Zarkovo

pre 3 godine

@delboj

Seka je zgazilo vreme, on danas ne bi bio nista posebno. On jeste legenda, ali legenda nekih proslih vremena. Centar bez suta, spor, za tri poena nije sutirao, nije nista ni pogodio. Slobodna bacanja 50%. Dve asistencije po utakmici. Masa od coveka koji igra iskljucivo na fizikalije. To danas vise ne prolazi. Zamisli sta bi mu danas Jokic sa njegovim IQ radio. Nije vise sve u masi i fizikalijama.

Beks

pre 3 godine

@Powerslawe Nemas pojma,prvo pucanje trojki nije skill,trojke se pucaju na treninzima i vezbaju,drugo Bird je na primer mogao da puca trojke do besvesti a nije,a danas ih pucaju mnogo gori suteri od Birda. Zasto? Zato sto se igra promenila! Sta to majke ti znaju Rudy Gobert i slicni u odnosu na Haurda ili Deandrea? Sabonis nije znao da dodaje i puca trojke? Laimber nije znao da puca trojke? Mayerle je u finalu zapada ubacio 8 trojki Sijetlu na jednom mecu pa opet nije radio to stalno. On je pucao cesto sa 9,10 metara pa se drugi nisu ugledali na njega,moglo se i handchekingom uticati na sutere.

Jaran

pre 3 godine

Beks
Da li sam dobro razumeo... To kada Stef Kari na svojih 30.1ppg pogadja 45% (?!) za 3 poena (5.1 po mecu) i pogodi na skoro svakom mecu neku ludacku trojku iz nemoguce pozicije sa parkinga zapravo NIJE TALENAT/VESTINA?!?!?!

Beks

pre 3 godine

@Veverica Alo debilcino neki od tih igraca koje navodis sa meca Litvanija Jugoslavija su igrali i 10,15 godina kasnije ili nevezano igraci sa te utakmice nego njihovi savremenici kao Dzejson Kid i mnogiiii drugi. Kako mozes biti takav bezmozgonja da mislis da jedni te isti igraci ne igraju uspesno u raznim dobima karijere. Pa Lebron James iz 2003 pisa po "naprednim" mladim igracima volino.

Dilema

pre 3 godine

Voleo bih, kada bi bilo moguće, da čujemo odgovore od najvećih trenera na pitanje koga bi od dvojice ponuđenih igrača izabrali za svoje timove, za ozbiljne takmičarske utakmice gde imena igrača ne bi ništa značila kod sudija u smislu neke protekcije. P. Gasol ili Novicki? P. Gasol ili Jokić? Divac ili Jokić? G. Dragić ili Dončić? Đinobili ili Janis? Parker ili Dončić? Kukoč ili Novicki? Danilović ili Bogdanović (Bojan ili Bogdan, svejedno)? Rebrača ili Marjanović? Prilično sam siguran da bi u ogromnoj većini bio izabran prvonavedeni igrač.

Beks

pre 3 godine

Od svega ovoga je ipak najinteresantnije sto je i sam Dino Radja sutirao trojke i mogao da izvede bilo koga iz reketa,ali zbog necega to nije bilo uspesno tada u velikoj meri. Na pitanje zasto elitni suter kao Bird nije sutirao mnogo trojki po mecu,da bih pokazao kako je ipak igra bila drugacije podredjena,lik mi navodi Karija a postoji samo jedan Kari,nema dva Karija! Lik nema gram mozga!

golden state warriors

pre 3 godine

ovi matori ex-yu igraci i dalje ne mogu da svare da su Jokic i Doncic 4 klase ispred cele njihove generacije, pa onda traze neka objasnjenja hahah

Zarkovo

pre 3 godine

@delboj

Seka je zgazilo vreme, on danas ne bi bio nista posebno. On jeste legenda, ali legenda nekih proslih vremena. Centar bez suta, spor, za tri poena nije sutirao, nije nista ni pogodio. Slobodna bacanja 50%. Dve asistencije po utakmici. Masa od coveka koji igra iskljucivo na fizikalije. To danas vise ne prolazi. Zamisli sta bi mu danas Jokic sa njegovim IQ radio. Nije vise sve u masi i fizikalijama.

vidim sve

pre 3 godine

Zašto briljiraju? Zato što pripadaju grupi od 6 najboljih igrača iz Evrope koji su igrali u NBA. To su: Parker, Novicki, P. Gasol, Dončić, Jokić i Kukoč.
Svi ostali su igrači u pokušaju.

delboj

pre 3 godine

Sve je manje IQ-a u danasnjoj kosarci... Ono kad se jedan Le Bron smatra najboljim u toj sferi, a relano je fizikalija nesto sto je nejgova karakteristika. Uporediti Le Bronov IQ sa Medzikovim ili Sa IQ-om Leri Birda je prava smijurija... Nisam siguran da Jokic ili Doncic imaju vise vizije od Birda il itada Sabonisa ili Divca, ali im jednostavna danasnja filozofija kosarke u NBA daje tu mogucnost. U Evropi nisu bili tako dominantnim niti bi mogli biti, Naravno bili bi najbolji ali ne ovako dominantni i ne sa ovakvim brojakama.

Neko rece, nema vise old skul starih centara i da ih je igra pregazila... Pozdravio vas je Mark gasol od prosle godine... Bas me zanima sto bi Sek radio ovim danasnjim centrima... COvjek bi imao prosjek 0d 50 poena po mecu.

Jim Beam

pre 3 godine

Ima malo istine, ali malo sebe i precenjujemo da smo iznad onih tamo koji samo znaju da skaču dva metra u vis. I sa druge strane bare ima podjednoko inteligentnih i košarkaški školovanih igrača. Nije da nam se Jokić i Dončić dešavaju svake sezone, nego su u pitanju priče koje se javljaju jednom u 10 godina realno.

Sad je počela Euro košarka, a u isto vreme pratim i plejof NBA. Ljudi, to su dva različita sporta! Od kretnji igrača (gledajte finale sada i koliko će mali Herro da trči da bi primio loptu), inteziteta odbrane (i kako se i koliko preuzama), selekcije šuteva, znanja, ma svega. Ono u NBA je tri klase iznad. Gledajući ovaj plejof mogu da kažem da ako hoćeš da gledaš pravu timsku košarku u ovom trenutku gledaj NBA i da ti stereotipi koje imamo o njima apsolutno ne stoje.

Koš

pre 3 godine

Košarka koja se igrala 90ih u NBA je po ozbiljnosti i kvalitetu bila na daleko višem nivou nego ovo što se danas igra u NBA. Nažalost, ovo danas je cirkus, u kome je glavna stvar nabijanje lične statistike superstarova (koji ne moraju nužno biti najbolji igrači, već su prosto pored nesumnjivog kvaliteta bili pogodni iz medijskih, marketinških i finansijskih razloga) jer se ljudi na to lože i to donosi pare. Kada pogledate šta se sve danas smatra asistencijom, pa to je smešno, to veze sa ozbiljnom košarkom nema. Igra bez briga, besomučno trčanje i šutiranje trojki, blizu 300 poena po utakmici. Što bi veliki Svetislav Pešić rekao, igra bez odbrane je dosadna zabava. Velika je šteta što ti vrhunski košarkaši ne igraju ozbiljnu košarku jer bi to bilo uživanje, ali se cirkus bolje prodaje. Što se tiče Jokića i Dončića, uz dužno poštovanje prema njihovom učinku u NBA, osnovna razlika njihovih igara u NBA je ta što Jokić igra za tim, a Dončić za sebe i svoju ličnu statistiku, a pored toga i čitav tim igra ne da pobedi nego da on ima što bolju statistiku. Kada je plejkmejker najbolji skakač ekipe u skoro svakoj utakmici, onda je sve jasno.

Zarkovo

pre 3 godine

Jeste, kosarka se promenila. Ali opet Radja dolazi u konflikt sam sa sobom. Kaze kako se nekada igralo vise fizicki, a da su u danasnje vreme igraci vise fizicki. Pogotovo se uloga centara promenila, old skul centri polaku izumiru. Jokic je sjajan centar, uz Dejvisa najbolji u ligi, ali uloga centara ekipe nije toliko kljucna koliko uloga spoljnog igraca - plejmejkera. Doncic je druga dimenzija. Doncic je superstar, rodjeni lider, plejmejker koji ima najveci uticaj na saigrace, na igru citave ekipe. Ako nastavi ovako bice jedan najvecih, tek mu je 21 godina.

crna mamba

pre 3 godine

Koje gluposti priča ovaj Rađa. Stalno nešto s%%e. Pa brate kako prvo kaže surova i fizikalna košarka '90, a onda sad je opet atletična i fizikalna nema veštine.

Gde nema veštine rođeni Kari, Kajri, Durent, Harden, Jokić, Dončić, Lebron, Tejtum, Tompson...

Nije bilo mnogo takvih '90. Tad sam najviše pratio NBA. '90 su baš dominirale drvoseče. Ali je bila tvrđa košarka zbog kriterijuma i pravila.

Sve u svemu ovaj plejof je vrhunski basket. Šta je bilo 90 bilo je. Jokić i DOnčić dominiraju jer su vrhunski igrači. Isto bi radili i 90 samo bi se prilagodili.

Dilema

pre 3 godine

Voleo bih, kada bi bilo moguće, da čujemo odgovore od najvećih trenera na pitanje koga bi od dvojice ponuđenih igrača izabrali za svoje timove, za ozbiljne takmičarske utakmice gde imena igrača ne bi ništa značila kod sudija u smislu neke protekcije. P. Gasol ili Novicki? P. Gasol ili Jokić? Divac ili Jokić? G. Dragić ili Dončić? Đinobili ili Janis? Parker ili Dončić? Kukoč ili Novicki? Danilović ili Bogdanović (Bojan ili Bogdan, svejedno)? Rebrača ili Marjanović? Prilično sam siguran da bi u ogromnoj većini bio izabran prvonavedeni igrač.

Neko iz mase

pre 3 godine

@vidim sve

Vidis sve, a ne vidis nista. Kazes top6 iz evrope ikada, a onda ne ubacis npr jednog Stojakovica, Divca, Janisa (ne volim ga uopste, jeste siledzija, ali ima brutalne brojke), Drazena, Sabonisa, a stavis npr Kukoca, jeste bio odlican igrac, ali njegovo prstenje je zna se zbog koga. Gde je bio Kukoc kad su se raspali Bulsi ako spada u top6? Za ostale se slazem.

Aca86

pre 3 godine

Jeste i to sto kaze Radja da se igralo cvrsce, ali je bilo i preterivanja. Sta znam. Ne volim ni kako danas svi kopiraju GSW i trojke do besvesti a niko nema Stefa i Kleja, a opet ni Harden ne bi postojao ovakav. S druge strane, nisam ljubitelj da gledam kako se samo tuku, nismo na basketu u kraju. Mada mozda ipak vose old school iako je i tada znalo da bude smor gledati kako se samo tuku i mase fejdavej u serijama kao danas trojke. A kao Jokic jeste unikat jer nijedan centar nije bas ovoliko kreirao napade. Mark Gasol je imao veliki uticaj u Memfisu, ali je ipak drugacije. Horford u Atlanti i Bostonu, Sabonis u Portlandu, ali opet je to sve drugacije. Jokic ima sut, ima prodor, ima flouter, bukvalno nema nacina na koji ne sutira. Samo defanzivu kada bi nekako podigao. Jeste se popravio, a i prilagodili se saigraci njemu. Doncic kako je krenuo bio kao Magic, samo polako. Visok plej, ima pregled, ima sut, snagu, brzinu. Ali dobro, polako.

4k4.Dex

pre 3 godine

Jbg to su vanserijski talenti sa neverovatnim osećajem za igru. To se rađa jednom u 5-6 godina a onda je pitanje da li će odustati i da li će imati ko da ih primeti i isškoluje kako treba. A ako se sve to potresi dobijete Jokića i Dončića. Imate i primer Bogdanovića i Bjelicu koji su trebali da budu na tom nivou ali stagniraju već predugo i imaju prosečne partije za svoje pozicije.

веверица

pre 3 godine

зато што су феномени.
стварно шта је рађа, а шта сам ја, илузорно је причати... али дајем себи право да се не слажем да је европска кошарка техички и тактички боља од америчке. стварно не да није, него то је субјективно до сржи... па амерички неки исподпросечни играчи типа квинси милер, маркус вилијамс, дилејни, ларкин итд итд. дођу у европу и доминирају управо на бази технике и тактике.
ја се сећам како је шаренац падао у несвест кад је вујанић био малтене први лик у европи који је успешно урадио дупли кросовер, а то у америци деца у средњој школи раде раде из зезања. о техници шута њихових и европских играча да не причамо. па немој људи да се шалимо.
даље, као неко ко је гледао кошарку и "некад" и "сад" стварно морам да кажем да је кошарка НЕВЕРОВАТНО напредовала. и у нба и посебно у европи. исто као и фудбал. оно што је некада дефинитивно било боље, то је да се играло са више жара, дрскости, набоја, поноса... а то је негде и важније од квалитета. данас се жицкају тројке, не иде се на скок у нападу, сви су као ортаци, мазе се... најважније да се нико не повреди и не наљути.
п.с. погледајте сада финале југославија - литванија 95. све легенде, а негледљиво. статично, споро, игра се у месту... само марчуљонис трчи (и наравно нико му није могао ништа). ко је објективан, мора да призна да је кошарка страховито напредовала. сада је то озбиљна наука, са милијардама долара у оптицају и много већом базом играча.

Beks

pre 3 godine

@Veverica Alo debilcino neki od tih igraca koje navodis sa meca Litvanija Jugoslavija su igrali i 10,15 godina kasnije ili nevezano igraci sa te utakmice nego njihovi savremenici kao Dzejson Kid i mnogiiii drugi. Kako mozes biti takav bezmozgonja da mislis da jedni te isti igraci ne igraju uspesno u raznim dobima karijere. Pa Lebron James iz 2003 pisa po "naprednim" mladim igracima volino.

drvobradi

pre 3 godine

Jokic i Doncic su igraci koji znaju osnove kosarke, imaju sjajan pregled sto igre, sto direktnog protivnika i resenje nalaze u sekundi. Ako vide da je cuvar skrenuo pogled za sekund, da je neko ispao iz igre oni to iskoriste. Velika je to prednost u eri ovih robotizovanih igraca. Slicno kao i Bodiroga, deluju sporo, slabo skacu, ali se uvek nameste gde treba da dodju i lagano poentiraju ili dodaju.
@Zarkovo
'Ajd ti lagano na YT pa pronadji Shaq-a iz 90tih, pogotovo sa pocetka karijere. Taj Sek iz Orlanda bi uneo u kos Jokica i Embida zajedno, brzi je i snazniji od obojice. Jos ako ga sudije zastite kao onomad u Lejkersima, pa moze i laktovima da udara, onda bi lako do 50p dosao. Dzabe sva inteligencija sveta, kad te takav igrac za 10min ubaci u probleme sa faulovima i onda sedis na klupi. Sek je igrac kakav dolazi jednom u 20-30g.

Majk Meloun

pre 3 godine

Ako uspemo da dovedemo ove godine Gorana iz Loznice Lejkersi nam neće moći ništa. Nikola mora pored sebe da ima nekog iskusnog superstara kao što je Goran da mu objasni kako se igra.
Ni jednom da pročitam neki konstruktivan komentar ovog Gorana iz Loznice, uvek ima nešto lično, mrziteljsko, zavidno, prema ljudima koje kolege iz branše kojom se bave poštuju.

Jaran

pre 3 godine

delboj
Druze, kapiram da svi imamo pravo na misljenje i da ga delimo na sve strane ali ti ne znas nista o kosarci. Cuj, LeBron ima nizak IQ?! Pa ja tog lika ne podnosim, ali reci da nema IQ i da sve radi na snagu je smejurija. A ono za Seka i 50ppg u danasnjoj kosarci, pa nije lik igrao pre 50 godina pa da se kosarka toliko razlikuje. Zasto nije imao 50ppg dok je igrao za Lejkerse pocetkom 00-ih???

Beks

pre 3 godine

@Powerslawe Nemas pojma,prvo pucanje trojki nije skill,trojke se pucaju na treninzima i vezbaju,drugo Bird je na primer mogao da puca trojke do besvesti a nije,a danas ih pucaju mnogo gori suteri od Birda. Zasto? Zato sto se igra promenila! Sta to majke ti znaju Rudy Gobert i slicni u odnosu na Haurda ili Deandrea? Sabonis nije znao da dodaje i puca trojke? Laimber nije znao da puca trojke? Mayerle je u finalu zapada ubacio 8 trojki Sijetlu na jednom mecu pa opet nije radio to stalno. On je pucao cesto sa 9,10 metara pa se drugi nisu ugledali na njega,moglo se i handchekingom uticati na sutere.

Jaran

pre 3 godine

Beks
Da li sam dobro razumeo... To kada Stef Kari na svojih 30.1ppg pogadja 45% (?!) za 3 poena (5.1 po mecu) i pogodi na skoro svakom mecu neku ludacku trojku iz nemoguce pozicije sa parkinga zapravo NIJE TALENAT/VESTINA?!?!?!

Powerslave

pre 3 godine

Ne bih se složio da danas ima manjka talenta, pogotovo ako u prilog priči da je nekad bilo više talenta ide to da su se više tukli.
Pogađati trojke sa 10 metara u serijama je priličan talenat, a to pre 30ak godina nije mogao niko ili je retko ko mogao.
I Abdul Džabar je jednom prilikom rekao da bi i igrači iz njegove ere igrali kao danas (trojke sa 9+ metara) da su mogli.
Danas su igrači izuzetno tehnički obučeni, možda više nego ikad pre, pa danas svaki centar mora da ima kontrolu lopte na određenom nivou, da bar donekle zna da doda loptu... ne sme da bude potpuna cepanica (što je i razlog zašto su DeAndre Džordan, Hauard i slični centri naglo postali nebitni, a bili su smatrani za zvezde u nekom trenutku i razlog zašto je sve manje takvih centara koji dolaze u ligu preko drafta).

Ne sviđa se ni meni Hjustonovo ispucavanje 70 trojki po utakmici, i ja bih voleo da danas u ligi bude neki Hakim koji bi pravio cirkus u reketu, ali npr. stil igre Golden Stejta je bio čista poezija, iako se i on zasnivao na trojkama.

Mrle

pre 3 godine

Lebron je sa USA profi timom osvajao bronzu na svetskom prvenstvu sve leteći iznad koša. Bred Miler je sa otpisanim USA timom 1998 isto uzeo bronzu. Lebron je leteo ali samo za dva poena. Niko nije skinuo gaće zbog toga. Dva poena je dva poena.

WillyWonka

pre 3 godine

"Kakva glupost, naravno da i oni imaju talenta, pa da je ovo istina bilo finale Docic Jokic
(Vladimir, 28. septembar 2020 11:26)"

U pravu si, imaju i oni talenta, ali sa ovim u nastavku rečenice si pretjerao. Znači, kriterij je samo finale? A hajde sad se zamisli gdje bi bili Dalas i Denver bez Dončića i Jokića. Pa ćeš vidjeti koliko si promašio suštinu. Ni jedni ni drugi ne bi ni sanjali od play offu. Radi se o čistim genijalcima.

Beks

pre 3 godine

Nesto ovako rekao je i Gilbert Arenas,konkretno pricao je o Doncicu. Da je on mnogo ranije razvio "Fundamentals" sto bi rekli ameri,dok oni prvo idu na to da razviju atleticizam i kada sretnu igraca sa svim tim potezima fejkovima,onda im atletizam odmaze,sto ga vise zalomi ovaj dalje odleti :)

City Slicker

pre 3 godine

@(Jim Beam, 28. septembar 2020 10:30) Potpuno si u pravu. Čak i u NBA, finale konferencija i ligaški deo pre plej-ofa su dve različite košarke.

Beks

pre 3 godine

Od svega ovoga je ipak najinteresantnije sto je i sam Dino Radja sutirao trojke i mogao da izvede bilo koga iz reketa,ali zbog necega to nije bilo uspesno tada u velikoj meri. Na pitanje zasto elitni suter kao Bird nije sutirao mnogo trojki po mecu,da bih pokazao kako je ipak igra bila drugacije podredjena,lik mi navodi Karija a postoji samo jedan Kari,nema dva Karija! Lik nema gram mozga!