Sreda, 01.04.2020.

19:30

Kako je Hjuston propustio šansu da ima najbolji tim svih vremena?

Izvor: Stefan Nikoliæ

Kako je Hjuston propustio šansu da ima najbolji tim svih vremena? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

quixver

pre 4 godine

Ne vjerujem da iko ziv tvrdi da neka ekipa nije trebala uzeti Jordana ako je mogla, tu uopce nema dileme.
Znam da ne mozes pisati hipotetski, kada nebi uzeo. Pokraj Magica i Jabbara do 90. nista, a onda bi ga tek pozdravio gospodin Jordan. Pod uvjetom da bi uopce osvojio zapad protiv sunsa, sonicksa, san antonia, jazza. 99. duncan i robinson, 2000. i na dalje hello Lakersi.
Chicago je draftan 80ih ali su sazrijeli 90ih. Ili zelis reci da je npr pippen isti igrac kao ruki i nakon 5-6 godina u ligi. Lebron ima bolji vanjski sut i asistencije od Hakeema, za ostalo moze birat u kojoj klupi da sjedi dok profesor predaje.
Trofeji i rezultati su dio komparacije igraca sigurno, ali nikako presudan faktor. Molim te reci koji to aspekt igre Lebron ima bolji od Mj, i na koji to nacin bi bio bolji igrac od njega ako bi uzeo jos 3 titule, ako sam te dobro razumio. Samo molim te nemoj rec asistencije...

Dumko

pre 4 godine

Ne mogu da pisem u hipotezi koje godine, al' uzeli bi vise siguran sam, pogotovu Rasel koji je imao neverovatan toughness(izdrzljivost, zilavost,kompetitivnost),nesto su u istoriji igre posedovali samo Leri Legend, Air Jordan i Brajant. Uopste Olajdzuvon nije imao lose ekipe.
Pa nukleus ekipe je bio tu jos u 80-tim, Pehson najranije,onda od 1987 Pipen i Grant,od 1988 Kartrajt, to ti je prva petorka koja je uzela prve 3 titule u 90-tim,Perdu je dosao 1988, Armstrong 1989 i da ne redjam dalje, samo su se uigrali i sazreli zajedno tokom godina, Uopste nije tacno da je on imao tri puta jacu ekipu(pokojni Dzeri Reinsdorf like this). ni tokom drugog three-peat 1996,1997 i 1998.
Ovi igraci bi bili visestruki osvajaci DPOY da je to bilo tokom njihovih karijera, ja tvrdim da su oni bolji two-way igraci od Hakima, recimo nisam uvrstio Pipena koji je mogao da cuva sve od 1 do 4, al' bio losiji ofanzivno od njega ili LeBrona koji uglavnom tankuje odbranu vecim delom karijere, kad je motivisan i napaljen onda i on je bez ikakve sumnje bolji two-way igrac od Hakima.
Trofeji i rezultati se svakako racunaju u komparacijama najboljih igraca ikada, tako je oduvek bilo, to je najmeritornije kad se ocenjuju njihove karijere i njihovi doprinosi svojim ekipama.
Slazem se oko statistike Jordana i LeBrona, al' da Dzejms osvoji jos 3 titule onda nemam nikakvu dilemu ko bi bio GOAT.
Na kraju, esencija mojih postova je da su Rokitsi trebali i morali da uzmu Jordana, imali bi vise tiula sigurno...

quixver

pre 4 godine

Koje to godine bi netko od njih trojice umjesto Hakeema u Houstonu od 84. do 2000. uzeo naslov?
Jordan je imao 3 puta jacu ekipu 90ih nego 80ih, znam da to znas, molim te bez takvih komentara posto diskutiramo ozbiljno.
Isto tako je i Olajuwon igrao konstantno izuzetno u oba pravca godinama, i to na vecoj razini od navedenih, te povrh toga osvojio dpoy dvaput.
Naslovi i rezultati bi u komparaciji dva igraca bili mjerodavni jedino kada bi u alternativnom svemiru zamjenili dva igraca, stavili ih u istu situaciju sa istim suigracima. To je apsurdno. Sam si naveo primjer Duranta koji nije nista manji igrac jer ima 2 a ne 3 naslova jer je bez njega ostao spletom okolnosti. Nije Jordan bolji od lebrona jer ima vise naslova i bolju statistiku, nego jer je bolji igrac od njega.

Dumko

pre 4 godine

1.Ma kakva napredna statistika, radim analitiku igre i igraca, to je ogromna razlika od napredne statistike.
4.Da, imao bi, zato sam rekao da su njega trebali da biraju. Imali bi i Rasel i Wilt i9 Alsindor vise titula u toj eri, siguran sam.
5.Pa Jordan iz 80-tih je bio ekvivalentno fenomenalan kao i 90-tih samo sa ludim atleticizmom, jednostavno je ukljucio racio i igrao je vise timski.
6.Navodim igrace koji su konstantno igrali izuzetno u oba pravca godinama,dakle nije bitno dal' su bili DPOY, nego kvalitet na obe strane terena.
7.Naravno da uporedjujem, jer je to referenca doprinosa najvecih igraca i komparacija je apsolutno legitimna ko je sta osvojio, uporedjujem fenomene a ne neke mediokritete.
Zapamti, kosarka jeste kolektivna igra, al' razliku prave ti najveci igraci i oni donose trofeje. Tako je bilo pocev od Majkena u Mineapolisu, tako je i sada do Durenta koji nije osvojio prosle godine trecu uzastopnu titulu samo zato sto se povredio...

quixver

pre 4 godine

1. Znaci napredna ststistika. Statistika sama po sebi ne govori nista ako ju ne stavimo u kontekst u kojem je napravljena.
4. I ja sam siguran da bi Jordan imao vise titula. Imao bi vise titula od bilo kojeg drugog igraca da igra umjesto njega. Zato i je najbolji u povijesti. Isto tako sam siguran da Kareem, Russell i Wilt nebi imali vise titula od Olajuwona da igraju umjesto njega u tom Houstonu u toj eri.
5. Tako je, nije, znamo i zasto, no Jordan iz 90ih s kojim si usporedio Hakeemovu mogucnost da dodje do prstena je neka druga zvijerka, sa malo drugacijom ekipom, tako reci pocistio je taj isti detroit.
6. Navodis igrace koji u zivotu nisu osvojili DPOY da su bolji od covjeka kojo je tu nagradu spojio sa MVP i prstenom. Poceo si da se zezas. Ne osporavam kvalitetu navedenih ali sto se tice two way jedino je Duncan tu negdje, Hakeem ipak bolji.
7. Opet usporedujes igrace bazirano na timskom uspjehu. Sabonis je protiv sebe imao dream team Jugoslavije, otprilike ko Lebron protiv GS samo bez kyriea. Naravno da ne uspoređujem NBA karijeru, cak ne niti internacionalnu karijeru, vec najveci prikazani nivo igre.

Dumko

pre 4 godine

1. Synergy
2. Rasel je uneo revoluciju u igri, potpuno je promenio. On je bio neverovatna kombinacija IQ-a, atleticizma, balansa, koordinacije, percepcije i anticipacije. On je na koledzu SF davao preko 20 poena i imao 20 skokova i 10 u karijeri. U nba svesno je pustio Kouzija,Havliceka,Sermana Sema Dzonsa i Heinsona da poentiraju, al' citavu igru je drzao on.
3. Wilt bi bio zastracujuci u svakoj eri.
4. Ja samo kazem da nije bio pobednik, siguran sam da bi Jordan sa Rokitsima imao bar 4 titula.
5.Jordan pored Celticsa i Pistonsa nije mogao ni da dodje do finala prvih 6 godina.
6. Pored Jordana i Cemberlejna,bolji su jos Alsindor, West, Brajant i Dankan, eto ti 4.
7.Sto se mene tice, bolji od Sabonisa je Gasol, a oko komparacije Sabonisa i O'Nila je bespredmetno pricati ako se gleda samo nba karijera, ajde da kazem da je van nba dominantno osvojio SP i OI, dok Sabonis ima samo jednu Olimpijsku titulu sa SSSR i jednu Evropsku titulu sa SSSR sve ostalo je gubio, a samo gledaj H2H u nba i bice ti sve jasno...

quixver

pre 4 godine

Hajmo redom, za pocetak sto to znaci "radim NBA"?
Dalje naravno da sam pretjerivao sa Gecevskim, poanta je bila da je broj Russellovih prstena jedina stavka koja ga ubacuje u pricu o najboljim centrima ikada, a za to je ipak vecinom zasluzan odredjen splet okolnosti. Da russell ima 1 ili 2 prstena ne vjerujem da bi ga itko stavljao npr ispred Davida Robinsona. Za naredni dio napomenuo bi vaznost citanja sa razumjevanjem. Rekao sam da bi Wilt bio sideđija da igra danas, ali i kao takav bi bio najbolji igrac lige. Moguce da bi bio najbolji ikada da je igrao 80ih i 90ih gdje je tehnika dosta napredovala u odnosu na njegovo vrijeme, a obrana opet bila dovoljno cvrsta da igrac mora razviti neki skill da bi postizao poene. Wilt bi bio zastrasujuc 90ih. Cuj nekome predbacujes sto ga dobio Boston iz 86. koja je jedna od najboljih ekipa ikada i koji bi se pobili sa bullsima 96-98. Isto tako uspoređujes duele 2 igraca kroz ekipni uspjeh ekipa u kojima igraju a pritom izostavis cinjenicu da je u jednoj od tih ekipa igrao Magic Johnson. Na kraju za puno igraca se moze reci da nikad nebi vidili prsten da je u njihovo vrijeme igrao MJ, pa to i nije neki argument. Priznajem da je moguce da je Jordan bolji 2 way igrac, ali to je samo jer je Jordan u kosarci bio bolji nego bilo ko drugi u bilo cemu drugome. Za Wilta subjektivno ne priznajem ali postujem misljenje nego molim te navedi jos 4 bolja 2 way igraca od Hakeema.
Uvijek bi u ekipi radje imao Sabonisa u primeu nego Shacka u primeu.

dumko

pre 4 godine

Mislim da je glupo da ti odgovaram, veze ti nemas sa basketball-om ili kosarkom ! Samo nas trojica radimo nba iz Srbije, toliko o mojoj strucnosti ili referenci.
Do dolaska Rasela Celticksi titulu nisu videli. Dzaba i Kouzi i Havlicek i ostali. Ova tvrdnja da bi Todor Gecevski uzeo 10 titula mislim da je suvisno komentarisati !
Kako znam, pa znam da se zvao Ferdinand Louis Alsindor, da je pohadjao Power Memorial high school pre UCLA !
Wilt siledjija, ma vazi bre !
Hakim je cuven za svoju dream shake igru u farbi, ipak je bio slabiji u pick and roll igri. Inace rerdovno ga duvao u plej ofu zapada, 1986 su ih dobili B irdovi Celticksi, 1994 i 1995 nije igrao Air Jordan i realno ne verujem da bi dosao do titule, mozda samo do jedne.
Najbolji od najboljih two-way player(igrac) je Jordan, pa onda Wilt po meni, a ima tu jos dosta njih, realno Hakim je tu u top 7/8, nikako prvi.
Ova tvoja teza da je Sabonis bolji od O'Nila je isto nonsens.
Ako se misli na Karla Melouna, jeste on medju top 15, al' generalno luzer, mada je on power forward to jest cetvorka, nije bio centar...

quixver0

pre 4 godine

Uuumm, za post forumaša/komentara Realno.
Evo ja sam iz branše i decidno tvrdim da Hakim nije ni u prva 3 centra svih vremena, to su Rasel, Čemberlejn i Alsindor, dok dosta njih stavlja i O'Nila ispred njega!
Apropo prežvakane priče oko drafta 1984 koji je za mene najbolji u istoriji nba, niko bre da se seti da je Hjuston trebao da uzme Džordana umesto Olajdžuvona, imali bi više titula garant, ipak je Majki GOAT a ne Hakim, ili pak da su trampili Sampsona za Džordana!
Mada sve to spada u domen špekulacije šta bi bilo da je bilo...
(Dumko, 1. april 2020 23:56)

A jadne li branse... Kao znas kako se Kareem zvao prije pa si strucnjak. Russela svi guraju zbog pretenja a covjek imao takav dream team oko sebe da bi umjesto njega Todor Gečevski imao 9 ili 10 prstena. Nesumnjivo je velik lider i igrac, ali vise od top 5 ne moze. Wilt strasan atleta, dominirao bi u bilo kojem razdoblju, moguce da bi bio najbolji da su mu bili dostupni programi treninga iz 80ih i 90ih. Danas bi bio samo sileđija, ali i takav najbolji u ligi. Mrtva trka izmedju Kareema i Hakeema za broj 1. Zbog subjektivnih razloga i all around igre osobno stavljam Hakeema na celo. Vjerojatno najbolji 2 way igrac svih vremena. Od O'neila je i Sabonis bolji, ne blamiraj se, 6. mjesto mu je max. Za ove sto spominju Malonea, navodi da to nije ta liga je malo neozbiljno, covjek je ipak top 10-15 ikad, kako ko preferira, ali Hakeem je top 5 bez dileme

Topnik

pre 4 godine

Olajdzuvon je bio igrac koji znao toliko fora i driblinga da nikad nisi znao sta ce uraditi.
(Mare, 2. april 2020 02:53)

Najbolji centar ikada kada je u pitanju čisti talent.

Milan

pre 4 godine

Mala ispravka, Portland je Roketsima za Sampsona ponudio #2 pik, Drekslera ali i Fet Lejvera (Plejmejker).

Cesto sam se pitao SBBKBB. Sampson je bio "unicorn" 80tih ali je ipak svima bilo jasno da je Akim veci potencijal. Cak su i neki njihovi tadasnji protivnici, poput Mek Hejla to izjavljivali. Vise su se pribojavali Akima nego Sampsona.

Damir M.

pre 4 godine

Igrali su na kraju karijera skupa jednu sezonu Olajuwon, Barkley i Drexler, ali su bili načeti ozljedama i vrlo malo su odigrali utakmica sve trojica zajedno. Damsu bili zdravi, očekivala se ravnopravna borba za titulu sa Bullsima. Godinu kasnije, Drexler odlazi u mirovinu, dolazi Pippen, ali opet nisu uspjeli. Potom mirovina za Barkleya, i raspada se trio. Od velikih igrača bez prstena, niko nije spomenuo Ewinga, koji je bez drugih superstarova dva puta doveo Knickse do finala. Drugo nažalost nije mogao ni odigrati, zbog ozljede i tako propade njegova posljednja šansa...

Dumko

pre 4 godine

Uuumm, za post forumaša/komentara Realno.
Evo ja sam iz branše i decidno tvrdim da Hakim nije ni u prva 3 centra svih vremena, to su Rasel, Čemberlejn i Alsindor, dok dosta njih stavlja i O'Nila ispred njega!
Apropo prežvakane priče oko drafta 1984 koji je za mene najbolji u istoriji nba, niko bre da se seti da je Hjuston trebao da uzme Džordana umesto Olajdžuvona, imali bi više titula garant, ipak je Majki GOAT a ne Hakim, ili pak da su trampili Sampsona za Džordana!
Mada sve to spada u domen špekulacije šta bi bilo da je bilo...

Sabre

pre 4 godine

Sve kul, ali zasto se ovde low key potencira da je Olajdzuvon bolji centar od Melouna?! Msm, volim coveka i bio je bog otac na svoj nacin ali...

Tuko Salamanka

pre 4 godine

Sir Charles je izjavio da je u Filadelfiji bio duplo bolji igrac nego u Finixu,ali je u Finixu konacno imao tim. Pretpostavljam da se za Finix potencira da su imali samo Barklija,na osnovu career stats ostalih igraca. Samo mnogi igraci u nekom momentu usporavaju,postanu role igraci ili ih povrede uniste ili neke druge stvari u zivotu pa im brojevi karijere padnu i propadnu. Kevin Johnson je svakako bio odlican igrac tog vremena koji je do tada imao preko 10 asistencija u proseku,dvadesetak poena a koga su kasnije unistile povrede,Dan Mayerle jedan od igraca koji je prvi ispaljivao trojke daleko iza linije,koji je bio borac i odlican atleta,kasnije u Majamiju i do kraja karijere bio vise role igrac,Cedric Cebalos koji je bio vrlo dobar igrac,Tom Chambers koji ima Hof brojke,Dany Ejndz koji je jedan od najboljih sutera za 3 i naj inteligentnijih igraca,Richard Dumas koji je bio igrac u velikom usponu a koji je vec sledece ili one tamo godine upropastio svoju karijeru preko privatnog zivota,Mark West,Oliver Miller,Jackson...da je Finix bio jako jako dobar tim govori i to da su 4 sezone pre nego sto je dosao Sir Charles imali preko 50 pobeda ili da su u sezoni 94-95 imali 59 pobeda uprkos tome sto su Barkli i KJ kombinovano propustili 49 utakmica!

realno

pre 4 godine

@sabre ... Umm, zato sto je Olajdzuvon pre svega bio centar, a Meloun krilni ( cetvorka ). A sve i da su ista pozicija, ma koliko izuzetan bio ( sto svakako jeste ) Meloun nije u ligi Hakeem “The Dream” Olajuwona , prosto posto je ovaj rame uz rame sa Karimom, najbolji centar u istoriji lige. Pritom, nije moje misljenje, nego stav malo ozbiljnijih likove iz branse.

milan11

pre 4 godine

Pa ne znam baš... Veliko pitanje kako bi se svi ti igrači razvijali ako bi bili u istom timu. Stocktonu, Dexleru pa čak i Barkleyu je trebalo nešto vremena da dostignu svoj puni potencial.
Unatoč tome što se tada išlo u ligu sa 21-22 godine, Stockton prve tri sezone nije bio startni plej u Jazzerima, Drexler je kao ruki ubacivo tek nekih 7 poena po utakmici, pa onda polako napredovao... Čak je i Olajuwon najbolje partije pružao tek sa 30 i više godina.
Kako bi recimo Drexler funkcionisao pored Jordana i obrnuto?
Da li su Barkley iz sredine 80-ih i Olajuwon uopće toliko bolji tandem od Olajuwona i (zdravog) Sampsona?
Ne slažem se ni s konstantacijom da je Olajuwon bolji saigrac za Stocktona - baš suprotno, Karl Malone je savršen pikenrol igrac, dok je Olajuwon centar kome vise odgovara kad mu spuste loptu da igra 1 na 1.
Nijedan od ovih potencialnih timova ni u najboljem slučaju ne bi bio izraziti favorit proti Lakersa ili Bostona tih godina.

Tuko Salamanka

pre 4 godine

Meni je najjaci lik onaj koji ovde pise kao Najkl Dzordan i kad ladno napise gde je bio Dzordan u vreme Medzika,Karima,Birda!! Medzik draftovan kod najboljeg igraca lige Karima,pa su kasnije dobili James Whortija koji je bio i mvp finala,plus Scott,Kuper,Ac green,Mcadoo a uz Birda su bili Mekhejl,Parish,ejndz,Johnson,Walton dok Jordan nije igrao sa Hakimom i Draxlerom vec sa Quintonom Dejlijem,brad selersom ili Wuldridzom koji su inace popili i suspenzije zbog koksa! Ali ubedljivo je najjaci kada kaze Medzik je bio duplo bolji igrac,pitam se kako bi tek napusavao Medzika da je on u Goat prici sa njegovim idolom,on je sa ovim timom gubio od mladih Hakima i Sampsona 4:1,jedva dobio mlade stoktona i melouna 4:3,gubio od Bad Boysa 4:0,od Sunsa pre Sir Charlsa 4:1! The Bounce Who were the toughest matchups for Isiah Thomas,Gary Payton,q-rich je naziv videa pa pogledajte sta kaze Thomas o Dzordanu. Kaze da mu je Medzik zbog visine bio problem,Dzordana necu da pominjem,jer njega nikada nije cuvao jedan igrac,njega smo uvek udvajali. Lejkersi koji su igrali u slabijoj konferenciji uopste nisu bili rivali bullsima,Chicago je svoju ekipu sklopio na draftu od mladih igraca koji su postali tim. Cujem i da su Thomas 29,Rodman 29,Dumars 27,Aguirre 31,Salley 26,Laimber 33,Microwawe 34 svi bili starci kada su izgubili od Bikova?!

Luckyone

pre 4 godine

Ljudi,kako samo ne kapirate da Portland nije uradio grešku kad nije uzeo MJ,već to što su ispustili gomilu kvalitetnih četvorke,Barlkli i Torp,koji su daleko više postigli od Bouvija,oni su već imali Drekslera koji je tada bio najperspektivni i najbolji mladi bek u ligi,koja bi uprava uzela beka šutera a ne četvorke ili petice,uostalom ko je znao ko će da postane M J?

Mr. Bojangles

pre 4 godine

Nemojte da zaboravite da je u jednom trenutku Huston imao "The Big Three" u vidu Hakima, Barklija i Pipena ali nešto nije kliknulo i Pip je otišao posle godinu dana u Portland.

Njih trojica su, na papiru, verovatno najbolja trojka ikada.

Miki28

pre 4 godine

Draft '84, '96 i '03 mrtva trka koji je bolji. Mnogo dobrih igraca je ostalo bez prstena ali nekako za Stoktona i Barklija mi je najvise zao. Uz njih Rouz ali njega su povrede unistile. Ne sumnjam da bi se borio za titulu da je ostao zdrav i da bi uzeo bar jednu

Danilo

pre 4 godine

Ralf Samson je bio cudo prirode al mu kolena nisu izdrazala .Cudno mi da se on vise ne pominje kada sw govori o ligi u 80 i pocetkom 90 imao je fantasticnih utakmica .Meni je recimo komninacija Stokton ,Dreskler i Hakim najvise svidja od ovih potencijalnih kombinacija .

Aloha

pre 4 godine

Dzordan i Drexler nisu kompatibilni, iako su sjajni suteri i vrsni defanzivci. Drex je kao "Early Access" Jordan tj Dzordan pre updateova i popravki bugova, ali je dovoljno dobar da se zadrzi a uzme neko jak na drugoj poziciji krilnog centra ili centra. U ono vreme i ja bih tako razmisljao i pogresio.

Sto rece neko, nije sve u uparivanju vrh imena ako je isti profil na istoj poziciji.

Tand

pre 4 godine

@bronix
Draft je lutrija obicna, raspored projetovanih pikova ne znaci nista timu ako u istom ne vidi ili talenat ili fransiznog igraca. Timovi u saradnji sa trenerom i njihovom vizijom igre biraju igrace.
Do pre par godina small ball pristup je bio apstraktan, sve dok GSW nije uspeo sa istim da uzme titulu, posle su svi jurili bekove i strech 4ke.
Mnogo toga treba da se slozi za sampionski tim.

zoran

pre 4 godine

Ralf Simpson je bio sve samo ne stameni centar. Izuzetno Visok da, ali vrlo fragilne gradje zbog cega su mu i stradala kolena. Inace, vazio je za veci potencijal od Olajdzuvona.

bronix

pre 4 godine

Menadzment Portlanda je cudo! Ispustili Dzordana i Durenta. Da li je ponsredi glupost ili nedostatak srece, intuicije, karme, ali neverovatno koliko istorijski losih poteza.
P.S. Hvala im sto nisu izbrali Dzordana, ne bi to bilo to.

drvobradi

pre 4 godine

Ralf Sampson nije stameni centar, on je zapravo igrao 4/5, cesce 4ku, 2,24, a negde oko 105kg, odlican dribling i sut. Visoka verzija Kevin Durenta (ne tako dobar suter, ali je ledjima bolje igrao). Da nije imao povrede kolena, Rokitsi bi uzeli titulu u 80tim, drugacija bi bila NBA istorija. Kao sto bi bila i da Sabonis nije imao povredu Ahilove i da mu je SSSR dozvolio da igra u NBA (Dreksler, Sabonis, Porter, Dzerome Kersi).
Mada, tim Dreksler, Dzordan, Hakim bi bio monstruozan.

zoran

pre 4 godine

Ralf Simpson je bio sve samo ne stameni centar. Izuzetno Visok da, ali vrlo fragilne gradje zbog cega su mu i stradala kolena. Inace, vazio je za veci potencijal od Olajdzuvona.

bronix

pre 4 godine

Menadzment Portlanda je cudo! Ispustili Dzordana i Durenta. Da li je ponsredi glupost ili nedostatak srece, intuicije, karme, ali neverovatno koliko istorijski losih poteza.
P.S. Hvala im sto nisu izbrali Dzordana, ne bi to bilo to.

drvobradi

pre 4 godine

Ralf Sampson nije stameni centar, on je zapravo igrao 4/5, cesce 4ku, 2,24, a negde oko 105kg, odlican dribling i sut. Visoka verzija Kevin Durenta (ne tako dobar suter, ali je ledjima bolje igrao). Da nije imao povrede kolena, Rokitsi bi uzeli titulu u 80tim, drugacija bi bila NBA istorija. Kao sto bi bila i da Sabonis nije imao povredu Ahilove i da mu je SSSR dozvolio da igra u NBA (Dreksler, Sabonis, Porter, Dzerome Kersi).
Mada, tim Dreksler, Dzordan, Hakim bi bio monstruozan.

Tand

pre 4 godine

@bronix
Draft je lutrija obicna, raspored projetovanih pikova ne znaci nista timu ako u istom ne vidi ili talenat ili fransiznog igraca. Timovi u saradnji sa trenerom i njihovom vizijom igre biraju igrace.
Do pre par godina small ball pristup je bio apstraktan, sve dok GSW nije uspeo sa istim da uzme titulu, posle su svi jurili bekove i strech 4ke.
Mnogo toga treba da se slozi za sampionski tim.

Luckyone

pre 4 godine

Ljudi,kako samo ne kapirate da Portland nije uradio grešku kad nije uzeo MJ,već to što su ispustili gomilu kvalitetnih četvorke,Barlkli i Torp,koji su daleko više postigli od Bouvija,oni su već imali Drekslera koji je tada bio najperspektivni i najbolji mladi bek u ligi,koja bi uprava uzela beka šutera a ne četvorke ili petice,uostalom ko je znao ko će da postane M J?

Mr. Bojangles

pre 4 godine

Nemojte da zaboravite da je u jednom trenutku Huston imao "The Big Three" u vidu Hakima, Barklija i Pipena ali nešto nije kliknulo i Pip je otišao posle godinu dana u Portland.

Njih trojica su, na papiru, verovatno najbolja trojka ikada.

Miki28

pre 4 godine

Draft '84, '96 i '03 mrtva trka koji je bolji. Mnogo dobrih igraca je ostalo bez prstena ali nekako za Stoktona i Barklija mi je najvise zao. Uz njih Rouz ali njega su povrede unistile. Ne sumnjam da bi se borio za titulu da je ostao zdrav i da bi uzeo bar jednu

milan11

pre 4 godine

Pa ne znam baš... Veliko pitanje kako bi se svi ti igrači razvijali ako bi bili u istom timu. Stocktonu, Dexleru pa čak i Barkleyu je trebalo nešto vremena da dostignu svoj puni potencial.
Unatoč tome što se tada išlo u ligu sa 21-22 godine, Stockton prve tri sezone nije bio startni plej u Jazzerima, Drexler je kao ruki ubacivo tek nekih 7 poena po utakmici, pa onda polako napredovao... Čak je i Olajuwon najbolje partije pružao tek sa 30 i više godina.
Kako bi recimo Drexler funkcionisao pored Jordana i obrnuto?
Da li su Barkley iz sredine 80-ih i Olajuwon uopće toliko bolji tandem od Olajuwona i (zdravog) Sampsona?
Ne slažem se ni s konstantacijom da je Olajuwon bolji saigrac za Stocktona - baš suprotno, Karl Malone je savršen pikenrol igrac, dok je Olajuwon centar kome vise odgovara kad mu spuste loptu da igra 1 na 1.
Nijedan od ovih potencialnih timova ni u najboljem slučaju ne bi bio izraziti favorit proti Lakersa ili Bostona tih godina.

Danilo

pre 4 godine

Ralf Samson je bio cudo prirode al mu kolena nisu izdrazala .Cudno mi da se on vise ne pominje kada sw govori o ligi u 80 i pocetkom 90 imao je fantasticnih utakmica .Meni je recimo komninacija Stokton ,Dreskler i Hakim najvise svidja od ovih potencijalnih kombinacija .

Aloha

pre 4 godine

Dzordan i Drexler nisu kompatibilni, iako su sjajni suteri i vrsni defanzivci. Drex je kao "Early Access" Jordan tj Dzordan pre updateova i popravki bugova, ali je dovoljno dobar da se zadrzi a uzme neko jak na drugoj poziciji krilnog centra ili centra. U ono vreme i ja bih tako razmisljao i pogresio.

Sto rece neko, nije sve u uparivanju vrh imena ako je isti profil na istoj poziciji.

Tuko Salamanka

pre 4 godine

Sir Charles je izjavio da je u Filadelfiji bio duplo bolji igrac nego u Finixu,ali je u Finixu konacno imao tim. Pretpostavljam da se za Finix potencira da su imali samo Barklija,na osnovu career stats ostalih igraca. Samo mnogi igraci u nekom momentu usporavaju,postanu role igraci ili ih povrede uniste ili neke druge stvari u zivotu pa im brojevi karijere padnu i propadnu. Kevin Johnson je svakako bio odlican igrac tog vremena koji je do tada imao preko 10 asistencija u proseku,dvadesetak poena a koga su kasnije unistile povrede,Dan Mayerle jedan od igraca koji je prvi ispaljivao trojke daleko iza linije,koji je bio borac i odlican atleta,kasnije u Majamiju i do kraja karijere bio vise role igrac,Cedric Cebalos koji je bio vrlo dobar igrac,Tom Chambers koji ima Hof brojke,Dany Ejndz koji je jedan od najboljih sutera za 3 i naj inteligentnijih igraca,Richard Dumas koji je bio igrac u velikom usponu a koji je vec sledece ili one tamo godine upropastio svoju karijeru preko privatnog zivota,Mark West,Oliver Miller,Jackson...da je Finix bio jako jako dobar tim govori i to da su 4 sezone pre nego sto je dosao Sir Charles imali preko 50 pobeda ili da su u sezoni 94-95 imali 59 pobeda uprkos tome sto su Barkli i KJ kombinovano propustili 49 utakmica!

Tuko Salamanka

pre 4 godine

Meni je najjaci lik onaj koji ovde pise kao Najkl Dzordan i kad ladno napise gde je bio Dzordan u vreme Medzika,Karima,Birda!! Medzik draftovan kod najboljeg igraca lige Karima,pa su kasnije dobili James Whortija koji je bio i mvp finala,plus Scott,Kuper,Ac green,Mcadoo a uz Birda su bili Mekhejl,Parish,ejndz,Johnson,Walton dok Jordan nije igrao sa Hakimom i Draxlerom vec sa Quintonom Dejlijem,brad selersom ili Wuldridzom koji su inace popili i suspenzije zbog koksa! Ali ubedljivo je najjaci kada kaze Medzik je bio duplo bolji igrac,pitam se kako bi tek napusavao Medzika da je on u Goat prici sa njegovim idolom,on je sa ovim timom gubio od mladih Hakima i Sampsona 4:1,jedva dobio mlade stoktona i melouna 4:3,gubio od Bad Boysa 4:0,od Sunsa pre Sir Charlsa 4:1! The Bounce Who were the toughest matchups for Isiah Thomas,Gary Payton,q-rich je naziv videa pa pogledajte sta kaze Thomas o Dzordanu. Kaze da mu je Medzik zbog visine bio problem,Dzordana necu da pominjem,jer njega nikada nije cuvao jedan igrac,njega smo uvek udvajali. Lejkersi koji su igrali u slabijoj konferenciji uopste nisu bili rivali bullsima,Chicago je svoju ekipu sklopio na draftu od mladih igraca koji su postali tim. Cujem i da su Thomas 29,Rodman 29,Dumars 27,Aguirre 31,Salley 26,Laimber 33,Microwawe 34 svi bili starci kada su izgubili od Bikova?!

realno

pre 4 godine

@sabre ... Umm, zato sto je Olajdzuvon pre svega bio centar, a Meloun krilni ( cetvorka ). A sve i da su ista pozicija, ma koliko izuzetan bio ( sto svakako jeste ) Meloun nije u ligi Hakeem “The Dream” Olajuwona , prosto posto je ovaj rame uz rame sa Karimom, najbolji centar u istoriji lige. Pritom, nije moje misljenje, nego stav malo ozbiljnijih likove iz branse.

Damir M.

pre 4 godine

Igrali su na kraju karijera skupa jednu sezonu Olajuwon, Barkley i Drexler, ali su bili načeti ozljedama i vrlo malo su odigrali utakmica sve trojica zajedno. Damsu bili zdravi, očekivala se ravnopravna borba za titulu sa Bullsima. Godinu kasnije, Drexler odlazi u mirovinu, dolazi Pippen, ali opet nisu uspjeli. Potom mirovina za Barkleya, i raspada se trio. Od velikih igrača bez prstena, niko nije spomenuo Ewinga, koji je bez drugih superstarova dva puta doveo Knickse do finala. Drugo nažalost nije mogao ni odigrati, zbog ozljede i tako propade njegova posljednja šansa...

Sabre

pre 4 godine

Sve kul, ali zasto se ovde low key potencira da je Olajdzuvon bolji centar od Melouna?! Msm, volim coveka i bio je bog otac na svoj nacin ali...

Topnik

pre 4 godine

Olajdzuvon je bio igrac koji znao toliko fora i driblinga da nikad nisi znao sta ce uraditi.
(Mare, 2. april 2020 02:53)

Najbolji centar ikada kada je u pitanju čisti talent.

Milan

pre 4 godine

Mala ispravka, Portland je Roketsima za Sampsona ponudio #2 pik, Drekslera ali i Fet Lejvera (Plejmejker).

Cesto sam se pitao SBBKBB. Sampson je bio "unicorn" 80tih ali je ipak svima bilo jasno da je Akim veci potencijal. Cak su i neki njihovi tadasnji protivnici, poput Mek Hejla to izjavljivali. Vise su se pribojavali Akima nego Sampsona.

Dumko

pre 4 godine

Uuumm, za post forumaša/komentara Realno.
Evo ja sam iz branše i decidno tvrdim da Hakim nije ni u prva 3 centra svih vremena, to su Rasel, Čemberlejn i Alsindor, dok dosta njih stavlja i O'Nila ispred njega!
Apropo prežvakane priče oko drafta 1984 koji je za mene najbolji u istoriji nba, niko bre da se seti da je Hjuston trebao da uzme Džordana umesto Olajdžuvona, imali bi više titula garant, ipak je Majki GOAT a ne Hakim, ili pak da su trampili Sampsona za Džordana!
Mada sve to spada u domen špekulacije šta bi bilo da je bilo...

quixver0

pre 4 godine

Uuumm, za post forumaša/komentara Realno.
Evo ja sam iz branše i decidno tvrdim da Hakim nije ni u prva 3 centra svih vremena, to su Rasel, Čemberlejn i Alsindor, dok dosta njih stavlja i O'Nila ispred njega!
Apropo prežvakane priče oko drafta 1984 koji je za mene najbolji u istoriji nba, niko bre da se seti da je Hjuston trebao da uzme Džordana umesto Olajdžuvona, imali bi više titula garant, ipak je Majki GOAT a ne Hakim, ili pak da su trampili Sampsona za Džordana!
Mada sve to spada u domen špekulacije šta bi bilo da je bilo...
(Dumko, 1. april 2020 23:56)

A jadne li branse... Kao znas kako se Kareem zvao prije pa si strucnjak. Russela svi guraju zbog pretenja a covjek imao takav dream team oko sebe da bi umjesto njega Todor Gečevski imao 9 ili 10 prstena. Nesumnjivo je velik lider i igrac, ali vise od top 5 ne moze. Wilt strasan atleta, dominirao bi u bilo kojem razdoblju, moguce da bi bio najbolji da su mu bili dostupni programi treninga iz 80ih i 90ih. Danas bi bio samo sileđija, ali i takav najbolji u ligi. Mrtva trka izmedju Kareema i Hakeema za broj 1. Zbog subjektivnih razloga i all around igre osobno stavljam Hakeema na celo. Vjerojatno najbolji 2 way igrac svih vremena. Od O'neila je i Sabonis bolji, ne blamiraj se, 6. mjesto mu je max. Za ove sto spominju Malonea, navodi da to nije ta liga je malo neozbiljno, covjek je ipak top 10-15 ikad, kako ko preferira, ali Hakeem je top 5 bez dileme

quixver

pre 4 godine

1. Znaci napredna ststistika. Statistika sama po sebi ne govori nista ako ju ne stavimo u kontekst u kojem je napravljena.
4. I ja sam siguran da bi Jordan imao vise titula. Imao bi vise titula od bilo kojeg drugog igraca da igra umjesto njega. Zato i je najbolji u povijesti. Isto tako sam siguran da Kareem, Russell i Wilt nebi imali vise titula od Olajuwona da igraju umjesto njega u tom Houstonu u toj eri.
5. Tako je, nije, znamo i zasto, no Jordan iz 90ih s kojim si usporedio Hakeemovu mogucnost da dodje do prstena je neka druga zvijerka, sa malo drugacijom ekipom, tako reci pocistio je taj isti detroit.
6. Navodis igrace koji u zivotu nisu osvojili DPOY da su bolji od covjeka kojo je tu nagradu spojio sa MVP i prstenom. Poceo si da se zezas. Ne osporavam kvalitetu navedenih ali sto se tice two way jedino je Duncan tu negdje, Hakeem ipak bolji.
7. Opet usporedujes igrace bazirano na timskom uspjehu. Sabonis je protiv sebe imao dream team Jugoslavije, otprilike ko Lebron protiv GS samo bez kyriea. Naravno da ne uspoređujem NBA karijeru, cak ne niti internacionalnu karijeru, vec najveci prikazani nivo igre.

quixver

pre 4 godine

Koje to godine bi netko od njih trojice umjesto Hakeema u Houstonu od 84. do 2000. uzeo naslov?
Jordan je imao 3 puta jacu ekipu 90ih nego 80ih, znam da to znas, molim te bez takvih komentara posto diskutiramo ozbiljno.
Isto tako je i Olajuwon igrao konstantno izuzetno u oba pravca godinama, i to na vecoj razini od navedenih, te povrh toga osvojio dpoy dvaput.
Naslovi i rezultati bi u komparaciji dva igraca bili mjerodavni jedino kada bi u alternativnom svemiru zamjenili dva igraca, stavili ih u istu situaciju sa istim suigracima. To je apsurdno. Sam si naveo primjer Duranta koji nije nista manji igrac jer ima 2 a ne 3 naslova jer je bez njega ostao spletom okolnosti. Nije Jordan bolji od lebrona jer ima vise naslova i bolju statistiku, nego jer je bolji igrac od njega.

quixver

pre 4 godine

Hajmo redom, za pocetak sto to znaci "radim NBA"?
Dalje naravno da sam pretjerivao sa Gecevskim, poanta je bila da je broj Russellovih prstena jedina stavka koja ga ubacuje u pricu o najboljim centrima ikada, a za to je ipak vecinom zasluzan odredjen splet okolnosti. Da russell ima 1 ili 2 prstena ne vjerujem da bi ga itko stavljao npr ispred Davida Robinsona. Za naredni dio napomenuo bi vaznost citanja sa razumjevanjem. Rekao sam da bi Wilt bio sideđija da igra danas, ali i kao takav bi bio najbolji igrac lige. Moguce da bi bio najbolji ikada da je igrao 80ih i 90ih gdje je tehnika dosta napredovala u odnosu na njegovo vrijeme, a obrana opet bila dovoljno cvrsta da igrac mora razviti neki skill da bi postizao poene. Wilt bi bio zastrasujuc 90ih. Cuj nekome predbacujes sto ga dobio Boston iz 86. koja je jedna od najboljih ekipa ikada i koji bi se pobili sa bullsima 96-98. Isto tako uspoređujes duele 2 igraca kroz ekipni uspjeh ekipa u kojima igraju a pritom izostavis cinjenicu da je u jednoj od tih ekipa igrao Magic Johnson. Na kraju za puno igraca se moze reci da nikad nebi vidili prsten da je u njihovo vrijeme igrao MJ, pa to i nije neki argument. Priznajem da je moguce da je Jordan bolji 2 way igrac, ali to je samo jer je Jordan u kosarci bio bolji nego bilo ko drugi u bilo cemu drugome. Za Wilta subjektivno ne priznajem ali postujem misljenje nego molim te navedi jos 4 bolja 2 way igraca od Hakeema.
Uvijek bi u ekipi radje imao Sabonisa u primeu nego Shacka u primeu.

dumko

pre 4 godine

Mislim da je glupo da ti odgovaram, veze ti nemas sa basketball-om ili kosarkom ! Samo nas trojica radimo nba iz Srbije, toliko o mojoj strucnosti ili referenci.
Do dolaska Rasela Celticksi titulu nisu videli. Dzaba i Kouzi i Havlicek i ostali. Ova tvrdnja da bi Todor Gecevski uzeo 10 titula mislim da je suvisno komentarisati !
Kako znam, pa znam da se zvao Ferdinand Louis Alsindor, da je pohadjao Power Memorial high school pre UCLA !
Wilt siledjija, ma vazi bre !
Hakim je cuven za svoju dream shake igru u farbi, ipak je bio slabiji u pick and roll igri. Inace rerdovno ga duvao u plej ofu zapada, 1986 su ih dobili B irdovi Celticksi, 1994 i 1995 nije igrao Air Jordan i realno ne verujem da bi dosao do titule, mozda samo do jedne.
Najbolji od najboljih two-way player(igrac) je Jordan, pa onda Wilt po meni, a ima tu jos dosta njih, realno Hakim je tu u top 7/8, nikako prvi.
Ova tvoja teza da je Sabonis bolji od O'Nila je isto nonsens.
Ako se misli na Karla Melouna, jeste on medju top 15, al' generalno luzer, mada je on power forward to jest cetvorka, nije bio centar...

Dumko

pre 4 godine

1.Ma kakva napredna statistika, radim analitiku igre i igraca, to je ogromna razlika od napredne statistike.
4.Da, imao bi, zato sam rekao da su njega trebali da biraju. Imali bi i Rasel i Wilt i9 Alsindor vise titula u toj eri, siguran sam.
5.Pa Jordan iz 80-tih je bio ekvivalentno fenomenalan kao i 90-tih samo sa ludim atleticizmom, jednostavno je ukljucio racio i igrao je vise timski.
6.Navodim igrace koji su konstantno igrali izuzetno u oba pravca godinama,dakle nije bitno dal' su bili DPOY, nego kvalitet na obe strane terena.
7.Naravno da uporedjujem, jer je to referenca doprinosa najvecih igraca i komparacija je apsolutno legitimna ko je sta osvojio, uporedjujem fenomene a ne neke mediokritete.
Zapamti, kosarka jeste kolektivna igra, al' razliku prave ti najveci igraci i oni donose trofeje. Tako je bilo pocev od Majkena u Mineapolisu, tako je i sada do Durenta koji nije osvojio prosle godine trecu uzastopnu titulu samo zato sto se povredio...

Dumko

pre 4 godine

1. Synergy
2. Rasel je uneo revoluciju u igri, potpuno je promenio. On je bio neverovatna kombinacija IQ-a, atleticizma, balansa, koordinacije, percepcije i anticipacije. On je na koledzu SF davao preko 20 poena i imao 20 skokova i 10 u karijeri. U nba svesno je pustio Kouzija,Havliceka,Sermana Sema Dzonsa i Heinsona da poentiraju, al' citavu igru je drzao on.
3. Wilt bi bio zastracujuci u svakoj eri.
4. Ja samo kazem da nije bio pobednik, siguran sam da bi Jordan sa Rokitsima imao bar 4 titula.
5.Jordan pored Celticsa i Pistonsa nije mogao ni da dodje do finala prvih 6 godina.
6. Pored Jordana i Cemberlejna,bolji su jos Alsindor, West, Brajant i Dankan, eto ti 4.
7.Sto se mene tice, bolji od Sabonisa je Gasol, a oko komparacije Sabonisa i O'Nila je bespredmetno pricati ako se gleda samo nba karijera, ajde da kazem da je van nba dominantno osvojio SP i OI, dok Sabonis ima samo jednu Olimpijsku titulu sa SSSR i jednu Evropsku titulu sa SSSR sve ostalo je gubio, a samo gledaj H2H u nba i bice ti sve jasno...

quixver

pre 4 godine

Ne vjerujem da iko ziv tvrdi da neka ekipa nije trebala uzeti Jordana ako je mogla, tu uopce nema dileme.
Znam da ne mozes pisati hipotetski, kada nebi uzeo. Pokraj Magica i Jabbara do 90. nista, a onda bi ga tek pozdravio gospodin Jordan. Pod uvjetom da bi uopce osvojio zapad protiv sunsa, sonicksa, san antonia, jazza. 99. duncan i robinson, 2000. i na dalje hello Lakersi.
Chicago je draftan 80ih ali su sazrijeli 90ih. Ili zelis reci da je npr pippen isti igrac kao ruki i nakon 5-6 godina u ligi. Lebron ima bolji vanjski sut i asistencije od Hakeema, za ostalo moze birat u kojoj klupi da sjedi dok profesor predaje.
Trofeji i rezultati su dio komparacije igraca sigurno, ali nikako presudan faktor. Molim te reci koji to aspekt igre Lebron ima bolji od Mj, i na koji to nacin bi bio bolji igrac od njega ako bi uzeo jos 3 titule, ako sam te dobro razumio. Samo molim te nemoj rec asistencije...

Dumko

pre 4 godine

Ne mogu da pisem u hipotezi koje godine, al' uzeli bi vise siguran sam, pogotovu Rasel koji je imao neverovatan toughness(izdrzljivost, zilavost,kompetitivnost),nesto su u istoriji igre posedovali samo Leri Legend, Air Jordan i Brajant. Uopste Olajdzuvon nije imao lose ekipe.
Pa nukleus ekipe je bio tu jos u 80-tim, Pehson najranije,onda od 1987 Pipen i Grant,od 1988 Kartrajt, to ti je prva petorka koja je uzela prve 3 titule u 90-tim,Perdu je dosao 1988, Armstrong 1989 i da ne redjam dalje, samo su se uigrali i sazreli zajedno tokom godina, Uopste nije tacno da je on imao tri puta jacu ekipu(pokojni Dzeri Reinsdorf like this). ni tokom drugog three-peat 1996,1997 i 1998.
Ovi igraci bi bili visestruki osvajaci DPOY da je to bilo tokom njihovih karijera, ja tvrdim da su oni bolji two-way igraci od Hakima, recimo nisam uvrstio Pipena koji je mogao da cuva sve od 1 do 4, al' bio losiji ofanzivno od njega ili LeBrona koji uglavnom tankuje odbranu vecim delom karijere, kad je motivisan i napaljen onda i on je bez ikakve sumnje bolji two-way igrac od Hakima.
Trofeji i rezultati se svakako racunaju u komparacijama najboljih igraca ikada, tako je oduvek bilo, to je najmeritornije kad se ocenjuju njihove karijere i njihovi doprinosi svojim ekipama.
Slazem se oko statistike Jordana i LeBrona, al' da Dzejms osvoji jos 3 titule onda nemam nikakvu dilemu ko bi bio GOAT.
Na kraju, esencija mojih postova je da su Rokitsi trebali i morali da uzmu Jordana, imali bi vise tiula sigurno...

Sabre

pre 4 godine

Sve kul, ali zasto se ovde low key potencira da je Olajdzuvon bolji centar od Melouna?! Msm, volim coveka i bio je bog otac na svoj nacin ali...

Dumko

pre 4 godine

Uuumm, za post forumaša/komentara Realno.
Evo ja sam iz branše i decidno tvrdim da Hakim nije ni u prva 3 centra svih vremena, to su Rasel, Čemberlejn i Alsindor, dok dosta njih stavlja i O'Nila ispred njega!
Apropo prežvakane priče oko drafta 1984 koji je za mene najbolji u istoriji nba, niko bre da se seti da je Hjuston trebao da uzme Džordana umesto Olajdžuvona, imali bi više titula garant, ipak je Majki GOAT a ne Hakim, ili pak da su trampili Sampsona za Džordana!
Mada sve to spada u domen špekulacije šta bi bilo da je bilo...

bronix

pre 4 godine

Menadzment Portlanda je cudo! Ispustili Dzordana i Durenta. Da li je ponsredi glupost ili nedostatak srece, intuicije, karme, ali neverovatno koliko istorijski losih poteza.
P.S. Hvala im sto nisu izbrali Dzordana, ne bi to bilo to.

Mr. Bojangles

pre 4 godine

Nemojte da zaboravite da je u jednom trenutku Huston imao "The Big Three" u vidu Hakima, Barklija i Pipena ali nešto nije kliknulo i Pip je otišao posle godinu dana u Portland.

Njih trojica su, na papiru, verovatno najbolja trojka ikada.

Tuko Salamanka

pre 4 godine

Meni je najjaci lik onaj koji ovde pise kao Najkl Dzordan i kad ladno napise gde je bio Dzordan u vreme Medzika,Karima,Birda!! Medzik draftovan kod najboljeg igraca lige Karima,pa su kasnije dobili James Whortija koji je bio i mvp finala,plus Scott,Kuper,Ac green,Mcadoo a uz Birda su bili Mekhejl,Parish,ejndz,Johnson,Walton dok Jordan nije igrao sa Hakimom i Draxlerom vec sa Quintonom Dejlijem,brad selersom ili Wuldridzom koji su inace popili i suspenzije zbog koksa! Ali ubedljivo je najjaci kada kaze Medzik je bio duplo bolji igrac,pitam se kako bi tek napusavao Medzika da je on u Goat prici sa njegovim idolom,on je sa ovim timom gubio od mladih Hakima i Sampsona 4:1,jedva dobio mlade stoktona i melouna 4:3,gubio od Bad Boysa 4:0,od Sunsa pre Sir Charlsa 4:1! The Bounce Who were the toughest matchups for Isiah Thomas,Gary Payton,q-rich je naziv videa pa pogledajte sta kaze Thomas o Dzordanu. Kaze da mu je Medzik zbog visine bio problem,Dzordana necu da pominjem,jer njega nikada nije cuvao jedan igrac,njega smo uvek udvajali. Lejkersi koji su igrali u slabijoj konferenciji uopste nisu bili rivali bullsima,Chicago je svoju ekipu sklopio na draftu od mladih igraca koji su postali tim. Cujem i da su Thomas 29,Rodman 29,Dumars 27,Aguirre 31,Salley 26,Laimber 33,Microwawe 34 svi bili starci kada su izgubili od Bikova?!

realno

pre 4 godine

@sabre ... Umm, zato sto je Olajdzuvon pre svega bio centar, a Meloun krilni ( cetvorka ). A sve i da su ista pozicija, ma koliko izuzetan bio ( sto svakako jeste ) Meloun nije u ligi Hakeem “The Dream” Olajuwona , prosto posto je ovaj rame uz rame sa Karimom, najbolji centar u istoriji lige. Pritom, nije moje misljenje, nego stav malo ozbiljnijih likove iz branse.

milan11

pre 4 godine

Pa ne znam baš... Veliko pitanje kako bi se svi ti igrači razvijali ako bi bili u istom timu. Stocktonu, Dexleru pa čak i Barkleyu je trebalo nešto vremena da dostignu svoj puni potencial.
Unatoč tome što se tada išlo u ligu sa 21-22 godine, Stockton prve tri sezone nije bio startni plej u Jazzerima, Drexler je kao ruki ubacivo tek nekih 7 poena po utakmici, pa onda polako napredovao... Čak je i Olajuwon najbolje partije pružao tek sa 30 i više godina.
Kako bi recimo Drexler funkcionisao pored Jordana i obrnuto?
Da li su Barkley iz sredine 80-ih i Olajuwon uopće toliko bolji tandem od Olajuwona i (zdravog) Sampsona?
Ne slažem se ni s konstantacijom da je Olajuwon bolji saigrac za Stocktona - baš suprotno, Karl Malone je savršen pikenrol igrac, dok je Olajuwon centar kome vise odgovara kad mu spuste loptu da igra 1 na 1.
Nijedan od ovih potencialnih timova ni u najboljem slučaju ne bi bio izraziti favorit proti Lakersa ili Bostona tih godina.

drvobradi

pre 4 godine

Ralf Sampson nije stameni centar, on je zapravo igrao 4/5, cesce 4ku, 2,24, a negde oko 105kg, odlican dribling i sut. Visoka verzija Kevin Durenta (ne tako dobar suter, ali je ledjima bolje igrao). Da nije imao povrede kolena, Rokitsi bi uzeli titulu u 80tim, drugacija bi bila NBA istorija. Kao sto bi bila i da Sabonis nije imao povredu Ahilove i da mu je SSSR dozvolio da igra u NBA (Dreksler, Sabonis, Porter, Dzerome Kersi).
Mada, tim Dreksler, Dzordan, Hakim bi bio monstruozan.

Luckyone

pre 4 godine

Ljudi,kako samo ne kapirate da Portland nije uradio grešku kad nije uzeo MJ,već to što su ispustili gomilu kvalitetnih četvorke,Barlkli i Torp,koji su daleko više postigli od Bouvija,oni su već imali Drekslera koji je tada bio najperspektivni i najbolji mladi bek u ligi,koja bi uprava uzela beka šutera a ne četvorke ili petice,uostalom ko je znao ko će da postane M J?

Miki28

pre 4 godine

Draft '84, '96 i '03 mrtva trka koji je bolji. Mnogo dobrih igraca je ostalo bez prstena ali nekako za Stoktona i Barklija mi je najvise zao. Uz njih Rouz ali njega su povrede unistile. Ne sumnjam da bi se borio za titulu da je ostao zdrav i da bi uzeo bar jednu

zoran

pre 4 godine

Ralf Simpson je bio sve samo ne stameni centar. Izuzetno Visok da, ali vrlo fragilne gradje zbog cega su mu i stradala kolena. Inace, vazio je za veci potencijal od Olajdzuvona.

Tand

pre 4 godine

@bronix
Draft je lutrija obicna, raspored projetovanih pikova ne znaci nista timu ako u istom ne vidi ili talenat ili fransiznog igraca. Timovi u saradnji sa trenerom i njihovom vizijom igre biraju igrace.
Do pre par godina small ball pristup je bio apstraktan, sve dok GSW nije uspeo sa istim da uzme titulu, posle su svi jurili bekove i strech 4ke.
Mnogo toga treba da se slozi za sampionski tim.

Aloha

pre 4 godine

Dzordan i Drexler nisu kompatibilni, iako su sjajni suteri i vrsni defanzivci. Drex je kao "Early Access" Jordan tj Dzordan pre updateova i popravki bugova, ali je dovoljno dobar da se zadrzi a uzme neko jak na drugoj poziciji krilnog centra ili centra. U ono vreme i ja bih tako razmisljao i pogresio.

Sto rece neko, nije sve u uparivanju vrh imena ako je isti profil na istoj poziciji.

Tuko Salamanka

pre 4 godine

Sir Charles je izjavio da je u Filadelfiji bio duplo bolji igrac nego u Finixu,ali je u Finixu konacno imao tim. Pretpostavljam da se za Finix potencira da su imali samo Barklija,na osnovu career stats ostalih igraca. Samo mnogi igraci u nekom momentu usporavaju,postanu role igraci ili ih povrede uniste ili neke druge stvari u zivotu pa im brojevi karijere padnu i propadnu. Kevin Johnson je svakako bio odlican igrac tog vremena koji je do tada imao preko 10 asistencija u proseku,dvadesetak poena a koga su kasnije unistile povrede,Dan Mayerle jedan od igraca koji je prvi ispaljivao trojke daleko iza linije,koji je bio borac i odlican atleta,kasnije u Majamiju i do kraja karijere bio vise role igrac,Cedric Cebalos koji je bio vrlo dobar igrac,Tom Chambers koji ima Hof brojke,Dany Ejndz koji je jedan od najboljih sutera za 3 i naj inteligentnijih igraca,Richard Dumas koji je bio igrac u velikom usponu a koji je vec sledece ili one tamo godine upropastio svoju karijeru preko privatnog zivota,Mark West,Oliver Miller,Jackson...da je Finix bio jako jako dobar tim govori i to da su 4 sezone pre nego sto je dosao Sir Charles imali preko 50 pobeda ili da su u sezoni 94-95 imali 59 pobeda uprkos tome sto su Barkli i KJ kombinovano propustili 49 utakmica!

Damir M.

pre 4 godine

Igrali su na kraju karijera skupa jednu sezonu Olajuwon, Barkley i Drexler, ali su bili načeti ozljedama i vrlo malo su odigrali utakmica sve trojica zajedno. Damsu bili zdravi, očekivala se ravnopravna borba za titulu sa Bullsima. Godinu kasnije, Drexler odlazi u mirovinu, dolazi Pippen, ali opet nisu uspjeli. Potom mirovina za Barkleya, i raspada se trio. Od velikih igrača bez prstena, niko nije spomenuo Ewinga, koji je bez drugih superstarova dva puta doveo Knickse do finala. Drugo nažalost nije mogao ni odigrati, zbog ozljede i tako propade njegova posljednja šansa...

quixver0

pre 4 godine

Uuumm, za post forumaša/komentara Realno.
Evo ja sam iz branše i decidno tvrdim da Hakim nije ni u prva 3 centra svih vremena, to su Rasel, Čemberlejn i Alsindor, dok dosta njih stavlja i O'Nila ispred njega!
Apropo prežvakane priče oko drafta 1984 koji je za mene najbolji u istoriji nba, niko bre da se seti da je Hjuston trebao da uzme Džordana umesto Olajdžuvona, imali bi više titula garant, ipak je Majki GOAT a ne Hakim, ili pak da su trampili Sampsona za Džordana!
Mada sve to spada u domen špekulacije šta bi bilo da je bilo...
(Dumko, 1. april 2020 23:56)

A jadne li branse... Kao znas kako se Kareem zvao prije pa si strucnjak. Russela svi guraju zbog pretenja a covjek imao takav dream team oko sebe da bi umjesto njega Todor Gečevski imao 9 ili 10 prstena. Nesumnjivo je velik lider i igrac, ali vise od top 5 ne moze. Wilt strasan atleta, dominirao bi u bilo kojem razdoblju, moguce da bi bio najbolji da su mu bili dostupni programi treninga iz 80ih i 90ih. Danas bi bio samo sileđija, ali i takav najbolji u ligi. Mrtva trka izmedju Kareema i Hakeema za broj 1. Zbog subjektivnih razloga i all around igre osobno stavljam Hakeema na celo. Vjerojatno najbolji 2 way igrac svih vremena. Od O'neila je i Sabonis bolji, ne blamiraj se, 6. mjesto mu je max. Za ove sto spominju Malonea, navodi da to nije ta liga je malo neozbiljno, covjek je ipak top 10-15 ikad, kako ko preferira, ali Hakeem je top 5 bez dileme

dumko

pre 4 godine

Mislim da je glupo da ti odgovaram, veze ti nemas sa basketball-om ili kosarkom ! Samo nas trojica radimo nba iz Srbije, toliko o mojoj strucnosti ili referenci.
Do dolaska Rasela Celticksi titulu nisu videli. Dzaba i Kouzi i Havlicek i ostali. Ova tvrdnja da bi Todor Gecevski uzeo 10 titula mislim da je suvisno komentarisati !
Kako znam, pa znam da se zvao Ferdinand Louis Alsindor, da je pohadjao Power Memorial high school pre UCLA !
Wilt siledjija, ma vazi bre !
Hakim je cuven za svoju dream shake igru u farbi, ipak je bio slabiji u pick and roll igri. Inace rerdovno ga duvao u plej ofu zapada, 1986 su ih dobili B irdovi Celticksi, 1994 i 1995 nije igrao Air Jordan i realno ne verujem da bi dosao do titule, mozda samo do jedne.
Najbolji od najboljih two-way player(igrac) je Jordan, pa onda Wilt po meni, a ima tu jos dosta njih, realno Hakim je tu u top 7/8, nikako prvi.
Ova tvoja teza da je Sabonis bolji od O'Nila je isto nonsens.
Ako se misli na Karla Melouna, jeste on medju top 15, al' generalno luzer, mada je on power forward to jest cetvorka, nije bio centar...

Danilo

pre 4 godine

Ralf Samson je bio cudo prirode al mu kolena nisu izdrazala .Cudno mi da se on vise ne pominje kada sw govori o ligi u 80 i pocetkom 90 imao je fantasticnih utakmica .Meni je recimo komninacija Stokton ,Dreskler i Hakim najvise svidja od ovih potencijalnih kombinacija .

Milan

pre 4 godine

Mala ispravka, Portland je Roketsima za Sampsona ponudio #2 pik, Drekslera ali i Fet Lejvera (Plejmejker).

Cesto sam se pitao SBBKBB. Sampson je bio "unicorn" 80tih ali je ipak svima bilo jasno da je Akim veci potencijal. Cak su i neki njihovi tadasnji protivnici, poput Mek Hejla to izjavljivali. Vise su se pribojavali Akima nego Sampsona.

Dumko

pre 4 godine

Ne mogu da pisem u hipotezi koje godine, al' uzeli bi vise siguran sam, pogotovu Rasel koji je imao neverovatan toughness(izdrzljivost, zilavost,kompetitivnost),nesto su u istoriji igre posedovali samo Leri Legend, Air Jordan i Brajant. Uopste Olajdzuvon nije imao lose ekipe.
Pa nukleus ekipe je bio tu jos u 80-tim, Pehson najranije,onda od 1987 Pipen i Grant,od 1988 Kartrajt, to ti je prva petorka koja je uzela prve 3 titule u 90-tim,Perdu je dosao 1988, Armstrong 1989 i da ne redjam dalje, samo su se uigrali i sazreli zajedno tokom godina, Uopste nije tacno da je on imao tri puta jacu ekipu(pokojni Dzeri Reinsdorf like this). ni tokom drugog three-peat 1996,1997 i 1998.
Ovi igraci bi bili visestruki osvajaci DPOY da je to bilo tokom njihovih karijera, ja tvrdim da su oni bolji two-way igraci od Hakima, recimo nisam uvrstio Pipena koji je mogao da cuva sve od 1 do 4, al' bio losiji ofanzivno od njega ili LeBrona koji uglavnom tankuje odbranu vecim delom karijere, kad je motivisan i napaljen onda i on je bez ikakve sumnje bolji two-way igrac od Hakima.
Trofeji i rezultati se svakako racunaju u komparacijama najboljih igraca ikada, tako je oduvek bilo, to je najmeritornije kad se ocenjuju njihove karijere i njihovi doprinosi svojim ekipama.
Slazem se oko statistike Jordana i LeBrona, al' da Dzejms osvoji jos 3 titule onda nemam nikakvu dilemu ko bi bio GOAT.
Na kraju, esencija mojih postova je da su Rokitsi trebali i morali da uzmu Jordana, imali bi vise tiula sigurno...

Topnik

pre 4 godine

Olajdzuvon je bio igrac koji znao toliko fora i driblinga da nikad nisi znao sta ce uraditi.
(Mare, 2. april 2020 02:53)

Najbolji centar ikada kada je u pitanju čisti talent.

quixver

pre 4 godine

Hajmo redom, za pocetak sto to znaci "radim NBA"?
Dalje naravno da sam pretjerivao sa Gecevskim, poanta je bila da je broj Russellovih prstena jedina stavka koja ga ubacuje u pricu o najboljim centrima ikada, a za to je ipak vecinom zasluzan odredjen splet okolnosti. Da russell ima 1 ili 2 prstena ne vjerujem da bi ga itko stavljao npr ispred Davida Robinsona. Za naredni dio napomenuo bi vaznost citanja sa razumjevanjem. Rekao sam da bi Wilt bio sideđija da igra danas, ali i kao takav bi bio najbolji igrac lige. Moguce da bi bio najbolji ikada da je igrao 80ih i 90ih gdje je tehnika dosta napredovala u odnosu na njegovo vrijeme, a obrana opet bila dovoljno cvrsta da igrac mora razviti neki skill da bi postizao poene. Wilt bi bio zastrasujuc 90ih. Cuj nekome predbacujes sto ga dobio Boston iz 86. koja je jedna od najboljih ekipa ikada i koji bi se pobili sa bullsima 96-98. Isto tako uspoređujes duele 2 igraca kroz ekipni uspjeh ekipa u kojima igraju a pritom izostavis cinjenicu da je u jednoj od tih ekipa igrao Magic Johnson. Na kraju za puno igraca se moze reci da nikad nebi vidili prsten da je u njihovo vrijeme igrao MJ, pa to i nije neki argument. Priznajem da je moguce da je Jordan bolji 2 way igrac, ali to je samo jer je Jordan u kosarci bio bolji nego bilo ko drugi u bilo cemu drugome. Za Wilta subjektivno ne priznajem ali postujem misljenje nego molim te navedi jos 4 bolja 2 way igraca od Hakeema.
Uvijek bi u ekipi radje imao Sabonisa u primeu nego Shacka u primeu.

Dumko

pre 4 godine

1. Synergy
2. Rasel je uneo revoluciju u igri, potpuno je promenio. On je bio neverovatna kombinacija IQ-a, atleticizma, balansa, koordinacije, percepcije i anticipacije. On je na koledzu SF davao preko 20 poena i imao 20 skokova i 10 u karijeri. U nba svesno je pustio Kouzija,Havliceka,Sermana Sema Dzonsa i Heinsona da poentiraju, al' citavu igru je drzao on.
3. Wilt bi bio zastracujuci u svakoj eri.
4. Ja samo kazem da nije bio pobednik, siguran sam da bi Jordan sa Rokitsima imao bar 4 titula.
5.Jordan pored Celticsa i Pistonsa nije mogao ni da dodje do finala prvih 6 godina.
6. Pored Jordana i Cemberlejna,bolji su jos Alsindor, West, Brajant i Dankan, eto ti 4.
7.Sto se mene tice, bolji od Sabonisa je Gasol, a oko komparacije Sabonisa i O'Nila je bespredmetno pricati ako se gleda samo nba karijera, ajde da kazem da je van nba dominantno osvojio SP i OI, dok Sabonis ima samo jednu Olimpijsku titulu sa SSSR i jednu Evropsku titulu sa SSSR sve ostalo je gubio, a samo gledaj H2H u nba i bice ti sve jasno...

quixver

pre 4 godine

1. Znaci napredna ststistika. Statistika sama po sebi ne govori nista ako ju ne stavimo u kontekst u kojem je napravljena.
4. I ja sam siguran da bi Jordan imao vise titula. Imao bi vise titula od bilo kojeg drugog igraca da igra umjesto njega. Zato i je najbolji u povijesti. Isto tako sam siguran da Kareem, Russell i Wilt nebi imali vise titula od Olajuwona da igraju umjesto njega u tom Houstonu u toj eri.
5. Tako je, nije, znamo i zasto, no Jordan iz 90ih s kojim si usporedio Hakeemovu mogucnost da dodje do prstena je neka druga zvijerka, sa malo drugacijom ekipom, tako reci pocistio je taj isti detroit.
6. Navodis igrace koji u zivotu nisu osvojili DPOY da su bolji od covjeka kojo je tu nagradu spojio sa MVP i prstenom. Poceo si da se zezas. Ne osporavam kvalitetu navedenih ali sto se tice two way jedino je Duncan tu negdje, Hakeem ipak bolji.
7. Opet usporedujes igrace bazirano na timskom uspjehu. Sabonis je protiv sebe imao dream team Jugoslavije, otprilike ko Lebron protiv GS samo bez kyriea. Naravno da ne uspoređujem NBA karijeru, cak ne niti internacionalnu karijeru, vec najveci prikazani nivo igre.

Dumko

pre 4 godine

1.Ma kakva napredna statistika, radim analitiku igre i igraca, to je ogromna razlika od napredne statistike.
4.Da, imao bi, zato sam rekao da su njega trebali da biraju. Imali bi i Rasel i Wilt i9 Alsindor vise titula u toj eri, siguran sam.
5.Pa Jordan iz 80-tih je bio ekvivalentno fenomenalan kao i 90-tih samo sa ludim atleticizmom, jednostavno je ukljucio racio i igrao je vise timski.
6.Navodim igrace koji su konstantno igrali izuzetno u oba pravca godinama,dakle nije bitno dal' su bili DPOY, nego kvalitet na obe strane terena.
7.Naravno da uporedjujem, jer je to referenca doprinosa najvecih igraca i komparacija je apsolutno legitimna ko je sta osvojio, uporedjujem fenomene a ne neke mediokritete.
Zapamti, kosarka jeste kolektivna igra, al' razliku prave ti najveci igraci i oni donose trofeje. Tako je bilo pocev od Majkena u Mineapolisu, tako je i sada do Durenta koji nije osvojio prosle godine trecu uzastopnu titulu samo zato sto se povredio...

quixver

pre 4 godine

Koje to godine bi netko od njih trojice umjesto Hakeema u Houstonu od 84. do 2000. uzeo naslov?
Jordan je imao 3 puta jacu ekipu 90ih nego 80ih, znam da to znas, molim te bez takvih komentara posto diskutiramo ozbiljno.
Isto tako je i Olajuwon igrao konstantno izuzetno u oba pravca godinama, i to na vecoj razini od navedenih, te povrh toga osvojio dpoy dvaput.
Naslovi i rezultati bi u komparaciji dva igraca bili mjerodavni jedino kada bi u alternativnom svemiru zamjenili dva igraca, stavili ih u istu situaciju sa istim suigracima. To je apsurdno. Sam si naveo primjer Duranta koji nije nista manji igrac jer ima 2 a ne 3 naslova jer je bez njega ostao spletom okolnosti. Nije Jordan bolji od lebrona jer ima vise naslova i bolju statistiku, nego jer je bolji igrac od njega.

quixver

pre 4 godine

Ne vjerujem da iko ziv tvrdi da neka ekipa nije trebala uzeti Jordana ako je mogla, tu uopce nema dileme.
Znam da ne mozes pisati hipotetski, kada nebi uzeo. Pokraj Magica i Jabbara do 90. nista, a onda bi ga tek pozdravio gospodin Jordan. Pod uvjetom da bi uopce osvojio zapad protiv sunsa, sonicksa, san antonia, jazza. 99. duncan i robinson, 2000. i na dalje hello Lakersi.
Chicago je draftan 80ih ali su sazrijeli 90ih. Ili zelis reci da je npr pippen isti igrac kao ruki i nakon 5-6 godina u ligi. Lebron ima bolji vanjski sut i asistencije od Hakeema, za ostalo moze birat u kojoj klupi da sjedi dok profesor predaje.
Trofeji i rezultati su dio komparacije igraca sigurno, ali nikako presudan faktor. Molim te reci koji to aspekt igre Lebron ima bolji od Mj, i na koji to nacin bi bio bolji igrac od njega ako bi uzeo jos 3 titule, ako sam te dobro razumio. Samo molim te nemoj rec asistencije...