Sreda, 15.01.2020.

18:55

Oboren svetski rekord u šahu!

Norveški šahista Magnus Karlsen još jednom je dokazao da je jedan od najvećih u istoriji ove drevne igre.

Izvor: MT

Oboren svetski rekord u šahu! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

unleash_undead

pre 4 godine

Ne slazem se sa tobom. Ima ovde dosta slicnih komentara ali tvoj je najduzi pa da odgovorim. Ako ti je dosadan moderan sah a ti lepo budi GM uz pomoc racunara. Stvarno ne razumem vas romanticare.magnus je br.1 ikad nije on kriv sto je rodjen u eri sahovskih softvera.

Todo

pre 4 godine

Meni je za početak drago da vidim 55 komentara na vihesti o šahu.
Zato kao veliki zaljubljenik u ovu drevnu igru apelujen na novinare da proprate jače turnire.
Npr. trenutno se igra meč za prvaka u šahu za žene,ni jedan portal nije napisao ni jednu vijest o tome. Žalosno. Ali zato znam šta je Kija pojela za desert.

gadni

pre 4 godine

Treba dodati još da je u tom nizu prosečan rejting njegovih protivnika bio oko 2737. Dok je prosečan rejting protivnika prethodnog rekordera bio 2442, što je nemerljivo. Sve preko 2700 su izuzetno jaki velemajstori, gde samo jedan malo manje dobar potez odluči partiju, dok su oko 2400 95% internacionalni majstori. Karlsen bi protiv internacionalnih majstora od 100 partija imao 99 pobeda i možda jedan remi.
(brm, 15. januar 2020 19:52)

Carlsen jedino i igra turnire gdje je maks 20 najboljih. No zanimljivo, nakon dugo vremena nedavno je odigrao šaren turnir gdje nisu nastupali samo najbolji i najviše problema je imao upravo protiv slabijih. Ako se ne varam protiv nekog van top 50 je izvukao remi u puno lošijoj poziciji, a i još jednu je odigrao remi, takodjer protiv izrazito slabijeg protivnika. Čak su organizatori počeli dovoditi u pitanje elitne turnire gdje igra samo nekolicina najboljih jer se pokazalo da i slabiji igrači mogu biti kost u grlu.
Zato ne pije vodu da bi protiv slabijih pa i IM bio toliko dominantan.

don tom

pre 4 godine

@da
Nije merodavno u eri kompijutera,ko razume šah zna zašto,...
Nije prihvaćen predlog Fišera da nema više klasičnih otvaranja već random...

Najbolje da se otvori pijunom koji je ispred topa ? Ili mozda konjem ispred tog pijuna ?

agad's mole

pre 4 godine

@branko

Capture, capture, then white can capture, and black captures on f3, and then C A P T U R E S, and you can safely capturecapture your capture before you capture on h7 and sac the capture xD

hm

pre 4 godine

A, ovaj Hrvat i Sovjet, igrali 110 partija u svom selu bez poraza.
(ferdinand, 15. januar 2020 18:55)

A kako ti stojis u svome selu ? Verovatno te i deca pobedjuju...

croata

pre 4 godine

Evo ja nisam toliki ekspert u sahu a zeleo bih da mi neko objasni po kvaliteti koliko je Karlsen bolji ili losiji od Fisera, Capablance, Karpova,Ananda ili Kasparova
(ne trolam ,zanima me, 15. januar 2020 20:44)

Pokusat cu odgovoriti iako je tesko jer carlsen igra u eri racunala, a to je nemjerljiva pomoc i jedna sasvim druga razina saha. Pomocu racunala danas se zna da je npr capablanca u nekim spektakularnim pobjedama ustvari bio izgubljen ali protivnici su ga se toliko plasili da su cak znali predati partiju u dobitnickoj poziciji. Taljev zastitni znak je bio rana zrtva lake figure bez ikakve kompenzacije samo radi brzog stvaranja potpuno nejasne (citaj izgubljene) inicijative kojom je izludjivao i lomio protivnike(uz danasnju racunalnu analizu u takvom romanticarskom sahu skrsio bi ga prosjecni velemajstor) itd.. Veliko je pitanje kako bi se snasli u danasnjem suhoparnom i vec sada se moze reci potpuno istrazenom sahu cak do dalekih sredisnjica. Spektakl ne bi ponudili jer samo jednim iole nejasnim potezom bi bili grubo kaznjeni(opet uz pomoc racunalne analize). Vrhunski sah je danas postao dosadan jer ljudska sahovska intuicija i trenutna genijalnost u usporedbi s racunalom jednostavno ne prolazi. Iz tog razloga put u neistrazenu sredisnjicu uz neki nikad vidjen potez je tesko odigrati. Vecinom se sve bazira na pokusaju iskoristavanja zanemarive prednosti bez rizika gdje carlsen je najbolji, ali nista specijalno spram ostalih 20tak najboljih. Tek u rapidu i blicu izlazi carlsenova genijalnost na vidjelo jer u brzim partijama racunalo puno manje moze pomoci, tim i dolazi do vise pogresaka. Tu je carlsen kralj i tek tu mozemo vidjeti spektakularne partije. Zato ako trazimo usporedbe carlsena i bivsih sahovskih velikana ta usporedba bi se trebala bazirati na sahu bez pomoci racunala, a tu je blic najblizi. Mislim da bi po sahovskoj genijalnosti tu broj jedan bio fiser, drugi kasparov, treci morphy, a carlsen iza njih. U duzim partijama da npr izvucemo fisera u svojim najboljim danima ali da ne zna za racunalo i da igra protiv carlsena na zalost ispao bi smijesan, carlsen bi ga prebio. Umjetna inteligencija sahovskih racunala je danas apsolutno nedohvatljiva shvacanju ljudskog uma, a kako ce tek biti u buducnosti strah me i pomisliti. Vrlo lako moze doci do stvarnog terminatora. Primjer, sahovske partije izmedju dva najjaca racunala na svijetu(s tim da je jedan od njih sa sahom prvi put bio upoznat tek 24h prije) su bile zastrasujuce. Pojedini bitni i otprve suludi potezi su se pokusavali analizirati i ljudski um ni uz pomoc tih istih racunala ne moze dokuciti ni promil strategije i kapaciteta, prezaostali smo. Iz tog razloga se i prebacuju na random, a u buducnosti ce i preuzeti primat u sahovskom svijetu jer jos jedino on pokusava nadomjestiti divotu igranja saha koja je upotrebom racunala na zalost nepovratno izgubljena.
Malo sam se zalaufao u pisanju, ne zamjerite. Pozdrav svim sahovskim zaljubljenicima.

dniga

pre 4 godine

odigram ponekad koju partiju. prosečan sam, bio bih i bolji da me ne mrzi da sedim toliko. veoma poštujem šah kao igru ali to je sve samo ne sport. sport nikako. kao ni ( iako nisu za poredje je) bilijar i sl. To je za mene u neku ruku viteška igra...ali ostaje igra.
(Saša, 15. januar 2020 20:27)

Sjedecki je karpov u samo jednoj partiji za naslov prvaka svijeta izgubio 6 kg. Sah se usporedjuje s boksom s pravom a ti sad misli da li je samo igra

Dule

pre 4 godine

uporedjivati sadašnje šahiste, kojima je dostupan čarobni internet, dostupni personalni kompjuteri koji počinju da liče na superkompjutere i bezbroj šahovskih programa, sa nekadašnjim šahistima koji to sve nisu imali je apsurdno...toliko

Fišer je jedan od tih nekadašnjih i verovatno najbolji ikada...

Lm

pre 4 godine

Karlsen jeste jedan od najboljih u istoriji ali po meni najbolji je Rus Žibanjev. On je posle ww2 jos u osnovnoj školi pobedjivao majstore ( a znamo da je SSSR bio neprikosnoven u šahu) Sovjetski Vele majstori su govorili da je najveći talenat ikada. Na zalost kasnije je podlegao upali pluća i svet nikada nije dočekao da vidi u šta bi to dete stasalo. Jednom je u vozu sa 4 godine odigrao remi sa Kolbicem koji je učitelj Talja.

polusvet

pre 4 godine

Gledao sam pre koju godinu snimak na jutjubu velemajstor strimuje lajv i pojavi se protivnik bez slike, ikonice, avatara, kako hocete navodno iz Nigerije, pod tom zastavom je igrao, naravno da je Magnus igrao. I sad velemajstor sve se smeska zeza, posle 7 poteza mu nista vise nije bilo smesno.

eX

pre 4 godine

1. Pomešao si Karlsenov meč za titulu šampiona sa Karjakinom i Karuanom. Karjakin je u jednom momentu imao i šansu za pobedu, ali ga je Karlsen slomio. Sa Karuanom je imao 12 remija i prešli su na rapid (ne blic) i onda ga Karlsen pomeo.
(brm, 15. januar 2020 21:18)

Nisam nista pomesao, znam sta sam platio da gledam. Karjakin i Karlsen su igrali za titulu prvaka sveta 2016 i bilo je nereseno pa su odigrali blitz i tu je Karlsen pobedio, ako ne znam slobodno proveri na internetu o cemu pricam.

Misa

pre 4 godine

Provalio sam ja, decko, sta si ti rekao i sta si hteo da kazes. Problem je u tome sto je to totalna besmislica, da ne kazem nesto gore, sto ne bi objavili.

Majstor

pre 4 godine

Nekad kad su se igrali serije za prvaka sveta svako veče znalo se “Šahovski komentar” Gligorićev ili Matanovićev. Svako dete znalo je ko je izazivač a ko je svetski prvak. Sad sam ušao na vest i prvi put čujem za ovog lika što je svetski prvak.

Siniša

pre 4 godine

Iskreno me čudi da ovdje i ne samo danas nego i prije nitko ne spominje hr VM Jankovića koji je daleko najbolji šahovski komentator na ovim prostorima.Bar u zadnjih 30g.Čovjek fenomenalno komentira

ferdinand

pre 4 godine

@ferdinand


Nije bas tako. Lalic je po broju odigrnih partija medju 5 igraca u svetu u sahovskoj bazi(chess base). A inace covek je u karijeri odigrao preko 700 turnira po celom svetu.
(7777, 15. januar 2020 19:20)

Nisi razumeo moj komentar. Odnosilo se da je taj Lalić igrao protiv ko zna kakvih protivnika tih 110 partija. A, Karlsen ih igra protiv Karuane, MVL, Ding Lirena, Aroniana, Karjakina, Ananda, Nepomniačija (mislim da ga Karlsen nikad nije pobedio u klasiku) koji su svi jaki velemajstori kao crna zemlja. Prosto, po jačini ne mogu biti u istom nivou Karlsenov i Lalićev niz, kao ni pomenutog Sovjeta.

D'Angelo Russell

pre 4 godine

@branko

Agadmator najjači Youtuber Balkana sigurno a za mene lično i puno šire. Mislim da on puno donosi u zadnje vrijeme popularnost šahu. A na temu ko je najbolji šahista iako sam fan Ivanchuka i Tala Carlsen je sa 13 godina igrao neriješeno sa Kasparovim i meni to sve govori. Pozdrav svim ljubiteljima šaha.

CarloNS

pre 4 godine

Sledeći svetski prvak biće sada šesnaestogodišnji Iranac (prebegao u Francusku) Alireza Firouzja. Ko ne veruje, neka malo pogleda partije...

Stanimir Branimir

pre 4 godine

Prvih 10 poteza ali i vise od 10,igraju i deca u 5 razredu osnovne po automatizmu napamet,kao i majstori šaha,skoro bez razmisljanja,protiv toga je bio Fišer
(da, 15. januar 2020 20:36)

Zato sada imamo i Fisher Random Chess, koji ima 960 različitih mogućih startnih postavki figura. Ove godine je održano prvo svetsko prvenstvo. Vesli So je šampion, pomebio je Karlsena u finalu prilično ubedljivo.

Jr

pre 4 godine

Pravo je zadovoljstvo za sve istinske ljubitelje šaha da gledaju Karlsenove i partije drugih velikih igrača današnjice. Današnji igrači su mnogo jači od nekadašnjih, rekao bih ne zbog sposobnosti nego jednostavno zbog napretka znanja i korišćenja modernih tehnologija. Ko se ikada sa drugarom šahistom preganjao oko šahovske knjige: "Daj je meni do utorka pa posle ti", zna šta pričam. :) Sada su nebrojene mogućnosti učenja na dva klika mišem. Elem, rekao bih da se i danas propušta velika šansa za naučno istraživanje veze između IQ i šaha. Neki podaci na internetu javljaju zapanjujuće nivoe IQ od 150 - 190, ali ne nađoh još precizne podatke. Međutim, to je samo glavno oružje za velike uspehe u šahu. Pakleni rad (šah ne samo da je sport, nego ko je ikada igrao turnirsku partiju zna kakvo je to naprezanje i isrcpljenost posle), emotivna stabilnost, pažnja, podrška okoline, finansije - da vam ne pričam... Rekao bih da je šah nedovoljno istražen čak i u otvaranjima. To se može videti i u partijama velikih igrača. Jedno je istinska istraženost nekog otvaranja a drugo navika šahista da igraju na određeni način, sklonost ka oštrijim ili mirnijim pozicijama ili čak moda :). Da ne pominjem "kuvanje". Ko igra na internetu, može primetiti da čak ni inter-majstori veoma često ne igraju šah od prvog poteza već vuku poteze delom po znanju otvaranja a delom po navici. Ne priznajem ništa ispod velemajstora. :)

brm

pre 4 godine

Inace gledao sam uzivo preko interneta kada su igrali Karlsen i Karjakin za titulu najboljeg na svetu bukvalno sam platio da gledam i mogu samo da kazem da je Karjakin super odigrao i da je majstor sto se ticne defanzivnih pozicija ali posle mnogo neresenih meceva su resili da prestanu da igraju po starim pravilima i presli su na blitz sah i tu je Karslen ipak bolji bio.

Moj licni opis igre je da je vreme romantisanja proslo sa pojavom racunara i sada se sve svodi na automatiku a manje na lucidnost i improvizaciju, Karlsen bukvalno samo ima racunar i pamcenje ali nema ono sto su velikani pre njega imali, ipak se mora dati postovanje i reci da nije slucajno najbolji svih vremena.
(eX, 15. januar 2020 20:50)

1. Pomešao si Karlsenov meč za titulu šampiona sa Karjakinom i Karuanom. Karjakin je u jednom momentu imao i šansu za pobedu, ali ga je Karlsen slomio. Sa Karuanom je imao 12 remija i prešli su na rapid (ne blic) i onda ga Karlsen pomeo.

2. Konstatacija da je Karslen kao računar i da ima samo pamćenje je potpuno pogrešna. Da je to tačno, onda ne bi bio svetski šampion i u blic i rapid šahu, gde nemaš vremena za kalkulacije. Čovek je mašina u smislu da će, što se kaže, "da iscedi vodu iz kamena" i traži situaciju da slomi protivnika i mentalno i fizički. On je jedini igrač u istoriji šaha koji je u isto vreme bio svetski šampion u klasičnom, rapid i blic šahu. Dakle, koji god formah šaha da mu daš, on dominira. Toga nikad nije bilo.

Zoran

pre 4 godine

Za one koji komentarišu ovde u stilu "nije to više to otkad su programi jači od svetskog prvaka": pogledajte na yt snimke sa svetskog prvenstva u blicu koje je održano pred Novu godinu u Moskvi. Izuzetna je snaga kojom danas igraju vrhunski igrači na samo 3 minuta + 2 sekunde dodatka posle svakog poteza; s druge strane, naravno da to ne izgleda onako lepo kao nekad - tehnika odbrane je strahovito napredovala.

Rokatanski

pre 4 godine

Rekord od 111 partija bez poraza??? Mi stariji, koji smo aktivno igrali šah, dobro znamo da je Fišer imao 20 uzastopnih pobeda protiv velemajstora, što je istorijski rekord. Takođe, da su najveći igrači u istoriji mogli da se mere samo po procentu pobeda na turnirima i mečevima. Aljehin, Fišer i Keres su imali najveći broj pobeda, izraženo u procentima i to može biti jedino merilo, a ne nekih besmislenih remija. Svaka čast Karlsenu, ali pobediti u meču za titulu bez ijedne pobede, sa svim remijima protiv Karuane ili sa samo jednom obostranom pobedom protiv Karjakina i onda u nekim brzopoteznim partijama osvojiti titulu je poniženje za svakog istinskog ljubitelja šaha. Ne zaboravite nikada: Fišer-Tajmanov 6:0 u Vankuveru, bez ijednog remija, Fišer-Larsen 6:0 u Denveru, bez ijednog remija, Fišer-Petrosjan 6 1/2 : 2 1/2 sa četiri uzastopne pobede protiv "granitnog" Petrosjana. Šah je izuzetno ozbiljna igra, mnogo može da pomogne čoveku. Fišer je jednom prilikom rekao, da u je u šahu kao i u životu najvažnije da vam pozicija bude jasna. Da je Karlsen igrao po nekadašnjim pravilima, verovatno bi neki sudija Gligorić prekinuo meč posle 100-te partije zbog totalne iscrpljenosti oba igrača (šahisti znaju na šta mislim) a da se ne bi makli od jedne ili dve pobede u meču u kome je trebalo postići 6 pobeda, a da ne pominjem Fišera i njegova predaja titule zbog uslova igre na 10 pobeda bez računanja remija i da pri rezultatu 9:9 šampion zadržava titulu. Pozdrav!

branko

pre 4 godine

Neki pričaju kako je šah bio nekad popularan, a danas nije. Šah prati danas mnogo ljudi. Samo što i danas ima mnogo više izbora za gledanje neko nekada, pa je ljudima podeljena pažnja na više strana. Idite u Norvešku, tamo nacionalna televizija prikazuje turnire direktno. Prošle godine sam išao u Zagreb, jer je bio turnir gde je bilo, čini mi, svih top 8 igrača. To što sam ih video uživo, za mene je bila veća sreća nego što bi se neki moji drugari obradovali da vide Mesija.Za mene su šahisti zvezde, ne marim što nije globalno popularan kao nekad. Ja ne pratim ono što većina prati, već ono što volim.

Inače, jedan dečko iz Hrvatske ima najveći YouTube šahovski kanal na svetu. Ima više subscribera nego i sam Carlsen lično. :) Ima 550k subscribera, svaki dan izbacuje 2 videa i svaki prebacuje 100 hiljada pregleda. Što se mene tiče, šah je prilično popularan.

Mj23

pre 4 godine

Bodovanje se nije promjenilo, ali prije igrači nisu imali novca da putuju po svijetu, odnosno po turnirima.

Jedan od najvećih napadača u povjesti, Rašid Nežmedinov, se praktički nije maknuo iz Rusije, a školovao je Talja, koji je jedan od najvećih.

Talj je čak rekao da mu je najsretniji dan u zivotu, poraz od Nezmedinova. Riječ je o genijalnoj partiji.

Protiv Fisera je uglavnom bio ruski konzorcij, sacinjen od velikana, Smislova, Spasskog, Botvnika, Taimanova, itd. Prije se partija prekidala nakon 40 poteza, pa bi se sutra nastavljala. Rusi bi cijelu noc analizirali partiju i onda bi je Fiser i protivnik nastavili. Fiser se tome protivio i trazio je da se partija isti dan zavrsi.

Inače, njegov legendarni niz sacinjen od pobjeda, bez ijednog remija i poraza je legendarna i nikad ga nitko nece srusiti.

A turnir kandidata gdje je unistio strasne igrače Larsena 6;0, Taimanova 6:0, i Petrosiana 6;2. Tu je prekinut Bobbijev legendarni niz pobjeda.

Ficher je tad naucio jugoslavenski, ruski i spanjolski jezik, jer ga ke zanimala njihova sahovska literatura.

Genije, koji je uvijek igrao na pobjedu, koji je improvizirao, u vrijeme gdje nije bilo alpha zero programa gdje mozes vidjeti gdje ai pogrijesio u partiji.

Inace Taimanov je deset godina nakon poraza od Fischera anlizirajuci shvatio gdje je pogrijesio i napisao o tome knjigu.

Rusi su ga se odrekli i ismijali ga jer je izgubio 6;0 od Amerikanca.

mix

pre 4 godine

Nemaju pojma ljudi o sahu,a komentarisu.Pogledajte samo koliko kombinacija ima prvih 10 poteza,pa ce vam biti jasno kakav je majstor Magnus.Izracunali su da je to 169,518,829,100,544,000,000,000,000,000.
Mozda je sad malo jasnije.

eX

pre 4 godine

Pre ere racunara je Jugoslavija imala veliki broj velemajstor. Sta vise neki nikada nisu hteli da postanu velemajstori jer im se nije isplatilo pa su vise voleli da idu po nizim turnirima i tako su bolje novacano prosli.
Moj omiljeni igrac je upravo osoba sa kojom cuveni Bobi Fisher nije smeo da stane na crtu, Karpov.

Inace gledao sam uzivo preko interneta kada su igrali Karlsen i Karjakin za titulu najboljeg na svetu bukvalno sam platio da gledam i mogu samo da kazem da je Karjakin super odigrao i da je majstor sto se ticne defanzivnih pozicija ali posle mnogo neresenih meceva su resili da prestanu da igraju po starim pravilima i presli su na blitz sah i tu je Karslen ipak bolji bio.

Moj licni opis igre je da je vreme romantisanja proslo sa pojavom racunara i sada se sve svodi na automatiku a manje na lucidnost i improvizaciju, Karlsen bukvalno samo ima racunar i pamcenje ali nema ono sto su velikani pre njega imali, ipak se mora dati postovanje i reci da nije slucajno najbolji svih vremena.

da

pre 4 godine

nimzo indian defense, 15. januar 2020 19:39)
Pišeš ,,kakve gluposti,, zbog takvog odgovora inteligencije ne bi imao nekih većih šansi u šahu

da

pre 4 godine

Od svih ovih što pišu da je ovaj dečko najbolji ikad u šahu neka kažu koji su im najveći profesionalni dometi u šahu,čisto da se zna koliko poznaju materiju

ne trolam ,zanima me

pre 4 godine

Evo ja nisam toliki ekspert u sahu a zeleo bih da mi neko objasni po kvaliteti koliko je Karlsen bolji ili losiji od Fisera, Capablance, Karpova,Ananda ili Kasparova

Saša

pre 4 godine

odigram ponekad koju partiju. prosečan sam, bio bih i bolji da me ne mrzi da sedim toliko. veoma poštujem šah kao igru ali to je sve samo ne sport. sport nikako. kao ni ( iako nisu za poredje je) bilijar i sl. To je za mene u neku ruku viteška igra...ali ostaje igra.

da

pre 4 godine

Prvih 10 poteza ali i vise od 10,igraju i deca u 5 razredu osnovne po automatizmu napamet,kao i majstori šaha,skoro bez razmisljanja,protiv toga je bio Fišer

spiro

pre 4 godine

svi ovi koji pisu da je sah nekad bio bolji i igraci bolji,da su to dva racunara u ljudskom tijelu pisu samo da nesto napisu...sah se mjeri egzaktno, bodovanjem,svaki igrac ima svoj rejting izrazen brojem koji odrazava njegovu "snagu" u tom trenutku.bivsi igrac nisu imali tu snagu kao danasnji iako sistem nikad nije mjenjan..tako da to ne stoji..isto tako koliko god su velemajstori dobri u kalkulaciji uobicajeno je da vec nakon 10-15 poteza pozicija na ploci ne postoji u nijednoj databazi,izlazi se iz teorije tj.radi se o potpuno novoj poziciji gdje borba tek pocinje ..nakon vec dva poteza postoji 197742 razicitih mogucih partija tako da broj kombinacija nakon 10 ili 20 poteza postaje ljudskom umu nezamisliv i nemoguc za neku "racunarnu" kalkulaciju...naprosto su igraci bolji nego prije jer
znanje i sposobnost napreduje u sahu kao sto je to slucaj i u drugim sportovima,znanosti,tehnologiji i sl.

Markos

pre 4 godine

Gliga
Zato sto je to tad bilo vise ispraceno u novinama i televiziji.Sad je opalo interesovanje a zapravo su sad jaci takmicari,sto statistika i pokazuje.Isto kao i boks i brdo stvari sto je nekad bilo popularno a sad ne toliko.Jednostavno marketing cini cuda.Oni ti odredjuju sta ces da gledas i sta ce da te interesuje.Ista stvar je i sa filmom i muzikom

Markos

pre 4 godine

da
Sudeci po tvom komentaru,mislis da nije najbolji.E onda na osnovu cega to mislis.Postavi sebi isto pitanje kao ovde u komentaru sto si

brm

pre 4 godine

Treba dodati još da je u tom nizu prosečan rejting njegovih protivnika bio oko 2737. Dok je prosečan rejting protivnika prethodnog rekordera bio 2442, što je nemerljivo. Sve preko 2700 su izuzetno jaki velemajstori, gde samo jedan malo manje dobar potez odluči partiju, dok su oko 2400 95% internacionalni majstori. Karlsen bi protiv internacionalnih majstora od 100 partija imao 99 pobeda i možda jedan remi.

da

pre 4 godine

Nije merodavno u eri kompijutera,ko razume šah zna zašto,...
Nije prihvaćen predlog Fišera da nema više klasičnih otvaranja već random...

nimzo indian defense

pre 4 godine

Nije merodavno u eri kompijutera,ko razume šah zna zašto,...
Nije prihvaćen predlog Fišera da nema više klasičnih otvaranja već random...
@da, 15. januar 2020 19:08
kakve gluposti necu procitati ovde pa cak i na ovakvoj vesti. kompjuterski programi bazirani na sahovskim analizama razlicitih aspekata igre su doveli upravo do razvoja sahovske igre, tako da se mirne duse moze reci da je carlsen najbolji ikad. stoji pitanje da li bi calsen bio bolji od talja,kasparova ili fisera da su rodjeni 1990. ali posto je on rodjen 1990 on je za sada pokazao najvise upravo razvojem softvera.a gluposti tipa random otvaranja se ne komentarisu.

Sah mat

pre 4 godine

Sah je postao igra dva racunara u ljdskom telu. Svaki potez je programiran tako da igrao protiv coveka ili racunara sve jedno je.
Zato se od 10 partija 9 zavrse remijem.

7777

pre 4 godine

@ferdinand


Nije bas tako. Lalic je po broju odigrnih partija medju 5 igraca u svetu u sahovskoj bazi(chess base). A inace covek je u karijeri odigrao preko 700 turnira po celom svetu.

Gliga

pre 4 godine

Kakav je to nekada sport bio... Fišer, Karpov, Kasparov, Spaski su bili "celebrities", poznate ličnosti koje su prevazilazile svet šaha. Sećam se super-turnira Investbanke u Sava Centru, događaj svetskih razmera, od naših Ljubojević, Gligorić, Predrag Nikolić... Za ove sada znaju samo šahisti...

Gliga

pre 4 godine

Kakav je to nekada sport bio... Fišer, Karpov, Kasparov, Spaski su bili "celebrities", poznate ličnosti koje su prevazilazile svet šaha. Sećam se super-turnira Investbanke u Sava Centru, događaj svetskih razmera, od naših Ljubojević, Gligorić, Predrag Nikolić... Za ove sada znaju samo šahisti...

croata

pre 4 godine

Evo ja nisam toliki ekspert u sahu a zeleo bih da mi neko objasni po kvaliteti koliko je Karlsen bolji ili losiji od Fisera, Capablance, Karpova,Ananda ili Kasparova
(ne trolam ,zanima me, 15. januar 2020 20:44)

Pokusat cu odgovoriti iako je tesko jer carlsen igra u eri racunala, a to je nemjerljiva pomoc i jedna sasvim druga razina saha. Pomocu racunala danas se zna da je npr capablanca u nekim spektakularnim pobjedama ustvari bio izgubljen ali protivnici su ga se toliko plasili da su cak znali predati partiju u dobitnickoj poziciji. Taljev zastitni znak je bio rana zrtva lake figure bez ikakve kompenzacije samo radi brzog stvaranja potpuno nejasne (citaj izgubljene) inicijative kojom je izludjivao i lomio protivnike(uz danasnju racunalnu analizu u takvom romanticarskom sahu skrsio bi ga prosjecni velemajstor) itd.. Veliko je pitanje kako bi se snasli u danasnjem suhoparnom i vec sada se moze reci potpuno istrazenom sahu cak do dalekih sredisnjica. Spektakl ne bi ponudili jer samo jednim iole nejasnim potezom bi bili grubo kaznjeni(opet uz pomoc racunalne analize). Vrhunski sah je danas postao dosadan jer ljudska sahovska intuicija i trenutna genijalnost u usporedbi s racunalom jednostavno ne prolazi. Iz tog razloga put u neistrazenu sredisnjicu uz neki nikad vidjen potez je tesko odigrati. Vecinom se sve bazira na pokusaju iskoristavanja zanemarive prednosti bez rizika gdje carlsen je najbolji, ali nista specijalno spram ostalih 20tak najboljih. Tek u rapidu i blicu izlazi carlsenova genijalnost na vidjelo jer u brzim partijama racunalo puno manje moze pomoci, tim i dolazi do vise pogresaka. Tu je carlsen kralj i tek tu mozemo vidjeti spektakularne partije. Zato ako trazimo usporedbe carlsena i bivsih sahovskih velikana ta usporedba bi se trebala bazirati na sahu bez pomoci racunala, a tu je blic najblizi. Mislim da bi po sahovskoj genijalnosti tu broj jedan bio fiser, drugi kasparov, treci morphy, a carlsen iza njih. U duzim partijama da npr izvucemo fisera u svojim najboljim danima ali da ne zna za racunalo i da igra protiv carlsena na zalost ispao bi smijesan, carlsen bi ga prebio. Umjetna inteligencija sahovskih racunala je danas apsolutno nedohvatljiva shvacanju ljudskog uma, a kako ce tek biti u buducnosti strah me i pomisliti. Vrlo lako moze doci do stvarnog terminatora. Primjer, sahovske partije izmedju dva najjaca racunala na svijetu(s tim da je jedan od njih sa sahom prvi put bio upoznat tek 24h prije) su bile zastrasujuce. Pojedini bitni i otprve suludi potezi su se pokusavali analizirati i ljudski um ni uz pomoc tih istih racunala ne moze dokuciti ni promil strategije i kapaciteta, prezaostali smo. Iz tog razloga se i prebacuju na random, a u buducnosti ce i preuzeti primat u sahovskom svijetu jer jos jedino on pokusava nadomjestiti divotu igranja saha koja je upotrebom racunala na zalost nepovratno izgubljena.
Malo sam se zalaufao u pisanju, ne zamjerite. Pozdrav svim sahovskim zaljubljenicima.

spiro

pre 4 godine

svi ovi koji pisu da je sah nekad bio bolji i igraci bolji,da su to dva racunara u ljudskom tijelu pisu samo da nesto napisu...sah se mjeri egzaktno, bodovanjem,svaki igrac ima svoj rejting izrazen brojem koji odrazava njegovu "snagu" u tom trenutku.bivsi igrac nisu imali tu snagu kao danasnji iako sistem nikad nije mjenjan..tako da to ne stoji..isto tako koliko god su velemajstori dobri u kalkulaciji uobicajeno je da vec nakon 10-15 poteza pozicija na ploci ne postoji u nijednoj databazi,izlazi se iz teorije tj.radi se o potpuno novoj poziciji gdje borba tek pocinje ..nakon vec dva poteza postoji 197742 razicitih mogucih partija tako da broj kombinacija nakon 10 ili 20 poteza postaje ljudskom umu nezamisliv i nemoguc za neku "racunarnu" kalkulaciju...naprosto su igraci bolji nego prije jer
znanje i sposobnost napreduje u sahu kao sto je to slucaj i u drugim sportovima,znanosti,tehnologiji i sl.

Sah mat

pre 4 godine

Sah je postao igra dva racunara u ljdskom telu. Svaki potez je programiran tako da igrao protiv coveka ili racunara sve jedno je.
Zato se od 10 partija 9 zavrse remijem.

da

pre 4 godine

Nije merodavno u eri kompijutera,ko razume šah zna zašto,...
Nije prihvaćen predlog Fišera da nema više klasičnih otvaranja već random...

7777

pre 4 godine

@ferdinand


Nije bas tako. Lalic je po broju odigrnih partija medju 5 igraca u svetu u sahovskoj bazi(chess base). A inace covek je u karijeri odigrao preko 700 turnira po celom svetu.

brm

pre 4 godine

Treba dodati još da je u tom nizu prosečan rejting njegovih protivnika bio oko 2737. Dok je prosečan rejting protivnika prethodnog rekordera bio 2442, što je nemerljivo. Sve preko 2700 su izuzetno jaki velemajstori, gde samo jedan malo manje dobar potez odluči partiju, dok su oko 2400 95% internacionalni majstori. Karlsen bi protiv internacionalnih majstora od 100 partija imao 99 pobeda i možda jedan remi.

nimzo indian defense

pre 4 godine

Nije merodavno u eri kompijutera,ko razume šah zna zašto,...
Nije prihvaćen predlog Fišera da nema više klasičnih otvaranja već random...
@da, 15. januar 2020 19:08
kakve gluposti necu procitati ovde pa cak i na ovakvoj vesti. kompjuterski programi bazirani na sahovskim analizama razlicitih aspekata igre su doveli upravo do razvoja sahovske igre, tako da se mirne duse moze reci da je carlsen najbolji ikad. stoji pitanje da li bi calsen bio bolji od talja,kasparova ili fisera da su rodjeni 1990. ali posto je on rodjen 1990 on je za sada pokazao najvise upravo razvojem softvera.a gluposti tipa random otvaranja se ne komentarisu.

branko

pre 4 godine

Neki pričaju kako je šah bio nekad popularan, a danas nije. Šah prati danas mnogo ljudi. Samo što i danas ima mnogo više izbora za gledanje neko nekada, pa je ljudima podeljena pažnja na više strana. Idite u Norvešku, tamo nacionalna televizija prikazuje turnire direktno. Prošle godine sam išao u Zagreb, jer je bio turnir gde je bilo, čini mi, svih top 8 igrača. To što sam ih video uživo, za mene je bila veća sreća nego što bi se neki moji drugari obradovali da vide Mesija.Za mene su šahisti zvezde, ne marim što nije globalno popularan kao nekad. Ja ne pratim ono što većina prati, već ono što volim.

Inače, jedan dečko iz Hrvatske ima najveći YouTube šahovski kanal na svetu. Ima više subscribera nego i sam Carlsen lično. :) Ima 550k subscribera, svaki dan izbacuje 2 videa i svaki prebacuje 100 hiljada pregleda. Što se mene tiče, šah je prilično popularan.

Markos

pre 4 godine

Gliga
Zato sto je to tad bilo vise ispraceno u novinama i televiziji.Sad je opalo interesovanje a zapravo su sad jaci takmicari,sto statistika i pokazuje.Isto kao i boks i brdo stvari sto je nekad bilo popularno a sad ne toliko.Jednostavno marketing cini cuda.Oni ti odredjuju sta ces da gledas i sta ce da te interesuje.Ista stvar je i sa filmom i muzikom

brm

pre 4 godine

Inace gledao sam uzivo preko interneta kada su igrali Karlsen i Karjakin za titulu najboljeg na svetu bukvalno sam platio da gledam i mogu samo da kazem da je Karjakin super odigrao i da je majstor sto se ticne defanzivnih pozicija ali posle mnogo neresenih meceva su resili da prestanu da igraju po starim pravilima i presli su na blitz sah i tu je Karslen ipak bolji bio.

Moj licni opis igre je da je vreme romantisanja proslo sa pojavom racunara i sada se sve svodi na automatiku a manje na lucidnost i improvizaciju, Karlsen bukvalno samo ima racunar i pamcenje ali nema ono sto su velikani pre njega imali, ipak se mora dati postovanje i reci da nije slucajno najbolji svih vremena.
(eX, 15. januar 2020 20:50)

1. Pomešao si Karlsenov meč za titulu šampiona sa Karjakinom i Karuanom. Karjakin je u jednom momentu imao i šansu za pobedu, ali ga je Karlsen slomio. Sa Karuanom je imao 12 remija i prešli su na rapid (ne blic) i onda ga Karlsen pomeo.

2. Konstatacija da je Karslen kao računar i da ima samo pamćenje je potpuno pogrešna. Da je to tačno, onda ne bi bio svetski šampion i u blic i rapid šahu, gde nemaš vremena za kalkulacije. Čovek je mašina u smislu da će, što se kaže, "da iscedi vodu iz kamena" i traži situaciju da slomi protivnika i mentalno i fizički. On je jedini igrač u istoriji šaha koji je u isto vreme bio svetski šampion u klasičnom, rapid i blic šahu. Dakle, koji god formah šaha da mu daš, on dominira. Toga nikad nije bilo.

Saša

pre 4 godine

odigram ponekad koju partiju. prosečan sam, bio bih i bolji da me ne mrzi da sedim toliko. veoma poštujem šah kao igru ali to je sve samo ne sport. sport nikako. kao ni ( iako nisu za poredje je) bilijar i sl. To je za mene u neku ruku viteška igra...ali ostaje igra.

eX

pre 4 godine

Pre ere racunara je Jugoslavija imala veliki broj velemajstor. Sta vise neki nikada nisu hteli da postanu velemajstori jer im se nije isplatilo pa su vise voleli da idu po nizim turnirima i tako su bolje novacano prosli.
Moj omiljeni igrac je upravo osoba sa kojom cuveni Bobi Fisher nije smeo da stane na crtu, Karpov.

Inace gledao sam uzivo preko interneta kada su igrali Karlsen i Karjakin za titulu najboljeg na svetu bukvalno sam platio da gledam i mogu samo da kazem da je Karjakin super odigrao i da je majstor sto se ticne defanzivnih pozicija ali posle mnogo neresenih meceva su resili da prestanu da igraju po starim pravilima i presli su na blitz sah i tu je Karslen ipak bolji bio.

Moj licni opis igre je da je vreme romantisanja proslo sa pojavom racunara i sada se sve svodi na automatiku a manje na lucidnost i improvizaciju, Karlsen bukvalno samo ima racunar i pamcenje ali nema ono sto su velikani pre njega imali, ipak se mora dati postovanje i reci da nije slucajno najbolji svih vremena.

mix

pre 4 godine

Nemaju pojma ljudi o sahu,a komentarisu.Pogledajte samo koliko kombinacija ima prvih 10 poteza,pa ce vam biti jasno kakav je majstor Magnus.Izracunali su da je to 169,518,829,100,544,000,000,000,000,000.
Mozda je sad malo jasnije.

dniga

pre 4 godine

odigram ponekad koju partiju. prosečan sam, bio bih i bolji da me ne mrzi da sedim toliko. veoma poštujem šah kao igru ali to je sve samo ne sport. sport nikako. kao ni ( iako nisu za poredje je) bilijar i sl. To je za mene u neku ruku viteška igra...ali ostaje igra.
(Saša, 15. januar 2020 20:27)

Sjedecki je karpov u samo jednoj partiji za naslov prvaka svijeta izgubio 6 kg. Sah se usporedjuje s boksom s pravom a ti sad misli da li je samo igra

Mj23

pre 4 godine

Bodovanje se nije promjenilo, ali prije igrači nisu imali novca da putuju po svijetu, odnosno po turnirima.

Jedan od najvećih napadača u povjesti, Rašid Nežmedinov, se praktički nije maknuo iz Rusije, a školovao je Talja, koji je jedan od najvećih.

Talj je čak rekao da mu je najsretniji dan u zivotu, poraz od Nezmedinova. Riječ je o genijalnoj partiji.

Protiv Fisera je uglavnom bio ruski konzorcij, sacinjen od velikana, Smislova, Spasskog, Botvnika, Taimanova, itd. Prije se partija prekidala nakon 40 poteza, pa bi se sutra nastavljala. Rusi bi cijelu noc analizirali partiju i onda bi je Fiser i protivnik nastavili. Fiser se tome protivio i trazio je da se partija isti dan zavrsi.

Inače, njegov legendarni niz sacinjen od pobjeda, bez ijednog remija i poraza je legendarna i nikad ga nitko nece srusiti.

A turnir kandidata gdje je unistio strasne igrače Larsena 6;0, Taimanova 6:0, i Petrosiana 6;2. Tu je prekinut Bobbijev legendarni niz pobjeda.

Ficher je tad naucio jugoslavenski, ruski i spanjolski jezik, jer ga ke zanimala njihova sahovska literatura.

Genije, koji je uvijek igrao na pobjedu, koji je improvizirao, u vrijeme gdje nije bilo alpha zero programa gdje mozes vidjeti gdje ai pogrijesio u partiji.

Inace Taimanov je deset godina nakon poraza od Fischera anlizirajuci shvatio gdje je pogrijesio i napisao o tome knjigu.

Rusi su ga se odrekli i ismijali ga jer je izgubio 6;0 od Amerikanca.

Jr

pre 4 godine

Pravo je zadovoljstvo za sve istinske ljubitelje šaha da gledaju Karlsenove i partije drugih velikih igrača današnjice. Današnji igrači su mnogo jači od nekadašnjih, rekao bih ne zbog sposobnosti nego jednostavno zbog napretka znanja i korišćenja modernih tehnologija. Ko se ikada sa drugarom šahistom preganjao oko šahovske knjige: "Daj je meni do utorka pa posle ti", zna šta pričam. :) Sada su nebrojene mogućnosti učenja na dva klika mišem. Elem, rekao bih da se i danas propušta velika šansa za naučno istraživanje veze između IQ i šaha. Neki podaci na internetu javljaju zapanjujuće nivoe IQ od 150 - 190, ali ne nađoh još precizne podatke. Međutim, to je samo glavno oružje za velike uspehe u šahu. Pakleni rad (šah ne samo da je sport, nego ko je ikada igrao turnirsku partiju zna kakvo je to naprezanje i isrcpljenost posle), emotivna stabilnost, pažnja, podrška okoline, finansije - da vam ne pričam... Rekao bih da je šah nedovoljno istražen čak i u otvaranjima. To se može videti i u partijama velikih igrača. Jedno je istinska istraženost nekog otvaranja a drugo navika šahista da igraju na određeni način, sklonost ka oštrijim ili mirnijim pozicijama ili čak moda :). Da ne pominjem "kuvanje". Ko igra na internetu, može primetiti da čak ni inter-majstori veoma često ne igraju šah od prvog poteza već vuku poteze delom po znanju otvaranja a delom po navici. Ne priznajem ništa ispod velemajstora. :)

Lm

pre 4 godine

Karlsen jeste jedan od najboljih u istoriji ali po meni najbolji je Rus Žibanjev. On je posle ww2 jos u osnovnoj školi pobedjivao majstore ( a znamo da je SSSR bio neprikosnoven u šahu) Sovjetski Vele majstori su govorili da je najveći talenat ikada. Na zalost kasnije je podlegao upali pluća i svet nikada nije dočekao da vidi u šta bi to dete stasalo. Jednom je u vozu sa 4 godine odigrao remi sa Kolbicem koji je učitelj Talja.

ne trolam ,zanima me

pre 4 godine

Evo ja nisam toliki ekspert u sahu a zeleo bih da mi neko objasni po kvaliteti koliko je Karlsen bolji ili losiji od Fisera, Capablance, Karpova,Ananda ili Kasparova

Zoran

pre 4 godine

Za one koji komentarišu ovde u stilu "nije to više to otkad su programi jači od svetskog prvaka": pogledajte na yt snimke sa svetskog prvenstva u blicu koje je održano pred Novu godinu u Moskvi. Izuzetna je snaga kojom danas igraju vrhunski igrači na samo 3 minuta + 2 sekunde dodatka posle svakog poteza; s druge strane, naravno da to ne izgleda onako lepo kao nekad - tehnika odbrane je strahovito napredovala.

Dule

pre 4 godine

uporedjivati sadašnje šahiste, kojima je dostupan čarobni internet, dostupni personalni kompjuteri koji počinju da liče na superkompjutere i bezbroj šahovskih programa, sa nekadašnjim šahistima koji to sve nisu imali je apsurdno...toliko

Fišer je jedan od tih nekadašnjih i verovatno najbolji ikada...

ferdinand

pre 4 godine

@ferdinand


Nije bas tako. Lalic je po broju odigrnih partija medju 5 igraca u svetu u sahovskoj bazi(chess base). A inace covek je u karijeri odigrao preko 700 turnira po celom svetu.
(7777, 15. januar 2020 19:20)

Nisi razumeo moj komentar. Odnosilo se da je taj Lalić igrao protiv ko zna kakvih protivnika tih 110 partija. A, Karlsen ih igra protiv Karuane, MVL, Ding Lirena, Aroniana, Karjakina, Ananda, Nepomniačija (mislim da ga Karlsen nikad nije pobedio u klasiku) koji su svi jaki velemajstori kao crna zemlja. Prosto, po jačini ne mogu biti u istom nivou Karlsenov i Lalićev niz, kao ni pomenutog Sovjeta.

da

pre 4 godine

Prvih 10 poteza ali i vise od 10,igraju i deca u 5 razredu osnovne po automatizmu napamet,kao i majstori šaha,skoro bez razmisljanja,protiv toga je bio Fišer

Rokatanski

pre 4 godine

Rekord od 111 partija bez poraza??? Mi stariji, koji smo aktivno igrali šah, dobro znamo da je Fišer imao 20 uzastopnih pobeda protiv velemajstora, što je istorijski rekord. Takođe, da su najveći igrači u istoriji mogli da se mere samo po procentu pobeda na turnirima i mečevima. Aljehin, Fišer i Keres su imali najveći broj pobeda, izraženo u procentima i to može biti jedino merilo, a ne nekih besmislenih remija. Svaka čast Karlsenu, ali pobediti u meču za titulu bez ijedne pobede, sa svim remijima protiv Karuane ili sa samo jednom obostranom pobedom protiv Karjakina i onda u nekim brzopoteznim partijama osvojiti titulu je poniženje za svakog istinskog ljubitelja šaha. Ne zaboravite nikada: Fišer-Tajmanov 6:0 u Vankuveru, bez ijednog remija, Fišer-Larsen 6:0 u Denveru, bez ijednog remija, Fišer-Petrosjan 6 1/2 : 2 1/2 sa četiri uzastopne pobede protiv "granitnog" Petrosjana. Šah je izuzetno ozbiljna igra, mnogo može da pomogne čoveku. Fišer je jednom prilikom rekao, da u je u šahu kao i u životu najvažnije da vam pozicija bude jasna. Da je Karlsen igrao po nekadašnjim pravilima, verovatno bi neki sudija Gligorić prekinuo meč posle 100-te partije zbog totalne iscrpljenosti oba igrača (šahisti znaju na šta mislim) a da se ne bi makli od jedne ili dve pobede u meču u kome je trebalo postići 6 pobeda, a da ne pominjem Fišera i njegova predaja titule zbog uslova igre na 10 pobeda bez računanja remija i da pri rezultatu 9:9 šampion zadržava titulu. Pozdrav!

Majstor

pre 4 godine

Nekad kad su se igrali serije za prvaka sveta svako veče znalo se “Šahovski komentar” Gligorićev ili Matanovićev. Svako dete znalo je ko je izazivač a ko je svetski prvak. Sad sam ušao na vest i prvi put čujem za ovog lika što je svetski prvak.

Stanimir Branimir

pre 4 godine

Prvih 10 poteza ali i vise od 10,igraju i deca u 5 razredu osnovne po automatizmu napamet,kao i majstori šaha,skoro bez razmisljanja,protiv toga je bio Fišer
(da, 15. januar 2020 20:36)

Zato sada imamo i Fisher Random Chess, koji ima 960 različitih mogućih startnih postavki figura. Ove godine je održano prvo svetsko prvenstvo. Vesli So je šampion, pomebio je Karlsena u finalu prilično ubedljivo.

CarloNS

pre 4 godine

Sledeći svetski prvak biće sada šesnaestogodišnji Iranac (prebegao u Francusku) Alireza Firouzja. Ko ne veruje, neka malo pogleda partije...

Todo

pre 4 godine

Meni je za početak drago da vidim 55 komentara na vihesti o šahu.
Zato kao veliki zaljubljenik u ovu drevnu igru apelujen na novinare da proprate jače turnire.
Npr. trenutno se igra meč za prvaka u šahu za žene,ni jedan portal nije napisao ni jednu vijest o tome. Žalosno. Ali zato znam šta je Kija pojela za desert.

polusvet

pre 4 godine

Gledao sam pre koju godinu snimak na jutjubu velemajstor strimuje lajv i pojavi se protivnik bez slike, ikonice, avatara, kako hocete navodno iz Nigerije, pod tom zastavom je igrao, naravno da je Magnus igrao. I sad velemajstor sve se smeska zeza, posle 7 poteza mu nista vise nije bilo smesno.

eX

pre 4 godine

1. Pomešao si Karlsenov meč za titulu šampiona sa Karjakinom i Karuanom. Karjakin je u jednom momentu imao i šansu za pobedu, ali ga je Karlsen slomio. Sa Karuanom je imao 12 remija i prešli su na rapid (ne blic) i onda ga Karlsen pomeo.
(brm, 15. januar 2020 21:18)

Nisam nista pomesao, znam sta sam platio da gledam. Karjakin i Karlsen su igrali za titulu prvaka sveta 2016 i bilo je nereseno pa su odigrali blitz i tu je Karlsen pobedio, ako ne znam slobodno proveri na internetu o cemu pricam.

Siniša

pre 4 godine

Iskreno me čudi da ovdje i ne samo danas nego i prije nitko ne spominje hr VM Jankovića koji je daleko najbolji šahovski komentator na ovim prostorima.Bar u zadnjih 30g.Čovjek fenomenalno komentira

da

pre 4 godine

Od svih ovih što pišu da je ovaj dečko najbolji ikad u šahu neka kažu koji su im najveći profesionalni dometi u šahu,čisto da se zna koliko poznaju materiju

da

pre 4 godine

nimzo indian defense, 15. januar 2020 19:39)
Pišeš ,,kakve gluposti,, zbog takvog odgovora inteligencije ne bi imao nekih većih šansi u šahu

D'Angelo Russell

pre 4 godine

@branko

Agadmator najjači Youtuber Balkana sigurno a za mene lično i puno šire. Mislim da on puno donosi u zadnje vrijeme popularnost šahu. A na temu ko je najbolji šahista iako sam fan Ivanchuka i Tala Carlsen je sa 13 godina igrao neriješeno sa Kasparovim i meni to sve govori. Pozdrav svim ljubiteljima šaha.

Markos

pre 4 godine

da
Sudeci po tvom komentaru,mislis da nije najbolji.E onda na osnovu cega to mislis.Postavi sebi isto pitanje kao ovde u komentaru sto si

gadni

pre 4 godine

Treba dodati još da je u tom nizu prosečan rejting njegovih protivnika bio oko 2737. Dok je prosečan rejting protivnika prethodnog rekordera bio 2442, što je nemerljivo. Sve preko 2700 su izuzetno jaki velemajstori, gde samo jedan malo manje dobar potez odluči partiju, dok su oko 2400 95% internacionalni majstori. Karlsen bi protiv internacionalnih majstora od 100 partija imao 99 pobeda i možda jedan remi.
(brm, 15. januar 2020 19:52)

Carlsen jedino i igra turnire gdje je maks 20 najboljih. No zanimljivo, nakon dugo vremena nedavno je odigrao šaren turnir gdje nisu nastupali samo najbolji i najviše problema je imao upravo protiv slabijih. Ako se ne varam protiv nekog van top 50 je izvukao remi u puno lošijoj poziciji, a i još jednu je odigrao remi, takodjer protiv izrazito slabijeg protivnika. Čak su organizatori počeli dovoditi u pitanje elitne turnire gdje igra samo nekolicina najboljih jer se pokazalo da i slabiji igrači mogu biti kost u grlu.
Zato ne pije vodu da bi protiv slabijih pa i IM bio toliko dominantan.

hm

pre 4 godine

A, ovaj Hrvat i Sovjet, igrali 110 partija u svom selu bez poraza.
(ferdinand, 15. januar 2020 18:55)

A kako ti stojis u svome selu ? Verovatno te i deca pobedjuju...

Misa

pre 4 godine

Provalio sam ja, decko, sta si ti rekao i sta si hteo da kazes. Problem je u tome sto je to totalna besmislica, da ne kazem nesto gore, sto ne bi objavili.

unleash_undead

pre 4 godine

Ne slazem se sa tobom. Ima ovde dosta slicnih komentara ali tvoj je najduzi pa da odgovorim. Ako ti je dosadan moderan sah a ti lepo budi GM uz pomoc racunara. Stvarno ne razumem vas romanticare.magnus je br.1 ikad nije on kriv sto je rodjen u eri sahovskih softvera.

agad's mole

pre 4 godine

@branko

Capture, capture, then white can capture, and black captures on f3, and then C A P T U R E S, and you can safely capturecapture your capture before you capture on h7 and sac the capture xD

don tom

pre 4 godine

@da
Nije merodavno u eri kompijutera,ko razume šah zna zašto,...
Nije prihvaćen predlog Fišera da nema više klasičnih otvaranja već random...

Najbolje da se otvori pijunom koji je ispred topa ? Ili mozda konjem ispred tog pijuna ?

Sah mat

pre 4 godine

Sah je postao igra dva racunara u ljdskom telu. Svaki potez je programiran tako da igrao protiv coveka ili racunara sve jedno je.
Zato se od 10 partija 9 zavrse remijem.

Majstor

pre 4 godine

Nekad kad su se igrali serije za prvaka sveta svako veče znalo se “Šahovski komentar” Gligorićev ili Matanovićev. Svako dete znalo je ko je izazivač a ko je svetski prvak. Sad sam ušao na vest i prvi put čujem za ovog lika što je svetski prvak.

da

pre 4 godine

Nije merodavno u eri kompijutera,ko razume šah zna zašto,...
Nije prihvaćen predlog Fišera da nema više klasičnih otvaranja već random...

Gliga

pre 4 godine

Kakav je to nekada sport bio... Fišer, Karpov, Kasparov, Spaski su bili "celebrities", poznate ličnosti koje su prevazilazile svet šaha. Sećam se super-turnira Investbanke u Sava Centru, događaj svetskih razmera, od naših Ljubojević, Gligorić, Predrag Nikolić... Za ove sada znaju samo šahisti...

da

pre 4 godine

Od svih ovih što pišu da je ovaj dečko najbolji ikad u šahu neka kažu koji su im najveći profesionalni dometi u šahu,čisto da se zna koliko poznaju materiju

nimzo indian defense

pre 4 godine

Nije merodavno u eri kompijutera,ko razume šah zna zašto,...
Nije prihvaćen predlog Fišera da nema više klasičnih otvaranja već random...
@da, 15. januar 2020 19:08
kakve gluposti necu procitati ovde pa cak i na ovakvoj vesti. kompjuterski programi bazirani na sahovskim analizama razlicitih aspekata igre su doveli upravo do razvoja sahovske igre, tako da se mirne duse moze reci da je carlsen najbolji ikad. stoji pitanje da li bi calsen bio bolji od talja,kasparova ili fisera da su rodjeni 1990. ali posto je on rodjen 1990 on je za sada pokazao najvise upravo razvojem softvera.a gluposti tipa random otvaranja se ne komentarisu.

Saša

pre 4 godine

odigram ponekad koju partiju. prosečan sam, bio bih i bolji da me ne mrzi da sedim toliko. veoma poštujem šah kao igru ali to je sve samo ne sport. sport nikako. kao ni ( iako nisu za poredje je) bilijar i sl. To je za mene u neku ruku viteška igra...ali ostaje igra.

spiro

pre 4 godine

svi ovi koji pisu da je sah nekad bio bolji i igraci bolji,da su to dva racunara u ljudskom tijelu pisu samo da nesto napisu...sah se mjeri egzaktno, bodovanjem,svaki igrac ima svoj rejting izrazen brojem koji odrazava njegovu "snagu" u tom trenutku.bivsi igrac nisu imali tu snagu kao danasnji iako sistem nikad nije mjenjan..tako da to ne stoji..isto tako koliko god su velemajstori dobri u kalkulaciji uobicajeno je da vec nakon 10-15 poteza pozicija na ploci ne postoji u nijednoj databazi,izlazi se iz teorije tj.radi se o potpuno novoj poziciji gdje borba tek pocinje ..nakon vec dva poteza postoji 197742 razicitih mogucih partija tako da broj kombinacija nakon 10 ili 20 poteza postaje ljudskom umu nezamisliv i nemoguc za neku "racunarnu" kalkulaciju...naprosto su igraci bolji nego prije jer
znanje i sposobnost napreduje u sahu kao sto je to slucaj i u drugim sportovima,znanosti,tehnologiji i sl.

da

pre 4 godine

Prvih 10 poteza ali i vise od 10,igraju i deca u 5 razredu osnovne po automatizmu napamet,kao i majstori šaha,skoro bez razmisljanja,protiv toga je bio Fišer

eX

pre 4 godine

Pre ere racunara je Jugoslavija imala veliki broj velemajstor. Sta vise neki nikada nisu hteli da postanu velemajstori jer im se nije isplatilo pa su vise voleli da idu po nizim turnirima i tako su bolje novacano prosli.
Moj omiljeni igrac je upravo osoba sa kojom cuveni Bobi Fisher nije smeo da stane na crtu, Karpov.

Inace gledao sam uzivo preko interneta kada su igrali Karlsen i Karjakin za titulu najboljeg na svetu bukvalno sam platio da gledam i mogu samo da kazem da je Karjakin super odigrao i da je majstor sto se ticne defanzivnih pozicija ali posle mnogo neresenih meceva su resili da prestanu da igraju po starim pravilima i presli su na blitz sah i tu je Karslen ipak bolji bio.

Moj licni opis igre je da je vreme romantisanja proslo sa pojavom racunara i sada se sve svodi na automatiku a manje na lucidnost i improvizaciju, Karlsen bukvalno samo ima racunar i pamcenje ali nema ono sto su velikani pre njega imali, ipak se mora dati postovanje i reci da nije slucajno najbolji svih vremena.

croata

pre 4 godine

Evo ja nisam toliki ekspert u sahu a zeleo bih da mi neko objasni po kvaliteti koliko je Karlsen bolji ili losiji od Fisera, Capablance, Karpova,Ananda ili Kasparova
(ne trolam ,zanima me, 15. januar 2020 20:44)

Pokusat cu odgovoriti iako je tesko jer carlsen igra u eri racunala, a to je nemjerljiva pomoc i jedna sasvim druga razina saha. Pomocu racunala danas se zna da je npr capablanca u nekim spektakularnim pobjedama ustvari bio izgubljen ali protivnici su ga se toliko plasili da su cak znali predati partiju u dobitnickoj poziciji. Taljev zastitni znak je bio rana zrtva lake figure bez ikakve kompenzacije samo radi brzog stvaranja potpuno nejasne (citaj izgubljene) inicijative kojom je izludjivao i lomio protivnike(uz danasnju racunalnu analizu u takvom romanticarskom sahu skrsio bi ga prosjecni velemajstor) itd.. Veliko je pitanje kako bi se snasli u danasnjem suhoparnom i vec sada se moze reci potpuno istrazenom sahu cak do dalekih sredisnjica. Spektakl ne bi ponudili jer samo jednim iole nejasnim potezom bi bili grubo kaznjeni(opet uz pomoc racunalne analize). Vrhunski sah je danas postao dosadan jer ljudska sahovska intuicija i trenutna genijalnost u usporedbi s racunalom jednostavno ne prolazi. Iz tog razloga put u neistrazenu sredisnjicu uz neki nikad vidjen potez je tesko odigrati. Vecinom se sve bazira na pokusaju iskoristavanja zanemarive prednosti bez rizika gdje carlsen je najbolji, ali nista specijalno spram ostalih 20tak najboljih. Tek u rapidu i blicu izlazi carlsenova genijalnost na vidjelo jer u brzim partijama racunalo puno manje moze pomoci, tim i dolazi do vise pogresaka. Tu je carlsen kralj i tek tu mozemo vidjeti spektakularne partije. Zato ako trazimo usporedbe carlsena i bivsih sahovskih velikana ta usporedba bi se trebala bazirati na sahu bez pomoci racunala, a tu je blic najblizi. Mislim da bi po sahovskoj genijalnosti tu broj jedan bio fiser, drugi kasparov, treci morphy, a carlsen iza njih. U duzim partijama da npr izvucemo fisera u svojim najboljim danima ali da ne zna za racunalo i da igra protiv carlsena na zalost ispao bi smijesan, carlsen bi ga prebio. Umjetna inteligencija sahovskih racunala je danas apsolutno nedohvatljiva shvacanju ljudskog uma, a kako ce tek biti u buducnosti strah me i pomisliti. Vrlo lako moze doci do stvarnog terminatora. Primjer, sahovske partije izmedju dva najjaca racunala na svijetu(s tim da je jedan od njih sa sahom prvi put bio upoznat tek 24h prije) su bile zastrasujuce. Pojedini bitni i otprve suludi potezi su se pokusavali analizirati i ljudski um ni uz pomoc tih istih racunala ne moze dokuciti ni promil strategije i kapaciteta, prezaostali smo. Iz tog razloga se i prebacuju na random, a u buducnosti ce i preuzeti primat u sahovskom svijetu jer jos jedino on pokusava nadomjestiti divotu igranja saha koja je upotrebom racunala na zalost nepovratno izgubljena.
Malo sam se zalaufao u pisanju, ne zamjerite. Pozdrav svim sahovskim zaljubljenicima.

brm

pre 4 godine

Treba dodati još da je u tom nizu prosečan rejting njegovih protivnika bio oko 2737. Dok je prosečan rejting protivnika prethodnog rekordera bio 2442, što je nemerljivo. Sve preko 2700 su izuzetno jaki velemajstori, gde samo jedan malo manje dobar potez odluči partiju, dok su oko 2400 95% internacionalni majstori. Karlsen bi protiv internacionalnih majstora od 100 partija imao 99 pobeda i možda jedan remi.

mix

pre 4 godine

Nemaju pojma ljudi o sahu,a komentarisu.Pogledajte samo koliko kombinacija ima prvih 10 poteza,pa ce vam biti jasno kakav je majstor Magnus.Izracunali su da je to 169,518,829,100,544,000,000,000,000,000.
Mozda je sad malo jasnije.

Rokatanski

pre 4 godine

Rekord od 111 partija bez poraza??? Mi stariji, koji smo aktivno igrali šah, dobro znamo da je Fišer imao 20 uzastopnih pobeda protiv velemajstora, što je istorijski rekord. Takođe, da su najveći igrači u istoriji mogli da se mere samo po procentu pobeda na turnirima i mečevima. Aljehin, Fišer i Keres su imali najveći broj pobeda, izraženo u procentima i to može biti jedino merilo, a ne nekih besmislenih remija. Svaka čast Karlsenu, ali pobediti u meču za titulu bez ijedne pobede, sa svim remijima protiv Karuane ili sa samo jednom obostranom pobedom protiv Karjakina i onda u nekim brzopoteznim partijama osvojiti titulu je poniženje za svakog istinskog ljubitelja šaha. Ne zaboravite nikada: Fišer-Tajmanov 6:0 u Vankuveru, bez ijednog remija, Fišer-Larsen 6:0 u Denveru, bez ijednog remija, Fišer-Petrosjan 6 1/2 : 2 1/2 sa četiri uzastopne pobede protiv "granitnog" Petrosjana. Šah je izuzetno ozbiljna igra, mnogo može da pomogne čoveku. Fišer je jednom prilikom rekao, da u je u šahu kao i u životu najvažnije da vam pozicija bude jasna. Da je Karlsen igrao po nekadašnjim pravilima, verovatno bi neki sudija Gligorić prekinuo meč posle 100-te partije zbog totalne iscrpljenosti oba igrača (šahisti znaju na šta mislim) a da se ne bi makli od jedne ili dve pobede u meču u kome je trebalo postići 6 pobeda, a da ne pominjem Fišera i njegova predaja titule zbog uslova igre na 10 pobeda bez računanja remija i da pri rezultatu 9:9 šampion zadržava titulu. Pozdrav!

7777

pre 4 godine

@ferdinand


Nije bas tako. Lalic je po broju odigrnih partija medju 5 igraca u svetu u sahovskoj bazi(chess base). A inace covek je u karijeri odigrao preko 700 turnira po celom svetu.

da

pre 4 godine

nimzo indian defense, 15. januar 2020 19:39)
Pišeš ,,kakve gluposti,, zbog takvog odgovora inteligencije ne bi imao nekih većih šansi u šahu

Dule

pre 4 godine

uporedjivati sadašnje šahiste, kojima je dostupan čarobni internet, dostupni personalni kompjuteri koji počinju da liče na superkompjutere i bezbroj šahovskih programa, sa nekadašnjim šahistima koji to sve nisu imali je apsurdno...toliko

Fišer je jedan od tih nekadašnjih i verovatno najbolji ikada...

dniga

pre 4 godine

odigram ponekad koju partiju. prosečan sam, bio bih i bolji da me ne mrzi da sedim toliko. veoma poštujem šah kao igru ali to je sve samo ne sport. sport nikako. kao ni ( iako nisu za poredje je) bilijar i sl. To je za mene u neku ruku viteška igra...ali ostaje igra.
(Saša, 15. januar 2020 20:27)

Sjedecki je karpov u samo jednoj partiji za naslov prvaka svijeta izgubio 6 kg. Sah se usporedjuje s boksom s pravom a ti sad misli da li je samo igra

Jr

pre 4 godine

Pravo je zadovoljstvo za sve istinske ljubitelje šaha da gledaju Karlsenove i partije drugih velikih igrača današnjice. Današnji igrači su mnogo jači od nekadašnjih, rekao bih ne zbog sposobnosti nego jednostavno zbog napretka znanja i korišćenja modernih tehnologija. Ko se ikada sa drugarom šahistom preganjao oko šahovske knjige: "Daj je meni do utorka pa posle ti", zna šta pričam. :) Sada su nebrojene mogućnosti učenja na dva klika mišem. Elem, rekao bih da se i danas propušta velika šansa za naučno istraživanje veze između IQ i šaha. Neki podaci na internetu javljaju zapanjujuće nivoe IQ od 150 - 190, ali ne nađoh još precizne podatke. Međutim, to je samo glavno oružje za velike uspehe u šahu. Pakleni rad (šah ne samo da je sport, nego ko je ikada igrao turnirsku partiju zna kakvo je to naprezanje i isrcpljenost posle), emotivna stabilnost, pažnja, podrška okoline, finansije - da vam ne pričam... Rekao bih da je šah nedovoljno istražen čak i u otvaranjima. To se može videti i u partijama velikih igrača. Jedno je istinska istraženost nekog otvaranja a drugo navika šahista da igraju na određeni način, sklonost ka oštrijim ili mirnijim pozicijama ili čak moda :). Da ne pominjem "kuvanje". Ko igra na internetu, može primetiti da čak ni inter-majstori veoma često ne igraju šah od prvog poteza već vuku poteze delom po znanju otvaranja a delom po navici. Ne priznajem ništa ispod velemajstora. :)

Siniša

pre 4 godine

Iskreno me čudi da ovdje i ne samo danas nego i prije nitko ne spominje hr VM Jankovića koji je daleko najbolji šahovski komentator na ovim prostorima.Bar u zadnjih 30g.Čovjek fenomenalno komentira

Markos

pre 4 godine

Gliga
Zato sto je to tad bilo vise ispraceno u novinama i televiziji.Sad je opalo interesovanje a zapravo su sad jaci takmicari,sto statistika i pokazuje.Isto kao i boks i brdo stvari sto je nekad bilo popularno a sad ne toliko.Jednostavno marketing cini cuda.Oni ti odredjuju sta ces da gledas i sta ce da te interesuje.Ista stvar je i sa filmom i muzikom

branko

pre 4 godine

Neki pričaju kako je šah bio nekad popularan, a danas nije. Šah prati danas mnogo ljudi. Samo što i danas ima mnogo više izbora za gledanje neko nekada, pa je ljudima podeljena pažnja na više strana. Idite u Norvešku, tamo nacionalna televizija prikazuje turnire direktno. Prošle godine sam išao u Zagreb, jer je bio turnir gde je bilo, čini mi, svih top 8 igrača. To što sam ih video uživo, za mene je bila veća sreća nego što bi se neki moji drugari obradovali da vide Mesija.Za mene su šahisti zvezde, ne marim što nije globalno popularan kao nekad. Ja ne pratim ono što većina prati, već ono što volim.

Inače, jedan dečko iz Hrvatske ima najveći YouTube šahovski kanal na svetu. Ima više subscribera nego i sam Carlsen lično. :) Ima 550k subscribera, svaki dan izbacuje 2 videa i svaki prebacuje 100 hiljada pregleda. Što se mene tiče, šah je prilično popularan.

Lm

pre 4 godine

Karlsen jeste jedan od najboljih u istoriji ali po meni najbolji je Rus Žibanjev. On je posle ww2 jos u osnovnoj školi pobedjivao majstore ( a znamo da je SSSR bio neprikosnoven u šahu) Sovjetski Vele majstori su govorili da je najveći talenat ikada. Na zalost kasnije je podlegao upali pluća i svet nikada nije dočekao da vidi u šta bi to dete stasalo. Jednom je u vozu sa 4 godine odigrao remi sa Kolbicem koji je učitelj Talja.

brm

pre 4 godine

Inace gledao sam uzivo preko interneta kada su igrali Karlsen i Karjakin za titulu najboljeg na svetu bukvalno sam platio da gledam i mogu samo da kazem da je Karjakin super odigrao i da je majstor sto se ticne defanzivnih pozicija ali posle mnogo neresenih meceva su resili da prestanu da igraju po starim pravilima i presli su na blitz sah i tu je Karslen ipak bolji bio.

Moj licni opis igre je da je vreme romantisanja proslo sa pojavom racunara i sada se sve svodi na automatiku a manje na lucidnost i improvizaciju, Karlsen bukvalno samo ima racunar i pamcenje ali nema ono sto su velikani pre njega imali, ipak se mora dati postovanje i reci da nije slucajno najbolji svih vremena.
(eX, 15. januar 2020 20:50)

1. Pomešao si Karlsenov meč za titulu šampiona sa Karjakinom i Karuanom. Karjakin je u jednom momentu imao i šansu za pobedu, ali ga je Karlsen slomio. Sa Karuanom je imao 12 remija i prešli su na rapid (ne blic) i onda ga Karlsen pomeo.

2. Konstatacija da je Karslen kao računar i da ima samo pamćenje je potpuno pogrešna. Da je to tačno, onda ne bi bio svetski šampion i u blic i rapid šahu, gde nemaš vremena za kalkulacije. Čovek je mašina u smislu da će, što se kaže, "da iscedi vodu iz kamena" i traži situaciju da slomi protivnika i mentalno i fizički. On je jedini igrač u istoriji šaha koji je u isto vreme bio svetski šampion u klasičnom, rapid i blic šahu. Dakle, koji god formah šaha da mu daš, on dominira. Toga nikad nije bilo.

polusvet

pre 4 godine

Gledao sam pre koju godinu snimak na jutjubu velemajstor strimuje lajv i pojavi se protivnik bez slike, ikonice, avatara, kako hocete navodno iz Nigerije, pod tom zastavom je igrao, naravno da je Magnus igrao. I sad velemajstor sve se smeska zeza, posle 7 poteza mu nista vise nije bilo smesno.

ferdinand

pre 4 godine

@ferdinand


Nije bas tako. Lalic je po broju odigrnih partija medju 5 igraca u svetu u sahovskoj bazi(chess base). A inace covek je u karijeri odigrao preko 700 turnira po celom svetu.
(7777, 15. januar 2020 19:20)

Nisi razumeo moj komentar. Odnosilo se da je taj Lalić igrao protiv ko zna kakvih protivnika tih 110 partija. A, Karlsen ih igra protiv Karuane, MVL, Ding Lirena, Aroniana, Karjakina, Ananda, Nepomniačija (mislim da ga Karlsen nikad nije pobedio u klasiku) koji su svi jaki velemajstori kao crna zemlja. Prosto, po jačini ne mogu biti u istom nivou Karlsenov i Lalićev niz, kao ni pomenutog Sovjeta.

D'Angelo Russell

pre 4 godine

@branko

Agadmator najjači Youtuber Balkana sigurno a za mene lično i puno šire. Mislim da on puno donosi u zadnje vrijeme popularnost šahu. A na temu ko je najbolji šahista iako sam fan Ivanchuka i Tala Carlsen je sa 13 godina igrao neriješeno sa Kasparovim i meni to sve govori. Pozdrav svim ljubiteljima šaha.

CarloNS

pre 4 godine

Sledeći svetski prvak biće sada šesnaestogodišnji Iranac (prebegao u Francusku) Alireza Firouzja. Ko ne veruje, neka malo pogleda partije...

Mj23

pre 4 godine

Bodovanje se nije promjenilo, ali prije igrači nisu imali novca da putuju po svijetu, odnosno po turnirima.

Jedan od najvećih napadača u povjesti, Rašid Nežmedinov, se praktički nije maknuo iz Rusije, a školovao je Talja, koji je jedan od najvećih.

Talj je čak rekao da mu je najsretniji dan u zivotu, poraz od Nezmedinova. Riječ je o genijalnoj partiji.

Protiv Fisera je uglavnom bio ruski konzorcij, sacinjen od velikana, Smislova, Spasskog, Botvnika, Taimanova, itd. Prije se partija prekidala nakon 40 poteza, pa bi se sutra nastavljala. Rusi bi cijelu noc analizirali partiju i onda bi je Fiser i protivnik nastavili. Fiser se tome protivio i trazio je da se partija isti dan zavrsi.

Inače, njegov legendarni niz sacinjen od pobjeda, bez ijednog remija i poraza je legendarna i nikad ga nitko nece srusiti.

A turnir kandidata gdje je unistio strasne igrače Larsena 6;0, Taimanova 6:0, i Petrosiana 6;2. Tu je prekinut Bobbijev legendarni niz pobjeda.

Ficher je tad naucio jugoslavenski, ruski i spanjolski jezik, jer ga ke zanimala njihova sahovska literatura.

Genije, koji je uvijek igrao na pobjedu, koji je improvizirao, u vrijeme gdje nije bilo alpha zero programa gdje mozes vidjeti gdje ai pogrijesio u partiji.

Inace Taimanov je deset godina nakon poraza od Fischera anlizirajuci shvatio gdje je pogrijesio i napisao o tome knjigu.

Rusi su ga se odrekli i ismijali ga jer je izgubio 6;0 od Amerikanca.

hm

pre 4 godine

A, ovaj Hrvat i Sovjet, igrali 110 partija u svom selu bez poraza.
(ferdinand, 15. januar 2020 18:55)

A kako ti stojis u svome selu ? Verovatno te i deca pobedjuju...

ne trolam ,zanima me

pre 4 godine

Evo ja nisam toliki ekspert u sahu a zeleo bih da mi neko objasni po kvaliteti koliko je Karlsen bolji ili losiji od Fisera, Capablance, Karpova,Ananda ili Kasparova

Stanimir Branimir

pre 4 godine

Prvih 10 poteza ali i vise od 10,igraju i deca u 5 razredu osnovne po automatizmu napamet,kao i majstori šaha,skoro bez razmisljanja,protiv toga je bio Fišer
(da, 15. januar 2020 20:36)

Zato sada imamo i Fisher Random Chess, koji ima 960 različitih mogućih startnih postavki figura. Ove godine je održano prvo svetsko prvenstvo. Vesli So je šampion, pomebio je Karlsena u finalu prilično ubedljivo.

Zoran

pre 4 godine

Za one koji komentarišu ovde u stilu "nije to više to otkad su programi jači od svetskog prvaka": pogledajte na yt snimke sa svetskog prvenstva u blicu koje je održano pred Novu godinu u Moskvi. Izuzetna je snaga kojom danas igraju vrhunski igrači na samo 3 minuta + 2 sekunde dodatka posle svakog poteza; s druge strane, naravno da to ne izgleda onako lepo kao nekad - tehnika odbrane je strahovito napredovala.

eX

pre 4 godine

1. Pomešao si Karlsenov meč za titulu šampiona sa Karjakinom i Karuanom. Karjakin je u jednom momentu imao i šansu za pobedu, ali ga je Karlsen slomio. Sa Karuanom je imao 12 remija i prešli su na rapid (ne blic) i onda ga Karlsen pomeo.
(brm, 15. januar 2020 21:18)

Nisam nista pomesao, znam sta sam platio da gledam. Karjakin i Karlsen su igrali za titulu prvaka sveta 2016 i bilo je nereseno pa su odigrali blitz i tu je Karlsen pobedio, ako ne znam slobodno proveri na internetu o cemu pricam.

Markos

pre 4 godine

da
Sudeci po tvom komentaru,mislis da nije najbolji.E onda na osnovu cega to mislis.Postavi sebi isto pitanje kao ovde u komentaru sto si

Misa

pre 4 godine

Provalio sam ja, decko, sta si ti rekao i sta si hteo da kazes. Problem je u tome sto je to totalna besmislica, da ne kazem nesto gore, sto ne bi objavili.

don tom

pre 4 godine

@da
Nije merodavno u eri kompijutera,ko razume šah zna zašto,...
Nije prihvaćen predlog Fišera da nema više klasičnih otvaranja već random...

Najbolje da se otvori pijunom koji je ispred topa ? Ili mozda konjem ispred tog pijuna ?

agad's mole

pre 4 godine

@branko

Capture, capture, then white can capture, and black captures on f3, and then C A P T U R E S, and you can safely capturecapture your capture before you capture on h7 and sac the capture xD

gadni

pre 4 godine

Treba dodati još da je u tom nizu prosečan rejting njegovih protivnika bio oko 2737. Dok je prosečan rejting protivnika prethodnog rekordera bio 2442, što je nemerljivo. Sve preko 2700 su izuzetno jaki velemajstori, gde samo jedan malo manje dobar potez odluči partiju, dok su oko 2400 95% internacionalni majstori. Karlsen bi protiv internacionalnih majstora od 100 partija imao 99 pobeda i možda jedan remi.
(brm, 15. januar 2020 19:52)

Carlsen jedino i igra turnire gdje je maks 20 najboljih. No zanimljivo, nakon dugo vremena nedavno je odigrao šaren turnir gdje nisu nastupali samo najbolji i najviše problema je imao upravo protiv slabijih. Ako se ne varam protiv nekog van top 50 je izvukao remi u puno lošijoj poziciji, a i još jednu je odigrao remi, takodjer protiv izrazito slabijeg protivnika. Čak su organizatori počeli dovoditi u pitanje elitne turnire gdje igra samo nekolicina najboljih jer se pokazalo da i slabiji igrači mogu biti kost u grlu.
Zato ne pije vodu da bi protiv slabijih pa i IM bio toliko dominantan.

unleash_undead

pre 4 godine

Ne slazem se sa tobom. Ima ovde dosta slicnih komentara ali tvoj je najduzi pa da odgovorim. Ako ti je dosadan moderan sah a ti lepo budi GM uz pomoc racunara. Stvarno ne razumem vas romanticare.magnus je br.1 ikad nije on kriv sto je rodjen u eri sahovskih softvera.

Todo

pre 4 godine

Meni je za početak drago da vidim 55 komentara na vihesti o šahu.
Zato kao veliki zaljubljenik u ovu drevnu igru apelujen na novinare da proprate jače turnire.
Npr. trenutno se igra meč za prvaka u šahu za žene,ni jedan portal nije napisao ni jednu vijest o tome. Žalosno. Ali zato znam šta je Kija pojela za desert.