Nedelja, 16.06.2019.

10:45

"Jokić nikada neće igrati 30 minuta ili biti starter, možda bude lošija verzija Dijaa"

Nikola Jokić, košarkaš Denver Nagetsa, na mala vrata ušao je u NBA ligu, a pet godina kasnije spada među najbolje košarkaše na svetu.

Izvor: PT

"Jokiæ nikada neæe igrati 30 minuta ili biti starter, možda bude lošija verzija Dijaa" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

bradina

pre 4 godine

Ljudi,kako ne vidite da je Jokic sa Denverom napravio senzaciju u NBA!Toliko TD, DD,druga ekipa Zapada,polufinalista Zapada,najbolja statistika od centara u NBA,clan prve petorke(jedini "beli" igrac"), All star igrac,izvrsna igra u svakom mecu,u plej ofu je u jednoj utakmici odigrao 65.minuta,mnogo oborenih rekorda!Da ne pominjem da svi eksperti NBA ,treneri komentatori, Sek O'Nil na celu sa najboljim trenerom NBA Greg Popovicem su odusevljeni igrama naseg igraca!Ovaj tekst je "noz u ledja" nadobudnom novinaru koji se eto usudio da pre pocetka takmicenja analizira i predvidja igru Jokica,pa izgleda da ta sprdnja pogadja pravo u centar!Denver nije uspeo da se kvalifikuju za finale Zapada samo iz cinjenice sto njegovi saigraci nisu pogodili otvorene suteve na zadnjoj odlucujucoj sedmoj utakmici protiv Portlanda.To je cinjenica koja obara sve kriticare!Revolucijom u kosarci da centar postane najbolji asistent oko koga pocinju sve akcije tima u napadu Denvera zadivio je sve sto je bilo odlucujuce da Denver posle deceniju i vise uspe da se kvalifikuje za plejof!Ako su neki bili skepticni,razuverio ih je,pritom niko nije lud da za nekog igraca da 145 miliona i proglasi ga igracem koji nosi klub sa svojih 24 leta zivota uz samo dve sezone odigrane u NBA!Fizicki izgled nije mu savrsen,(Popovic mu preporucuje nemoj u teretanu!)ali kosarkasku inteligenciju i nepredvidjene asistencije postavile su ga na visoki nivo!uzivacemo mi dugo u njegovim predstavama,gotova prica! Nastavi Nikola!

Никола

pre 4 godine

@Rocky
"Vise mu se ne moze dati ni u novcu ni u minutama ni u loptama nego sto mu je dato I sto cemu biti u buducnosti dato."
Итекако може. Играч спољне линије који може да погоди.
Последња утакмица Денвера је пример. 2 тројке постигао Јокић, остатак НУЛА.
Жена ме чека, не могу да исправим сваки хејт коју си написао, али кад се вратим из... шопинга таман да искалим бес на тастатури :Д
Поздрав.

Rocky

pre 4 godine

Ispao je u polu finalu konferencija. Sto znaci stigao je kao vodja svog tima medju prvih 8 najboljih klubova NBA. U tih 8 klubova nalazi se u svakom po 20 igraca sto daje jedan skup od 160igraca. Medju tih 160 igraca nalazi se Jokic u dnu takmicarske lestvice jer je ispao u polufinalnoj seriji. Igra I celokupna selekcija tima je prilagodjena njemu kao I drugim igracima u ostalim klubovima. Vise mu se ne moze dati ni u novcu ni u minutama ni u loptama nego sto mu je dato I sto cemu biti u buducnosti dato. Kad se tako nesto daje nekom igracu za uzvrat se ocekuje titiula a ne ispadanje u polufinalu conference. Posto je to prva godina da uopste Denver igra play off to se trenutno evaluira kao uspeh. Vec u narednim godinama apetiti ce porasti I ako ih Jokic daljim uspesima ne pothrani trazi ce se druga resenja mimo njega. Mozda ce mu se u tom slucaju nameniti druga uloga ili cak on sam po traziti drugi klub gde veruje da bi mogao doci do prstena to jos ostaje da se vidi.

Pera

pre 4 godine

Ne znam što se uopšte prave ovakve vesti sa negativnim prizvukom.Sad će raspava u komentarima naravno.Jokić nije delovao tada da će biti 1.centar sveta.Pa trener njegov Dejan Milojeviċ je izjavio da nije očekivao ovakvu karijeru od njega?Valjda trener zna...

C i n i k

pre 4 godine

Protiv malo boljih centara nece se videti.
(samo realno, 16. jun 2019 20:45)

Pa zar nije igrao npr 82 utakmice u regularnom delu sa svim najboljom centrima u NBA,zar nije igrao i u play off,i zar nije kroz te igre izabran u prvu 5.NBA?
Imao je od svih centara NBA najbolju statistiku.
Zasluzio je da bude prvi centar NBA.

C i n i k

pre 4 godine

Ala su se prevarili u proceni,decko je zvanicno u prvoj petorci NBA,svaka mu cast, igra odlicno i pozeleo bih mu zdravlje i srecu a onda i da uzima jos na destine pehara i medalja...

C i n i k

pre 4 godine

Jokic da je bolji od Obrve Dejvisa? Decko idi se igraj u pesku.
(Bodibond, 16. jun 2019 15:37)

Jeste Joker bolji.
Sto nije Davis 1.centar Nba?
Pa nmz jer nije dobio glasove i jer nema takvu statistiku kao Joker.
Stvar je prosta,nije dovoljno da navijas za nekog licno,taj mora da ostvari igru/statiatiku.
U Nba je statistika sve i svja..

lucc

pre 4 godine

@samo realno Ako tako postavis stvari i sa te strane gledas mozes i za KD-a da kazes, potpisao za dinastiju da bi uzeo prsten u vec razradjenom sistemu i lako je sipaa 28 u proseku kad odbrane moraju druge da udvajaju, a on je i onako visok za svoju poziciju. Jokic je srce tima, tim nije neki ali su mladi. Pokazao je da igra i u playoffu, u stvari to je bio test da li voli da pobedjuje i da li mrzi da gubi toliko da ce uraditi sve pa i vise da se trudi da bi pobedili. Prosao je test, nisu Ameri budale. Jokic mora da podigne procenat za tri poena u sledecoj sezoni i da se vidi ko je ko od tih ostalih klinaca. Lopta nikad nije ni isla na centra u zadnjim sekundama. Ni Shaq nije bio clutch pa nije ni Jokic

samo realno

pre 4 godine

Jokic je smesan igrac, prenapumpan od strane medija. Odlican kecer u danasnjoj predstavi NBA lige, prodaje maglu. Jeste imao odlicne brojke, protiv demoralisanih Spursa i osakacenog Portlanda, ali njegova ekipa je po obicaju morala da cupa pobede, a tada Jokica nema na mapi.
Kada treba siguran kos, kada neko treba preuzeti odgovornost u Denveru, lopta ide u ruke klinca Mareja, ne superstara Jokica.
Jokic je prosecan centar od koga se pravi maskota.
Njemu je naravno super, prima milione da glumi jokera, ali tu pricu moze prodati samo naivnima. U finalu protiv Amera samo 6p. Tako ce biti i u Kini.
Protiv malo boljih centara nece se videti.

tocka

pre 4 godine

@geda
Ja mislim da skocnost i lateralne kretnje nemaju veze sa rukama, mislim da su tu noge i torzo vise u pitanju, tako da ne verujem da jacanje tog dela moze da mu steti pri sutu. Zapravo, razvijanje tog dela moze samo da mu pomogne jer bi bio stabilniji i brzi. Ono sto ne znam koliko covek u tim godinama moze zaista da napreduje u tome. Greek Freak nikada nije imao stomacinu kao Joka, tako da su totalno drugacije polazne tacke. Sto se tice Nikole nemam nikakve sumnje da bi on sve sto mu doktori i kondicioni trener da sprovede u delo, jer njegovo telo je sad posao od 150 miliona i mora da radi na tome, a mislim i da je shvatio da moze da se takmici sa najboljima.

Pozdrav iz Toronta

pre 4 godine

@Rambo
Majstore, lepo je to sto ti kosarku pokusavas da shvatis. Super. Imas ti jos dosta toga da naucis. Mozda si cak donekle i u pravu za Toronto, ali ovde se igraci ne dele na istrosene i one koji to nisu. Ovde se igrac gleda prema tome sta treba da pruzi ekipi, posebno u specificnim situacijama - utakmicama (play-off recimo). Tu se veoma ceni iskustvo, posebno iskustvo igranja u play-offu. Za to ti trebaju godine, a ti smestio sve te igrace u grupu istrosenih. Kazes "po imenima" nisu neka ekipa... Pa i nisu, Vanvleet recimo i nije neki poznat igrac u Evropi. Zato su ga sad upoznali. Naravoucenije - dok nesto ne naucis u sitna crevca nemoj mnogo komentarisati.

veljko

pre 4 godine

Marko@
Takvi komentari da se u NBA ne igra odbrana ne piju vodu. Mnogi komentatori ovde su govorili, kada dođe play-off i kada se zaigra odbrana, onda će da vide Jokića, a on u tom play-offu, podigao nivo igre na još viši nivo i imao bi TD prosek da su njegovi saigrači pogodili posle nekih asistencija koje su dobili od njega, za otvorene šuteve.

MPP

pre 4 godine

NIKOLA je unikatan slučaj praktično ne može se porediti ni sa kim zbog načina na koji igra košarku , zbog svestranosti u igri i netipičnog (blago rečeno) izgleda ! Obratite pažnu na izjednačenost "levog" i "desnog" ulaza ! Jedan tako ogroman čovek da ima taku tehniku koju većina bekova u NBA nema ? Kada krene tako u ulaz sve to izgleda kao "nemoguća misija" , kao da nikad neće doći do koša a kamoli poentirati. A onda sledi surova egzekucoja . Ostaje vam samo osmeh čudjenja na licu .....To je ustvari paradigma za čtavu njegovu karijeru .....SIMPATIČNO ČUDO !

No

pre 4 godine

Sve tacno i strucno napisano.Ali kada neko hoce da u NBA napravi mega zvezdu u timu, onda igru prilagodi njemu i uz dosta srece dobijemo Somborca, statisticki najboljeg centra na svetu!
Good luck Jokara!

milan

pre 4 godine

Najbolji centar na svetu..?? Jeste li vi ozbiljni..?? Bucka je onaj Nurkic urnisao na svakoj utakmici koju si igrali jedan protiv drugog. Videcete bucka na prvenstvu u Kini kada timovi zaigraju odbrane; gde kosarka nije cirkus Medrano, sto NBA jeste. Pa njega bi prosecni Odzo, iz Zvezde, u dzep stavio. 
Decku je legla NBA, jer je kvalitet jezivo opao, a gazde traze da se igra za publiku. Takodje zbog rasnog balansa, uvozi se sve i svasta iz Evrope, a mediji forsiraju bele igrace i prave od njih neke "zvezde". 
(Marko, 16. jun 2019 11:21) 
U tom NBA se ne igra odbrana, cirkus. Zato mi uzivamo u mecu CZ-Partizan 95:90, u trajanju od 2 i po sata.
(Strucnjak ekspertskog nivoa, 16. jun 2019 12:47)
ne da kvalitet nije opao nego je nenormalno podignut u odnosu na pre 20 godina recimo....Curry , Tompson, Durent, Lenard ,Siakam, Lilard , mccolum, Embid, Davis, Harden,Janis,....nenormalan broj nezaustavljivih napadaca medju kojima je i Jokic ....bolesno dobra liga ...

SamoKazem

pre 4 godine

Pa ovo je krajnje tacna prognoza, da je zapao u bilo koji drugi tim ova prognoza bi bila maximum njegovog domena. Sreca pa je zapao u Denver I brata Melouna.

KOSTA1703

pre 4 godine

Niko ni u NBA nije mogao ni da pretpostavi kakva je zver Jokić.
Čak i Denver ga je birao sa 41.mesta, a prvi njihov izbor je bio Nurkić.
Medjutim pokazalo se da Jokić svojom igrom menja celokupnu filozofiju u NBA ligi.
Uspeo je sa skupom gradjana, koji šutiraju malo iznad proseka uličnih basketaša da stigne do finala konferencije.
Nikada to nije uspelo nijednoj pojedinačnoj zvezdi u NBA.
To samo govori o tome koliko je Jokić dobar.
Ne postoji baš nikakv problem da bilo kome strpa 30 komada,izuzev njegove želje da tim pobedi, a da lična statistika bude u drugom planu.
Moglo bi se slodobno reći da trenutno u NBA postoji mnogo zvezda, ali da su prave zvezde oni koji vode svoje klubove i koji čine svoje saigrače i tim bolji nego što jeste, samo Lenard i Jokić.
Svi ostali su kvalitativno ispod njih dvojice.

Bodibond

pre 4 godine

Decko, vrati se gledanju rijaliti programa. 
Jokic je zvanicno najbolji centar NBA lige. 
A to da Ameri ne igraju odbranu, vidimo svaki put kad nas odvale tridesetak razlike. 
Btw, Teo kao jedan od najboljih iz Evrolige nije se bas naigrao protiv suplje odbrane...
(sasha, 16. jun 2019 13:34)

Jokic da je bolji od Obrve Dejvisa? Decko idi se igraj u pesku.

dzaj dzej

pre 4 godine

Za ramba@ja mislim kad bi ti otisao u nba, da bi bio najbolji igrac.. Ma garant... Vidim da sve znas.. Zasto nba nije napravila igraca od Raduljice ili nekad od Rastka Cvetkovica.. A mislim da bi ti dobio Jokaru u basketu 1 na 1..

mare

pre 4 godine

@rambo meni su mnogo jaki ovakvi komentari likova koji razumeju samo jednu dimenziju zivota i sve sto izlazi iz te dimenzije je lose i neprihvatljivo. Tako recimo moja baba glasa uvek za isti tip politicara- diktatora. Tako neki ljudi ne ostavljaju prostor izmedju svoje ograde i ulice jer smatraju da su tako pokradeni, a ne da i njihova deca treba tom istom ulicom da idu. Tako i ljudi gledaju na sport i soortiste. Jokic nece biti Lebron ili Davids, ali isto tako ni ova dvojica ne mogu da budu Jokic. Jomic nece uzeti loptu i zakucati u odlucujucem momentu, ali ce napraviti situaciju za nekoga da to uradi, nece moci da cuva obruc kao Davids, ali ce moci da cuva reket i u ukupnom zbiru ce biti korisniji za svoju ekipu od mnogih drugih superstarova. Taj Dvaids ili Kazins sa svojim ekipama nisu mogli da se plasiraju u play off tako ni Lebron, a realno gledano Denver je losija ekipa od lejkersa

sasha

pre 4 godine

@Marko
Decko, vrati se gledanju rijaliti programa.
Jokic je zvanicno najbolji centar NBA lige.
A to da Ameri ne igraju odbranu, vidimo svaki put kad nas odvale tridesetak razlike.
Btw, Teo kao jedan od najboljih iz Evrolige nije se bas naigrao protiv suplje odbrane...

rambo

pre 4 godine

U tom NBA se ne igra odbrana, cirkus. Zato mi uzivamo u mecu CZ-Partizan 95:90, u trajanju od 2 i po sata.
(Strucnjak ekspertskog nivoa, 16. jun 2019 12:47)

Ne znam zasto kada neko pomene da se u NBA ne igraju odbrane, drugi odmah NBA uporedjuju sa Evropom. Pustite Evropsku kosarku. Cinjenica je da je u NBA akcenat na napadu, i da se retko koja ekipa trudi igrati odbranu.
Eto, Toronto je bio malo cvrsca ekipa i osvojio NBA. Ako pogledamo njihov sastav, mozemo videti vecinu istrosenih veterana, ali igraca koji igraju pretezno Evropski stil-timsku kosarku i odbranu. Ibaka, Gasol, Green.
Jesu imali vrhunskog Leonarda i Siakama, ali po imenima Toronto je prosecna ekipa za NBA standarde.
Da Portland zna igrati odbranu, mozda bi nekada nesto vise mogli uraditi.
Denver je mlada perspektivna ekipa sa par solidnih bekova, i jednim vanserijskim igracem kojeg konstantno muce povrede, i za koga je pitanje da li ce ikada pokazati delic tog talenta. Tu je i Jokic, po meni najprecenjeniji igrac u istoriji NBA lige. Smejurija od kosarkasa, ako se uopste moze nazvati kosarkasem.
Igrac za ABA ligu, od koga su u NBA napravili zvezdu, jer u ligi nema dva pismena centra. Druga najveca prevara je Kazins, sirovina ispod kosa.
Osim visine i snage nema dodira sa kosarkom.
Jokic sa druge strane zna da dobaci, razume igru, ali samo zato jer ga na drugoj strani cuva SF ili PF sa 30kg manje.
O odbrani ova dva superstara ne treba diskutovati. Sramota za kosarku.

Pseudoharms

pre 4 godine

@strucnjak ekspertskog nivoa. 13.01.2019. 40/10/8 protiv istog tog Nurkica. Ma ubio ga Nurkic. Sta bi bilo da ga nije razbio, 60/20/18?

Sport

pre 4 godine

Jokic je redefinisao način igre u NBA i to zahvaljujući stručnom štabu koji je video kako sakriti mane, a istaći njegove pozitivne strane. Ja tvrdim da će u narednih pet sezona dosta timova da traži igrace poput Jokica i da usmeri igru u tom pravcu. Ono sto je Denver sada izgradio jeste igra sa pomocnim plejom prakticno i tu ulogu ima Jokic. Time se rasteretila spoljna linija, a tradicionalna uloga centra je promenjena sto tera i protivnika da prilagodjava svoju odbranu izvan poznatog. Već sada na koledzima sirom USA proučavaju ovaj način igre i kako stvoriti takvog kosarkasa. Ako se neko seća možda upravo je 2009. Pesic u Zvezdi radio nešto slično sa Nemanjom Bjelicom na poziciji pleja sto je umalo donelo i titulu Zvezdi iako je bila po kvalitetu iza Partizana.

sasa jokic

pre 4 godine

Kao Nile kada je osvojio prvi GS, rekao sam, sve preko toga je bonus. Isto tako za Jokica, covek je izabran u prvu letorku NBA !? Jel vi kapirte kakav je to uspeh!? Najbolji centar na svetu, a tek poceo karijeru!

Djole

pre 4 godine

Vrv bi delom bio tačan ovaj članak BR da se nije tokom prethodna 2 leta fizički spremao sa spec trenerom iz NBA i posvetio sebi da bi bio to što jeste. Sad ovi sto su ga pljuvali za prevrtanje guma i slično možda kapiraju neke stvari, ... a možda ipak i ne...
(nebaCar, 16. jun 2019 12:00)

Nije pljuvan za prevrtanje guma nego zato sto je odbio reprezentativni poziv. Zasto bi bilo kome smetalo da se neko fizicki sprema?

Divos

pre 4 godine

Текст је из 2014-е, данас нам делује омаловажавајући, но тада, за момка који је 41.избор, и не баш лоша предвиђања, а код нижих избора на драфту пожељан је опрез код новинара.

Како памтим коментаре "експерата" на овом порталу из 2014-е и 2015-е, и колико увредљивих квалификација и омаловажавња на рачун Николе беше тада, ово је више него оптимистично виђење.
Додуше те коментаре углавном оставља једна екипа комплексаша изгледа оперисаних од спорта, којима се "упали лампица" када неком нашем спортисти не иде (сада им се упали кампица када је неки текст о Теу), ваља и њих разумети.

Како год, Ниџо тек пише своју спортску причу, за сада иде све како треба, једном када је испише, када се то оконча, а то неће бити скоро, моћи ћемо све то сабрати, и дати коначну реч.

Nije sve u ocrtanim misicima

pre 4 godine

Nisu svi misicavi ljudi jaki kao sto nisu ni svi sa viskom kg slabi.

Imate na YT izjavu Draymond Green-a iz GS kada ga pitaju da li mu je tesko da igra centra (posto je njegova prirodna pozicija visoko krilo) a on odgovara da nije jer vise nema Shaq-a kao i da ima malo snaznih centara poput Embida i Jokica.

Po meni Jokic samo treba da popravi odbranu (atleticizam ili imas ili nemas) i bice kompletan igrac.

geda

pre 4 godine

Ko je gledao njihove snimke i slike kada su bili mladji zna o cemu pricam.
(NJ15, 16. jun 2019 12:16)

Bice da si video ta dva imena i pomislio da ih poredim po nekim standardima. Upravo sam ukazivao na razlicitost u gradji kao jedan razlog zasto Jokic verovatno ne moze, a i ne treba da ide na vise misicne mase. Dakle, rekao sam da su vrlo razliciti, a ne slicni, niti sam govorio o tome ko je bolji.

nebaCar

pre 4 godine

Vrv bi delom bio tačan ovaj članak BR da se nije tokom prethodna 2 leta fizički spremao sa spec trenerom iz NBA i posvetio sebi da bi bio to što jeste. Sad ovi sto su ga pljuvali za prevrtanje guma i slično možda kapiraju neke stvari, ... a možda ipak i ne...

Strucnjak ekspertskog nivoa

pre 4 godine

Najbolji centar na svetu..?? Jeste li vi ozbiljni..?? Bucka je onaj Nurkic urnisao na svakoj utakmici koju si igrali jedan protiv drugog. Videcete bucka na prvenstvu u Kini kada timovi zaigraju odbrane; gde kosarka nije cirkus Medrano, sto NBA jeste. Pa njega bi prosecni Odzo, iz Zvezde, u dzep stavio.
Decku je legla NBA, jer je kvalitet jezivo opao, a gazde traze da se igra za publiku. Takodje zbog rasnog balansa, uvozi se sve i svasta iz Evrope, a mediji forsiraju bele igrace i prave od njih neke "zvezde".
(Marko, 16. jun 2019 11:21)
U tom NBA se ne igra odbrana, cirkus. Zato mi uzivamo u mecu CZ-Partizan 95:90, u trajanju od 2 i po sata.

nikolq

pre 4 godine

E sto volim sto je momak izabran u prvu petorku NBA ,zauvek zapustena usta ljubomornim,nacionalistima I ostalim bolesnicima.Nikad vise Niko sa ovih prostora.Kraj price.

Zoran

pre 4 godine

Koliko vremena ce proci dok ne vtasa Centar kao Jokic sa 25 poena i 8.4 asistencije u plej-ofu.
Umalo tripl-dabl prosek-25p 13sk i 8.4ass. Jokic je jedinstven i NAJBOLJI.

NJ15

pre 4 godine

@geda
Uzeo si da poredis atletske predispozicije Janisa i Jokica!? I vise nego glupo poredjenje. Dva potpuno razlicita tipa ne igraca, nego coveka (poreklo, rasa...). Ajde da si uzeo da poredis Marka Gasola ili Kevina Lava sa Jokicem pa da te razumem. Ko je gledao njihove snimke i slike kada su bili mladji zna o cemu pricam.

Majkl Džondar

pre 4 godine

Skroz realna pretpostavka, sad što postoje slučajevi koji to ne šišaju, to je retkost. Mislim na ovo što se građe njegove tiče. Tamo su sad svi terminatori, napucani. Centri su im urađeni do bola. Nikoli jedino ostaje taj talenat, koji je neverovatan, i normalno, glava. Jak je je on kao bik ali nije isklesan kao ostali na steroidima, to ih je omelo u proceni.

SchOne

pre 4 godine

Pa jesu u pravu da mu je odbrana skandalozna, šupalj je kao sir. U regularnom delu sezone je igrao u proseku 28,29,30 minuta. Slabo se nosi sa američkim centrima, često ga blokiraju... Za sada se oslanja na šut sa distance i to mu dobro za sada ide. 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kec, 16. jun 2019 11:02) 

Uh, niste trebali ovo da pišete. Ljudi sa ovih prostora leče komplekse preko Đokovića, Jokića i sličnih, a vi im kvarite proces izlečenja. Dakle, Jokić je najbolji odbrambeni igrač u istoriji NBA.
(123, 16. jun 2019 11:22)

I ti ga druže pretera nije najbolji odbrambeni igrač ni među centrima a kamo li u istoriju NBA..ali jeste popravio dosta odbranu od prošle sezone i ako nastavi da napreduje kao što je neko napisao biće fenomen mada on to već sada jeste jer malo igrača u NBA ima ili su ranijih godina igrali a da umeju sa pozicije centra da kao on asistira ,proigrava, čita igru protivnika i ima odličan šut i za dva i tri a pritom je odličan i pod koš na skoku

wve

pre 4 godine

@kec a najbolje asistencije na petici a u orvoj petorki NBA, što je veće nego da imamo fudbalera u najboljih 11???!!!! Mnogo su pogrešili

Marko

pre 4 godine

Najbolji centar na svetu..?? Jeste li vi ozbiljni..?? Bucka je onaj Nurkic urnisao na svakoj utakmici koju si igrali jedan protiv drugog. Videcete bucka na prvenstvu u Kini kada timovi zaigraju odbrane; gde kosarka nije cirkus Medrano, sto NBA jeste. Pa njega bi prosecni Odzo, iz Zvezde, u dzep stavio.
Decku je legla NBA, jer je kvalitet jezivo opao, a gazde traze da se igra za publiku. Takodje zbog rasnog balansa, uvozi se sve i svasta iz Evrope, a mediji forsiraju bele igrace i prave od njih neke "zvezde".

kec

pre 4 godine

Pa jesu u pravu da mu je odbrana skandalozna, šupalj je kao sir. U regularnom delu sezone je igrao u proseku 28,29,30 minuta. Slabo se nosi sa američkim centrima, često ga blokiraju... Za sada se oslanja na šut sa distance i to mu dobro za sada ide.

Boriša

pre 4 godine

Pa jesu u pravu da mu je odbrana skandalozna, šupalj je kao sir. U regularnom delu sezone je igrao u proseku 28,29,30 minuta. Slabo se nosi sa američkim centrima, često ga blokiraju... Za sada se oslanja na šut sa distance i to mu dobro za sada ide.
(kec, 16. jun 2019 11:02)
Drzi se ti one "cutanje je zlato"! :DDD

Jon Batica

pre 4 godine

Marko, 16. jun 2019 11:21)

ono kad neko napise ovakav tekst prvo pomislis da troluje, a onda se zapitas sta ako je neko zaista izneo svoje misljenje..

tocka

pre 4 godine

Pa niko nije mogao da predvidi ovakav rasplet za Jokića, ja mislim da je on i sam sebe iznenadio. Mislim da je sad u fazonu “Šta, to je taj NBA? Dajte mi nešto teže”.
Šalu ma stranu, jel ima neki komentator koji zna koliko ovako gradjen čovek može da uznapreduje fizički u njegovim godinama? Baš taj skok i lateralno kretanje. Nemam pojma o tome, ali čini mi se da kada bi to značajno unapredio da bi bio stvarno fenomen.

123

pre 4 godine

Pa jesu u pravu da mu je odbrana skandalozna, šupalj je kao sir. U regularnom delu sezone je igrao u proseku 28,29,30 minuta. Slabo se nosi sa američkim centrima, često ga blokiraju... Za sada se oslanja na šut sa distance i to mu dobro za sada ide.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kec, 16. jun 2019 11:02)

Uh, niste trebali ovo da pišete. Ljudi sa ovih prostora leče komplekse preko Đokovića, Jokića i sličnih, a vi im kvarite proces izlečenja. Dakle, Jokić je najbolji odbrambeni igrač u istoriji NBA.

JPR24

pre 4 godine

Pa jesu u pravu da mu je odbrana skandalozna, šupalj je kao sir. U regularnom delu sezone je igrao u proseku 28,29,30 minuta. Slabo se nosi sa američkim centrima, često ga blokiraju... Za sada se oslanja na šut sa distance i to mu dobro za sada ide.
(kec, 16. jun 2019 11:02)

Ono sto je očigledno, to je da ti nemaš pojma o čemu pričaš. Predji ti lepo nama na kriket, i ostavi košarku ljudima koji barem gledaju utakmice.

DAVOR

pre 4 godine

Nekad je bilo lako reci novinaru kada skandalozno pogresi u proceni da pojede svoj clanak. Sada bi bilo nehumano reci mu da pojede svoj laptop.

Milan

pre 4 godine

"Srpski košarkaš zvanično je najbolji centar na svetu, pošto je izabran u prvu postavu NBA lige"

Valjda nezvanicno, zvanicno je najbolji centar NBA lige.

Vidroslav

pre 4 godine

Prognoza je skroz objektivna s obzirom na tadašnje okolnosti. Realno, pogrešili su samo u tome što nisu mogli da znaju koliko je lucidan sa loptom... A on baš na tome za sad gradi karijeru... Odbrana mu i dalje nije tako sjajna. Msm, svaka čast, sve super,dečko razbija... Samo želim da kažem da ovaj text uopšte nije skandalozan.

geda

pre 4 godine

Baš taj skok i lateralno kretanje. Nemam pojma o tome, ali čini mi se da kada bi to značajno unapredio da bi bio stvarno fenomen.
(tocka, 16. jun 2019 11:00)

Bio bi, ali ti trebaju atletske predispozicije. Janisu je trebalo pet godina, a on je imao bolje predispozicije nego Jokic. Pritom je bio idealno gradjen za tu vrstu napretka. Jokicu preti opasnost da ako suvise dobije na misicnoj masi izgubi mekocu u rukama, a to znaci slabiji osecaj prilikom dodavanja i suta. To se, na primer, desilo Alonzu Morningu, pa posle nije mogao da ubode sa vise od 3 metra (iako je i dalje bio vrhunski centar). Mislim da ce Jokic i Denver morati da zive sa nekim falinkama a da zauzvrat koriste ono sto Jokic nudi. Nacin na koji se to kompenzuje je tako sto Jokicu dovedes umesto Milsapa, Bartona i Herisa igrace koji mogu dobro da se menjaju u odbrani, imaju sut i pokrivaju vise pozicija. Drugo je pitanje kako to uraditi, ali to je ono sto treba za titulu. Od postojecih slobodnih agenata Klej bi im legao samo tako, ali je nerealna opcija. Dosta zavisi i od Portera. U krajnjoj liniji Heris ima solidnu odbranu, pa ako popravi sut on i Milsap jos ove sezone mogu da guraju (Milsap je vec mator, mada je bio odlican u plejofu) ali Bartona definitivno treba menjati nekim 3-and-D igracem. Sreca u nesreci je sto ce se Lejkersi tek uigravati, a Voriorsi imati pola rostera, dok ce Hjuston ostati na Hardenu i Kapeli bez Pola. Ako Kavai dodje na Zapad, kalkulacija se potpuno menja.

NJ15

pre 4 godine

@tocka
Tesko da bi Jokic nesto napredovao ako bi "poboljsao" gradju. Na razvoj misica, njihovu vidljivost na telu, a i na granicu do koje neki covek moze da ide u razvoju misica, u velikoj meri utice genetika. To ti je ona cuvena prica, na nekim ljudima se vrlo lako vide "plocice" na stomaku, a na nekima i posle mnogo vezbanja i treniranja ne. Mnogo tu faktora ima. A opet u NBA rade najbolji profesionalci i strucnjaci iz raznih oblasti i sporta i medicine itd. Siguran sam da su oni radili analize Jokica i da znaju kolike su mu mogucnosti, sta moze, sta ne moze, kako bi npr. intenzivniji rad u teretani uticao na Jokica...Sve to oni znaju. Naravno mnogo zavisi i od Jokica da li ce prihvatiti savete i da li ce imati volju. Opet, moje misljenje da ako bi na neki nacin uspeo da sredi telo da bi mu to najvise koristilo u marketinskom smislu nego u samoj igri.

Totti

pre 4 godine

Da jednom srusimo i tu famu oko Jokiceve "slabe" odbrane. Prvo, on je u odbrani sve bolji i bolji i to je segment gde ce samo da ide napred. Zaboravljamo da dobra odbrana mnogo zavisi i od ostatka ekipe a i tu se u Denveru vidi napredak. Sa druge strane i ideja trenera Melouna je da se Nikola ne opterecuje u odbrani do maksimuma i cuva se licnih gresaka jer je jedna od glavnih opcija u napadu Denvera. Svestan je i on da je Denver, sa i bez Jokica u napadu, sasvim druga ekipa. Kada bi Denver imao iole dostojnu alternativu za vodjenje ekipe na parketu dok je Nikola na klupi i njegova odbrana bi bila jaca i cvrsca. Konstatacija vecine NBA trenera je da je Jokiceva velika prednost taj kosarkaski IQ i da vrlo lako cita protivnicke odbrane. E sad, cita protivnicke a svoju ne zna da igra?

neko

pre 4 godine

Što se tiče njegovih tadašnjih igračkih karakteristika, bili su potpuno u pravu, on prve sezone nije igrao iznad 30 min. Ono što su pogrešili jesu njegovih igrački dometi.

sef strucnog staba

pre 4 godine

Sut sa distance kao Pero Antic? Cekaj, Pero Antic u istoj recenici sa Nikolom Jokicem? Pero Antic? Neverovatno zaista, rezervni igrac pobednickog tima? Ovi su zaboravili da je covek all star i zvanicno najbolji centar sveta, dakle moze da bira tim u kojem ce da igra, ovaj koji je pisao ovo bi morao da prestane sa bilo cime vezanim za kosarku.

neko

pre 4 godine

Što se tiče njegovih tadašnjih igračkih karakteristika, bili su potpuno u pravu, on prve sezone nije igrao iznad 30 min. Ono što su pogrešili jesu njegovih igrački dometi.

tocka

pre 4 godine

Pa niko nije mogao da predvidi ovakav rasplet za Jokića, ja mislim da je on i sam sebe iznenadio. Mislim da je sad u fazonu “Šta, to je taj NBA? Dajte mi nešto teže”.
Šalu ma stranu, jel ima neki komentator koji zna koliko ovako gradjen čovek može da uznapreduje fizički u njegovim godinama? Baš taj skok i lateralno kretanje. Nemam pojma o tome, ali čini mi se da kada bi to značajno unapredio da bi bio stvarno fenomen.

JPR24

pre 4 godine

Pa jesu u pravu da mu je odbrana skandalozna, šupalj je kao sir. U regularnom delu sezone je igrao u proseku 28,29,30 minuta. Slabo se nosi sa američkim centrima, često ga blokiraju... Za sada se oslanja na šut sa distance i to mu dobro za sada ide.
(kec, 16. jun 2019 11:02)

Ono sto je očigledno, to je da ti nemaš pojma o čemu pričaš. Predji ti lepo nama na kriket, i ostavi košarku ljudima koji barem gledaju utakmice.

Boriša

pre 4 godine

Pa jesu u pravu da mu je odbrana skandalozna, šupalj je kao sir. U regularnom delu sezone je igrao u proseku 28,29,30 minuta. Slabo se nosi sa američkim centrima, često ga blokiraju... Za sada se oslanja na šut sa distance i to mu dobro za sada ide.
(kec, 16. jun 2019 11:02)
Drzi se ti one "cutanje je zlato"! :DDD

Milan

pre 4 godine

"Srpski košarkaš zvanično je najbolji centar na svetu, pošto je izabran u prvu postavu NBA lige"

Valjda nezvanicno, zvanicno je najbolji centar NBA lige.

Totti

pre 4 godine

Da jednom srusimo i tu famu oko Jokiceve "slabe" odbrane. Prvo, on je u odbrani sve bolji i bolji i to je segment gde ce samo da ide napred. Zaboravljamo da dobra odbrana mnogo zavisi i od ostatka ekipe a i tu se u Denveru vidi napredak. Sa druge strane i ideja trenera Melouna je da se Nikola ne opterecuje u odbrani do maksimuma i cuva se licnih gresaka jer je jedna od glavnih opcija u napadu Denvera. Svestan je i on da je Denver, sa i bez Jokica u napadu, sasvim druga ekipa. Kada bi Denver imao iole dostojnu alternativu za vodjenje ekipe na parketu dok je Nikola na klupi i njegova odbrana bi bila jaca i cvrsca. Konstatacija vecine NBA trenera je da je Jokiceva velika prednost taj kosarkaski IQ i da vrlo lako cita protivnicke odbrane. E sad, cita protivnicke a svoju ne zna da igra?

nebaCar

pre 4 godine

Vrv bi delom bio tačan ovaj članak BR da se nije tokom prethodna 2 leta fizički spremao sa spec trenerom iz NBA i posvetio sebi da bi bio to što jeste. Sad ovi sto su ga pljuvali za prevrtanje guma i slično možda kapiraju neke stvari, ... a možda ipak i ne...

nikolq

pre 4 godine

E sto volim sto je momak izabran u prvu petorku NBA ,zauvek zapustena usta ljubomornim,nacionalistima I ostalim bolesnicima.Nikad vise Niko sa ovih prostora.Kraj price.

sasa jokic

pre 4 godine

Kao Nile kada je osvojio prvi GS, rekao sam, sve preko toga je bonus. Isto tako za Jokica, covek je izabran u prvu letorku NBA !? Jel vi kapirte kakav je to uspeh!? Najbolji centar na svetu, a tek poceo karijeru!

Vidroslav

pre 4 godine

Prognoza je skroz objektivna s obzirom na tadašnje okolnosti. Realno, pogrešili su samo u tome što nisu mogli da znaju koliko je lucidan sa loptom... A on baš na tome za sad gradi karijeru... Odbrana mu i dalje nije tako sjajna. Msm, svaka čast, sve super,dečko razbija... Samo želim da kažem da ovaj text uopšte nije skandalozan.

DAVOR

pre 4 godine

Nekad je bilo lako reci novinaru kada skandalozno pogresi u proceni da pojede svoj clanak. Sada bi bilo nehumano reci mu da pojede svoj laptop.

Zoran

pre 4 godine

Koliko vremena ce proci dok ne vtasa Centar kao Jokic sa 25 poena i 8.4 asistencije u plej-ofu.
Umalo tripl-dabl prosek-25p 13sk i 8.4ass. Jokic je jedinstven i NAJBOLJI.

milan

pre 4 godine

Najbolji centar na svetu..?? Jeste li vi ozbiljni..?? Bucka je onaj Nurkic urnisao na svakoj utakmici koju si igrali jedan protiv drugog. Videcete bucka na prvenstvu u Kini kada timovi zaigraju odbrane; gde kosarka nije cirkus Medrano, sto NBA jeste. Pa njega bi prosecni Odzo, iz Zvezde, u dzep stavio. 
Decku je legla NBA, jer je kvalitet jezivo opao, a gazde traze da se igra za publiku. Takodje zbog rasnog balansa, uvozi se sve i svasta iz Evrope, a mediji forsiraju bele igrace i prave od njih neke "zvezde". 
(Marko, 16. jun 2019 11:21) 
U tom NBA se ne igra odbrana, cirkus. Zato mi uzivamo u mecu CZ-Partizan 95:90, u trajanju od 2 i po sata.
(Strucnjak ekspertskog nivoa, 16. jun 2019 12:47)
ne da kvalitet nije opao nego je nenormalno podignut u odnosu na pre 20 godina recimo....Curry , Tompson, Durent, Lenard ,Siakam, Lilard , mccolum, Embid, Davis, Harden,Janis,....nenormalan broj nezaustavljivih napadaca medju kojima je i Jokic ....bolesno dobra liga ...

NJ15

pre 4 godine

@tocka
Tesko da bi Jokic nesto napredovao ako bi "poboljsao" gradju. Na razvoj misica, njihovu vidljivost na telu, a i na granicu do koje neki covek moze da ide u razvoju misica, u velikoj meri utice genetika. To ti je ona cuvena prica, na nekim ljudima se vrlo lako vide "plocice" na stomaku, a na nekima i posle mnogo vezbanja i treniranja ne. Mnogo tu faktora ima. A opet u NBA rade najbolji profesionalci i strucnjaci iz raznih oblasti i sporta i medicine itd. Siguran sam da su oni radili analize Jokica i da znaju kolike su mu mogucnosti, sta moze, sta ne moze, kako bi npr. intenzivniji rad u teretani uticao na Jokica...Sve to oni znaju. Naravno mnogo zavisi i od Jokica da li ce prihvatiti savete i da li ce imati volju. Opet, moje misljenje da ako bi na neki nacin uspeo da sredi telo da bi mu to najvise koristilo u marketinskom smislu nego u samoj igri.

sasha

pre 4 godine

@Marko
Decko, vrati se gledanju rijaliti programa.
Jokic je zvanicno najbolji centar NBA lige.
A to da Ameri ne igraju odbranu, vidimo svaki put kad nas odvale tridesetak razlike.
Btw, Teo kao jedan od najboljih iz Evrolige nije se bas naigrao protiv suplje odbrane...

KOSTA1703

pre 4 godine

Niko ni u NBA nije mogao ni da pretpostavi kakva je zver Jokić.
Čak i Denver ga je birao sa 41.mesta, a prvi njihov izbor je bio Nurkić.
Medjutim pokazalo se da Jokić svojom igrom menja celokupnu filozofiju u NBA ligi.
Uspeo je sa skupom gradjana, koji šutiraju malo iznad proseka uličnih basketaša da stigne do finala konferencije.
Nikada to nije uspelo nijednoj pojedinačnoj zvezdi u NBA.
To samo govori o tome koliko je Jokić dobar.
Ne postoji baš nikakv problem da bilo kome strpa 30 komada,izuzev njegove želje da tim pobedi, a da lična statistika bude u drugom planu.
Moglo bi se slodobno reći da trenutno u NBA postoji mnogo zvezda, ali da su prave zvezde oni koji vode svoje klubove i koji čine svoje saigrače i tim bolji nego što jeste, samo Lenard i Jokić.
Svi ostali su kvalitativno ispod njih dvojice.

Nije sve u ocrtanim misicima

pre 4 godine

Nisu svi misicavi ljudi jaki kao sto nisu ni svi sa viskom kg slabi.

Imate na YT izjavu Draymond Green-a iz GS kada ga pitaju da li mu je tesko da igra centra (posto je njegova prirodna pozicija visoko krilo) a on odgovara da nije jer vise nema Shaq-a kao i da ima malo snaznih centara poput Embida i Jokica.

Po meni Jokic samo treba da popravi odbranu (atleticizam ili imas ili nemas) i bice kompletan igrac.

MPP

pre 4 godine

NIKOLA je unikatan slučaj praktično ne može se porediti ni sa kim zbog načina na koji igra košarku , zbog svestranosti u igri i netipičnog (blago rečeno) izgleda ! Obratite pažnu na izjednačenost "levog" i "desnog" ulaza ! Jedan tako ogroman čovek da ima taku tehniku koju većina bekova u NBA nema ? Kada krene tako u ulaz sve to izgleda kao "nemoguća misija" , kao da nikad neće doći do koša a kamoli poentirati. A onda sledi surova egzekucoja . Ostaje vam samo osmeh čudjenja na licu .....To je ustvari paradigma za čtavu njegovu karijeru .....SIMPATIČNO ČUDO !

Majkl Džondar

pre 4 godine

Skroz realna pretpostavka, sad što postoje slučajevi koji to ne šišaju, to je retkost. Mislim na ovo što se građe njegove tiče. Tamo su sad svi terminatori, napucani. Centri su im urađeni do bola. Nikoli jedino ostaje taj talenat, koji je neverovatan, i normalno, glava. Jak je je on kao bik ali nije isklesan kao ostali na steroidima, to ih je omelo u proceni.

Divos

pre 4 godine

Текст је из 2014-е, данас нам делује омаловажавајући, но тада, за момка који је 41.избор, и не баш лоша предвиђања, а код нижих избора на драфту пожељан је опрез код новинара.

Како памтим коментаре "експерата" на овом порталу из 2014-е и 2015-е, и колико увредљивих квалификација и омаловажавња на рачун Николе беше тада, ово је више него оптимистично виђење.
Додуше те коментаре углавном оставља једна екипа комплексаша изгледа оперисаних од спорта, којима се "упали лампица" када неком нашем спортисти не иде (сада им се упали кампица када је неки текст о Теу), ваља и њих разумети.

Како год, Ниџо тек пише своју спортску причу, за сада иде све како треба, једном када је испише, када се то оконча, а то неће бити скоро, моћи ћемо све то сабрати, и дати коначну реч.

Sport

pre 4 godine

Jokic je redefinisao način igre u NBA i to zahvaljujući stručnom štabu koji je video kako sakriti mane, a istaći njegove pozitivne strane. Ja tvrdim da će u narednih pet sezona dosta timova da traži igrace poput Jokica i da usmeri igru u tom pravcu. Ono sto je Denver sada izgradio jeste igra sa pomocnim plejom prakticno i tu ulogu ima Jokic. Time se rasteretila spoljna linija, a tradicionalna uloga centra je promenjena sto tera i protivnika da prilagodjava svoju odbranu izvan poznatog. Već sada na koledzima sirom USA proučavaju ovaj način igre i kako stvoriti takvog kosarkasa. Ako se neko seća možda upravo je 2009. Pesic u Zvezdi radio nešto slično sa Nemanjom Bjelicom na poziciji pleja sto je umalo donelo i titulu Zvezdi iako je bila po kvalitetu iza Partizana.

Pseudoharms

pre 4 godine

@strucnjak ekspertskog nivoa. 13.01.2019. 40/10/8 protiv istog tog Nurkica. Ma ubio ga Nurkic. Sta bi bilo da ga nije razbio, 60/20/18?

SchOne

pre 4 godine

Pa jesu u pravu da mu je odbrana skandalozna, šupalj je kao sir. U regularnom delu sezone je igrao u proseku 28,29,30 minuta. Slabo se nosi sa američkim centrima, često ga blokiraju... Za sada se oslanja na šut sa distance i to mu dobro za sada ide. 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kec, 16. jun 2019 11:02) 

Uh, niste trebali ovo da pišete. Ljudi sa ovih prostora leče komplekse preko Đokovića, Jokića i sličnih, a vi im kvarite proces izlečenja. Dakle, Jokić je najbolji odbrambeni igrač u istoriji NBA.
(123, 16. jun 2019 11:22)

I ti ga druže pretera nije najbolji odbrambeni igrač ni među centrima a kamo li u istoriju NBA..ali jeste popravio dosta odbranu od prošle sezone i ako nastavi da napreduje kao što je neko napisao biće fenomen mada on to već sada jeste jer malo igrača u NBA ima ili su ranijih godina igrali a da umeju sa pozicije centra da kao on asistira ,proigrava, čita igru protivnika i ima odličan šut i za dva i tri a pritom je odličan i pod koš na skoku

mare

pre 4 godine

@rambo meni su mnogo jaki ovakvi komentari likova koji razumeju samo jednu dimenziju zivota i sve sto izlazi iz te dimenzije je lose i neprihvatljivo. Tako recimo moja baba glasa uvek za isti tip politicara- diktatora. Tako neki ljudi ne ostavljaju prostor izmedju svoje ograde i ulice jer smatraju da su tako pokradeni, a ne da i njihova deca treba tom istom ulicom da idu. Tako i ljudi gledaju na sport i soortiste. Jokic nece biti Lebron ili Davids, ali isto tako ni ova dvojica ne mogu da budu Jokic. Jomic nece uzeti loptu i zakucati u odlucujucem momentu, ali ce napraviti situaciju za nekoga da to uradi, nece moci da cuva obruc kao Davids, ali ce moci da cuva reket i u ukupnom zbiru ce biti korisniji za svoju ekipu od mnogih drugih superstarova. Taj Dvaids ili Kazins sa svojim ekipama nisu mogli da se plasiraju u play off tako ni Lebron, a realno gledano Denver je losija ekipa od lejkersa

geda

pre 4 godine

Baš taj skok i lateralno kretanje. Nemam pojma o tome, ali čini mi se da kada bi to značajno unapredio da bi bio stvarno fenomen.
(tocka, 16. jun 2019 11:00)

Bio bi, ali ti trebaju atletske predispozicije. Janisu je trebalo pet godina, a on je imao bolje predispozicije nego Jokic. Pritom je bio idealno gradjen za tu vrstu napretka. Jokicu preti opasnost da ako suvise dobije na misicnoj masi izgubi mekocu u rukama, a to znaci slabiji osecaj prilikom dodavanja i suta. To se, na primer, desilo Alonzu Morningu, pa posle nije mogao da ubode sa vise od 3 metra (iako je i dalje bio vrhunski centar). Mislim da ce Jokic i Denver morati da zive sa nekim falinkama a da zauzvrat koriste ono sto Jokic nudi. Nacin na koji se to kompenzuje je tako sto Jokicu dovedes umesto Milsapa, Bartona i Herisa igrace koji mogu dobro da se menjaju u odbrani, imaju sut i pokrivaju vise pozicija. Drugo je pitanje kako to uraditi, ali to je ono sto treba za titulu. Od postojecih slobodnih agenata Klej bi im legao samo tako, ali je nerealna opcija. Dosta zavisi i od Portera. U krajnjoj liniji Heris ima solidnu odbranu, pa ako popravi sut on i Milsap jos ove sezone mogu da guraju (Milsap je vec mator, mada je bio odlican u plejofu) ali Bartona definitivno treba menjati nekim 3-and-D igracem. Sreca u nesreci je sto ce se Lejkersi tek uigravati, a Voriorsi imati pola rostera, dok ce Hjuston ostati na Hardenu i Kapeli bez Pola. Ako Kavai dodje na Zapad, kalkulacija se potpuno menja.

NJ15

pre 4 godine

@geda
Uzeo si da poredis atletske predispozicije Janisa i Jokica!? I vise nego glupo poredjenje. Dva potpuno razlicita tipa ne igraca, nego coveka (poreklo, rasa...). Ajde da si uzeo da poredis Marka Gasola ili Kevina Lava sa Jokicem pa da te razumem. Ko je gledao njihove snimke i slike kada su bili mladji zna o cemu pricam.

wve

pre 4 godine

@kec a najbolje asistencije na petici a u orvoj petorki NBA, što je veće nego da imamo fudbalera u najboljih 11???!!!! Mnogo su pogrešili

dzaj dzej

pre 4 godine

Za ramba@ja mislim kad bi ti otisao u nba, da bi bio najbolji igrac.. Ma garant... Vidim da sve znas.. Zasto nba nije napravila igraca od Raduljice ili nekad od Rastka Cvetkovica.. A mislim da bi ti dobio Jokaru u basketu 1 na 1..

123

pre 4 godine

Pa jesu u pravu da mu je odbrana skandalozna, šupalj je kao sir. U regularnom delu sezone je igrao u proseku 28,29,30 minuta. Slabo se nosi sa američkim centrima, često ga blokiraju... Za sada se oslanja na šut sa distance i to mu dobro za sada ide.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kec, 16. jun 2019 11:02)

Uh, niste trebali ovo da pišete. Ljudi sa ovih prostora leče komplekse preko Đokovića, Jokića i sličnih, a vi im kvarite proces izlečenja. Dakle, Jokić je najbolji odbrambeni igrač u istoriji NBA.

veljko

pre 4 godine

Marko@
Takvi komentari da se u NBA ne igra odbrana ne piju vodu. Mnogi komentatori ovde su govorili, kada dođe play-off i kada se zaigra odbrana, onda će da vide Jokića, a on u tom play-offu, podigao nivo igre na još viši nivo i imao bi TD prosek da su njegovi saigrači pogodili posle nekih asistencija koje su dobili od njega, za otvorene šuteve.

No

pre 4 godine

Sve tacno i strucno napisano.Ali kada neko hoce da u NBA napravi mega zvezdu u timu, onda igru prilagodi njemu i uz dosta srece dobijemo Somborca, statisticki najboljeg centra na svetu!
Good luck Jokara!

sef strucnog staba

pre 4 godine

Sut sa distance kao Pero Antic? Cekaj, Pero Antic u istoj recenici sa Nikolom Jokicem? Pero Antic? Neverovatno zaista, rezervni igrac pobednickog tima? Ovi su zaboravili da je covek all star i zvanicno najbolji centar sveta, dakle moze da bira tim u kojem ce da igra, ovaj koji je pisao ovo bi morao da prestane sa bilo cime vezanim za kosarku.

Strucnjak ekspertskog nivoa

pre 4 godine

Najbolji centar na svetu..?? Jeste li vi ozbiljni..?? Bucka je onaj Nurkic urnisao na svakoj utakmici koju si igrali jedan protiv drugog. Videcete bucka na prvenstvu u Kini kada timovi zaigraju odbrane; gde kosarka nije cirkus Medrano, sto NBA jeste. Pa njega bi prosecni Odzo, iz Zvezde, u dzep stavio.
Decku je legla NBA, jer je kvalitet jezivo opao, a gazde traze da se igra za publiku. Takodje zbog rasnog balansa, uvozi se sve i svasta iz Evrope, a mediji forsiraju bele igrace i prave od njih neke "zvezde".
(Marko, 16. jun 2019 11:21)
U tom NBA se ne igra odbrana, cirkus. Zato mi uzivamo u mecu CZ-Partizan 95:90, u trajanju od 2 i po sata.

C i n i k

pre 4 godine

Protiv malo boljih centara nece se videti.
(samo realno, 16. jun 2019 20:45)

Pa zar nije igrao npr 82 utakmice u regularnom delu sa svim najboljom centrima u NBA,zar nije igrao i u play off,i zar nije kroz te igre izabran u prvu 5.NBA?
Imao je od svih centara NBA najbolju statistiku.
Zasluzio je da bude prvi centar NBA.

Djole

pre 4 godine

Vrv bi delom bio tačan ovaj članak BR da se nije tokom prethodna 2 leta fizički spremao sa spec trenerom iz NBA i posvetio sebi da bi bio to što jeste. Sad ovi sto su ga pljuvali za prevrtanje guma i slično možda kapiraju neke stvari, ... a možda ipak i ne...
(nebaCar, 16. jun 2019 12:00)

Nije pljuvan za prevrtanje guma nego zato sto je odbio reprezentativni poziv. Zasto bi bilo kome smetalo da se neko fizicki sprema?

kec

pre 4 godine

Pa jesu u pravu da mu je odbrana skandalozna, šupalj je kao sir. U regularnom delu sezone je igrao u proseku 28,29,30 minuta. Slabo se nosi sa američkim centrima, često ga blokiraju... Za sada se oslanja na šut sa distance i to mu dobro za sada ide.

Jon Batica

pre 4 godine

Marko, 16. jun 2019 11:21)

ono kad neko napise ovakav tekst prvo pomislis da troluje, a onda se zapitas sta ako je neko zaista izneo svoje misljenje..

SamoKazem

pre 4 godine

Pa ovo je krajnje tacna prognoza, da je zapao u bilo koji drugi tim ova prognoza bi bila maximum njegovog domena. Sreca pa je zapao u Denver I brata Melouna.

Pozdrav iz Toronta

pre 4 godine

@Rambo
Majstore, lepo je to sto ti kosarku pokusavas da shvatis. Super. Imas ti jos dosta toga da naucis. Mozda si cak donekle i u pravu za Toronto, ali ovde se igraci ne dele na istrosene i one koji to nisu. Ovde se igrac gleda prema tome sta treba da pruzi ekipi, posebno u specificnim situacijama - utakmicama (play-off recimo). Tu se veoma ceni iskustvo, posebno iskustvo igranja u play-offu. Za to ti trebaju godine, a ti smestio sve te igrace u grupu istrosenih. Kazes "po imenima" nisu neka ekipa... Pa i nisu, Vanvleet recimo i nije neki poznat igrac u Evropi. Zato su ga sad upoznali. Naravoucenije - dok nesto ne naucis u sitna crevca nemoj mnogo komentarisati.

C i n i k

pre 4 godine

Ala su se prevarili u proceni,decko je zvanicno u prvoj petorci NBA,svaka mu cast, igra odlicno i pozeleo bih mu zdravlje i srecu a onda i da uzima jos na destine pehara i medalja...

C i n i k

pre 4 godine

Jokic da je bolji od Obrve Dejvisa? Decko idi se igraj u pesku.
(Bodibond, 16. jun 2019 15:37)

Jeste Joker bolji.
Sto nije Davis 1.centar Nba?
Pa nmz jer nije dobio glasove i jer nema takvu statistiku kao Joker.
Stvar je prosta,nije dovoljno da navijas za nekog licno,taj mora da ostvari igru/statiatiku.
U Nba je statistika sve i svja..

Marko

pre 4 godine

Najbolji centar na svetu..?? Jeste li vi ozbiljni..?? Bucka je onaj Nurkic urnisao na svakoj utakmici koju si igrali jedan protiv drugog. Videcete bucka na prvenstvu u Kini kada timovi zaigraju odbrane; gde kosarka nije cirkus Medrano, sto NBA jeste. Pa njega bi prosecni Odzo, iz Zvezde, u dzep stavio.
Decku je legla NBA, jer je kvalitet jezivo opao, a gazde traze da se igra za publiku. Takodje zbog rasnog balansa, uvozi se sve i svasta iz Evrope, a mediji forsiraju bele igrace i prave od njih neke "zvezde".

tocka

pre 4 godine

@geda
Ja mislim da skocnost i lateralne kretnje nemaju veze sa rukama, mislim da su tu noge i torzo vise u pitanju, tako da ne verujem da jacanje tog dela moze da mu steti pri sutu. Zapravo, razvijanje tog dela moze samo da mu pomogne jer bi bio stabilniji i brzi. Ono sto ne znam koliko covek u tim godinama moze zaista da napreduje u tome. Greek Freak nikada nije imao stomacinu kao Joka, tako da su totalno drugacije polazne tacke. Sto se tice Nikole nemam nikakve sumnje da bi on sve sto mu doktori i kondicioni trener da sprovede u delo, jer njegovo telo je sad posao od 150 miliona i mora da radi na tome, a mislim i da je shvatio da moze da se takmici sa najboljima.

lucc

pre 4 godine

@samo realno Ako tako postavis stvari i sa te strane gledas mozes i za KD-a da kazes, potpisao za dinastiju da bi uzeo prsten u vec razradjenom sistemu i lako je sipaa 28 u proseku kad odbrane moraju druge da udvajaju, a on je i onako visok za svoju poziciju. Jokic je srce tima, tim nije neki ali su mladi. Pokazao je da igra i u playoffu, u stvari to je bio test da li voli da pobedjuje i da li mrzi da gubi toliko da ce uraditi sve pa i vise da se trudi da bi pobedili. Prosao je test, nisu Ameri budale. Jokic mora da podigne procenat za tri poena u sledecoj sezoni i da se vidi ko je ko od tih ostalih klinaca. Lopta nikad nije ni isla na centra u zadnjim sekundama. Ni Shaq nije bio clutch pa nije ni Jokic

Pera

pre 4 godine

Ne znam što se uopšte prave ovakve vesti sa negativnim prizvukom.Sad će raspava u komentarima naravno.Jokić nije delovao tada da će biti 1.centar sveta.Pa trener njegov Dejan Milojeviċ je izjavio da nije očekivao ovakvu karijeru od njega?Valjda trener zna...

rambo

pre 4 godine

U tom NBA se ne igra odbrana, cirkus. Zato mi uzivamo u mecu CZ-Partizan 95:90, u trajanju od 2 i po sata.
(Strucnjak ekspertskog nivoa, 16. jun 2019 12:47)

Ne znam zasto kada neko pomene da se u NBA ne igraju odbrane, drugi odmah NBA uporedjuju sa Evropom. Pustite Evropsku kosarku. Cinjenica je da je u NBA akcenat na napadu, i da se retko koja ekipa trudi igrati odbranu.
Eto, Toronto je bio malo cvrsca ekipa i osvojio NBA. Ako pogledamo njihov sastav, mozemo videti vecinu istrosenih veterana, ali igraca koji igraju pretezno Evropski stil-timsku kosarku i odbranu. Ibaka, Gasol, Green.
Jesu imali vrhunskog Leonarda i Siakama, ali po imenima Toronto je prosecna ekipa za NBA standarde.
Da Portland zna igrati odbranu, mozda bi nekada nesto vise mogli uraditi.
Denver je mlada perspektivna ekipa sa par solidnih bekova, i jednim vanserijskim igracem kojeg konstantno muce povrede, i za koga je pitanje da li ce ikada pokazati delic tog talenta. Tu je i Jokic, po meni najprecenjeniji igrac u istoriji NBA lige. Smejurija od kosarkasa, ako se uopste moze nazvati kosarkasem.
Igrac za ABA ligu, od koga su u NBA napravili zvezdu, jer u ligi nema dva pismena centra. Druga najveca prevara je Kazins, sirovina ispod kosa.
Osim visine i snage nema dodira sa kosarkom.
Jokic sa druge strane zna da dobaci, razume igru, ali samo zato jer ga na drugoj strani cuva SF ili PF sa 30kg manje.
O odbrani ova dva superstara ne treba diskutovati. Sramota za kosarku.

geda

pre 4 godine

Ko je gledao njihove snimke i slike kada su bili mladji zna o cemu pricam.
(NJ15, 16. jun 2019 12:16)

Bice da si video ta dva imena i pomislio da ih poredim po nekim standardima. Upravo sam ukazivao na razlicitost u gradji kao jedan razlog zasto Jokic verovatno ne moze, a i ne treba da ide na vise misicne mase. Dakle, rekao sam da su vrlo razliciti, a ne slicni, niti sam govorio o tome ko je bolji.

Bodibond

pre 4 godine

Decko, vrati se gledanju rijaliti programa. 
Jokic je zvanicno najbolji centar NBA lige. 
A to da Ameri ne igraju odbranu, vidimo svaki put kad nas odvale tridesetak razlike. 
Btw, Teo kao jedan od najboljih iz Evrolige nije se bas naigrao protiv suplje odbrane...
(sasha, 16. jun 2019 13:34)

Jokic da je bolji od Obrve Dejvisa? Decko idi se igraj u pesku.

samo realno

pre 4 godine

Jokic je smesan igrac, prenapumpan od strane medija. Odlican kecer u danasnjoj predstavi NBA lige, prodaje maglu. Jeste imao odlicne brojke, protiv demoralisanih Spursa i osakacenog Portlanda, ali njegova ekipa je po obicaju morala da cupa pobede, a tada Jokica nema na mapi.
Kada treba siguran kos, kada neko treba preuzeti odgovornost u Denveru, lopta ide u ruke klinca Mareja, ne superstara Jokica.
Jokic je prosecan centar od koga se pravi maskota.
Njemu je naravno super, prima milione da glumi jokera, ali tu pricu moze prodati samo naivnima. U finalu protiv Amera samo 6p. Tako ce biti i u Kini.
Protiv malo boljih centara nece se videti.

Никола

pre 4 godine

@Rocky
"Vise mu se ne moze dati ni u novcu ni u minutama ni u loptama nego sto mu je dato I sto cemu biti u buducnosti dato."
Итекако може. Играч спољне линије који може да погоди.
Последња утакмица Денвера је пример. 2 тројке постигао Јокић, остатак НУЛА.
Жена ме чека, не могу да исправим сваки хејт коју си написао, али кад се вратим из... шопинга таман да искалим бес на тастатури :Д
Поздрав.

Rocky

pre 4 godine

Ispao je u polu finalu konferencija. Sto znaci stigao je kao vodja svog tima medju prvih 8 najboljih klubova NBA. U tih 8 klubova nalazi se u svakom po 20 igraca sto daje jedan skup od 160igraca. Medju tih 160 igraca nalazi se Jokic u dnu takmicarske lestvice jer je ispao u polufinalnoj seriji. Igra I celokupna selekcija tima je prilagodjena njemu kao I drugim igracima u ostalim klubovima. Vise mu se ne moze dati ni u novcu ni u minutama ni u loptama nego sto mu je dato I sto cemu biti u buducnosti dato. Kad se tako nesto daje nekom igracu za uzvrat se ocekuje titiula a ne ispadanje u polufinalu conference. Posto je to prva godina da uopste Denver igra play off to se trenutno evaluira kao uspeh. Vec u narednim godinama apetiti ce porasti I ako ih Jokic daljim uspesima ne pothrani trazi ce se druga resenja mimo njega. Mozda ce mu se u tom slucaju nameniti druga uloga ili cak on sam po traziti drugi klub gde veruje da bi mogao doci do prstena to jos ostaje da se vidi.

bradina

pre 4 godine

Ljudi,kako ne vidite da je Jokic sa Denverom napravio senzaciju u NBA!Toliko TD, DD,druga ekipa Zapada,polufinalista Zapada,najbolja statistika od centara u NBA,clan prve petorke(jedini "beli" igrac"), All star igrac,izvrsna igra u svakom mecu,u plej ofu je u jednoj utakmici odigrao 65.minuta,mnogo oborenih rekorda!Da ne pominjem da svi eksperti NBA ,treneri komentatori, Sek O'Nil na celu sa najboljim trenerom NBA Greg Popovicem su odusevljeni igrama naseg igraca!Ovaj tekst je "noz u ledja" nadobudnom novinaru koji se eto usudio da pre pocetka takmicenja analizira i predvidja igru Jokica,pa izgleda da ta sprdnja pogadja pravo u centar!Denver nije uspeo da se kvalifikuju za finale Zapada samo iz cinjenice sto njegovi saigraci nisu pogodili otvorene suteve na zadnjoj odlucujucoj sedmoj utakmici protiv Portlanda.To je cinjenica koja obara sve kriticare!Revolucijom u kosarci da centar postane najbolji asistent oko koga pocinju sve akcije tima u napadu Denvera zadivio je sve sto je bilo odlucujuce da Denver posle deceniju i vise uspe da se kvalifikuje za plejof!Ako su neki bili skepticni,razuverio ih je,pritom niko nije lud da za nekog igraca da 145 miliona i proglasi ga igracem koji nosi klub sa svojih 24 leta zivota uz samo dve sezone odigrane u NBA!Fizicki izgled nije mu savrsen,(Popovic mu preporucuje nemoj u teretanu!)ali kosarkasku inteligenciju i nepredvidjene asistencije postavile su ga na visoki nivo!uzivacemo mi dugo u njegovim predstavama,gotova prica! Nastavi Nikola!

kec

pre 4 godine

Pa jesu u pravu da mu je odbrana skandalozna, šupalj je kao sir. U regularnom delu sezone je igrao u proseku 28,29,30 minuta. Slabo se nosi sa američkim centrima, često ga blokiraju... Za sada se oslanja na šut sa distance i to mu dobro za sada ide.

sef strucnog staba

pre 4 godine

Sut sa distance kao Pero Antic? Cekaj, Pero Antic u istoj recenici sa Nikolom Jokicem? Pero Antic? Neverovatno zaista, rezervni igrac pobednickog tima? Ovi su zaboravili da je covek all star i zvanicno najbolji centar sveta, dakle moze da bira tim u kojem ce da igra, ovaj koji je pisao ovo bi morao da prestane sa bilo cime vezanim za kosarku.

Marko

pre 4 godine

Najbolji centar na svetu..?? Jeste li vi ozbiljni..?? Bucka je onaj Nurkic urnisao na svakoj utakmici koju si igrali jedan protiv drugog. Videcete bucka na prvenstvu u Kini kada timovi zaigraju odbrane; gde kosarka nije cirkus Medrano, sto NBA jeste. Pa njega bi prosecni Odzo, iz Zvezde, u dzep stavio.
Decku je legla NBA, jer je kvalitet jezivo opao, a gazde traze da se igra za publiku. Takodje zbog rasnog balansa, uvozi se sve i svasta iz Evrope, a mediji forsiraju bele igrace i prave od njih neke "zvezde".

rambo

pre 4 godine

U tom NBA se ne igra odbrana, cirkus. Zato mi uzivamo u mecu CZ-Partizan 95:90, u trajanju od 2 i po sata.
(Strucnjak ekspertskog nivoa, 16. jun 2019 12:47)

Ne znam zasto kada neko pomene da se u NBA ne igraju odbrane, drugi odmah NBA uporedjuju sa Evropom. Pustite Evropsku kosarku. Cinjenica je da je u NBA akcenat na napadu, i da se retko koja ekipa trudi igrati odbranu.
Eto, Toronto je bio malo cvrsca ekipa i osvojio NBA. Ako pogledamo njihov sastav, mozemo videti vecinu istrosenih veterana, ali igraca koji igraju pretezno Evropski stil-timsku kosarku i odbranu. Ibaka, Gasol, Green.
Jesu imali vrhunskog Leonarda i Siakama, ali po imenima Toronto je prosecna ekipa za NBA standarde.
Da Portland zna igrati odbranu, mozda bi nekada nesto vise mogli uraditi.
Denver je mlada perspektivna ekipa sa par solidnih bekova, i jednim vanserijskim igracem kojeg konstantno muce povrede, i za koga je pitanje da li ce ikada pokazati delic tog talenta. Tu je i Jokic, po meni najprecenjeniji igrac u istoriji NBA lige. Smejurija od kosarkasa, ako se uopste moze nazvati kosarkasem.
Igrac za ABA ligu, od koga su u NBA napravili zvezdu, jer u ligi nema dva pismena centra. Druga najveca prevara je Kazins, sirovina ispod kosa.
Osim visine i snage nema dodira sa kosarkom.
Jokic sa druge strane zna da dobaci, razume igru, ali samo zato jer ga na drugoj strani cuva SF ili PF sa 30kg manje.
O odbrani ova dva superstara ne treba diskutovati. Sramota za kosarku.

Bodibond

pre 4 godine

Decko, vrati se gledanju rijaliti programa. 
Jokic je zvanicno najbolji centar NBA lige. 
A to da Ameri ne igraju odbranu, vidimo svaki put kad nas odvale tridesetak razlike. 
Btw, Teo kao jedan od najboljih iz Evrolige nije se bas naigrao protiv suplje odbrane...
(sasha, 16. jun 2019 13:34)

Jokic da je bolji od Obrve Dejvisa? Decko idi se igraj u pesku.

123

pre 4 godine

Pa jesu u pravu da mu je odbrana skandalozna, šupalj je kao sir. U regularnom delu sezone je igrao u proseku 28,29,30 minuta. Slabo se nosi sa američkim centrima, često ga blokiraju... Za sada se oslanja na šut sa distance i to mu dobro za sada ide.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kec, 16. jun 2019 11:02)

Uh, niste trebali ovo da pišete. Ljudi sa ovih prostora leče komplekse preko Đokovića, Jokića i sličnih, a vi im kvarite proces izlečenja. Dakle, Jokić je najbolji odbrambeni igrač u istoriji NBA.

samo realno

pre 4 godine

Jokic je smesan igrac, prenapumpan od strane medija. Odlican kecer u danasnjoj predstavi NBA lige, prodaje maglu. Jeste imao odlicne brojke, protiv demoralisanih Spursa i osakacenog Portlanda, ali njegova ekipa je po obicaju morala da cupa pobede, a tada Jokica nema na mapi.
Kada treba siguran kos, kada neko treba preuzeti odgovornost u Denveru, lopta ide u ruke klinca Mareja, ne superstara Jokica.
Jokic je prosecan centar od koga se pravi maskota.
Njemu je naravno super, prima milione da glumi jokera, ali tu pricu moze prodati samo naivnima. U finalu protiv Amera samo 6p. Tako ce biti i u Kini.
Protiv malo boljih centara nece se videti.

Djole

pre 4 godine

Vrv bi delom bio tačan ovaj članak BR da se nije tokom prethodna 2 leta fizički spremao sa spec trenerom iz NBA i posvetio sebi da bi bio to što jeste. Sad ovi sto su ga pljuvali za prevrtanje guma i slično možda kapiraju neke stvari, ... a možda ipak i ne...
(nebaCar, 16. jun 2019 12:00)

Nije pljuvan za prevrtanje guma nego zato sto je odbio reprezentativni poziv. Zasto bi bilo kome smetalo da se neko fizicki sprema?

SamoKazem

pre 4 godine

Pa ovo je krajnje tacna prognoza, da je zapao u bilo koji drugi tim ova prognoza bi bila maximum njegovog domena. Sreca pa je zapao u Denver I brata Melouna.

Strucnjak ekspertskog nivoa

pre 4 godine

Najbolji centar na svetu..?? Jeste li vi ozbiljni..?? Bucka je onaj Nurkic urnisao na svakoj utakmici koju si igrali jedan protiv drugog. Videcete bucka na prvenstvu u Kini kada timovi zaigraju odbrane; gde kosarka nije cirkus Medrano, sto NBA jeste. Pa njega bi prosecni Odzo, iz Zvezde, u dzep stavio.
Decku je legla NBA, jer je kvalitet jezivo opao, a gazde traze da se igra za publiku. Takodje zbog rasnog balansa, uvozi se sve i svasta iz Evrope, a mediji forsiraju bele igrace i prave od njih neke "zvezde".
(Marko, 16. jun 2019 11:21)
U tom NBA se ne igra odbrana, cirkus. Zato mi uzivamo u mecu CZ-Partizan 95:90, u trajanju od 2 i po sata.

neko

pre 4 godine

Što se tiče njegovih tadašnjih igračkih karakteristika, bili su potpuno u pravu, on prve sezone nije igrao iznad 30 min. Ono što su pogrešili jesu njegovih igrački dometi.

Vidroslav

pre 4 godine

Prognoza je skroz objektivna s obzirom na tadašnje okolnosti. Realno, pogrešili su samo u tome što nisu mogli da znaju koliko je lucidan sa loptom... A on baš na tome za sad gradi karijeru... Odbrana mu i dalje nije tako sjajna. Msm, svaka čast, sve super,dečko razbija... Samo želim da kažem da ovaj text uopšte nije skandalozan.

milan

pre 4 godine

Najbolji centar na svetu..?? Jeste li vi ozbiljni..?? Bucka je onaj Nurkic urnisao na svakoj utakmici koju si igrali jedan protiv drugog. Videcete bucka na prvenstvu u Kini kada timovi zaigraju odbrane; gde kosarka nije cirkus Medrano, sto NBA jeste. Pa njega bi prosecni Odzo, iz Zvezde, u dzep stavio. 
Decku je legla NBA, jer je kvalitet jezivo opao, a gazde traze da se igra za publiku. Takodje zbog rasnog balansa, uvozi se sve i svasta iz Evrope, a mediji forsiraju bele igrace i prave od njih neke "zvezde". 
(Marko, 16. jun 2019 11:21) 
U tom NBA se ne igra odbrana, cirkus. Zato mi uzivamo u mecu CZ-Partizan 95:90, u trajanju od 2 i po sata.
(Strucnjak ekspertskog nivoa, 16. jun 2019 12:47)
ne da kvalitet nije opao nego je nenormalno podignut u odnosu na pre 20 godina recimo....Curry , Tompson, Durent, Lenard ,Siakam, Lilard , mccolum, Embid, Davis, Harden,Janis,....nenormalan broj nezaustavljivih napadaca medju kojima je i Jokic ....bolesno dobra liga ...

Rocky

pre 4 godine

Ispao je u polu finalu konferencija. Sto znaci stigao je kao vodja svog tima medju prvih 8 najboljih klubova NBA. U tih 8 klubova nalazi se u svakom po 20 igraca sto daje jedan skup od 160igraca. Medju tih 160 igraca nalazi se Jokic u dnu takmicarske lestvice jer je ispao u polufinalnoj seriji. Igra I celokupna selekcija tima je prilagodjena njemu kao I drugim igracima u ostalim klubovima. Vise mu se ne moze dati ni u novcu ni u minutama ni u loptama nego sto mu je dato I sto cemu biti u buducnosti dato. Kad se tako nesto daje nekom igracu za uzvrat se ocekuje titiula a ne ispadanje u polufinalu conference. Posto je to prva godina da uopste Denver igra play off to se trenutno evaluira kao uspeh. Vec u narednim godinama apetiti ce porasti I ako ih Jokic daljim uspesima ne pothrani trazi ce se druga resenja mimo njega. Mozda ce mu se u tom slucaju nameniti druga uloga ili cak on sam po traziti drugi klub gde veruje da bi mogao doci do prstena to jos ostaje da se vidi.

tocka

pre 4 godine

Pa niko nije mogao da predvidi ovakav rasplet za Jokića, ja mislim da je on i sam sebe iznenadio. Mislim da je sad u fazonu “Šta, to je taj NBA? Dajte mi nešto teže”.
Šalu ma stranu, jel ima neki komentator koji zna koliko ovako gradjen čovek može da uznapreduje fizički u njegovim godinama? Baš taj skok i lateralno kretanje. Nemam pojma o tome, ali čini mi se da kada bi to značajno unapredio da bi bio stvarno fenomen.

Boriša

pre 4 godine

Pa jesu u pravu da mu je odbrana skandalozna, šupalj je kao sir. U regularnom delu sezone je igrao u proseku 28,29,30 minuta. Slabo se nosi sa američkim centrima, često ga blokiraju... Za sada se oslanja na šut sa distance i to mu dobro za sada ide.
(kec, 16. jun 2019 11:02)
Drzi se ti one "cutanje je zlato"! :DDD

Milan

pre 4 godine

"Srpski košarkaš zvanično je najbolji centar na svetu, pošto je izabran u prvu postavu NBA lige"

Valjda nezvanicno, zvanicno je najbolji centar NBA lige.

DAVOR

pre 4 godine

Nekad je bilo lako reci novinaru kada skandalozno pogresi u proceni da pojede svoj clanak. Sada bi bilo nehumano reci mu da pojede svoj laptop.

JPR24

pre 4 godine

Pa jesu u pravu da mu je odbrana skandalozna, šupalj je kao sir. U regularnom delu sezone je igrao u proseku 28,29,30 minuta. Slabo se nosi sa američkim centrima, često ga blokiraju... Za sada se oslanja na šut sa distance i to mu dobro za sada ide.
(kec, 16. jun 2019 11:02)

Ono sto je očigledno, to je da ti nemaš pojma o čemu pričaš. Predji ti lepo nama na kriket, i ostavi košarku ljudima koji barem gledaju utakmice.

nikolq

pre 4 godine

E sto volim sto je momak izabran u prvu petorku NBA ,zauvek zapustena usta ljubomornim,nacionalistima I ostalim bolesnicima.Nikad vise Niko sa ovih prostora.Kraj price.

KOSTA1703

pre 4 godine

Niko ni u NBA nije mogao ni da pretpostavi kakva je zver Jokić.
Čak i Denver ga je birao sa 41.mesta, a prvi njihov izbor je bio Nurkić.
Medjutim pokazalo se da Jokić svojom igrom menja celokupnu filozofiju u NBA ligi.
Uspeo je sa skupom gradjana, koji šutiraju malo iznad proseka uličnih basketaša da stigne do finala konferencije.
Nikada to nije uspelo nijednoj pojedinačnoj zvezdi u NBA.
To samo govori o tome koliko je Jokić dobar.
Ne postoji baš nikakv problem da bilo kome strpa 30 komada,izuzev njegove želje da tim pobedi, a da lična statistika bude u drugom planu.
Moglo bi se slodobno reći da trenutno u NBA postoji mnogo zvezda, ali da su prave zvezde oni koji vode svoje klubove i koji čine svoje saigrače i tim bolji nego što jeste, samo Lenard i Jokić.
Svi ostali su kvalitativno ispod njih dvojice.

Majkl Džondar

pre 4 godine

Skroz realna pretpostavka, sad što postoje slučajevi koji to ne šišaju, to je retkost. Mislim na ovo što se građe njegove tiče. Tamo su sad svi terminatori, napucani. Centri su im urađeni do bola. Nikoli jedino ostaje taj talenat, koji je neverovatan, i normalno, glava. Jak je je on kao bik ali nije isklesan kao ostali na steroidima, to ih je omelo u proceni.

nebaCar

pre 4 godine

Vrv bi delom bio tačan ovaj članak BR da se nije tokom prethodna 2 leta fizički spremao sa spec trenerom iz NBA i posvetio sebi da bi bio to što jeste. Sad ovi sto su ga pljuvali za prevrtanje guma i slično možda kapiraju neke stvari, ... a možda ipak i ne...

No

pre 4 godine

Sve tacno i strucno napisano.Ali kada neko hoce da u NBA napravi mega zvezdu u timu, onda igru prilagodi njemu i uz dosta srece dobijemo Somborca, statisticki najboljeg centra na svetu!
Good luck Jokara!

wve

pre 4 godine

@kec a najbolje asistencije na petici a u orvoj petorki NBA, što je veće nego da imamo fudbalera u najboljih 11???!!!! Mnogo su pogrešili

NJ15

pre 4 godine

@tocka
Tesko da bi Jokic nesto napredovao ako bi "poboljsao" gradju. Na razvoj misica, njihovu vidljivost na telu, a i na granicu do koje neki covek moze da ide u razvoju misica, u velikoj meri utice genetika. To ti je ona cuvena prica, na nekim ljudima se vrlo lako vide "plocice" na stomaku, a na nekima i posle mnogo vezbanja i treniranja ne. Mnogo tu faktora ima. A opet u NBA rade najbolji profesionalci i strucnjaci iz raznih oblasti i sporta i medicine itd. Siguran sam da su oni radili analize Jokica i da znaju kolike su mu mogucnosti, sta moze, sta ne moze, kako bi npr. intenzivniji rad u teretani uticao na Jokica...Sve to oni znaju. Naravno mnogo zavisi i od Jokica da li ce prihvatiti savete i da li ce imati volju. Opet, moje misljenje da ako bi na neki nacin uspeo da sredi telo da bi mu to najvise koristilo u marketinskom smislu nego u samoj igri.

Totti

pre 4 godine

Da jednom srusimo i tu famu oko Jokiceve "slabe" odbrane. Prvo, on je u odbrani sve bolji i bolji i to je segment gde ce samo da ide napred. Zaboravljamo da dobra odbrana mnogo zavisi i od ostatka ekipe a i tu se u Denveru vidi napredak. Sa druge strane i ideja trenera Melouna je da se Nikola ne opterecuje u odbrani do maksimuma i cuva se licnih gresaka jer je jedna od glavnih opcija u napadu Denvera. Svestan je i on da je Denver, sa i bez Jokica u napadu, sasvim druga ekipa. Kada bi Denver imao iole dostojnu alternativu za vodjenje ekipe na parketu dok je Nikola na klupi i njegova odbrana bi bila jaca i cvrsca. Konstatacija vecine NBA trenera je da je Jokiceva velika prednost taj kosarkaski IQ i da vrlo lako cita protivnicke odbrane. E sad, cita protivnicke a svoju ne zna da igra?

Sport

pre 4 godine

Jokic je redefinisao način igre u NBA i to zahvaljujući stručnom štabu koji je video kako sakriti mane, a istaći njegove pozitivne strane. Ja tvrdim da će u narednih pet sezona dosta timova da traži igrace poput Jokica i da usmeri igru u tom pravcu. Ono sto je Denver sada izgradio jeste igra sa pomocnim plejom prakticno i tu ulogu ima Jokic. Time se rasteretila spoljna linija, a tradicionalna uloga centra je promenjena sto tera i protivnika da prilagodjava svoju odbranu izvan poznatog. Već sada na koledzima sirom USA proučavaju ovaj način igre i kako stvoriti takvog kosarkasa. Ako se neko seća možda upravo je 2009. Pesic u Zvezdi radio nešto slično sa Nemanjom Bjelicom na poziciji pleja sto je umalo donelo i titulu Zvezdi iako je bila po kvalitetu iza Partizana.

sasa jokic

pre 4 godine

Kao Nile kada je osvojio prvi GS, rekao sam, sve preko toga je bonus. Isto tako za Jokica, covek je izabran u prvu letorku NBA !? Jel vi kapirte kakav je to uspeh!? Najbolji centar na svetu, a tek poceo karijeru!

geda

pre 4 godine

Baš taj skok i lateralno kretanje. Nemam pojma o tome, ali čini mi se da kada bi to značajno unapredio da bi bio stvarno fenomen.
(tocka, 16. jun 2019 11:00)

Bio bi, ali ti trebaju atletske predispozicije. Janisu je trebalo pet godina, a on je imao bolje predispozicije nego Jokic. Pritom je bio idealno gradjen za tu vrstu napretka. Jokicu preti opasnost da ako suvise dobije na misicnoj masi izgubi mekocu u rukama, a to znaci slabiji osecaj prilikom dodavanja i suta. To se, na primer, desilo Alonzu Morningu, pa posle nije mogao da ubode sa vise od 3 metra (iako je i dalje bio vrhunski centar). Mislim da ce Jokic i Denver morati da zive sa nekim falinkama a da zauzvrat koriste ono sto Jokic nudi. Nacin na koji se to kompenzuje je tako sto Jokicu dovedes umesto Milsapa, Bartona i Herisa igrace koji mogu dobro da se menjaju u odbrani, imaju sut i pokrivaju vise pozicija. Drugo je pitanje kako to uraditi, ali to je ono sto treba za titulu. Od postojecih slobodnih agenata Klej bi im legao samo tako, ali je nerealna opcija. Dosta zavisi i od Portera. U krajnjoj liniji Heris ima solidnu odbranu, pa ako popravi sut on i Milsap jos ove sezone mogu da guraju (Milsap je vec mator, mada je bio odlican u plejofu) ali Bartona definitivno treba menjati nekim 3-and-D igracem. Sreca u nesreci je sto ce se Lejkersi tek uigravati, a Voriorsi imati pola rostera, dok ce Hjuston ostati na Hardenu i Kapeli bez Pola. Ako Kavai dodje na Zapad, kalkulacija se potpuno menja.

SchOne

pre 4 godine

Pa jesu u pravu da mu je odbrana skandalozna, šupalj je kao sir. U regularnom delu sezone je igrao u proseku 28,29,30 minuta. Slabo se nosi sa američkim centrima, često ga blokiraju... Za sada se oslanja na šut sa distance i to mu dobro za sada ide. 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kec, 16. jun 2019 11:02) 

Uh, niste trebali ovo da pišete. Ljudi sa ovih prostora leče komplekse preko Đokovića, Jokića i sličnih, a vi im kvarite proces izlečenja. Dakle, Jokić je najbolji odbrambeni igrač u istoriji NBA.
(123, 16. jun 2019 11:22)

I ti ga druže pretera nije najbolji odbrambeni igrač ni među centrima a kamo li u istoriju NBA..ali jeste popravio dosta odbranu od prošle sezone i ako nastavi da napreduje kao što je neko napisao biće fenomen mada on to već sada jeste jer malo igrača u NBA ima ili su ranijih godina igrali a da umeju sa pozicije centra da kao on asistira ,proigrava, čita igru protivnika i ima odličan šut i za dva i tri a pritom je odličan i pod koš na skoku

NJ15

pre 4 godine

@geda
Uzeo si da poredis atletske predispozicije Janisa i Jokica!? I vise nego glupo poredjenje. Dva potpuno razlicita tipa ne igraca, nego coveka (poreklo, rasa...). Ajde da si uzeo da poredis Marka Gasola ili Kevina Lava sa Jokicem pa da te razumem. Ko je gledao njihove snimke i slike kada su bili mladji zna o cemu pricam.

Zoran

pre 4 godine

Koliko vremena ce proci dok ne vtasa Centar kao Jokic sa 25 poena i 8.4 asistencije u plej-ofu.
Umalo tripl-dabl prosek-25p 13sk i 8.4ass. Jokic je jedinstven i NAJBOLJI.

sasha

pre 4 godine

@Marko
Decko, vrati se gledanju rijaliti programa.
Jokic je zvanicno najbolji centar NBA lige.
A to da Ameri ne igraju odbranu, vidimo svaki put kad nas odvale tridesetak razlike.
Btw, Teo kao jedan od najboljih iz Evrolige nije se bas naigrao protiv suplje odbrane...

mare

pre 4 godine

@rambo meni su mnogo jaki ovakvi komentari likova koji razumeju samo jednu dimenziju zivota i sve sto izlazi iz te dimenzije je lose i neprihvatljivo. Tako recimo moja baba glasa uvek za isti tip politicara- diktatora. Tako neki ljudi ne ostavljaju prostor izmedju svoje ograde i ulice jer smatraju da su tako pokradeni, a ne da i njihova deca treba tom istom ulicom da idu. Tako i ljudi gledaju na sport i soortiste. Jokic nece biti Lebron ili Davids, ali isto tako ni ova dvojica ne mogu da budu Jokic. Jomic nece uzeti loptu i zakucati u odlucujucem momentu, ali ce napraviti situaciju za nekoga da to uradi, nece moci da cuva obruc kao Davids, ali ce moci da cuva reket i u ukupnom zbiru ce biti korisniji za svoju ekipu od mnogih drugih superstarova. Taj Dvaids ili Kazins sa svojim ekipama nisu mogli da se plasiraju u play off tako ni Lebron, a realno gledano Denver je losija ekipa od lejkersa

Jon Batica

pre 4 godine

Marko, 16. jun 2019 11:21)

ono kad neko napise ovakav tekst prvo pomislis da troluje, a onda se zapitas sta ako je neko zaista izneo svoje misljenje..

geda

pre 4 godine

Ko je gledao njihove snimke i slike kada su bili mladji zna o cemu pricam.
(NJ15, 16. jun 2019 12:16)

Bice da si video ta dva imena i pomislio da ih poredim po nekim standardima. Upravo sam ukazivao na razlicitost u gradji kao jedan razlog zasto Jokic verovatno ne moze, a i ne treba da ide na vise misicne mase. Dakle, rekao sam da su vrlo razliciti, a ne slicni, niti sam govorio o tome ko je bolji.

dzaj dzej

pre 4 godine

Za ramba@ja mislim kad bi ti otisao u nba, da bi bio najbolji igrac.. Ma garant... Vidim da sve znas.. Zasto nba nije napravila igraca od Raduljice ili nekad od Rastka Cvetkovica.. A mislim da bi ti dobio Jokaru u basketu 1 na 1..

Divos

pre 4 godine

Текст је из 2014-е, данас нам делује омаловажавајући, но тада, за момка који је 41.избор, и не баш лоша предвиђања, а код нижих избора на драфту пожељан је опрез код новинара.

Како памтим коментаре "експерата" на овом порталу из 2014-е и 2015-е, и колико увредљивих квалификација и омаловажавња на рачун Николе беше тада, ово је више него оптимистично виђење.
Додуше те коментаре углавном оставља једна екипа комплексаша изгледа оперисаних од спорта, којима се "упали лампица" када неком нашем спортисти не иде (сада им се упали кампица када је неки текст о Теу), ваља и њих разумети.

Како год, Ниџо тек пише своју спортску причу, за сада иде све како треба, једном када је испише, када се то оконча, а то неће бити скоро, моћи ћемо све то сабрати, и дати коначну реч.

Pseudoharms

pre 4 godine

@strucnjak ekspertskog nivoa. 13.01.2019. 40/10/8 protiv istog tog Nurkica. Ma ubio ga Nurkic. Sta bi bilo da ga nije razbio, 60/20/18?

MPP

pre 4 godine

NIKOLA je unikatan slučaj praktično ne može se porediti ni sa kim zbog načina na koji igra košarku , zbog svestranosti u igri i netipičnog (blago rečeno) izgleda ! Obratite pažnu na izjednačenost "levog" i "desnog" ulaza ! Jedan tako ogroman čovek da ima taku tehniku koju većina bekova u NBA nema ? Kada krene tako u ulaz sve to izgleda kao "nemoguća misija" , kao da nikad neće doći do koša a kamoli poentirati. A onda sledi surova egzekucoja . Ostaje vam samo osmeh čudjenja na licu .....To je ustvari paradigma za čtavu njegovu karijeru .....SIMPATIČNO ČUDO !

C i n i k

pre 4 godine

Protiv malo boljih centara nece se videti.
(samo realno, 16. jun 2019 20:45)

Pa zar nije igrao npr 82 utakmice u regularnom delu sa svim najboljom centrima u NBA,zar nije igrao i u play off,i zar nije kroz te igre izabran u prvu 5.NBA?
Imao je od svih centara NBA najbolju statistiku.
Zasluzio je da bude prvi centar NBA.

veljko

pre 4 godine

Marko@
Takvi komentari da se u NBA ne igra odbrana ne piju vodu. Mnogi komentatori ovde su govorili, kada dođe play-off i kada se zaigra odbrana, onda će da vide Jokića, a on u tom play-offu, podigao nivo igre na još viši nivo i imao bi TD prosek da su njegovi saigrači pogodili posle nekih asistencija koje su dobili od njega, za otvorene šuteve.

Pozdrav iz Toronta

pre 4 godine

@Rambo
Majstore, lepo je to sto ti kosarku pokusavas da shvatis. Super. Imas ti jos dosta toga da naucis. Mozda si cak donekle i u pravu za Toronto, ali ovde se igraci ne dele na istrosene i one koji to nisu. Ovde se igrac gleda prema tome sta treba da pruzi ekipi, posebno u specificnim situacijama - utakmicama (play-off recimo). Tu se veoma ceni iskustvo, posebno iskustvo igranja u play-offu. Za to ti trebaju godine, a ti smestio sve te igrace u grupu istrosenih. Kazes "po imenima" nisu neka ekipa... Pa i nisu, Vanvleet recimo i nije neki poznat igrac u Evropi. Zato su ga sad upoznali. Naravoucenije - dok nesto ne naucis u sitna crevca nemoj mnogo komentarisati.

tocka

pre 4 godine

@geda
Ja mislim da skocnost i lateralne kretnje nemaju veze sa rukama, mislim da su tu noge i torzo vise u pitanju, tako da ne verujem da jacanje tog dela moze da mu steti pri sutu. Zapravo, razvijanje tog dela moze samo da mu pomogne jer bi bio stabilniji i brzi. Ono sto ne znam koliko covek u tim godinama moze zaista da napreduje u tome. Greek Freak nikada nije imao stomacinu kao Joka, tako da su totalno drugacije polazne tacke. Sto se tice Nikole nemam nikakve sumnje da bi on sve sto mu doktori i kondicioni trener da sprovede u delo, jer njegovo telo je sad posao od 150 miliona i mora da radi na tome, a mislim i da je shvatio da moze da se takmici sa najboljima.

Nije sve u ocrtanim misicima

pre 4 godine

Nisu svi misicavi ljudi jaki kao sto nisu ni svi sa viskom kg slabi.

Imate na YT izjavu Draymond Green-a iz GS kada ga pitaju da li mu je tesko da igra centra (posto je njegova prirodna pozicija visoko krilo) a on odgovara da nije jer vise nema Shaq-a kao i da ima malo snaznih centara poput Embida i Jokica.

Po meni Jokic samo treba da popravi odbranu (atleticizam ili imas ili nemas) i bice kompletan igrac.

lucc

pre 4 godine

@samo realno Ako tako postavis stvari i sa te strane gledas mozes i za KD-a da kazes, potpisao za dinastiju da bi uzeo prsten u vec razradjenom sistemu i lako je sipaa 28 u proseku kad odbrane moraju druge da udvajaju, a on je i onako visok za svoju poziciju. Jokic je srce tima, tim nije neki ali su mladi. Pokazao je da igra i u playoffu, u stvari to je bio test da li voli da pobedjuje i da li mrzi da gubi toliko da ce uraditi sve pa i vise da se trudi da bi pobedili. Prosao je test, nisu Ameri budale. Jokic mora da podigne procenat za tri poena u sledecoj sezoni i da se vidi ko je ko od tih ostalih klinaca. Lopta nikad nije ni isla na centra u zadnjim sekundama. Ni Shaq nije bio clutch pa nije ni Jokic

C i n i k

pre 4 godine

Ala su se prevarili u proceni,decko je zvanicno u prvoj petorci NBA,svaka mu cast, igra odlicno i pozeleo bih mu zdravlje i srecu a onda i da uzima jos na destine pehara i medalja...

C i n i k

pre 4 godine

Jokic da je bolji od Obrve Dejvisa? Decko idi se igraj u pesku.
(Bodibond, 16. jun 2019 15:37)

Jeste Joker bolji.
Sto nije Davis 1.centar Nba?
Pa nmz jer nije dobio glasove i jer nema takvu statistiku kao Joker.
Stvar je prosta,nije dovoljno da navijas za nekog licno,taj mora da ostvari igru/statiatiku.
U Nba je statistika sve i svja..

Pera

pre 4 godine

Ne znam što se uopšte prave ovakve vesti sa negativnim prizvukom.Sad će raspava u komentarima naravno.Jokić nije delovao tada da će biti 1.centar sveta.Pa trener njegov Dejan Milojeviċ je izjavio da nije očekivao ovakvu karijeru od njega?Valjda trener zna...

Никола

pre 4 godine

@Rocky
"Vise mu se ne moze dati ni u novcu ni u minutama ni u loptama nego sto mu je dato I sto cemu biti u buducnosti dato."
Итекако може. Играч спољне линије који може да погоди.
Последња утакмица Денвера је пример. 2 тројке постигао Јокић, остатак НУЛА.
Жена ме чека, не могу да исправим сваки хејт коју си написао, али кад се вратим из... шопинга таман да искалим бес на тастатури :Д
Поздрав.

bradina

pre 4 godine

Ljudi,kako ne vidite da je Jokic sa Denverom napravio senzaciju u NBA!Toliko TD, DD,druga ekipa Zapada,polufinalista Zapada,najbolja statistika od centara u NBA,clan prve petorke(jedini "beli" igrac"), All star igrac,izvrsna igra u svakom mecu,u plej ofu je u jednoj utakmici odigrao 65.minuta,mnogo oborenih rekorda!Da ne pominjem da svi eksperti NBA ,treneri komentatori, Sek O'Nil na celu sa najboljim trenerom NBA Greg Popovicem su odusevljeni igrama naseg igraca!Ovaj tekst je "noz u ledja" nadobudnom novinaru koji se eto usudio da pre pocetka takmicenja analizira i predvidja igru Jokica,pa izgleda da ta sprdnja pogadja pravo u centar!Denver nije uspeo da se kvalifikuju za finale Zapada samo iz cinjenice sto njegovi saigraci nisu pogodili otvorene suteve na zadnjoj odlucujucoj sedmoj utakmici protiv Portlanda.To je cinjenica koja obara sve kriticare!Revolucijom u kosarci da centar postane najbolji asistent oko koga pocinju sve akcije tima u napadu Denvera zadivio je sve sto je bilo odlucujuce da Denver posle deceniju i vise uspe da se kvalifikuje za plejof!Ako su neki bili skepticni,razuverio ih je,pritom niko nije lud da za nekog igraca da 145 miliona i proglasi ga igracem koji nosi klub sa svojih 24 leta zivota uz samo dve sezone odigrane u NBA!Fizicki izgled nije mu savrsen,(Popovic mu preporucuje nemoj u teretanu!)ali kosarkasku inteligenciju i nepredvidjene asistencije postavile su ga na visoki nivo!uzivacemo mi dugo u njegovim predstavama,gotova prica! Nastavi Nikola!