Utorak, 26.02.2019.

09:00

FIBA je sve uradila protiv košarke

Izvor: B92

FIBA je sve uradila protiv košarke IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

Las

pre 5 godina

Izvinjavam se ako je nekog povredilo kada kazem 'lupetanje', ali insistiranje da najbolje ekipe po redosledu (na SP) idu na Olimpijske igre je pogresan, a to nema veze sa m9j8m razmisljanjima i idejama, vec sa cinjenicom da Igre imaju neke druge vrednosti kao znacajne, pa tu m9ra biti ekipa sa svih kontinenata....zbog toga na Igrama, zimskim ili letnjim, gledamo maratonce koji trce 4 sata, ili skakace na sk8jama koji samo sto ne izginu 'leteci' cak 30 metara.

Ostin A

pre 5 godina

ne mogu da shvatim ovu kuknjavu za slovencima i hrvatima,naročito za slovencima koji su uz 18 sudijskih grešaka na našu štetu u finalu prvenstva evrope pobedili naš praktično b tim dodatno oslabljen povredama jovića i lazića.ne kaže se džabe oteto-prokleto
(slobinator, 27. februar 2019 08:38)

Ma ne radi se uopšte o reprezentacijama kako su osvojili titule, ko im je igrao. Zamisli da su reprezentacija X i reprezentacija Y.

- Reprezentacija X je Evropski šampion, a Svetsko prvenstvo bez Evropskog šampiona je iskreno glupo.
- Reprezentacija Y ima 5 igrača iz NBA i 3 igrača iz Evrolige, i neće biti na Svetskom prvenstvu jer su im 2 glavna konkurenta u grupi unajmili Amerikance, plus nemaju nijednog igrača u dve najače lige na svetu pa su bili u punom sastavu.

hm

pre 5 godina

ne mogu da shvatim ovu kuknjavu za slovencima i hrvatima
(slobinator, 27. februar 2019 08:38)

Zato ti i nisi profesionalni sportas, a jos manje trener vec samo netko tko kucka komentare na b92. Uopste se ne radi samo o tome. Procitaj tekst, dalje od naslova.

slobinator

pre 5 godina

ne mogu da shvatim ovu kuknjavu za slovencima i hrvatima,naročito za slovencima koji su uz 18 sudijskih grešaka na našu štetu u finalu prvenstva evrope pobedili naš praktično b tim dodatno oslabljen povredama jovića i lazića.ne kaže se džabe oteto-prokleto

Nenad

pre 5 godina

Budi siguran da postoji kordinacija izmedju Obradovica, Djordjevica i saveza i da bi ih pustio da je to imalo nekog smisla. Na tim pozicijama (2 i 3) nismo uopste bili tanki, igrali su Simonovic, MIlosavljevic i Lucic a oni nisu klasa ispod Gudurica i Kalinica, nijanse su u pitanju...Druge pozicije su nama problem. U svakom slucaju, ne brini ti za Zeljkov patriotizam, na kraju kraju krajeva, ta dvojica u Feneru ne igraju iskljucivo i samo zato sto su pre njega bili sodlini igraci, vec ih je i nesto drugo preporucilo ;)


Zeljko je bukvalno Bog u Feneru i pita se za sve. Sutra da pozeli da halu nazovu po njemu nazvace je.
Istina je da ga od dva debakla sa njim na OI u Atini i Evropskom u Novom Sadu reprezentacija Srbije ne zanima.
Mogao je svaku utakmicu da dozvoli Guduri i Kalini da igraju ali nije hteo.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (kimi, 26. februar 2019 15:16)

santa justa

pre 5 godina

Željko ucinio Srbiji pa je patriotski pusta Kalinica i Gudurica da igraju za Srbiju. Blat pustio , Radonjic pustio Efes pustio Micica a Veliki Srbin ne moze a ima 11 stranaca u Feneru. ,(patriota, 26. februar 2019 09:21)Ne pita se tu trener nego uprava kluba..tj onaj ko placa tog igraca...a ne placa ga trener sigurno...
(Simo, 26. februar 2019 10:16)
Ma nije valjda? Kako su onda Mahmutoglu i onaj mladi centar iz Fenera igrali za Tursku reprezentaciju??

stoler

pre 5 godina

Koliki kimi moras da budes da bi pljuvao najboljeg evropskog trenera, lupao gluposti bez znanja i provera? Od danas je merna jedinica za glupost kimi.

Onako bez lupetanja

pre 5 godina

@Las
Koji ste to Vi? Ko to ne želi da gradi NBA sistem? Tebe ili mene će neko da pita šta će i kako da se igra? Previše značaja daješ sebi, "nama", "onima" ko god da su.
Floskule koje koristiš ne predstavljaju Evropu pa ni sve Srbe ali daješ za pravo da objašnjavaš nešto oko "prozora" i formata i ko je kad šta uradio. Promenili ljudi format EL pre 3 god, što znači da je najavljeno pre 4 što dalje implicira da stvarno ne znaš o čemu pričaš ili lažeš.
Lepo sam napisao kako je bilo i to je funkcionisalo, uostalom ako smo neku medalju sa OI doneli u nekom drugom sistemu navedi kad i gde. Gde je tačno prethodnih 50god bio ugrožen "olimpizam" tako što je sa SP po učinku išao određeni br na OI a ostatak preko turnira? Šta tačno treba da znam oko "olimpizma" i košarkaških kvalifikacija?

Onako bez lupetanja

pre 5 godina

@Las
Izvini potkrala mi se greška, ne sa SP nego sa kontinetalnih prvenstva se išlo i na SP i na OI.
Za Rio direktno sa EP u Francuskoj su otišli Španci, Litvanci i Francuzi, mi smo morali da izdvojimo 3,2mil eura i dobili kvalf turnir u BG gde smo ponosno razbili Angolu, Portoriko, Češku... i eto nas u Riju.

kimi

pre 5 godina

Kalinić lagano šeta ulicama Novog Sada dok Srbija se bori za prolazak na svetsko... a zna da filozofira po društvenim mrežama ... lepo , lepo!
(magic, 26. februar 2019 10:44)

Ne napadajte Kalinu i Guduru, obojica su hteli da igraju ali Zelimir zvani "budite srbin tamo gde sam ja bio" ih nije pustio.
Ne zeli da rizikuje povrede svojih igraca jer juri svoju desetu tituli.
Fenerbahce ispred Srbije.

Las

pre 5 godina

'Onako bez lupetanja' je rekao da je FIBA promenila sistem ne pitajuci nikoga, a ipak je to malo drugacije ako znas da su oni najavili sistem kvalifikacija i 'prozore' prvi i to pre dve godine. Na to je EL odreagovala tako sto je promenila dimenziju EL, uvodeci ovaj idiotski sistrm takmicenja od 30 kola.
Dakle EL nije marila za te promene, pa samim tim zadrzava ozbiljnu kolicinu odgovornosti za ovaj sukob.
Drago mi je da su, posle skorasnje Djordijeve izjave da ih bas briga za nacionalna prvenstva, bar delimicno pale maske, pa narod ne vidi EL 'belom', a FIBAu 'crnom'. Niko nije beo, ali svakako je EL ozbiljnije 'crna' nego bilo ko drugi. Njima je kosarka samo novac, a siguran sam da to nije pravi put. Oni bi da grade NBA nacin u Evropi, a ne shvataju da mi ovde sport, klubove i lige ipak drugacije percipiramo nego Ameri.
Da ne zaboravim da prokomentarisem coveka koji bi najbolje reprezentacije sa SP 'slao' tim redom na Olimpijske igre: ti decko vezu s vezom nemas ni o Olimpizmu, a ni o Igrama.

kimi

pre 5 godina

Željko ucinio Srbiji pa je patriotski pusta Kalinica i Gudurica da igraju za Srbiju. Blat pustio , Radonjic pustio Efes pustio Micica a Veliki Srbin ne moze a ima 11 stranaca u Feneru. ,
(patriota, 26. februar 2019 09:21)

Ne pita se tu trener nego uprava kluba..tj onaj ko placa tog igraca...a ne placa ga trener sigurno...
(Simo, 26. februar 2019 10:16)


Zeljko je bukvalno Bog u Feneru i pita se za sve. Sutra da pozeli da halu nazovu po njemu nazvace je.
Istina je da ga od dva debakla sa njim na OI u Atini i Evropskom u Novom Sadu reprezentacija Srbije ne zanima.
Mogao je svaku utakmicu da dozvoli Guduri i Kalini da igraju ali nije hteo.

stoler

pre 5 godina

Ovde su se konci davno pogubili. Vec 15ak godina je sukob FIBE i biznismena iz Barselone. Covek unistava kosarku, EL sve slabija, jedni te isti ucesnici final 4, pre pocetka se vec sve zna, i ko ce u 8, jedni te isti favoriti. Dok se taj lik i njegova firma ne uklone iz kosarke nema napretka. Pri tom ne odobravam nista sto je FIBA uradila poslednjih godina, posebno ovu lakrdiju od kvalifikacija i pomeranje EP na svake 4 godine. Ali to su sad vec potezi preocajnih likova koji ne znaju gde udaraju. Za pocetak oni moraju da se menjaju, a onda i da uklone ovog nesretnika iz kosarke. Te price o priblizavanju sa NBA su presmesne. I da ce to biznismen da napravi. Nikada NBA nece praviti konferenciju u Evropi ili bilo gde, njih samo zanima da uzmu najbolje odavde.Sto pre promene u FIBA i vracanje svih ozbiljnih takmicenja pod njeno okrilje da ne bi vec 15 godina gledali jedene te iste ucesnike zavrsnih turnira, da se 3,4, kluba smenjuju u osvajanju titula.

www.com

pre 5 godina

Drzavna prvenstva odavno nemaju smisla niti bilo kakav znacaj. Sada to rade sa reprezentacijama i na kraju sa EP i SP. Ostaju EL i NBA, kao najbogatiji i svi problemi krecu od njih.Nekada su savezi sa godinama ogranicavali igrace kada mogu da odu u inostranstvo i igraju, tako da je kvalitet ostajao u zemlji. Sada odlaze sa 17, 18 godina. Svi oni dobijaju jer imaju para a drzave gube. Na kraju te drzave ni reprezentaciju ne mogu da sastave a da igraju najkvalitetniji igraci? Sada je ispala Slovenija i Hrvatska, sledeci put ce neko drugi, to je neminovnos. Da li ce onda na SP ili EP igrati najkvalitetniji?? To nije pitanje, to je realnost. Mislim da je sve to smisljeno i to ce vreme pokazati.

nm

pre 5 godina

@Luke Babbitt gravedigger - djordija ne zanima sto klubovi igraju nacionalna prvenstva, on covek vodi privatnu ligu i prodaje proizvod kupcima za pare. fibin problem je sto se nisu menjali i napredovali vremenom, ovim inatom ce samo ojacati EL a klubovi ce domaca prvenstva igrati sa amaterima (slicno kao makabi). U sustini gde ima vise novca tu se igra bolja kosarka, kao i uvek, tako da ako fiba ne ulozi neke ozbiljne pare samo ce nastaviti da propada a klubovi ce vremenom igrati samo EL

Divos

pre 5 godina

умануте потезе бирократа ФИБА-е није лако избројати.

ЕП уместо сваке 2, играће се у размаку од 4 године што и није нормално и злочин је према кошарци.

По први пута после 52 године, од 1966-е љубитељима кошарке је ускраћено да 2018-е уживају у великом такмичењу тог лета.

Тзв квалификациони "прозори" су онемогучичи боље репрезентације да рачунају на своје најбоље (НБА и ЕЛ) играче. Нарушена је хијерархија и на СП неће квалитетне селекције Летоније и Словеније.

У току самих квалификација промењен је систем преношења бодова у другу фазу, лакрдија незабележена у историји спорта.

Сам систем такмичења на СП/СК је за кошарку неприродан, нека тежња угађања публици која спорт гледа као за*ебанцију између ријалити садржаја.

Са СК на ОИ иде 7 селекција, не најбољих 7 пто би морало ако је квалификациони турнир него по "кључу" по зонама, тако ће на ОИ врло вероватно отићи нека селекцијакоја ће испасти у групној фази.

Ту је ОКТ где ће опет свака зна добити по две специјалне позивнице, опет угађање онима који ће кеширати.

Ови потези боракрата ФИБА-е су без сумње злочин према кошарци, остаје дилема да ли је то због тога што су комплетни идиоти, или у позадини приче су и неке друге, озбиљније намере, а може бити и једно и друго.

sryugos

pre 5 godina

Mnogo je utakmica, mnogo je desavanja a malo je smisla i vremena za predah i igraca i publike. Dogovor sa NBA je jos daleko.
Prvo ECA i FIBA moraju sesti i napraviti kalendar normalnog tempa i ritma i za igrace i za publiku.
Nek krenu s tim da se ukine novembarski prozor a oslobodi kraj februara nakon nacionalnih kupova za reprezentacije.
Tek nakon sto usaglase kalendar, onda mogu voditi borbu sa NBA fransizama makar oko cesceg pustanja igraca na takmicenja.

Predo

pre 5 godina

Ma, naravno da je glupo. Ako imate nacionalni tim, onda se smatra da igraju najbolji. Teško je okupiti sve najbolje i kada vam niko ne brani da igrate, a kamoli ovako. U već pomenutoj grupi u kojoj su igrale Slovenija i Crna Gora, da su igrali svi najbolji, Španija bi bila prva, Letonija druga, a Turska, CG i Slovenija bi se borile za treće mesto. Za Srbiju nije na kraju ispalo tako loše, jer je Đorđević probao neke igrače u takmičarskim mečevima, ali je bilo previše stresno.

onako bez lupetanja

pre 5 godina

@Laza
"Šta je trebalo FIBA da uradi?"

Za početak NIŠTA. EP je bio u isto vreme kvalifikacioni za SP ostatak se popunjavao sa 3 ili 4 istovremena kvalifikacionim turnirima u junu/julu. Tako je bilo i za OI.
Odjednom se prelazi na sistem kvalifikacija "radi popularizacije", interesantna tvrdnja s*obzirom da ne igraju najbolji jer o tome niko nije razmišljao. Ako već NBA ne da igrače zašto bi EL bila u obavezi?
Jedni igraju ligu sa 82 meča i ne daju ni za jedan igrače a drugi igraju 30 i treba da daju. Logike nigde.
FIBA na sve moguće načine pokušava da se dokopa NOVCA, jer realno van svih tokova je već poodavno. Ima svoje lige i evro takmičenja ALI nije to to, tako da je neko jako pametan promenio sistem kvalifikacija i odredio termine ne pitajući nikoga a posebno ne nekoga ko je izgleda uticajniji u Evro košarci. Ne u cilju poboljšanja nego u cilju ostvarivanja zarade.
To se narodski kaže "pravljenje računa bez krčmara" i obično se ovako završava.

Xnodeh

pre 5 godina

Na SP su se iz Evrope plasirale sve reprezentacije koje kvalitetom tu pripadaju, osim Letonije. Oni su jedine zrtve ovih kvalifikacija!

Dacha

pre 5 godina

Uporno se igraci stavljaju u prvi plan kao da je njima kao individuama ovaj sistem kvalifikacija najtezi i najstetniji ,a u stvari to je skroz netacno. Najvecu stetu u celoj prici trpe reprezentacije koje predstavljaju odredjenu zemlju jer ne mogu da nastupe u najjacem sastavu a igraci ko igraci u svakom slucaju igraju utakmice na tri dana u Evropi a u Nba i da ne pominjemo. I zato uzimati primer Milutinova kako je on zaboga igrao u petak utakmicu u Evroligi a vec u nedelju igrao sa reprezemtacijom je glupo poredjenje jer da nisu igrale reprezentacije svakako bi se igrala nacionalna liga i to se konstantno desava,cetvrtak,petak Evroliga a za vikend domaca liga plus sto imamo par nedelja gde se bukvalno u toku nedelje igraju dva kola Evrolige i plus za vikend nacionalna liga. Znaci da sumiramo,igrace kao igrace niko ne pita za bilo kakav raspored i za igrace licno ovaj raspored tj prozor za reprezentacije nije nista novo i neubicajeno vec neka rutina na koju su navikli tokom sezone. E sad,potpuno je druga stvar sto je blesava Fiba sa ovim izmisljenim prozorima i kvalifikacijama potpuno obesmislila svoja takmicenja jer kao prvo nemaju sve najjace reprezentacije na zavrsnom turniru,samim ti nemaju ni najvece zvezde da ucestvuju na njima sto dalje proizvodi nezainteresovanost sponzora za to takmicenje i samim tim sve manje para,a bez para u danasnje vreme sem konacne propasti nista drugo ne moze da se ocekuje. I za kraj ipak bi pomenuo i igrace,ali ne ove najvece zvezde vec one druge koji su izneli ove kvalifikacije na svojim ledjima a na kraju ce prventstvo moci da gledaju samo na televiziji!

milos

pre 5 godina

Ko stvara dobrog igraca - klub ili reprezentacija?
Kod ovog prvog SVAKI igrac je od malih nogu, minimum 11 meseci godisnje, placa clanarinu, skoro svaki dan treninzi, u odredjenom trenutku razvoja po dva puta dnevno, individualni treninzi, teretana, trcanje, rezim ishrane, disciplina, trener kao drugi otac, mala ili velika lova itd.
Kod ovog drugog 15-AK IGRACA u najboljem slucaju jednom godisnje, a ponekad i jednom u dve godine, maksimum mesec dana, planina, uigravanje akcija, karantin, turnir, dovidjenja, dovidjenja, balkon ako bude dobar rezultat, lova nikakva ili mala itd.
I sad vi meni kazite ko je tu vazniji - klub ili reprezentacija?
U odgovoru na ovo pitanje vam lezi i trenutni raskol izmedju klupske kosarke (NBA, EL) i Fibe.

Ivan Veljković

pre 5 godina

Da zaista, da li namerno ili nenamerno, da li planski ili ne, ali mora se priznati da je FIBA ovim novim sistemom kvalifikacija za SP sa tim "prozorima" u jeku profesionalnih klupskih sezona širom sveta i uopšte sa tim novim sistemom organizovanja SR u košarci, načinila katastrofalne greške i na putu je da totalno obesmisli sva reprezentativna košarkaška takmičenja. Postavlja se ključno pitanje: KOME treba takmičenje na kome se iz raznoraznih razloga, mahom i opravdanih, ne pojavljuju najbolji igrači, koje se igra koliko samo reda radi, koje ne privlači ni sponzore, ni publiku, itd, itd? Od nekada izuzetno zanimljivog, jakog, prestižnog i veoma uzbudljivog Mundijala u košarci sada se sve to polako polako svodi na takmičenje amatera! Bruka! Evo na primer zaista objektivno, ta Hrvatska, Slovenija i još par selekcija objektivno zaista imaju timove kojima je mesto na SP ali jednostavno FIBA sa svojim sumanutim "prozorima" to nije dozvolila, te selekcije su morale da nastupaju u 80% mečeva sa trećim ekipama i naravno da se nisu mogle plasirati na SP! Ali zato će tamo biti razne trećerazredne selekcije i biće vašar, još je i povećano SP na 32 selekcije! BRUKA! Totalno obesmišljavanje reprezentativnih košarkaških takmičenja je u toku, samo se nadam da i fudbal neće krenuti tim stopama i obesmisliti svoj Mundijal jer bi to bila katastrofa poput košarkaške, izgubiće se draž reprezentacija totalno!

ej bre

pre 5 godina

Fiba je maloumna organizacija i to je cinjenica. Ono sto mene nervira je sto niko ne pljuje po djordijevoj pokvarenoj organizaciji. Oni su rak kosarke i ako se uskoro ne zaustave unistice kosarku i sve sportsko u njoj.

Luke Babbitt gravedigger

pre 5 godina

Svi udaraju po FIBA a niko na UEFA što iste takve prozore ima. A da malo neko osudi bahatost Euroleague i Djordija koji od sledeće sezone uvodi 34 kola što je genocid. Da Euroleague nema toliko utakmica bilo bi sve u redu, igrali bi najbolji to je to. Ovde je Djordi jedini problem.

Dejan Lekic

pre 5 godina

Resenje je jako prosto - zabraniti klubovima da ne dozvoljavaju igracima da igraju za nacionalnu reprenzetaciju. Ako to na bilo koji nacin pokusaju - da se debelo kazne (novcano)! Kao sto je zakonski zabranjena diskriminacija recimo, ili korupcija. Njih ce uvek imati, ali ako se dokazu, nastaju problemi za pocinioca...

only fools and horses

pre 5 godina

Čuj košarkaške velesile, Hrvatska i Slovenija. Pa da su velesile plasirali bi se na to S.P., ne bi sad kukali. Hrvatska ima tradiciju ali nema nikakve rezultate preko 20 godina. A čak su igrali i sa NBA igračima pa su opet izgubili, znači sami su krivi. A za Sloveniju, smešno je i pričati, Dragić se povukao i ostali su samo na jednom zaista dobrom igrači koji svakako ne bi igrao nikakve kvalifikacije. Znači i za njih je potpuno zasluženo. U stvari meni je najžalije Letonije, to je reprezentacija sa mnogo više potencijala od Slovenije.

Vlada

pre 5 godina

Nek izbace prozor u novembru, ostave samo u februaru, a da se u junu i septebru igraju po 3 utakmice umesto po 2. Mislim da bi to prihvatila i el jer je u februaru i pauza zbog kupova. Eto kompromisnog rešenja, ako vec fiba insistira na kvalifikacijama.

milos_no6

pre 5 godina

Potrebno je da se igraju kvalifikacije, jer je to jedina prilika da se vidi reprezentacija kući, da razni gradovi ugosti, da se tako popularizuje košarka... Samo treba malo korigovati sistem treba kao što su kvalifikacije u fudbal, po 6 selekcija u grupi prve dve ide dalje i to je to, a ne prva faza pa druga.

Apk

pre 5 godina

@World Fudbal i košarka se ne mogu uporediti. Da se liga šampiona igra iste nedelje kada i reprezentativni mečevi video bi ko bi se odazvao da igra za državu! Drugo fudbalska sezona ima značajno manje utakmica od košarkaške, zato i jeste teže okupiti se. Da igramo u najjačem sastavu i da su svi na raspolaganju ne bi bilo nikakvih problema da se dobije Estonija. Ovo o trenerima ne razumem šta si hteo da kažeš. I za kraj niko ovde ne kuka za Hrvatima, već se kritikuje jedan užasan sistem koji je uspostavljen u košarci i koji će možda i nas pogoditi naredni put.

World

pre 5 godina

@Apk Cinjenica je da se kalendar mora uskladiti, nek bude rezime teme za diskusiju. Slovenci nikad nisu bili kosarkaska velesila, desi se kao i grcima evropsko u fudbalu. A trener, uh teska i opsezna tema. Ja sam misljenja da drugi tim Srbije treba da se proseta kroz ovu grupu i da je do trenera sve. Postujem Djordjevica itekako ali mislim da se moze bolje sa drugim timom i igracima koji jedva cekaju sansu, bar kad je srpska kosarka u pitanju.

Dule Astro

pre 5 godina

I da se reši problem između FIBE i Evrolige, ostaće problem sa NBA koja nema šanse da pušta igrače na kvalifikacije.

Pa prva Srbija ima skoro celu prvu petorku u NBA, ali mi bar imamo igrače za bar dve reprezentacije u Evropi.

Slovenija (i još neki) nije isti tim sa NBA igračima i bez njih.

Dala baba dinar da udje

pre 5 godina

Totalni fijasko fibe kao krovne kosarkaske organizacije. Meni nije krivo sto je Slovenija ispala, posto su i osvojili evropsko,sa naturalizovanim igracem, koje je samo po sebi bilo fijasko pocevsi od drugorazrednih sudija i nekompletnog sastava ostalih reprezentacija. A i hrvati u zadnjih 25 god su u kosarci nebitan faktor, reprezentacija samo potencijal, klubovi nista. Cedevita najvise pumpa kinte u ABA al ne mogu je nikad osvojiti. Samo mi krivo letonije sto je ispala al posto je cg prosla bas protiv njih onda i nije toliko strasno. Uglavnom ovo mora da se resi jer mozda na sledecim prozorima ispadne neka mnogo jaca reprezentacija. Mada s obzirom da sad nije fiba ce ih smatrati kao uspesne i tesko da ce da odustane od njih.

Иван

pre 5 godina

Сале и његови бескрајни изговори... Извукао једва пласман на СП поред Естоније, Аустрије, Израела, Грузије, Немачке, па сад нешто мудрује.

ФИБА је урадила шта је желела: њен циљ није био да ми, Србија, идемо на СП, него да иду неке земље с мањом кошаркашком традицијом, али с већим економским потенцијалом, односно да испромовише кошарку тамо. Шта има тај спорт ван НБА од тога да јој главни буду нека мала Србија, мала Литванија, увек на ивици банкрота Грчка, итд? Ту нема лове. За ФИБА је приоритет да економски моћне и стабилне државе доведе на кошаракашку мапу. Немачку, на пример, али и Пољску, Чешку, пре Хрватске. Шта је хтела, она је и постигла.

Они који имају развијену базу, нису имали проблем да се квалификују и с трећим саставом. Ове квалификације су показале ко располаже с коликом базом, односно где се ради добро, а где се ослања на стару славу и ад хок решења. Раскринкале су Ђорђевићево неумеће, недостатак визије и приватизацију националног тима (једино тако може се објаснити његово форсирање бескорисних ветерана уместо талената). Ми стално заборављамо да су три медаље које је он као селектор освојио дошле у вакууму, кад су дотадашњим силама ван САД (Шпанији, Француској, Аргентини) ведете остариле па су почеле да тону, кад је Литванију задесио период без великих асова (најбољи им је Јонас, који није ни у првих пет европских центара), и кад Аустралија још није стасала. А то не траје довека.

Dobrica

pre 5 godina

Priznajemo, u početku smo bili protiv ovakvih kvalifikacija, ali pošto su one doprinele da rvati "ostanu doma", jako su nam se svidele ...

MPP

pre 5 godina

Treba da sednu FIBA, Evroliga, NBA i svi faktori i naprave jedan zajednički kalendar koji će biti dobar pre svega za igrače. To je rešenje , inače ovo nema nikakvog smisla . Ili neke reprezentacije treba jednostavno osloboditi kvalifikacija , zna se koje reprezentacije to zaslužuju , a ostale neka imaju kvalifikacije , ne može imati isti tretman oni koji imaju toliki broj igrača u NBA sa na pr Madjarskom ili Gruzijom , a klubovi zabrane nastup za reprezentaciju ! OVAKO REPREZENTACIJE GUBE SVOJ SMISAO JER POJAM REPREZENTACIJE ZNAČI NAJBOLJE OD NAJBOLJEG!

Midland/Odessa

pre 5 godina

@klose Fifa i Fiba nisu za poredjenje, jer u fudbalu Fifa predstavlja vrh administracije i sva takmicenja, samim tim i svi klubovi su im podredjeni. Zato su i njihove kvalifikacije bitan momenat. U kosarci su dve najznacajnije lige privatne i nisu clanice Fibe, s punim pravom odredjuju svoja pravila. Zato Fiba ne moze da odredjuje po svome, njihova arogancija je dovela do ovog fijaska. Ne preostaje im nista vec da se vrate na stari sistem po kome bi se vecina kvalifikanata odredila plasmanom na EP

drago

pre 5 godina

"Hrvatska jos jedan u nizu udaraca" a "Srbiji se nije moglo desiti da ispadne" a jedan mec su bili od ispadanja. Moglo se itekako Srbiji desiti a ako je polufinale Eurobasketa jedan u nizu udaraca onda stvarno...
13 polufinale, izgubili od boljih Litve i Spanjolske, 14 izgubili od bolje Francuske u osmini, 15 opet osmina, 16 cetvrtfinale OI izgubili od bolje Srbije, 17 izgubili u osmini. U 5 godina polufinale, 4-finale i 3 osmine, svaki put bili 1. ili 2. u skupini. Pobijedjivali Litvu, Grcku, Spanjolsku. Ispali od jacih Litve, Francuske i Srbije i od Ceha i Rusa koji imaju bolje playeve (Satoransky i Shved). Ne bi rekao da su to losi rezultati. Ovo je los rezultat a ono je od solidnog do dobrog. Da smo bili kompletni cijele kvale nastavili bi sa tim rezultatima. 2021. ce biti sansa, bit cemo i bolji jer nikad nismo imali ovoliko mladih dobrih NBA-ovaca.
A vjerovatno cemo dobiti i pozivnicu za kvalifijacioni turnir ta OI.

Laza

pre 5 godina

Vidim da svi u ovoj situaciji vole da zapljunu FIBA-u, ali bih svima takvima postavio pitanje: "Šta je FIBA trebala da uradi?"

Jasno je da su u trouglu NBA-EL-FIBA oni najslabiji, da ih ova bogata dvojka otresa bez milosti, najstariji, nekad najugledniji sad pretvoreni u otirač.
Sve ide za profitom, žrvanj novca melje.

U Srbiji je drugačije, 100% javnosti staje iza reprezentacije i daje joj podršku.
Većina navijača više bi se obradovalo tituli svetskog šampiona nego da Jokić sa Denverom uzme prsten ili CZV/KKP Evroligu.
Mislim obradovali bi se mi i tome naravno ali npr. Indijanapolis 2002. je vrh planine i sportskog ponosa.

Pre 20 godina kad sam trenirao klince svi su sanjali o postolju i zlatu za reprezentaciju, danas su drugačiji; hteli bi oni zlato ali san o velikoj lovi je pobedio.

Ne bih se ja bez milosti obrušavao na FIBA-u, više bih voleo da ojačaju, postanu ravnopravni, povrate ugled i dogovore se sa ovima.
Godina ima 12 meseci, lige traju šest, najviše sedam.

Više sam zgađen profitdžijama i njihovom željom da ugaze i obesmisle reprezentativna takmičenja nego fibinim slabim kvalifikacijama.

Mada iskreno siva je nada.

Djole

pre 5 godina

Letonija sa Porzingisom, bracom Bertans, i ostalim evroligasima je po kvalitetu jaca od Slovenije a nece igrati na SP.

Poenta je ovo sto je rekao Obradovic. Bez igraca nema kosarke... niti one u Evroligi, u Fiba ligi sampiona, niti reprezentativne. Ako ovo njima ne smeta onda nema sta niko da se buni. A ako im smeta samo treba da se udruze i da se pobune, i vrlo brzo ce doci do dogovora izmedju Evrolige i Fiba. Medjutim njima je lakse da cute i igraju Evroligu za pare a da se zahvale reorezentaciji na pozivu, nego da ucine napor.

voka

pre 5 godina

Slovenci nisu ni zasluzili da budu orvaci evrope i ne bi nista ni uradili na svezskom, tako da i nije neka steta sto 'prvak evrope' ne igra

sasa the red baron

pre 5 godina

POVREDE::

Ukrsteni ligamenti su najteza povreda koju mozes dobiti, postoji samo jedan problem. Ta povreda je tako teska za dobiti na parketu, da bi ti ligamenti pukli neko ti mora smrskati koleno kopletno, ili moras pasti unazad na tako cudan nacin, da su sanse za to lutrija.
Kad god vidis takvu povredu, pogotovo na mladjim igracima, u 9/10 je u pita pitanju doping. Zbog tog je Micic 2 sezone pauzirao u Megi, Mitrovic u Zvezdi, Kuzmic sad u Realu, a pre njih Bertnas i Vesterman, Velickovic, i mnogo drugih..

nm

pre 5 godina

@bigserb - EL kriva za to sto je fiba nesposobna, glomazna birokratska organizacija? samo pogledaj timove koji igraju EL i koji igraju Fiba LS pa ce ti biti jasno ko je u "pravu", pogledaj kolike su nagrade i koji igraci gde igraju. Fiba koliko je sposobna uspela je izgubiti evropu a sada i afriku (nba tamo organizuje svoju ligu)

klose

pre 5 godina

Prozori su problematični, ali kako se prozori poštuju kad je fudbal u pitanju. FIFA i UEFA su neprikosnovene. Kako tamo može da se ispoštuje sistem prozora a u košarci ne može 6 za 2 godine.
Evroliga? Pa to je skup i sistem profitera kojima je stalo do sporta jako malo, samo do para.
Kad to kažem mislim na sistem u kome Darušafaka npr. treba da odigra 30 utakmica u kojima ne postoji ni elementarni sportski značaj i neizvesnos, jer će ih 95% izgubiti. Ili Budućnost? 30 utakmica, koliko je to putovanja i gubljenja vremena. Pa igra se samo da bi se igralo.
U ranijem sistemu odigraš 6 (sa 4 ekipe u grupi) utakmica ili 10 (sa6) i ako nešto postigneš, ako si među 2 ili 4, kakav je već sistem, ideš dalje, oni koji su slabi ostaju da igraju u nacionalnoj ligi i to je to. A ne ovako, nepotrebno se zauzimaju terminu, igrači igraju utakmice koje su bez značaja.
Ovako, treba opravdati ulaganja Turkiš erlajnsa i kroasana, pa ajde da se igramo Evrolige.

Milan......

pre 5 godina

Realno Fiba treba na sve moguce nacine da unisti EL.
A to je bar lako ako zele da se rijese njih !!!Samo neka stave zabrane za reprezentacije ko igra EL.
Pa ce te iste drzave da zabrane svojim klubovima da igraju tu EL.
Fiba mora da preuzme stvari u svoje ruke.
Jos nesto nije samo FIBA problem u evropi.
Secate se da je Zvezda bila Sampion Evrope u vaterpolu pa nije imala priliku da brani titulu.
Sledece u Evropi nista ne funkcionise .
Dotakli smo dno samo pare pare pare...
pozz.

roten

pre 5 godina

Auuu koliko kukanja za "bracom"...Hrvatska nema medalju od 1995 godine,"velesila"???Izgubili su ključne utakmice KADA SU BILI KOMPLETNI.Slovenci nisu igrali pojedine "prozore"u najjacem sastavu kada su mogli da računaju na sve igrače,Fiba im nije kriva za to.Svi koji vrede iz evrope otišli su na SP. Mi smo izgledali katastrofalno,pa smo opet nekako obezbedili plasman.Zašto omalovažavate pojedine timove koji su otišli u Kinu? Pogledajte kakav je tim Crne Gore odveo Dubljevic na SP(Popovic,braća Sehovic,Sekulić),herojski...

teo

pre 5 godina

Jedva cekam prventstvo i toplo se nadam da će srbija nastupiti u punom sastavu, da mogu u miru sjediti uz tv i gledati čaroliju Nikole Jokića, kojeg pratim svaku NBA utakmicu.

slobodan petrovic

pre 5 godina

Gosp- selektore ko je gubio ne može po tvojoj želji da ide dalje. Zašto plač Đorđevića što ne idu Letonija, Hrvatska i Slovenija, a smeta mu što
ide Crna Gora.

jsx

pre 5 godina

@bigserb
A kakve ima veze, zivota ti, reprezentativni rezultat sa klupskim. Da ne treba Hrvatska i Belgija da imaju vise predstavnika u fudbalskoj ligi sampiona od Spanije, Nemacke i Italije? Videlo se u EK da li su bolje trenutno Zvezda ili Valensija i Unikaha, a pored njih je i Baskonija koja je verovatno bolja od Zvezde i Buducnosti (a o Partizanu da ne govorimo), kao i mnogo bolji Real i Barselona. Turci ce takodje imati dva predstavnika u top 8, pri cemu je kritikovana Darusafaka osvojila EK prosle godine. Dakle, svi najjaci klubovi su tu, a i osvajaci srebra na OI i SP su takodje ili u NBA ili u Evroligi.

Vladimir

pre 5 godina

@bigserb FIBA je prodala organizaciju evropskih klupskih takmičenja i sada pokušava na silu da vrati. Zasto FIBA ne zahteva od NBA timova da puste igrace tokom sezone? E kada se to dogodi onda ce FIBA biti ozbiljna organizacija.

komentator

pre 5 godina

nba utakmice u sezoni su limunada u odnosu na evroligu gde je rat na terenu gotovo svaki meč. a o dopingu u nba ne treba trošiti reči. i zato je teško igrati za reprezentaciju nakon 3 dana od evrolige.

Divos

pre 5 godina

Сумануте потезе бирократа ФИБА-е није лако избројати.

ЕП уместо сваке 2, играће се у размаку од 4 године што и није нормално и злочин је према кошарци.

По први пута после 52 године, од 1966-е љубитељима кошарке је ускраћено да 2018-е уживају у великом такмичењу тог лета.

Тзв квалификациони "прозори" су онемогучичи боље репрезентације да рачунају на своје најбоље (НБА и ЕЛ) играче. Нарушена је хијерархија и на СП неће квалитетне селекције Летоније и Словеније.

У току самих квалификација промењен је систем преношења бодова у другу фазу, лакрдија незабележена у историји спорта.

Сам систем такмичења на СП/СК је за кошарку неприродан, нека тежња угађања публици која спорт гледа као за*ебанцију између ријалити садржаја.

Са СК на ОИ иде 7 селекција, не најбољих 7 пто би морало ако је квалификациони турнир него по "кључу" по зонама, тако ће на ОИ врло вероватно отићи нека селекцијакоја ће испасти у групној фази.

Ту је ОКТ где ће опет свака зна добити по две специјалне позивнице, опет угађање онима који ће кеширати.

Ови потези боракрата ФИБА-е су без сумње злочин према кошарци, остаје дилема да ли је то због тога што су комплетни идиоти, или у позадини приче су и неке друге, озбиљније намере, а може бити и једно и друго.

zex

pre 5 godina

@World

Porediti fudbal i košarku nema smisla.

Misliš da akciju u košarci možeš uigrati za jedan dan sa prvi put okupljenim igračima?

FIBA je prepisala koncept od fudbala kako bi više zaradila, samo je zaboravila da fudbal nema NBA pa da se ne odazivaju najbolji, i većina kavalitetnih igrača je u evropi i svi mogu da igraju za reprezentacije stalno

World

pre 5 godina

@nm - U pravu si. Nadati se da ce kalendar uskladiti, izgleda da ce morati parlament EU da preuzme stvar u svoje ruke da zastiti kosarku kao sport u Evropi jer usijane glave krovnih organizacija to nece uspeti. Ali opet zemlje poput Slovenije.. Noseni su Dragicem i Doncicem. Za razliku od Slovenije nas roster je neuporedivo bogatiji. Zao mi je Slovenca iskreno, volio bih da su na SP, izuzetni su ovi momci, dva superstara i kao igraci i kao ljudi. Hrvate ne bih da komentarisem.. Bio sam apsolutno liberalan u pogledima na suzivot i medjusobno postovanje, naterali su me da razmisljam drugacije, trudili su se bas. Njih mi nije zao ni sekunde. I opet, ako drugi tim Srbije ne moze da se plasira na SP, ne treba ni da idemo. Uspeli smo, jedva cekam zreb 16. marta i onda grande septembar i grande Kina. :) Pozdravche nm

Simo

pre 5 godina

108

a Željko ucinio Srbiji pa je patriotski pusta Kalinica i Gudurica da igraju za Srbiju. Blat pustio , Radonjic pustio Efes pustio Micica a Veliki Srbin ne moze a ima 11 stranaca u Feneru. ,
(patriota, 26. februar 2019 09:21)

Ne pita se tu trener nego uprava kluba..tj onaj ko placa tog igraca...a ne placa ga trener sigurno...

Pera85

pre 5 godina

bigserb, 26. februar 2019 09:13
Nemoj nesposobnost FIBA da mesas sa organizacijom EL. EL da ne postoji ne bi ni postojala evropska kosarka. Sve pozitivne promene su isle preko EL. Od povecanja razdaljine za 3, preko 24 sek za napad itd. A ta FIBA je prodala (za pare) prava na najjace evropsko klubsko takmicenje i sad su se pokajali kada je neko ulozio novce i novce da bi EL bila ovako jaka. Da, nepravedna i to bas. Kada Partizan nije 2011. dobio A znalo se da ih sport ne zanima. Najvecu promenu mogu napraviti igraci (ko sto Zeljko Obradovic kaze). Strajk i cao

magic

pre 5 godina

Kalinić lagano šeta ulicama Novog Sada dok Srbija se bori za prolazak na svetsko... a zna da filozofira po društvenim mrežama ... lepo , lepo!

nlooooo

pre 5 godina

Ovde je jedini krivac FIBA sto nije jos jace pritisla nacionalne saveze i ugasila Evroligu i EKA. Ne moze privatna firma da vodi glavnu rec preko krovne svetske kosarkaske organizacije. Jednostavno, zabraniti registraciju ekipa koje hoce da igraju Evroligu za domaca prvenstva, a nacionalnim savezima koji dozvole ekipama da igraju Evroligu zabraniti ucesce na medjunarodnim takmicenjima. Slicna stvar i sa NBA, isto privatna firma. Ako ne dozvoljavaju igracima igranje u reprezentacijama zabraniti ucesce americkim igracima iz NBA da igraju za reprezentaciju SAD.
Prosto k'o sandala, za 7 dan resen problem zvani Evroliga i NBA.

ha ha

pre 5 godina

"dva zvučna imena nećemo gledati – Hrvatsku i Sloveniju"

Mora da je u sebi pevao Hej Sloveni kad je ovo napisao. Kad ce vec jednom matori jugosi shvatiti da njihov plac za titoslavijom vise nikoga ne zanima.

banat

pre 5 godina

Po cemu je tragedija ako Hrvatska i Slovenija propuste prvenstvo? U fudbalu nismo imali Holandiju i Italiju pa to nije unistilo prvenstvo, a te dve ekipe mnogo vise znace za fudbal nego Hrvatska i Slovenija za kosarku. Takodje ne vidim ni da smo se mi jedva plasirali. Da je malo drugaciji sistem takmicenja neke utakmice ne bi shvatili tako nonsalantno.
Jos jedna cinjenica: Hrvati su na EP 2015 izgubili od Ceske u osmini finala tako da se Cesi nisu bas slucajni plasirali.

Marko Pavlovic

pre 5 godina

Gledam NBA ljudi igraju svaki drugi dan ovaj kaze igrao je evro ligu pa je posle TRI DANA dosao da igra za reprezentaciju i kaze jos da to nije normalno e sad nezelim da osudjujem bilo koga ali ovde je po meni veca krivica klubova sto nedozvoljavaju igracima da igraju za reorezentaciju a povrede igraca mogu samo da dovedem u vezu sa fizickom spremom i nacinom treniranja u nba se mnogo manje trenira a vise igra a opet igraci su fizicki jaci mora se izgleda promeniti nacin treniranja i prilagoditi broju utakmica

my way

pre 5 godina

Sistem kvalifikacija je katastrofalan i predugo traju, a sa druge strane, sto kaze Zoc, EP na 4 godine. Ko to smisli, ne znam sta bih rekao. Treba reci i da je daleko nepravednije to sto su nase kosarkasice propustile SP zato sto za isto kvalifikacija nije bilo. Jedini put je bio preko EP-a za koje mi uopste nismo bili spremni zbog silnih povreda, promene selektora, jednostavno takmicenje bilo u najgorem trenutku za nas, a branili smo titulu. Ali eto, o tome se ne prica i ne pise, a ovde zbog toga sto su kvalifikacije duge halabuka traje. Jeste besmisleno i predugo sa ovim prozorima, ali ljudi moji da se ne lazemo, lako za proci. I mogucnosti da se iscupas protiv, uz svo postovanje, nejakih protivnika koliko hoces. Sto se Hrvatske tice to je ekipa u gorem stanju nego nasa rukometna reprezentacija i tu vise nije vazno ko igra, sto se i pokazalo. Sistem je truo u hrvatskoj kosarci pre svega, tako da je ovo pokusaj svaljivanja krivice na fibin sistem kvalifikacija koji jeste realno za menjanje odmah, ali nije niti moze biti uzrok neuspehu.

bs

pre 5 godina

Hrvatska i Slovenija, dva zvucna imena? Buhahahah, grohotom se smejem!
(Shone, 26. februar 2019 09:09)

Decku cemu taj komentar, zeleo ti to da prihvatis ili ne Slovenija je zvanicno najbolja selekcija u Evropi...
Sad me ubedi i da je neka Ceska bolja od Hrvata...
Po mom misljenju najveci unistitelj kosarke je evroliga, imace ekipe iz londona i pariza...uzas

bigserb

pre 5 godina

Da se ne lazemo, za sve je kriva Evroliga, to je privatno takmicenje koje nema veze sa FIBA-om, tamo igraju samo, po ko zna kojem kriterijumu odabrani timovi (u stvari znamo, u pitanju je novac) i to po 4-5 timova iz jedne zemlje, a nijedan iz neke druge, koja je recimo vicesampion sveta, Evrope i OI, ako to nije suludo, ja zaista ne znam sta je? Zato je FIBA u pravu, EL treba ukinuti, a sampionsko takmicenje vratiti pod okrilje FIBA, gde bi sampioni svih zemalja imali sansu da ucestvuju!

jokjok

pre 5 godina

Haha, najace kad predsednik ks Turska kao velike kosarkaske zemlje nabraja Srbiju, Spaniju, Francusku, Litvaniju i uz njih Tursku. Hahaha, Tursku!?

Alfred Džonatan Kvak

pre 5 godina

Hrvatska zvučno ime???? Po čemu, osvajanju poslednje medalje pre 25 godina???
Što se mene tiče sva zvučna imena evropske košarke su se kvalifikovala na SP, s tim da bi možda Slovenija trebala da dobije poziv kao svakako najbolja reprezentacija iz Evrope od ovih što se nisu kvalifikovali i to je to.

Broj Jedan

pre 5 godina

Nije problem u FIBA što je uvela taj sistem kvalifikacija, on je odličan iz mnogo razloga, već u privatnim preduzećima zvanim NBA liga i Evroliga, koji su umislili da su važniji od samog sporta. Zarad zarade pojedinaca iz te organizacije i vlasnika desetak najbogatijih evropskih klubova, ispašta košarka kao sport. Svako takmičenje na Starom kontinentu se obesmislilo onog trenutka kada su uvedeni desetogodišnji ugovori za najjače klupsko takmičenje, kako god se ono zvalo. Došli smo u situaciju da, kada bi predstavnik ABA lige osvojio Evroligu, i dalje bi zaradio mnogostruko manje novca od nagrada od recimo Barselone, da ona bude poslednja! I mogli bi da dođemo u situaciju da Barsa ili Real Madrid istupe iz španskog prvenstva, a da igraju tu Evroligu, a taj ABA-ligaš koji je hipotetički osvojio trofej, bude drugi u regionalnom takmičenju i ostane bez šanse da brani tron.
Bertomeu i kompanija su najveće zlo košarke, mnogo veće od egzibicione NBA lige kojoj nedostaju samo Harlem Globtrotersi da bude kompletna.
Uostalom, jedine dve reprezentacije koje su neočekivano izvisile za Mundobasket su Hrvatska i Slovenija, evropske države. Dakle, nije problem u kvalifikacijama kao takvim, već u (ne)organizaciji evropske košarke.

Welja

pre 5 godina

Da se ne bi ponovila Slovenija ili bilo koja "mala" reprezentacija pa uzela "velikima" što im "pripada", takmičenje je reorganizovano.
Znači za "dobrobit"košarke.

World

pre 5 godina

Opet mi sirimo bratstvo o jedinstvo... Na SP idu najbolji iz ciklusa kvalifikacija. Fudbalerima nije nista lakse pa se okupe uvek. Sta ovi kosarkasi vise glume? Ako kosarkaska nacija ne moze da pobedi Estoniju sa drugom ekipom onda ne treba ni da ide... Gde ste treneri? Lako li je kad vas tenerima prave vrhunski talenti, cim jedan fali, frka ha? I sad kuknjava jer Hrvati ne idu, ovi sto vam kolege iz bazena dave na svojoj teritoriji? Majko Bozija sta sve necu procitati, kao da su nam isprali mozak. Hajde kriva je FIBA, uvek je neko kriv. Ama plasirali smo se na SP ciju ce krunu pobednik ponosno nositi 4 godine naredne i sad glavu gore! Srecno!

Vlad Rad

pre 5 godina

U pravu su svi. Sem ovog Shonea sa komentara. Druže, Slovenija je prvak Evrope, šta ćeš ozbiljnije. (prvi put u istoriji prvak Evrope ne igra na svetskom).
A Hrvati imaju najviše NBA igrača posle ovih par najjačih zemalja.I sigurno je i jednima i drugima mesto na SP pre mnogih koji su se kvalifikovali.

Немања

pre 5 godina

Занимљиво је како сви окривљују ФИБА организацију за то што нека велика имена и објективно квалитетне репрезентације неће учествовати. И све то под епитетима да је то мафијашка организација, којој је стало само до пара. И у суштини, то нико не може да оспори, као ни кривицу ФИБА у овом случају. Само, за сукоб је увек потребно двоје, не само једно. Бартомеу и његова дружина су ништа мање гадљиви на паре, и ништа мање криминална организација. Ту су и све те звезде које ће пропустити СП, јер је "ФИБА крива". А сви они прво брину за своје уговоре и своје паре, па тек онда за репрезентацију. Али онда се немој фолирати, фрајеру, и оптуживати дугове. ФИБА организује своје такмичење како жели, има право на то, као што сваки играч има право да изабере клуб и уговор уместо репрезентације. Поента је да су сви овде криви, а да се све сваљује само на једну страну, што је мени апсурдно. Зато је фудбал још увек миљама испред кошарке, јер је у фудбалу незамисливо да добри играчи одбијају своје националне тимове и пропуштају ЕП, као што је то рецимо био случај прошле године када је иста та Словенија која сада кука на ФИБА дошла до злата баш из разлога што остале екипе (па међу њима и ми) нису дошле у пуном саставу. Превише лицемерја и осуђивања само једне стране.

mica iz kafica

pre 5 godina

Ma koji sportisti, vi ste radnici, FIBA vam je omogućila da se dokažete, a onda podpusujete ugovore pritiv FIBE i reprezentacije. Šta je tu sportski?

Poznavalac

pre 5 godina

Ne bih da budem neki hejter, stvarno je bedno sto u datom momentu za reprezentacije ne igraju najbolji, ali ovo ''igraci, igraci, igraci''. Razumem ja Djordjevica jer on gleda iz svog ugla bivseg igraca. Ali mene iskreno bas briga, i po meni FIBA i treba da ih optereti sto vise, jer su takav put izabrali, spartanski. Pa izvoli treniraj i daj nam tu ''hranu'' koju mi gledamo kao zabavu, a placen si mnogostruko! Vecu korist drustvo ima od mene kao diplomiranog inzenjera poljoprivrede koji se stara o bezbednosti hrane, vise ima od mog drugara pravnika, vise ima od drugarice doktorke, a koju ja korist imam od npr Nikole Kalinica ili Milutinova? Sto ga gledam dok se on dobacuje loptom?? Ma bas me briga! Nas troje smo placeni mesecno 1% od njihove plate, a daju 1% od mog doprinosa drustvu... Tako da me ne zanimaju. Hocete da budete moderni gladijatori, zveri, izvolite trenirajte, neka vas seca FIBA, ULEB i ko god hoce, ne zanima me i prestanite da im dajete vise ovako prostora u novinama! Gde je tekst o ultra-losim uslovima u rudnicima Srbije, gde su tekstovi o KBC-ovima koji su u propadanju, gde je prica o profesorima koji su iznedrili one silne medalje iz matematike i fizike, gde je prica o toj deci? Kako vas bre nije sramota i pustite mi komentar. Uopste me ne zanima sto su preoptereceni i sto je Bobi izvrnuo ligament. I meni kad pukne tetiva u teretani usled opterecenja niko ne pise o tome, jer ja kao inzenjer poljoprivrede nisam valjda bitan za drustvo?!

patriota

pre 5 godina

a Željko ucinio Srbiji pa je patriotski pusta Kalinica i Gudurica da igraju za Srbiju. Blat pustio , Radonjic pustio Efes pustio Micica a Veliki Srbin ne moze a ima 11 stranaca u Feneru. ,

nm

pre 5 godina

@World - kada fudbaleri igraju kvalifikacije sa reprezentacijom nemaju taj isti dan i mec lige sampiona recimo, u tome je stvar, postoji jedan zajednicki kalendar koji se postuje. U kosarci to ne postoji. Fiba je napravila problem "prodajom" i dozvolom formiranja privatnih liga (90ih godina) i sada kada su se te liga razvile i uzele lavovski deo kolaca od sponzora (tv prava, novac..) fiba bi da se inati a ispastaju svi, od kosarkasa do publike

Немања

pre 5 godina

Занимљиво је како сви окривљују ФИБА организацију за то што нека велика имена и објективно квалитетне репрезентације неће учествовати. И све то под епитетима да је то мафијашка организација, којој је стало само до пара. И у суштини, то нико не може да оспори, као ни кривицу ФИБА у овом случају. Само, за сукоб је увек потребно двоје, не само једно. Бартомеу и његова дружина су ништа мање гадљиви на паре, и ништа мање криминална организација. Ту су и све те звезде које ће пропустити СП, јер је "ФИБА крива". А сви они прво брину за своје уговоре и своје паре, па тек онда за репрезентацију. Али онда се немој фолирати, фрајеру, и оптуживати дугове. ФИБА организује своје такмичење како жели, има право на то, као што сваки играч има право да изабере клуб и уговор уместо репрезентације. Поента је да су сви овде криви, а да се све сваљује само на једну страну, што је мени апсурдно. Зато је фудбал још увек миљама испред кошарке, јер је у фудбалу незамисливо да добри играчи одбијају своје националне тимове и пропуштају ЕП, као што је то рецимо био случај прошле године када је иста та Словенија која сада кука на ФИБА дошла до злата баш из разлога што остале екипе (па међу њима и ми) нису дошле у пуном саставу. Превише лицемерја и осуђивања само једне стране.

Alfred Džonatan Kvak

pre 5 godina

Hrvatska zvučno ime???? Po čemu, osvajanju poslednje medalje pre 25 godina???
Što se mene tiče sva zvučna imena evropske košarke su se kvalifikovala na SP, s tim da bi možda Slovenija trebala da dobije poziv kao svakako najbolja reprezentacija iz Evrope od ovih što se nisu kvalifikovali i to je to.

Simo

pre 5 godina

108

a Željko ucinio Srbiji pa je patriotski pusta Kalinica i Gudurica da igraju za Srbiju. Blat pustio , Radonjic pustio Efes pustio Micica a Veliki Srbin ne moze a ima 11 stranaca u Feneru. ,
(patriota, 26. februar 2019 09:21)

Ne pita se tu trener nego uprava kluba..tj onaj ko placa tog igraca...a ne placa ga trener sigurno...

bs

pre 5 godina

Hrvatska i Slovenija, dva zvucna imena? Buhahahah, grohotom se smejem!
(Shone, 26. februar 2019 09:09)

Decku cemu taj komentar, zeleo ti to da prihvatis ili ne Slovenija je zvanicno najbolja selekcija u Evropi...
Sad me ubedi i da je neka Ceska bolja od Hrvata...
Po mom misljenju najveci unistitelj kosarke je evroliga, imace ekipe iz londona i pariza...uzas

Broj Jedan

pre 5 godina

Nije problem u FIBA što je uvela taj sistem kvalifikacija, on je odličan iz mnogo razloga, već u privatnim preduzećima zvanim NBA liga i Evroliga, koji su umislili da su važniji od samog sporta. Zarad zarade pojedinaca iz te organizacije i vlasnika desetak najbogatijih evropskih klubova, ispašta košarka kao sport. Svako takmičenje na Starom kontinentu se obesmislilo onog trenutka kada su uvedeni desetogodišnji ugovori za najjače klupsko takmičenje, kako god se ono zvalo. Došli smo u situaciju da, kada bi predstavnik ABA lige osvojio Evroligu, i dalje bi zaradio mnogostruko manje novca od nagrada od recimo Barselone, da ona bude poslednja! I mogli bi da dođemo u situaciju da Barsa ili Real Madrid istupe iz španskog prvenstva, a da igraju tu Evroligu, a taj ABA-ligaš koji je hipotetički osvojio trofej, bude drugi u regionalnom takmičenju i ostane bez šanse da brani tron.
Bertomeu i kompanija su najveće zlo košarke, mnogo veće od egzibicione NBA lige kojoj nedostaju samo Harlem Globtrotersi da bude kompletna.
Uostalom, jedine dve reprezentacije koje su neočekivano izvisile za Mundobasket su Hrvatska i Slovenija, evropske države. Dakle, nije problem u kvalifikacijama kao takvim, već u (ne)organizaciji evropske košarke.

bigserb

pre 5 godina

Da se ne lazemo, za sve je kriva Evroliga, to je privatno takmicenje koje nema veze sa FIBA-om, tamo igraju samo, po ko zna kojem kriterijumu odabrani timovi (u stvari znamo, u pitanju je novac) i to po 4-5 timova iz jedne zemlje, a nijedan iz neke druge, koja je recimo vicesampion sveta, Evrope i OI, ako to nije suludo, ja zaista ne znam sta je? Zato je FIBA u pravu, EL treba ukinuti, a sampionsko takmicenje vratiti pod okrilje FIBA, gde bi sampioni svih zemalja imali sansu da ucestvuju!

my way

pre 5 godina

Sistem kvalifikacija je katastrofalan i predugo traju, a sa druge strane, sto kaze Zoc, EP na 4 godine. Ko to smisli, ne znam sta bih rekao. Treba reci i da je daleko nepravednije to sto su nase kosarkasice propustile SP zato sto za isto kvalifikacija nije bilo. Jedini put je bio preko EP-a za koje mi uopste nismo bili spremni zbog silnih povreda, promene selektora, jednostavno takmicenje bilo u najgorem trenutku za nas, a branili smo titulu. Ali eto, o tome se ne prica i ne pise, a ovde zbog toga sto su kvalifikacije duge halabuka traje. Jeste besmisleno i predugo sa ovim prozorima, ali ljudi moji da se ne lazemo, lako za proci. I mogucnosti da se iscupas protiv, uz svo postovanje, nejakih protivnika koliko hoces. Sto se Hrvatske tice to je ekipa u gorem stanju nego nasa rukometna reprezentacija i tu vise nije vazno ko igra, sto se i pokazalo. Sistem je truo u hrvatskoj kosarci pre svega, tako da je ovo pokusaj svaljivanja krivice na fibin sistem kvalifikacija koji jeste realno za menjanje odmah, ali nije niti moze biti uzrok neuspehu.

Poznavalac

pre 5 godina

Ne bih da budem neki hejter, stvarno je bedno sto u datom momentu za reprezentacije ne igraju najbolji, ali ovo ''igraci, igraci, igraci''. Razumem ja Djordjevica jer on gleda iz svog ugla bivseg igraca. Ali mene iskreno bas briga, i po meni FIBA i treba da ih optereti sto vise, jer su takav put izabrali, spartanski. Pa izvoli treniraj i daj nam tu ''hranu'' koju mi gledamo kao zabavu, a placen si mnogostruko! Vecu korist drustvo ima od mene kao diplomiranog inzenjera poljoprivrede koji se stara o bezbednosti hrane, vise ima od mog drugara pravnika, vise ima od drugarice doktorke, a koju ja korist imam od npr Nikole Kalinica ili Milutinova? Sto ga gledam dok se on dobacuje loptom?? Ma bas me briga! Nas troje smo placeni mesecno 1% od njihove plate, a daju 1% od mog doprinosa drustvu... Tako da me ne zanimaju. Hocete da budete moderni gladijatori, zveri, izvolite trenirajte, neka vas seca FIBA, ULEB i ko god hoce, ne zanima me i prestanite da im dajete vise ovako prostora u novinama! Gde je tekst o ultra-losim uslovima u rudnicima Srbije, gde su tekstovi o KBC-ovima koji su u propadanju, gde je prica o profesorima koji su iznedrili one silne medalje iz matematike i fizike, gde je prica o toj deci? Kako vas bre nije sramota i pustite mi komentar. Uopste me ne zanima sto su preoptereceni i sto je Bobi izvrnuo ligament. I meni kad pukne tetiva u teretani usled opterecenja niko ne pise o tome, jer ja kao inzenjer poljoprivrede nisam valjda bitan za drustvo?!

klose

pre 5 godina

Prozori su problematični, ali kako se prozori poštuju kad je fudbal u pitanju. FIFA i UEFA su neprikosnovene. Kako tamo može da se ispoštuje sistem prozora a u košarci ne može 6 za 2 godine.
Evroliga? Pa to je skup i sistem profitera kojima je stalo do sporta jako malo, samo do para.
Kad to kažem mislim na sistem u kome Darušafaka npr. treba da odigra 30 utakmica u kojima ne postoji ni elementarni sportski značaj i neizvesnos, jer će ih 95% izgubiti. Ili Budućnost? 30 utakmica, koliko je to putovanja i gubljenja vremena. Pa igra se samo da bi se igralo.
U ranijem sistemu odigraš 6 (sa 4 ekipe u grupi) utakmica ili 10 (sa6) i ako nešto postigneš, ako si među 2 ili 4, kakav je već sistem, ideš dalje, oni koji su slabi ostaju da igraju u nacionalnoj ligi i to je to. A ne ovako, nepotrebno se zauzimaju terminu, igrači igraju utakmice koje su bez značaja.
Ovako, treba opravdati ulaganja Turkiš erlajnsa i kroasana, pa ajde da se igramo Evrolige.

patriota

pre 5 godina

a Željko ucinio Srbiji pa je patriotski pusta Kalinica i Gudurica da igraju za Srbiju. Blat pustio , Radonjic pustio Efes pustio Micica a Veliki Srbin ne moze a ima 11 stranaca u Feneru. ,

Vlad Rad

pre 5 godina

U pravu su svi. Sem ovog Shonea sa komentara. Druže, Slovenija je prvak Evrope, šta ćeš ozbiljnije. (prvi put u istoriji prvak Evrope ne igra na svetskom).
A Hrvati imaju najviše NBA igrača posle ovih par najjačih zemalja.I sigurno je i jednima i drugima mesto na SP pre mnogih koji su se kvalifikovali.

World

pre 5 godina

Opet mi sirimo bratstvo o jedinstvo... Na SP idu najbolji iz ciklusa kvalifikacija. Fudbalerima nije nista lakse pa se okupe uvek. Sta ovi kosarkasi vise glume? Ako kosarkaska nacija ne moze da pobedi Estoniju sa drugom ekipom onda ne treba ni da ide... Gde ste treneri? Lako li je kad vas tenerima prave vrhunski talenti, cim jedan fali, frka ha? I sad kuknjava jer Hrvati ne idu, ovi sto vam kolege iz bazena dave na svojoj teritoriji? Majko Bozija sta sve necu procitati, kao da su nam isprali mozak. Hajde kriva je FIBA, uvek je neko kriv. Ama plasirali smo se na SP ciju ce krunu pobednik ponosno nositi 4 godine naredne i sad glavu gore! Srecno!

Немања

pre 5 godina

Занимљиво је како сви окривљују ФИБА организацију за то што нека велика имена и објективно квалитетне репрезентације неће учествовати. И све то под епитетима да је то мафијашка организација, којој је стало само до пара. И у суштини, то нико не може да оспори, као ни кривицу ФИБА у овом случају. Само, за сукоб је увек потребно двоје, не само једно. Бартомеу и његова дружина су ништа мање гадљиви на паре, и ништа мање криминална организација. Ту су и све те звезде које ће пропустити СП, јер је "ФИБА крива". А сви они прво брину за своје уговоре и своје паре, па тек онда за репрезентацију. Али онда се немој фолирати, фрајеру, и оптуживати дугове. ФИБА организује своје такмичење како жели, има право на то, као што сваки играч има право да изабере клуб и уговор уместо репрезентације. Поента је да су сви овде криви, а да се све сваљује само на једну страну, што је мени апсурдно. Зато је фудбал још увек миљама испред кошарке, јер је у фудбалу незамисливо да добри играчи одбијају своје националне тимове и пропуштају ЕП, као што је то рецимо био случај прошле године када је иста та Словенија која сада кука на ФИБА дошла до злата баш из разлога што остале екипе (па међу њима и ми) нису дошле у пуном саставу. Превише лицемерја и осуђивања само једне стране.

nm

pre 5 godina

@World - kada fudbaleri igraju kvalifikacije sa reprezentacijom nemaju taj isti dan i mec lige sampiona recimo, u tome je stvar, postoji jedan zajednicki kalendar koji se postuje. U kosarci to ne postoji. Fiba je napravila problem "prodajom" i dozvolom formiranja privatnih liga (90ih godina) i sada kada su se te liga razvile i uzele lavovski deo kolaca od sponzora (tv prava, novac..) fiba bi da se inati a ispastaju svi, od kosarkasa do publike

zex

pre 5 godina

@World

Porediti fudbal i košarku nema smisla.

Misliš da akciju u košarci možeš uigrati za jedan dan sa prvi put okupljenim igračima?

FIBA je prepisala koncept od fudbala kako bi više zaradila, samo je zaboravila da fudbal nema NBA pa da se ne odazivaju najbolji, i većina kavalitetnih igrača je u evropi i svi mogu da igraju za reprezentacije stalno

Laza

pre 5 godina

Vidim da svi u ovoj situaciji vole da zapljunu FIBA-u, ali bih svima takvima postavio pitanje: "Šta je FIBA trebala da uradi?"

Jasno je da su u trouglu NBA-EL-FIBA oni najslabiji, da ih ova bogata dvojka otresa bez milosti, najstariji, nekad najugledniji sad pretvoreni u otirač.
Sve ide za profitom, žrvanj novca melje.

U Srbiji je drugačije, 100% javnosti staje iza reprezentacije i daje joj podršku.
Većina navijača više bi se obradovalo tituli svetskog šampiona nego da Jokić sa Denverom uzme prsten ili CZV/KKP Evroligu.
Mislim obradovali bi se mi i tome naravno ali npr. Indijanapolis 2002. je vrh planine i sportskog ponosa.

Pre 20 godina kad sam trenirao klince svi su sanjali o postolju i zlatu za reprezentaciju, danas su drugačiji; hteli bi oni zlato ali san o velikoj lovi je pobedio.

Ne bih se ja bez milosti obrušavao na FIBA-u, više bih voleo da ojačaju, postanu ravnopravni, povrate ugled i dogovore se sa ovima.
Godina ima 12 meseci, lige traju šest, najviše sedam.

Više sam zgađen profitdžijama i njihovom željom da ugaze i obesmisle reprezentativna takmičenja nego fibinim slabim kvalifikacijama.

Mada iskreno siva je nada.

jokjok

pre 5 godina

Haha, najace kad predsednik ks Turska kao velike kosarkaske zemlje nabraja Srbiju, Spaniju, Francusku, Litvaniju i uz njih Tursku. Hahaha, Tursku!?

ej bre

pre 5 godina

Fiba je maloumna organizacija i to je cinjenica. Ono sto mene nervira je sto niko ne pljuje po djordijevoj pokvarenoj organizaciji. Oni su rak kosarke i ako se uskoro ne zaustave unistice kosarku i sve sportsko u njoj.

only fools and horses

pre 5 godina

Čuj košarkaške velesile, Hrvatska i Slovenija. Pa da su velesile plasirali bi se na to S.P., ne bi sad kukali. Hrvatska ima tradiciju ali nema nikakve rezultate preko 20 godina. A čak su igrali i sa NBA igračima pa su opet izgubili, znači sami su krivi. A za Sloveniju, smešno je i pričati, Dragić se povukao i ostali su samo na jednom zaista dobrom igrači koji svakako ne bi igrao nikakve kvalifikacije. Znači i za njih je potpuno zasluženo. U stvari meni je najžalije Letonije, to je reprezentacija sa mnogo više potencijala od Slovenije.

milos

pre 5 godina

Ko stvara dobrog igraca - klub ili reprezentacija?
Kod ovog prvog SVAKI igrac je od malih nogu, minimum 11 meseci godisnje, placa clanarinu, skoro svaki dan treninzi, u odredjenom trenutku razvoja po dva puta dnevno, individualni treninzi, teretana, trcanje, rezim ishrane, disciplina, trener kao drugi otac, mala ili velika lova itd.
Kod ovog drugog 15-AK IGRACA u najboljem slucaju jednom godisnje, a ponekad i jednom u dve godine, maksimum mesec dana, planina, uigravanje akcija, karantin, turnir, dovidjenja, dovidjenja, balkon ako bude dobar rezultat, lova nikakva ili mala itd.
I sad vi meni kazite ko je tu vazniji - klub ili reprezentacija?
U odgovoru na ovo pitanje vam lezi i trenutni raskol izmedju klupske kosarke (NBA, EL) i Fibe.

Welja

pre 5 godina

Da se ne bi ponovila Slovenija ili bilo koja "mala" reprezentacija pa uzela "velikima" što im "pripada", takmičenje je reorganizovano.
Znači za "dobrobit"košarke.

Немања

pre 5 godina

Занимљиво је како сви окривљују ФИБА организацију за то што нека велика имена и објективно квалитетне репрезентације неће учествовати. И све то под епитетима да је то мафијашка организација, којој је стало само до пара. И у суштини, то нико не може да оспори, као ни кривицу ФИБА у овом случају. Само, за сукоб је увек потребно двоје, не само једно. Бартомеу и његова дружина су ништа мање гадљиви на паре, и ништа мање криминална организација. Ту су и све те звезде које ће пропустити СП, јер је "ФИБА крива". А сви они прво брину за своје уговоре и своје паре, па тек онда за репрезентацију. Али онда се немој фолирати, фрајеру, и оптуживати дугове. ФИБА организује своје такмичење како жели, има право на то, као што сваки играч има право да изабере клуб и уговор уместо репрезентације. Поента је да су сви овде криви, а да се све сваљује само на једну страну, што је мени апсурдно. Зато је фудбал још увек миљама испред кошарке, јер је у фудбалу незамисливо да добри играчи одбијају своје националне тимове и пропуштају ЕП, као што је то рецимо био случај прошле године када је иста та Словенија која сада кука на ФИБА дошла до злата баш из разлога што остале екипе (па међу њима и ми) нису дошле у пуном саставу. Превише лицемерја и осуђивања само једне стране.

Djole

pre 5 godina

Letonija sa Porzingisom, bracom Bertans, i ostalim evroligasima je po kvalitetu jaca od Slovenije a nece igrati na SP.

Poenta je ovo sto je rekao Obradovic. Bez igraca nema kosarke... niti one u Evroligi, u Fiba ligi sampiona, niti reprezentativne. Ako ovo njima ne smeta onda nema sta niko da se buni. A ako im smeta samo treba da se udruze i da se pobune, i vrlo brzo ce doci do dogovora izmedju Evrolige i Fiba. Medjutim njima je lakse da cute i igraju Evroligu za pare a da se zahvale reorezentaciji na pozivu, nego da ucine napor.

nm

pre 5 godina

@bigserb - EL kriva za to sto je fiba nesposobna, glomazna birokratska organizacija? samo pogledaj timove koji igraju EL i koji igraju Fiba LS pa ce ti biti jasno ko je u "pravu", pogledaj kolike su nagrade i koji igraci gde igraju. Fiba koliko je sposobna uspela je izgubiti evropu a sada i afriku (nba tamo organizuje svoju ligu)

Xnodeh

pre 5 godina

Na SP su se iz Evrope plasirale sve reprezentacije koje kvalitetom tu pripadaju, osim Letonije. Oni su jedine zrtve ovih kvalifikacija!

Dala baba dinar da udje

pre 5 godina

Totalni fijasko fibe kao krovne kosarkaske organizacije. Meni nije krivo sto je Slovenija ispala, posto su i osvojili evropsko,sa naturalizovanim igracem, koje je samo po sebi bilo fijasko pocevsi od drugorazrednih sudija i nekompletnog sastava ostalih reprezentacija. A i hrvati u zadnjih 25 god su u kosarci nebitan faktor, reprezentacija samo potencijal, klubovi nista. Cedevita najvise pumpa kinte u ABA al ne mogu je nikad osvojiti. Samo mi krivo letonije sto je ispala al posto je cg prosla bas protiv njih onda i nije toliko strasno. Uglavnom ovo mora da se resi jer mozda na sledecim prozorima ispadne neka mnogo jaca reprezentacija. Mada s obzirom da sad nije fiba ce ih smatrati kao uspesne i tesko da ce da odustane od njih.

Marko Pavlovic

pre 5 godina

Gledam NBA ljudi igraju svaki drugi dan ovaj kaze igrao je evro ligu pa je posle TRI DANA dosao da igra za reprezentaciju i kaze jos da to nije normalno e sad nezelim da osudjujem bilo koga ali ovde je po meni veca krivica klubova sto nedozvoljavaju igracima da igraju za reorezentaciju a povrede igraca mogu samo da dovedem u vezu sa fizickom spremom i nacinom treniranja u nba se mnogo manje trenira a vise igra a opet igraci su fizicki jaci mora se izgleda promeniti nacin treniranja i prilagoditi broju utakmica

banat

pre 5 godina

Po cemu je tragedija ako Hrvatska i Slovenija propuste prvenstvo? U fudbalu nismo imali Holandiju i Italiju pa to nije unistilo prvenstvo, a te dve ekipe mnogo vise znace za fudbal nego Hrvatska i Slovenija za kosarku. Takodje ne vidim ni da smo se mi jedva plasirali. Da je malo drugaciji sistem takmicenja neke utakmice ne bi shvatili tako nonsalantno.
Jos jedna cinjenica: Hrvati su na EP 2015 izgubili od Ceske u osmini finala tako da se Cesi nisu bas slucajni plasirali.

MPP

pre 5 godina

Treba da sednu FIBA, Evroliga, NBA i svi faktori i naprave jedan zajednički kalendar koji će biti dobar pre svega za igrače. To je rešenje , inače ovo nema nikakvog smisla . Ili neke reprezentacije treba jednostavno osloboditi kvalifikacija , zna se koje reprezentacije to zaslužuju , a ostale neka imaju kvalifikacije , ne može imati isti tretman oni koji imaju toliki broj igrača u NBA sa na pr Madjarskom ili Gruzijom , a klubovi zabrane nastup za reprezentaciju ! OVAKO REPREZENTACIJE GUBE SVOJ SMISAO JER POJAM REPREZENTACIJE ZNAČI NAJBOLJE OD NAJBOLJEG!

Vlada

pre 5 godina

Nek izbace prozor u novembru, ostave samo u februaru, a da se u junu i septebru igraju po 3 utakmice umesto po 2. Mislim da bi to prihvatila i el jer je u februaru i pauza zbog kupova. Eto kompromisnog rešenja, ako vec fiba insistira na kvalifikacijama.

Midland/Odessa

pre 5 godina

@klose Fifa i Fiba nisu za poredjenje, jer u fudbalu Fifa predstavlja vrh administracije i sva takmicenja, samim tim i svi klubovi su im podredjeni. Zato su i njihove kvalifikacije bitan momenat. U kosarci su dve najznacajnije lige privatne i nisu clanice Fibe, s punim pravom odredjuju svoja pravila. Zato Fiba ne moze da odredjuje po svome, njihova arogancija je dovela do ovog fijaska. Ne preostaje im nista vec da se vrate na stari sistem po kome bi se vecina kvalifikanata odredila plasmanom na EP

nlooooo

pre 5 godina

Ovde je jedini krivac FIBA sto nije jos jace pritisla nacionalne saveze i ugasila Evroligu i EKA. Ne moze privatna firma da vodi glavnu rec preko krovne svetske kosarkaske organizacije. Jednostavno, zabraniti registraciju ekipa koje hoce da igraju Evroligu za domaca prvenstva, a nacionalnim savezima koji dozvole ekipama da igraju Evroligu zabraniti ucesce na medjunarodnim takmicenjima. Slicna stvar i sa NBA, isto privatna firma. Ako ne dozvoljavaju igracima igranje u reprezentacijama zabraniti ucesce americkim igracima iz NBA da igraju za reprezentaciju SAD.
Prosto k'o sandala, za 7 dan resen problem zvani Evroliga i NBA.

Dobrica

pre 5 godina

Priznajemo, u početku smo bili protiv ovakvih kvalifikacija, ali pošto su one doprinele da rvati "ostanu doma", jako su nam se svidele ...

Divos

pre 5 godina

умануте потезе бирократа ФИБА-е није лако избројати.

ЕП уместо сваке 2, играће се у размаку од 4 године што и није нормално и злочин је према кошарци.

По први пута после 52 године, од 1966-е љубитељима кошарке је ускраћено да 2018-е уживају у великом такмичењу тог лета.

Тзв квалификациони "прозори" су онемогучичи боље репрезентације да рачунају на своје најбоље (НБА и ЕЛ) играче. Нарушена је хијерархија и на СП неће квалитетне селекције Летоније и Словеније.

У току самих квалификација промењен је систем преношења бодова у другу фазу, лакрдија незабележена у историји спорта.

Сам систем такмичења на СП/СК је за кошарку неприродан, нека тежња угађања публици која спорт гледа као за*ебанцију између ријалити садржаја.

Са СК на ОИ иде 7 селекција, не најбољих 7 пто би морало ако је квалификациони турнир него по "кључу" по зонама, тако ће на ОИ врло вероватно отићи нека селекцијакоја ће испасти у групној фази.

Ту је ОКТ где ће опет свака зна добити по две специјалне позивнице, опет угађање онима који ће кеширати.

Ови потези боракрата ФИБА-е су без сумње злочин према кошарци, остаје дилема да ли је то због тога што су комплетни идиоти, или у позадини приче су и неке друге, озбиљније намере, а може бити и једно и друго.

slobinator

pre 5 godina

ne mogu da shvatim ovu kuknjavu za slovencima i hrvatima,naročito za slovencima koji su uz 18 sudijskih grešaka na našu štetu u finalu prvenstva evrope pobedili naš praktično b tim dodatno oslabljen povredama jovića i lazića.ne kaže se džabe oteto-prokleto

ha ha

pre 5 godina

"dva zvučna imena nećemo gledati – Hrvatsku i Sloveniju"

Mora da je u sebi pevao Hej Sloveni kad je ovo napisao. Kad ce vec jednom matori jugosi shvatiti da njihov plac za titoslavijom vise nikoga ne zanima.

Dule Astro

pre 5 godina

I da se reši problem između FIBE i Evrolige, ostaće problem sa NBA koja nema šanse da pušta igrače na kvalifikacije.

Pa prva Srbija ima skoro celu prvu petorku u NBA, ali mi bar imamo igrače za bar dve reprezentacije u Evropi.

Slovenija (i još neki) nije isti tim sa NBA igračima i bez njih.

Ivan Veljković

pre 5 godina

Da zaista, da li namerno ili nenamerno, da li planski ili ne, ali mora se priznati da je FIBA ovim novim sistemom kvalifikacija za SP sa tim "prozorima" u jeku profesionalnih klupskih sezona širom sveta i uopšte sa tim novim sistemom organizovanja SR u košarci, načinila katastrofalne greške i na putu je da totalno obesmisli sva reprezentativna košarkaška takmičenja. Postavlja se ključno pitanje: KOME treba takmičenje na kome se iz raznoraznih razloga, mahom i opravdanih, ne pojavljuju najbolji igrači, koje se igra koliko samo reda radi, koje ne privlači ni sponzore, ni publiku, itd, itd? Od nekada izuzetno zanimljivog, jakog, prestižnog i veoma uzbudljivog Mundijala u košarci sada se sve to polako polako svodi na takmičenje amatera! Bruka! Evo na primer zaista objektivno, ta Hrvatska, Slovenija i još par selekcija objektivno zaista imaju timove kojima je mesto na SP ali jednostavno FIBA sa svojim sumanutim "prozorima" to nije dozvolila, te selekcije su morale da nastupaju u 80% mečeva sa trećim ekipama i naravno da se nisu mogle plasirati na SP! Ali zato će tamo biti razne trećerazredne selekcije i biće vašar, još je i povećano SP na 32 selekcije! BRUKA! Totalno obesmišljavanje reprezentativnih košarkaških takmičenja je u toku, samo se nadam da i fudbal neće krenuti tim stopama i obesmisliti svoj Mundijal jer bi to bila katastrofa poput košarkaške, izgubiće se draž reprezentacija totalno!

roten

pre 5 godina

Auuu koliko kukanja za "bracom"...Hrvatska nema medalju od 1995 godine,"velesila"???Izgubili su ključne utakmice KADA SU BILI KOMPLETNI.Slovenci nisu igrali pojedine "prozore"u najjacem sastavu kada su mogli da računaju na sve igrače,Fiba im nije kriva za to.Svi koji vrede iz evrope otišli su na SP. Mi smo izgledali katastrofalno,pa smo opet nekako obezbedili plasman.Zašto omalovažavate pojedine timove koji su otišli u Kinu? Pogledajte kakav je tim Crne Gore odveo Dubljevic na SP(Popovic,braća Sehovic,Sekulić),herojski...

magic

pre 5 godina

Kalinić lagano šeta ulicama Novog Sada dok Srbija se bori za prolazak na svetsko... a zna da filozofira po društvenim mrežama ... lepo , lepo!

komentator

pre 5 godina

nba utakmice u sezoni su limunada u odnosu na evroligu gde je rat na terenu gotovo svaki meč. a o dopingu u nba ne treba trošiti reči. i zato je teško igrati za reprezentaciju nakon 3 dana od evrolige.

Pera85

pre 5 godina

bigserb, 26. februar 2019 09:13
Nemoj nesposobnost FIBA da mesas sa organizacijom EL. EL da ne postoji ne bi ni postojala evropska kosarka. Sve pozitivne promene su isle preko EL. Od povecanja razdaljine za 3, preko 24 sek za napad itd. A ta FIBA je prodala (za pare) prava na najjace evropsko klubsko takmicenje i sad su se pokajali kada je neko ulozio novce i novce da bi EL bila ovako jaka. Da, nepravedna i to bas. Kada Partizan nije 2011. dobio A znalo se da ih sport ne zanima. Najvecu promenu mogu napraviti igraci (ko sto Zeljko Obradovic kaze). Strajk i cao

Divos

pre 5 godina

Сумануте потезе бирократа ФИБА-е није лако избројати.

ЕП уместо сваке 2, играће се у размаку од 4 године што и није нормално и злочин је према кошарци.

По први пута после 52 године, од 1966-е љубитељима кошарке је ускраћено да 2018-е уживају у великом такмичењу тог лета.

Тзв квалификациони "прозори" су онемогучичи боље репрезентације да рачунају на своје најбоље (НБА и ЕЛ) играче. Нарушена је хијерархија и на СП неће квалитетне селекције Летоније и Словеније.

У току самих квалификација промењен је систем преношења бодова у другу фазу, лакрдија незабележена у историји спорта.

Сам систем такмичења на СП/СК је за кошарку неприродан, нека тежња угађања публици која спорт гледа као за*ебанцију између ријалити садржаја.

Са СК на ОИ иде 7 селекција, не најбољих 7 пто би морало ако је квалификациони турнир него по "кључу" по зонама, тако ће на ОИ врло вероватно отићи нека селекцијакоја ће испасти у групној фази.

Ту је ОКТ где ће опет свака зна добити по две специјалне позивнице, опет угађање онима који ће кеширати.

Ови потези боракрата ФИБА-е су без сумње злочин према кошарци, остаје дилема да ли је то због тога што су комплетни идиоти, или у позадини приче су и неке друге, озбиљније намере, а може бити и једно и друго.

Apk

pre 5 godina

@World Fudbal i košarka se ne mogu uporediti. Da se liga šampiona igra iste nedelje kada i reprezentativni mečevi video bi ko bi se odazvao da igra za državu! Drugo fudbalska sezona ima značajno manje utakmica od košarkaške, zato i jeste teže okupiti se. Da igramo u najjačem sastavu i da su svi na raspolaganju ne bi bilo nikakvih problema da se dobije Estonija. Ovo o trenerima ne razumem šta si hteo da kažeš. I za kraj niko ovde ne kuka za Hrvatima, već se kritikuje jedan užasan sistem koji je uspostavljen u košarci i koji će možda i nas pogoditi naredni put.

Luke Babbitt gravedigger

pre 5 godina

Svi udaraju po FIBA a niko na UEFA što iste takve prozore ima. A da malo neko osudi bahatost Euroleague i Djordija koji od sledeće sezone uvodi 34 kola što je genocid. Da Euroleague nema toliko utakmica bilo bi sve u redu, igrali bi najbolji to je to. Ovde je Djordi jedini problem.

onako bez lupetanja

pre 5 godina

@Laza
"Šta je trebalo FIBA da uradi?"

Za početak NIŠTA. EP je bio u isto vreme kvalifikacioni za SP ostatak se popunjavao sa 3 ili 4 istovremena kvalifikacionim turnirima u junu/julu. Tako je bilo i za OI.
Odjednom se prelazi na sistem kvalifikacija "radi popularizacije", interesantna tvrdnja s*obzirom da ne igraju najbolji jer o tome niko nije razmišljao. Ako već NBA ne da igrače zašto bi EL bila u obavezi?
Jedni igraju ligu sa 82 meča i ne daju ni za jedan igrače a drugi igraju 30 i treba da daju. Logike nigde.
FIBA na sve moguće načine pokušava da se dokopa NOVCA, jer realno van svih tokova je već poodavno. Ima svoje lige i evro takmičenja ALI nije to to, tako da je neko jako pametan promenio sistem kvalifikacija i odredio termine ne pitajući nikoga a posebno ne nekoga ko je izgleda uticajniji u Evro košarci. Ne u cilju poboljšanja nego u cilju ostvarivanja zarade.
To se narodski kaže "pravljenje računa bez krčmara" i obično se ovako završava.

Иван

pre 5 godina

Сале и његови бескрајни изговори... Извукао једва пласман на СП поред Естоније, Аустрије, Израела, Грузије, Немачке, па сад нешто мудрује.

ФИБА је урадила шта је желела: њен циљ није био да ми, Србија, идемо на СП, него да иду неке земље с мањом кошаркашком традицијом, али с већим економским потенцијалом, односно да испромовише кошарку тамо. Шта има тај спорт ван НБА од тога да јој главни буду нека мала Србија, мала Литванија, увек на ивици банкрота Грчка, итд? Ту нема лове. За ФИБА је приоритет да економски моћне и стабилне државе доведе на кошаракашку мапу. Немачку, на пример, али и Пољску, Чешку, пре Хрватске. Шта је хтела, она је и постигла.

Они који имају развијену базу, нису имали проблем да се квалификују и с трећим саставом. Ове квалификације су показале ко располаже с коликом базом, односно где се ради добро, а где се ослања на стару славу и ад хок решења. Раскринкале су Ђорђевићево неумеће, недостатак визије и приватизацију националног тима (једино тако може се објаснити његово форсирање бескорисних ветерана уместо талената). Ми стално заборављамо да су три медаље које је он као селектор освојио дошле у вакууму, кад су дотадашњим силама ван САД (Шпанији, Француској, Аргентини) ведете остариле па су почеле да тону, кад је Литванију задесио период без великих асова (најбољи им је Јонас, који није ни у првих пет европских центара), и кад Аустралија још није стасала. А то не траје довека.

Vladimir

pre 5 godina

@bigserb FIBA je prodala organizaciju evropskih klupskih takmičenja i sada pokušava na silu da vrati. Zasto FIBA ne zahteva od NBA timova da puste igrace tokom sezone? E kada se to dogodi onda ce FIBA biti ozbiljna organizacija.

World

pre 5 godina

@Apk Cinjenica je da se kalendar mora uskladiti, nek bude rezime teme za diskusiju. Slovenci nikad nisu bili kosarkaska velesila, desi se kao i grcima evropsko u fudbalu. A trener, uh teska i opsezna tema. Ja sam misljenja da drugi tim Srbije treba da se proseta kroz ovu grupu i da je do trenera sve. Postujem Djordjevica itekako ali mislim da se moze bolje sa drugim timom i igracima koji jedva cekaju sansu, bar kad je srpska kosarka u pitanju.

nm

pre 5 godina

@Luke Babbitt gravedigger - djordija ne zanima sto klubovi igraju nacionalna prvenstva, on covek vodi privatnu ligu i prodaje proizvod kupcima za pare. fibin problem je sto se nisu menjali i napredovali vremenom, ovim inatom ce samo ojacati EL a klubovi ce domaca prvenstva igrati sa amaterima (slicno kao makabi). U sustini gde ima vise novca tu se igra bolja kosarka, kao i uvek, tako da ako fiba ne ulozi neke ozbiljne pare samo ce nastaviti da propada a klubovi ce vremenom igrati samo EL

stoler

pre 5 godina

Ovde su se konci davno pogubili. Vec 15ak godina je sukob FIBE i biznismena iz Barselone. Covek unistava kosarku, EL sve slabija, jedni te isti ucesnici final 4, pre pocetka se vec sve zna, i ko ce u 8, jedni te isti favoriti. Dok se taj lik i njegova firma ne uklone iz kosarke nema napretka. Pri tom ne odobravam nista sto je FIBA uradila poslednjih godina, posebno ovu lakrdiju od kvalifikacija i pomeranje EP na svake 4 godine. Ali to su sad vec potezi preocajnih likova koji ne znaju gde udaraju. Za pocetak oni moraju da se menjaju, a onda i da uklone ovog nesretnika iz kosarke. Te price o priblizavanju sa NBA su presmesne. I da ce to biznismen da napravi. Nikada NBA nece praviti konferenciju u Evropi ili bilo gde, njih samo zanima da uzmu najbolje odavde.Sto pre promene u FIBA i vracanje svih ozbiljnih takmicenja pod njeno okrilje da ne bi vec 15 godina gledali jedene te iste ucesnike zavrsnih turnira, da se 3,4, kluba smenjuju u osvajanju titula.

kimi

pre 5 godina

Kalinić lagano šeta ulicama Novog Sada dok Srbija se bori za prolazak na svetsko... a zna da filozofira po društvenim mrežama ... lepo , lepo!
(magic, 26. februar 2019 10:44)

Ne napadajte Kalinu i Guduru, obojica su hteli da igraju ali Zelimir zvani "budite srbin tamo gde sam ja bio" ih nije pustio.
Ne zeli da rizikuje povrede svojih igraca jer juri svoju desetu tituli.
Fenerbahce ispred Srbije.

stoler

pre 5 godina

Koliki kimi moras da budes da bi pljuvao najboljeg evropskog trenera, lupao gluposti bez znanja i provera? Od danas je merna jedinica za glupost kimi.

mica iz kafica

pre 5 godina

Ma koji sportisti, vi ste radnici, FIBA vam je omogućila da se dokažete, a onda podpusujete ugovore pritiv FIBE i reprezentacije. Šta je tu sportski?

jsx

pre 5 godina

@bigserb
A kakve ima veze, zivota ti, reprezentativni rezultat sa klupskim. Da ne treba Hrvatska i Belgija da imaju vise predstavnika u fudbalskoj ligi sampiona od Spanije, Nemacke i Italije? Videlo se u EK da li su bolje trenutno Zvezda ili Valensija i Unikaha, a pored njih je i Baskonija koja je verovatno bolja od Zvezde i Buducnosti (a o Partizanu da ne govorimo), kao i mnogo bolji Real i Barselona. Turci ce takodje imati dva predstavnika u top 8, pri cemu je kritikovana Darusafaka osvojila EK prosle godine. Dakle, svi najjaci klubovi su tu, a i osvajaci srebra na OI i SP su takodje ili u NBA ili u Evroligi.

milos_no6

pre 5 godina

Potrebno je da se igraju kvalifikacije, jer je to jedina prilika da se vidi reprezentacija kući, da razni gradovi ugosti, da se tako popularizuje košarka... Samo treba malo korigovati sistem treba kao što su kvalifikacije u fudbal, po 6 selekcija u grupi prve dve ide dalje i to je to, a ne prva faza pa druga.

Onako bez lupetanja

pre 5 godina

@Las
Izvini potkrala mi se greška, ne sa SP nego sa kontinetalnih prvenstva se išlo i na SP i na OI.
Za Rio direktno sa EP u Francuskoj su otišli Španci, Litvanci i Francuzi, mi smo morali da izdvojimo 3,2mil eura i dobili kvalf turnir u BG gde smo ponosno razbili Angolu, Portoriko, Češku... i eto nas u Riju.

World

pre 5 godina

@nm - U pravu si. Nadati se da ce kalendar uskladiti, izgleda da ce morati parlament EU da preuzme stvar u svoje ruke da zastiti kosarku kao sport u Evropi jer usijane glave krovnih organizacija to nece uspeti. Ali opet zemlje poput Slovenije.. Noseni su Dragicem i Doncicem. Za razliku od Slovenije nas roster je neuporedivo bogatiji. Zao mi je Slovenca iskreno, volio bih da su na SP, izuzetni su ovi momci, dva superstara i kao igraci i kao ljudi. Hrvate ne bih da komentarisem.. Bio sam apsolutno liberalan u pogledima na suzivot i medjusobno postovanje, naterali su me da razmisljam drugacije, trudili su se bas. Njih mi nije zao ni sekunde. I opet, ako drugi tim Srbije ne moze da se plasira na SP, ne treba ni da idemo. Uspeli smo, jedva cekam zreb 16. marta i onda grande septembar i grande Kina. :) Pozdravche nm

santa justa

pre 5 godina

Željko ucinio Srbiji pa je patriotski pusta Kalinica i Gudurica da igraju za Srbiju. Blat pustio , Radonjic pustio Efes pustio Micica a Veliki Srbin ne moze a ima 11 stranaca u Feneru. ,(patriota, 26. februar 2019 09:21)Ne pita se tu trener nego uprava kluba..tj onaj ko placa tog igraca...a ne placa ga trener sigurno...
(Simo, 26. februar 2019 10:16)
Ma nije valjda? Kako su onda Mahmutoglu i onaj mladi centar iz Fenera igrali za Tursku reprezentaciju??

Nenad

pre 5 godina

Budi siguran da postoji kordinacija izmedju Obradovica, Djordjevica i saveza i da bi ih pustio da je to imalo nekog smisla. Na tim pozicijama (2 i 3) nismo uopste bili tanki, igrali su Simonovic, MIlosavljevic i Lucic a oni nisu klasa ispod Gudurica i Kalinica, nijanse su u pitanju...Druge pozicije su nama problem. U svakom slucaju, ne brini ti za Zeljkov patriotizam, na kraju kraju krajeva, ta dvojica u Feneru ne igraju iskljucivo i samo zato sto su pre njega bili sodlini igraci, vec ih je i nesto drugo preporucilo ;)


Zeljko je bukvalno Bog u Feneru i pita se za sve. Sutra da pozeli da halu nazovu po njemu nazvace je.
Istina je da ga od dva debakla sa njim na OI u Atini i Evropskom u Novom Sadu reprezentacija Srbije ne zanima.
Mogao je svaku utakmicu da dozvoli Guduri i Kalini da igraju ali nije hteo.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (kimi, 26. februar 2019 15:16)

voka

pre 5 godina

Slovenci nisu ni zasluzili da budu orvaci evrope i ne bi nista ni uradili na svezskom, tako da i nije neka steta sto 'prvak evrope' ne igra

hm

pre 5 godina

ne mogu da shvatim ovu kuknjavu za slovencima i hrvatima
(slobinator, 27. februar 2019 08:38)

Zato ti i nisi profesionalni sportas, a jos manje trener vec samo netko tko kucka komentare na b92. Uopste se ne radi samo o tome. Procitaj tekst, dalje od naslova.

kimi

pre 5 godina

Željko ucinio Srbiji pa je patriotski pusta Kalinica i Gudurica da igraju za Srbiju. Blat pustio , Radonjic pustio Efes pustio Micica a Veliki Srbin ne moze a ima 11 stranaca u Feneru. ,
(patriota, 26. februar 2019 09:21)

Ne pita se tu trener nego uprava kluba..tj onaj ko placa tog igraca...a ne placa ga trener sigurno...
(Simo, 26. februar 2019 10:16)


Zeljko je bukvalno Bog u Feneru i pita se za sve. Sutra da pozeli da halu nazovu po njemu nazvace je.
Istina je da ga od dva debakla sa njim na OI u Atini i Evropskom u Novom Sadu reprezentacija Srbije ne zanima.
Mogao je svaku utakmicu da dozvoli Guduri i Kalini da igraju ali nije hteo.

Las

pre 5 godina

'Onako bez lupetanja' je rekao da je FIBA promenila sistem ne pitajuci nikoga, a ipak je to malo drugacije ako znas da su oni najavili sistem kvalifikacija i 'prozore' prvi i to pre dve godine. Na to je EL odreagovala tako sto je promenila dimenziju EL, uvodeci ovaj idiotski sistrm takmicenja od 30 kola.
Dakle EL nije marila za te promene, pa samim tim zadrzava ozbiljnu kolicinu odgovornosti za ovaj sukob.
Drago mi je da su, posle skorasnje Djordijeve izjave da ih bas briga za nacionalna prvenstva, bar delimicno pale maske, pa narod ne vidi EL 'belom', a FIBAu 'crnom'. Niko nije beo, ali svakako je EL ozbiljnije 'crna' nego bilo ko drugi. Njima je kosarka samo novac, a siguran sam da to nije pravi put. Oni bi da grade NBA nacin u Evropi, a ne shvataju da mi ovde sport, klubove i lige ipak drugacije percipiramo nego Ameri.
Da ne zaboravim da prokomentarisem coveka koji bi najbolje reprezentacije sa SP 'slao' tim redom na Olimpijske igre: ti decko vezu s vezom nemas ni o Olimpizmu, a ni o Igrama.

teo

pre 5 godina

Jedva cekam prventstvo i toplo se nadam da će srbija nastupiti u punom sastavu, da mogu u miru sjediti uz tv i gledati čaroliju Nikole Jokića, kojeg pratim svaku NBA utakmicu.

slobodan petrovic

pre 5 godina

Gosp- selektore ko je gubio ne može po tvojoj želji da ide dalje. Zašto plač Đorđevića što ne idu Letonija, Hrvatska i Slovenija, a smeta mu što
ide Crna Gora.

sasa the red baron

pre 5 godina

POVREDE::

Ukrsteni ligamenti su najteza povreda koju mozes dobiti, postoji samo jedan problem. Ta povreda je tako teska za dobiti na parketu, da bi ti ligamenti pukli neko ti mora smrskati koleno kopletno, ili moras pasti unazad na tako cudan nacin, da su sanse za to lutrija.
Kad god vidis takvu povredu, pogotovo na mladjim igracima, u 9/10 je u pita pitanju doping. Zbog tog je Micic 2 sezone pauzirao u Megi, Mitrovic u Zvezdi, Kuzmic sad u Realu, a pre njih Bertnas i Vesterman, Velickovic, i mnogo drugih..

Dejan Lekic

pre 5 godina

Resenje je jako prosto - zabraniti klubovima da ne dozvoljavaju igracima da igraju za nacionalnu reprenzetaciju. Ako to na bilo koji nacin pokusaju - da se debelo kazne (novcano)! Kao sto je zakonski zabranjena diskriminacija recimo, ili korupcija. Njih ce uvek imati, ali ako se dokazu, nastaju problemi za pocinioca...

Predo

pre 5 godina

Ma, naravno da je glupo. Ako imate nacionalni tim, onda se smatra da igraju najbolji. Teško je okupiti sve najbolje i kada vam niko ne brani da igrate, a kamoli ovako. U već pomenutoj grupi u kojoj su igrale Slovenija i Crna Gora, da su igrali svi najbolji, Španija bi bila prva, Letonija druga, a Turska, CG i Slovenija bi se borile za treće mesto. Za Srbiju nije na kraju ispalo tako loše, jer je Đorđević probao neke igrače u takmičarskim mečevima, ali je bilo previše stresno.

sryugos

pre 5 godina

Mnogo je utakmica, mnogo je desavanja a malo je smisla i vremena za predah i igraca i publike. Dogovor sa NBA je jos daleko.
Prvo ECA i FIBA moraju sesti i napraviti kalendar normalnog tempa i ritma i za igrace i za publiku.
Nek krenu s tim da se ukine novembarski prozor a oslobodi kraj februara nakon nacionalnih kupova za reprezentacije.
Tek nakon sto usaglase kalendar, onda mogu voditi borbu sa NBA fransizama makar oko cesceg pustanja igraca na takmicenja.

www.com

pre 5 godina

Drzavna prvenstva odavno nemaju smisla niti bilo kakav znacaj. Sada to rade sa reprezentacijama i na kraju sa EP i SP. Ostaju EL i NBA, kao najbogatiji i svi problemi krecu od njih.Nekada su savezi sa godinama ogranicavali igrace kada mogu da odu u inostranstvo i igraju, tako da je kvalitet ostajao u zemlji. Sada odlaze sa 17, 18 godina. Svi oni dobijaju jer imaju para a drzave gube. Na kraju te drzave ni reprezentaciju ne mogu da sastave a da igraju najkvalitetniji igraci? Sada je ispala Slovenija i Hrvatska, sledeci put ce neko drugi, to je neminovnos. Da li ce onda na SP ili EP igrati najkvalitetniji?? To nije pitanje, to je realnost. Mislim da je sve to smisljeno i to ce vreme pokazati.

Onako bez lupetanja

pre 5 godina

@Las
Koji ste to Vi? Ko to ne želi da gradi NBA sistem? Tebe ili mene će neko da pita šta će i kako da se igra? Previše značaja daješ sebi, "nama", "onima" ko god da su.
Floskule koje koristiš ne predstavljaju Evropu pa ni sve Srbe ali daješ za pravo da objašnjavaš nešto oko "prozora" i formata i ko je kad šta uradio. Promenili ljudi format EL pre 3 god, što znači da je najavljeno pre 4 što dalje implicira da stvarno ne znaš o čemu pričaš ili lažeš.
Lepo sam napisao kako je bilo i to je funkcionisalo, uostalom ako smo neku medalju sa OI doneli u nekom drugom sistemu navedi kad i gde. Gde je tačno prethodnih 50god bio ugrožen "olimpizam" tako što je sa SP po učinku išao određeni br na OI a ostatak preko turnira? Šta tačno treba da znam oko "olimpizma" i košarkaških kvalifikacija?

Milan......

pre 5 godina

Realno Fiba treba na sve moguce nacine da unisti EL.
A to je bar lako ako zele da se rijese njih !!!Samo neka stave zabrane za reprezentacije ko igra EL.
Pa ce te iste drzave da zabrane svojim klubovima da igraju tu EL.
Fiba mora da preuzme stvari u svoje ruke.
Jos nesto nije samo FIBA problem u evropi.
Secate se da je Zvezda bila Sampion Evrope u vaterpolu pa nije imala priliku da brani titulu.
Sledece u Evropi nista ne funkcionise .
Dotakli smo dno samo pare pare pare...
pozz.

drago

pre 5 godina

"Hrvatska jos jedan u nizu udaraca" a "Srbiji se nije moglo desiti da ispadne" a jedan mec su bili od ispadanja. Moglo se itekako Srbiji desiti a ako je polufinale Eurobasketa jedan u nizu udaraca onda stvarno...
13 polufinale, izgubili od boljih Litve i Spanjolske, 14 izgubili od bolje Francuske u osmini, 15 opet osmina, 16 cetvrtfinale OI izgubili od bolje Srbije, 17 izgubili u osmini. U 5 godina polufinale, 4-finale i 3 osmine, svaki put bili 1. ili 2. u skupini. Pobijedjivali Litvu, Grcku, Spanjolsku. Ispali od jacih Litve, Francuske i Srbije i od Ceha i Rusa koji imaju bolje playeve (Satoransky i Shved). Ne bi rekao da su to losi rezultati. Ovo je los rezultat a ono je od solidnog do dobrog. Da smo bili kompletni cijele kvale nastavili bi sa tim rezultatima. 2021. ce biti sansa, bit cemo i bolji jer nikad nismo imali ovoliko mladih dobrih NBA-ovaca.
A vjerovatno cemo dobiti i pozivnicu za kvalifijacioni turnir ta OI.

Dacha

pre 5 godina

Uporno se igraci stavljaju u prvi plan kao da je njima kao individuama ovaj sistem kvalifikacija najtezi i najstetniji ,a u stvari to je skroz netacno. Najvecu stetu u celoj prici trpe reprezentacije koje predstavljaju odredjenu zemlju jer ne mogu da nastupe u najjacem sastavu a igraci ko igraci u svakom slucaju igraju utakmice na tri dana u Evropi a u Nba i da ne pominjemo. I zato uzimati primer Milutinova kako je on zaboga igrao u petak utakmicu u Evroligi a vec u nedelju igrao sa reprezemtacijom je glupo poredjenje jer da nisu igrale reprezentacije svakako bi se igrala nacionalna liga i to se konstantno desava,cetvrtak,petak Evroliga a za vikend domaca liga plus sto imamo par nedelja gde se bukvalno u toku nedelje igraju dva kola Evrolige i plus za vikend nacionalna liga. Znaci da sumiramo,igrace kao igrace niko ne pita za bilo kakav raspored i za igrace licno ovaj raspored tj prozor za reprezentacije nije nista novo i neubicajeno vec neka rutina na koju su navikli tokom sezone. E sad,potpuno je druga stvar sto je blesava Fiba sa ovim izmisljenim prozorima i kvalifikacijama potpuno obesmislila svoja takmicenja jer kao prvo nemaju sve najjace reprezentacije na zavrsnom turniru,samim ti nemaju ni najvece zvezde da ucestvuju na njima sto dalje proizvodi nezainteresovanost sponzora za to takmicenje i samim tim sve manje para,a bez para u danasnje vreme sem konacne propasti nista drugo ne moze da se ocekuje. I za kraj ipak bi pomenuo i igrace,ali ne ove najvece zvezde vec one druge koji su izneli ove kvalifikacije na svojim ledjima a na kraju ce prventstvo moci da gledaju samo na televiziji!

Ostin A

pre 5 godina

ne mogu da shvatim ovu kuknjavu za slovencima i hrvatima,naročito za slovencima koji su uz 18 sudijskih grešaka na našu štetu u finalu prvenstva evrope pobedili naš praktično b tim dodatno oslabljen povredama jovića i lazića.ne kaže se džabe oteto-prokleto
(slobinator, 27. februar 2019 08:38)

Ma ne radi se uopšte o reprezentacijama kako su osvojili titule, ko im je igrao. Zamisli da su reprezentacija X i reprezentacija Y.

- Reprezentacija X je Evropski šampion, a Svetsko prvenstvo bez Evropskog šampiona je iskreno glupo.
- Reprezentacija Y ima 5 igrača iz NBA i 3 igrača iz Evrolige, i neće biti na Svetskom prvenstvu jer su im 2 glavna konkurenta u grupi unajmili Amerikance, plus nemaju nijednog igrača u dve najače lige na svetu pa su bili u punom sastavu.

Las

pre 5 godina

Izvinjavam se ako je nekog povredilo kada kazem 'lupetanje', ali insistiranje da najbolje ekipe po redosledu (na SP) idu na Olimpijske igre je pogresan, a to nema veze sa m9j8m razmisljanjima i idejama, vec sa cinjenicom da Igre imaju neke druge vrednosti kao znacajne, pa tu m9ra biti ekipa sa svih kontinenata....zbog toga na Igrama, zimskim ili letnjim, gledamo maratonce koji trce 4 sata, ili skakace na sk8jama koji samo sto ne izginu 'leteci' cak 30 metara.

World

pre 5 godina

Opet mi sirimo bratstvo o jedinstvo... Na SP idu najbolji iz ciklusa kvalifikacija. Fudbalerima nije nista lakse pa se okupe uvek. Sta ovi kosarkasi vise glume? Ako kosarkaska nacija ne moze da pobedi Estoniju sa drugom ekipom onda ne treba ni da ide... Gde ste treneri? Lako li je kad vas tenerima prave vrhunski talenti, cim jedan fali, frka ha? I sad kuknjava jer Hrvati ne idu, ovi sto vam kolege iz bazena dave na svojoj teritoriji? Majko Bozija sta sve necu procitati, kao da su nam isprali mozak. Hajde kriva je FIBA, uvek je neko kriv. Ama plasirali smo se na SP ciju ce krunu pobednik ponosno nositi 4 godine naredne i sad glavu gore! Srecno!

patriota

pre 5 godina

a Željko ucinio Srbiji pa je patriotski pusta Kalinica i Gudurica da igraju za Srbiju. Blat pustio , Radonjic pustio Efes pustio Micica a Veliki Srbin ne moze a ima 11 stranaca u Feneru. ,

Alfred Džonatan Kvak

pre 5 godina

Hrvatska zvučno ime???? Po čemu, osvajanju poslednje medalje pre 25 godina???
Što se mene tiče sva zvučna imena evropske košarke su se kvalifikovala na SP, s tim da bi možda Slovenija trebala da dobije poziv kao svakako najbolja reprezentacija iz Evrope od ovih što se nisu kvalifikovali i to je to.

Poznavalac

pre 5 godina

Ne bih da budem neki hejter, stvarno je bedno sto u datom momentu za reprezentacije ne igraju najbolji, ali ovo ''igraci, igraci, igraci''. Razumem ja Djordjevica jer on gleda iz svog ugla bivseg igraca. Ali mene iskreno bas briga, i po meni FIBA i treba da ih optereti sto vise, jer su takav put izabrali, spartanski. Pa izvoli treniraj i daj nam tu ''hranu'' koju mi gledamo kao zabavu, a placen si mnogostruko! Vecu korist drustvo ima od mene kao diplomiranog inzenjera poljoprivrede koji se stara o bezbednosti hrane, vise ima od mog drugara pravnika, vise ima od drugarice doktorke, a koju ja korist imam od npr Nikole Kalinica ili Milutinova? Sto ga gledam dok se on dobacuje loptom?? Ma bas me briga! Nas troje smo placeni mesecno 1% od njihove plate, a daju 1% od mog doprinosa drustvu... Tako da me ne zanimaju. Hocete da budete moderni gladijatori, zveri, izvolite trenirajte, neka vas seca FIBA, ULEB i ko god hoce, ne zanima me i prestanite da im dajete vise ovako prostora u novinama! Gde je tekst o ultra-losim uslovima u rudnicima Srbije, gde su tekstovi o KBC-ovima koji su u propadanju, gde je prica o profesorima koji su iznedrili one silne medalje iz matematike i fizike, gde je prica o toj deci? Kako vas bre nije sramota i pustite mi komentar. Uopste me ne zanima sto su preoptereceni i sto je Bobi izvrnuo ligament. I meni kad pukne tetiva u teretani usled opterecenja niko ne pise o tome, jer ja kao inzenjer poljoprivrede nisam valjda bitan za drustvo?!

bs

pre 5 godina

Hrvatska i Slovenija, dva zvucna imena? Buhahahah, grohotom se smejem!
(Shone, 26. februar 2019 09:09)

Decku cemu taj komentar, zeleo ti to da prihvatis ili ne Slovenija je zvanicno najbolja selekcija u Evropi...
Sad me ubedi i da je neka Ceska bolja od Hrvata...
Po mom misljenju najveci unistitelj kosarke je evroliga, imace ekipe iz londona i pariza...uzas

Иван

pre 5 godina

Сале и његови бескрајни изговори... Извукао једва пласман на СП поред Естоније, Аустрије, Израела, Грузије, Немачке, па сад нешто мудрује.

ФИБА је урадила шта је желела: њен циљ није био да ми, Србија, идемо на СП, него да иду неке земље с мањом кошаркашком традицијом, али с већим економским потенцијалом, односно да испромовише кошарку тамо. Шта има тај спорт ван НБА од тога да јој главни буду нека мала Србија, мала Литванија, увек на ивици банкрота Грчка, итд? Ту нема лове. За ФИБА је приоритет да економски моћне и стабилне државе доведе на кошаракашку мапу. Немачку, на пример, али и Пољску, Чешку, пре Хрватске. Шта је хтела, она је и постигла.

Они који имају развијену базу, нису имали проблем да се квалификују и с трећим саставом. Ове квалификације су показале ко располаже с коликом базом, односно где се ради добро, а где се ослања на стару славу и ад хок решења. Раскринкале су Ђорђевићево неумеће, недостатак визије и приватизацију националног тима (једино тако може се објаснити његово форсирање бескорисних ветерана уместо талената). Ми стално заборављамо да су три медаље које је он као селектор освојио дошле у вакууму, кад су дотадашњим силама ван САД (Шпанији, Француској, Аргентини) ведете остариле па су почеле да тону, кад је Литванију задесио период без великих асова (најбољи им је Јонас, који није ни у првих пет европских центара), и кад Аустралија још није стасала. А то не траје довека.

Vlad Rad

pre 5 godina

U pravu su svi. Sem ovog Shonea sa komentara. Druže, Slovenija je prvak Evrope, šta ćeš ozbiljnije. (prvi put u istoriji prvak Evrope ne igra na svetskom).
A Hrvati imaju najviše NBA igrača posle ovih par najjačih zemalja.I sigurno je i jednima i drugima mesto na SP pre mnogih koji su se kvalifikovali.

Broj Jedan

pre 5 godina

Nije problem u FIBA što je uvela taj sistem kvalifikacija, on je odličan iz mnogo razloga, već u privatnim preduzećima zvanim NBA liga i Evroliga, koji su umislili da su važniji od samog sporta. Zarad zarade pojedinaca iz te organizacije i vlasnika desetak najbogatijih evropskih klubova, ispašta košarka kao sport. Svako takmičenje na Starom kontinentu se obesmislilo onog trenutka kada su uvedeni desetogodišnji ugovori za najjače klupsko takmičenje, kako god se ono zvalo. Došli smo u situaciju da, kada bi predstavnik ABA lige osvojio Evroligu, i dalje bi zaradio mnogostruko manje novca od nagrada od recimo Barselone, da ona bude poslednja! I mogli bi da dođemo u situaciju da Barsa ili Real Madrid istupe iz španskog prvenstva, a da igraju tu Evroligu, a taj ABA-ligaš koji je hipotetički osvojio trofej, bude drugi u regionalnom takmičenju i ostane bez šanse da brani tron.
Bertomeu i kompanija su najveće zlo košarke, mnogo veće od egzibicione NBA lige kojoj nedostaju samo Harlem Globtrotersi da bude kompletna.
Uostalom, jedine dve reprezentacije koje su neočekivano izvisile za Mundobasket su Hrvatska i Slovenija, evropske države. Dakle, nije problem u kvalifikacijama kao takvim, već u (ne)organizaciji evropske košarke.

bigserb

pre 5 godina

Da se ne lazemo, za sve je kriva Evroliga, to je privatno takmicenje koje nema veze sa FIBA-om, tamo igraju samo, po ko zna kojem kriterijumu odabrani timovi (u stvari znamo, u pitanju je novac) i to po 4-5 timova iz jedne zemlje, a nijedan iz neke druge, koja je recimo vicesampion sveta, Evrope i OI, ako to nije suludo, ja zaista ne znam sta je? Zato je FIBA u pravu, EL treba ukinuti, a sampionsko takmicenje vratiti pod okrilje FIBA, gde bi sampioni svih zemalja imali sansu da ucestvuju!

drago

pre 5 godina

"Hrvatska jos jedan u nizu udaraca" a "Srbiji se nije moglo desiti da ispadne" a jedan mec su bili od ispadanja. Moglo se itekako Srbiji desiti a ako je polufinale Eurobasketa jedan u nizu udaraca onda stvarno...
13 polufinale, izgubili od boljih Litve i Spanjolske, 14 izgubili od bolje Francuske u osmini, 15 opet osmina, 16 cetvrtfinale OI izgubili od bolje Srbije, 17 izgubili u osmini. U 5 godina polufinale, 4-finale i 3 osmine, svaki put bili 1. ili 2. u skupini. Pobijedjivali Litvu, Grcku, Spanjolsku. Ispali od jacih Litve, Francuske i Srbije i od Ceha i Rusa koji imaju bolje playeve (Satoransky i Shved). Ne bi rekao da su to losi rezultati. Ovo je los rezultat a ono je od solidnog do dobrog. Da smo bili kompletni cijele kvale nastavili bi sa tim rezultatima. 2021. ce biti sansa, bit cemo i bolji jer nikad nismo imali ovoliko mladih dobrih NBA-ovaca.
A vjerovatno cemo dobiti i pozivnicu za kvalifijacioni turnir ta OI.

Welja

pre 5 godina

Da se ne bi ponovila Slovenija ili bilo koja "mala" reprezentacija pa uzela "velikima" što im "pripada", takmičenje je reorganizovano.
Znači za "dobrobit"košarke.

Marko Pavlovic

pre 5 godina

Gledam NBA ljudi igraju svaki drugi dan ovaj kaze igrao je evro ligu pa je posle TRI DANA dosao da igra za reprezentaciju i kaze jos da to nije normalno e sad nezelim da osudjujem bilo koga ali ovde je po meni veca krivica klubova sto nedozvoljavaju igracima da igraju za reorezentaciju a povrede igraca mogu samo da dovedem u vezu sa fizickom spremom i nacinom treniranja u nba se mnogo manje trenira a vise igra a opet igraci su fizicki jaci mora se izgleda promeniti nacin treniranja i prilagoditi broju utakmica

slobodan petrovic

pre 5 godina

Gosp- selektore ko je gubio ne može po tvojoj želji da ide dalje. Zašto plač Đorđevića što ne idu Letonija, Hrvatska i Slovenija, a smeta mu što
ide Crna Gora.

Dejan Lekic

pre 5 godina

Resenje je jako prosto - zabraniti klubovima da ne dozvoljavaju igracima da igraju za nacionalnu reprenzetaciju. Ako to na bilo koji nacin pokusaju - da se debelo kazne (novcano)! Kao sto je zakonski zabranjena diskriminacija recimo, ili korupcija. Njih ce uvek imati, ali ako se dokazu, nastaju problemi za pocinioca...

mica iz kafica

pre 5 godina

Ma koji sportisti, vi ste radnici, FIBA vam je omogućila da se dokažete, a onda podpusujete ugovore pritiv FIBE i reprezentacije. Šta je tu sportski?

Simo

pre 5 godina

108

a Željko ucinio Srbiji pa je patriotski pusta Kalinica i Gudurica da igraju za Srbiju. Blat pustio , Radonjic pustio Efes pustio Micica a Veliki Srbin ne moze a ima 11 stranaca u Feneru. ,
(patriota, 26. februar 2019 09:21)

Ne pita se tu trener nego uprava kluba..tj onaj ko placa tog igraca...a ne placa ga trener sigurno...

jokjok

pre 5 godina

Haha, najace kad predsednik ks Turska kao velike kosarkaske zemlje nabraja Srbiju, Spaniju, Francusku, Litvaniju i uz njih Tursku. Hahaha, Tursku!?

nm

pre 5 godina

@bigserb - EL kriva za to sto je fiba nesposobna, glomazna birokratska organizacija? samo pogledaj timove koji igraju EL i koji igraju Fiba LS pa ce ti biti jasno ko je u "pravu", pogledaj kolike su nagrade i koji igraci gde igraju. Fiba koliko je sposobna uspela je izgubiti evropu a sada i afriku (nba tamo organizuje svoju ligu)

klose

pre 5 godina

Prozori su problematični, ali kako se prozori poštuju kad je fudbal u pitanju. FIFA i UEFA su neprikosnovene. Kako tamo može da se ispoštuje sistem prozora a u košarci ne može 6 za 2 godine.
Evroliga? Pa to je skup i sistem profitera kojima je stalo do sporta jako malo, samo do para.
Kad to kažem mislim na sistem u kome Darušafaka npr. treba da odigra 30 utakmica u kojima ne postoji ni elementarni sportski značaj i neizvesnos, jer će ih 95% izgubiti. Ili Budućnost? 30 utakmica, koliko je to putovanja i gubljenja vremena. Pa igra se samo da bi se igralo.
U ranijem sistemu odigraš 6 (sa 4 ekipe u grupi) utakmica ili 10 (sa6) i ako nešto postigneš, ako si među 2 ili 4, kakav je već sistem, ideš dalje, oni koji su slabi ostaju da igraju u nacionalnoj ligi i to je to. A ne ovako, nepotrebno se zauzimaju terminu, igrači igraju utakmice koje su bez značaja.
Ovako, treba opravdati ulaganja Turkiš erlajnsa i kroasana, pa ajde da se igramo Evrolige.

ej bre

pre 5 godina

Fiba je maloumna organizacija i to je cinjenica. Ono sto mene nervira je sto niko ne pljuje po djordijevoj pokvarenoj organizaciji. Oni su rak kosarke i ako se uskoro ne zaustave unistice kosarku i sve sportsko u njoj.

magic

pre 5 godina

Kalinić lagano šeta ulicama Novog Sada dok Srbija se bori za prolazak na svetsko... a zna da filozofira po društvenim mrežama ... lepo , lepo!

ha ha

pre 5 godina

"dva zvučna imena nećemo gledati – Hrvatsku i Sloveniju"

Mora da je u sebi pevao Hej Sloveni kad je ovo napisao. Kad ce vec jednom matori jugosi shvatiti da njihov plac za titoslavijom vise nikoga ne zanima.

sasa the red baron

pre 5 godina

POVREDE::

Ukrsteni ligamenti su najteza povreda koju mozes dobiti, postoji samo jedan problem. Ta povreda je tako teska za dobiti na parketu, da bi ti ligamenti pukli neko ti mora smrskati koleno kopletno, ili moras pasti unazad na tako cudan nacin, da su sanse za to lutrija.
Kad god vidis takvu povredu, pogotovo na mladjim igracima, u 9/10 je u pita pitanju doping. Zbog tog je Micic 2 sezone pauzirao u Megi, Mitrovic u Zvezdi, Kuzmic sad u Realu, a pre njih Bertnas i Vesterman, Velickovic, i mnogo drugih..

Dobrica

pre 5 godina

Priznajemo, u početku smo bili protiv ovakvih kvalifikacija, ali pošto su one doprinele da rvati "ostanu doma", jako su nam se svidele ...

nlooooo

pre 5 godina

Ovde je jedini krivac FIBA sto nije jos jace pritisla nacionalne saveze i ugasila Evroligu i EKA. Ne moze privatna firma da vodi glavnu rec preko krovne svetske kosarkaske organizacije. Jednostavno, zabraniti registraciju ekipa koje hoce da igraju Evroligu za domaca prvenstva, a nacionalnim savezima koji dozvole ekipama da igraju Evroligu zabraniti ucesce na medjunarodnim takmicenjima. Slicna stvar i sa NBA, isto privatna firma. Ako ne dozvoljavaju igracima igranje u reprezentacijama zabraniti ucesce americkim igracima iz NBA da igraju za reprezentaciju SAD.
Prosto k'o sandala, za 7 dan resen problem zvani Evroliga i NBA.

slobinator

pre 5 godina

ne mogu da shvatim ovu kuknjavu za slovencima i hrvatima,naročito za slovencima koji su uz 18 sudijskih grešaka na našu štetu u finalu prvenstva evrope pobedili naš praktično b tim dodatno oslabljen povredama jovića i lazića.ne kaže se džabe oteto-prokleto

Немања

pre 5 godina

Занимљиво је како сви окривљују ФИБА организацију за то што нека велика имена и објективно квалитетне репрезентације неће учествовати. И све то под епитетима да је то мафијашка организација, којој је стало само до пара. И у суштини, то нико не може да оспори, као ни кривицу ФИБА у овом случају. Само, за сукоб је увек потребно двоје, не само једно. Бартомеу и његова дружина су ништа мање гадљиви на паре, и ништа мање криминална организација. Ту су и све те звезде које ће пропустити СП, јер је "ФИБА крива". А сви они прво брину за своје уговоре и своје паре, па тек онда за репрезентацију. Али онда се немој фолирати, фрајеру, и оптуживати дугове. ФИБА организује своје такмичење како жели, има право на то, као што сваки играч има право да изабере клуб и уговор уместо репрезентације. Поента је да су сви овде криви, а да се све сваљује само на једну страну, што је мени апсурдно. Зато је фудбал још увек миљама испред кошарке, јер је у фудбалу незамисливо да добри играчи одбијају своје националне тимове и пропуштају ЕП, као што је то рецимо био случај прошле године када је иста та Словенија која сада кука на ФИБА дошла до злата баш из разлога што остале екипе (па међу њима и ми) нису дошле у пуном саставу. Превише лицемерја и осуђивања само једне стране.

Milan......

pre 5 godina

Realno Fiba treba na sve moguce nacine da unisti EL.
A to je bar lako ako zele da se rijese njih !!!Samo neka stave zabrane za reprezentacije ko igra EL.
Pa ce te iste drzave da zabrane svojim klubovima da igraju tu EL.
Fiba mora da preuzme stvari u svoje ruke.
Jos nesto nije samo FIBA problem u evropi.
Secate se da je Zvezda bila Sampion Evrope u vaterpolu pa nije imala priliku da brani titulu.
Sledece u Evropi nista ne funkcionise .
Dotakli smo dno samo pare pare pare...
pozz.

voka

pre 5 godina

Slovenci nisu ni zasluzili da budu orvaci evrope i ne bi nista ni uradili na svezskom, tako da i nije neka steta sto 'prvak evrope' ne igra

Dacha

pre 5 godina

Uporno se igraci stavljaju u prvi plan kao da je njima kao individuama ovaj sistem kvalifikacija najtezi i najstetniji ,a u stvari to je skroz netacno. Najvecu stetu u celoj prici trpe reprezentacije koje predstavljaju odredjenu zemlju jer ne mogu da nastupe u najjacem sastavu a igraci ko igraci u svakom slucaju igraju utakmice na tri dana u Evropi a u Nba i da ne pominjemo. I zato uzimati primer Milutinova kako je on zaboga igrao u petak utakmicu u Evroligi a vec u nedelju igrao sa reprezemtacijom je glupo poredjenje jer da nisu igrale reprezentacije svakako bi se igrala nacionalna liga i to se konstantno desava,cetvrtak,petak Evroliga a za vikend domaca liga plus sto imamo par nedelja gde se bukvalno u toku nedelje igraju dva kola Evrolige i plus za vikend nacionalna liga. Znaci da sumiramo,igrace kao igrace niko ne pita za bilo kakav raspored i za igrace licno ovaj raspored tj prozor za reprezentacije nije nista novo i neubicajeno vec neka rutina na koju su navikli tokom sezone. E sad,potpuno je druga stvar sto je blesava Fiba sa ovim izmisljenim prozorima i kvalifikacijama potpuno obesmislila svoja takmicenja jer kao prvo nemaju sve najjace reprezentacije na zavrsnom turniru,samim ti nemaju ni najvece zvezde da ucestvuju na njima sto dalje proizvodi nezainteresovanost sponzora za to takmicenje i samim tim sve manje para,a bez para u danasnje vreme sem konacne propasti nista drugo ne moze da se ocekuje. I za kraj ipak bi pomenuo i igrace,ali ne ove najvece zvezde vec one druge koji su izneli ove kvalifikacije na svojim ledjima a na kraju ce prventstvo moci da gledaju samo na televiziji!

kimi

pre 5 godina

Kalinić lagano šeta ulicama Novog Sada dok Srbija se bori za prolazak na svetsko... a zna da filozofira po društvenim mrežama ... lepo , lepo!
(magic, 26. februar 2019 10:44)

Ne napadajte Kalinu i Guduru, obojica su hteli da igraju ali Zelimir zvani "budite srbin tamo gde sam ja bio" ih nije pustio.
Ne zeli da rizikuje povrede svojih igraca jer juri svoju desetu tituli.
Fenerbahce ispred Srbije.

hm

pre 5 godina

ne mogu da shvatim ovu kuknjavu za slovencima i hrvatima
(slobinator, 27. februar 2019 08:38)

Zato ti i nisi profesionalni sportas, a jos manje trener vec samo netko tko kucka komentare na b92. Uopste se ne radi samo o tome. Procitaj tekst, dalje od naslova.

Las

pre 5 godina

'Onako bez lupetanja' je rekao da je FIBA promenila sistem ne pitajuci nikoga, a ipak je to malo drugacije ako znas da su oni najavili sistem kvalifikacija i 'prozore' prvi i to pre dve godine. Na to je EL odreagovala tako sto je promenila dimenziju EL, uvodeci ovaj idiotski sistrm takmicenja od 30 kola.
Dakle EL nije marila za te promene, pa samim tim zadrzava ozbiljnu kolicinu odgovornosti za ovaj sukob.
Drago mi je da su, posle skorasnje Djordijeve izjave da ih bas briga za nacionalna prvenstva, bar delimicno pale maske, pa narod ne vidi EL 'belom', a FIBAu 'crnom'. Niko nije beo, ali svakako je EL ozbiljnije 'crna' nego bilo ko drugi. Njima je kosarka samo novac, a siguran sam da to nije pravi put. Oni bi da grade NBA nacin u Evropi, a ne shvataju da mi ovde sport, klubove i lige ipak drugacije percipiramo nego Ameri.
Da ne zaboravim da prokomentarisem coveka koji bi najbolje reprezentacije sa SP 'slao' tim redom na Olimpijske igre: ti decko vezu s vezom nemas ni o Olimpizmu, a ni o Igrama.

Luke Babbitt gravedigger

pre 5 godina

Svi udaraju po FIBA a niko na UEFA što iste takve prozore ima. A da malo neko osudi bahatost Euroleague i Djordija koji od sledeće sezone uvodi 34 kola što je genocid. Da Euroleague nema toliko utakmica bilo bi sve u redu, igrali bi najbolji to je to. Ovde je Djordi jedini problem.

my way

pre 5 godina

Sistem kvalifikacija je katastrofalan i predugo traju, a sa druge strane, sto kaze Zoc, EP na 4 godine. Ko to smisli, ne znam sta bih rekao. Treba reci i da je daleko nepravednije to sto su nase kosarkasice propustile SP zato sto za isto kvalifikacija nije bilo. Jedini put je bio preko EP-a za koje mi uopste nismo bili spremni zbog silnih povreda, promene selektora, jednostavno takmicenje bilo u najgorem trenutku za nas, a branili smo titulu. Ali eto, o tome se ne prica i ne pise, a ovde zbog toga sto su kvalifikacije duge halabuka traje. Jeste besmisleno i predugo sa ovim prozorima, ali ljudi moji da se ne lazemo, lako za proci. I mogucnosti da se iscupas protiv, uz svo postovanje, nejakih protivnika koliko hoces. Sto se Hrvatske tice to je ekipa u gorem stanju nego nasa rukometna reprezentacija i tu vise nije vazno ko igra, sto se i pokazalo. Sistem je truo u hrvatskoj kosarci pre svega, tako da je ovo pokusaj svaljivanja krivice na fibin sistem kvalifikacija koji jeste realno za menjanje odmah, ali nije niti moze biti uzrok neuspehu.

Немања

pre 5 godina

Занимљиво је како сви окривљују ФИБА организацију за то што нека велика имена и објективно квалитетне репрезентације неће учествовати. И све то под епитетима да је то мафијашка организација, којој је стало само до пара. И у суштини, то нико не може да оспори, као ни кривицу ФИБА у овом случају. Само, за сукоб је увек потребно двоје, не само једно. Бартомеу и његова дружина су ништа мање гадљиви на паре, и ништа мање криминална организација. Ту су и све те звезде које ће пропустити СП, јер је "ФИБА крива". А сви они прво брину за своје уговоре и своје паре, па тек онда за репрезентацију. Али онда се немој фолирати, фрајеру, и оптуживати дугове. ФИБА организује своје такмичење како жели, има право на то, као што сваки играч има право да изабере клуб и уговор уместо репрезентације. Поента је да су сви овде криви, а да се све сваљује само на једну страну, што је мени апсурдно. Зато је фудбал још увек миљама испред кошарке, јер је у фудбалу незамисливо да добри играчи одбијају своје националне тимове и пропуштају ЕП, као што је то рецимо био случај прошле године када је иста та Словенија која сада кука на ФИБА дошла до злата баш из разлога што остале екипе (па међу њима и ми) нису дошле у пуном саставу. Превише лицемерја и осуђивања само једне стране.

zex

pre 5 godina

@World

Porediti fudbal i košarku nema smisla.

Misliš da akciju u košarci možeš uigrati za jedan dan sa prvi put okupljenim igračima?

FIBA je prepisala koncept od fudbala kako bi više zaradila, samo je zaboravila da fudbal nema NBA pa da se ne odazivaju najbolji, i većina kavalitetnih igrača je u evropi i svi mogu da igraju za reprezentacije stalno

Divos

pre 5 godina

Сумануте потезе бирократа ФИБА-е није лако избројати.

ЕП уместо сваке 2, играће се у размаку од 4 године што и није нормално и злочин је према кошарци.

По први пута после 52 године, од 1966-е љубитељима кошарке је ускраћено да 2018-е уживају у великом такмичењу тог лета.

Тзв квалификациони "прозори" су онемогучичи боље репрезентације да рачунају на своје најбоље (НБА и ЕЛ) играче. Нарушена је хијерархија и на СП неће квалитетне селекције Летоније и Словеније.

У току самих квалификација промењен је систем преношења бодова у другу фазу, лакрдија незабележена у историји спорта.

Сам систем такмичења на СП/СК је за кошарку неприродан, нека тежња угађања публици која спорт гледа као за*ебанцију између ријалити садржаја.

Са СК на ОИ иде 7 селекција, не најбољих 7 пто би морало ако је квалификациони турнир него по "кључу" по зонама, тако ће на ОИ врло вероватно отићи нека селекцијакоја ће испасти у групној фази.

Ту је ОКТ где ће опет свака зна добити по две специјалне позивнице, опет угађање онима који ће кеширати.

Ови потези боракрата ФИБА-е су без сумње злочин према кошарци, остаје дилема да ли је то због тога што су комплетни идиоти, или у позадини приче су и неке друге, озбиљније намере, а може бити и једно и друго.

teo

pre 5 godina

Jedva cekam prventstvo i toplo se nadam da će srbija nastupiti u punom sastavu, da mogu u miru sjediti uz tv i gledati čaroliju Nikole Jokića, kojeg pratim svaku NBA utakmicu.

Xnodeh

pre 5 godina

Na SP su se iz Evrope plasirale sve reprezentacije koje kvalitetom tu pripadaju, osim Letonije. Oni su jedine zrtve ovih kvalifikacija!

roten

pre 5 godina

Auuu koliko kukanja za "bracom"...Hrvatska nema medalju od 1995 godine,"velesila"???Izgubili su ključne utakmice KADA SU BILI KOMPLETNI.Slovenci nisu igrali pojedine "prozore"u najjacem sastavu kada su mogli da računaju na sve igrače,Fiba im nije kriva za to.Svi koji vrede iz evrope otišli su na SP. Mi smo izgledali katastrofalno,pa smo opet nekako obezbedili plasman.Zašto omalovažavate pojedine timove koji su otišli u Kinu? Pogledajte kakav je tim Crne Gore odveo Dubljevic na SP(Popovic,braća Sehovic,Sekulić),herojski...

only fools and horses

pre 5 godina

Čuj košarkaške velesile, Hrvatska i Slovenija. Pa da su velesile plasirali bi se na to S.P., ne bi sad kukali. Hrvatska ima tradiciju ali nema nikakve rezultate preko 20 godina. A čak su igrali i sa NBA igračima pa su opet izgubili, znači sami su krivi. A za Sloveniju, smešno je i pričati, Dragić se povukao i ostali su samo na jednom zaista dobrom igrači koji svakako ne bi igrao nikakve kvalifikacije. Znači i za njih je potpuno zasluženo. U stvari meni je najžalije Letonije, to je reprezentacija sa mnogo više potencijala od Slovenije.

Apk

pre 5 godina

@World Fudbal i košarka se ne mogu uporediti. Da se liga šampiona igra iste nedelje kada i reprezentativni mečevi video bi ko bi se odazvao da igra za državu! Drugo fudbalska sezona ima značajno manje utakmica od košarkaške, zato i jeste teže okupiti se. Da igramo u najjačem sastavu i da su svi na raspolaganju ne bi bilo nikakvih problema da se dobije Estonija. Ovo o trenerima ne razumem šta si hteo da kažeš. I za kraj niko ovde ne kuka za Hrvatima, već se kritikuje jedan užasan sistem koji je uspostavljen u košarci i koji će možda i nas pogoditi naredni put.

milos_no6

pre 5 godina

Potrebno je da se igraju kvalifikacije, jer je to jedina prilika da se vidi reprezentacija kući, da razni gradovi ugosti, da se tako popularizuje košarka... Samo treba malo korigovati sistem treba kao što su kvalifikacije u fudbal, po 6 selekcija u grupi prve dve ide dalje i to je to, a ne prva faza pa druga.

kimi

pre 5 godina

Željko ucinio Srbiji pa je patriotski pusta Kalinica i Gudurica da igraju za Srbiju. Blat pustio , Radonjic pustio Efes pustio Micica a Veliki Srbin ne moze a ima 11 stranaca u Feneru. ,
(patriota, 26. februar 2019 09:21)

Ne pita se tu trener nego uprava kluba..tj onaj ko placa tog igraca...a ne placa ga trener sigurno...
(Simo, 26. februar 2019 10:16)


Zeljko je bukvalno Bog u Feneru i pita se za sve. Sutra da pozeli da halu nazovu po njemu nazvace je.
Istina je da ga od dva debakla sa njim na OI u Atini i Evropskom u Novom Sadu reprezentacija Srbije ne zanima.
Mogao je svaku utakmicu da dozvoli Guduri i Kalini da igraju ali nije hteo.

komentator

pre 5 godina

nba utakmice u sezoni su limunada u odnosu na evroligu gde je rat na terenu gotovo svaki meč. a o dopingu u nba ne treba trošiti reči. i zato je teško igrati za reprezentaciju nakon 3 dana od evrolige.

World

pre 5 godina

@nm - U pravu si. Nadati se da ce kalendar uskladiti, izgleda da ce morati parlament EU da preuzme stvar u svoje ruke da zastiti kosarku kao sport u Evropi jer usijane glave krovnih organizacija to nece uspeti. Ali opet zemlje poput Slovenije.. Noseni su Dragicem i Doncicem. Za razliku od Slovenije nas roster je neuporedivo bogatiji. Zao mi je Slovenca iskreno, volio bih da su na SP, izuzetni su ovi momci, dva superstara i kao igraci i kao ljudi. Hrvate ne bih da komentarisem.. Bio sam apsolutno liberalan u pogledima na suzivot i medjusobno postovanje, naterali su me da razmisljam drugacije, trudili su se bas. Njih mi nije zao ni sekunde. I opet, ako drugi tim Srbije ne moze da se plasira na SP, ne treba ni da idemo. Uspeli smo, jedva cekam zreb 16. marta i onda grande septembar i grande Kina. :) Pozdravche nm

Dala baba dinar da udje

pre 5 godina

Totalni fijasko fibe kao krovne kosarkaske organizacije. Meni nije krivo sto je Slovenija ispala, posto su i osvojili evropsko,sa naturalizovanim igracem, koje je samo po sebi bilo fijasko pocevsi od drugorazrednih sudija i nekompletnog sastava ostalih reprezentacija. A i hrvati u zadnjih 25 god su u kosarci nebitan faktor, reprezentacija samo potencijal, klubovi nista. Cedevita najvise pumpa kinte u ABA al ne mogu je nikad osvojiti. Samo mi krivo letonije sto je ispala al posto je cg prosla bas protiv njih onda i nije toliko strasno. Uglavnom ovo mora da se resi jer mozda na sledecim prozorima ispadne neka mnogo jaca reprezentacija. Mada s obzirom da sad nije fiba ce ih smatrati kao uspesne i tesko da ce da odustane od njih.

Laza

pre 5 godina

Vidim da svi u ovoj situaciji vole da zapljunu FIBA-u, ali bih svima takvima postavio pitanje: "Šta je FIBA trebala da uradi?"

Jasno je da su u trouglu NBA-EL-FIBA oni najslabiji, da ih ova bogata dvojka otresa bez milosti, najstariji, nekad najugledniji sad pretvoreni u otirač.
Sve ide za profitom, žrvanj novca melje.

U Srbiji je drugačije, 100% javnosti staje iza reprezentacije i daje joj podršku.
Većina navijača više bi se obradovalo tituli svetskog šampiona nego da Jokić sa Denverom uzme prsten ili CZV/KKP Evroligu.
Mislim obradovali bi se mi i tome naravno ali npr. Indijanapolis 2002. je vrh planine i sportskog ponosa.

Pre 20 godina kad sam trenirao klince svi su sanjali o postolju i zlatu za reprezentaciju, danas su drugačiji; hteli bi oni zlato ali san o velikoj lovi je pobedio.

Ne bih se ja bez milosti obrušavao na FIBA-u, više bih voleo da ojačaju, postanu ravnopravni, povrate ugled i dogovore se sa ovima.
Godina ima 12 meseci, lige traju šest, najviše sedam.

Više sam zgađen profitdžijama i njihovom željom da ugaze i obesmisle reprezentativna takmičenja nego fibinim slabim kvalifikacijama.

Mada iskreno siva je nada.

milos

pre 5 godina

Ko stvara dobrog igraca - klub ili reprezentacija?
Kod ovog prvog SVAKI igrac je od malih nogu, minimum 11 meseci godisnje, placa clanarinu, skoro svaki dan treninzi, u odredjenom trenutku razvoja po dva puta dnevno, individualni treninzi, teretana, trcanje, rezim ishrane, disciplina, trener kao drugi otac, mala ili velika lova itd.
Kod ovog drugog 15-AK IGRACA u najboljem slucaju jednom godisnje, a ponekad i jednom u dve godine, maksimum mesec dana, planina, uigravanje akcija, karantin, turnir, dovidjenja, dovidjenja, balkon ako bude dobar rezultat, lova nikakva ili mala itd.
I sad vi meni kazite ko je tu vazniji - klub ili reprezentacija?
U odgovoru na ovo pitanje vam lezi i trenutni raskol izmedju klupske kosarke (NBA, EL) i Fibe.

stoler

pre 5 godina

Koliki kimi moras da budes da bi pljuvao najboljeg evropskog trenera, lupao gluposti bez znanja i provera? Od danas je merna jedinica za glupost kimi.

santa justa

pre 5 godina

Željko ucinio Srbiji pa je patriotski pusta Kalinica i Gudurica da igraju za Srbiju. Blat pustio , Radonjic pustio Efes pustio Micica a Veliki Srbin ne moze a ima 11 stranaca u Feneru. ,(patriota, 26. februar 2019 09:21)Ne pita se tu trener nego uprava kluba..tj onaj ko placa tog igraca...a ne placa ga trener sigurno...
(Simo, 26. februar 2019 10:16)
Ma nije valjda? Kako su onda Mahmutoglu i onaj mladi centar iz Fenera igrali za Tursku reprezentaciju??

Nenad

pre 5 godina

Budi siguran da postoji kordinacija izmedju Obradovica, Djordjevica i saveza i da bi ih pustio da je to imalo nekog smisla. Na tim pozicijama (2 i 3) nismo uopste bili tanki, igrali su Simonovic, MIlosavljevic i Lucic a oni nisu klasa ispod Gudurica i Kalinica, nijanse su u pitanju...Druge pozicije su nama problem. U svakom slucaju, ne brini ti za Zeljkov patriotizam, na kraju kraju krajeva, ta dvojica u Feneru ne igraju iskljucivo i samo zato sto su pre njega bili sodlini igraci, vec ih je i nesto drugo preporucilo ;)


Zeljko je bukvalno Bog u Feneru i pita se za sve. Sutra da pozeli da halu nazovu po njemu nazvace je.
Istina je da ga od dva debakla sa njim na OI u Atini i Evropskom u Novom Sadu reprezentacija Srbije ne zanima.
Mogao je svaku utakmicu da dozvoli Guduri i Kalini da igraju ali nije hteo.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (kimi, 26. februar 2019 15:16)

nm

pre 5 godina

@World - kada fudbaleri igraju kvalifikacije sa reprezentacijom nemaju taj isti dan i mec lige sampiona recimo, u tome je stvar, postoji jedan zajednicki kalendar koji se postuje. U kosarci to ne postoji. Fiba je napravila problem "prodajom" i dozvolom formiranja privatnih liga (90ih godina) i sada kada su se te liga razvile i uzele lavovski deo kolaca od sponzora (tv prava, novac..) fiba bi da se inati a ispastaju svi, od kosarkasa do publike

banat

pre 5 godina

Po cemu je tragedija ako Hrvatska i Slovenija propuste prvenstvo? U fudbalu nismo imali Holandiju i Italiju pa to nije unistilo prvenstvo, a te dve ekipe mnogo vise znace za fudbal nego Hrvatska i Slovenija za kosarku. Takodje ne vidim ni da smo se mi jedva plasirali. Da je malo drugaciji sistem takmicenja neke utakmice ne bi shvatili tako nonsalantno.
Jos jedna cinjenica: Hrvati su na EP 2015 izgubili od Ceske u osmini finala tako da se Cesi nisu bas slucajni plasirali.

MPP

pre 5 godina

Treba da sednu FIBA, Evroliga, NBA i svi faktori i naprave jedan zajednički kalendar koji će biti dobar pre svega za igrače. To je rešenje , inače ovo nema nikakvog smisla . Ili neke reprezentacije treba jednostavno osloboditi kvalifikacija , zna se koje reprezentacije to zaslužuju , a ostale neka imaju kvalifikacije , ne može imati isti tretman oni koji imaju toliki broj igrača u NBA sa na pr Madjarskom ili Gruzijom , a klubovi zabrane nastup za reprezentaciju ! OVAKO REPREZENTACIJE GUBE SVOJ SMISAO JER POJAM REPREZENTACIJE ZNAČI NAJBOLJE OD NAJBOLJEG!

Vlada

pre 5 godina

Nek izbace prozor u novembru, ostave samo u februaru, a da se u junu i septebru igraju po 3 utakmice umesto po 2. Mislim da bi to prihvatila i el jer je u februaru i pauza zbog kupova. Eto kompromisnog rešenja, ako vec fiba insistira na kvalifikacijama.

Ivan Veljković

pre 5 godina

Da zaista, da li namerno ili nenamerno, da li planski ili ne, ali mora se priznati da je FIBA ovim novim sistemom kvalifikacija za SP sa tim "prozorima" u jeku profesionalnih klupskih sezona širom sveta i uopšte sa tim novim sistemom organizovanja SR u košarci, načinila katastrofalne greške i na putu je da totalno obesmisli sva reprezentativna košarkaška takmičenja. Postavlja se ključno pitanje: KOME treba takmičenje na kome se iz raznoraznih razloga, mahom i opravdanih, ne pojavljuju najbolji igrači, koje se igra koliko samo reda radi, koje ne privlači ni sponzore, ni publiku, itd, itd? Od nekada izuzetno zanimljivog, jakog, prestižnog i veoma uzbudljivog Mundijala u košarci sada se sve to polako polako svodi na takmičenje amatera! Bruka! Evo na primer zaista objektivno, ta Hrvatska, Slovenija i još par selekcija objektivno zaista imaju timove kojima je mesto na SP ali jednostavno FIBA sa svojim sumanutim "prozorima" to nije dozvolila, te selekcije su morale da nastupaju u 80% mečeva sa trećim ekipama i naravno da se nisu mogle plasirati na SP! Ali zato će tamo biti razne trećerazredne selekcije i biće vašar, još je i povećano SP na 32 selekcije! BRUKA! Totalno obesmišljavanje reprezentativnih košarkaških takmičenja je u toku, samo se nadam da i fudbal neće krenuti tim stopama i obesmisliti svoj Mundijal jer bi to bila katastrofa poput košarkaške, izgubiće se draž reprezentacija totalno!

stoler

pre 5 godina

Ovde su se konci davno pogubili. Vec 15ak godina je sukob FIBE i biznismena iz Barselone. Covek unistava kosarku, EL sve slabija, jedni te isti ucesnici final 4, pre pocetka se vec sve zna, i ko ce u 8, jedni te isti favoriti. Dok se taj lik i njegova firma ne uklone iz kosarke nema napretka. Pri tom ne odobravam nista sto je FIBA uradila poslednjih godina, posebno ovu lakrdiju od kvalifikacija i pomeranje EP na svake 4 godine. Ali to su sad vec potezi preocajnih likova koji ne znaju gde udaraju. Za pocetak oni moraju da se menjaju, a onda i da uklone ovog nesretnika iz kosarke. Te price o priblizavanju sa NBA su presmesne. I da ce to biznismen da napravi. Nikada NBA nece praviti konferenciju u Evropi ili bilo gde, njih samo zanima da uzmu najbolje odavde.Sto pre promene u FIBA i vracanje svih ozbiljnih takmicenja pod njeno okrilje da ne bi vec 15 godina gledali jedene te iste ucesnike zavrsnih turnira, da se 3,4, kluba smenjuju u osvajanju titula.

Pera85

pre 5 godina

bigserb, 26. februar 2019 09:13
Nemoj nesposobnost FIBA da mesas sa organizacijom EL. EL da ne postoji ne bi ni postojala evropska kosarka. Sve pozitivne promene su isle preko EL. Od povecanja razdaljine za 3, preko 24 sek za napad itd. A ta FIBA je prodala (za pare) prava na najjace evropsko klubsko takmicenje i sad su se pokajali kada je neko ulozio novce i novce da bi EL bila ovako jaka. Da, nepravedna i to bas. Kada Partizan nije 2011. dobio A znalo se da ih sport ne zanima. Najvecu promenu mogu napraviti igraci (ko sto Zeljko Obradovic kaze). Strajk i cao

jsx

pre 5 godina

@bigserb
A kakve ima veze, zivota ti, reprezentativni rezultat sa klupskim. Da ne treba Hrvatska i Belgija da imaju vise predstavnika u fudbalskoj ligi sampiona od Spanije, Nemacke i Italije? Videlo se u EK da li su bolje trenutno Zvezda ili Valensija i Unikaha, a pored njih je i Baskonija koja je verovatno bolja od Zvezde i Buducnosti (a o Partizanu da ne govorimo), kao i mnogo bolji Real i Barselona. Turci ce takodje imati dva predstavnika u top 8, pri cemu je kritikovana Darusafaka osvojila EK prosle godine. Dakle, svi najjaci klubovi su tu, a i osvajaci srebra na OI i SP su takodje ili u NBA ili u Evroligi.

Dule Astro

pre 5 godina

I da se reši problem između FIBE i Evrolige, ostaće problem sa NBA koja nema šanse da pušta igrače na kvalifikacije.

Pa prva Srbija ima skoro celu prvu petorku u NBA, ali mi bar imamo igrače za bar dve reprezentacije u Evropi.

Slovenija (i još neki) nije isti tim sa NBA igračima i bez njih.

Predo

pre 5 godina

Ma, naravno da je glupo. Ako imate nacionalni tim, onda se smatra da igraju najbolji. Teško je okupiti sve najbolje i kada vam niko ne brani da igrate, a kamoli ovako. U već pomenutoj grupi u kojoj su igrale Slovenija i Crna Gora, da su igrali svi najbolji, Španija bi bila prva, Letonija druga, a Turska, CG i Slovenija bi se borile za treće mesto. Za Srbiju nije na kraju ispalo tako loše, jer je Đorđević probao neke igrače u takmičarskim mečevima, ali je bilo previše stresno.

Divos

pre 5 godina

умануте потезе бирократа ФИБА-е није лако избројати.

ЕП уместо сваке 2, играће се у размаку од 4 године што и није нормално и злочин је према кошарци.

По први пута после 52 године, од 1966-е љубитељима кошарке је ускраћено да 2018-е уживају у великом такмичењу тог лета.

Тзв квалификациони "прозори" су онемогучичи боље репрезентације да рачунају на своје најбоље (НБА и ЕЛ) играче. Нарушена је хијерархија и на СП неће квалитетне селекције Летоније и Словеније.

У току самих квалификација промењен је систем преношења бодова у другу фазу, лакрдија незабележена у историји спорта.

Сам систем такмичења на СП/СК је за кошарку неприродан, нека тежња угађања публици која спорт гледа као за*ебанцију између ријалити садржаја.

Са СК на ОИ иде 7 селекција, не најбољих 7 пто би морало ако је квалификациони турнир него по "кључу" по зонама, тако ће на ОИ врло вероватно отићи нека селекцијакоја ће испасти у групној фази.

Ту је ОКТ где ће опет свака зна добити по две специјалне позивнице, опет угађање онима који ће кеширати.

Ови потези боракрата ФИБА-е су без сумње злочин према кошарци, остаје дилема да ли је то због тога што су комплетни идиоти, или у позадини приче су и неке друге, озбиљније намере, а може бити и једно и друго.

Onako bez lupetanja

pre 5 godina

@Las
Koji ste to Vi? Ko to ne želi da gradi NBA sistem? Tebe ili mene će neko da pita šta će i kako da se igra? Previše značaja daješ sebi, "nama", "onima" ko god da su.
Floskule koje koristiš ne predstavljaju Evropu pa ni sve Srbe ali daješ za pravo da objašnjavaš nešto oko "prozora" i formata i ko je kad šta uradio. Promenili ljudi format EL pre 3 god, što znači da je najavljeno pre 4 što dalje implicira da stvarno ne znaš o čemu pričaš ili lažeš.
Lepo sam napisao kako je bilo i to je funkcionisalo, uostalom ako smo neku medalju sa OI doneli u nekom drugom sistemu navedi kad i gde. Gde je tačno prethodnih 50god bio ugrožen "olimpizam" tako što je sa SP po učinku išao određeni br na OI a ostatak preko turnira? Šta tačno treba da znam oko "olimpizma" i košarkaških kvalifikacija?

Onako bez lupetanja

pre 5 godina

@Las
Izvini potkrala mi se greška, ne sa SP nego sa kontinetalnih prvenstva se išlo i na SP i na OI.
Za Rio direktno sa EP u Francuskoj su otišli Španci, Litvanci i Francuzi, mi smo morali da izdvojimo 3,2mil eura i dobili kvalf turnir u BG gde smo ponosno razbili Angolu, Portoriko, Češku... i eto nas u Riju.

Djole

pre 5 godina

Letonija sa Porzingisom, bracom Bertans, i ostalim evroligasima je po kvalitetu jaca od Slovenije a nece igrati na SP.

Poenta je ovo sto je rekao Obradovic. Bez igraca nema kosarke... niti one u Evroligi, u Fiba ligi sampiona, niti reprezentativne. Ako ovo njima ne smeta onda nema sta niko da se buni. A ako im smeta samo treba da se udruze i da se pobune, i vrlo brzo ce doci do dogovora izmedju Evrolige i Fiba. Medjutim njima je lakse da cute i igraju Evroligu za pare a da se zahvale reorezentaciji na pozivu, nego da ucine napor.

www.com

pre 5 godina

Drzavna prvenstva odavno nemaju smisla niti bilo kakav znacaj. Sada to rade sa reprezentacijama i na kraju sa EP i SP. Ostaju EL i NBA, kao najbogatiji i svi problemi krecu od njih.Nekada su savezi sa godinama ogranicavali igrace kada mogu da odu u inostranstvo i igraju, tako da je kvalitet ostajao u zemlji. Sada odlaze sa 17, 18 godina. Svi oni dobijaju jer imaju para a drzave gube. Na kraju te drzave ni reprezentaciju ne mogu da sastave a da igraju najkvalitetniji igraci? Sada je ispala Slovenija i Hrvatska, sledeci put ce neko drugi, to je neminovnos. Da li ce onda na SP ili EP igrati najkvalitetniji?? To nije pitanje, to je realnost. Mislim da je sve to smisljeno i to ce vreme pokazati.

Ostin A

pre 5 godina

ne mogu da shvatim ovu kuknjavu za slovencima i hrvatima,naročito za slovencima koji su uz 18 sudijskih grešaka na našu štetu u finalu prvenstva evrope pobedili naš praktično b tim dodatno oslabljen povredama jovića i lazića.ne kaže se džabe oteto-prokleto
(slobinator, 27. februar 2019 08:38)

Ma ne radi se uopšte o reprezentacijama kako su osvojili titule, ko im je igrao. Zamisli da su reprezentacija X i reprezentacija Y.

- Reprezentacija X je Evropski šampion, a Svetsko prvenstvo bez Evropskog šampiona je iskreno glupo.
- Reprezentacija Y ima 5 igrača iz NBA i 3 igrača iz Evrolige, i neće biti na Svetskom prvenstvu jer su im 2 glavna konkurenta u grupi unajmili Amerikance, plus nemaju nijednog igrača u dve najače lige na svetu pa su bili u punom sastavu.

Vladimir

pre 5 godina

@bigserb FIBA je prodala organizaciju evropskih klupskih takmičenja i sada pokušava na silu da vrati. Zasto FIBA ne zahteva od NBA timova da puste igrace tokom sezone? E kada se to dogodi onda ce FIBA biti ozbiljna organizacija.

Midland/Odessa

pre 5 godina

@klose Fifa i Fiba nisu za poredjenje, jer u fudbalu Fifa predstavlja vrh administracije i sva takmicenja, samim tim i svi klubovi su im podredjeni. Zato su i njihove kvalifikacije bitan momenat. U kosarci su dve najznacajnije lige privatne i nisu clanice Fibe, s punim pravom odredjuju svoja pravila. Zato Fiba ne moze da odredjuje po svome, njihova arogancija je dovela do ovog fijaska. Ne preostaje im nista vec da se vrate na stari sistem po kome bi se vecina kvalifikanata odredila plasmanom na EP

World

pre 5 godina

@Apk Cinjenica je da se kalendar mora uskladiti, nek bude rezime teme za diskusiju. Slovenci nikad nisu bili kosarkaska velesila, desi se kao i grcima evropsko u fudbalu. A trener, uh teska i opsezna tema. Ja sam misljenja da drugi tim Srbije treba da se proseta kroz ovu grupu i da je do trenera sve. Postujem Djordjevica itekako ali mislim da se moze bolje sa drugim timom i igracima koji jedva cekaju sansu, bar kad je srpska kosarka u pitanju.

sryugos

pre 5 godina

Mnogo je utakmica, mnogo je desavanja a malo je smisla i vremena za predah i igraca i publike. Dogovor sa NBA je jos daleko.
Prvo ECA i FIBA moraju sesti i napraviti kalendar normalnog tempa i ritma i za igrace i za publiku.
Nek krenu s tim da se ukine novembarski prozor a oslobodi kraj februara nakon nacionalnih kupova za reprezentacije.
Tek nakon sto usaglase kalendar, onda mogu voditi borbu sa NBA fransizama makar oko cesceg pustanja igraca na takmicenja.

onako bez lupetanja

pre 5 godina

@Laza
"Šta je trebalo FIBA da uradi?"

Za početak NIŠTA. EP je bio u isto vreme kvalifikacioni za SP ostatak se popunjavao sa 3 ili 4 istovremena kvalifikacionim turnirima u junu/julu. Tako je bilo i za OI.
Odjednom se prelazi na sistem kvalifikacija "radi popularizacije", interesantna tvrdnja s*obzirom da ne igraju najbolji jer o tome niko nije razmišljao. Ako već NBA ne da igrače zašto bi EL bila u obavezi?
Jedni igraju ligu sa 82 meča i ne daju ni za jedan igrače a drugi igraju 30 i treba da daju. Logike nigde.
FIBA na sve moguće načine pokušava da se dokopa NOVCA, jer realno van svih tokova je već poodavno. Ima svoje lige i evro takmičenja ALI nije to to, tako da je neko jako pametan promenio sistem kvalifikacija i odredio termine ne pitajući nikoga a posebno ne nekoga ko je izgleda uticajniji u Evro košarci. Ne u cilju poboljšanja nego u cilju ostvarivanja zarade.
To se narodski kaže "pravljenje računa bez krčmara" i obično se ovako završava.

nm

pre 5 godina

@Luke Babbitt gravedigger - djordija ne zanima sto klubovi igraju nacionalna prvenstva, on covek vodi privatnu ligu i prodaje proizvod kupcima za pare. fibin problem je sto se nisu menjali i napredovali vremenom, ovim inatom ce samo ojacati EL a klubovi ce domaca prvenstva igrati sa amaterima (slicno kao makabi). U sustini gde ima vise novca tu se igra bolja kosarka, kao i uvek, tako da ako fiba ne ulozi neke ozbiljne pare samo ce nastaviti da propada a klubovi ce vremenom igrati samo EL

Las

pre 5 godina

Izvinjavam se ako je nekog povredilo kada kazem 'lupetanje', ali insistiranje da najbolje ekipe po redosledu (na SP) idu na Olimpijske igre je pogresan, a to nema veze sa m9j8m razmisljanjima i idejama, vec sa cinjenicom da Igre imaju neke druge vrednosti kao znacajne, pa tu m9ra biti ekipa sa svih kontinenata....zbog toga na Igrama, zimskim ili letnjim, gledamo maratonce koji trce 4 sata, ili skakace na sk8jama koji samo sto ne izginu 'leteci' cak 30 metara.