Sreda, 13.02.2019.

11:25

Oštra kritika Varde: Naša deca su očigledno "sline", sram vas bilo!

Nekadašnji srpski košarkaša Ratko Varda oštro je kritikovao ljude koji su omogućili da košarkaš Partizana Markus Pejdž dobije državljanstvo Srbije.

Izvor: PT

Oštra kritika Varde: Naša deca su oèigledno "sline", sram vas bilo! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

312 Komentari

Sortiraj po:

Sasa

pre 5 godina

Madjarsko drzavljanstvo moze dobiti bilo ko, nije bitna nacionalnost. Uslov je poznavanje jezika i da je neko od predaka rodjen u Austrougarskoj. A, sto se pasosa Varde tice, nisam rekao da ga nije trebao dobiti, nego da nema pravo da se mesa ako nekome drugom treba da se dodeli. Po meni, Srbin koji nije rodjen u Srbiji, Nigerijac i pripadnik Lakota plemena treba da imaju isto pravo na nas pasos.
(Lala na kvadrat, 13. februar 2019 20:49)

# Link komentara

Ukoliko drugi put ovakve besmislice budes zeleo da pises, zamolicu te da promenis nick da ne bi sramotio nas vojvodjane. Kada delujes pod nekim drugim nickom i kontaminiras, barem se ne zna odakle si i direktno ne utices na misljenje o jednom delu drzave. Hvala. Zbog takvih kao ti, a velika ste manjina, jesmo na stubu srama.

analiza

pre 5 godina

"@analiza

Madjarsko drzavljanstvo moze dobiti bilo ko, nije bitna nacionalnost. Uslov je poznavanje jezika i da je neko od predaka rodjen u Austrougarskoj. A, sto se pasosa Varde tice, nisam rekao da ga nije trebao dobiti, nego da nema pravo da se mesa ako nekome drugom treba da se dodeli. Po meni, Srbin koji nije rodjen u Srbiji, Nigerijac i pripadnik Lakota plemena treba da imaju isto pravo na nas pasos."
(Lala na kvadrat)

Bravo za Mađare i njihovu filozofiju.Šta znači kada imaš osvajački način razmišljanja tj kada svojataš sve što se zatekne na tvojoj teritoriji i pazite još,što je porekla sa te teritorije!Mada,taj mađarski jezik,zvuči mi gadno za učenje.
Varda ima pravo da se meša-jer ako su po vama jednaki on i Pejdž,a njemu su trebale godine da dobije pasoš a Pejdžu par meseci,a nije bitan za recimo reprezentaciju(kao Amerikanka ,onaj centar kod Maljkovićeve)-onda ima pravo da kaže da to nije u redu.Neka Pejdžovi dobijaju pasoše,ali zašto zezaju Varde ovog sveta?Ja mislim da je to ono što Vardi smeta,to što je u odnosu na Pejdža i Enisa i slične ispao građanin drugog reda.
A ovo -nisi Srbin rođen u Srb i nema pasoš,postaješ ravan Lakotama i Apačima-e,to je tek pogrešno.Jer nas i ovako ima malo pa još treba da se delimo po mestu rođenja."Izvini,majka ti dobila trudove s pogrešne strane Drine i nemaš pravo na pasoš,iako živiš godinama u Srb i genetski si Srb!"

Mr Someone

pre 5 godina

Čovek je u pravu 1/1. I ja sam bio dugo izbeglica iz Bosne iako sam ponosniji na činjenicu da sam Srbin od većine ljudi rodjenih u Srbiji. Pozdrav (ilija, 13. februar 2019 11:27) “ponosniji na cinjenicu da sam Srbin”. Kako mozes da budes ponosan necim u zivotu za sta imas 0 zasluga? (ako je pretpostavka da je biti Srbin nesto posebno ili uspeh sam po sebi)(Mr Someone, 13. februar 2019 19:38) Pa naravno,da ti autosovinisto to ne mozes da razumes!Moze i te kako moze!Ja sam najponosniji na svetu sto sam Srbin!Placi sad
(Xnodeh, 13. februar 2019 20:19) Eto odmah etiketiranje... Zao mi te je, ne shvatas pa se uzbudjujes. Ja sam ponosan na to kako predstavljam Srbiju kad sam napolju, ponosan sam sto vodim racuna o zivotnoj sredini, placam porez, human sam, ponasam se lepo prema ljudima oko sebe kao i strancima koje lepo docekam. Ali da budem “najponosniji na svetu” na “cinjenicu da sam Srbin”? Pa onda hajde da budem ponosan i na cinjenicu da je nebo plavo. Mozda, ako bas nicim drugim u zivotu nemam da budem ponosan, pa da time to nadoknadjujem. Ali nadam se ni tad.

WillyWonka

pre 5 godina

E svaka ti čast, ljudino. I hvala ti što se ne stidiš toga da si Bosanac, kao mnogi Srbi i Hrvati koji su iz Bosne.
Što se tiče teme, neki dan gledam utakmicu Partizan - Budućnost i ne mogu da vjerujem. U jednom periodu kompletna petorka Budućnosti stranci. Pa kako će naša djeca postati dobri igrači?

aca

pre 5 godina

jel to njemu daju nas pasos samo da bi, i on, igrao kup?!?!
ne dotice me..uopste...ali zamisli da ispadnu grobari i ne vide mozda cak ni finale...kao sto rekoh....NE DOTICE ME....hocu samo da se javim!
pozdrav za sve ljubitelje basketa!

bigserb

pre 5 godina

@bizmark

Pa cudno je to sto se pasosi dele preko noci bez ijednog zakonskog osnova, a recimo nasa sugradjanka Filipinka koja se udala za Srbina, zivi vec godinama u Srbiji, rodila troje dece, muz joj poginuo i ona jos uvek ne moze da dobije nasa dokumenta! Udovica sa troje dece rodjene u Srbiji!
Slicno su prolazili i nasi sunarodnici izbeglice iz BIH, moji prijatelji bukvalno 10-15 godina nisu mogli da dobiju nasa dokumenta, a ovi ih dobise za dan, bravo Vucicu!

Ds

pre 5 godina

Država Spanija je prepoznala Rafin talenat uložila u njega i sad dobija porez.Tako je i sa Rodžerom i Vavrinkom i Švajcarska ubira porez a u Novaka je uložio tata tako što je prodao kuću,zadužio se i sad ga još mediji blate kako je nikakav čovek i sad da li Nole treba da plaća nešto državi Srbiji?Ako razmišljate mozgom dobićete logičan odgovor...

Malo igro sporta

pre 5 godina

Prema - Marko: e to je opservacija stanja u basketu i uzrok ovog poteza.koji kad se nadtavi dalje, znaci d vise nema novih jakih repr. Igraca stvorenih u nasim klubivima. Vec s 15,16 gid u eu i dalje nba.pa lo prodje. Ne klubova.nema lige .nema dece.NEMA PARa, jer je vecina igraca ranihe dosla iz nizih liga koje su bile ozbilje i rad u klubovima, a koje su ssd nivo beton lige sfrj. Gubimo kkntinuitet . Odraz drzave.poz

maremare

pre 5 godina

@srbin

Au Srbine,
Promasio si temu. Samo sam odgovorio momku koji se zapitao sta Monako ( Monte Karlo) ima od toga sto je Novak njihov drzavljanin. To sto ne placa porez u Srbiji je druga stvar.

Dule

pre 5 godina

(NY, 13. februar 2019 21:18)

Ja bi jos dodao i da je Novak uplatio lepe pare drzavi Srbiji u poplavama 14te, i ucestvovao finansijski u jos nekim projektima.

Mnogi bi rado da gurnu dijaspori ruku u dzep i da se ocesaju o tudji trud. Malo je 3 milijarde godisnje sto posaljemo.
Malo je i Novak para poslao, daj jos!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ivica Toronto ex Vozdovac, 13. februar 2019 23:18)

Ne postoji nijedan dokaz niti ijedno istraživanje o tome da je naša dijaspora baš ta koja šalje pare i popunjava taj depozit.

Najverovatnije je da većinu tih para zarade programeri/dizajneri i drugi frilenseri i svi ostali koji žive u Srbiji ali na ovaj ili onaj način zarade pare u inostranstvu (ne mora da bude samo preko interneta), samo što kao i ostatak zemlje ne plaćaju porez.

U svakom slučaju, nemaš tapiju na zahvalnost jer nemaš dokaz da ste baš vi izvor tih para.

Što se tiče Novaka, sve što je on dao je daleko manje od onoga što bi platio kao porez (koji uopšte nije toliko velik)

Nadal i Federer takođe zarade sve u inostranstvu, pa su je rezidencije ipak Španija i Švajcarska i tamo uredno plaćaju porez, dok su Srbinu, Rusu i Bugarinu rezidencije naravno u Monte Karlu.

Ivica Toronto ex Vozdovac

pre 5 godina

@ Sta ti uporedjujes... Djokovic je prijavio prebivaliste u Monaku da ne bi placao porez Srbiji. Ocigledna njegova korist od Monaka je to sto ustedi nekoliko miliona dolara godisnje, koje bi inace dao Srbiji. A korist Monaka od njega je sto je tamo kupio ogromnu kucu i sto tamo zivi i trosi pare.  
Srbija je ta koja nema nikakve koristi od njega, ne placa porez, ne igra za reprezentaciju, a ne Monako. I nema tu nikakve slicnosti. 
(Srbin, 13. februar 2019 19:56) 

Porez se placa tamo gde si novac zaradio.Nema dvostrukog oporezivanja.Monte Karlo je izabrao jer je najmanji porez na sponzorske ugovore i nema negativne kamate.Novak placa porez na ono sto ima u Srbiji a to je rstoran Novak, stanove.Novac ne zaradjuje u Srbiji pa prema tome nije poreski obaveznik
(NY, 13. februar 2019 21:18)

Ja bi jos dodao i da je Novak uplatio lepe pare drzavi Srbiji u poplavama 14te, i ucestvovao finansijski u jos nekim projektima.

Mnogi bi rado da gurnu dijaspori ruku u dzep i da se ocesaju o tudji trud. Malo je 3 milijarde godisnje sto posaljemo.
Malo je i Novak para poslao, daj jos!!

Srbin

pre 5 godina

@NY
Porez na prihod placa se tamo gde prijavis boravak. Porez na novac od sponzora takodje. Novak vise zaradi od sponzora nego od turnira. Zato je prijavio boravak u Monaku. Da nije, placao bi Srbiji nekoliko miliona godisnje.
Recimo, Federer placa porez Svajcarskoj, Nadal Spaniji, Marej Britaniji, Vavrinka Svajcarskoj, Del Potro Argentini... samo Novak ne placa svojoj drzavi. Jedini od tenisera iz vrha po zaradi koji ne placa porez svojoj drzavi.
Dakle, to je cisti interes. Nema smisla da komentarises poreze kada se ocigledno ne razumes u tu tematiku.

Srbin

pre 5 godina

@maremare
Au strucnjace, nije mala cifra, samo je izuzetno cudno da on kao veliki Srbin i patriota vise voli Monako od Srbije pa radije tamo placa porez. Nije da bi propao da placa Srbiji, ipak nije mala cifra 120 miliona samo od turnira.

bizmark

pre 5 godina

Zasto tolika frka oko pasosa.Toga je i ranije bilo.I u Zvezdi i Partizanu.Covek izrazio zelju.Neuslisiti je diskriminacija. Takvih primera ima u celom svetu.

lakomije

pre 5 godina

Koliko vidim mnogim je bitniji neko ko je dosao da gura loptu za pare po srpskim varosicama nego unuci i praunuci onih koji su te varosice odrzali do danas.Izmedju ostalog zato nas je sve manje jer nam je bitniji stranac koji je dao go npr. u Pecincima nego neko ko iskreno zeli postati gradjanin ove drazave.

NY

pre 5 godina

Sta ti uporedjujes... Djokovic je prijavio prebivaliste u Monaku da ne bi placao porez Srbiji. Ocigledna njegova korist od Monaka je to sto ustedi nekoliko miliona dolara godisnje, koje bi inace dao Srbiji. A korist Monaka od njega je sto je tamo kupio ogromnu kucu i sto tamo zivi i trosi pare. 
Srbija je ta koja nema nikakve koristi od njega, ne placa porez, ne igra za reprezentaciju, a ne Monako. I nema tu nikakve slicnosti.
(Srbin, 13. februar 2019 19:56)

Porez se placa tamo gde si novac zaradio.Nema dvostrukog oporezivanja.Monte Karlo je izabrao jer je najmanji porez na sponzorske ugovore i nema negativne kamate.Novak placa porez na ono sto ima u Srbiji a to je rstoran Novak, stanove.Novac ne zaradjuje u Srbiji pa prema tome nije poreski obaveznik

Baš zato što te znamo

pre 5 godina

Nedostatak para u srpskim klubovima je osnova problema.Svi sem Zvezde i Partizana , nemaju para za funkcionisanje a kamo li sa ozbiljan rad sa mladima.CZ i Par. imaju nešto para i u siromašnoj ponudi , otkupe to malo kvaliteta.Onda nastaje drugi problem.Samo pobeda u ABA garantuje neku rentabilnost, a nju ne možeš juriti sa mladim igračima a preko puta u Bud. i Ced. igraju NBA igrači.I to je kraj.Ne možeš onda trpiti Radanova i Pecarskog , jer ispadaš.I treće-to malo što je napravljneno igrača ranije, morao si da prodaš ili da bi opstao ili da im dozvoliš da reše životnu egzistenciju.I četvrto, nismo više država od 21 miloona stanovnika nego od 7 mil.

Radoje

pre 5 godina

Brate Varda, sad si ga preterao. Iz tvojih reci vidim da zalis sto se nisi potrudio da uzmes pasos neke zapadne zemlje u kojoj si igrao i da sada duboko zalis za time. Dokle vise da glumimo patriotizam i tako sebe izolujemo od sveta?

ex Miskovljanin

pre 5 godina

Mnogo se bespotrebno uzbudjuje. Kakve veze ima sto je kosarkad dobio, pa na primer i Nole ima državljanstvo Monte Karla a niti je rođen tamo niti se oženio tamo, niti igra za njih u Dejvis Kupu. Dakle, nema nikakvih interesa ni on od MK ni MK od njega.  
Prosto, danas je to normalno i odraz je urbanosti i kosmopolitstva. Gosn Varga da razmisli jos jednom. 
(Poštovalac_stručnjak, 13. februar 2019 11:37 

Novak nema drzavljanstvo Monte Carla vec je samo rezident

Cenjeni nosilac madjarskog drzavljanstva

pre 5 godina

Kad ste vec toliko navalili da pisete o madjarskom drzavljanstvu, obavestite Vardu da je njegovo prezime cisto madjarsko. Ima i i jedno malo mesto kod Kaposvara, zove se Varda, verovatno su njegovi odatle. A ima i drugo, zove se Kisvarda. Varda inace znaci "zamak" na madjarskom.

Ramones

pre 5 godina

Ilija....
Ti znas da si veci Srbin,od vecine koji su se rodili u Srbiji.Pa nemozes nikada,kapiras ,mi smo rodjeni u Srbiji ti nisi.Ti si Srbin iz Bosne bre, ja, sam Srbin iz Srbije!!!!!!velika je to razlika.

Lala na kvadrat

pre 5 godina

@analiza

Madjarsko drzavljanstvo moze dobiti bilo ko, nije bitna nacionalnost. Uslov je poznavanje jezika i da je neko od predaka rodjen u Austrougarskoj. A, sto se pasosa Varde tice, nisam rekao da ga nije trebao dobiti, nego da nema pravo da se mesa ako nekome drugom treba da se dodeli. Po meni, Srbin koji nije rodjen u Srbiji, Nigerijac i pripadnik Lakota plemena treba da imaju isto pravo na nas pasos.

Zvezdas

pre 5 godina

Za Švajcarsko državljansto se aplicira posle 10 godina (do nedavno posle 12), ako ne dolaziš iz zemlje Evropske Unije (i još nekoliko država). Možeš da si Erdogan, Bin Laden, majka Tereza, Luis Suarez, Lionel Messi ili bilo ko drugi. Nećeš ga pre toga dobiti, ako ga uopšte dobiješ (zavisi pre svega koliko si integrisan u opštini u kojoj si podneo zahtev). U banana državama dobiješ odma. Živele banane!
(Džek, 13. februar 2019 19:35)

Svaka zemlja pa i Svajcarska dodeljuje pasose onima od kojih ce drzava da ima koristi.Tako tri atleticarke sa africkog kontinenta imaju svajcarske pasose.U Svajcarskoj pistoji A i B drzavljanstvo.B drzavljanstvo imaju svi oni.koji nisu rodjeni u Svajcarskoj vec su boravkom i radom to stekli.Amerika je dala kenijskom trkacu pasos, turci pokupovase trkace iz Kenije i Eritreje, grci kosarkasima a medju njima i nas Pedja Stojakovic, Tarlac.Pravo svake drzave je da dodeljuje pasose.Negde se pasos dobije u zavisnosti koliko ulozis u tu zemlju.Roman Abramovic ( mada je jevrejin) dobio Izraelsko drzavljanstvo kada su mu englezi uskratili neka prava

Xnodeh

pre 5 godina

Čovek je u pravu 1/1. I ja sam bio dugo izbeglica iz Bosne iako sam ponosniji na činjenicu da sam Srbin od većine ljudi rodjenih u Srbiji. Pozdrav
(ilija, 13. februar 2019 11:27) “ponosniji na cinjenicu da sam Srbin”. Kako mozes da budes ponosan necim u zivotu za sta imas 0 zasluga? (ako je pretpostavka da je biti Srbin nesto posebno ili uspeh sam po sebi)
(Mr Someone, 13. februar 2019 19:38)

Pa naravno,da ti autosovinisto to ne mozes da razumes!Moze i te kako moze!Ja sam najponosniji na svetu sto sam Srbin!Placi sad

maremare

pre 5 godina

Mnogo se bespotrebno uzbudjuje. Kakve veze ima sto je kosarkad dobio, pa na primer i Nole ima državljanstvo Monte Karla a niti je rođen tamo niti se oženio tamo, niti igra za njih u Dejvis Kupu. Dakle, nema nikakvih interesa ni on od MK ni MK od njega. 
Prosto, danas je to normalno i odraz je urbanosti i kosmopolitstva. Gosn Varga da razmisli jos jednom.
(Poštovalac_stručnjak, 13. februar 2019 11:37

Au stručnjače!!!! Pa MK živi od Novaka i drugih sportista koji placaju porez na zaradu. Ili misliš da je smešna suma od 120 miliona evra koliko je Novak zaradio do sada samo od turnira.

Džek

pre 5 godina

Za Švajcarsko državljansto se aplicira posle 10 godina (do nedavno posle 12), ako ne dolaziš iz zemlje Evropske Unije (i još nekoliko država). Možeš da si Erdogan, Bin Laden, majka Tereza, Luis Suarez, Lionel Messi ili bilo ko drugi. Nećeš ga pre toga dobiti, ako ga uopšte dobiješ (zavisi pre svega koliko si integrisan u opštini u kojoj si podneo zahtev). U banana državama dobiješ odma. Živele banane!

Mr Someone

pre 5 godina

Čovek je u pravu 1/1. I ja sam bio dugo izbeglica iz Bosne iako sam ponosniji na činjenicu da sam Srbin od većine ljudi rodjenih u Srbiji. Pozdrav
(ilija, 13. februar 2019 11:27) “ponosniji na cinjenicu da sam Srbin”. Kako mozes da budes ponosan necim u zivotu za sta imas 0 zasluga? (ako je pretpostavka da je biti Srbin nesto posebno ili uspeh sam po sebi)

b1321

pre 5 godina

@cvrko
Isto kao i hrvatski, slovenački, grčki, nemački... pasoš!
U svim tim zemljama ne žive samo pripadnici većinskog naroda, ali oni nemaju problema sa autošovinističkim "nju ejdž" gramatičarima!
Inače, Varda je u pravu 100%!

zormil

pre 5 godina

Varda je možda malo bio pregrub ali je čovek potpuno u pravu,ne deli se pasoš i državljanstvo tek tako, zato i jesmo kao zemlja na dnu i zemlja bez institucija.

Stefan Simonovic

pre 5 godina

Moj drugar se oženio Srpkinjom iz Bosne pre par meseci i ona još uvek nema nase drzavljanstvo, valjda mora godinu dana proći... Strancima se daje preko noći drzavljanstvo, pasoš... Znaci stvarno smo katastrofa...

IndridCold

pre 5 godina

Kako ti mozes skratiti recimo "pasos Republike Srbije" na srpski?"Srpski" je prisvojni pridev od "Srbi" a u Srbiji ne zive samo Srbi nego i Vlasi,Madjari,Bosnjaci,Albanci.....Znaci u ovim slucaju ipak Srbijanski pasos :)
PS,kad Republika Srpska dobije pasos onda se moze gramaticki ispravno zvati-srpski !

Cvrcko, stanovnik Srbije je Srbin, a ne Mađar. Može da se kaže Srbin mađarskog porekla ili Srpkinja muslimanske veroispovesti, u svakom slučaju su, hteli to ili ne, Srbi. Ni Amerikanka portorikanskog porekla nije Portorikanka već pripadnik Latino zakednice koja ima poreklo iz određene zemlje.

Zbog busanja u "Srbske" grudi tokom 90ih je deklarisanje "Srbin" postalo trn u oku i imamo takve distinkcije o kojima govoriš, a koje su prilično pogrešne.

Hteli to ili ne, mi smo Srbi. Makar dok ne dobijemo neki ekspresni pasoš druge države.

Srbin

pre 5 godina

@Postovalac_strucnjak
Sta ti uporedjujes... Djokovic je prijavio prebivaliste u Monaku da ne bi placao porez Srbiji. Ocigledna njegova korist od Monaka je to sto ustedi nekoliko miliona dolara godisnje, koje bi inace dao Srbiji. A korist Monaka od njega je sto je tamo kupio ogromnu kucu i sto tamo zivi i trosi pare.
Srbija je ta koja nema nikakve koristi od njega, ne placa porez, ne igra za reprezentaciju, a ne Monako. I nema tu nikakve slicnosti.

1914

pre 5 godina

Skandalozna odluka drzave,dodeliti pasos nekom kosarkasu samo da bi mogao da igra za jedan od Titovih blizanaca.Totalno unistavanje srpskog sporta zarad dobrobiti jugoslovenskih izroda osnovanih na gazenju i gasenju srpskih klubova pre 1945.Dokle vise ovako,zasipaju ih drzavnim parama,ne placaju nikakve racune,poreze,struju,vodu,na sve to otimaju i na terenu i sad ti igraj s njima.Pa svako takmicenje gde oni ucestvuju je nelegalno zbog ovog gore.Dajte te milione Konstantinu ili Vojvodini pa ce oni biti prvaci,igrati Evroligu itd a blizanci ce skupljati za bus da odu na gostovanje kao sto je to slucaj sada sa dva najveca srpska grada posle BG,gde klubovi u zemlji kosarke nemaju za bus.Sramota.Dokle ce sve te legende,bivsi igraci,treneri i ostali da cute na sistematsko unistavanje svih klubova u svim sportovima osim dva beogradska?

paspalj chandler

pre 5 godina

Poenta, Varda zivi 30 i kusur godina u Srbiji, bio reprezentativac Jugoslavije u mladjim kategorijama, osvajac zlata 1998. i bronze 1996. bio na pripremama za olimpijadu 2000. i 2004. i nije ispunjavao uslove za srpski pasos jer je u medjuvremenu zaigrao za Bosnu.
Marcus Paige, nikad video Srbiju, pre nego sto je dosao u julu nije ni cuo za Srbiju, verovatno ni ne zna da kaze u kojoj drzavi igra kad ga pitaju ortaci. Ispunjava sve uslove za dobijanje srpskog pasosa.

JulijeCenzor

pre 5 godina

Ratko Varda-bivsi igrac KK Partizan koji nije svojim igrama ostavio neki trag pa sada kad je otisao u penziju pokusava ovim mudrolijama da dobije sto vise pratilaca na tviteru.Ima misljenje o svakoj temi i obavezno to radi sa puno drame.Ocekujem ga u zadruzi ili parovima za par meseci.

Milorad

pre 5 godina

Milorad
kod tebe u hrvatskoj varda jeste stranac.
mada mi nije jasno što nisi i ime promenio?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (car afrike i azije, 13. februar 2019 17:14)
Ima jedno selo izmedju Kragujevca i Gornjeg Milanovca, u Hrvatskoj naravno....dodji da ti objasnim.

Ramones

pre 5 godina

Koliko buke oko jednog pasosa.Da se Varda nije oglasio nista ne bi bilo.Varda je zveknuo u kamen mudrosti,od kada neigra kosarku.Mnogo pametuje,ne lici mu.

Nexus

pre 5 godina

Nije mu Partizan dao drzavljanstvo, a to sto klubovi uticu na takve stvari je drugo pitanje. Uglavnom problem je u korumpiranoj vlasti sto tako olako dijeli pasose.

Grobar-España

pre 5 godina

Sigurno ti nije pasoska knjizica da bi osecao pripadnost nekome ili necemu.
Ima Srba i bez pasosa i bez licne karte, i uknjizenih i onih koji nisu.
(Srba, 13. februar 2019 17:04)

Uz svo duzno postovanje, promasio si temu druze. Ako se odreknes srpskog pasosa u korist pasosa neke druge zemlje, dobrovoljno pristajes da budes stranac u sopstvenoj zemlji, sto znaci da ti nije bas preterano vazno sta si. Sa druge strane, Srbin koji moze da uzme pasos neke druge zemlje, moze da ima i dozivotne papire (boravak i radnu dozvolu) te zemlje i nema nikakvu potrebu da se odrice srpskog drzavljanstva. Ovde se radi o coveku koji svoj narod smatra losijim od onog kome je on odlucio da pripada i jos se pri tom hvali kako je oteo napokon uspeo da odbaci taj grozni teret u obliku srpskog pasosa. Ja samo kazem da takvi ljudi sto pre "odu" iz srpstva to bolje. Ja zelim i dalje da delim nacionalnu pripadnost sa Teslom, Andricem, Pajom Jovanovicem, Urosem Predicem, Mokranjcem, Sterijom Popovicem, Milunkom Savic, Isidorom Sekulic....U cemu je problem ?

cvrko

pre 5 godina

znas ti dobro koji@
Kako ti mozes skratiti recimo "pasos Republike Srbije" na srpski?"Srpski" je prisvojni pridev od "Srbi" a u Srbiji ne zive samo Srbi nego i Vlasi,Madjari,Bosnjaci,Albanci.....Znaci u ovim slucaju ipak Srbijanski pasos :)
PS,kad Republika Srpska dobije pasos onda se moze gramaticki ispravno zvati-srpski !

Milos

pre 5 godina

Sve je u pravu! Sve! Nemam nista protiv toga da se nekom dodeli drzavljanstvo, ali mora da bude nekog logicnog osnova. Da covek zivi ovde duze vreme, da zna nas jezik, da ima porodicu ovde, da se ozeni. Bilo sta sto bi ga sa ovom zemljom istinski povezivalo. A ne ovako, daj pasos pa posle mozda i da igra za reprezentaciju. Nije to u redu! Mislim malo je smesno, kao sto u Brazilskoj vaterpolo reprezentaciji nema ni jednog Brazilca. Ovo je sport, bori se sportski!

Marko

pre 5 godina

Nekada su klinci igrali basket po ceo dan na kosevima ispred zgrade bez obzira jesu li trenirali kosarku ili ne. Iz toga su se stvorile velike kosarkaske zvezde. Danas klinci ne prilaze kosevima i terenima na ulici kao da su radioaktivni. Danas klinci koji se odluce da treniraju to rade u salama pod nadzorom trenera i roditelja na basket im je zabranjeno da izlaze da se ne povrede itd itd. Necu ni da komentarisem da su u glavama svi navijeni da su Dzordani ili Lebroni i da su ubedjeni da se sve vrti oko njih i njihovih fizickih predispozicija. Nivo znanja i kvaliteta kosarke u KLS danas je u rangu regionalnih liga nekadasnje Jugoslavije. Izuzetno je pogresno da dozvolimo da se podilazi nabedjenoj deci i da se kvalitet kosarke podredjuje tome da ta deca moraju da igraju jer su NASA. Treba da se ukine ogranicenje stranaca, treba svi klubovi da imamju iskljucivo strance, ali kvalitetne, i na taj naci da se NASA deca nateraju da pocnu da razmisljaju i da treniraju kosarku kao sto su to nekada radili nasi velikani. Ne da se podrazumeva da ce da igraju u nekom klubu samo zato sto taj klub ima zabranu dovodjenja stranaca, pa daj sta das iz Srbije kad vec ne mogu da dovedem stranca. Prvi primer Vanja Marinkovic veciti talenat veciti promasaj nikad igrac od decka a ako nekome pruzaju sansu i ako nekog guraju da igra bez obzira na strance to je on.

babe i žabe

pre 5 godina

Dragi, zaboravljas Enisa, Dzenkinsa, Nelsona... Trebalo je i sada neki igrac Zvezde da dobije nas pasos.
Glupost koju si lupio za Klea je tek nevidjena.
To pravilo za Englesku je drugacije, nije onako kako ga ti zamisljas.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (khm, 13. februar 2019 17:08)

Enis je bio u klubu isto koliko i Pejdž,6 meseci. Dženkins je ovde živeo 3 godine, posle druge godine je dobio Srpski pasoš, Nelson isto igrao 2 godine. Enis i Pejdž je sramota za celu naciju, i za oba kluba.

Cirbesu treća godina ovde, Odžo druga godina igranja u Srbiji

khm

pre 5 godina

Dragi Ratko, a sta da ocekujes od jugoslovenskog sportskog kluba....Pa seti se samo Klea, hteli su da mu daju drzavljanstvo samo da bi ga ubacili u reprezentaciju da odigra nekoliko meceva da bi mogli da ga prodaju u Englesku i uzmu pare...za neupucene, u Engleski fudbal moze da dodje stranac samo ukoliko je odigrao odredjen broj utakmica za reprezentaciju....
(Nesa, 13. februar 2019 11:40)

Dragi, zaboravljas Enisa, Dzenkinsa, Nelsona... Trebalo je i sada neki igrac Zvezde da dobije nas pasos.
Glupost koju si lupio za Klea je tek nevidjena.
To pravilo za Englesku je drugacije, nije onako kako ga ti zamisljas.

Srba

pre 5 godina

"Mogu da uzmem spanski pasos kad god pozelim, jedini uslov je da se odreknem srpskog. Ne pada mi na pamet. To sto si daleko od otadzbine ne treba da umanji tvoju ljubav prema sopstvenoj zemlji i narodu. Kako da se odreknem Obilica, Tesle, Njegosa, Misica, Petra I. Karadjordjevica, Cara Dusana, Svetog Save, Andrica, Pavica, Selimovica, Isidore Sekulic, Desanke Maksimovic, Milunke Savic, Danice Tomic, Katarine Ivanovic i hiljada drugih velikih ljudi i zena koji su sebe smatrali srbima i srpkinjama i nisu se stideli svoje nacije, jer nisu imali cega da se stide. Kako da se odreknem roditelja, rodbine, prijatelja i pljunem na sve njih...Rodjen sam u hrvatskoj i sam sam imao problema sa drzavljanstvom, iako su me u srbiju doveli sa tri godine i ziveo sam u njoj do 28., ali to nije problem nacije, vec ovih satrapa koji je vode od Kralja Aleksandra pa do danas. Meni kao srbinu ne trebas ni ti, ni ljudi kao misle kao ti, palite i uzimajte pasose cije zelite (ili mozete). Sto manje takvih u mom narodu, bolje za srpstvo. Svakoga zivot odnese u nekom njegovom pravcu, ali to nije razlog da covek izgubi sebe.
(Grobar-España, 13. februar 2019 15:36) "

Sigurno ti nije pasoska knjizica da bi osecao pripadnost nekome ili necemu.
Ima Srba i bez pasosa i bez licne karte, i uknjizenih i onih koji nisu.

zorzo

pre 5 godina

Mislim da bi ovaj gospodin Varda trebao da bude poslednji koji kritikuje...Zar doticni nije igrao za BiH? Kako? Inace, apsolutno sam protiv deljenja drzavljanstva zbog ovakvih gluposti...

Nolov

pre 5 godina

@zorzo
Da te ne nazivam imenima,
kako mislis da igra za Srbiju kad nije imao drzavljanstvo do 2013? Da je bio bolji ne boj se ponudili bi mu prije i igrao bi ali morali su svakako. Zamisli da zivis negdje vise od pola zivota a nemas drzavljansto...

fan of the greatest club in the world. United!

pre 5 godina

ovaj je vise uradio za srpski nacionalizam zadnjeg mjeseca nego za srpsku kosarku u citavom svom zivotu. dokaz da se rijaliti nastavlja i da je to prva tekovina danasnje srbije!

polo

pre 5 godina

A zašto državljanstvo nisu dali Alekseju Nešoviću ? 
To bi imalo logike? 
Ovo sa ovim Pejdzom je dno dna.
(car afrike i azije, 13. februar 2019 14:19)

Aleksej Nikolic, ne Nesovic.
Nije njemu dato zato sto bi se on i tada racunao kao stranac, bez obzira na srpski pasos, jer je nastupao za Sloveniju.

Clan 32 registracionog pravilnika

Регистрација играча страних држављана врши се под општим условима за регистрацију играча.
Клубови највишег ранга такмичења у мушкој и женској сениорској конкуренцији имају право да
региструју највише четири (4) страна играча сениора са правом наступа у домаћем такмичењу.
Клубови имају право да региструју и највише четири (4) страна играча, млађих од 18. година, са
правом наступа у такмичењу млађих категорија, укупно у свим старосним категоријама МК, али не више од
два (2) у једној категорији.
Под страним играчем из ст. 2. и 3. овог члана сматрају се играчи страни држављани и играчи који
немају право наступа за кошаркашку Репрезентацију Србије.
Страни играч који напуни 18 година, закључно са даном када наврши 18 година, губи право наступа на
свим такмичењима, млађих категорија и сениора, осим права наступа у највишем рангу такмичења (1.МЛС и
1.ЖЛС).

kalvarija

pre 5 godina

zzzz, 13. februar 2019 11:45) Odzo nije dobio niti je Zvezda za bilo koga slala zahtev za pasos od ovih koji su preko broja. Dzenkins sutra moze da igra za reprezentaciju jer je kvalitet,Enis je bio pogresna procena...poenta je da Zvezda ne pumpa ovu pricu da bi igrala sa svim strancima! Ako je neko kvalitet daj da se proba, polutke - ne
(djani, 13. februar 2019 16:33

Aj sve na stranu, što pričaš nebuloze.. Al da je dženkins kvalitet za reprezentaciju? Pa imamo barem 5 igrača na njegovoj poziciji koji su doktori za košarku za njega.... Sve sve samo da sebe opravdate.. Ccc...

cvrc

pre 5 godina

Aj sve na stranu, što pričaš nebuloze.. Al da je dženkins kvalitet za reprezentaciju? Pa imamo barem 5 igrača na njegovoj poziciji koji su doktori za košarku za njega.... Sve sve samo da sebe opravdate.. Ccc...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kalvarija, 13. februar 2019 17:02)

Dženkins ima kvalitet, budi realan pa priznaj nemoj da si toliko ostrašćen, ali ne boj se neće igrati za reprezentaciju iako bi bolje igrao od nekih tipa Birčević, Milosavljević

MiRa

pre 5 godina

Nije to tako jednostavno kako se ovde piše. Sam sam u sličnoj situaciji. Rođen u Srbiji i od '76 živim u slo. Posle rata '91 jedno vreme imao dva državljanstva, a onda su reki ako želiš očuvati službu i još ponešto, onda se moraš odreći srbskog. Da sam se odrekao (vratio pasoš) morao sam još i platit '97 god oko dve ipo hiljade maraka....

BG CG

pre 5 godina

Ja sam 2 godine čekao srpsko državljananstvo iako sam se rodio u Srbiji ali je do sedamdeset i neke upis u knjigu državljana bio po rođenju oca, dakle u CG,a ovaj kauboj dobio posle 6 meseci. Sramota.

1-800

pre 5 godina

Ozbiljno, nemam namjeru provocirati ili glumatati neku kvazi duhovitost. Zašto u Srbiji govorite “cirkuzant”? S obzirom da je cirkus?
(prika iz susjedstva, 13. februar 2019 16:07)

Jednačenje suglasnika po zvučnosti.

Roki

pre 5 godina

Bravo Varda,skoro iste reci sam danas rekao u razgovoru sa kolegama na poslu,mi smo bre banana drzava.I niti ima Zvezda prioritet niti Partizan,i jedni i drugi su tretirani isto jer u nasoj poltici ima i delija i grobara,i vise im je do ta dva kluba nego do puno bitnijih stvari koje niti resavaju niti ce ih resavati.

Statisticar

pre 5 godina

Sve je ovo tacno osim dela: “Partizan mu je dao drzavljanstvo “. Nije Partizan nego ova vlast na zahtev Partizana. Nema Partizan blanko dravljanstva u fijoci. Ili mozda ima i to?

nekad si Srbin a nekad nisi

pre 5 godina

Ja Srbin iz Bosne i nisam se mogao prijaviti u Srbiji odnosno dobiti licnu
kartu. Meni u MUPu trazili potvrdu da sam zaposlen a gazdi kod kojeg sam
radio trazili moju licnu kartu. Znaci dam ti ne dam ti. Zapalim "preko bare"
a poslije nekoliko godina neki Kinezi postadose gradjani Srbije.
Znaci u to vrijeme ja sam bio "persona non grata" u Srbiji.

djani

pre 5 godina

Sramota je da Pejdz dobije pasoš. Kao što je sramota sto su ga dobili Dzenkins, Enis i Odzo. Ne razumem zbog čega ste dali poluvest u etar?!
(zzzz, 13. februar 2019 11:45) Odzo nije dobio niti je Zvezda za bilo koga slala zahtev za pasos od ovih koji su preko broja. Dzenkins sutra moze da igra za reprezentaciju jer je kvalitet,Enis je bio pogresna procena...poenta je da Zvezda ne pumpa ovu pricu da bi igrala sa svim strancima! Ako je neko kvalitet daj da se proba, polutke - ne

pst

pre 5 godina

Ozbiljno, nemam namjeru provocirati ili glumatati neku kvazi duhovitost. Zašto u Srbiji govorite “cirkuzant”? S obzirom da je cirkus?
(prika iz susjedstva, 13. februar 2019 16:07)

Čuj, Prikane, pismeni ljudi u Srbiji kažu i pišu "cirkusant", a to valjda isto važi i za pismene ljude u Hrvatskoj.

Marko

pre 5 godina

@Lala na kvadrat
On je Srbin, a Srbija je maticna zemlja svih Srba. U tebi miloj Madjarskoj, svako ko ima madjarskog pretka moze da dobije njihovo drzavljanstvo, u vecini zemalja je tako.

Tommy Shelby

pre 5 godina

Smara malo ovaj Varda, mnogo se pravi pametan za jednog basketasa, za svaku temu on ima neko misljenje, kao da je neki bloger a ne bivsi kosarkas . Inace, navijam za Zvezdu, da ne pomisli neko da branim Pejdza zato sto je grobar .

prika iz susjedstva

pre 5 godina

Ozbiljno, nemam namjeru provocirati ili glumatati neku kvazi duhovitost. Zašto u Srbiji govorite “cirkuzant”? S obzirom da je cirkus?

analiza

pre 5 godina

"Ono kada stranac koji je dobio drzavljanstvo kritikuje drzavu zasto je drugom strancu dala drzavljanstvo. Ej, ovo bi bila super tema za Alan Ford-a..."
(Lala na kvadrat)
Srbin iz Bosne je stranac i nema pravo na srpski pasos,a Madjar iz Vojvodine ima pravo na madjarski pasos.Primecujete li razlike i slicnosti u razmisljanju,i vasem i ove dve drzave?Rumuni daju pasose nasim Vlasima,Madjari svojim vojvodjanskim Madjarima,a Varda i gomila drugih je morala da dubi na trepavicama da dobije drzavljanstvo,zdravstvenu knjizicu iako godinama zive u Srbiji.
Da je ovo sto je Varda rekao izjavio ,recimo,Enis,Dzenkins,Kleo,Dijara i slicni,moglo bi da se kaze da ste u pravu.Ali,Varda je Srbin rodjen u Bosni koji zivi i radi(radio je)u Srbiji i to NIJE ISTO.
Dakle,Varda je pravu.Oni koji pominju A.Limu-ona je bar bila srpska snajka.Zasto su drzavljanstvo dobili veliki Srbi S.Sigal i mislim,R.Fajns-jer trose po Srbiji?Nahvatajmo onda i Depa,dok je po Bg pa da mu uvalimo pasos,ali cemo zezati ,recimo,decu moje prijateljice iz detinjstva,pola Francuze i pola Srbe,koja je zivi u Fr i dovoljno je luda da zeli srpski pasos za svoj decu(tipa,fali ti jos jedan obrazac).

Neko

pre 5 godina

@Poštovalac_stručnjak jesi li siguran za Noleta i Monako?
Ja koliko znam, da bi postao drzavljanin Monaka moras da budes sedma generacija koja zivi tu. Manje od 50% stanovnistva Monaka ima drzavljanstvo (i uglavnom svi zive u Monaku, dok ovi pridosli zive u Monte Carlu).

Milan

pre 5 godina

Kako te nije sramota da poredis Pejdza koji igra 4 meseca i Dzenkinsa koji je skoro 4 godine igrao ovde?

Enisu je menadzer sredio drzavljanstvo i jos dok je igrao za Megu je bio u proceduri, igrao je za zvezdu svega 4 meseca tako da ponovo grobarski spin na delu
(23sudija, 13. februar 2019 14:41) # Link komentara

Koliko i gde pise da treba da igras pa da dobijes......Ljjudi na cemu ste? Dajet malo i meni.

srbin

pre 5 godina

Koliko ima ljudi razlicitih nacionalnosti koji se na svaki moguci nacin godinama bore za srpski pasos i ne mogu da ga dobiju.A onda dodje neki Amer,odigra par utakmica i bam!Odmah pasos.Sramota da vas bude sve kolektivno.
 (insajder, 13. februar 2019 11:44)


Koliko to cudno zvuci da se neko bori za srpsko drzavljanstvo, ne realno zvuci, nama koji ga imamo...

Milan

pre 5 godina

Radio si u Srbiji kao stranac i kao sto mnogi drugi rade i platio porez.Nema tu potrebe da budes drzavljanin.Suplja prica.Hajde da zabranimo svim strancimma da rad eili da igraju......Isterati strance sa svih radnih mesta i zaposliti nasu decu.Zaasto razdvajati sport i ostale delatnosti.

zoran

pre 5 godina

Lala na kvadrat
1991 nije bio stranac, ziveli smo u istoj drzavi. 1992 postaje stranac i izbeglica, a da nigde mrdnuo nije. Malo razmisljanja nije na odmet.

ooo TRNIKIJERI LEGENDO

pre 5 godina

Dobro shvatili smo da navijas za zvezdu i oni su ovo ranije radili mogli su i sada ali im je tim dovoljno jak ocigledno vam smeta kada je partizan sve jaci i bolji u odnosu na proslih 3 godine

Nenad

pre 5 godina

Nije bas da nasi nisu dobijali tudje pasose - dobijali su. Narocito nasi koji su igrali u Grckoj, Spaniji...Takodje, to rade i drugi, setimo se samo tamnoputih bekova Rusije, Makedonije, Italije...Toni Parker je rodjen u Belgiji, sin je Amerikanca i Holandjanke pa je igrao za Francusku. Dakle, odavno je to u kosarci praksa.

Grobar-España

pre 5 godina

A ja se jedva rešio srpskog državljanstva i konačno odahnuo što mi je pao kamen sa vrata.
(tamo daleko sunce bolje greje, 13. februar 2019 13:05

Mogu da uzmem spanski pasos kad god pozelim, jedini uslov je da se odreknem srpskog. Ne pada mi na pamet. To sto si daleko od otadzbine ne treba da umanji tvoju ljubav prema sopstvenoj zemlji i narodu. Kako da se odreknem Obilica, Tesle, Njegosa, Misica, Petra I. Karadjordjevica, Cara Dusana, Svetog Save, Andrica, Pavica, Selimovica, Isidore Sekulic, Desanke Maksimovic, Milunke Savic, Danice Tomic, Katarine Ivanovic i hiljada drugih velikih ljudi i zena koji su sebe smatrali srbima i srpkinjama i nisu se stideli svoje nacije, jer nisu imali cega da se stide. Kako da se odreknem roditelja, rodbine, prijatelja i pljunem na sve njih...Rodjen sam u hrvatskoj i sam sam imao problema sa drzavljanstvom, iako su me u srbiju doveli sa tri godine i ziveo sam u njoj do 28., ali to nije problem nacije, vec ovih satrapa koji je vode od Kralja Aleksandra pa do danas. Meni kao srbinu ne trebas ni ti, ni ljudi kao misle kao ti, palite i uzimajte pasose cije zelite (ili mozete). Sto manje takvih u mom narodu, bolje za srpstvo. Svakoga zivot odnese u nekom njegovom pravcu, ali to nije razlog da covek izgubi sebe.

Milorad

pre 5 godina

Muka mi je vise od ovih velikih patriota koji su se dofukljacili u Srbiju pre 20 godina i pljuju po njoj na svakom koraku. Idi kritikuj vladu zemlje gde si se rodio, ostavi nas na miru. Veruj mi da nikakvu razliku ne pravim izmedju Pejdza i tebe. Obojica ste stranci u mojoj zemlji.

Bard Živa

pre 5 godina

A Dilan Enis prošle godine? Čak je na instagramu pravio sprdnje sa našim pasošem.... To je tada svima bilo ok, dečko se zadržao u Srbiji nakon dobijanja pasoša još jedno mesec dana i otišao u Španiju...

xx55

pre 5 godina

Ne razumijem o cemu pojedinci ovdje pisu a tice se navodne nemogucnosti dobijanja pasosa Srbije za gradjane BiH. Vec godinama unazad ja kao srbin iz BL legalno apliciram za pasos Srbije i dobijam ga u roku od mjesec dana. Ja konkretno nisam trazio, ali,ponavljam,svako ima pravo vec godinama unazad(ne razumijem toliku neinformisanost) A ovo,sto se tice izdavanja pasosa da bi neko odigrao kup je potpuna besmislica.

Lala na kvadrat

pre 5 godina

Ono kada stranac koji je dobio drzavljanstvo kritikuje drzavu zasto je drugom strancu dala drzavljanstvo. Ej, ovo bi bila super tema za Alan Ford-a...

BokiPFC

pre 5 godina

Dragi Ratko, a sta da ocekujes od jugoslovenskog sportskog kluba....Pa seti se samo Klea, hteli su da mu daju drzavljanstvo samo da bi ga ubacili u reprezentaciju da odigra nekoliko meceva da bi mogli da ga prodaju u Englesku i uzmu pare...za neupucene, u Engleski fudbal moze da dodje stranac samo ukoliko je odigrao odredjen broj utakmica za reprezentaciju....
(Nesa, 13. februar 2019 11:40
A zvezda to nije uradila,a nije ni prosle god Enisu kada su dali pasos?Samo docekao da pljuje Partizan i jos pominje Klea.

No name

pre 5 godina

Ma sve ja to nekako razumem, ineresi su interesi. Ali kakav je to interes dati drzavljanstvo strancu da bi odigrao dve, tri utakmice u nekom domacem takmicenju? Ipak je to dno dna.

Hari Hule

pre 5 godina

Varda redovni internet pljuvač, kao i Grbović i nekada Moka. Pljuju pljuju pljuju, pametuju, a onda kada konačno iskukaju neku funkciju pokažu koliko u stvari ništa ne znaju.

trifke

pre 5 godina

Nisam te voleo kao igraca, mozda zato jer si igrao za suprotni tabor ali ovog puta si pogodio u centar! Ocigledno ljudi ovde mesaju babe i zabe. Ne zali se covek na to da je Partizan doveo brdo stranaca, covek se zali na drzavu da daje tim istim strancima pasose bez ikakve osnove. Nije mi jasno na osnovu cega je ovaj gospodin iz Partizana (a i prethodni iz zvezde) dobio pasos, a oni koji i imaju pravo na to sluzbenici brisu patos sa sa njima, u tom slucaju nije dovoljno biti ozenjen/udat za srpskog drzavljanina vec moras provesti minimum 3 godine na teritoriji Srbije. Pa ja ne znam da li su svi ovi novopeceni Srbi sportisti zajedno proveli 3 godine u Srbiji.

papa

pre 5 godina

Тешко је описати ову шизофренију. Ово је ван неких навијачких подела, ово је до система вредности. Прво, зашто вештачки мора да се ограничава број странаца у лиги?Која је поента тога, ако ће овако да се заобилазе прописи, да нема тих прописа не би било потребе за овим. Тако се влада овде - декретом, неко смисли пропис, а онда уместо да се такав пропис укине заобилази се, да се случајно не би повредила сујета доносиоца. Друго, колико овде има људи који живе годинама, на пример она жена са Филипина која је изгубила мужа из Ваљева и не дају јој пасош. Било је и на телевизији. Треће, да ли је један кошаркашки куп вредан деградације и оно мало што је од вредности овде остало? Четврто, браво Ратко, иако сам звездаш иза неких принципа треба стати.

Zraka pg.

pre 5 godina

vazda su se bavili prevarama, treba ispitat ko mu zavrsi pasos tome bombarderu, osiromaseni uranijum nas pojede a on srpski pasaport !

drvobradi

pre 5 godina

Za sve koji se bune za pojam Srbijanci, to je u ovom kontekstu ispravan izraz. Odnosi se vec dugo vremena na Srbe (a i ostale u novije vreme) koji su stanovnici drzave Srbije. Rec se nalazi i u Vukovom Srpskom rjecniku.
Tako da je Varda Srbin, ali trebalo mu je 20g da postane Srbijanac.
@Kalkulacija
A gde je ta granica majke Srbije bila u proslosti pa su je njegovi preci napustili? Mozda po tebi Tesla, Andric i Pupin nisu Srbi, posto nisu iz Sumadije?

Dusan Toskic

pre 5 godina

Ovde je najveci problem sto smo mi drzavljani drugog reda u sopstvenoj drzavi.
A konkretne dugorocne posledice povecanja dozvoljenog broja stranaca u nasim ekipama ce se pokazati na reprezentativnom nivou kroz nekih desetak godina.
A za Vardu veliko bravo na izjavi.

nebitan srbin

pre 5 godina

svi vrlo dobro znamo(grobar sam do groba) da sale djordjevic pa i drugi treneri uzeti ni jednog stranca u reprezentaciju. od sledece godine za strance nulta tolerancija pa da vidimo cija skola kosarke je jaca bolja. sa vardom se slazem jer znam da mi je sadasnja zena morala ici u beograd na sto adresa da bi dobila izvod iz maticne knjige pa isto toliko adresa da bi dobila drzavljanstvo. obisla beograd od zemuna do kaludjerice i od panceva do resnika. naplacala se dve plate da bi dosla. gde je pejdzic cekao u redu i dal je ispostovan rok mesec dana koji su sebi ostavili .

Боки

pre 5 godina

@tamo daleko sunce bolje greje
Решио си се држављанства а висиш на српским форумима. Зар то није мало лицемерно?

Istina

pre 5 godina

100% pogodio.Smeta mi sto je moj Partizan poceo da koristi metode ljudi koji su unistili domacu kosarku.Neko je ovaj model koristio dosta dugo i tada sam rekao da to unistava domacu kosarku i igrace.Isto i sada kazem iako je moj Partizan u pitanju.Nije to manir velikog kluba ,institucije.To su drugi radili,trebalo je tako i da ostane.

Xnodeh

pre 5 godina

Svaka cast za ovo!!! Jedan Albert Andijev koji je izgubio oko na Kosmetu 1999.,ozenio se Srpkinjom, dobio dete, zovi ovde i ne moze 20 godina da dobije drzavljanstvo!!!! A kojekakvi sumnjivi bacaci lopte dobiju za dan zbog nekog Kupa koji se igra tri dana!!!! Sami sebi smo najveci neprijatelji!

GoranS

pre 5 godina

Ne sviđa mi se kad daju pasoše igračima da se izbegne kvota stranaca u nekom takmičenju. Ali zagovaram da se dele svima koji to žele:ljudima srpskog porekla, supružnicima strancima, strancima koji žive u Srbiji ili su na neki način zadužili Srbiju. Bez neke silne procedure - ako bi došlo do zloupotrebe uvek se može ukinuti. Svi Srbi iz okolnih zemalja bi trebali da ga dobiju ako ga zatraže, da se vrate barem neki Srbi katolici i izbrisani Srbi iz Albanije u srpski nacionalni korpus. Nema nas 100 miliona. Posle prvog talasa to i ne bi bile neke velike brojke.

23sudija

pre 5 godina

Niste tako pričali kada su državljanstvo dobijali Dženkins i Enis, tada je to bilo ok. Ma sve je Dule bio u pravu za vas.....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Danilo, 13. februar 2019 13:34)

Kako te nije sramota da poredis Pejdza koji igra 4 meseca i Dzenkinsa koji je skoro 4 godine igrao ovde?

Enisu je menadzer sredio drzavljanstvo i jos dok je igrao za Megu je bio u proceduri, igrao je za zvezdu svega 4 meseca tako da ponovo grobarski spin na delu

znaš ti dobro koji

pre 5 godina

Kaze covjek rodjen u Bosni i Hercegovini, koji je dobio isto Srbijanski pasos. Licemjerje, dno dna
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (indor, 13. februar 2019 11:44)

Gospodin je Srbin, i rođen je u SFRJ, u njenoj SR Bosna i Hercegovina. I nije dobio "Srbijanski", nego pasoš Republike Srbije, a ako već "skraćuješ" onda se kaže srpski pasoš.
A tužno je, ogavno i degutantno kad to komentariše neko kao što si ti, znaš ti da i ja znam koji...

slobo

pre 5 godina

Slažem se sa Vardom da Pejdž nije trebao dobiti državljanstvo Srbije. Takođe, ni Varda nije trebao igrati za reprezentaciju BiH za sitnu lovu, odnosno da bi prilikom pregovora sa klubovima imao status reprezentativca.

Crazy dude

pre 5 godina

Nikada necu zaboraviti kada je onaj covek nazvao tegija u emisiji i rekao da je izbegao iz hrvatske i jos uvek nije dobio drzavljanstvo i koje probleme ima. Tegi se slozi da je lose i nepravicno njemu ne dati, a kosarkasima dati i pita grbu sta misli, a grba u sns maniru: nemoj da si bezobrazan ili tako nesto...
(Slobodan Zika Jalovina, 13. februar 2019 11:27)

A to ti je taj cuveni avangardno grobarski tres humanizam...Grba SNS avangarda!
Izgleda da nisi cuo za to.

John Terry

pre 5 godina

Ja kao Srbin i Zvezdas nemam nista da zamerim Partizanu na ovom potezu. Trebalo je i mi svima da obezbedimo pasose, jer ako ce KSS da pravi idiotska pravila koja DOKAZANO ne doprinose boljem polozaju domacih igraca, onda ce klubovim da se snalaze kako znaju. To ogranicenje stranaca je najgluplja stvar koju je iko ikada izmislio. Jedina posledica, i to je Zeljko Obradovic posvedocio u emisiji "U obruču", ovog pravila je da se domaći igrači preplaćuju.

CH

pre 5 godina

Što ja ne mogu tako da dobijem švajcarsko državljanstvo nego moram da se zlopatim kroz dvogodišnji proces. Već me je koštalo nekoliko hiljada i tek će, a kraj provera se ne nazire.

Srb

pre 5 godina

Bravo...pooštriti i poništiti ingerencije raznoraznim ministrima da daju pasoše kome se ćefne...zna se ko i kako može da dobije papire,baš onako kako je čovek objasnio ili da je stegao velike zasluge i zahvalnost srpskog naroda.

orao s visine

pre 5 godina

Kao prvo Varda kao veliki Srbine trebalo bi da znaš srpski jezik.
Naime pridevi američki, turski , ruski , poljski ...itd se u srpskom pišu malim slovom jedino ako mešaš sa engleskim gde se pišu velikim
Drugo muka mi je više od takvih likova koja nas stalno uče srpstvu i to
likovi iz bivših yu republika koje smo primili široko otvorenih ruku
Varda,Linta i ostali nam stalno drže neke lekcije kako nismo dobri Srbi upravo mi iz Srbije..
Znači dosta više tog nacionalizma tog patološkog straha od svega sa strane
Usput iako pratim košarku dugo nešto mi dotični nije ostao u sećanju tako
da pozdravljam dovodjenje kvalitetnih stranaca jer će ta ista deca imati od koga da uče i budu bolji...

karamba

pre 5 godina

Nisu, kao sto u tekstu pise, crno-beli odlucili da mu daju drzavljanstvo vec drzava...
Velika je sramota nakon nekoliko meseci nekome kome je Srbija samo usputna stranica dati drzavljanstvo... i nepravda prema ljudima koji ga iskreno zele a ne mogu da dobiju...
ja sam u nemackoj tacno dvadeset godina i imam pravo na njihovo drzavljanstvo ali samo pod uslovom da se odreknem naseg... naravno da nisam pristao... e to treba da uvedemo: hoces nase drzavljanstvo - moze ali da se odreknes svoga... ne moze na dve stolice...
pre nego sto neko pocne da mi objasnjava samo da kazem da znam da nemci rumunima, bugarima i ostalim eu zemljama dozvoljavaju dvojno drzavljanstvo ali to je druga prica i tipicno nemacko licemerje...

stalno mi kradu nick

pre 5 godina

Ako se neko pita zasto Izraelu ide ovako dobro,a nama "ovako dobro"...zato sto je kod njih nebitno dal si ti iz Francuske,Nigerije,Portugala,Amerike,Bahama...bitno je samo da si jevrej i ti si njihov! potrebno je samo da dokazes da ti je tipa baka jevrejka i zavrsavas drzavljanstvo lagano. I imaju drzavnu organizaciju koja ide po svetu i nagovara sve te jevreje da se vrate i zive u Izraelu. A mi uvek delimo Srbin iz Bosne,Srbin iz Krajine,Srbin iz Cg...e zato ce nas ostati za pod jednu sljuvu! ne mogu da dodje. sebi od ove vesti

onako

pre 5 godina

@Vojke
Potreban Srbiji?
Nije potreban Srbiji NEGO JEDNOM KLUBU, u ovom slučaju KKP. Da ne bude zabune Đenka i Enis su takođe bili potrebni jednom klubu a ne Srbiji.
Da li treba na ovaj način rešavati pitanje stranaca u klubovima ili ih regulisati br u istim je već složeno pitanje.
Mi jesmo u hendikepu u odnosu na zemlje članice EU(protok radne snage) ali se postavlja pitanje nacionalnog identiteta jer još uvek nismo deo iste. U konkretnom slučaju šta je cilj? Kup Srbije, ABA, KLS? Koji su ciljevi klubova u Evropi i da li su izvodljivi sa Pejdžom, Enisom... ili je to ograničen br zbog interesa reprezentacije?
Takođe ABA dozvoljava neograničeni br a KLS 4, ABA je put u kakvu takvu fin sigurnost(EL) a KLS put u nigde. To ne može nikada da se uskladi jer ekonomski faktor nije na našoj strani, veličina tržišta za tv prava, reklame, ulaznice, prateći marketing... Prosto ako Nemcima Francuzima ili bilo kome treba igrač za nac selekciju kupiće ga isto kao za klub koji generiše ove benefite vezane za isplativost biznisa zvanog košarka.
Kao jedan od nac ponosa košarka ima određenu pomoć Države, problem je što je finansijska lestvica mnogo podignuta u slučaju klubova u okvirima EL i EC.
Ne može i EL i razvoj mladih igrača. Trenutno se troši na instant rezultate iz razloga "mala bara puna krokodila" CZ Par Bud ... a mesta ima samo za jednog.

Slobodan

pre 5 godina

Tako je to kada zivis u drzavi koja je u raskoraku sa zdravim razumom ...
KKS donese zakon da 4 stranca mogu igrati a ovi podele pasose strancima i sve je regularno ...
Pa idioti lakse je ukinuti zakon o igranju 4 igraca nego deliti drzavljanstvo i kurti i murti ...
Na kraju krajeva i ta 4 igraca su mnogo, ne treba dati ni jednom strancu da igra ni kup ni KLS ...

Marko

pre 5 godina

Svojevremno moj prijatelj iz Iraka koji je boravio skoro 20god u Srbiji, te se ozenio nasom zenom i m agistrirao na nasoj beogradskoj Akademiji (slikar) ode da pita kada bi mogao da se nada pasosu. Pandur mu rece:"More hoces da ja tebe vratim odakle si dosao!"
Posle tog prosvetljavajuceg dogadjaja ljudi se pokupise i odose u Norvesku gde zive kao i sav normalan svet. Posle odredjenog zakonskog perioda dobili drzavljanstvo i pasoshe bez ikakvog problema.
No, za Srbiju se ne moze reci da je drzava, pa je samim tim sve moguce.

Rendom

pre 5 godina

Niti je Pejdz trazio nas pasos niti mu treba. On jednom kad zavrsi karijeru nikad se u Srbiju nece vratiti a soska ce zavrsiti negde na smetlistu.

fortissimo

pre 5 godina

Jesam navijac Partizana ali se ovakve stvari rade i u drugim drzavama. O tome da dobijaju drzavljanstvo pa igraju za reprezentaciju, da ne pricam, to svi vi znate. U Kosarci nas crnac u finalu zakopao a igra za Sloveniju? Problem je odnos Srbije prema nasim gradjanima koji decenijama cekaju na pasos i ne mogu da ga dobiju, da li da su iz Bosne, Crne Gore i da ne nabrajam. ODNOS SRBIJE PREMA SRBIMA VAN SRBIJE, koji zele srpsko drzavljanstvo. I to boli te ljude. Varda je iz tog ugla potpuno u pravu. Da su svi ti ljudi dobili drzavljanstvo a ne da cekaju godinama niko nebi danas reagovao na ovakve stvari koje se rade LEGALNO i u drugim drzavama. Ovako..sve je jasno i ja potpuno to razumem. Ne treba kriviti klubove vec DRZAVU! Ali to je Srbija...

blagonakloni

pre 5 godina

Tebi Varda , svaka čast! Mada vidim da ima i negativnih komentara, ali ti koji negativno komentarišu, neka razmisle o sebi i šta im je to zasmetalo u Vajdinom stavu!
Mogu da razumem da neko negativno komentariše Kalinine stavove, ali strašno mi je milo da košarkaši i dalje razmišljaju malo dalje od “Karleuša”! I naravno, i Kalina i Varda i ..... samo neka nastave da glavu koruste za šta nam je Bog dao!

grobarče

pre 5 godina

pišem domaći i nešto razmišljam, ovaj varda je debelo plaćen da sramoti instituciju - on, kao, ne shvata da je pejdž zbog aparthejda na pasoš čekao čitavih 5 meseci!!!

брат Ђуро

pre 5 godina

Изгледа да је једини услов за држављанство Србије да се презивате Пејџ?

MarcoPolo

pre 5 godina

Slažem se sa Vardom u potpunosti. Ovome bi trebalo da se stane na put definitivno. Enisi, Pejdžovi, Odžovi i ostali stranci...ok da dobiju pasoš, ali se mora znati neka procedura, zakon... Minimum 5 godina inzenzivnog življenja i rada itd. Grobar sam, ali definitivno se slažem sa Ratkom.

znaš ti dobro koji

pre 5 godina

Moj predlog je da Republika Srbija svečano dodeli srpsko državljanstvo i Donaldu Trampu, tako da može doći u Srbiju kad god poželi i kad mu je ono "usput pa navratio". Ne verujem da bi odbio, a i u slučaju da odbije, morao bi to nekako opravdati. Sve napraviti uz dobro osmišljenu medijsku kampanju i pompu. Znači, prvo državljanstvo, pa tek onda da vidimo za koga će da igra. A ne ovako, rasprivati navijačku netrpeljivost i nepoverenje u državne organe.

veliki strumf

pre 5 godina

Srbin koji na srpskom jeziku zna možda 2-3 psovke - Markus Pejdz! Bas me zanima po kom osnovu je dobio drzavljanstvo, koja to odredba kog zakona propisuje? Dati drzavljanstvo jednom Amerikancu koji je prvi put za Srbiju čuo i u nju kročio avgusta meseca!!! Da je bar sastavio godinu dana ovde, mada ni to suštinski ništa ne menja.

onako

pre 5 godina

@Vojke
Potreban Srbiji?
Nije potreban Srbiji NEGO JEDNOM KLUBU, u ovom slučaju KKP. Da ne bude zabune Đenka i Enis su takođe bili potrebni jednom klubu a ne Srbiji.
Da li treba na ovaj način rešavati pitanje stranaca u klubovima ili ih regulisati br u istim je već složeno pitanje.
Mi jesmo u hendikepu u odnosu na zemlje članice EU(protok radne snage) ali se postavlja pitanje nacionalnog identiteta jer još uvek nismo deo iste. U konkretnom slučaju šta je cilj? Kup Srbije, ABA, KLS? Koji su ciljevi klubova u Evropi i da li su izvodljivi sa Pejdžom, Enisom... ili je to ograničen br zbog interesa reprezentacije?
Takođe ABA dozvoljava neograničeni br a KLS 4, ABA je put u kakvu takvu fin sigurnost(EL) a KLS put u nigde. To ne može nikada da se uskladi jer ekonomski faktor nije na našoj strani, veličina tržišta za tv prava, reklame, ulaznice, prateći marketing... Prosto ako Nemcima Francuzima ili bilo kome treba igrač za nac selekciju kupiće ga isto kao za klub koji generiše ove benefite vezane za isplativost biznisa zvanog košarka.
Kao jedan od nac ponosa košarka ima određenu pomoć Države, problem je što je finansijska lestvica mnogo podignuta u slučaju klubova u okvirima EL i EC.
Ne može i EL i razvoj mladih igrača. Trenutno se troši na instant rezultate iz razloga "mala bara puna krokodila" CZ Par Bud ... a mesta ima samo za jednog.

bvb

pre 5 godina

Tegeltija pre neki dan pljuje KKCZ i siri dezinformacije o igracima Zvezde koji ce dobiti drzavljanstvo, a nisu, u fazonu "na sta ave ovo lici"...

Kosta

pre 5 godina

A jel znate ko živi u Crnoj Gori? Pa CRNCI NARAVNO, sudeći po sastavu ekipe Budućnosti od pre neki dan. Ha ha ha.... mada i nije tako šmešno.

Petar

pre 5 godina

Kapa dole Ratku Vardi. Ovo je zaista sramota kako se ova drzava odnosi prema sopstvenim gradjanima. Znate koliko ljudi ceka da dobije drzavljanstvo, neki i po 10 15godina! Ali kad podmazes kako treba i kome treba onda sve ide brzo. Mi i treba da propadnemo kao narod, zaista ne zasluzujemo da zivimo bolje i ostacemo vecita sirotinja al nije mi zaoo!

Bundes_Republik_Deutschland

pre 5 godina

@(aleks, 13. februar 2019 11:41)

Meni je žena isto stranac. Završila je medicinu u Nišu. Od 2000. godine je u Srbiji a u braku smo od 2010. godine. Dobili smo i dete ali ni to nije bilo dovoljno za naše državljanstvo. Od šaltera do šaltera su nas slali i odbijali. Bili su nam i u kući da vide valjda dal je brak stvaran i ništa. Nije mogla ni da se zaposli kao lekar i na kraju smo morali da odemo iz Srbije. Sad smo u Nemačkoj.

dakiliz

pre 5 godina

Sto se mene tice meni ste isti i ti i Page. On dosao iz Ajove, ti iz Bosne.
(Djes ba poso Rale, 13. februar 2019 12:15)

Druže ako si Mađar ili Šiptar potpuno te razumem ali ako si Srbin onda si jedna de....ina.
Nije problem što postoje ljudi koji napišu nego što dobiju i neke pluseve.

samo opusteno

pre 5 godina

Ne vidim nista sporno. Vladimir Stojkovic (golman) se odrekao drzavljanstva Srbije i to upraznjeno mesto je iskorisceno za Pejdza. Ipak su oni crno-bela porodica.

stalno mi kradu nick

pre 5 godina

Dal je moguce da vam opredeljenost za crno ili crveno bele brise ono malo mozga??? Bas me briga dal su i ovi iz Zvezde,bas me briga sto je ovaj iz Partizana,to tako ne moze i tacka! Nije problem kup(a dobio je papire samo zato sto imaju 5 stranaca,pa bi jedan visio za kup tj.ne bi mogao da igra jer sme 4)(znaci nit je on igracina,nit ce igrati za nas,nego iskljucivo interes kluba!) vec osecaj koji trenutno SIGURNO imaju Srbi sa Kosova,Srbi iz Krajine,BiH i svi Srbi koji godinama nisu mogli da regulisu papire u Srbiji i prema kojima je drzava bila kao maceha! A Pejdz i ostali strucnjaci dobiju papire za par meseci????

Ovo je odvratno opet

pre 5 godina

I sline jedne, smanjite taksu za ispis iz državljanstva! Ja hoću da ispišem sebe i svoje dete! Ne želim da i ono trpi zla koja sam ja istrpeo, a i ona koja se tek spremaju nama u dijaspori.

Sinovac

pre 5 godina

Ovo je samo ispunjavanje "partijskog zadatka u cilju izjednačavanja Partizana sa mutantom iz Železnika, koji je poznat po ovakvim vratolomijama. Partizan ima Nikolića i Gegića, koji imaju sve uslove za dobijanje državljanstva (Nikolićev otac je rođeni Leskovčanin, a Gegićeva familija potiče iz Novog Pazara), tako da je ova glupost sa Pejdžom napravljena iz potpuno drugih razloga, koje zna samo Limar i njegovi nadređeni.

s3r4f1m

pre 5 godina

Varda brate Srbine pusti nek burgijaju sa sebi ravnima... dokaz ko si i kolika je tvoja velicina/jacina je taj sto ti dodje 'glave" ahilova tetiva!!!

Rale

pre 5 godina

Sve si u pravu Varda, 100%!!!
Samo zamisli da ne sredis pasos Pejdzu, time se zameris Partizanu, zameris se direktno gazda Ostoji!! A Ostoja je ciji ljubimac?? Pa gospodara Vucica! Znaci moralo se to odraditi, Pejdz je morao dobiti pasos, tako to ide u ovoj banana drzavi!

Slaninar zapad

pre 5 godina

Šta se ovaj loži? Ko ga je pitao za zdravlje? Zašto ne bi neko dobio naše državljanstvo ukoliko postoji obostrani interes da zaigra za nas?

bata

pre 5 godina

prijateljica 20 godina zivi u srbiji udata za naseg coveka ..imaju dvoje dece..ne moze da dobije nase drzavljanstvo...ali zato kad dazbine i porez treba da plati onda je i vise nego "nasa"

Branislav

pre 5 godina

KSS postavi pravilo ti ga izigraš, pravilo gubi na značaju, jednostavno ga ukinuti. Čemu restrikcija broja stranaca ako možeš zaobići.

tamo daleko sunce bolje greje

pre 5 godina

Ja sam rodjen u Hrvatskoj gde sam kasnije kao i većina Srba imao status izbeglice u Srbiji. Pre 20 godina sam se odselio u Australiju i nakon nekog perioda sam dobio njihovo drzavljanstvo kad su se ispunili uslovi za to. Srpsko državljanstvo pokušavam godinama na sve načine da dobijem bez uspeha (zašto? - jer se osećam kao Srbin i pripadam tom narodu) Boli me činjenica kad ljudi na ovakav način dobijaju srpske pasoše, a ljudi koji to istinski žele nemaju bilo kakvu šansu. Sramota!
(stevan, 13. februar 2019 12:05)
a ja iz Bosne, dobio državljanstvo studirao u inostranstvu i vratio de u Srbiju posle studija na usluzi svojoj državi i svome narodu! pozdravi australiju od nas
(nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu, 13. februar 2019 12:36)

A ja se jedva rešio srpskog državljanstva i konačno odahnuo što mi je pao kamen sa vrata.

Washington

pre 5 godina

Pa dele i drugi pasose ali za vrhunske sportiste. Koliko se secam i Britanci su vrbovali Djokovica da uzme njihovo drzavljanstvo.

Ne kontam ljude koji su toliko iznenadjeni kao da se ovo prvi put sad desilo. Isto se desilo i u HR, Sloveniji, Bosni, kao i mnogim zapadnim drzavama.

Grobarska botina

pre 5 godina

Ne vidim u cemu je problem: on je vrhunski sportista, potreban je Srbiji- dobio je pasos i drzavljanstvo. Slicne programe imaju sve zemlje. Kamo srece da vise ljudi kao sto je on dobije pasos.
(Vojke, 13. februar 2019 12:30)

Pasos dobija samo da bi mogao da igra za partizan. Dakle potreban je partizanu, ne Srbiji daleko bilo. Bez spinovanja molim.

stalno mi kradu nick

pre 5 godina

Ljudi sta pricate vi?"kad je Savo,Krstajic itd"...moze i Pejdz??? ljudi koji su rodjeni u Jugoslaviji,ciji su koreni Srpski i koji su se citav zivot izjasnjavali ili kao Jugosloveni ili kao Srbi.To sto imate netrpeljivosti prema ljudi sa one strane Drine,ne znaci da trebate da lupate!Hrvati su posle i u toku rata,Hercegovcima delili sakom i kapom drzavljanstva,jer su to Hrvati(za neznalice postoji Istocna i Zapadna Hercegovina.znaci Srbi i Hrvati) i zeleli su sto vise ljudi da "pridobiju" a mi smo oduvek nase ljude maltretirali i sprecavali da regulisu svoj status.Ma zato nam je sve ovako.I treba nam!

iggy banjalyka

pre 5 godina

Slazem se ja sa Vardom ali .... Uzelo bi mi cijeli dan da napisem kolko je drzavljana bosne i hercegovine uzelo drzavljanstvo srbije, hrvatske, slovenije a da nisu morali da se zene ili udaju u tim zemljama. Sve je to biznis ali ako je u redu da se uzimaju ljudi iz drugih drzava nda je u redu i da amert koji mozda ni dan danas ne zna da pokaze srbiju na mapi svijeta bude srbin i igra za reprezentaciju te zemlje. Meni ponavljam to nije drago ali niko se nije bunio kad je Savo, Krstajic itd... itd ...

Dag Kristi

pre 5 godina

Rodjen u Srbiji, (SFRJ) jos uvek nemam pasos niti mogu da ga dobijem, tako mi tetkica na salteru rece. 
Gde je kvar?
(tan-tan-taratan, 13. februar 2019 11:33)

Iz Srbije si, u tome je kvar. Da se zoveš Stiven, a prezivaš Sigal npr. (čak iako ti to nije pravo ime), dobio bi na keca.

Gazda Dojkan

pre 5 godina

100% covek u pravu. Znam zenu, strankinju, koja sa Srbinom ima troje (!) dece i svi zive u Srbiji. Samo zato sto nisu vencani, vec 15 godina ne moze da dobije drzavljanstvo iako su svo troje dece drzavljani Srbije

Bodibond

pre 5 godina

Dobio je srpsko državljanstvo preko "sestre" Danielle Nicole Page a ne kako je gdin Varda "Bože me sačuvaj pomislio". Devalvacija SVEGA se uspešno nastavlja. To barem ništa ne košta.
(Proleće 13-tog u decembru..., 13. februar 2019 11:44)

Ona mu nije sestra.

Marko

pre 5 godina

Ja kao Srbin iz Hrvatske sam cekao srpsko drzavljanstvo od 1995. do 2003, kao da je u pitanju Nemacka. Ovaj ne zna 3 reci srpskog, niti je Srbin, a vec dobio drzavljanstvo. Jeste da mu ovo drzavljanstvo nista ne vredi, niti Srbiji steti, ali ovo je dodatno srozavanje ionako unistene drzave i institucija. Da je bar u pitanju reprezentacija ili neki doktor nauka... Ali osrednji igrac obicnog kluba... Inace navijam za Partizan jos od zabavista.

Tito-partija-crno bela SNS armija

pre 5 godina

Sramota je da Pejdz dobije pasoš. Kao što je sramota sto su ga dobili Dzenkins, Enis i Odzo. Ne razumem zbog čega ste dali poluvest u etar?! 


Gdje to pise da je Odzo dobio pasos?
(Borky, 13. februar 2019 12:31)

Pise u njegovom paralelnom svetu u kome zive vec godinama

petarczv

pre 5 godina

To rade i druge zamlje. Daju državljanstvo sportistima ukazom predsednika/šefa države. A nigde nije neophodno oženiti se/udato za državljanina ili imati pretke, ja sam dobila državljanstvo jedne zapadnoevropske zemlje zahvaljujući višegodišnjem životu i radu u njoj.
(J., 13. februar 2019 11:43)

Drugo je kad ti radis i zivis u nekoj zemlji 20god pa i ima smisla ali ako si u nekoj zemlji nekoliko meseci i to ti je samo usputna stanica to je nesto drugo

svasta

pre 5 godina

Kaze covjek rodjen u Bosni i Hercegovini, koji je dobio isto Srbijanski pasos. Licemjerje, dno dna
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (indor, 13. februar 2019 11:44)



Navijam za Partizan i koliko pre 10 dana sam zdusno dokazivao zasto je Partizan (uz Jugoplastiku) najveci KK sa teritorije SFRJ. Znaci moja navijacka neopredeljenost je neosporna, ali se slazem sa svim sto je VArda rekao.
A vase poredjenje je besmisleno jer se i mnooogo uredjenijim zemljmaa od Srbij (npr HOlandija u kojoj zivim) pasos dobija nakon sto se legalno provede odredjeni broj godina u zemlji - a Varda je ziveo u SRbiji od svoje 12.godine!

uzivajteuSportu

pre 5 godina

Sta se bunite, pa mora vlast da vas zabavlja loptanjem. Bolje da se time zanimate, nego da vam padnu na um neke misli o vecim platama i boljem zivotu.

skg

pre 5 godina

nije problem ni da dobije pasos,ali problem je nacin na koji ga je dobio. Naime,covek je dobio pasos da bi odigrao jednu ili dve utakmice kupa u nisu,i to za dan dva je sredjeno! Pa zar ne ide neka procedura koja bi trebala trajati neko vreme,provere,dokazi nekakvi,itd! zar smo toliko jeftino prodali svoj pasos da neki obican da nekazem slabiji sportista ga moze dobiti za dan,dva?!

Admiral

pre 5 godina

Slazem se u potpunosti sa Vardom ali ne znam cemu se sad dize ovolika prasina kada se ovo ne desava prvi put? Najsveziji primer je Dilan Enis, njemu je isto tako dat pasos kad je dosao iz Mege u Zvezdu. Davani su pasosi i mnogim drugim kosarkasima, fudbalerima, znaci ta praksa nije od pocela sa Pejdzom nego mnogo pre njega...

Aleksandar

pre 5 godina

Sve tacno. A jedan veliki Charles Cather iz SAD koji vec godinama zivi u Srbiji i svoj zivot je posvetio promociji Srbije, ne moze da dobije pasos.

Mixy

pre 5 godina

Samo cu reci da zivim u Ameirici skoro 5 godina, 17 maja ce biti tacno.. Nemam ni zelenu kartu, a blize sam da postanem milioner ovde nego da dobijem americki pasos. Oni daju pasos coveku samo da bi mogao da igra nebitni kup, SRAMOTA!

Zvezdara

pre 5 godina

Ko si ti da prozivas nekog ko je dosao u Srbiju i dobio srpski pasos? Po cemu si ti bolji od njega? Dosao si iz Bosne i igrao si za BiH reprezentaciju i sad se pravis veliki Srbin. Ma more...

bitan lik

pre 5 godina

nacionalnost je faktor ne zbog gena nego da bi se tezilo tome da savezi i timovi razvijaju svoju kosarku i time sire lokalno interesovanje za sport a ne da se sve pretvara u fabrike para...

petarczv

pre 5 godina

Kaze covjek rodjen u Bosni i Hercegovini, koji je dobio isto Srbijanski pasos. Licemjerje, dno dna
(indor, 13. februar 2019 11:44)

Nije srbijanski nego srpski! bosanac

Bodibond

pre 5 godina

Kaze covjek rodjen u Bosni i Hercegovini, koji je dobio isto Srbijanski pasos. Licemjerje, dno dna
(indor, 13. februar 2019 11:44)

Kaze se srpski ( izvrsena glasovna promena jednacenje po zvucnosti B-P, SrBija- srPski) pasos, ali potpuno si u pravu.

osvrni se oko sebe

pre 5 godina

Zmaju, svaka čast na komentaru. jer kakva je to država kada joj pasoš ništa na vredi. Prave od Srbije banana republiki.
(miki, 13. februar 2019 11:46)

Pasoš ove zemlje ne vredi ništa već evo 28 godina. Ne vredi ni nacionalna valuta, niti izgleda vrede ljudi u ovoj državi. Evo narod rmbači za 200evra, pa izgleda da više i ne vredi. Mladi I obrazovani odlaze u inostrastvo i uzimaju pasoše drugih zemalja, baš zato što nas mnogo vredi i što imaju bezbroj mogućnosti kod kuće. Kažeš prave od Srbije banana rebubliku? Pa preporučujem ti da se okreneš oko sebe, Srbija je to odavno. Postoje ovde mnogo veći problemi od davanja pasoša jednom sportisti. Ovo je samo poslednja karika na lancu. Bolje dati pasoš nekom mladom strancu, nego milionče za nalog Srbendu koji po Americi prebija ljude. A deca će da se leče preko SMS poruka, koje će dobar deo naroda pre da pošalje da sačuva nekog zgubidana u nekom rijalitiju.

Vojke

pre 5 godina

Ne vidim u cemu je problem: on je vrhunski sportista, potreban je Srbiji- dobio je pasos i drzavljanstvo. Slicne programe imaju sve zemlje. Kamo srece da vise ljudi kao sto je on dobije pasos.

4k4.Dex

pre 5 godina

Bravo za Vardu. Ne znam kako mogu da dele nase pasose teka tako kome stignu... Razumem doneke ako je igrac godinama ovde i ako je zavoleo zemlju nece da ide ili sl. Ali davati drzavljanstvo da bi neko mogao da igra neko nase taknicenje je suludo

Mile

pre 5 godina

E narode dobri, kakvih zveri ima među nama. Koliko je samo pasoša izdato bez ispunjavanja ikakvih uslova. Političari i ostale moralne nakaze..! Kapa dole Vardi za izrečeno.

Šeki legenda

pre 5 godina

predsednik crveno beli, ministar u resoru crno-beli...ne možeš da promašiš, ako ti zatreba veza, bilo da je Terza, bilo da je Ostoja...

Dragana

pre 5 godina

Očigledno je da je politika naših klubova u poslednjih desetak godina - što više stranaca. U skladu sa tim logično je da neki od njih moraju da dobiju i srpsko državljanstvo kako bi mogli da igraju u domaćem prvenstvu. Mislim da i mnogi naši sportisti su tako po ko zna kom osnovu dobijali državljanstva drugih zemalja. Lično mi se to ne dopada jer ne doprinosi ništa našoj košarci pogotovo ne reprezentaciji. Mislim da bi savez trebalo da donese neke strožije propise u vezi sa tim jer ako se ovako nastavi još malo pa nećemo imati igrače na poziciji pleja za reprezentaciju.

Zile

pre 5 godina

"Crno-beli su odlučili da Pejdžu daju srpsko državljanstvo" Citat iz teksta.
Nisam znao da i klubovi mogu nekom da daju državljanstvo.
Po ovome izgleda da je kod nas i to moguće.

sasa

pre 5 godina

Rodjen u Srbiji, (SFRJ) jos uvek nemam pasos niti mogu da ga dobijem, tako mi tetkica na salteru rece.
Gde je kvar?
(tan-tan-taratan, 13. februar 2019 11:33)

U sfrj svi smo imali jugoslovenski pasos i drzavljanstvo jedne republike. To je obicno bila - rapublika po ocu. Kakvo drzavljastvo ti je imao otac trebalo bi da imas i ti (bez obzira na to da si mozda rodjen u drugoj republiki) Cudi me samo da to danas nisi sredio. Niko nije imao samo drzavljanstvo sfrj. Imao si i republicko i niko ti ga nije oduzeo ako se niso odrekao.

Srbija!

pre 5 godina

Stranci mogu da dobiju pasos, a ja koji zivim na KiM ne mogu da imam pasos a vala ni prebivaliste nigde drugde osim KiM...ovo je sramota je**m ti drzavu!

Jos malo pa nestalo!

pre 5 godina

To rade i druge zamlje. Daju državljanstvo sportistima ukazom predsednika/šefa države. A nigde nije neophodno oženiti se/udato za državljanina ili imati pretke, ja sam dobila državljanstvo jedne zapadnoevropske zemlje zahvaljujući višegodišnjem životu i radu u njoj.
(J., 13. februar 2019 11:43)

Koje zemlje? Engleska? Njemacka? Svedska mozda,Finska, Danska?
Ta pojava je v zana za zemlje gde se muva ispod zita. Spanija, Italija, u slucajevima gde ti sportisti imaju format u vrhu internacionalnog sporta.
Pojava je rasirena i u decidiranim banana republikama, poput Bosne i Srbije, koje su formalno drzave ali u praksi su prcija par privatnih osoba.
Jedna Danska nije dala drzavljanstvo atletica u koji je sa gotovo 100% sigurnoscumtrebao donijeti olimpijsko zlato, i jos je imao duzi boravak u zemlji ali nedovoljmo dugacak prema zakonu. Postoji mogucnost da ae to skrati specijanim zakonom, ali se insistira na jednakim uslovima za sve gradjane. Boravak 7 godina pa trazi drzavljanstvo.
Na ulazu u Horgosu ispod Srbija treba da stoji i tabla - Rasprodaja!

Steve G

pre 5 godina

A kada je Caslav Dzenkins dobio drzavljanstvo? Kada je Enis dobio drzavljanstvo? Nesto se ne secam da je neko dizao frku, pa ni ja kao navijac Partizana. Nema mesta moralisanju i dvostrukim standardima sada. I Partizanu i Zvezdi se igra bazira na strancima. Ako bas hocete "zbog nase dece", neka se kup igra samo sa domacim igracima, kako napisa jedan komentator.

Darbo

pre 5 godina

Bravo Ratko. Sramota je da deca iz Srbije ne mogu da igraju za klubove od isluženih stranih igrača. Uskoro će kukati što nema ko da igra za reprezentaciju, Klubovi tobože jure neke rezultate, a kakve rezultate postižu sa takvim igračima najbolje se videlo ove sezone.

Kapitalista

pre 5 godina

Da je veliki potencijal u svom sportu razumeo bi. Svojevremeno su i Kleu dali državljanstvo a on ode preko. Tako će i ovaj. Gledate ako možete da privolite sportiste poput Luke Dončića (za njega je kasno) a ne likove koji će ti da odigraju par sezona a navuci će nam familiju iz Afrike. Znate šta mi je pre 15 godina rekao jedan U.S.A. kad smo pričali o košarci? Ja mu kažem vi jeste najbolji u košarci ali mi nemamo crnce. Čovek kaže gde je ra zemlja da se preselim? Tad je svega 23 stanovnika Srbije sa afričkim poreklom imalo nas pasoš. Kažem ima solidan broj takvih zemalja u evropi jer su suviše siromašne poput nas. Čovek me skrhan pogleda i kaže vi i me znate koliko ste srećni. Prvo je došao turisticki. Javio mi se 5 godina kasnije kaže prelomio sam. Danas živi u Srbiji. Naravno lako je njemu kad je imao da izda stan u Čikagu. Mnogo gadnu narav imaju a vole da radê komiko i Meksikanci na 40 stepeni.

ja

pre 5 godina

Slažem se da pasoše ne treba deliti šakom i kapom, ali neko drugi je to patentirao, ne Partizan. Ne sećam se da je neko digao glas kada su Dženkins, Enis, pa sad valjda i Odžo dobili pasoš. Pa su onog Dženkinsa slikali u narodnoj nošnji, pravili cirkus. Sad svi dižu glas I pametuju. Sva sreća u Srbiji je sve idealno, pa nas jedna ovakva vest sve šokira. U ovoj državi ne funkcioniše ništa kako treba, postoje mnogo veći problemi od toga što je jedan sportista dobio pasoš ove zemlje. Treba mnogo toga ovde promeniti. Ipak većina tih stvari nemaju veze sa Zvezdom i Partizanom pa narod ćuti. Izgleda da im je sve potaman, samo hleba i igara im daj.

stevan

pre 5 godina

Ja sam rodjen u Hrvatskoj gde sam kasnije kao i većina Srba imao status izbeglice u Srbiji. Pre 20 godina sam se odselio u Australiju i nakon nekog perioda sam dobio njihovo drzavljanstvo kad su se ispunili uslovi za to. Srpsko državljanstvo pokušavam godinama na sve načine da dobijem bez uspeha (zašto? - jer se osećam kao Srbin i pripadam tom narodu) Boli me činjenica kad ljudi na ovakav način dobijaju srpske pasoše, a ljudi koji to istinski žele nemaju bilo kakvu šansu. Sramota!

Borky

pre 5 godina

Sramota je da Pejdz dobije pasoš. Kao što je sramota sto su ga dobili Dzenkins, Enis i Odzo. Ne razumem zbog čega ste dali poluvest u etar?!


Gdje to pise da je Odzo dobio pasos?

Pfc

pre 5 godina

Koja bre nasa deca, neka kao ti koja brze bolje pobegnu preko da uzmu kao neke silne pare...batali Varda s tim moralisanjem zivota ti...nigde u svetu u normalnim kosarkaskim zemljama nema ogranicenja stranaca,vec ti isti domaci ako su dobri nek se izbore za minutazu,vece ugovore i nase postovanje. P.s. Eno ga Marinkovic zivi primer te nase cuvene dece,6 godina u prvom timu skoro, šuter,i na zadnje dve tekme dao 0 poena?!?!

DJ KRMAK

pre 5 godina

Hej ljudi, spustiti loptu. Srbija je država, iako vam se to ne čini tako.
Moja ćerka koja je polu srpkinja mora da prođe proceduru kao da hoće da postane državljanka Singapura, da sam ja odustao da 'ganjam' srpsko državljanstvo. Drago mi je da je Pejdž to rešio brzo. Zapamtite, šta god vi mislili, Srbija je ozbiljna država.

dragan

pre 5 godina

Takve sile kao Rusija,Nemacka,Turska,Italija dajju strancima drzvaljanstvo da bi pojacali svoje reprezentacije,a samo se mi pravimo mudri da nam to ne treba!
Sada slazem se treba naci nekog boljeg od Pejdza,ko bi pojacaoi reprezentaciju,a ne samo klub!

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

Ja sam rodjen u Hrvatskoj gde sam kasnije kao i većina Srba imao status izbeglice u Srbiji. Pre 20 godina sam se odselio u Australiju i nakon nekog perioda sam dobio njihovo drzavljanstvo kad su se ispunili uslovi za to. Srpsko državljanstvo pokušavam godinama na sve načine da dobijem bez uspeha (zašto? - jer se osećam kao Srbin i pripadam tom narodu) Boli me činjenica kad ljudi na ovakav način dobijaju srpske pasoše, a ljudi koji to istinski žele nemaju bilo kakvu šansu. Sramota!
(stevan, 13. februar 2019 12:05)
a ja iz Bosne, dobio državljanstvo studirao u inostranstvu i vratio de u Srbiju posle studija na usluzi svojoj državi i svome narodu! pozdravi australiju od nas

Grobar-España

pre 5 godina

Predlazem da se organizuje referendum i da promenimo ime drzave iz Srbija u Prcija. Da bar ne sramotimo sve one koji su kroz istoriju dali zivote za otadzbinu.

Otac

pre 5 godina

Iskreno se nadam i-20 obrascu do maja, što znači odlazak na školovanje i igranje košarke na koledžu za moje dete.
Nadam se i da se nikad neće vratiti u ovu zemlju. Treba li čoveku gora kazna nego da otac sinu jedincu poželi da se ne vrati ovde.
Eto to vam je sudbina mladog sportiste u ovoj zemlji koji nema leđa gde treba da ima.

Svedo

pre 5 godina

A moja zena srpkinja, koja je kao dete izbegla iz Krajine u Srbiju 90ih ne moze da podnese zahtev za drzavljanstvo posto trenutno ne zivimo u Srbiji... Ispade da je ovaj veci srbin nego ona...

Aragorn

pre 5 godina

U pravu je sve čovek, dati nekome državljanstvo samo da bi kao igrao košarku na jednom takmičenju. A sećate se koliko nam je glupo bilo kad su davali čovićevim, a sad nam nije glupo... ne zbog toga što je Pejdž nekakav ekstra igrač, već upravo što je to nebitno. Pa čoveče i jeste bio cilj KRK da igra više domaćih igrača. Ne znam ja ne bih dao lako državljanstvo nikome pa i da je Srbin iz BiH, Crne Gore, Rumunije itd. sve dok se ne nastani i me počne da plaća porez, ali ovo je prevršilo svaku meru.

acomurija

pre 5 godina

A mozda proveriti na cemu je? Nesto bas jako, sto izaziva proliv pljuvanja?
Najcrnje sto, iz prilozenog teksta se vidi, zna da nesto nece, ali mu nije jasno ni sta nece ni sta hoce.
PS.
Zabrinjavajuce ovo s kosarkasima, nije samo Duci Simonovic...

Poštovalac_stručnjak

pre 5 godina

Mnogo se bespotrebno uzbudjuje. Kakve veze ima sto je kosarkad dobio, pa na primer i Nole ima državljanstvo Monte Karla a niti je rođen tamo niti se oženio tamo, niti igra za njih u Dejvis Kupu. Dakle, nema nikakvih interesa ni on od MK ni MK od njega.
Prosto, danas je to normalno i odraz je urbanosti i kosmopolitstva. Gosn Varga da razmisli jos jednom.

basketas

pre 5 godina

drzava pa shodno tome i drzavljanstvo su ionako fiktivne tvorevine i drustveni konstrukti koji sluze manjini za implementaciju ustrojstva i jahanje vecine. osvestite se navijaci bilo koje konfesije. jednoga dana drzave ce ponovo postati nebitne a nece vasa mala klupska udruzenja...

Lavpivo

pre 5 godina

Jedna od najvecih svijetckih sila u kolektivnim sprtovima Spanija,ne samo da dijeli drzavljanstva sakom i kapom nego su mnoge sportove preporodili i ozivjeli zahvaljuci strancima u svojoj reprezentaciji.dali mi sad treba da radimo nesto slicno neznam ali od tog kukanja nasa deca ovo nasa deca ono me boli glava.evo najveci problem nase kosarke je sto su neki markusi ili jenkisi dobili drzavljanstvo da bi mogli igrati kup i ono raspalo prvenstvo

Mirko

pre 5 godina

Bravo Varda! Sramota je ovo sto radi nasa drzava da ovako deli pasose. U svakoj normalnoj zemlji pasosi se ne dele kao bombone! Da ne pricam o polaganju jezika, istorije itd.

Djoksa

pre 5 godina

Prvo, sve ovo što je čovek rekao je u pravu. Drugo, ja sam malo stariji pa se i sećam. Ratko Varda dok je bio igrač je bio sprdnja. Sećam se da dok je bio igrač je stalno ulazio u igru tek u garbidž tajmu. I to tek na zahtev grobara. Jednostavno, bio je premekan i falile su mu košarkaške finese. Bilo je očigledno da je u košarci samo zbog izuzetne visine a ne zbog košarkaškog umeća. Tako da je meni ostao taj neozbiljan pogled na njega čak i kad priča o ozbiljnim stvarima. Kao kad se pomene Muta Nikolić, odmah vam zaigra osmeh u uglu usta.

zzzz

pre 5 godina

Sramota je da Pejdz dobije pasoš. Kao što je sramota sto su ga dobili Dzenkins, Enis i Odzo. Ne razumem zbog čega ste dali poluvest u etar?!

Aljoša

pre 5 godina

Razumeo bi neko privremeno državljanstvo dok igra za naše timove ili stalno mesto boravka. Ovako za tili čas dok supruge ili supruzi naših drzavljana čekaju godinama na državljanstvo. Meni mirise na mito.

Vasilije Rodojcic

pre 5 godina

Ovo je nista u poredjenju ko je sve dobio pasos zadnjih godina. Ovaj je barem sportista, a ne krimos. To se kupuje za par soma eurica i sve je cisto.

aleks

pre 5 godina

Mog kuma sin se ozenio albankom pre tri godine, ima 40 godina, nije mogao prethodno da se ozeni jer niti jedna nece da ostane u selu. Ne da dodje, nego da ostane. Zive u selu u okolini Valjeva i dobili su sina i cerku. Ona jos ne moze da dobije drzavljanstvo, stalno daju neki novac za produzenje ili privremeni boravak. A nas ministar je odneo pasos u Njujork zeni koja nikad nije posetila Srbiju. Toliko o pravednosti.

Lopare

pre 5 godina

Kaze covjek rodjen u Bosni i Hercegovini, koji je dobio isto Srbijanski pasos. Licemjerje, dno dna
(indor, 13. februar 2019 11:44)
I Ivo Andric je rodjen u BiH,a Nikola Tesla u Hrvatskoj.Pa tebi i tebi slicnim ne smeta da se hvalite njima.Imas pravo licemerje.Srbija je maticna zemlja svih Srba ma gde rodjeni.

x

pre 5 godina

Naravno, jer ljudi na pozicijama trenutno ne znaju šta znači reč "sveto". Oni su sline, ne naša deca. Naša deca znaju ko je i šta je pravi čovek a ko .......

mr no

pre 5 godina

U jednu ruku je njegov komentar OK i ne želim da umanjujem njegov patriotizam. S druge strane, iako je rođen u BiH, stasao je u Srbiji. A ipak je nastupao za BiH. Ja ga uopšte ne krivim, ali treba biti malo oprezniji sa ovakvim izjavama.

Proleće 13-tog u decembru...

pre 5 godina

Dobio je srpsko državljanstvo preko "sestre" Danielle Nicole Page a ne kako je gdin Varda "Bože me sačuvaj pomislio". Devalvacija SVEGA se uspešno nastavlja. To barem ništa ne košta.

Neko123

pre 5 godina

Bravo Varda. Partizanovac sam ali ovo je neverovatna glupost, po kom osnovu je dobio, i čemu onda propozicije o broju stranaca ako samo možeš kome hoćeš da daš državljanstvo!?

Leandro

pre 5 godina

Moram da se složim s Vardom. Ako je nešto bilo zaštitni znak naše košarke, to je da smo se oduvek uzdali u svoje snage, uz ispomoć stranaca. Ako krenemo kao i drugi sa politikom davanja instant državljanstava, da bi neki stranac igrao umesto naših, bojim se da je to put u propast. Prošle godine Zvezda, ove godine i Zvezda i Partizan, pa dogodine i Mega i ko zna ko...

Nesa

pre 5 godina

Dragi Ratko, a sta da ocekujes od jugoslovenskog sportskog kluba....Pa seti se samo Klea, hteli su da mu daju drzavljanstvo samo da bi ga ubacili u reprezentaciju da odigra nekoliko meceva da bi mogli da ga prodaju u Englesku i uzmu pare...za neupucene, u Engleski fudbal moze da dodje stranac samo ukoliko je odigrao odredjen broj utakmica za reprezentaciju....

Kalkulacija

pre 5 godina

Čovek je u pravu 1/1. I ja sam bio dugo izbeglica iz Bosne iako sam ponosniji na činjenicu da sam Srbin od većine ljudi rodjenih u Srbiji.
Pozdrav
(ilija, 13. februar 2019 11:27) Za početak da kažem da je Varda za većinu stvari u pravu, i ovo ne važi samo u slučaju Pejdža, već i Dženkinsa, Enisa, Klea, svih koje sam eventualno zaboravio, pa i sutra Odža. A ovom velikom Srbinu gore da odgovorim, slobodno se ti ponosi svojim srpstvom, ali nemoj moje i bilo čije drugo ni da meriš, ni da umanjuješ. Uostalom zapitaj se što su tvoji preci kao veliki Srbi poput tebe napuštali majku Srbiju?

sa kosova

pre 5 godina

pejdz moze, leo takodje, lima, i jos masa takvih koji srbiju ni karti ne znaju naci, dok se ljudima sa kosova izdaju, nevazeci, fantomski pasos r.srbije na kojem pise koordinaciona uprava sa kojima ne mogu ni na kim-u preći. zasto se mediji malo ovim problemom ne zabave?
svaka čast varda.

Slobodan Zika Jalovina

pre 5 godina

Nikada necu zaboraviti kada je onaj covek nazvao tegija u emisiji i rekao da je izbegao iz hrvatske i jos uvek nije dobio drzavljanstvo i koje probleme ima. Tegi se slozi da je lose i nepravicno njemu ne dati, a kosarkasima dati i pita grbu sta misli, a grba u sns maniru: nemoj da si bezobrazan ili tako nesto...

J.

pre 5 godina

To rade i druge zamlje. Daju državljanstvo sportistima ukazom predsednika/šefa države. A nigde nije neophodno oženiti se/udato za državljanina ili imati pretke, ja sam dobila državljanstvo jedne zapadnoevropske zemlje zahvaljujući višegodišnjem životu i radu u njoj.

веверица

pre 5 godina

први корак да нешто променимо је да кажемо да не ваља и да подржимо оне који то кажу. зато варди свака част, а зато ме нервирају фудбалери. ај што ћути боранија из јсл, него што ћуте вида, данко, деки... а лад неко нешто и каже кап лука миливојевић, нема ко да га јавно подржи, без обзира што мисле исто. наш корумпирани систем уопште није ни нешто репресиван (као у северној кореји нпр.) нити претерано стабилан (као нпр у време сфрј), али стоји само јер се људи нее буне, нити се солидаришу са онима који се буне. е па господо, ако тако волите, онда то вам је то. а ако не волите, па ви кажите.

Srbin sa Kosova

pre 5 godina

Zivim u Kosovskoj Mitrovici. Imam pasos Republike Srbije na kome pise - Koordinaciona uprava (znaci da ne mogu da putujem bukvalno nigde).
Upoznajem albanca koji zivi u Pristini, ne zna rec srpskog, pokazuje mi licnu kartu i pasos sa adresom na Novom Begoradu.
Toliko o tome.

Donald Tramp

pre 5 godina

Ne vredi Ratko. Ovde je siromaštvo i beda. Dostojanstvo je odavno ispod dna. Ako imaš pare u Srbiji možeš da radiš šta god hoćeš, niko ti ništa ne može.

Ovde se prodaje dostojanstvo za dnevnicu od 1000 dinara i sendvič. Uskoro ćemo nestati od sveg svog jada.
Nisu za to krivi političari nego ljudi koji prodaju svoje dostojanstvo za pare. A izdajemo se za pošten i pravedan narod. Sramota koja se prećutkuje.

Ako ovo pročita neki bot neka stane ispred ogledala i upita sebe koliko nisko može da padne. Sve je to povezano.

insajder

pre 5 godina

Koliko ima ljudi razlicitih nacionalnosti koji se na svaki moguci nacin godinama bore za srpski pasos i ne mogu da ga dobiju.A onda dodje neki Amer,odigra par utakmica i bam!Odmah pasos.Sramota da vas bude sve kolektivno.

ilija

pre 5 godina

Čovek je u pravu 1/1. I ja sam bio dugo izbeglica iz Bosne iako sam ponosniji na činjenicu da sam Srbin od većine ljudi rodjenih u Srbiji.
Pozdrav

Davor

pre 5 godina

1. Vecina nas se slaze sa Vardom. Ne treba davati strancima drzavljanstvo zbog rezultata u Kupu.
2. Svi smo mi pomalo licemerni. Bez obzira sto se slazemo sa Vardom, svaki navijac Partizana ce aplaudirati Pejdzu kad postigne kos u nisu ( isto su cinili i navijaci Zvezde kafa su njihovi igraci dobijali drzavljanstvo).
3. Nije tacno da se i Zvezda i Partizan u Nisu bore za prvi trofej u sezoni. Zvezda se bori za drugi. Vec je osvojila Superkup ABA lige.

Slobodan

pre 5 godina

Sta ce da se desi, ako ivaj decko postane igrac reprezentativnog kalibra i uz to hice neko da ga zove da igra za istu. Da li bi doticnom smetao i tad.

aleks

pre 5 godina

Ako se ne varam, svaki stranac sa srpskim pasosem koji osvoji bar bronzanu medalju na evropskom prvenstvu u rvanju, karateu, vaterpolu...kosarci, dobija i sportsku penziju. Mozda je i to motiv$?

love

pre 5 godina

Svaka čast. Nisam ga gotivio ali je u pravu. Smejali smo se crnogorcoma makedoncima i slovencima, ali oni su bar državljanstvo davali da bi im igrači igrali za reprezentaciju. A kod nas godinama se daje državljanstvo da bi igrali igrači kup ili domaću ligu. Oštužujemo uefu što je porrd avog statuta dala kosovu da igra kvalifikacije, a mi ovde isto to radimo. Izigravamo pravila. Pa bolje ukinite broj strnaca...

cukce

pre 5 godina

Protiv sam toga da strani sportisti na ovakav jednostavan način dobiju naše državljanstvo (koje uzgred ništa i ne vredi ali ga ovim postupkom još više degradiraju). Evidentan pad kvaliteta igrača kod nas (da rekli bi neki pa nek ih ovde puste da igraju kako bi dobili na iskustvu i kvalitetu i slažem se da treba ih pustiti ovde i u košarkašoj ligi Srbije). Na drugu stranu klubovi su platili te strance i na svaki način hoće da oni igraju i odrade ono za šta su plaćeni! Neke mlade igrače klubovi i predugo čekaju tipa Vanju Marinkovića Partizan ili Davidovca i Dobirća Zvezda! Da imamo više kvalitetnijih domaćih igrača stranci nam ne bi ni trebali, a 2 kluba su se iskristalisala na našoj košarkaškoj sceni kao klubovi za razvoj mladih igrača a to su FMP i Mega!

aleks

pre 5 godina

Mog kuma sin se ozenio albankom pre tri godine, ima 40 godina, nije mogao prethodno da se ozeni jer niti jedna nece da ostane u selu. Ne da dodje, nego da ostane. Zive u selu u okolini Valjeva i dobili su sina i cerku. Ona jos ne moze da dobije drzavljanstvo, stalno daju neki novac za produzenje ili privremeni boravak. A nas ministar je odneo pasos u Njujork zeni koja nikad nije posetila Srbiju. Toliko o pravednosti.

ilija

pre 5 godina

Čovek je u pravu 1/1. I ja sam bio dugo izbeglica iz Bosne iako sam ponosniji na činjenicu da sam Srbin od većine ljudi rodjenih u Srbiji.
Pozdrav

Mirko

pre 5 godina

Bravo Varda! Sramota je ovo sto radi nasa drzava da ovako deli pasose. U svakoj normalnoj zemlji pasosi se ne dele kao bombone! Da ne pricam o polaganju jezika, istorije itd.

Slobodan Zika Jalovina

pre 5 godina

Nikada necu zaboraviti kada je onaj covek nazvao tegija u emisiji i rekao da je izbegao iz hrvatske i jos uvek nije dobio drzavljanstvo i koje probleme ima. Tegi se slozi da je lose i nepravicno njemu ne dati, a kosarkasima dati i pita grbu sta misli, a grba u sns maniru: nemoj da si bezobrazan ili tako nesto...

insajder

pre 5 godina

Koliko ima ljudi razlicitih nacionalnosti koji se na svaki moguci nacin godinama bore za srpski pasos i ne mogu da ga dobiju.A onda dodje neki Amer,odigra par utakmica i bam!Odmah pasos.Sramota da vas bude sve kolektivno.

love

pre 5 godina

Svaka čast. Nisam ga gotivio ali je u pravu. Smejali smo se crnogorcoma makedoncima i slovencima, ali oni su bar državljanstvo davali da bi im igrači igrali za reprezentaciju. A kod nas godinama se daje državljanstvo da bi igrali igrači kup ili domaću ligu. Oštužujemo uefu što je porrd avog statuta dala kosovu da igra kvalifikacije, a mi ovde isto to radimo. Izigravamo pravila. Pa bolje ukinite broj strnaca...

zzzz

pre 5 godina

Sramota je da Pejdz dobije pasoš. Kao što je sramota sto su ga dobili Dzenkins, Enis i Odzo. Ne razumem zbog čega ste dali poluvest u etar?!

Neko123

pre 5 godina

Bravo Varda. Partizanovac sam ali ovo je neverovatna glupost, po kom osnovu je dobio, i čemu onda propozicije o broju stranaca ako samo možeš kome hoćeš da daš državljanstvo!?

Bundes_Republik_Deutschland

pre 5 godina

@(aleks, 13. februar 2019 11:41)

Meni je žena isto stranac. Završila je medicinu u Nišu. Od 2000. godine je u Srbiji a u braku smo od 2010. godine. Dobili smo i dete ali ni to nije bilo dovoljno za naše državljanstvo. Od šaltera do šaltera su nas slali i odbijali. Bili su nam i u kući da vide valjda dal je brak stvaran i ništa. Nije mogla ni da se zaposli kao lekar i na kraju smo morali da odemo iz Srbije. Sad smo u Nemačkoj.

Leandro

pre 5 godina

Moram da se složim s Vardom. Ako je nešto bilo zaštitni znak naše košarke, to je da smo se oduvek uzdali u svoje snage, uz ispomoć stranaca. Ako krenemo kao i drugi sa politikom davanja instant državljanstava, da bi neki stranac igrao umesto naših, bojim se da je to put u propast. Prošle godine Zvezda, ove godine i Zvezda i Partizan, pa dogodine i Mega i ko zna ko...

Vasilije Rodojcic

pre 5 godina

Ovo je nista u poredjenju ko je sve dobio pasos zadnjih godina. Ovaj je barem sportista, a ne krimos. To se kupuje za par soma eurica i sve je cisto.

No name

pre 5 godina

Ma sve ja to nekako razumem, ineresi su interesi. Ali kakav je to interes dati drzavljanstvo strancu da bi odigrao dve, tri utakmice u nekom domacem takmicenju? Ipak je to dno dna.

papa

pre 5 godina

Тешко је описати ову шизофренију. Ово је ван неких навијачких подела, ово је до система вредности. Прво, зашто вештачки мора да се ограничава број странаца у лиги?Која је поента тога, ако ће овако да се заобилазе прописи, да нема тих прописа не би било потребе за овим. Тако се влада овде - декретом, неко смисли пропис, а онда уместо да се такав пропис укине заобилази се, да се случајно не би повредила сујета доносиоца. Друго, колико овде има људи који живе годинама, на пример она жена са Филипина која је изгубила мужа из Ваљева и не дају јој пасош. Било је и на телевизији. Треће, да ли је један кошаркашки куп вредан деградације и оно мало што је од вредности овде остало? Четврто, браво Ратко, иако сам звездаш иза неких принципа треба стати.

Marko

pre 5 godina

Svojevremno moj prijatelj iz Iraka koji je boravio skoro 20god u Srbiji, te se ozenio nasom zenom i m agistrirao na nasoj beogradskoj Akademiji (slikar) ode da pita kada bi mogao da se nada pasosu. Pandur mu rece:"More hoces da ja tebe vratim odakle si dosao!"
Posle tog prosvetljavajuceg dogadjaja ljudi se pokupise i odose u Norvesku gde zive kao i sav normalan svet. Posle odredjenog zakonskog perioda dobili drzavljanstvo i pasoshe bez ikakvog problema.
No, za Srbiju se ne moze reci da je drzava, pa je samim tim sve moguce.

Xnodeh

pre 5 godina

Svaka cast za ovo!!! Jedan Albert Andijev koji je izgubio oko na Kosmetu 1999.,ozenio se Srpkinjom, dobio dete, zovi ovde i ne moze 20 godina da dobije drzavljanstvo!!!! A kojekakvi sumnjivi bacaci lopte dobiju za dan zbog nekog Kupa koji se igra tri dana!!!! Sami sebi smo najveci neprijatelji!

Otac

pre 5 godina

Iskreno se nadam i-20 obrascu do maja, što znači odlazak na školovanje i igranje košarke na koledžu za moje dete.
Nadam se i da se nikad neće vratiti u ovu zemlju. Treba li čoveku gora kazna nego da otac sinu jedincu poželi da se ne vrati ovde.
Eto to vam je sudbina mladog sportiste u ovoj zemlji koji nema leđa gde treba da ima.

Marko

pre 5 godina

Ja kao Srbin iz Hrvatske sam cekao srpsko drzavljanstvo od 1995. do 2003, kao da je u pitanju Nemacka. Ovaj ne zna 3 reci srpskog, niti je Srbin, a vec dobio drzavljanstvo. Jeste da mu ovo drzavljanstvo nista ne vredi, niti Srbiji steti, ali ovo je dodatno srozavanje ionako unistene drzave i institucija. Da je bar u pitanju reprezentacija ili neki doktor nauka... Ali osrednji igrac obicnog kluba... Inace navijam za Partizan jos od zabavista.

Aljoša

pre 5 godina

Razumeo bi neko privremeno državljanstvo dok igra za naše timove ili stalno mesto boravka. Ovako za tili čas dok supruge ili supruzi naših drzavljana čekaju godinama na državljanstvo. Meni mirise na mito.

Grobarska botina

pre 5 godina

Ne vidim u cemu je problem: on je vrhunski sportista, potreban je Srbiji- dobio je pasos i drzavljanstvo. Slicne programe imaju sve zemlje. Kamo srece da vise ljudi kao sto je on dobije pasos.
(Vojke, 13. februar 2019 12:30)

Pasos dobija samo da bi mogao da igra za partizan. Dakle potreban je partizanu, ne Srbiji daleko bilo. Bez spinovanja molim.

Darbo

pre 5 godina

Bravo Ratko. Sramota je da deca iz Srbije ne mogu da igraju za klubove od isluženih stranih igrača. Uskoro će kukati što nema ko da igra za reprezentaciju, Klubovi tobože jure neke rezultate, a kakve rezultate postižu sa takvim igračima najbolje se videlo ove sezone.

stalno mi kradu nick

pre 5 godina

Ljudi sta pricate vi?"kad je Savo,Krstajic itd"...moze i Pejdz??? ljudi koji su rodjeni u Jugoslaviji,ciji su koreni Srpski i koji su se citav zivot izjasnjavali ili kao Jugosloveni ili kao Srbi.To sto imate netrpeljivosti prema ljudi sa one strane Drine,ne znaci da trebate da lupate!Hrvati su posle i u toku rata,Hercegovcima delili sakom i kapom drzavljanstva,jer su to Hrvati(za neznalice postoji Istocna i Zapadna Hercegovina.znaci Srbi i Hrvati) i zeleli su sto vise ljudi da "pridobiju" a mi smo oduvek nase ljude maltretirali i sprecavali da regulisu svoj status.Ma zato nam je sve ovako.I treba nam!

Proleće 13-tog u decembru...

pre 5 godina

Dobio je srpsko državljanstvo preko "sestre" Danielle Nicole Page a ne kako je gdin Varda "Bože me sačuvaj pomislio". Devalvacija SVEGA se uspešno nastavlja. To barem ništa ne košta.

Srbin sa Kosova

pre 5 godina

Zivim u Kosovskoj Mitrovici. Imam pasos Republike Srbije na kome pise - Koordinaciona uprava (znaci da ne mogu da putujem bukvalno nigde).
Upoznajem albanca koji zivi u Pristini, ne zna rec srpskog, pokazuje mi licnu kartu i pasos sa adresom na Novom Begoradu.
Toliko o tome.

Svedo

pre 5 godina

A moja zena srpkinja, koja je kao dete izbegla iz Krajine u Srbiju 90ih ne moze da podnese zahtev za drzavljanstvo posto trenutno ne zivimo u Srbiji... Ispade da je ovaj veci srbin nego ona...

dakiliz

pre 5 godina

Sto se mene tice meni ste isti i ti i Page. On dosao iz Ajove, ti iz Bosne.
(Djes ba poso Rale, 13. februar 2019 12:15)

Druže ako si Mađar ili Šiptar potpuno te razumem ali ako si Srbin onda si jedna de....ina.
Nije problem što postoje ljudi koji napišu nego što dobiju i neke pluseve.

nebitan srbin

pre 5 godina

svi vrlo dobro znamo(grobar sam do groba) da sale djordjevic pa i drugi treneri uzeti ni jednog stranca u reprezentaciju. od sledece godine za strance nulta tolerancija pa da vidimo cija skola kosarke je jaca bolja. sa vardom se slazem jer znam da mi je sadasnja zena morala ici u beograd na sto adresa da bi dobila izvod iz maticne knjige pa isto toliko adresa da bi dobila drzavljanstvo. obisla beograd od zemuna do kaludjerice i od panceva do resnika. naplacala se dve plate da bi dosla. gde je pejdzic cekao u redu i dal je ispostovan rok mesec dana koji su sebi ostavili .

samo opusteno

pre 5 godina

Ne vidim nista sporno. Vladimir Stojkovic (golman) se odrekao drzavljanstva Srbije i to upraznjeno mesto je iskorisceno za Pejdza. Ipak su oni crno-bela porodica.

stalno mi kradu nick

pre 5 godina

Ako se neko pita zasto Izraelu ide ovako dobro,a nama "ovako dobro"...zato sto je kod njih nebitno dal si ti iz Francuske,Nigerije,Portugala,Amerike,Bahama...bitno je samo da si jevrej i ti si njihov! potrebno je samo da dokazes da ti je tipa baka jevrejka i zavrsavas drzavljanstvo lagano. I imaju drzavnu organizaciju koja ide po svetu i nagovara sve te jevreje da se vrate i zive u Izraelu. A mi uvek delimo Srbin iz Bosne,Srbin iz Krajine,Srbin iz Cg...e zato ce nas ostati za pod jednu sljuvu! ne mogu da dodje. sebi od ove vesti

svasta

pre 5 godina

Kaze covjek rodjen u Bosni i Hercegovini, koji je dobio isto Srbijanski pasos. Licemjerje, dno dna
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (indor, 13. februar 2019 11:44)



Navijam za Partizan i koliko pre 10 dana sam zdusno dokazivao zasto je Partizan (uz Jugoplastiku) najveci KK sa teritorije SFRJ. Znaci moja navijacka neopredeljenost je neosporna, ali se slazem sa svim sto je VArda rekao.
A vase poredjenje je besmisleno jer se i mnooogo uredjenijim zemljmaa od Srbij (npr HOlandija u kojoj zivim) pasos dobija nakon sto se legalno provede odredjeni broj godina u zemlji - a Varda je ziveo u SRbiji od svoje 12.godine!

stalno mi kradu nick

pre 5 godina

Dal je moguce da vam opredeljenost za crno ili crveno bele brise ono malo mozga??? Bas me briga dal su i ovi iz Zvezde,bas me briga sto je ovaj iz Partizana,to tako ne moze i tacka! Nije problem kup(a dobio je papire samo zato sto imaju 5 stranaca,pa bi jedan visio za kup tj.ne bi mogao da igra jer sme 4)(znaci nit je on igracina,nit ce igrati za nas,nego iskljucivo interes kluba!) vec osecaj koji trenutno SIGURNO imaju Srbi sa Kosova,Srbi iz Krajine,BiH i svi Srbi koji godinama nisu mogli da regulisu papire u Srbiji i prema kojima je drzava bila kao maceha! A Pejdz i ostali strucnjaci dobiju papire za par meseci????

Dusan Toskic

pre 5 godina

Ovde je najveci problem sto smo mi drzavljani drugog reda u sopstvenoj drzavi.
A konkretne dugorocne posledice povecanja dozvoljenog broja stranaca u nasim ekipama ce se pokazati na reprezentativnom nivou kroz nekih desetak godina.
A za Vardu veliko bravo na izjavi.

nekad si Srbin a nekad nisi

pre 5 godina

Ja Srbin iz Bosne i nisam se mogao prijaviti u Srbiji odnosno dobiti licnu
kartu. Meni u MUPu trazili potvrdu da sam zaposlen a gazdi kod kojeg sam
radio trazili moju licnu kartu. Znaci dam ti ne dam ti. Zapalim "preko bare"
a poslije nekoliko godina neki Kinezi postadose gradjani Srbije.
Znaci u to vrijeme ja sam bio "persona non grata" u Srbiji.

Lala na kvadrat

pre 5 godina

Ono kada stranac koji je dobio drzavljanstvo kritikuje drzavu zasto je drugom strancu dala drzavljanstvo. Ej, ovo bi bila super tema za Alan Ford-a...

Slobodan

pre 5 godina

Tako je to kada zivis u drzavi koja je u raskoraku sa zdravim razumom ...
KKS donese zakon da 4 stranca mogu igrati a ovi podele pasose strancima i sve je regularno ...
Pa idioti lakse je ukinuti zakon o igranju 4 igraca nego deliti drzavljanstvo i kurti i murti ...
Na kraju krajeva i ta 4 igraca su mnogo, ne treba dati ni jednom strancu da igra ni kup ni KLS ...

veliki strumf

pre 5 godina

Srbin koji na srpskom jeziku zna možda 2-3 psovke - Markus Pejdz! Bas me zanima po kom osnovu je dobio drzavljanstvo, koja to odredba kog zakona propisuje? Dati drzavljanstvo jednom Amerikancu koji je prvi put za Srbiju čuo i u nju kročio avgusta meseca!!! Da je bar sastavio godinu dana ovde, mada ni to suštinski ništa ne menja.

Lopare

pre 5 godina

Kaze covjek rodjen u Bosni i Hercegovini, koji je dobio isto Srbijanski pasos. Licemjerje, dno dna
(indor, 13. februar 2019 11:44)
I Ivo Andric je rodjen u BiH,a Nikola Tesla u Hrvatskoj.Pa tebi i tebi slicnim ne smeta da se hvalite njima.Imas pravo licemerje.Srbija je maticna zemlja svih Srba ma gde rodjeni.

4k4.Dex

pre 5 godina

Bravo za Vardu. Ne znam kako mogu da dele nase pasose teka tako kome stignu... Razumem doneke ako je igrac godinama ovde i ako je zavoleo zemlju nece da ide ili sl. Ali davati drzavljanstvo da bi neko mogao da igra neko nase taknicenje je suludo

analiza

pre 5 godina

"Ono kada stranac koji je dobio drzavljanstvo kritikuje drzavu zasto je drugom strancu dala drzavljanstvo. Ej, ovo bi bila super tema za Alan Ford-a..."
(Lala na kvadrat)
Srbin iz Bosne je stranac i nema pravo na srpski pasos,a Madjar iz Vojvodine ima pravo na madjarski pasos.Primecujete li razlike i slicnosti u razmisljanju,i vasem i ove dve drzave?Rumuni daju pasose nasim Vlasima,Madjari svojim vojvodjanskim Madjarima,a Varda i gomila drugih je morala da dubi na trepavicama da dobije drzavljanstvo,zdravstvenu knjizicu iako godinama zive u Srbiji.
Da je ovo sto je Varda rekao izjavio ,recimo,Enis,Dzenkins,Kleo,Dijara i slicni,moglo bi da se kaze da ste u pravu.Ali,Varda je Srbin rodjen u Bosni koji zivi i radi(radio je)u Srbiji i to NIJE ISTO.
Dakle,Varda je pravu.Oni koji pominju A.Limu-ona je bar bila srpska snajka.Zasto su drzavljanstvo dobili veliki Srbi S.Sigal i mislim,R.Fajns-jer trose po Srbiji?Nahvatajmo onda i Depa,dok je po Bg pa da mu uvalimo pasos,ali cemo zezati ,recimo,decu moje prijateljice iz detinjstva,pola Francuze i pola Srbe,koja je zivi u Fr i dovoljno je luda da zeli srpski pasos za svoj decu(tipa,fali ti jos jedan obrazac).

Stefan Simonovic

pre 5 godina

Moj drugar se oženio Srpkinjom iz Bosne pre par meseci i ona još uvek nema nase drzavljanstvo, valjda mora godinu dana proći... Strancima se daje preko noći drzavljanstvo, pasoš... Znaci stvarno smo katastrofa...

b1321

pre 5 godina

@cvrko
Isto kao i hrvatski, slovenački, grčki, nemački... pasoš!
U svim tim zemljama ne žive samo pripadnici većinskog naroda, ali oni nemaju problema sa autošovinističkim "nju ejdž" gramatičarima!
Inače, Varda je u pravu 100%!

BG CG

pre 5 godina

Ja sam 2 godine čekao srpsko državljananstvo iako sam se rodio u Srbiji ali je do sedamdeset i neke upis u knjigu državljana bio po rođenju oca, dakle u CG,a ovaj kauboj dobio posle 6 meseci. Sramota.

Nesa

pre 5 godina

Dragi Ratko, a sta da ocekujes od jugoslovenskog sportskog kluba....Pa seti se samo Klea, hteli su da mu daju drzavljanstvo samo da bi ga ubacili u reprezentaciju da odigra nekoliko meceva da bi mogli da ga prodaju u Englesku i uzmu pare...za neupucene, u Engleski fudbal moze da dodje stranac samo ukoliko je odigrao odredjen broj utakmica za reprezentaciju....

znaš ti dobro koji

pre 5 godina

Kaze covjek rodjen u Bosni i Hercegovini, koji je dobio isto Srbijanski pasos. Licemjerje, dno dna
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (indor, 13. februar 2019 11:44)

Gospodin je Srbin, i rođen je u SFRJ, u njenoj SR Bosna i Hercegovina. I nije dobio "Srbijanski", nego pasoš Republike Srbije, a ako već "skraćuješ" onda se kaže srpski pasoš.
A tužno je, ogavno i degutantno kad to komentariše neko kao što si ti, znaš ti da i ja znam koji...

Milos

pre 5 godina

Sve je u pravu! Sve! Nemam nista protiv toga da se nekom dodeli drzavljanstvo, ali mora da bude nekog logicnog osnova. Da covek zivi ovde duze vreme, da zna nas jezik, da ima porodicu ovde, da se ozeni. Bilo sta sto bi ga sa ovom zemljom istinski povezivalo. A ne ovako, daj pasos pa posle mozda i da igra za reprezentaciju. Nije to u redu! Mislim malo je smesno, kao sto u Brazilskoj vaterpolo reprezentaciji nema ni jednog Brazilca. Ovo je sport, bori se sportski!

Istina

pre 5 godina

100% pogodio.Smeta mi sto je moj Partizan poceo da koristi metode ljudi koji su unistili domacu kosarku.Neko je ovaj model koristio dosta dugo i tada sam rekao da to unistava domacu kosarku i igrace.Isto i sada kazem iako je moj Partizan u pitanju.Nije to manir velikog kluba ,institucije.To su drugi radili,trebalo je tako i da ostane.

zormil

pre 5 godina

Varda je možda malo bio pregrub ali je čovek potpuno u pravu,ne deli se pasoš i državljanstvo tek tako, zato i jesmo kao zemlja na dnu i zemlja bez institucija.

cukce

pre 5 godina

Protiv sam toga da strani sportisti na ovakav jednostavan način dobiju naše državljanstvo (koje uzgred ništa i ne vredi ali ga ovim postupkom još više degradiraju). Evidentan pad kvaliteta igrača kod nas (da rekli bi neki pa nek ih ovde puste da igraju kako bi dobili na iskustvu i kvalitetu i slažem se da treba ih pustiti ovde i u košarkašoj ligi Srbije). Na drugu stranu klubovi su platili te strance i na svaki način hoće da oni igraju i odrade ono za šta su plaćeni! Neke mlade igrače klubovi i predugo čekaju tipa Vanju Marinkovića Partizan ili Davidovca i Dobirća Zvezda! Da imamo više kvalitetnijih domaćih igrača stranci nam ne bi ni trebali, a 2 kluba su se iskristalisala na našoj košarkaškoj sceni kao klubovi za razvoj mladih igrača a to su FMP i Mega!

ex Miskovljanin

pre 5 godina

Mnogo se bespotrebno uzbudjuje. Kakve veze ima sto je kosarkad dobio, pa na primer i Nole ima državljanstvo Monte Karla a niti je rođen tamo niti se oženio tamo, niti igra za njih u Dejvis Kupu. Dakle, nema nikakvih interesa ni on od MK ni MK od njega.  
Prosto, danas je to normalno i odraz je urbanosti i kosmopolitstva. Gosn Varga da razmisli jos jednom. 
(Poštovalac_stručnjak, 13. februar 2019 11:37 

Novak nema drzavljanstvo Monte Carla vec je samo rezident

NY

pre 5 godina

Sta ti uporedjujes... Djokovic je prijavio prebivaliste u Monaku da ne bi placao porez Srbiji. Ocigledna njegova korist od Monaka je to sto ustedi nekoliko miliona dolara godisnje, koje bi inace dao Srbiji. A korist Monaka od njega je sto je tamo kupio ogromnu kucu i sto tamo zivi i trosi pare. 
Srbija je ta koja nema nikakve koristi od njega, ne placa porez, ne igra za reprezentaciju, a ne Monako. I nema tu nikakve slicnosti.
(Srbin, 13. februar 2019 19:56)

Porez se placa tamo gde si novac zaradio.Nema dvostrukog oporezivanja.Monte Karlo je izabrao jer je najmanji porez na sponzorske ugovore i nema negativne kamate.Novak placa porez na ono sto ima u Srbiji a to je rstoran Novak, stanove.Novac ne zaradjuje u Srbiji pa prema tome nije poreski obaveznik

Djoksa

pre 5 godina

Prvo, sve ovo što je čovek rekao je u pravu. Drugo, ja sam malo stariji pa se i sećam. Ratko Varda dok je bio igrač je bio sprdnja. Sećam se da dok je bio igrač je stalno ulazio u igru tek u garbidž tajmu. I to tek na zahtev grobara. Jednostavno, bio je premekan i falile su mu košarkaške finese. Bilo je očigledno da je u košarci samo zbog izuzetne visine a ne zbog košarkaškog umeća. Tako da je meni ostao taj neozbiljan pogled na njega čak i kad priča o ozbiljnim stvarima. Kao kad se pomene Muta Nikolić, odmah vam zaigra osmeh u uglu usta.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

Ja sam rodjen u Hrvatskoj gde sam kasnije kao i većina Srba imao status izbeglice u Srbiji. Pre 20 godina sam se odselio u Australiju i nakon nekog perioda sam dobio njihovo drzavljanstvo kad su se ispunili uslovi za to. Srpsko državljanstvo pokušavam godinama na sve načine da dobijem bez uspeha (zašto? - jer se osećam kao Srbin i pripadam tom narodu) Boli me činjenica kad ljudi na ovakav način dobijaju srpske pasoše, a ljudi koji to istinski žele nemaju bilo kakvu šansu. Sramota!
(stevan, 13. februar 2019 12:05)
a ja iz Bosne, dobio državljanstvo studirao u inostranstvu i vratio de u Srbiju posle studija na usluzi svojoj državi i svome narodu! pozdravi australiju od nas

GoranS

pre 5 godina

Ne sviđa mi se kad daju pasoše igračima da se izbegne kvota stranaca u nekom takmičenju. Ali zagovaram da se dele svima koji to žele:ljudima srpskog porekla, supružnicima strancima, strancima koji žive u Srbiji ili su na neki način zadužili Srbiju. Bez neke silne procedure - ako bi došlo do zloupotrebe uvek se može ukinuti. Svi Srbi iz okolnih zemalja bi trebali da ga dobiju ako ga zatraže, da se vrate barem neki Srbi katolici i izbrisani Srbi iz Albanije u srpski nacionalni korpus. Nema nas 100 miliona. Posle prvog talasa to i ne bi bile neke velike brojke.

Marko

pre 5 godina

@Lala na kvadrat
On je Srbin, a Srbija je maticna zemlja svih Srba. U tebi miloj Madjarskoj, svako ko ima madjarskog pretka moze da dobije njihovo drzavljanstvo, u vecini zemalja je tako.

stevan

pre 5 godina

Ja sam rodjen u Hrvatskoj gde sam kasnije kao i većina Srba imao status izbeglice u Srbiji. Pre 20 godina sam se odselio u Australiju i nakon nekog perioda sam dobio njihovo drzavljanstvo kad su se ispunili uslovi za to. Srpsko državljanstvo pokušavam godinama na sve načine da dobijem bez uspeha (zašto? - jer se osećam kao Srbin i pripadam tom narodu) Boli me činjenica kad ljudi na ovakav način dobijaju srpske pasoše, a ljudi koji to istinski žele nemaju bilo kakvu šansu. Sramota!

Nexus

pre 5 godina

Nije mu Partizan dao drzavljanstvo, a to sto klubovi uticu na takve stvari je drugo pitanje. Uglavnom problem je u korumpiranoj vlasti sto tako olako dijeli pasose.

Borky

pre 5 godina

Sramota je da Pejdz dobije pasoš. Kao što je sramota sto su ga dobili Dzenkins, Enis i Odzo. Ne razumem zbog čega ste dali poluvest u etar?!


Gdje to pise da je Odzo dobio pasos?

Gazda Dojkan

pre 5 godina

100% covek u pravu. Znam zenu, strankinju, koja sa Srbinom ima troje (!) dece i svi zive u Srbiji. Samo zato sto nisu vencani, vec 15 godina ne moze da dobije drzavljanstvo iako su svo troje dece drzavljani Srbije

Xnodeh

pre 5 godina

Čovek je u pravu 1/1. I ja sam bio dugo izbeglica iz Bosne iako sam ponosniji na činjenicu da sam Srbin od većine ljudi rodjenih u Srbiji. Pozdrav
(ilija, 13. februar 2019 11:27) “ponosniji na cinjenicu da sam Srbin”. Kako mozes da budes ponosan necim u zivotu za sta imas 0 zasluga? (ako je pretpostavka da je biti Srbin nesto posebno ili uspeh sam po sebi)
(Mr Someone, 13. februar 2019 19:38)

Pa naravno,da ti autosovinisto to ne mozes da razumes!Moze i te kako moze!Ja sam najponosniji na svetu sto sam Srbin!Placi sad

Statisticar

pre 5 godina

Sve je ovo tacno osim dela: “Partizan mu je dao drzavljanstvo “. Nije Partizan nego ova vlast na zahtev Partizana. Nema Partizan blanko dravljanstva u fijoci. Ili mozda ima i to?

drvobradi

pre 5 godina

Za sve koji se bune za pojam Srbijanci, to je u ovom kontekstu ispravan izraz. Odnosi se vec dugo vremena na Srbe (a i ostale u novije vreme) koji su stanovnici drzave Srbije. Rec se nalazi i u Vukovom Srpskom rjecniku.
Tako da je Varda Srbin, ali trebalo mu je 20g da postane Srbijanac.
@Kalkulacija
A gde je ta granica majke Srbije bila u proslosti pa su je njegovi preci napustili? Mozda po tebi Tesla, Andric i Pupin nisu Srbi, posto nisu iz Sumadije?

paspalj chandler

pre 5 godina

Poenta, Varda zivi 30 i kusur godina u Srbiji, bio reprezentativac Jugoslavije u mladjim kategorijama, osvajac zlata 1998. i bronze 1996. bio na pripremama za olimpijadu 2000. i 2004. i nije ispunjavao uslove za srpski pasos jer je u medjuvremenu zaigrao za Bosnu.
Marcus Paige, nikad video Srbiju, pre nego sto je dosao u julu nije ni cuo za Srbiju, verovatno ni ne zna da kaze u kojoj drzavi igra kad ga pitaju ortaci. Ispunjava sve uslove za dobijanje srpskog pasosa.

Ivica Toronto ex Vozdovac

pre 5 godina

@ Sta ti uporedjujes... Djokovic je prijavio prebivaliste u Monaku da ne bi placao porez Srbiji. Ocigledna njegova korist od Monaka je to sto ustedi nekoliko miliona dolara godisnje, koje bi inace dao Srbiji. A korist Monaka od njega je sto je tamo kupio ogromnu kucu i sto tamo zivi i trosi pare.  
Srbija je ta koja nema nikakve koristi od njega, ne placa porez, ne igra za reprezentaciju, a ne Monako. I nema tu nikakve slicnosti. 
(Srbin, 13. februar 2019 19:56) 

Porez se placa tamo gde si novac zaradio.Nema dvostrukog oporezivanja.Monte Karlo je izabrao jer je najmanji porez na sponzorske ugovore i nema negativne kamate.Novak placa porez na ono sto ima u Srbiji a to je rstoran Novak, stanove.Novac ne zaradjuje u Srbiji pa prema tome nije poreski obaveznik
(NY, 13. februar 2019 21:18)

Ja bi jos dodao i da je Novak uplatio lepe pare drzavi Srbiji u poplavama 14te, i ucestvovao finansijski u jos nekim projektima.

Mnogi bi rado da gurnu dijaspori ruku u dzep i da se ocesaju o tudji trud. Malo je 3 milijarde godisnje sto posaljemo.
Malo je i Novak para poslao, daj jos!!

Grobar-España

pre 5 godina

Predlazem da se organizuje referendum i da promenimo ime drzave iz Srbija u Prcija. Da bar ne sramotimo sve one koji su kroz istoriju dali zivote za otadzbinu.

skg

pre 5 godina

nije problem ni da dobije pasos,ali problem je nacin na koji ga je dobio. Naime,covek je dobio pasos da bi odigrao jednu ili dve utakmice kupa u nisu,i to za dan dva je sredjeno! Pa zar ne ide neka procedura koja bi trebala trajati neko vreme,provere,dokazi nekakvi,itd! zar smo toliko jeftino prodali svoj pasos da neki obican da nekazem slabiji sportista ga moze dobiti za dan,dva?!

брат Ђуро

pre 5 godina

Изгледа да је једини услов за држављанство Србије да се презивате Пејџ?

Lavpivo

pre 5 godina

Jedna od najvecih svijetckih sila u kolektivnim sprtovima Spanija,ne samo da dijeli drzavljanstva sakom i kapom nego su mnoge sportove preporodili i ozivjeli zahvaljuci strancima u svojoj reprezentaciji.dali mi sad treba da radimo nesto slicno neznam ali od tog kukanja nasa deca ovo nasa deca ono me boli glava.evo najveci problem nase kosarke je sto su neki markusi ili jenkisi dobili drzavljanstvo da bi mogli igrati kup i ono raspalo prvenstvo

petarczv

pre 5 godina

Kaze covjek rodjen u Bosni i Hercegovini, koji je dobio isto Srbijanski pasos. Licemjerje, dno dna
(indor, 13. februar 2019 11:44)

Nije srbijanski nego srpski! bosanac

BokiPFC

pre 5 godina

Dragi Ratko, a sta da ocekujes od jugoslovenskog sportskog kluba....Pa seti se samo Klea, hteli su da mu daju drzavljanstvo samo da bi ga ubacili u reprezentaciju da odigra nekoliko meceva da bi mogli da ga prodaju u Englesku i uzmu pare...za neupucene, u Engleski fudbal moze da dodje stranac samo ukoliko je odigrao odredjen broj utakmica za reprezentaciju....
(Nesa, 13. februar 2019 11:40
A zvezda to nije uradila,a nije ni prosle god Enisu kada su dali pasos?Samo docekao da pljuje Partizan i jos pominje Klea.

Боки

pre 5 godina

@tamo daleko sunce bolje greje
Решио си се држављанства а висиш на српским форумима. Зар то није мало лицемерно?

1-800

pre 5 godina

Ozbiljno, nemam namjeru provocirati ili glumatati neku kvazi duhovitost. Zašto u Srbiji govorite “cirkuzant”? S obzirom da je cirkus?
(prika iz susjedstva, 13. februar 2019 16:07)

Jednačenje suglasnika po zvučnosti.

J.

pre 5 godina

To rade i druge zamlje. Daju državljanstvo sportistima ukazom predsednika/šefa države. A nigde nije neophodno oženiti se/udato za državljanina ili imati pretke, ja sam dobila državljanstvo jedne zapadnoevropske zemlje zahvaljujući višegodišnjem životu i radu u njoj.

Grobar-España

pre 5 godina

A ja se jedva rešio srpskog državljanstva i konačno odahnuo što mi je pao kamen sa vrata.
(tamo daleko sunce bolje greje, 13. februar 2019 13:05

Mogu da uzmem spanski pasos kad god pozelim, jedini uslov je da se odreknem srpskog. Ne pada mi na pamet. To sto si daleko od otadzbine ne treba da umanji tvoju ljubav prema sopstvenoj zemlji i narodu. Kako da se odreknem Obilica, Tesle, Njegosa, Misica, Petra I. Karadjordjevica, Cara Dusana, Svetog Save, Andrica, Pavica, Selimovica, Isidore Sekulic, Desanke Maksimovic, Milunke Savic, Danice Tomic, Katarine Ivanovic i hiljada drugih velikih ljudi i zena koji su sebe smatrali srbima i srpkinjama i nisu se stideli svoje nacije, jer nisu imali cega da se stide. Kako da se odreknem roditelja, rodbine, prijatelja i pljunem na sve njih...Rodjen sam u hrvatskoj i sam sam imao problema sa drzavljanstvom, iako su me u srbiju doveli sa tri godine i ziveo sam u njoj do 28., ali to nije problem nacije, vec ovih satrapa koji je vode od Kralja Aleksandra pa do danas. Meni kao srbinu ne trebas ni ti, ni ljudi kao misle kao ti, palite i uzimajte pasose cije zelite (ili mozete). Sto manje takvih u mom narodu, bolje za srpstvo. Svakoga zivot odnese u nekom njegovom pravcu, ali to nije razlog da covek izgubi sebe.

zoran

pre 5 godina

Lala na kvadrat
1991 nije bio stranac, ziveli smo u istoj drzavi. 1992 postaje stranac i izbeglica, a da nigde mrdnuo nije. Malo razmisljanja nije na odmet.

Roki

pre 5 godina

Bravo Varda,skoro iste reci sam danas rekao u razgovoru sa kolegama na poslu,mi smo bre banana drzava.I niti ima Zvezda prioritet niti Partizan,i jedni i drugi su tretirani isto jer u nasoj poltici ima i delija i grobara,i vise im je do ta dva kluba nego do puno bitnijih stvari koje niti resavaju niti ce ih resavati.

cvrc

pre 5 godina

Aj sve na stranu, što pričaš nebuloze.. Al da je dženkins kvalitet za reprezentaciju? Pa imamo barem 5 igrača na njegovoj poziciji koji su doktori za košarku za njega.... Sve sve samo da sebe opravdate.. Ccc...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kalvarija, 13. februar 2019 17:02)

Dženkins ima kvalitet, budi realan pa priznaj nemoj da si toliko ostrašćen, ali ne boj se neće igrati za reprezentaciju iako bi bolje igrao od nekih tipa Birčević, Milosavljević

Mixy

pre 5 godina

Samo cu reci da zivim u Ameirici skoro 5 godina, 17 maja ce biti tacno.. Nemam ni zelenu kartu, a blize sam da postanem milioner ovde nego da dobijem americki pasos. Oni daju pasos coveku samo da bi mogao da igra nebitni kup, SRAMOTA!

Srbija!

pre 5 godina

Stranci mogu da dobiju pasos, a ja koji zivim na KiM ne mogu da imam pasos a vala ni prebivaliste nigde drugde osim KiM...ovo je sramota je**m ti drzavu!

Mile

pre 5 godina

E narode dobri, kakvih zveri ima među nama. Koliko je samo pasoša izdato bez ispunjavanja ikakvih uslova. Političari i ostale moralne nakaze..! Kapa dole Vardi za izrečeno.

Kosta

pre 5 godina

A jel znate ko živi u Crnoj Gori? Pa CRNCI NARAVNO, sudeći po sastavu ekipe Budućnosti od pre neki dan. Ha ha ha.... mada i nije tako šmešno.

Crazy dude

pre 5 godina

Nikada necu zaboraviti kada je onaj covek nazvao tegija u emisiji i rekao da je izbegao iz hrvatske i jos uvek nije dobio drzavljanstvo i koje probleme ima. Tegi se slozi da je lose i nepravicno njemu ne dati, a kosarkasima dati i pita grbu sta misli, a grba u sns maniru: nemoj da si bezobrazan ili tako nesto...
(Slobodan Zika Jalovina, 13. februar 2019 11:27)

A to ti je taj cuveni avangardno grobarski tres humanizam...Grba SNS avangarda!
Izgleda da nisi cuo za to.

trifke

pre 5 godina

Nisam te voleo kao igraca, mozda zato jer si igrao za suprotni tabor ali ovog puta si pogodio u centar! Ocigledno ljudi ovde mesaju babe i zabe. Ne zali se covek na to da je Partizan doveo brdo stranaca, covek se zali na drzavu da daje tim istim strancima pasose bez ikakve osnove. Nije mi jasno na osnovu cega je ovaj gospodin iz Partizana (a i prethodni iz zvezde) dobio pasos, a oni koji i imaju pravo na to sluzbenici brisu patos sa sa njima, u tom slucaju nije dovoljno biti ozenjen/udat za srpskog drzavljanina vec moras provesti minimum 3 godine na teritoriji Srbije. Pa ja ne znam da li su svi ovi novopeceni Srbi sportisti zajedno proveli 3 godine u Srbiji.

Marko

pre 5 godina

Nekada su klinci igrali basket po ceo dan na kosevima ispred zgrade bez obzira jesu li trenirali kosarku ili ne. Iz toga su se stvorile velike kosarkaske zvezde. Danas klinci ne prilaze kosevima i terenima na ulici kao da su radioaktivni. Danas klinci koji se odluce da treniraju to rade u salama pod nadzorom trenera i roditelja na basket im je zabranjeno da izlaze da se ne povrede itd itd. Necu ni da komentarisem da su u glavama svi navijeni da su Dzordani ili Lebroni i da su ubedjeni da se sve vrti oko njih i njihovih fizickih predispozicija. Nivo znanja i kvaliteta kosarke u KLS danas je u rangu regionalnih liga nekadasnje Jugoslavije. Izuzetno je pogresno da dozvolimo da se podilazi nabedjenoj deci i da se kvalitet kosarke podredjuje tome da ta deca moraju da igraju jer su NASA. Treba da se ukine ogranicenje stranaca, treba svi klubovi da imamju iskljucivo strance, ali kvalitetne, i na taj naci da se NASA deca nateraju da pocnu da razmisljaju i da treniraju kosarku kao sto su to nekada radili nasi velikani. Ne da se podrazumeva da ce da igraju u nekom klubu samo zato sto taj klub ima zabranu dovodjenja stranaca, pa daj sta das iz Srbije kad vec ne mogu da dovedem stranca. Prvi primer Vanja Marinkovic veciti talenat veciti promasaj nikad igrac od decka a ako nekome pruzaju sansu i ako nekog guraju da igra bez obzira na strance to je on.

tamo daleko sunce bolje greje

pre 5 godina

Ja sam rodjen u Hrvatskoj gde sam kasnije kao i većina Srba imao status izbeglice u Srbiji. Pre 20 godina sam se odselio u Australiju i nakon nekog perioda sam dobio njihovo drzavljanstvo kad su se ispunili uslovi za to. Srpsko državljanstvo pokušavam godinama na sve načine da dobijem bez uspeha (zašto? - jer se osećam kao Srbin i pripadam tom narodu) Boli me činjenica kad ljudi na ovakav način dobijaju srpske pasoše, a ljudi koji to istinski žele nemaju bilo kakvu šansu. Sramota!
(stevan, 13. februar 2019 12:05)
a ja iz Bosne, dobio državljanstvo studirao u inostranstvu i vratio de u Srbiju posle studija na usluzi svojoj državi i svome narodu! pozdravi australiju od nas
(nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu, 13. februar 2019 12:36)

A ja se jedva rešio srpskog državljanstva i konačno odahnuo što mi je pao kamen sa vrata.

orao s visine

pre 5 godina

Kao prvo Varda kao veliki Srbine trebalo bi da znaš srpski jezik.
Naime pridevi američki, turski , ruski , poljski ...itd se u srpskom pišu malim slovom jedino ako mešaš sa engleskim gde se pišu velikim
Drugo muka mi je više od takvih likova koja nas stalno uče srpstvu i to
likovi iz bivših yu republika koje smo primili široko otvorenih ruku
Varda,Linta i ostali nam stalno drže neke lekcije kako nismo dobri Srbi upravo mi iz Srbije..
Znači dosta više tog nacionalizma tog patološkog straha od svega sa strane
Usput iako pratim košarku dugo nešto mi dotični nije ostao u sećanju tako
da pozdravljam dovodjenje kvalitetnih stranaca jer će ta ista deca imati od koga da uče i budu bolji...

ja

pre 5 godina

Slažem se da pasoše ne treba deliti šakom i kapom, ali neko drugi je to patentirao, ne Partizan. Ne sećam se da je neko digao glas kada su Dženkins, Enis, pa sad valjda i Odžo dobili pasoš. Pa su onog Dženkinsa slikali u narodnoj nošnji, pravili cirkus. Sad svi dižu glas I pametuju. Sva sreća u Srbiji je sve idealno, pa nas jedna ovakva vest sve šokira. U ovoj državi ne funkcioniše ništa kako treba, postoje mnogo veći problemi od toga što je jedan sportista dobio pasoš ove zemlje. Treba mnogo toga ovde promeniti. Ipak većina tih stvari nemaju veze sa Zvezdom i Partizanom pa narod ćuti. Izgleda da im je sve potaman, samo hleba i igara im daj.

iggy banjalyka

pre 5 godina

Slazem se ja sa Vardom ali .... Uzelo bi mi cijeli dan da napisem kolko je drzavljana bosne i hercegovine uzelo drzavljanstvo srbije, hrvatske, slovenije a da nisu morali da se zene ili udaju u tim zemljama. Sve je to biznis ali ako je u redu da se uzimaju ljudi iz drugih drzava nda je u redu i da amert koji mozda ni dan danas ne zna da pokaze srbiju na mapi svijeta bude srbin i igra za reprezentaciju te zemlje. Meni ponavljam to nije drago ali niko se nije bunio kad je Savo, Krstajic itd... itd ...

Jos malo pa nestalo!

pre 5 godina

To rade i druge zamlje. Daju državljanstvo sportistima ukazom predsednika/šefa države. A nigde nije neophodno oženiti se/udato za državljanina ili imati pretke, ja sam dobila državljanstvo jedne zapadnoevropske zemlje zahvaljujući višegodišnjem životu i radu u njoj.
(J., 13. februar 2019 11:43)

Koje zemlje? Engleska? Njemacka? Svedska mozda,Finska, Danska?
Ta pojava je v zana za zemlje gde se muva ispod zita. Spanija, Italija, u slucajevima gde ti sportisti imaju format u vrhu internacionalnog sporta.
Pojava je rasirena i u decidiranim banana republikama, poput Bosne i Srbije, koje su formalno drzave ali u praksi su prcija par privatnih osoba.
Jedna Danska nije dala drzavljanstvo atletica u koji je sa gotovo 100% sigurnoscumtrebao donijeti olimpijsko zlato, i jos je imao duzi boravak u zemlji ali nedovoljmo dugacak prema zakonu. Postoji mogucnost da ae to skrati specijanim zakonom, ali se insistira na jednakim uslovima za sve gradjane. Boravak 7 godina pa trazi drzavljanstvo.
Na ulazu u Horgosu ispod Srbija treba da stoji i tabla - Rasprodaja!

fortissimo

pre 5 godina

Jesam navijac Partizana ali se ovakve stvari rade i u drugim drzavama. O tome da dobijaju drzavljanstvo pa igraju za reprezentaciju, da ne pricam, to svi vi znate. U Kosarci nas crnac u finalu zakopao a igra za Sloveniju? Problem je odnos Srbije prema nasim gradjanima koji decenijama cekaju na pasos i ne mogu da ga dobiju, da li da su iz Bosne, Crne Gore i da ne nabrajam. ODNOS SRBIJE PREMA SRBIMA VAN SRBIJE, koji zele srpsko drzavljanstvo. I to boli te ljude. Varda je iz tog ugla potpuno u pravu. Da su svi ti ljudi dobili drzavljanstvo a ne da cekaju godinama niko nebi danas reagovao na ovakve stvari koje se rade LEGALNO i u drugim drzavama. Ovako..sve je jasno i ja potpuno to razumem. Ne treba kriviti klubove vec DRZAVU! Ali to je Srbija...

Poštovalac_stručnjak

pre 5 godina

Mnogo se bespotrebno uzbudjuje. Kakve veze ima sto je kosarkad dobio, pa na primer i Nole ima državljanstvo Monte Karla a niti je rođen tamo niti se oženio tamo, niti igra za njih u Dejvis Kupu. Dakle, nema nikakvih interesa ni on od MK ni MK od njega.
Prosto, danas je to normalno i odraz je urbanosti i kosmopolitstva. Gosn Varga da razmisli jos jednom.

blagonakloni

pre 5 godina

Tebi Varda , svaka čast! Mada vidim da ima i negativnih komentara, ali ti koji negativno komentarišu, neka razmisle o sebi i šta im je to zasmetalo u Vajdinom stavu!
Mogu da razumem da neko negativno komentariše Kalinine stavove, ali strašno mi je milo da košarkaši i dalje razmišljaju malo dalje od “Karleuša”! I naravno, i Kalina i Varda i ..... samo neka nastave da glavu koruste za šta nam je Bog dao!

CH

pre 5 godina

Što ja ne mogu tako da dobijem švajcarsko državljanstvo nego moram da se zlopatim kroz dvogodišnji proces. Već me je koštalo nekoliko hiljada i tek će, a kraj provera se ne nazire.

Rale

pre 5 godina

Sve si u pravu Varda, 100%!!!
Samo zamisli da ne sredis pasos Pejdzu, time se zameris Partizanu, zameris se direktno gazda Ostoji!! A Ostoja je ciji ljubimac?? Pa gospodara Vucica! Znaci moralo se to odraditi, Pejdz je morao dobiti pasos, tako to ide u ovoj banana drzavi!

slobo

pre 5 godina

Slažem se sa Vardom da Pejdž nije trebao dobiti državljanstvo Srbije. Takođe, ni Varda nije trebao igrati za reprezentaciju BiH za sitnu lovu, odnosno da bi prilikom pregovora sa klubovima imao status reprezentativca.

karamba

pre 5 godina

Nisu, kao sto u tekstu pise, crno-beli odlucili da mu daju drzavljanstvo vec drzava...
Velika je sramota nakon nekoliko meseci nekome kome je Srbija samo usputna stranica dati drzavljanstvo... i nepravda prema ljudima koji ga iskreno zele a ne mogu da dobiju...
ja sam u nemackoj tacno dvadeset godina i imam pravo na njihovo drzavljanstvo ali samo pod uslovom da se odreknem naseg... naravno da nisam pristao... e to treba da uvedemo: hoces nase drzavljanstvo - moze ali da se odreknes svoga... ne moze na dve stolice...
pre nego sto neko pocne da mi objasnjava samo da kazem da znam da nemci rumunima, bugarima i ostalim eu zemljama dozvoljavaju dvojno drzavljanstvo ali to je druga prica i tipicno nemacko licemerje...

Branislav

pre 5 godina

KSS postavi pravilo ti ga izigraš, pravilo gubi na značaju, jednostavno ga ukinuti. Čemu restrikcija broja stranaca ako možeš zaobići.

Neko

pre 5 godina

@Poštovalac_stručnjak jesi li siguran za Noleta i Monako?
Ja koliko znam, da bi postao drzavljanin Monaka moras da budes sedma generacija koja zivi tu. Manje od 50% stanovnistva Monaka ima drzavljanstvo (i uglavnom svi zive u Monaku, dok ovi pridosli zive u Monte Carlu).

khm

pre 5 godina

Dragi Ratko, a sta da ocekujes od jugoslovenskog sportskog kluba....Pa seti se samo Klea, hteli su da mu daju drzavljanstvo samo da bi ga ubacili u reprezentaciju da odigra nekoliko meceva da bi mogli da ga prodaju u Englesku i uzmu pare...za neupucene, u Engleski fudbal moze da dodje stranac samo ukoliko je odigrao odredjen broj utakmica za reprezentaciju....
(Nesa, 13. februar 2019 11:40)

Dragi, zaboravljas Enisa, Dzenkinsa, Nelsona... Trebalo je i sada neki igrac Zvezde da dobije nas pasos.
Glupost koju si lupio za Klea je tek nevidjena.
To pravilo za Englesku je drugacije, nije onako kako ga ti zamisljas.

Baš zato što te znamo

pre 5 godina

Nedostatak para u srpskim klubovima je osnova problema.Svi sem Zvezde i Partizana , nemaju para za funkcionisanje a kamo li sa ozbiljan rad sa mladima.CZ i Par. imaju nešto para i u siromašnoj ponudi , otkupe to malo kvaliteta.Onda nastaje drugi problem.Samo pobeda u ABA garantuje neku rentabilnost, a nju ne možeš juriti sa mladim igračima a preko puta u Bud. i Ced. igraju NBA igrači.I to je kraj.Ne možeš onda trpiti Radanova i Pecarskog , jer ispadaš.I treće-to malo što je napravljneno igrača ranije, morao si da prodaš ili da bi opstao ili da im dozvoliš da reše životnu egzistenciju.I četvrto, nismo više država od 21 miloona stanovnika nego od 7 mil.

lakomije

pre 5 godina

Koliko vidim mnogim je bitniji neko ko je dosao da gura loptu za pare po srpskim varosicama nego unuci i praunuci onih koji su te varosice odrzali do danas.Izmedju ostalog zato nas je sve manje jer nam je bitniji stranac koji je dao go npr. u Pecincima nego neko ko iskreno zeli postati gradjanin ove drazave.

bigserb

pre 5 godina

@bizmark

Pa cudno je to sto se pasosi dele preko noci bez ijednog zakonskog osnova, a recimo nasa sugradjanka Filipinka koja se udala za Srbina, zivi vec godinama u Srbiji, rodila troje dece, muz joj poginuo i ona jos uvek ne moze da dobije nasa dokumenta! Udovica sa troje dece rodjene u Srbiji!
Slicno su prolazili i nasi sunarodnici izbeglice iz BIH, moji prijatelji bukvalno 10-15 godina nisu mogli da dobiju nasa dokumenta, a ovi ih dobise za dan, bravo Vucicu!

petarczv

pre 5 godina

To rade i druge zamlje. Daju državljanstvo sportistima ukazom predsednika/šefa države. A nigde nije neophodno oženiti se/udato za državljanina ili imati pretke, ja sam dobila državljanstvo jedne zapadnoevropske zemlje zahvaljujući višegodišnjem životu i radu u njoj.
(J., 13. februar 2019 11:43)

Drugo je kad ti radis i zivis u nekoj zemlji 20god pa i ima smisla ali ako si u nekoj zemlji nekoliko meseci i to ti je samo usputna stanica to je nesto drugo

Bodibond

pre 5 godina

Dobio je srpsko državljanstvo preko "sestre" Danielle Nicole Page a ne kako je gdin Varda "Bože me sačuvaj pomislio". Devalvacija SVEGA se uspešno nastavlja. To barem ništa ne košta.
(Proleće 13-tog u decembru..., 13. februar 2019 11:44)

Ona mu nije sestra.

Vojke

pre 5 godina

Ne vidim u cemu je problem: on je vrhunski sportista, potreban je Srbiji- dobio je pasos i drzavljanstvo. Slicne programe imaju sve zemlje. Kamo srece da vise ljudi kao sto je on dobije pasos.

bvb

pre 5 godina

Tegeltija pre neki dan pljuje KKCZ i siri dezinformacije o igracima Zvezde koji ce dobiti drzavljanstvo, a nisu, u fazonu "na sta ave ovo lici"...

babe i žabe

pre 5 godina

Dragi, zaboravljas Enisa, Dzenkinsa, Nelsona... Trebalo je i sada neki igrac Zvezde da dobije nas pasos.
Glupost koju si lupio za Klea je tek nevidjena.
To pravilo za Englesku je drugacije, nije onako kako ga ti zamisljas.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (khm, 13. februar 2019 17:08)

Enis je bio u klubu isto koliko i Pejdž,6 meseci. Dženkins je ovde živeo 3 godine, posle druge godine je dobio Srpski pasoš, Nelson isto igrao 2 godine. Enis i Pejdž je sramota za celu naciju, i za oba kluba.

Cirbesu treća godina ovde, Odžo druga godina igranja u Srbiji

1914

pre 5 godina

Skandalozna odluka drzave,dodeliti pasos nekom kosarkasu samo da bi mogao da igra za jedan od Titovih blizanaca.Totalno unistavanje srpskog sporta zarad dobrobiti jugoslovenskih izroda osnovanih na gazenju i gasenju srpskih klubova pre 1945.Dokle vise ovako,zasipaju ih drzavnim parama,ne placaju nikakve racune,poreze,struju,vodu,na sve to otimaju i na terenu i sad ti igraj s njima.Pa svako takmicenje gde oni ucestvuju je nelegalno zbog ovog gore.Dajte te milione Konstantinu ili Vojvodini pa ce oni biti prvaci,igrati Evroligu itd a blizanci ce skupljati za bus da odu na gostovanje kao sto je to slucaj sada sa dva najveca srpska grada posle BG,gde klubovi u zemlji kosarke nemaju za bus.Sramota.Dokle ce sve te legende,bivsi igraci,treneri i ostali da cute na sistematsko unistavanje svih klubova u svim sportovima osim dva beogradska?

Steve G

pre 5 godina

A kada je Caslav Dzenkins dobio drzavljanstvo? Kada je Enis dobio drzavljanstvo? Nesto se ne secam da je neko dizao frku, pa ni ja kao navijac Partizana. Nema mesta moralisanju i dvostrukim standardima sada. I Partizanu i Zvezdi se igra bazira na strancima. Ako bas hocete "zbog nase dece", neka se kup igra samo sa domacim igracima, kako napisa jedan komentator.

Bard Živa

pre 5 godina

A Dilan Enis prošle godine? Čak je na instagramu pravio sprdnje sa našim pasošem.... To je tada svima bilo ok, dečko se zadržao u Srbiji nakon dobijanja pasoša još jedno mesec dana i otišao u Španiju...

basketas

pre 5 godina

drzava pa shodno tome i drzavljanstvo su ionako fiktivne tvorevine i drustveni konstrukti koji sluze manjini za implementaciju ustrojstva i jahanje vecine. osvestite se navijaci bilo koje konfesije. jednoga dana drzave ce ponovo postati nebitne a nece vasa mala klupska udruzenja...

Ovo je odvratno opet

pre 5 godina

I sline jedne, smanjite taksu za ispis iz državljanstva! Ja hoću da ispišem sebe i svoje dete! Ne želim da i ono trpi zla koja sam ja istrpeo, a i ona koja se tek spremaju nama u dijaspori.

IndridCold

pre 5 godina

Kako ti mozes skratiti recimo "pasos Republike Srbije" na srpski?"Srpski" je prisvojni pridev od "Srbi" a u Srbiji ne zive samo Srbi nego i Vlasi,Madjari,Bosnjaci,Albanci.....Znaci u ovim slucaju ipak Srbijanski pasos :)
PS,kad Republika Srpska dobije pasos onda se moze gramaticki ispravno zvati-srpski !

Cvrcko, stanovnik Srbije je Srbin, a ne Mađar. Može da se kaže Srbin mađarskog porekla ili Srpkinja muslimanske veroispovesti, u svakom slučaju su, hteli to ili ne, Srbi. Ni Amerikanka portorikanskog porekla nije Portorikanka već pripadnik Latino zakednice koja ima poreklo iz određene zemlje.

Zbog busanja u "Srbske" grudi tokom 90ih je deklarisanje "Srbin" postalo trn u oku i imamo takve distinkcije o kojima govoriš, a koje su prilično pogrešne.

Hteli to ili ne, mi smo Srbi. Makar dok ne dobijemo neki ekspresni pasoš druge države.

Zvezdas

pre 5 godina

Za Švajcarsko državljansto se aplicira posle 10 godina (do nedavno posle 12), ako ne dolaziš iz zemlje Evropske Unije (i još nekoliko država). Možeš da si Erdogan, Bin Laden, majka Tereza, Luis Suarez, Lionel Messi ili bilo ko drugi. Nećeš ga pre toga dobiti, ako ga uopšte dobiješ (zavisi pre svega koliko si integrisan u opštini u kojoj si podneo zahtev). U banana državama dobiješ odma. Živele banane!
(Džek, 13. februar 2019 19:35)

Svaka zemlja pa i Svajcarska dodeljuje pasose onima od kojih ce drzava da ima koristi.Tako tri atleticarke sa africkog kontinenta imaju svajcarske pasose.U Svajcarskoj pistoji A i B drzavljanstvo.B drzavljanstvo imaju svi oni.koji nisu rodjeni u Svajcarskoj vec su boravkom i radom to stekli.Amerika je dala kenijskom trkacu pasos, turci pokupovase trkace iz Kenije i Eritreje, grci kosarkasima a medju njima i nas Pedja Stojakovic, Tarlac.Pravo svake drzave je da dodeljuje pasose.Negde se pasos dobije u zavisnosti koliko ulozis u tu zemlju.Roman Abramovic ( mada je jevrejin) dobio Izraelsko drzavljanstvo kada su mu englezi uskratili neka prava

maremare

pre 5 godina

Mnogo se bespotrebno uzbudjuje. Kakve veze ima sto je kosarkad dobio, pa na primer i Nole ima državljanstvo Monte Karla a niti je rođen tamo niti se oženio tamo, niti igra za njih u Dejvis Kupu. Dakle, nema nikakvih interesa ni on od MK ni MK od njega. 
Prosto, danas je to normalno i odraz je urbanosti i kosmopolitstva. Gosn Varga da razmisli jos jednom.
(Poštovalac_stručnjak, 13. februar 2019 11:37

Au stručnjače!!!! Pa MK živi od Novaka i drugih sportista koji placaju porez na zaradu. Ili misliš da je smešna suma od 120 miliona evra koliko je Novak zaradio do sada samo od turnira.

Ds

pre 5 godina

Država Spanija je prepoznala Rafin talenat uložila u njega i sad dobija porez.Tako je i sa Rodžerom i Vavrinkom i Švajcarska ubira porez a u Novaka je uložio tata tako što je prodao kuću,zadužio se i sad ga još mediji blate kako je nikakav čovek i sad da li Nole treba da plaća nešto državi Srbiji?Ako razmišljate mozgom dobićete logičan odgovor...

John Terry

pre 5 godina

Ja kao Srbin i Zvezdas nemam nista da zamerim Partizanu na ovom potezu. Trebalo je i mi svima da obezbedimo pasose, jer ako ce KSS da pravi idiotska pravila koja DOKAZANO ne doprinose boljem polozaju domacih igraca, onda ce klubovim da se snalaze kako znaju. To ogranicenje stranaca je najgluplja stvar koju je iko ikada izmislio. Jedina posledica, i to je Zeljko Obradovic posvedocio u emisiji "U obruču", ovog pravila je da se domaći igrači preplaćuju.

bata

pre 5 godina

prijateljica 20 godina zivi u srbiji udata za naseg coveka ..imaju dvoje dece..ne moze da dobije nase drzavljanstvo...ali zato kad dazbine i porez treba da plati onda je i vise nego "nasa"

Sinovac

pre 5 godina

Ovo je samo ispunjavanje "partijskog zadatka u cilju izjednačavanja Partizana sa mutantom iz Železnika, koji je poznat po ovakvim vratolomijama. Partizan ima Nikolića i Gegića, koji imaju sve uslove za dobijanje državljanstva (Nikolićev otac je rođeni Leskovčanin, a Gegićeva familija potiče iz Novog Pazara), tako da je ova glupost sa Pejdžom napravljena iz potpuno drugih razloga, koje zna samo Limar i njegovi nadređeni.

Milorad

pre 5 godina

Muka mi je vise od ovih velikih patriota koji su se dofukljacili u Srbiju pre 20 godina i pljuju po njoj na svakom koraku. Idi kritikuj vladu zemlje gde si se rodio, ostavi nas na miru. Veruj mi da nikakvu razliku ne pravim izmedju Pejdza i tebe. Obojica ste stranci u mojoj zemlji.

Milan

pre 5 godina

Kako te nije sramota da poredis Pejdza koji igra 4 meseca i Dzenkinsa koji je skoro 4 godine igrao ovde?

Enisu je menadzer sredio drzavljanstvo i jos dok je igrao za Megu je bio u proceduri, igrao je za zvezdu svega 4 meseca tako da ponovo grobarski spin na delu
(23sudija, 13. februar 2019 14:41) # Link komentara

Koliko i gde pise da treba da igras pa da dobijes......Ljjudi na cemu ste? Dajet malo i meni.

Ramones

pre 5 godina

Koliko buke oko jednog pasosa.Da se Varda nije oglasio nista ne bi bilo.Varda je zveknuo u kamen mudrosti,od kada neigra kosarku.Mnogo pametuje,ne lici mu.

Donald Tramp

pre 5 godina

Ne vredi Ratko. Ovde je siromaštvo i beda. Dostojanstvo je odavno ispod dna. Ako imaš pare u Srbiji možeš da radiš šta god hoćeš, niko ti ništa ne može.

Ovde se prodaje dostojanstvo za dnevnicu od 1000 dinara i sendvič. Uskoro ćemo nestati od sveg svog jada.
Nisu za to krivi političari nego ljudi koji prodaju svoje dostojanstvo za pare. A izdajemo se za pošten i pravedan narod. Sramota koja se prećutkuje.

Ako ovo pročita neki bot neka stane ispred ogledala i upita sebe koliko nisko može da padne. Sve je to povezano.

znaš ti dobro koji

pre 5 godina

Moj predlog je da Republika Srbija svečano dodeli srpsko državljanstvo i Donaldu Trampu, tako da može doći u Srbiju kad god poželi i kad mu je ono "usput pa navratio". Ne verujem da bi odbio, a i u slučaju da odbije, morao bi to nekako opravdati. Sve napraviti uz dobro osmišljenu medijsku kampanju i pompu. Znači, prvo državljanstvo, pa tek onda da vidimo za koga će da igra. A ne ovako, rasprivati navijačku netrpeljivost i nepoverenje u državne organe.

Džek

pre 5 godina

Za Švajcarsko državljansto se aplicira posle 10 godina (do nedavno posle 12), ako ne dolaziš iz zemlje Evropske Unije (i još nekoliko država). Možeš da si Erdogan, Bin Laden, majka Tereza, Luis Suarez, Lionel Messi ili bilo ko drugi. Nećeš ga pre toga dobiti, ako ga uopšte dobiješ (zavisi pre svega koliko si integrisan u opštini u kojoj si podneo zahtev). U banana državama dobiješ odma. Živele banane!

Šeki legenda

pre 5 godina

predsednik crveno beli, ministar u resoru crno-beli...ne možeš da promašiš, ako ti zatreba veza, bilo da je Terza, bilo da je Ostoja...

Bodibond

pre 5 godina

Kaze covjek rodjen u Bosni i Hercegovini, koji je dobio isto Srbijanski pasos. Licemjerje, dno dna
(indor, 13. februar 2019 11:44)

Kaze se srpski ( izvrsena glasovna promena jednacenje po zvucnosti B-P, SrBija- srPski) pasos, ali potpuno si u pravu.

xx55

pre 5 godina

Ne razumijem o cemu pojedinci ovdje pisu a tice se navodne nemogucnosti dobijanja pasosa Srbije za gradjane BiH. Vec godinama unazad ja kao srbin iz BL legalno apliciram za pasos Srbije i dobijam ga u roku od mjesec dana. Ja konkretno nisam trazio, ali,ponavljam,svako ima pravo vec godinama unazad(ne razumijem toliku neinformisanost) A ovo,sto se tice izdavanja pasosa da bi neko odigrao kup je potpuna besmislica.

Nolov

pre 5 godina

@zorzo
Da te ne nazivam imenima,
kako mislis da igra za Srbiju kad nije imao drzavljanstvo do 2013? Da je bio bolji ne boj se ponudili bi mu prije i igrao bi ali morali su svakako. Zamisli da zivis negdje vise od pola zivota a nemas drzavljansto...

Grobar-España

pre 5 godina

Sigurno ti nije pasoska knjizica da bi osecao pripadnost nekome ili necemu.
Ima Srba i bez pasosa i bez licne karte, i uknjizenih i onih koji nisu.
(Srba, 13. februar 2019 17:04)

Uz svo duzno postovanje, promasio si temu druze. Ako se odreknes srpskog pasosa u korist pasosa neke druge zemlje, dobrovoljno pristajes da budes stranac u sopstvenoj zemlji, sto znaci da ti nije bas preterano vazno sta si. Sa druge strane, Srbin koji moze da uzme pasos neke druge zemlje, moze da ima i dozivotne papire (boravak i radnu dozvolu) te zemlje i nema nikakvu potrebu da se odrice srpskog drzavljanstva. Ovde se radi o coveku koji svoj narod smatra losijim od onog kome je on odlucio da pripada i jos se pri tom hvali kako je oteo napokon uspeo da odbaci taj grozni teret u obliku srpskog pasosa. Ja samo kazem da takvi ljudi sto pre "odu" iz srpstva to bolje. Ja zelim i dalje da delim nacionalnu pripadnost sa Teslom, Andricem, Pajom Jovanovicem, Urosem Predicem, Mokranjcem, Sterijom Popovicem, Milunkom Savic, Isidorom Sekulic....U cemu je problem ?

Mr Someone

pre 5 godina

Čovek je u pravu 1/1. I ja sam bio dugo izbeglica iz Bosne iako sam ponosniji na činjenicu da sam Srbin od većine ljudi rodjenih u Srbiji. Pozdrav (ilija, 13. februar 2019 11:27) “ponosniji na cinjenicu da sam Srbin”. Kako mozes da budes ponosan necim u zivotu za sta imas 0 zasluga? (ako je pretpostavka da je biti Srbin nesto posebno ili uspeh sam po sebi)(Mr Someone, 13. februar 2019 19:38) Pa naravno,da ti autosovinisto to ne mozes da razumes!Moze i te kako moze!Ja sam najponosniji na svetu sto sam Srbin!Placi sad
(Xnodeh, 13. februar 2019 20:19) Eto odmah etiketiranje... Zao mi te je, ne shvatas pa se uzbudjujes. Ja sam ponosan na to kako predstavljam Srbiju kad sam napolju, ponosan sam sto vodim racuna o zivotnoj sredini, placam porez, human sam, ponasam se lepo prema ljudima oko sebe kao i strancima koje lepo docekam. Ali da budem “najponosniji na svetu” na “cinjenicu da sam Srbin”? Pa onda hajde da budem ponosan i na cinjenicu da je nebo plavo. Mozda, ako bas nicim drugim u zivotu nemam da budem ponosan, pa da time to nadoknadjujem. Ali nadam se ni tad.

analiza

pre 5 godina

"@analiza

Madjarsko drzavljanstvo moze dobiti bilo ko, nije bitna nacionalnost. Uslov je poznavanje jezika i da je neko od predaka rodjen u Austrougarskoj. A, sto se pasosa Varde tice, nisam rekao da ga nije trebao dobiti, nego da nema pravo da se mesa ako nekome drugom treba da se dodeli. Po meni, Srbin koji nije rodjen u Srbiji, Nigerijac i pripadnik Lakota plemena treba da imaju isto pravo na nas pasos."
(Lala na kvadrat)

Bravo za Mađare i njihovu filozofiju.Šta znači kada imaš osvajački način razmišljanja tj kada svojataš sve što se zatekne na tvojoj teritoriji i pazite još,što je porekla sa te teritorije!Mada,taj mađarski jezik,zvuči mi gadno za učenje.
Varda ima pravo da se meša-jer ako su po vama jednaki on i Pejdž,a njemu su trebale godine da dobije pasoš a Pejdžu par meseci,a nije bitan za recimo reprezentaciju(kao Amerikanka ,onaj centar kod Maljkovićeve)-onda ima pravo da kaže da to nije u redu.Neka Pejdžovi dobijaju pasoše,ali zašto zezaju Varde ovog sveta?Ja mislim da je to ono što Vardi smeta,to što je u odnosu na Pejdža i Enisa i slične ispao građanin drugog reda.
A ovo -nisi Srbin rođen u Srb i nema pasoš,postaješ ravan Lakotama i Apačima-e,to je tek pogrešno.Jer nas i ovako ima malo pa još treba da se delimo po mestu rođenja."Izvini,majka ti dobila trudove s pogrešne strane Drine i nemaš pravo na pasoš,iako živiš godinama u Srb i genetski si Srb!"

grobarče

pre 5 godina

pišem domaći i nešto razmišljam, ovaj varda je debelo plaćen da sramoti instituciju - on, kao, ne shvata da je pejdž zbog aparthejda na pasoš čekao čitavih 5 meseci!!!

Mr Someone

pre 5 godina

Čovek je u pravu 1/1. I ja sam bio dugo izbeglica iz Bosne iako sam ponosniji na činjenicu da sam Srbin od većine ljudi rodjenih u Srbiji. Pozdrav
(ilija, 13. februar 2019 11:27) “ponosniji na cinjenicu da sam Srbin”. Kako mozes da budes ponosan necim u zivotu za sta imas 0 zasluga? (ako je pretpostavka da je biti Srbin nesto posebno ili uspeh sam po sebi)

kalvarija

pre 5 godina

zzzz, 13. februar 2019 11:45) Odzo nije dobio niti je Zvezda za bilo koga slala zahtev za pasos od ovih koji su preko broja. Dzenkins sutra moze da igra za reprezentaciju jer je kvalitet,Enis je bio pogresna procena...poenta je da Zvezda ne pumpa ovu pricu da bi igrala sa svim strancima! Ako je neko kvalitet daj da se proba, polutke - ne
(djani, 13. februar 2019 16:33

Aj sve na stranu, što pričaš nebuloze.. Al da je dženkins kvalitet za reprezentaciju? Pa imamo barem 5 igrača na njegovoj poziciji koji su doktori za košarku za njega.... Sve sve samo da sebe opravdate.. Ccc...

WillyWonka

pre 5 godina

E svaka ti čast, ljudino. I hvala ti što se ne stidiš toga da si Bosanac, kao mnogi Srbi i Hrvati koji su iz Bosne.
Što se tiče teme, neki dan gledam utakmicu Partizan - Budućnost i ne mogu da vjerujem. U jednom periodu kompletna petorka Budućnosti stranci. Pa kako će naša djeca postati dobri igrači?

sa kosova

pre 5 godina

pejdz moze, leo takodje, lima, i jos masa takvih koji srbiju ni karti ne znaju naci, dok se ljudima sa kosova izdaju, nevazeci, fantomski pasos r.srbije na kojem pise koordinaciona uprava sa kojima ne mogu ni na kim-u preći. zasto se mediji malo ovim problemom ne zabave?
svaka čast varda.

Rendom

pre 5 godina

Niti je Pejdz trazio nas pasos niti mu treba. On jednom kad zavrsi karijeru nikad se u Srbiju nece vratiti a soska ce zavrsiti negde na smetlistu.

Srba

pre 5 godina

"Mogu da uzmem spanski pasos kad god pozelim, jedini uslov je da se odreknem srpskog. Ne pada mi na pamet. To sto si daleko od otadzbine ne treba da umanji tvoju ljubav prema sopstvenoj zemlji i narodu. Kako da se odreknem Obilica, Tesle, Njegosa, Misica, Petra I. Karadjordjevica, Cara Dusana, Svetog Save, Andrica, Pavica, Selimovica, Isidore Sekulic, Desanke Maksimovic, Milunke Savic, Danice Tomic, Katarine Ivanovic i hiljada drugih velikih ljudi i zena koji su sebe smatrali srbima i srpkinjama i nisu se stideli svoje nacije, jer nisu imali cega da se stide. Kako da se odreknem roditelja, rodbine, prijatelja i pljunem na sve njih...Rodjen sam u hrvatskoj i sam sam imao problema sa drzavljanstvom, iako su me u srbiju doveli sa tri godine i ziveo sam u njoj do 28., ali to nije problem nacije, vec ovih satrapa koji je vode od Kralja Aleksandra pa do danas. Meni kao srbinu ne trebas ni ti, ni ljudi kao misle kao ti, palite i uzimajte pasose cije zelite (ili mozete). Sto manje takvih u mom narodu, bolje za srpstvo. Svakoga zivot odnese u nekom njegovom pravcu, ali to nije razlog da covek izgubi sebe.
(Grobar-España, 13. februar 2019 15:36) "

Sigurno ti nije pasoska knjizica da bi osecao pripadnost nekome ili necemu.
Ima Srba i bez pasosa i bez licne karte, i uknjizenih i onih koji nisu.

Slobodan

pre 5 godina

Sta ce da se desi, ako ivaj decko postane igrac reprezentativnog kalibra i uz to hice neko da ga zove da igra za istu. Da li bi doticnom smetao i tad.

веверица

pre 5 godina

први корак да нешто променимо је да кажемо да не ваља и да подржимо оне који то кажу. зато варди свака част, а зато ме нервирају фудбалери. ај што ћути боранија из јсл, него што ћуте вида, данко, деки... а лад неко нешто и каже кап лука миливојевић, нема ко да га јавно подржи, без обзира што мисле исто. наш корумпирани систем уопште није ни нешто репресиван (као у северној кореји нпр.) нити претерано стабилан (као нпр у време сфрј), али стоји само јер се људи нее буне, нити се солидаришу са онима који се буне. е па господо, ако тако волите, онда то вам је то. а ако не волите, па ви кажите.

Dag Kristi

pre 5 godina

Rodjen u Srbiji, (SFRJ) jos uvek nemam pasos niti mogu da ga dobijem, tako mi tetkica na salteru rece. 
Gde je kvar?
(tan-tan-taratan, 13. februar 2019 11:33)

Iz Srbije si, u tome je kvar. Da se zoveš Stiven, a prezivaš Sigal npr. (čak iako ti to nije pravo ime), dobio bi na keca.

Ramones

pre 5 godina

Ilija....
Ti znas da si veci Srbin,od vecine koji su se rodili u Srbiji.Pa nemozes nikada,kapiras ,mi smo rodjeni u Srbiji ti nisi.Ti si Srbin iz Bosne bre, ja, sam Srbin iz Srbije!!!!!!velika je to razlika.

Srbin

pre 5 godina

@NY
Porez na prihod placa se tamo gde prijavis boravak. Porez na novac od sponzora takodje. Novak vise zaradi od sponzora nego od turnira. Zato je prijavio boravak u Monaku. Da nije, placao bi Srbiji nekoliko miliona godisnje.
Recimo, Federer placa porez Svajcarskoj, Nadal Spaniji, Marej Britaniji, Vavrinka Svajcarskoj, Del Potro Argentini... samo Novak ne placa svojoj drzavi. Jedini od tenisera iz vrha po zaradi koji ne placa porez svojoj drzavi.
Dakle, to je cisti interes. Nema smisla da komentarises poreze kada se ocigledno ne razumes u tu tematiku.

x

pre 5 godina

Naravno, jer ljudi na pozicijama trenutno ne znaju šta znači reč "sveto". Oni su sline, ne naša deca. Naša deca znaju ko je i šta je pravi čovek a ko .......

Admiral

pre 5 godina

Slazem se u potpunosti sa Vardom ali ne znam cemu se sad dize ovolika prasina kada se ovo ne desava prvi put? Najsveziji primer je Dilan Enis, njemu je isto tako dat pasos kad je dosao iz Mege u Zvezdu. Davani su pasosi i mnogim drugim kosarkasima, fudbalerima, znaci ta praksa nije od pocela sa Pejdzom nego mnogo pre njega...

fan of the greatest club in the world. United!

pre 5 godina

ovaj je vise uradio za srpski nacionalizam zadnjeg mjeseca nego za srpsku kosarku u citavom svom zivotu. dokaz da se rijaliti nastavlja i da je to prva tekovina danasnje srbije!

JulijeCenzor

pre 5 godina

Ratko Varda-bivsi igrac KK Partizan koji nije svojim igrama ostavio neki trag pa sada kad je otisao u penziju pokusava ovim mudrolijama da dobije sto vise pratilaca na tviteru.Ima misljenje o svakoj temi i obavezno to radi sa puno drame.Ocekujem ga u zadruzi ili parovima za par meseci.

Lala na kvadrat

pre 5 godina

@analiza

Madjarsko drzavljanstvo moze dobiti bilo ko, nije bitna nacionalnost. Uslov je poznavanje jezika i da je neko od predaka rodjen u Austrougarskoj. A, sto se pasosa Varde tice, nisam rekao da ga nije trebao dobiti, nego da nema pravo da se mesa ako nekome drugom treba da se dodeli. Po meni, Srbin koji nije rodjen u Srbiji, Nigerijac i pripadnik Lakota plemena treba da imaju isto pravo na nas pasos.

Pfc

pre 5 godina

Koja bre nasa deca, neka kao ti koja brze bolje pobegnu preko da uzmu kao neke silne pare...batali Varda s tim moralisanjem zivota ti...nigde u svetu u normalnim kosarkaskim zemljama nema ogranicenja stranaca,vec ti isti domaci ako su dobri nek se izbore za minutazu,vece ugovore i nase postovanje. P.s. Eno ga Marinkovic zivi primer te nase cuvene dece,6 godina u prvom timu skoro, šuter,i na zadnje dve tekme dao 0 poena?!?!

Zvezdara

pre 5 godina

Ko si ti da prozivas nekog ko je dosao u Srbiju i dobio srpski pasos? Po cemu si ti bolji od njega? Dosao si iz Bosne i igrao si za BiH reprezentaciju i sad se pravis veliki Srbin. Ma more...

Srb

pre 5 godina

Bravo...pooštriti i poništiti ingerencije raznoraznim ministrima da daju pasoše kome se ćefne...zna se ko i kako može da dobije papire,baš onako kako je čovek objasnio ili da je stegao velike zasluge i zahvalnost srpskog naroda.

Petar

pre 5 godina

Kapa dole Ratku Vardi. Ovo je zaista sramota kako se ova drzava odnosi prema sopstvenim gradjanima. Znate koliko ljudi ceka da dobije drzavljanstvo, neki i po 10 15godina! Ali kad podmazes kako treba i kome treba onda sve ide brzo. Mi i treba da propadnemo kao narod, zaista ne zasluzujemo da zivimo bolje i ostacemo vecita sirotinja al nije mi zaoo!

srbin

pre 5 godina

Koliko ima ljudi razlicitih nacionalnosti koji se na svaki moguci nacin godinama bore za srpski pasos i ne mogu da ga dobiju.A onda dodje neki Amer,odigra par utakmica i bam!Odmah pasos.Sramota da vas bude sve kolektivno.
 (insajder, 13. februar 2019 11:44)


Koliko to cudno zvuci da se neko bori za srpsko drzavljanstvo, ne realno zvuci, nama koji ga imamo...

zorzo

pre 5 godina

Mislim da bi ovaj gospodin Varda trebao da bude poslednji koji kritikuje...Zar doticni nije igrao za BiH? Kako? Inace, apsolutno sam protiv deljenja drzavljanstva zbog ovakvih gluposti...

Kalkulacija

pre 5 godina

Čovek je u pravu 1/1. I ja sam bio dugo izbeglica iz Bosne iako sam ponosniji na činjenicu da sam Srbin od većine ljudi rodjenih u Srbiji.
Pozdrav
(ilija, 13. februar 2019 11:27) Za početak da kažem da je Varda za većinu stvari u pravu, i ovo ne važi samo u slučaju Pejdža, već i Dženkinsa, Enisa, Klea, svih koje sam eventualno zaboravio, pa i sutra Odža. A ovom velikom Srbinu gore da odgovorim, slobodno se ti ponosi svojim srpstvom, ali nemoj moje i bilo čije drugo ni da meriš, ni da umanjuješ. Uostalom zapitaj se što su tvoji preci kao veliki Srbi poput tebe napuštali majku Srbiju?

Aragorn

pre 5 godina

U pravu je sve čovek, dati nekome državljanstvo samo da bi kao igrao košarku na jednom takmičenju. A sećate se koliko nam je glupo bilo kad su davali čovićevim, a sad nam nije glupo... ne zbog toga što je Pejdž nekakav ekstra igrač, već upravo što je to nebitno. Pa čoveče i jeste bio cilj KRK da igra više domaćih igrača. Ne znam ja ne bih dao lako državljanstvo nikome pa i da je Srbin iz BiH, Crne Gore, Rumunije itd. sve dok se ne nastani i me počne da plaća porez, ali ovo je prevršilo svaku meru.

s3r4f1m

pre 5 godina

Varda brate Srbine pusti nek burgijaju sa sebi ravnima... dokaz ko si i kolika je tvoja velicina/jacina je taj sto ti dodje 'glave" ahilova tetiva!!!

Slaninar zapad

pre 5 godina

Šta se ovaj loži? Ko ga je pitao za zdravlje? Zašto ne bi neko dobio naše državljanstvo ukoliko postoji obostrani interes da zaigra za nas?

osvrni se oko sebe

pre 5 godina

Zmaju, svaka čast na komentaru. jer kakva je to država kada joj pasoš ništa na vredi. Prave od Srbije banana republiki.
(miki, 13. februar 2019 11:46)

Pasoš ove zemlje ne vredi ništa već evo 28 godina. Ne vredi ni nacionalna valuta, niti izgleda vrede ljudi u ovoj državi. Evo narod rmbači za 200evra, pa izgleda da više i ne vredi. Mladi I obrazovani odlaze u inostrastvo i uzimaju pasoše drugih zemalja, baš zato što nas mnogo vredi i što imaju bezbroj mogućnosti kod kuće. Kažeš prave od Srbije banana rebubliku? Pa preporučujem ti da se okreneš oko sebe, Srbija je to odavno. Postoje ovde mnogo veći problemi od davanja pasoša jednom sportisti. Ovo je samo poslednja karika na lancu. Bolje dati pasoš nekom mladom strancu, nego milionče za nalog Srbendu koji po Americi prebija ljude. A deca će da se leče preko SMS poruka, koje će dobar deo naroda pre da pošalje da sačuva nekog zgubidana u nekom rijalitiju.

23sudija

pre 5 godina

Niste tako pričali kada su državljanstvo dobijali Dženkins i Enis, tada je to bilo ok. Ma sve je Dule bio u pravu za vas.....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Danilo, 13. februar 2019 13:34)

Kako te nije sramota da poredis Pejdza koji igra 4 meseca i Dzenkinsa koji je skoro 4 godine igrao ovde?

Enisu je menadzer sredio drzavljanstvo i jos dok je igrao za Megu je bio u proceduri, igrao je za zvezdu svega 4 meseca tako da ponovo grobarski spin na delu

pst

pre 5 godina

Ozbiljno, nemam namjeru provocirati ili glumatati neku kvazi duhovitost. Zašto u Srbiji govorite “cirkuzant”? S obzirom da je cirkus?
(prika iz susjedstva, 13. februar 2019 16:07)

Čuj, Prikane, pismeni ljudi u Srbiji kažu i pišu "cirkusant", a to valjda isto važi i za pismene ljude u Hrvatskoj.

MiRa

pre 5 godina

Nije to tako jednostavno kako se ovde piše. Sam sam u sličnoj situaciji. Rođen u Srbiji i od '76 živim u slo. Posle rata '91 jedno vreme imao dva državljanstva, a onda su reki ako želiš očuvati službu i još ponešto, onda se moraš odreći srbskog. Da sam se odrekao (vratio pasoš) morao sam još i platit '97 god oko dve ipo hiljade maraka....

Radoje

pre 5 godina

Brate Varda, sad si ga preterao. Iz tvojih reci vidim da zalis sto se nisi potrudio da uzmes pasos neke zapadne zemlje u kojoj si igrao i da sada duboko zalis za time. Dokle vise da glumimo patriotizam i tako sebe izolujemo od sveta?

mr no

pre 5 godina

U jednu ruku je njegov komentar OK i ne želim da umanjujem njegov patriotizam. S druge strane, iako je rođen u BiH, stasao je u Srbiji. A ipak je nastupao za BiH. Ja ga uopšte ne krivim, ali treba biti malo oprezniji sa ovakvim izjavama.

Dragana

pre 5 godina

Očigledno je da je politika naših klubova u poslednjih desetak godina - što više stranaca. U skladu sa tim logično je da neki od njih moraju da dobiju i srpsko državljanstvo kako bi mogli da igraju u domaćem prvenstvu. Mislim da i mnogi naši sportisti su tako po ko zna kom osnovu dobijali državljanstva drugih zemalja. Lično mi se to ne dopada jer ne doprinosi ništa našoj košarci pogotovo ne reprezentaciji. Mislim da bi savez trebalo da donese neke strožije propise u vezi sa tim jer ako se ovako nastavi još malo pa nećemo imati igrače na poziciji pleja za reprezentaciju.

Aleksandar

pre 5 godina

Sve tacno. A jedan veliki Charles Cather iz SAD koji vec godinama zivi u Srbiji i svoj zivot je posvetio promociji Srbije, ne moze da dobije pasos.

prika iz susjedstva

pre 5 godina

Ozbiljno, nemam namjeru provocirati ili glumatati neku kvazi duhovitost. Zašto u Srbiji govorite “cirkuzant”? S obzirom da je cirkus?

Srbin

pre 5 godina

@Postovalac_strucnjak
Sta ti uporedjujes... Djokovic je prijavio prebivaliste u Monaku da ne bi placao porez Srbiji. Ocigledna njegova korist od Monaka je to sto ustedi nekoliko miliona dolara godisnje, koje bi inace dao Srbiji. A korist Monaka od njega je sto je tamo kupio ogromnu kucu i sto tamo zivi i trosi pare.
Srbija je ta koja nema nikakve koristi od njega, ne placa porez, ne igra za reprezentaciju, a ne Monako. I nema tu nikakve slicnosti.

Cenjeni nosilac madjarskog drzavljanstva

pre 5 godina

Kad ste vec toliko navalili da pisete o madjarskom drzavljanstvu, obavestite Vardu da je njegovo prezime cisto madjarsko. Ima i i jedno malo mesto kod Kaposvara, zove se Varda, verovatno su njegovi odatle. A ima i drugo, zove se Kisvarda. Varda inace znaci "zamak" na madjarskom.

DJ KRMAK

pre 5 godina

Hej ljudi, spustiti loptu. Srbija je država, iako vam se to ne čini tako.
Moja ćerka koja je polu srpkinja mora da prođe proceduru kao da hoće da postane državljanka Singapura, da sam ja odustao da 'ganjam' srpsko državljanstvo. Drago mi je da je Pejdž to rešio brzo. Zapamtite, šta god vi mislili, Srbija je ozbiljna država.

Kapitalista

pre 5 godina

Da je veliki potencijal u svom sportu razumeo bi. Svojevremeno su i Kleu dali državljanstvo a on ode preko. Tako će i ovaj. Gledate ako možete da privolite sportiste poput Luke Dončića (za njega je kasno) a ne likove koji će ti da odigraju par sezona a navuci će nam familiju iz Afrike. Znate šta mi je pre 15 godina rekao jedan U.S.A. kad smo pričali o košarci? Ja mu kažem vi jeste najbolji u košarci ali mi nemamo crnce. Čovek kaže gde je ra zemlja da se preselim? Tad je svega 23 stanovnika Srbije sa afričkim poreklom imalo nas pasoš. Kažem ima solidan broj takvih zemalja u evropi jer su suviše siromašne poput nas. Čovek me skrhan pogleda i kaže vi i me znate koliko ste srećni. Prvo je došao turisticki. Javio mi se 5 godina kasnije kaže prelomio sam. Danas živi u Srbiji. Naravno lako je njemu kad je imao da izda stan u Čikagu. Mnogo gadnu narav imaju a vole da radê komiko i Meksikanci na 40 stepeni.

dragan

pre 5 godina

Takve sile kao Rusija,Nemacka,Turska,Italija dajju strancima drzvaljanstvo da bi pojacali svoje reprezentacije,a samo se mi pravimo mudri da nam to ne treba!
Sada slazem se treba naci nekog boljeg od Pejdza,ko bi pojacaoi reprezentaciju,a ne samo klub!

uzivajteuSportu

pre 5 godina

Sta se bunite, pa mora vlast da vas zabavlja loptanjem. Bolje da se time zanimate, nego da vam padnu na um neke misli o vecim platama i boljem zivotu.

MarcoPolo

pre 5 godina

Slažem se sa Vardom u potpunosti. Ovome bi trebalo da se stane na put definitivno. Enisi, Pejdžovi, Odžovi i ostali stranci...ok da dobiju pasoš, ali se mora znati neka procedura, zakon... Minimum 5 godina inzenzivnog življenja i rada itd. Grobar sam, ali definitivno se slažem sa Ratkom.

djani

pre 5 godina

Sramota je da Pejdz dobije pasoš. Kao što je sramota sto su ga dobili Dzenkins, Enis i Odzo. Ne razumem zbog čega ste dali poluvest u etar?!
(zzzz, 13. februar 2019 11:45) Odzo nije dobio niti je Zvezda za bilo koga slala zahtev za pasos od ovih koji su preko broja. Dzenkins sutra moze da igra za reprezentaciju jer je kvalitet,Enis je bio pogresna procena...poenta je da Zvezda ne pumpa ovu pricu da bi igrala sa svim strancima! Ako je neko kvalitet daj da se proba, polutke - ne

cvrko

pre 5 godina

znas ti dobro koji@
Kako ti mozes skratiti recimo "pasos Republike Srbije" na srpski?"Srpski" je prisvojni pridev od "Srbi" a u Srbiji ne zive samo Srbi nego i Vlasi,Madjari,Bosnjaci,Albanci.....Znaci u ovim slucaju ipak Srbijanski pasos :)
PS,kad Republika Srpska dobije pasos onda se moze gramaticki ispravno zvati-srpski !

Davor

pre 5 godina

1. Vecina nas se slaze sa Vardom. Ne treba davati strancima drzavljanstvo zbog rezultata u Kupu.
2. Svi smo mi pomalo licemerni. Bez obzira sto se slazemo sa Vardom, svaki navijac Partizana ce aplaudirati Pejdzu kad postigne kos u nisu ( isto su cinili i navijaci Zvezde kafa su njihovi igraci dobijali drzavljanstvo).
3. Nije tacno da se i Zvezda i Partizan u Nisu bore za prvi trofej u sezoni. Zvezda se bori za drugi. Vec je osvojila Superkup ABA lige.

Zile

pre 5 godina

"Crno-beli su odlučili da Pejdžu daju srpsko državljanstvo" Citat iz teksta.
Nisam znao da i klubovi mogu nekom da daju državljanstvo.
Po ovome izgleda da je kod nas i to moguće.

onako

pre 5 godina

@Vojke
Potreban Srbiji?
Nije potreban Srbiji NEGO JEDNOM KLUBU, u ovom slučaju KKP. Da ne bude zabune Đenka i Enis su takođe bili potrebni jednom klubu a ne Srbiji.
Da li treba na ovaj način rešavati pitanje stranaca u klubovima ili ih regulisati br u istim je već složeno pitanje.
Mi jesmo u hendikepu u odnosu na zemlje članice EU(protok radne snage) ali se postavlja pitanje nacionalnog identiteta jer još uvek nismo deo iste. U konkretnom slučaju šta je cilj? Kup Srbije, ABA, KLS? Koji su ciljevi klubova u Evropi i da li su izvodljivi sa Pejdžom, Enisom... ili je to ograničen br zbog interesa reprezentacije?
Takođe ABA dozvoljava neograničeni br a KLS 4, ABA je put u kakvu takvu fin sigurnost(EL) a KLS put u nigde. To ne može nikada da se uskladi jer ekonomski faktor nije na našoj strani, veličina tržišta za tv prava, reklame, ulaznice, prateći marketing... Prosto ako Nemcima Francuzima ili bilo kome treba igrač za nac selekciju kupiće ga isto kao za klub koji generiše ove benefite vezane za isplativost biznisa zvanog košarka.
Kao jedan od nac ponosa košarka ima određenu pomoć Države, problem je što je finansijska lestvica mnogo podignuta u slučaju klubova u okvirima EL i EC.
Ne može i EL i razvoj mladih igrača. Trenutno se troši na instant rezultate iz razloga "mala bara puna krokodila" CZ Par Bud ... a mesta ima samo za jednog.

Washington

pre 5 godina

Pa dele i drugi pasose ali za vrhunske sportiste. Koliko se secam i Britanci su vrbovali Djokovica da uzme njihovo drzavljanstvo.

Ne kontam ljude koji su toliko iznenadjeni kao da se ovo prvi put sad desilo. Isto se desilo i u HR, Sloveniji, Bosni, kao i mnogim zapadnim drzavama.

Hari Hule

pre 5 godina

Varda redovni internet pljuvač, kao i Grbović i nekada Moka. Pljuju pljuju pljuju, pametuju, a onda kada konačno iskukaju neku funkciju pokažu koliko u stvari ništa ne znaju.

bizmark

pre 5 godina

Zasto tolika frka oko pasosa.Toga je i ranije bilo.I u Zvezdi i Partizanu.Covek izrazio zelju.Neuslisiti je diskriminacija. Takvih primera ima u celom svetu.

Srbin

pre 5 godina

@maremare
Au strucnjace, nije mala cifra, samo je izuzetno cudno da on kao veliki Srbin i patriota vise voli Monako od Srbije pa radije tamo placa porez. Nije da bi propao da placa Srbiji, ipak nije mala cifra 120 miliona samo od turnira.

aleks

pre 5 godina

Ako se ne varam, svaki stranac sa srpskim pasosem koji osvoji bar bronzanu medalju na evropskom prvenstvu u rvanju, karateu, vaterpolu...kosarci, dobija i sportsku penziju. Mozda je i to motiv$?

Zraka pg.

pre 5 godina

vazda su se bavili prevarama, treba ispitat ko mu zavrsi pasos tome bombarderu, osiromaseni uranijum nas pojede a on srpski pasaport !

Nenad

pre 5 godina

Nije bas da nasi nisu dobijali tudje pasose - dobijali su. Narocito nasi koji su igrali u Grckoj, Spaniji...Takodje, to rade i drugi, setimo se samo tamnoputih bekova Rusije, Makedonije, Italije...Toni Parker je rodjen u Belgiji, sin je Amerikanca i Holandjanke pa je igrao za Francusku. Dakle, odavno je to u kosarci praksa.

Milan

pre 5 godina

Radio si u Srbiji kao stranac i kao sto mnogi drugi rade i platio porez.Nema tu potrebe da budes drzavljanin.Suplja prica.Hajde da zabranimo svim strancimma da rad eili da igraju......Isterati strance sa svih radnih mesta i zaposliti nasu decu.Zaasto razdvajati sport i ostale delatnosti.

Tommy Shelby

pre 5 godina

Smara malo ovaj Varda, mnogo se pravi pametan za jednog basketasa, za svaku temu on ima neko misljenje, kao da je neki bloger a ne bivsi kosarkas . Inace, navijam za Zvezdu, da ne pomisli neko da branim Pejdza zato sto je grobar .

polo

pre 5 godina

A zašto državljanstvo nisu dali Alekseju Nešoviću ? 
To bi imalo logike? 
Ovo sa ovim Pejdzom je dno dna.
(car afrike i azije, 13. februar 2019 14:19)

Aleksej Nikolic, ne Nesovic.
Nije njemu dato zato sto bi se on i tada racunao kao stranac, bez obzira na srpski pasos, jer je nastupao za Sloveniju.

Clan 32 registracionog pravilnika

Регистрација играча страних држављана врши се под општим условима за регистрацију играча.
Клубови највишег ранга такмичења у мушкој и женској сениорској конкуренцији имају право да
региструју највише четири (4) страна играча сениора са правом наступа у домаћем такмичењу.
Клубови имају право да региструју и највише четири (4) страна играча, млађих од 18. година, са
правом наступа у такмичењу млађих категорија, укупно у свим старосним категоријама МК, али не више од
два (2) у једној категорији.
Под страним играчем из ст. 2. и 3. овог члана сматрају се играчи страни држављани и играчи који
немају право наступа за кошаркашку Репрезентацију Србије.
Страни играч који напуни 18 година, закључно са даном када наврши 18 година, губи право наступа на
свим такмичењима, млађих категорија и сениора, осим права наступа у највишем рангу такмичења (1.МЛС и
1.ЖЛС).

Dule

pre 5 godina

(NY, 13. februar 2019 21:18)

Ja bi jos dodao i da je Novak uplatio lepe pare drzavi Srbiji u poplavama 14te, i ucestvovao finansijski u jos nekim projektima.

Mnogi bi rado da gurnu dijaspori ruku u dzep i da se ocesaju o tudji trud. Malo je 3 milijarde godisnje sto posaljemo.
Malo je i Novak para poslao, daj jos!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ivica Toronto ex Vozdovac, 13. februar 2019 23:18)

Ne postoji nijedan dokaz niti ijedno istraživanje o tome da je naša dijaspora baš ta koja šalje pare i popunjava taj depozit.

Najverovatnije je da većinu tih para zarade programeri/dizajneri i drugi frilenseri i svi ostali koji žive u Srbiji ali na ovaj ili onaj način zarade pare u inostranstvu (ne mora da bude samo preko interneta), samo što kao i ostatak zemlje ne plaćaju porez.

U svakom slučaju, nemaš tapiju na zahvalnost jer nemaš dokaz da ste baš vi izvor tih para.

Što se tiče Novaka, sve što je on dao je daleko manje od onoga što bi platio kao porez (koji uopšte nije toliko velik)

Nadal i Federer takođe zarade sve u inostranstvu, pa su je rezidencije ipak Španija i Švajcarska i tamo uredno plaćaju porez, dok su Srbinu, Rusu i Bugarinu rezidencije naravno u Monte Karlu.

acomurija

pre 5 godina

A mozda proveriti na cemu je? Nesto bas jako, sto izaziva proliv pljuvanja?
Najcrnje sto, iz prilozenog teksta se vidi, zna da nesto nece, ali mu nije jasno ni sta nece ni sta hoce.
PS.
Zabrinjavajuce ovo s kosarkasima, nije samo Duci Simonovic...

Malo igro sporta

pre 5 godina

Prema - Marko: e to je opservacija stanja u basketu i uzrok ovog poteza.koji kad se nadtavi dalje, znaci d vise nema novih jakih repr. Igraca stvorenih u nasim klubivima. Vec s 15,16 gid u eu i dalje nba.pa lo prodje. Ne klubova.nema lige .nema dece.NEMA PARa, jer je vecina igraca ranihe dosla iz nizih liga koje su bile ozbilje i rad u klubovima, a koje su ssd nivo beton lige sfrj. Gubimo kkntinuitet . Odraz drzave.poz

aca

pre 5 godina

jel to njemu daju nas pasos samo da bi, i on, igrao kup?!?!
ne dotice me..uopste...ali zamisli da ispadnu grobari i ne vide mozda cak ni finale...kao sto rekoh....NE DOTICE ME....hocu samo da se javim!
pozdrav za sve ljubitelje basketa!

sasa

pre 5 godina

Rodjen u Srbiji, (SFRJ) jos uvek nemam pasos niti mogu da ga dobijem, tako mi tetkica na salteru rece.
Gde je kvar?
(tan-tan-taratan, 13. februar 2019 11:33)

U sfrj svi smo imali jugoslovenski pasos i drzavljanstvo jedne republike. To je obicno bila - rapublika po ocu. Kakvo drzavljastvo ti je imao otac trebalo bi da imas i ti (bez obzira na to da si mozda rodjen u drugoj republiki) Cudi me samo da to danas nisi sredio. Niko nije imao samo drzavljanstvo sfrj. Imao si i republicko i niko ti ga nije oduzeo ako se niso odrekao.

Tito-partija-crno bela SNS armija

pre 5 godina

Sramota je da Pejdz dobije pasoš. Kao što je sramota sto su ga dobili Dzenkins, Enis i Odzo. Ne razumem zbog čega ste dali poluvest u etar?! 


Gdje to pise da je Odzo dobio pasos?
(Borky, 13. februar 2019 12:31)

Pise u njegovom paralelnom svetu u kome zive vec godinama

Sasa

pre 5 godina

Madjarsko drzavljanstvo moze dobiti bilo ko, nije bitna nacionalnost. Uslov je poznavanje jezika i da je neko od predaka rodjen u Austrougarskoj. A, sto se pasosa Varde tice, nisam rekao da ga nije trebao dobiti, nego da nema pravo da se mesa ako nekome drugom treba da se dodeli. Po meni, Srbin koji nije rodjen u Srbiji, Nigerijac i pripadnik Lakota plemena treba da imaju isto pravo na nas pasos.
(Lala na kvadrat, 13. februar 2019 20:49)

# Link komentara

Ukoliko drugi put ovakve besmislice budes zeleo da pises, zamolicu te da promenis nick da ne bi sramotio nas vojvodjane. Kada delujes pod nekim drugim nickom i kontaminiras, barem se ne zna odakle si i direktno ne utices na misljenje o jednom delu drzave. Hvala. Zbog takvih kao ti, a velika ste manjina, jesmo na stubu srama.

onako

pre 5 godina

@Vojke
Potreban Srbiji?
Nije potreban Srbiji NEGO JEDNOM KLUBU, u ovom slučaju KKP. Da ne bude zabune Đenka i Enis su takođe bili potrebni jednom klubu a ne Srbiji.
Da li treba na ovaj način rešavati pitanje stranaca u klubovima ili ih regulisati br u istim je već složeno pitanje.
Mi jesmo u hendikepu u odnosu na zemlje članice EU(protok radne snage) ali se postavlja pitanje nacionalnog identiteta jer još uvek nismo deo iste. U konkretnom slučaju šta je cilj? Kup Srbije, ABA, KLS? Koji su ciljevi klubova u Evropi i da li su izvodljivi sa Pejdžom, Enisom... ili je to ograničen br zbog interesa reprezentacije?
Takođe ABA dozvoljava neograničeni br a KLS 4, ABA je put u kakvu takvu fin sigurnost(EL) a KLS put u nigde. To ne može nikada da se uskladi jer ekonomski faktor nije na našoj strani, veličina tržišta za tv prava, reklame, ulaznice, prateći marketing... Prosto ako Nemcima Francuzima ili bilo kome treba igrač za nac selekciju kupiće ga isto kao za klub koji generiše ove benefite vezane za isplativost biznisa zvanog košarka.
Kao jedan od nac ponosa košarka ima određenu pomoć Države, problem je što je finansijska lestvica mnogo podignuta u slučaju klubova u okvirima EL i EC.
Ne može i EL i razvoj mladih igrača. Trenutno se troši na instant rezultate iz razloga "mala bara puna krokodila" CZ Par Bud ... a mesta ima samo za jednog.

Milorad

pre 5 godina

Milorad
kod tebe u hrvatskoj varda jeste stranac.
mada mi nije jasno što nisi i ime promenio?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (car afrike i azije, 13. februar 2019 17:14)
Ima jedno selo izmedju Kragujevca i Gornjeg Milanovca, u Hrvatskoj naravno....dodji da ti objasnim.

ooo TRNIKIJERI LEGENDO

pre 5 godina

Dobro shvatili smo da navijas za zvezdu i oni su ovo ranije radili mogli su i sada ali im je tim dovoljno jak ocigledno vam smeta kada je partizan sve jaci i bolji u odnosu na proslih 3 godine

bitan lik

pre 5 godina

nacionalnost je faktor ne zbog gena nego da bi se tezilo tome da savezi i timovi razvijaju svoju kosarku i time sire lokalno interesovanje za sport a ne da se sve pretvara u fabrike para...

maremare

pre 5 godina

@srbin

Au Srbine,
Promasio si temu. Samo sam odgovorio momku koji se zapitao sta Monako ( Monte Karlo) ima od toga sto je Novak njihov drzavljanin. To sto ne placa porez u Srbiji je druga stvar.

Lala na kvadrat

pre 5 godina

Ono kada stranac koji je dobio drzavljanstvo kritikuje drzavu zasto je drugom strancu dala drzavljanstvo. Ej, ovo bi bila super tema za Alan Ford-a...

Djoksa

pre 5 godina

Prvo, sve ovo što je čovek rekao je u pravu. Drugo, ja sam malo stariji pa se i sećam. Ratko Varda dok je bio igrač je bio sprdnja. Sećam se da dok je bio igrač je stalno ulazio u igru tek u garbidž tajmu. I to tek na zahtev grobara. Jednostavno, bio je premekan i falile su mu košarkaške finese. Bilo je očigledno da je u košarci samo zbog izuzetne visine a ne zbog košarkaškog umeća. Tako da je meni ostao taj neozbiljan pogled na njega čak i kad priča o ozbiljnim stvarima. Kao kad se pomene Muta Nikolić, odmah vam zaigra osmeh u uglu usta.

Poštovalac_stručnjak

pre 5 godina

Mnogo se bespotrebno uzbudjuje. Kakve veze ima sto je kosarkad dobio, pa na primer i Nole ima državljanstvo Monte Karla a niti je rođen tamo niti se oženio tamo, niti igra za njih u Dejvis Kupu. Dakle, nema nikakvih interesa ni on od MK ni MK od njega.
Prosto, danas je to normalno i odraz je urbanosti i kosmopolitstva. Gosn Varga da razmisli jos jednom.

Lavpivo

pre 5 godina

Jedna od najvecih svijetckih sila u kolektivnim sprtovima Spanija,ne samo da dijeli drzavljanstva sakom i kapom nego su mnoge sportove preporodili i ozivjeli zahvaljuci strancima u svojoj reprezentaciji.dali mi sad treba da radimo nesto slicno neznam ali od tog kukanja nasa deca ovo nasa deca ono me boli glava.evo najveci problem nase kosarke je sto su neki markusi ili jenkisi dobili drzavljanstvo da bi mogli igrati kup i ono raspalo prvenstvo

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

Ja sam rodjen u Hrvatskoj gde sam kasnije kao i većina Srba imao status izbeglice u Srbiji. Pre 20 godina sam se odselio u Australiju i nakon nekog perioda sam dobio njihovo drzavljanstvo kad su se ispunili uslovi za to. Srpsko državljanstvo pokušavam godinama na sve načine da dobijem bez uspeha (zašto? - jer se osećam kao Srbin i pripadam tom narodu) Boli me činjenica kad ljudi na ovakav način dobijaju srpske pasoše, a ljudi koji to istinski žele nemaju bilo kakvu šansu. Sramota!
(stevan, 13. februar 2019 12:05)
a ja iz Bosne, dobio državljanstvo studirao u inostranstvu i vratio de u Srbiju posle studija na usluzi svojoj državi i svome narodu! pozdravi australiju od nas

Nesa

pre 5 godina

Dragi Ratko, a sta da ocekujes od jugoslovenskog sportskog kluba....Pa seti se samo Klea, hteli su da mu daju drzavljanstvo samo da bi ga ubacili u reprezentaciju da odigra nekoliko meceva da bi mogli da ga prodaju u Englesku i uzmu pare...za neupucene, u Engleski fudbal moze da dodje stranac samo ukoliko je odigrao odredjen broj utakmica za reprezentaciju....

Vojke

pre 5 godina

Ne vidim u cemu je problem: on je vrhunski sportista, potreban je Srbiji- dobio je pasos i drzavljanstvo. Slicne programe imaju sve zemlje. Kamo srece da vise ljudi kao sto je on dobije pasos.

orao s visine

pre 5 godina

Kao prvo Varda kao veliki Srbine trebalo bi da znaš srpski jezik.
Naime pridevi američki, turski , ruski , poljski ...itd se u srpskom pišu malim slovom jedino ako mešaš sa engleskim gde se pišu velikim
Drugo muka mi je više od takvih likova koja nas stalno uče srpstvu i to
likovi iz bivših yu republika koje smo primili široko otvorenih ruku
Varda,Linta i ostali nam stalno drže neke lekcije kako nismo dobri Srbi upravo mi iz Srbije..
Znači dosta više tog nacionalizma tog patološkog straha od svega sa strane
Usput iako pratim košarku dugo nešto mi dotični nije ostao u sećanju tako
da pozdravljam dovodjenje kvalitetnih stranaca jer će ta ista deca imati od koga da uče i budu bolji...

J.

pre 5 godina

To rade i druge zamlje. Daju državljanstvo sportistima ukazom predsednika/šefa države. A nigde nije neophodno oženiti se/udato za državljanina ili imati pretke, ja sam dobila državljanstvo jedne zapadnoevropske zemlje zahvaljujući višegodišnjem životu i radu u njoj.

Slobodan

pre 5 godina

Sta ce da se desi, ako ivaj decko postane igrac reprezentativnog kalibra i uz to hice neko da ga zove da igra za istu. Da li bi doticnom smetao i tad.

Ramones

pre 5 godina

Koliko buke oko jednog pasosa.Da se Varda nije oglasio nista ne bi bilo.Varda je zveknuo u kamen mudrosti,od kada neigra kosarku.Mnogo pametuje,ne lici mu.

Milorad

pre 5 godina

Muka mi je vise od ovih velikih patriota koji su se dofukljacili u Srbiju pre 20 godina i pljuju po njoj na svakom koraku. Idi kritikuj vladu zemlje gde si se rodio, ostavi nas na miru. Veruj mi da nikakvu razliku ne pravim izmedju Pejdza i tebe. Obojica ste stranci u mojoj zemlji.

JulijeCenzor

pre 5 godina

Ratko Varda-bivsi igrac KK Partizan koji nije svojim igrama ostavio neki trag pa sada kad je otisao u penziju pokusava ovim mudrolijama da dobije sto vise pratilaca na tviteru.Ima misljenje o svakoj temi i obavezno to radi sa puno drame.Ocekujem ga u zadruzi ili parovima za par meseci.

zzzz

pre 5 godina

Sramota je da Pejdz dobije pasoš. Kao što je sramota sto su ga dobili Dzenkins, Enis i Odzo. Ne razumem zbog čega ste dali poluvest u etar?!

Radoje

pre 5 godina

Brate Varda, sad si ga preterao. Iz tvojih reci vidim da zalis sto se nisi potrudio da uzmes pasos neke zapadne zemlje u kojoj si igrao i da sada duboko zalis za time. Dokle vise da glumimo patriotizam i tako sebe izolujemo od sveta?

ilija

pre 5 godina

Čovek je u pravu 1/1. I ja sam bio dugo izbeglica iz Bosne iako sam ponosniji na činjenicu da sam Srbin od većine ljudi rodjenih u Srbiji.
Pozdrav

Ramones

pre 5 godina

Ilija....
Ti znas da si veci Srbin,od vecine koji su se rodili u Srbiji.Pa nemozes nikada,kapiras ,mi smo rodjeni u Srbiji ti nisi.Ti si Srbin iz Bosne bre, ja, sam Srbin iz Srbije!!!!!!velika je to razlika.

Slaninar zapad

pre 5 godina

Šta se ovaj loži? Ko ga je pitao za zdravlje? Zašto ne bi neko dobio naše državljanstvo ukoliko postoji obostrani interes da zaigra za nas?

iggy banjalyka

pre 5 godina

Slazem se ja sa Vardom ali .... Uzelo bi mi cijeli dan da napisem kolko je drzavljana bosne i hercegovine uzelo drzavljanstvo srbije, hrvatske, slovenije a da nisu morali da se zene ili udaju u tim zemljama. Sve je to biznis ali ako je u redu da se uzimaju ljudi iz drugih drzava nda je u redu i da amert koji mozda ni dan danas ne zna da pokaze srbiju na mapi svijeta bude srbin i igra za reprezentaciju te zemlje. Meni ponavljam to nije drago ali niko se nije bunio kad je Savo, Krstajic itd... itd ...

cvrko

pre 5 godina

znas ti dobro koji@
Kako ti mozes skratiti recimo "pasos Republike Srbije" na srpski?"Srpski" je prisvojni pridev od "Srbi" a u Srbiji ne zive samo Srbi nego i Vlasi,Madjari,Bosnjaci,Albanci.....Znaci u ovim slucaju ipak Srbijanski pasos :)
PS,kad Republika Srpska dobije pasos onda se moze gramaticki ispravno zvati-srpski !

zorzo

pre 5 godina

Mislim da bi ovaj gospodin Varda trebao da bude poslednji koji kritikuje...Zar doticni nije igrao za BiH? Kako? Inace, apsolutno sam protiv deljenja drzavljanstva zbog ovakvih gluposti...

Боки

pre 5 godina

@tamo daleko sunce bolje greje
Решио си се држављанства а висиш на српским форумима. Зар то није мало лицемерно?

cvrc

pre 5 godina

Aj sve na stranu, što pričaš nebuloze.. Al da je dženkins kvalitet za reprezentaciju? Pa imamo barem 5 igrača na njegovoj poziciji koji su doktori za košarku za njega.... Sve sve samo da sebe opravdate.. Ccc...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kalvarija, 13. februar 2019 17:02)

Dženkins ima kvalitet, budi realan pa priznaj nemoj da si toliko ostrašćen, ali ne boj se neće igrati za reprezentaciju iako bi bolje igrao od nekih tipa Birčević, Milosavljević

Lala na kvadrat

pre 5 godina

@analiza

Madjarsko drzavljanstvo moze dobiti bilo ko, nije bitna nacionalnost. Uslov je poznavanje jezika i da je neko od predaka rodjen u Austrougarskoj. A, sto se pasosa Varde tice, nisam rekao da ga nije trebao dobiti, nego da nema pravo da se mesa ako nekome drugom treba da se dodeli. Po meni, Srbin koji nije rodjen u Srbiji, Nigerijac i pripadnik Lakota plemena treba da imaju isto pravo na nas pasos.

Milan

pre 5 godina

Radio si u Srbiji kao stranac i kao sto mnogi drugi rade i platio porez.Nema tu potrebe da budes drzavljanin.Suplja prica.Hajde da zabranimo svim strancimma da rad eili da igraju......Isterati strance sa svih radnih mesta i zaposliti nasu decu.Zaasto razdvajati sport i ostale delatnosti.

Tommy Shelby

pre 5 godina

Smara malo ovaj Varda, mnogo se pravi pametan za jednog basketasa, za svaku temu on ima neko misljenje, kao da je neki bloger a ne bivsi kosarkas . Inace, navijam za Zvezdu, da ne pomisli neko da branim Pejdza zato sto je grobar .

basketas

pre 5 godina

drzava pa shodno tome i drzavljanstvo su ionako fiktivne tvorevine i drustveni konstrukti koji sluze manjini za implementaciju ustrojstva i jahanje vecine. osvestite se navijaci bilo koje konfesije. jednoga dana drzave ce ponovo postati nebitne a nece vasa mala klupska udruzenja...

bizmark

pre 5 godina

Zasto tolika frka oko pasosa.Toga je i ranije bilo.I u Zvezdi i Partizanu.Covek izrazio zelju.Neuslisiti je diskriminacija. Takvih primera ima u celom svetu.

Srbin

pre 5 godina

@maremare
Au strucnjace, nije mala cifra, samo je izuzetno cudno da on kao veliki Srbin i patriota vise voli Monako od Srbije pa radije tamo placa porez. Nije da bi propao da placa Srbiji, ipak nije mala cifra 120 miliona samo od turnira.

Bodibond

pre 5 godina

Kaze covjek rodjen u Bosni i Hercegovini, koji je dobio isto Srbijanski pasos. Licemjerje, dno dna
(indor, 13. februar 2019 11:44)

Kaze se srpski ( izvrsena glasovna promena jednacenje po zvucnosti B-P, SrBija- srPski) pasos, ali potpuno si u pravu.

Cenjeni nosilac madjarskog drzavljanstva

pre 5 godina

Kad ste vec toliko navalili da pisete o madjarskom drzavljanstvu, obavestite Vardu da je njegovo prezime cisto madjarsko. Ima i i jedno malo mesto kod Kaposvara, zove se Varda, verovatno su njegovi odatle. A ima i drugo, zove se Kisvarda. Varda inace znaci "zamak" na madjarskom.

Srbin

pre 5 godina

@NY
Porez na prihod placa se tamo gde prijavis boravak. Porez na novac od sponzora takodje. Novak vise zaradi od sponzora nego od turnira. Zato je prijavio boravak u Monaku. Da nije, placao bi Srbiji nekoliko miliona godisnje.
Recimo, Federer placa porez Svajcarskoj, Nadal Spaniji, Marej Britaniji, Vavrinka Svajcarskoj, Del Potro Argentini... samo Novak ne placa svojoj drzavi. Jedini od tenisera iz vrha po zaradi koji ne placa porez svojoj drzavi.
Dakle, to je cisti interes. Nema smisla da komentarises poreze kada se ocigledno ne razumes u tu tematiku.

acomurija

pre 5 godina

A mozda proveriti na cemu je? Nesto bas jako, sto izaziva proliv pljuvanja?
Najcrnje sto, iz prilozenog teksta se vidi, zna da nesto nece, ali mu nije jasno ni sta nece ni sta hoce.
PS.
Zabrinjavajuce ovo s kosarkasima, nije samo Duci Simonovic...

ja

pre 5 godina

Slažem se da pasoše ne treba deliti šakom i kapom, ali neko drugi je to patentirao, ne Partizan. Ne sećam se da je neko digao glas kada su Dženkins, Enis, pa sad valjda i Odžo dobili pasoš. Pa su onog Dženkinsa slikali u narodnoj nošnji, pravili cirkus. Sad svi dižu glas I pametuju. Sva sreća u Srbiji je sve idealno, pa nas jedna ovakva vest sve šokira. U ovoj državi ne funkcioniše ništa kako treba, postoje mnogo veći problemi od toga što je jedan sportista dobio pasoš ove zemlje. Treba mnogo toga ovde promeniti. Ipak većina tih stvari nemaju veze sa Zvezdom i Partizanom pa narod ćuti. Izgleda da im je sve potaman, samo hleba i igara im daj.

djani

pre 5 godina

Sramota je da Pejdz dobije pasoš. Kao što je sramota sto su ga dobili Dzenkins, Enis i Odzo. Ne razumem zbog čega ste dali poluvest u etar?!
(zzzz, 13. februar 2019 11:45) Odzo nije dobio niti je Zvezda za bilo koga slala zahtev za pasos od ovih koji su preko broja. Dzenkins sutra moze da igra za reprezentaciju jer je kvalitet,Enis je bio pogresna procena...poenta je da Zvezda ne pumpa ovu pricu da bi igrala sa svim strancima! Ako je neko kvalitet daj da se proba, polutke - ne

grobarče

pre 5 godina

pišem domaći i nešto razmišljam, ovaj varda je debelo plaćen da sramoti instituciju - on, kao, ne shvata da je pejdž zbog aparthejda na pasoš čekao čitavih 5 meseci!!!

samo opusteno

pre 5 godina

Ne vidim nista sporno. Vladimir Stojkovic (golman) se odrekao drzavljanstva Srbije i to upraznjeno mesto je iskorisceno za Pejdza. Ipak su oni crno-bela porodica.

DJ KRMAK

pre 5 godina

Hej ljudi, spustiti loptu. Srbija je država, iako vam se to ne čini tako.
Moja ćerka koja je polu srpkinja mora da prođe proceduru kao da hoće da postane državljanka Singapura, da sam ja odustao da 'ganjam' srpsko državljanstvo. Drago mi je da je Pejdž to rešio brzo. Zapamtite, šta god vi mislili, Srbija je ozbiljna država.

Washington

pre 5 godina

Pa dele i drugi pasose ali za vrhunske sportiste. Koliko se secam i Britanci su vrbovali Djokovica da uzme njihovo drzavljanstvo.

Ne kontam ljude koji su toliko iznenadjeni kao da se ovo prvi put sad desilo. Isto se desilo i u HR, Sloveniji, Bosni, kao i mnogim zapadnim drzavama.

Srbin

pre 5 godina

@Postovalac_strucnjak
Sta ti uporedjujes... Djokovic je prijavio prebivaliste u Monaku da ne bi placao porez Srbiji. Ocigledna njegova korist od Monaka je to sto ustedi nekoliko miliona dolara godisnje, koje bi inace dao Srbiji. A korist Monaka od njega je sto je tamo kupio ogromnu kucu i sto tamo zivi i trosi pare.
Srbija je ta koja nema nikakve koristi od njega, ne placa porez, ne igra za reprezentaciju, a ne Monako. I nema tu nikakve slicnosti.

Mirko

pre 5 godina

Bravo Varda! Sramota je ovo sto radi nasa drzava da ovako deli pasose. U svakoj normalnoj zemlji pasosi se ne dele kao bombone! Da ne pricam o polaganju jezika, istorije itd.

Grobar-España

pre 5 godina

Sigurno ti nije pasoska knjizica da bi osecao pripadnost nekome ili necemu.
Ima Srba i bez pasosa i bez licne karte, i uknjizenih i onih koji nisu.
(Srba, 13. februar 2019 17:04)

Uz svo duzno postovanje, promasio si temu druze. Ako se odreknes srpskog pasosa u korist pasosa neke druge zemlje, dobrovoljno pristajes da budes stranac u sopstvenoj zemlji, sto znaci da ti nije bas preterano vazno sta si. Sa druge strane, Srbin koji moze da uzme pasos neke druge zemlje, moze da ima i dozivotne papire (boravak i radnu dozvolu) te zemlje i nema nikakvu potrebu da se odrice srpskog drzavljanstva. Ovde se radi o coveku koji svoj narod smatra losijim od onog kome je on odlucio da pripada i jos se pri tom hvali kako je oteo napokon uspeo da odbaci taj grozni teret u obliku srpskog pasosa. Ja samo kazem da takvi ljudi sto pre "odu" iz srpstva to bolje. Ja zelim i dalje da delim nacionalnu pripadnost sa Teslom, Andricem, Pajom Jovanovicem, Urosem Predicem, Mokranjcem, Sterijom Popovicem, Milunkom Savic, Isidorom Sekulic....U cemu je problem ?

Mr Someone

pre 5 godina

Čovek je u pravu 1/1. I ja sam bio dugo izbeglica iz Bosne iako sam ponosniji na činjenicu da sam Srbin od većine ljudi rodjenih u Srbiji. Pozdrav
(ilija, 13. februar 2019 11:27) “ponosniji na cinjenicu da sam Srbin”. Kako mozes da budes ponosan necim u zivotu za sta imas 0 zasluga? (ako je pretpostavka da je biti Srbin nesto posebno ili uspeh sam po sebi)

Xnodeh

pre 5 godina

Čovek je u pravu 1/1. I ja sam bio dugo izbeglica iz Bosne iako sam ponosniji na činjenicu da sam Srbin od većine ljudi rodjenih u Srbiji. Pozdrav
(ilija, 13. februar 2019 11:27) “ponosniji na cinjenicu da sam Srbin”. Kako mozes da budes ponosan necim u zivotu za sta imas 0 zasluga? (ako je pretpostavka da je biti Srbin nesto posebno ili uspeh sam po sebi)
(Mr Someone, 13. februar 2019 19:38)

Pa naravno,da ti autosovinisto to ne mozes da razumes!Moze i te kako moze!Ja sam najponosniji na svetu sto sam Srbin!Placi sad

Hari Hule

pre 5 godina

Varda redovni internet pljuvač, kao i Grbović i nekada Moka. Pljuju pljuju pljuju, pametuju, a onda kada konačno iskukaju neku funkciju pokažu koliko u stvari ništa ne znaju.

dragan

pre 5 godina

Takve sile kao Rusija,Nemacka,Turska,Italija dajju strancima drzvaljanstvo da bi pojacali svoje reprezentacije,a samo se mi pravimo mudri da nam to ne treba!
Sada slazem se treba naci nekog boljeg od Pejdza,ko bi pojacaoi reprezentaciju,a ne samo klub!

BokiPFC

pre 5 godina

Dragi Ratko, a sta da ocekujes od jugoslovenskog sportskog kluba....Pa seti se samo Klea, hteli su da mu daju drzavljanstvo samo da bi ga ubacili u reprezentaciju da odigra nekoliko meceva da bi mogli da ga prodaju u Englesku i uzmu pare...za neupucene, u Engleski fudbal moze da dodje stranac samo ukoliko je odigrao odredjen broj utakmica za reprezentaciju....
(Nesa, 13. februar 2019 11:40
A zvezda to nije uradila,a nije ni prosle god Enisu kada su dali pasos?Samo docekao da pljuje Partizan i jos pominje Klea.

ooo TRNIKIJERI LEGENDO

pre 5 godina

Dobro shvatili smo da navijas za zvezdu i oni su ovo ranije radili mogli su i sada ali im je tim dovoljno jak ocigledno vam smeta kada je partizan sve jaci i bolji u odnosu na proslih 3 godine

fan of the greatest club in the world. United!

pre 5 godina

ovaj je vise uradio za srpski nacionalizam zadnjeg mjeseca nego za srpsku kosarku u citavom svom zivotu. dokaz da se rijaliti nastavlja i da je to prva tekovina danasnje srbije!

Proleće 13-tog u decembru...

pre 5 godina

Dobio je srpsko državljanstvo preko "sestre" Danielle Nicole Page a ne kako je gdin Varda "Bože me sačuvaj pomislio". Devalvacija SVEGA se uspešno nastavlja. To barem ništa ne košta.

Kalkulacija

pre 5 godina

Čovek je u pravu 1/1. I ja sam bio dugo izbeglica iz Bosne iako sam ponosniji na činjenicu da sam Srbin od većine ljudi rodjenih u Srbiji.
Pozdrav
(ilija, 13. februar 2019 11:27) Za početak da kažem da je Varda za većinu stvari u pravu, i ovo ne važi samo u slučaju Pejdža, već i Dženkinsa, Enisa, Klea, svih koje sam eventualno zaboravio, pa i sutra Odža. A ovom velikom Srbinu gore da odgovorim, slobodno se ti ponosi svojim srpstvom, ali nemoj moje i bilo čije drugo ni da meriš, ni da umanjuješ. Uostalom zapitaj se što su tvoji preci kao veliki Srbi poput tebe napuštali majku Srbiju?

pst

pre 5 godina

Ozbiljno, nemam namjeru provocirati ili glumatati neku kvazi duhovitost. Zašto u Srbiji govorite “cirkuzant”? S obzirom da je cirkus?
(prika iz susjedstva, 13. februar 2019 16:07)

Čuj, Prikane, pismeni ljudi u Srbiji kažu i pišu "cirkusant", a to valjda isto važi i za pismene ljude u Hrvatskoj.

Zvezdara

pre 5 godina

Ko si ti da prozivas nekog ko je dosao u Srbiju i dobio srpski pasos? Po cemu si ti bolji od njega? Dosao si iz Bosne i igrao si za BiH reprezentaciju i sad se pravis veliki Srbin. Ma more...

Ovo je odvratno opet

pre 5 godina

I sline jedne, smanjite taksu za ispis iz državljanstva! Ja hoću da ispišem sebe i svoje dete! Ne želim da i ono trpi zla koja sam ja istrpeo, a i ona koja se tek spremaju nama u dijaspori.

stalno mi kradu nick

pre 5 godina

Ako se neko pita zasto Izraelu ide ovako dobro,a nama "ovako dobro"...zato sto je kod njih nebitno dal si ti iz Francuske,Nigerije,Portugala,Amerike,Bahama...bitno je samo da si jevrej i ti si njihov! potrebno je samo da dokazes da ti je tipa baka jevrejka i zavrsavas drzavljanstvo lagano. I imaju drzavnu organizaciju koja ide po svetu i nagovara sve te jevreje da se vrate i zive u Izraelu. A mi uvek delimo Srbin iz Bosne,Srbin iz Krajine,Srbin iz Cg...e zato ce nas ostati za pod jednu sljuvu! ne mogu da dodje. sebi od ove vesti

drvobradi

pre 5 godina

Za sve koji se bune za pojam Srbijanci, to je u ovom kontekstu ispravan izraz. Odnosi se vec dugo vremena na Srbe (a i ostale u novije vreme) koji su stanovnici drzave Srbije. Rec se nalazi i u Vukovom Srpskom rjecniku.
Tako da je Varda Srbin, ali trebalo mu je 20g da postane Srbijanac.
@Kalkulacija
A gde je ta granica majke Srbije bila u proslosti pa su je njegovi preci napustili? Mozda po tebi Tesla, Andric i Pupin nisu Srbi, posto nisu iz Sumadije?

tamo daleko sunce bolje greje

pre 5 godina

Ja sam rodjen u Hrvatskoj gde sam kasnije kao i većina Srba imao status izbeglice u Srbiji. Pre 20 godina sam se odselio u Australiju i nakon nekog perioda sam dobio njihovo drzavljanstvo kad su se ispunili uslovi za to. Srpsko državljanstvo pokušavam godinama na sve načine da dobijem bez uspeha (zašto? - jer se osećam kao Srbin i pripadam tom narodu) Boli me činjenica kad ljudi na ovakav način dobijaju srpske pasoše, a ljudi koji to istinski žele nemaju bilo kakvu šansu. Sramota!
(stevan, 13. februar 2019 12:05)
a ja iz Bosne, dobio državljanstvo studirao u inostranstvu i vratio de u Srbiju posle studija na usluzi svojoj državi i svome narodu! pozdravi australiju od nas
(nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu, 13. februar 2019 12:36)

A ja se jedva rešio srpskog državljanstva i konačno odahnuo što mi je pao kamen sa vrata.

Srba

pre 5 godina

"Mogu da uzmem spanski pasos kad god pozelim, jedini uslov je da se odreknem srpskog. Ne pada mi na pamet. To sto si daleko od otadzbine ne treba da umanji tvoju ljubav prema sopstvenoj zemlji i narodu. Kako da se odreknem Obilica, Tesle, Njegosa, Misica, Petra I. Karadjordjevica, Cara Dusana, Svetog Save, Andrica, Pavica, Selimovica, Isidore Sekulic, Desanke Maksimovic, Milunke Savic, Danice Tomic, Katarine Ivanovic i hiljada drugih velikih ljudi i zena koji su sebe smatrali srbima i srpkinjama i nisu se stideli svoje nacije, jer nisu imali cega da se stide. Kako da se odreknem roditelja, rodbine, prijatelja i pljunem na sve njih...Rodjen sam u hrvatskoj i sam sam imao problema sa drzavljanstvom, iako su me u srbiju doveli sa tri godine i ziveo sam u njoj do 28., ali to nije problem nacije, vec ovih satrapa koji je vode od Kralja Aleksandra pa do danas. Meni kao srbinu ne trebas ni ti, ni ljudi kao misle kao ti, palite i uzimajte pasose cije zelite (ili mozete). Sto manje takvih u mom narodu, bolje za srpstvo. Svakoga zivot odnese u nekom njegovom pravcu, ali to nije razlog da covek izgubi sebe.
(Grobar-España, 13. februar 2019 15:36) "

Sigurno ti nije pasoska knjizica da bi osecao pripadnost nekome ili necemu.
Ima Srba i bez pasosa i bez licne karte, i uknjizenih i onih koji nisu.

khm

pre 5 godina

Dragi Ratko, a sta da ocekujes od jugoslovenskog sportskog kluba....Pa seti se samo Klea, hteli su da mu daju drzavljanstvo samo da bi ga ubacili u reprezentaciju da odigra nekoliko meceva da bi mogli da ga prodaju u Englesku i uzmu pare...za neupucene, u Engleski fudbal moze da dodje stranac samo ukoliko je odigrao odredjen broj utakmica za reprezentaciju....
(Nesa, 13. februar 2019 11:40)

Dragi, zaboravljas Enisa, Dzenkinsa, Nelsona... Trebalo je i sada neki igrac Zvezde da dobije nas pasos.
Glupost koju si lupio za Klea je tek nevidjena.
To pravilo za Englesku je drugacije, nije onako kako ga ti zamisljas.

babe i žabe

pre 5 godina

Dragi, zaboravljas Enisa, Dzenkinsa, Nelsona... Trebalo je i sada neki igrac Zvezde da dobije nas pasos.
Glupost koju si lupio za Klea je tek nevidjena.
To pravilo za Englesku je drugacije, nije onako kako ga ti zamisljas.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (khm, 13. februar 2019 17:08)

Enis je bio u klubu isto koliko i Pejdž,6 meseci. Dženkins je ovde živeo 3 godine, posle druge godine je dobio Srpski pasoš, Nelson isto igrao 2 godine. Enis i Pejdž je sramota za celu naciju, i za oba kluba.

Cirbesu treća godina ovde, Odžo druga godina igranja u Srbiji

dakiliz

pre 5 godina

Sto se mene tice meni ste isti i ti i Page. On dosao iz Ajove, ti iz Bosne.
(Djes ba poso Rale, 13. februar 2019 12:15)

Druže ako si Mađar ili Šiptar potpuno te razumem ali ako si Srbin onda si jedna de....ina.
Nije problem što postoje ljudi koji napišu nego što dobiju i neke pluseve.

insajder

pre 5 godina

Koliko ima ljudi razlicitih nacionalnosti koji se na svaki moguci nacin godinama bore za srpski pasos i ne mogu da ga dobiju.A onda dodje neki Amer,odigra par utakmica i bam!Odmah pasos.Sramota da vas bude sve kolektivno.

Pfc

pre 5 godina

Koja bre nasa deca, neka kao ti koja brze bolje pobegnu preko da uzmu kao neke silne pare...batali Varda s tim moralisanjem zivota ti...nigde u svetu u normalnim kosarkaskim zemljama nema ogranicenja stranaca,vec ti isti domaci ako su dobri nek se izbore za minutazu,vece ugovore i nase postovanje. P.s. Eno ga Marinkovic zivi primer te nase cuvene dece,6 godina u prvom timu skoro, šuter,i na zadnje dve tekme dao 0 poena?!?!

Sinovac

pre 5 godina

Ovo je samo ispunjavanje "partijskog zadatka u cilju izjednačavanja Partizana sa mutantom iz Železnika, koji je poznat po ovakvim vratolomijama. Partizan ima Nikolića i Gegića, koji imaju sve uslove za dobijanje državljanstva (Nikolićev otac je rođeni Leskovčanin, a Gegićeva familija potiče iz Novog Pazara), tako da je ova glupost sa Pejdžom napravljena iz potpuno drugih razloga, koje zna samo Limar i njegovi nadređeni.

John Terry

pre 5 godina

Ja kao Srbin i Zvezdas nemam nista da zamerim Partizanu na ovom potezu. Trebalo je i mi svima da obezbedimo pasose, jer ako ce KSS da pravi idiotska pravila koja DOKAZANO ne doprinose boljem polozaju domacih igraca, onda ce klubovim da se snalaze kako znaju. To ogranicenje stranaca je najgluplja stvar koju je iko ikada izmislio. Jedina posledica, i to je Zeljko Obradovic posvedocio u emisiji "U obruču", ovog pravila je da se domaći igrači preplaćuju.

Nenad

pre 5 godina

Nije bas da nasi nisu dobijali tudje pasose - dobijali su. Narocito nasi koji su igrali u Grckoj, Spaniji...Takodje, to rade i drugi, setimo se samo tamnoputih bekova Rusije, Makedonije, Italije...Toni Parker je rodjen u Belgiji, sin je Amerikanca i Holandjanke pa je igrao za Francusku. Dakle, odavno je to u kosarci praksa.

IndridCold

pre 5 godina

Kako ti mozes skratiti recimo "pasos Republike Srbije" na srpski?"Srpski" je prisvojni pridev od "Srbi" a u Srbiji ne zive samo Srbi nego i Vlasi,Madjari,Bosnjaci,Albanci.....Znaci u ovim slucaju ipak Srbijanski pasos :)
PS,kad Republika Srpska dobije pasos onda se moze gramaticki ispravno zvati-srpski !

Cvrcko, stanovnik Srbije je Srbin, a ne Mađar. Može da se kaže Srbin mađarskog porekla ili Srpkinja muslimanske veroispovesti, u svakom slučaju su, hteli to ili ne, Srbi. Ni Amerikanka portorikanskog porekla nije Portorikanka već pripadnik Latino zakednice koja ima poreklo iz određene zemlje.

Zbog busanja u "Srbske" grudi tokom 90ih je deklarisanje "Srbin" postalo trn u oku i imamo takve distinkcije o kojima govoriš, a koje su prilično pogrešne.

Hteli to ili ne, mi smo Srbi. Makar dok ne dobijemo neki ekspresni pasoš druge države.

Slobodan Zika Jalovina

pre 5 godina

Nikada necu zaboraviti kada je onaj covek nazvao tegija u emisiji i rekao da je izbegao iz hrvatske i jos uvek nije dobio drzavljanstvo i koje probleme ima. Tegi se slozi da je lose i nepravicno njemu ne dati, a kosarkasima dati i pita grbu sta misli, a grba u sns maniru: nemoj da si bezobrazan ili tako nesto...

love

pre 5 godina

Svaka čast. Nisam ga gotivio ali je u pravu. Smejali smo se crnogorcoma makedoncima i slovencima, ali oni su bar državljanstvo davali da bi im igrači igrali za reprezentaciju. A kod nas godinama se daje državljanstvo da bi igrali igrači kup ili domaću ligu. Oštužujemo uefu što je porrd avog statuta dala kosovu da igra kvalifikacije, a mi ovde isto to radimo. Izigravamo pravila. Pa bolje ukinite broj strnaca...

Kapitalista

pre 5 godina

Da je veliki potencijal u svom sportu razumeo bi. Svojevremeno su i Kleu dali državljanstvo a on ode preko. Tako će i ovaj. Gledate ako možete da privolite sportiste poput Luke Dončića (za njega je kasno) a ne likove koji će ti da odigraju par sezona a navuci će nam familiju iz Afrike. Znate šta mi je pre 15 godina rekao jedan U.S.A. kad smo pričali o košarci? Ja mu kažem vi jeste najbolji u košarci ali mi nemamo crnce. Čovek kaže gde je ra zemlja da se preselim? Tad je svega 23 stanovnika Srbije sa afričkim poreklom imalo nas pasoš. Kažem ima solidan broj takvih zemalja u evropi jer su suviše siromašne poput nas. Čovek me skrhan pogleda i kaže vi i me znate koliko ste srećni. Prvo je došao turisticki. Javio mi se 5 godina kasnije kaže prelomio sam. Danas živi u Srbiji. Naravno lako je njemu kad je imao da izda stan u Čikagu. Mnogo gadnu narav imaju a vole da radê komiko i Meksikanci na 40 stepeni.

sasa

pre 5 godina

Rodjen u Srbiji, (SFRJ) jos uvek nemam pasos niti mogu da ga dobijem, tako mi tetkica na salteru rece.
Gde je kvar?
(tan-tan-taratan, 13. februar 2019 11:33)

U sfrj svi smo imali jugoslovenski pasos i drzavljanstvo jedne republike. To je obicno bila - rapublika po ocu. Kakvo drzavljastvo ti je imao otac trebalo bi da imas i ti (bez obzira na to da si mozda rodjen u drugoj republiki) Cudi me samo da to danas nisi sredio. Niko nije imao samo drzavljanstvo sfrj. Imao si i republicko i niko ti ga nije oduzeo ako se niso odrekao.

Grobarska botina

pre 5 godina

Ne vidim u cemu je problem: on je vrhunski sportista, potreban je Srbiji- dobio je pasos i drzavljanstvo. Slicne programe imaju sve zemlje. Kamo srece da vise ljudi kao sto je on dobije pasos.
(Vojke, 13. februar 2019 12:30)

Pasos dobija samo da bi mogao da igra za partizan. Dakle potreban je partizanu, ne Srbiji daleko bilo. Bez spinovanja molim.

petarczv

pre 5 godina

Kaze covjek rodjen u Bosni i Hercegovini, koji je dobio isto Srbijanski pasos. Licemjerje, dno dna
(indor, 13. februar 2019 11:44)

Nije srbijanski nego srpski! bosanac

Steve G

pre 5 godina

A kada je Caslav Dzenkins dobio drzavljanstvo? Kada je Enis dobio drzavljanstvo? Nesto se ne secam da je neko dizao frku, pa ni ja kao navijac Partizana. Nema mesta moralisanju i dvostrukim standardima sada. I Partizanu i Zvezdi se igra bazira na strancima. Ako bas hocete "zbog nase dece", neka se kup igra samo sa domacim igracima, kako napisa jedan komentator.

Otac

pre 5 godina

Iskreno se nadam i-20 obrascu do maja, što znači odlazak na školovanje i igranje košarke na koledžu za moje dete.
Nadam se i da se nikad neće vratiti u ovu zemlju. Treba li čoveku gora kazna nego da otac sinu jedincu poželi da se ne vrati ovde.
Eto to vam je sudbina mladog sportiste u ovoj zemlji koji nema leđa gde treba da ima.

s3r4f1m

pre 5 godina

Varda brate Srbine pusti nek burgijaju sa sebi ravnima... dokaz ko si i kolika je tvoja velicina/jacina je taj sto ti dodje 'glave" ahilova tetiva!!!

kalvarija

pre 5 godina

zzzz, 13. februar 2019 11:45) Odzo nije dobio niti je Zvezda za bilo koga slala zahtev za pasos od ovih koji su preko broja. Dzenkins sutra moze da igra za reprezentaciju jer je kvalitet,Enis je bio pogresna procena...poenta je da Zvezda ne pumpa ovu pricu da bi igrala sa svim strancima! Ako je neko kvalitet daj da se proba, polutke - ne
(djani, 13. februar 2019 16:33

Aj sve na stranu, što pričaš nebuloze.. Al da je dženkins kvalitet za reprezentaciju? Pa imamo barem 5 igrača na njegovoj poziciji koji su doktori za košarku za njega.... Sve sve samo da sebe opravdate.. Ccc...

Milorad

pre 5 godina

Milorad
kod tebe u hrvatskoj varda jeste stranac.
mada mi nije jasno što nisi i ime promenio?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (car afrike i azije, 13. februar 2019 17:14)
Ima jedno selo izmedju Kragujevca i Gornjeg Milanovca, u Hrvatskoj naravno....dodji da ti objasnim.

Borky

pre 5 godina

Sramota je da Pejdz dobije pasoš. Kao što je sramota sto su ga dobili Dzenkins, Enis i Odzo. Ne razumem zbog čega ste dali poluvest u etar?!


Gdje to pise da je Odzo dobio pasos?

Istina

pre 5 godina

100% pogodio.Smeta mi sto je moj Partizan poceo da koristi metode ljudi koji su unistili domacu kosarku.Neko je ovaj model koristio dosta dugo i tada sam rekao da to unistava domacu kosarku i igrace.Isto i sada kazem iako je moj Partizan u pitanju.Nije to manir velikog kluba ,institucije.To su drugi radili,trebalo je tako i da ostane.

mr no

pre 5 godina

U jednu ruku je njegov komentar OK i ne želim da umanjujem njegov patriotizam. S druge strane, iako je rođen u BiH, stasao je u Srbiji. A ipak je nastupao za BiH. Ja ga uopšte ne krivim, ali treba biti malo oprezniji sa ovakvim izjavama.

Lopare

pre 5 godina

Kaze covjek rodjen u Bosni i Hercegovini, koji je dobio isto Srbijanski pasos. Licemjerje, dno dna
(indor, 13. februar 2019 11:44)
I Ivo Andric je rodjen u BiH,a Nikola Tesla u Hrvatskoj.Pa tebi i tebi slicnim ne smeta da se hvalite njima.Imas pravo licemerje.Srbija je maticna zemlja svih Srba ma gde rodjeni.

Mixy

pre 5 godina

Samo cu reci da zivim u Ameirici skoro 5 godina, 17 maja ce biti tacno.. Nemam ni zelenu kartu, a blize sam da postanem milioner ovde nego da dobijem americki pasos. Oni daju pasos coveku samo da bi mogao da igra nebitni kup, SRAMOTA!

Crazy dude

pre 5 godina

Nikada necu zaboraviti kada je onaj covek nazvao tegija u emisiji i rekao da je izbegao iz hrvatske i jos uvek nije dobio drzavljanstvo i koje probleme ima. Tegi se slozi da je lose i nepravicno njemu ne dati, a kosarkasima dati i pita grbu sta misli, a grba u sns maniru: nemoj da si bezobrazan ili tako nesto...
(Slobodan Zika Jalovina, 13. februar 2019 11:27)

A to ti je taj cuveni avangardno grobarski tres humanizam...Grba SNS avangarda!
Izgleda da nisi cuo za to.

Grobar-España

pre 5 godina

A ja se jedva rešio srpskog državljanstva i konačno odahnuo što mi je pao kamen sa vrata.
(tamo daleko sunce bolje greje, 13. februar 2019 13:05

Mogu da uzmem spanski pasos kad god pozelim, jedini uslov je da se odreknem srpskog. Ne pada mi na pamet. To sto si daleko od otadzbine ne treba da umanji tvoju ljubav prema sopstvenoj zemlji i narodu. Kako da se odreknem Obilica, Tesle, Njegosa, Misica, Petra I. Karadjordjevica, Cara Dusana, Svetog Save, Andrica, Pavica, Selimovica, Isidore Sekulic, Desanke Maksimovic, Milunke Savic, Danice Tomic, Katarine Ivanovic i hiljada drugih velikih ljudi i zena koji su sebe smatrali srbima i srpkinjama i nisu se stideli svoje nacije, jer nisu imali cega da se stide. Kako da se odreknem roditelja, rodbine, prijatelja i pljunem na sve njih...Rodjen sam u hrvatskoj i sam sam imao problema sa drzavljanstvom, iako su me u srbiju doveli sa tri godine i ziveo sam u njoj do 28., ali to nije problem nacije, vec ovih satrapa koji je vode od Kralja Aleksandra pa do danas. Meni kao srbinu ne trebas ni ti, ni ljudi kao misle kao ti, palite i uzimajte pasose cije zelite (ili mozete). Sto manje takvih u mom narodu, bolje za srpstvo. Svakoga zivot odnese u nekom njegovom pravcu, ali to nije razlog da covek izgubi sebe.

Leandro

pre 5 godina

Moram da se složim s Vardom. Ako je nešto bilo zaštitni znak naše košarke, to je da smo se oduvek uzdali u svoje snage, uz ispomoć stranaca. Ako krenemo kao i drugi sa politikom davanja instant državljanstava, da bi neki stranac igrao umesto naših, bojim se da je to put u propast. Prošle godine Zvezda, ove godine i Zvezda i Partizan, pa dogodine i Mega i ko zna ko...

Neko123

pre 5 godina

Bravo Varda. Partizanovac sam ali ovo je neverovatna glupost, po kom osnovu je dobio, i čemu onda propozicije o broju stranaca ako samo možeš kome hoćeš da daš državljanstvo!?

Davor

pre 5 godina

1. Vecina nas se slaze sa Vardom. Ne treba davati strancima drzavljanstvo zbog rezultata u Kupu.
2. Svi smo mi pomalo licemerni. Bez obzira sto se slazemo sa Vardom, svaki navijac Partizana ce aplaudirati Pejdzu kad postigne kos u nisu ( isto su cinili i navijaci Zvezde kafa su njihovi igraci dobijali drzavljanstvo).
3. Nije tacno da se i Zvezda i Partizan u Nisu bore za prvi trofej u sezoni. Zvezda se bori za drugi. Vec je osvojila Superkup ABA lige.

stalno mi kradu nick

pre 5 godina

Ljudi sta pricate vi?"kad je Savo,Krstajic itd"...moze i Pejdz??? ljudi koji su rodjeni u Jugoslaviji,ciji su koreni Srpski i koji su se citav zivot izjasnjavali ili kao Jugosloveni ili kao Srbi.To sto imate netrpeljivosti prema ljudi sa one strane Drine,ne znaci da trebate da lupate!Hrvati su posle i u toku rata,Hercegovcima delili sakom i kapom drzavljanstva,jer su to Hrvati(za neznalice postoji Istocna i Zapadna Hercegovina.znaci Srbi i Hrvati) i zeleli su sto vise ljudi da "pridobiju" a mi smo oduvek nase ljude maltretirali i sprecavali da regulisu svoj status.Ma zato nam je sve ovako.I treba nam!

GoranS

pre 5 godina

Ne sviđa mi se kad daju pasoše igračima da se izbegne kvota stranaca u nekom takmičenju. Ali zagovaram da se dele svima koji to žele:ljudima srpskog porekla, supružnicima strancima, strancima koji žive u Srbiji ili su na neki način zadužili Srbiju. Bez neke silne procedure - ako bi došlo do zloupotrebe uvek se može ukinuti. Svi Srbi iz okolnih zemalja bi trebali da ga dobiju ako ga zatraže, da se vrate barem neki Srbi katolici i izbrisani Srbi iz Albanije u srpski nacionalni korpus. Nema nas 100 miliona. Posle prvog talasa to i ne bi bile neke velike brojke.

23sudija

pre 5 godina

Niste tako pričali kada su državljanstvo dobijali Dženkins i Enis, tada je to bilo ok. Ma sve je Dule bio u pravu za vas.....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Danilo, 13. februar 2019 13:34)

Kako te nije sramota da poredis Pejdza koji igra 4 meseca i Dzenkinsa koji je skoro 4 godine igrao ovde?

Enisu je menadzer sredio drzavljanstvo i jos dok je igrao za Megu je bio u proceduri, igrao je za zvezdu svega 4 meseca tako da ponovo grobarski spin na delu

aleks

pre 5 godina

Mog kuma sin se ozenio albankom pre tri godine, ima 40 godina, nije mogao prethodno da se ozeni jer niti jedna nece da ostane u selu. Ne da dodje, nego da ostane. Zive u selu u okolini Valjeva i dobili su sina i cerku. Ona jos ne moze da dobije drzavljanstvo, stalno daju neki novac za produzenje ili privremeni boravak. A nas ministar je odneo pasos u Njujork zeni koja nikad nije posetila Srbiju. Toliko o pravednosti.

Darbo

pre 5 godina

Bravo Ratko. Sramota je da deca iz Srbije ne mogu da igraju za klubove od isluženih stranih igrača. Uskoro će kukati što nema ko da igra za reprezentaciju, Klubovi tobože jure neke rezultate, a kakve rezultate postižu sa takvim igračima najbolje se videlo ove sezone.

No name

pre 5 godina

Ma sve ja to nekako razumem, ineresi su interesi. Ali kakav je to interes dati drzavljanstvo strancu da bi odigrao dve, tri utakmice u nekom domacem takmicenju? Ipak je to dno dna.

cukce

pre 5 godina

Protiv sam toga da strani sportisti na ovakav jednostavan način dobiju naše državljanstvo (koje uzgred ništa i ne vredi ali ga ovim postupkom još više degradiraju). Evidentan pad kvaliteta igrača kod nas (da rekli bi neki pa nek ih ovde puste da igraju kako bi dobili na iskustvu i kvalitetu i slažem se da treba ih pustiti ovde i u košarkašoj ligi Srbije). Na drugu stranu klubovi su platili te strance i na svaki način hoće da oni igraju i odrade ono za šta su plaćeni! Neke mlade igrače klubovi i predugo čekaju tipa Vanju Marinkovića Partizan ili Davidovca i Dobirća Zvezda! Da imamo više kvalitetnijih domaćih igrača stranci nam ne bi ni trebali, a 2 kluba su se iskristalisala na našoj košarkaškoj sceni kao klubovi za razvoj mladih igrača a to su FMP i Mega!

Svedo

pre 5 godina

A moja zena srpkinja, koja je kao dete izbegla iz Krajine u Srbiju 90ih ne moze da podnese zahtev za drzavljanstvo posto trenutno ne zivimo u Srbiji... Ispade da je ovaj veci srbin nego ona...

prika iz susjedstva

pre 5 godina

Ozbiljno, nemam namjeru provocirati ili glumatati neku kvazi duhovitost. Zašto u Srbiji govorite “cirkuzant”? S obzirom da je cirkus?

Dule

pre 5 godina

(NY, 13. februar 2019 21:18)

Ja bi jos dodao i da je Novak uplatio lepe pare drzavi Srbiji u poplavama 14te, i ucestvovao finansijski u jos nekim projektima.

Mnogi bi rado da gurnu dijaspori ruku u dzep i da se ocesaju o tudji trud. Malo je 3 milijarde godisnje sto posaljemo.
Malo je i Novak para poslao, daj jos!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ivica Toronto ex Vozdovac, 13. februar 2019 23:18)

Ne postoji nijedan dokaz niti ijedno istraživanje o tome da je naša dijaspora baš ta koja šalje pare i popunjava taj depozit.

Najverovatnije je da većinu tih para zarade programeri/dizajneri i drugi frilenseri i svi ostali koji žive u Srbiji ali na ovaj ili onaj način zarade pare u inostranstvu (ne mora da bude samo preko interneta), samo što kao i ostatak zemlje ne plaćaju porez.

U svakom slučaju, nemaš tapiju na zahvalnost jer nemaš dokaz da ste baš vi izvor tih para.

Što se tiče Novaka, sve što je on dao je daleko manje od onoga što bi platio kao porez (koji uopšte nije toliko velik)

Nadal i Federer takođe zarade sve u inostranstvu, pa su je rezidencije ipak Španija i Švajcarska i tamo uredno plaćaju porez, dok su Srbinu, Rusu i Bugarinu rezidencije naravno u Monte Karlu.

CH

pre 5 godina

Što ja ne mogu tako da dobijem švajcarsko državljanstvo nego moram da se zlopatim kroz dvogodišnji proces. Već me je koštalo nekoliko hiljada i tek će, a kraj provera se ne nazire.

papa

pre 5 godina

Тешко је описати ову шизофренију. Ово је ван неких навијачких подела, ово је до система вредности. Прво, зашто вештачки мора да се ограничава број странаца у лиги?Која је поента тога, ако ће овако да се заобилазе прописи, да нема тих прописа не би било потребе за овим. Тако се влада овде - декретом, неко смисли пропис, а онда уместо да се такав пропис укине заобилази се, да се случајно не би повредила сујета доносиоца. Друго, колико овде има људи који живе годинама, на пример она жена са Филипина која је изгубила мужа из Ваљева и не дају јој пасош. Било је и на телевизији. Треће, да ли је један кошаркашки куп вредан деградације и оно мало што је од вредности овде остало? Четврто, браво Ратко, иако сам звездаш иза неких принципа треба стати.

Aljoša

pre 5 godina

Razumeo bi neko privremeno državljanstvo dok igra za naše timove ili stalno mesto boravka. Ovako za tili čas dok supruge ili supruzi naših drzavljana čekaju godinama na državljanstvo. Meni mirise na mito.

stevan

pre 5 godina

Ja sam rodjen u Hrvatskoj gde sam kasnije kao i većina Srba imao status izbeglice u Srbiji. Pre 20 godina sam se odselio u Australiju i nakon nekog perioda sam dobio njihovo drzavljanstvo kad su se ispunili uslovi za to. Srpsko državljanstvo pokušavam godinama na sve načine da dobijem bez uspeha (zašto? - jer se osećam kao Srbin i pripadam tom narodu) Boli me činjenica kad ljudi na ovakav način dobijaju srpske pasoše, a ljudi koji to istinski žele nemaju bilo kakvu šansu. Sramota!

Kosta

pre 5 godina

A jel znate ko živi u Crnoj Gori? Pa CRNCI NARAVNO, sudeći po sastavu ekipe Budućnosti od pre neki dan. Ha ha ha.... mada i nije tako šmešno.

NY

pre 5 godina

Sta ti uporedjujes... Djokovic je prijavio prebivaliste u Monaku da ne bi placao porez Srbiji. Ocigledna njegova korist od Monaka je to sto ustedi nekoliko miliona dolara godisnje, koje bi inace dao Srbiji. A korist Monaka od njega je sto je tamo kupio ogromnu kucu i sto tamo zivi i trosi pare. 
Srbija je ta koja nema nikakve koristi od njega, ne placa porez, ne igra za reprezentaciju, a ne Monako. I nema tu nikakve slicnosti.
(Srbin, 13. februar 2019 19:56)

Porez se placa tamo gde si novac zaradio.Nema dvostrukog oporezivanja.Monte Karlo je izabrao jer je najmanji porez na sponzorske ugovore i nema negativne kamate.Novak placa porez na ono sto ima u Srbiji a to je rstoran Novak, stanove.Novac ne zaradjuje u Srbiji pa prema tome nije poreski obaveznik

Mr Someone

pre 5 godina

Čovek je u pravu 1/1. I ja sam bio dugo izbeglica iz Bosne iako sam ponosniji na činjenicu da sam Srbin od većine ljudi rodjenih u Srbiji. Pozdrav (ilija, 13. februar 2019 11:27) “ponosniji na cinjenicu da sam Srbin”. Kako mozes da budes ponosan necim u zivotu za sta imas 0 zasluga? (ako je pretpostavka da je biti Srbin nesto posebno ili uspeh sam po sebi)(Mr Someone, 13. februar 2019 19:38) Pa naravno,da ti autosovinisto to ne mozes da razumes!Moze i te kako moze!Ja sam najponosniji na svetu sto sam Srbin!Placi sad
(Xnodeh, 13. februar 2019 20:19) Eto odmah etiketiranje... Zao mi te je, ne shvatas pa se uzbudjujes. Ja sam ponosan na to kako predstavljam Srbiju kad sam napolju, ponosan sam sto vodim racuna o zivotnoj sredini, placam porez, human sam, ponasam se lepo prema ljudima oko sebe kao i strancima koje lepo docekam. Ali da budem “najponosniji na svetu” na “cinjenicu da sam Srbin”? Pa onda hajde da budem ponosan i na cinjenicu da je nebo plavo. Mozda, ako bas nicim drugim u zivotu nemam da budem ponosan, pa da time to nadoknadjujem. Ali nadam se ni tad.

aleks

pre 5 godina

Ako se ne varam, svaki stranac sa srpskim pasosem koji osvoji bar bronzanu medalju na evropskom prvenstvu u rvanju, karateu, vaterpolu...kosarci, dobija i sportsku penziju. Mozda je i to motiv$?

4k4.Dex

pre 5 godina

Bravo za Vardu. Ne znam kako mogu da dele nase pasose teka tako kome stignu... Razumem doneke ako je igrac godinama ovde i ako je zavoleo zemlju nece da ide ili sl. Ali davati drzavljanstvo da bi neko mogao da igra neko nase taknicenje je suludo

Rale

pre 5 godina

Sve si u pravu Varda, 100%!!!
Samo zamisli da ne sredis pasos Pejdzu, time se zameris Partizanu, zameris se direktno gazda Ostoji!! A Ostoja je ciji ljubimac?? Pa gospodara Vucica! Znaci moralo se to odraditi, Pejdz je morao dobiti pasos, tako to ide u ovoj banana drzavi!

karamba

pre 5 godina

Nisu, kao sto u tekstu pise, crno-beli odlucili da mu daju drzavljanstvo vec drzava...
Velika je sramota nakon nekoliko meseci nekome kome je Srbija samo usputna stranica dati drzavljanstvo... i nepravda prema ljudima koji ga iskreno zele a ne mogu da dobiju...
ja sam u nemackoj tacno dvadeset godina i imam pravo na njihovo drzavljanstvo ali samo pod uslovom da se odreknem naseg... naravno da nisam pristao... e to treba da uvedemo: hoces nase drzavljanstvo - moze ali da se odreknes svoga... ne moze na dve stolice...
pre nego sto neko pocne da mi objasnjava samo da kazem da znam da nemci rumunima, bugarima i ostalim eu zemljama dozvoljavaju dvojno drzavljanstvo ali to je druga prica i tipicno nemacko licemerje...

Bard Živa

pre 5 godina

A Dilan Enis prošle godine? Čak je na instagramu pravio sprdnje sa našim pasošem.... To je tada svima bilo ok, dečko se zadržao u Srbiji nakon dobijanja pasoša još jedno mesec dana i otišao u Španiju...

Milan

pre 5 godina

Kako te nije sramota da poredis Pejdza koji igra 4 meseca i Dzenkinsa koji je skoro 4 godine igrao ovde?

Enisu je menadzer sredio drzavljanstvo i jos dok je igrao za Megu je bio u proceduri, igrao je za zvezdu svega 4 meseca tako da ponovo grobarski spin na delu
(23sudija, 13. februar 2019 14:41) # Link komentara

Koliko i gde pise da treba da igras pa da dobijes......Ljjudi na cemu ste? Dajet malo i meni.

1914

pre 5 godina

Skandalozna odluka drzave,dodeliti pasos nekom kosarkasu samo da bi mogao da igra za jedan od Titovih blizanaca.Totalno unistavanje srpskog sporta zarad dobrobiti jugoslovenskih izroda osnovanih na gazenju i gasenju srpskih klubova pre 1945.Dokle vise ovako,zasipaju ih drzavnim parama,ne placaju nikakve racune,poreze,struju,vodu,na sve to otimaju i na terenu i sad ti igraj s njima.Pa svako takmicenje gde oni ucestvuju je nelegalno zbog ovog gore.Dajte te milione Konstantinu ili Vojvodini pa ce oni biti prvaci,igrati Evroligu itd a blizanci ce skupljati za bus da odu na gostovanje kao sto je to slucaj sada sa dva najveca srpska grada posle BG,gde klubovi u zemlji kosarke nemaju za bus.Sramota.Dokle ce sve te legende,bivsi igraci,treneri i ostali da cute na sistematsko unistavanje svih klubova u svim sportovima osim dva beogradska?

maremare

pre 5 godina

Mnogo se bespotrebno uzbudjuje. Kakve veze ima sto je kosarkad dobio, pa na primer i Nole ima državljanstvo Monte Karla a niti je rođen tamo niti se oženio tamo, niti igra za njih u Dejvis Kupu. Dakle, nema nikakvih interesa ni on od MK ni MK od njega. 
Prosto, danas je to normalno i odraz je urbanosti i kosmopolitstva. Gosn Varga da razmisli jos jednom.
(Poštovalac_stručnjak, 13. februar 2019 11:37

Au stručnjače!!!! Pa MK živi od Novaka i drugih sportista koji placaju porez na zaradu. Ili misliš da je smešna suma od 120 miliona evra koliko je Novak zaradio do sada samo od turnira.

Vasilije Rodojcic

pre 5 godina

Ovo je nista u poredjenju ko je sve dobio pasos zadnjih godina. Ovaj je barem sportista, a ne krimos. To se kupuje za par soma eurica i sve je cisto.

Aragorn

pre 5 godina

U pravu je sve čovek, dati nekome državljanstvo samo da bi kao igrao košarku na jednom takmičenju. A sećate se koliko nam je glupo bilo kad su davali čovićevim, a sad nam nije glupo... ne zbog toga što je Pejdž nekakav ekstra igrač, već upravo što je to nebitno. Pa čoveče i jeste bio cilj KRK da igra više domaćih igrača. Ne znam ja ne bih dao lako državljanstvo nikome pa i da je Srbin iz BiH, Crne Gore, Rumunije itd. sve dok se ne nastani i me počne da plaća porez, ali ovo je prevršilo svaku meru.

Grobar-España

pre 5 godina

Predlazem da se organizuje referendum i da promenimo ime drzave iz Srbija u Prcija. Da bar ne sramotimo sve one koji su kroz istoriju dali zivote za otadzbinu.

Dragana

pre 5 godina

Očigledno je da je politika naših klubova u poslednjih desetak godina - što više stranaca. U skladu sa tim logično je da neki od njih moraju da dobiju i srpsko državljanstvo kako bi mogli da igraju u domaćem prvenstvu. Mislim da i mnogi naši sportisti su tako po ko zna kom osnovu dobijali državljanstva drugih zemalja. Lično mi se to ne dopada jer ne doprinosi ništa našoj košarci pogotovo ne reprezentaciji. Mislim da bi savez trebalo da donese neke strožije propise u vezi sa tim jer ako se ovako nastavi još malo pa nećemo imati igrače na poziciji pleja za reprezentaciju.

Xnodeh

pre 5 godina

Svaka cast za ovo!!! Jedan Albert Andijev koji je izgubio oko na Kosmetu 1999.,ozenio se Srpkinjom, dobio dete, zovi ovde i ne moze 20 godina da dobije drzavljanstvo!!!! A kojekakvi sumnjivi bacaci lopte dobiju za dan zbog nekog Kupa koji se igra tri dana!!!! Sami sebi smo najveci neprijatelji!

znaš ti dobro koji

pre 5 godina

Kaze covjek rodjen u Bosni i Hercegovini, koji je dobio isto Srbijanski pasos. Licemjerje, dno dna
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (indor, 13. februar 2019 11:44)

Gospodin je Srbin, i rođen je u SFRJ, u njenoj SR Bosna i Hercegovina. I nije dobio "Srbijanski", nego pasoš Republike Srbije, a ako već "skraćuješ" onda se kaže srpski pasoš.
A tužno je, ogavno i degutantno kad to komentariše neko kao što si ti, znaš ti da i ja znam koji...

Statisticar

pre 5 godina

Sve je ovo tacno osim dela: “Partizan mu je dao drzavljanstvo “. Nije Partizan nego ova vlast na zahtev Partizana. Nema Partizan blanko dravljanstva u fijoci. Ili mozda ima i to?

zormil

pre 5 godina

Varda je možda malo bio pregrub ali je čovek potpuno u pravu,ne deli se pasoš i državljanstvo tek tako, zato i jesmo kao zemlja na dnu i zemlja bez institucija.

Ivica Toronto ex Vozdovac

pre 5 godina

@ Sta ti uporedjujes... Djokovic je prijavio prebivaliste u Monaku da ne bi placao porez Srbiji. Ocigledna njegova korist od Monaka je to sto ustedi nekoliko miliona dolara godisnje, koje bi inace dao Srbiji. A korist Monaka od njega je sto je tamo kupio ogromnu kucu i sto tamo zivi i trosi pare.  
Srbija je ta koja nema nikakve koristi od njega, ne placa porez, ne igra za reprezentaciju, a ne Monako. I nema tu nikakve slicnosti. 
(Srbin, 13. februar 2019 19:56) 

Porez se placa tamo gde si novac zaradio.Nema dvostrukog oporezivanja.Monte Karlo je izabrao jer je najmanji porez na sponzorske ugovore i nema negativne kamate.Novak placa porez na ono sto ima u Srbiji a to je rstoran Novak, stanove.Novac ne zaradjuje u Srbiji pa prema tome nije poreski obaveznik
(NY, 13. februar 2019 21:18)

Ja bi jos dodao i da je Novak uplatio lepe pare drzavi Srbiji u poplavama 14te, i ucestvovao finansijski u jos nekim projektima.

Mnogi bi rado da gurnu dijaspori ruku u dzep i da se ocesaju o tudji trud. Malo je 3 milijarde godisnje sto posaljemo.
Malo je i Novak para poslao, daj jos!!

Ds

pre 5 godina

Država Spanija je prepoznala Rafin talenat uložila u njega i sad dobija porez.Tako je i sa Rodžerom i Vavrinkom i Švajcarska ubira porez a u Novaka je uložio tata tako što je prodao kuću,zadužio se i sad ga još mediji blate kako je nikakav čovek i sad da li Nole treba da plaća nešto državi Srbiji?Ako razmišljate mozgom dobićete logičan odgovor...

Admiral

pre 5 godina

Slazem se u potpunosti sa Vardom ali ne znam cemu se sad dize ovolika prasina kada se ovo ne desava prvi put? Najsveziji primer je Dilan Enis, njemu je isto tako dat pasos kad je dosao iz Mege u Zvezdu. Davani su pasosi i mnogim drugim kosarkasima, fudbalerima, znaci ta praksa nije od pocela sa Pejdzom nego mnogo pre njega...

Jos malo pa nestalo!

pre 5 godina

To rade i druge zamlje. Daju državljanstvo sportistima ukazom predsednika/šefa države. A nigde nije neophodno oženiti se/udato za državljanina ili imati pretke, ja sam dobila državljanstvo jedne zapadnoevropske zemlje zahvaljujući višegodišnjem životu i radu u njoj.
(J., 13. februar 2019 11:43)

Koje zemlje? Engleska? Njemacka? Svedska mozda,Finska, Danska?
Ta pojava je v zana za zemlje gde se muva ispod zita. Spanija, Italija, u slucajevima gde ti sportisti imaju format u vrhu internacionalnog sporta.
Pojava je rasirena i u decidiranim banana republikama, poput Bosne i Srbije, koje su formalno drzave ali u praksi su prcija par privatnih osoba.
Jedna Danska nije dala drzavljanstvo atletica u koji je sa gotovo 100% sigurnoscumtrebao donijeti olimpijsko zlato, i jos je imao duzi boravak u zemlji ali nedovoljmo dugacak prema zakonu. Postoji mogucnost da ae to skrati specijanim zakonom, ali se insistira na jednakim uslovima za sve gradjane. Boravak 7 godina pa trazi drzavljanstvo.
Na ulazu u Horgosu ispod Srbija treba da stoji i tabla - Rasprodaja!

Marko

pre 5 godina

Ja kao Srbin iz Hrvatske sam cekao srpsko drzavljanstvo od 1995. do 2003, kao da je u pitanju Nemacka. Ovaj ne zna 3 reci srpskog, niti je Srbin, a vec dobio drzavljanstvo. Jeste da mu ovo drzavljanstvo nista ne vredi, niti Srbiji steti, ali ovo je dodatno srozavanje ionako unistene drzave i institucija. Da je bar u pitanju reprezentacija ili neki doktor nauka... Ali osrednji igrac obicnog kluba... Inace navijam za Partizan jos od zabavista.

veliki strumf

pre 5 godina

Srbin koji na srpskom jeziku zna možda 2-3 psovke - Markus Pejdz! Bas me zanima po kom osnovu je dobio drzavljanstvo, koja to odredba kog zakona propisuje? Dati drzavljanstvo jednom Amerikancu koji je prvi put za Srbiju čuo i u nju kročio avgusta meseca!!! Da je bar sastavio godinu dana ovde, mada ni to suštinski ništa ne menja.

MarcoPolo

pre 5 godina

Slažem se sa Vardom u potpunosti. Ovome bi trebalo da se stane na put definitivno. Enisi, Pejdžovi, Odžovi i ostali stranci...ok da dobiju pasoš, ali se mora znati neka procedura, zakon... Minimum 5 godina inzenzivnog življenja i rada itd. Grobar sam, ali definitivno se slažem sa Ratkom.

Petar

pre 5 godina

Kapa dole Ratku Vardi. Ovo je zaista sramota kako se ova drzava odnosi prema sopstvenim gradjanima. Znate koliko ljudi ceka da dobije drzavljanstvo, neki i po 10 15godina! Ali kad podmazes kako treba i kome treba onda sve ide brzo. Mi i treba da propadnemo kao narod, zaista ne zasluzujemo da zivimo bolje i ostacemo vecita sirotinja al nije mi zaoo!

Slobodan

pre 5 godina

Tako je to kada zivis u drzavi koja je u raskoraku sa zdravim razumom ...
KKS donese zakon da 4 stranca mogu igrati a ovi podele pasose strancima i sve je regularno ...
Pa idioti lakse je ukinuti zakon o igranju 4 igraca nego deliti drzavljanstvo i kurti i murti ...
Na kraju krajeva i ta 4 igraca su mnogo, ne treba dati ni jednom strancu da igra ni kup ni KLS ...

nebitan srbin

pre 5 godina

svi vrlo dobro znamo(grobar sam do groba) da sale djordjevic pa i drugi treneri uzeti ni jednog stranca u reprezentaciju. od sledece godine za strance nulta tolerancija pa da vidimo cija skola kosarke je jaca bolja. sa vardom se slazem jer znam da mi je sadasnja zena morala ici u beograd na sto adresa da bi dobila izvod iz maticne knjige pa isto toliko adresa da bi dobila drzavljanstvo. obisla beograd od zemuna do kaludjerice i od panceva do resnika. naplacala se dve plate da bi dosla. gde je pejdzic cekao u redu i dal je ispostovan rok mesec dana koji su sebi ostavili .

xx55

pre 5 godina

Ne razumijem o cemu pojedinci ovdje pisu a tice se navodne nemogucnosti dobijanja pasosa Srbije za gradjane BiH. Vec godinama unazad ja kao srbin iz BL legalno apliciram za pasos Srbije i dobijam ga u roku od mjesec dana. Ja konkretno nisam trazio, ali,ponavljam,svako ima pravo vec godinama unazad(ne razumijem toliku neinformisanost) A ovo,sto se tice izdavanja pasosa da bi neko odigrao kup je potpuna besmislica.

srbin

pre 5 godina

Koliko ima ljudi razlicitih nacionalnosti koji se na svaki moguci nacin godinama bore za srpski pasos i ne mogu da ga dobiju.A onda dodje neki Amer,odigra par utakmica i bam!Odmah pasos.Sramota da vas bude sve kolektivno.
 (insajder, 13. februar 2019 11:44)


Koliko to cudno zvuci da se neko bori za srpsko drzavljanstvo, ne realno zvuci, nama koji ga imamo...

Marko

pre 5 godina

Nekada su klinci igrali basket po ceo dan na kosevima ispred zgrade bez obzira jesu li trenirali kosarku ili ne. Iz toga su se stvorile velike kosarkaske zvezde. Danas klinci ne prilaze kosevima i terenima na ulici kao da su radioaktivni. Danas klinci koji se odluce da treniraju to rade u salama pod nadzorom trenera i roditelja na basket im je zabranjeno da izlaze da se ne povrede itd itd. Necu ni da komentarisem da su u glavama svi navijeni da su Dzordani ili Lebroni i da su ubedjeni da se sve vrti oko njih i njihovih fizickih predispozicija. Nivo znanja i kvaliteta kosarke u KLS danas je u rangu regionalnih liga nekadasnje Jugoslavije. Izuzetno je pogresno da dozvolimo da se podilazi nabedjenoj deci i da se kvalitet kosarke podredjuje tome da ta deca moraju da igraju jer su NASA. Treba da se ukine ogranicenje stranaca, treba svi klubovi da imamju iskljucivo strance, ali kvalitetne, i na taj naci da se NASA deca nateraju da pocnu da razmisljaju i da treniraju kosarku kao sto su to nekada radili nasi velikani. Ne da se podrazumeva da ce da igraju u nekom klubu samo zato sto taj klub ima zabranu dovodjenja stranaca, pa daj sta das iz Srbije kad vec ne mogu da dovedem stranca. Prvi primer Vanja Marinkovic veciti talenat veciti promasaj nikad igrac od decka a ako nekome pruzaju sansu i ako nekog guraju da igra bez obzira na strance to je on.

Milos

pre 5 godina

Sve je u pravu! Sve! Nemam nista protiv toga da se nekom dodeli drzavljanstvo, ali mora da bude nekog logicnog osnova. Da covek zivi ovde duze vreme, da zna nas jezik, da ima porodicu ovde, da se ozeni. Bilo sta sto bi ga sa ovom zemljom istinski povezivalo. A ne ovako, daj pasos pa posle mozda i da igra za reprezentaciju. Nije to u redu! Mislim malo je smesno, kao sto u Brazilskoj vaterpolo reprezentaciji nema ni jednog Brazilca. Ovo je sport, bori se sportski!

aca

pre 5 godina

jel to njemu daju nas pasos samo da bi, i on, igrao kup?!?!
ne dotice me..uopste...ali zamisli da ispadnu grobari i ne vide mozda cak ni finale...kao sto rekoh....NE DOTICE ME....hocu samo da se javim!
pozdrav za sve ljubitelje basketa!

Srbija!

pre 5 godina

Stranci mogu da dobiju pasos, a ja koji zivim na KiM ne mogu da imam pasos a vala ni prebivaliste nigde drugde osim KiM...ovo je sramota je**m ti drzavu!

Bodibond

pre 5 godina

Dobio je srpsko državljanstvo preko "sestre" Danielle Nicole Page a ne kako je gdin Varda "Bože me sačuvaj pomislio". Devalvacija SVEGA se uspešno nastavlja. To barem ništa ne košta.
(Proleće 13-tog u decembru..., 13. februar 2019 11:44)

Ona mu nije sestra.

svasta

pre 5 godina

Kaze covjek rodjen u Bosni i Hercegovini, koji je dobio isto Srbijanski pasos. Licemjerje, dno dna
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (indor, 13. februar 2019 11:44)



Navijam za Partizan i koliko pre 10 dana sam zdusno dokazivao zasto je Partizan (uz Jugoplastiku) najveci KK sa teritorije SFRJ. Znaci moja navijacka neopredeljenost je neosporna, ali se slazem sa svim sto je VArda rekao.
A vase poredjenje je besmisleno jer se i mnooogo uredjenijim zemljmaa od Srbij (npr HOlandija u kojoj zivim) pasos dobija nakon sto se legalno provede odredjeni broj godina u zemlji - a Varda je ziveo u SRbiji od svoje 12.godine!

znaš ti dobro koji

pre 5 godina

Moj predlog je da Republika Srbija svečano dodeli srpsko državljanstvo i Donaldu Trampu, tako da može doći u Srbiju kad god poželi i kad mu je ono "usput pa navratio". Ne verujem da bi odbio, a i u slučaju da odbije, morao bi to nekako opravdati. Sve napraviti uz dobro osmišljenu medijsku kampanju i pompu. Znači, prvo državljanstvo, pa tek onda da vidimo za koga će da igra. A ne ovako, rasprivati navijačku netrpeljivost i nepoverenje u državne organe.

Dusan Toskic

pre 5 godina

Ovde je najveci problem sto smo mi drzavljani drugog reda u sopstvenoj drzavi.
A konkretne dugorocne posledice povecanja dozvoljenog broja stranaca u nasim ekipama ce se pokazati na reprezentativnom nivou kroz nekih desetak godina.
A za Vardu veliko bravo na izjavi.

Marko

pre 5 godina

@Lala na kvadrat
On je Srbin, a Srbija je maticna zemlja svih Srba. U tebi miloj Madjarskoj, svako ko ima madjarskog pretka moze da dobije njihovo drzavljanstvo, u vecini zemalja je tako.

analiza

pre 5 godina

"Ono kada stranac koji je dobio drzavljanstvo kritikuje drzavu zasto je drugom strancu dala drzavljanstvo. Ej, ovo bi bila super tema za Alan Ford-a..."
(Lala na kvadrat)
Srbin iz Bosne je stranac i nema pravo na srpski pasos,a Madjar iz Vojvodine ima pravo na madjarski pasos.Primecujete li razlike i slicnosti u razmisljanju,i vasem i ove dve drzave?Rumuni daju pasose nasim Vlasima,Madjari svojim vojvodjanskim Madjarima,a Varda i gomila drugih je morala da dubi na trepavicama da dobije drzavljanstvo,zdravstvenu knjizicu iako godinama zive u Srbiji.
Da je ovo sto je Varda rekao izjavio ,recimo,Enis,Dzenkins,Kleo,Dijara i slicni,moglo bi da se kaze da ste u pravu.Ali,Varda je Srbin rodjen u Bosni koji zivi i radi(radio je)u Srbiji i to NIJE ISTO.
Dakle,Varda je pravu.Oni koji pominju A.Limu-ona je bar bila srpska snajka.Zasto su drzavljanstvo dobili veliki Srbi S.Sigal i mislim,R.Fajns-jer trose po Srbiji?Nahvatajmo onda i Depa,dok je po Bg pa da mu uvalimo pasos,ali cemo zezati ,recimo,decu moje prijateljice iz detinjstva,pola Francuze i pola Srbe,koja je zivi u Fr i dovoljno je luda da zeli srpski pasos za svoj decu(tipa,fali ti jos jedan obrazac).

1-800

pre 5 godina

Ozbiljno, nemam namjeru provocirati ili glumatati neku kvazi duhovitost. Zašto u Srbiji govorite “cirkuzant”? S obzirom da je cirkus?
(prika iz susjedstva, 13. februar 2019 16:07)

Jednačenje suglasnika po zvučnosti.

Roki

pre 5 godina

Bravo Varda,skoro iste reci sam danas rekao u razgovoru sa kolegama na poslu,mi smo bre banana drzava.I niti ima Zvezda prioritet niti Partizan,i jedni i drugi su tretirani isto jer u nasoj poltici ima i delija i grobara,i vise im je do ta dva kluba nego do puno bitnijih stvari koje niti resavaju niti ce ih resavati.

BG CG

pre 5 godina

Ja sam 2 godine čekao srpsko državljananstvo iako sam se rodio u Srbiji ali je do sedamdeset i neke upis u knjigu državljana bio po rođenju oca, dakle u CG,a ovaj kauboj dobio posle 6 meseci. Sramota.

Džek

pre 5 godina

Za Švajcarsko državljansto se aplicira posle 10 godina (do nedavno posle 12), ako ne dolaziš iz zemlje Evropske Unije (i još nekoliko država). Možeš da si Erdogan, Bin Laden, majka Tereza, Luis Suarez, Lionel Messi ili bilo ko drugi. Nećeš ga pre toga dobiti, ako ga uopšte dobiješ (zavisi pre svega koliko si integrisan u opštini u kojoj si podneo zahtev). U banana državama dobiješ odma. Živele banane!

WillyWonka

pre 5 godina

E svaka ti čast, ljudino. I hvala ti što se ne stidiš toga da si Bosanac, kao mnogi Srbi i Hrvati koji su iz Bosne.
Što se tiče teme, neki dan gledam utakmicu Partizan - Budućnost i ne mogu da vjerujem. U jednom periodu kompletna petorka Budućnosti stranci. Pa kako će naša djeca postati dobri igrači?

x

pre 5 godina

Naravno, jer ljudi na pozicijama trenutno ne znaju šta znači reč "sveto". Oni su sline, ne naša deca. Naša deca znaju ko je i šta je pravi čovek a ko .......

Tito-partija-crno bela SNS armija

pre 5 godina

Sramota je da Pejdz dobije pasoš. Kao što je sramota sto su ga dobili Dzenkins, Enis i Odzo. Ne razumem zbog čega ste dali poluvest u etar?! 


Gdje to pise da je Odzo dobio pasos?
(Borky, 13. februar 2019 12:31)

Pise u njegovom paralelnom svetu u kome zive vec godinama

Gazda Dojkan

pre 5 godina

100% covek u pravu. Znam zenu, strankinju, koja sa Srbinom ima troje (!) dece i svi zive u Srbiji. Samo zato sto nisu vencani, vec 15 godina ne moze da dobije drzavljanstvo iako su svo troje dece drzavljani Srbije

Mile

pre 5 godina

E narode dobri, kakvih zveri ima među nama. Koliko je samo pasoša izdato bez ispunjavanja ikakvih uslova. Političari i ostale moralne nakaze..! Kapa dole Vardi za izrečeno.

Bundes_Republik_Deutschland

pre 5 godina

@(aleks, 13. februar 2019 11:41)

Meni je žena isto stranac. Završila je medicinu u Nišu. Od 2000. godine je u Srbiji a u braku smo od 2010. godine. Dobili smo i dete ali ni to nije bilo dovoljno za naše državljanstvo. Od šaltera do šaltera su nas slali i odbijali. Bili su nam i u kući da vide valjda dal je brak stvaran i ništa. Nije mogla ni da se zaposli kao lekar i na kraju smo morali da odemo iz Srbije. Sad smo u Nemačkoj.

Marko

pre 5 godina

Svojevremno moj prijatelj iz Iraka koji je boravio skoro 20god u Srbiji, te se ozenio nasom zenom i m agistrirao na nasoj beogradskoj Akademiji (slikar) ode da pita kada bi mogao da se nada pasosu. Pandur mu rece:"More hoces da ja tebe vratim odakle si dosao!"
Posle tog prosvetljavajuceg dogadjaja ljudi se pokupise i odose u Norvesku gde zive kao i sav normalan svet. Posle odredjenog zakonskog perioda dobili drzavljanstvo i pasoshe bez ikakvog problema.
No, za Srbiju se ne moze reci da je drzava, pa je samim tim sve moguce.

bvb

pre 5 godina

Tegeltija pre neki dan pljuje KKCZ i siri dezinformacije o igracima Zvezde koji ce dobiti drzavljanstvo, a nisu, u fazonu "na sta ave ovo lici"...

blagonakloni

pre 5 godina

Tebi Varda , svaka čast! Mada vidim da ima i negativnih komentara, ali ti koji negativno komentarišu, neka razmisle o sebi i šta im je to zasmetalo u Vajdinom stavu!
Mogu da razumem da neko negativno komentariše Kalinine stavove, ali strašno mi je milo da košarkaši i dalje razmišljaju malo dalje od “Karleuša”! I naravno, i Kalina i Varda i ..... samo neka nastave da glavu koruste za šta nam je Bog dao!

брат Ђуро

pre 5 godina

Изгледа да је једини услов за држављанство Србије да се презивате Пејџ?

Zraka pg.

pre 5 godina

vazda su se bavili prevarama, treba ispitat ko mu zavrsi pasos tome bombarderu, osiromaseni uranijum nas pojede a on srpski pasaport !

zoran

pre 5 godina

Lala na kvadrat
1991 nije bio stranac, ziveli smo u istoj drzavi. 1992 postaje stranac i izbeglica, a da nigde mrdnuo nije. Malo razmisljanja nije na odmet.

Nexus

pre 5 godina

Nije mu Partizan dao drzavljanstvo, a to sto klubovi uticu na takve stvari je drugo pitanje. Uglavnom problem je u korumpiranoj vlasti sto tako olako dijeli pasose.

b1321

pre 5 godina

@cvrko
Isto kao i hrvatski, slovenački, grčki, nemački... pasoš!
U svim tim zemljama ne žive samo pripadnici većinskog naroda, ali oni nemaju problema sa autošovinističkim "nju ejdž" gramatičarima!
Inače, Varda je u pravu 100%!

lakomije

pre 5 godina

Koliko vidim mnogim je bitniji neko ko je dosao da gura loptu za pare po srpskim varosicama nego unuci i praunuci onih koji su te varosice odrzali do danas.Izmedju ostalog zato nas je sve manje jer nam je bitniji stranac koji je dao go npr. u Pecincima nego neko ko iskreno zeli postati gradjanin ove drazave.

Srbin sa Kosova

pre 5 godina

Zivim u Kosovskoj Mitrovici. Imam pasos Republike Srbije na kome pise - Koordinaciona uprava (znaci da ne mogu da putujem bukvalno nigde).
Upoznajem albanca koji zivi u Pristini, ne zna rec srpskog, pokazuje mi licnu kartu i pasos sa adresom na Novom Begoradu.
Toliko o tome.

petarczv

pre 5 godina

To rade i druge zamlje. Daju državljanstvo sportistima ukazom predsednika/šefa države. A nigde nije neophodno oženiti se/udato za državljanina ili imati pretke, ja sam dobila državljanstvo jedne zapadnoevropske zemlje zahvaljujući višegodišnjem životu i radu u njoj.
(J., 13. februar 2019 11:43)

Drugo je kad ti radis i zivis u nekoj zemlji 20god pa i ima smisla ali ako si u nekoj zemlji nekoliko meseci i to ti je samo usputna stanica to je nesto drugo

slobo

pre 5 godina

Slažem se sa Vardom da Pejdž nije trebao dobiti državljanstvo Srbije. Takođe, ni Varda nije trebao igrati za reprezentaciju BiH za sitnu lovu, odnosno da bi prilikom pregovora sa klubovima imao status reprezentativca.

stalno mi kradu nick

pre 5 godina

Dal je moguce da vam opredeljenost za crno ili crveno bele brise ono malo mozga??? Bas me briga dal su i ovi iz Zvezde,bas me briga sto je ovaj iz Partizana,to tako ne moze i tacka! Nije problem kup(a dobio je papire samo zato sto imaju 5 stranaca,pa bi jedan visio za kup tj.ne bi mogao da igra jer sme 4)(znaci nit je on igracina,nit ce igrati za nas,nego iskljucivo interes kluba!) vec osecaj koji trenutno SIGURNO imaju Srbi sa Kosova,Srbi iz Krajine,BiH i svi Srbi koji godinama nisu mogli da regulisu papire u Srbiji i prema kojima je drzava bila kao maceha! A Pejdz i ostali strucnjaci dobiju papire za par meseci????

MiRa

pre 5 godina

Nije to tako jednostavno kako se ovde piše. Sam sam u sličnoj situaciji. Rođen u Srbiji i od '76 živim u slo. Posle rata '91 jedno vreme imao dva državljanstva, a onda su reki ako želiš očuvati službu i još ponešto, onda se moraš odreći srbskog. Da sam se odrekao (vratio pasoš) morao sam još i platit '97 god oko dve ipo hiljade maraka....

Nolov

pre 5 godina

@zorzo
Da te ne nazivam imenima,
kako mislis da igra za Srbiju kad nije imao drzavljanstvo do 2013? Da je bio bolji ne boj se ponudili bi mu prije i igrao bi ali morali su svakako. Zamisli da zivis negdje vise od pola zivota a nemas drzavljansto...

Zvezdas

pre 5 godina

Za Švajcarsko državljansto se aplicira posle 10 godina (do nedavno posle 12), ako ne dolaziš iz zemlje Evropske Unije (i još nekoliko država). Možeš da si Erdogan, Bin Laden, majka Tereza, Luis Suarez, Lionel Messi ili bilo ko drugi. Nećeš ga pre toga dobiti, ako ga uopšte dobiješ (zavisi pre svega koliko si integrisan u opštini u kojoj si podneo zahtev). U banana državama dobiješ odma. Živele banane!
(Džek, 13. februar 2019 19:35)

Svaka zemlja pa i Svajcarska dodeljuje pasose onima od kojih ce drzava da ima koristi.Tako tri atleticarke sa africkog kontinenta imaju svajcarske pasose.U Svajcarskoj pistoji A i B drzavljanstvo.B drzavljanstvo imaju svi oni.koji nisu rodjeni u Svajcarskoj vec su boravkom i radom to stekli.Amerika je dala kenijskom trkacu pasos, turci pokupovase trkace iz Kenije i Eritreje, grci kosarkasima a medju njima i nas Pedja Stojakovic, Tarlac.Pravo svake drzave je da dodeljuje pasose.Negde se pasos dobije u zavisnosti koliko ulozis u tu zemlju.Roman Abramovic ( mada je jevrejin) dobio Izraelsko drzavljanstvo kada su mu englezi uskratili neka prava

maremare

pre 5 godina

@srbin

Au Srbine,
Promasio si temu. Samo sam odgovorio momku koji se zapitao sta Monako ( Monte Karlo) ima od toga sto je Novak njihov drzavljanin. To sto ne placa porez u Srbiji je druga stvar.

веверица

pre 5 godina

први корак да нешто променимо је да кажемо да не ваља и да подржимо оне који то кажу. зато варди свака част, а зато ме нервирају фудбалери. ај што ћути боранија из јсл, него што ћуте вида, данко, деки... а лад неко нешто и каже кап лука миливојевић, нема ко да га јавно подржи, без обзира што мисле исто. наш корумпирани систем уопште није ни нешто репресиван (као у северној кореји нпр.) нити претерано стабилан (као нпр у време сфрј), али стоји само јер се људи нее буне, нити се солидаришу са онима који се буне. е па господо, ако тако волите, онда то вам је то. а ако не волите, па ви кажите.

Donald Tramp

pre 5 godina

Ne vredi Ratko. Ovde je siromaštvo i beda. Dostojanstvo je odavno ispod dna. Ako imaš pare u Srbiji možeš da radiš šta god hoćeš, niko ti ništa ne može.

Ovde se prodaje dostojanstvo za dnevnicu od 1000 dinara i sendvič. Uskoro ćemo nestati od sveg svog jada.
Nisu za to krivi političari nego ljudi koji prodaju svoje dostojanstvo za pare. A izdajemo se za pošten i pravedan narod. Sramota koja se prećutkuje.

Ako ovo pročita neki bot neka stane ispred ogledala i upita sebe koliko nisko može da padne. Sve je to povezano.

osvrni se oko sebe

pre 5 godina

Zmaju, svaka čast na komentaru. jer kakva je to država kada joj pasoš ništa na vredi. Prave od Srbije banana republiki.
(miki, 13. februar 2019 11:46)

Pasoš ove zemlje ne vredi ništa već evo 28 godina. Ne vredi ni nacionalna valuta, niti izgleda vrede ljudi u ovoj državi. Evo narod rmbači za 200evra, pa izgleda da više i ne vredi. Mladi I obrazovani odlaze u inostrastvo i uzimaju pasoše drugih zemalja, baš zato što nas mnogo vredi i što imaju bezbroj mogućnosti kod kuće. Kažeš prave od Srbije banana rebubliku? Pa preporučujem ti da se okreneš oko sebe, Srbija je to odavno. Postoje ovde mnogo veći problemi od davanja pasoša jednom sportisti. Ovo je samo poslednja karika na lancu. Bolje dati pasoš nekom mladom strancu, nego milionče za nalog Srbendu koji po Americi prebija ljude. A deca će da se leče preko SMS poruka, koje će dobar deo naroda pre da pošalje da sačuva nekog zgubidana u nekom rijalitiju.

Srb

pre 5 godina

Bravo...pooštriti i poništiti ingerencije raznoraznim ministrima da daju pasoše kome se ćefne...zna se ko i kako može da dobije papire,baš onako kako je čovek objasnio ili da je stegao velike zasluge i zahvalnost srpskog naroda.

onako

pre 5 godina

@Vojke
Potreban Srbiji?
Nije potreban Srbiji NEGO JEDNOM KLUBU, u ovom slučaju KKP. Da ne bude zabune Đenka i Enis su takođe bili potrebni jednom klubu a ne Srbiji.
Da li treba na ovaj način rešavati pitanje stranaca u klubovima ili ih regulisati br u istim je već složeno pitanje.
Mi jesmo u hendikepu u odnosu na zemlje članice EU(protok radne snage) ali se postavlja pitanje nacionalnog identiteta jer još uvek nismo deo iste. U konkretnom slučaju šta je cilj? Kup Srbije, ABA, KLS? Koji su ciljevi klubova u Evropi i da li su izvodljivi sa Pejdžom, Enisom... ili je to ograničen br zbog interesa reprezentacije?
Takođe ABA dozvoljava neograničeni br a KLS 4, ABA je put u kakvu takvu fin sigurnost(EL) a KLS put u nigde. To ne može nikada da se uskladi jer ekonomski faktor nije na našoj strani, veličina tržišta za tv prava, reklame, ulaznice, prateći marketing... Prosto ako Nemcima Francuzima ili bilo kome treba igrač za nac selekciju kupiće ga isto kao za klub koji generiše ove benefite vezane za isplativost biznisa zvanog košarka.
Kao jedan od nac ponosa košarka ima određenu pomoć Države, problem je što je finansijska lestvica mnogo podignuta u slučaju klubova u okvirima EL i EC.
Ne može i EL i razvoj mladih igrača. Trenutno se troši na instant rezultate iz razloga "mala bara puna krokodila" CZ Par Bud ... a mesta ima samo za jednog.

bata

pre 5 godina

prijateljica 20 godina zivi u srbiji udata za naseg coveka ..imaju dvoje dece..ne moze da dobije nase drzavljanstvo...ali zato kad dazbine i porez treba da plati onda je i vise nego "nasa"

fortissimo

pre 5 godina

Jesam navijac Partizana ali se ovakve stvari rade i u drugim drzavama. O tome da dobijaju drzavljanstvo pa igraju za reprezentaciju, da ne pricam, to svi vi znate. U Kosarci nas crnac u finalu zakopao a igra za Sloveniju? Problem je odnos Srbije prema nasim gradjanima koji decenijama cekaju na pasos i ne mogu da ga dobiju, da li da su iz Bosne, Crne Gore i da ne nabrajam. ODNOS SRBIJE PREMA SRBIMA VAN SRBIJE, koji zele srpsko drzavljanstvo. I to boli te ljude. Varda je iz tog ugla potpuno u pravu. Da su svi ti ljudi dobili drzavljanstvo a ne da cekaju godinama niko nebi danas reagovao na ovakve stvari koje se rade LEGALNO i u drugim drzavama. Ovako..sve je jasno i ja potpuno to razumem. Ne treba kriviti klubove vec DRZAVU! Ali to je Srbija...

Branislav

pre 5 godina

KSS postavi pravilo ti ga izigraš, pravilo gubi na značaju, jednostavno ga ukinuti. Čemu restrikcija broja stranaca ako možeš zaobići.

trifke

pre 5 godina

Nisam te voleo kao igraca, mozda zato jer si igrao za suprotni tabor ali ovog puta si pogodio u centar! Ocigledno ljudi ovde mesaju babe i zabe. Ne zali se covek na to da je Partizan doveo brdo stranaca, covek se zali na drzavu da daje tim istim strancima pasose bez ikakve osnove. Nije mi jasno na osnovu cega je ovaj gospodin iz Partizana (a i prethodni iz zvezde) dobio pasos, a oni koji i imaju pravo na to sluzbenici brisu patos sa sa njima, u tom slucaju nije dovoljno biti ozenjen/udat za srpskog drzavljanina vec moras provesti minimum 3 godine na teritoriji Srbije. Pa ja ne znam da li su svi ovi novopeceni Srbi sportisti zajedno proveli 3 godine u Srbiji.

polo

pre 5 godina

A zašto državljanstvo nisu dali Alekseju Nešoviću ? 
To bi imalo logike? 
Ovo sa ovim Pejdzom je dno dna.
(car afrike i azije, 13. februar 2019 14:19)

Aleksej Nikolic, ne Nesovic.
Nije njemu dato zato sto bi se on i tada racunao kao stranac, bez obzira na srpski pasos, jer je nastupao za Sloveniju.

Clan 32 registracionog pravilnika

Регистрација играча страних држављана врши се под општим условима за регистрацију играча.
Клубови највишег ранга такмичења у мушкој и женској сениорској конкуренцији имају право да
региструју највише четири (4) страна играча сениора са правом наступа у домаћем такмичењу.
Клубови имају право да региструју и највише четири (4) страна играча, млађих од 18. година, са
правом наступа у такмичењу млађих категорија, укупно у свим старосним категоријама МК, али не више од
два (2) у једној категорији.
Под страним играчем из ст. 2. и 3. овог члана сматрају се играчи страни држављани и играчи који
немају право наступа за кошаркашку Репрезентацију Србије.
Страни играч који напуни 18 година, закључно са даном када наврши 18 година, губи право наступа на
свим такмичењима, млађих категорија и сениора, осим права наступа у највишем рангу такмичења (1.МЛС и
1.ЖЛС).

Stefan Simonovic

pre 5 godina

Moj drugar se oženio Srpkinjom iz Bosne pre par meseci i ona još uvek nema nase drzavljanstvo, valjda mora godinu dana proći... Strancima se daje preko noći drzavljanstvo, pasoš... Znaci stvarno smo katastrofa...

paspalj chandler

pre 5 godina

Poenta, Varda zivi 30 i kusur godina u Srbiji, bio reprezentativac Jugoslavije u mladjim kategorijama, osvajac zlata 1998. i bronze 1996. bio na pripremama za olimpijadu 2000. i 2004. i nije ispunjavao uslove za srpski pasos jer je u medjuvremenu zaigrao za Bosnu.
Marcus Paige, nikad video Srbiju, pre nego sto je dosao u julu nije ni cuo za Srbiju, verovatno ni ne zna da kaze u kojoj drzavi igra kad ga pitaju ortaci. Ispunjava sve uslove za dobijanje srpskog pasosa.

ex Miskovljanin

pre 5 godina

Mnogo se bespotrebno uzbudjuje. Kakve veze ima sto je kosarkad dobio, pa na primer i Nole ima državljanstvo Monte Karla a niti je rođen tamo niti se oženio tamo, niti igra za njih u Dejvis Kupu. Dakle, nema nikakvih interesa ni on od MK ni MK od njega.  
Prosto, danas je to normalno i odraz je urbanosti i kosmopolitstva. Gosn Varga da razmisli jos jednom. 
(Poštovalac_stručnjak, 13. februar 2019 11:37 

Novak nema drzavljanstvo Monte Carla vec je samo rezident

Baš zato što te znamo

pre 5 godina

Nedostatak para u srpskim klubovima je osnova problema.Svi sem Zvezde i Partizana , nemaju para za funkcionisanje a kamo li sa ozbiljan rad sa mladima.CZ i Par. imaju nešto para i u siromašnoj ponudi , otkupe to malo kvaliteta.Onda nastaje drugi problem.Samo pobeda u ABA garantuje neku rentabilnost, a nju ne možeš juriti sa mladim igračima a preko puta u Bud. i Ced. igraju NBA igrači.I to je kraj.Ne možeš onda trpiti Radanova i Pecarskog , jer ispadaš.I treće-to malo što je napravljneno igrača ranije, morao si da prodaš ili da bi opstao ili da im dozvoliš da reše životnu egzistenciju.I četvrto, nismo više država od 21 miloona stanovnika nego od 7 mil.

analiza

pre 5 godina

"@analiza

Madjarsko drzavljanstvo moze dobiti bilo ko, nije bitna nacionalnost. Uslov je poznavanje jezika i da je neko od predaka rodjen u Austrougarskoj. A, sto se pasosa Varde tice, nisam rekao da ga nije trebao dobiti, nego da nema pravo da se mesa ako nekome drugom treba da se dodeli. Po meni, Srbin koji nije rodjen u Srbiji, Nigerijac i pripadnik Lakota plemena treba da imaju isto pravo na nas pasos."
(Lala na kvadrat)

Bravo za Mađare i njihovu filozofiju.Šta znači kada imaš osvajački način razmišljanja tj kada svojataš sve što se zatekne na tvojoj teritoriji i pazite još,što je porekla sa te teritorije!Mada,taj mađarski jezik,zvuči mi gadno za učenje.
Varda ima pravo da se meša-jer ako su po vama jednaki on i Pejdž,a njemu su trebale godine da dobije pasoš a Pejdžu par meseci,a nije bitan za recimo reprezentaciju(kao Amerikanka ,onaj centar kod Maljkovićeve)-onda ima pravo da kaže da to nije u redu.Neka Pejdžovi dobijaju pasoše,ali zašto zezaju Varde ovog sveta?Ja mislim da je to ono što Vardi smeta,to što je u odnosu na Pejdža i Enisa i slične ispao građanin drugog reda.
A ovo -nisi Srbin rođen u Srb i nema pasoš,postaješ ravan Lakotama i Apačima-e,to je tek pogrešno.Jer nas i ovako ima malo pa još treba da se delimo po mestu rođenja."Izvini,majka ti dobila trudove s pogrešne strane Drine i nemaš pravo na pasoš,iako živiš godinama u Srb i genetski si Srb!"

sa kosova

pre 5 godina

pejdz moze, leo takodje, lima, i jos masa takvih koji srbiju ni karti ne znaju naci, dok se ljudima sa kosova izdaju, nevazeci, fantomski pasos r.srbije na kojem pise koordinaciona uprava sa kojima ne mogu ni na kim-u preći. zasto se mediji malo ovim problemom ne zabave?
svaka čast varda.

skg

pre 5 godina

nije problem ni da dobije pasos,ali problem je nacin na koji ga je dobio. Naime,covek je dobio pasos da bi odigrao jednu ili dve utakmice kupa u nisu,i to za dan dva je sredjeno! Pa zar ne ide neka procedura koja bi trebala trajati neko vreme,provere,dokazi nekakvi,itd! zar smo toliko jeftino prodali svoj pasos da neki obican da nekazem slabiji sportista ga moze dobiti za dan,dva?!

onako

pre 5 godina

@Vojke
Potreban Srbiji?
Nije potreban Srbiji NEGO JEDNOM KLUBU, u ovom slučaju KKP. Da ne bude zabune Đenka i Enis su takođe bili potrebni jednom klubu a ne Srbiji.
Da li treba na ovaj način rešavati pitanje stranaca u klubovima ili ih regulisati br u istim je već složeno pitanje.
Mi jesmo u hendikepu u odnosu na zemlje članice EU(protok radne snage) ali se postavlja pitanje nacionalnog identiteta jer još uvek nismo deo iste. U konkretnom slučaju šta je cilj? Kup Srbije, ABA, KLS? Koji su ciljevi klubova u Evropi i da li su izvodljivi sa Pejdžom, Enisom... ili je to ograničen br zbog interesa reprezentacije?
Takođe ABA dozvoljava neograničeni br a KLS 4, ABA je put u kakvu takvu fin sigurnost(EL) a KLS put u nigde. To ne može nikada da se uskladi jer ekonomski faktor nije na našoj strani, veličina tržišta za tv prava, reklame, ulaznice, prateći marketing... Prosto ako Nemcima Francuzima ili bilo kome treba igrač za nac selekciju kupiće ga isto kao za klub koji generiše ove benefite vezane za isplativost biznisa zvanog košarka.
Kao jedan od nac ponosa košarka ima određenu pomoć Države, problem je što je finansijska lestvica mnogo podignuta u slučaju klubova u okvirima EL i EC.
Ne može i EL i razvoj mladih igrača. Trenutno se troši na instant rezultate iz razloga "mala bara puna krokodila" CZ Par Bud ... a mesta ima samo za jednog.

nekad si Srbin a nekad nisi

pre 5 godina

Ja Srbin iz Bosne i nisam se mogao prijaviti u Srbiji odnosno dobiti licnu
kartu. Meni u MUPu trazili potvrdu da sam zaposlen a gazdi kod kojeg sam
radio trazili moju licnu kartu. Znaci dam ti ne dam ti. Zapalim "preko bare"
a poslije nekoliko godina neki Kinezi postadose gradjani Srbije.
Znaci u to vrijeme ja sam bio "persona non grata" u Srbiji.

Neko

pre 5 godina

@Poštovalac_stručnjak jesi li siguran za Noleta i Monako?
Ja koliko znam, da bi postao drzavljanin Monaka moras da budes sedma generacija koja zivi tu. Manje od 50% stanovnistva Monaka ima drzavljanstvo (i uglavnom svi zive u Monaku, dok ovi pridosli zive u Monte Carlu).

bigserb

pre 5 godina

@bizmark

Pa cudno je to sto se pasosi dele preko noci bez ijednog zakonskog osnova, a recimo nasa sugradjanka Filipinka koja se udala za Srbina, zivi vec godinama u Srbiji, rodila troje dece, muz joj poginuo i ona jos uvek ne moze da dobije nasa dokumenta! Udovica sa troje dece rodjene u Srbiji!
Slicno su prolazili i nasi sunarodnici izbeglice iz BIH, moji prijatelji bukvalno 10-15 godina nisu mogli da dobiju nasa dokumenta, a ovi ih dobise za dan, bravo Vucicu!

Šeki legenda

pre 5 godina

predsednik crveno beli, ministar u resoru crno-beli...ne možeš da promašiš, ako ti zatreba veza, bilo da je Terza, bilo da je Ostoja...

uzivajteuSportu

pre 5 godina

Sta se bunite, pa mora vlast da vas zabavlja loptanjem. Bolje da se time zanimate, nego da vam padnu na um neke misli o vecim platama i boljem zivotu.

bitan lik

pre 5 godina

nacionalnost je faktor ne zbog gena nego da bi se tezilo tome da savezi i timovi razvijaju svoju kosarku i time sire lokalno interesovanje za sport a ne da se sve pretvara u fabrike para...

Zile

pre 5 godina

"Crno-beli su odlučili da Pejdžu daju srpsko državljanstvo" Citat iz teksta.
Nisam znao da i klubovi mogu nekom da daju državljanstvo.
Po ovome izgleda da je kod nas i to moguće.

Dag Kristi

pre 5 godina

Rodjen u Srbiji, (SFRJ) jos uvek nemam pasos niti mogu da ga dobijem, tako mi tetkica na salteru rece. 
Gde je kvar?
(tan-tan-taratan, 13. februar 2019 11:33)

Iz Srbije si, u tome je kvar. Da se zoveš Stiven, a prezivaš Sigal npr. (čak iako ti to nije pravo ime), dobio bi na keca.

Rendom

pre 5 godina

Niti je Pejdz trazio nas pasos niti mu treba. On jednom kad zavrsi karijeru nikad se u Srbiju nece vratiti a soska ce zavrsiti negde na smetlistu.

Malo igro sporta

pre 5 godina

Prema - Marko: e to je opservacija stanja u basketu i uzrok ovog poteza.koji kad se nadtavi dalje, znaci d vise nema novih jakih repr. Igraca stvorenih u nasim klubivima. Vec s 15,16 gid u eu i dalje nba.pa lo prodje. Ne klubova.nema lige .nema dece.NEMA PARa, jer je vecina igraca ranihe dosla iz nizih liga koje su bile ozbilje i rad u klubovima, a koje su ssd nivo beton lige sfrj. Gubimo kkntinuitet . Odraz drzave.poz

Sasa

pre 5 godina

Madjarsko drzavljanstvo moze dobiti bilo ko, nije bitna nacionalnost. Uslov je poznavanje jezika i da je neko od predaka rodjen u Austrougarskoj. A, sto se pasosa Varde tice, nisam rekao da ga nije trebao dobiti, nego da nema pravo da se mesa ako nekome drugom treba da se dodeli. Po meni, Srbin koji nije rodjen u Srbiji, Nigerijac i pripadnik Lakota plemena treba da imaju isto pravo na nas pasos.
(Lala na kvadrat, 13. februar 2019 20:49)

# Link komentara

Ukoliko drugi put ovakve besmislice budes zeleo da pises, zamolicu te da promenis nick da ne bi sramotio nas vojvodjane. Kada delujes pod nekim drugim nickom i kontaminiras, barem se ne zna odakle si i direktno ne utices na misljenje o jednom delu drzave. Hvala. Zbog takvih kao ti, a velika ste manjina, jesmo na stubu srama.

Aleksandar

pre 5 godina

Sve tacno. A jedan veliki Charles Cather iz SAD koji vec godinama zivi u Srbiji i svoj zivot je posvetio promociji Srbije, ne moze da dobije pasos.