Aleksandar Ćirić: Kako čitati Olimpijske igre

Govorio bih o poreklu, o ulozi i o značaju sportskih takmičenja u današnjem smislu te reči. Takođe, želeo bih da govorim i o smislu koji su imala takmičenja u antičko doba. Jedanaestog avgusta počinju prva takmičenja na Olimpijskim igrama u Atini, koje se računaju kao 28. olimpijske igre po redu u modernoj eri. I već tu, zapravo, počinju nesporazumi.

Aleksandar Ćirić
Pošaljite komentar
 1. bas me interesuje dal' jeneko ovo procitao u celini onako sa razumevanjem?:)
  (malo opsirnije ako moze:), 13. avgust 2004 00:23)

  # Link komentara

 2. Ja nisam procitao sa razumevanjem jedino onaj poslednji deo u delu o Olimpijskim igrama u anticko doba, ali sam zato sve procitao i krajnje je zanimljivo.
  I da, garantujem da ce ovo mozda malo pazljivije procitati moj cale.
  Pozdrav sa studentske prakse iz Bilbaa
  (Kole iz NS, 13. avgust 2004 11:39)

  # Link komentara

 3. Tako dug istorijski period nije mogao sazetije i razumljivije da bude predstavljen. Sve pohvale bilo da je tekst autorski ili je samo u pitanju prevod. U narednim danima ipak bih radije citala price iz 21. veka.
  (Savremena, 13. avgust 2004 11:40)

  # Link komentara

 4. Evo ja, na primer. Razumeo sam sve što me je interesovalo i prezadovoljan sam količinom (za mene) novih informacija koje su iznesene na jako fin način!
  (DrS, 13. avgust 2004 12:39)

  # Link komentara

 5. Tekst je vrlo informativan i zanimljiv. Zivim u SAD i veliki sam pobornik ideje o OI kao nacinu zblizavanja i promovisanja medjusobnog uvazavanja medju nacijama. Stvarnost, narocito iz perspektive velikih sportsko-politickih sila, cesto izgleda sasvim drugacije. Ispostavlja se da je veoma vazno pobediti, da su pobednici po pravilu dobro placeni za to sto rade, te da je sport zapravo jedna velika industrija. Nije tajna da medju gledaocima, navijacima i u medijima cesto cvetaju osecanja strana sportu i da je sport ustvari vrlo tesno vezan sa politikom. Svakom od nas ostaje da istinu nadjemo negde izmedju dve krajnosti, a clanci slicni ovome pomazu da se takve tendencije savremenog sveta shvate i da se ostvari cvrsci kontakt sa realnoscu - ma kakva ona bila i ma koliko se nama licno ona (ne)dopadala.
  (Vic, 23. avgust 2004 23:49)

  # Link komentara