Petak, 07.09.2018.

01:47

"Najki" zapalio Ameriku, Kapernika porede sa Muhamedom Alijem

“Kolin će biti upamćen kao neko ko je uradio nešto posebno, kao Muhamed Ali ili Roza Parks”, tvrdi Osi Umenjora, dvostruki osvajač Superboula.

Izvor: B92

"Najki" zapalio Ameriku, Kapernika porede sa Muhamedom Alijem IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Dusanmal

pre 5 godina

@bojan Ne, Kolin nije izgubio poziciju zbog tog protesta. Vec pre njega je bio los te je “protest” bio njegov nacin da podigne svoj imidz. Puno ima NFL vlasnika timova koji podrzavaju ove proteste. Puno ima drugih igraca koji trenutno izvode isti protest pa i u timovima vlasnika koji su protiv protesta. Niko drugi nije izgubio poziciju. Ni jedan tim koji otvoreno podrzava protesta nije Kolinu ponudio posao ... Zato sto je objektivno los te zato stop je objektivno los karakter, nece da radi, hoce da politise. Sramota za poredjenje sa sportskim i humanitarnim velikanom Alijem.

Bojan

pre 5 godina

Karavan, to što nije dosegao veličinu Alija ne znači da njegov stav nije vredan poštovanja, to nije ekskluzivno pravo za GOAT. On je zbog svog mišljenja ostao bez prava na rad u zemlji koja svima spočitava demokratske slobode i ljudska prava, ali ne i u njihovoj kući, ako se pobuniš protiv idilične slike američkog društva sledi ti upravo ono sto se njemu desilo, otkaz, medijski linč... Nike, pa to je samo neki lik iz marketinga kome je palo napamet da iskoristi trenutak i kontraverzu, ako prodje dobiće bonus, ako ne, on će da dobije otkaz, a Kapernika će šutnuti kao da se nikada ništa nije ni desilo, nemam iluzija o svetu u kome živimo. Ja samo pišem o čoveku koji se suprotstavio sistemu, a Nike nije jedini krpelj koji će se tu prikačiti

Karavan

pre 5 godina

Bojan, ne znam da li si primetio, ali ja nisam kritikovao Kapernika, nego Nike. On naravno ima pravo da iskaže svoj politički stav, ali ja ne vidim šta jedna megakorporacija ima sa tim, i njen sportski brend. Svakako ne želim da budem dovođen u vezu sa bilo kojim političkim iskazom kad nosim neke patike, ili bilo šta drugo, jer me to podseća na XIX. vek, kad su recimo socijalisti nosili odredjeni model šešira, i slično. Zato kažem da je ovo promašaj, i zloupotreba, i dovođenje velikog broja ljudi, korisnika brenda, pred svršen čin. Srećno s tim, još jednom.

Dawkins

pre 5 godina

Ako većina vas ne razume ili ne može da shvati šta je suština postupka ovog čoveka, molim vas, recite deci da pokušaju.
Nadam se da će bar ona uspeti ovu zemlju izvući iz plićaka, mulja i otploviti gde treba.
To je samo sport, igra, posao. Može Brejdi biti nabolji svih vremena, ali baja je ovaj lik.

Aleksa

pre 5 godina

Сви су рециклажа оног старог, импотентне фигуре друштва које је кренуло да се обнавља кроз ритуале, као некакво племе (племена немају историју, већ само репродукцију ритуала). То није проблем САД, већ целог света.
(Апоплекс, 7. septembar 2018 08:42)

Не бих се сложио 100% са Вама. Да, углавном су лоше копије покрета из осамдесетих (pussy riot) кад је грађанско друштво имало неку снагу (сад су корпорације преузеле све конце и просто нема тог сегмента који брине о друштву као о целини), али овај момак то није. Одлучио је да пред милионском публиком клекне за време интонирања химне због нечега што је очигледан проблем у САД.
Иако се Трамп први осетио прозваним, сам протест је уследио због вишеструких убистава младих афроамериканаца од стране полиције, не због Трампа. Трамп је само као прави ћуран први скочио на сто. Мени је овај чин аутентичан и храбар.
Ја рецимо први не верујем у расизам базиран на боји коже, ја мислим да је расизам последица финансијске неједнакости, где би неки бедници желели да изразе припадност некој моћној групи. Та група је WASP. Не постоје црнци или белци. Ми смо сви шућмурасти....али дискриминација постоји. Бедни полицајци мисле да имају право да убију црнца, зато што од своје плате не могу да живе, не зато што су заиста убеђени да су црнци друга раса.
Ово нема везе са темом, али смешно ми је кад се Срби понашају расистички, или носе наци симболе....ми не припадамо том кругу. За правог WASP ми нисмо више белци, само смо нешто мање црнци.....

Dacha

pre 5 godina

Sin crnca i belkinje. Otac ga napusta a udomljava ga i odrasta u beloj porodici. (Beli) vlasnik NFL-a i vecinski beli fanovi ga nacine milionerom. E on se deklarise kao crnac i posveti se pljuvanju (bele) Amerike. A pri tome visemilionskim ugovorom sa Najkijem promovise sto neko gore rece 20 centi po satu radnu snagu. I on je heroj ili kako ga vec zovu? Nezahvalnik, pohlepnik i pomodar bi bilo moje skromno misljenje.
(karaburac, 07. septembar 2018 08:33)
Pazi ovako,to sto je on odrastao kao crnac u beloj porodici nema nikakve veze sa polozajem crnaca u americi,jednostavno covek se zalaze za svacija prava a ne samo svoja,drugo to sto su ga mahom belci,citaj vlasnici NFL-a,nacinili milionerom nije zato sto im je bio simpatican nego zato sto je talentom,krvavim radom,treningom i velikim odricanjem zasluzio da se nadje u odabranom drustvu gladijatora i trece Nike je njega iskoristio kao sansu da delimicno opere svoj obraz promocijom rasne jednakosti,a ujedno je i on iskoristio njihov globalni uticaj da promovise rasnu jednakost i naravno da zaradi novac jer posle diskriminacije koju je doziveo zatvorena su mu sva vrata za jedini posao koji zna da radi i za koji je citav zivot trenirao.

Kum

pre 5 godina

Druze ako ti se ne svidja zemlja u kojoj si, napusti
(Munja, 7. septembar 2018 02:43)

A da pokusa da je promeni nabolje, zato sto je to ipak njegova drzava I zeli da poboljsa stvari? Mozda je to bolje od napustanja? Mozda ne bismo imali ovu ekipu od poslednjih 30ak godina na vlasti da imamo vise ovakvih likova.
(Shomsi, 7. septembar 2018 07:28)

Да смо их имали у фудбалској репрезентацији, да Џони није отеран у анонимност, да смо устали кад је Џаја стрпан у затвор а Терзић стављен на чело Звезде....али нисмо. Него смо срећни због ЛШ..ма шта због ЛШ, срећни смо што смо испред оних других несрећника узели лигу...а Џаја је седео у затвору???????

Не напушташ кућу ако ти дође превелики рачун за струју...него платиш, па пробаш да поправиш то што си урадио. А искрено, неће нико ни да те прими...

Bojan

pre 5 godina

Ala su se raspisali Trampovi/Putinovi botovi,
vrg, to što nisi ustao trudnici samo govori o tvom karakteru, pokazuje kakav si čovek, inače Roza Parks je odbila da se vozi u delu autobusa za crnce i išla je na posao svaki dan pešice, ti bi verovatno kao i svaki dobar sluga išao tamo gde te gazda veže, a onda bi mu iz zahvalnosti poljubio ruku.
Munja, platio je za svoj stav, to je nešto što vi sluge koje se prodajete se za sendvič nikada nećete shatiti, on je slobodan čovek koji neće da se izvini Djuri što ga je tukao i snosi odgovornost za svoj postupak, a ta priča ako ti se ne svidja idi, ubija Srbiju, jer ljudi odlaze i sve nas je manje, ali šta tebe briga za Srbiju, tebi je majka Rusija.
Karavan, porede ga sa Alijem jer je kao i on rešio da se bori, nije pristao na ulogu koju mu nameće američko društvo, zlatne kajle, kola, ribice... da bude sluga sistema i primer mladima, da oni budu onakvi kavi im trebaju, bez stava, mišljenja, zaglupljeni, kupljeni za mrvice sa gospodarevog stola.

karaburac

pre 5 godina

Sin crnca i belkinje. Otac ga napusta a udomljava ga i odrasta u beloj porodici. (Beli) vlasnik NFL-a i vecinski beli fanovi ga nacine milionerom. E on se deklarise kao crnac i posveti se pljuvanju (bele) Amerike. A pri tome visemilionskim ugovorom sa Najkijem promovise sto neko gore rece 20 centi po satu radnu snagu. I on je heroj ili kako ga vec zovu? Nezahvalnik, pohlepnik i pomodar bi bilo moje skromno misljenje.

Апоплекс

pre 5 godina

Ово је патетично, као кад у Саут Парку Стен добије прилику да снима рекламе за "Најки" зато што једини није скинуо наруквицу "WWJD" (испоставиће се лаж, јер свако воли да гради митове о себи, а спонзор ако дође, дође). Добиће огромне паре за позирање јер је клечао током химне због расне неједнакости 2016. године, у САД (?). А у суштини, протекле 2-3 године траје једна најпримитивнија хистерија око Трампа, који је као зли расиста, с једне стране, и Клинтонових који су као мале маце (не, уопште нису завили пола света у црно). И сад, овог упоређују са Хитлером, оног са Гандијем, трећег са Мухамедом Алијем, четвртог са Розом Паркс, а нико од њих није дао никакав аутентичан допринос друштву. Сви су рециклажа оног старог, импотентне фигуре друштва које је кренуло да се обнавља кроз ритуале, као некакво племе (племена немају историју, већ само репродукцију ритуала). То није проблем САД, већ целог света.

dule

pre 5 godina

Platio je svojom gluposcu, a mogao je biti odlican qb. Postojali su mnogi nacini za borbu koju je hteo a ne nepostovanjem himne. Druze ako ti se ne svidja zemlja u kojoj si, napusti, a ne hoces u nfl i pare, a usput ces da pljujes himnu.
(Munja, 7. septembar 2018 02:43)

Prijatelju, to "Druze ako ti se ne svidja zemlja u kojoj si, napusti" smo mi imali i u nedavnoj i u malo starijoj prošlosti. Čist nacizam.

Shomsi

pre 5 godina

Druze ako ti se ne svidja zemlja u kojoj si, napusti
(Munja, 7. septembar 2018 02:43)

A da pokusa da je promeni nabolje, zato sto je to ipak njegova drzava I zeli da poboljsa stvari? Mozda je to bolje od napustanja? Mozda ne bismo imali ovu ekipu od poslednjih 30ak godina na vlasti da imamo vise ovakvih likova.

Гиле

pre 5 godina

Nike je “najjači” borac za veliku nejednakost medju ljudima. Hahaha. Plaća radnike u Kini 20 centi Po satu. Pravi patike od 10$ a prodaje ih za $120 I vise. Dosta bre vise ovih laznih boraca za siromasne. Samo da bi zaradili sto vise.
(panto, 07. septembar 2018 04:45)
У Кини су плате веће него код нас. А и најк се сада више прави ван Кине. А профит ће се у капитализму увек гледати.

pertinaks

pre 5 godina

Sta pricate vi, pa nije ga niko otpustio, nije potpisao ugovor hteo da se oproba na slobodnom trzistu mislio je da ce sad bolje da se proda je da je neko i nesto a niko nije hteo da ga pokupi.

bunjuel

pre 5 godina

u budućnosti će ljudi u Americi možda da slave Kapernika, ali će i dalje osuđivati borce za aktuelna prava tada, kao što danas ogromnom većinom osuđuju njega a slave Rozu Parks, Alija ili onu dvojicu (zaboravio sam imena) koji su na podijum OI '68 izašli sa pesnicama, ili kao što su u to vreme osuđivali i diskriminisali njih. Uz sitna poboljšanja u domenu prava potlačenih, suština se ne menja i osnovna diskriminacija i eksploatacija (ona bogatih nad siromašnima) opstaje i cveta.

HARIS

pre 5 godina

Platio je svojom gluposcu, a mogao je biti odlican qb. Postojali su mnogi nacini za borbu koju je hteo a ne nepostovanjem himne. Druze ako ti se ne svidja zemlja u kojoj si, napusti, a ne hoces u nfl i pare, a usput ces da pljujes himnu.
(Munja, 07. septembar 2018 02:43)

Ocigledno ne znas zbog cega je to uradio!

panto

pre 5 godina

Nike je “najjači” borac za veliku nejednakost medju ljudima. Hahaha. Plaća radnike u Kini 20 centi Po satu. Pravi patike od 10$ a prodaje ih za $120 I vise. Dosta bre vise ovih laznih boraca za siromasne. Samo da bi zaradili sto vise.

dudule

pre 5 godina

Kakva uvreda za Alija!.... Ovaj lik je na bedan način privukao pažnju u trenutku kada mu je karijera već krenula nizbrdo. Realno već je zaradio milione tako da nije izgubio apsolutno ništa bitno...tj važno.
Ali je bio u zatvoru i izgubio je nekoliko najboljih godina bokserske karijere alooo... O čemu mi ovde pričamo... Ovome dlaka sa glave nije falila!
Sad ga još i Najki plaća milione za ovu kampanju... Ustvari plaćaju ga robovi u fabrikama patika u Vijetnamu.
Dno dna eksploatacije zarad profita...Koji neće biti ni neki jer su ovim potezom precrtali bar polovinu kupaca u Americi...polovinu koja je glasala za Trampa tj.

Karavan

pre 5 godina

Mogao bi da se poredi sa Alijem samo u slučaju da je najbolji u onome što radi. Ovako, jedino je Nike odlučio da se posle višedecenijskog postojanja pozicionira kao brend za mediokritete, sportske i političke. Srećno s tim.

Munja

pre 5 godina

Platio je svojom gluposcu, a mogao je biti odlican qb. Postojali su mnogi nacini za borbu koju je hteo a ne nepostovanjem himne. Druze ako ti se ne svidja zemlja u kojoj si, napusti, a ne hoces u nfl i pare, a usput ces da pljujes himnu.

peaceout

pre 5 godina

Au, pa ovi svim mogucim sredstvima protiv Trampa. Pored medija, glumaca, izgleda da se i Nike ukljucio. Tuzno za takvu organizaciju..pitanje je gde su bili ranije?

panto

pre 5 godina

Nike je “najjači” borac za veliku nejednakost medju ljudima. Hahaha. Plaća radnike u Kini 20 centi Po satu. Pravi patike od 10$ a prodaje ih za $120 I vise. Dosta bre vise ovih laznih boraca za siromasne. Samo da bi zaradili sto vise.

Karavan

pre 5 godina

Mogao bi da se poredi sa Alijem samo u slučaju da je najbolji u onome što radi. Ovako, jedino je Nike odlučio da se posle višedecenijskog postojanja pozicionira kao brend za mediokritete, sportske i političke. Srećno s tim.

peaceout

pre 5 godina

Au, pa ovi svim mogucim sredstvima protiv Trampa. Pored medija, glumaca, izgleda da se i Nike ukljucio. Tuzno za takvu organizaciju..pitanje je gde su bili ranije?

Munja

pre 5 godina

Platio je svojom gluposcu, a mogao je biti odlican qb. Postojali su mnogi nacini za borbu koju je hteo a ne nepostovanjem himne. Druze ako ti se ne svidja zemlja u kojoj si, napusti, a ne hoces u nfl i pare, a usput ces da pljujes himnu.

karaburac

pre 5 godina

Sin crnca i belkinje. Otac ga napusta a udomljava ga i odrasta u beloj porodici. (Beli) vlasnik NFL-a i vecinski beli fanovi ga nacine milionerom. E on se deklarise kao crnac i posveti se pljuvanju (bele) Amerike. A pri tome visemilionskim ugovorom sa Najkijem promovise sto neko gore rece 20 centi po satu radnu snagu. I on je heroj ili kako ga vec zovu? Nezahvalnik, pohlepnik i pomodar bi bilo moje skromno misljenje.

Shomsi

pre 5 godina

Druze ako ti se ne svidja zemlja u kojoj si, napusti
(Munja, 7. septembar 2018 02:43)

A da pokusa da je promeni nabolje, zato sto je to ipak njegova drzava I zeli da poboljsa stvari? Mozda je to bolje od napustanja? Mozda ne bismo imali ovu ekipu od poslednjih 30ak godina na vlasti da imamo vise ovakvih likova.

Bojan

pre 5 godina

Ala su se raspisali Trampovi/Putinovi botovi,
vrg, to što nisi ustao trudnici samo govori o tvom karakteru, pokazuje kakav si čovek, inače Roza Parks je odbila da se vozi u delu autobusa za crnce i išla je na posao svaki dan pešice, ti bi verovatno kao i svaki dobar sluga išao tamo gde te gazda veže, a onda bi mu iz zahvalnosti poljubio ruku.
Munja, platio je za svoj stav, to je nešto što vi sluge koje se prodajete se za sendvič nikada nećete shatiti, on je slobodan čovek koji neće da se izvini Djuri što ga je tukao i snosi odgovornost za svoj postupak, a ta priča ako ti se ne svidja idi, ubija Srbiju, jer ljudi odlaze i sve nas je manje, ali šta tebe briga za Srbiju, tebi je majka Rusija.
Karavan, porede ga sa Alijem jer je kao i on rešio da se bori, nije pristao na ulogu koju mu nameće američko društvo, zlatne kajle, kola, ribice... da bude sluga sistema i primer mladima, da oni budu onakvi kavi im trebaju, bez stava, mišljenja, zaglupljeni, kupljeni za mrvice sa gospodarevog stola.

dudule

pre 5 godina

Kakva uvreda za Alija!.... Ovaj lik je na bedan način privukao pažnju u trenutku kada mu je karijera već krenula nizbrdo. Realno već je zaradio milione tako da nije izgubio apsolutno ništa bitno...tj važno.
Ali je bio u zatvoru i izgubio je nekoliko najboljih godina bokserske karijere alooo... O čemu mi ovde pričamo... Ovome dlaka sa glave nije falila!
Sad ga još i Najki plaća milione za ovu kampanju... Ustvari plaćaju ga robovi u fabrikama patika u Vijetnamu.
Dno dna eksploatacije zarad profita...Koji neće biti ni neki jer su ovim potezom precrtali bar polovinu kupaca u Americi...polovinu koja je glasala za Trampa tj.

bunjuel

pre 5 godina

u budućnosti će ljudi u Americi možda da slave Kapernika, ali će i dalje osuđivati borce za aktuelna prava tada, kao što danas ogromnom većinom osuđuju njega a slave Rozu Parks, Alija ili onu dvojicu (zaboravio sam imena) koji su na podijum OI '68 izašli sa pesnicama, ili kao što su u to vreme osuđivali i diskriminisali njih. Uz sitna poboljšanja u domenu prava potlačenih, suština se ne menja i osnovna diskriminacija i eksploatacija (ona bogatih nad siromašnima) opstaje i cveta.

dule

pre 5 godina

Platio je svojom gluposcu, a mogao je biti odlican qb. Postojali su mnogi nacini za borbu koju je hteo a ne nepostovanjem himne. Druze ako ti se ne svidja zemlja u kojoj si, napusti, a ne hoces u nfl i pare, a usput ces da pljujes himnu.
(Munja, 7. septembar 2018 02:43)

Prijatelju, to "Druze ako ti se ne svidja zemlja u kojoj si, napusti" smo mi imali i u nedavnoj i u malo starijoj prošlosti. Čist nacizam.

Апоплекс

pre 5 godina

Ово је патетично, као кад у Саут Парку Стен добије прилику да снима рекламе за "Најки" зато што једини није скинуо наруквицу "WWJD" (испоставиће се лаж, јер свако воли да гради митове о себи, а спонзор ако дође, дође). Добиће огромне паре за позирање јер је клечао током химне због расне неједнакости 2016. године, у САД (?). А у суштини, протекле 2-3 године траје једна најпримитивнија хистерија око Трампа, који је као зли расиста, с једне стране, и Клинтонових који су као мале маце (не, уопште нису завили пола света у црно). И сад, овог упоређују са Хитлером, оног са Гандијем, трећег са Мухамедом Алијем, четвртог са Розом Паркс, а нико од њих није дао никакав аутентичан допринос друштву. Сви су рециклажа оног старог, импотентне фигуре друштва које је кренуло да се обнавља кроз ритуале, као некакво племе (племена немају историју, већ само репродукцију ритуала). То није проблем САД, већ целог света.

Гиле

pre 5 godina

Nike je “najjači” borac za veliku nejednakost medju ljudima. Hahaha. Plaća radnike u Kini 20 centi Po satu. Pravi patike od 10$ a prodaje ih za $120 I vise. Dosta bre vise ovih laznih boraca za siromasne. Samo da bi zaradili sto vise.
(panto, 07. septembar 2018 04:45)
У Кини су плате веће него код нас. А и најк се сада више прави ван Кине. А профит ће се у капитализму увек гледати.

pertinaks

pre 5 godina

Sta pricate vi, pa nije ga niko otpustio, nije potpisao ugovor hteo da se oproba na slobodnom trzistu mislio je da ce sad bolje da se proda je da je neko i nesto a niko nije hteo da ga pokupi.

Kum

pre 5 godina

Druze ako ti se ne svidja zemlja u kojoj si, napusti
(Munja, 7. septembar 2018 02:43)

A da pokusa da je promeni nabolje, zato sto je to ipak njegova drzava I zeli da poboljsa stvari? Mozda je to bolje od napustanja? Mozda ne bismo imali ovu ekipu od poslednjih 30ak godina na vlasti da imamo vise ovakvih likova.
(Shomsi, 7. septembar 2018 07:28)

Да смо их имали у фудбалској репрезентацији, да Џони није отеран у анонимност, да смо устали кад је Џаја стрпан у затвор а Терзић стављен на чело Звезде....али нисмо. Него смо срећни због ЛШ..ма шта због ЛШ, срећни смо што смо испред оних других несрећника узели лигу...а Џаја је седео у затвору???????

Не напушташ кућу ако ти дође превелики рачун за струју...него платиш, па пробаш да поправиш то што си урадио. А искрено, неће нико ни да те прими...

Dacha

pre 5 godina

Sin crnca i belkinje. Otac ga napusta a udomljava ga i odrasta u beloj porodici. (Beli) vlasnik NFL-a i vecinski beli fanovi ga nacine milionerom. E on se deklarise kao crnac i posveti se pljuvanju (bele) Amerike. A pri tome visemilionskim ugovorom sa Najkijem promovise sto neko gore rece 20 centi po satu radnu snagu. I on je heroj ili kako ga vec zovu? Nezahvalnik, pohlepnik i pomodar bi bilo moje skromno misljenje.
(karaburac, 07. septembar 2018 08:33)
Pazi ovako,to sto je on odrastao kao crnac u beloj porodici nema nikakve veze sa polozajem crnaca u americi,jednostavno covek se zalaze za svacija prava a ne samo svoja,drugo to sto su ga mahom belci,citaj vlasnici NFL-a,nacinili milionerom nije zato sto im je bio simpatican nego zato sto je talentom,krvavim radom,treningom i velikim odricanjem zasluzio da se nadje u odabranom drustvu gladijatora i trece Nike je njega iskoristio kao sansu da delimicno opere svoj obraz promocijom rasne jednakosti,a ujedno je i on iskoristio njihov globalni uticaj da promovise rasnu jednakost i naravno da zaradi novac jer posle diskriminacije koju je doziveo zatvorena su mu sva vrata za jedini posao koji zna da radi i za koji je citav zivot trenirao.

HARIS

pre 5 godina

Platio je svojom gluposcu, a mogao je biti odlican qb. Postojali su mnogi nacini za borbu koju je hteo a ne nepostovanjem himne. Druze ako ti se ne svidja zemlja u kojoj si, napusti, a ne hoces u nfl i pare, a usput ces da pljujes himnu.
(Munja, 07. septembar 2018 02:43)

Ocigledno ne znas zbog cega je to uradio!

Aleksa

pre 5 godina

Сви су рециклажа оног старог, импотентне фигуре друштва које је кренуло да се обнавља кроз ритуале, као некакво племе (племена немају историју, већ само репродукцију ритуала). То није проблем САД, већ целог света.
(Апоплекс, 7. septembar 2018 08:42)

Не бих се сложио 100% са Вама. Да, углавном су лоше копије покрета из осамдесетих (pussy riot) кад је грађанско друштво имало неку снагу (сад су корпорације преузеле све конце и просто нема тог сегмента који брине о друштву као о целини), али овај момак то није. Одлучио је да пред милионском публиком клекне за време интонирања химне због нечега што је очигледан проблем у САД.
Иако се Трамп први осетио прозваним, сам протест је уследио због вишеструких убистава младих афроамериканаца од стране полиције, не због Трампа. Трамп је само као прави ћуран први скочио на сто. Мени је овај чин аутентичан и храбар.
Ја рецимо први не верујем у расизам базиран на боји коже, ја мислим да је расизам последица финансијске неједнакости, где би неки бедници желели да изразе припадност некој моћној групи. Та група је WASP. Не постоје црнци или белци. Ми смо сви шућмурасти....али дискриминација постоји. Бедни полицајци мисле да имају право да убију црнца, зато што од своје плате не могу да живе, не зато што су заиста убеђени да су црнци друга раса.
Ово нема везе са темом, али смешно ми је кад се Срби понашају расистички, или носе наци симболе....ми не припадамо том кругу. За правог WASP ми нисмо више белци, само смо нешто мање црнци.....

Dawkins

pre 5 godina

Ako većina vas ne razume ili ne može da shvati šta je suština postupka ovog čoveka, molim vas, recite deci da pokušaju.
Nadam se da će bar ona uspeti ovu zemlju izvući iz plićaka, mulja i otploviti gde treba.
To je samo sport, igra, posao. Može Brejdi biti nabolji svih vremena, ali baja je ovaj lik.

Karavan

pre 5 godina

Bojan, ne znam da li si primetio, ali ja nisam kritikovao Kapernika, nego Nike. On naravno ima pravo da iskaže svoj politički stav, ali ja ne vidim šta jedna megakorporacija ima sa tim, i njen sportski brend. Svakako ne želim da budem dovođen u vezu sa bilo kojim političkim iskazom kad nosim neke patike, ili bilo šta drugo, jer me to podseća na XIX. vek, kad su recimo socijalisti nosili odredjeni model šešira, i slično. Zato kažem da je ovo promašaj, i zloupotreba, i dovođenje velikog broja ljudi, korisnika brenda, pred svršen čin. Srećno s tim, još jednom.

Dusanmal

pre 5 godina

@bojan Ne, Kolin nije izgubio poziciju zbog tog protesta. Vec pre njega je bio los te je “protest” bio njegov nacin da podigne svoj imidz. Puno ima NFL vlasnika timova koji podrzavaju ove proteste. Puno ima drugih igraca koji trenutno izvode isti protest pa i u timovima vlasnika koji su protiv protesta. Niko drugi nije izgubio poziciju. Ni jedan tim koji otvoreno podrzava protesta nije Kolinu ponudio posao ... Zato sto je objektivno los te zato stop je objektivno los karakter, nece da radi, hoce da politise. Sramota za poredjenje sa sportskim i humanitarnim velikanom Alijem.

Bojan

pre 5 godina

Karavan, to što nije dosegao veličinu Alija ne znači da njegov stav nije vredan poštovanja, to nije ekskluzivno pravo za GOAT. On je zbog svog mišljenja ostao bez prava na rad u zemlji koja svima spočitava demokratske slobode i ljudska prava, ali ne i u njihovoj kući, ako se pobuniš protiv idilične slike američkog društva sledi ti upravo ono sto se njemu desilo, otkaz, medijski linč... Nike, pa to je samo neki lik iz marketinga kome je palo napamet da iskoristi trenutak i kontraverzu, ako prodje dobiće bonus, ako ne, on će da dobije otkaz, a Kapernika će šutnuti kao da se nikada ništa nije ni desilo, nemam iluzija o svetu u kome živimo. Ja samo pišem o čoveku koji se suprotstavio sistemu, a Nike nije jedini krpelj koji će se tu prikačiti

Munja

pre 5 godina

Platio je svojom gluposcu, a mogao je biti odlican qb. Postojali su mnogi nacini za borbu koju je hteo a ne nepostovanjem himne. Druze ako ti se ne svidja zemlja u kojoj si, napusti, a ne hoces u nfl i pare, a usput ces da pljujes himnu.

peaceout

pre 5 godina

Au, pa ovi svim mogucim sredstvima protiv Trampa. Pored medija, glumaca, izgleda da se i Nike ukljucio. Tuzno za takvu organizaciju..pitanje je gde su bili ranije?

karaburac

pre 5 godina

Sin crnca i belkinje. Otac ga napusta a udomljava ga i odrasta u beloj porodici. (Beli) vlasnik NFL-a i vecinski beli fanovi ga nacine milionerom. E on se deklarise kao crnac i posveti se pljuvanju (bele) Amerike. A pri tome visemilionskim ugovorom sa Najkijem promovise sto neko gore rece 20 centi po satu radnu snagu. I on je heroj ili kako ga vec zovu? Nezahvalnik, pohlepnik i pomodar bi bilo moje skromno misljenje.

Bojan

pre 5 godina

Ala su se raspisali Trampovi/Putinovi botovi,
vrg, to što nisi ustao trudnici samo govori o tvom karakteru, pokazuje kakav si čovek, inače Roza Parks je odbila da se vozi u delu autobusa za crnce i išla je na posao svaki dan pešice, ti bi verovatno kao i svaki dobar sluga išao tamo gde te gazda veže, a onda bi mu iz zahvalnosti poljubio ruku.
Munja, platio je za svoj stav, to je nešto što vi sluge koje se prodajete se za sendvič nikada nećete shatiti, on je slobodan čovek koji neće da se izvini Djuri što ga je tukao i snosi odgovornost za svoj postupak, a ta priča ako ti se ne svidja idi, ubija Srbiju, jer ljudi odlaze i sve nas je manje, ali šta tebe briga za Srbiju, tebi je majka Rusija.
Karavan, porede ga sa Alijem jer je kao i on rešio da se bori, nije pristao na ulogu koju mu nameće američko društvo, zlatne kajle, kola, ribice... da bude sluga sistema i primer mladima, da oni budu onakvi kavi im trebaju, bez stava, mišljenja, zaglupljeni, kupljeni za mrvice sa gospodarevog stola.

Karavan

pre 5 godina

Mogao bi da se poredi sa Alijem samo u slučaju da je najbolji u onome što radi. Ovako, jedino je Nike odlučio da se posle višedecenijskog postojanja pozicionira kao brend za mediokritete, sportske i političke. Srećno s tim.

Гиле

pre 5 godina

Nike je “najjači” borac za veliku nejednakost medju ljudima. Hahaha. Plaća radnike u Kini 20 centi Po satu. Pravi patike od 10$ a prodaje ih za $120 I vise. Dosta bre vise ovih laznih boraca za siromasne. Samo da bi zaradili sto vise.
(panto, 07. septembar 2018 04:45)
У Кини су плате веће него код нас. А и најк се сада више прави ван Кине. А профит ће се у капитализму увек гледати.

Апоплекс

pre 5 godina

Ово је патетично, као кад у Саут Парку Стен добије прилику да снима рекламе за "Најки" зато што једини није скинуо наруквицу "WWJD" (испоставиће се лаж, јер свако воли да гради митове о себи, а спонзор ако дође, дође). Добиће огромне паре за позирање јер је клечао током химне због расне неједнакости 2016. године, у САД (?). А у суштини, протекле 2-3 године траје једна најпримитивнија хистерија око Трампа, који је као зли расиста, с једне стране, и Клинтонових који су као мале маце (не, уопште нису завили пола света у црно). И сад, овог упоређују са Хитлером, оног са Гандијем, трећег са Мухамедом Алијем, четвртог са Розом Паркс, а нико од њих није дао никакав аутентичан допринос друштву. Сви су рециклажа оног старог, импотентне фигуре друштва које је кренуло да се обнавља кроз ритуале, као некакво племе (племена немају историју, већ само репродукцију ритуала). То није проблем САД, већ целог света.

panto

pre 5 godina

Nike je “najjači” borac za veliku nejednakost medju ljudima. Hahaha. Plaća radnike u Kini 20 centi Po satu. Pravi patike od 10$ a prodaje ih za $120 I vise. Dosta bre vise ovih laznih boraca za siromasne. Samo da bi zaradili sto vise.

dule

pre 5 godina

Platio je svojom gluposcu, a mogao je biti odlican qb. Postojali su mnogi nacini za borbu koju je hteo a ne nepostovanjem himne. Druze ako ti se ne svidja zemlja u kojoj si, napusti, a ne hoces u nfl i pare, a usput ces da pljujes himnu.
(Munja, 7. septembar 2018 02:43)

Prijatelju, to "Druze ako ti se ne svidja zemlja u kojoj si, napusti" smo mi imali i u nedavnoj i u malo starijoj prošlosti. Čist nacizam.

HARIS

pre 5 godina

Platio je svojom gluposcu, a mogao je biti odlican qb. Postojali su mnogi nacini za borbu koju je hteo a ne nepostovanjem himne. Druze ako ti se ne svidja zemlja u kojoj si, napusti, a ne hoces u nfl i pare, a usput ces da pljujes himnu.
(Munja, 07. septembar 2018 02:43)

Ocigledno ne znas zbog cega je to uradio!

pertinaks

pre 5 godina

Sta pricate vi, pa nije ga niko otpustio, nije potpisao ugovor hteo da se oproba na slobodnom trzistu mislio je da ce sad bolje da se proda je da je neko i nesto a niko nije hteo da ga pokupi.

dudule

pre 5 godina

Kakva uvreda za Alija!.... Ovaj lik je na bedan način privukao pažnju u trenutku kada mu je karijera već krenula nizbrdo. Realno već je zaradio milione tako da nije izgubio apsolutno ništa bitno...tj važno.
Ali je bio u zatvoru i izgubio je nekoliko najboljih godina bokserske karijere alooo... O čemu mi ovde pričamo... Ovome dlaka sa glave nije falila!
Sad ga još i Najki plaća milione za ovu kampanju... Ustvari plaćaju ga robovi u fabrikama patika u Vijetnamu.
Dno dna eksploatacije zarad profita...Koji neće biti ni neki jer su ovim potezom precrtali bar polovinu kupaca u Americi...polovinu koja je glasala za Trampa tj.

Shomsi

pre 5 godina

Druze ako ti se ne svidja zemlja u kojoj si, napusti
(Munja, 7. septembar 2018 02:43)

A da pokusa da je promeni nabolje, zato sto je to ipak njegova drzava I zeli da poboljsa stvari? Mozda je to bolje od napustanja? Mozda ne bismo imali ovu ekipu od poslednjih 30ak godina na vlasti da imamo vise ovakvih likova.

Aleksa

pre 5 godina

Сви су рециклажа оног старог, импотентне фигуре друштва које је кренуло да се обнавља кроз ритуале, као некакво племе (племена немају историју, већ само репродукцију ритуала). То није проблем САД, већ целог света.
(Апоплекс, 7. septembar 2018 08:42)

Не бих се сложио 100% са Вама. Да, углавном су лоше копије покрета из осамдесетих (pussy riot) кад је грађанско друштво имало неку снагу (сад су корпорације преузеле све конце и просто нема тог сегмента који брине о друштву као о целини), али овај момак то није. Одлучио је да пред милионском публиком клекне за време интонирања химне због нечега што је очигледан проблем у САД.
Иако се Трамп први осетио прозваним, сам протест је уследио због вишеструких убистава младих афроамериканаца од стране полиције, не због Трампа. Трамп је само као прави ћуран први скочио на сто. Мени је овај чин аутентичан и храбар.
Ја рецимо први не верујем у расизам базиран на боји коже, ја мислим да је расизам последица финансијске неједнакости, где би неки бедници желели да изразе припадност некој моћној групи. Та група је WASP. Не постоје црнци или белци. Ми смо сви шућмурасти....али дискриминација постоји. Бедни полицајци мисле да имају право да убију црнца, зато што од своје плате не могу да живе, не зато што су заиста убеђени да су црнци друга раса.
Ово нема везе са темом, али смешно ми је кад се Срби понашају расистички, или носе наци симболе....ми не припадамо том кругу. За правог WASP ми нисмо више белци, само смо нешто мање црнци.....

Kum

pre 5 godina

Druze ako ti se ne svidja zemlja u kojoj si, napusti
(Munja, 7. septembar 2018 02:43)

A da pokusa da je promeni nabolje, zato sto je to ipak njegova drzava I zeli da poboljsa stvari? Mozda je to bolje od napustanja? Mozda ne bismo imali ovu ekipu od poslednjih 30ak godina na vlasti da imamo vise ovakvih likova.
(Shomsi, 7. septembar 2018 07:28)

Да смо их имали у фудбалској репрезентацији, да Џони није отеран у анонимност, да смо устали кад је Џаја стрпан у затвор а Терзић стављен на чело Звезде....али нисмо. Него смо срећни због ЛШ..ма шта због ЛШ, срећни смо што смо испред оних других несрећника узели лигу...а Џаја је седео у затвору???????

Не напушташ кућу ако ти дође превелики рачун за струју...него платиш, па пробаш да поправиш то што си урадио. А искрено, неће нико ни да те прими...

Dawkins

pre 5 godina

Ako većina vas ne razume ili ne može da shvati šta je suština postupka ovog čoveka, molim vas, recite deci da pokušaju.
Nadam se da će bar ona uspeti ovu zemlju izvući iz plićaka, mulja i otploviti gde treba.
To je samo sport, igra, posao. Može Brejdi biti nabolji svih vremena, ali baja je ovaj lik.

Dacha

pre 5 godina

Sin crnca i belkinje. Otac ga napusta a udomljava ga i odrasta u beloj porodici. (Beli) vlasnik NFL-a i vecinski beli fanovi ga nacine milionerom. E on se deklarise kao crnac i posveti se pljuvanju (bele) Amerike. A pri tome visemilionskim ugovorom sa Najkijem promovise sto neko gore rece 20 centi po satu radnu snagu. I on je heroj ili kako ga vec zovu? Nezahvalnik, pohlepnik i pomodar bi bilo moje skromno misljenje.
(karaburac, 07. septembar 2018 08:33)
Pazi ovako,to sto je on odrastao kao crnac u beloj porodici nema nikakve veze sa polozajem crnaca u americi,jednostavno covek se zalaze za svacija prava a ne samo svoja,drugo to sto su ga mahom belci,citaj vlasnici NFL-a,nacinili milionerom nije zato sto im je bio simpatican nego zato sto je talentom,krvavim radom,treningom i velikim odricanjem zasluzio da se nadje u odabranom drustvu gladijatora i trece Nike je njega iskoristio kao sansu da delimicno opere svoj obraz promocijom rasne jednakosti,a ujedno je i on iskoristio njihov globalni uticaj da promovise rasnu jednakost i naravno da zaradi novac jer posle diskriminacije koju je doziveo zatvorena su mu sva vrata za jedini posao koji zna da radi i za koji je citav zivot trenirao.

bunjuel

pre 5 godina

u budućnosti će ljudi u Americi možda da slave Kapernika, ali će i dalje osuđivati borce za aktuelna prava tada, kao što danas ogromnom većinom osuđuju njega a slave Rozu Parks, Alija ili onu dvojicu (zaboravio sam imena) koji su na podijum OI '68 izašli sa pesnicama, ili kao što su u to vreme osuđivali i diskriminisali njih. Uz sitna poboljšanja u domenu prava potlačenih, suština se ne menja i osnovna diskriminacija i eksploatacija (ona bogatih nad siromašnima) opstaje i cveta.

Bojan

pre 5 godina

Karavan, to što nije dosegao veličinu Alija ne znači da njegov stav nije vredan poštovanja, to nije ekskluzivno pravo za GOAT. On je zbog svog mišljenja ostao bez prava na rad u zemlji koja svima spočitava demokratske slobode i ljudska prava, ali ne i u njihovoj kući, ako se pobuniš protiv idilične slike američkog društva sledi ti upravo ono sto se njemu desilo, otkaz, medijski linč... Nike, pa to je samo neki lik iz marketinga kome je palo napamet da iskoristi trenutak i kontraverzu, ako prodje dobiće bonus, ako ne, on će da dobije otkaz, a Kapernika će šutnuti kao da se nikada ništa nije ni desilo, nemam iluzija o svetu u kome živimo. Ja samo pišem o čoveku koji se suprotstavio sistemu, a Nike nije jedini krpelj koji će se tu prikačiti

Karavan

pre 5 godina

Bojan, ne znam da li si primetio, ali ja nisam kritikovao Kapernika, nego Nike. On naravno ima pravo da iskaže svoj politički stav, ali ja ne vidim šta jedna megakorporacija ima sa tim, i njen sportski brend. Svakako ne želim da budem dovođen u vezu sa bilo kojim političkim iskazom kad nosim neke patike, ili bilo šta drugo, jer me to podseća na XIX. vek, kad su recimo socijalisti nosili odredjeni model šešira, i slično. Zato kažem da je ovo promašaj, i zloupotreba, i dovođenje velikog broja ljudi, korisnika brenda, pred svršen čin. Srećno s tim, još jednom.

Dusanmal

pre 5 godina

@bojan Ne, Kolin nije izgubio poziciju zbog tog protesta. Vec pre njega je bio los te je “protest” bio njegov nacin da podigne svoj imidz. Puno ima NFL vlasnika timova koji podrzavaju ove proteste. Puno ima drugih igraca koji trenutno izvode isti protest pa i u timovima vlasnika koji su protiv protesta. Niko drugi nije izgubio poziciju. Ni jedan tim koji otvoreno podrzava protesta nije Kolinu ponudio posao ... Zato sto je objektivno los te zato stop je objektivno los karakter, nece da radi, hoce da politise. Sramota za poredjenje sa sportskim i humanitarnim velikanom Alijem.