Utorak, 17.04.2018.

16:55

"Ne pevam himnu jer poziva na rat, a to mi se ne sviđa"

Fudbaler Real Madrida Karim Benzema objasnio je zbog čega ne peva himnu Francuske na utakmicama nacionalnog tima.

Izvor: MLJ

"Ne pevam himnu jer poziva na rat, a to mi se ne sviða" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

125 Komentari

Sortiraj po:

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

... Схватите да тамо не размишљају као ми... Цео Алзас су пореклом Немци, па пробајте да им кажете да су Немци... Нација, а не етничка припадност...
(ххх, 17. april 2018 20:58)

Tačno! Da dodam: ni u Normandiji ne bi voleli da ih neko nazove Norvežanima, jer su preci Norvežana (koji su svojevremeno napali i okupirali a onda se zauvek nastanili u tom delu današnje Francuske) već odavno deo francuske NACIJE.

Iggy

pre 6 godina

Marseljeza je dugo bola pesma potlacenih i ugnjetavanih! Postojala je i radnicka Marseljeza sa drugim tekstom a jedno vreme je himna Sovjetske Rusije bila Marseljeza paralelno sa Internacionalom! Da nije bilo Francuske revolucije i njenih nacela koha su inspirisala sve narode, ne bi se Alzirci i drugi africki narodi oslobidimi jarma! Sramota je to sto ovaj prica!

Gajetano

pre 6 godina

@ne citam knjige

Sjajan komentar, narocito paralela izmedju dinastija Obrenovic i Karadjordjevic. Sve je tako kako si napisao. i ne samo da je u "karadjordjevicevskim" ratovima izginulo vise od pola srpske populacije, vec je izginulo bas ono sto je bioloski (u smislu opstanka zdrave nacije) u tom trenutku najvise vredelo. Posledice Majskog prevrata osecamo i danas, nikada se od toga nismo oporavili. Arcibald Rajs je dao najbolju dijagnozu i prognozu nase sudbine jer je covek video sve, od prelaska Albanije, proboja Solunskog fronta i velicinu "prostodusnog" srpskog seljaka, a onda u sta se sve to izrodilo nakon okoncanja pobednickog rata. A sve to dopunio briljantnom parabolom Danko Popovic u svom remek-delu "Knjiga o Milutinu". Ali kome ti to realno pricas, kada je i ono malo Srba sto vredi vec odavno napustilo "Otadzbinu" u potrazi za "kruhom".

I opet da se vratim na temu, tj. doticnog Karima. Veliki problem Evrope je sto se ove pridoslice zadojene svojim religijama nikako ne uklapaju u slobodarski sistem Evrope, koji je postavljen upravo Francuskom revolucijom a ovekovecen u Marseljezi. A za ove koji ne razumeju sta su Prusi, samo da kazem da su oni bili temelj Prvog Rajha (the Holy Roman Empire) i veliko nadahnuce za Treci Rajh (za vecinu ipak bliza tematika).

Pozdrav,

ne citam knjige

pre 6 godina

(dostojevski, 17. april 2018 17:27)

Nacionalne himne vecine zemalja su nastale pre vise od 100 godina i treba ih posmatrati u kontekstu vremena u kome su nastale. Boze pravde je nastala u vreme dinastije Obrenovic. I nije nikakva "vestacka" himna, vec nazalost vrlo realna, ali samo treba malcice razumeti reci. Himna se obraca BOGU PRAVDE i najpre mu zahvaljuje sto nas je (ovakve kakvi smo) do sada spasavao iz blata, a onda mu porucuje da nas jos slusa i uslisi nase molitve ... Znaci, nije nam dosta glupiranja, vec hocemo jos. Zavrsava se molitvom za spas kralja, a taj kralj je inace bio Milan Obrenovic koga smo posle proterali, a njegovog sina i snaju 1903. ubili i bacili kroz prozor. Toliko o spasavanju kralja. Takodje je zanimljiva konstrukcija "bog pravde" koja ukazuje na nase pagansko poreklo (u hriscanstvu nema boga pravde i nepravde, to je jedan te isti bog). A ti kraljevi Obrenovici kojima je himna spevana su za Srbiju ucinili mozda najvise u istoriji. Karadjordjevici su bili stetocine i vlastoljupci koji su Srbe gurnuli u 4 velika rata i to onako sve odreda, u kojima je izginula polovina nacije. Covek cijem znanju srpskog jezika se podsmevate inace nije kralj i nikada nije ni bio kralj, vec samo princ, naucite razliku. Na kraju bih se samo osvrnuo na nasu staru himnu Hej Sloveni, kojoj su ljudi zvizdali i nazivali je komunistickom, a ona je zapravo bila krajnje neutralna i obracala se svim Slovenima. Eh, bilo nekad!

Dragan Miladinovic

pre 6 godina

@(zloba, 17. april 2018 19:15)

Nije u redu! Ako je neko samo stranog porekla, a ima državljanstvo neke zemlje, on ima sva prava kao i svaki drugi državljanin te zemlje! Nemačka ne bi bila Nemačka da nema imigranata koji "nose" njenu privredu i oni imaju sva prava da menjaju ono što im se ne sviđa.

X=iks

pre 6 godina

Roditelji su mu Alzirski useljenici, on se rodio i skolovao u Francuskoj, pa kada je dostigao 18 godina imao je da izabere svoje drzavljanstvo. On izabrao Francusku a ne Alzir, i to ga niko nije primorao.
Eto zasto bi bilo posteno da peva francusku himnu.
(franco-serbe, 17. april 2018 19:49)

Alzir nije bio kolonija, nego deo Francuske, kao Normandija ili Provansa. Iz tog razloga, svim Alzircima, pa makar se rodili u Alziru i nikad ne videli Francuske, automatski se priznaje francusko drzavljanstvo, dovoljno je samo da izvade dokumanta. On se rodio u Francuskoj, pa je svakako morao imati dokumenta.

fkaihwoa

pre 6 godina

Benzema je pre par godina bukvalno izjavio "Alžir je domovina, za Francusku igram zbog karijere"
Francuski fudbalski savez bi mogao da ga izbaci iz sastava ali očigledno da od njega imaju previše koristi da bi to uradili. Tako da, koliko god on bio oportunista, toliko su i oni

ххх

pre 6 godina

Човек је Француз, рођен у Лиону. Схватите да тамо не размишљају као ми... Цео Алзас су пореклом Немци, па пробајте да им кажете да су Немци... Нација, а не етничка припадност...

Hmh...

pre 6 godina

"Francuzi su u Alžiru uz marseljezu pobili 1.5 miliona Alziraca tokom borbe za nezavisnost od Francuske . E ZATO ne peva marseljezu !!(Paor, 17. april 2018 18:28)"

Ni blizu - ukupne žrtve u ratu za nezavisnost su oko 300 hiljada (i da je 3, mnogo je, ali daleko je od 1,5 miliona), po alžirskim i francuskim podacima. Link https://en.wikipedia.org/wiki/Algerian_War

Od toga, bar 10% (30 hiljada) je poubijanih lokalnih/alžirskih saradnika francuske vojske, takozvanih harkija, od strane samih Alžiraca.

Kao i nekoliko komentatora, moram da primetim - ako mu toliko smeta nekadašnja francuska kolonijalna vlast u Alžiru, šta radi u Francuskoj? Lepo se vrati u Alžir i uživa. Ovako, kad je frka, ja sam Francuz; kad je sve ok, onda liberte pour Algerie. Pa ne može tako... Odnosno može, ali je smešno.

xyc

pre 6 godina

Ovi što bi ga oroterali za Alžir,treba da znaju ,koliko je on doprineo Francuskoj svojom igrom i rezultatima.Vi sa,Balkana ne razumete te relacije.Vas je nacionalizam zaslepio,zato ste u toj mocvari.Francuzi to gledaju prakticnije.Njima treba igrač a ne pevač

dragan

pre 6 godina

Covek je cak u pravu ali on i mnogi nisu svesni toga. Marseljezom je srusen stari svet koji je verovao u Boga, poredak na zemlji i nebu, i usli smo u novo moderno drustvo sile, znanja, profita, modernih ratova, hibridnih ratova it itd. Mesto gde nema vise vrhovnog autoriteta, to je posto covek koji ima vise novca, koji opet zeli sto vise ratova da bi dosao do jos vise novca. Na kraju ce se setiti da treba da postne novi gospodar sveta, car, i vodice koje god treba ratove da dodje do toga.

nikad nikome izvini

pre 6 godina

...rece covek koji je ucenjivao saigraca iz reprezentacije nekim snimcima i uzeo mu pare...rece covek koji je spavao sa maloletnicama...ma jedna MORALNA gromada nema sta...smeta mu tekst himne...

Bosanac

pre 6 godina

Izgovor, posto nisi francuz a koristis njene privilegije
(aleks, 17. april 2018 20:01)De se odluči koji je pravi komentar od ta dva koja si napisao...Smiješan si ko crtani film...

Sasha

pre 6 godina

Pretpostavio sam da se radi o "Karimu" ili Ahmedu ili tome sl, kada im smeta "nasilje" u tekstovima zapdanih himni. Cisto sumnjam da bi tako reagovao u nekoj arapskoj zemlji ili, ne daj Boze, da se sa istom kriticnoscu postavi prema npr. nasilju u Kuranu. Jasno kao dan.

Bez kralja ne valja

pre 6 godina

a nasa vestacka himna, na sta poziva? na spas kralja koji ne ume da govori srpski? hahHaah
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dostojevski, 17. april 2018 17:27) Ni njegov deda Aleksandar, ni pradeda Petar nisu najbolje govorili srpski, pa sta?! Svi su skolovani u inostranstvu. A Broz je dobro govorio srpski jezik?

Perperius

pre 6 godina

Neverovatno da muslimanske manjine uvek nađu zamerke na državna obeležja tradicionalno hrišćanskih zemalja. Stalno se bune i traže promene, a čak i uspevaju. Real Madrid je npr. ukolnio krst sa svog grba što je potpuno neshvatljivo i protivno kulturnog nasleđa zemlje odakle je klub.

aleks

pre 6 godina

Ni ja ovu nasu necu prevaliti preko usta, u bogove, kiklope i titane ne verujem a kraljevina me ne interesuje takodje i strana mi je i sa te strane. Stara Hej Sloveni do neke modernije i vremenu adekvatnije verzije.

Oposum

pre 6 godina

Isto tako mi u Pazaru ne pevamo himnu. Jer himna kaze Boze spasi srpski narod, a nas bosnjake ko sisa je li ?
(kan li, 17. april 2018 17:08)


Gde bre ti zivis??? U Srbiji ili Bosni??? Svi mi koji imamo drzavljanstvo Srbije smo Srbi, isto kao sto svi koji zive u Americi su Amerikanci

zloba

pre 6 godina

Zamislite prosečnog Srbina koji je otišao u Nemačku da radi 70-tih i sada njegov sin kaže ne svidja mi se Nemačka himna jer su oni streljali Srbe tokom prvog i drugog svetskog rata....postoji samo jedan odgovor...vrati se odakle si došao i nećeš imati taj problem.

html

pre 6 godina

Francuska himna poziva na rat radnika, seljaka i obicnih gradjana protiv samovolje i tiranije vlasti sa porukom da Republika Francuska pripada gradjanima Francuske i obicnim ljudima. Meni je poruka vrlo pozitivna i voleo bih da i kod nas vlada takva ideja u osnovi republike.

neko

pre 6 godina

mmak veću lažu i neistinu ne pročitah nego sa Kur'an poziva na nasilje. Očito ne znaš materiju te svete knjige pa lupaš. Samo da bi nešto kao rekao. Objavite mi komentar. I da! Citiraj mi jedan stih ili kako Muslimani kažu ajet iz Kur'ana pa ga prevedi da vidimo to. Molim redakciju da mi objave komentar.

Bot na kvadrat

pre 6 godina

Ne peva jer je arapskpg porekla,Francuska ce za nekoliko decenija biti u ogromnom problemu zbog velikog broja neprijateljski nastrojenog stanovnistva porekla iz severne Afrike.

nikola

pre 6 godina

Ja sam se rodio u Francuskoj i ceo zivot proveo ovde. Dobro sam upoznat sa njihovim mentalitetom, a ovo je samo izgovor i nacin da bi ispao politicki korektan, inace, ako ne peva himnu je sigurno po najvise sto mu nedostaje osecaj pripadnosti. I to je to.

putnik iz gspa

pre 6 godina

Francuzi su u Alžiru uz marseljezu pobili 1.5 miliona Alziraca tokom borbe za nezavisnost od Francuske . 
E ZATO ne peva marseljezu !!
(Paor, 17. april 2018 18:28)
Pa sto onda igra za francusku? Neka igra za alzir... Mnogo me nerviraju ovi likovi sto pokupe sve pare, sve blagodeti dobre zemlje a onda se prave plemeniti... Smeta mi himna a ne smetaju ti pare

Mandrak

pre 6 godina

Francuzi su u Alžiru uz marseljezu pobili 1.5 miliona Alziraca tokom borbe za nezavisnost od Francuske .E ZATO ne peva marseljezu !!
(Paor, 17. april 2018 18:28)

Zašto onda igra za Francusku zaboga?? Pa to znači da nosi dres krvnih neprijatelja?

autocorrect off

pre 6 godina

Ruska himna je najljepša himna na svijetu jer budi neku posebnu emociju ponosa i slave koju druge nemaju!
By The Way,ni njemačka nije loša!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Arch Enemy, 17. april 2018 18:45)

ruska i rumunska himna su dve najljepše himne na svijetu

Zare

pre 6 godina

Za vas sto pricate da ne peva jer nije "pravi" Francuz - Patris Evra je pevao i secam se da su mu suze lile (cak vise nego Korejancima), a Afrikanac je covek. Mislim da je kod Benzeme samo neznanje i nista vise. Mogao bih da se kladim da nema pojma ni ko su bile zavadjene strane u revoluciji, a kamoli koje ideologije... I da, srpska himna definitivno nije za nas ateiste, al ja se opet najezim kad je cujem

Rasputin

pre 6 godina

Jedan zanimljiv podatak niko od Spanskih reprezentativaca ne peva Spansku himnu. 
(mkd, 17. april 2018 17:57) 

Spanska himna nema tekst !
(Van Helsing, 17. april 2018 18:53)

Nisi skapirao šalu rekao bih

isti ste im i ti i on, s razlikom sto arap bolje pika loptu

pre 6 godina

Pa ih vi puštajte u Evropu... Pa gledajte šta se desava za 20-30 godina...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (The Advocate, 17. april 2018 18:01)

A sto se ti brines za Evropu? Mislis bolje bi im bilo je da tebe puste?

Ja

pre 6 godina

Isto tako mi u Pazaru ne pevamo himnu. Jer himna kaze Boze spasi srpski narod, a nas bosnjake ko sisa je li ?
(kan li, 17. april 2018 17:08)

Djed ti je pevao tu himnu sa rukom na srcu

franco-serbe

pre 6 godina

"Lik je Alzirac, francuska bivsa kolonija... Sto bi pevao? Igra, jer ce lakse SP/EP da osvoji ... " (Milan, 17. april 2018 17:30)

Roditelji su mu Alzirski useljenici, on se rodio i skolovao u Francuskoj, pa kada je dostigao 18 godina imao je da izabere svoje drzavljanstvo. On izabrao Francusku a ne Alzir, i to ga niko nije primorao.
Eto zasto bi bilo posteno da peva francusku himnu.

duda

pre 6 godina

Jedan zanimljiv podatak niko od Spanskih reprezentativaca ne peva Spansku himnu.
Mkd
Ocigledno ne znas jos jedan zanimlji podatak - Spanska himna nema tekst! Samo kompozicija.

Milos

pre 6 godina

Marseljeza poziva na borbu potlacenih protiv tiranije i na jednakost svih ljudi. Zahvaljujuci tome Benzemina porodica je mogla da dodje u Francusku i da ima prava kakava u Alziru ni dan danas nemaju. Neverovatno kako neki ljudi pobegnu iz pakla svojih zemalja i potom hoce da im isto tako bude u njihovim novim zemljama

Batko pamcenje mu kratko

pre 6 godina

a nasa vestacka himna, na sta poziva? na spas kralja koji ne ume da govori srpski? hahHaah
(dostojevski, 17. april 2018 17:27)

I ne samo to nego pevamo u himnoj o kralju iako Srbija nije kraljevina vec republika hahaha cirkus.

Bob Rock

pre 6 godina

Pa što se "pravi" Francuzi ne organizuju između sebe i ne sastave reprezentaciju samo od onih igrača koji žele pjevati himnu? I da... šta su oni uopšte tražili u Alžiru? Je li ih neko možda zvao da dođu?

Van Helsing

pre 6 godina

Jedan zanimljiv podatak niko od Spanskih reprezentativaca ne peva Spansku himnu.
(mkd, 17. april 2018 17:57)

Spanska himna nema tekst !

марко

pre 6 godina

БОЖЕ ПРАВДЕ
Боже правде, ти што спасе
од пропасти досад нас,
чуј и одсад наше гласе
и од сад нам буди спас.

Моћном руком води, брани
будућности српске брод,
Боже спаси, Боже храни,
српске земље, српски род!

Сложи српску браћу драгу
на свак дичан славан рад,
слога биће пораз врагу
а најјачи српству град.

Нек на српској блиста грани
братске слоге златан плод,
Боже спаси, Боже храни
српске земље, српски род!

Нек на српско ведро чело
твог не падне гнева гром
Благослови Србу село
поље, њиву, град и дом!

Кад наступе борбе дани
к' победи му води ход
Боже спаси, Боже храни,
српске земље, српски род!

Из мрачнога сину гроба
српске славе нови сјај
настало је ново доба
Нову срећу, Боже дај!

Отаџбину српску брани
петвековне борбе плод
Боже спаси, Боже брани
моли ти се српски род!

Miles Davis

pre 6 godina

a nasa vestacka himna, na sta poziva? na spas kralja koji ne ume da govori srpski? hahHaah
(dostojevski, 17. april 2018 17:27)
Ne znas ga ni ti koliko vidim.

ohoho

pre 6 godina

Jedan zanimljiv podatak niko od Spanskih reprezentativaca ne peva Spansku himnu.
(mkd, 17. april 2018 17:57)

Pa ne peva iz razloga sto spanska himna nema tekst

Arch Enemy

pre 6 godina

Ruska himna je najljepša himna na svijetu jer budi neku posebnu emociju ponosa i slave koju druge nemaju!
By The Way,ni njemačka nije loša!

Batko pamcenje mu kratko

pre 6 godina

Ne peva himnu Francuske jer je Benzema Alzirac, bas kao i njegov trener Zinedin Zidan. A Hatem Ben Arfa onaj sto je igrao za Marsej i Njukastl je iz Tunisa bas kao i njegov imenjak Trabelsi sto je igrao u Sitiju.

duda

pre 6 godina

Jedan zanimljiv podatak niko od Spanskih reprezentativaca ne peva Spansku himnu.
Mkd
Ocigledno ne znas jos jedan zanimlji podatak - Spanska himna nema tekst! Samo kompozicija.

Petar

pre 6 godina

Poziva na boj protiv tiranije a ne protiv imigranata kao sto su tvoji preci ali posto se ne osecas Francuz neko musliman Alzirac neces da pevas, kazi kako stvari stoje a ne da glumis pacifistu

kaokakao

pre 6 godina

Boli Mustafu uvo za Francusku, to nije njegova istorija, niti se osjeca kao francuz. A francuzi pravi nisu bolje ni zasluzili, htjeli da jasu po svijetu a sad bi da im ti isti sto su ih tlacili pjevaju himnu. Pitajte ga za alzirsku, mozda nju zna.

Blueblueblue

pre 6 godina

Najlepse himne sveta govore o samostalnosti i borbi nacije protiv nekog drugog. Benzema odavno nije ni dovoljno dobar igrac za svoj nacionalni tim u svakom slucaju, da nije Zidana on bi igrao u Bastiji sad.

gemini

pre 6 godina

Vie od pola tima Francuske su igraci sa por
eklom iz Afrike, bivse francuske kolonije kao I Benzema koji nisu neke patriote. Bice jos situacije slicnih ove.

артиљерац

pre 6 godina

Господо хејтери,имате на Википедији превод "Марсељезе".Прочитајте,па онда
коментаришите.У праву је Бензема,Марсељеза је препуна позива на рат и убијање.
Да је српска химна таква,одавно би нам ЕУ препоручила(наредила)да је променимо

my way

pre 6 godina

Везе то нема са текстом химне него само са односом према држави и нацији. Наша химна практично молитва Богу, без икаквог прецизирања које религије, па опет некима смета и звижде јој. Шта би тек било и како би баш ти реаговали да је химна "Востани Сербие" не смем ни да помислим. Елем, за Бензему и Французе имам ја један предлог, ону нашу чувену

Solskjaer

pre 6 godina

Тек сад сам прочитао превод Марсељезе... Много оштрије од Марша На Дрину. Обе песме су веома мотивишуће ако (не дај Боже)затреба, али за химне нису. У праву је човек !

Dare

pre 6 godina

Po meni je Marseljeza najlepša himna, iako ima nekoliko degutantih stihova koji govore o tome da oni (Prusi) dolaze da "zakolju naše sinove i siluju naše majke" kao i da "žele da raspore utrobe naših majki", a da ćemo mi (Francuzi) "natopiti naše brazde njihovom izdajničkom krvlju".
Uvek sam se pitao kako se Nemci osećaju dok slušaju Marseljeu pre neke utakmice :)

Nolov

pre 6 godina

Marseljeza pjeva o krvi koja puni brazde i slicno a da je takva himna izabrana od strane neke nove SFRJ drzave mi bi bili krvozderni divljaci sa balkana..

zvezdarac

pre 6 godina

Nije on bio "u svađi" nego je učestvovao (posredovao) u uceni Valbuene zbog njegovog sex snimka. Čovek je bio pod krivičnom istragom.

anonimus

pre 6 godina

Kakvo plitkoumno i povrsno razmisljanje. E moj Karime, ajde sto po poreklu ne delis vrednosti Francuske, ali nista nisi ni naucio. Ja kao Srbin se najezim kad cujem Marseljezu.

palanka

pre 6 godina

To pokazuje ili 1. Da je neobrazovan jer taj "rat" je bio pre vise od 200 godina i uspostavio je modernu i slobodnu drzavu i posluzio kao model celom svetu. 2. Arapin je i vise bi mu prijale ilahije i kaside jer prosto ne postuje evropske vrednosti i tradicije.

Gajetano

pre 6 godina

Ovaj lik je inace olicenje cestitosti i morala: ucenjivanje drugara iz reprezentacije - to moze, ali rat kao otpor tiraniji - e to vala ne moze. Prihvati bre decko evropske vrednosti, rodjen si u Evropi makar...

Жорж Пападуби

pre 6 godina

Па Кариме,ако ти се не свиђа Марсељеза,иди у Алжир или Мароко,па певај родољубиве.

Blackbeard

pre 6 godina

Marseljeza poziva na otpor tiraniji i odbranu slobode,veliča Republiku u odnosu na kralja.Jedan je od simbola francuske buržoaske revolucije na čijim se idejama savremena Evropa uzdigla do nivoa na kom se sad nalazi i možda i najlepša himna na svetu, uz rusku.A Benzema, ako već ne peva, onda nek načulji uši i uključi mozak, možda ukapira o čemu govori himna
.

kaokakao

pre 6 godina

Boli Mustafu uvo za Francusku, to nije njegova istorija, niti se osjeca kao francuz. A francuzi pravi nisu bolje ni zasluzili, htjeli da jasu po svijetu a sad bi da im ti isti sto su ih tlacili pjevaju himnu. Pitajte ga za alzirsku, mozda nju zna.

Жорж Пападуби

pre 6 godina

Па Кариме,ако ти се не свиђа Марсељеза,иди у Алжир или Мароко,па певај родољубиве.

Blackbeard

pre 6 godina

Marseljeza poziva na otpor tiraniji i odbranu slobode,veliča Republiku u odnosu na kralja.Jedan je od simbola francuske buržoaske revolucije na čijim se idejama savremena Evropa uzdigla do nivoa na kom se sad nalazi i možda i najlepša himna na svetu, uz rusku.A Benzema, ako već ne peva, onda nek načulji uši i uključi mozak, možda ukapira o čemu govori himna
.

Petar

pre 6 godina

Poziva na boj protiv tiranije a ne protiv imigranata kao sto su tvoji preci ali posto se ne osecas Francuz neko musliman Alzirac neces da pevas, kazi kako stvari stoje a ne da glumis pacifistu

Van Helsing

pre 6 godina

Jedan zanimljiv podatak niko od Spanskih reprezentativaca ne peva Spansku himnu.
(mkd, 17. april 2018 17:57)

Spanska himna nema tekst !

Ja

pre 6 godina

Isto tako mi u Pazaru ne pevamo himnu. Jer himna kaze Boze spasi srpski narod, a nas bosnjake ko sisa je li ?
(kan li, 17. april 2018 17:08)

Djed ti je pevao tu himnu sa rukom na srcu

palanka

pre 6 godina

To pokazuje ili 1. Da je neobrazovan jer taj "rat" je bio pre vise od 200 godina i uspostavio je modernu i slobodnu drzavu i posluzio kao model celom svetu. 2. Arapin je i vise bi mu prijale ilahije i kaside jer prosto ne postuje evropske vrednosti i tradicije.

Dare

pre 6 godina

Po meni je Marseljeza najlepša himna, iako ima nekoliko degutantih stihova koji govore o tome da oni (Prusi) dolaze da "zakolju naše sinove i siluju naše majke" kao i da "žele da raspore utrobe naših majki", a da ćemo mi (Francuzi) "natopiti naše brazde njihovom izdajničkom krvlju".
Uvek sam se pitao kako se Nemci osećaju dok slušaju Marseljeu pre neke utakmice :)

Batko pamcenje mu kratko

pre 6 godina

a nasa vestacka himna, na sta poziva? na spas kralja koji ne ume da govori srpski? hahHaah
(dostojevski, 17. april 2018 17:27)

I ne samo to nego pevamo u himnoj o kralju iako Srbija nije kraljevina vec republika hahaha cirkus.

Gajetano

pre 6 godina

Ovaj lik je inace olicenje cestitosti i morala: ucenjivanje drugara iz reprezentacije - to moze, ali rat kao otpor tiraniji - e to vala ne moze. Prihvati bre decko evropske vrednosti, rodjen si u Evropi makar...

марко

pre 6 godina

БОЖЕ ПРАВДЕ
Боже правде, ти што спасе
од пропасти досад нас,
чуј и одсад наше гласе
и од сад нам буди спас.

Моћном руком води, брани
будућности српске брод,
Боже спаси, Боже храни,
српске земље, српски род!

Сложи српску браћу драгу
на свак дичан славан рад,
слога биће пораз врагу
а најјачи српству град.

Нек на српској блиста грани
братске слоге златан плод,
Боже спаси, Боже храни
српске земље, српски род!

Нек на српско ведро чело
твог не падне гнева гром
Благослови Србу село
поље, њиву, град и дом!

Кад наступе борбе дани
к' победи му води ход
Боже спаси, Боже храни,
српске земље, српски род!

Из мрачнога сину гроба
српске славе нови сјај
настало је ново доба
Нову срећу, Боже дај!

Отаџбину српску брани
петвековне борбе плод
Боже спаси, Боже брани
моли ти се српски род!

anonimus

pre 6 godina

Kakvo plitkoumno i povrsno razmisljanje. E moj Karime, ajde sto po poreklu ne delis vrednosti Francuske, ali nista nisi ni naucio. Ja kao Srbin se najezim kad cujem Marseljezu.

Blueblueblue

pre 6 godina

Najlepse himne sveta govore o samostalnosti i borbi nacije protiv nekog drugog. Benzema odavno nije ni dovoljno dobar igrac za svoj nacionalni tim u svakom slucaju, da nije Zidana on bi igrao u Bastiji sad.

nikad nikome izvini

pre 6 godina

...rece covek koji je ucenjivao saigraca iz reprezentacije nekim snimcima i uzeo mu pare...rece covek koji je spavao sa maloletnicama...ma jedna MORALNA gromada nema sta...smeta mu tekst himne...

артиљерац

pre 6 godina

Господо хејтери,имате на Википедији превод "Марсељезе".Прочитајте,па онда
коментаришите.У праву је Бензема,Марсељеза је препуна позива на рат и убијање.
Да је српска химна таква,одавно би нам ЕУ препоручила(наредила)да је променимо

Hmh...

pre 6 godina

"Francuzi su u Alžiru uz marseljezu pobili 1.5 miliona Alziraca tokom borbe za nezavisnost od Francuske . E ZATO ne peva marseljezu !!(Paor, 17. april 2018 18:28)"

Ni blizu - ukupne žrtve u ratu za nezavisnost su oko 300 hiljada (i da je 3, mnogo je, ali daleko je od 1,5 miliona), po alžirskim i francuskim podacima. Link https://en.wikipedia.org/wiki/Algerian_War

Od toga, bar 10% (30 hiljada) je poubijanih lokalnih/alžirskih saradnika francuske vojske, takozvanih harkija, od strane samih Alžiraca.

Kao i nekoliko komentatora, moram da primetim - ako mu toliko smeta nekadašnja francuska kolonijalna vlast u Alžiru, šta radi u Francuskoj? Lepo se vrati u Alžir i uživa. Ovako, kad je frka, ja sam Francuz; kad je sve ok, onda liberte pour Algerie. Pa ne može tako... Odnosno može, ali je smešno.

xyc

pre 6 godina

Ovi što bi ga oroterali za Alžir,treba da znaju ,koliko je on doprineo Francuskoj svojom igrom i rezultatima.Vi sa,Balkana ne razumete te relacije.Vas je nacionalizam zaslepio,zato ste u toj mocvari.Francuzi to gledaju prakticnije.Njima treba igrač a ne pevač

Nolov

pre 6 godina

Marseljeza pjeva o krvi koja puni brazde i slicno a da je takva himna izabrana od strane neke nove SFRJ drzave mi bi bili krvozderni divljaci sa balkana..

Perperius

pre 6 godina

Neverovatno da muslimanske manjine uvek nađu zamerke na državna obeležja tradicionalno hrišćanskih zemalja. Stalno se bune i traže promene, a čak i uspevaju. Real Madrid je npr. ukolnio krst sa svog grba što je potpuno neshvatljivo i protivno kulturnog nasleđa zemlje odakle je klub.

zloba

pre 6 godina

Zamislite prosečnog Srbina koji je otišao u Nemačku da radi 70-tih i sada njegov sin kaže ne svidja mi se Nemačka himna jer su oni streljali Srbe tokom prvog i drugog svetskog rata....postoji samo jedan odgovor...vrati se odakle si došao i nećeš imati taj problem.

Oposum

pre 6 godina

Isto tako mi u Pazaru ne pevamo himnu. Jer himna kaze Boze spasi srpski narod, a nas bosnjake ko sisa je li ?
(kan li, 17. april 2018 17:08)


Gde bre ti zivis??? U Srbiji ili Bosni??? Svi mi koji imamo drzavljanstvo Srbije smo Srbi, isto kao sto svi koji zive u Americi su Amerikanci

my way

pre 6 godina

Везе то нема са текстом химне него само са односом према држави и нацији. Наша химна практично молитва Богу, без икаквог прецизирања које религије, па опет некима смета и звижде јој. Шта би тек било и како би баш ти реаговали да је химна "Востани Сербие" не смем ни да помислим. Елем, за Бензему и Французе имам ја један предлог, ону нашу чувену

gemini

pre 6 godina

Vie od pola tima Francuske su igraci sa por
eklom iz Afrike, bivse francuske kolonije kao I Benzema koji nisu neke patriote. Bice jos situacije slicnih ove.

Miles Davis

pre 6 godina

a nasa vestacka himna, na sta poziva? na spas kralja koji ne ume da govori srpski? hahHaah
(dostojevski, 17. april 2018 17:27)
Ne znas ga ni ti koliko vidim.

Milos

pre 6 godina

Marseljeza poziva na borbu potlacenih protiv tiranije i na jednakost svih ljudi. Zahvaljujuci tome Benzemina porodica je mogla da dodje u Francusku i da ima prava kakava u Alziru ni dan danas nemaju. Neverovatno kako neki ljudi pobegnu iz pakla svojih zemalja i potom hoce da im isto tako bude u njihovim novim zemljama

franco-serbe

pre 6 godina

"Lik je Alzirac, francuska bivsa kolonija... Sto bi pevao? Igra, jer ce lakse SP/EP da osvoji ... " (Milan, 17. april 2018 17:30)

Roditelji su mu Alzirski useljenici, on se rodio i skolovao u Francuskoj, pa kada je dostigao 18 godina imao je da izabere svoje drzavljanstvo. On izabrao Francusku a ne Alzir, i to ga niko nije primorao.
Eto zasto bi bilo posteno da peva francusku himnu.

ххх

pre 6 godina

Човек је Француз, рођен у Лиону. Схватите да тамо не размишљају као ми... Цео Алзас су пореклом Немци, па пробајте да им кажете да су Немци... Нација, а не етничка припадност...

Bez kralja ne valja

pre 6 godina

a nasa vestacka himna, na sta poziva? na spas kralja koji ne ume da govori srpski? hahHaah
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dostojevski, 17. april 2018 17:27) Ni njegov deda Aleksandar, ni pradeda Petar nisu najbolje govorili srpski, pa sta?! Svi su skolovani u inostranstvu. A Broz je dobro govorio srpski jezik?

Rasputin

pre 6 godina

Jedan zanimljiv podatak niko od Spanskih reprezentativaca ne peva Spansku himnu. 
(mkd, 17. april 2018 17:57) 

Spanska himna nema tekst !
(Van Helsing, 17. april 2018 18:53)

Nisi skapirao šalu rekao bih

Batko pamcenje mu kratko

pre 6 godina

Ne peva himnu Francuske jer je Benzema Alzirac, bas kao i njegov trener Zinedin Zidan. A Hatem Ben Arfa onaj sto je igrao za Marsej i Njukastl je iz Tunisa bas kao i njegov imenjak Trabelsi sto je igrao u Sitiju.

Bot na kvadrat

pre 6 godina

Ne peva jer je arapskpg porekla,Francuska ce za nekoliko decenija biti u ogromnom problemu zbog velikog broja neprijateljski nastrojenog stanovnistva porekla iz severne Afrike.

Arch Enemy

pre 6 godina

Ruska himna je najljepša himna na svijetu jer budi neku posebnu emociju ponosa i slave koju druge nemaju!
By The Way,ni njemačka nije loša!

Mandrak

pre 6 godina

Francuzi su u Alžiru uz marseljezu pobili 1.5 miliona Alziraca tokom borbe za nezavisnost od Francuske .E ZATO ne peva marseljezu !!
(Paor, 17. april 2018 18:28)

Zašto onda igra za Francusku zaboga?? Pa to znači da nosi dres krvnih neprijatelja?

html

pre 6 godina

Francuska himna poziva na rat radnika, seljaka i obicnih gradjana protiv samovolje i tiranije vlasti sa porukom da Republika Francuska pripada gradjanima Francuske i obicnim ljudima. Meni je poruka vrlo pozitivna i voleo bih da i kod nas vlada takva ideja u osnovi republike.

zvezdarac

pre 6 godina

Nije on bio "u svađi" nego je učestvovao (posredovao) u uceni Valbuene zbog njegovog sex snimka. Čovek je bio pod krivičnom istragom.

putnik iz gspa

pre 6 godina

Francuzi su u Alžiru uz marseljezu pobili 1.5 miliona Alziraca tokom borbe za nezavisnost od Francuske . 
E ZATO ne peva marseljezu !!
(Paor, 17. april 2018 18:28)
Pa sto onda igra za francusku? Neka igra za alzir... Mnogo me nerviraju ovi likovi sto pokupe sve pare, sve blagodeti dobre zemlje a onda se prave plemeniti... Smeta mi himna a ne smetaju ti pare

nikola

pre 6 godina

Ja sam se rodio u Francuskoj i ceo zivot proveo ovde. Dobro sam upoznat sa njihovim mentalitetom, a ovo je samo izgovor i nacin da bi ispao politicki korektan, inace, ako ne peva himnu je sigurno po najvise sto mu nedostaje osecaj pripadnosti. I to je to.

aleks

pre 6 godina

Ni ja ovu nasu necu prevaliti preko usta, u bogove, kiklope i titane ne verujem a kraljevina me ne interesuje takodje i strana mi je i sa te strane. Stara Hej Sloveni do neke modernije i vremenu adekvatnije verzije.

dragan

pre 6 godina

Covek je cak u pravu ali on i mnogi nisu svesni toga. Marseljezom je srusen stari svet koji je verovao u Boga, poredak na zemlji i nebu, i usli smo u novo moderno drustvo sile, znanja, profita, modernih ratova, hibridnih ratova it itd. Mesto gde nema vise vrhovnog autoriteta, to je posto covek koji ima vise novca, koji opet zeli sto vise ratova da bi dosao do jos vise novca. Na kraju ce se setiti da treba da postne novi gospodar sveta, car, i vodice koje god treba ratove da dodje do toga.

duda

pre 6 godina

Jedan zanimljiv podatak niko od Spanskih reprezentativaca ne peva Spansku himnu.
Mkd
Ocigledno ne znas jos jedan zanimlji podatak - Spanska himna nema tekst! Samo kompozicija.

isti ste im i ti i on, s razlikom sto arap bolje pika loptu

pre 6 godina

Pa ih vi puštajte u Evropu... Pa gledajte šta se desava za 20-30 godina...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (The Advocate, 17. april 2018 18:01)

A sto se ti brines za Evropu? Mislis bolje bi im bilo je da tebe puste?

Sasha

pre 6 godina

Pretpostavio sam da se radi o "Karimu" ili Ahmedu ili tome sl, kada im smeta "nasilje" u tekstovima zapdanih himni. Cisto sumnjam da bi tako reagovao u nekoj arapskoj zemlji ili, ne daj Boze, da se sa istom kriticnoscu postavi prema npr. nasilju u Kuranu. Jasno kao dan.

Solskjaer

pre 6 godina

Тек сад сам прочитао превод Марсељезе... Много оштрије од Марша На Дрину. Обе песме су веома мотивишуће ако (не дај Боже)затреба, али за химне нису. У праву је човек !

ohoho

pre 6 godina

Jedan zanimljiv podatak niko od Spanskih reprezentativaca ne peva Spansku himnu.
(mkd, 17. april 2018 17:57)

Pa ne peva iz razloga sto spanska himna nema tekst

duda

pre 6 godina

Jedan zanimljiv podatak niko od Spanskih reprezentativaca ne peva Spansku himnu.
Mkd
Ocigledno ne znas jos jedan zanimlji podatak - Spanska himna nema tekst! Samo kompozicija.

Bob Rock

pre 6 godina

Pa što se "pravi" Francuzi ne organizuju između sebe i ne sastave reprezentaciju samo od onih igrača koji žele pjevati himnu? I da... šta su oni uopšte tražili u Alžiru? Je li ih neko možda zvao da dođu?

Zare

pre 6 godina

Za vas sto pricate da ne peva jer nije "pravi" Francuz - Patris Evra je pevao i secam se da su mu suze lile (cak vise nego Korejancima), a Afrikanac je covek. Mislim da je kod Benzeme samo neznanje i nista vise. Mogao bih da se kladim da nema pojma ni ko su bile zavadjene strane u revoluciji, a kamoli koje ideologije... I da, srpska himna definitivno nije za nas ateiste, al ja se opet najezim kad je cujem

Bosanac

pre 6 godina

Izgovor, posto nisi francuz a koristis njene privilegije
(aleks, 17. april 2018 20:01)De se odluči koji je pravi komentar od ta dva koja si napisao...Smiješan si ko crtani film...

neko

pre 6 godina

mmak veću lažu i neistinu ne pročitah nego sa Kur'an poziva na nasilje. Očito ne znaš materiju te svete knjige pa lupaš. Samo da bi nešto kao rekao. Objavite mi komentar. I da! Citiraj mi jedan stih ili kako Muslimani kažu ajet iz Kur'ana pa ga prevedi da vidimo to. Molim redakciju da mi objave komentar.

autocorrect off

pre 6 godina

Ruska himna je najljepša himna na svijetu jer budi neku posebnu emociju ponosa i slave koju druge nemaju!
By The Way,ni njemačka nije loša!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Arch Enemy, 17. april 2018 18:45)

ruska i rumunska himna su dve najljepše himne na svijetu

fkaihwoa

pre 6 godina

Benzema je pre par godina bukvalno izjavio "Alžir je domovina, za Francusku igram zbog karijere"
Francuski fudbalski savez bi mogao da ga izbaci iz sastava ali očigledno da od njega imaju previše koristi da bi to uradili. Tako da, koliko god on bio oportunista, toliko su i oni

ne citam knjige

pre 6 godina

(dostojevski, 17. april 2018 17:27)

Nacionalne himne vecine zemalja su nastale pre vise od 100 godina i treba ih posmatrati u kontekstu vremena u kome su nastale. Boze pravde je nastala u vreme dinastije Obrenovic. I nije nikakva "vestacka" himna, vec nazalost vrlo realna, ali samo treba malcice razumeti reci. Himna se obraca BOGU PRAVDE i najpre mu zahvaljuje sto nas je (ovakve kakvi smo) do sada spasavao iz blata, a onda mu porucuje da nas jos slusa i uslisi nase molitve ... Znaci, nije nam dosta glupiranja, vec hocemo jos. Zavrsava se molitvom za spas kralja, a taj kralj je inace bio Milan Obrenovic koga smo posle proterali, a njegovog sina i snaju 1903. ubili i bacili kroz prozor. Toliko o spasavanju kralja. Takodje je zanimljiva konstrukcija "bog pravde" koja ukazuje na nase pagansko poreklo (u hriscanstvu nema boga pravde i nepravde, to je jedan te isti bog). A ti kraljevi Obrenovici kojima je himna spevana su za Srbiju ucinili mozda najvise u istoriji. Karadjordjevici su bili stetocine i vlastoljupci koji su Srbe gurnuli u 4 velika rata i to onako sve odreda, u kojima je izginula polovina nacije. Covek cijem znanju srpskog jezika se podsmevate inace nije kralj i nikada nije ni bio kralj, vec samo princ, naucite razliku. Na kraju bih se samo osvrnuo na nasu staru himnu Hej Sloveni, kojoj su ljudi zvizdali i nazivali je komunistickom, a ona je zapravo bila krajnje neutralna i obracala se svim Slovenima. Eh, bilo nekad!

X=iks

pre 6 godina

Roditelji su mu Alzirski useljenici, on se rodio i skolovao u Francuskoj, pa kada je dostigao 18 godina imao je da izabere svoje drzavljanstvo. On izabrao Francusku a ne Alzir, i to ga niko nije primorao.
Eto zasto bi bilo posteno da peva francusku himnu.
(franco-serbe, 17. april 2018 19:49)

Alzir nije bio kolonija, nego deo Francuske, kao Normandija ili Provansa. Iz tog razloga, svim Alzircima, pa makar se rodili u Alziru i nikad ne videli Francuske, automatski se priznaje francusko drzavljanstvo, dovoljno je samo da izvade dokumanta. On se rodio u Francuskoj, pa je svakako morao imati dokumenta.

Dragan Miladinovic

pre 6 godina

@(zloba, 17. april 2018 19:15)

Nije u redu! Ako je neko samo stranog porekla, a ima državljanstvo neke zemlje, on ima sva prava kao i svaki drugi državljanin te zemlje! Nemačka ne bi bila Nemačka da nema imigranata koji "nose" njenu privredu i oni imaju sva prava da menjaju ono što im se ne sviđa.

Iggy

pre 6 godina

Marseljeza je dugo bola pesma potlacenih i ugnjetavanih! Postojala je i radnicka Marseljeza sa drugim tekstom a jedno vreme je himna Sovjetske Rusije bila Marseljeza paralelno sa Internacionalom! Da nije bilo Francuske revolucije i njenih nacela koha su inspirisala sve narode, ne bi se Alzirci i drugi africki narodi oslobidimi jarma! Sramota je to sto ovaj prica!

Gajetano

pre 6 godina

@ne citam knjige

Sjajan komentar, narocito paralela izmedju dinastija Obrenovic i Karadjordjevic. Sve je tako kako si napisao. i ne samo da je u "karadjordjevicevskim" ratovima izginulo vise od pola srpske populacije, vec je izginulo bas ono sto je bioloski (u smislu opstanka zdrave nacije) u tom trenutku najvise vredelo. Posledice Majskog prevrata osecamo i danas, nikada se od toga nismo oporavili. Arcibald Rajs je dao najbolju dijagnozu i prognozu nase sudbine jer je covek video sve, od prelaska Albanije, proboja Solunskog fronta i velicinu "prostodusnog" srpskog seljaka, a onda u sta se sve to izrodilo nakon okoncanja pobednickog rata. A sve to dopunio briljantnom parabolom Danko Popovic u svom remek-delu "Knjiga o Milutinu". Ali kome ti to realno pricas, kada je i ono malo Srba sto vredi vec odavno napustilo "Otadzbinu" u potrazi za "kruhom".

I opet da se vratim na temu, tj. doticnog Karima. Veliki problem Evrope je sto se ove pridoslice zadojene svojim religijama nikako ne uklapaju u slobodarski sistem Evrope, koji je postavljen upravo Francuskom revolucijom a ovekovecen u Marseljezi. A za ove koji ne razumeju sta su Prusi, samo da kazem da su oni bili temelj Prvog Rajha (the Holy Roman Empire) i veliko nadahnuce za Treci Rajh (za vecinu ipak bliza tematika).

Pozdrav,

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

... Схватите да тамо не размишљају као ми... Цео Алзас су пореклом Немци, па пробајте да им кажете да су Немци... Нација, а не етничка припадност...
(ххх, 17. april 2018 20:58)

Tačno! Da dodam: ni u Normandiji ne bi voleli da ih neko nazove Norvežanima, jer su preci Norvežana (koji su svojevremeno napali i okupirali a onda se zauvek nastanili u tom delu današnje Francuske) već odavno deo francuske NACIJE.

Batko pamcenje mu kratko

pre 6 godina

a nasa vestacka himna, na sta poziva? na spas kralja koji ne ume da govori srpski? hahHaah
(dostojevski, 17. april 2018 17:27)

I ne samo to nego pevamo u himnoj o kralju iako Srbija nije kraljevina vec republika hahaha cirkus.

aleks

pre 6 godina

Ni ja ovu nasu necu prevaliti preko usta, u bogove, kiklope i titane ne verujem a kraljevina me ne interesuje takodje i strana mi je i sa te strane. Stara Hej Sloveni do neke modernije i vremenu adekvatnije verzije.

xyc

pre 6 godina

Ovi što bi ga oroterali za Alžir,treba da znaju ,koliko je on doprineo Francuskoj svojom igrom i rezultatima.Vi sa,Balkana ne razumete te relacije.Vas je nacionalizam zaslepio,zato ste u toj mocvari.Francuzi to gledaju prakticnije.Njima treba igrač a ne pevač

Жорж Пападуби

pre 6 godina

Па Кариме,ако ти се не свиђа Марсељеза,иди у Алжир или Мароко,па певај родољубиве.

марко

pre 6 godina

БОЖЕ ПРАВДЕ
Боже правде, ти што спасе
од пропасти досад нас,
чуј и одсад наше гласе
и од сад нам буди спас.

Моћном руком води, брани
будућности српске брод,
Боже спаси, Боже храни,
српске земље, српски род!

Сложи српску браћу драгу
на свак дичан славан рад,
слога биће пораз врагу
а најјачи српству град.

Нек на српској блиста грани
братске слоге златан плод,
Боже спаси, Боже храни
српске земље, српски род!

Нек на српско ведро чело
твог не падне гнева гром
Благослови Србу село
поље, њиву, град и дом!

Кад наступе борбе дани
к' победи му води ход
Боже спаси, Боже храни,
српске земље, српски род!

Из мрачнога сину гроба
српске славе нови сјај
настало је ново доба
Нову срећу, Боже дај!

Отаџбину српску брани
петвековне борбе плод
Боже спаси, Боже брани
моли ти се српски род!

dragan

pre 6 godina

Covek je cak u pravu ali on i mnogi nisu svesni toga. Marseljezom je srusen stari svet koji je verovao u Boga, poredak na zemlji i nebu, i usli smo u novo moderno drustvo sile, znanja, profita, modernih ratova, hibridnih ratova it itd. Mesto gde nema vise vrhovnog autoriteta, to je posto covek koji ima vise novca, koji opet zeli sto vise ratova da bi dosao do jos vise novca. Na kraju ce se setiti da treba da postne novi gospodar sveta, car, i vodice koje god treba ratove da dodje do toga.

артиљерац

pre 6 godina

Господо хејтери,имате на Википедији превод "Марсељезе".Прочитајте,па онда
коментаришите.У праву је Бензема,Марсељеза је препуна позива на рат и убијање.
Да је српска химна таква,одавно би нам ЕУ препоручила(наредила)да је променимо

ххх

pre 6 godina

Човек је Француз, рођен у Лиону. Схватите да тамо не размишљају као ми... Цео Алзас су пореклом Немци, па пробајте да им кажете да су Немци... Нација, а не етничка припадност...

Oposum

pre 6 godina

Isto tako mi u Pazaru ne pevamo himnu. Jer himna kaze Boze spasi srpski narod, a nas bosnjake ko sisa je li ?
(kan li, 17. april 2018 17:08)


Gde bre ti zivis??? U Srbiji ili Bosni??? Svi mi koji imamo drzavljanstvo Srbije smo Srbi, isto kao sto svi koji zive u Americi su Amerikanci

Ja

pre 6 godina

Isto tako mi u Pazaru ne pevamo himnu. Jer himna kaze Boze spasi srpski narod, a nas bosnjake ko sisa je li ?
(kan li, 17. april 2018 17:08)

Djed ti je pevao tu himnu sa rukom na srcu

Solskjaer

pre 6 godina

Тек сад сам прочитао превод Марсељезе... Много оштрије од Марша На Дрину. Обе песме су веома мотивишуће ако (не дај Боже)затреба, али за химне нису. У праву је човек !

Petar

pre 6 godina

Poziva na boj protiv tiranije a ne protiv imigranata kao sto su tvoji preci ali posto se ne osecas Francuz neko musliman Alzirac neces da pevas, kazi kako stvari stoje a ne da glumis pacifistu

Arch Enemy

pre 6 godina

Ruska himna je najljepša himna na svijetu jer budi neku posebnu emociju ponosa i slave koju druge nemaju!
By The Way,ni njemačka nije loša!

Bosanac

pre 6 godina

Izgovor, posto nisi francuz a koristis njene privilegije
(aleks, 17. april 2018 20:01)De se odluči koji je pravi komentar od ta dva koja si napisao...Smiješan si ko crtani film...

anonimus

pre 6 godina

Kakvo plitkoumno i povrsno razmisljanje. E moj Karime, ajde sto po poreklu ne delis vrednosti Francuske, ali nista nisi ni naucio. Ja kao Srbin se najezim kad cujem Marseljezu.

neko

pre 6 godina

mmak veću lažu i neistinu ne pročitah nego sa Kur'an poziva na nasilje. Očito ne znaš materiju te svete knjige pa lupaš. Samo da bi nešto kao rekao. Objavite mi komentar. I da! Citiraj mi jedan stih ili kako Muslimani kažu ajet iz Kur'ana pa ga prevedi da vidimo to. Molim redakciju da mi objave komentar.

isti ste im i ti i on, s razlikom sto arap bolje pika loptu

pre 6 godina

Pa ih vi puštajte u Evropu... Pa gledajte šta se desava za 20-30 godina...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (The Advocate, 17. april 2018 18:01)

A sto se ti brines za Evropu? Mislis bolje bi im bilo je da tebe puste?

kaokakao

pre 6 godina

Boli Mustafu uvo za Francusku, to nije njegova istorija, niti se osjeca kao francuz. A francuzi pravi nisu bolje ni zasluzili, htjeli da jasu po svijetu a sad bi da im ti isti sto su ih tlacili pjevaju himnu. Pitajte ga za alzirsku, mozda nju zna.

Bez kralja ne valja

pre 6 godina

a nasa vestacka himna, na sta poziva? na spas kralja koji ne ume da govori srpski? hahHaah
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dostojevski, 17. april 2018 17:27) Ni njegov deda Aleksandar, ni pradeda Petar nisu najbolje govorili srpski, pa sta?! Svi su skolovani u inostranstvu. A Broz je dobro govorio srpski jezik?

palanka

pre 6 godina

To pokazuje ili 1. Da je neobrazovan jer taj "rat" je bio pre vise od 200 godina i uspostavio je modernu i slobodnu drzavu i posluzio kao model celom svetu. 2. Arapin je i vise bi mu prijale ilahije i kaside jer prosto ne postuje evropske vrednosti i tradicije.

Hmh...

pre 6 godina

"Francuzi su u Alžiru uz marseljezu pobili 1.5 miliona Alziraca tokom borbe za nezavisnost od Francuske . E ZATO ne peva marseljezu !!(Paor, 17. april 2018 18:28)"

Ni blizu - ukupne žrtve u ratu za nezavisnost su oko 300 hiljada (i da je 3, mnogo je, ali daleko je od 1,5 miliona), po alžirskim i francuskim podacima. Link https://en.wikipedia.org/wiki/Algerian_War

Od toga, bar 10% (30 hiljada) je poubijanih lokalnih/alžirskih saradnika francuske vojske, takozvanih harkija, od strane samih Alžiraca.

Kao i nekoliko komentatora, moram da primetim - ako mu toliko smeta nekadašnja francuska kolonijalna vlast u Alžiru, šta radi u Francuskoj? Lepo se vrati u Alžir i uživa. Ovako, kad je frka, ja sam Francuz; kad je sve ok, onda liberte pour Algerie. Pa ne može tako... Odnosno može, ali je smešno.

Blackbeard

pre 6 godina

Marseljeza poziva na otpor tiraniji i odbranu slobode,veliča Republiku u odnosu na kralja.Jedan je od simbola francuske buržoaske revolucije na čijim se idejama savremena Evropa uzdigla do nivoa na kom se sad nalazi i možda i najlepša himna na svetu, uz rusku.A Benzema, ako već ne peva, onda nek načulji uši i uključi mozak, možda ukapira o čemu govori himna
.

my way

pre 6 godina

Везе то нема са текстом химне него само са односом према држави и нацији. Наша химна практично молитва Богу, без икаквог прецизирања које религије, па опет некима смета и звижде јој. Шта би тек било и како би баш ти реаговали да је химна "Востани Сербие" не смем ни да помислим. Елем, за Бензему и Французе имам ја један предлог, ону нашу чувену

Van Helsing

pre 6 godina

Jedan zanimljiv podatak niko od Spanskih reprezentativaca ne peva Spansku himnu.
(mkd, 17. april 2018 17:57)

Spanska himna nema tekst !

Miles Davis

pre 6 godina

a nasa vestacka himna, na sta poziva? na spas kralja koji ne ume da govori srpski? hahHaah
(dostojevski, 17. april 2018 17:27)
Ne znas ga ni ti koliko vidim.

Blueblueblue

pre 6 godina

Najlepse himne sveta govore o samostalnosti i borbi nacije protiv nekog drugog. Benzema odavno nije ni dovoljno dobar igrac za svoj nacionalni tim u svakom slucaju, da nije Zidana on bi igrao u Bastiji sad.

Sasha

pre 6 godina

Pretpostavio sam da se radi o "Karimu" ili Ahmedu ili tome sl, kada im smeta "nasilje" u tekstovima zapdanih himni. Cisto sumnjam da bi tako reagovao u nekoj arapskoj zemlji ili, ne daj Boze, da se sa istom kriticnoscu postavi prema npr. nasilju u Kuranu. Jasno kao dan.

Dare

pre 6 godina

Po meni je Marseljeza najlepša himna, iako ima nekoliko degutantih stihova koji govore o tome da oni (Prusi) dolaze da "zakolju naše sinove i siluju naše majke" kao i da "žele da raspore utrobe naših majki", a da ćemo mi (Francuzi) "natopiti naše brazde njihovom izdajničkom krvlju".
Uvek sam se pitao kako se Nemci osećaju dok slušaju Marseljeu pre neke utakmice :)

Gajetano

pre 6 godina

Ovaj lik je inace olicenje cestitosti i morala: ucenjivanje drugara iz reprezentacije - to moze, ali rat kao otpor tiraniji - e to vala ne moze. Prihvati bre decko evropske vrednosti, rodjen si u Evropi makar...

zloba

pre 6 godina

Zamislite prosečnog Srbina koji je otišao u Nemačku da radi 70-tih i sada njegov sin kaže ne svidja mi se Nemačka himna jer su oni streljali Srbe tokom prvog i drugog svetskog rata....postoji samo jedan odgovor...vrati se odakle si došao i nećeš imati taj problem.

Perperius

pre 6 godina

Neverovatno da muslimanske manjine uvek nađu zamerke na državna obeležja tradicionalno hrišćanskih zemalja. Stalno se bune i traže promene, a čak i uspevaju. Real Madrid je npr. ukolnio krst sa svog grba što je potpuno neshvatljivo i protivno kulturnog nasleđa zemlje odakle je klub.

Nolov

pre 6 godina

Marseljeza pjeva o krvi koja puni brazde i slicno a da je takva himna izabrana od strane neke nove SFRJ drzave mi bi bili krvozderni divljaci sa balkana..

Milos

pre 6 godina

Marseljeza poziva na borbu potlacenih protiv tiranije i na jednakost svih ljudi. Zahvaljujuci tome Benzemina porodica je mogla da dodje u Francusku i da ima prava kakava u Alziru ni dan danas nemaju. Neverovatno kako neki ljudi pobegnu iz pakla svojih zemalja i potom hoce da im isto tako bude u njihovim novim zemljama

autocorrect off

pre 6 godina

Ruska himna je najljepša himna na svijetu jer budi neku posebnu emociju ponosa i slave koju druge nemaju!
By The Way,ni njemačka nije loša!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Arch Enemy, 17. april 2018 18:45)

ruska i rumunska himna su dve najljepše himne na svijetu

nikad nikome izvini

pre 6 godina

...rece covek koji je ucenjivao saigraca iz reprezentacije nekim snimcima i uzeo mu pare...rece covek koji je spavao sa maloletnicama...ma jedna MORALNA gromada nema sta...smeta mu tekst himne...

Bob Rock

pre 6 godina

Pa što se "pravi" Francuzi ne organizuju između sebe i ne sastave reprezentaciju samo od onih igrača koji žele pjevati himnu? I da... šta su oni uopšte tražili u Alžiru? Je li ih neko možda zvao da dođu?

franco-serbe

pre 6 godina

"Lik je Alzirac, francuska bivsa kolonija... Sto bi pevao? Igra, jer ce lakse SP/EP da osvoji ... " (Milan, 17. april 2018 17:30)

Roditelji su mu Alzirski useljenici, on se rodio i skolovao u Francuskoj, pa kada je dostigao 18 godina imao je da izabere svoje drzavljanstvo. On izabrao Francusku a ne Alzir, i to ga niko nije primorao.
Eto zasto bi bilo posteno da peva francusku himnu.

Dragan Miladinovic

pre 6 godina

@(zloba, 17. april 2018 19:15)

Nije u redu! Ako je neko samo stranog porekla, a ima državljanstvo neke zemlje, on ima sva prava kao i svaki drugi državljanin te zemlje! Nemačka ne bi bila Nemačka da nema imigranata koji "nose" njenu privredu i oni imaju sva prava da menjaju ono što im se ne sviđa.

Batko pamcenje mu kratko

pre 6 godina

Ne peva himnu Francuske jer je Benzema Alzirac, bas kao i njegov trener Zinedin Zidan. A Hatem Ben Arfa onaj sto je igrao za Marsej i Njukastl je iz Tunisa bas kao i njegov imenjak Trabelsi sto je igrao u Sitiju.

duda

pre 6 godina

Jedan zanimljiv podatak niko od Spanskih reprezentativaca ne peva Spansku himnu.
Mkd
Ocigledno ne znas jos jedan zanimlji podatak - Spanska himna nema tekst! Samo kompozicija.

Mandrak

pre 6 godina

Francuzi su u Alžiru uz marseljezu pobili 1.5 miliona Alziraca tokom borbe za nezavisnost od Francuske .E ZATO ne peva marseljezu !!
(Paor, 17. april 2018 18:28)

Zašto onda igra za Francusku zaboga?? Pa to znači da nosi dres krvnih neprijatelja?

duda

pre 6 godina

Jedan zanimljiv podatak niko od Spanskih reprezentativaca ne peva Spansku himnu.
Mkd
Ocigledno ne znas jos jedan zanimlji podatak - Spanska himna nema tekst! Samo kompozicija.

X=iks

pre 6 godina

Roditelji su mu Alzirski useljenici, on se rodio i skolovao u Francuskoj, pa kada je dostigao 18 godina imao je da izabere svoje drzavljanstvo. On izabrao Francusku a ne Alzir, i to ga niko nije primorao.
Eto zasto bi bilo posteno da peva francusku himnu.
(franco-serbe, 17. april 2018 19:49)

Alzir nije bio kolonija, nego deo Francuske, kao Normandija ili Provansa. Iz tog razloga, svim Alzircima, pa makar se rodili u Alziru i nikad ne videli Francuske, automatski se priznaje francusko drzavljanstvo, dovoljno je samo da izvade dokumanta. On se rodio u Francuskoj, pa je svakako morao imati dokumenta.

Zare

pre 6 godina

Za vas sto pricate da ne peva jer nije "pravi" Francuz - Patris Evra je pevao i secam se da su mu suze lile (cak vise nego Korejancima), a Afrikanac je covek. Mislim da je kod Benzeme samo neznanje i nista vise. Mogao bih da se kladim da nema pojma ni ko su bile zavadjene strane u revoluciji, a kamoli koje ideologije... I da, srpska himna definitivno nije za nas ateiste, al ja se opet najezim kad je cujem

ohoho

pre 6 godina

Jedan zanimljiv podatak niko od Spanskih reprezentativaca ne peva Spansku himnu.
(mkd, 17. april 2018 17:57)

Pa ne peva iz razloga sto spanska himna nema tekst

Bot na kvadrat

pre 6 godina

Ne peva jer je arapskpg porekla,Francuska ce za nekoliko decenija biti u ogromnom problemu zbog velikog broja neprijateljski nastrojenog stanovnistva porekla iz severne Afrike.

gemini

pre 6 godina

Vie od pola tima Francuske su igraci sa por
eklom iz Afrike, bivse francuske kolonije kao I Benzema koji nisu neke patriote. Bice jos situacije slicnih ove.

putnik iz gspa

pre 6 godina

Francuzi su u Alžiru uz marseljezu pobili 1.5 miliona Alziraca tokom borbe za nezavisnost od Francuske . 
E ZATO ne peva marseljezu !!
(Paor, 17. april 2018 18:28)
Pa sto onda igra za francusku? Neka igra za alzir... Mnogo me nerviraju ovi likovi sto pokupe sve pare, sve blagodeti dobre zemlje a onda se prave plemeniti... Smeta mi himna a ne smetaju ti pare

html

pre 6 godina

Francuska himna poziva na rat radnika, seljaka i obicnih gradjana protiv samovolje i tiranije vlasti sa porukom da Republika Francuska pripada gradjanima Francuske i obicnim ljudima. Meni je poruka vrlo pozitivna i voleo bih da i kod nas vlada takva ideja u osnovi republike.

Rasputin

pre 6 godina

Jedan zanimljiv podatak niko od Spanskih reprezentativaca ne peva Spansku himnu. 
(mkd, 17. april 2018 17:57) 

Spanska himna nema tekst !
(Van Helsing, 17. april 2018 18:53)

Nisi skapirao šalu rekao bih

nikola

pre 6 godina

Ja sam se rodio u Francuskoj i ceo zivot proveo ovde. Dobro sam upoznat sa njihovim mentalitetom, a ovo je samo izgovor i nacin da bi ispao politicki korektan, inace, ako ne peva himnu je sigurno po najvise sto mu nedostaje osecaj pripadnosti. I to je to.

zvezdarac

pre 6 godina

Nije on bio "u svađi" nego je učestvovao (posredovao) u uceni Valbuene zbog njegovog sex snimka. Čovek je bio pod krivičnom istragom.

fkaihwoa

pre 6 godina

Benzema je pre par godina bukvalno izjavio "Alžir je domovina, za Francusku igram zbog karijere"
Francuski fudbalski savez bi mogao da ga izbaci iz sastava ali očigledno da od njega imaju previše koristi da bi to uradili. Tako da, koliko god on bio oportunista, toliko su i oni

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

... Схватите да тамо не размишљају као ми... Цео Алзас су пореклом Немци, па пробајте да им кажете да су Немци... Нација, а не етничка припадност...
(ххх, 17. april 2018 20:58)

Tačno! Da dodam: ni u Normandiji ne bi voleli da ih neko nazove Norvežanima, jer su preci Norvežana (koji su svojevremeno napali i okupirali a onda se zauvek nastanili u tom delu današnje Francuske) već odavno deo francuske NACIJE.

ne citam knjige

pre 6 godina

(dostojevski, 17. april 2018 17:27)

Nacionalne himne vecine zemalja su nastale pre vise od 100 godina i treba ih posmatrati u kontekstu vremena u kome su nastale. Boze pravde je nastala u vreme dinastije Obrenovic. I nije nikakva "vestacka" himna, vec nazalost vrlo realna, ali samo treba malcice razumeti reci. Himna se obraca BOGU PRAVDE i najpre mu zahvaljuje sto nas je (ovakve kakvi smo) do sada spasavao iz blata, a onda mu porucuje da nas jos slusa i uslisi nase molitve ... Znaci, nije nam dosta glupiranja, vec hocemo jos. Zavrsava se molitvom za spas kralja, a taj kralj je inace bio Milan Obrenovic koga smo posle proterali, a njegovog sina i snaju 1903. ubili i bacili kroz prozor. Toliko o spasavanju kralja. Takodje je zanimljiva konstrukcija "bog pravde" koja ukazuje na nase pagansko poreklo (u hriscanstvu nema boga pravde i nepravde, to je jedan te isti bog). A ti kraljevi Obrenovici kojima je himna spevana su za Srbiju ucinili mozda najvise u istoriji. Karadjordjevici su bili stetocine i vlastoljupci koji su Srbe gurnuli u 4 velika rata i to onako sve odreda, u kojima je izginula polovina nacije. Covek cijem znanju srpskog jezika se podsmevate inace nije kralj i nikada nije ni bio kralj, vec samo princ, naucite razliku. Na kraju bih se samo osvrnuo na nasu staru himnu Hej Sloveni, kojoj su ljudi zvizdali i nazivali je komunistickom, a ona je zapravo bila krajnje neutralna i obracala se svim Slovenima. Eh, bilo nekad!

Gajetano

pre 6 godina

@ne citam knjige

Sjajan komentar, narocito paralela izmedju dinastija Obrenovic i Karadjordjevic. Sve je tako kako si napisao. i ne samo da je u "karadjordjevicevskim" ratovima izginulo vise od pola srpske populacije, vec je izginulo bas ono sto je bioloski (u smislu opstanka zdrave nacije) u tom trenutku najvise vredelo. Posledice Majskog prevrata osecamo i danas, nikada se od toga nismo oporavili. Arcibald Rajs je dao najbolju dijagnozu i prognozu nase sudbine jer je covek video sve, od prelaska Albanije, proboja Solunskog fronta i velicinu "prostodusnog" srpskog seljaka, a onda u sta se sve to izrodilo nakon okoncanja pobednickog rata. A sve to dopunio briljantnom parabolom Danko Popovic u svom remek-delu "Knjiga o Milutinu". Ali kome ti to realno pricas, kada je i ono malo Srba sto vredi vec odavno napustilo "Otadzbinu" u potrazi za "kruhom".

I opet da se vratim na temu, tj. doticnog Karima. Veliki problem Evrope je sto se ove pridoslice zadojene svojim religijama nikako ne uklapaju u slobodarski sistem Evrope, koji je postavljen upravo Francuskom revolucijom a ovekovecen u Marseljezi. A za ove koji ne razumeju sta su Prusi, samo da kazem da su oni bili temelj Prvog Rajha (the Holy Roman Empire) i veliko nadahnuce za Treci Rajh (za vecinu ipak bliza tematika).

Pozdrav,

Iggy

pre 6 godina

Marseljeza je dugo bola pesma potlacenih i ugnjetavanih! Postojala je i radnicka Marseljeza sa drugim tekstom a jedno vreme je himna Sovjetske Rusije bila Marseljeza paralelno sa Internacionalom! Da nije bilo Francuske revolucije i njenih nacela koha su inspirisala sve narode, ne bi se Alzirci i drugi africki narodi oslobidimi jarma! Sramota je to sto ovaj prica!