Sreda, 15.11.2017.

08:52

"Sukob" Rafe i Rodžera o Londonu: Šljaka vs trava

Prvi teniser sveta Rafael Nadal ponovo je kritikovao čelnike ATP zbog podloge na kojoj se igra Završni turnir u Londonu.

Izvor: B92

"Sukob" Rafe i Rodžera o Londonu: Šljaka vs trava IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

Ivana

pre 6 godina

U bas je pametan. Neka svi krenu da biraju podloge koje im odgovaraju. Mogli bi svi GS da budu na sljaci jer Rafi odgovaraju. Svasta! Za svaki turnir se zna koja je podloga pa ti gospodine izvoli.
Sledece sto bih prokomentarisala...Kako moze isto bedni narode da vam bude Federer i Novak. Vama ni iz dzepa ni u dzep (kaze neko). Navijate li za reprezentaciju Srbije u fudbalu ili za Brazil?
Kako god,na svakom turniru pored njegovog imena stoji SRB i dok god je tako sramota da ga sopstveni narod ne podrzava. To je ona nasa da komsiji crkne krava. Sta treba da doticni "dobije u dzep" pa ni Noletu nije palo sa neba. Prijatelju radi, a ne mesaj babe i zabe.

Dragon

pre 6 godina

@Milutin - Pitanje ti je mnogo glupo: oduzmi 10 od 16. Imao bi koliko Beker i Edberg, nemaju RG, ali Nadal bio imao isto kao i dve legende bez RG: među prvih 5 na brzim podlogama u Open eri. Nadal odavno nije isključivo specijalista za šljaku, na njoj je samo predominantan za razliku od Federera; Samprasa i Đokovića na brzim podlogama, i njegovo pitanje je na mestu. To je kao da neko pita: koliko bi Federer imao ako mu se oduzmu 8 W. I bez njih bi bio velikan kao i Nadal bez RG.Razlika je samo šo Federer nije među prvih 5 na šljaci. Nadal ima 10 slemova na najtežoj podlozi, Federer 8 na najprestižnij, najbržoj i obojica su za poštovanje.

Dott

pre 6 godina

(Gracia, 16. novembar 2017 09:07)

Tvoj komentar me je obradovao veruj mi, jer zaista je zabrinjavajuca situacija sa glavama mladih.
Sirokogrudi smo i ne volimo postulate, pravicni smo beskompromisno i upravo zato sto smo takvi iz toga proizilazi da nam mogu biti drazi neki stranci od nasih ljudi. Kao sto rekoh to jeste lepa i ljudska osobina, ali istovremeno osobina koja nas polako unistava, jer drugi nisu takvi. Zato su nesalomivi i prodorni u svojim namerama i svako nam moze nauditi. Nas takve kakvi smo lako je slomiti, jer svoje greske priznajemo, dok tudje ne ukazujemo na sav glas. Dzentlmenski je to, ali kao sto rekoh drugi to koriste, nemaju obraza.
Ako zelimo da zivimo u boljoj drzavi od ove u kojoj smo, ili bar da je zadrzimo takvu kakva je, moramo se menjati, saosecati se i bliznjeg gledati kao preceg.
Kakav Federer, kakav Nadal, jesu li njihovi roditelji prodavali sav namestaj i spavali na podu, da bi njihovi sinovi mogli da putuju na turnire i placaju hotele? Ne svidja im se faca Novakova, sto urlice i psuje. On je borac, zeli da se dokaze sebi i drugima da moze. Jeste li videli kakva je to energija kad je cepao majicu na kraju meca, pa bio je u stanju da preore teren golim rukama samo da pobedi. Gde je vasa energija za bilo cim? Dajte sebe 3% od onoga koliko Novak sebe daje u bilo cemu i bicemo bogata nacija.

Gracia

pre 6 godina

Srdjan
Izvinjavam se što se mešam u diskusiju sa Dottom, ali zar nisu emocije i prema onom ko je iz tvoje zemlje kad je u pitanje navijanje. Pa Novak nema ni jedan turnir ni 250 u svojoj zemlji, a tek master ili GS i smatram da mu je i zbog toga bilo teže doći na vrh. Da li navijate u ostalim individualnim sportovima za naše - Nemeša, Mandić,Arunović, Maksimović ... Ja da. Uvek za naše navijam. Igraju pod našom zastavom, zna se da su iz Srbije. Volim svoju zemlju i dobre ljude u njoj i niko mi je ne može ogaditi bilo da je na vlasti ili ne. Iz te ljubavi proizilazi i ljubav prema svemu i svakom što iz moje zemlje potiče. Slažem se sa Dottom. Pozdrav za Srdjana, Dotta i sve dobronamerne ljude.

Srdjan

pre 6 godina

@Gracia

Pokrece se polemika oko pitanja rodoljublja ovdje, iako sam to pokusavao da izbjegavam jer to nije tema. Naravno da navijam za Nemesa, Spanovic, Zoranu itd. mada iskreno njih pratim samo kada su neka velika takmicenje, evropsko ili svjetsko prvenstvo i OI i naravno da tada navijam za njih jer su u pitanju medalje koje bi osvojili za Srbiju.
A sto se rodoljublja tice, ja sam rodjen i odrastao u Bosni, dakle bosanski Srbin, pa se pitam da li bi bilo pogresno da navijam za bosanske sportiste kada igraju protiv srpskih? Mislim, spletom okolnosti, moja domovina je Bosna. Retoricko pitanje... Pozdrav. ;)

...

pre 6 godina

I onda se neko ljuti kada se ovde kaže da Rafa nije kompletan teniser? Pa on sam kaže da ima podloga koja mu ne odgovara. Kako Novak ni za jednu podlogu ne govori tako? Zato što je kompletan teniser, a Rafa to nije. Prosto.

robin hud

pre 6 godina

Nadal je apsolutno u pravu i o tome bi teniska organizacija trebalo ozbiljno da razmisli a razlozi za to su mnogobrojni.
Opravdanje za to nije prethodni turnir.
Podloge u tenisu(trava, beton i zemlja) su toliko različite da se skoro pa može reći da su različiti sportovi.
Sve to potvrđuje, između ostalog, i rezultati pojedinih tenisera na različitim podlogama.
Svi ti teniseri, koji igraju na završnom mastersu nemaju podjednaku šansu da ga osvoje ako se igra na istoj podlozi godinama. Bilo bi pravedno da se podloge rotiraju, pa makar bila i pauza između poslednjeg mastersa i završnog veća.
Nadal zbog toga ima minimalne šanse da ga osvoji i ako se ne buni on nema ko drugi, sobzirom na njegove rezultate.
U prilog tezi da prelazak sa jedne na drugu podlogu je i Dejvis kup, gde se dešava da se usred sezone betona igra na šljaci, pošto domaćin ima više šansi da pobedi.
Tek pravi majstori se na šljaci vide, e sad što se u 100g rodio takav igrač kao Nadal na šljacije na njegovu sreću a na nesreću svih ostalih.

Ovako je najbolje

pre 6 godina

Trebalo bi da se igra 4 mastersa na sljaci, 4 na betonu i jedan na travi. Zavrsni svake godine u drugom gradu na drugoj podlozi, npr evropa trava i sljaka, azija i USA tvrda. 2 mastersa na betonu u USA, i 2 u aziji, u evropi 5 mastersa na sljaci i travi.

Pravda

pre 6 godina

Najviše se igra na betonu, potpuno neprirodnoj i štetnoj podlozi. KOJI se još sport igra na betonu???
NIJEDAN!!!
Što se tiče Rodžerove primedbe da na travi nema mastersa 1000, ja bih jednu šljaku 1000 pretvorila u travu, ali i jedan beton takođe. Onda bi se kako-tako ujednačilo.

Naka GS ostanu, mada ni to nije pravo: 50% je beton.

A završni SVAKAKO menjati, tj. varirati podlogu. O tome ne bi trebalo ni da se diskutuje. Rafa NIJE tražio da se igra SAMO na šljaci, a Federer je isključiv: SAMO dvorana.

Pa , hajde da razmislimo o pravdi.

Aca L.

pre 6 godina

Veliki gospodin Rodzer Federer, uvek gospodski i pravedno...Da je bilo bar dva mastersa 1000 na travi, Rodzer bi imao jos 15 mastersa vise...Najveca nepravda je ovde prema Federeru...

šljaka

pre 6 godina

Ako bi se izišlo u susret Nadalu i da se Masters kup igra na šljaci,on bi vjerovatno zahtijevao da ona bude najsporija.Prije par godina on i Novak bili su posebno ogorčeni na plavu boju šljake na Mastersu u Madridu,tvrdeći da im to smeta,a u stvari bili su nezadovoljni zato što je bila brza.Svako ko bar prati tenis u poslednjih 5-6 godina sjetiće se da je trofej na toj "plavoj", odnoso brzoj šljaci osvoji Federer,a rival mu je bio Berdih.

Srdjan

pre 6 godina

@Dott

Problem je sto mi na odredjene stvari ne posmatramo na isti nacin. Taj primjer koji ste naveli, banalan, kao sto rekoste, nije bas za poredjenje sa ovim. Logicno je da majka voli svoje dijete najvise (prava majka). Ali meni Novak nije niko i nista, isto kao sto mi Federer nije nista. Meni od njih, realno, ni iz dzepa ni u dzep, sto bi nas narod rekao. Da mi je Novak kojim slucajem neki rod, vjerovatno bih navijao za njega jer bi u tom slucaju bile ukljucene emocije (kao u Vasem primjeru). Ja nikakve emocije nemam ni prama Novaku, a ni prema Federeru, samo smatram da je tenis koji igra Federer atraktivniji i zanimljiviji, to je jedina razlika. Opet naglasavam, Novaka postujem maksimalno, nikad nista ruzno ne bih rekao o njemu kao teniseru jer to ne zasluzuje, a o njemu i Federeru kao licnostima nemam pravo da govorim jer ih ne poznajem. I na kraju, postujem Vase misljenje, ne slazem se potpuno, ali postujem i ne zelim da namecem svoje nikome, svako ima pravo da drugacije razmislja. Nadam se da je tako i sa Vase strane. Lijep pozdrav.

Dott

pre 6 godina

(Srdjan, 15. novembar 2017 15:32)

Srdjane, iz tvojih obracanja meni vidim da si ok momak i da ti nisu provokacije cilj, zato priblizicu ti svoje glediste.

Bitno je odakle je, veoma je vazno da li je nas ili nije, ako bi imali takav stav bili bi jaka nacija kojoj niko ne moze nauditi, jer takav stav prenosis na sve sfere zivota, budi siguran da je tako.
Dacu ti jedan primer pomalo grub i banalan, ali pomocu njega najbolje ces shvatiti sustinu:
Zamisli da majka odlazi u dvoriste skole za veliki odmor i vidi decaka koji je realno lepsi od njenog sina i njemu da 100 dinara za uzinu, okrene se i ode.

Mozda ti u ovoj prici ne prepoznajes vezu, jer je suvise brutalna priznajem, ali po tvojoj logici i logici @Jumka, zasto bi majka morala dati novac svom sinu a ne nekom drugom ko joj se mozda vise dopada, samo zato sto ga je rodila?
Nadam se da sam ti ovime priblizio razlog mojih pisanija.

Srdjan

pre 6 godina

@Dott

Pa vi ste govorili generalno, ja sam samo napravio poredjenje, doduse, malo sam banalizovao ali to je bio zakljucag na osnovu vaseg stava. Kada su u pitanju teniseri, donekle se slazem s vama. Sumanuto je pljuvati Novaka, a hvaliti Rafu ili Rodzera, ali isto je sumanuto nametati stav da je jedino ispravno navijati za Novaka jer je on nas. Svako ima pravo na izbor i niko ne treba da osporava to pravo nekome. Ja apsolutno postujem sve sto je Novak postigao, kapa dole, ali cu uvijek reci da je Federer uspjesniji od njega. A to sto mi je tenis koji prikazuje Federer drazi i ljepsi od Novakovog je licna stvar i licni izbor. Naglasavam, tenis koji pruzaju doticni, ne oni kao osobe. I ne vidim razlog zasto bih ja kao Srbin morao apsolutno da navijam za Novaka? Ja volim tenis kao sport i uvijek cu navijati za onog ciji mi se stil igre najvise dopada, nebitno odakle je.

gospodin fer plej? haha

pre 6 godina

"Da li bismo mogli da imamo manje turnira na šljaci, a više na tvrdim podlogama? Da, o svemu tome se može raspravljati."

Jooj jooj jooj kakav licemer od coveka. Od 14 najvecih turnira (10 mastersa(ukljucujuci i WTF) + 4GS) samo 4 su na sljaci i 10 su na brzim podlogama koje njemu odgovaraju (9 beton + 1 trava). I on spominje da bi mozda moglo da se igra jos manje turnira na sljaci? Nema dalje.
Inace sljaka je najprirodnija podloga za tenis i nemate slucajno 90% terena u Srbiji i generalno u Evropi na sljaci. Najmekanija je i najblaza za zglobove i produzava vek trajanja igraca, a ujedno zahteva da igrac bude KOMPLETAN U SVIM ASPEKTIMA IGRE i kondiciono u top formi.
Inace, sve ove klince sto ovde palamude kako im je lepa brza podloga za gledanje, bih poslao da trce, igraju i treniraju na betonu 6 sati dnevno, pa da se vrate i komentarisu ponovo kad im nastradaju clanci i kolena.
Kada pogledate Amere kod kojih je obrnuta situacija i koji samo igraju na betonu, postane vam jasno sta ta podloga ucini od sportiste. Da zna samo da servira i eventualno pripali forhend posle servisa (mada ih velika vecina veze nema forhend).
Da je realna situacija i da je bar 50% turnira na sporim (sljaka naravno) a 50% na brzim podlogama (beton i trava), Rafa a i ostali igraci bi imali mnogo manje povreda.
Ali karma je cudno i imam neki osecaj da ce Rafa ipak prestici Rogera po broju GS titula za koju godinu. Samo neka on govori ovako.

Тарми пфк

pre 6 godina

Да има још један гренд слем на шљаци , рафа би одавно био највећи реално !! У праву је бик..

Srdjan

pre 6 godina

@Dott

Vise cijeniti nesto nase, pa makar bilo bezvrijedno, u odnosu na tudje koje vise vrijedi, nije za pohvalu. Ja cijenim kvalitet, nebitno je odakle potice. Ne mislim ovdje na tenis, nego generalno, jer ste i Vi to pomenuli na takav nacin. Uvijek cu vise cijeniti Sekspirovog "Hamleta" od "Grabljivice" Simonide Stankovic jer je razlika u kvalitetu nesaglediva.

Dott

pre 6 godina

@Dott

Vise cijeniti nesto nase, pa makar bilo bezvrijedno, u odnosu na tudje koje vise vrijedi, nije za pohvalu. Ja cijenim kvalitet, nebitno je odakle potice. Ne mislim ovdje na tenis, nego generalno, jer ste i Vi to pomenuli na takav nacin. Uvijek cu vise cijeniti Sekspirovog "Hamleta" od "Grabljivice" Simonide Stankovic jer je razlika u kvalitetu nesaglediva.

(Srdjan, 15. novembar 2017 14:05)

Al si nasao poredjenje svaka tebi cast, Hamleta sa Simonidom, koja je izdala knjigu pre par godina, niti su iz istog vremena, niti su se nadmetali u pisanijama, niti je Simonidi palo na pamet da to cini, zena je malo poznata i u nasim okvirima.
Naravno da cenim vise nesto sto je boljeg kvaliteta, to su proizvodi i oni se mogu vrednovati, dok vrednovati vise ljude strance, od nasih pribliznih dostignuca, ne moze me niko ubediti da treba.

PS85StVincent

pre 6 godina

(O2, 15. novembar 2017 11:52) # Link komentara

Не да не знаш то што пишеш, него стичем утисак да о тенису пишеш из чистог мазохизма и то ти је једина веза са тенисом... и ТВ. Прогуглај шта је Сент Винсент, као што си прогуглао о "проблемима са зглобовима", па пиши "твој љубљени Надал" :) :) :), јер реално, да се не лажемо, то о зглобовима си чуо од Вишковића....
Нигде нисам написао ништа о "проблемима са зглобовима". Написао сам да боле стопала, леђа и колена.... Боли све, кости, мишићи а и зглобови..... И написао сам да посебно боли Надала због његове игре...., а да он првенствено КУКА зато што БОЛИ, не само зато што би можда освојио (а не би, опет зато што је крај сезоне)...

И да би ми ишта одговорио, осим да ме напљујеш зато што те прозивам за незнање, морао би да не будеш незналица....

Krsta Petrović

pre 6 godina

Cenim naše samo ako je u svemu bolje. Ne pada mi na pamet da hvalim naše samo zato sto je naše. Djoković persona ima ogromne mane, i stoga ga ne cenim ništa posebno.

b

pre 6 godina

@Dott Hahahahaha, nema takmaca u razonodi zvanoj prebacivanje loptice!? Cime se mi dicimo boze dragi!? I zamisli, jedan se takav rodio medju 7 miliona ljudi... I kakve to veze ima!? Ajde da kazes cudo kada se rodi xy dobrih kosarkasa od 7 miliona... Ali tenis, gde ni ne treba baza jer vecina ide napolje da postane sampion, ne pije vodu!
(Jumko, 15. novembar 2017 13:27)
Granice limita su tek pitanje

Dott

pre 6 godina

@Dott Hahahahaha, nema takmaca u razonodi zvanoj prebacivanje loptice!? Cime se mi dicimo boze dragi!? I zamisli, jedan se takav rodio medju 7 miliona ljudi... I kakve to veze ima!? Ajde da kazes cudo kada se rodi xy dobrih kosarkasa od 7 miliona... Ali tenis, gde ni ne treba baza jer vecina ide napolje da postane sampion, ne pije vodu!

(Jumko, 15. novembar 2017 13:27)

Vidim mirodjija si u svakoj corbi, ili si pak jedan isti koji menja nikove, sve jedno, ali upravo zbog takvih poput tebe koji samo gledaju da obezvrede ono sta je nase, tako nam dobro ide da me je prosto sramota.
U kolektivnim sportovima je jos gore, steknu bazu ovde, pa kad konacno treba da prave rezultate, odu u inostranstvo, sta je tu tebi dobro?
Ma ajde, dosta mi je vas, idi brate gde hoces, sta si nasao u ovoj napacenoj zemlji da solis nekome pamet.

Vladan R

pre 6 godina

@ gospodin savrseni

Teorijski ideja nije losa, ali prakticno neizvodljiva. Nije ovo organizacija u stilu, drugari se dogovor da pikaju loptu u kraju, pa se dan ranije dogovore o terminu i mestu igranja. Cak i kad igras u sali rekreaciono, potrebno je unapred rezervistai termin. Ne retko se desavalo, da se ne zna broj jedan sve do Pariza. Kako mislis da za nekoiliko dana, organizujes zavrsni masters i jos uz to da postavis podlogu koju pozeli br 1. Usput budi receno sve vece hale imaju mesecima unapred isplaniran raspored kosricenja, a ti bi da ti, od danas do sutra daju zakup.

Jumko

pre 6 godina

@Dott Hahahahaha, nema takmaca u razonodi zvanoj prebacivanje loptice!? Cime se mi dicimo boze dragi!? I zamisli, jedan se takav rodio medju 7 miliona ljudi... I kakve to veze ima!? Ajde da kazes cudo kada se rodi xy dobrih kosarkasa od 7 miliona... Ali tenis, gde ni ne treba baza jer vecina ide napolje da postane sampion, ne pije vodu!

Dott

pre 6 godina

(Mikii, 15. novembar 2017 12:36)

Vidim da nasa polemika ne vodi nicemu, ocigledno jedan drugom ne mozemo dokazati zeljeno. Koliko god ti cinjenica izneo, tebi to nece promeniti stecenu sliku o Nadalu.
Tu u svemu krije se nesto sasvim drugo sta meni smeta, a to je da nasi ljudi sa ovih prostora vise cene nesto tudje iako je ono mozda tek nijansu vrednije. Vidis ja vise cenim nase, pa makar ono bilo bezvredno u odnosu na nesto tudje.
Iz mase od 7 milona ljudi iznedrio se jedan Novak dostojan Nadalu koji se iznedrio iz mase 5x vece i tebi to ne znaci mnogo.
Da ne govorimo o Americi koja iz mase od preko 300 miliona stanovnika nema takmaca vrednog nekome ko se iznedrio iz 7 miliona stanovnika. Pa da si stanovnik trece drzave, to bi trebalo da ti znaci.
Pokusavam da razumem tebe i tebi slicne, ali ne polazi mi za mozgom, ako mozes prosvetli me, kako voleti vise tudjeg od svog?

Jumko

pre 6 godina

@O2 Utisaj tv kada gledas Djokoviceve meceve, pa mozda neces pasti pod uticaj komentatora i poverovati da samo Djokovic klize na betonu... Ili samo prati malo igrace iste konstitucije kao on pa ces videti i drugi to da rade. Hvala na paznji.

THE FINAL CUT

pre 6 godina

Obojica su u pravu. Rodzer je u pravu kada kaze da bi makar 1 od 9 mastersa trebalo biti igran na travi. Poptuno u pravu. Rafa je takodje u pravu da bi se povremeno trebale menjati podloge za zavrsni turnir... Vec dugo se igra na betonu u hali, bilo bi fer za igrace kojima sljaka vise odgovara da se nekad i na toj podlozi igra, a nekad na travi - primer - svakih 5 godina promeniti podlogu... Rafa bi imao dosta titula da se igra na sljaci, dok mi Rodzer nadmasio Rafu i Novaka po Masters titulama, jer bi sigurno osvojio taj masters na travi makar 5, 6 a mozda i vise puta...

Dott

pre 6 godina

(Mikii, 15. novembar 2017 11:57)

Mikii, protiv tebe i tvoje teorije govori sam tvoj Nadal miljenik. Gde je tu sportski duh, ako trazis da se igra na podlozi koja tebi odgovara?

Mikii

pre 6 godina

Mikii, protiv tebe i tvoje teorije govori sam tvoj Nadal miljenik. Gde je tu sportski duh, ako trazis da se igra na podlozi koja tebi odgovara?
(Dott, 15. novembar 2017 12:16)

Sportski duh je u tome sto dolazi na zavrsni turnir kad god je zdrav i takmici se. Ove godine je dosao, iako ima poblem s kolenima. Ako to nije sportski duh, ne znam sta je. Koliko god bio ostrasceni Djokovicevac, verujem da si cak i medju njima u manjini kada kazes da jedan Nadal nema zelju za nadmetanjem. Ne znam ni zasto repliciram na ovakve gluposti. Godinama pratite tenis, i opet sebi dozvoljavate ovakve nebuloze. Svako ko i povrsno prati ovaj sport zna koliki je borac Nadal i da nikad nije bezao od izazova.

milutin

pre 6 godina

Mogli bi ponekad i RG postaviti da se igra na betonu.
Koliko bi Rafa imao tamo tifula?
Nikome ne pada napamet da ga pita, nego na patikama ispisuje 10.
Da nije RG, koliko bi imao GS?

Rajko007

pre 6 godina

Koliko god Nadal bio ispravan i korektan, sad vec malo preteruje. On bi u sred beton sezone koja startuje jos od avgusta i zavrsava tek na prolece da menja podlogu na zavrsnom mastersu. Decenijama postoje vec ustaljena pravila (sem u DK) u koje doba godine se koriste odredjene podloge. Tako ce ostati i kad jednog dana postojeci tereni budu nazvani njihovim imenima, neke stvari se podrazumevaju i ostaju nepromenjive.

Milos

pre 6 godina

London je sa namerom najbrza podloga na turu bas zato sto je sve generalno usporilo i tek se sada nesto vracaju brze podloge posle desetak godina. Da su sve podloge brze London bi birao sporiju podlogu. To mi bas tako deluje. Ja glasam za tepih!

Mare

pre 6 godina

@milutin

Ja ne verujem ko sve komentarise cuj da mu nije RG hahah pa ako se vodis tom logikom koliko bi i Nole, kojeg jako postujem, imao GS da mu nije AO imao bi 6 koliko i Nadal bez RG ali kakve to veze ima. Nadal je taj koji je u jako bitnim mecevima Feda i Noleta dobijao mnooogo cesce na njihovim omiljenim podlogama travi i betonu nego oni njega na sljaci, to svi znaju a niko da spomene.

Mikii

pre 6 godina

Otkud ti ideja da ne znam da zglobovi trpe vece opterecenje na betonu nego na sljaci? Naravno da se na sljaci svaka promena pravca i naglo zaustavljanje amortizuju proklizavanjem. Ali tvoj ljubljeni Nadal ne zna da ne moze na betonu igrati istim stilom kao na sljaci, to moze samo Novak, jer on ume da se kliza i na betonu.
Kako je za druge tako je i za njega, ali Nadal sebe smatra tolikom velicinom da daje sebi za pravo da zahteva podlogu na kojoj ce svi igrati. Toliko o njegovoj skromnosti!
On jeste veliki teniser, mozda i najveci, ali ne moze sam sebi davati toliko pravo, to samo govori o njemu i njegovom menatlnom nivou.
Ali za mene nije ovo najveci sok kad je on u pitanju, jos gora je bila njegova primedba Novaku, da preterano slavi svoju pobedu nad njim. E tu je pokazao sve manjkavosti svoje inteligencije.
(O2, 15. novembar 2017 11:52)

Kako se Nadal krece na betonu i kakav mu je stil, pokazao je Djokovicu vise puta, narocito na USO. Sto se tice mentalnog nivoa, jaceg tenisera na psiholoskom planu od Nadala nema, niti ce ga biti. Masa poraza u nizu, masa povreda tokom karijere, razvod roditelja, itd. i covek je nakon toliko godina ponovo prvi na ATP listi. To je za apsolutno svako postovanje. Dalje, naravno da ce covek braniti svoje interese. Njegovo je da kaze ono sto zeli, makar je iskren. Ne vidim nista lose u tome. Da se zavrsni igra na sljaci, te da ga Nadal konstantno osvaja, bilo bi sigurno povika i sa drugih strana da se podloga menja. Sto se proslave pobede Djokovica tice, Nadal i spanski narod nisu navikli da srecu iskazuju histericnim urlicima i skakanjem po haubi automobila. Nemoj mu to zameriti ;)

sada

pre 6 godina

sto se tice Djokovica mislim da je jedan od najkompletnijih igraca ikada sto se tice podloge...jedini na svetu koji ima pozitivan skor sa dvojicom verovatno najboljih ikada..nije to dokazao jednu sezonu vec punih 5 godina dominacije gde jedan Federer nije uzeo grend slem titulu od 2012 do 2017 skoro 5 godina..to je izmedju 16-20 grend slemova..

Vuk

pre 6 godina

Mislim da kako su sve stariji i sve vise podlozniji povredama obojica gledaju da apeluju na uslove koji njima vise odgovaraju. Nadal se recimo pre 5 ili 6 godina sigurno ne bi toliko bunio kao i sto Rodzer ne bi preskakao sljaku. To je to samo vode racuna da sad sto vise potraju i da se ne povredjuju pa isticu ono sto je za njih bolje.

senad

pre 6 godina

Zavrsni tirnir da se igra na sljaci mecevi bi trajali po 4sata na betonu pa traju neki skoro po 3sata a Rafa se buni ko da nikad nije osvajao turnire na betonu nemu samo treba usporit podlogu ova je za njega mnogo brza.

Ii

pre 6 godina

A kako bi bilo da se oni, kojima nista ne odgovara, lepo povuku ili penzionisu!? Naosvajali se, postali milijarderi ali bi jos i jos i jos....
Postalo je odavno degutantno gledati i slusati ove zalopojke "obespravljenog."

###

pre 6 godina

U pravu su obojica, ono sto je kljucni problem je neravnomerno zastupljena podloga tokom godine. Da ima vise turnira na jednoj a manje na drugoj brojke koje oni imaju (GS, Mastersi, nedelje na ATP listi) bi bile drugacije. Zato bi bilo fer napraviti kalendar u toku godine koji ravnomerno rasporedjuje podloge i bodove u toku sezone.

O2

pre 6 godina

(PS85StVincent, 15. novembar 2017 11:10)

Otkud ti ideja da ne znam da zglobovi trpe vece opterecenje na betonu nego na sljaci? Naravno da se na sljaci svaka promena pravca i naglo zaustavljanje amortizuju proklizavanjem. Ali tvoj ljubljeni Nadal ne zna da ne moze na betonu igrati istim stilom kao na sljaci, to moze samo Novak, jer on ume da se kliza i na betonu.
Kako je za druge tako je i za njega, ali Nadal sebe smatra tolikom velicinom da daje sebi za pravo da zahteva podlogu na kojoj ce svi igrati. Toliko o njegovoj skromnosti!
On jeste veliki teniser, mozda i najveci, ali ne moze sam sebi davati toliko pravo, to samo govori o njemu i njegovom menatlnom nivou.
Ali za mene nije ovo najveci sok kad je on u pitanju, jos gora je bila njegova primedba Novaku, da preterano slavi svoju pobedu nad njim. E tu je pokazao sve manjkavosti svoje inteligencije.

PS85StVincent

pre 6 godina

(Dott, 15. novembar 2017 10:26) # Link komentara
(O2, 15. novembar 2017 10:35) # Link komentara
(RF goat, 15. novembar 2017 09:51) # Link komentara

Eво, ја у 40 и нешто мало годиница, више не могу да играм на бетону иако ми је то омиљена подлога. Боле леђа убијају стопала, мрзе ме моја колена. И сад треба да објашњавам у коментарима острашћеним незналицама и багељашима којима колена и леђа ни не служе ни за шта, јер та стотка којом сви машу убаци лопту кад је само руком звекнеш (или избаци), шта значи наместити се на лопту правилно и зашто све боли на тврдом бетону а не боли толико на тврдој земљи, нарочито ако имаш 85+ кила.
Не кука Надал (само) зато што би на шљаци имао шансе, него кука зато што на крају сезоне његово израубовано тело не може да издржи његову игру, а кад тај напор додатно увећа бетон, то баш боли. Него само ви удрите по томе како је он само шљакер, или како је Федерер уметник, зато што ништа не знате о тенису - гледате га на ТВ па мрзите или Надала или Ђоковића или Федерера или зато што багељате по тој лопти и мислите да се од мене разликујете "само" по томе што "ето решаваш све зицере а и тај сервис не машиш, иначе смо ту негде" што ми рече један на турниру са Вилсон 99 стимом у руци...

Danilo

pre 6 godina

RF je u pravu, kao i obično. On se nikad ne buni, a svakih par meseci Rafa cvili! Roger je i najsvestraniji igrač svih vremena jer ima 5 i više finala na svim slemovima, čak i na šljaci na kojoj je "loš" ima 15tak titula. A nije mu palo na pamet da spomene kako bi u Monte Karlu, Madridu, Rimu i Barceloni trebali razmislit o travnatoj podlozi...

Danijel

pre 6 godina

Federer je u pravu, na travi realno treba da ima bar jedan masters, on je sigirno zakinut za 4-5 mastersa bas zbog toga, tako da Rafa nema opravdanog razloga da se buni..

Mikii

pre 6 godina

Ovo samo pokazuje koliko je Nadal ogranicen. Znamo da bi osvojio zavrsni masters da se igra na sljaci i sta s tim? Znamo da je Nadal dobar na sljaci, ali tenis nije samo sljaka, tenis je i na travi kao i na betonu.Tuzna cinjenica je da Nadal uopste nema sportskog duha za nadmetanjem.
(Dott, 15. novembar 2017 10:26)

Nadal nema sportskog duha i zelje za nadmetanjem?? Pa taj isti Nadal je 2011. gubio 7 puta zaredom, zakljucno sa AO 2012. od Djokovica, i svaki put mu je izlazio na crtu. Cak i 2016. na RG, znajuci da je nestvarno los, te da nema nikakve sanse u tom duelu. Sta je radio Djokovic 2010.? Izgubio 2:0 i 2:0 u trecem setu protiv Melcera da bi izbegao Nadala. Sta je radio ove godine na RG? Dozvolio da ga ponizi Tiem, samo da ne bi izgubio od Rafe. Koliko puta je samo svesno izbegavao njihove duele. Federer takodje. Propustio je celu sljaku jer je znao da nema sanse protiv Nadala. Djokovicu pre neku godinu na zavrsnom turniru nije ni izasao na megdan. Nadal gubi vec 5,6 puta zaredom od Federera i vidi da nema nikakve sanse sa ovakvom igrom, ali nikada nece namerno izgubiti neki mec da ne bi igrao protiv njega. Ako neko ima sportski duh i ako se neko ne boji da stane prekoputa mreze protiv svakog protivnika, to je Nadal. Po tome je jedinstven. Ali, sta zna najobicniji bot.

ioi

pre 6 godina

Au, sad ce Svajcarci i Spanci da zapene i reze na izjave tenisera, jer su gladni, krezubi i ne znaju sta ce od sebe! Ups, ustvari i ne moraju... Strucnjaci za tenis ovde ce umesto njih, kojima je i ova vest bitnija nego nekom Svajcarcu ili Spancu. Dobro jutro.
(Jumko, 15. novembar 2017 09:18)

a ti si gladan ili krezub?

box

pre 6 godina

U pravu je Rodzer kada je o ovoj temi rec, nije ni malo prijatno a cak je i rizicno preci sa tri meseca betona odjednom na sljaku. Ovaj rafin zahtev bi imao smisla jedinio ako se koriguje kalendar turnira u smislu podloga.

mitrovic

pre 6 godina

Meni je bas lepo kad ova dvojica u prepucavanju otkrivaju ko je ustvari, ako ne najbolji, a ono sigurno najsvestraniji igrac svih vremena :) vrati se Nole i pokazi im opet kako se osvajaju turniri na svim podlogama.

malica

pre 6 godina

Ja mislim da su ovi teniseri najrazmazeniji - ne sportisti, nego ljudi na svetu!!! Te fali mu podloga, te odsjaj sunca, te avion koji prelece teren, publika koja je glasna (mozes misliti)!!! Slucajno se okliznuo i pao i odrao lakat, odmah se postavlja pitanje da li ce se meč nastaviti. A fudbaleru polome nos, on 2 tampona u nozdrve i cepaj. Pukne glavudza, čalma oko glave i jos 10 puta udari loptu na utakmici istom tom glavom. O rukometu da ne pricam! Slicna je situacija i sa drugim sportovima, ali ovi teniseri su princezice prave.

xxx7

pre 6 godina

Dobro nema na travi mastersa,ali zasto svi pominjete aa tri na sljaci,a 6 na betonu?! Sta cemo sa tim? ako bilo koji deo sezone treba da se koriguje da bi se ujednacilo nesto,to je svakako tvrda podloga,koja je zastupljena u vise od polovine turnira.

Dott

pre 6 godina

Ovo samo pokazuje koliko je Nadal ogranicen. Znamo da bi osvojio zavrsni masters da se igra na sljaci i sta s tim? Znamo da je Nadal dobar na sljaci, ali tenis nije samo sljaka, tenis je i na travi kao i na betonu.Tuzna cinjenica je da Nadal uopste nema sportskog duha za nadmetanjem. U periodima kad ga je Novak drao, on je javno govorio da nije srecan sto mora da igra sa njim, dok je Novak sasvim drugacije reagovao kad je gubio od njega vise puta zaredom, zeleo je uvek novi suret. U sustini nije problem njegov zahtev, vec je u pitanju uopste njegova ideja i drskost da upste oseca pravo da tako nesto zahteva. I sta da to dobije da se igra na sljaci i osvoji turnir, on bi bio srecan? Pa da ima nesto u glavi ne bi bio, zasto bi svi morali igrati na podlozi koju on zeli, podloge na kojima se igra trenutno nisu zelje pojedinca, pa ma ko bio on, niko nije veci od sporta kojim se bavi, niti moze biti.
Nadal je prost, Toni nije, ali ovi njegovi istupi sigurno nemaju uporiste kod Tonija, to je uradio na svoju ruku iz frustracije.

O2

pre 6 godina

Pazi kakav bezobrazluk, zasto bi svi morali da igraju na podlozi na kojoj jedan covek zeli? Da bi on osvojio turnir? Pa dajte mu ga bez igre, on bi bio jednako srecan. Nadal je nevidjeno ogranicen i detinjast. Idi kuci i igraj tenis u svom dvoristu.

nepoštovanje reciprociteta

pre 6 godina

Sad će neki reći Rodžer je skroz u pravu, a nije stvar u travi, Rodžeru i beton apsolutno odgovara.
Fer bi bilo da se igra ravnomerno (na smenu) na sve tri podloge. Samo to je mogao da kaže. Ovako ispada da Rodžeru ne odgovara beton. Čuj nema Mastersa na travi, jadan. To je druga tema. Završni Masters (1500 poena) šteta što se ne igra na više različitih podloga iz godine u godinu. Zašto je rezervisan samo za jednu? Ako je "beton" najbolja moguća podloga ukinite onda sve ostale podloge.

Nadal ima svoje mišljenje, ne menja ga, svake godine ga pitaju isto i misliće isto (kukaće) dokle god igra. Ima pravo.

antiDebil

pre 6 godina

Dakle da se igra na sljaci ovaj ne bi bio povredjen ? Pa reci tako rodjo, znamo se sto se tice foliranja i sl stvari. Kako ono bese, napornije je voziti automobil 40 km nego igrati 5 sati tenis na sljaci. Davanje gasa nekih 35 minuta je vece opterecenje za kolena od klizanja na sljaci 5 i vise sati !!
Iz godine u godinu ista prica, iste lazi, isto foliranje, isto zamajavanje...

RF goat

pre 6 godina

Rodzer je apsolutno u pravu! Ni jedan masters se ne igra na travi npr.,inace bi on imao oko 35 mastersa vec.Sa druge strane cak 3 na sljaci, pa je Nadal od svojih 30 mastersa preko 20 osvojio na sljaci, pa se jos buni. Ne, najbolje da se izbace sve podloge i igra samo na sljaci. E, Rafa,Rafa...

šetač

pre 6 godina

Preterujete sa naslovima čak i kada ih stavite pod navodnike. Nije to baš sukob, ni blizu. Rafa mnogo kuka, mora da se prilagodi. Uostalom uspešni teniseri su jako dobro plaćeni. Mislim takođe da nije u redu da posle sezone na tvrdoj dolizi koja traje od jula/avgusta pa sve do Monaka u aprilu treba da se preseče sa šljakom na završnom mastersu u Londonu.

Briag

pre 6 godina

Od 30 osvojenih mastersa, Rafa ima više od 20 na šljaci. A na travi mastersi? Ili još neki u dvorani pored Pariza? Čudno da mu to ne smeta.

gosposin_savrseni

pre 6 godina

Mislim da bi najbolje bilo da igrac koji bude prvi na svetu u vreme odigravanja tog mastersa bude domacin i u drzavi koju predstavlja bude domacin i tu odrzi turnir, a takodje i izabere podlogu na kojoj ce se igrati.

Srdjan

pre 6 godina

Rodzer je u pravu. Mastersi na sljaci Madrid, Rim, Monte Karlo, a na travi nijedan. Treba pitati Rafu da li smatra da je to realno i posteno?

moralni gmizavac

pre 6 godina

Zavrsni master predstavlja osmoricu najboljih iz tekuce sezone koja se igrala na betonu, sljaci i travi. Tako da, apsolutno nema poente da se taj turnir igra iskljucivo na jednoj podlozi s obzirom na to sta predstavlja. Vrlo prosto, bez da zalazim u to kome sta odgovara.

Jumko

pre 6 godina

Au, sad ce Svajcarci i Spanci da zapene i reze na izjave tenisera, jer su gladni, krezubi i ne znaju sta ce od sebe! Ups, ustvari i ne moraju... Strucnjaci za tenis ovde ce umesto njih, kojima je i ova vest bitnija nego nekom Svajcarcu ili Spancu. Dobro jutro.

Srdjan

pre 6 godina

Rodzer je u pravu. Mastersi na sljaci Madrid, Rim, Monte Karlo, a na travi nijedan. Treba pitati Rafu da li smatra da je to realno i posteno?

Briag

pre 6 godina

Od 30 osvojenih mastersa, Rafa ima više od 20 na šljaci. A na travi mastersi? Ili još neki u dvorani pored Pariza? Čudno da mu to ne smeta.

Jumko

pre 6 godina

Au, sad ce Svajcarci i Spanci da zapene i reze na izjave tenisera, jer su gladni, krezubi i ne znaju sta ce od sebe! Ups, ustvari i ne moraju... Strucnjaci za tenis ovde ce umesto njih, kojima je i ova vest bitnija nego nekom Svajcarcu ili Spancu. Dobro jutro.

RF goat

pre 6 godina

Rodzer je apsolutno u pravu! Ni jedan masters se ne igra na travi npr.,inace bi on imao oko 35 mastersa vec.Sa druge strane cak 3 na sljaci, pa je Nadal od svojih 30 mastersa preko 20 osvojio na sljaci, pa se jos buni. Ne, najbolje da se izbace sve podloge i igra samo na sljaci. E, Rafa,Rafa...

šetač

pre 6 godina

Preterujete sa naslovima čak i kada ih stavite pod navodnike. Nije to baš sukob, ni blizu. Rafa mnogo kuka, mora da se prilagodi. Uostalom uspešni teniseri su jako dobro plaćeni. Mislim takođe da nije u redu da posle sezone na tvrdoj dolizi koja traje od jula/avgusta pa sve do Monaka u aprilu treba da se preseče sa šljakom na završnom mastersu u Londonu.

mitrovic

pre 6 godina

Meni je bas lepo kad ova dvojica u prepucavanju otkrivaju ko je ustvari, ako ne najbolji, a ono sigurno najsvestraniji igrac svih vremena :) vrati se Nole i pokazi im opet kako se osvajaju turniri na svim podlogama.

Danilo

pre 6 godina

RF je u pravu, kao i obično. On se nikad ne buni, a svakih par meseci Rafa cvili! Roger je i najsvestraniji igrač svih vremena jer ima 5 i više finala na svim slemovima, čak i na šljaci na kojoj je "loš" ima 15tak titula. A nije mu palo na pamet da spomene kako bi u Monte Karlu, Madridu, Rimu i Barceloni trebali razmislit o travnatoj podlozi...

malica

pre 6 godina

Ja mislim da su ovi teniseri najrazmazeniji - ne sportisti, nego ljudi na svetu!!! Te fali mu podloga, te odsjaj sunca, te avion koji prelece teren, publika koja je glasna (mozes misliti)!!! Slucajno se okliznuo i pao i odrao lakat, odmah se postavlja pitanje da li ce se meč nastaviti. A fudbaleru polome nos, on 2 tampona u nozdrve i cepaj. Pukne glavudza, čalma oko glave i jos 10 puta udari loptu na utakmici istom tom glavom. O rukometu da ne pricam! Slicna je situacija i sa drugim sportovima, ali ovi teniseri su princezice prave.

Danijel

pre 6 godina

Federer je u pravu, na travi realno treba da ima bar jedan masters, on je sigirno zakinut za 4-5 mastersa bas zbog toga, tako da Rafa nema opravdanog razloga da se buni..

box

pre 6 godina

U pravu je Rodzer kada je o ovoj temi rec, nije ni malo prijatno a cak je i rizicno preci sa tri meseca betona odjednom na sljaku. Ovaj rafin zahtev bi imao smisla jedinio ako se koriguje kalendar turnira u smislu podloga.

Dott

pre 6 godina

Ovo samo pokazuje koliko je Nadal ogranicen. Znamo da bi osvojio zavrsni masters da se igra na sljaci i sta s tim? Znamo da je Nadal dobar na sljaci, ali tenis nije samo sljaka, tenis je i na travi kao i na betonu.Tuzna cinjenica je da Nadal uopste nema sportskog duha za nadmetanjem. U periodima kad ga je Novak drao, on je javno govorio da nije srecan sto mora da igra sa njim, dok je Novak sasvim drugacije reagovao kad je gubio od njega vise puta zaredom, zeleo je uvek novi suret. U sustini nije problem njegov zahtev, vec je u pitanju uopste njegova ideja i drskost da upste oseca pravo da tako nesto zahteva. I sta da to dobije da se igra na sljaci i osvoji turnir, on bi bio srecan? Pa da ima nesto u glavi ne bi bio, zasto bi svi morali igrati na podlozi koju on zeli, podloge na kojima se igra trenutno nisu zelje pojedinca, pa ma ko bio on, niko nije veci od sporta kojim se bavi, niti moze biti.
Nadal je prost, Toni nije, ali ovi njegovi istupi sigurno nemaju uporiste kod Tonija, to je uradio na svoju ruku iz frustracije.

Aca L.

pre 6 godina

Veliki gospodin Rodzer Federer, uvek gospodski i pravedno...Da je bilo bar dva mastersa 1000 na travi, Rodzer bi imao jos 15 mastersa vise...Najveca nepravda je ovde prema Federeru...

O2

pre 6 godina

Pazi kakav bezobrazluk, zasto bi svi morali da igraju na podlozi na kojoj jedan covek zeli? Da bi on osvojio turnir? Pa dajte mu ga bez igre, on bi bio jednako srecan. Nadal je nevidjeno ogranicen i detinjast. Idi kuci i igraj tenis u svom dvoristu.

gosposin_savrseni

pre 6 godina

Mislim da bi najbolje bilo da igrac koji bude prvi na svetu u vreme odigravanja tog mastersa bude domacin i u drzavi koju predstavlja bude domacin i tu odrzi turnir, a takodje i izabere podlogu na kojoj ce se igrati.

antiDebil

pre 6 godina

Dakle da se igra na sljaci ovaj ne bi bio povredjen ? Pa reci tako rodjo, znamo se sto se tice foliranja i sl stvari. Kako ono bese, napornije je voziti automobil 40 km nego igrati 5 sati tenis na sljaci. Davanje gasa nekih 35 minuta je vece opterecenje za kolena od klizanja na sljaci 5 i vise sati !!
Iz godine u godinu ista prica, iste lazi, isto foliranje, isto zamajavanje...

gospodin fer plej? haha

pre 6 godina

"Da li bismo mogli da imamo manje turnira na šljaci, a više na tvrdim podlogama? Da, o svemu tome se može raspravljati."

Jooj jooj jooj kakav licemer od coveka. Od 14 najvecih turnira (10 mastersa(ukljucujuci i WTF) + 4GS) samo 4 su na sljaci i 10 su na brzim podlogama koje njemu odgovaraju (9 beton + 1 trava). I on spominje da bi mozda moglo da se igra jos manje turnira na sljaci? Nema dalje.
Inace sljaka je najprirodnija podloga za tenis i nemate slucajno 90% terena u Srbiji i generalno u Evropi na sljaci. Najmekanija je i najblaza za zglobove i produzava vek trajanja igraca, a ujedno zahteva da igrac bude KOMPLETAN U SVIM ASPEKTIMA IGRE i kondiciono u top formi.
Inace, sve ove klince sto ovde palamude kako im je lepa brza podloga za gledanje, bih poslao da trce, igraju i treniraju na betonu 6 sati dnevno, pa da se vrate i komentarisu ponovo kad im nastradaju clanci i kolena.
Kada pogledate Amere kod kojih je obrnuta situacija i koji samo igraju na betonu, postane vam jasno sta ta podloga ucini od sportiste. Da zna samo da servira i eventualno pripali forhend posle servisa (mada ih velika vecina veze nema forhend).
Da je realna situacija i da je bar 50% turnira na sporim (sljaka naravno) a 50% na brzim podlogama (beton i trava), Rafa a i ostali igraci bi imali mnogo manje povreda.
Ali karma je cudno i imam neki osecaj da ce Rafa ipak prestici Rogera po broju GS titula za koju godinu. Samo neka on govori ovako.

THE FINAL CUT

pre 6 godina

Obojica su u pravu. Rodzer je u pravu kada kaze da bi makar 1 od 9 mastersa trebalo biti igran na travi. Poptuno u pravu. Rafa je takodje u pravu da bi se povremeno trebale menjati podloge za zavrsni turnir... Vec dugo se igra na betonu u hali, bilo bi fer za igrace kojima sljaka vise odgovara da se nekad i na toj podlozi igra, a nekad na travi - primer - svakih 5 godina promeniti podlogu... Rafa bi imao dosta titula da se igra na sljaci, dok mi Rodzer nadmasio Rafu i Novaka po Masters titulama, jer bi sigurno osvojio taj masters na travi makar 5, 6 a mozda i vise puta...

Srdjan

pre 6 godina

@Dott

Pa vi ste govorili generalno, ja sam samo napravio poredjenje, doduse, malo sam banalizovao ali to je bio zakljucag na osnovu vaseg stava. Kada su u pitanju teniseri, donekle se slazem s vama. Sumanuto je pljuvati Novaka, a hvaliti Rafu ili Rodzera, ali isto je sumanuto nametati stav da je jedino ispravno navijati za Novaka jer je on nas. Svako ima pravo na izbor i niko ne treba da osporava to pravo nekome. Ja apsolutno postujem sve sto je Novak postigao, kapa dole, ali cu uvijek reci da je Federer uspjesniji od njega. A to sto mi je tenis koji prikazuje Federer drazi i ljepsi od Novakovog je licna stvar i licni izbor. Naglasavam, tenis koji pruzaju doticni, ne oni kao osobe. I ne vidim razlog zasto bih ja kao Srbin morao apsolutno da navijam za Novaka? Ja volim tenis kao sport i uvijek cu navijati za onog ciji mi se stil igre najvise dopada, nebitno odakle je.

Srdjan

pre 6 godina

@Dott

Problem je sto mi na odredjene stvari ne posmatramo na isti nacin. Taj primjer koji ste naveli, banalan, kao sto rekoste, nije bas za poredjenje sa ovim. Logicno je da majka voli svoje dijete najvise (prava majka). Ali meni Novak nije niko i nista, isto kao sto mi Federer nije nista. Meni od njih, realno, ni iz dzepa ni u dzep, sto bi nas narod rekao. Da mi je Novak kojim slucajem neki rod, vjerovatno bih navijao za njega jer bi u tom slucaju bile ukljucene emocije (kao u Vasem primjeru). Ja nikakve emocije nemam ni prama Novaku, a ni prema Federeru, samo smatram da je tenis koji igra Federer atraktivniji i zanimljiviji, to je jedina razlika. Opet naglasavam, Novaka postujem maksimalno, nikad nista ruzno ne bih rekao o njemu kao teniseru jer to ne zasluzuje, a o njemu i Federeru kao licnostima nemam pravo da govorim jer ih ne poznajem. I na kraju, postujem Vase misljenje, ne slazem se potpuno, ali postujem i ne zelim da namecem svoje nikome, svako ima pravo da drugacije razmislja. Nadam se da je tako i sa Vase strane. Lijep pozdrav.

šljaka

pre 6 godina

Ako bi se izišlo u susret Nadalu i da se Masters kup igra na šljaci,on bi vjerovatno zahtijevao da ona bude najsporija.Prije par godina on i Novak bili su posebno ogorčeni na plavu boju šljake na Mastersu u Madridu,tvrdeći da im to smeta,a u stvari bili su nezadovoljni zato što je bila brza.Svako ko bar prati tenis u poslednjih 5-6 godina sjetiće se da je trofej na toj "plavoj", odnoso brzoj šljaci osvoji Federer,a rival mu je bio Berdih.

O2

pre 6 godina

(PS85StVincent, 15. novembar 2017 11:10)

Otkud ti ideja da ne znam da zglobovi trpe vece opterecenje na betonu nego na sljaci? Naravno da se na sljaci svaka promena pravca i naglo zaustavljanje amortizuju proklizavanjem. Ali tvoj ljubljeni Nadal ne zna da ne moze na betonu igrati istim stilom kao na sljaci, to moze samo Novak, jer on ume da se kliza i na betonu.
Kako je za druge tako je i za njega, ali Nadal sebe smatra tolikom velicinom da daje sebi za pravo da zahteva podlogu na kojoj ce svi igrati. Toliko o njegovoj skromnosti!
On jeste veliki teniser, mozda i najveci, ali ne moze sam sebi davati toliko pravo, to samo govori o njemu i njegovom menatlnom nivou.
Ali za mene nije ovo najveci sok kad je on u pitanju, jos gora je bila njegova primedba Novaku, da preterano slavi svoju pobedu nad njim. E tu je pokazao sve manjkavosti svoje inteligencije.

Rajko007

pre 6 godina

Koliko god Nadal bio ispravan i korektan, sad vec malo preteruje. On bi u sred beton sezone koja startuje jos od avgusta i zavrsava tek na prolece da menja podlogu na zavrsnom mastersu. Decenijama postoje vec ustaljena pravila (sem u DK) u koje doba godine se koriste odredjene podloge. Tako ce ostati i kad jednog dana postojeci tereni budu nazvani njihovim imenima, neke stvari se podrazumevaju i ostaju nepromenjive.

moralni gmizavac

pre 6 godina

Zavrsni master predstavlja osmoricu najboljih iz tekuce sezone koja se igrala na betonu, sljaci i travi. Tako da, apsolutno nema poente da se taj turnir igra iskljucivo na jednoj podlozi s obzirom na to sta predstavlja. Vrlo prosto, bez da zalazim u to kome sta odgovara.

ioi

pre 6 godina

Au, sad ce Svajcarci i Spanci da zapene i reze na izjave tenisera, jer su gladni, krezubi i ne znaju sta ce od sebe! Ups, ustvari i ne moraju... Strucnjaci za tenis ovde ce umesto njih, kojima je i ova vest bitnija nego nekom Svajcarcu ili Spancu. Dobro jutro.
(Jumko, 15. novembar 2017 09:18)

a ti si gladan ili krezub?

Jumko

pre 6 godina

@O2 Utisaj tv kada gledas Djokoviceve meceve, pa mozda neces pasti pod uticaj komentatora i poverovati da samo Djokovic klize na betonu... Ili samo prati malo igrace iste konstitucije kao on pa ces videti i drugi to da rade. Hvala na paznji.

senad

pre 6 godina

Zavrsni tirnir da se igra na sljaci mecevi bi trajali po 4sata na betonu pa traju neki skoro po 3sata a Rafa se buni ko da nikad nije osvajao turnire na betonu nemu samo treba usporit podlogu ova je za njega mnogo brza.

milutin

pre 6 godina

Mogli bi ponekad i RG postaviti da se igra na betonu.
Koliko bi Rafa imao tamo tifula?
Nikome ne pada napamet da ga pita, nego na patikama ispisuje 10.
Da nije RG, koliko bi imao GS?

Krsta Petrović

pre 6 godina

Cenim naše samo ako je u svemu bolje. Ne pada mi na pamet da hvalim naše samo zato sto je naše. Djoković persona ima ogromne mane, i stoga ga ne cenim ništa posebno.

Srdjan

pre 6 godina

@Dott

Vise cijeniti nesto nase, pa makar bilo bezvrijedno, u odnosu na tudje koje vise vrijedi, nije za pohvalu. Ja cijenim kvalitet, nebitno je odakle potice. Ne mislim ovdje na tenis, nego generalno, jer ste i Vi to pomenuli na takav nacin. Uvijek cu vise cijeniti Sekspirovog "Hamleta" od "Grabljivice" Simonide Stankovic jer je razlika u kvalitetu nesaglediva.

Vuk

pre 6 godina

Mislim da kako su sve stariji i sve vise podlozniji povredama obojica gledaju da apeluju na uslove koji njima vise odgovaraju. Nadal se recimo pre 5 ili 6 godina sigurno ne bi toliko bunio kao i sto Rodzer ne bi preskakao sljaku. To je to samo vode racuna da sad sto vise potraju i da se ne povredjuju pa isticu ono sto je za njih bolje.

Mikii

pre 6 godina

Ovo samo pokazuje koliko je Nadal ogranicen. Znamo da bi osvojio zavrsni masters da se igra na sljaci i sta s tim? Znamo da je Nadal dobar na sljaci, ali tenis nije samo sljaka, tenis je i na travi kao i na betonu.Tuzna cinjenica je da Nadal uopste nema sportskog duha za nadmetanjem.
(Dott, 15. novembar 2017 10:26)

Nadal nema sportskog duha i zelje za nadmetanjem?? Pa taj isti Nadal je 2011. gubio 7 puta zaredom, zakljucno sa AO 2012. od Djokovica, i svaki put mu je izlazio na crtu. Cak i 2016. na RG, znajuci da je nestvarno los, te da nema nikakve sanse u tom duelu. Sta je radio Djokovic 2010.? Izgubio 2:0 i 2:0 u trecem setu protiv Melcera da bi izbegao Nadala. Sta je radio ove godine na RG? Dozvolio da ga ponizi Tiem, samo da ne bi izgubio od Rafe. Koliko puta je samo svesno izbegavao njihove duele. Federer takodje. Propustio je celu sljaku jer je znao da nema sanse protiv Nadala. Djokovicu pre neku godinu na zavrsnom turniru nije ni izasao na megdan. Nadal gubi vec 5,6 puta zaredom od Federera i vidi da nema nikakve sanse sa ovakvom igrom, ali nikada nece namerno izgubiti neki mec da ne bi igrao protiv njega. Ako neko ima sportski duh i ako se neko ne boji da stane prekoputa mreze protiv svakog protivnika, to je Nadal. Po tome je jedinstven. Ali, sta zna najobicniji bot.

Mikii

pre 6 godina

Otkud ti ideja da ne znam da zglobovi trpe vece opterecenje na betonu nego na sljaci? Naravno da se na sljaci svaka promena pravca i naglo zaustavljanje amortizuju proklizavanjem. Ali tvoj ljubljeni Nadal ne zna da ne moze na betonu igrati istim stilom kao na sljaci, to moze samo Novak, jer on ume da se kliza i na betonu.
Kako je za druge tako je i za njega, ali Nadal sebe smatra tolikom velicinom da daje sebi za pravo da zahteva podlogu na kojoj ce svi igrati. Toliko o njegovoj skromnosti!
On jeste veliki teniser, mozda i najveci, ali ne moze sam sebi davati toliko pravo, to samo govori o njemu i njegovom menatlnom nivou.
Ali za mene nije ovo najveci sok kad je on u pitanju, jos gora je bila njegova primedba Novaku, da preterano slavi svoju pobedu nad njim. E tu je pokazao sve manjkavosti svoje inteligencije.
(O2, 15. novembar 2017 11:52)

Kako se Nadal krece na betonu i kakav mu je stil, pokazao je Djokovicu vise puta, narocito na USO. Sto se tice mentalnog nivoa, jaceg tenisera na psiholoskom planu od Nadala nema, niti ce ga biti. Masa poraza u nizu, masa povreda tokom karijere, razvod roditelja, itd. i covek je nakon toliko godina ponovo prvi na ATP listi. To je za apsolutno svako postovanje. Dalje, naravno da ce covek braniti svoje interese. Njegovo je da kaze ono sto zeli, makar je iskren. Ne vidim nista lose u tome. Da se zavrsni igra na sljaci, te da ga Nadal konstantno osvaja, bilo bi sigurno povika i sa drugih strana da se podloga menja. Sto se proslave pobede Djokovica tice, Nadal i spanski narod nisu navikli da srecu iskazuju histericnim urlicima i skakanjem po haubi automobila. Nemoj mu to zameriti ;)

nepoštovanje reciprociteta

pre 6 godina

Sad će neki reći Rodžer je skroz u pravu, a nije stvar u travi, Rodžeru i beton apsolutno odgovara.
Fer bi bilo da se igra ravnomerno (na smenu) na sve tri podloge. Samo to je mogao da kaže. Ovako ispada da Rodžeru ne odgovara beton. Čuj nema Mastersa na travi, jadan. To je druga tema. Završni Masters (1500 poena) šteta što se ne igra na više različitih podloga iz godine u godinu. Zašto je rezervisan samo za jednu? Ako je "beton" najbolja moguća podloga ukinite onda sve ostale podloge.

Nadal ima svoje mišljenje, ne menja ga, svake godine ga pitaju isto i misliće isto (kukaće) dokle god igra. Ima pravo.

Dott

pre 6 godina

(Mikii, 15. novembar 2017 11:57)

Mikii, protiv tebe i tvoje teorije govori sam tvoj Nadal miljenik. Gde je tu sportski duh, ako trazis da se igra na podlozi koja tebi odgovara?

Jumko

pre 6 godina

@Dott Hahahahaha, nema takmaca u razonodi zvanoj prebacivanje loptice!? Cime se mi dicimo boze dragi!? I zamisli, jedan se takav rodio medju 7 miliona ljudi... I kakve to veze ima!? Ajde da kazes cudo kada se rodi xy dobrih kosarkasa od 7 miliona... Ali tenis, gde ni ne treba baza jer vecina ide napolje da postane sampion, ne pije vodu!

xxx7

pre 6 godina

Dobro nema na travi mastersa,ali zasto svi pominjete aa tri na sljaci,a 6 na betonu?! Sta cemo sa tim? ako bilo koji deo sezone treba da se koriguje da bi se ujednacilo nesto,to je svakako tvrda podloga,koja je zastupljena u vise od polovine turnira.

Mare

pre 6 godina

@milutin

Ja ne verujem ko sve komentarise cuj da mu nije RG hahah pa ako se vodis tom logikom koliko bi i Nole, kojeg jako postujem, imao GS da mu nije AO imao bi 6 koliko i Nadal bez RG ali kakve to veze ima. Nadal je taj koji je u jako bitnim mecevima Feda i Noleta dobijao mnooogo cesce na njihovim omiljenim podlogama travi i betonu nego oni njega na sljaci, to svi znaju a niko da spomene.

Vladan R

pre 6 godina

@ gospodin savrseni

Teorijski ideja nije losa, ali prakticno neizvodljiva. Nije ovo organizacija u stilu, drugari se dogovor da pikaju loptu u kraju, pa se dan ranije dogovore o terminu i mestu igranja. Cak i kad igras u sali rekreaciono, potrebno je unapred rezervistai termin. Ne retko se desavalo, da se ne zna broj jedan sve do Pariza. Kako mislis da za nekoiliko dana, organizujes zavrsni masters i jos uz to da postavis podlogu koju pozeli br 1. Usput budi receno sve vece hale imaju mesecima unapred isplaniran raspored kosricenja, a ti bi da ti, od danas do sutra daju zakup.

Milos

pre 6 godina

London je sa namerom najbrza podloga na turu bas zato sto je sve generalno usporilo i tek se sada nesto vracaju brze podloge posle desetak godina. Da su sve podloge brze London bi birao sporiju podlogu. To mi bas tako deluje. Ja glasam za tepih!

Mikii

pre 6 godina

Mikii, protiv tebe i tvoje teorije govori sam tvoj Nadal miljenik. Gde je tu sportski duh, ako trazis da se igra na podlozi koja tebi odgovara?
(Dott, 15. novembar 2017 12:16)

Sportski duh je u tome sto dolazi na zavrsni turnir kad god je zdrav i takmici se. Ove godine je dosao, iako ima poblem s kolenima. Ako to nije sportski duh, ne znam sta je. Koliko god bio ostrasceni Djokovicevac, verujem da si cak i medju njima u manjini kada kazes da jedan Nadal nema zelju za nadmetanjem. Ne znam ni zasto repliciram na ovakve gluposti. Godinama pratite tenis, i opet sebi dozvoljavate ovakve nebuloze. Svako ko i povrsno prati ovaj sport zna koliki je borac Nadal i da nikad nije bezao od izazova.

Pravda

pre 6 godina

Najviše se igra na betonu, potpuno neprirodnoj i štetnoj podlozi. KOJI se još sport igra na betonu???
NIJEDAN!!!
Što se tiče Rodžerove primedbe da na travi nema mastersa 1000, ja bih jednu šljaku 1000 pretvorila u travu, ali i jedan beton takođe. Onda bi se kako-tako ujednačilo.

Naka GS ostanu, mada ni to nije pravo: 50% je beton.

A završni SVAKAKO menjati, tj. varirati podlogu. O tome ne bi trebalo ni da se diskutuje. Rafa NIJE tražio da se igra SAMO na šljaci, a Federer je isključiv: SAMO dvorana.

Pa , hajde da razmislimo o pravdi.

PS85StVincent

pre 6 godina

(Dott, 15. novembar 2017 10:26) # Link komentara
(O2, 15. novembar 2017 10:35) # Link komentara
(RF goat, 15. novembar 2017 09:51) # Link komentara

Eво, ја у 40 и нешто мало годиница, више не могу да играм на бетону иако ми је то омиљена подлога. Боле леђа убијају стопала, мрзе ме моја колена. И сад треба да објашњавам у коментарима острашћеним незналицама и багељашима којима колена и леђа ни не служе ни за шта, јер та стотка којом сви машу убаци лопту кад је само руком звекнеш (или избаци), шта значи наместити се на лопту правилно и зашто све боли на тврдом бетону а не боли толико на тврдој земљи, нарочито ако имаш 85+ кила.
Не кука Надал (само) зато што би на шљаци имао шансе, него кука зато што на крају сезоне његово израубовано тело не може да издржи његову игру, а кад тај напор додатно увећа бетон, то баш боли. Него само ви удрите по томе како је он само шљакер, или како је Федерер уметник, зато што ништа не знате о тенису - гледате га на ТВ па мрзите или Надала или Ђоковића или Федерера или зато што багељате по тој лопти и мислите да се од мене разликујете "само" по томе што "ето решаваш све зицере а и тај сервис не машиш, иначе смо ту негде" што ми рече један на турниру са Вилсон 99 стимом у руци...

Ii

pre 6 godina

A kako bi bilo da se oni, kojima nista ne odgovara, lepo povuku ili penzionisu!? Naosvajali se, postali milijarderi ali bi jos i jos i jos....
Postalo je odavno degutantno gledati i slusati ove zalopojke "obespravljenog."

sada

pre 6 godina

sto se tice Djokovica mislim da je jedan od najkompletnijih igraca ikada sto se tice podloge...jedini na svetu koji ima pozitivan skor sa dvojicom verovatno najboljih ikada..nije to dokazao jednu sezonu vec punih 5 godina dominacije gde jedan Federer nije uzeo grend slem titulu od 2012 do 2017 skoro 5 godina..to je izmedju 16-20 grend slemova..

Dott

pre 6 godina

(Mikii, 15. novembar 2017 12:36)

Vidim da nasa polemika ne vodi nicemu, ocigledno jedan drugom ne mozemo dokazati zeljeno. Koliko god ti cinjenica izneo, tebi to nece promeniti stecenu sliku o Nadalu.
Tu u svemu krije se nesto sasvim drugo sta meni smeta, a to je da nasi ljudi sa ovih prostora vise cene nesto tudje iako je ono mozda tek nijansu vrednije. Vidis ja vise cenim nase, pa makar ono bilo bezvredno u odnosu na nesto tudje.
Iz mase od 7 milona ljudi iznedrio se jedan Novak dostojan Nadalu koji se iznedrio iz mase 5x vece i tebi to ne znaci mnogo.
Da ne govorimo o Americi koja iz mase od preko 300 miliona stanovnika nema takmaca vrednog nekome ko se iznedrio iz 7 miliona stanovnika. Pa da si stanovnik trece drzave, to bi trebalo da ti znaci.
Pokusavam da razumem tebe i tebi slicne, ali ne polazi mi za mozgom, ako mozes prosvetli me, kako voleti vise tudjeg od svog?

Dott

pre 6 godina

@Dott

Vise cijeniti nesto nase, pa makar bilo bezvrijedno, u odnosu na tudje koje vise vrijedi, nije za pohvalu. Ja cijenim kvalitet, nebitno je odakle potice. Ne mislim ovdje na tenis, nego generalno, jer ste i Vi to pomenuli na takav nacin. Uvijek cu vise cijeniti Sekspirovog "Hamleta" od "Grabljivice" Simonide Stankovic jer je razlika u kvalitetu nesaglediva.

(Srdjan, 15. novembar 2017 14:05)

Al si nasao poredjenje svaka tebi cast, Hamleta sa Simonidom, koja je izdala knjigu pre par godina, niti su iz istog vremena, niti su se nadmetali u pisanijama, niti je Simonidi palo na pamet da to cini, zena je malo poznata i u nasim okvirima.
Naravno da cenim vise nesto sto je boljeg kvaliteta, to su proizvodi i oni se mogu vrednovati, dok vrednovati vise ljude strance, od nasih pribliznih dostignuca, ne moze me niko ubediti da treba.

Dott

pre 6 godina

(Gracia, 16. novembar 2017 09:07)

Tvoj komentar me je obradovao veruj mi, jer zaista je zabrinjavajuca situacija sa glavama mladih.
Sirokogrudi smo i ne volimo postulate, pravicni smo beskompromisno i upravo zato sto smo takvi iz toga proizilazi da nam mogu biti drazi neki stranci od nasih ljudi. Kao sto rekoh to jeste lepa i ljudska osobina, ali istovremeno osobina koja nas polako unistava, jer drugi nisu takvi. Zato su nesalomivi i prodorni u svojim namerama i svako nam moze nauditi. Nas takve kakvi smo lako je slomiti, jer svoje greske priznajemo, dok tudje ne ukazujemo na sav glas. Dzentlmenski je to, ali kao sto rekoh drugi to koriste, nemaju obraza.
Ako zelimo da zivimo u boljoj drzavi od ove u kojoj smo, ili bar da je zadrzimo takvu kakva je, moramo se menjati, saosecati se i bliznjeg gledati kao preceg.
Kakav Federer, kakav Nadal, jesu li njihovi roditelji prodavali sav namestaj i spavali na podu, da bi njihovi sinovi mogli da putuju na turnire i placaju hotele? Ne svidja im se faca Novakova, sto urlice i psuje. On je borac, zeli da se dokaze sebi i drugima da moze. Jeste li videli kakva je to energija kad je cepao majicu na kraju meca, pa bio je u stanju da preore teren golim rukama samo da pobedi. Gde je vasa energija za bilo cim? Dajte sebe 3% od onoga koliko Novak sebe daje u bilo cemu i bicemo bogata nacija.

###

pre 6 godina

U pravu su obojica, ono sto je kljucni problem je neravnomerno zastupljena podloga tokom godine. Da ima vise turnira na jednoj a manje na drugoj brojke koje oni imaju (GS, Mastersi, nedelje na ATP listi) bi bile drugacije. Zato bi bilo fer napraviti kalendar u toku godine koji ravnomerno rasporedjuje podloge i bodove u toku sezone.

Dott

pre 6 godina

@Dott Hahahahaha, nema takmaca u razonodi zvanoj prebacivanje loptice!? Cime se mi dicimo boze dragi!? I zamisli, jedan se takav rodio medju 7 miliona ljudi... I kakve to veze ima!? Ajde da kazes cudo kada se rodi xy dobrih kosarkasa od 7 miliona... Ali tenis, gde ni ne treba baza jer vecina ide napolje da postane sampion, ne pije vodu!

(Jumko, 15. novembar 2017 13:27)

Vidim mirodjija si u svakoj corbi, ili si pak jedan isti koji menja nikove, sve jedno, ali upravo zbog takvih poput tebe koji samo gledaju da obezvrede ono sta je nase, tako nam dobro ide da me je prosto sramota.
U kolektivnim sportovima je jos gore, steknu bazu ovde, pa kad konacno treba da prave rezultate, odu u inostranstvo, sta je tu tebi dobro?
Ma ajde, dosta mi je vas, idi brate gde hoces, sta si nasao u ovoj napacenoj zemlji da solis nekome pamet.

Dott

pre 6 godina

(Srdjan, 15. novembar 2017 15:32)

Srdjane, iz tvojih obracanja meni vidim da si ok momak i da ti nisu provokacije cilj, zato priblizicu ti svoje glediste.

Bitno je odakle je, veoma je vazno da li je nas ili nije, ako bi imali takav stav bili bi jaka nacija kojoj niko ne moze nauditi, jer takav stav prenosis na sve sfere zivota, budi siguran da je tako.
Dacu ti jedan primer pomalo grub i banalan, ali pomocu njega najbolje ces shvatiti sustinu:
Zamisli da majka odlazi u dvoriste skole za veliki odmor i vidi decaka koji je realno lepsi od njenog sina i njemu da 100 dinara za uzinu, okrene se i ode.

Mozda ti u ovoj prici ne prepoznajes vezu, jer je suvise brutalna priznajem, ali po tvojoj logici i logici @Jumka, zasto bi majka morala dati novac svom sinu a ne nekom drugom ko joj se mozda vise dopada, samo zato sto ga je rodila?
Nadam se da sam ti ovime priblizio razlog mojih pisanija.

robin hud

pre 6 godina

Nadal je apsolutno u pravu i o tome bi teniska organizacija trebalo ozbiljno da razmisli a razlozi za to su mnogobrojni.
Opravdanje za to nije prethodni turnir.
Podloge u tenisu(trava, beton i zemlja) su toliko različite da se skoro pa može reći da su različiti sportovi.
Sve to potvrđuje, između ostalog, i rezultati pojedinih tenisera na različitim podlogama.
Svi ti teniseri, koji igraju na završnom mastersu nemaju podjednaku šansu da ga osvoje ako se igra na istoj podlozi godinama. Bilo bi pravedno da se podloge rotiraju, pa makar bila i pauza između poslednjeg mastersa i završnog veća.
Nadal zbog toga ima minimalne šanse da ga osvoji i ako se ne buni on nema ko drugi, sobzirom na njegove rezultate.
U prilog tezi da prelazak sa jedne na drugu podlogu je i Dejvis kup, gde se dešava da se usred sezone betona igra na šljaci, pošto domaćin ima više šansi da pobedi.
Tek pravi majstori se na šljaci vide, e sad što se u 100g rodio takav igrač kao Nadal na šljacije na njegovu sreću a na nesreću svih ostalih.

Ovako je najbolje

pre 6 godina

Trebalo bi da se igra 4 mastersa na sljaci, 4 na betonu i jedan na travi. Zavrsni svake godine u drugom gradu na drugoj podlozi, npr evropa trava i sljaka, azija i USA tvrda. 2 mastersa na betonu u USA, i 2 u aziji, u evropi 5 mastersa na sljaci i travi.

Тарми пфк

pre 6 godina

Да има још један гренд слем на шљаци , рафа би одавно био највећи реално !! У праву је бик..

...

pre 6 godina

I onda se neko ljuti kada se ovde kaže da Rafa nije kompletan teniser? Pa on sam kaže da ima podloga koja mu ne odgovara. Kako Novak ni za jednu podlogu ne govori tako? Zato što je kompletan teniser, a Rafa to nije. Prosto.

Srdjan

pre 6 godina

@Gracia

Pokrece se polemika oko pitanja rodoljublja ovdje, iako sam to pokusavao da izbjegavam jer to nije tema. Naravno da navijam za Nemesa, Spanovic, Zoranu itd. mada iskreno njih pratim samo kada su neka velika takmicenje, evropsko ili svjetsko prvenstvo i OI i naravno da tada navijam za njih jer su u pitanju medalje koje bi osvojili za Srbiju.
A sto se rodoljublja tice, ja sam rodjen i odrastao u Bosni, dakle bosanski Srbin, pa se pitam da li bi bilo pogresno da navijam za bosanske sportiste kada igraju protiv srpskih? Mislim, spletom okolnosti, moja domovina je Bosna. Retoricko pitanje... Pozdrav. ;)

Dragon

pre 6 godina

@Milutin - Pitanje ti je mnogo glupo: oduzmi 10 od 16. Imao bi koliko Beker i Edberg, nemaju RG, ali Nadal bio imao isto kao i dve legende bez RG: među prvih 5 na brzim podlogama u Open eri. Nadal odavno nije isključivo specijalista za šljaku, na njoj je samo predominantan za razliku od Federera; Samprasa i Đokovića na brzim podlogama, i njegovo pitanje je na mestu. To je kao da neko pita: koliko bi Federer imao ako mu se oduzmu 8 W. I bez njih bi bio velikan kao i Nadal bez RG.Razlika je samo šo Federer nije među prvih 5 na šljaci. Nadal ima 10 slemova na najtežoj podlozi, Federer 8 na najprestižnij, najbržoj i obojica su za poštovanje.

PS85StVincent

pre 6 godina

(O2, 15. novembar 2017 11:52) # Link komentara

Не да не знаш то што пишеш, него стичем утисак да о тенису пишеш из чистог мазохизма и то ти је једина веза са тенисом... и ТВ. Прогуглај шта је Сент Винсент, као што си прогуглао о "проблемима са зглобовима", па пиши "твој љубљени Надал" :) :) :), јер реално, да се не лажемо, то о зглобовима си чуо од Вишковића....
Нигде нисам написао ништа о "проблемима са зглобовима". Написао сам да боле стопала, леђа и колена.... Боли све, кости, мишићи а и зглобови..... И написао сам да посебно боли Надала због његове игре...., а да он првенствено КУКА зато што БОЛИ, не само зато што би можда освојио (а не би, опет зато што је крај сезоне)...

И да би ми ишта одговорио, осим да ме напљујеш зато што те прозивам за незнање, морао би да не будеш незналица....

Gracia

pre 6 godina

Srdjan
Izvinjavam se što se mešam u diskusiju sa Dottom, ali zar nisu emocije i prema onom ko je iz tvoje zemlje kad je u pitanje navijanje. Pa Novak nema ni jedan turnir ni 250 u svojoj zemlji, a tek master ili GS i smatram da mu je i zbog toga bilo teže doći na vrh. Da li navijate u ostalim individualnim sportovima za naše - Nemeša, Mandić,Arunović, Maksimović ... Ja da. Uvek za naše navijam. Igraju pod našom zastavom, zna se da su iz Srbije. Volim svoju zemlju i dobre ljude u njoj i niko mi je ne može ogaditi bilo da je na vlasti ili ne. Iz te ljubavi proizilazi i ljubav prema svemu i svakom što iz moje zemlje potiče. Slažem se sa Dottom. Pozdrav za Srdjana, Dotta i sve dobronamerne ljude.

b

pre 6 godina

@Dott Hahahahaha, nema takmaca u razonodi zvanoj prebacivanje loptice!? Cime se mi dicimo boze dragi!? I zamisli, jedan se takav rodio medju 7 miliona ljudi... I kakve to veze ima!? Ajde da kazes cudo kada se rodi xy dobrih kosarkasa od 7 miliona... Ali tenis, gde ni ne treba baza jer vecina ide napolje da postane sampion, ne pije vodu!
(Jumko, 15. novembar 2017 13:27)
Granice limita su tek pitanje

Ivana

pre 6 godina

U bas je pametan. Neka svi krenu da biraju podloge koje im odgovaraju. Mogli bi svi GS da budu na sljaci jer Rafi odgovaraju. Svasta! Za svaki turnir se zna koja je podloga pa ti gospodine izvoli.
Sledece sto bih prokomentarisala...Kako moze isto bedni narode da vam bude Federer i Novak. Vama ni iz dzepa ni u dzep (kaze neko). Navijate li za reprezentaciju Srbije u fudbalu ili za Brazil?
Kako god,na svakom turniru pored njegovog imena stoji SRB i dok god je tako sramota da ga sopstveni narod ne podrzava. To je ona nasa da komsiji crkne krava. Sta treba da doticni "dobije u dzep" pa ni Noletu nije palo sa neba. Prijatelju radi, a ne mesaj babe i zabe.

mitrovic

pre 6 godina

Meni je bas lepo kad ova dvojica u prepucavanju otkrivaju ko je ustvari, ako ne najbolji, a ono sigurno najsvestraniji igrac svih vremena :) vrati se Nole i pokazi im opet kako se osvajaju turniri na svim podlogama.

moralni gmizavac

pre 6 godina

Zavrsni master predstavlja osmoricu najboljih iz tekuce sezone koja se igrala na betonu, sljaci i travi. Tako da, apsolutno nema poente da se taj turnir igra iskljucivo na jednoj podlozi s obzirom na to sta predstavlja. Vrlo prosto, bez da zalazim u to kome sta odgovara.

gospodin fer plej? haha

pre 6 godina

"Da li bismo mogli da imamo manje turnira na šljaci, a više na tvrdim podlogama? Da, o svemu tome se može raspravljati."

Jooj jooj jooj kakav licemer od coveka. Od 14 najvecih turnira (10 mastersa(ukljucujuci i WTF) + 4GS) samo 4 su na sljaci i 10 su na brzim podlogama koje njemu odgovaraju (9 beton + 1 trava). I on spominje da bi mozda moglo da se igra jos manje turnira na sljaci? Nema dalje.
Inace sljaka je najprirodnija podloga za tenis i nemate slucajno 90% terena u Srbiji i generalno u Evropi na sljaci. Najmekanija je i najblaza za zglobove i produzava vek trajanja igraca, a ujedno zahteva da igrac bude KOMPLETAN U SVIM ASPEKTIMA IGRE i kondiciono u top formi.
Inace, sve ove klince sto ovde palamude kako im je lepa brza podloga za gledanje, bih poslao da trce, igraju i treniraju na betonu 6 sati dnevno, pa da se vrate i komentarisu ponovo kad im nastradaju clanci i kolena.
Kada pogledate Amere kod kojih je obrnuta situacija i koji samo igraju na betonu, postane vam jasno sta ta podloga ucini od sportiste. Da zna samo da servira i eventualno pripali forhend posle servisa (mada ih velika vecina veze nema forhend).
Da je realna situacija i da je bar 50% turnira na sporim (sljaka naravno) a 50% na brzim podlogama (beton i trava), Rafa a i ostali igraci bi imali mnogo manje povreda.
Ali karma je cudno i imam neki osecaj da ce Rafa ipak prestici Rogera po broju GS titula za koju godinu. Samo neka on govori ovako.

nepoštovanje reciprociteta

pre 6 godina

Sad će neki reći Rodžer je skroz u pravu, a nije stvar u travi, Rodžeru i beton apsolutno odgovara.
Fer bi bilo da se igra ravnomerno (na smenu) na sve tri podloge. Samo to je mogao da kaže. Ovako ispada da Rodžeru ne odgovara beton. Čuj nema Mastersa na travi, jadan. To je druga tema. Završni Masters (1500 poena) šteta što se ne igra na više različitih podloga iz godine u godinu. Zašto je rezervisan samo za jednu? Ako je "beton" najbolja moguća podloga ukinite onda sve ostale podloge.

Nadal ima svoje mišljenje, ne menja ga, svake godine ga pitaju isto i misliće isto (kukaće) dokle god igra. Ima pravo.

antiDebil

pre 6 godina

Dakle da se igra na sljaci ovaj ne bi bio povredjen ? Pa reci tako rodjo, znamo se sto se tice foliranja i sl stvari. Kako ono bese, napornije je voziti automobil 40 km nego igrati 5 sati tenis na sljaci. Davanje gasa nekih 35 minuta je vece opterecenje za kolena od klizanja na sljaci 5 i vise sati !!
Iz godine u godinu ista prica, iste lazi, isto foliranje, isto zamajavanje...

gosposin_savrseni

pre 6 godina

Mislim da bi najbolje bilo da igrac koji bude prvi na svetu u vreme odigravanja tog mastersa bude domacin i u drzavi koju predstavlja bude domacin i tu odrzi turnir, a takodje i izabere podlogu na kojoj ce se igrati.

xxx7

pre 6 godina

Dobro nema na travi mastersa,ali zasto svi pominjete aa tri na sljaci,a 6 na betonu?! Sta cemo sa tim? ako bilo koji deo sezone treba da se koriguje da bi se ujednacilo nesto,to je svakako tvrda podloga,koja je zastupljena u vise od polovine turnira.

Mikii

pre 6 godina

Ovo samo pokazuje koliko je Nadal ogranicen. Znamo da bi osvojio zavrsni masters da se igra na sljaci i sta s tim? Znamo da je Nadal dobar na sljaci, ali tenis nije samo sljaka, tenis je i na travi kao i na betonu.Tuzna cinjenica je da Nadal uopste nema sportskog duha za nadmetanjem.
(Dott, 15. novembar 2017 10:26)

Nadal nema sportskog duha i zelje za nadmetanjem?? Pa taj isti Nadal je 2011. gubio 7 puta zaredom, zakljucno sa AO 2012. od Djokovica, i svaki put mu je izlazio na crtu. Cak i 2016. na RG, znajuci da je nestvarno los, te da nema nikakve sanse u tom duelu. Sta je radio Djokovic 2010.? Izgubio 2:0 i 2:0 u trecem setu protiv Melcera da bi izbegao Nadala. Sta je radio ove godine na RG? Dozvolio da ga ponizi Tiem, samo da ne bi izgubio od Rafe. Koliko puta je samo svesno izbegavao njihove duele. Federer takodje. Propustio je celu sljaku jer je znao da nema sanse protiv Nadala. Djokovicu pre neku godinu na zavrsnom turniru nije ni izasao na megdan. Nadal gubi vec 5,6 puta zaredom od Federera i vidi da nema nikakve sanse sa ovakvom igrom, ali nikada nece namerno izgubiti neki mec da ne bi igrao protiv njega. Ako neko ima sportski duh i ako se neko ne boji da stane prekoputa mreze protiv svakog protivnika, to je Nadal. Po tome je jedinstven. Ali, sta zna najobicniji bot.

PS85StVincent

pre 6 godina

(Dott, 15. novembar 2017 10:26) # Link komentara
(O2, 15. novembar 2017 10:35) # Link komentara
(RF goat, 15. novembar 2017 09:51) # Link komentara

Eво, ја у 40 и нешто мало годиница, више не могу да играм на бетону иако ми је то омиљена подлога. Боле леђа убијају стопала, мрзе ме моја колена. И сад треба да објашњавам у коментарима острашћеним незналицама и багељашима којима колена и леђа ни не служе ни за шта, јер та стотка којом сви машу убаци лопту кад је само руком звекнеш (или избаци), шта значи наместити се на лопту правилно и зашто све боли на тврдом бетону а не боли толико на тврдој земљи, нарочито ако имаш 85+ кила.
Не кука Надал (само) зато што би на шљаци имао шансе, него кука зато што на крају сезоне његово израубовано тело не може да издржи његову игру, а кад тај напор додатно увећа бетон, то баш боли. Него само ви удрите по томе како је он само шљакер, или како је Федерер уметник, зато што ништа не знате о тенису - гледате га на ТВ па мрзите или Надала или Ђоковића или Федерера или зато што багељате по тој лопти и мислите да се од мене разликујете "само" по томе што "ето решаваш све зицере а и тај сервис не машиш, иначе смо ту негде" што ми рече један на турниру са Вилсон 99 стимом у руци...

Jumko

pre 6 godina

Au, sad ce Svajcarci i Spanci da zapene i reze na izjave tenisera, jer su gladni, krezubi i ne znaju sta ce od sebe! Ups, ustvari i ne moraju... Strucnjaci za tenis ovde ce umesto njih, kojima je i ova vest bitnija nego nekom Svajcarcu ili Spancu. Dobro jutro.

Dott

pre 6 godina

(Mikii, 15. novembar 2017 12:36)

Vidim da nasa polemika ne vodi nicemu, ocigledno jedan drugom ne mozemo dokazati zeljeno. Koliko god ti cinjenica izneo, tebi to nece promeniti stecenu sliku o Nadalu.
Tu u svemu krije se nesto sasvim drugo sta meni smeta, a to je da nasi ljudi sa ovih prostora vise cene nesto tudje iako je ono mozda tek nijansu vrednije. Vidis ja vise cenim nase, pa makar ono bilo bezvredno u odnosu na nesto tudje.
Iz mase od 7 milona ljudi iznedrio se jedan Novak dostojan Nadalu koji se iznedrio iz mase 5x vece i tebi to ne znaci mnogo.
Da ne govorimo o Americi koja iz mase od preko 300 miliona stanovnika nema takmaca vrednog nekome ko se iznedrio iz 7 miliona stanovnika. Pa da si stanovnik trece drzave, to bi trebalo da ti znaci.
Pokusavam da razumem tebe i tebi slicne, ali ne polazi mi za mozgom, ako mozes prosvetli me, kako voleti vise tudjeg od svog?

Тарми пфк

pre 6 godina

Да има још један гренд слем на шљаци , рафа би одавно био највећи реално !! У праву је бик..

malica

pre 6 godina

Ja mislim da su ovi teniseri najrazmazeniji - ne sportisti, nego ljudi na svetu!!! Te fali mu podloga, te odsjaj sunca, te avion koji prelece teren, publika koja je glasna (mozes misliti)!!! Slucajno se okliznuo i pao i odrao lakat, odmah se postavlja pitanje da li ce se meč nastaviti. A fudbaleru polome nos, on 2 tampona u nozdrve i cepaj. Pukne glavudza, čalma oko glave i jos 10 puta udari loptu na utakmici istom tom glavom. O rukometu da ne pricam! Slicna je situacija i sa drugim sportovima, ali ovi teniseri su princezice prave.

sada

pre 6 godina

sto se tice Djokovica mislim da je jedan od najkompletnijih igraca ikada sto se tice podloge...jedini na svetu koji ima pozitivan skor sa dvojicom verovatno najboljih ikada..nije to dokazao jednu sezonu vec punih 5 godina dominacije gde jedan Federer nije uzeo grend slem titulu od 2012 do 2017 skoro 5 godina..to je izmedju 16-20 grend slemova..

Pravda

pre 6 godina

Najviše se igra na betonu, potpuno neprirodnoj i štetnoj podlozi. KOJI se još sport igra na betonu???
NIJEDAN!!!
Što se tiče Rodžerove primedbe da na travi nema mastersa 1000, ja bih jednu šljaku 1000 pretvorila u travu, ali i jedan beton takođe. Onda bi se kako-tako ujednačilo.

Naka GS ostanu, mada ni to nije pravo: 50% je beton.

A završni SVAKAKO menjati, tj. varirati podlogu. O tome ne bi trebalo ni da se diskutuje. Rafa NIJE tražio da se igra SAMO na šljaci, a Federer je isključiv: SAMO dvorana.

Pa , hajde da razmislimo o pravdi.

Dott

pre 6 godina

(Gracia, 16. novembar 2017 09:07)

Tvoj komentar me je obradovao veruj mi, jer zaista je zabrinjavajuca situacija sa glavama mladih.
Sirokogrudi smo i ne volimo postulate, pravicni smo beskompromisno i upravo zato sto smo takvi iz toga proizilazi da nam mogu biti drazi neki stranci od nasih ljudi. Kao sto rekoh to jeste lepa i ljudska osobina, ali istovremeno osobina koja nas polako unistava, jer drugi nisu takvi. Zato su nesalomivi i prodorni u svojim namerama i svako nam moze nauditi. Nas takve kakvi smo lako je slomiti, jer svoje greske priznajemo, dok tudje ne ukazujemo na sav glas. Dzentlmenski je to, ali kao sto rekoh drugi to koriste, nemaju obraza.
Ako zelimo da zivimo u boljoj drzavi od ove u kojoj smo, ili bar da je zadrzimo takvu kakva je, moramo se menjati, saosecati se i bliznjeg gledati kao preceg.
Kakav Federer, kakav Nadal, jesu li njihovi roditelji prodavali sav namestaj i spavali na podu, da bi njihovi sinovi mogli da putuju na turnire i placaju hotele? Ne svidja im se faca Novakova, sto urlice i psuje. On je borac, zeli da se dokaze sebi i drugima da moze. Jeste li videli kakva je to energija kad je cepao majicu na kraju meca, pa bio je u stanju da preore teren golim rukama samo da pobedi. Gde je vasa energija za bilo cim? Dajte sebe 3% od onoga koliko Novak sebe daje u bilo cemu i bicemo bogata nacija.

Mare

pre 6 godina

@milutin

Ja ne verujem ko sve komentarise cuj da mu nije RG hahah pa ako se vodis tom logikom koliko bi i Nole, kojeg jako postujem, imao GS da mu nije AO imao bi 6 koliko i Nadal bez RG ali kakve to veze ima. Nadal je taj koji je u jako bitnim mecevima Feda i Noleta dobijao mnooogo cesce na njihovim omiljenim podlogama travi i betonu nego oni njega na sljaci, to svi znaju a niko da spomene.

Dott

pre 6 godina

(Srdjan, 15. novembar 2017 15:32)

Srdjane, iz tvojih obracanja meni vidim da si ok momak i da ti nisu provokacije cilj, zato priblizicu ti svoje glediste.

Bitno je odakle je, veoma je vazno da li je nas ili nije, ako bi imali takav stav bili bi jaka nacija kojoj niko ne moze nauditi, jer takav stav prenosis na sve sfere zivota, budi siguran da je tako.
Dacu ti jedan primer pomalo grub i banalan, ali pomocu njega najbolje ces shvatiti sustinu:
Zamisli da majka odlazi u dvoriste skole za veliki odmor i vidi decaka koji je realno lepsi od njenog sina i njemu da 100 dinara za uzinu, okrene se i ode.

Mozda ti u ovoj prici ne prepoznajes vezu, jer je suvise brutalna priznajem, ali po tvojoj logici i logici @Jumka, zasto bi majka morala dati novac svom sinu a ne nekom drugom ko joj se mozda vise dopada, samo zato sto ga je rodila?
Nadam se da sam ti ovime priblizio razlog mojih pisanija.

robin hud

pre 6 godina

Nadal je apsolutno u pravu i o tome bi teniska organizacija trebalo ozbiljno da razmisli a razlozi za to su mnogobrojni.
Opravdanje za to nije prethodni turnir.
Podloge u tenisu(trava, beton i zemlja) su toliko različite da se skoro pa može reći da su različiti sportovi.
Sve to potvrđuje, između ostalog, i rezultati pojedinih tenisera na različitim podlogama.
Svi ti teniseri, koji igraju na završnom mastersu nemaju podjednaku šansu da ga osvoje ako se igra na istoj podlozi godinama. Bilo bi pravedno da se podloge rotiraju, pa makar bila i pauza između poslednjeg mastersa i završnog veća.
Nadal zbog toga ima minimalne šanse da ga osvoji i ako se ne buni on nema ko drugi, sobzirom na njegove rezultate.
U prilog tezi da prelazak sa jedne na drugu podlogu je i Dejvis kup, gde se dešava da se usred sezone betona igra na šljaci, pošto domaćin ima više šansi da pobedi.
Tek pravi majstori se na šljaci vide, e sad što se u 100g rodio takav igrač kao Nadal na šljacije na njegovu sreću a na nesreću svih ostalih.

Dott

pre 6 godina

Ovo samo pokazuje koliko je Nadal ogranicen. Znamo da bi osvojio zavrsni masters da se igra na sljaci i sta s tim? Znamo da je Nadal dobar na sljaci, ali tenis nije samo sljaka, tenis je i na travi kao i na betonu.Tuzna cinjenica je da Nadal uopste nema sportskog duha za nadmetanjem. U periodima kad ga je Novak drao, on je javno govorio da nije srecan sto mora da igra sa njim, dok je Novak sasvim drugacije reagovao kad je gubio od njega vise puta zaredom, zeleo je uvek novi suret. U sustini nije problem njegov zahtev, vec je u pitanju uopste njegova ideja i drskost da upste oseca pravo da tako nesto zahteva. I sta da to dobije da se igra na sljaci i osvoji turnir, on bi bio srecan? Pa da ima nesto u glavi ne bi bio, zasto bi svi morali igrati na podlozi koju on zeli, podloge na kojima se igra trenutno nisu zelje pojedinca, pa ma ko bio on, niko nije veci od sporta kojim se bavi, niti moze biti.
Nadal je prost, Toni nije, ali ovi njegovi istupi sigurno nemaju uporiste kod Tonija, to je uradio na svoju ruku iz frustracije.

RF goat

pre 6 godina

Rodzer je apsolutno u pravu! Ni jedan masters se ne igra na travi npr.,inace bi on imao oko 35 mastersa vec.Sa druge strane cak 3 na sljaci, pa je Nadal od svojih 30 mastersa preko 20 osvojio na sljaci, pa se jos buni. Ne, najbolje da se izbace sve podloge i igra samo na sljaci. E, Rafa,Rafa...

O2

pre 6 godina

Pazi kakav bezobrazluk, zasto bi svi morali da igraju na podlozi na kojoj jedan covek zeli? Da bi on osvojio turnir? Pa dajte mu ga bez igre, on bi bio jednako srecan. Nadal je nevidjeno ogranicen i detinjast. Idi kuci i igraj tenis u svom dvoristu.

ioi

pre 6 godina

Au, sad ce Svajcarci i Spanci da zapene i reze na izjave tenisera, jer su gladni, krezubi i ne znaju sta ce od sebe! Ups, ustvari i ne moraju... Strucnjaci za tenis ovde ce umesto njih, kojima je i ova vest bitnija nego nekom Svajcarcu ili Spancu. Dobro jutro.
(Jumko, 15. novembar 2017 09:18)

a ti si gladan ili krezub?

Mikii

pre 6 godina

Otkud ti ideja da ne znam da zglobovi trpe vece opterecenje na betonu nego na sljaci? Naravno da se na sljaci svaka promena pravca i naglo zaustavljanje amortizuju proklizavanjem. Ali tvoj ljubljeni Nadal ne zna da ne moze na betonu igrati istim stilom kao na sljaci, to moze samo Novak, jer on ume da se kliza i na betonu.
Kako je za druge tako je i za njega, ali Nadal sebe smatra tolikom velicinom da daje sebi za pravo da zahteva podlogu na kojoj ce svi igrati. Toliko o njegovoj skromnosti!
On jeste veliki teniser, mozda i najveci, ali ne moze sam sebi davati toliko pravo, to samo govori o njemu i njegovom menatlnom nivou.
Ali za mene nije ovo najveci sok kad je on u pitanju, jos gora je bila njegova primedba Novaku, da preterano slavi svoju pobedu nad njim. E tu je pokazao sve manjkavosti svoje inteligencije.
(O2, 15. novembar 2017 11:52)

Kako se Nadal krece na betonu i kakav mu je stil, pokazao je Djokovicu vise puta, narocito na USO. Sto se tice mentalnog nivoa, jaceg tenisera na psiholoskom planu od Nadala nema, niti ce ga biti. Masa poraza u nizu, masa povreda tokom karijere, razvod roditelja, itd. i covek je nakon toliko godina ponovo prvi na ATP listi. To je za apsolutno svako postovanje. Dalje, naravno da ce covek braniti svoje interese. Njegovo je da kaze ono sto zeli, makar je iskren. Ne vidim nista lose u tome. Da se zavrsni igra na sljaci, te da ga Nadal konstantno osvaja, bilo bi sigurno povika i sa drugih strana da se podloga menja. Sto se proslave pobede Djokovica tice, Nadal i spanski narod nisu navikli da srecu iskazuju histericnim urlicima i skakanjem po haubi automobila. Nemoj mu to zameriti ;)

Dott

pre 6 godina

@Dott

Vise cijeniti nesto nase, pa makar bilo bezvrijedno, u odnosu na tudje koje vise vrijedi, nije za pohvalu. Ja cijenim kvalitet, nebitno je odakle potice. Ne mislim ovdje na tenis, nego generalno, jer ste i Vi to pomenuli na takav nacin. Uvijek cu vise cijeniti Sekspirovog "Hamleta" od "Grabljivice" Simonide Stankovic jer je razlika u kvalitetu nesaglediva.

(Srdjan, 15. novembar 2017 14:05)

Al si nasao poredjenje svaka tebi cast, Hamleta sa Simonidom, koja je izdala knjigu pre par godina, niti su iz istog vremena, niti su se nadmetali u pisanijama, niti je Simonidi palo na pamet da to cini, zena je malo poznata i u nasim okvirima.
Naravno da cenim vise nesto sto je boljeg kvaliteta, to su proizvodi i oni se mogu vrednovati, dok vrednovati vise ljude strance, od nasih pribliznih dostignuca, ne moze me niko ubediti da treba.

Srdjan

pre 6 godina

Rodzer je u pravu. Mastersi na sljaci Madrid, Rim, Monte Karlo, a na travi nijedan. Treba pitati Rafu da li smatra da je to realno i posteno?

Dott

pre 6 godina

(Mikii, 15. novembar 2017 11:57)

Mikii, protiv tebe i tvoje teorije govori sam tvoj Nadal miljenik. Gde je tu sportski duh, ako trazis da se igra na podlozi koja tebi odgovara?

Ovako je najbolje

pre 6 godina

Trebalo bi da se igra 4 mastersa na sljaci, 4 na betonu i jedan na travi. Zavrsni svake godine u drugom gradu na drugoj podlozi, npr evropa trava i sljaka, azija i USA tvrda. 2 mastersa na betonu u USA, i 2 u aziji, u evropi 5 mastersa na sljaci i travi.

Mikii

pre 6 godina

Mikii, protiv tebe i tvoje teorije govori sam tvoj Nadal miljenik. Gde je tu sportski duh, ako trazis da se igra na podlozi koja tebi odgovara?
(Dott, 15. novembar 2017 12:16)

Sportski duh je u tome sto dolazi na zavrsni turnir kad god je zdrav i takmici se. Ove godine je dosao, iako ima poblem s kolenima. Ako to nije sportski duh, ne znam sta je. Koliko god bio ostrasceni Djokovicevac, verujem da si cak i medju njima u manjini kada kazes da jedan Nadal nema zelju za nadmetanjem. Ne znam ni zasto repliciram na ovakve gluposti. Godinama pratite tenis, i opet sebi dozvoljavate ovakve nebuloze. Svako ko i povrsno prati ovaj sport zna koliki je borac Nadal i da nikad nije bezao od izazova.

Dott

pre 6 godina

@Dott Hahahahaha, nema takmaca u razonodi zvanoj prebacivanje loptice!? Cime se mi dicimo boze dragi!? I zamisli, jedan se takav rodio medju 7 miliona ljudi... I kakve to veze ima!? Ajde da kazes cudo kada se rodi xy dobrih kosarkasa od 7 miliona... Ali tenis, gde ni ne treba baza jer vecina ide napolje da postane sampion, ne pije vodu!

(Jumko, 15. novembar 2017 13:27)

Vidim mirodjija si u svakoj corbi, ili si pak jedan isti koji menja nikove, sve jedno, ali upravo zbog takvih poput tebe koji samo gledaju da obezvrede ono sta je nase, tako nam dobro ide da me je prosto sramota.
U kolektivnim sportovima je jos gore, steknu bazu ovde, pa kad konacno treba da prave rezultate, odu u inostranstvo, sta je tu tebi dobro?
Ma ajde, dosta mi je vas, idi brate gde hoces, sta si nasao u ovoj napacenoj zemlji da solis nekome pamet.

...

pre 6 godina

I onda se neko ljuti kada se ovde kaže da Rafa nije kompletan teniser? Pa on sam kaže da ima podloga koja mu ne odgovara. Kako Novak ni za jednu podlogu ne govori tako? Zato što je kompletan teniser, a Rafa to nije. Prosto.

Ii

pre 6 godina

A kako bi bilo da se oni, kojima nista ne odgovara, lepo povuku ili penzionisu!? Naosvajali se, postali milijarderi ali bi jos i jos i jos....
Postalo je odavno degutantno gledati i slusati ove zalopojke "obespravljenog."

Aca L.

pre 6 godina

Veliki gospodin Rodzer Federer, uvek gospodski i pravedno...Da je bilo bar dva mastersa 1000 na travi, Rodzer bi imao jos 15 mastersa vise...Najveca nepravda je ovde prema Federeru...

###

pre 6 godina

U pravu su obojica, ono sto je kljucni problem je neravnomerno zastupljena podloga tokom godine. Da ima vise turnira na jednoj a manje na drugoj brojke koje oni imaju (GS, Mastersi, nedelje na ATP listi) bi bile drugacije. Zato bi bilo fer napraviti kalendar u toku godine koji ravnomerno rasporedjuje podloge i bodove u toku sezone.

Krsta Petrović

pre 6 godina

Cenim naše samo ako je u svemu bolje. Ne pada mi na pamet da hvalim naše samo zato sto je naše. Djoković persona ima ogromne mane, i stoga ga ne cenim ništa posebno.

O2

pre 6 godina

(PS85StVincent, 15. novembar 2017 11:10)

Otkud ti ideja da ne znam da zglobovi trpe vece opterecenje na betonu nego na sljaci? Naravno da se na sljaci svaka promena pravca i naglo zaustavljanje amortizuju proklizavanjem. Ali tvoj ljubljeni Nadal ne zna da ne moze na betonu igrati istim stilom kao na sljaci, to moze samo Novak, jer on ume da se kliza i na betonu.
Kako je za druge tako je i za njega, ali Nadal sebe smatra tolikom velicinom da daje sebi za pravo da zahteva podlogu na kojoj ce svi igrati. Toliko o njegovoj skromnosti!
On jeste veliki teniser, mozda i najveci, ali ne moze sam sebi davati toliko pravo, to samo govori o njemu i njegovom menatlnom nivou.
Ali za mene nije ovo najveci sok kad je on u pitanju, jos gora je bila njegova primedba Novaku, da preterano slavi svoju pobedu nad njim. E tu je pokazao sve manjkavosti svoje inteligencije.

milutin

pre 6 godina

Mogli bi ponekad i RG postaviti da se igra na betonu.
Koliko bi Rafa imao tamo tifula?
Nikome ne pada napamet da ga pita, nego na patikama ispisuje 10.
Da nije RG, koliko bi imao GS?

PS85StVincent

pre 6 godina

(O2, 15. novembar 2017 11:52) # Link komentara

Не да не знаш то што пишеш, него стичем утисак да о тенису пишеш из чистог мазохизма и то ти је једина веза са тенисом... и ТВ. Прогуглај шта је Сент Винсент, као што си прогуглао о "проблемима са зглобовима", па пиши "твој љубљени Надал" :) :) :), јер реално, да се не лажемо, то о зглобовима си чуо од Вишковића....
Нигде нисам написао ништа о "проблемима са зглобовима". Написао сам да боле стопала, леђа и колена.... Боли све, кости, мишићи а и зглобови..... И написао сам да посебно боли Надала због његове игре...., а да он првенствено КУКА зато што БОЛИ, не само зато што би можда освојио (а не би, опет зато што је крај сезоне)...

И да би ми ишта одговорио, осим да ме напљујеш зато што те прозивам за незнање, морао би да не будеш незналица....

Gracia

pre 6 godina

Srdjan
Izvinjavam se što se mešam u diskusiju sa Dottom, ali zar nisu emocije i prema onom ko je iz tvoje zemlje kad je u pitanje navijanje. Pa Novak nema ni jedan turnir ni 250 u svojoj zemlji, a tek master ili GS i smatram da mu je i zbog toga bilo teže doći na vrh. Da li navijate u ostalim individualnim sportovima za naše - Nemeša, Mandić,Arunović, Maksimović ... Ja da. Uvek za naše navijam. Igraju pod našom zastavom, zna se da su iz Srbije. Volim svoju zemlju i dobre ljude u njoj i niko mi je ne može ogaditi bilo da je na vlasti ili ne. Iz te ljubavi proizilazi i ljubav prema svemu i svakom što iz moje zemlje potiče. Slažem se sa Dottom. Pozdrav za Srdjana, Dotta i sve dobronamerne ljude.

Srdjan

pre 6 godina

@Dott

Vise cijeniti nesto nase, pa makar bilo bezvrijedno, u odnosu na tudje koje vise vrijedi, nije za pohvalu. Ja cijenim kvalitet, nebitno je odakle potice. Ne mislim ovdje na tenis, nego generalno, jer ste i Vi to pomenuli na takav nacin. Uvijek cu vise cijeniti Sekspirovog "Hamleta" od "Grabljivice" Simonide Stankovic jer je razlika u kvalitetu nesaglediva.

b

pre 6 godina

@Dott Hahahahaha, nema takmaca u razonodi zvanoj prebacivanje loptice!? Cime se mi dicimo boze dragi!? I zamisli, jedan se takav rodio medju 7 miliona ljudi... I kakve to veze ima!? Ajde da kazes cudo kada se rodi xy dobrih kosarkasa od 7 miliona... Ali tenis, gde ni ne treba baza jer vecina ide napolje da postane sampion, ne pije vodu!
(Jumko, 15. novembar 2017 13:27)
Granice limita su tek pitanje

Briag

pre 6 godina

Od 30 osvojenih mastersa, Rafa ima više od 20 na šljaci. A na travi mastersi? Ili još neki u dvorani pored Pariza? Čudno da mu to ne smeta.

Danilo

pre 6 godina

RF je u pravu, kao i obično. On se nikad ne buni, a svakih par meseci Rafa cvili! Roger je i najsvestraniji igrač svih vremena jer ima 5 i više finala na svim slemovima, čak i na šljaci na kojoj je "loš" ima 15tak titula. A nije mu palo na pamet da spomene kako bi u Monte Karlu, Madridu, Rimu i Barceloni trebali razmislit o travnatoj podlozi...

šetač

pre 6 godina

Preterujete sa naslovima čak i kada ih stavite pod navodnike. Nije to baš sukob, ni blizu. Rafa mnogo kuka, mora da se prilagodi. Uostalom uspešni teniseri su jako dobro plaćeni. Mislim takođe da nije u redu da posle sezone na tvrdoj dolizi koja traje od jula/avgusta pa sve do Monaka u aprilu treba da se preseče sa šljakom na završnom mastersu u Londonu.

Jumko

pre 6 godina

@O2 Utisaj tv kada gledas Djokoviceve meceve, pa mozda neces pasti pod uticaj komentatora i poverovati da samo Djokovic klize na betonu... Ili samo prati malo igrace iste konstitucije kao on pa ces videti i drugi to da rade. Hvala na paznji.

Jumko

pre 6 godina

@Dott Hahahahaha, nema takmaca u razonodi zvanoj prebacivanje loptice!? Cime se mi dicimo boze dragi!? I zamisli, jedan se takav rodio medju 7 miliona ljudi... I kakve to veze ima!? Ajde da kazes cudo kada se rodi xy dobrih kosarkasa od 7 miliona... Ali tenis, gde ni ne treba baza jer vecina ide napolje da postane sampion, ne pije vodu!

šljaka

pre 6 godina

Ako bi se izišlo u susret Nadalu i da se Masters kup igra na šljaci,on bi vjerovatno zahtijevao da ona bude najsporija.Prije par godina on i Novak bili su posebno ogorčeni na plavu boju šljake na Mastersu u Madridu,tvrdeći da im to smeta,a u stvari bili su nezadovoljni zato što je bila brza.Svako ko bar prati tenis u poslednjih 5-6 godina sjetiće se da je trofej na toj "plavoj", odnoso brzoj šljaci osvoji Federer,a rival mu je bio Berdih.

Srdjan

pre 6 godina

@Dott

Problem je sto mi na odredjene stvari ne posmatramo na isti nacin. Taj primjer koji ste naveli, banalan, kao sto rekoste, nije bas za poredjenje sa ovim. Logicno je da majka voli svoje dijete najvise (prava majka). Ali meni Novak nije niko i nista, isto kao sto mi Federer nije nista. Meni od njih, realno, ni iz dzepa ni u dzep, sto bi nas narod rekao. Da mi je Novak kojim slucajem neki rod, vjerovatno bih navijao za njega jer bi u tom slucaju bile ukljucene emocije (kao u Vasem primjeru). Ja nikakve emocije nemam ni prama Novaku, a ni prema Federeru, samo smatram da je tenis koji igra Federer atraktivniji i zanimljiviji, to je jedina razlika. Opet naglasavam, Novaka postujem maksimalno, nikad nista ruzno ne bih rekao o njemu kao teniseru jer to ne zasluzuje, a o njemu i Federeru kao licnostima nemam pravo da govorim jer ih ne poznajem. I na kraju, postujem Vase misljenje, ne slazem se potpuno, ali postujem i ne zelim da namecem svoje nikome, svako ima pravo da drugacije razmislja. Nadam se da je tako i sa Vase strane. Lijep pozdrav.

senad

pre 6 godina

Zavrsni tirnir da se igra na sljaci mecevi bi trajali po 4sata na betonu pa traju neki skoro po 3sata a Rafa se buni ko da nikad nije osvajao turnire na betonu nemu samo treba usporit podlogu ova je za njega mnogo brza.

Danijel

pre 6 godina

Federer je u pravu, na travi realno treba da ima bar jedan masters, on je sigirno zakinut za 4-5 mastersa bas zbog toga, tako da Rafa nema opravdanog razloga da se buni..

Vuk

pre 6 godina

Mislim da kako su sve stariji i sve vise podlozniji povredama obojica gledaju da apeluju na uslove koji njima vise odgovaraju. Nadal se recimo pre 5 ili 6 godina sigurno ne bi toliko bunio kao i sto Rodzer ne bi preskakao sljaku. To je to samo vode racuna da sad sto vise potraju i da se ne povredjuju pa isticu ono sto je za njih bolje.

Milos

pre 6 godina

London je sa namerom najbrza podloga na turu bas zato sto je sve generalno usporilo i tek se sada nesto vracaju brze podloge posle desetak godina. Da su sve podloge brze London bi birao sporiju podlogu. To mi bas tako deluje. Ja glasam za tepih!

Rajko007

pre 6 godina

Koliko god Nadal bio ispravan i korektan, sad vec malo preteruje. On bi u sred beton sezone koja startuje jos od avgusta i zavrsava tek na prolece da menja podlogu na zavrsnom mastersu. Decenijama postoje vec ustaljena pravila (sem u DK) u koje doba godine se koriste odredjene podloge. Tako ce ostati i kad jednog dana postojeci tereni budu nazvani njihovim imenima, neke stvari se podrazumevaju i ostaju nepromenjive.

THE FINAL CUT

pre 6 godina

Obojica su u pravu. Rodzer je u pravu kada kaze da bi makar 1 od 9 mastersa trebalo biti igran na travi. Poptuno u pravu. Rafa je takodje u pravu da bi se povremeno trebale menjati podloge za zavrsni turnir... Vec dugo se igra na betonu u hali, bilo bi fer za igrace kojima sljaka vise odgovara da se nekad i na toj podlozi igra, a nekad na travi - primer - svakih 5 godina promeniti podlogu... Rafa bi imao dosta titula da se igra na sljaci, dok mi Rodzer nadmasio Rafu i Novaka po Masters titulama, jer bi sigurno osvojio taj masters na travi makar 5, 6 a mozda i vise puta...

Dragon

pre 6 godina

@Milutin - Pitanje ti je mnogo glupo: oduzmi 10 od 16. Imao bi koliko Beker i Edberg, nemaju RG, ali Nadal bio imao isto kao i dve legende bez RG: među prvih 5 na brzim podlogama u Open eri. Nadal odavno nije isključivo specijalista za šljaku, na njoj je samo predominantan za razliku od Federera; Samprasa i Đokovića na brzim podlogama, i njegovo pitanje je na mestu. To je kao da neko pita: koliko bi Federer imao ako mu se oduzmu 8 W. I bez njih bi bio velikan kao i Nadal bez RG.Razlika je samo šo Federer nije među prvih 5 na šljaci. Nadal ima 10 slemova na najtežoj podlozi, Federer 8 na najprestižnij, najbržoj i obojica su za poštovanje.

box

pre 6 godina

U pravu je Rodzer kada je o ovoj temi rec, nije ni malo prijatno a cak je i rizicno preci sa tri meseca betona odjednom na sljaku. Ovaj rafin zahtev bi imao smisla jedinio ako se koriguje kalendar turnira u smislu podloga.

Srdjan

pre 6 godina

@Dott

Pa vi ste govorili generalno, ja sam samo napravio poredjenje, doduse, malo sam banalizovao ali to je bio zakljucag na osnovu vaseg stava. Kada su u pitanju teniseri, donekle se slazem s vama. Sumanuto je pljuvati Novaka, a hvaliti Rafu ili Rodzera, ali isto je sumanuto nametati stav da je jedino ispravno navijati za Novaka jer je on nas. Svako ima pravo na izbor i niko ne treba da osporava to pravo nekome. Ja apsolutno postujem sve sto je Novak postigao, kapa dole, ali cu uvijek reci da je Federer uspjesniji od njega. A to sto mi je tenis koji prikazuje Federer drazi i ljepsi od Novakovog je licna stvar i licni izbor. Naglasavam, tenis koji pruzaju doticni, ne oni kao osobe. I ne vidim razlog zasto bih ja kao Srbin morao apsolutno da navijam za Novaka? Ja volim tenis kao sport i uvijek cu navijati za onog ciji mi se stil igre najvise dopada, nebitno odakle je.

Srdjan

pre 6 godina

@Gracia

Pokrece se polemika oko pitanja rodoljublja ovdje, iako sam to pokusavao da izbjegavam jer to nije tema. Naravno da navijam za Nemesa, Spanovic, Zoranu itd. mada iskreno njih pratim samo kada su neka velika takmicenje, evropsko ili svjetsko prvenstvo i OI i naravno da tada navijam za njih jer su u pitanju medalje koje bi osvojili za Srbiju.
A sto se rodoljublja tice, ja sam rodjen i odrastao u Bosni, dakle bosanski Srbin, pa se pitam da li bi bilo pogresno da navijam za bosanske sportiste kada igraju protiv srpskih? Mislim, spletom okolnosti, moja domovina je Bosna. Retoricko pitanje... Pozdrav. ;)

Vladan R

pre 6 godina

@ gospodin savrseni

Teorijski ideja nije losa, ali prakticno neizvodljiva. Nije ovo organizacija u stilu, drugari se dogovor da pikaju loptu u kraju, pa se dan ranije dogovore o terminu i mestu igranja. Cak i kad igras u sali rekreaciono, potrebno je unapred rezervistai termin. Ne retko se desavalo, da se ne zna broj jedan sve do Pariza. Kako mislis da za nekoiliko dana, organizujes zavrsni masters i jos uz to da postavis podlogu koju pozeli br 1. Usput budi receno sve vece hale imaju mesecima unapred isplaniran raspored kosricenja, a ti bi da ti, od danas do sutra daju zakup.

Ivana

pre 6 godina

U bas je pametan. Neka svi krenu da biraju podloge koje im odgovaraju. Mogli bi svi GS da budu na sljaci jer Rafi odgovaraju. Svasta! Za svaki turnir se zna koja je podloga pa ti gospodine izvoli.
Sledece sto bih prokomentarisala...Kako moze isto bedni narode da vam bude Federer i Novak. Vama ni iz dzepa ni u dzep (kaze neko). Navijate li za reprezentaciju Srbije u fudbalu ili za Brazil?
Kako god,na svakom turniru pored njegovog imena stoji SRB i dok god je tako sramota da ga sopstveni narod ne podrzava. To je ona nasa da komsiji crkne krava. Sta treba da doticni "dobije u dzep" pa ni Noletu nije palo sa neba. Prijatelju radi, a ne mesaj babe i zabe.