Nedelja, 01.10.2017.

04:35

Referendum, nezavisna Katalonija i adios "El Klasiku"...

Izvor: Miloš Ljubisavljeviæ

Referendum, nezavisna Katalonija i adios "El Klasiku"... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 6 godina

Sve i da Katalonija zaista posle ovog referenduma ubrzo postane potpuno samostalna i nezavisna država, uveren sam da bi Barselona ostala u La Ligi jer njeno neučestvovanje u istoj i sami ste rekli da je katastrofalno i po tu ligu i po evropski i svetski fudbal jer bi El Klasiko bio sveden samo na eventualne susrete Barse i reala u međunarodnim takmičenjima, što fudbalski moćnici koji su pre svega finansijski profiteri to nipotšto neće dozvoliti, gašenjem El Klasika bi i dobar deo svog velikog kapitala ugasili, i napraviće neki sistem koji će omogućiti Barsi da i dalje učestvuje u La Ligi i da igra sa Realom El Klasike redovno onako kao i do sada! Videćete!

NeverSayNeverAgain

pre 6 godina

@hm, stepen nepismenosti navodi da reagujemo tamo gde je potrebno, sto ovde nije nas posao, vec posao administratora koji su nesumnjivo daleko od nepismenih. Ne sme se smetnuti s uma da je mozda u pitanju greska tokom zelje da se brzo ostavi komentar, a primetio sam da je isti clan na nekim drugim vestima pomenutu rec ispisao na pravilan nacin pre nego sto mu je tako nekulturno ukazano na gresku. Dakle, ako vec dajemo sebi za pravo da usmerimo, iskoristimo ga kulturno. Nema potrebe za nipodastavanjem. Oni koji to rade deluju infantilno. Za nas koji citamo i povremeno komentarisemo je ovaj prostor stvoren da bi izneli misljenje o temi, a ne nepismenosti postavljaca iste ili pak drugih korisnika portala. O tome se govori. Ako vec nije moguce "precutati", moguce je kulturnije ukazati. Sedentarni egocentrici su drustveni problem. Ne problem pojedinca.

U fudbalu je rešenje

pre 6 godina

(highlander, 01. oktobar 2017 17:59)
Nije stvar u istoriji, vec u tome da Vels nije u potpunosti nezavisna država, već je pod Engleskom...zato Svonsi i Kardif igraju Englesku ligu...iako Vels ima svoje prvenstvo. A isto tako tu Englesku ligu nikada neće igrati Škoti ni Irci..jer je kod njih drugačija situacija.

hm

pre 6 godina

@NeverSayNeverAgain
Stepen nepismenosti, na žalost često i od strane autora tekstova, sam po sebi nam nameće da obraćamo pažnju i da reagujemo. A uspesi naših sportista koje navodite, kao i situacija u fudbalu, su već činjenično stanje. Pozdrav.

NeverSayNeverAgain

pre 6 godina

@hm, ne treba da se smeje, vec da normalno usmeri. A ovde odavno vec na to ne bi trebalo obracati paznju. Neka administracija ne objavljuje takve komentare. Za sustinu teme je to nevazno. Nalazimo se na B92 portalu, ne na jezickom ateljeu.

Protestant

pre 6 godina

Valensija pa cak i Alikante juznije podpadaju pod siru Katalonsku regiju i tamo se govore dijalekti Katalonskog jezika medjutim za razliku od Barselone i okoline oni maju snazan Spanski indetitet. Sto se tice aktuelne situacije ... referendum je nezakonit tj neustavan sa jedne strane i odrzava se ilegalno i nedemokratski od strane separatista a sa druge strane centralna vlast u Madridu postupa nezgrapno grubo neorganizovano. Uglavnom na fer i legalnom referendumu u demokratskoj atmosferi nezavisnost nema sanse jer ipak 60% je za ostanak u Kraljevini Spaniji.

hm

pre 6 godina

@tелетаби
Gvardiolin maternji jezik govori preko pola milijarde ljudi, sužbeni jezik je u više od 20 zemalja, može sebi da priušti da ga boli uvo za engleski i da ga nauči tek kada mu i koliko mu zatreba. A razumeli su ga svi, kao što ga očigledno razumeju i njegovi igrači što možeš da vidiš na tabeli. Čovek radi vrhunski svoj posao i može sebi da dopusti i prevodioca non stop!

Bgd

pre 6 godina

Katalonija je kroz istoriju imala duboke veze sa južnom Italijom, Sicilijom, Kampanjom, tako da bi bili pravi melem na ranu u Italijanskoj ligi! A Mesi je ionako polu Italijan polu Katalonac tako da sve dolazi na svoje mesto

NeverSayNeverAgain

pre 6 godina

@neutralni felsh, broj stanovnika i ulaganje u odnosu na rezultate koje ostvarujemo nam daje za pravo da se smatramo sportskom nacijom, kao i velesilom u nekim popularnijim sportovima. Odbojka, vaterpolo, kosarka. O fudbalu kao najpopularnijem ne vredi pisati (kriminal i korupcija vladaju svakom sferom fudbala). Daleko smo od losih i u rukometu. Sa druge strane je slicno u pojedinacnoj konkurenciji. I ne vidim niti jedan razlog iz kojeg bi se neko nasmejano na nacin na koji si ti to ucinio. Isto su danas dokazale odbojkasice, koje su postale evropske prvakinje nastavivsi niz osvajanja medalja. Pre njih vaterpolisti, kosarkasice, kosarkasi, odbojkasi itd....

neutralni felsh

pre 6 godina

I mi smo se raspali sa Hrvatima pa sa Đetićima pa smo opet sportska vele sila.
(biber, 01. oktobar 2017 11:10)


vele sila? haha

т

pre 6 godina

Глупости. Све и да се отцепе, Барса би играла Ла Лигу, какве има везе. И Монако игра француску лигу.

highlander

pre 6 godina

@U fudbalu je rešenje
Englezi (mešavina angla, sasa, jita, normana, vikinga) su kao i ostali germani invaziona tvar u Evropi. U doba Cezara ta plemena su bila 1.000 dalje na istoku i cela Britanija je bila keltska. Velšani su tu bar 3-4.000 godina. Mislim ako već pričamo o istoriji.

nesa80

pre 6 godina

kada mi mozemo da imamo slabu ligu-zvezda i partizan su 3 evropska liga a ostali dno zasto katanija nebi imala ligu sa barsom,espanjolom,....stvarno ne znam ko jos tu spada ali opet bi bila dovoljno jaka liga,drugi klubovi bi ojacali.uefa ne sme da dozvoli barseloni da se prikljuci drugim ligama,hteli su svoju drzavu tamo neka i igraju fudbal.koja bi to besmislica bila da barselona igra npr.englesku ligu

Otkud tetka zna Jovića?!

pre 6 godina

E sada kada su zagovornici otcepljenja shvatili da Mesi (Argentinac) neće imati gde da igra protiv Ronalda (Portugalac) rešili da obustave proceduru!
Ozbiljno, pogledajte na zvaničnom tviteru-nalogu Vlade Katalonije, lepo piše: Izvinite, šalili smo se ...
i to na španskom!

marko

pre 6 godina

@nebojša

To što UEFA insistira da svaka država ima svoju ligu ma koliko bila velika ili mala nema iza sebe neke duboko principjelne razloge, već proizilazi iz lobiranja od strane liga "petice" koje imaju poslovni interes da očuvaju status kvo u evropskom fudbalu. Ako jedna od tih liga izbaci jedan od najvećih klubova u svetu, neminovno će doći do masovnog prekrajanja sistema takmičenja. Barsu će "udomiti" neka druga od velikih liga i to niko neće imati snagu da spreči, a time se otvaraju vrata pogađanju i cenkanju među klubovima i ligama ko će gde igrati i tradicionalan model nacionalnih liga postaje mrtav.

NeverSayNeverAgain

pre 6 godina

@pa da, trazis dlaku u jajetu. Zna se zasto su to napisali, a ti ces kazati "mogli su pronaci neko drugo poredjenje". Jesu ali i ovo jasno opisuje sustinu.

Babe i žabe

pre 6 godina

Velsani su Kardif i Svonsi i igraju englesku ligu.
(Ja, 1. oktobar 2017 12:25)

To je sasvim druga situacija, jer su ti savezi stariji od FIFA i UEFA, pa te organizacije nisu mogle da im nameću svoja pravila za sistem takmičenja koji je stariji od njih samih.

телетаби

pre 6 godina

@vlasa Најчешће избегавам да дискутујем са девојчицама старости 10 - 15 година, али покушаћу да ти додатно објасним свој став, пошто очигледно не можеш сама да добациш: Није поента да ли ће Гвардиола са својих 45 година да научи енглески за месец дана или за годину дана (а за годину дана је већ требало много боље да говори), поента је да је он енглески требало да почне да учи пре 30 година, када је већ било јасно да ће бити врхунски фудбалер, светског калибра. Да ли је научио немачки за шест месеци, како си ти рекла, велико је питање, али ни то није никакво чудо, осим можда теби који ни матерњи језик не пишеш како треба.

Knjigu u šake nesrećo...

pre 6 godina

bas lepo da se odvoje od spanije pa posle da izdele belgija italija ako bog da skotska od engleske nemacka da se izdeli na nekoliko pokrajina i zbog kosova sve da im se vrat celoj evropi da se rasparca na mnogo drzavica
(zorge, 1. oktobar 2017 13:39)

I da bog da da se ti nama lepo opismeniš, to je za tebe važnije od buduće karte Evrope.

neko iz mase

pre 6 godina

Pa kad se mi i takozvani Crnogorci odvojismo a jedan smo isti narod,sta je tu onda cudno. Dozvolili smo da izgubimo izlaz na more zbog oko 300000 Milogoraca koji su hteli nekad veliku Srbiju i osvajanje Dubrovnika a posle kad pojedini od njih izgubise fotelje po Beogradu i vlast krenuse u rasparčavanje zemlje i naroda.

U fudbalu je rešenje

pre 6 godina

Velsani su Kardif i Svonsi i igraju englesku ligu.
(Ja, 01. oktobar 2017 12:25)

Ajmo malo obrazovanja...
Termin Kneževina Vels (engl. Principality of Wales; vel. Tywysogaeth Cymru) se ponekad koristi, iako Princ od Velsa nema nikakvu ulogu u vlasti Velsa. Vels nikad nije bio suverena država iako je kralj Grifid ap Luelin bio na vlasti na današnjoj teritoriji Velsa i 1056. godine Engleska je priznala suverenitet Velsa. 1282. godine kralj Engleske, Edvard I, pobjedio Luelina II tako da je Vels do danas pod engleskom suverenitetom, ali je zadržana tradicionalna titula nezavisne kraljevine. Velški zakoni su tek zamijenjeni engleskim 1535—1542. godine. Godine 1999. osnovan je Velški parlament (engl. National Assembly for Wales; vel. Cynulliad Cenedlaethol Cymru) sa ograničenim pravima u odlučivanju na lokalnom nivou. Glavni grad Velsa od 1955. je Kardif.

Vlad

pre 6 godina

A sto je nemoguce prvenstvo spanije i katalonije?mnogi navode kardif a sta je sa monakom u fr? A cini mi se i da andora igra u okviru spanskog prvenstva? Ne zamerajte na pravopisnim greskama kucam i perem kola😀

zorge

pre 6 godina

bas lepo da se odvoje od spanije pa posle da izdele belgija italija ako bog da skotska od engleske nemacka da se izdeli na nekoliko pokrajina i zbog kosova sve da im se vrat celoj evropi da se rasparca na mnogo drzavica

Vuk

pre 6 godina

I da ode Barselona, Spanija bi i dalje imala sjajnu ligu. Sa Realom, Atletikom, Seviljom, Valensijom, sa mnogo manjih, dobrih ekipa, fudbalskom tradicijom, autenticnom skolom, za njih nema zime..

Sa druge strane, katalonska liga, sa sve Barselonom bi bila smesna.. Himnastik, Espanjol, Djirona, Ljeida kao najveci protivnici bi brzo doveli do toga da Barselona ne bude konkurentna najjacim ekipama u Evropi. Bili bi na nivou Benfike, u najboljem slucaju..Konkurencija je kljucna stvar, bez nje nema ni napretka, ni kvaliteta. To se pokazalo i kod nas , u 6 nezavisnih drzavica igra se bedan fudbal. Bedno je i interesovanje publike..

brm

pre 6 godina

Nije samo Barcelona Katalonija cini mi se da je I Valensija tu.
(dani.877, 01. oktobar 2017 10:28) Cini mi se da nisi isao na geografiju kad je trebalo.
(ortodox, 1. oktobar 2017 10:40)

Jeste, pogrešio je, ali gde se to na geografiji uče španske pokrajine i gradovi, osim u Španiji?

objektivan

pre 6 godina

Nista tu nije nejasno i zasto bi FIFA ili UEFA izbacila Spaniju sa svetskog prvenstva? Tolike nove zamlje su stvrene u Evropi pa niko nikada nije izbacen, statut FIFA i UEFA jasno definise postupke pri formiranju novih zemalja i nacionalnih timova. Nova drzava krece kvalifikacije iz poslednjeg sesira, igraci koji imaju drzavljanstvo i zele da igraju za novu reprezentaciju, dobice odobrenje za to, oni koji ne zele, nastavljaju da igraju za Spaniju.

CJ

pre 6 godina

Pa ako hoće da ostanu u La Ligi onda nek podrže ostanak Katalonije...ali pošto oni to ne rade onda nek sutra igraju El Klasiko protiv Himnastika.
Hoćete nezavisnu državu?
Evo vam svi benefiti nezavisne države.
Znate, mi bismo da budemo nezavisni jer mrzimo ostatak Španije ali će nam liga biti slaba pa nam onda taj mrski ostatak Španije odgovara...e pa morgen malo.

Vlasa

pre 6 godina

(телетаби, 01. oktobar 2017 11:46)

Gvardiola je neznalico jedna Nemacki naucio za pola godine, verovato mu je tezi Engleski ali tek je godinu dana tamo tako da ce savladati i to. Bitno je da ti razumes srpski.

Lik

pre 6 godina

Barsu u JSL, pa da imamo 3.kluba u europi.. znam kad se barsa navikne na naš mentalitet da će 3.pretkolo biti plafon,ali neka ih.. Jedino Voša gubi , nema više 3.mesta to je za Mesija i društvo.

nebojša

pre 6 godina

Moze li me neko posetiti kakav je bio stav UEFA prema regionalnoj ligi, odnosno Balkanskoj ligi, kada se razmatrala liga, Rumunije, Bugarske, Srbije i sl. Nesećam se nešto da smo dobili ikakvu podršku, a čini mi se ni da Skadinavska liga nije dobijala neku podršku UEFA. Ovo bi bilo isto, u slučaju otceplenja Barsa treba igrati Katalonsku ligu i nijednu drugu, a ako njima dozvole da igraju u nekoj drugoj, trebalo bi i ostalima dozvoliti.

aaaaaa

pre 6 godina

@Marko zato sto je monako toliko mali da mozes da ga realno nazoves privatnim posedom jos ako njihov knez nema naslednik oni se pripajaju francuskoj dok katalonija nije bas toliko nebitan deo spanije jer su oni bukvalno 1/5gdp spanije koja je I ovako u krizi

телетаби

pre 6 godina

Мени је најјачи утисак оставило Гвардиолино набадање енглеског. Не могу да верујем да човек који читаву каријеру проводи на врхунском нивоу међународног фудбала овако лоше говори енглески. У Србији деца у петом разреду говоре боље од њега!

Nije to to...

pre 6 godina

Znači Španija u narednim godinama bez braće Gasol, Riki Rubija, Vivesa i Oriole (sva četvorica nastupala na ovogodišnjem EP).

Sećam se da su baš Španski novinari pravili zamišljene reprezentacije ex-Yu, kao da su nešto predosećali.

dariodb1986@hotmail.com

pre 6 godina

Jos jedan u nizu ptimera Licemerja sa zapada . Kad se razbijaju vlade sirom sveta i rasparcavaju drzave,od latinske amerike,preko afrike ,bliskog istoka pa sve do Jugoslavije i Srbije ,tad je to "demokratija",a kad se teznje ka nezavisnosti pojave u njihovom dvoristu,tad je to "separatizam",iako katalonvi imaju mnogo vece pravo gledano kroz istoriju na svoju zemlju od npr Kosova i sl.. u svakom slucaju,puna podrska katalocima,mnogo ugnjetavan narod,pogotovo u proslom veku. A sa sportske stran,iako nisam poklonik spanskog fudbala,uvek sam bio za altetnativu,protiv rezismkog kluba i ne sekiram se ja za Barcelonu. Preveliki je to brend da bi "ostao na ulici" . Ili ce ostati u spanskoj ligi bez obzira na sve te pretnje sto je vrlo verovatno,il ce u neku drugu ligu. Iako je to jako malo moguce,al kao veliki postovalac engleske lige , bilo bi sjajno da se blaugrana bije svake sezone sa ostrvskik velikanima,mada bi i to malo narusilo iskreno duh ostrvskog fudbala..

my way

pre 6 godina

Ајте молим вас, то што држава престане да постоји не значи да лига не би била сачувана. Чак не би морали да праве регионалну него само оставе ствари оваквим какве јесу.

Blaugrana

pre 6 godina

La liga bez Barselone kao PFC bez Grobara,CZV bez Delija,ulice bez solitera,zatvori bez celija,Lejkersi bez Kobija ,Los Andjeles bez Holivuda ,Nju Jork bez metroa,kao zivot bez smrti,kao covek bez vere kao um bez tela ili rat bez mira,kao Boni bez Klajda i Pacino bez Denira

antiDebil

pre 6 godina

Sama pomisao na LaLigu bez Barselone čak i među ljubiteljima fudbala u Srbiji stvara gorčinu jer nakon prospavane noći između nedelje i ponedeljka večernji ritual – LaLiga i osvežavajuće piće više nikada neće imati isti ukus.

Ovimm si prosuo sve sto si prethodno napisao, koga bre u ovoj zemlji interesuje sta ce da se desi sa njima ili sa njihovim reprezentacijama ? Necu moci da docekam da gledam duele Srbije i njihovih razdvojenih ekipa u bilo kojem sportu, kosarka bi tu bila jako zanimljiva !

Zoran

pre 6 godina

Kad Barselona Bude šampion kako ćemo to konstatovati šampion Španije ili Katalonije po meni netreba da igraju laligu i ćao zdravo oćeš svoju drzavu izvoli

ortodox

pre 6 godina

Nije samo Barcelona Katalonija cini mi se da je I Valensija tu.
(dani.877, 01. oktobar 2017 10:28) Cini mi se da nisi isao na geografiju kad je trebalo.

Bane

pre 6 godina

I treba da se ocepe, 100 godina trpe torturu rezimskog kluba, jeste tu manjim delom zbog fudbala, ali privilegije koje ima najodvratniji klub na svetu Real Madrid u Spaniji; to nema nijedan klub na svetu.

očigledno

pre 6 godina

Ako Monako igra ligu 1 zasto nebi mogla barselona la ligu??
(Marko, 01. oktobar 2017 10:04)

Zasto klub sa Kosova ne bi mogao da igra u JSL? Bolje to posmatraj tako, nije se Monako otcepio od Francuske i tu nema nikakve netrepeljivosti...

dakiliz

pre 6 godina

Još jedan dokaz zapadnog cinizma i dvostrukih aršina. Kada je Borac iz Banjaluke igrao u srpskoj ligi sezonu ili dve na sve načine su gledali da im to zabrane iako po dejtonskom sporazumu sportski savezi u R. Srpskoj su imali pravo na potpunu nezavisnost ali malo po malo priključiše ih sve u BH takmičenja.A u Engleskoj i Francuskoj mogu da igraju bez problema.

dakiliz

pre 6 godina

Još jedan dokaz zapadnog cinizma i dvostrukih aršina. Kada je Borac iz Banjaluke igrao u srpskoj ligi sezonu ili dve na sve načine su gledali da im to zabrane iako po dejtonskom sporazumu sportski savezi u R. Srpskoj su imali pravo na potpunu nezavisnost ali malo po malo priključiše ih sve u BH takmičenja.A u Engleskoj i Francuskoj mogu da igraju bez problema.

ortodox

pre 6 godina

Nije samo Barcelona Katalonija cini mi se da je I Valensija tu.
(dani.877, 01. oktobar 2017 10:28) Cini mi se da nisi isao na geografiju kad je trebalo.

očigledno

pre 6 godina

Ako Monako igra ligu 1 zasto nebi mogla barselona la ligu??
(Marko, 01. oktobar 2017 10:04)

Zasto klub sa Kosova ne bi mogao da igra u JSL? Bolje to posmatraj tako, nije se Monako otcepio od Francuske i tu nema nikakve netrepeljivosti...

antiDebil

pre 6 godina

Sama pomisao na LaLigu bez Barselone čak i među ljubiteljima fudbala u Srbiji stvara gorčinu jer nakon prospavane noći između nedelje i ponedeljka večernji ritual – LaLiga i osvežavajuće piće više nikada neće imati isti ukus.

Ovimm si prosuo sve sto si prethodno napisao, koga bre u ovoj zemlji interesuje sta ce da se desi sa njima ili sa njihovim reprezentacijama ? Necu moci da docekam da gledam duele Srbije i njihovih razdvojenih ekipa u bilo kojem sportu, kosarka bi tu bila jako zanimljiva !

Zoran

pre 6 godina

Kad Barselona Bude šampion kako ćemo to konstatovati šampion Španije ili Katalonije po meni netreba da igraju laligu i ćao zdravo oćeš svoju drzavu izvoli

Nije to to...

pre 6 godina

Znači Španija u narednim godinama bez braće Gasol, Riki Rubija, Vivesa i Oriole (sva četvorica nastupala na ovogodišnjem EP).

Sećam se da su baš Španski novinari pravili zamišljene reprezentacije ex-Yu, kao da su nešto predosećali.

Vuk

pre 6 godina

I da ode Barselona, Spanija bi i dalje imala sjajnu ligu. Sa Realom, Atletikom, Seviljom, Valensijom, sa mnogo manjih, dobrih ekipa, fudbalskom tradicijom, autenticnom skolom, za njih nema zime..

Sa druge strane, katalonska liga, sa sve Barselonom bi bila smesna.. Himnastik, Espanjol, Djirona, Ljeida kao najveci protivnici bi brzo doveli do toga da Barselona ne bude konkurentna najjacim ekipama u Evropi. Bili bi na nivou Benfike, u najboljem slucaju..Konkurencija je kljucna stvar, bez nje nema ni napretka, ni kvaliteta. To se pokazalo i kod nas , u 6 nezavisnih drzavica igra se bedan fudbal. Bedno je i interesovanje publike..

neko iz mase

pre 6 godina

Pa kad se mi i takozvani Crnogorci odvojismo a jedan smo isti narod,sta je tu onda cudno. Dozvolili smo da izgubimo izlaz na more zbog oko 300000 Milogoraca koji su hteli nekad veliku Srbiju i osvajanje Dubrovnika a posle kad pojedini od njih izgubise fotelje po Beogradu i vlast krenuse u rasparčavanje zemlje i naroda.

Bane

pre 6 godina

I treba da se ocepe, 100 godina trpe torturu rezimskog kluba, jeste tu manjim delom zbog fudbala, ali privilegije koje ima najodvratniji klub na svetu Real Madrid u Spaniji; to nema nijedan klub na svetu.

CJ

pre 6 godina

Pa ako hoće da ostanu u La Ligi onda nek podrže ostanak Katalonije...ali pošto oni to ne rade onda nek sutra igraju El Klasiko protiv Himnastika.
Hoćete nezavisnu državu?
Evo vam svi benefiti nezavisne države.
Znate, mi bismo da budemo nezavisni jer mrzimo ostatak Španije ali će nam liga biti slaba pa nam onda taj mrski ostatak Španije odgovara...e pa morgen malo.

brm

pre 6 godina

Nije samo Barcelona Katalonija cini mi se da je I Valensija tu.
(dani.877, 01. oktobar 2017 10:28) Cini mi se da nisi isao na geografiju kad je trebalo.
(ortodox, 1. oktobar 2017 10:40)

Jeste, pogrešio je, ali gde se to na geografiji uče španske pokrajine i gradovi, osim u Španiji?

телетаби

pre 6 godina

Мени је најјачи утисак оставило Гвардиолино набадање енглеског. Не могу да верујем да човек који читаву каријеру проводи на врхунском нивоу међународног фудбала овако лоше говори енглески. У Србији деца у петом разреду говоре боље од њега!

Lik

pre 6 godina

Barsu u JSL, pa da imamo 3.kluba u europi.. znam kad se barsa navikne na naš mentalitet da će 3.pretkolo biti plafon,ali neka ih.. Jedino Voša gubi , nema više 3.mesta to je za Mesija i društvo.

zorge

pre 6 godina

bas lepo da se odvoje od spanije pa posle da izdele belgija italija ako bog da skotska od engleske nemacka da se izdeli na nekoliko pokrajina i zbog kosova sve da im se vrat celoj evropi da se rasparca na mnogo drzavica

aaaaaa

pre 6 godina

@Marko zato sto je monako toliko mali da mozes da ga realno nazoves privatnim posedom jos ako njihov knez nema naslednik oni se pripajaju francuskoj dok katalonija nije bas toliko nebitan deo spanije jer su oni bukvalno 1/5gdp spanije koja je I ovako u krizi

dariodb1986@hotmail.com

pre 6 godina

Jos jedan u nizu ptimera Licemerja sa zapada . Kad se razbijaju vlade sirom sveta i rasparcavaju drzave,od latinske amerike,preko afrike ,bliskog istoka pa sve do Jugoslavije i Srbije ,tad je to "demokratija",a kad se teznje ka nezavisnosti pojave u njihovom dvoristu,tad je to "separatizam",iako katalonvi imaju mnogo vece pravo gledano kroz istoriju na svoju zemlju od npr Kosova i sl.. u svakom slucaju,puna podrska katalocima,mnogo ugnjetavan narod,pogotovo u proslom veku. A sa sportske stran,iako nisam poklonik spanskog fudbala,uvek sam bio za altetnativu,protiv rezismkog kluba i ne sekiram se ja za Barcelonu. Preveliki je to brend da bi "ostao na ulici" . Ili ce ostati u spanskoj ligi bez obzira na sve te pretnje sto je vrlo verovatno,il ce u neku drugu ligu. Iako je to jako malo moguce,al kao veliki postovalac engleske lige , bilo bi sjajno da se blaugrana bije svake sezone sa ostrvskik velikanima,mada bi i to malo narusilo iskreno duh ostrvskog fudbala..

Babe i žabe

pre 6 godina

Velsani su Kardif i Svonsi i igraju englesku ligu.
(Ja, 1. oktobar 2017 12:25)

To je sasvim druga situacija, jer su ti savezi stariji od FIFA i UEFA, pa te organizacije nisu mogle da im nameću svoja pravila za sistem takmičenja koji je stariji od njih samih.

Vlad

pre 6 godina

A sto je nemoguce prvenstvo spanije i katalonije?mnogi navode kardif a sta je sa monakom u fr? A cini mi se i da andora igra u okviru spanskog prvenstva? Ne zamerajte na pravopisnim greskama kucam i perem kola😀

my way

pre 6 godina

Ајте молим вас, то што држава престане да постоји не значи да лига не би била сачувана. Чак не би морали да праве регионалну него само оставе ствари оваквим какве јесу.

Knjigu u šake nesrećo...

pre 6 godina

bas lepo da se odvoje od spanije pa posle da izdele belgija italija ako bog da skotska od engleske nemacka da se izdeli na nekoliko pokrajina i zbog kosova sve da im se vrat celoj evropi da se rasparca na mnogo drzavica
(zorge, 1. oktobar 2017 13:39)

I da bog da da se ti nama lepo opismeniš, to je za tebe važnije od buduće karte Evrope.

Vlasa

pre 6 godina

(телетаби, 01. oktobar 2017 11:46)

Gvardiola je neznalico jedna Nemacki naucio za pola godine, verovato mu je tezi Engleski ali tek je godinu dana tamo tako da ce savladati i to. Bitno je da ti razumes srpski.

Blaugrana

pre 6 godina

La liga bez Barselone kao PFC bez Grobara,CZV bez Delija,ulice bez solitera,zatvori bez celija,Lejkersi bez Kobija ,Los Andjeles bez Holivuda ,Nju Jork bez metroa,kao zivot bez smrti,kao covek bez vere kao um bez tela ili rat bez mira,kao Boni bez Klajda i Pacino bez Denira

nebojša

pre 6 godina

Moze li me neko posetiti kakav je bio stav UEFA prema regionalnoj ligi, odnosno Balkanskoj ligi, kada se razmatrala liga, Rumunije, Bugarske, Srbije i sl. Nesećam se nešto da smo dobili ikakvu podršku, a čini mi se ni da Skadinavska liga nije dobijala neku podršku UEFA. Ovo bi bilo isto, u slučaju otceplenja Barsa treba igrati Katalonsku ligu i nijednu drugu, a ako njima dozvole da igraju u nekoj drugoj, trebalo bi i ostalima dozvoliti.

marko

pre 6 godina

@nebojša

To što UEFA insistira da svaka država ima svoju ligu ma koliko bila velika ili mala nema iza sebe neke duboko principjelne razloge, već proizilazi iz lobiranja od strane liga "petice" koje imaju poslovni interes da očuvaju status kvo u evropskom fudbalu. Ako jedna od tih liga izbaci jedan od najvećih klubova u svetu, neminovno će doći do masovnog prekrajanja sistema takmičenja. Barsu će "udomiti" neka druga od velikih liga i to niko neće imati snagu da spreči, a time se otvaraju vrata pogađanju i cenkanju među klubovima i ligama ko će gde igrati i tradicionalan model nacionalnih liga postaje mrtav.

т

pre 6 godina

Глупости. Све и да се отцепе, Барса би играла Ла Лигу, какве има везе. И Монако игра француску лигу.

телетаби

pre 6 godina

@vlasa Најчешће избегавам да дискутујем са девојчицама старости 10 - 15 година, али покушаћу да ти додатно објасним свој став, пошто очигледно не можеш сама да добациш: Није поента да ли ће Гвардиола са својих 45 година да научи енглески за месец дана или за годину дана (а за годину дана је већ требало много боље да говори), поента је да је он енглески требало да почне да учи пре 30 година, када је већ било јасно да ће бити врхунски фудбалер, светског калибра. Да ли је научио немачки за шест месеци, како си ти рекла, велико је питање, али ни то није никакво чудо, осим можда теби који ни матерњи језик не пишеш како треба.

neutralni felsh

pre 6 godina

I mi smo se raspali sa Hrvatima pa sa Đetićima pa smo opet sportska vele sila.
(biber, 01. oktobar 2017 11:10)


vele sila? haha

objektivan

pre 6 godina

Nista tu nije nejasno i zasto bi FIFA ili UEFA izbacila Spaniju sa svetskog prvenstva? Tolike nove zamlje su stvrene u Evropi pa niko nikada nije izbacen, statut FIFA i UEFA jasno definise postupke pri formiranju novih zemalja i nacionalnih timova. Nova drzava krece kvalifikacije iz poslednjeg sesira, igraci koji imaju drzavljanstvo i zele da igraju za novu reprezentaciju, dobice odobrenje za to, oni koji ne zele, nastavljaju da igraju za Spaniju.

U fudbalu je rešenje

pre 6 godina

Velsani su Kardif i Svonsi i igraju englesku ligu.
(Ja, 01. oktobar 2017 12:25)

Ajmo malo obrazovanja...
Termin Kneževina Vels (engl. Principality of Wales; vel. Tywysogaeth Cymru) se ponekad koristi, iako Princ od Velsa nema nikakvu ulogu u vlasti Velsa. Vels nikad nije bio suverena država iako je kralj Grifid ap Luelin bio na vlasti na današnjoj teritoriji Velsa i 1056. godine Engleska je priznala suverenitet Velsa. 1282. godine kralj Engleske, Edvard I, pobjedio Luelina II tako da je Vels do danas pod engleskom suverenitetom, ali je zadržana tradicionalna titula nezavisne kraljevine. Velški zakoni su tek zamijenjeni engleskim 1535—1542. godine. Godine 1999. osnovan je Velški parlament (engl. National Assembly for Wales; vel. Cynulliad Cenedlaethol Cymru) sa ograničenim pravima u odlučivanju na lokalnom nivou. Glavni grad Velsa od 1955. je Kardif.

Otkud tetka zna Jovića?!

pre 6 godina

E sada kada su zagovornici otcepljenja shvatili da Mesi (Argentinac) neće imati gde da igra protiv Ronalda (Portugalac) rešili da obustave proceduru!
Ozbiljno, pogledajte na zvaničnom tviteru-nalogu Vlade Katalonije, lepo piše: Izvinite, šalili smo se ...
i to na španskom!

highlander

pre 6 godina

@U fudbalu je rešenje
Englezi (mešavina angla, sasa, jita, normana, vikinga) su kao i ostali germani invaziona tvar u Evropi. U doba Cezara ta plemena su bila 1.000 dalje na istoku i cela Britanija je bila keltska. Velšani su tu bar 3-4.000 godina. Mislim ako već pričamo o istoriji.

nesa80

pre 6 godina

kada mi mozemo da imamo slabu ligu-zvezda i partizan su 3 evropska liga a ostali dno zasto katanija nebi imala ligu sa barsom,espanjolom,....stvarno ne znam ko jos tu spada ali opet bi bila dovoljno jaka liga,drugi klubovi bi ojacali.uefa ne sme da dozvoli barseloni da se prikljuci drugim ligama,hteli su svoju drzavu tamo neka i igraju fudbal.koja bi to besmislica bila da barselona igra npr.englesku ligu

Protestant

pre 6 godina

Valensija pa cak i Alikante juznije podpadaju pod siru Katalonsku regiju i tamo se govore dijalekti Katalonskog jezika medjutim za razliku od Barselone i okoline oni maju snazan Spanski indetitet. Sto se tice aktuelne situacije ... referendum je nezakonit tj neustavan sa jedne strane i odrzava se ilegalno i nedemokratski od strane separatista a sa druge strane centralna vlast u Madridu postupa nezgrapno grubo neorganizovano. Uglavnom na fer i legalnom referendumu u demokratskoj atmosferi nezavisnost nema sanse jer ipak 60% je za ostanak u Kraljevini Spaniji.

hm

pre 6 godina

@tелетаби
Gvardiolin maternji jezik govori preko pola milijarde ljudi, sužbeni jezik je u više od 20 zemalja, može sebi da priušti da ga boli uvo za engleski i da ga nauči tek kada mu i koliko mu zatreba. A razumeli su ga svi, kao što ga očigledno razumeju i njegovi igrači što možeš da vidiš na tabeli. Čovek radi vrhunski svoj posao i može sebi da dopusti i prevodioca non stop!

Bgd

pre 6 godina

Katalonija je kroz istoriju imala duboke veze sa južnom Italijom, Sicilijom, Kampanjom, tako da bi bili pravi melem na ranu u Italijanskoj ligi! A Mesi je ionako polu Italijan polu Katalonac tako da sve dolazi na svoje mesto

NeverSayNeverAgain

pre 6 godina

@neutralni felsh, broj stanovnika i ulaganje u odnosu na rezultate koje ostvarujemo nam daje za pravo da se smatramo sportskom nacijom, kao i velesilom u nekim popularnijim sportovima. Odbojka, vaterpolo, kosarka. O fudbalu kao najpopularnijem ne vredi pisati (kriminal i korupcija vladaju svakom sferom fudbala). Daleko smo od losih i u rukometu. Sa druge strane je slicno u pojedinacnoj konkurenciji. I ne vidim niti jedan razlog iz kojeg bi se neko nasmejano na nacin na koji si ti to ucinio. Isto su danas dokazale odbojkasice, koje su postale evropske prvakinje nastavivsi niz osvajanja medalja. Pre njih vaterpolisti, kosarkasice, kosarkasi, odbojkasi itd....

NeverSayNeverAgain

pre 6 godina

@pa da, trazis dlaku u jajetu. Zna se zasto su to napisali, a ti ces kazati "mogli su pronaci neko drugo poredjenje". Jesu ali i ovo jasno opisuje sustinu.

NeverSayNeverAgain

pre 6 godina

@hm, ne treba da se smeje, vec da normalno usmeri. A ovde odavno vec na to ne bi trebalo obracati paznju. Neka administracija ne objavljuje takve komentare. Za sustinu teme je to nevazno. Nalazimo se na B92 portalu, ne na jezickom ateljeu.

U fudbalu je rešenje

pre 6 godina

(highlander, 01. oktobar 2017 17:59)
Nije stvar u istoriji, vec u tome da Vels nije u potpunosti nezavisna država, već je pod Engleskom...zato Svonsi i Kardif igraju Englesku ligu...iako Vels ima svoje prvenstvo. A isto tako tu Englesku ligu nikada neće igrati Škoti ni Irci..jer je kod njih drugačija situacija.

NeverSayNeverAgain

pre 6 godina

@hm, stepen nepismenosti navodi da reagujemo tamo gde je potrebno, sto ovde nije nas posao, vec posao administratora koji su nesumnjivo daleko od nepismenih. Ne sme se smetnuti s uma da je mozda u pitanju greska tokom zelje da se brzo ostavi komentar, a primetio sam da je isti clan na nekim drugim vestima pomenutu rec ispisao na pravilan nacin pre nego sto mu je tako nekulturno ukazano na gresku. Dakle, ako vec dajemo sebi za pravo da usmerimo, iskoristimo ga kulturno. Nema potrebe za nipodastavanjem. Oni koji to rade deluju infantilno. Za nas koji citamo i povremeno komentarisemo je ovaj prostor stvoren da bi izneli misljenje o temi, a ne nepismenosti postavljaca iste ili pak drugih korisnika portala. O tome se govori. Ako vec nije moguce "precutati", moguce je kulturnije ukazati. Sedentarni egocentrici su drustveni problem. Ne problem pojedinca.

hm

pre 6 godina

@NeverSayNeverAgain
Stepen nepismenosti, na žalost često i od strane autora tekstova, sam po sebi nam nameće da obraćamo pažnju i da reagujemo. A uspesi naših sportista koje navodite, kao i situacija u fudbalu, su već činjenično stanje. Pozdrav.

Ivan

pre 6 godina

Sve i da Katalonija zaista posle ovog referenduma ubrzo postane potpuno samostalna i nezavisna država, uveren sam da bi Barselona ostala u La Ligi jer njeno neučestvovanje u istoj i sami ste rekli da je katastrofalno i po tu ligu i po evropski i svetski fudbal jer bi El Klasiko bio sveden samo na eventualne susrete Barse i reala u međunarodnim takmičenjima, što fudbalski moćnici koji su pre svega finansijski profiteri to nipotšto neće dozvoliti, gašenjem El Klasika bi i dobar deo svog velikog kapitala ugasili, i napraviće neki sistem koji će omogućiti Barsi da i dalje učestvuje u La Ligi i da igra sa Realom El Klasike redovno onako kao i do sada! Videćete!

Bane

pre 6 godina

I treba da se ocepe, 100 godina trpe torturu rezimskog kluba, jeste tu manjim delom zbog fudbala, ali privilegije koje ima najodvratniji klub na svetu Real Madrid u Spaniji; to nema nijedan klub na svetu.

Blaugrana

pre 6 godina

La liga bez Barselone kao PFC bez Grobara,CZV bez Delija,ulice bez solitera,zatvori bez celija,Lejkersi bez Kobija ,Los Andjeles bez Holivuda ,Nju Jork bez metroa,kao zivot bez smrti,kao covek bez vere kao um bez tela ili rat bez mira,kao Boni bez Klajda i Pacino bez Denira

Knjigu u šake nesrećo...

pre 6 godina

bas lepo da se odvoje od spanije pa posle da izdele belgija italija ako bog da skotska od engleske nemacka da se izdeli na nekoliko pokrajina i zbog kosova sve da im se vrat celoj evropi da se rasparca na mnogo drzavica
(zorge, 1. oktobar 2017 13:39)

I da bog da da se ti nama lepo opismeniš, to je za tebe važnije od buduće karte Evrope.

телетаби

pre 6 godina

Мени је најјачи утисак оставило Гвардиолино набадање енглеског. Не могу да верујем да човек који читаву каријеру проводи на врхунском нивоу међународног фудбала овако лоше говори енглески. У Србији деца у петом разреду говоре боље од њега!

ortodox

pre 6 godina

Nije samo Barcelona Katalonija cini mi se da je I Valensija tu.
(dani.877, 01. oktobar 2017 10:28) Cini mi se da nisi isao na geografiju kad je trebalo.

antiDebil

pre 6 godina

Sama pomisao na LaLigu bez Barselone čak i među ljubiteljima fudbala u Srbiji stvara gorčinu jer nakon prospavane noći između nedelje i ponedeljka večernji ritual – LaLiga i osvežavajuće piće više nikada neće imati isti ukus.

Ovimm si prosuo sve sto si prethodno napisao, koga bre u ovoj zemlji interesuje sta ce da se desi sa njima ili sa njihovim reprezentacijama ? Necu moci da docekam da gledam duele Srbije i njihovih razdvojenih ekipa u bilo kojem sportu, kosarka bi tu bila jako zanimljiva !

Vlasa

pre 6 godina

(телетаби, 01. oktobar 2017 11:46)

Gvardiola je neznalico jedna Nemacki naucio za pola godine, verovato mu je tezi Engleski ali tek je godinu dana tamo tako da ce savladati i to. Bitno je da ti razumes srpski.

neutralni felsh

pre 6 godina

I mi smo se raspali sa Hrvatima pa sa Đetićima pa smo opet sportska vele sila.
(biber, 01. oktobar 2017 11:10)


vele sila? haha

dakiliz

pre 6 godina

Još jedan dokaz zapadnog cinizma i dvostrukih aršina. Kada je Borac iz Banjaluke igrao u srpskoj ligi sezonu ili dve na sve načine su gledali da im to zabrane iako po dejtonskom sporazumu sportski savezi u R. Srpskoj su imali pravo na potpunu nezavisnost ali malo po malo priključiše ih sve u BH takmičenja.A u Engleskoj i Francuskoj mogu da igraju bez problema.

CJ

pre 6 godina

Pa ako hoće da ostanu u La Ligi onda nek podrže ostanak Katalonije...ali pošto oni to ne rade onda nek sutra igraju El Klasiko protiv Himnastika.
Hoćete nezavisnu državu?
Evo vam svi benefiti nezavisne države.
Znate, mi bismo da budemo nezavisni jer mrzimo ostatak Španije ali će nam liga biti slaba pa nam onda taj mrski ostatak Španije odgovara...e pa morgen malo.

dariodb1986@hotmail.com

pre 6 godina

Jos jedan u nizu ptimera Licemerja sa zapada . Kad se razbijaju vlade sirom sveta i rasparcavaju drzave,od latinske amerike,preko afrike ,bliskog istoka pa sve do Jugoslavije i Srbije ,tad je to "demokratija",a kad se teznje ka nezavisnosti pojave u njihovom dvoristu,tad je to "separatizam",iako katalonvi imaju mnogo vece pravo gledano kroz istoriju na svoju zemlju od npr Kosova i sl.. u svakom slucaju,puna podrska katalocima,mnogo ugnjetavan narod,pogotovo u proslom veku. A sa sportske stran,iako nisam poklonik spanskog fudbala,uvek sam bio za altetnativu,protiv rezismkog kluba i ne sekiram se ja za Barcelonu. Preveliki je to brend da bi "ostao na ulici" . Ili ce ostati u spanskoj ligi bez obzira na sve te pretnje sto je vrlo verovatno,il ce u neku drugu ligu. Iako je to jako malo moguce,al kao veliki postovalac engleske lige , bilo bi sjajno da se blaugrana bije svake sezone sa ostrvskik velikanima,mada bi i to malo narusilo iskreno duh ostrvskog fudbala..

Zoran

pre 6 godina

Kad Barselona Bude šampion kako ćemo to konstatovati šampion Španije ili Katalonije po meni netreba da igraju laligu i ćao zdravo oćeš svoju drzavu izvoli

my way

pre 6 godina

Ајте молим вас, то што држава престане да постоји не значи да лига не би била сачувана. Чак не би морали да праве регионалну него само оставе ствари оваквим какве јесу.

телетаби

pre 6 godina

@vlasa Најчешће избегавам да дискутујем са девојчицама старости 10 - 15 година, али покушаћу да ти додатно објасним свој став, пошто очигледно не можеш сама да добациш: Није поента да ли ће Гвардиола са својих 45 година да научи енглески за месец дана или за годину дана (а за годину дана је већ требало много боље да говори), поента је да је он енглески требало да почне да учи пре 30 година, када је већ било јасно да ће бити врхунски фудбалер, светског калибра. Да ли је научио немачки за шест месеци, како си ти рекла, велико је питање, али ни то није никакво чудо, осим можда теби који ни матерњи језик не пишеш како треба.

neko iz mase

pre 6 godina

Pa kad se mi i takozvani Crnogorci odvojismo a jedan smo isti narod,sta je tu onda cudno. Dozvolili smo da izgubimo izlaz na more zbog oko 300000 Milogoraca koji su hteli nekad veliku Srbiju i osvajanje Dubrovnika a posle kad pojedini od njih izgubise fotelje po Beogradu i vlast krenuse u rasparčavanje zemlje i naroda.

brm

pre 6 godina

Nije samo Barcelona Katalonija cini mi se da je I Valensija tu.
(dani.877, 01. oktobar 2017 10:28) Cini mi se da nisi isao na geografiju kad je trebalo.
(ortodox, 1. oktobar 2017 10:40)

Jeste, pogrešio je, ali gde se to na geografiji uče španske pokrajine i gradovi, osim u Španiji?

zorge

pre 6 godina

bas lepo da se odvoje od spanije pa posle da izdele belgija italija ako bog da skotska od engleske nemacka da se izdeli na nekoliko pokrajina i zbog kosova sve da im se vrat celoj evropi da se rasparca na mnogo drzavica

U fudbalu je rešenje

pre 6 godina

Velsani su Kardif i Svonsi i igraju englesku ligu.
(Ja, 01. oktobar 2017 12:25)

Ajmo malo obrazovanja...
Termin Kneževina Vels (engl. Principality of Wales; vel. Tywysogaeth Cymru) se ponekad koristi, iako Princ od Velsa nema nikakvu ulogu u vlasti Velsa. Vels nikad nije bio suverena država iako je kralj Grifid ap Luelin bio na vlasti na današnjoj teritoriji Velsa i 1056. godine Engleska je priznala suverenitet Velsa. 1282. godine kralj Engleske, Edvard I, pobjedio Luelina II tako da je Vels do danas pod engleskom suverenitetom, ali je zadržana tradicionalna titula nezavisne kraljevine. Velški zakoni su tek zamijenjeni engleskim 1535—1542. godine. Godine 1999. osnovan je Velški parlament (engl. National Assembly for Wales; vel. Cynulliad Cenedlaethol Cymru) sa ograničenim pravima u odlučivanju na lokalnom nivou. Glavni grad Velsa od 1955. je Kardif.

т

pre 6 godina

Глупости. Све и да се отцепе, Барса би играла Ла Лигу, какве има везе. И Монако игра француску лигу.

očigledno

pre 6 godina

Ako Monako igra ligu 1 zasto nebi mogla barselona la ligu??
(Marko, 01. oktobar 2017 10:04)

Zasto klub sa Kosova ne bi mogao da igra u JSL? Bolje to posmatraj tako, nije se Monako otcepio od Francuske i tu nema nikakve netrepeljivosti...

Lik

pre 6 godina

Barsu u JSL, pa da imamo 3.kluba u europi.. znam kad se barsa navikne na naš mentalitet da će 3.pretkolo biti plafon,ali neka ih.. Jedino Voša gubi , nema više 3.mesta to je za Mesija i društvo.

nebojša

pre 6 godina

Moze li me neko posetiti kakav je bio stav UEFA prema regionalnoj ligi, odnosno Balkanskoj ligi, kada se razmatrala liga, Rumunije, Bugarske, Srbije i sl. Nesećam se nešto da smo dobili ikakvu podršku, a čini mi se ni da Skadinavska liga nije dobijala neku podršku UEFA. Ovo bi bilo isto, u slučaju otceplenja Barsa treba igrati Katalonsku ligu i nijednu drugu, a ako njima dozvole da igraju u nekoj drugoj, trebalo bi i ostalima dozvoliti.

nesa80

pre 6 godina

kada mi mozemo da imamo slabu ligu-zvezda i partizan su 3 evropska liga a ostali dno zasto katanija nebi imala ligu sa barsom,espanjolom,....stvarno ne znam ko jos tu spada ali opet bi bila dovoljno jaka liga,drugi klubovi bi ojacali.uefa ne sme da dozvoli barseloni da se prikljuci drugim ligama,hteli su svoju drzavu tamo neka i igraju fudbal.koja bi to besmislica bila da barselona igra npr.englesku ligu

Protestant

pre 6 godina

Valensija pa cak i Alikante juznije podpadaju pod siru Katalonsku regiju i tamo se govore dijalekti Katalonskog jezika medjutim za razliku od Barselone i okoline oni maju snazan Spanski indetitet. Sto se tice aktuelne situacije ... referendum je nezakonit tj neustavan sa jedne strane i odrzava se ilegalno i nedemokratski od strane separatista a sa druge strane centralna vlast u Madridu postupa nezgrapno grubo neorganizovano. Uglavnom na fer i legalnom referendumu u demokratskoj atmosferi nezavisnost nema sanse jer ipak 60% je za ostanak u Kraljevini Spaniji.

Bgd

pre 6 godina

Katalonija je kroz istoriju imala duboke veze sa južnom Italijom, Sicilijom, Kampanjom, tako da bi bili pravi melem na ranu u Italijanskoj ligi! A Mesi je ionako polu Italijan polu Katalonac tako da sve dolazi na svoje mesto

aaaaaa

pre 6 godina

@Marko zato sto je monako toliko mali da mozes da ga realno nazoves privatnim posedom jos ako njihov knez nema naslednik oni se pripajaju francuskoj dok katalonija nije bas toliko nebitan deo spanije jer su oni bukvalno 1/5gdp spanije koja je I ovako u krizi

objektivan

pre 6 godina

Nista tu nije nejasno i zasto bi FIFA ili UEFA izbacila Spaniju sa svetskog prvenstva? Tolike nove zamlje su stvrene u Evropi pa niko nikada nije izbacen, statut FIFA i UEFA jasno definise postupke pri formiranju novih zemalja i nacionalnih timova. Nova drzava krece kvalifikacije iz poslednjeg sesira, igraci koji imaju drzavljanstvo i zele da igraju za novu reprezentaciju, dobice odobrenje za to, oni koji ne zele, nastavljaju da igraju za Spaniju.

Otkud tetka zna Jovića?!

pre 6 godina

E sada kada su zagovornici otcepljenja shvatili da Mesi (Argentinac) neće imati gde da igra protiv Ronalda (Portugalac) rešili da obustave proceduru!
Ozbiljno, pogledajte na zvaničnom tviteru-nalogu Vlade Katalonije, lepo piše: Izvinite, šalili smo se ...
i to na španskom!

Vuk

pre 6 godina

I da ode Barselona, Spanija bi i dalje imala sjajnu ligu. Sa Realom, Atletikom, Seviljom, Valensijom, sa mnogo manjih, dobrih ekipa, fudbalskom tradicijom, autenticnom skolom, za njih nema zime..

Sa druge strane, katalonska liga, sa sve Barselonom bi bila smesna.. Himnastik, Espanjol, Djirona, Ljeida kao najveci protivnici bi brzo doveli do toga da Barselona ne bude konkurentna najjacim ekipama u Evropi. Bili bi na nivou Benfike, u najboljem slucaju..Konkurencija je kljucna stvar, bez nje nema ni napretka, ni kvaliteta. To se pokazalo i kod nas , u 6 nezavisnih drzavica igra se bedan fudbal. Bedno je i interesovanje publike..

Vlad

pre 6 godina

A sto je nemoguce prvenstvo spanije i katalonije?mnogi navode kardif a sta je sa monakom u fr? A cini mi se i da andora igra u okviru spanskog prvenstva? Ne zamerajte na pravopisnim greskama kucam i perem kola😀

highlander

pre 6 godina

@U fudbalu je rešenje
Englezi (mešavina angla, sasa, jita, normana, vikinga) su kao i ostali germani invaziona tvar u Evropi. U doba Cezara ta plemena su bila 1.000 dalje na istoku i cela Britanija je bila keltska. Velšani su tu bar 3-4.000 godina. Mislim ako već pričamo o istoriji.

NeverSayNeverAgain

pre 6 godina

@hm, ne treba da se smeje, vec da normalno usmeri. A ovde odavno vec na to ne bi trebalo obracati paznju. Neka administracija ne objavljuje takve komentare. Za sustinu teme je to nevazno. Nalazimo se na B92 portalu, ne na jezickom ateljeu.

Babe i žabe

pre 6 godina

Velsani su Kardif i Svonsi i igraju englesku ligu.
(Ja, 1. oktobar 2017 12:25)

To je sasvim druga situacija, jer su ti savezi stariji od FIFA i UEFA, pa te organizacije nisu mogle da im nameću svoja pravila za sistem takmičenja koji je stariji od njih samih.

NeverSayNeverAgain

pre 6 godina

@pa da, trazis dlaku u jajetu. Zna se zasto su to napisali, a ti ces kazati "mogli su pronaci neko drugo poredjenje". Jesu ali i ovo jasno opisuje sustinu.

hm

pre 6 godina

@tелетаби
Gvardiolin maternji jezik govori preko pola milijarde ljudi, sužbeni jezik je u više od 20 zemalja, može sebi da priušti da ga boli uvo za engleski i da ga nauči tek kada mu i koliko mu zatreba. A razumeli su ga svi, kao što ga očigledno razumeju i njegovi igrači što možeš da vidiš na tabeli. Čovek radi vrhunski svoj posao i može sebi da dopusti i prevodioca non stop!

Nije to to...

pre 6 godina

Znači Španija u narednim godinama bez braće Gasol, Riki Rubija, Vivesa i Oriole (sva četvorica nastupala na ovogodišnjem EP).

Sećam se da su baš Španski novinari pravili zamišljene reprezentacije ex-Yu, kao da su nešto predosećali.

marko

pre 6 godina

@nebojša

To što UEFA insistira da svaka država ima svoju ligu ma koliko bila velika ili mala nema iza sebe neke duboko principjelne razloge, već proizilazi iz lobiranja od strane liga "petice" koje imaju poslovni interes da očuvaju status kvo u evropskom fudbalu. Ako jedna od tih liga izbaci jedan od najvećih klubova u svetu, neminovno će doći do masovnog prekrajanja sistema takmičenja. Barsu će "udomiti" neka druga od velikih liga i to niko neće imati snagu da spreči, a time se otvaraju vrata pogađanju i cenkanju među klubovima i ligama ko će gde igrati i tradicionalan model nacionalnih liga postaje mrtav.

NeverSayNeverAgain

pre 6 godina

@neutralni felsh, broj stanovnika i ulaganje u odnosu na rezultate koje ostvarujemo nam daje za pravo da se smatramo sportskom nacijom, kao i velesilom u nekim popularnijim sportovima. Odbojka, vaterpolo, kosarka. O fudbalu kao najpopularnijem ne vredi pisati (kriminal i korupcija vladaju svakom sferom fudbala). Daleko smo od losih i u rukometu. Sa druge strane je slicno u pojedinacnoj konkurenciji. I ne vidim niti jedan razlog iz kojeg bi se neko nasmejano na nacin na koji si ti to ucinio. Isto su danas dokazale odbojkasice, koje su postale evropske prvakinje nastavivsi niz osvajanja medalja. Pre njih vaterpolisti, kosarkasice, kosarkasi, odbojkasi itd....

U fudbalu je rešenje

pre 6 godina

(highlander, 01. oktobar 2017 17:59)
Nije stvar u istoriji, vec u tome da Vels nije u potpunosti nezavisna država, već je pod Engleskom...zato Svonsi i Kardif igraju Englesku ligu...iako Vels ima svoje prvenstvo. A isto tako tu Englesku ligu nikada neće igrati Škoti ni Irci..jer je kod njih drugačija situacija.

hm

pre 6 godina

@NeverSayNeverAgain
Stepen nepismenosti, na žalost često i od strane autora tekstova, sam po sebi nam nameće da obraćamo pažnju i da reagujemo. A uspesi naših sportista koje navodite, kao i situacija u fudbalu, su već činjenično stanje. Pozdrav.

NeverSayNeverAgain

pre 6 godina

@hm, stepen nepismenosti navodi da reagujemo tamo gde je potrebno, sto ovde nije nas posao, vec posao administratora koji su nesumnjivo daleko od nepismenih. Ne sme se smetnuti s uma da je mozda u pitanju greska tokom zelje da se brzo ostavi komentar, a primetio sam da je isti clan na nekim drugim vestima pomenutu rec ispisao na pravilan nacin pre nego sto mu je tako nekulturno ukazano na gresku. Dakle, ako vec dajemo sebi za pravo da usmerimo, iskoristimo ga kulturno. Nema potrebe za nipodastavanjem. Oni koji to rade deluju infantilno. Za nas koji citamo i povremeno komentarisemo je ovaj prostor stvoren da bi izneli misljenje o temi, a ne nepismenosti postavljaca iste ili pak drugih korisnika portala. O tome se govori. Ako vec nije moguce "precutati", moguce je kulturnije ukazati. Sedentarni egocentrici su drustveni problem. Ne problem pojedinca.

Ivan

pre 6 godina

Sve i da Katalonija zaista posle ovog referenduma ubrzo postane potpuno samostalna i nezavisna država, uveren sam da bi Barselona ostala u La Ligi jer njeno neučestvovanje u istoj i sami ste rekli da je katastrofalno i po tu ligu i po evropski i svetski fudbal jer bi El Klasiko bio sveden samo na eventualne susrete Barse i reala u međunarodnim takmičenjima, što fudbalski moćnici koji su pre svega finansijski profiteri to nipotšto neće dozvoliti, gašenjem El Klasika bi i dobar deo svog velikog kapitala ugasili, i napraviće neki sistem koji će omogućiti Barsi da i dalje učestvuje u La Ligi i da igra sa Realom El Klasike redovno onako kao i do sada! Videćete!